Društvo| Politika

Bolni časovi istorije

Nikola Knežević RSS / 15.04.2011. u 15:46

Teško mogu da nađem razumevanja za šok u kome se danas nalazi hrvatska javnost nakon presude generalima Markaču i Gotovini. Proterano je više od 200000 Srba sa svojih ognjišta! Za egzodus je neko morao da odgovara, kao što verujem da će haški optuženik Mladić jednoga dana odgovarati za zločine u Srebrenici. Nažalost, Frojd je bio u pravu. Srbi i Hrvati, ne dele samo zajedničko kulturno i istorijsko nasleđe, jezik i geografski položaj, već i onaj čuveni frojdovski narcizam malih razlika, po kome se sličnosti prikrivaju a naglašavaju razlike. I gle, evo danas još sličnosti koje nas spajaju. Hrvatska je u šoku, razočarani narod lamentira nad sudbinom generala. Ideali su srušeni, pravda nedostižna, očekivanja izneverena. Mit o „pravednom ratu" je počeo da se ruši, a iza kulisa pobede koja liči na onu „Pirovu", počela je da se nazire stravična slika i cena koju ta pobeda nosi. Četvrtina miliona progranih Srba sa svojih ognjišta, deportacije, pljačke, bezobzirna razaranja, ubistva, zločini protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Sve navedeno u optužnici instruisano je od strane državnog vrha na čelu sa predsednikom Tuđmanom. - „ocem" hrvatske države čija se uloga u Hrvatskoj slavi kao dostojna glorifikacije i apoteoze.

„Presuda je nepravosnažna", izjavljuje premijerka Jadranka Kosor, pokušavajući da umiri strasti, misleći valjda da ideal „hrvatske borbe za samostalnost" nije srušen i ukaljan i da na stratištima još uvek može da se sačuva obraz Hrvatske države, gradi praznična scenografija i državotvorna mitologija. Ipak je u jednom jeste u pravu. Upravo na stratištima koja ostaju iza Oluje, Vukovara, Srebrenice, Kravica i mnogih drugih spomenika ljudske patnje može da se gradi obraz ali tek kad se zločin nazove pravim imenom a njegovi vinovnici odgovaraju. Neka se trgnu iz košmara poricanja oni koji danas lamentiraju nad sudbinom generala. Neka se probude iz i oni koji će to učiniti sutra u Srbiji kada u Hagu bude donesena neka nova presuda. Karl Jaspers je „Pitanje krivice" pisao i za mnoge koje u našim narodima izbegavaju da prođu kroz „uska vrata bolnih uspomena" i poriču ono što Riceour naziva „traganjem za istinom". U kolektivnom smislu, amnezija dovodi efekta ponavljanja istorije, to jest, recidiva prošlosti i beskrajnih spirala zločina. Unutar takve diabolične inercije jučerašnje žrtve postaju današnji počinitelji, današnji počinitelji, buduće žrtve.

U političkoj teologiji, koja između ostalog sagledava i procese pomirenja, kao krajnje faze tog procesa ističu se takozvana dijaloška i tzv. restorativna ili moralna istina. Dijaloška istina predstavlja proizvod razmene iskustava sukobljenih strana i dolazi kao proizvod njihovih narativa. Ključno pitanje koje proizilazi iz ovog nivoa dijaloga je: može li se pronaći način da se ispriča priča na način u kojoj bi se obe strane prepoznale? Veoma teško dolazi do ove faze utvrđivanja istine, budući da sukobljene strane ostaju isključive prema mogućnosti dijaloga i sučeljavanjem i veoma je često potrebna medijacija. Na kraju, restorativna (moralna) istina predstavlja naznačajniji stepen ka pomirenju sukobljenih strana jer dolazi kao proizvod pouka izvedenih iz društvene istine te se počinje raditi na prevenciji kako ne bi došlo do recidiva prošlosti, to jest, kako se istorija ne bi ponovila. (Schreiter, 2008:16) Drugim rečima, potrebno je da se oslobodi prostor za kolektivno sećanje kroz koje će delovi ličnog iskustva i sećanja moći da se prikupe, konsoliduju i rekonstruišu. Ceo proces je prilično složen i nelinearan. (Schreiter, 2009) Stravična iskustva zločina ratova u bivšoj SRFJ ne smeju da budu zaboravljena i suviše su jeziva da bi ih neko postavio unutar "običnog " istorijskog narativa i tako prepustio vetrovima zaborava.

Postavlja se pitanje kako je uopšte i moguće doći do ove faze dijaloškog narativa kada ostajemo taoci poricanja stvarnosti, duhova prošlosti i mitomanskih istorijskih konstrukcija koje nam pokrivaju pogled ka budućnosti, ostavljajući nas tako zatočene u vrtlogu iskrivljene realnosti. „Prevladavanje prošlosti nije konačni, nego trajni proces i stalna opomena" ističe profesor Kuljić. Čini mi se da se kao dva, nekada sukobljena naroda iznova vraćamo ka početku tog procesa. Zanemarujući činjenice i lametirajući za „nedostižnom pravdom" i „istinom", delimo sada i mit o sopstvenoj neporočnosti i idealizujemo prošlost, koja nije ni izbliza idealna, naprotiv, upravo je onakva kakvom ne želimo da je vidimo. Istina boli, ali istina i oslobađa!



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ndmilinovic ndmilinovic 15:57 15.04.2011

Neka im Bog oprosti.

Srećan sam zbog ove presude, jer danas je ispravljen makar delić nepravde učinjen nad mojim narodom i brojnim članovima moje porodice. Nikada neću zaboraviti taj dan. Svaki 5. avgust doživljavam ispočetka. Neka je svima koji su tog dana stradali večni pomen! Onima koji su preživeli evo nauka da treba ići napred, a grešnicima koji opravdavaju zločine i zločince neka je milostivi Bog u pomoći! Neka im On otopli i preobrati srca da shvate veličinu strahote, koja je tog dana učinjena na pravdi Boga običnom čoveku.
Nikola Knežević Nikola Knežević 16:48 15.04.2011

Re: Neka im Bog oprosti.

Srećan sam zbog ove presude, jer danas je ispravljen makar delić nepravde učinjen nad mojim narodom i brojnim članovima moje porodice. Nikada neću zaboraviti taj dan. Svaki 5. avgust doživljavam ispočetka. Neka je svima koji su tog dana stradali večni pomen! Onima koji su preživeli evo nauka da treba ići napred, a grešnicima koji opravdavaju zločine i zločince neka je milostivi Bog u pomoći! Neka im On otopli i preobrati srca da shvate veličinu strahote, koja je tog dana učinjena na pravdi Boga običnom čoveku.


Još uvel se sećam vrelog avgustovskog dana, 95-te kada smo dočekali traktor sa našim rođacima. Tužno je bilo prisećati se svega toga a znati da se tog istog dana slavi pobeda na drugoj strani! Voleo bih kada bi ova presuda donela promene u načinu kako Hrvatska posmatra Oluju...
Bili Piton Bili Piton 17:13 15.04.2011

Re: Neka im Bog oprosti.

Nikola Knežević
Voleo bih kada bi ova presuda donela promene u načinu kako Hrvatska posmatra Oluju...


Never in a million years....pa čitav koncept bi im se raspao. Ništa od toga.


Lep tekst, Nikola, a evo još jednog koji vredi pročitati, u indeksu.
Boris Drenca Boris Drenca 16:08 15.04.2011

Hajde da poredimo mitologije

Hrvatsko mitsko mesto je Oluja. I Zastava na Kninskoj tvrđavi. I kolektivnom sećanju je vojno-redastvena operacija koja je donela "slamanje pobune u pojedinim delovima Republike Hrvatske".

I sada je neko rekao da je mesto "must be there" za svakog Hrvata mesto "zasluženo zločinom" i zbog toga je reakcija takva. Pojedinci koji su to govorili neće biti poštovaniji ali će biti slušani sa više poštovanja.

Iako reakcija može biti i burnija od današnje, socijalna situacija ne olakšava teške vesti.

Presuda za Srebrenicu ovde nije imala odjeka, veći odjek je bilo hapšenje Karadžića, biće Mladića. Presude njima....proćiće kao i presuda Draženu Erdemoviću. Presuda Šešeljujedina može na ulice da izvede nekoga i u medijima da izazove reakciju....
Oko ratova ovde se i jedno i drugo društvo ponašaju isto. Kao deca koja prekriju oči nadajući se da ih zlo neće pronaći.

Stravična iskustva zločina ratova u bivšoj SRFJ ne smeju da budu zaboravljena i suviše su jeziva da bi ih neko postavio unutar "običnog " istorijskog narativa i tako prepustio vetrovima zaborava.


Nažalost previše je onih, kojima smo dozvolili da se pitaju, koji se trude da se zaboravi.

Nikola Knežević Nikola Knežević 16:45 15.04.2011

Re: Hajde da poredimo mitologije

Hrvatsko mitsko mesto je Oluja. I Zastava na Kninskoj tvrđavi. I kolektivnom sećanju je vojno-redastvena operacija koja je donela "slamanje pobune u pojedinim delovima Republike Hrvatske".

I sada je neko rekao da je mesto "must be there" za svakog Hrvata mesto "zasluženo zločinom" i zbog toga je reakcija takva. Pojedinci koji su to govorili neće biti poštovaniji ali će biti slušani sa više poštovanja.

vladimir petrovic vladimir petrovic 16:24 15.04.2011

Odličan blog, Nikola

Nikola Knežević
... Teško mogu da nađem razumevanja za šok u kome se danas nalazi hrvatska javnost nakon presude generalima Markaču i Gotovini. Proterano je pola miliona Srba sa svojih ognjišta! Za egzodus je neko morao da odgovara, kao što verujem da će haški optuženik Mladić jednoga dana odgovarati za zločine u Srebrenici. Nažalost, Frojd je bio u pravu. Srbi i Hrvati, ne dele samo zajedničko kulturno i istorijsko nasleđe, jezik i geografski položaj, već i onaj čuveni frojdovski narcizam malih razlika, po kome se sličnosti prikrivaju a naglašavaju razlike.


... Postavlja se pitanje kako je uopšte i moguće doći do ove faze dijaloškog narativa kada ostajemo taoci poricanja stvarnosti, duhova prošlosti i mitomanskih istorijskih konstrukcija koje nam pokrivaju pogled ka budućnosti, ostavljajući nas tako zatočene u vrtlogu iskrivljene realnosti. „Prevladavanje prošlosti nije konačni, nego trajni proces i stalna opomena" ističe profesor Kuljić. Čini mi se da se kao dva, nekada sukobljena naroda iznova vraćamo ka početku tog procesa. Zanemarujući činjenice i lametirajući za „nedostižnom pravdom" i „istinom", delimo sada i mit o sopstvenoj neporočnosti i idealizujemo prošlost, koja nije ni izbliza idealna, naprotiv, upravo je onakva kakvom ne želimo da je vidimo. Istina boli!

Nikola Knežević Nikola Knežević 16:44 15.04.2011

Re: Odličan blog, Nikola

Hvala Vladimire
jednatanja jednatanja 17:19 15.04.2011

Mogu

da razumem nadu i želje žrtava balkanskih ratova za nekakvnom vrstom pravde, jer ona u Hagu je izgleda jedina koja danas može donekle oficijalno da proglasi smisao ratova devedesetih kao kriminalnih, a žrtava kao nevinih, pa da oni brojniji (žrtve) pronađu neki smisao u svemu tome. Na žalost, za mene je Hag prestao da postoji kad sam pročitala na netu dokument (sad već odavno povučen) gospođe del Ponte u kojem ona obrazlaže po tačkama zašto se tridesetak ili već koliko napada NATO-a na civile u Srbiji ne mogu smatrati zločinačkim delima. I sve do jednog je opravdala, zaista amazing.

Takođe je zbog tog Haga, na stotine hiljada mladih u Srbiji ostalo bez prilike da putuje, uči, sazreva na način koji je danas u Evropi norma. Ako su već kriminalne vlade 90-tih upropastile jednu generaciju, Hag je mogao da nađe načina da se nagađa bez da upropasti i onu drugu koja je sazrevala nakon devedesetih. I ovde govorim o mladima, a napatila se i srednja i ona starija, bolesna i usamljena, odvojena od svog potomstva koje je pobeglo trbuhom za kruhom. Toliko o Hagu od mene.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:28 15.04.2011

Da


"
Upravo na stratištima koja ostaju iza Oluje, Vukovara, Srebrenice, Kravica i mnogih drugih spomenika ljudske patnje može da se gradi obraz ali tek kad se zločin nazove pravim imenom a njegovi vinovnici odgovaraju. Neka se trgnu iz košmara poricanja oni koji danas lamentiraju nad sudbinom generala.
"
Država koja protera toliki broj svojih državljana, građana,prvenstveno zbog njihove nacionalne pripadnosti, bez obzira i na oružanu pobunu, nema više razloga za ponos nego za stid.Pogotovo ako se radilo i o organizovanom i haotičnom ubijanju svega što je srpsko, a država Hrvatska to tolerisala i prećutno odobrila.
Prema tome, Bljesak i Oluja jesu u vojničkom smislu pobede nad vojskom RSK i da se na tome završilo i bilo bi u redu. Ali zločini nad civilnim stanovništvom koji su tokom operacija počinjeni ne mogu ničim da se pravdaju.Da su se partizani tako ponašali,mada neki uporno pokušavaju da im nakače zločine da bi opravdali svoje,u Hrvatskoj koja je bila pod NDH ne bi ostalo stanovništva, a večina Hrvatske i BiH su bile pod NDH.
automatic automatic 19:44 15.04.2011

Re: Da

Da su se partizani tako ponašali,mada neki uporno pokušavaju da im nakače zločine da bi opravdali svoje,u Hrvatskoj koja je bila pod NDH ne bi ostalo stanovništva, a večina Hrvatske i BiH su bile pod NDH.

Većina Hrvatske je bila u domobranima i ustašama. Tako da su partizani, kao pobednici, imali pravo da sprovedu naknadnu pravdu. Partizani, na čelu sa Titom, oprostili su Hrvatskoj ustašku prošlost i krenuli sa bratstvom i jedinstvom, očekujući da će oni koji su do juče nosili crne uniforme i kleli se poglavniku na vernost, odjednom započeti život nove socijalističke, samoupravne domovine. Rezultat takve politike najbolje se mogao videti u Hrvatskoj sedamdesetih i devedesetih godina, a vidljiv je i danas kada Hrvatska roni suze nad sudbinom zločinaca...
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:53 15.04.2011

Re: Da

Tako da su partizani, kao pobednici, imali pravo da sprovedu naknadnu pravdu. Partizani, na čelu sa Titom, oprostili su Hrvatskoj ustašku prošlost

Za razliku od domoljuba i rodoljuba iz prljavog rata 90-ih partizani se nisu svetili civilima, nisu palili sela i uvijali starce, žene i decu, nisu pljačkali.Ako ti misliš da su partizani trebalo da pobiju sve hrvatsko civilno stanovništvo onda se ne razlikuješ od onih što su to radili u Olujama, Bljescima i drugim operacijama plkjačke i etničkog čišćenja.
Niko nije ustašama oprostio, jedino ustaške formacije nisu bile obuhvaćene amnestijom i ustaše su bile procesuirane a, tačno je i to, jedan broj je nastradao u Blajburgu prilikom pokušaja da pobegnu. A ti i tvoji istomišljenici za to osuđujete partizane zbog zločina nad ustašama.
automatic automatic 21:11 15.04.2011

Re: Da

Niko nije ustašama oprostio, jedino ustaške formacije nisu bile obuhvaćene amnestijom i ustaše su bile procesuirane a, tačno je i to, jedan broj je nastradao u Blajburgu prilikom pokušaja da pobegnu. A ti i tvoji istomišljenici za to osuđujete partizane zbog zločina nad ustašama.

He, he, jeste, ali posle rata jedan deo ustaša je otišao u generale, jedan u političare, umetnike, intelektualce, a tamo su nastavili da šire ideju etnički čiste Hrvatske, sve Titu ispred nosa, koji nije hteo ili nije smeo da se tome odupre. Oni što su sedamdesetih bacali u more automobile sa srpskim tablicama nisu mogli da naprave Oluju samo zato što nisu imali oružje.
madoxxx madoxxx 22:09 15.04.2011

Re: Da

Cekajte, cekajte....Partizani se nisu svetili?????? Mozda nisu u Hrvatskoj jer je tito naredio. U Srbiji nisu stedeli nejac.
Da ne spominjemo namerne napade koji su direktno uticali na streljanja u Kragujevcu, sta je sa "Pasjim grobljem" i "Kosmajskim odredom smrti", koji je vodio Draza "Vuk sa Kosmaja" Markovic:
Zločini partizana u Srbiji

Partizani su još od leta 1941. godine činili: ubistva prema svom partijskom programu, pljačke, paljenja opštinskih arhiva, itd. Samo u zborniku Nedićevih dokumenata, koji su sami komunisti odabrali i objavili 1965. godine, navedeno je oko 1.000 imena njihovih žrtava (nenaoružanih, odnosno civila) u Srbiji pre jeseni 1944. godine. Samo jedna dopuna spiska žrtva komunizma iz 1941. godine sadrži 76 imena zemljoradika, činovnika, domaćica, sveštenika, zanatlija… Na ovom dopunskom spisku je i ime čuvenog akademskog slikara Mihaila Milovanovića iz sela Gostinice kod Užica.

Ubistva su nastavljena i 1942. godine. Samo tokom avgusta policija vlade generala Milana Nedića zabeležila je 18 slučajeva ubistva civila. Na primer:

3. avgust: U selu Negrišori (Guča) ubijen je od strane partizana Milomir Davidović, koji je ranije bio u partizanskim redovima, pa je odrekao saradnju komunistima.

Ili:

4. avgusta: Od strane partizana ubijen je Milovan Ćosić, predsednik opštine u Guberevcu (Sopot), a uselu Dučina Milutin Popović, sopstvenik vršalice, čiji je leš nađen u blizini sela. Tom prilikom spaljena je opštinska arhiva kao i jedna vršalica, a ubijen Milosav Milić, zemljoradnik.

Ili:

30. avgusta: Od strane partizana ubijen je u Stragarima (srez Orašački) Miron Đurić, arhimandrit.

Partizani su ubijali i 1943. godine. Primera radi, Nedićevo ministarstvo unutrašnjih poslova beleži da je u Kraljevačkom okrugu partizanski pokret Radenka Mandića „samo u drugoj polovini avgusta ubili preko 15 lica.

Krajem 1943, radi sadejstva sa svojom glavninom u pokušaju osvajanja Srbije, partizani pokreću nov talas zločina. Sledi delimičan popis njihovih žrtava iz novembra i decembra, prema dokumentima Nedićevog ministarstva unutrašnjih poslova:

7. novembra oko 21 čas četiri partizana i jedna ženska upali su u selo Željevo (4 km severno od Svrljiga) i ubili starešinu sela Svetislava Marjanovića, kojega su prethodno izboli noževima pa ga zatim dotukli iz pušaka. Ovu grupu vodi Dušan Tasković zv. Srećko…

U noći 14/15. om partizani su u selu Drugovcu, sreza Aleksinačkog, ubili Đorđa Jeftića, zemljoradnika, a zatim spalili arhivu oppštine Stanci istog sreza…

13. om u 23 časa grupa partizana upala je u selo Banji (4 km j-i od Aranđelovca – sekcija Aranđelovac) odakle su odveli lekara zdravstvene zadruge Vladimira Svilingera i odneli njegovu apoteku … Leš odvedenog lekara nađen je 14. novembra u selu Brezovcu…

15. om. u 19 časova grupa partizana upala je u selo Viševac gde je ubila predsednika seoske opštine Čedomira Milojevića pa potom otišla u nepoznatom pravcu.

Za sada se najviše zna o zločinima Kosmajskog partizanskog odreda, kojim su komandovali Marko Nikezić, Draža Marković i njegova buduća žena Božidarka Kika Damjanović. Poznat je spisak od tačno 200 žrtava kosmajskih partizana, samo sa teritorije današnje opštine Sopot. U vezi ubistva dve učiteljice i drugih meštana sopotskog sela Mala Ivanča, koje se prema citiranom izvoru Nedićeve policije odigralo u noći između 15. i 16. decembra 1943. godine, na osnovu crkvenih knjiga, ali i na osnovu svedočenja partizana, koji su se time hvalili, hroničar piše:

„Učiteljice Kristina Stojanović iz okoline Kragujevca i Milica iz Velike Ivanče, seoski kmet Stanoje Jovanović, trgovac Stevan Kojić i četnik Radomir Babić. Oko Svetog Nikole 1943. godine partizani Kosmajskog odreda Ljubomir Ivković „Šuca“, Božidarka Damnjanović „Kika“, Dobrivoj Milićević „Vučko“, učitelj iz Dražnja, i drugi, sproveli su žrtve u kuću Bogdana Rankovića, koja se nalazi na kraju Male Ivanče, pored groblja. Posle mučenja, svi su streljani na groblju, a njihovi grobovi do danas nisu obeleženi. Pre sahrane, tela učiteljica bila su izložena u sali seoske opštine. Krstinin muž Voja nalazio se u nemačkom zarobljeništvu. Imali su dve male devojčice, o kojima su se potom starali meštani. O njima danas niko ništa ne zna.“


Evo i linka: link
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:46 15.04.2011

Re: Da

Evo i linka: link

ne bih da širim i trolujem temu. Samo ću da napomenem da je stranicu uredio očito ideološki neutralanb autor, što se vidi i na imena i literaturu na koju se poziva.
Evo i drugih linkova
link
link
milisav68 milisav68 11:57 16.04.2011

Re: Da

Milan Karagaća
Evo i linka: link

ne bih da širim i trolujem temu. Samo ću da napomenem da je stranicu uredio očito ideološki neutralanb autor, što se vidi i na imena i literaturu na koju se poziva.
Evo i drugih linkova
link
link

Koje je uredio gorran2.
sima2000 sima2000 17:47 15.04.2011

cifra

Pola miliona progranih Srba sa svojih ognjišta, progoni, deportacije, pljačke, bezobzirna razaranja, ubistva, zločini protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja.


Nije pola miliona nego 20000. Kaže sud u sledećem paragrafu:

"The Chamber further found that crimes, including murder, destruction, plunder, and inhumane acts, committed by members of Croatian military forces and Special Police caused duress and fear of violence in their victims and those who witnessed them. These crimes added to the creation of an environment in which these persons had no choice but to leave. The Chamber found that the forcible displacement committed by members of the Croatian military forces and Special Police, by the unlawful attacks on towns in the Krajina on 4 and 5 August 1995 and by the commission of other crimes later in August 1995, constituted deportation. Among the many Serbs who left the Krajina during and after Operation Storm, the Chamber concluded that at least 20,000 were deported in this manner in August 1995."

Dakle dokazano je da je barem 20000 Srba iz Krajine otišlo jer nisu imali drugi izbor. Možda je cifra i veća, ali nije dokazano.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:52 15.04.2011

Šta znači ovakva presuda

Evo Palma već slavodobitno traži da se hrvatski parlament izvini srpskom narodu, pa onda da li Hrvatska sa ovakvom presudom može u EU, već je javljaju oni koji izvlače zaključak kako će Srbija sada dobiti presudu protiv Hrvatske........
Sada odjednom HT smatramo objektivnim, a u Hrvatskoj ga napadaju, kao uostalom i u drugim slučajevima obrnuto.
Kvalifikacija koju je izrekao HT u presudi ovoj dvojici generala da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu svakako stoji. Umesto da vlada Hrvatske staje na stranu osuđenih bilo bi pametnije da se vlada Hrvatske i Sabor izvini svojim građanima srpske nacionalnosti koji su proterani i pozovu ih da se vrate i obezbede im sličnu i imovinsku sigurnost. Da država Hrvatska , slično kao nekada Nemačka, prizna da to što je uradila nije u redu i da se tog dela "herojskih domoljubivih pothvata" stidi i odriže.
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:38 16.04.2011

Re: Šta znači ovakva presuda

Šta znači ovakva presuda
Evo Palma već slavodobitno traži da se hrvatski parlament izvini srpskom narodu, pa onda da li Hrvatska sa ovakvom presudom može u EU, već je javljaju oni koji izvlače zaključak kako će Srbija sada dobiti presudu protiv Hrvatske........
Sada odjednom HT smatramo objektivnim, a u Hrvatskoj ga napadaju, kao uostalom i u drugim slučajevima obrnuto.
Kvalifikacija koju je izrekao HT u presudi ovoj dvojici generala da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu svakako stoji. Umesto da vlada Hrvatske staje na stranu osuđenih bilo bi pametnije da se vlada Hrvatske i Sabor izvini svojim građanima srpske nacionalnosti koji su proterani i pozovu ih da se vrate i obezbede im sličnu i imovinsku sigurnost. Da država Hrvatska , slično kao nekada Nemačka, prizna da to što je uradila nije u redu i da se tog dela "herojskih domoljubivih pothvata" stidi i odriže.


Palma je jedva dočekao ovakvu presudu! Samo Palma treba da shvati da i on sam mora da se suoči sa prošlošću i da shvati da SONY jedinice, njegovog kriminalnog prijatelja iz ratnih dana, nisu oslobađale Vukovar već pljačkale i ubijale.
mrdax mrdax 17:58 15.04.2011

Hrvatska danas

odbija ovu istinu i trazi drugu ako je moguce. Poznajuci kako "nasi" ljudi na ovim prostorima vole da su u pravu ne cudi me ovakva reakcija na presudu suda u Hagu. Evo koliko sam citao komentare danas po hrvatskim sajtovima ko god kaze nesto mimo "drzavne politike" da etnickog ciscenja nije bilo postaje izdajnik.

EDIT:
Kada vidim ove slike ukapiram da je Srbija svetlosnu godinu ispred Htvatske u odnosu prema zlocinima pocinjenim u ime Srbije

http://www.jutarnji.hr/presuda-generalima--branitelji-prate-izricanje-presude-na-zagrebackom-glavnom-trgu/939147/
Bili Piton Bili Piton 19:12 15.04.2011

Re: Hrvatska danas

mrdax


EDIT:
Kada vidim ove slike ukapiram da je Srbija svetlosnu godinu ispred Htvatske u odnosu prema zlocinima pocinjenim u ime Srbije



Nije da je za ponos, ali je tačno.

Njima su mnogo duže i temeljnije ispirali mozak, štaviše i dan danas to rade.
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:40 16.04.2011

Re: Hrvatska danas

Mislim da ćemo mi nakon ove presude lakše prihvatiti zločine počinjene u naše ime i pod izgovorom odbrane Srpstva. Ova presuda jeste dobitak za Srbiju samo iz tog razloga. A to puno znači.


Upravo tako!
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 16:58 16.04.2011

Re: Hrvatska danas

Kada vidim ove slike ukapiram da je Srbija svetlosnu godinu ispred Htvatske u odnosu prema zlocinima pocinjenim u ime Srbije


...paaaa...ipak moram da se složim da jeste! oklevam, jer bi se moglo naširoko, a mrzi me do zla boga ponavljano opet ponoviti: Hrvati su ukorenili retoriku o agresorima i braniteljima, na toj suludoj retorici izgradili državu,novi jezik i novi temelj koji je izrodio novi kolektivni osećaj pa im stvaran pogled na devedesete izmiče...otuda se još uvek mora iskrivljavati istorija nebi li se opstalo na pukoj vlasti! a narod jadan, neobrazovan, na svim stranama strada, sve jedno da li pre ili posle, ovako ili onako ali...strada...
libkonz libkonz 18:32 15.04.2011

Nešto razmišljam

Mislim da ćemo mi nakon ove presude lakše prihvatiti zločine počinjene u naše ime i pod izgovorom odbrane Srpstva. Ova presuda jeste dobitak za Srbiju samo iz tog razloga. A to puno znači.
Meni je Oluja nešto što boli preko 15 godina. Ova presuda, tj. njeno nazivanje udruženim zločinačkim poduhvatom, jeste neka vrsta melema na ranu.
Kako će u Hrvatskoj da prihvate ovo baš me briga.
blogov_kolac blogov_kolac 19:03 15.04.2011

kratko, ali jeb*tačno

Nikada nisam bio impresioniran kako je tribunal u Hagu zamisljen, a jos manje kako funkcionise. Kapiram da bez njega mnogi krupni i srednje-krupni gospodari proteklih ratova nikada ne bi videli sudnice i ozbiljnije optuznice (ili makar pomenuti), a mnogima je bukvalno upropastio sraman proces beatifikacije u vlastitom narodu zbog svega sto su cinili drugima.

Ali ako je išta tu formulisano i osmišljeno dobro i odzvanja bas kako treba, i daje potrebnu ozbiljnost mnogim optuzbama i presudama, to je ona famozna kovanica i formulacija: ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT. I danas je upravo ona bila u centru paznje, a uvek kada je to tako, to su bili zvezdani trenuci tog suda... pa tako i danas.
tajatehno tajatehno 20:14 15.04.2011

Krajisnici



Sta su mislili Srbi u SAO kada Hrvatska ponovo zaposedne tu teritoriju?
Bilo je samo pitanje stepena brutalnosti kako ce biti najureni.
automatic automatic 21:06 15.04.2011

Re: Krajisnici

tajatehno
Sta su mislili Srbi u SAO kada Hrvatska ponovo zaposedne tu teritoriju?Bilo je samo pitanje stepena brutalnosti kako ce biti najureni.

A šta si ti mislio?
tajatehno tajatehno 21:57 15.04.2011

Re: Krajisnici

automatic

tajatehnoSta su mislili Srbi u SAO kada Hrvatska ponovo zaposedne tu teritoriju?Bilo je samo pitanje stepena brutalnosti kako ce biti najureni.A šta si ti mislio?


Nista.Sedeli smo i herojski gledali.
freehand freehand 23:39 15.04.2011

Re: Krajisnici

automatic
tajatehno
Sta su mislili Srbi u SAO kada Hrvatska ponovo zaposedne tu teritoriju?Bilo je samo pitanje stepena brutalnosti kako ce biti najureni.

A šta si ti mislio?

Čime?
tajatehno tajatehno 10:35 16.04.2011

Re: Krajisnici

freehand

automatic

tajatehnoSta su mislili Srbi u SAO kada Hrvatska ponovo zaposedne tu teritoriju?Bilo je samo pitanje stepena brutalnosti kako ce biti najureni.A šta si ti mislio?Čime?


Teska je nasa sramota kako smo ih odbranili kada su ih progonili i ubijali,a nakon nekoliko dana smo se pravili kao da se nista nije desilo.
A prethodno smo ih potpalili pa ostavili.
Pa su nam sada krivi Hrvati.
Toliko o junastvu.
Hansel Hansel 10:49 16.04.2011

Re: Krajisnici

Malo opreznije koristi to prvo lice množine.

A to što se u našem narodu retko koristi autokefalnost, to je za jednu posebnu analizu...
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:49 16.04.2011

Re: Krajisnici


Teska je nasa sramota kako smo ih odbranili kada su ih progonili i ubijali,a nakon nekoliko dana smo se pravili kao da se nista nije desilo.
A prethodno smo ih potpalili pa ostavili.
Pa su nam sada krivi Hrvati.
Toliko o junastvu.

tačno tako
tajatehno tajatehno 19:10 16.04.2011

Re: Krajisnici

Hansel
Malo opreznije koristi to prvo lice množine.A to što se u našem narodu retko koristi autokefalnost, to je za jednu posebnu analizu...


Prvo lice mnozine?
Da okrenemo u trece.
Kako su Srbi zakrvavili ocima kada su 91,2 zahvaljujuci raketama JNA herojski nadmocno sprzili Vukovar i siru okolinu,kako su zapenili da ce sada JM Hrvatima i osloboditi SAO i spasiti Srbe od klanja ne zaleci nista pa ni svoj zivot.
Kada vise nije bilo ni bele tehnikeni hrastovine itd., jebes i SAO i Hrvate i Srbe,
jbg. proterase ih ustase,sto ne proterase oni pobise
Pa ne mozemo doveka da ih branimo i ginemo za njih,
a i avgust je ,vreme je za more.
automatic automatic 10:55 17.04.2011

Re: Krajisnici

a i avgust je ,vreme je za more.

Tebi je odmor svakako neophodan...
tajatehno tajatehno 14:51 17.04.2011

Re: Krajisnici

automatic
a i avgust je ,vreme je za more.Tebi je odmor svakako neophodan...


Ama treba nigde da nas nema,da se pokrijemo usima od sramote kako smo u foteljama gledali u 25 minutu drugog dnevnika u avgustu 95g kolone izbeglica iz Hrvatske,to nam je slika i prilika.
Hansel Hansel 16:48 17.04.2011

Re: Krajisnici

tajatehno
Prvo lice mnozine?
Da okrenemo u trece.

Svejedno, opet promašaj, zove se generalizacija. Ja nisam nikada "zakrvavio očima", a takvih je još mnogo, većina, mogao bih da tvrdim. Prozivaj one idiote (retko koristim takve izraze, ali...) koji su bacali cveće na tenkove - ja sam sa tek punih 18 užasnuto gledao iz autobusa kolonu tenkova na zaustavnoj traci autoputa Beograd-Niš.

A što se 25. minuta tiče, zar ti se ne čini da je tada (tog datuma) bilo odveć kasno?

Osim toga, trebalo bi da znaš da ne postoji smao umor od rata, nego i umor od tuđih pogrešnih izbora.
tajatehno tajatehno 18:57 17.04.2011

Re: Krajisnici

Hansel

Ja nisam nikada "zakrvavio očima", a takvih je još mnogo, većina, mogao bih da tvrdim.


Vecina?
Pa nisu Milosevic i Seselj pobedjivali deset godina na izborima valjda sa manjinom.
Hansel Hansel 19:18 17.04.2011

Re: Krajisnici

Ja sam već po blogu pisao o tome - prvo - posle prvih izbora gde je SPS nadmoćno pobedio (ali u većinskom sistemu), kao i Milošević (a vrlo je bitno da nikada nisu obećavali ni rat ni zločine - Šešelj, pa i Drašković su bili strašila koja su izgovarala takve stvari, pa i SNO; Miloševićeve parole su bile: "švedski standard", "mir, sloboda, ravnopravnost", "Sa nama nema neizvesnosti"... koliko se ja sećam, jedino što mu je izletelo bila je ona rečenica na Gazimestanu), a onda sa svim krađama i propagandom nije mogoa davlada sam, pa mu je uskakala Nova demokratija u pomoć (i radikali). Glas Srba s Kosova vrdeo je 10x više od glasa građanina u drugim delovima Srbije zbog albanskog bojkota, a najveći deo ljudi koji je zaista glasao za njega glasao je iz straha da bi mu s nekim drugim bilo gore - nasedalo se na priče o stranom plaćeništvu i propagandi da su Srbi samo žrtve (nalazite li sličnosti s Hrvatima u Hrvatskoj? a i pre rata je propaganda u skoro svim exYu republikama bila da su baš oni žrtve federacije ida ih svi iskorišćavaju), i stvaran je utisak da je Milošević brana dolaska rata do same Srbije (kada nam se desilo bombardovanje, pričao sam da je time taj poslednji strah nestao i da posle toga teško da će imati šanse)... Dakle, uz sve te manipulacije, treba pogledati koliki je procenat od izašlih glasao za SPS. Najvećem delu tih glasača ne bih mogao da pripišem ratobornost, radikalskim - bih.
milisav68 milisav68 19:21 17.04.2011

Re: Krajisnici

tajatehno
Hansel

Ja nisam nikada "zakrvavio očima", a takvih je još mnogo, većina, mogao bih da tvrdim.


Vecina?
Pa nisu Milosevic i Seselj pobedjivali deset godina na izborima valjda sa manjinom.


Izbori 1990 Upisano 7.044.797 glasaca Izaslo na biralista 5.035.613 71,48%
SPS 2.320.587 194 mandata
SPO 794.789 19 mandata

link

edit:evo ti pa račuNjaj.

Hansel Hansel 19:45 17.04.2011

Re: Krajisnici

Eto, još 1990, i to čak u odnosu na izašle, a kamoli na ukupan broj birača (dobro, da izuzmemo Kosovo)! Hvala, Milisave!
milisav68 milisav68 19:59 17.04.2011

Re: Krajisnici

Hansel
Eto, još 1990! Hvala, Milisave!

Nema na čemu.
Dosadilo mi preterano i neargumentovano pljuvanje.

edit:
(dobro, sa izuzmemo Kosovo)

Pa to su sve bili sigurni glasači SPS-a.




tajatehno tajatehno 21:06 17.04.2011

Re: Krajisnici

milisav68

tajatehno

HanselJa nisam nikada "zakrvavio očima", a takvih je još mnogo, većina, mogao bih da tvrdim.Vecina?Pa nisu Milosevic i Seselj pobedjivali deset godina na izborima valjda sa manjinom.Izbori 1990 Upisano 7.044.797 glasaca Izaslo na biralista 5.035.613 71,48%SPS 2.320.587 194 mandataSPO 794.789 19 mandatalinkedit:evo ti pa račuNjaj.


Kuku,na kraju ispade da su roboti ratovali,a da su ih podrzavali Albanci sa Kosova i Madjari iz Vojvodine.
Na zalost to je bila drzavna politika gromoglasno podrzana u narodu.
Tesko je priznati da smo bili stoka.
milisav68 milisav68 21:25 17.04.2011

Re: Krajisnici

tajatehno

Kuku,na kraju ispade da su roboti ratovali,a da su ih podrzavali Albanci sa Kosova i Madjari iz Vojvodine.
Na zalost to je bila drzavna politika gromoglasno podrzana u narodu.
Tesko je priznati da smo bili stoka.

Bilo je i stoke, ali stoka nije bila većina, kao što ti tvrdiš
Još je teže priznati - u pravu si, ja sam pogrešio.

Da te podsetim:
Vecina?
Pa nisu Milosevic i Seselj pobedjivali deset godina na izborima valjda sa manjinom.

automatic automatic 21:52 17.04.2011

Re: Krajisnici

Tesko je priznati da smo bili stoka.

Hansel Hansel 22:26 17.04.2011

Re: Krajisnici

tajatehno
Kuku,na kraju ispade da su roboti ratovali,a da su ih podrzavali Albanci sa Kosova i Madjari iz Vojvodine.Na zalost to je bila drzavna politika gromoglasno podrzana u narodu.Tesko je priznati da smo bili stoka.

A koliko je ljudi učestvovalo u ratu i koliko je od njih profesionalnih i regrutovanih vojnika (po prisili), a koliko dobrovoljaca. O glasanju su sve rekle brojke.
milisav68
Pa to su sve bili sigurni glasači SPS-a.

Hteo sam da kažem da su u birački spisak bili upisani i Albanci, koji su bojkotovali, i da čak i kad njih izuzmemo iz glasačkog tela, opet su glasači SPS-a i SRS-a bili ispod ukupnog biračkog tela... A ako tajatehno ne zna kako je MIlošević manipulisao izborima, neka se informiše. I neka sopstveni osećaj krivice ne nameće drugima.
freehand freehand 23:08 17.04.2011

Re: Krajisnici

Hteo sam da kažem da su u birački spisak bili upisani i Albanci, koji su bojkotovali, i da čak i kad njih izuzmemo iz glasačkog tela, opet su glasači SPS-a i SRS-a bili ispod ukupnog biračkog tela... A ako tajatehno ne zna kako je MIlošević manipulisao izborima, neka se informiše. I neka sopstveni osećaj krivice ne nameće drugima.

Ovaj, Hansele... Neće baš biti da je čitavo sranje zakuvalo tvrdo jezgro oko Politbiroa SPS, par džukela iz akademije i nekoliko krvožednih dobrovoljaca. Tebi i meni je skoro pa kompletan državni i vojni vrh u istom sudu što osuđen što čeka na presude, što izumro.

Te je potpuno u redu klicati pravdi jer su konačno krenuli da prilaze realnoj situaciji i prave tu ravnotežu krivice, ali je besmisleno i opasno pevajući o nebeskom narodu krenuti ponovo stazom za koju znamo kuda vodi.
Hoću da kažem da 1989. i 1990. u Srbiji većina JESTE bila za Miloševića.
Što, opet, ne znači da je bila za rat, štaviše.
Hansel Hansel 23:22 17.04.2011

Re: Krajisnici

Pa i ja kažem da većina nije bila za rat i da brojke, dodatno, govore sve. Osim toga, mogao si da primetiš da ja nisam među onima koji us klicali "ravnoteži". Ako ravnoteže realno nema, ne treba je ni veštački praviti, to ja mislim, ali pravda, ako je pravda, onda je pravda za sve.

Dakle, to što te s "naše" strane nije stigla pravda, mogu samo da žalim. Ali, ja sam pristalica kompletne pravde, a ona je teško dostižna, naročito u Srbiji (i regionu, izgleda), tako da je taj moj idealizam pod anestezijom...

P.S. Procene koje iznosim su na osnovu poznavanja stavova brojnih ljudi iz mog okruženja koji su glasali za SPS. Neki od njih su mogli biti verbalno ratoborni, a svi su za SPS bili zato što su mislili da nas ona brani od raznih ala koje hoće da nas unište. A Miloševićeva propaganda je upravo takvu poruku slala. Kroz medije koji su većem delu Srbije bili jedino dostupni.
milisav68 milisav68 09:12 18.04.2011

Re: Krajisnici

freehand

Hoću da kažem da 1989. i 1990. u Srbiji većina JESTE bila za Miloševića.
Što, opet, ne znači da je bila za rat, štaviše.


U mom mestu je bilo 10-20% dobrovoljaca, ostale su prisilno mobilisali, pa kad nisu mogli da nas pomere sa mobilizacijskog mesta, slali su neke generale i pukovnike sa strane, koji su mahali pištoljima i pretili prekim vojnim sudom i zatvorom.
To naravno nije bilo ni na jednom sredstvu informisanja, ali se zato besomučno vrtela slika sa budalama koje bacaju cveće na tenkove, što je postao glavni argument dežurnih pljuvača.
tajatehno tajatehno 21:07 18.04.2011

Re: Krajisnici

milisav68

freehandHoću da kažem da 1989. i 1990. u Srbiji većina JESTE bila za Miloševića. Što, opet, ne znači da je bila za rat, štaviše.U mom mestu je bilo 10-20% dobrovoljaca, ostale su prisilno mobilisali, pa kad nisu mogli da nas pomere sa mobilizacijskog mesta, slali su neke generale i pukovnike sa strane, koji su mahali pištoljima i pretili prekim vojnim sudom i zatvorom.To naravno nije bilo ni na jednom sredstvu informisanja, ali se zato besomučno vrtela slika sa budalama koje bacaju cveće na tenkove, što je postao glavni argument dežurnih pljuvača.


Pogledajte ,,Lepa sela... pa obnovite gradivo.
Hansel Hansel 14:16 19.04.2011

Re: Krajisnici

Pogledajte ,,Lepa sela... pa obnovite gradivo.

Mogli bismo, kad bi to bio dokumentarni film!

Ja još jednom naglašavam da sam pisao na osnovu "svog", prilično širokog uzorka ljudi koji su glasali za Miloševića i SPS.
trninicpetar trninicpetar 21:57 15.04.2011

Presuda

Gospodine Knežević
Fantastično ste ovo napisali.Realno,stručno i analitički.Naročio ovo o spirali zločina.To je suština i bit balkanske krčme.Evo cijelo popodne sam proveo tražeći neki pravi komentar na ovu presudu i primjećujem da svako puca iz svog rova,tako da tu nema realnosti.Još jednom pohvala za dobar tekst.Pozdrav.
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:43 16.04.2011

Re: Presuda

trninicpetar
Gospodine Knežević
Fantastično ste ovo napisali.Realno,stručno i analitički.Naročio ovo o spirali zločina.To je suština i bit balkanske krčme.Evo cijelo popodne sam proveo tražeći neki pravi komentar na ovu presudu i primjećujem da svako puca iz svog rova,tako da tu nema realnosti.Još jednom pohvala za dobar tekst.Pozdrav.


Hvala Petre!
zoks50 zoks50 22:50 15.04.2011

Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Neverovatna reakcija a ipak ocekivana i pored cinjenice da je u operaciji Oluja proterano cetvrt miliona ljudskih bica sa svojih ognjista.Da je sve bilo organizovano posvedocio je Tudjmanov glas na sastanku vrha Hrvatske na Brionima uoci Oluje gde on govori generalima sta da ucine sa SRBIMA na terenu!A oni se pravdaju da su Srbi sami vec unapred organizovano posli-cetvrt miliona ljudi,zena i dece!!!Odmah nakon Dnevnika bila je i specijalna emisija sa penzionisanim generalima i brigadirima-katastrofa u sokiranim izjavama!Jedino je gosp.Zarko Puhovski pokusao malo da ih spusti na zemlju ali je to prosto nemoguce.Ako se uporedimo mi sa njima,nas je katarza ipak malo zakacila a njima se nije ni priblizila !
Hansel Hansel 08:30 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

A oni se pravdaju da su Srbi sami vec unapred organizovano posli-cetvrt miliona ljudi,zena i dece!!!

Meni je jedan izbeglica iz Knina u vozu pre jedno 12-13 godina pričao da su deset dana pred "Oluju" došla vozila VJ i prokrčila put kroz šumu. Niko od njih na položajima (on je bio na njima četiri godine) nije kapirao čemu to služi, saznao je kada je naređeno povlačenje.

Sličnu priču čuo sam od drugih izbeglica - kažu da su tog jutra bila parkirana dva autobusa u selu za evakuaciju.

Nisu Srbi (stanovnici) sami otišli - sigurno je, a da je saučesnik egzodusa (da ne kažem same "Oluje" ) bio u Srbiji - očigledno je.

I još nešto - oni koji su odlazili (bar ovi s kojima sam aj pričao) mislili su da odlaze nakratko, da je to privremeno povlačenje, pa nisu poneli ništa osim nekih jaknica i kišobrana.
freehand freehand 08:51 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Hansel
A oni se pravdaju da su Srbi sami vec unapred organizovano posli-cetvrt miliona ljudi,zena i dece!!!

Meni je jedan izbeglica iz Knina u vozu pre jedno 12-13 godina pričao da su deset dana pred "Oluju" došla vozila VJ i prokrčila put kroz šumu. Niko od njih na položajima (on je bio na njima četiri godine) nije kapirao čemu to služi, saznao je kada je naređeno povlačenje.

Sličnu priču čuo sam od drugih izbeglica - kažu da su tog jutra bila parkirana dva autobusa u selu za evakuaciju.

Nisu Srbi (stanovnici) sami otišli - sigurno je, a da je saučesnik egzodusa (da ne kažem same "Oluje" ) bio u Srbiji - očigledno je.

I još nešto - oni koji su odlazili (bar ovi s kojima sam aj pričao) mislili su da odlaze nakratko, da je to privremeno povlačenje, pa nisu poneli ništa osim nekih jaknica i kišobrana.

U jučerašnjoj presudi za "udruženi zločinački poduhvat" zjapi ogromna praznina, na mestu na kome treba da stoji ime i prezime Slobodana Miloševića.
Treba se setiti samo slanja generala Mrkšića za komandanta vojske SAO Krajine, sa sve crvenim beretkama, čiji je posao bio da pod kontrolom drže rakete i svo oružje i oruđa koja su mogla da nanesu ozbiljnu štetu kolegama na Banskim dvorima.
No, bude li presuda opstala - ostaće tračak nade da će bar neka pravda biti uspostavljena.
BTW - voleo bih da sam juče mogao da vidim šta se dešava u Stejt departmentu, u odseku koji se bavi ovim regionom... A i sad bih voleo da vidim kakvu Wag the dog taktiku smišljaju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:55 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

sa sve crvenim beretkama,

d izvineš, kakva ti je ovo jezička konstrukcija.
Je li to kao što onaj novinar napisa u Press-u "Vojnici se tukli sa sve mamama!"
Valjda je Mrkšić otišao tamo i sa crvenim beretkama, a u masovnoj tuči su učestvovale i majke.
freehand freehand 10:14 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

d izvineš, kakva ti je ovo jezička konstrukcija.


Moderna, burazeru.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:51 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

freehand
d izvineš, kakva ti je ovo jezička konstrukcija.


Moderna, burazeru.

pa da, ja zaboravio da sam staromodan pa ove novorijeke nekako ne kontam ni akcentovanje i pentovanje.
dragan7557 dragan7557 10:59 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

A i sad bih voleo da vidim kakvu Wag the dog taktiku smišljaju.

Nikakvu, uživaju u plodovima koje baca u prošlosti smišljena i izvedena strategija za Balkan, i njen deo, taktike, koji se odnosi na uzurpaciju teritorije i dejstva slabih intenziteta u prirodi poznatije pod nazivom back- ground buka, na nji'ovom noise.

cerski
gorran2 gorran2 13:08 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Hansel
freehand
Ha - znači Milošević je bio Tuđmanov čovek!
freehand freehand 13:21 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

gorran2
Hansel
freehand
Ha - znači Milošević je bio Tuđmanov čovek!

Možda su se menjali, bemliga.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 17:08 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

...e pa j**GA! Njofra je s**b'o Srbe, a MiliŠEVIĆ...Srbe! e, u TEM konTEKSTu ih posmatrajte, sortirajte, kupljajte i razdružujte tu gnusnu bratiju!
Hansel Hansel 17:38 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

gorran2
Ha - znači Milošević je bio Tuđmanov čovek!

Ona svedočenja koje sam pomenuo (a ima sličnih u nekim dokumentarcima) i ishod nam govore da svakako nije bilo obrnuto, a zaključak koji si napisao doneo si sâm. Ja sam samo napisao da su saučesnici. Koje je prirode to saučesništvo bilo, ja ne znam, znam samo za Karađorđevo, odbijanje plana Z-4, "slobofon" i telegram saučešća Tuđmanovoj porodici kad je ovaj umro. ("Slobofon" je otkriven posle njegove smrti, valjda kad je Mesić trebalo da se useli u prostorije prethodnika).

Koji je tvoj zaključak? Ja sam samo potpuno siguran da Milošević nije bio prijatelj onima čiji je bio predsednik (naravno ni drugima), pa da je grešio u "najboljoj" nameri; eventualno je možda mislio da će pobediti u toj igri, ali finese motiva njegove destrukcije me više ne zanimaju da bih se bavio pretpostavkama, mada bi nove činejnice svakako bile zanimljive.
gorran2 gorran2 17:46 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Koji je tvoj zaključak?

Mislim da priča nije toliko komplikovana.
U jednom trenutku, kao i njegovog parnjaka Tuđmana, opčinila ga je perspektiva i ambicija da postane "otac nacije" i veliki obožavani narodni vođa.
Greške i prepreke srezale su na kraju njegovu ambiciju, pa se zadovoljio time da se pljačkanjem države makar privatno obezbedi.
Usled raznih razloga, subjektivnih i objektivnih, Tuđmanu gotovo da je uspelo oboje.
Hansel Hansel 18:05 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Postoji princip u nauci da je najjednostavnije objašnjenje i najbolje, ali šta ako ono ne objašnjava sve činejnice? Ako me one izbeglice koje pominjem nisu lagale i ako ne lažu drugi koji o tome pričaju, to može značiti samo jedno - da je Beograd (=Milošević) znao šta se sprema. I čak i da je postojala procena da bi odupiranje "Oluji" bilo nemoguće, morala se isposlovati garancija bezbednosti za one koji bi rešili da ostanu i dostojanstven odlazak onih koji bi rešili da odu (a ako bi bila garantovana bezbednost - strane trupe i sl., ne bi ni bilo razloga za odlazak, osim ako neko baš ne bi mogao da podnese da živi u Hrvatskoj). Naravno, u tom slučaju nikakva vojna akcija ne bi bila nužna, a pod pretpostavkom da lokalni Srbi prihvate ovakvo rešenje. Ali, po svoj prilici, narod opet niko ništa nije pitao, a zašto se igralo ovako ostaje samo da pretpostavljamo na skali od porpune iracionalnosti do svesnog zla u kombinaciji s koristoljubljem i prilike za nove manipulacije.
gorran2 gorran2 18:14 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Ako me one izbeglice koje pominjem nisu lagale

Vidiš, to je zanimljiv slučaj. Naravno da nisu lagali.
Međutim, stvar je u interpretaciji.
Na primer, u tvojoj priči, to što su čišćeni i probijani putevi - dokazuje da se planirala evakuacija.
Da li je zaista tako?
Da li to znači da, na primer u slučaju da se neko odlučio za upornu odbranu - u tom slučaju ne bi bile potrebne komunikacije u pozadini?

Nakon događaja, postojala je snažna psihološka potreba da se neko simbolički okrivi za izdaju-predaju-podvalu, i da se time svi mi ostali simbolički amnestiramo za sve činjenje/nečinjenje. Ona je osnovni koren takozvane teorije dogovorenog rata.

Koja uostalom i ne postoji u nekom dovoljno logičnom obliku.
freehand freehand 18:31 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

gorran2
Koji je tvoj zaključak?

Mislim da priča nije toliko komplikovana.
U jednom trenutku, kao i njegovog parnjaka Tuđmana, opčinila ga je perspektiva i ambicija da postane "otac nacije" i veliki obožavani narodni vođa.
Greške i prepreke srezale su na kraju njegovu ambiciju, pa se zadovoljio time da se pljačkanjem države makar privatno obezbedi.
Usled raznih razloga, subjektivnih i objektivnih, Tuđmanu gotovo da je uspelo oboje.

Stvar je još jednostavnija: Njofra se uhvatio za Buša kad već Sloba nije za Regana. Njofra izabrao siajej dok su Slobo i njegovi nacionalni radnici komunističke provenijencije ostali uz kejdžibi. Simpl ez det..
Jebo ih ko ih savetovao, sa sve astrolozima i vizionarima.
gorran2 gorran2 18:35 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

dok su Slobo i njegovi nacionalni radnici komunističke provenijencije ostali uz kejdžibi. Simpl ez det..
Jebo ih ko ih savetovao, sa sve astrolozima i vizionarima.

To što su se vezali za avetinje koji su bili protiv Jeljcina (koji je takođe bio avetinja), fakat nije pomoglo njihovu stvar u krajnjem ishodu.

Da ne pričam o onom k**čenju pred Zimermanom.
Hansel Hansel 18:40 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Eh, a ovo o samoamnestiranju nije interpretacija? pa, i ako je rat dogovoren, otkud to da nekog amnestira od nečinjenja (ako je mogao nešto da učini da rat spreči)?

Čak i da intepretacija nema veze s realnošću, mislim da drugi deo prethodnog mog komentara stoji - vođena je apsolutno štetočinska politika koju nije bilo briga za ljudske sudbine, a zašto - može da se diskutuje...
gorran2 gorran2 18:55 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

mislim da drugi deo prethodnog mog komentara stoji - vođena je apsolutno štetočinska politika koju nije bilo briga za ljudske sudbine

S tim se slažem 100%.
pa, i ako je rat dogovoren, otkud to da nekog amnestira od nečinjenja (ako je mogao nešto da učini da rat spreči)?

Ljudi se brane na taj način da od njih ionako ništa nije zavisilo, pošto je ionako sve bilo "režirano".
Eh, a ovo o samoamnestiranju nije interpretacija?

Naravno, interpretacija je neophodna. Kad na primer na sudu prezentiraš neku optužnicu, potrebno je da se izloži, kako prilika, tako i motiv. Interpretacija je neophodna za razumevanje, a za kompletnu interpretaciju, potrebno je prikazati kako se razna činjenja uklapaju u motivaciju - odnosno, šta okrivljeni konkretno dobija, ili misli da dobija, ili namerava da dobije, određenim činom.
To je ono što nedostaje teoriji dogovorenog rata.
Hansel Hansel 19:16 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Čuj, može se i to interpretirati i pretpostavljati, i to prilično lako, ali ne bih da gradim kule u vazduhu - treba prvo da saznamo nepobitno, ili bar s dovoljno verovatnoće, da li je srpska vrhuška znala (i od koga saznala) šta se sprema, a ne bi bilo loše dobiti još neko svedočenje sem Jovićevog zašto je odbijen Z-4 (Jović kaže - da ih narod ne bi proglasio izdajnicima - čuj, pa što onda nisi narodu dao da se izjasni?), kao i pronaći "listing" svih direktnih razgovora preko rečenog "slobofona" (kriptovana direktna linija koja se nije mogla prisluškivati, bar ne exYU tehnikama) - ovo poslednje će verovatno biti teško dobiti, verovatno nema nikakvih zapisa, ali može se saznati kada je linija instalirana.

Ali, ponavljam da teorija dogovorenog rata (ili samo akcija), po meni bar, ne može služiti amnestiji bilo koga, niti sam ja zbog toga njen oprezni pristalica.
gorran2 gorran2 19:35 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

treba prvo da saznamo nepobitno, ili bar s dovoljno verovatnoće, da li je srpska vrhuška znala (i od koga saznala) šta se sprema

Ovde je ključna činjenica raspon opcija kojima je "srpska vrhuška" raspolagala.

Milošević je s proleća 1991. pokrenuo puzeći rat. Tuđman je u septembru izazvao eskalaciju u veliki rat. Nasuprot očekivanjima Miloševića, srpskih nacionalista - a i svestkih analitičara - široka upotreba bivše JNA nije dovela do kraha Tuđmana i Hrvatske. Zato je Milošević bio prinuđen na Vens-Ovenov plan 3. I 1992. Time je vojska Srbije formalno izbačena izvan granica SAO Krajine.

U martu 1992. se umešala američka administracija, i zapretila Miloševiću da ne otvara rat u BIH poput onog u Hrvatskoj. Milošević je reagovao lukavstvom - preformirao je i popunio bosanko-srpskim ljudstvom 5 korpusa, i proglasio to vojskom RS, i izveo fingirano povlačenje ostalih snaga. Ameri su prozreli fintu, i umešali se, isposlovavši ekspresno priznanje BIH i uvođenje sankcija Srbiji.

Takođe, NATO je uveo zonu zabranjenih letova nad BIH, tako da su materijalne mogućnosti Miloševića zapadno od Drine postale veoma ograničene.

Nakon nekog vremena, sankcije i unutrašnja pljačka iscrple su Srbiju, i nikome više nije bilo do rata. Milošević je na zapad mogao da šalje samo kriminalce "na privremenom radu u DB". Početkom 1995. krenuo je sa akcijom hvatanja izbeglica i prisilnog mobilisanja, radi jačanja snaga na zapadu - posle su bili sudski procesi povodom toga.

Poenta je u tome da 1995. Milošević nije raspolagao nekim materijalnim mogućnostima da interveniše u Kninu.

To čini spekulacije o tome da li je hteo ili nije hteo, želeo ili nije želeo, ili je pak imao neku treću agendu, prilično suvišnim.

ne bi bilo loše dobiti još neko svedočenje sem Jovićevog zašto je odbijen Z-4

O tome bih svakako želeo da saznam više. Kao i o tome zašto su odnosi između RS i RSK na praktičnom nivou bili tako loši, i zašto su operacije vođene na tako katastrofalno pogrešan način.
freehand freehand 19:43 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Poenta je u tome da 1995. Milošević nije raspolagao nekim materijalnim mogućnostima da interveniše u Kninu.

To čini spekulacije o tome da li je hteo ili nije hteo, želeo ili nije želeo, ili je pak imao neku treću agendu, prilično suvišnim.

Jedina situacija u kojoj je Milošević mogao imati dobar deo moje jedinice u dobrovoljačkom sastavu, a bogami - i dobar deo tada već rasformirane brigade - bli su ti dani bruke. Ne želim da raspravljam o politici sa tim u vezi, niti o eventualnim rezultatima. Da li bi se NATO umešao, i da li bi se povratak iz takve akcije završio na Dedinju... Samo znam da ništa ne bi bilo isto.
gorran2 gorran2 19:49 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

Jedina situacija u kojoj je Milošević mogao imati dobar deo moje jedinice u dobrovoljačkom sastavu, a bogami - i dobar deo tada već rasformirane brigade - bli su ti dani bruke.

Znaš za priču da je 4. avgusta '95. vest o početku "Oluje" objavljena u 27. minutu dnevnika RTS 1.
Moj je dojam bio da je tu Milošević sa svojim aparatom bio na istoj stranici sa većinom građana. Ceo slučaj ispraćen je ćutke među ljudima. Kao da je preovlađujući stav bio - samo nam još neko čudo fali.
Hansel Hansel 21:15 16.04.2011

Re: Utisci nakon gledanja HRT-a veceras

... i snimak cirkuske predstave tokom egzodusa... RTS je ćutao, ignorisao, što je samo po sebi indikativno.

A ćutanje naroda je bila više zanemelost, koja je pospešena neizveštavanjem državnih medija. A i šta bi pa pomoglo tim ljudima neko gunđanje, miting, šta li... Ja sam, kao i mnogi verovatno, očekivao od početka propast tako vođene politike i tako vođenog rata, ali tu kolonu nisam. I sećam se užasa zbog kamenovanja ljudi u koloni, valjda su bili i neki rafali (iz aviona?)... neki 13-godišnjak je dovezao svoju porodicu u "Fići"... tako nekako beše...
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:54 16.04.2011

Istina i put ka kararzi uvek bole!

Na vezi sam sa mojim kolegama iz Hrvatske i ostajem začudjen time da neki od njih misle da je presude neće doneti ništa dobro. Moje je pitanje da li bi donele išta dobro da generali nisu osuđeni? Sigurno da ne, jer bi u tom slučaju Hrvatska javnost ostala bez konkretne prilike da se suoči sa prošlošću.

Istina uvek boli, a suočavanje sa istinom je nešto na čemu trebaju da rade i Srbi i Hrvati! Do sada su odlukama suda na to više bili upućeni Srbi. Posle jučerašnje presude u kome je državotvorni vrh optužen za učestvovanje u zločinačkom poduhvatu, sasvim je jasno da i oni moraju da se suoče sa teškim bremenom istorije! Upravo o tome sam pisao. U članku nisam hteo da previše da elaboriram procese pomirenja, samo sam se dotakao procesa kreiranja dijaloške i restorativne istine. Da bi se do toga došlo potrebno je definisati forenzičku i narativnu istinu a ove presude upravo tome doprinose!

Hansel Hansel 10:27 16.04.2011

Re: Istina i put ka katarzi uvek bole!

I ja se bojim da će reakcije (i posledice?) biti loše (bar u Hrvatskoj). Sve zavisi od realne spremnosti prihvatanja činjenica i suočavanja s njima. A pošto se to baš ne može videti, pošto su i novinari hrvatskog Javnog servisa očigledno pristrasni (rekao bih ostrašćeni da ne govore mirnim tonom, ali to je izgleda stvar kulture izražavanja) i pošto se u medijima tek sporadično može čuti ili pročitati nešto što podseća na glas razuma, zaista je pitanje šta očekivati. Ako EU recimo zatraži izglasavanje rezolucije u Saboru, gotovo sam siguran da bi to bilo odbijeno, a javnost bi opet videla Srbe (to se čak čuje i čita u mnogim komentarima) kao uzrok novih nedaća. Prosto, reč je o davno viđenom mehanizmu po kome se za sopstvene probleme i nedostatke optužuje isključivo neko drugi. Prisutno, naravno, i kod nas, samo što mi obično optužujemo jače (mada se i ovde atakuje na manjine, ali uglavnom ne s tim obrazloženjem), a oni izgleda slabije. Ili pak misle da je Srbija pretnja kao veća zemlja?!

I ovo je bitno - kad je već proces vođen, da je kvalifikacija bila blaža (što se još uvek može desiti u drugom stepenu), imali bismo euforiju, a onda možda i "milost" apsolutnog pobednika, ovako, imaćemo ogorčenje koje se ne može brzo pretvoriti u prihvatanje i kajanje, bar ja ne verujem u to.

Može se jedino postaviti pitanje šta bi bilo da do procesa nije uopšte došlo, ali je ovo pitanje za teoretičare pomirenja - da li je ono efikasnije kada svi dobiju po prstima ili kad se smao pređe preko svađe. Ja verujem u ono prvo, ali SAMO AKO presude i kazne prate procesi osvešćivanja, dijaloga, suočavanja. U suprotnom, imamo radijaciju koaj stalno ističe i moguću eksploziju u slučaju novog tektonskog pomeranja, pisao sam na dalijevom blogu, da ne ponavljam. A ima tamo i diskusija o kolektivističkom refleksu (na nekoliko mesta), ne znam kako to drugačije da nazovem...
alselone alselone 12:30 16.04.2011

hm... gledajuci analogiju

da li se sada moze reci da je Hrvatska "zlocinacka tvorevina", "nastala na zlocinu"?
freehand freehand 12:44 16.04.2011

Re: hm... gledajuci analogiju

alselone
da li se sada moze reci da je Hrvatska "zlocinacka tvorevina", "nastala na zlocinu"?

A, ne. Savesti i razum nalažu drugačije.
alselone alselone 12:54 16.04.2011

Re: hm... gledajuci analogiju

freehand

A, ne. Savesti i razum nalažu drugačije.


Kao odgovor na ovakve sljamovske tekstove mogu samo da se posuzim kvantnom mudroscu: im... Da olaksam. Ne volim Kandicu i sve pesmice o njoj...
freehand freehand 13:08 16.04.2011

Re: hm... gledajuci analogiju

alselone
freehand

A, ne. Savesti i razum nalažu drugačije.


Kao odgovor na ovakve sljamovske tekstove mogu samo da se posuzim kvantnom mudroscu: im... Da olaksam. Ne volim Kandicu i sve pesmice o njoj...

I tako... Im prasa.
Hansel Hansel 13:26 16.04.2011

Re: hm... gledajuci analogiju

da li se sada moze reci da je Hrvatska "zlocinacka tvorevina", "nastala na zlocinu"?

Iako ne bi trebalo ni da prvi deo te analogije (RS) stoji, ipak (ako gledamo samo devedesete) ne stoji ni drugi u potpunosti - jer, Hrvatska je ipak bila priznata pre "Oluje", uz, naravno, svu upitnost - svega, ali da ne otvaramo sada to. Kao ni WWII i još dalju istoriju... da se ne izgubimo u "bespućima povijesne zbilje"!
Bili Piton Bili Piton 16:26 16.04.2011

Re: Istina i put ka kararzi uvek bole!

Nikola Knežević
Na vezi sam sa mojim kolegama iz Hrvatske i ostajem začudjen time da neki od njih misle da je presude neće doneti ništa dobro. Moje je pitanje da li bi donele išta dobro da generali nisu osuđeni?





Nikola Knežević Nikola Knežević 11:26 17.04.2011

Re: Istina i put ka kararzi uvek bole!

Bili Piton
Nikola Knežević
Na vezi sam sa mojim kolegama iz Hrvatske i ostajem začudjen time da neki od njih misle da je presude neće doneti ništa dobro. Moje je pitanje da li bi donele išta dobro da generali nisu osuđeni?






Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:29 17.04.2011

Zbog istine...

Da bi ispovedali istinu, trebalo bi, poštovani Nikola imati u vidu i crkvene dogovore oko stvari koje su se u ratovima devedesetih događale. Naročito između vrhova SPC i Katoličke crkve kod Hrvata. Na raznim nivoima, a pogotovo na onim najvišim...Recimo, jako su zanimljivi kontakti kardinala Kuharića i patrijarha Pavla koji se nisu libili javnih susreta. Jedan je bio u Ženevi, za vreme predsednikovanja Dobrice Ćosića i susreta državnih zvaničnika tadašnje SR Jugoslavije i Republike Hrvatske. Izjave nakon tih susreta su veoma relevantne i veoma znakovite. Podela BIH je bila ključ, a i današnja politike obe crkve ide u tome pravcu...Ova tema je jako značajna, a danas je, nakon presude haškog tribunala o zajedničkom zločinačkom pothvatu vidimo u istupima bva biskupa katoličke crkve kod Hrvata, jednu Mile Bogovića, senjsko - ličkoga biskupa, a drugu šibenskog biskupa Ivasa...
Ako otvorite ovu temu jako sam se voljan uključiti jer sam se "pekao" na toj vatri...
Nikola Knežević Nikola Knežević 17:03 17.04.2011

Re: Zbog istine...

Da bi ispovedali istinu, trebalo bi, poštovani Nikola imati u vidu i crkvene dogovore oko stvari koje su se u ratovima devedesetih događale. Naročito između vrhova SPC i Katoličke crkve kod Hrvata. Na raznim nivoima, a pogotovo na onim najvišim...Recimo, jako su zanimljivi kontakti kardinala Kuharića i patrijarha Pavla koji se nisu libili javnih susreta. Jedan je bio u Ženevi, za vreme predsednikovanja Dobrice Ćosića i susreta državnih zvaničnika tadašnje SR Jugoslavije i Republike Hrvatske. Izjave nakon tih susreta su veoma relevantne i veoma znakovite. Podela BIH je bila ključ, a i današnja politike obe crkve ide u tome pravcu...Ova tema je jako značajna, a danas je, nakon presude haškog tribunala o zajedničkom zločinačkom pothvatu vidimo u istupima bva biskupa katoličke crkve kod Hrvata, jednu Mile Bogovića, senjsko - ličkoga biskupa, a drugu šibenskog biskupa Ivasa...
Ako otvorite ovu temu jako sam se voljan uključiti jer sam se "pekao" na toj vatri...


Hvala poštovani Drago na predlogu! Da li postoje negde dokumentovano o čemu se razlovaralo na susretima izmedju pokojnog patrijarha Pavla i kardinala Kuharića? RKC u Hr je nedvosmisleno uvek stajala iza generala i državotvorne politike, branitelja i sl... Nažalost i sada lamentiraju nad generalima i presudom, niko ni ne spominje četvrt miliona proteranih u Oluji, osnovnim razlogom zašto je generalima i presudjeno! Ima naravno i svetlih primera, jedan deo franjevaca u SA, odlikuje izrazito objektivan stav u odnosu na ratna zbivanja u SFRJ.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:21 17.04.2011

Re: Zbog istine...

Nikola Knežević
Da bi ispovedali istinu, trebalo bi, poštovani Nikola imati u vidu i crkvene dogovore oko stvari koje su se u ratovima devedesetih događale. Naročito između vrhova SPC i Katoličke crkve kod Hrvata. Na raznim nivoima, a pogotovo na onim najvišim...Recimo, jako su zanimljivi kontakti kardinala Kuharića i patrijarha Pavla koji se nisu libili javnih susreta. Jedan je bio u Ženevi, za vreme predsednikovanja Dobrice Ćosića i susreta državnih zvaničnika tadašnje SR Jugoslavije i Republike Hrvatske. Izjave nakon tih susreta su veoma relevantne i veoma znakovite. Podela BIH je bila ključ, a i današnja politike obe crkve ide u tome pravcu...Ova tema je jako značajna, a danas je, nakon presude haškog tribunala o zajedničkom zločinačkom pothvatu vidimo u istupima bva biskupa katoličke crkve kod Hrvata, jednu Mile Bogovića, senjsko - ličkoga biskupa, a drugu šibenskog biskupa Ivasa...
Ako otvorite ovu temu jako sam se voljan uključiti jer sam se "pekao" na toj vatri...


Hvala poštovani Drago na predlogu! Da li postoje negde dokumentovano o čemu se razlovaralo na susretima izmedju pokojnog patrijarha Pavla i kardinala Kuharića? RKC u Hr je nedvosmisleno uvek stajala iza generala i državotvorne politike, branitelja i sl... Nažalost i sada lamentiraju nad generalima i presudom, niko ni ne spominje četvrt miliona proteranih u Oluji, osnovnim razlogom zašto je generalima i presudjeno! Ima naravno i svetlih primera, jedan deo franjevaca u SA, odlikuje izrazito objektivan stav u odnosu na ratna zbivanja u SFRJ.

Postoje izjave kod državnih televizija, a može se pogledati i arhiva onih štampanih tokom 1993. godine. Postoje posledice, o kojima bi najbolje mogli posvedočiti bosanski muslimani. Postoji jedno pismo pokojnog šibenskog biskupa Badurine, objavljeno u "NINU", negde u oktobru ili novebru 1994. koje vrlo znakovito govori o odnosima. Ima toga mnogo ako se zagrebe. Toliko, da normalnog čoveka miče daleko od tih crkava, i kad bi zaista hteo da bude što bliži bogu...
Evo, za početak..nađite NIN od 6. januara 1996. godine..Nađite izvode sa okruglog stola održanog pre početka Dejtonske konferencije i pročitajte izlaganje šabačkog episkopa Lavrentija...vrlo jasno čovek govori šta je za njega "hrišćanska sreća" ...to prosto običan laik ne može poverovati, ali eto..kraktko nam pamćenje i nedovoljno iskustvo..dok je tako stradavaćemo pod pastirima poput onoga što govori na tome okruglome stolu...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana