Beograd danju 13, ili "Nožem na dečaka"

Nebojša Spaić RSS / 26.12.2007. u 20:32

Čak sam mislio da ni ne postujem ovo, jer je toliko učestalo da mi se čini da je neinteresantno. Pretežući element dnevnika na blogu, međutim, opravdava ovaj postupak. Moj trineastogodišnji sin, naime, napadnut je nožem.

Ne i uboden, srećom. Posle sličnog događaja koji je doživela 3 ipo godine starija mi ćerka, sada je Ognjen bio žrtva napada. Izašao je oko 6 popodne iz trole kod Narodnog, nesmorteno državši 500 dinara u ruci. Jedan klinac nekloliko godina stariji od njega izdvojio se iz obližnje grupe i tražio mu te pare. Ognjen ih je, pametno, odmah dao, a klinac mu je prislonio bodež na stomak i pripretio da ne zucne o ovome dok se oni ne udalje. Ognjen je, pribrano, krenuo u obližnju piceriju, tvrdeći da ga ja tamo čekam. Kad su se sklonili, otišao je na drugu stranu od njih, uzbuđeno me pozvao mobilnim, ali ipak otišao na engleski.

I šta sad? Nikakvog smisla nije bilo zvati policiju, nikakvog smisla nema zabranjivati mu izlazak, pogotovo u 6 popodne. Nemam pojma.



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

asterix asterix 20:48 26.12.2007

Predlog

Kupi mu utoku:))
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 20:57 26.12.2007

Re: Predlog

Kupi mu utoku:))

Moguce resenje. Bojim se, medjutim, da kad-tad dovodi do tragicnih psoledica, a bez nje, na inteligenciju i sarm, pa i pristojnost, ima sanse da se prodje.
gagonja gagonja 22:12 26.12.2007

Re: Predlog

vrlo ispravno razmisljanje, pametno kako bi se reklo. mozda bi ipak trebalo oladiti nekolicinu cisto kao uslugu celokupnom drustvu. glupo ali iz srca
Fergal Sarki Fergal Sarki 16:47 29.12.2007

Re: Predlog

Ima jedno resenje.
Moju sestru je pre vise godina u liftu pokusao da napastvuje neki kreten.
Medjutim, ona se nije ni branila ali se nije ni dala.
Evo sta je uradila:

Pocela je tako da vristi iz sveg glasa da je ovaj po svakoj logici situacije morao da pobegne jer je bio zatecen.

U tim situacijama napasnik je obicno u prednosti jer je zrtva u soku i ne ocekuje napad dok je napadac vec sve isplanirao. Medjutim ako se napadacu desi isto tako nesto nepredvidjeno onda se borba ponovo vraca na neutralan teren.
Dakle, da je decko poceo da urla iz sveg glasa, ovaj bi jednostavno pobegao jer bi to bila instinktivna reakcija.
kao sto kazu da kad ajkulu drmnes u nos ona pobegne glavom bez obzira.

postoje po internetu citavi forumi koji se bave ovom problematikom.
Jelena Milić Jelena Milić 20:53 26.12.2007

nemam resenje

mogu samo da pretpostavim kako vam je svima redom. uh. i sama sam u takvim dilemama sve cesce.

jelena
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:54 26.12.2007

beograd

Hvala bogu da je sve proslo mirno. Srecom da je bilo ljudi i da je bilo sest popodne. Izlasci nocu, za beogradsku decu sasvim normalni, od deset uvece, pa na dalje, mogu da budu opasniji.
Taska Dana Taska Dana 20:58 26.12.2007

Re: beograd

Dobro je da se na tome zavrsilo. Treba prijaviti policiji, svakako.
Strongman Strongman 21:10 26.12.2007

Negde sam vec spomenuo

I moj joca je bio predmet takvog napada maloletnika. S tim sto smo mi znali koje klinac, ali sam ja, nazalost, bio u Americi, a napad je bio u Nisu.

Neumem da budem savetodavan, samo zelim da podelim roditeljsku zabrinutost sa tobom.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 21:12 26.12.2007

Re: Negde sam vec spomenuo

samo zelim da podelim roditeljsku zabrinutost sa tobom

Hvala
margos margos 21:58 26.12.2007

Mudro dete!

Ognjen je mudro reagovao - to je važno.
antioksidant antioksidant 09:41 27.12.2007

Re: Mudro dete!

margos
Ognjen je mudro reagovao - to je važno.

retko zrelo je reagovao. ne znam kako ste dosli do tog stadijuma ali je to velika stvar.
a prijavi stvar policiji, sada je najvaznije da Ognjen oseti da nije sam, a policija moze ako hoce. Ako nece - njihov je problem, ti sa svojim sinom radis sve sto si mogao (za pocetak se Ognjen spasao) Ne preporucujem da neko nesto samoinicijativno radi, moze ostati jako ruzno, ruznije nego sto je sada
Pozdravi Ognjena, njemu svaka cast. Mislimo na vas
margos margos 14:06 27.12.2007

Re: Mudro dete!

retko zrelo je reagovao. ne znam kako ste dosli do tog stadijuma ali je to velika stvar.
a prijavi stvar policiji, sada je najvaznije da Ognjen oseti da nije sam,

Upravo se uključih da ovo napišem... ostalo mi neizgovoreno, pa vidim da su dobri komentari došli s mnogih strana. Posebno iskustva i podrška.

Najtužnije je što su sada dobri primeri retki i služe za iščuđavanje - za razliku od doba o kome piše Velimir Jeremić, kada nas je bilo sramota kad nas uhvate u nedoličnom ponašanju.
I opet kažem, Ognjen je reagovao kao retko ko, mudro i trezveno. Bravo za vas!
MightyNora MightyNora 12:57 29.12.2007

Re: Mudro dete!

margos
Ognjen je mudro reagovao - to je važno.


Tacno tako. Razmisljao sam se kako bih ja odreagovao i nisam bio uopste pametan. Fenomenalno se snasao, bolje nego sto bi se mnogi snasli. Pozdrav za Ognjena
gagonja gagonja 22:08 26.12.2007

ima smisla

pozvati policiju. ma sta ti o njima mislio ima smisla uraditi to. ako nista drugo da bar sebi ocistis savest da si uradio sta si mogao. a i ta policija kakva je da je, bar sa obicnim ulicnim dripcima ponekad ume da se obracuna. tome sam verovao ili ne svedocio u par navrata. sin ti nije ni premijer ni politicar ni biznismen tako da nema realnih prepreka da se njegov slucaj rasvetli, a otkako ne tuku studnete vise i pandure su poceli da svrbe dlanovi. tako da uradi ono sto ti je gradjanska duznost.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 22:18 26.12.2007

Re: ima smisla

bar sebi ocistis savest


Savest mi je ionako mirna, ali ne volim da se samozavaravam da sam nesto uradio, ako znam da to nista ne moze da resi. Da sam prijavio, smarao bih se, svedocio, dodatno Ognjena izlagao stresu i, apsolutno sam siguran, ne bi pronasli krivce.

Uvek sam, recimo, smatrao da su Live aid stvari, trcanje za gladne u Africi, i slicno namenjene prevashodno umirivanju spostvene savesti, a ne promeni situacije na terenu. Optrci covek par krugova, pa ce lakse da preboli sto lesinari jedu decu.

nikolla90 nikolla90 22:23 26.12.2007

Re: ima smisla

Pametno što je neprijavljeno policiji, jer je "mali" napad. Saznalo bi se kad-tad, napadaču ništa ne bi bilo ali bi zato žrtva nahebala.
gagonja gagonja 22:35 26.12.2007

Re: ima smisla

ne, napadacu bi se desilo i jedino bi se tako saznalo. ako mu se ne bi desilo ne bi se ni saznalo. a ja bih licno kao roditelj uvek voleo da znam ko mi je dete maltretirao cakijom. ako vi gospodo tako nesto ne zelite da znate ja se trudim da razumem. slabo mi ide al se trudim
gagonja gagonja 22:48 26.12.2007

Re: ima smisla

i jos nesto: nije mali napad. napadnut je nozem sto je oruzana pljacka. ako je napadac punoletan ne gine mu zatvor. ako je maloletan ne gine mu dosije i propisne batine od polupijanog cika inspektora. potcenjujete vi prezir i mrznju prosecnoga mupovca za suzbijanje adolescentske delikvencije. umeju oni da mrze sve i svakoga pa i "sitne" kriminalce i siledzije
dragoljub dragoljub 22:54 26.12.2007

Re: ima smisla

najvažnije je da je mali dobro procenio situaciju i da je sve prošlo bezbolno jer su mogli da mu uzmu i mobilni,a ova vrsta kriminala se proteže duboko u prošlost i bojim se da je neizlečiva,i sam imam slične uspomene iz detinjstva tako da ni danas ne vadim novac da se vidi i raspoređujem ga po džepovima tako da izvadim samo onoliko koliko je nužno što je direktna posledica takvog iskustva nadajmo se samo da ga nisu zapamtili onda biste morali da reagujete
gagonja gagonja 22:59 26.12.2007

Re: ima smisla

i tu ima istine. to oko ciscenja savesti. ipak bolje je i razmisliti o lesinarima i deci s cuvene fotografije nego ne raditi ama bas nista. znas nekad ne mozes da sprecis humanitarnu katastrofu u nekoj od bosanskih varosi. mozda ni da pomognes onima kojima je pomoc neophodna, pa ipak protest na trgu i po koja emisija na tu temu je bolje nego da se pravimo da nema problema. slazes li se?
e pa vidis mozda si svom detetu poslao poruku kako otimati nozem pare od druge dece nije tako strasno, moze da prodje nekaznjeno i super je dok niko nije povredjen. ko zna sta se tvom Ognjenu sada vrzma po glavi. dete, 13 godina.... kojekakvi smradovi mu uzimaju pare i za to niko ne mari. mozda treba o tome da razmislis ali i o ovome:
u najgorem slucaju Ogi ce kad krenu da mu rade hormoni a cale mu ukine kintu (iz nekog od brojnih mogucih razloga)poceti da ubire dzeparac kakvim perorezom s obizrom da je to nesto drustveno opste prihvaceno. ako mislis da nesto u ovom propalom drustvu treba menjati i ako si za inicijativu pocni od sebe i svojih najblizih i pod svojim krovom.
neku zrtvu, jebi ga, moras da podneses. ako ne zbog sebe zbog svog Ogija, jer moze vrlo lako da ispadne da je tvoje okretanje glave u stranu tvoj licni Live Aid, za samoga sebe.
razmisli jos jednom, nisi vise mali.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 23:15 26.12.2007

Re: ima smisla

e pa vidis mozda si svom detetu poslao poruku

Boga mi, iz te perspektive nisam raymisljao, a ima itekako rezona. Hvala.
Fergal Sarki Fergal Sarki 16:29 29.12.2007

Re: ima smisla

gagonja
i jos nesto: nije mali napad. napadnut je nozem sto je oruzana pljacka. ako je napadac punoletan ne gine mu zatvor. ako je maloletan ne gine mu dosije i propisne batine od polupijanog cika inspektora. potcenjujete vi prezir i mrznju prosecnoga mupovca za suzbijanje adolescentske delikvencije. umeju oni da mrze sve i svakoga pa i "sitne" kriminalce i siledzije


Da, ali ti previdjas jednu stvar, a to je da u ovoj zemlji 50% stanovnika radi za policiju ili vosku na ovaj ili onaj nacin, 25% radi u bankama koje daju kredite ovim prvima a ostalih 25% sve to nosi na svojim ledjima.
Po pravilu klinac koji tako hladnokrvno radi to sto radi ima tatu koji ce ga zastiti jer je verovatno tata taj polupijani inspektor.
Prostor se dakle sve vise suzava, a policija vise nema kapaciteta da se bavi suzbijanjem delikvencije jer je ona sve vise zapravo posredni generator delikvencije gledanjem kroz prste deci mupovaca.

Prema tome zivimo u vremenu u kojem je zrtva krivac a krivac je zrtva.
I tacno je da je povlacenje pametna reakcija danas, ali je takva reakcija zapravo i dovela sve nas ovde gde smo danas.
Da se nismo povlacili godinama unazad nebi smo danas ziveli u ovakvom strahu.
Bezbedni smo samo do onog momenta dok se neko ne seti da nasrne na nas. Zivimo u nekoj sebi lazno prikazanoj sigurnosti svojih kuca i stanova iako se vec uveliko kolju citave porodice u svojim domovima.
Situacija ce biti sve gora i gora i ja o tome pricam vec nekoliko godina ali su me svi ocenjivali kao pesimistu dok ja samo sumiram i analiziram svet oko sebe kakav jeste. I sve sam pogodio.
A ceka nas vreme slicno holokaustu, pa sad stvarno se treba zamisliti koliko je povlacenje dobro zapravo samo na kratak rok a dugorocno samo odlaze tragediju.
carly carly 22:53 26.12.2007

delikatno

Nemam neki pametan savet ali podelicu moje iskustvo mozda vam pomogne. Srecom malo je.

obe situacije su bile u Kraljevu

prva: Dva lika me startuju za novac ja pocnem da se bijem nokautiram jednog drugi mene. Kraj nisu uzeli novac.
interesantno je da sam ih sreo kasnije i javili mi ne na ulici sa cao

druga: jedan lik me startuje za novac ja mu dao i nikad nikome nisam ispricao do sada za taj slucaj.
interesantno da sam ga sreo na ulici kasnije i da je pobegao

Ocigledno da je Vas sin dobro postupio. Bolje 500 din nego modrica ispod oba oka i ne mozes da zvaces kao covek 15 dana
gagonja gagonja 23:02 26.12.2007

Re: delikatno

to je dokaz zdravog razuma. sada to isto pokusaj da objasnis onima koji vode ovu zemlju.
Fergal Sarki Fergal Sarki 16:32 29.12.2007

Re: delikatno

gagonja
to je dokaz zdravog razuma. sada to isto pokusaj da objasnis onima koji vode ovu zemlju.


Upravo tako.
Takvu paralelu ja stalno saljem narodu koji je sklon ispravljanju svetskih nepravdi a sa svojom na mikroplanu se davno pomirio.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:02 27.12.2007

Strašno...

Imao sam kao otac sličnu dramu pre više od 8 godina. Najpre sam hteo da ih idem tražiti, već počeo sa "pripremama", pozvao brata da hitno dođe i da me prati, a onda se "ohladio" i zaboravio...
Evo, setio sam se sada čitajući ovaj tvoj tekst. I znam kako ti je...
Queeria Queeria 00:09 27.12.2007

Strah

Meni se posle takvih situacija dešava da imam veliki strah da izlazim napolje... možda zato i retko kad izlazim... naročito noću i sam... Tako da mi u takvim situacijama dobro dodje pomoc prijatelja...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:13 27.12.2007

ogi

Ognjen je uradio pametnu stvar sto mu je dao lovu. Nazalost takve stvari su nasha realnost. Svakako to prijavite policiji, najmladja sestra moje supruge je pre dve godine dosla u 2 ujutro sva uplakana jer ju je neko ispred ulaza uhvatio za vrat i prislonio noz na ledja i trazio pare i mobilni.Ona je imala samo mobilni, koji joj je oteo. Prijavili smo policiji,posle 2, 3 nedelje policija ga je uhapsila jer je "baja" nemilice presretao devojke i zene.
jos jednom, ognjen je dobro uradio
Radovan Nastić Radovan Nastić 00:55 27.12.2007

...

Bitno da je sve proslo ok.

A mogao bi Ogija da upišeš na neke borilačke veštine, rvanje je najbolje.

Drž' se, pozdrav Ogiju.
Matija Novakovic Matija Novakovic 00:57 27.12.2007

Slicno iskustvo

Ja sam imao slicno iskustvo kada sam se pre nekoliko godina vracao iz osnovne kuci. Bio sam neki 7 razred recimo..
Prisao mi je neki covek sa ledja i krenuo kao da prica sa mnom, pitao me je u koju skolu idem, gde zivim itd. Ulica bila prazna, zima, pa je pao mrak. Ja sve kao tu negde, idem tamo negde i malo ubrzam korak ali vidim da ne odustaje. Nisam hteo (citaj smeo) da se zajebavam...
On stade sa glupim pitanjima i rece 'daj mi telefon inace ces da popijes metak', drzeci ruku u dzepu cisto da ja ne bih bio siguran da li on tu ima nesto. Verovatno nije ni imao nista, ali nisam hteo bas da ga ispitujem. Ja se odsecem, rekao je to nekako poetski, opasno, i koliko se secam, kazem nesto u smislu nemojte, evo, tuzno, moleci...tako nesto. On kao ne brini samo mi daj telefon...
I ja izvadim telefon, i ne znam sta mi bi pa ga pitam da li bih mogao da uzmem karticu? :)
A on - moze.
I ja izvadim karticu, pruzim mu telefon, odem drugim putem kuci, pazeci da me ne prati i to je to.... Kada sam se vratio, poceo sam da placem.
Dok sam vadio karticu pricao mi je kako se ne plasi policije, da ga nikako ne prijavim, itd. Odmah smo otisli u policiju.

Uhvatili ga posle nekog vremena. Tek izasao iz zatvora i tog istog dana kada je i izasao opljackao nekoliko ljudi (zakljucno sa mnom). Mnogi su ga prijavili. Kada je trebalo da mu se 'sudi', samo sam ja bio u sudu. Bio je prosao pored mene tog dana i pogledali smo se. I tad sam se uplasio.

Sada kada bih ga video na ulici, slomio bih mu glavu. Ili barem tako zelim da mislim...

/edit:
pre nego sto mi je pripretio da cu da popijem metak, pitao me je da li imam telefon, a ja sam mu odgovorio da nemam...
pufna pufna 01:25 27.12.2007

da,

nista nema smisla.
ima samo smisla da mu objasnis da je normalno da se u nekim slicnim situacijama uplasi od ponavljanja nemile scene.
pricam iz licnog iskustva. odvratnog, ali na srecu bez ikakvih posledica, samo sto se vise ne vozim metroom(iako to nije mesto agresije) i sto se okrecem iza sebe na svaki zvuk uzurbanih koraka.
ne ocekivanje agresije je mir koji se vremenom ipak uspostavi.
nadam se da si sinu cestitao na mudroj odluci.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 13:30 27.12.2007

Re: da,

nadam se da si sinu cestitao na mudroj odluci

Naravno. Hvalim ga na sve strane, evo i ovde.
Fergal Sarki Fergal Sarki 16:39 29.12.2007

Re: da,

pufna
nista nema smisla.
ima samo smisla da mu objasnis da je normalno da se u nekim slicnim situacijama uplasi od ponavljanja nemile scene.
pricam iz licnog iskustva. odvratnog, ali na srecu bez ikakvih posledica, samo sto se vise ne vozim metroom(iako to nije mesto agresije) i sto se okrecem iza sebe na svaki zvuk uzurbanih koraka.
ne ocekivanje agresije je mir koji se vremenom ipak uspostavi.
nadam se da si sinu cestitao na mudroj odluci.


Ja sam retko pravdoljubiv covek.
Zato sa sobom nosim jedan metalni predmet kojim cu da pomazim svakoga ko mi bude ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet.
Znaci, obozavam da prema delikventima budem jos suroviji nego sto su oni prema zrtvama.
Dam mu 500 dinara i kad mu oslabi paznja u momentu prijema novcanih sredstava dobija ostar tezak metalni predmet u glavu kao kamatu.
To je po meni ispravno zato sto oni moraju da osecaju veci strah od vrsenja krivicnih dela nego mi od odbrane svoga prava.
angie angie 03:59 27.12.2007

uradio je najbolje,

sve ostalo je opasno. treba zvati pliciju, ne teba kupovati utoku, shta, da ne treba da trenira kako da prvi ubode, a i ako uspe, posle ide odmazda, ko se macha laca,....
uzas jedan- shta drugo.
ja sam pochetkom devedesetih svog starijeg sina, tada polaznika u shkolu uchila kako da skine jaknu i patike, ako mu traze i dodje kuci- mi smo, narochito muz, dosta putovali po inostranstvu i on je imao sve super stvari, chak sam smishljala da pochnem da mu kupujem manje upadljivo, jer se za kratko vreme napravio taj jaz i stvorile se ni od kuda grupe malih siledzija. Shto je najgore, ti klinci reaguju nerazumno, nema pradvidjanja, zato shto poslushnije za detetovo dobro, mada je to opet kontraproduktivno u odnosu na huligane, al ne moze klinac to da reshava.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:53 27.12.2007

Nazalost to je deo nase

svakodnevice i pitanje sa kojim se suocavamo svi mi!
PRVO i najvaznije je da se NISTA OZBILJNIJE NIJE DOGODILO....Mogu da mislim kakav je bio osecaj kod tvog sina, ali i kod tebe...STRASNO! Ipak sreca u nesreci...Naravno da nijedan kavez, niti stakleno zvono ne mogu pomoci, ali par recenica, savetodavnih kako da se izvuce/mo iz takvih situacija, nije zgoreg..Najpametnije sto je uradio je sto je dao 500 dinara...Nema tih para koje bi se mogle porediti sa strahom, a kamoli sa necim drugim, daleko bilo...
Ipak par uputstava oko pojavljivanja novca, mobilnog i sl, na javnom mestu...nije lose da se da...
Ali da ne glumim savetodavca...Toga nazalost ima svuda, ne samo u Srbiji..
IPAK SRECAN SAM STO SE SVE TAKO ZAVRSILO....I TO NE SME DA VAM POKVARI PRAZNICNO RASPOLOZENJE.,..Pa neka sve ruzzno ostane u ovoj 2007/godini!
SRECNO I POZDRAVI SINA I CESTITAJ MU NA MUDROM PONASANJU! SVAKA CAST!
Bice, tako i njemu lakse!!!
pozdrav
BKC
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 12:06 27.12.2007

Novi prilog

Sinoc se s cerkom oko 17.30h vracam kuci i ispred zgrade vidim dvojicu decaka ne starijih od 10.tak godina koji idu ulicom i bacaju svuda oko sebe listove nekog papira, guzvaju ga, gadjaju izloge itd. Ja ih opomenuh da to batale, a dobih p...si ga, sta je m..ti, j...i g...a...i. Ljudi, imam 37.godina, 190cm visine i 105 kg. (i sa iskustvom u borilackim sportovima). BIO SAM SLEDJEN, i nisam znao sta da radim. Da jurim decu, da ih isamaram?Ko sam ja da to radim? (da ne pominjem krivicno pravni aspekt moje odgovornosti za takvo delo). Da prijavim policiji?Koga,sta,kako?Koji efekat? Da ignorisem? Koji autoritet, poruku i osecaj sigurnosti dajem mojoj trinaestogodisnjoj cerki koja je bila pored mene? NEMOC, ZAISTA OSECAJ NEMOCI OCAJA. Da se razumemo, ta deca nisu kriva. Krivo je drustvo, odnosno njegovi sastavni delovi.Pocev od porodice, preko skole, medjija. Svi zaboravljamo, obicaj i moral, odnosno njihovu kaznu (prezir sredine npr), kao bitnu odrednicu postovanja i gradjenja odredjenih standarda ponasanja. Naravno svako vreme ima svoje. Cini mi se, 1951. iz gimnazije je po hitnom postupku izbacen ucenik koji je u vecrnjim casovima oko 20.30h vidjen kako sedi u basti lokalnog restorana u drustva oca i majke, a bio je skolski drug moga oca?! Moje drustvo je 1984. jeedva izbeglo izbacivanje iz skole jer smo Hidrogenom farbali kosu kao Nick Rouds i David Sylvian. Secam se da me je recimo 1974. baka poslalo po hleb, a ja drugu preko ulice rekao da je budala. Istog trenutka me je neki stariji covek klepio iza uva a, a babe oko mene povikale:Juuu, sram te bilo, ma ciji si ti..da te ja samo kazemm...sta to pricas? Dajte brzo makaze da mu isecemo jezik! Verujem da bi mnogi psiholozi, zastitnici decijih prava rekli kako je ovo ili ono, ali ja sam tako bio posramljen zbog toga sto sam rekao, i istovremeno bio uplasen bar jedno mesec dva dana da mi neko to zaista ne kaze babi, dedi, ocu ili majci..
Smatram da je neophodno poostriti kaznenu odgovornost roditelja za ponasanje njihove dece i ubrzati proceduru za kaznjavanje istih. Gospodo draga, ako imate odgovornost po osnovu vlasnistva nad opasnom stvari (jedva cekam uvodjenje i primenu novog Zakona o bezbednosti saobracaja, gde je predvidjeno oduzimanje automobila od vlasnika za delo koje je ucinio vozac kome je vlasnik dao vozilo.Npr. Otac da sinu auto, ovaj mrtav drogiran ili pijan bez dozvole bude uhvacen i ode auto, a ti se dragi tatice pogledaj sa svojim cedom sta si napravio) Jer sto rece Nikola Pasic: Za sve ono sto je dobro, zasluzno je samo dete, a za sve ono lose ODGOVORNI su njegovi roditelji! Tako mora postojati odgovornost za dela dece ljudi koji se odluce za radjanje dece. Ako si ih rodio, dragi moj, onda snosi posledice za njihova dela. Ali problem nastaje kada ili ako roditelj (ili drustvo) smatra da je npr. gore pomenuto ponasanje sasvim normalno. Zar ne mislite da bi roditelji ova dva decaka prvo rekli:Sta se bre majmune tebe tice sta su nasa deca radila?Jesu li tebe napala ili ti njih?
ElectricDreams ElectricDreams 12:18 27.12.2007

Rešenje

I šta sad? Nikakvog smisla nije bilo zvati policiju, nikakvog smisla nema zabranjivati mu izlazak, pogotovo u 6 popodne. Nemam pojma.


Preselite se u neku normalnu zemlju.

I did!
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 13:25 27.12.2007

Re: Rešenje

Svakako sam i ja blizu takve odluke, ali sta ako dete nema izrazen migracioni momenat (kod mene jedno ima a drugo nema) da li ga na silu poslati negde, i drugo, kad pre jedno mesec dana komentarisah jedan tekst Biljane Srbljanovic, tipa, sta ce ti to? U smislu da li je vredno baktati se u Srbiji i rizikovati svoju i sigurnost svoje porodice ili treba oterati sve u majcinu i otici u Vancouver, zatrpase me blogeri, kritikama i pljuvanjima tipa:Ti kam da joj nesto slutis, aaaa znammooo mi sta ti hoces....ti bi da ona ode ili da joj se nesto desi...jel mi necemo da damo da nam skakavci pojedu...vladaju itd. I Opet ja izdajica...majku mu... i 87. i 91. i 95 i 99. i sad opet? Mozda stvarno i jesam
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 13:30 27.12.2007

Re: Rešenje

Preselite se u neku normalnu zemlju

Zvuci kao moguce resenje.
pufna pufna 14:18 27.12.2007

Re: Rešenje

a zasto mislis da u drugim normalnim zemljama agresije nema?
jedno je politicka ugrozenost, a drugo opsta ljudska od svih socijalno agresivnih, po marginama sateranih...
gagonja gagonja 14:52 27.12.2007

Re: Rešenje

agresije ima svuda ali kod nas najvise
potpisujem
gagonja gagonja 14:52 27.12.2007

Re: Rešenje

daa li su ti rekli ono o suncima tudjem i nasem i kvalitetu grijanja?
networker networker 16:54 27.12.2007

Strasno jeste, ali ...

Poenta je u ovome:
Izašao je oko 6 popodne iz trole kod Narodnog, nesmorteno državši 500 dinara u ruci.
Drugi put ce da razmisli malo bolje gde drzi novac u guzvi.

Ovde u Holandiji skoro svaki dan objave vest kako su opljackali neke starce, obicno usred bela dana i po pravilu na bankomatima. Lopovi idu i dotle da uz pomoc noza, pistolja ili cega vec prisile zrtvu da im da pin kod debitne kartice, koji na licu mesta provere. A onda se lepo na miru napazare tom karticom po radnjama i peljese racun zrtve dok ova ne blokira karticu. Neretko se desava i da ljudi dobiju batine ako pokusaju da izigravaju heroje.

Naravno, postoje i delovi Holandije u kojima mozete da drzite ulazna vrata sirom otvorena leti ceo dan cak i kada niste kod kuce i gde ako izgubite novcanik jos uvek mozete da se nadate da cete ga naci u obliznjoj policijskoj stanici. Ali to NECETE naci u Amsterdamu ili Roterdamu.

Sta drugo da vam kazem - veliki gradovi su svuda dzungla, zvali se oni Beograd, Pariz ili London. Sta je tu novo?

Fergal Sarki Fergal Sarki 09:48 30.12.2007

Re: Strasno jeste, ali ...

veliki gradovi su svuda dzungla, zvali se oni Beograd, Pariz ili London. Sta je tu novo?


Eh, pa u Srbiji je situacija u malim mestima mozda i gora nego u velikim gradovima kojih osim Beograda i nema.
U selima se komsijska deca medjusobno siluju, kolju se citave porodice a policija je deo svega toga.
Sustinska razlika izmedju sredjene zemlje i ovakve visoko entropijske kakva je Srbija jeste u tome sto se na detektovanu agresiju u razvijenim zemljama reaguje adekvatno ako se pocinilac otkrije.
Ovde , ako se pocinilac otkrije on sedi u kaficu, a zrtva u kucnom pritvoru ili lezi pod zemljom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana