Društvo| Religija

Crkve i vz treba da podrže prikupljanje potpisa za REKOM

Nikola Knežević RSS / 06.05.2011. u 16:05

Javnosti je poznato da je u toku akcija prikupljanja milion potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ. Poznato je također da su ovoj regionalnoj inicijativi podršku dale više od 1500 nevladinih organizacija, mnoge javne ličnosti, političari, kao i predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić.

Značaj REKOM-a unutar procesa regionalnog pomirenja je ogroman. Pre svega zbog činjenice što želi da utvrdi takozvanu „Forenzičku istinu", ali da unutar ovih složenih procesa dovede i do krajnjeg cilja, postizanja same restorativne istine. Potrebno je naglasiti da se unutar procesa sećanja i pomirenja, kao sredstva razlikuju se četiri vrste ili dimenzije istine: (1) objektivna ili forenzička, (2) lična ili narativna, (3) dialoška ili društvenu i (4) restorativna istina. Forenzička istina je ona istina koju pokušavaju da utvrde Komisije za Istinu i Pomirenje. Dakle, da utvrde činjenice, izlože redosled događaja, navedu počinioce i posledice koje su pretpele žrtve zločina. Lična ili narativna istina predstavlja objektivaciju istine unutar identiteta osobe koja je izvor narativa, to jest, žrtve. Kako bi žrtve došle do psihološkog oporavka moraju da smognu snage da se suoče s prošlošću i na takav način biti u stanju ispričati drugačiju priču o sebi samima. Ta priča ne treba da bude priča o porazu nego o načinu na koji je žrtva održala svoju ljudskost u nehumanim uslovima. (Schreiter, 2010) Dialoška istina predstavlja proizvod razmene iskustava sukobljenih strana i dolazi kao proizvod njihovih narativa. Ključno pitanje koje proizilazi iz ovog nivoa dijaloga je: može li se pronaći način da se ispriča priča na način u kojoj bi se obe strane prepoznale? Veoma teško dolazi do ove faze utvrđivanja istine, budući da sukobljene strane ostaju isključive prema mogućnosti dijaloga i sučeljavanjem i veoma je često potrebna medijacija. Na kraju, restorativna (moralna) istina predstavlja naznačajniji stepen ka pomirenju sukobljenih strana jer dolazi kao proizvod pouka izvedenih iz društvene istine te se počinje raditi na prevenciji kako ne bi došlo do recidiva prošlosti, to jest, kako se istorija ne bi ponovila. (Schreiter, 2008:16) Drugim rečima, potrebno je da se oslobodi prostor za kolektivno sećanje kroz koje će delovi ličnog iskustva i sećanja moći da se prikupe, konsoliduju i rekonstruišu.

Nije nepoznato da su tokom kampanje za podršku osnivanju REKOM-a, podršku dale Crkve i verske zajednice u Srbiji i regionu. Upravo iz tog razloga bilo bi veoma važno da predstavnici Crkava i verskih zajednica sada daju svoj doprinos akciji prikupljanja potpisa. Nije potrebno naglašavati važnost takvog čina, imajući u vidu značaj i uticaj kojeg Crkva ima u našem društvu, pre svega u samom narodu. Sa druge strane, Crkva kao institucija sećanja poseduje anamnetički karakter koji po svojoj prirodi ima ulogu da podseća na one marginalizovane, potlačene, na same žrtve. U tom smislu, naglašava se i univerzalni karakter ljudskog bića kao i dignitet samih žrtava, što čini Crkvu socijalno i politički svesnijom i odgovornijom. Upravo u univerzalnosti čoveka nalazimo odgovor na pitanje ljudskog dostojanstva koje je neotuđivo od svakog ljudskog bića i predstavlja njegovu vlastitost bez obzira na rasu, veru ili naciju. Na isti način ljudska patnja ne poznaje granice verske, nacionalne ili rasne pripadnosti već je univerzalna kategorija i kao takva tiče se svih nas, bez obzira na to ko pati, jer u krajnjoj liniji pati ljudsko biće a ne određeni verski ili nacionalni identitet. Iz ovoga proizilazi zaključak da obaveza Crkvava i verskih zajednica u jednom ovakvom procesu ne može i ne sme da bude deklarativna, već obavezujuća. Alternative nema, jer alternativa ostavlja onaj, zaglušujući muk koji ostavlja Crkvu i nje doprinos izvan društvene odgovornosti i relevantnosti.

Stoga kao bogoslov moram da parafraziram reči Gustava Gutiereza da se društvena delatnost hrišćanstva mora rastati od bezsubjektnog istorijskog univerzalizma, bez konkretne situacije i ljudi, samim tim i istorijskog idealizma kojeg je odlikovala apatija prema nevolji drugih, prema istorijskim katastrofama. Prevladavanje prošlosti je bolan i drugotrajan proces koji počinje suočavanjem sa istorijskim činjenicama od kojih se ne može pobeći, koje se ne mogu poreći i koje se ne smeju zaboraviti. U ovom kontekstu uloga Crkve je neupitna i njena metafizička odgovornost upravo stoji u prevladavanju konflikata i odgovornosti prema istini, a istina je i ono što pokušava da utvrdi REKOM.

 

 

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Freedom of Information Freedom of Information 17:02 06.05.2011

Prevladavanje prošlosti i istina

Preporuka
Nikola Knežević Nikola Knežević 17:06 06.05.2011

Re: Prevladavanje prošlosti i istina

Freedom of Information
Preporuka


Zahvaljujem gospodine Šabiću
Freedom of Information Freedom of Information 17:21 06.05.2011

Re: Prevladavanje prošlosti i istina

Nikola Knežević
Zahvaljujem gospodine Šabiću

Nema na čemu.Hvala Vama na lepom postu o lepoj inicijativi koju sam potpisao prvog dana.
sentinel26 sentinel26 19:34 06.05.2011

Podržavam

svaku akciju pomirenja, jer je bolja od svega drugog, a naročito od nastavka rata.

Samo se pitam je li moguće pomirenje između dželata i žrtava ?

Pravog pomirenja na ovijem prostorima nije bilo ni 1918/19. ni 1945/46. godine. Umjesto njega (u prvom slučaju ) pobjednici i okupatori su umjesto razgovora o pomirenju uveli "pomiriteljski" ratni porez u trajanju od 10 godina, čime su legalizovali državnu pljačku.

Neka ova dvojica gore pomenuta gospodina (na početku teksta ) privedu sve dželate pravdi pa se može govoriti o pravom pimirenju.

U Srbiji još nijesu otvorene ni inicijalne istrage o brojnim logorima, ubijenim i mučenim ljudima u njima, a kad će ne znamo ...

Drugi razlog za moju sumnju da će akcija REKOM-a dovesti do pravog pomirenja jeste saznanje da aktuelne vlasti na Balkanu ne mare mnogo za razne peticije, imali smo u Srbiji i peticiju (nešto drugačije vrste i namjene ) od milion potpisa koja nije došla na dnevni red tamo đe je trebala a morala je da bude bar razmotrena u granicama prostojnosti i ljudskog dostojanstva.

Da su vlastodršci stvarno raspoloženi za pomirenje ne bi im trebale peticije.

Lično mislim da je akcija smišljena u cilju promocije nekih balkanskih vladajućih garnitura kao zamjena i opravdanje za sopstveni nerad, ali i nečije lične promocije u promjeni i primjeni naredne aktivnosti (djelatnosti ).

Nijedan član moje uže ni šire porodice nije učestvovao ni u klanjima, mučenjima, ni pljačkanjima, ni progonima građana bilo koje regije, nacionalnosti, porijekla i vjere, pa pošto ni sa kime nijesam u svađi, nemam se sa kime ni miriti...

Njima želim svaku sreću i uspjeh u naumu.

antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 06:17 07.05.2011

Re: Podržavam

Nijedan član moje uže ni šire porodice nije učestvovao ni u klanjima, mučenjima, ni pljačkanjima, ni progonima građana bilo koje regije, nacionalnosti, porijekla i vjere, pa pošto ni sa kime nijesam u svađi, nemam se sa kime ni miriti...

A da ti nije neko bio u partizanima, bar je Crnogoraca među Titinim pretorijancima bilo buljuk, pogotovo kad se dijelilo na Dedinju. Ako jeste onda si deo okupacione Brozove mašinerije u Srbiji.
sentinel26 sentinel26 13:39 07.05.2011

Re: Podržavam

antemuralis_ortodoks
Nijedan član moje uže ni šire porodice nije učestvovao ni u klanjima, mučenjima, ni pljačkanjima, ni progonima građana bilo koje regije, nacionalnosti, porijekla i vjere, pa pošto ni sa kime nijesam u svađi, nemam se sa kime ni miriti...

A da ti nije neko bio u partizanima, bar je Crnogoraca među Titinim pretorijancima bilo buljuk, pogotovo kad se dijelilo na Dedinju. Ako jeste onda si deo okupacione Brozove mašinerije u Srbiji.

Zahvaljujem se na interesovanju i lijepim željama i to isto i ja vama želim.

Po njihovoj volji a na moju "veliku žalost" nijesmo imali ni partizane ni četnike u porodici, te nemamo ni imovine na Dedanju, ni na Fruškoj, ni na Mokroj, ni na Ravnoj Gori.

Od petorice sposobnih za vojsku, trojicu su Njemci strijeljali 1941.godine, a ona dvojica (što su uspjeli da zbrišu u pošljednjem trenutku ) su se morali skrivati i hraniti hljebom brojnu čeljad (veliki broj đece) i za vrijeme i poslije rata.

I danas je u životu više od desetero koji su to sve svojim očima gledali i sa odličnim pamćenjem, te nije bilo potrebe da im strine o tome pripovjedaju 20 i kusur godina kasnije.

angie01 angie01 21:07 06.05.2011

,

Nije nepoznato da su tokom kampanje za podršku osnivanju REKOM-a, podršku dale Crkve i verske zajednice u Srbiji i regionu. Upravo iz tog razloga bilo bi veoma važno da predstavnici Crkava i verskih zajednica sada daju svoj doprinos akciji prikupljanja potpisa. Nije potrebno naglašavati važnost takvog čina, imajući u vidu značaj i uticaj kojeg Crkva ima u našem društvu, pre svega u samom narodu. Sa druge strane, Crkva kao institucija sećanja poseduje anamnetički karakter koji po svojoj prirodi ima ulogu da podseća na one marginalizovane, potlačene, na same žrtve. U tom smislu, naglašava se i univerzalni karakter ljudskog bića kao i dignitet samih žrtava, što čini Crkvu socijalno i politički svesnijom i odgovornijom.

uninamama uninamama 08:17 08.05.2011

Re: ,

Upravo sam to htela da kažem... Koja crkva?
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:23 08.05.2011

Re: ,

podrška tekstu i REKOM-u.
učestvovala u procesu konsultacija i potpisala, naravski.

jedan od zadataka REKOM-a je upravo vraćanje dostojanstva žrtvama.
da prestanu da budu brojevi za manipulaciju.
nikad, ni posle WW1 i WW2 nisu popisane žrtve, te je tako i bilo moguće a
moguće je i danas, manipulisanje brojem žrtava.

naravno da se svi sećate posebno manipulacije žrtvama genocida u jasenovcu.
broj se kreto od 40 hiljada (tuđmanovih) do milion (sa srpske strane).

u mandatu REKOM-a biće i javno kazivanje žrtava. to se i sada događalo na
konferenicijama FHP gde bi posebna sesija bila posvećena svedočenju žrtava.

za istim stolom sedili su žrtve svih nacionalnosti. i mi smo slušali sve
njih a i oni sebe menđusobno.
ne možete ni da zamislite koliko je tim ljudima bilo važno da ih neko čuje. da ne ostaje samo među njihova četiri zida ta njihova strašna tragedija.

oral history je cenjena disciplina u svetu.
nadam se da će i kod nas to postati važno.
žrtve stare, umiru, slabi im sećanje ... to mora da se zabeleži što pre.
i to se već radi.
koliko će mediji tome pridati važnosti, zavisiće od REKOM-a.
KOREKOM smatra da se svedočenje žrtava treba prikazivati na svim regionalnim televizijima.

i to je jedan od predloga ove koalicije budućoj regionalnoj komisiji.

potpiši ovde ako smatraš da je važno da se popišu sve žrtve i da im se vrati dostojanstvo! prosledi prijateljima!!
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 23:03 08.05.2011

Re: ,

Upravo sam to htela da kažem... Koja crkva?

Una sancta
zato bi jedino imalo smisla da piše crkva i verske zajednice. Ideja može biti dobro ali crkva nebi trebalo da ima išta sa likušama koje veliki deo vernih smatra demonoimavšim i sumasišavšim.Zato nebi trebalo da podrži ništa što kojekakvi konventi organizairaju
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:36 09.05.2011

Re: ,

antemuralis_ortodoks
Upravo sam to htela da kažem... Koja crkva?

Una sancta
zato bi jedino imalo smisla da piše crkva i verske zajednice. Ideja može biti dobro ali crkva nebi trebalo da ima išta sa likušama koje veliki deo vernih smatra demonoimavšim i sumasišavšim.Zato nebi trebalo da podrži ništa što kojekakvi konventi organizairaju

pa, valjda nisu u vrkvi svi kao filaret.
ili amfilohije i ini.
osim toga, daj razjašnjenje na srpskom šta si hteo da kažeš.
malo je nejasno.

po mom mišljenju, svi koji smatraju da ne treba da se uspostavi regionalna komisija ( a to bi trebalo da bude komisija koju osnivaju parlamenti bivših republika) su oni koji i dalje žele da manipulišu ciframa i koji žele da kriju mladića i ine zločince.
Sepulturero Sepulturero 10:18 09.05.2011

Re: ,



po mom mišljenju, svi koji smatraju da ne treba da se uspostavi regionalna komisija ( a to bi trebalo da bude komisija koju osnivaju parlamenti bivših republika) su oni koji i dalje žele da manipulišu ciframa i koji žele da kriju mladića i ine zločince.

Чим се спомене Младић, а нико други именом и презименом, онда је јасно у ком ће правцу да иде ова истрага о броју жртава. Наравно, Сребреница ће да буде на првом месту а ко зна можда ће и оних стотину хиљада (или беше ли их милион?) силованих муслиманки да добију важно место.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:15 09.05.2011

Re: ,

Чим се спомене Младић, а нико други именом и презименом, онда је јасно у ком ће правцу да иде ова истрага о броју жртава. Наравно, Сребреница ће да буде на првом месту а ко зна можда ће и оних стотину хиљада (или беше ли их милион?) силованих муслиманки да добију важно место.

kako si površan!
strašno!

bilo bi ti lakše da si pratio da ukapiraš da će ta komisija da bude
sastavljena od nekompromitovanih članova iz svih republika.
dakle, to će da bude komisija koju će podržati parlamenti svih bivših republika a sada država.

ako misliš da će članovi komisije koju bira srbija ili crna gora ili makedonija ili bosna ( sa oba entiteta) raditi samo u korist bošnjaka, nešto
nije u redu sa tvojom percepcijom događaja na prostoru ex-yu.

ali nikad nije kasno da se edukuješ.
probaj, ne boli i ne škodi!
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 19:27 09.05.2011

Re: ,

pa, valjda nisu u vrkvi svi kao filaret.
ili amfilohije i ini.

Pa Filaret i Amfilohije su nebo i zemlja.Filaret je naguran od države i njegov autoritet je nikakav ni međ vernima ni međ arhijerejima , a i sklon je da bude izmanipulisan,( što pokazuje ova slika)
dok je Amfilohije kamen crkve Hristove pred kojim se demonoimavši izbezume
"demonoimavši -oni koje su spopali džini i koji su sluge šejtanove " jesi sad razumela

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana