Deca ulice

Vesna Knežević Ćosić RSS / 27.12.2007. u 21:43

Sergeja sam upoznala dok je Damir, fotograf, slikao kucu u kojoj se nalazilo Svratiste za decu ulice. Muvao se oko ulaza u zatvoreno prihvatiliste. Sergej ima 20 godina, kapu sa usima, dva dzempera, osnovnu skolu i frizerski kurs. Do pre dve godine ziveo je u domu Vasa Stajic, a od tada, kao Hobit, u jednoj rupetini u zemlji, ispod porusene kuce nedaleko od Bitef teatra.

- Kad sam napunio 18 godina, u domu su mi rekli mars napolje. Tamo ne moze da se bude posle tog roka. Svratiste je bilo super, svaki dan sam dolazio - kaze Sergej i pita me da li hocu da vidim gde stanuje.

Kazem da hocu, naravno.

Spustamo se po metalnoj stangli u razvaljeni podrum. Dole dva kauca, cebad, djubre i pogled u nebo, jer pola "krova" fali, pa sneg i kisa slobodno padaju.

- Jezivo, brate! - kaze fotoreporter.

- Jeste, brate - slaze se Sergej dok ga uci kako da sidje, a da ne slomi vrat.

Upoznajem i njegove drugare. Danijel zvani Daca (19) i Bojan Radanov zvani Dzo (20). I oni su domska deca, koja vise nemaju kud.

- Ne postoji ni jedno mesto za nas koji smo stariji od 18 godina. Za Vasu Stajica smo prerasli, a za penzionerske domove smo premladi. Kad sam napunio 18 godina, probudili su me jedno jutro i rekli da idem. Jedan profesor mi je dao 250 dinara. Od tada zivim u ovoj rupi.

Pitamo Bojana da li ima gde da ide.

- Ne. Roditelji su mi poginuli u Hrvatskoj, ja sam iz Splita. Na ulici sam. Dve godine sam cekao samo na licnu kartu. Dok je nisam imao osam puta su me vodili u Padinjak sto je nemam - objasnjava Bojan.

Bojan crta grafite, kazu da je odlican. U domu je zavrsio i stolarski kurs posle osnovne skole. Zivi u rupi sa Sergejem i Dacom, kaze da se dobro slazu. I Danijel je od malena po domovima.

Iz Svratista izlazi sitna, plava devojka i u prolazu, na ulici, daje im pomorandze. Nezvanicno, jer Svratiste ne radi.

Cujem, juce, da je nadjena kuca u Krfskoj ulici za novo svratiste. Cujem i da ce mesec dana da je sredjuju. Onda ce klinci opet imati gde da svrate i nahrane se, okupaju se, operu stvari. Spavanje nije predvidjeno, mislim.

Idem veceras na parti u blizini rupe u kojoj stanuju Sergej, Bojan i Daca. Mozda ih sretnem.

Prema nekim procenama (a niko ne zna tacan broj) u Beogradu ima preko 600 dece i mladih koji zive na ulici, u napustenim vagonima, sahtovima, haustorima, podrumima...

(fotografije su rad Damira Dervišagića)

 

Atačmenti



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 21:54 27.12.2007

kako

preporuku da ti dam, sestro??
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:00 27.12.2007

Deca su

naša budućnost. Preporuka.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:02 27.12.2007

Re: Deca su

AlexDunja, Jeco, obratite paznju na Bojanov krevet, kako je uredno zategnut carsav i poravnat jorgan i cebad....
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 27.12.2007

Znaš da

sam to primetila. Jadna deca. A i država je jadna. Mada, taj problem sa "preraslom" decom bez roditelja je i ovde problem. Prestari za domove, premladi da budu sami, da imaju posao, a treba dovrše školovanje, bukvalno se nađu na ulici. Zaista jadno.
AlexDunja AlexDunja 00:40 28.12.2007

Re: Deca su

Vesna Knežević Ćosić
AlexDunja, Jeco, obratite paznju na Bojanov krevet, kako je uredno zategnut carsav i poravnat jorgan i cebad....

joj!
49 41 49 41 03:34 28.12.2007

Re: kako

AlexDunja
preporuku da ti dam, sestro??

Preporuka na kvadrat sestro!

Nazalost taj problem postoji svuda u svetu.
Dal' je kod nas najgore-ne znam?!?

Od kukumavkanja nista; posebno sto blog i sl. cita procentualno mali broj ljudi.

Akcija, akcija!

Moj predlog je da Cosicka ili slicni ljudi od pera; sa kolikim- tolikim uticajem i vezama u medijima u Stampane Novine.

Ako ne moze na naslovnu stranu,moze na drugu ili trecu stranu bilo kojih novina.
Pa, ne jednom vec vise puta u toku meseca.
Kad mogu politicari da zloupotrebljavaju javne medije; kojekakvim idiotskim glupostima- zasto ne bi mogli Humanisti.

U Minhenu su mnogi beskucnici zimi "bezali" u podzemne hodnike (medjuspratove); gradske zeleznice. Gde cak postoju i grejanje.
Mnogo puta sam navece zatekao razne zene iz humanitarnih organizacija; gde im podeli hranu.
Cesto sam sleteo iz stana pred ponoc u podzemnu zeleznicu i odneo im ponesto od hrane; ako nista drugo-makar radi boljeg licnog osecaja prema tim ljudima.
Kad smo se selili za Ameriku; moja zena je spremila brdo vunenih deka; perjanih jorgana i preostalih cokolada s namerom da baci u smece. Izazvalo mi je trenutni bes i ogorcenje. Sve sam pokupio i odneo beskucnicima u podzemne hodnike.

Nikad necu zaboraviti njihove blagosiljuce poglede i zahvalnosti sto sam im ucinio noc topliju i doneo im brdo cokoladnih zeka, deda mrazeva i stangli cokolada preostalih od Nove god. i Bozica.



Dragan Vujanović Dragan Vujanović 22:14 27.12.2007

Da ...


Jedino mogu da se složim sa Jelicom.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:16 27.12.2007

strava!

dobro je da doček nove godine košta te milione a adaptacija svratišta može da čeka dok prođu sve slave i obe nove godine.


a do tada, pa juli je, nije frka,

udri

ili

za samo sest soma

p.s. i kakvo je to rešenje?
za koliko dece beskućnika?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:20 27.12.2007

Re: strava!

mislim da docek nove godine kosta Grad 45 miliona dinara. ne kapiram zasto treba da se sredjuje kuca u krfskoj mesec dana (neki namestaj se pominje). spavanje, mislim, nije predvidjeno. mogu da dodju, okupaju se, operu stvari, nesto pojedu i odu. u rupu.


Kazezoze Kazezoze 22:21 27.12.2007

a da

napravimo nekakvu peticiju da se pomogne toj deci... mogla bi i gordanac da bude malo od koristi kod urgiranja za pomoc u ovakvim situacijama. zima je josh duzha i hladnija tim jadnicima.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:26 27.12.2007

Re: a da

istog dana, kada sam videla gde spavaju ovi klinci, dakle, bukvalno napolju, na minus cetiri, u mom stanu je bilo 18 stepeni i hladno. to je 22 stepena vise nego kod njih.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 27.12.2007

A mogao bi neko

u predizbornoj kampanji da se opseti i da pokupi malo političkih poena pomogavši ovoj deci. I tako će sljuštiti silne pare na plakate, značke, hemijske i balone. Neka ulože malo truda i novca za tu decu, pa nek se posle opravdano hvale. Sevap i to duplo bodovan.
angie angie 22:35 27.12.2007

a jel moze

sva ona gradjevinska mafija i bizmismeni da budu malo dodatno oporezovani- ionako nishta od njihovih para nije legalno, pa valjalo bi se, a i malo da operu savest, pa da se izgradi neka konkretna zgrada, gde ce moci i da se spava.

a i politichari u istu vrstu sa gore pomenutim- volela bih neko da mi napomene shta su od goruceg reshili, chisto da vidim zashto dobijaju pare.
shta je bilo sa ustanovama za decu ometenim u razvoju, shta je sa zvechanskom- te stvari se tu i tamo pojave u javnosti, malo se svi zgrazavaju, a mene zanima shta se pomerilo?
G r o f G r o f 23:04 27.12.2007

Re: a jel moze

sva ona gradjevinska mafija i bizmismeni da budu malo dodatno oporezovani


Možeš ih oporezovati koliko hoćeš, angie, pare će opet otići na gluposti.
Tu se ništa ne može uraditi bez sistemskih rešenja. Još milion stvari ovoj državi je bedno i van svakih civilizacijskih normi. Niko ne očekuje da sve bude rešeno kao čarobnim štapićem ali....ali samo trunkica dobre volje vratila bi nadu.
Ne.
Te trunkice nema. Sasmo laži, obmane, velike reči.
Naprosto ne mogu verovati da se sve ovo dogadja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:10 27.12.2007

Slažem se Grofe

potpuno...a baš bih volela da vidim da se neki od pretendenata na položaj Oca nacije već sada pozabavi tom decom i pokaže da nije potrebno da pobedi na izborima da bi bio human i svestan toga da deca nisu samo deo parola sa uskličnikom na kraju.
angie angie 23:22 27.12.2007

Re: a jel moze

pa ja i mislila sa namerom da se ta lova utroshi na taj konkretan problem u sluchaju da dodje do one chuvene da nema love, ja nekako vidim da je samo ljudski faktor u pitanju, kao i za mnoge druge stvari- boli ih uvo, samo blebecu.
MilutinM MilutinM 23:51 27.12.2007

Re: a jel moze

Izgleda utopistički, ali mislim da postoji jednostavan mehanizam: ko god zida poslovni prostor ili zgradu veću od 1000 kvadratnih metara, na svakih tih 1000 m2 obavezan je da izdvoji sredstva za 1m2 prostora u fond koji je ISKLJUČIVO namenjen zbrinjavanju socijalnih slučajeva i prostorima za angažman mladih. Napominjem:
1. Direktno usmeravanje sredstava
2. ISKLJUČIVO
3. Neposredna gradjanska kontrola fonda (ne Skupština grada ili Republike, ne predstavnici političkih partija ili organa vlasti)

Sve varijante tipa "deo društvenog proizvoda usmerava se u ove svrhe" očigledno ne daju rezultat.
jesen jesen 23:15 27.12.2007

Uvek me je nervirala...

.prica politicara kako nema para za resavanje ovakvih problema...Secam se kad su pricali kako nema para za narodnu kujnu u bg, negde 2002...kujna radila pa prestala, bio neki problem..zaboravila sam...a svaki i najmanju srafcic u vlasti dobio besplatni mob tel....tj i telefon i placen racun da prica koliko hoce...pa gde to ima....sta je to 600 mladih beskucnika...nije to neka cifra
mariopan mariopan 23:53 27.12.2007

Re: Uvek me je nervirala...

PREPORUKA prvo, pa onda........o ovome sam ocekivala mnogo veci odziv blogera nego na politicke teme....ali...o deci se radi...ali to nisu nicija deca pa onda to malo drugacije zcvuci. Napisah negde , i ne jednom o DOMCIMA , deci nicijoj, o tome kako izlaze iz doma na ulicu , bez osnovnog znanja o zivotu , bez sredstava, bez ikoga koga je briga...ali nema odziva ...nikoga nije briga. TO SU NICIJA DECA. Kao takvi ne zasluzuju ni paznju koliko ugrozene zivottinje, mada zivotinje volim , decu ipak vise....

Bila sam " domac" to vam dodje kao Cigan....niko nas nikada nije pozvao na rodjendan...niko nas nikada nije upitao zasto smo u domu...ni mi nismo rado pricali o tome...bili smo kao u zatvoru desetak godina a onda su nas pustili u "zivot" a nisu nam rekli sta je to " zivot" i kako se to radi. Kako se zivi? Kako se radi i kolika je plata za bilo sta? Kako se kuva najjednostavnije jelo? kako da od bedne plate platite stan i da se prehranite, makar samo hleba i jogurta jeli? Nista nas nisu naucili a bili su placeni da nas "paze" i " nauce". Bilo je to pre cetrdesetak godina ali vidim da se nista nije promenilo do danas i to me boli. Mislila sam da ce deca danasnjice malo lakse krenuti yu zivot nego mi ali to ne biva .....nema spasa za decu koja nisu nicija. Samo treba da zamislite da je to vase dete i sve ce da dodje na svoje mesto ,. odmah cete razumeti zasto tako reagujem. Drzava koja se tako odnosi prema svojim mladim ljudima nema sta od njih da ocekuej...koliko im je pruzila toliko ce dobiti zauzvrat.
mariopan mariopan 23:59 27.12.2007

Re: Uvek me je nervirala...

A da se nadovezem , da li znate da je gotovo polovina dece u domovima zlostavljana od strane vaspitaca ili starijih stiocenika.? To je rezultata analiza koje su skoro sprovedene ( izvor "Politika" ) i da li znate kako se na psihu dece odrazava visegodisnje zlostavljanje bez zastite? Da li znate da u tim domovima nema socijalnih radnika ( stalno zaposlenih ili psihologa ) a i ako ih ima da li znate kako rade svoj posao? Da li biste njima dali svoje dete da ga uvedu u zivot i sacuvaju ? MISLITE O TOME.
49 41 49 41 03:49 29.12.2007

Re: Uvek me je nervirala...

mariopan
A da se nadovezem , da li znate da je gotovo polovina dece u domovima zlostavljana od strane vaspitaca ili starijih stiocenika.? To je rezultata analiza koje su skoro sprovedene ( izvor "Politika" ) i da li znate kako se na psihu dece odrazava visegodisnje zlostavljanje bez zastite? Da li znate da u tim domovima nema socijalnih radnika ( stalno zaposlenih ili psihologa ) a i ako ih ima da li znate kako rade svoj posao? Da li biste njima dali svoje dete da ga uvedu u zivot i sacuvaju ? MISLITE O TOME.


U dnu ulice gde sam rodjen; postojao je veliki dom "za domce". Svakodnevno su prolazili ulicom u/iz skole-njih
50-60 tak. Najcesce u tamno-maslinasto zelenim ili braon uniformama od sajaka.

Svi pokusaji, nas klinaca iz ulice da "prodremo unutra"- poigramo se sa njima/izmesamo u njihovom velikom dvoristu; najcesce su se zavrsavali neuspehom i izbacivanjem od strane "strazara" (vaspitaca) domaca.

Mi klinci iz ulice smo saosecali sa njima; ali i njih i nas od njih su drzali izolovano. Skoro poluzatvorski sistem, nazalost.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:01 28.12.2007

mali za vojnike a veliki za decake

ovo je strasno, kada teraju decu iz domova jer su prevazisli zasto ih ne spreme za zivot.Taj mali nema ni oca ni majku, zasto nemaju program privikavanja deteta na buduc uslove.... kako imaju srca da ih izbace na ulica a da im nisu obezbedili elementarne uslove za zivot....
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:04 28.12.2007

Re: mali za vojnike a veliki za decake

Odgovorna lica koja su nosioci vlasti u Srbiji nemaju srce, dusu, niti nervni sistem karakteristican ljudskom rodu.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:12 28.12.2007

Re: mali za vojnike a veliki za decake

naravno, ail ne samo oni... tu su i socijalni radnici, gde je njihova odgovornost za to sto ih bez ikakvog programa ili zaposlenja salju iz Doma. povraca mi se od ove zemlje, ovih bezosecajnih ljudi...
asterix asterix 00:29 28.12.2007

Nemam rechi


Republika
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:46 28.12.2007

Re: Nemam rechi

Odlomak iz brošure "prazan hod"

2.7. O DECI ODRASLOJ U DOMOVIMA
... o zivotu "domaca"...
Kako tretiraju decu koja su prinudjena da rastu i zive u domovima? Da li neko kontrolise ponasanje ljudi koji rade sa njima? I da li neko bira specijalne ljude za te specijalne ustanove i specijalnu decu? Koliko ja znam, tamo postoje samo vaspitne mere za kaznjavanje. Imao sam mnogo drugara "domaca". Nase sudbine su, nekako bile slicne... Ili su njihove bile za nijansu lepse?! Mozda je "bolje" kada te tvoji najrodjeniji napuste, od onoga kada te ti isti maltretiraju, tuku, izgladnjuju... U svakom slucaju price su nam tuzne, veoma tuzne...
Sta je ono na cega zelim da sugerisem? Mnogo je tu pametne dece, dece koja bi mogla da budu uspesna, cenjena, postovana... Ali, kao po nekom pravilu, vecina krene onim drugim, jalovim putem. A to, obicno, nikoga ne interesuje. Ljudi koji se njima 'bave" u tim ustanovama odrade svojih osam sati i usput po nekoga kazne. Koliko "domaca" je danas uspesno u zivotu? Koliko ih je alkoholicara? Koliko je onih koji su i sami svojoj deci odredili istu sudbinu..?
Genetika je čudo!
JJ Beba JJ Beba 01:05 28.12.2007

Re: Nemam rechi

a kolko samo košta ona klonja u Kraljevu?

Kolko košta prekopavanje ulica Beograda po tri puta za redom?
mamicuimnjinu #$%$$&%&/())((
Nicola S. Nicola S. 02:00 28.12.2007

...

U kakvoj zemlji živim, mene čudi da nema više ovakvih sudbina.
Izgleda da se većina, ipak, nekako snadje.
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 02:27 28.12.2007

Mogu, ali samo ako hoce

Maj nije tako daleko (lokalni izbori). Budžet Grada Beograda za 2008. godinu iznosi 66,3 milijardi dinara. Za oko 600-650 dece i adolescenata, sa, npr, samo 1% budžetskog deficita (ili jednoprocentnim rebalansom), znači sa 663 miliona dinara, Grad bi mogao da im obezbedi trajni smeštaj (stanove), organizuje kvalitetan trening i (samo)zapošljavanje.
Može, samo ako hoće! Da ih spase pneumonije, tuberkuloze, alkoholizma, preturanja po kontejnerima, kriminala, Padinjaka/Zabele i smrti u četrdesetoj.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:20 28.12.2007

...

čitam i razmišljam
93. godine sam (nemajući gde drugde) spavala kod drugarice sa faksa na dušeku. na podu. soba se grejala. meni je bilo hladno. posle sam zaradila hroničnu upalu jajnika i svako malo upalu bešike...
jedne godine smo živeli na +18 - gore si napisala Vesna, hladno je na +18.

beton.

kako će proći ovi mladići na betonu, sa rupom umesto krova?
greota.

mogli bi recimo mediji da iskoriste ovaj trenutak (i ne samo ovaj) kampanje, pa malo političari da krenu zaista da kampanjiraju - delima. da se iskoristi momenat, mislim.
a može i da se otvori neki ž. račun, pa da momci iznajme neku sobu, sa g r e j a nj e m, dok se država ne doseti. ja bih dala novac - odmah. za život.

ne mogu, ali zaista ne mogu da verujem, koliko god ****ena država nam bila, da ne postoji bilo kakav sistem, bilo šta, što bi ovim mladićima dalo šansu - da se ne porazboljevaju.

ne mogu da kažem da je ovo strašno, a jeste. sedim u kućnom ogrtaču i kuckam na tastaturi. pijem jutarnju kafu i zovem svog zubara da zakažem burgijanje. dodje mi licemerno.

evo Vesna, još jednom - hajde da preko tebe ili b92 da otvorimo ž. račun i pomognemo o d m a h.
sabi sabi 09:31 28.12.2007

Re: ...

Samo zamislim da je neko meni blizak u toj situaciji. Ili zamislim da sam u njihovoj kozi. Kako sacuvati zdravu pamet? kako se radovati novm danu? Kako ziveti?
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 10:11 28.12.2007

probao ja

imao sam svojevremeno svoja 2 homelessa, momka i devojku, otprilike ovih godina. davao hranu i posteljinu i para kad sam imao.

bio sam im našao posao kod jedne moje rodjake, da održavaju jedno pusto domaćinstvo jako blizu Gornjeg Milanovca.

kuća iz 60-ih sa strujom, vodom, nameštajem, kuhinjom i kupatilom (šporet, frižider, bojler, itd, TV-om, knjigama, drvima za zimu, putem, autobusom na manje od 200 metara niz put) za mesečnu naknadu od po (tadašnjih) 100 maraka (otprilike prosečna plata), plus nešto hrane mesečno (brašno, šećer, so, zejtin) i sve račune plaćene dok se ne osamostale. mogli su da ostanu ceo život uz uslov da vlasništvo nad imanjem ostaje ovoj ženi. sve je trebalo da bude prezicirano i ugovorom.

imali su i opciju da svoje kokoši, guske, stoku, povrće ili šta god drugo odaberu. voće su imali u dvorištu.

jedini posao bi im bio da kuću i dvorište održavaju u nekom razumnom redu i da ne daju da se razvlači i da budu tu kad familija ove žene svrati za zadušnice...

ova žena im završila i da budu prijavljeni u Gornjem Milanovcu, da dobiju socijalnu pomoć, zdravstvene knjižice i ako iskoči neki stalni posao da dobiju i to.

da su hteli dobili bi i motokultivator i alat.

obećali da će doći tamo u tačan dan, dobili pare za put i dali tvrdu veru. nikad nisu došli i ja ih nikad više nisam video.

potražiću ovu decu sa slika da probam ponovo.
Brooklyn Brooklyn 11:51 28.12.2007

Re: probao ja

hm, da bi tako nesto uspelo trebalo bi da su odgovorni. a sistem iz kojeg su ih ocigledno ne uci odgovornosti.

mada mi se cini da si on to something. prvo bi trebale sistemske promene u sistemu u kojem su do 18g, da ih uci zivotnim vestinama i odgovornosti za svoj zivot.

onda half way houses, gde bi ostanak bio uslovljen time da nadju posao i vremenski ogranicen, dok ne stanu na noge ili ne krse pravila. ali za ovo dvoje o kojima ti prices je to bilo vec prekasno.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:47 28.12.2007

Re: probao ja

znam pricu o jednoj porodici, Poljaci, izraziti vernici, misionari. Otuisli oni tako na dve-tri godine u Tanzaniju da shire hriscanstvo, stacionirali se negde u nedodjiji te zemlje, sa mestanima koji zive na veom a primitivnom nivou i dan danas... Pored sirenja vere, njihov zadatak je i da ih uvedu, koliko mogu, u savremene tokove zivota, da ih opismene, da ih nauce da jedu uz pomoc escajga i slicno. Posle odredjenog vremena, naucise oni ako se jede kasikom i viljuskom i nozem, naucise da obradjuju i kako da obradju zemlju, naucise da pisu i citaju sve u svemu promenise navike... Poljaci posle godinu-dve odlucise da odu kuci na odmor i posle mesec dana boravka u Poljskoj, kada su se vratili nazad, zatekli su oranice potpuno unistene, po kucama su opet bile razbacane stvari, hanili su se s poda i naravno rukama su uzimali hranu iz drvenih cinija...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:04 28.12.2007

Re: probao ja

Aleksandar Stosic
znam pricu o jednoj porodici, Poljaci, izraziti vernici, misionari. Otuisli oni tako na dve-tri godine u Tanzaniju da shire hriscanstvo, stacionirali se negde u nedodjiji te zemlje, sa mestanima koji zive na veom a primitivnom nivou i dan danas... Pored sirenja vere, njihov zadatak je i da ih uvedu, koliko mogu, u savremene tokove zivota, da ih opismene, da ih nauce da jedu uz pomoc escajga i slicno. Posle odredjenog vremena, naucise oni ako se jede kasikom i viljuskom i nozem, naucise da obradjuju i kako da obradju zemlju, naucise da pisu i citaju sve u svemu promenise navike... Poljaci posle godinu-dve odlucise da odu kuci na odmor i posle mesec dana boravka u Poljskoj, kada su se vratili nazad, zatekli su oranice potpuno unistene, po kucama su opet bile razbacane stvari, hanili su se s poda i naravno rukama su uzimali hranu iz drvenih cinija...


moj prijatelj, holandjanin, Peit, godinama radi u razlicitim africkim zemljama na edukaciji lokalnog stanovnistva u poljoprivrednim kulturama, pre svega. to su ozbiljni programi i imaju rezultata.

no, da ne gusim. ne svidja mi se primer sa escajgom iz te poljske price. sta sad, jedu rukama, pa su majmuni? nije to parametar, uostalom, jedenje prstima i na podu je deo tradicije, a to jedenje prstima rade vrlo vesto, ispomazuci se komadicima hleba na primer, kao kad neko nas, na primer, umoci lebac u klopu... hocu da kazem, nisu kinezi necivilizovani zato sto ne koriste escajg nego stapice.
margos margos 18:02 28.12.2007

Re: probao ja

no, da ne gusim.

Vesna, ne gušiš. Ako ima dobrih primera, i ako ih znaš, kaži.
Ti si ih videla, bila s njima, šta misliš koja bi HITNA pimoć sad bila najbolja. Za sistemske (i sistematske) treba vremena. I valjda ima nekog ko o tome brine, bar se nadam.

Reci, šta možemo da uradimo danas, sutra, prekosutra... ili šta ti misliš da bi bilo najkorisnije - ja ti verujem!
LiRa LiRa 03:10 29.12.2007

Re: probao ja


potražiću ovu decu sa slika da probam ponovo.


Ovo je doista za pohvalu - to sto ne odustajes.

Nadam se da ce se ostvariti nesto od ovih prijedloga na blogu, i ja bih rado nekako pomogla, premda mislim da davanje novca nije bas neko rjesenje. OK, ublazava trenutnu situaciju, ali dugorocno gledano ne donosi nista.

Mozda je netko u mogucnosti provjeriti sto se radi u tim domovima, kakve programe imaju i kakva pomoc im treba. Pokrenuti inicijativu za prikupljanje stredstava za izgradnju stanova pod nazorom. U njima bi se trebalo stanovati privremeno, dok se ti mladi ljudi ne osposobe za zivot, uz pratnju socijalnih radnika koji im pomazu u konkretnim situacijama. Kad stanu na "svoje noge", traze sebi odgovarajuci smjestaj.

Nije lako raditi sa njima. Ja sam nekoliko godina radila u obrazovanju mladih ljudi sa ulice. Ponekad sam ocajavala, jer mi se cesto cinio uzaludnim ulozen trud. A dozivljavala sam i to da mi nakon polozenog ispita ljube ruke, sto mi je bilo najstrasnije od svega. U svakom slucaju, ako se takav posao radi kako treba, to nikad nije i ne moze biti posao od osam sati. Ali kad se dozivi da jedan takav mlad covjek pronadje posao i stan, to je kao da ste vlastito dijete "izveli na pravi put". Neplativo, a obogacuje neizmjerno. I iscrpljuje jednako.
margos margos 03:44 29.12.2007

Re: probao ja

Pokrenuti inicijativu za prikupljanje stredstava za izgradnju stanova pod nazorom.

Da... ovo je zaista dugoročnije rešenje.
Davanje novca nije najmudrije, ali je sad zima, i sad je minus.
Ne bi čudilo da s prvim lepim danima nestanu iz tog dela grada, a s druge strane, razmišljam, ako pojedinačno krenemo da ih salećemo u njihovoj betonskoj rupi, mogu nestati i sad.... Zato i pitam kako da organizujemo nešto hitno, a korisno?
Hajd', valjda ima medju nama i nekog ko je stručan da pokrene stvarnu, pravu i delotvornu inicijativu.
PS u moje ime, hvala na komentaru:)))
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:18 29.12.2007

Re: probao ja

e svidja mi se primer sa escajgom iz te poljske price. sta sad, jedu rukama, pa su majmuni?

nije bio omalozavacki kontekst s jnihove strane, vise faktografija...slazemse , veoma ozbiljn programi
dunjica dunjica 11:54 28.12.2007

Djeca nemaju svoj lobi,

u tome je problem. Nemaju svoje lobiste koje mogu dobro "podmazivati" da bi radili za njihovu stvar. Tako funkcionira donošenje političkih odluka. Potpuno pervezno.

S druge strane, (trebalo bi da) postoji i nešto što se zove građanska odgovornost, aktivno građanstvo, solidarnost.

Kad ne funkcionira ni jedno ni drugo, onda stradaju najslabiji; djeca, starci, bolesni, izbjeglice, ...
Libertad Libertad 12:02 28.12.2007

place mi se...:-(

umesto da su se komsije iz drinciceve 24 organizovale i dale nesto hrane, stvari, cebadi tom svratistu i toj nesrecnoj deci, kako bi uspostavili dobar odnos i kako bi ta deca stekla poverenje u njih, ti ljudi, koji su donekle isterali tu decu na ulicu, daju straaaasne izjave za novine, tipa deca iz svratista su maltretirala njihove goste , dobacivala im prostote... kako netakticno... neverovatno mi je kakvi su to ljudi... bespomocna i tuzna gusim se u besu...
dunjica dunjica 12:17 28.12.2007

Re: place mi se...:-(

Libertad,
dok smo živi, a i relativno zdravi, nismo bespomoćni.
WoO WoO 13:57 28.12.2007

Ima li kraja uzasu u ovoj zemlji!?

"Roditelji su mi poginuli u Hrvatskoj, ja sam iz Splita. Na ulici sam. Dve godine sam cekao samo na licnu kartu. Dok je nisam imao osam puta su me vodili u Padinjak sto je nemam - objasnjava Bojan."



Drzava koja je dovela ovog momka do toga da mu roditelji poginu u Hrvatskoj, da kao malo dete pobegne iz svoje domovine sada ga je pustila da kao poslednji pas zivi na ulici.Eh Srbijo, nikad gora nisi bila!
Vera Johnson Vera Johnson 02:26 29.12.2007

Re: Ima li kraja uzasu u ovoj zemlji!?

eh, a ovoliko godina posle rata, kad bi mu "domovina" dozvolila da se vrati doma, vratila mu stan i zdravstevno osiguranje... ali, ne vredi vama govoriti. necete hteti razumeti, a mozete. sigurna sam da ste bistra oka i brze pameti.

by the way: drzava koja je ovog momka dovela do homelessness ne postoji vise. bila je to jugoslavija. tamnica naroda.

decko je nekad bio drzavljanin hrvatske, hrvatska ga nece. nece ni on nazad. hrvatska mu pobila oba roditelja. mozda su bili mladic/karadzic verzija. decko za to ne treba da odgovara. bio je mlad. nije kriv. kako vas nije sramota da ovako lupetate? pored zdrave pameti...
dunjica dunjica 11:45 29.12.2007

Re: Ima li kraja uzasu u ovoj zemlji!?

Da li znate da mu Hrvatska ne dozvoljava da se vrati? Ili je to vaša hipoteza?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:48 29.12.2007

'ajde da ne preterujemo...

plz!

Ja ne znam detalje i ovo sto sam pitala Bojana za oca i majku je vec bilo vrlo neumesno, ali on govori potpuno beogradski, znaci odrastao je ovde, pretpostavljam da je dosao sa pet sest godina i koliko god nama njegov zivot izgledao uzasan, on je socijalan momak, ima prijatelje, drugare, ovo je njegova sredina, surova, ali njegova.

Razmenila sam poruke sa Snezanom, ona ima super ideju da im se iznajmi soba, da prezime u toplom, mada i to otvara niz problema, ozbirom na profil stanodavaca koji vole da biraju podstanare, ili na realnu dramu "ko ce njima da iznajmi sobu", sto mi rece neko.

Cula sam se i sa Vasketom, on gleda da im nadje konkretan smestaj.

Problem je sto je vikend, sto je Nova godina, sto nista ne radi. Mislila sam da zovem moju banku, dizala sam neki kredit prosle godine i tip koji je bio nadlezan za moj zahtev je bio giga ljubazan, pa sam mislila da ga zamolim da otvore racun i brinu o ova tri klinca, oko love. Meni se ne petlja s parama, to je nezgodno, nezahvalno, to mora neka institucija, organizacija, banka, nemam pojma.

Zvacu i Milu iz Svratista, s njom sam vec pricala, uglavnom, valjda cemo uspeti ovoj trojici da pomognemo. Ja namerno nisam otkrila njihovu mikrolokaciju, nisam ih pitala da li smem. Za imena i godine sam ih pitala da li smem da javno objavim, kao i fotografije, njihove.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:21 29.12.2007

pomoc

vrtim imenik i gledam koga jos mogu da zovem, pravim sebi listu, znam jednog slikara koji je dosta radio sa domskom decom i mnogima pomogao, mogu da zovem i dva tri direktora firmi, da ih "usvoje", mozda neki poslic da im nadju, daju, al sam tu tanka, slabo poznajem biznismene. imam na listi i par verskih "vodja", razliticitih vera, zvacu i njih... dobila sam pre neki dan novogodisnju cestitku od skupstinskog odbora za suzbijanje siromastva, zvacu i njih cu da davim... tj zvacu svakog koga se setim, sto i vas molim.






LiRa LiRa 22:44 29.12.2007

Re: pomoc


Svaka cast, Vesna & sto bi se reklo - skidam kapu!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:46 29.12.2007

hmm

hvala, liro, al nema na cemu, jos se nish nije desilo, uhvatila sam malo pre info da neka institucija (nisam ukapirala ko, gde) je deci ulice otvorila vrata (ne znam detalje, slucajno naletela, ne znam ni za koliko njih), i da je bioskop reks od 5 do 10 uvece im otvorio vrata, isto.

moj sin me pitao veceras, kaze, pitao ga drug, a njega neka ekipa jedne televizije, procitali su ovaj blog i hteli bi da naprave reportazu, o ovojoj trojici momaka, pa traze gde su. hmm. ja nisam dala lokaciju, nisam ih pitala, rekla sam sinu da kaze drugu, a ovaj ekipi da zovu Centar za integraciju mladih, oni isto znaju gde mladici spavaju, zive, frka mi je da ne izgube i to sto imaju, tu rupu. ne mogu da dam "adresu", a da nemam nikakvu garanciju da ce da ih zbrinu ako krene neko sranje, a valjalo bi ih prvo i pitati jel ok.

eto.

WoO WoO 23:53 29.12.2007

Re: hmm

Gospodjo Knezevic Cosic,
upravo procitah vest na b92, zahvaljujuci Vasoj prici ovde, ipak je nesto uradjeno za tu decu.Hvala Vam sto postojite.
LiRa LiRa 00:44 30.12.2007

Re: hmm

Naravno da si ucinila, nisi okrenula glavu, obavijestila si ostale o tome, telefoniras okolo i trudis se pronaci neko rjesenje. Da li je ovo s rexom zbog ovog bloga, ne znam, neka b92 kaze nesto o tome, ali je na koncu i svejedno, vazno da se nesto pokrenulo. Ni ja ne bih odala lokaciju, o tome samo oni sami mogu odluciti. I da li ih zanimaju reportaze itd. Molim te da nas obavijestavas i dalje o tome.
dunjica dunjica 00:53 30.12.2007

Re: hmm

Vesna , svaka čast, čestitam! Daješ primjer solidarnosti i djelotvorne pomoći. Nadam se da će ovo sve skupa imati pozitivan domino efekat.
margos margos 14:08 30.12.2007

Re: hmm

ja nisam dala lokaciju,

Vesna, najiskrenije poštovanje! Zaista! I sve čestitke za akciju!

Tvoja duboka zabrinutost i poštovanje tih mladih ljudi i njihovog položaja... i mogućnosti da ih potroše za jednu vest, a njihov položaj bude ugrožen, govori mnogo o Tebi. Hvala!

PS Ako ti, ili Centar nešto uradite trajno, nađe im se smeštaj i sve što uz to ide, obavesti... Znam da je mnogo ljudi kojima je potrebna pomoć, ali meni Bojan ne izlazi iz glave (dok spremam po kući i kitim ukrasima - razmišljam o njemu... dok pazarim... dok gledam druge mlade po ulicama... kad gasim svetlo pred spavanje - zahvalna za ono što imam, i tužna zbog njega (njih) što to nemaju).
Ozonska jupa Ozonska jupa 19:29 30.12.2007

Re: hmm

Moja prijateljica i ja smo pokusale sinoc da saznamo gde su ti momci. Apsolutno smo imale dobru nameru i nista niko ne bi uradio bez dozvole tih mladica. Razumem vasu zabrinutost i zao mi je ako vam je bilo neprijatno sinoc, iz bilo kog razloga. Takodje, namera nije bila da se "potrose za jednu vest" sasvim sigurno. No, Centar za integraciju mladih ce znati kako moze da se svim tim mladim ljudima i deci ulice pomogne, tako da se ova prica nece zavrsiti danasnjim otvaranjem ova dva svratista. Barem je to nasa (mogu da pricam i u ime moje prijateljice) zelja i namera.
Hvala vam puno i sve najbolje!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:15 30.12.2007

sve ok

Razumem vasu zabrinutost i zao mi je ako vam je bilo neprijatno sinoc, iz bilo kog razloga


ne, ne, nije mi bilo neprijatno, a i da jeste, nije bitno, a nije - samo sam se brinula da ne ispadnem drndos sto necu da dam "adresu", a i to zato sto me je pitao moj sin Viktor, pa sam ga zvala i dodatno objasnjavala "zasto ne", al me je sin utesio da je sve ok, da on samo prenosi pitanje i da je preneo info da treba konsultovati Centar za integraciju mladih.

eto.

veliki pozdrav i veliko izvinjenje
Ozonska jupa Ozonska jupa 20:49 30.12.2007

Re: sve ok

Draga Vesna,
Jos se vi izvinjavate! Sve je naravno ok. Samo nam je zelja bila da se iskoristi ovaj momenat kako bi se poslala prava poruka, a to najbolje znaju deca i ljudi koji se bave ovom temom.
Inace, moj otac je ceo radni vek proveo radeci sa decom sa posebnim potrebama, tako da, na taj neki posredan nacin, znam koliko sve to moze biti osetljiva i vrlo nezgodna tema. Nekada covek iz najbolje namere moze da zabrlja, jer ne poznaje situaciju u kojoj se izvesno dete nalazi. Ova deca nemaju takve posebne potrebe (verovatno neka i imaju) ali jesu u posebnoj situaciji svakako.
Tu smo, na raspolaganju. I, ne brinite, mislim da ima dovoljno ljudi koji su zeljni da pomognu, samo da se sve to fino uklopi. Valja iskoristiti ovaj zamajac...
Veliki pozdrav vama i Viktoru )
mila mila 02:08 30.12.2007

podrška

Vesna, potvrdjuješ onu narodnu da su dela važnija od reči.
Pokrenula si potpuno sama čitavu akciju i uspela, čestitam.
Ako otvoriš račun za dečake u banci, ti objavi na blogu
Njima nije potrebno samo da prezime, već i da u novom civilizovanom stanu skupe snagu kako bi mogli da sami zaradjuju.
MKapa MKapa 14:50 22.01.2008

Jedna malo drugačija humanitarna akcija

Poštovana gospođo Ćosić,
Za početak, izvinjavam se što sa zakašnjenjem komentarišem vaš članak, ali tek od skoro pratim informacije vezane za decu bez roditeljskog staranja. Prikaz života domske dece koji ste nam ovde dali je, uz svu gorčinu zbog situacije u koju su deca stavljena, ipak donekle optimističan jer ona nisu nimalo klonula duhom, i mislim da se upravo zbog te činjenice treba istrajno zalagati za trajnija rešenja koja se tiču mladih bez roditeljskog staranja.
Jedan od razloga zbog kojh vam se obraćam je taj što učestvujem u dobrotvornoj akciji jednog domaćeg Internet foruma. Radi se o prikupljanju novčanih sredstava za kupovinu jednog računara za neki od domova za decu bez roditeljskog staranja na teritoriji cele Srbije. Akcija je osmišljena tako da će se "Računar sa srcem Foruma" popuniti i sadržajima koji su članovi prilagali tokom nekoliko meseci - radi se o pričama, pesmama, malim kompjuterskim igrama, korisnim programima, fotografijama, Photoshop radovima. Dalje, ideja svih članova je da se uspostavi neka vrsta saradnje sa domom u koji će otići Računar i koja će se sastojati od povremenih poseta domu, druženja sa decom i pomaganja u radu na računarima. Još jedna od ideja je postavljanje web portala za čiji će se hosting novac obezbeđivati od dobrotvornih priloga članova, a na kome će se moći naći informacije o svakoj ustanovi ovog tipa na teritoriji Srbije, jer, za sada, jedino šest ili sedam domova imaju kakvu-takvu prezentaciju (najčešće veoma šturu).
Sve informacije vezane za ovu akciju možete videti na Forumu Sveta kompjutera. Posebno bih istakla da u akciji učestvuju mahom osnovci i srednjoškolci iz cele Srbije.
Ono što nas trenutno malo koči je pravičan izbor doma kome ćemo poslati računar, jer bismo želeli da to bude dom kome je ovakav poklon i naša pomoć najpotrebnija. Želja svih članova je da to bude najsiromašniji dom za decu bez roditelja. S tim u vezi poslali smo e-poštu Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu u nadi da će nas uputiti na nadležnu instituciju koju bismo mogli kontaktirati i koja ima potreban podatak koji je nama od velike važnosti. Izneli smo i predlog za otvaranje web-portala, nadajući se da će jedna takva prezentacija umnogome pomoći informisanju o ustanovama ovakvog tipa. Na žalost, odgovora nema već mesec dana.
Zbog toga se obraćamo vama, i svima koji prate vaš blog u nadi da nam donekle možete izaći u susret - makar brojem telefona ili e-adresom pojedinca ili ustanove koja bi bila voljna da pogleda našu akciju i eventualno pomogne sugestijom o daljem organizovanju pomoći, pošto dobre volje forumaša ne manjka.

Unapred hvala
Jelena Ristić ("Mrka Kapa" - nadimak sa foruma)
u ime svih članova Foruma Sveta kompjutera
Nadja S Nadja S 13:18 24.01.2008

Sergej-Mali Princ



Sergej je do skora bio deo Fakulteta politickih nauka- nasa maskota i najredovniji posetilac zgarde fpn-a.
Upoznala sam ga pre dve godine i od tada je postao sastavni deo moje fakultetske svakodnevice, pocasni clan studentske unije fpn-a. Mogu slobodno reci i jedno divno, simpaticno i sarmantno ljudsko bice koje vas kupuje svojom neposrednoscu i sirokim osmehom.
On pise pesme i obozava da peva....ne uvek po mom ukusu :) ali u svakom slucaju to jako dobro radi...
On se ne plasi posla, ni obaveza, ni ljudi, ni drugacije boje koze, niti bilo cega drugoga, pa se zato pitam zasto je prepusten samome sebi i svakodnevnom "zickanju" (to nije njegov izbor)?
Iz tog razloga, dragi moji, ja cu pomagati Sergeju i ostalim klincima, koliko god moje "anonimne" mogucnosti to meni budu dozvoljavale, ali sa druge strane, ocekujem i od vas, VIP-ovaca B92 bloga, da podignite svoj glas i na taj nacin pomognete ovim mladim ljudima da se sklone sa ulice i izvedu iz ovih neljudskih uslova zivota...Pricajte o tome, smislite neku akciju, posetite tu decu... ucinite vec nesto, ali samo nemojte biti ravnodusni jer oni to sigurno nisu zasluzili.

p.s. pozdrav svoj divnoj "deci ulice" koja su naucila da placu uz osmehe

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana