Filozofija

Razmišljanje jednog običnog srpskog Monarhiste

omega68 RSS / 03.05.2011. u 00:29

- Kako ti se svidelo ono venčanje u Londonu?, pitam ga jer znam da ne znam koga bih upućenijeg pitao.

- Super je bilo. Pa ti bar znaš da sam se oduševljavao  još  pre trideset godina kada sam gledao venčanje njegovog oca i njegove majke za koju sam tek kasnije saznao da je poreklom iz svrgnute škotske dinastije Stjuart.

- Auu ala si ti mator, smeškam se šeretski. Koliko bre ti ono imaš godina, zaboravio sam.

- Pa omega brate moj, slično kao ti... previše da bih se pržio samo na matorke , ali i premalo da me pale samo klinke..., namignu mi mangupski prihvatajući se čašice.


 

Od kada znam za njega , bio je Monarhista. Mene, dete iz prokomunističke porodice, fasciniralo je njegovo poznavanje zabranjene i tada još nenapisane istorije. Često sam se, ipak,  pitao zašto slušam te njegove  gluposti kada dobro znam šta sam učio u školi i u vanškolskim aktivnostima zvanim ''Tito, Revolucija, Mir''.

On mi je prvi, šapatom, ispričao o tim famoznim pregovorima  u Zagrebu 1942, o tome da su na sremski front vodili samo one šumadijske dečake koji su imali ''bele vratove'', o tome kako  je njegov deda poginuo na Drini '45. ne želeći da pogazi zakletvu...

-Video si sve, ako si gledao pažljivo, reče i pohvali moju, dve godine staru ranku iz bagremovog bureta. Skupilo se sve što ima plavu krv i što još uvek nešto znači u aristokratskim krugovima ove starice koja se Evropom zove. Jeste bilo  kiča i onoga što mi nazivamo snobovštinom , ali ja to stvarno volim da gledam. I nekako mi milo oko srca.

- Je l to zbog našeg Kralja?, smeškam se u sebi da ga ne uvredim. On je bliski rođak mladoženji, potomak Viktorije

- To je malo komplikovano, jedva izusti. Aleksandar nije prihvatio da se izjašnjava kao Kralj, već je uzeo titulu ''Prestolonaslednik'' . Nije mi jasno zbog čega, njegov izbor.

-Možda zbog toga što je svestan da nikad neće biti spreman da bude Kralj jer nije rođen ovde, još uvek ne zna dobro jezik...

- Ma nije to, prekide me, ne verujem. Kako da zna jezik kada su mu zabranili da se vrati u svoju zemlju, dok je  srpski trebala  da ga uči majka Grkinja .A koliko engleskih Kraljeva nije znalo engleski? Koliko je dugo na britanskom dvoru francuski bio službeni jezik?

- Da, kažem i sipam sledeću, možda se nije nadao povratku posle onog bega njegovog oca '41?

- e jebiga omega, pa što i dalje padaš ne te udbaške fazone?Fali ti još ono zlato kao argument pa da se mi Srbi , kako nas je Bog dao i titoizam napravio , načisto odreknemo naše tradicije i nasleđa. Šta onda da ostane od nas?

-Ma pusti nasleđe.Kako ti kao školovan čovek pristaješ da neko bude bolji od tebe samo zato što se negde rodio gde ti nisi?

-E tu te čekam. Je l tvoj čukundeda podigao Srbe na ustanak? Je l moj čukundeda oslobodio zemlju posle nekoliko vekova?

-Pa dobro, hehe, češkam se  u nedoumici šta da kažem.

- Evo ja ću da ti kažem šta su pravi razlozi za  razmišljanje, pusti ta naklapanja : 

svaki pravoslavac i hriscanin, po pitanju oblika vladavine u drzavi, mora biti monarhista, i priznati Gospoda, cara nad carevima, monarha dobrote i covekoljublja. E sad, sve je to lepo, kad to posmatramo sa religioznog aspekta, ali u prakticnoj primeni, to je malo teze. Naime, u teoriji pravoslavnog monarhizma, da bi se uopste stvorila monarhija u Hristu, potrebno je da drzavom dominira Obicajno pravo, i vertikalni sistem vladanja. Ko poznaje teoriju pravnog i politickog sistema, znace o cemu govorim. Jedino bi na taj nacin, srpski monarh mogao biti proglasen svetim, jer bi tako religiozne i obicajne dogme mogle biti inkorporirane u pravni sistem. Sredinom 19. veka, u Srbiji je uvedeno Gradjansko pravo, koje pretpostavlja piramidalni sistem vlasti, koji je dominantan u revolucionarnim drzavama, u republikama i masonskim monarhijama. Prva masonska monarhija je bila Francuska sa Napoleonom na celu, koja je u Evropi, svojim osvajanjem, uspostavila Gradjansko pravo kao dominantno. Poslednji bastion Obicajnog prava, Rusija, srusena je 1917. godine. 1917. godine, buržoaskom, a kasnije komunistickom revolucijom, srusena je vladavina Hrista na zemlji. Srpske dinastije Obrenovica i Karadjordjevica su dakle, bile antihriscanske, masonske, gradjanske monarhije, sto dokazuje cinjenica da u srpskoj crkvi one nemaju karakter svete dinastije, kao sto ima dinastija Nemanjica. Svakom masonskom dinastijom, a sve evropske dinastije su masonske, vlada crno plemstvo Venecije, koje je pomazano u Antihristu i njemu verno sluze, na celu sa britanskom kraljicom, koje je produzena ruka iluminata i Saveta 300, koja deluje medju evropskim monarhijama. Dinastija Karadjordjevica, na celu sa Aleksandrom II Karadjordjevicem, je dakle jedna od ispostava crnog plemstva Venecije, finansijski i medijski podrzana u svojim aspiracijama da dodje na vlast u Srbiji. Ne treba posebno napominjati da ce Aleksandar Karadjordjevic, ukoliko se dokopa vlasti u Srbiji, sluziti svojim sefovima, internacionalnim bankarima, a ne srpskom narodu.

To Vi koji ste učili onakvu istoriju valjda možete da progutate.

Aleksandar je i kapetan britanskog kraljevskog vazduhoplovstva, pa bi to bilo dodatno ponizenje, da  na vlasti u Srbiji imamo  nizeg oficira britanske vojske.

Takođe, Aleksandar je položio zakletvu britanskoj Kraljici:

 I swear by Almighty God that I, Alexander Karadjordjevich, will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth II, her heirs and successors and that I will as in duty bound honestly and faithfully defend Her Majesty, her heirs and successors in person, crown and dignity against all enemies and will observe and obey all orders of Her Majesty, her heirs and successors and of the generals and officers set over me.

-A za Obrenoviće me pitaš? Oni su posle brutalnog zločina i progona nad njima , u strahu, promenili prezime u Jakovljević i imaju naslednike.Samo, ako mene pitaš začetnik njihove dinastije je, iako ga ja volim zbog svega dobrog što je učinio za naš narod, učinio neoprostiv greh time što je naredio ubistvo svog kuma.Tu nikakve pokajnice ne mogu da pomognu.

Kao vernik Srpske pravoslavne crkve, i ja sam monarhista. Ali priznajem samo Monarhiju u Hristu, od Boga datu, a poslednja takva monarhija, Rusko Carstvo, kao nosilac kontinuiteta Vizantijskog, odnosno Rimskog Carstva, je u krvi unistena, buržoaskom revolucijom, komunisticka je nastupila neposredno posle nje. Prema tome, ja priznajem samo presto Cara Konstantina, koje ce se, ako Bog da, jednog dana vratiti u Konstantinopolj, iz koga ce svetom zavladati sam Gospod preko svog odanog sluge, Svetog Vizantijskog Cara, sipaj bre omega šta si stiso tu flašu

- Auuh brate moj, pa šta da radimo do tada, je l da i dalje budemo nemi posmatrači svetskih događaja i trendova ili da se priključimo kada već imamo mogućnost da stanemo u red sa najvećim i najrazvijenijim nacijama Evrope koja nema alternativu?

- Nemam pojma, šta ti misliš?

- Ne znam

- Sipaj još, ali samo po jednu!

 

Posvećeno mojoj drugarici Nataši kojoj sam ostao dužan odgovor na pitanje Monarhija - čemu? 

 

 

 

 

 

 



Komentari (131)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

omega68 omega68 00:41 03.05.2011

Pu spas za sve nas

nemoj da bi neko pomislio da su izneti stavovi tačni
Ovo je samo blog, fikcija
U to ime jedna ljubavna
Dr M Dr M 00:46 03.05.2011

Re: Pu spas za sve nas

nemoj da bi neko pomislio da su izneti stavovi tačni


Ne brini, jasno je da je ovo praznični tekst i da je ono samo po jednu jako dobra odluka..
omega68 omega68 00:54 03.05.2011

Re: Pu spas za sve nas

hehe, doture
mi tako pričamo o politici
A Vi?
Dr M Dr M 01:22 03.05.2011

Re: Pu spas za sve nas

mi tako pričamo o politici
A Vi?


I Mi pazim da bude samo po jedna, ali Pepsi

I svako dobije svoje.

P.S. Jasno Ti je da sam u svakom društvu u manjini, čak i kad je piće u pitanju.
pedja1008 pedja1008 01:57 03.05.2011

Hm

kakve veze Hrist ima sa vladarima koji su ubijali jedni druge, svoje podanike, svoje rodjake, oceve, decu samo da bi sacuvali vlast?
fantomatsicna fantomatsicna 07:01 03.05.2011

Monarhisti

Možete biti ali samo da naučite dobro engleski da razumete šta vaš monarh priča
sesili sesili 07:40 03.05.2011

Re: Monarhisti

Čitala sam komentare (uglavnom o izgledu) naših Karadjordjevića, na venčanju u Londonu. Nisam se sa svima slagala. Mislim, šta bi dali naši susjedi, da imaju nekog na takvim dogadjanjima, gde se, hteli-nehteli, čuje za našu zemlju. Moja velika zamerka je neznanje jezika. U nedelju sam slušala ambasadora Japana! Da ga nisam gledala, mislila bih da je obrazovani Srbin. Uprkos svemu, mogao je Aleksandar da se potrudi. Njegov boravak u apartmanu 212 me je podsetio na ptiču kako je Atelje 212 dobio naziv.
omega68 omega68 07:55 03.05.2011

Re: Monarhisti

Mislim, šta bi dali naši susjedi, da imaju nekog na takvim dogadjanjima, gde se, hteli-nehteli, čuje za našu zemlju

Naravno, moje je mišljenje da bar protokolarno treba da imamo krunisanu glavu koja će da lobira kod uticajne rodbine za svoju zemlju i da se trudi da je ostavi još bolju svome detetu.
Ovi predsednici republike samo gledaju da pobedi njihova stranka i bez ikakve odgovornosti mogu da upropaste zemlju i narod.
Moja želja je da Aleksandar abdicira u korist princa Petra III koga treba pripremiti da bude Kralj, iako samo protokolaran, sa autoritetom
niccolo niccolo 08:19 03.05.2011

Re: Monarhisti

Moja želja je da Aleksandar abdicira u korist princa Petra III koga treba pripremiti da bude Kralj, iako samo protokolaran, sa autoritetom

Koji je Petar III?
omega68 omega68 08:39 03.05.2011

Re: Monarhisti

Koji je Petar III?

Najstariji sin Aleksandra II Karađorđevića
Петар Карађорђевић (Чикаго, Илиноис, САД, 5. фебруар 1980) је најстарији син принца Александра II и принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце.
Петар је унук краља Петра II. Крштени кум му је кнез Александар, син кнеза-намесника Павла.
Петар је живео у Чикагу до краја 1981. године, а потом се са родитељима преселио у Вирџинију. Године 1983. кренуо је прво у обданиште у Тајсон Корнеру у Вирџинији, а 1984. у основну школу. Када је напунио осам година, 1988. године постао је ученик једне од најбољих основних школа у Лондону.[тражи се извор од 09. 2009.] У јуну 1998. матурирао је на Краљевој школи у Кентерберију у Енглеској. У пролеће 1999. године завршио је основе уметности на Камбервел колеџу уметности (Лондонски институт) у Лондону. У мају 2000. године Петар је завршио у Шпанији, углавном у Барселони и Севиљи, низ курсева из области уметности.[тражи се извор од 09. 2009.] Провео је школску 1999—2000. годину на Род Ајленд Школи за дизајн (РИСД), врхунском колеџу на источној обали Сједињених Држава.[тражи се извор од 09. 2009.] Тренутно стиче радна искуства у области графичког дизајна и компјутерске технологије.[тражи се извор од 09. 2009.]
Говори енглески, шпански и француски, а усавршава свој српски језик.
Љубитељ је скијања на дасци, цртања и сликања. Интересује га уметност, графички дизајн и музика. Пре 5. октобра 2000. Принц Петар је посетио Србију 1991. године и поново у јулу 2000. Петар и његова породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001. Путовао је по Европи и САД, а посетио је и Блиски исток, Југоисточну Азију, Средњу и Јужну Америку.
vlad_aleksh vlad_aleksh 11:14 03.05.2011

Re: Monarhisti

sesili
Čitala sam komentare (uglavnom o izgledu) naših Karadjordjevića, na venčanju u Londonu. Nisam se sa svima slagala. Mislim, šta bi dali naši susjedi, da imaju nekog na takvim dogadjanjima, gde se, hteli-nehteli, čuje za našu zemlju. Moja velika zamerka je neznanje jezika. U nedelju sam slušala ambasadora Japana! Da ga nisam gledala, mislila bih da je obrazovani Srbin. Uprkos svemu, mogao je Aleksandar da se potrudi. Njegov boravak u apartmanu 212 me je podsetio na ptiču kako je Atelje 212 dobio naziv.


Smatram da je Mihiz "kriv" za to. I smatram da ispravno smatram.
ivana23 ivana23 14:43 03.05.2011

Re: Monarhisti

omega68
Koji je Petar III?

Najstariji sin Aleksandra II Karađorđevića
Петар Карађорђевић (Чикаго, Илиноис, САД, 5. фебруар 1980) је најстарији син принца Александра II и принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце.Петар је унук краља Петра II.


Postoji problem koji bi ti Omega, kao monarhista, morao da prepoznas.

Petar Karadjordjevic nije rodjen u Jugoslaviji (1980. je je jos uvek postojala SFRJ). Ili da se rodio desetak godina kasnine, bilo bi isto - ne bi bio rodjen u Srbiji. Time gubi pravo da postane kralj jer je to jedan od uslova (slicno kao za predsednika SAD).

Kada je njegov otac, princ Aleksandar trebalo da se rodi 1945.g: "Председник британске владе Винстон Черчил, прогласио је хотелски апартман број 212. територијом Краљевине Југославије, тако да је одмах по рођењу Александар добио титулу принца, будући да је краљ Петар II још увек био краљ Југославије."

Time se pitanje monarhije okoncava. Cak i da Aleksandar postane kralj, njegovi sinovi pravo na krunu ne bi imali.
omega68 omega68 15:57 03.05.2011

Re: Monarhisti

Time gubi pravo da postane kralj jer je to jedan od uslova

ih, uslovi i postoje da bi se menjali
Pa čak se i Titus Veliki zalagao da se ne držimo zakona kao pijani plotova
antioksidant antioksidant 16:40 03.05.2011

Re: Monarhisti

ih, uslovi i postoje da bi se menjali

pa hajde da promenimo i "kraljevsku porodicu" onda
ovi su smesni

maca22 maca22 11:58 04.05.2011

Re: Monarhisti

omega68
Ovi predsednici republike samo gledaju da pobedi njihova stranka i bez ikakve odgovornosti mogu da upropaste zemlju i narod.

Isto može da ucini i monarh.
Samo je gore, jer je po zakonu doživotan, pa ga se ne mozes resiti bez revolucije. Dok ovde imaš izgled u lakšu promenu.
omega68 omega68 14:38 04.05.2011

Re: Monarhisti

Dok ovde imaš izgled u lakšu promenu.


eto to je ta ženska logika:
pričaj mi nešto lepo i laži me da me voliš, važno je da ja imam privid da me neko voli
(ovde ide smajli koji skače u septičku jamu sa neskrivenom željom da se udavi)
maca22 maca22 19:04 04.05.2011

Re: Monarhisti

omega68
Dok ovde imaš izgled u lakšu promenu.

eto to je ta ženska logika:
pričaj mi nešto lepo i laži me da me voliš, važno je da ja imam privid da me neko voli
(ovde ide smajli koji skače u septičku jamu sa neskrivenom željom da se udavi)

Ko tvom smajliju brani da skoci, realno?
A razumeo si sta ja pricam daleko manje nego koliko Aca prica srpski. Nadam se da ce se pojaviti jos neki monarhista da nam se prezentuje u svom sjaju. Jer ne mogu da zamislim vece neprijatelje monarhizma. :)
omega68 omega68 19:30 04.05.2011

Re: Monarhisti

izvinjavam se ako sam pogrešno prozumačio neke postove , ovde.
Ipak mi taj tvoj ton liči na nedovoljno argumentovanu kritiku i nipodaštavanje moje nacionalne tradicije.To ne podnosim
Nadam se da ce se pojaviti jos neki monarhista da nam se prezentuje u svom sjaju

neka se pojavi
Plašim se da će boljeg odmah da banuju
doživotno
maca22 maca22 19:36 04.05.2011

Re: Monarhisti

omega68
nipodaštavanje moje nacionalne tradicije.To ne podnosim

a tek oni pederi sto paradiraju.... unististe tvoju nacinalnu tradiciju. Ja ne znam kako ti to dozvoljavas. :)
omega68 omega68 05:36 05.05.2011

Re: Monarhisti

a tek oni pederi

i oni, eno objave blog a meni ne skidaju doživotni ban da im ne bi oponirao.
A oni kod mene nisu banovani
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:01 03.05.2011

Ili jesi ili nisi

Omega68
...odgovor na pitanje Monarhija - čemu?

Dabome, odgovor treba tražiti.

Ti si, Omega, brate monarhisto, mnogo toga pomenuo u ovom tvom tekstu. Kao da si hteo da svojim vernim čitateljkama i čitaocima (ja sam medju ovim drugima, samo da se zna) daš FOOD FOR THOUGHT, što si dobro učinio.
Prva masonska monarhija je bila Francuska

Ne treba bežati od masonerije, ponekad ona pomaže, a današnjoj Srbiji je potrebna svaka pomoć.
pohvali moju, dve godine staru ranku iz bagremovog bureta.

Hm. Eto još jednog podsećanja da se razboriti razgovori najbolje vode uz tečne stimulanse, he, he, he...
nemoj da bi neko pomislio da su izneti stavovi tačni
Ovo je samo blog, fikcija

Ma što je fikcija, to ne smeta, fikcija pomaže pametnima da dodju do pravih rešenja, samo nije poželjno biti onaj "koji dugo sedi na dve stolice".
Ili - ili. Samo to Srbina spasava.

omega68 omega68 08:34 03.05.2011

Re: Ili jesi ili nisi

Hvala Vladimire
Već sam u odgovoru sesili naveo svoje mišljenje o našoj situaciji.
Svojoj porodici nikada ne bih poželeo da se nađe u poziciji porodice Karađorđević, jer su pred njom velika iskušenja koja, uvek, sa sobom nose i velike žrtve.
Za to ili - ili treba imati... hrabrosti
dragan7557 dragan7557 11:03 03.05.2011

Re: Ili jesi ili nisi

omega68
Hvala Vladimire
Već sam u odgovoru sesili naveo svoje mišljenje o našoj situaciji.
Svojoj porodici nikada ne bih poželeo da se nađe u poziciji porodice Karađorđević, jer su pred njom velika iskušenja koja, uvek, sa sobom nose i velike žrtve.
Za to ili - ili treba imati... hrabrosti

A sad navedi izvore finansiranja ove stranke brateeee, monarhitso brate.

cerski
omega68 omega68 11:06 03.05.2011

Re: Ili jesi ili nisi

kakva stranka?
čija žena kurva?
dragan7557 dragan7557 12:01 03.05.2011

Re: Ili jesi ili nisi

omega68
kakva stranka?
čija žena kurva?

Monarho opsenarska.

cerski
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:56 03.05.2011

Prestolonaslednik nije dugme

Vidim da je današnji Jutarnji list iz Zagreba objavio ovu fotku



sa propratnim tekstom:

Dinastija Karađorđević - Aleksandar II. Karađorđević, srbijanski princ i najstariji sin kralja Jugoslavije Petra II., i princeza Katarina posljednjih godina žive u Srbiji. U privatnim susretima Aleksandar se britanskoj kraljici obraća neformalnim nadimkom Lizzie, a njihova bliskost proizlazi iz činjenice da mu je ona krsna kuma. (Podvlačenje je moje).

Eh, šta bi Hrvati dali da oni imaju svog prestolonaslednika!
omega68 omega68 09:03 03.05.2011

Re: Prestolonaslednik nije dugme


Ne znam da li je uputno da malo filozofiram , u ovaj rani sat?
Eh, šta bi Hrvati dali da oni imaju svog prestolonaslednika!

Pa mogli bi da priznaju SVOG koji je formalno još uvek ''jugoslovenski''
Pa da budemo neka vrsta britanskog kraljevstva sa različitim fudbalskim reprezentacijama i svim drugim o čemu se dogovorimo
buba_truba buba_truba 09:33 03.05.2011

Re: Prestolonaslednik nije dugme

vladimir petrovic
Eh, šta bi Hrvati dali da oni imaju svog prestolonaslednika!

Ceniš ti, a?

A ja, recimo, cenim da sve dotle dok bi neki od njih i neki od nas dali više za to da imaju svog prestolonaslednika nego što bi dali (i daju) da imaju ove i ovakve, dotle ćemo i mi i oni ostajati u šupku svemira... sa ili bez prestolonaslednika.
omega68 omega68 09:52 03.05.2011

Re: Prestolonaslednik nije dugme

legitimno
na referendum
antioksidant antioksidant 16:42 03.05.2011

Re: Prestolonaslednik nije dugme

vladimir petrovic


Eh, šta bi Hrvati dali da oni imaju svog prestolonaslednika!


evo im ovaj


stefan.hauzer stefan.hauzer 09:59 03.05.2011

.

ehehe,uvek mi je bila zanimljiva ta prica "moskva-treci rim". samo kad se setim one recenice : dva su pala,treci nece !

nego, mene nesto drugo zanima - koja je rakijica u pitanju ?

omega68 omega68 10:10 03.05.2011

Re: .

koja je rakijica u pitanju

''Čačanska rana'', najbliža rođaka legendarne, neprevaziđene , starinske ''ranke''
Rodila i ove godine, da čuknem u drvo
p.s.
Danas gledamo basket na TV?
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:28 03.05.2011

Re: .

eh, pre koju godinu sam ovamo kod mene na selu(negde u backoj) zasadio dobra dva reda sljiva,ove godine bi trebalo da rodi,pa da vidim...moze li i kod nas da uspe nesto tako(ako nista bice pekmeza) .

p.s. naravno! nadam se lepoj uvertiri( pred vecerasnji fudbal. tj. neki cudan osecaj u stomaku mi kaze da ce veceras biti neki atomski fudbal i fajta u kg.
dragan7557 dragan7557 11:11 03.05.2011

Re: .

na TV?

Opčinjeni drogom(alkohol) i indoktrinacijom TV podanici Srbije i ne primećuju svoj skori kraj, i pored toga što su im Tarabići to najavili.

cerski
buba_truba buba_truba 11:17 03.05.2011

Re: .

dragan7557
Opčinjeni drogom(alkohol) i indoktrinacijom TV...

Hm, interesantno! A od čega je tebi?
dragan7557 dragan7557 11:42 03.05.2011

Re: .

buba_truba
dragan7557
Opčinjeni drogom(alkohol) i indoktrinacijom TV...

Hm, interesantno! A od čega je tebi?

Šta?

cerski
buba_truba buba_truba 11:56 03.05.2011

Re: .

dragan7557
Šta?cerski

Neprimećivanje.
niccolo niccolo 10:04 03.05.2011

Pravo da ti kažem

Omega nisam siguran šta mislim o svemu tome. S jedne strane to zaista znači jedne izbore manje, plus težište vlasti se neće šetkati od premijera do predsednika kao sada. S druge strane Karađorđevići su oduvek bili skloni da budu više skloni jednoj stranačkoj opciji nego drugoj, a to svakako nije dobro. Plus, još jedna protokolarna funkcija, čemu?
omega68 omega68 10:12 03.05.2011

Re: Pravo da ti kažem

Omega nisam siguran šta mislim o svemu tome. S jedne strane to zaista znači jedne izbore manje, plus težište vlasti se neće šetkati od premijera do predsednika kao sada. S druge strane Karađorđevići su oduvek bili skloni da budu više skloni jednoj stranačkoj opciji nego drugoj, a to svakako nije dobro. Plus, još jedna protokolarna funkcija, čemu?

Pravo da ti kažem , nisam ni ja više siguran
Sve mi se čini da je najbolje da mi neko nešto nametne , da ne mislim, pa šta bude.
Iskustvo nam govori da da su takva rešenja najbolja za nas
niccolo niccolo 10:15 03.05.2011

Re: Pravo da ti kažem

Sve mi se čini da je najbolje da mi neko nešto nametne , da ne mislim, pa šta bude.


Ja ipak volim da sam odlučim, pa makar i pogrešio. Ali u našem slučaju ne vidim pitanje kralja kao neko naročito bitno pitanje u ovom trenutku, nekako mi dođe drugorazredno. A opet, pošto promene svakako jesu neophodne, možda je i to jedna promena koju valja sprovesti.
omega68 omega68 10:24 03.05.2011

Re: Pravo da ti kažem

A opet, pošto promene svakako jesu neophodne, možda je i to jedna promena koju valja sprovesti.

Imam pouzdanu, insajdersku informaciju da se među velikim silama razmatra i to pitanje.Shvatili su da ovo sada ništa ne valja pa čekaju pravi trenutak za spinovanje javnog mnjenja za tu temu
dragan7557 dragan7557 11:12 03.05.2011

Re: Pravo da ti kažem

Plus, još jedna protokolarna funkcija, čemu?

Povećanju obmane zvane demokratija.

cerski
dragan7557 dragan7557 11:13 03.05.2011

Re: Pravo da ti kažem

Sve mi se čini da je najbolje da mi neko nešto nametne , da ne mislim,

Bravo!

cerski
omega68 omega68 11:37 03.05.2011

Re: Pravo da ti kažem

dragan7557

dajte i meni to što on pije
Duplo
Sve mi se čini da je najbolje da mi neko nešto nametne , da ne mislim,

Bravo!

cerski

A ja mislio da se ovde skupljaju ljudi koji mogu da prepoznaju ironiju
moram da zatvorim vrata, duva promaja
antioksidant antioksidant 10:17 03.05.2011

?

svaki pravoslavac i hriscanin....


zar su ovo 2 stvari?



edit: a za svadbu ne brini - zenicemo mi novaka... videce oni sta je svadba
omega68 omega68 10:20 03.05.2011

Re: ?

antioksidant
svaki pravoslavac i hriscanin....


zar su ovo 2 stvari?


zajebo sam se
dragan7557 dragan7557 11:19 03.05.2011

Re: ?

omega68
antioksidant
svaki pravoslavac i hriscanin....


zar su ovo 2 stvari?


zajebo sam se

Nisi se zajebao, već jesu dve stvari u pitanju. Hrišćanstvo sadrži hrišćanski komunizam a pravoslavlje (ortodoksija) beži od istog k'o đavo od krsta.

cerski

p.s. kucaj u google hrišćanski komunizam.
miloradkakmar miloradkakmar 10:31 03.05.2011

Tradicija

Osim tradicije koja je 50-ak godina bila u izgnanstvu, ne vidim da se nešto drugo može da povrati. Ako će biti koristi za oporavak zemlje, običnog čoveka, onda nemam ništa protiv, pogotovo ukoliko o tome odluči većina.
antioksidant antioksidant 10:36 03.05.2011

Re: Tradicija

nikakve koristi osim za karadjordjevica nece biti
on kao "monarh" bi morao biti simbol oporavka (bar pledira na takvu titulu) a to ga nije sprecilo da se useli u dvor pre nego sto ja denacionalizacija imovine otete ostalim gradjanima uopste pocela (da ne pricam da mu i zivot tamo dobrim delom finansira drzava koja je inace republika)
najmanji je problem nesposobnost (ili nedostatak zelje) da se nauci jezik
moral je mnogo upitniji
omega68 omega68 11:04 03.05.2011

Re: Tradicija

Ako će biti koristi za oporavak zemlje, običnog čoveka, onda nemam ništa protiv, pogotovo ukoliko o tome odluči većina.

Svakako
Plašim se da je i demokratizacija počela sa tim ciljem a evo , uz svesrdnu pomoć komunomafijaških tajkuna, u šta nam se pretvorila.
Nadam se da bi ovaj sledeći stepen u političkom životu zemlje bio obavljen uz asistenciju velikih sila( koje nisu same po sebi prijateljske, ali molimo se da im je napokon interes da ovde bude mirno )
omega68 omega68 11:10 03.05.2011

Re: Tradicija

a to ga nije sprecilo da se useli u dvor pre nego sto ja denacionalizacija imovine otete ostalim gradjanima uopste pocela

ma budi bar malo realan
I onaj naš sugrađanin što su njegovi držali mlin, da je čekao da mu se vrati kuća kod doma samoupravljača, pre bi postao kineski kuvar.
Ovde ako čekaš na pravnu državu - rodiš mečku
niccolo niccolo 11:11 03.05.2011

Re: Tradicija

Nadam se da bi ovaj sledeći stepen u političkom životu zemlje bio obavljen uz asistenciju velikih sila

Ne vredi to, ne smemo se stalno nadati u neke inostrane staratelje, moramo sami da odrastemo i da počnemo da se ponašamo kao racionalne odrasle osobe.
dragan7557 dragan7557 11:32 03.05.2011

Re:Tradicija, svi Srbi pod jednu šljivu

moramo sami da odrastemo

Nebeski narod nema takve potrebe.
da počnemo da se ponašamo kao racionalne odrasle osobe.

Pa bogataši i političari se ponašaju kao racionalne osobe, prisvajaju sve sebi.

cerski
dragan7557 dragan7557 11:36 03.05.2011

Re: Tradicija

to ga nije sprecilo da se useli u dvor pre nego sto ja denacionalizacija imovine otete ostalim gradjanima uopste pocela

Malo je građana još u životu kojim je nacionalizacija otela bilo kakvu imovinu.

Nacionalizacija nije otimanje već preka potreba društva.

cerski
omega68 omega68 11:38 03.05.2011

Re: Tradicija

Ljudi gde je onaj freehand da mu napokon da bonu?
omega68 omega68 11:40 03.05.2011

Re: Tradicija

Ne vredi to, ne smemo se stalno nadati u neke inostrane staratelje, moramo sami da odrastemo i da počnemo da se ponašamo kao racionalne odrasle osobe.

Od nas više nema vajde
možemo samo da se uzdamo u Vas mlađe, neopterećene ni Titom ni Dražom, ako Vas ima?
dragan7557 dragan7557 11:46 03.05.2011

Re: Tradicija

omega68
Ljudi gde je onaj freehand da mu napokon da bonu?

Moj omiljeni saradnik i često istomišljenik kasni opravdano.

cerski
niccolo niccolo 11:51 03.05.2011

Re: Tradicija

Od nas više nema vajde
možemo samo da se uzdamo u Vas mlađe, neopterećene ni Titom ni Dražom, ako Vas ima?

Potpuno se slažem

Trenutno čitam knjigu (tj. danas sam je baš završio) od Ilbera Ortajlija, turskog istoričara, o Otomanskoj imperiji 19. veka, tj. o reformama koje su kod njih poznate pod nazivom Tanzimat. Stav koji on zauzima je otprilike ovakav - reforme koje su oni vršili u to vreme jesu bile neophodne, ali su iz više razloga bile poluuspešne do neuspešnih. Ipak, utrle su put daljim reformama. Ta priča mene podseća na sadašnje stanje u Srbiji (tj. stanje nakon 2000 pa na ovamo). Nije da nema reformi, nije da neke od njih nisu čak i uspešne, ali stalno nešto fali kako bi se sve zaokružilo i završilo. Jasno je da tvoje generacije neće završiti taj proces, ali mi se čini da ćemo za x godina zaključiti da ste ipak (iako se može reći da niste bili naročito uspešni) položili temelje za one prave reforme koje će dovesti do željenog cilja (nadam se).
dragan7557 dragan7557 11:57 03.05.2011

Re: Tradicija

Nadam se da bi ovaj sledeći stepen u političkom životu zemlje bio obavljen uz

proizvodnju novog plemstva, kupovinu titula umesto političara, pa onda House of Lords umesto seljačko-radničko-intelektualnog parlamenta i t.d. Veliki zemljoposednici su već pokupovali značajne Latifundije pa samo titule i dodir mača nedostaje. Eto recimo Lord Beko, Lord Protektor Mišković, Lord Kancelar Drakulić, pa Vitez Mića i grof Šerparski, Sir Oliver .......

Imaćemo pravo i seljačko plemstvo kao kod braće Hrvata, za detalje čitati spisateljicu Zagorku.

cerski
antioksidant antioksidant 12:36 03.05.2011

Re: Tradicija

o Otomanskoj imperiji 19. veka

ti bas prizivas vraga

osmanskoj imperiji
niccolo niccolo 13:26 03.05.2011

Re: Tradicija

ti bas prizivas vraga

Provalio si me
maca22 maca22 19:09 03.05.2011

Re: Tradicija

niccolo
Nadam se da bi ovaj sledeći stepen u političkom životu zemlje bio obavljen uz asistenciju velikih sila

Ne vredi to, ne smemo se stalno nadati u neke inostrane staratelje, moramo sami da odrastemo i da počnemo da se ponašamo kao racionalne odrasle osobe.

http://www.youtube.com/watch?v=dOvq40Ug1ec&t=5m41s
gedza.73 gedza.73 22:20 03.05.2011

Re: Tradicija

antioksidant
I onaj naš sugrađanin što su njegovi držali mlin, da je čekao da mu se vrati kuća kod doma samoupravljača, pre bi postao kineski kuvar

Zato ga Verko uzeo za savetnika. Da ne buče mnogo.
dragan7557
Nacionalizacija nije otimanje već preka potreba društva.

Auu, crni Dragane, jel osta živ posle ovoga što si bupnuo?
niccolo niccolo 22:21 03.05.2011

Re: Tradicija

maca22
niccolo
Nadam se da bi ovaj sledeći stepen u političkom životu zemlje bio obavljen uz asistenciju velikih sila

Ne vredi to, ne smemo se stalno nadati u neke inostrane staratelje, moramo sami da odrastemo i da počnemo da se ponašamo kao racionalne odrasle osobe.

http://www.youtube.com/watch?v=dOvq40Ug1ec&t=5m41s

he, he, he, odlično...obožavam taj crtani
omega68 omega68 22:33 03.05.2011

Re: Tradicija

Zato ga Verko uzeo za savetnika. Da ne buče mnogo.

Baš tako
maca22 maca22 12:20 04.05.2011

Re: Tradicija

dragan7557
Nadam se da bi ovaj sledeći stepen u političkom životu zemlje bio obavljen uz

proizvodnju novog plemstva, kupovinu titula umesto političara, pa onda House of Lords umesto seljačko-radničko-intelektualnog parlamenta i t.d. Veliki zemljoposednici su već pokupovali značajne Latifundije pa samo titule i dodir mača nedostaje. Eto recimo Lord Beko, Lord Protektor Mišković, Lord Kancelar Drakulić, pa Vitez Mića i grof Šerparski, Sir Oliver .......

Imaćemo pravo i seljačko plemstvo kao kod braće Hrvata, za detalje čitati spisateljicu Zagorku.

Pa onda klicanje na venčanju uspešnim bračnim kombinacijama: mlada Bekovica i neki od prinčeva... awww.. ... budi nacionalni ponos u meni...
Goran Vučković Goran Vučković 12:29 04.05.2011

Re: Tradicija

Pa onda klicanje na venčanju uspešnim bračnim kombinacijama: mlada Bekovica i neki od prinčeva... awww.. ... budi nacionalni ponos u meni...

Beše bilo nekih ukrštanja loza Karića i Miškovića već
maca22 maca22 12:38 04.05.2011

Re: Tradicija

Goran Vučković
Pa onda klicanje na venčanju uspešnim bračnim kombinacijama: mlada Bekovica i neki od prinčeva... awww.. ... budi nacionalni ponos u meni...

Beše bilo nekih ukrštanja loza Karića i Miškovića već

Znam. Samo nismo morali da im mašemo zastavicama i kao nacija da budemo ponosni na njih.... to se mora promeniti!!! Jel tako Omega?
maca22 maca22 12:42 04.05.2011

Re: Re:Tradicija, svi Srbi pod jednu šljivu

dragan7557
moramo sami da odrastemo
Nebeski narod nema takve potrebe.

da počnemo da se ponašamo kao racionalne odrasle osobe.
Pa bogataši i političari se ponašaju kao racionalne osobe, prisvajaju sve sebi.
cerski


sesili sesili 10:41 03.05.2011

Buba-truba

Pa... ONI su carevi!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:25 03.05.2011

Omega68 3 x 1 pre jela

Razumećeta dragi blogeri da sam ja ovde najkompetentniji u pogledu teme MONARHIJA.
Moj budući kolega Čarls i moj budući budući kolega Vilijam sasvim zaslužuju da se pridruže sve brojnijem krugu, kako da kažem, plavokrvnih i punokrvnih majm... ovaj plemića & kraljeva & drugih visokopozicioniranih pripadnika lože.
Što se tiče kolege Aleksandra i koleginice Katarine oni su odavno čvrsto pozicionirani u moje tj. naše kraljevstvo i to se da videti i čuti skoro svakodnevno.
To da smo mi malo republika, malo kraljevina, a malo dobrovoljno lovačko udruženje "Srbija" sa labavim statutom je opšte poznato. Ne smeta to, to meni samo govori da smo na dobrom putu i da ćemo biti uskoro prava kraljevina sa monom tj. sa mnom na čelu, da ćemo uspeti da se pridržimo tj. pridružimo velikoj kraljevskoj porodici Europskih krunisanih glava. I da uskoro svi imamo pravo da dobijamo ovakve Omega68 kapsule, tri puta dnevno pre jela (bolje nego posle jela, razumećete zašto pre jela).

U to ime mi, kraljevsko veličanstvo, vas pozdravljamo našim tradicionalnim kraljevskim pozdravom iaa, iaa, iaa!

AD 2011. aprila meseca.
omega68 omega68 11:31 03.05.2011

Re: Omega68 3 x 1 pre jela

I da uskoro svi imamo pravo da dobijamo ovakve Omega68 kapsule, tri puta dnevno pre jela (bolje nego posle jela, razumećete zašto pre jela).

Što se mene tiče mogu ja da dajem i pre i posle jela
Samo, kolko možete da primate, pravo je pitanje
dragan7557 dragan7557 11:45 03.05.2011

Re: Omega68 3 x 1 pre jela

omega68
I da uskoro svi imamo pravo da dobijamo ovakve Omega68 kapsule, tri puta dnevno pre jela (bolje nego posle jela, razumećete zašto pre jela).

Što se mene tiče mogu ja da dajem i pre i posle jela
Samo, kolko možete da primate, pravo je pitanje

je moj omiljeni smajli.

cerski
maca22 maca22 17:31 03.05.2011

razlog

Ne vidim da zelja da izazivam zavist Hrvatima je dovoljan razlog da imamo i izdrzavamo monarhiju. A oni, ako zele da svom narodu pomognu svojim fantzmagoricnim kobajage svemocnim, vezama, mogu to da ucine i ovako, bez da su krunisani.
omega68 omega68 17:51 03.05.2011

Re: razlog

A oni, ako zele da svom narodu pomognu svojim fantzmagoricnim kobajage svemocnim, vezama, mogu to da ucine i ovako, bez da su krunisani.

Ajde budi poštena pa reci da li si ikada čula za neku humanitarnu akciju koju su organizovali?
maca22 maca22 17:57 03.05.2011

Re: razlog

Da, i od ljubitelja monarhije i njihovih protivnika price kakva je pozadina tih akcija.
omega68 omega68 18:09 03.05.2011

Re: razlog

Hajde reci i nama da i mi znamo
maca22 maca22 18:18 03.05.2011

Re: razlog

I jedna i druga strana koje su pricale price su mi delovale ostrasceno (u svom pravcu), pa nisam uzimala to sto kazu za previse objektivno i tacno. Takodje mi niakda nije bilo bitno da pokusam da proverim price, jer mi ponasanje trenutnih princeva nebitno za stav da li zelim monarhiju ili ne. Jer ta institucija monarhije je trajnija od likova koji promicu njome.

Ono sto iz daleko objaktivnijih izvora znam, to je od ljudi koji tamo (u dvoru) rade, kao strucna i visokoobrazovana lica. Od njih cujem dosta negativnog o ponasanju bas Katarine. Ali kako mi ni to ne igra ulogu u odredjivanju mog stava da li zelim monarhiju, ili republiku, ne bih se upustala u prenosenje prica.
Goran Vučković Goran Vučković 01:40 04.05.2011

Dil za Acu - i da se uštedi €2m godišnje

Ne vidim da zelja da izazivam zavist Hrvatima je dovoljan razlog da imamo i izdrzavamo monarhiju.

Predsednički izbori 2008. su koštali 900 miliona dinara - aj recimo 9 miliona evrića. Na 4 godine to je 2.25 miliona evrića godišnje. Predsednika republike svakako već plaćamo (i onu njegovu "narodnu kancelariju" - 31 zaposleni), a održavamo i dvor, ako se dobro sećam, sve iz budžeta.

Meni se čini da bi "izdržavanje monarhije" bilo čist dobitak - daš postojeće predsedničke troškove i platu kralju i još četvrt miliona evrića pride godišnje džeparac kraljevskoj porodici - i uštediš dva miliona evrića svake godine, od "izdržavanja" monarhije.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:52 04.05.2011

Re: Dil za Acu - i da se uštedi €2m godišnje

Goran Vučković
Meni se čini da bi "izdržavanje monarhije" bilo čist dobitak - daš postojeće predsedničke troškove i platu kralju i još četvrt miliona evrića pride godišnje džeparac kraljevskoj porodici - i uštediš dva miliona evrića svake godine, od "izdržavanja" monarhije.


Да не заборавимо колико нас кошта енергичност председника републике - председника партије - председника владе - три у један власти илити?
Стварање неформалне моћи тог типа много више кошта једну земљу до пуких парица.
maca22 maca22 11:54 04.05.2011

Re: Dil za Acu - i da se uštedi €2m godišnje

Ovo aktuelno izdrzavanje porodice u dvoru treba prekinuti. Troskovi predsedničkih izbora i njegove kancelarije se mogu smanjiti. A troskovi izdržavanja večne kič kamarile mogu i hoće samo da rastu. I ti sve to znas.
Goran Vučković Goran Vučković 12:00 04.05.2011

Re: Dil za Acu - i da se uštedi €2m godišnje

Да не заборавимо колико нас кошта енергичност председника републике - председника партије - председника владе - три у један власти илити?
Стварање неформалне моћи тог типа много више кошта једну земљу до пуких парица.

Ehm... neformalna moć ostaje, kako god se "racionalizovala" državna uprava, čini mi se.
Goran Vučković Goran Vučković 12:02 04.05.2011

Re: Dil za Acu - i da se uštedi €2m godišnje

Ovo aktuelno izdrzavanje porodice u dvoru treba prekinuti. Troskovi izbora se mogu smanjiti. A troskovi izdržavanja večene kič kamarile mogu i hoće samo da rastu. I ti sve to znas.

Znam, imam iskustvo sa hip-kamarilom
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:22 04.05.2011

Re: Dil za Acu - i da se uštedi €2m godišnje

Goran Vučković
Ehm... neformalna moć ostaje, kako god se "racionalizovala" državna uprava, čini mi se.


U ovom slučaju, neformalna moć počiva na stranci, podržava je titula predsednika republike, a koristi se na mandatu vlade.

P.S. Ne zaboravimo da je Skupština u službi Vlade, potpuno, i da je izvršena "reforma" sudstva. Jedino ograničenje je koalicija.
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:32 03.05.2011

.

evo, gledam ti ja ovaj basket i koliko mi samo jedan "navijac" radnickog bode oci...pa to ti je... (neupadljiv je k'o cerski kod tebe na blogu.

inace, lep suterski dan ...
niccolo niccolo 18:55 03.05.2011

Re: .

Ništa od monarhije Omega, a? Dobiše partizani...
omega68 omega68 20:35 03.05.2011

Re: .

Ništa od monarhije Omega, a? Dobiše partizani...

A je l ono u poslednjem napadu bili koraci ili faul?
omega68 omega68 20:36 03.05.2011

Re: .

koliko mi samo jedan "navijac" radnickog bode oci

Da nije to neki asistent na ekonomiji?
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:54 03.05.2011

Re: .

ono je bio cist faul, ali valjda se to ne svira na kraju utakmice ?!

aham,to je taj "navijac" ... lep mu sal!
niccolo niccolo 22:23 03.05.2011

Re: .

A je l ono u poslednjem napadu bili koraci ili faul?

Čist faul, zato i kažem ništa od monarhije, i dalje za partizane i ine važe jedni sudijski kriterijumi a za sirotinju raju* drugi...


*jbt, al' sam pesnički raspoložen večeras
omega68 omega68 22:27 03.05.2011

Re: .

*jbt, al' sam pesnički raspoložen večeras

''Pesnički trenutak
odabrao Ljubomir Simović'',
ali ovo više odgovara onom blogu o radio aparatima
omega68 omega68 16:22 04.05.2011

Re: .

U ovoj zemlji sve je moguće, samo nije moguća drvena furuna
Muta Nikolić
na konferenciji za štampu posle meča
kukusigameni kukusigameni 20:55 03.05.2011

monarhija i republika

Malo je naroda koji su se odrekli svog kralja da bi dobili predsednika drugog naroda, koji ih je ubedio da su isti narod ali su se posle poubijali kao da nisu narodi uopste.
maca22 maca22 21:17 03.05.2011

Re: monarhija i republika

e pa to im je zamesio taj isti alavi kralj.
kukusigameni kukusigameni 21:25 03.05.2011

Re: monarhija i republika

e pa to im je zamesio taj isti alavi kralj.

Koji?
ivana23 ivana23 21:37 03.05.2011

Re: monarhija i republika

kukusigameni
e pa to im je zamesio taj isti alavi kralj

Koji?


Dobro, tada jos nije bio kralj, vec regent.



Ne treba potceniti ni međunarodni faktor. Pobednice Prvog svetskog rata, pre svega Francuska, očajnički se boje dve stvari: restauracije Habzburga (Britanija o tome ima drugačiji stav) i komunističke revolucije. Nezavisna Hrvatska bi bila lak plen i za jedno i za drugo, već su počeli veliki društveni nemiri, a tu je bila i Italija. Neki hrvatski i slovenački gradovi su bukvalno u trku zaposedani pre italijanske vojske. To objašnjava žurbu hrvatskih predstavnika 1. decembra 1918. godine da se ujedine sa Srbijom, makar prihvatili centralizam i sve drugo. Sa stanovišta velikih sila, Jugoslavija je, dakle, bila velika karika čak dvostrukog "sanitarnog kordona".

Predrag J. Markovic
Autor je istoričar u Institutu za savremenu istoriju
kukusigameni kukusigameni 21:42 03.05.2011

Re: monarhija i republika

Predraga Markovica znam dobro ali i dalje ne razumem sta hocete da mi kazete. Mozda sam glup.
maca22 maca22 21:52 03.05.2011

Re: monarhija i republika

Aca Prvi.
omega68 omega68 21:53 03.05.2011

Re: monarhija i republika

ali i dalje ne razumem sta hocete da mi kazete. Mozda sam glup.

žele da ti kažu kako mrze Aleksandra I jer je napravio branu komunizmu iz SSSR-a.
Žele da ti kažu kako im je žao što su ga koknuli tek '34. a ne već '20.
Pokušavaju da te ubede da je on kriv za raspad i ratove '90-ih.
Samo gledaj kad bivši komunisti , današnji mondijalisti i borci za ljudska prava, sutra postanu zakleti monarhisti.Kao uvek - kako vetar duva i gde su pare
Aj se kladimo
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:56 03.05.2011

Re: monarhija i republika

Samo gledaj kad bivši komunisti , današnji mondijalisti i borci za ljudska prava, sutra postanu zakleti monarhisti.Kao uvek - kako vetar duva.


pajz, a sta ako je neko monarhista ,a levicar - smeli se?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana