Eksperimenti u blogovanju| Politika| Region

Интернет цензура у Србији

Strongman RSS / 27.04.2011. u 10:08

 

strongi.jpg?t=1303912339Српска напредна странка је претходних дана, од почетка штрајка жеђу и глађу господина Томислава Николића, добила веома велики број позива грађана, симпатизера Српске напредне странке, који су превасходно млади људи, који су желели да пруже подршку Томиславу Николићу у његовој борби на интернету. Али у томе нису успевали због превелике цензуре која на интернету постоји. Једноставно, они су хтели да оставе који позитиван коментар о Томиславу Николићу на вести о њему и на вести о Српској напредној странци, у томе нису успевали. Због тога је Српска напредна странка проверила наводе и апеле грађана и дошли смо до следећих информација. Једноставно, интернет цензура и медијски мрак стварно постоји. Кренућу редом од једног интернет сајта до другог, пошто стање од сајта до сајта варира.
 
 
 
 
 
Конференција за новинаре, 23.04.2011.
Марио Малетић: Добар дан, даме и господо новинари, желим да вам се захвалим што сте дошли на конференцију Српске напредне странке, која ће се бавити искључиво једном темом, а то је интернет цензура у Србији и медијски мрак који влада на интернету.  
Српска напредна странка је претходних дана, од почетка штрајка жеђу и глађу господина Томислава Николића, добила веома велики број позива грађана, симпатизера  Српске напредне странке, који су превасходно млади људи, који су желели да пруже подршку Томиславу Николићу у његовој борби на интернету. Али у томе нису успевали због превелике цензуре која на интернету постоји. Једноставно, они су хтели да оставе који позитиван коментар о Томиславу Николићу на вести о њему и на вести о Српској напредној странци, у томе нису успевали. Због тога је Српска напредна странка  проверила наводе и апеле грађана и дошли смо до следећих информација. Једноставно,  интернет цензура и медијски мрак стварно постоји. Кренућу редом од једног интернет сајта до другог, пошто стање од сајта до сајта варира.

Почећемо са Радио телевизијом Србије која предњачи по цензури и где ниједан позитиван коментар о господину Томиславу Николићу и његовој борби и штрајку жеђу и глађу није могао да прође. Заиста не знам зашто наши грађани плаћају претплату када могу да гледају само оно што им се сервира на медијском јавном сервису, а не могу да оставе никакво лично мишљење на сајту Радио телевизије Србије. То је неприхватљиво у једној демократској и слободној земљи која жели да буде чланица Европске уније.

Даље, по цензури, иде приватна новина  која је у приватном власништву, интернет портал дневних новина „Блиц“. Наиме, било је јако чудно да  једне приватне новине могу да уведу такав оштар вид апсолутне цензуре. Били смо веома упорни да сазнамо у којој мери ће се сасвим пристојни, сасвим нормални коментари где људи поздрављају Томислава Николића и желе да се солидаришу са њим, у којој мери ће бити цензурисани и чак од 75 коментара који су послати на одређене вести на Блицу чак је 71 цензурисан, побогу.  Док у исто време коментаре који су пролазили на вести о господину Томиславу Николићу и његовој борби , ево прочитаћу само неке јер ми је незгодно да их читам све: “Ако је одлучио да умре, немој да му сметамо“, „Ако је стварно штрајковао жеђу, до сада је мртав да мртвији не може бити“, „Да није можда нови Исус, зашто не тражи да га разапну ко човека“, „Умри Томиславе“. Такви коментари су по „Блицу“ сасвим нормални и пристојни и такви коментари пролазе на вестима, а коментари који никога не вређају, који се солидаришу са Томиславом Николићем и његовом борбом су цензурисани. Цензура на блицу иде до 95 посто.
Даље смо истраживали градску телевизију Студио Б, где апсолутно никакав коментар који се тиче критике власти ни подршке Томиславу Николићу није могао да прође. Тамо влада апсолутни мрак. Даље су веб странице „Политика“ и „Б92“, имају цензуру која није у овој мери, тамо је могуће и нешто рећи, али да кажемо да од послатих 20 коментара цензурисано је 10. Таква је нека ситуација и на „Политици“ и тамо стање није најсјајније,  али када се упореди са овим  интернет порталима релативно је добро. Хтео бих да закључим да једноставно опет земља која за себе  каже да је слободна , демократска, земља која каже да жели да буде чланица Европске уније не може себи да дозволи овакву медијску блокаду и овакву интернет цензуру. Препустио бих колеги Александру Јовичићу да каже коју реч.

Александар Јовичић: Хвала.  На основу чињеница које је изнео колега Марио Малетић можемо закључити да једноставно ниједан текст у Србији неће бити објављен уколико не одговара режиму који предводи Борис Тадић. Заправо Борис Тадић се понаша као да су медији његово лично власништво и то заправо показује слабост Демократске стрнке ако на тај начин мора да се бори да би одржали своје привилегије које уживају и да би сачували своје фотеље.  Омладина Српске напредне странке ће се борити свим демократским средствима да до промена у Србији дође и да се  овакве ствари више не дешавају. Ми желимо да грађани могу да чују и другу страну приче, а не само ону коју креира Борис Тадић и послушници него да људи виде где је заиста Србија. Ми не желимо овакву Србију у којој не можемо да кажемо како се осећам,о ми желимо Србију у којој ће свако моћи да каже како се осећа и да једноставно видимо у овој земљи перспективу на основу свега тога. Тако да желим да подсетим да ово мора престати и да ћемо се ми и даље борити и преко разних медија и желимо да се наш глас чује.

Марио Малетић: Само да напоменем, у будућем периоду ћемо свакако пратити ситуацију на интернету у Србији и ниво цензуре и о томе ћемо вас редовно извештавати. Ако има неко од вас питања ми смо спремни да одговоримо.

Новинар:  Ја не бих сад са тобом да улазим у полемику  шта је цензура, а шта није и то да ли се објављује нечији коментар на на неку вест или не, то свакако се не може назвати цензуром. Пратите интернет, Томислав Николић је све време прва вест на сајту б92, свих неколико дана . Постоји начин на који се стављају коментари на наш сајт, свако ко хоће да коментарише постоји процедура. Коментари се на сајту б92 модерирају и објављује се одмах. Сви коментари су објављени. Како ваши, како сви остали који такође имају право да коментаришу те вести. Има оних који подржавају Томислава Николића, али има и оних који не подржавају. Никако Демократска странка не утиче на то који ће коментар бити објављен.
Марио Малетић: То заиста није тачно, коментари које смо ми послали нису објављени, који су пристојни...
Новинар: Извини дечко, то што мислиш да је простор за коментаре огласни простор ваше странке
Марио Малетић: Не, не ја ћу да вам прочитам један коментар.... новинар се свађа..

Новинар: Постоје услови под којим се коментари стављају на сајт, тако да ово што ви причате нема смисла.
Марио Малетић: Немогуће је да се коментари који иду у подршку Томиславу Николићу, где се људи моле за његово здравље и дају му подршку, баш ти коментари не пролазе, а прође „само му фали још лудачка кошуља“. Ја ћу вам дати коментаре који нису прошли, који су послати, а нису прошли, који су сасвим пристојни.
Новинар: (прича у исто време кад и Марио): Постоје људи који и другачије мисле не улазећи у то да ли коментари на неку вест имају везе са цензуром.
Марио Малетић: Даћемо вам коментаре који су цензурисани.
Новинар: Читаву ситуацију везану за Томислава Николића је све време прва вест на сајту и то вама треба да буде важно, а не колико је ваших коментара објављено.
Марио Малетић: Не наших коментара, пустите и обичне људе да да кажу шта имају на ваше вести.
Новинар: Ми нисмо огласник ваше странке.
Марио Малетић: Наравно да нисте, али пустите обичне људе.
Александар Јовичић:  Ја се извињавам, очигледно је да може да се објави коментар Демократске странке коментар где се позива Томислав Николић да му треба лудачка кошуља или да „једноставно треба да оконча да умре“ или како су већ писали „Цркни“.   
Новинар: Са медијима то нема везе
Александар Јовичић: Али има везе са модераторима, онда претпостављам, поготово на Б92 који су инструментовани  од стране Демократске странке.
Новинар: Ви у свему видите теорију завере
Александар Јовичић: Ово су подаци, ово су чињенице. Шта ви кажете на то зашто се објављују овакви коментари. Ако ми један дан тестирамо и кажемо „Томо издржи“ и то се не објави, а може да се објави „Томо цркни“ то је онда безобразлук.
Новинар: Кажете да ни један коментар „Томо издржи“ није објављен?
Александар Јовичић:  Можда је један од 100 ових овде  који су другачији
Новинар: Све време проводим на сајту и мислим да то није тако. Тако да потпуно није у реду ово што радите
Марио Малетић: Имамо аргументе, имамо податке, можете да видите после конференције
Хвала вам што сте присуствовали конференцији и желим вам да проведете  лепо празнике.
 
 
 
Izvor: sns.org.rs/


Komentari (79)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

max.cohen92 max.cohen92 10:12 27.04.2011

Kum Ruzvelt...

A-ha...ufacen si u nedelu!...Prvi!
Strongman Strongman 10:14 27.04.2011

Re: Kum Ruzvelt...

blazha2000 blazha2000 10:13 27.04.2011

.

Ponekad me je sramota sto sam pripadnik ovog naroda, ili bolje receno, sramota me zbog ljudi koji ga predstavljaju. Ipak, onda se setim da imamo sportiste koji nas predstavljaju u lepom svetlu, pa mi je malo lakse
Strongman Strongman 10:15 27.04.2011

Re: .

Zajebano je što su pojmovi dobar i loš na našoj sceni toliko međusobno izmešali atribute da nije lako navijati za nekog i biti pametan u isto vreme
blazha2000 blazha2000 10:20 27.04.2011

Re: .

Biti pametan u Srbiji je uvek bio tezak zadatak
background noise background noise 10:47 27.04.2011

Re: .

Zato smo mi pametniji od drugih
napetokodbeske napetokodbeske 11:41 27.04.2011

hm

blazha2000
Biti pametan u Srbiji je uvek bio tezak zadatak

Ko u Srbiji misli, ili se ne daj bože koristi pameću,taj je najveći neprijatelj ovakve Srbije
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:07 27.04.2011

Re: .

Strongman
Zajebano je što su pojmovi dobar i loš na našoj sceni toliko međusobno izmešali atribute da nije lako navijati za nekog i biti pametan u isto vreme


Nego, jel' moguće da nema vakcine protiv besnila? Sine, to je već 19 vek, mada priznajem da mi zvuči neverovatno.

Mislim, odmah da vas utešim, ovde kod mene u Koloradu je besnilo praktično iskorenjeno. Ali se zato svakih nekoliko godina pojavi kuga, uglavnom kod prerijskih pasa, koji nisu nalik na naše pse lutalice, to su neki mrmoti, i sasvim se lako savladaju biciklom. Ali vakcine ima u svakoj bolnici. Ne kapiram u čemu je fazon da vakcine tu kod vas sad odjednom nema.

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:08 27.04.2011

Re: .

srdjan.pajic
Strongman
Zajebano je što su pojmovi dobar i loš na našoj sceni toliko međusobno izmešali atribute da nije lako navijati za nekog i biti pametan u isto vreme


Nego, jel' moguće da nema vakcine protiv besnila? Sine, to je već 19 vek, mada priznajem da mi zvuči neverovatno.

Mislim, odmah da vas utešim, ovde kod mene u Koloradu je besnilo prektično iskorenjeno. Ali se zato svakih nekoliko godina pojavi kuga, uglavnom kod prerijskih pasa, koji nisu nalik na naše pse lutalice, to su neki mrmoti, i sasvim se lako savladaju biciklom. Ali vakcine ima u svakoj bolnici. Ne kapiram u čemu je fazon da vakcine tu kod vas sad odjednom nema.EDIT: Oću reći, otišo Tomica i sad sta ga ugasili. On bi odma uvezao jedno 2 miliona vakcina protivu besnila. Možda čak i celih sedam.
Jukie Jukie 15:49 27.04.2011

Re: .

srdjan.pajic

ovde kod mene u Koloradu je besnilo prektično iskorenjeno. Ali se zato svakih nekoliko godina pojavi kuga, uglavnom kod prerijskih pasa, koji nisu nalik na naše pse lutalice, to su neki mrmoti, i sasvim se lako savladaju biciklom.

Najpreciznije bi bilo reći negde na pola puta između mrmota i tekunice.
Tako sam ja čitao neke indijanske bajke. Bili su jedan lik koji predstavlja smrt i jedan trikster (koji može da bude loš ili dobar, kako mu zapadne). Reši on da prevari smrt i stvarno ga je nekoliko puta zeznuo. Pobeđena smrt je krenula da se skuplja i smanjuje dok se na kraju nije pretvorila u malog glodara (tamo piše prugastu vevericu, ali može i prerijsko kuče da prođe) i pobegla pod zemlju. Od tada se zna da ne treba nikada iskopavati jazbine glodara jer se u njima krije smrt (kuga).
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:31 27.04.2011

Re: .

Jukie
srdjan.pajic

ovde kod mene u Koloradu je besnilo prektično iskorenjeno. Ali se zato svakih nekoliko godina pojavi kuga, uglavnom kod prerijskih pasa, koji nisu nalik na naše pse lutalice, to s
u neki mrmoti, i sasvim se lako savladaju biciklom.

Najpreciznije bi bilo reći negde na pola puta između mrmota i tekunice.
Tako sam ja čitao neke indijanske bajke. Bili su jedan lik koji predstavlja smrt i jedan trikster (koji može da bude loš ili dobar, kako mu zapadne). Reši on da prevari smrt i stvarno ga je nekoliko puta zeznuo. Pobeđena smrt je krenula da se skuplja i smanjuje dok se na kraju nije pretvorila u malog glodara (tamo piše prugastu vevericu, ali može i prerijsko kuče da prođe) i pobegla pod zemlju. Od tada se zna da ne treba nikada iskopavati jazbine glodara jer se u njima krije smrt (kuga).


Sve je to lepo, samo što je besnilo strašna bolest. Neizlečiva, ako se ne spreči napredak rabdovirusa od periferije (mesta ujeda) ka mozgu, za šta se nema baš previše vremena. Za razliku od kuge, koja se danas leči rutinski, antibioticima, nešto kao malo gora prehlada. Kapiram da ove ljude verovatno nije ujeo besan pas, već se vakcina daje preventivno, možda se zato niko ne uzbudjuje, po sistemu tajnog srpskog oružja Neće Valjda.

Vidim iz ove vesti da vlada opšta jedna kurobolja kod ministarstva i nadležnih kraljeva. Stiče se utisak da je ministarstvo zdravlja barem još jedno od nepotrebnih (beskorisnih) ministartstava, zajedno za onim Dulićevim, za bilbord-ekologiju. Troši bespotrebno pare poreskih obveznika.

Sorry, Stronge na trolčini, video sa da se ovo desilo u Nišu, a ti si baš podigao blog, pa reko daj da odgundjam svoje.max.cohen92 max.cohen92 10:38 27.04.2011

admin/admin

...ukratko.Mi smo u najboljoj tradiciji NKVD-a i ostalih humanitarnih organizacija,svojoj produhovljenoj i tehnoloski superiornoj pastvi,izdali nicim izazvanu partijsku direktivu o broju i sadrzaju frivolnih komentara koji ima da se lansiraju u etar ili ce neko u gulag.Svih 4 clana koji su prosli napredni test na trnovitom putu ka tehnoloskom Olimpu naseg naprednog sveta,odrzan inace na zahtevnom poligonu (ne)sposobnosti na koti Terzije,elevacija Podzemni prolaz,na trenazeru nazvanom pokretne stepenice,odnosno trakasti eskalator.Navedeni clanovi pokazali su neizmernu posvecenost i predanost u koriscenju srpskih naprenih tehnoloskih dostignuca nazvanih od strane javnosti ultimate input devices,kodiranih naziva Mish i Tastatura,a uz nadljudske napore uspeli smo da posaljemo bez problema cak 1389(beloved number) komentara sa iste IP adrese,koje nam dusmani,kauri,ne objavise,o,prokleti bili...Kroz deceniju imamo u planu totalno ovladavanje cyber univerzumom,cim predjemo ultimativne granice probijanja super-kriptovanih alfa-numerickih kombinacija klase admin/admin,koju neki dusmanski Jugend narastaji neobjasnjivo desifrovase.
Manje-vise ovo je scenario koji je rastuzio ove Wunderkinde,a?

Apelujem na ljubljene Kerbere od moderatora bar ovde na Blogu da puste decu da se igraju sa nama sledeci put,bar malo.
Strongman Strongman 10:43 27.04.2011

Re: admin/admin

uspeli smo da posaljemo bez problema cak 1864 komentara sa iste IP adreseA koliko smeju da se šalju po IP adresi?

Je l i Politikinom zabavniku ne smeš da pošalješ više od jednog pisma?
max.cohen92 max.cohen92 11:45 27.04.2011

Re: admin/admin

Strongman
uspeli smo da posaljemo bez problema cak 1864 komentara sa iste IP adreseA koliko smeju da se šalju po IP adresi?Je l i Politikinom zabavniku ne smeš da pošalješ više od jednog pisma?


Znas i sam da je u ovoj prici bitno da svaka njihova IP adresa znaci bar hiljadu izmisljenih identiteta sa raznim dijalektima,imenima,budalastinama...

Da su Gospoda citala doticno stivo na kojima su generacije nas odrasle,ne bi imali karakter izgradjen na nacin na koji je formiran.
Uzasavaju me doticni sa stealth bedzevima,a tek podmladak im...horor.Moja,a i ledja mnogih mojih ortaka dobro pamte slobodu misli i govora iz njihovih vremena.Muka mi je vise od kolicine bezobrazluka i bezobzirnosti koju uporno plasiraju,najiskrenije da ti kazem.Kad vidim bilo sta sto je u vezi sa doticnom gospodom,nemam vise cak ni onu reakciju revolta na nepravdu,vec samo jednostavno gadjenje,odur.

ecce-florian ecce-florian 20:00 27.04.2011

Re: admin/admin

1389 komentara sa iste IP adrese,koje nam dusmani,kauri,ne objavise,o,prokleti bili.

Misiš da su tih 1921 komentar poslali koristeći jondonim, 12P ili tor da bi moderator pustio?
fantomatsicna fantomatsicna 10:38 27.04.2011

Ma svi ste zapisani

Jos iz skolske klupe
http://www.alo.rs/vesti/37919/Ugrozili_bezbednost_200000_dece
highshalfbooze highshalfbooze 11:02 27.04.2011

Ja sam probio cenzuru

Новинар: Кажете да ни један коментар „Томо издржи“ није објављен?Moj komentar je objavljen

jinks jinks 11:03 27.04.2011

...

Meni ni posle svega sto se izdesavalo nije jasno koji je program ove stranke.
Strongman Strongman 11:07 27.04.2011

Re: ...

Znaš onaj vic o jehovinim svedocima što smaraju po zgradama... i jednog dana ih neki tip pusti na gajbu, ponudi čajem i pita o čemu bi voleli da pričaju.

"Nemam pojma... Nikad nismo ušli nekom u kuću."

Od prilike bi to možda opisalo politiku naprednjaka

znamo da žele da dođu na vlast a šta posle... nisu razmišljali o tome
jinks jinks 11:17 27.04.2011

Re: ...

Dobro, ipak moze da se primeti (na osnovu izjava g. Vucica, kao i g. Vulina u Utisku nedelje) da im je stalo da nekome ... da li napolju ili ovde ... demonstriraju uspesnu kontrolu nad masama ljudi, bez preteranog opterecivanja politickim programima i idejama.

Koliko puta su rekli da je glavni kvalitet mitinga to sto se nista ekscesno nije dogodilo (??) ... Znaci, program i ideje nista ... kljucna je demonstracija kontrole.

Ovim pricama g. Vucic i g. Vulin pomalo podsecaju na 30. godine proslog veka (gde je izgleda u pocetku sustina i bila u uniformisanim egzercirima, inace je ono sto se prica sa bine bilo, bar u pocetku, u drugom planu) ...

Sto neko ovde na blogu rece da ne treba insistirati na nekome dok je u bezidejnoj fazi.
napetokodbeske napetokodbeske 11:44 27.04.2011

Kako bre nije jasno ?

jinks
Meni ni posle svega sto se izdesavalo nije jasno koji je program ove stranke.


Malom detetu je jasno ko je SNS, virtuelna stranka za običan narod, a prava stranka za neutralisanje ljudi koji su stvarno ogorčeni ovom vlašću.
SNS-videli smo, nema ama baš ništa da ponudi običnom čoveku, gubitniku na svim poljima života.
SNS-u se žuri na izbore, jer treba vraćati anuitete finansijerima,i tu su svi nervozni i primaoci pomoći i davaoci pomoći SNS-u.
Para je sve manje, ambicija sve većih i većih, vreme iščekivanja ubija, a rešenja nema pa nema.
Pa ko se ne bi isfrustrirao takvim stanjem !?
Iako rukovodstvo SNS-a ne zna šta će sa narodom koji im dodje na proteste, mitinge, oni i dalje vidimo istrajavaju u tome.
To samo može da znači da je muka velika, potrebe za vlašću još veće, a ideja nema pa nema.
Jedina stvar u Srbiji koja ide na ruku Tomi i Vučiću je ta, što imamo totalnu neodgovornu, bezidejnu, tromu, neefikasnu i planetarno nesposobnu vlast.
I gle čuda, čak ni takvu vlast najjača opoziciona stranka ne može ni milimetar da ih pomeri sa tog puta.
To može da znači samo 2 stvari, SNS-je trojanski konj u opoziciji, ili je još nesposobnija od same vlasti, što je vidljivo golim okom i zdravorazumnom nepristrasnom čoveku.
U zaključku mogu da kažem sledeće: Srbiji se već 20 godina nude lažne mesije, lažni spasitelji, fingirane promene, i totalno nesposobne političke partije sklepane samo zarad ličnih benefita i koristi od samog dolaska na vlasti.
vesna.gm vesna.gm 11:59 27.04.2011

Re: Kako bre nije jasno ?

SNS-u se žuri na izbore, jer treba vraćati anuitete finansijerima,i tu su svi nervozni i primaoci pomoći i davaoci pomoći SNS-u.
Para je sve manje, ambicija sve većih i većih, vreme iščekivanja ubija, a rešenja nema pa nema.
Pa ko se ne bi isfrustrirao takvim stanjem !?


A i vraća se Šešelj... pa se možda malo pribojavaju kakvim će on početi mukama da ih muči...
dolybell92 dolybell92 19:48 27.04.2011

Re: Kako bre nije jasno ?

A i vraća se Šešelj... pa se možda malo pribojavaju kakvim će on početi mukama da ih muči


DA.
Ovaj neuspeli performance je bio
iznuđena greška Tome Vučić Nikolića,
upravo zbog Šašaljevog povratka.
Vrlo će postati problematična snaga i brojnost članova SNS
kada se Šešelj bude vratio, pre svega baš zbog T.V. Nikolića.
Njih je strah od njegovog povratka, jer su svesni
njegovih mogučnosti i sposobnosti, koje sami nemaju.

Podršku koja je bila očekivana, nisu dobili,
ne za sam performance, već podršku u rušenju Vlasti
putem iznuđenih izbora, a svakako, pre Šašeljevog povratka.

Motiv koji su naveli za iznudu izbora,
je postojao i pre 6 meseci... ništa to nije
bilo novo, te njegov motivacioni smisao nije imao
nikakvu težinu.

Bilo ili ne cenzure na internet portalima,
ništa ne bi u njihovom slučaju promenilo.
(Npr, moj je svaki komentar bio objavljen,
verovatno zato što je bio uvek specifičan).

Drugo, svaki komentar ima mogućnost + ili -,
ako je ko saglasan (ili ne) sa tekstom komentara,
bez potrebe da mu se identičan tekst objavljuje.

Neka prebroje znakiće, pa će videti da se
ne može govoriti o nekoj cenzuri.
ecce-florian ecce-florian 20:05 27.04.2011

Re: Kako bre nije jasno ?

(Npr, moj je svaki komentar bio objavljen,
verovatno zato što je bio uvek specifičan).

ah
gedza.73 gedza.73 20:08 27.04.2011

Re: ...

(na osnovu izjava g. Vucica, kao i g. Vulina u Utisku nedelje

Auu, brale, koja je ono šizofrenija bila. A sećam se Čanka Nenada kako je bio kul tip u gostima kod onog miloševićevog bradonje što vrti plajvaz medj prstima i medj palmama.
A sad, on koji se borio protiv nepravde like Robin hud (mada više liči na sveštenika Tak-a), sedi sa desne strane( Bože, oprosti mi na ovoj paraleli) i čuva ledja Bajatoviču (i obrnuto) a Vulin se ubi da odbrani Šešeljeve male od palube, a pride još i našeg najvećeg proizvodjača poljoprivrednih alatljika.

Koji smo mi cirkus frikova. Koji, bre, internet? Ovim političarima da podelima samice (da ne bude zabune svima od blentave levice, preko šmokljana centra do steroidne desnice).

Što Pajić pomenu kucove i besnilo. Sva sreća pa nije čuo objašnjenje nekog bradonju koji je zadužen (mada on tvrdi da nije nadležan) za taj sektor.

I za kraj da citiram jednu gospodju sa radio fokusa koja slavodobitno ustvrdila da je Srbe najviše zadužio tito jer im je napravio silesiju pokretnih i nepokretnih objekata i gosn. Karić jer je u vreme sankcija doneo Srbima mobilnu telefoniju.

Sve mi se čini da je onaj Teslin kolektor što ga imamo u dubinama ispod Kosmaja okrenuo smer pa sad privlači budale i aktivno utiče na mozak.
Dr M Dr M 22:18 27.04.2011

Re: Kako bre nije jasno ?

DA.
Ovaj neuspeli performance je bio


im...prasaonizam
NNN NNN 11:14 27.04.2011

Borba

protiv cenzure interneta - štrajkom glađu!
napetokodbeske napetokodbeske 11:49 27.04.2011

Re: Borba

NNN
protiv cenzure interneta - štrajkom glađu!

Ja ću da štrajkujem gladju, zato što nemam šta da jedem.

NNN NNN 12:42 27.04.2011

Re: Borba

napetokodbeske

Za nick!
todor_vasic todor_vasic 12:14 27.04.2011

Umesto lepljenja plakata

Dve najvece stranke u poslednjih par meseci vode mali rat komentarima na internetu, cak daju uputstva kako da se dodje do sto je moguce veceg broja korisnika interneta. Osim komentarisanja vesti koriste se i drustvene mreze, poput Fabebooka, za sirenje onih vesti koje stranka smatra korisnim po imidz. Licno, mene bi bilo sramota da prijateljima saljem linkove ka takvim vestima, jer je ogromna vecina ljudi ogorcena na citavu politicku scenu u zemlji, pa stoga imaju legetimno pravo da me oteraju u PM kad bih se i usudio da im posaljem tako nesto.
mlekac mlekac 12:33 27.04.2011

Ma ovo je sve

budalastina!

Sad kukaju da im komentari nisu objavljeni. A da su objavljeni, smislili bi pricu kako su aktivisti te i te stranke bili zaduzeni da se svadjaju sa njima...

Jednostavno, tuzna istina - da su se ljudi uglavnom sprdali na racun njihovog medijskog cirkusa - nekima nikako ne prija...
NNN NNN 12:44 27.04.2011

Re: Ma ovo je sve

Ja iskreno popizdim kad mi ne objave komentar!
Zbog toga sam i počeo da blogujem - mogu odma' da vidim novi komentar
mlekac mlekac 12:52 27.04.2011

Re: Ma ovo je sve

NNN
Ja iskreno popizdim kad mi ne objave komentar!
Zbog toga sam i počeo da blogujem - mogu odma' da vidim novi komentar

Cuj, ako cemo pravo, verovatno ne postoji niko ko voli da mu ne objave komentar. To nije sporno. Al' prica - mi smo proveravali koliko cete da nas objavite...

Koliko me secanje sluzi, jos uvek rade i Serbian Cafe i neki slicni portali na kojima moze da se komentarise koliko ti dusa iste. I da se svadja u beskraj. (Bez vredjanja, naravno).

A postoje i portali koji rade kontra stvar - ne objavljuju komentare koji NE podrzavaju Naprednjake ili neke slicne stranke.

Pa?

Sto bi morali svi SVE da objavljuju?

Ono sto me ne zanima - ne citam. Niti tu komentarisem.

Zar lepota interneta nije bas u tome sto UVEK postoji neko mesto na kome MOZE da se prokomentarise?
Bili Piton Bili Piton 17:48 27.04.2011

Re: Ma ovo je sve

mlekac


Sto bi morali svi SVE da objavljuju?


Upravo. Neki žive u ubedjenju da je svaki medij ili net portal javni klozet u koji bilo ko može da udje da se posere. E pa nije tako.

Uostalom, razumem ih, čitav ovaj cirkus je bio žestoko upucavanje u nogu, a ko gubi ima pravo da se ljuti.

Ove što su na vlasti jes da očima ne mogu da vidim, ali ove druge na vlasti ne mogu ni da sanjam.
ecce-florian ecce-florian 19:36 27.04.2011

Re: Ma ovo je sve

Bili Piton
mlekac


Sto bi morali svi SVE da objavljuju?


Upravo. Neki žive u ubedjenju da je svaki medij ili net portal javni klozet u koji bilo ko može da udje da se posere. E pa nije tako.
Evo i ja da se javim samo da kažem da se potpuno slažem sa uređivačkom politikom i da podržavam brisanje odnosno neobjavljivanje komentara.
Nije B92 javni klozet a nije ni fokus pa da neki tamo PPP mogu da se javljaju i komentarišu i izvrgavaju ruglu išta ti ja već znam šta rade.
Takvi komentari koji služe neće proći, no pasaran.
Ako im se ne sviđa , neka idu, ili neka se žale Pajvančićki i Republici

Biracko pravo je garancija prava gradjana da, kao nosioci suvereniteta, neposredno sudeluju u konstituisanju organa drzavne vlasti. Po sadrzaju, ono je sire od prava glasanja. Obuhvata pravo aktivnog sudelovanja u svim izbornim radnjama (predlaganje kandidata, objektivno i nepristrasno informisanje o kandidatima i strankama kao i njihovim programima, kontrola izbora i dr.), a glasanje je samo jedna od izbornih radnji.

Ša bre da izveštava kad nema program, i tačka.
Strongman Strongman 00:26 28.04.2011

Re: Ma ovo je sve

Upravo. Neki žive u ubedjenju da je svaki medij ili net portal javni klozet u koji bilo ko može da udje da se posere. E pa nije tako.


to je zapravo eufemizam za cenzuru je l da?

Što neka novina ne bi objavila "Tomo izdrži" a zato objavi "Tomo crkni"?
sentinel26 sentinel26 09:12 28.04.2011

Re: Ma ovo je sve

mlekac
.. ako cemo pravo, verovatno ne postoji niko ko voli da mu ne objave komentar. To nije sporno. Al' prica - mi smo proveravali koliko cete da nas objavite...

Sto bi morali svi SVE da objavljuju?

Ne mogu da povjerujem da vi ovako neozbiljno pristupate temi cenzure.

Prije nego vas zamolim da još jednom pročitate "reakcije" novinarke B-92 koje su citirane u osnovnom tekstu (pretpostavljam da su autentične ),

da vas podsjetim na sljedeće:

Cenzura je postupak nadziranja slobode izražavanja.

Postoje :
- politička,
- kulturalna, i
- moralna cenzura.

Po načinu izvršenja :
- policijska (poduprta rijetko zakonom, a mnogo češće tajnim uredbama ),
- urednička (i/li veleposjednička ), i
- auto-cenzura (veoma raširena ).

„Cenzura je institucija kontrole koja sprečava objavljivanje nepoželjnih sadržaja komunikacije te na taj način oblikuje kulturni život i suženu javnost“ (teoretičar Stevica Šuša ).

**************

A sad da se vratimo reakciji novinarke.
Pod pretpostavkom da na dnevnom redu nema uvredljivih i trol komentara, pažljivom analizom izjava možemo doći do sljedećeg prevoda razgovora dvoje gluvih (ali još nijesu gladni ):

- Znate kod nas nema cenzure!
- Ima, nijeste objavili naše komentare.
- Kako znate da nijesmo objavili ?
- Znamo, imamo tekstove svih koje nijeste objavili.
- Nijesmo dužni da objavimo sve komentare.
- Kako birate koje ćete komentare objaviti ?
- Po pravilima naše uređivačke politike.
- Znaju li se ta vaša pravila, da ne šaljemo ono što je protivno?
- Znaju se.
- Naši komentari nijesu bili protivni vašim pravilima.
- Nijesmo dužni da objavimo sve komentare.
- To je cenzura.
- Cenzura je samo ono što mi priznamo da jeste cenzura, a mi to nećemo priznati nikada, nikada, nikada ("nećemo priznati Kosovo" ).

***********

Prema tome objavljivanje komentara "Tomo crkni" uz istovremeno odbijanje objave komentara "Tomo izdrži" jeste klasična politička cenzura.

Strongman Strongman 09:25 28.04.2011

Re: Ma ovo je sve

U redu... mogu da shatim da ima cenzure. Ali ne mogu da shvatim odbijanje da se suočimo s time, mi koji smo kao nepristrasni.

Kako beše: "Mogu da se ne slažem sa tvojim stavom ali ću se boriti do smrti da imaš pravo da izneseš svoj stav".

Sve promene u društvu imaju nosioce, navijače i gubitnike. Ovi prvi za sebe tvrde da su bolji od prethodnih. Ovi naši su mnogo podbacili po pitanju miloševića i cenzure - mnogo su gori.
ecce-florian ecce-florian 10:10 28.04.2011

Re: Ma ovo je sve

Re: Ma ovo je sve
U redu... mogu da shatim da ima cenzure.


mikimedic mikimedic 12:44 28.04.2011

Re: Ma ovo je sve

Prema tome objavljivanje komentara "Tomo crkni" uz istovremeno odbijanje objave komentara "Tomo izdrži" jeste klasična politička cenzura.


pazi kad se u svemu slazem sa nasim schjentijem shaktadjilskim!

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:43 28.04.2011

Re: Ma ovo je sve

mikimedic
pazi kad se u svemu slazem sa nasim schjentijem shaktadjilskim!


Ne bih rekao da je u pitanju isključivo problem vlasti i kontrole medija. Koliko sam shvatio, postoji odobravanje za takvo postupanje, tj. cenzura je postala prihvatljiva forma ophodjenja svuda. Ne poštuje se tuđa reč, pitanje, izjašnjavanje, a kamoli da se toleriše glupost, povik ili uvreda. Zato, nemojmo se čuditi kada vlasti za nas "nemaju sluha", kada mi jedne druge ne slušamo!
mikimedic mikimedic 14:13 28.04.2011

Re: Ma ovo je sve

Ne bih rekao da je u pitanju isključivo problem vlasti i kontrole medija. Koliko sam shvatio, postoji odobravanje za takvo postupanje, tj. cenzura je postala prihvatljiva forma ophodjenja svuda. Ne poštuje se tuđa reč, pitanje, izjašnjavanje, a kamoli da se toleriše glupost, povik ili uvreda. Zato, nemojmo se čuditi kada vlasti za nas "nemaju sluha", kada mi jedne druge ne slušamo!


mlekac mlekac 17:00 28.04.2011

Re: Ma ovo je sve

„Cenzura je institucija kontrole koja sprečava objavljivanje nepoželjnih sadržaja komunikacije te na taj način oblikuje kulturni život i suženu javnost“


Senti, tako ti svega, ne siri temu... Jer, kad pogledam ovu definiciju koju si okacio, odma' mi pada na pamet ono "korektno" izrazavanje koje je, i pored prvobitne najbolje namere dovelo do kompletnog cirkusa gde se ljudi preznojavaju pre nego sto se usude da nekome nazovu "Dobar dan"

Zar to nije mnogo gora cenzura? A pri tom je daleko rasprostranjenija. Stavise, masovono podrzana.
sentinel26 sentinel26 19:22 28.04.2011

Re: Ma ovo je sve

mlekac
„Cenzura je institucija kontrole koja sprečava objavljivanje nepoželjnih sadržaja komunikacije te na taj način oblikuje kulturni život i suženu javnost“

Senti, tako ti svega, ne siri temu... Jer, kad pogledam ovu definiciju koju si okacio, odma' mi pada na pamet ono "korektno" izrazavanje koje je, i pored prvobitne najbolje namere dovelo do kompletnog cirkusa gde se ljudi preznojavaju pre nego sto se usude da nekome nazovu "Dobar dan"
Zar to nije mnogo gora cenzura? A pri tom je daleko rasprostranjenija. Stavise, masovono podrzana.

Ha-ha-ha !

Pa temu nijesam širio ja nego vi i još neki blogeri.

Da vas podsjetim, tema nije mišljenje o programu radikala nego cenzura.

Ja sam citirao dvije definicije, pritom namjerno nijesam napisao svoj stav o njima.

Sa prvom (opštom ) definicijom se u potpunosti slažem i ona je veoma jasna.

Druga je takođe tačna ali zahtijeva dopunsko tumačenje za one koji ne razumiju šta je cenzura, ali ne vidim zašto vam smeta ta definicija i to od autora koji se time bavi.

I treba da čujemo i sučelimo više (po mogućstvu različitih ) mišljenja.

Sprečavanje objave različitog mišljenja jeste upravo to o čemu pričamo - cenzura !

Nikome, pa ni vama ja ne osporavam da podržavate (odobravate ) cenzuru.

Ja ne prihvatam tvrdnju da cenzure nema. Ima je i to na tone.

Imam mnogo kvalitetnije dokaze nego radikali, ali ja ću to da koristim isključivo za svoje lične potrebe i to onda kada ja budem hteo.

Ova cenzura o kojoj je riječ jeste klasična politička cenzura, suvišna je i štetna.

Kako vam nije jasno da su oni tom trapavom cenzurom uspjeli da pokriju (anuliraju ) neke sitnije greške radikala. Ovi mogu da im kažu hvala i neće im biti teško da je unovče.

mlekac mlekac 07:55 01.05.2011

Re: Ma ovo je sve

sentinel26
mlekac
„Cenzura je institucija kontrole koja sprečava objavljivanje nepoželjnih sadržaja komunikacije te na taj način oblikuje kulturni život i suženu javnost“

Senti, tako ti svega, ne siri temu... Jer, kad pogledam ovu definiciju koju si okacio, odma' mi pada na pamet ono "korektno" izrazavanje koje je, i pored prvobitne najbolje namere dovelo do kompletnog cirkusa gde se ljudi preznojavaju pre nego sto se usude da nekome nazovu "Dobar dan"
Zar to nije mnogo gora cenzura? A pri tom je daleko rasprostranjenija. Stavise, masovono podrzana.

Ha-ha-ha !

Pa temu nijesam širio ja nego vi i još neki blogeri.

Da vas podsjetim, tema nije mišljenje o programu radikala nego cenzura.

Ja sam citirao dvije definicije, pritom namjerno nijesam napisao svoj stav o njima.

Sa prvom (opštom ) definicijom se u potpunosti slažem i ona je veoma jasna.

Druga je takođe tačna ali zahtijeva dopunsko tumačenje za one koji ne razumiju šta je cenzura, ali ne vidim zašto vam smeta ta definicija i to od autora koji se time bavi.

I treba da čujemo i sučelimo više (po mogućstvu različitih ) mišljenja.

Sprečavanje objave različitog mišljenja jeste upravo to o čemu pričamo - cenzura !

Nikome, pa ni vama ja ne osporavam da podržavate (odobravate ) cenzuru.

Ja ne prihvatam tvrdnju da cenzure nema. Ima je i to na tone.

Imam mnogo kvalitetnije dokaze nego radikali, ali ja ću to da koristim isključivo za svoje lične potrebe i to onda kada ja budem hteo.

Ova cenzura o kojoj je riječ jeste klasična politička cenzura, suvišna je i štetna.

Kako vam nije jasno da su oni tom trapavom cenzurom uspjeli da pokriju (anuliraju ) neke sitnije greške radikala. Ovi mogu da im kažu hvala i neće im biti teško da je unovče.Aj'mo da rascistimo neke stvari - moze? Licno, smatram da je cenzura, svidjalo se nama ili ne, ugradjena u sve. Jer, da je nema vladala bi potpuna anarhija.

E, sad, pitanje je samo do koje tacke je odredjeno sputavanje koje namecu vaspitanje, pristojnost, medjuljudski odnosi i statigajaznam sta sve ne korisno, a odakle postaje stetno.

Znaci, ne zagovaram cenzuru per se. Stavise, ne dopada mi se da misljenja ne mogu da se izraze, ali, isto tako, ne zagovaram ni iznosenje misljenja po svaku cenu...

Jednostavno, smatram da je odredjena vrsta cenzure (ili autocenzure, kako ti drago) jedna od tekovina civilizacije.

Svidjalo se to nama ili ne.
sentinel26 sentinel26 09:17 01.05.2011

Re: Ma ovo je sve

mlekac
„Cenzura je institucija kontrole koja sprečava objavljivanje nepoželjnih sadržaja komunikacije te na taj način oblikuje kulturni život i suženu javnost“

Aj'mo da rascistimo neke stvari - moze? Licno, smatram da je cenzura, svidjalo se nama ili ne, ugradjena u sve. Jer, da je nema vladala bi potpuna anarhija.

Mlekac, ovo nije tačno.
Za ovakvu tvrdnju je potreban neki ozbiljan dokaz.

Dokaz za suprotno je što na sceni imamo anarhiju i to sa cenzurom.

Vi očigledno ne razumijete funkciju cenzure.

Tamo đe je ona neophodna, njena funkcija je zaštita cijelog društva, a nikako zaštita vladajućeg režima, odnosno vladajuće stranke.

Ova (glupa ) cenzura koji smo gledali i o kojoj je riječ je imala za cilj pomoć Demokratskoj stranci.

I za sprovođenje cenzure treba da postoji neka vrsta odgovornosti.

Cenzura u kojoj se gaze ljudska prava ne može da bude ni u kojoj situaciji opravdana, ali zato može da bude opravdana u slučajevima zaštite ljudskih prava.

Sjetite se slučaja objave slika raskomadanog čovjeka u Zoo vrtu koju je počinila jedna toalet novina. Nedostatak autocenzure u ovom slučaju povukao je i prekršajnu odgovornost.

90% novinara nema pojma šta je to cenzura - misle to je nešto što je dozvoljeno njemu ali nije drugima i može da je primjenjuje kad on to želi.

Nešto svježe sa serbske TV scene.
Sve televizije su objavile vijest da je na graničnom prijelazu uhvaćeno lice za koje se sumnja da je osuđeni terorista iz druge države i da je u toku njegova identifikacija.
Rezultat identifikacije može da bude pozitivan ili negativan.

Jedna TV (B-92) je odmah prikazala i sliku tog lica (prije identifikacije ) dok napr. državna javna (TV kuća ) to nije uradila.

Nešto bajato sa serbske TV scene.
01.maja 1995. godine u Zapadnoj Slavoniji u okolini Pakraca hrvatska vojska i policija izvele su akciju "etničkog čišćenja" ("Bljesak" ) a vijesti o tome su bile cenzurisane na Javnoj TV kući (TV Beograd ).

Dok je TV Beograd prenosio zabave sa Ade Ciganlije na radost i veselje Srbadije, samo je BK televizija (to je ona TV koja je divljački uništena iz osvjete Bogoljubu Kariću ) izvještavala o tim događanjima a građani su se pitali šta se stvarno dešava.

Upravo tada je ona ondašnja Demokratska stranka protestovala zbog ponašanja TV Beograd i cenzurisanja zločina.

'Ajd zdravo Mlekac.
sentinel26 sentinel26 13:22 27.04.2011

Cenzurisano min njet !

Jaki, tekst ti je odličan, ali ti ljubitelji i žuti spin majstori neće dozvoliti diskusiju o cenzuri, već će pokušati da diskusiju usmjere na program SNS.

Niti znam imaju li u SNS-u program a još manje šta u njemu piše.

A ovi koji su na vlasti imaju program sa dvije tačke:

1) Ostati što duže na vlasti i ne pitati za cijenu narodnog troška.

2) Usavršiti, modernizovati kraduckanje.

Prije desetak dana je ministar finansija Vlade Srbije donio i objavio jedan Pravilnik kojim se legalizuje poreska utaja i pljačka kase poreskih obveznika.

Cenzura postoji na svim sajtovima, pa i na B-92, ali ja dokaze koje imam za njih neću ovđe prikazivati.

Tzv. novina poznata pod imenom "Blic" je službeno glasilo Demokratske stranke već duže vrijeme, a ni rent-a-kar novinske kuće "Večernje novosti" i "Kurir" nijesu od raskida da pripomognu.

Danas je na jednoj TV prikazan film "Timočka buna" o pobuni naroda u Timočkoj krajini i lažnom obračunu kralja Milana sa radikalima Nikole Pašića. Nastradao je narod a kraljevi su se pomirili sa radikalima i Pašićem.

Interesantno da je u protekle tri godine još dva puta prikazan taj film, slučajno u vrijeme akcija radikala (ne slučajno već namjerno sam zapisao datume ). Poslije tri istovjetna slučaja statistika kaže da to možda više i nije "slučaj".

Ono što je mene zanimalo za ovo vrijeme pozorišta gladi i igara, jeste propali pokušaj Borisa Tadića da kod EU unovči tzv. "ucenu" T.Nikolića. I Tadić i Nikolić znaju da EU ne dozvoljava korišćenje eventualne kandidature u izbornoj kampanji (odnosno, u slučaju raspisivanja izbora o kandidaturi se i ne raspravlja ).

Kao odgovor stiglo je nekoliko poruka od kojih su neke objavljene "sitnijim slovima". Najprije gospođa Ešton, pa Š.File, Kacin, pa opet Š.File.

Nijedan novinar se nije usudio da napravi ozbiljnu analizu tih poruka i da otkrije kako glasi pitanje (zahtjev ) sa ove strane na koje su stigle poruke (ne odluke ). Da se dobije "četvrti kredit" (sa odloženom kamatom ).

Još je list "DanaS" objavio jednu laž.
Da je EK "protiv vanrednih izbora u Srbiji" što nije istina.
EK nema takav mandat za protivljenje izborima jer su izbori sredstvo demokratskog procesa.
Neko (nije bitno ime ) iz EK je poručio da EK "ne podržava održavanje vanrednih izbora" a to se suštinski razlikuje.

U SNS znaju da su dostigli maksimum podržke u narodu (zahvaljujući prvenstveno neradu žuto-crvene koalicije ) i ovaj "test" nije umanjio taj procenat ali je otkrio nešto drugo, ali to je druga tema i nije povezana sa cenzurom koja je žešća nego u doba administrativnog socijalizma ("komunizma" ).

mikimedic mikimedic 16:27 27.04.2011

Re: Cenzurisano min njet !

min njet


Strongman Strongman 00:20 28.04.2011

Re: Cenzurisano min njet !

Vrlo sam saglasan sa delobima tvog komentara.

Cenzura je problem samo ako je ne obavljaju "naši" - takvo smo društvo
napetokodbeske napetokodbeske 10:39 28.04.2011

Evo izazova za cenzore...

Strongman

Cenzura je problem samo ako je ne obavljaju "naši" - takvo smo društvo


Ko u Srbiji misli da je Boris bolji od Tome, taj je Budala.
Ko u Srbiji misli da je Toma bolji od Borisa, još veća je budala.
Ko u Srbiji misli da je Koštunica bolji od Borisa, Tome, taj je IdiJot.
Ko u Srbiji misli da je Rasim napravio stranku zbog naroda, taj je običan papan.
Ko u Srbiji misli da je bilo koja stranka u Srbiji formirana, da bi se bavila problemima u društvu, taj je običan Ćuran ili Ćurka.
Ko u Srbiji uopšte misli da o njemu neko misli, taj je vidjen na psihijatriskom krevetu ili stolici.
Ko u Srbiji uopšte misli svojom glavom, taj je najveći neprijatelj ove vlasti i opozicije.
blue rider blue rider 13:28 27.04.2011

Nevezano sa Tomom

Cinjenica je da postoji selektivno moderiranje, sam sam cesto svedok toga.
fantomatsicna fantomatsicna 13:55 27.04.2011

Re: Nevezano sa Tomom

Cinjenica je da postoji selektivno moderiranje, sam sam cesto svedok toga.

Ne razumem kako je ovaj komentar mogao da prodje a?
saboter saboter 17:24 27.04.2011

Re: Nevezano sa Tomom

blue rider
Cinjenica je da postoji selektivno moderiranje, sam sam cesto svedok toga.


Ocigledno vecina nas ima isto iskustvo sa komentarima na B92.net (dabogdaimsekafaprosulapotastaturi) a posto smo poprilicno razliciti kanda moderiranje nije selektivno, naprotiv. Nadam se samo da nije po principu "pusti prvih tries' ostale brisi"
Strongman Strongman 00:18 28.04.2011

Re: Nevezano sa Tomom

ne isključi mogućnost da je i gazda bloga umešao prste
napetokodbeske napetokodbeske 21:08 27.04.2011

Senzacijonalno, šokantno, neverovatno...

Ova tema za ceo dan jedva je zavredela 40 komentara.
A radi se o slobodi pisanja, izražavanja, komenrarisanja.
Kada čovek to nema negde, ili bilo gde, on nije čovek, no spomenik, mumija, betonski postament, zid.
Ali vidim, da ta sloboda nikome ne treba, niko se ne uzbudjuje što je nema na nekim portalima, forumima, Blogovima itd.
Ja razumem što sloboda govora ne treba nekima koji nemaju šta da kažu, to je uredu...no me zabrinjava što je svejedno nekima što nema slobode izražavanja na nekim internet destinacijama, ikao bi se reklo da imaju šta da kažu.
Prosto je fascinantno da neke totalno bizarne teme zavredjuju 1000 % više komentara, no ova koja je tema svih ostalih tema, kad nje nema, dzaba sve ostale.
Ljudi se kod nas više uzbude zbog ne-slobode životinjakog sveta u nekim staništima, no opšte i pojedinačne slobode samog homosapijensa.
Strongman Strongman 00:17 28.04.2011

Re: Senzacijonalno, šokantno, n

Ova tema za ceo dan jedva je zavredela 40 komentara.


40 komentara uopšte nije malo pogotovo ako se uzme u obzir da se ja nisam puno mešao (onda bi ih bilo barem 70)
sedma sedma 22:25 27.04.2011

Trol

Izvinite Strongman za trol. Tema vam je odlicna kao i tekst ...kao i uvek kada citam vase blogove.
Problem u medijima u Srbiji je sto postoji selektivna cenzura. Evo pre 5 minuta sam otvorila sajt Blica i na prvoj stranici su slike mucenika da Dvora na Uni pokriveni carsavima u lokvama krvi. Pa zar prica o smrti tih ljudi nije dovoljno potresna i tragicna da mora da se "upotpuni" tim slikama? Nije li ubijanje nekoga u invalidskim kolicima dovoljno sokantno? A zarad cega - povecanja tiraza? Sramota. Jako me je sramota sto tim ljudima i njihovim tragicnim sudbinama ne dajemo ni trunku postovanja. Kad samo pomislim da su to mozda mogli biti moji na slikama... kako bi se osecala... Zar je moguce ljudi da smo dovde dosli?
napetokodbeske napetokodbeske 22:41 27.04.2011

Re: Trol

Šteta što ne postoji opcija minus, ili ne-preporuči, da bi vam bar 10 komada.
Ne zameram ja vama na trolu, no na tome šta vas muči, hoćete da zabranite mediju da objavljuje slike nesreća. Svašta, da to rade mediji češće i brualnije bilo bi manje nesreća, a vi baš svojim komentarom prizivate više nesreća.
sedma sedma 22:53 27.04.2011

Re: Trol

Zato je trol. I autor bloga moze da ga obrise jer ima na to pravo isto kao sto ja mogu da ga napisem.
Strongman Strongman 00:13 28.04.2011

Re: Trol

ne smatram za preterani trol a i meni je legitimno kad neko uđe u kafanu da proba da promeni temu
plishani plishani 15:20 28.04.2011

Re: Trol

da to rade mediji češće i brualnije bilo bi manje nesreća

Otkud ti ovaj zakljucak?
bene_geserit bene_geserit 05:14 28.04.2011

I ovo mu dodje verovatno kao trolic ...

... posto je tema, kol'ko sam shvatio cenzura i kontrola medija (koja jeste strasna, pocevsi od toga kako se plasiraju vesti, dovoljno je procitati naslove ujutru pa da se smejes do podneva ako si dobro raspolozen, ako nisi onda ti je samo muka) ...

Ali ono sto je meni osnovni utisak poslednjih dana je to pijacno prepucavanje glasnogovornika nase dve, na zalost najvece, stranke. I uopste slicna prepucavanja na sve strane: npr. rukovodstava dva nasa najveca fudbalska kluba.
Jel' imaju oni neke potparole za stampu ili tako nesto koji ce malo da ispeglaju njihov pilicarski recnik, mindset, da makar ne izgledaju kao totalni cobani, da imamo makar iluziju da nam Vodje nisu i totalno nesposobne, cak i za javnu politicku raspravu na pristojnom nivou, uz sve ostalo sto ih krasi (na celu sa stavljanjem sopstvenog interesa ispred svega drugog)?
bookez bookez 10:03 28.04.2011

U kakvoj zemlji zivim

Ne vezano za Tomu, meni komentari sluze kao pokazatelj u kakvoj zemlji zivim. Da li su oko mene prevashodno idioti i budale, ili su pak normalni, duhoviti ljudi. A tu je naravno i zelja da pustis svoju misao u etar i cak mozda par ljudi blago promene svoje stavove na "bolje", ili se nasmeju, a to se stalno desava i meni citajuci komentare.

Prestao sam da citam b92 vesti bas zbog neobjavljivanja komentara. Ako komentare cenzurisu, sta li je tek sa vestima. Tada sam presao na blic, koji je u to vreme objavljivao sve komentare, ali sam i njega prestao da citam iz istog razloga. Sada se pouzdam jedino u plusice i minusice na komentarima kao puls nacije. To valjda ne cenzurisu. I naravno blog :)

PS. Sve bi bilo u redu da novinska kuca u pravilima navede: ...Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke, šovinističke poruke I KOMENTARI PROTIV VLADAJUCEG REZIMA neće biti objavljeni.
Boris Drenca Boris Drenca 11:44 28.04.2011

Nekrofilija

Ne znam, prenošenje transkripta sa konferencije za novinare gde mlađani radikali postšešeljevci saopštavaju da su otkrili internet, zabavna je stavar za otkriti kakva nam je "buduća elita".

Osećam se malo pozvanim, naročito što sam sa novinarkom, ne novinarom, razgovarao o njihovim komentarima, pre dijaloga koji je opisan.

Situacija je sledeća: Kada nekom moderatoru stigne pet poruka sa identičnim tekstom i potpisom verovatno uzme prvi a ostale briše. Da li stižu sa iste adrese...koga briga.

Neke stranke su se izveštile pa šalju komentare sa sličnom porukom ali malo drugačijim tekstom i potpisom...možda sa različite a možda i sa iste adrese i prolazi.

Meni su najdraži oni komentari koji stižu iz iste stranke i koji svi počinju sa "Mlađo..."

A poruke "Tomo izdrži, uz tebe smo" su čista nekrofilija i zaista ne znam zbog čega postšešeljevci misle da su prave poruke...

ecce-florian ecce-florian 15:04 28.04.2011

Sve zavisi kakvo ti je ime

A poruke "Tomo izdrži, uz tebe smo" su čista nekrofilija i zaista ne znam zbog čega postšešeljevci misle da su prave poruke...

Otac i sin ulaze u samouslugu.Klinac dolazi do rafa sa igračkama , uzima jednu i ubacuje je u očevu korpu. Otac je uzima i vraća na policu.
( Radnja se ponavlja tri puta.)
Klinac počinje da besni, prilazi jednoj polici i počinje da baca stvari .
Otac poluglasno : Tomo , smiri se.
Klinac još više besan, prilazi kupi nekih konzervi i ruši je.
Otac ponovno poluglasno: Tomo smiri se.
( Radnja se ponavlja tri puta.)
Jedan od radnika iznerviran prilazi i obraća se ocu: Šta Tomo smiri se.Učinite nešto već da prestane.
Otac na to odgovara: Ali , ja sam Toma.

Tako i ti . Lako je tebi kao Borisu da ti izjava "Tomo izdrži" bude nekrofilija.
Kad bi se zvao Toma ista ta izjava, "Toomo izdrži" u ovoj zemlji u ovo vreme im ala bi sasvim drugačiji smisao, zar ne.

ps
Kakva je buduća nisam siguran , ali za sadšnju elitu jesam
Boris Drenca Boris Drenca 16:19 28.04.2011

Re: Sve zavisi kakvo ti je ime

Tako i ti . Lako je tebi kao Borisu da ti izjava "Tomo izdrži" bude nekrofilija.
Kad bi se zvao Toma ista ta izjava, "Toomo izdrži" u ovoj zemlji u ovo vreme im ala bi sasvim drugačiji smisao, zar ne.Priznajem da ovo ne razumem. Probao sam ali ne ide. No da objasnim nekrofiliju koju bidim u porukama "Tomo izdrži"

Ako je poruka da izdrži u štrajku to znači do
a) ostvarenja cilja
b) kraja štrajka (što kada gladuješ, žeđuješ poprima oblike dugotrajnog samoubistva)

Šta oni poručuju kada smo čuli da izbora neće skoro biti. Da treba da se samoubije?. Ponosni su. Nekrofilno.


Inače zahtev za izbore je besmislen ako se ne traže izbori odmah. Naime po važećem zakonu izbori se moraju održati za najmanje 45 i najviše 60 dana od dana raspisivanja.

Zahtev za izbore koji bi se održali 18. 12. ne mogu biti raspisani pre , ne računam najbolje, 18. 10.

Aprilski štrajk je kanda imao za cilj da neko kaže majke mi raspiusaću izbore u oktobru....
master.dragi master.dragi 14:23 28.04.2011

ludilo od gladi i glad od ludila

tomino gladovanje predstavlja obicnu politicku kampanju u kojoj je trebalo da ispadne zrtva rezima.
dobro je da mnogi mediji, kao ni vecina gradjana, nisu naseli na tomino prenemaganje. nasrtaji tominih omladinaca na medije sa razlogom su odbijeni, najpre iz razloga ocuvanja zdrave pameti.
tomislav nikolic se srbiji predstavio u pravom svetlu, a najzad je i svetska javnost mogla da se uveri u naznake nenormalnog ponasanja ovog naseg politicara.
dobro je i sto im je uskracen medijski prostor koji su nameravali da zloupotrebljavaju za svoje ludacke kampanje, za samoubistvo i lazne strajkove...

ovakve pokusaje javnog ludila i blesiranja trebalo bi u buducnosti i zakonom sankcionisati.
ecce-florian ecce-florian 15:20 28.04.2011

Re: ludilo od gladi i glad od ludila

U potpunosti se slažem sa gore iznetim komentarom kao elaboracijom ludila, jedino ima mala kontradiktornost pri kraju
dobro je i sto im je uskracen medijski prostor koji su nameravali da zloupotrebljavaju za svoje ludacke kampanje, za samoubistvo i lazne strajkove...

Ako je kampanja propagiranja suicida onda štrajk glađu kao sredstvo nije lažan.Trebalo bi izbaciti ili samoubistvo (ostaje "lazne strajkove" ) ili lazne ( ostaje samoubistvo i strajkove)

Predlog izmene i dopune zakona u podpunosti podržavam, jedino ako može malo preciznije koji zakon građanski, krivični, prekršajni ili specijalni?
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:20 28.04.2011

Re: ludilo od gladi i glad od ludila

q: "dobro je i sto im je uskracen medijski prostor koji su nameravali da zloupotrebljavaju za svoje ludacke kampanje, za samoubistvo i lazne strajkove...

ovakve pokusaje javnog ludila i blesiranja trebalo bi u buducnosti i zakonom sankcionisati".


Ma da, a ovo je ozbiljno, sta li (od ovakvih komentara ne mos' procitati ista drugo)

siri dalje LDP! siri dalje LDP! ceda jovanovic buduci premijer srbije! ko sme da se kladi sa mnom!
(dejan, 12. mart 2011 15:12)

tyson tyson 15:46 28.04.2011

Vlast narodu!


A najbolja mi je novinarka B92 koja u sred konferencije za štampu kreće da se svađa sa govornikom?! I pri tom mu se obraća sa "ti dečko"?!?!

B92 se tako drastično srozao u svakom pogledu, a naročito po pitanju novinarskog kadra.

Inače slažem se da na sajtu postoji cenzura, i to crna cenzura. Kad se vesti plasiraju na način koji teži da oblikuje javno mnenje, počevši od naslova preko rečnika pa do prezentiranja informacija, zašto verovati da se isto ne radi i sa komentarima? Nisu uopšte u pitanju iste IP adrese i slični komentari, da se ne lažemo, nismo deca. Jedino merilo glasa naroda na sajtu B92 ostalo je ocenjivanje komentara, što pomaže da se vidi ogroman disparitet između broja komentara "jedne strane" i ocena čitalaca; malo je teže za poverovati da se velika većina ljudi odlučuje za ocenjivanje a da ne proba i da napiše komentar. U pitanju je skoro pa ista količina motivacije.

Da ne ulazim sada u to koliko B92 ne poštuje sopstvena pravila objavljivanja komentara opet često favorizujući jednu stranu. Ono što mene u poslednje vreme nervira, pored cenzure, jeste dozvoljavanje dialoga putem komentara iako je to izričito zabranjeno pravilima uređivanjas sajta. Takođe se u poslednje vreme dopuštaju komentari sa prostotama poput "sranje" (više puta, i to ne na sportskim već na Info stranama).

Ali najbolji su mi oni koji komentare na sajtu B92 uzimaju za ozbiljno, kao nekakvo merilo bilo čega; pa jasno je kao dan da postoji uređivačka politika i kada su komentari u pitanju, a i teška cenzura.

MRZIM cenzuru!
ivana23 ivana23 19:14 28.04.2011

Re: Vlast narodu!

tyson
Jedino merilo glasa naroda na sajtu B92 ostalo je ocenjivanje komentara, što pomaže da se vidi ogroman disparitet između broja komentara "jedne strane" i ocena čitalaca; malo je teže za poverovati da se velika većina ljudi odlučuje za ocenjivanje a da ne proba i da napiše komentar. U pitanju je skoro pa ista količina motivacije.


Mozda cak ni to. Indikativno je, da koliko god puta udjes na sajt B92, mozes da kliknes preporucujem/ne preporucujem, dok je na drugim info sajtovima to onemoguceno.
To bi moglo da znaci da postoje 'dezurni ocenjivaci' koji kliknu po ko zna koliko puta, sto opet pretpostavlja da ocenjivanje komentara nije nikakav 'glas naroda'.
napetokodbeske napetokodbeske 21:19 28.04.2011

Evo kako stoje stvari sa cenzurom kod nas

Ubedljivi šapion cenzure i najveća cenzura vlada na sajtu RTS-a, gotovo kao za vreme informbiroa.
Ubedljivo drugo mesto zauzima ovaj Blog, a drugo mesto je samo zato što se komentari objavljuju automatski, inače bi bio neprikosnoveni šampion.
Treće mesto zauzima internet forum ovog sajta, bili i ostali u vrhu .
Četvrto mesto su Blic-ovci, oni se najviše plaše političara na vlasti i pomalo iz opozicije, i u tom kontekstu ih štite od oštrih komentara.
P.S. Moram ovde da pohvalim administratore Vesti i Biz-vesti na B-92, više to nisu isti ljudi kao nekada, počeli su da objavljuju gotovo sve kritičke komentare i protiv vlasti protivu opozicije. Tu je stvarno došlo do pamaka, i videlo je uredništvo da je bolje da se objavljuje pravo stanje raspoloženja čitalaca, no da se to filtrira i nerviraju svoje čitraoce i posetioce.
Na kraju da kažem i sledeće: u Srbiji najstravičnija cenzura vlada van interneta, to jest u svim medijima nad običnim gradjanima koji obično finasiraju ovu držaavu, ove sve medije. Svi ostali kod nas mogu u svim našim medijima da kažu šta želi i koliko žele.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:59 28.04.2011

Re: Evo kako stoje stvari sa cenzurom kod nas

ako je neko zaboravio ko je toma bio i ko je bio njegov sadasnji zamenik i kako je postupao sa medijima, ovo sto im se sada dogadja je mala sala.

vučićev zakon o informisanju, pa pitajte "danas" koliko ih je koštao?
zakon šešeljev o univerzitetu, pitajte svoju decu koji su tada bili studenti koliko ih je koštalo i kakav je bio radikalski dekan?

da se ja pitam, njima dvojici i jos nekolicini bili bi zabranjeno bavljenje politikom barem 10 godina.
i onom arkanovom komandantu i onoj plavoj sa pundjom koja je takodje bila u vlasti.
da ne govorimo o karicima i vulinu.
to je onaj, ako ste zaboravili, koji je govorio - da nećete da sipamo u vodene topove toplu vodu?

p.s. i kako se danas zaboravlja da je rekao da mu nije zao sto je curuvija ubijen; da ce prekinuti odnose sa hrvatskom kada dodje na vlast; da je ulazak u evropsku uniju veleizdaja; da dete hrvatske nacionalnosti ne moze da ide u srpsko obdaniste; da ako neko "ovih dana" vidi djindjica ... etc, etc ...
pamcenje u milisekundama.
ili se slazete sa onim sto su bili (i ostali) 20 godina!!!

bacite pogled na ovaj datum, dva dana posle srebrenice!
fuj!
a nesto nije bilo cenzure, bili u vlasti il u senci iste?


samo da se ne zaboravi koga branite ovde!
bile i neke poslovice - vuk dlaku menja ali ćud nikada!
[u][/u]
b92fmember b92fmember 23:36 28.04.2011

Re: Evo kako stoje stvari sa cenzurom kod nas

Kratka pamet i cenzura nisu isto, niti se cenzura može opravdati na taj način.
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:07 29.04.2011

Re: Evo kako stoje stvari sa cenzurom kod nas

b92fmember
Kratka pamet i cenzura nisu isto, niti se cenzura može opravdati na taj način.

naravno da nisu isto ali mislim da te osobe ne zaslužuju nikakvu pažnju a ne toliku.

super!
vežbaćemo cenzuru na njima a ne sećam se da je iko zucno kad su
žarili i palili ovuda.
al ko voli nek izvoli - leba za tri dinara!
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:49 29.04.2011

Re: Evo kako stoje stvari sa cenzurom kod nas

Hm pa dobrodosli u demokratiju i slobodne izbore gde cesto moraju da se gledaju i oni koji nisu nas izbor (4 godine mandat) a koje je izabrala trenutna vecina, nemile koalicije i predizborne i sve ostale kampanje cele politicke scene. I slobodne medije. Alternativa je jednopartijski sistem i cenzura (a i to smo videli kako fercera). Nema trece. Tacka.
vlad_aleksh vlad_aleksh 22:41 02.05.2011

Re: Evo kako stoje stvari sa cenzurom kod nas

Exitus Letalis
b92fmember
Kratka pamet i cenzura nisu isto, niti se cenzura može opravdati na taj način.

naravno da nisu isto ali mislim da te osobe ne zaslužuju nikakvu pažnju a ne toliku.

super!
vežbaćemo cenzuru na njima a ne sećam se da je iko zucno kad su
žarili i palili ovuda.
al ko voli nek izvoli - leba za tri dinara!


Hoćete jedan kratak Pekićev tekst o Cenzoru? Nije Zlatno runo.
doctor.blog doctor.blog 18:36 01.05.2011

Mrak ili svetlost?

Cenzura je dobra i poželjna kada ne dopušta nagomilavanje smeća!

P.s.Na mom blogu nema cenzure i na postu Reality Tomislava Nikolića: "Žeđam" samo je jedan posetilac koji je komentarisao tu vest (od ukupno osam) pružio podršku Nikoliću! Pozz Strongman xD
Strongman Strongman 21:35 02.05.2011

Re: Mrak ili svetlost?

Re-pozdravljam

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana