Biz| Društvo| IT| Tehnologija| Život

Spam, hoax, chain letters

Dragan Pleskonjic RSS / 10.05.2011. u 23:57

_p1.gif?t=1305121556Šta odgovoriti ljudima koji vam šalju mailove ili SMS poruke tipa: "Ako ovaj mail ne proslediš i time prekineš lanac, čeka te 150 godina nesreće! Ako ga proslediš na adrese najmanje 10 prijatelja, onda će ti se desiti nešto lepo, bićeš srećan do kraja života, dobićeš veliku svotu novca..."

Ili: "Microsoft radi istraživanje i platiće 10 centi za svaku kopiju ovog maila, koji se prosledi, a Vaše ime će biti u bubnju za izvlačenje nagradnog putovanja i odmora iz snova i... bla bla bla."

Ili: "Zdravo, ja sam otac, imam XY godina. Ja i moja supruga smo imali predivan život. Bog nas je blagoslovio s predivnom devojčicom. Naša kći se zove XZ i ima ** godina. Lekari su joj otkrili (obavezno neka opaka bolest). Jedini način da je spasimo je operacija (obično u inostranstvu i puno košta). Međutim za to mi nemamo dovoljno novca. AOL i ZDNET mreže u Italiji su pristali da nam pomognu. Način na koji će nam pomoći je sledeći: ja sam vam poslao ovu poruku, a vi je prosledite ostalima. AOL će prema poslanim porukama izračunati koliko je osoba dobilo ovu poruku i po svakoj osobi koja otvori ovu e-mail poruku i prosledi je drugim osobama nama će donirati 32 centa. Molim Vas pomozite nam.

I šta da kaže čovek na ovo? Mailovi nude sreću, prete nesrećom, nude novac, traže pomoć, pozivaju na sažaljenje i solidarnost. Kako odoleti ljudskim i emotivnim porivima, uključiti razum i pravilno postupiti u ovim situacijama. Kako nemati srca i ne pomoći?

Savet je: ignorišite i obrišite ovakve mailove, u 98% slučajeva nećete pogrešiti.

Ovaj tekst pišem na inicijativu blogera Hansela. On me, dosta davno, zamolio da objasnim pojavu različitih neželjenih e-mail poruka, od kojih neke mogu biti vrlo neugodne, a neke nas dovesti u neku vrstu unutrašnjeg konflikta između želje da pomognemo i svesti da se radi o ciljanoj prevari. Naime, postoje mail poruke koje pokušavaju da pobude naše emocije, sažaljenje i solidarnost, pa da nam na taj način izmame novac. Druge opet pokušavaju da nas prevare obećanjima o zaradi koja će uslediti nakon što poruku prosledimo na dovoljan broj e-mail adresa naših prijatelja, kolega i poznanika. Treće pokušavaju da nas uplaše i zastraše. Četvrte računaju na sujverje. Ideje za manipulaciju su praktično bezbrojne.

Svaki put kada vidim da neki takav e-mail stiže na moju adresu, a pored moje adrese je ogromna lista drugih primalaca u To: ili Cc: polju - „naježim" se. Obično je tu, u telu poruke, još mnogo prosleđivanja poruke (engl. forward), a u njima možemo pratiti celu istoriju slanja i prosleđivanja i videti razne manje-više nepoznate pošiljaoce i primaoce koji su besomučno slali poruku na dovoljan broj adresa, da bi zaradili neki obećani novac, spravicu (engl. gadget), putovanje na egzotičnu destinaciju, ili da ih ne bi mimoišla sreća, pogodila kakva natprirodna nesreća ili slično. Često se tu može pratiti ko koga ima u svom e-mail adresaru, ko se sa kim dopisuje itd. Internet marketari ponekad računaju sa tim i sa six degrees of separation.

Vrlo često su poruke blagoglagoljive i vešto sročene, sa neverovatnim obećanjima, teško proverivim ili totalno blesavim tvrdnjama, kao i poruke koje vape za pomoć nekom (navodno) obolelom i slično. U prilogu poruka su ponekad i slike, skenirani dokumenti, lekarski nalazi ili „nalazi" i koješta još. Teško proverivo, često vrlo sumnjivo i sa namerom da se primaoci prevare.

Ne kažem da među njima možda i nema stvarnih i iskrenih vapaja za pomoć, pokušaja da se poruka dostavi što većem broju ljudi kojima će zadrhtati srce i koji će se sažaliti i uplatiti novac na naznačeni račun ili pokušati da pomognu na drugi način. Ali... po mom dosadašnjem iskustvu i saznanju, veoma visok broj takvih poruka je pokušaj prevare. Na žalost, iskreni i očajnički zahtevi nemaju veliki šansu da budu ispravno shvaćeni, upravo zbog gomile onih koji zloupotrebljavaju ljudsko sažaljenje, samilost i solidarnost.

O donekle sličnoj temi sam pisao ranije na ovom blogu u tekstu Jeste li se upecali? Tema su bili phishing mailovi. Ovaj put ću navesti i neke druge kategorije neželjene pošte, obično zajednički imenom nazivane spam. Međutim, postoje razna imena za različite tipove neželjene elektronsku pošte.

Neželjena pošta (Spam)

Spam je opšte ime za neželjenu komercijalnu poštu, elektronski ekvivalent reklamnih poruka koje verovatno često zatičete u svojim poštanskim sandučićima. Spameri se trude da napišu i tempiraju svoje poruke tako da nadmudre softver za zaštitu od neželjene pošte. U današnje vreme, kažu da je čak preko 90% od ukupnog broja poruka spam tj. neželjena pošta. Spameri koriste kompromitovane i zaražene računare, loše konfigurisane servere za slanje pošte, posebno napisane alate za tu namenu i brojne druge tehnike. Računari koji učestvuju u slanju ovakvih poruka često to čine bez „znanja svog vlasnika". Poznato je nekoliko slučajeva da su se vlasnici računara ozbiljno iznenadili kada su saznali da su njihovi računari deo botneta ili mreže „zombija" koji šalju poruke.

Zašto se šalju spam poruke? Spam je profitabilan za pošiljaoce ili one koji ih angažuju. Milioni poruka se pošalju po simboličnoj ceni. Po zakonu verovatnoće i velikih brojeva, neki primaoci će nasesti, obaviti kupovine, otvoriti poruke i zaraziti računar, videti reklamu i slično.

Međutim, spam nosi brojne negativne efekte: troši vreme zaposlenih, dovodi korisnike u zabunu, pa ponekad previde i obrišu i korisne i bitne poruke, rešavajući se spama. Velike količine spam poruka opterećuju i troše propusni opseg (engl. bandwidth), memoriju, procesorsko vreme.

Često nose zlonamerni kod koji može dovesti do vrlo ozbiljnih štetnih posledica. Mogu i zavarati korisnike da otkriju poverljive informacije.

Spameri, osim maila, koriste i popularnost instant messaging sistema, društvenih mreža, komentara forumima, diskusionim grupama, blogovima i slično.

Lančana pisma (Chain letters)

Lančana pisma koriste različite metode da vas ubede da ih prosledite dalje. Vrlo često su to „pouzdane" informacije o virusima i drugim napastima, terorističkim napadima, rasprodajama, jeftinim proizvodima ili uslugama. Često obećavaju besplatne telefone, razne gedžete, pa čak i novac u slučaju da poruku prosledite na dovoljan broj adresa i da se ona „zavrti" dovoljno puta. Ponekad se predstavljaju kao različite poznate firme, čak i kao obaveštajne ili bezbednosne agencije i službe (CIA, FBI, NSA...), državni organi (poreska uprava, razna ministarstva ili agencije) da bi dobili na uverljivosti i probudili strah od autoriteta.

Ovakva pisma ponekad imaj formu različitih peticija (retko originalnih i stvarnih), zatim različite šale i pošalice (npr. da ceo Internet neće raditi nekog određenog dana radi popravke) itd.

Rešenje je jednostavno: Ne prosleđujte ovakve poruke! Odmah ih obrišite.Budite ubeđeni da nikakve pare, od prosleđivanja ovih poruka, ni Vi niti iko drugi neće dobiti, ali dobićete prekorne poglede svojih prijatelja.

Doduše, postoji jedna teorija po kojoj neke marketing agencije koriste lančana pisma da prate ponašanja ljudi. Na taj način oni vide ko je sklon i podložan ovakvim stvarima, jer se mailovi vrate nazad do njih nakon 6 ili 7 krugova (six degrees of separation). Nakon što ih "identifikuju", bomarduju ih reklamama. Oni koji prosleđuju chain letters su najčešće vrlo podložni "reklamnoj manipulaciji".

Hoaks (Hoax)hoax.jpg

Hoax je najčešće poruka koja vas upozorava na nepostojeću i lažnu opasnost, napad ili zlonamerni kod. Često će vam reći da se radi o zlonamernom kodu koji je nemoguće otkriti, a koji ima veoma destruktivni karakter. Obično imaju karakteristične naslove po kojima postanu prepoznatljivi (primer: „Budweiser Frogs"). Često tvrde da je upozorenje izdato od velike softverske firme, Internet provajdera ili državne agencije ili institucije, da bi dobili na autoritativnosti sadržaja.

Služe se poluistinama ili stvarima koje je teško proveriti ili dokazati - opovrgnuti u tom trenutku. Koriste i nerazumljiv ili tehnički rečnik da bi zbunili obične korisnike koji nisu baš vični tehnologiji. Skoro uvek se trude da vas uplaše, zapanje, zabrinu i nagovore da te poruke pošaljete kao upozorenje na što veći broj primalaca.

Nezgodna stvar je što ovakve poruke, često ponavljane, oslabe pažnju korisnika tako da oni kasnije ne reaguju ni na stvarne opasnosti. Setimo se one priče o dečaku koji je čuvao stado i vikao: „Vuk, vuk u ovcama..." nekoliko puta iz puke zabave, pa su meštani dolazili da brane stado od vukova. Kada su vukovi stvarno upali u stado, mislili su da se pastir šali i nisu došli da odbrane stado.

Kako se ponašati i zaštititi?

Koristite anti-spam softver. Ovakvi programi služe da otkriju neželjenu poštu i spreče da ona dođe u korisničke mailboxove. Oni koriste kombinacije metoda koje će odlučiti da li je neki mail spam, hoax, chain letter... Metode koje se za ovo koriste su: crne liste, bele liste, sive liste, Bajesova tehnika filtriranja i brojne druge. O ovim metodama sam pisao u ovoj knjizi.

Evo još nekoliko opštih preporuka:

• Definišite kompanijske polise i procedure za slanje upozorenja na viruse i držite ih se.
• Budite informisani o aktuelnim hoax porukama. Većina security i antivirusnih kompanija ima na svojim Web sajtovima odeljak za ovu namenu.
• Nemojte prosleđivati hoax mailove i lančana pisma.
• Proveravajte direktno ili drugim načinima komunikacije (recimo pozovite telefonom kolegu koji se razume bolje od Vas ili sistem ili mrežnog administratora)
• Koristite softver za filtriranje mailova
• Nikada ne kupujte nešto na bazi neželjene ili neproverene pošte
• Ako ne znate pošiljaoca, obrišite poruku ili pažljivo proverite izvor i sve ostale detalje
• Nikada ne odgovarajte na spam poruke, ne klikćite na linkove u njima
• Onemogućite podrazumevani prikaze slika u porukama
• Korisna preporuka koje se mnogi ne drže je: ne koristite preview mod u svom e-mail klijentu

Primera radi, ukoliko dobijete poruku sa molbom za pomoć obolelom detetu sa nepoznate adrese, sažalite se i hoćete da pomognete, prvo sve detaljno proverite sa više strana i više aspekata. Proveru uradite putem ljudi koje poznajete i kojima možete da verujete. Najbolje ne mailom nego direktnim kontaktom ili telefonom. Vrlo često se pažljivim čitanjem teksta poruke može otkriti da li se radi o pokušaju prevare. Ukoliko otkrijete da se radi o pokušaju prevare, najbolje da obavestite policiju. Time ćete zaštititi i druge koje bi možda naseli.

Malo istorije:
Po nekim autorima prvi e-mail hoax je bio poslat 1992 godine i upozoravao je na navodni virus koji će obrisati ceo hard disk ako se otvori mail sa naslovom "Good Times".



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

b92fmember b92fmember 00:08 11.05.2011

spam


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:10 11.05.2011

Re: spam

Prvi pa spam.
b92fmember b92fmember 00:19 11.05.2011

Re: spam

Dragan Pleskonjic
Prvi pa spam.

Nisam još stigo da pročitam, samo da rezervišem mesto :)
... i smislim nešto pametno.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:20 11.05.2011

Re: spam

b92fmember

Nisam još stigo da pročitam, samo da rezervišem mesto :)


Samo napred. :)
ivana23 ivana23 00:27 11.05.2011

Re: spam

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:39 11.05.2011

Re: spam

ivana23


Postoji i anti-chain-letter:

Dear Friend,

This is not a chain letter. It was not started decades ago in The
Netherlands, nor was it perpetrated centuries ago by some deranged monk on
Easter Island (which is highly unlikely in the first place, since EMACS
only works on smart display terminals, and they weren't available on Easter
Island back then, due largely to the U.S. state department's vigorous ban on
exportation of advanced technology to deranged monks on equatorial islands).

There is no luck associated with this letter. Hence, it is
pointless to send five copies of this letter to people you like. In fact,
it is vigorously discouraged, since, by sending this letter through the
postal service, you are needlessly burdening an already overworked system.
You also increase the chance of the postal service losing mail. Murphy's
Law will take effect here, resulting in your letter being delivered the next
day, and a Red Cross package to a needy individual in Zimbabwe to be
accidentally re-routed to Hackensack, New Jersey, thus becoming lost
forever. You do not stand a chance, however, of displacing any junk mail.

If you break the chain, and fail to send five copies of this letter
to other unfortunate individuals, then absolutely nothing extraordinary will
happen to you. If, on the other hand, you do propogate five copies of this
letter, then absolutely nothing extraordinary will happen to you, either.

A friend.
b92fmember b92fmember 00:54 11.05.2011

Re: spam

možda bi u borbi protiv spama više uspeha imala španska inkvizicija...

Jedan od boljih načina da se reši problem spam-a u inboxu, je da se filtriranje prepusti specijalizovanim servisima za filtriranje pošte. Jedini problem je što to može da košta poprilično.

Ali za kućne korisnike i manje organizacije google spam filter je prilično dobro a besplatno rešenje.

Što se tiče ostalih gore navedenih problema, poput fishinga, hoaxa i sl. dobra edukacija je jedini lek. Možda bi decu trebalo na časovima informatike učiti o tome kako da se ne upecaju na lažne mailove i tako otkriju recimo svoju fejsbuk lozinku.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:08 11.05.2011

Re: spam

Jedan od boljih načina da se reši problem spam-a u inboxu, je da se filtriranje prepusti specijalizovanim servisima za filtriranje pošte. Jedini problem je što to može da košta poprilično.

ne znam koliko košta ali znam da ja nikada ne dobijam taj bulšit u inbox. to sve lepo gmail sredi sam od sebe. :)

ps. bilo bi divno kada bi na b92 blogu imali bar jednog Apple eksperta da pomogne kompozitorkama unesrećenim crkavanjem Mail klajenta . još uvek ne mogu da ga popravim a ne mogu ni da pronađem rešenje na forumima i support-sajtovima.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 01:22 11.05.2011

Re: spam

BebaOdLonchara
ne znam koliko košta ali znam da ja nikada ne dobijam taj bulšit u inbox. to sve lepo gmail sredi sam od sebe. :)


Da, gmail je dobar u "sasecanju" spama.

ps. bilo bi divno kada bi na b92 blogu imali bar jednog Apple eksperta da pomogne kompozitorkama unesrećenim crkavanjem Mail klajenta . još uvek ne mogu da ga popravim a ne mogu ni da pronađem rešenje na forumima i support-sajtovima.


Dozvaćemo nekoga, recimo Alecka.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:32 11.05.2011

Re: spam

Dozvaćemo nekoga, recimo Alecka.

4krofnica 4krofnica 08:58 11.05.2011

Re: spam

nikada ne dobijam taj bulšit u inbox


i yahoo je tu sasvim dobar.

ja sam imala problem sa svojom nalogom samo kad sam ga otvorila. ali nevezano za temu : nekim cudnim putevima (sad ces Dragane reci da je to nemoguce:) sam imala problem sa korisnicom koja je imala potpuno isti juzer-nejm kao ja. nemam pojma kako se to desilo, ja sam dobijala njene mejlove a ona nije moje. i tako smo nas dve kontaktirale (preko njenih prijatelja) izgleda da smo negde u isto vreme otvorile nalog, mislim da je to bilo '98me, nemam pojma koji je bio njen pass ali regularno smo zajedno koristile isti nalog. posle nekog vremena sam je zamolila da napravi drugi (there can be only One:) što je i ucinila.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:46 11.05.2011

Re: spam

4krofnica
ja sam imala problem sa svojom nalogom samo kad sam ga otvorila. ali nevezano za temu : nekim cudnim putevima (sad ces Dragane reci da je to nemoguce:) sam imala problem sa korisnicom koja je imala potpuno isti juzer-nejm kao ja. nemam pojma kako se to desilo, ja sam dobijala njene mejlove a ona nije moje. i tako smo nas dve kontaktirale (preko njenih prijatelja) izgleda da smo negde u isto vreme otvorile nalog, mislim da je to bilo '98me, nemam pojma koji je bio njen pass ali regularno smo zajedno koristile isti nalog. posle nekog vremena sam je zamolila da napravi drugi (there can be only One:) što je i ucinila.


Meni deluje nemoguće: dva potpuno ista korisnička imena na istom domenu.

Mogu da pretpostavim da se radi o tome ste u isto vreme otvorile tj. javile da otvorite naloge, pa se neki admin tamo zbunio i mislio da je to jedan te isti. Ovo pogotovu što je bilo 98-e. Ali da ne nagađam.
Atomski mrav Atomski mrav 09:51 11.05.2011

Re: spam

Meni deluje nemoguće: dva potpuno ista korisnička imena na istom domenu.


That is what happens when you divide by zero
antioksidant antioksidant 12:14 11.05.2011

Re: spam

ja sam imala problem sa svojom nalogom samo kad sam ga otvorila. ali nevezano za temu : nekim cudnim putevima (sad ces Dragane reci da je to nemoguce:) sam imala problem sa korisnicom koja je imala potpuno isti juzer-nejm kao ja. nemam pojma kako se to desilo, ja sam dobijala njene mejlove a ona nije moje. i tako smo nas dve kontaktirale (preko njenih prijatelja) izgleda da smo negde u isto vreme otvorile nalog, mislim da je to bilo '98me, nemam pojma koji je bio njen pass ali regularno smo zajedno koristile isti nalog. posle nekog vremena sam je zamolila da napravi drugi (there can be only One:) što je i ucinila.

veoma jedinstven opis podvojene licnosti :)

mada si dobro prosla
ja se 98me uopste ne secam
Vera Johnson Vera Johnson 00:50 11.05.2011

odlicna,

odlicna tema, narocito prvi paragraf (ostali su mi jasni - radila sam u velikoj firmi, pa je it departman to fino objasnio).

sta raditi kad ti mili i dragi salju srceparatelne poruke, a na kraju pretnja: ako izbrises (delete) poruku, desice ti se ... (stogod), ako zelis srecu (pare, ljubav, dopuniti po zelji ili potrebi)posalji na pet ili deset adresa?

stra raditi kad mile i drage zamolis da ti ne salju vise takve bozobozluke
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:54 11.05.2011

Re: odlicna,

Vera Johnson
odlicna tema, narocito prvi paragraf (ostali su mi jasni - radila sam u velikoj firmi, pa je it departman to fino objasnio).


Hvala.

sta raditi kad ti mili i dragi salju srceparatelne poruke, a na kraju pretnja: ako izbrises (delete) poruku, desice ti se ... (stogod), ako zelis srecu (pare, ljubav, dopuniti po zelji ili potrebi)posalji na pet ili deset adresa?

stra raditi kad mile i drage zamolis da ti ne salju vise takve bozobozluke


Samo im pošaljete link na ovaj tekst da pročitaju. Verujem da će polovina njih odustati od slanja.
Vera Johnson Vera Johnson 02:10 11.05.2011

Re: odlicna,

"Samo im pošaljete link na ovaj tekst da pročitaju. Verujem da će polovina njih odustati od slanja."

ma, ne vredi. toliko im je "buran" poslovni zivot da od duga vremena, a sedeci pred racunarom, moraju da salju viceve (tu nemam nista protiv) i chain letters.

kako vidim kod gos'n sabca, to ce potrajati, s obzirom da je legalno i da poslodavac to ne sme da sprecava pa ce mi se "patnja" produziti. al' ajde
Jukie Jukie 07:45 11.05.2011

Re: odlicna,

Vera Johnson
sta raditi kad ti mili i dragi salju srceparatelne poruke, a na kraju pretnja: ako izbrises (delete) poruku, desice ti se ... (stogod), ako zelis srecu (pare, ljubav, dopuniti po zelji ili potrebi)posalji na pet ili deset adresa?stra raditi kad mile i drage zamolis da ti ne salju vise takve bozobozluke


A šta raditi kada ti takve mejlove šalju magistri zaposleni po ustanovama kulture i obrazovnim ustanovama? Valjda znaju bolje? Ne mogu da se vade da su naivna deca koja su htela da se igraju pa su jadna nasela na hoax.

Naravno ispred poruke idu kilometri mejl adresa sa znakovima "je više", koje je petoro-sedmoro poslednjih u lancu ostavilo umesto da ih pobrišu. Verujem da mnogi od njih dobijaju isti mejl deset puta dnevno.
Hansel Hansel 07:49 11.05.2011

Re: odlicna,

"Samo im pošaljete link na ovaj tekst da pročitaju. Verujem da će polovina njih odustati od slanja."
ma, ne vredi.

Ma, odustaće! Ja sam Draganu dosađivao da ovo napiše upravo iz tog razloga, još jednom mu se javno izvinjavam!


Dakle, Dragane, hvala mnogo, tekst je odličan , mislim da će mnogima biti koristan, a naročito u ove svrhe, samo možda još da dodate u tekst eksplicitno da niko ne prati(?) prosleđivanje, a još manje daje pare za prosleđene mejlove i - misija potpuna!
Hansel Hansel 08:11 11.05.2011

"Zahvalnost" prijateljima


Učinila sam što ste mi rekli

PROSLIJEDILA SAM RAZNE E-MAILOVE NA 20 ADRESA, UPRAVO KAKO JE PISALO

Još uvijek čekam da se desi čudo.....



Svim mojim prijateljima koji su mi u posljednje vrijeme slali "dobre želje" pisma sreće, male anđele ili OBEĆAVAJUĆE čudo ako proslijedim neke mailove

NIŠTA OD TOGA SE NIJE OBISTINILO !

UBUDUĆE - ŠALJITE MI ISKLJUČIVO NOVAC, ČOKOLADU, VODKU,
KARTE ZA BIOSKOP, POZORIŠTE ILI ARANŽMANE ZA PUTOVANJA

HVALA!


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:25 11.05.2011

Re: odlicna,

Hansel
Ma, odustaće! Ja sam Draganu dosađivao da ovo napiše upravo iz tog razloga, još jednom mu se javno izvinjavam!


Bez brige, bila je to dobra sugestija. Očito se radi o važnoj i dobroj temi. Zato hvala tebi na ideji.

Hansel
Dakle, Dragane, hvala mnogo, tekst je odličan , mislim da će mnogima biti koristan, a naročito u ove svrhe, samo možda još da dodate u tekst eksplicitno da niko ne prati(?) prosleđivanje, a još manje daje pare za prosleđene mejlove i - misija potpuna!


Nema na čemu. Dodao sam to u deo o lančanim pismima.
Hansel Hansel 09:59 11.05.2011

Re: odlicna,

Super, ipak hvala, sada imam referencu kad ljudima pričam da to ne može biti tačno! Već sam spremio jedan cirkularni mejl s linkom na blog!
Freedom of Information Freedom of Information 18:14 12.05.2011

Re: odlicna,

Bez brige, bila je to dobra sugestija. Očito se radi o važnoj i dobroj temi. Zato hvala tebi na ideji

Jeate Dragane sjajna je tema.Hvala Hanselu na ideji a Vama na realizaciji.
Hansel Hansel 21:22 12.05.2011

Re: odlicna,

Nema na čemu, što se mene tiče, Vaš blog mi je poslužio kao "medijum" za još jedno "diskretno" podsećanje, tako da - hvala i Vama!
a_jovicic a_jovicic 02:14 14.05.2011

Re: odlicna,


sta raditi kad ti mili i dragi salju srceparatelne poruke, a na kraju pretnja: ako izbrises (delete) poruku, desice ti se ... (stogod), ako zelis srecu (pare, ljubav, dopuniti po zelji ili potrebi)posalji na pet ili deset adresa?

stra raditi kad mile i drage zamolis da ti ne salju vise takve bozobozluke

Samo im pošaljete link na ovaj tekst da pročitaju. Verujem da će polovina njih odustati od slanja.


Ja sam nekada davno primenjivao malo "modifikovanu" varijantu Plekijevog predloga ... ZaGooglAm malo da nadjem opis identičnog spam-a (obično ga imaju site-ovi antivirusnih softvera) i onda pošaljem link (a tamo inače lepo opisuju i varijacije na poruku i kako se zove spam i svašta nešto). Ne pomaže iz prve ali posle 3-4 (a kod upornijih slučajeva i malo više) puta obično shvate pa ne šalju više.
jesen92 jesen92 01:05 11.05.2011

da pohvalim

...tvoji blogovi su zaista vrlo korisni a uz to zanimljivi...

a sad jedno pitanjce: meni se desava da ponekad dobijem mail od sebe same ...odmah brisem pa ne znam sta je unutra ali sam se jednom odvazila i otvorila i unutra je bio neki link koji nisam smela da otvorim...zanima me o cemu se tu radi?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 01:19 11.05.2011

Re: da pohvalim

jesen92
...tvoji blogovi su zaista vrlo korisni a uz to zanimljivi...


Hvala.

a sad jedno pitanjce: meni se desava da ponekad dobijem mail od sebe same ...odmah brisem pa ne znam sta je unutra ali sam se jednom odvazila i otvorila i unutra je bio neki link koji nisam smela da otvorim...zanima me o cemu se tu radi?


Kažu da je osnovna verzija odlaznog mail protokola napravljena tako da se u polje FROM može upisati bilo šta. Spameri to koriste i stavljajući adresu primaoca u polje FROM tj. polje za pošiljaoca maila, imaju veće šanse da će mail biti isporučen na adresu tj. da će proći spam filtere.
jesen92 jesen92 01:22 11.05.2011

Re: da pohvalim

Kažu da je osnovna verzija odlaznog mail protokola napravljena tako da se u polje FROM može upisati bilo šta. Spameri to koriste i stavljajući adresu primaoca u polje FROM tj. polje za pošiljaoca maila, imaju veće šanse da će mail biti isporučen na adresu tj. da će proći spam filtere.
...Hvala !!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 01:26 11.05.2011

Re: da pohvalim

jesen92
...Hvala !!


NNČ (skraćeno od: nema na čemu)
fantomatsicna fantomatsicna 01:28 11.05.2011

Spam

Prtiznajem samo kao mesnati proizvod.A jes vala dosadan:) Hvala bogu i za nas neznalice postoje neke zastite
49 41 49 41 03:49 11.05.2011

New Area Code, ...

bla, bla,...

New Area Code - PLEASE READ Be sure you read this and pass it on.

809 Area Code
We actually received a call last week from the 809 area code. The woman said 'Hey, this is Karen. Sorry I missed you- get back to us quickly. I have something important to tell you.' Then she repeated a phone number beginning with 809. We did not respond. Then this week, we received the following e-mail:

Do Not DIAL AREA CODE 809, 284, AND 876 from the U.S. or Canada .

THIS IS VERY IMPORTANT INFORMATION PROVIDED TO US BY AT&T. DON'T EVER DIAL AREA CODE 809
This one is being distributed all over the US ... This is pretty scary, especially given the way they try to get you to call.


Be sure you read this and pass it on.
They get you to call by telling you that it is information about a family member who has been ill or to tell you someone has been arrested, died, or to let you know you have won a wonderful prize, etc..
In each case, you are told to call the 809 number right away. Since there are so many new area codes these days, people unknowingly return these calls.

If you call from the U.S. or Canada , you will apparently be charged a minimum of
$2425.00 per-minute.

And you'll also get a long recorded message. The point is, they will try to keep you on the phone as long as possible to increase the charges.

WHY IT WORKS:

The 809 area code is located in the Dominican Republic .
The charges afterward can become a real nightmare. That's because you did actually make the call. If you complain, both your local phone company and your long distance carrier will not want to get involved and will most likely tell you that they are simply providing the billing for the foreign company. You'll end up dealing with a foreign company that argues they have done nothing wrong.

Please forward this entire message to your friends, family and colleagues to help them become aware of this scam.

AT&T VERIFIES IT'S TRUE :http://www.att.com/gen/press-room?pid=6045 http://www.att.com/gen/press-room?pid=6045

SNOPES VERIFIES IT'S TRUE:http://www.snopes.com/fraud/telephone/809..asp http://www.snopes.com/fraud/telephone/809..asp
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 05:38 11.05.2011

Monty Python - Spam


U svom izvornom značenju reč «spam» je mesni narezak, svojevrsni pradeda brze hrane i mekdonaldskog pogleda na ishranu. Sa Spamom je američka kompanija Hormel Foods još daleke 1891. godine krenula iz Minesote u osvajanje sveta, da bi neviđen poslovni bum napravila za vreme Drugog svetskog rata, snabdevajući u ogromnim količinama vojsku ovim konzervama nekvalitetnog i nehranjivog mesa.

Neukusna piletina i govedina spakovana u limenke sa nalepnicima na kojima fan srećnog lica uživa u mesnom naresku “spam”, inspirisala je 1970. godine družinu zezatora iz Letećeg cirkusa Monti Pajton da naprave skeč u kome blesavi Vikinzi otkidaju uz pesmicu: ''Spam, spam, spamity spam!'' Poenta skeča je da su Vikinzi suludi jer obožavaju da jedu za doručak odvratne spam nareske, pa naziv mesne konzerve ponavljaju tokom tri i po minutnog skeča ništa manje nego 132 puta, sve dok kolektivno ne ogluve i ne obnevide (spam spam spam spam spam spam spam spam spamity spam!!! wonderful spam!!!! this is good!).

Ništa čudno onda da je naziv “spam”, sa montipajtonovskom dijagnozom da je reč o besmislici koja se ponavlja do u beskraj, pravo iz tanjira uskočio na internet, kao odomaćeni planetarni žargon i sinonim za neželjenu elektronsku poštu koja ima sindrom preteranog, višestrukog slanja. Jer, nije tajna, u celom svetu zasuti e-mail sandučići su preopterećeni, ili se pak tope i guše u pokušaju da isporuče neviđenu gomilu đubreta.

U oštroj trci da se nešto uvali, psihologija spama igra na kartu ljudske pohlepe, kombinovane slabostima i strahovima. I naravno da svaki normalan belosvetski korisnik interneta upotrebljava sva raspoloživa sredstva da se zaštiti od perfidnih spamera, imajući uvek na umu zlatno pravilo odbrane: briši bez otvaranja sve neželjene poruke e-pošte i nikad ne odgovaraj, [url=http://blog.b92.net/arhiva/node/5274.html]makar svisnuo od radoznalosti.
[/url]
Jukie Jukie 07:38 11.05.2011

Re: mesni narezak

Vesna Knežević Ćosić
U svom izvornom značenju reč «spam» je mesni narezak, svojevrsni pradeda brze hrane i mekdonaldskog pogleda na ishranu.

Ja se sećam da je mesni narezak bio prilično ukusan (i sitno mleven) kad sam bio mali, a verovatno se kasnije iskvario. Inače kažu da u Polineziji (i tako tim ostrvima gde nema brzog interneta) vole da jedu narezak jer se ne kvari tako lako kao bilo šta drugo što imaju (jer je vruće i vlažno) pa može da stoji bar neko vreme, i seckaju ga u razna jela (verovatno su im riba i kokos izašli na nos).
fantomatsicna fantomatsicna 01:19 12.05.2011

Re: mesni narezak

verovatno su im riba i kokos izašli na nos).


Jeste to i corned beef jedu jedu..:)
maksa83 maksa83 06:18 11.05.2011

...

At last !! A decent chain letter as opposed to normal chain letters/pyramid schemes, this one costs nothing, and you can only win.
Simply send this e-mail to 9 of your mates.


INSTRUCTIONS:

Anaesthetise your wife, put her in a large carton, (don't forget some ventilation holes), and send it to the person who is at the top of your list. Soon, your name will be at the top of the list, and you will receive 823,542 women through the post.

Statistically, among those women, will be at least:

0.5 Miss Worlds

2.5 Models

463 Wild nymphos

3,234 Good-looking nymphos

20,198 Who enjoy multiple org*sms

40,198 Bi-se*ual women.

In total, that is 64,294 women who are simply hornier, less inhibited, and tastier than the grumpy old bag you posted off.

And, best of all, your original package is guaranteed not to be one of those that come back to you.

DO NOT BREAK THIS CHAIN LETTER.

One guy for example who sent the letter to only 5 instead of 9 of his friends got his original girlfriend back, still in the old dressing gown he sent her off in, with the same old migraine attack, and the accusatorial _expression on her face. On the same day, the international supermodel he'd been living with since he sent off his old girlfriend moved out to live with his best friend (to whom he had not sent the chain letter).

While I am sending this letter, the guy that is in 6th place above me has already received 837 women and is lying in hospital suffering from exhaustion. Outside his ward are 452 more packages.

YOU MUST BELIEVE THIS E-MAIL.

This is a unique opportunity to achieve a totally satisfying sex life. No expensive meals out, no lengthy conversations about trivialities (that only interest women). No obligations, no grumpy mother-in-law, and no unpleasant surprises like marriage or engagement. Do not hesitate........ send this letter today to 9 of your best friends.

PS. - Even when you have no girlfriend, you can send your vacuum cleaner; none of the other women that arrives will know how to use it.

PPS. - This letter can also be copied to women you know so that they can prepare themselves for the great adventure that they may soon undertake
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:55 11.05.2011

six degrees of separation

Da istrolujem: u šestom kolenu, svi Islandjani su zaista rodjaci, na ovaj ili onaj način
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:42 11.05.2011

Re: six degrees of separation

postoji jedna teorija po kojoj neke marketing agencije koriste lančana pisma da prate ponašanja ljudi. Na taj način oni vide ko je sklon i podložan ovakvim stvarima, jer se mailovi vrate nazad do njih nakon 6 ili 7 krugova (six degrees of separation). Nakon što ih "identifikuju", bomarduju ih reklamama. Oni koji prosleđuju chain letters su najčešće vrlo podložni "reklamnoj manipulaciji".


Nije trol, postoji jedna teorija po kojoj neke marketing agencije koriste lančana pisma da prate ponašanja ljudi. Na taj način oni ustanove ko je sklon i podložan ovakvim stvarima, jer se mailovi vrate nazad do njih nakon 6 ili 7 krugova (six degrees of separation). Nakon što ih "identifikuju", bomarduju ih reklamama. Oni koji prosleđuju chain letters su najčešće vrlo podložni "reklamnoj manipulaciji".
zoja444 zoja444 16:40 11.05.2011

Re: six degrees of separation

Dragan Pleskonjic
Nije trol, postoji jedna teorija po kojoj neke marketing agencije koriste lančana pisma da prate ponašanja ljudi. Na taj način oni ustanove ko je sklon i podložan ovakvim stvarima, jer se mailovi vrate nazad do njih nakon 6 ili 7 krugova (six degrees of separation). Nakon što ih "identifikuju", bomarduju ih reklamama. Oni koji prosleđuju chain letters su najčešće vrlo podložni "reklamnoj manipulaciji".


hvala na objasnjenju. bas sam htela da pitam cemu uopste i sluze ta lancana pisma.

imam jos jedno pitanje i izvinjavam se ako nije vezano za temu. otvorila sam nalog na yahoo-u, i nikome nisam ni dala tu adresu niti sam slala ikakve mailove sa njega. javile su mi se 2 osobe, potpuno nepoznate, da zele chat samnom. kako je to moguce i o cemu se tu radi?

hvala.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:39 11.05.2011

Re: six degrees of separation

zoja444
imam jos jedno pitanje i izvinjavam se ako nije vezano za temu. otvorila sam nalog na yahoo-u, i nikome nisam ni dala tu adresu niti sam slala ikakve mailove sa njega. javile su mi se 2 osobe, potpuno nepoznate, da zele chat samnom. kako je to moguce i o cemu se tu radi?


Ako adresu niste nikome dali i niste slali / primali mailove preko te adrese, onda je zaista pitanje kako je do toga došlo. Ne znam da li Yahoo dozvoljava da nepoznata lica vide adrese, ali ne bi trebalo.
b92fmember b92fmember 21:42 11.05.2011

Re: six degrees of separation

otvorila sam nalog na yahoo-u, i nikome nisam ni dala tu adresu niti sam slala ikakve mailove sa njega. javile su mi se 2 osobe, potpuno nepoznate, da zele chat samnom. kako je to moguce i o cemu se tu radi?

Spam se šalje i na email adrese koje su generisane posebnim algoritmima.

Ako je tvoj mail na recimo zoja444 at yahoo.com, nije potrebno nikome da ga daš da bi spam počeo da stiže na tvoju adresu. Spameri jednostavno pretpostavljaju da ta adresa postoji i šalju spam na milione takvih adresa iako znaju da će mali procenat stići na odredište. To im se isplati jer veoma malo košta.


Jedan od načina da se odbrani od spama bi mogao da bude da se za email adresu koristi neki proizvoljan niz karaktea, recimo alshowa823as@yahoo.com.
Uz uslov da se taj email nigde javno ne objavljuje već samo pouzdanim osobama.

Na crnom tržištu su baze validnih emailova koji su u upotrebi veoma cenjene jer to znatno pojednostavljuje slanje spam-a.

Takodje je veoma bitno da je prikaz slika u mailovima isključen jer je to način kojim spameri mogu da dobiju potvrdu da je spam stigao baš na određenu adresu i obeležiti je kao valdnu, što će povećati broj spam poruka poslatih na istu.
b92fmember b92fmember 21:48 11.05.2011

Re: six degrees of separation

Dragan Pleskonjic

Ako adresu niste nikome dali i niste slali / primali mailove preko te adrese, onda je zaista pitanje kako je do toga došlo. Ne znam da li Yahoo dozvoljava da nepoznata lica vide adrese, ali ne bi trebalo.


Jedan od veoma prostih a efikasni načina borbe protiv spama je i kreiranje "honypot" email naloga. Adresa koja ničem drugom ne služi i nikome nije poznata osim da sve što stigne na tu odresu označi kao spam.

Na taj način se identifikuju ip adrese sa kojih je ta poruka poslata i stavljaju se na crnu listu, a "otisak" takve poruke se označava kao spam pa je spam filteri lakše prepoznaju i filtriraju.
zoja444 zoja444 23:27 11.05.2011

Re: six degrees of separation

hvala na objasnjenjima.
lull lull 07:26 12.05.2011

Re: six degrees of separation

imam jos jedno pitanje i izvinjavam se ako nije vezano za temu. otvorila sam nalog na yahoo-u, i nikome nisam ni dala tu adresu niti sam slala ikakve mailove sa njega. javile su mi se 2 osobe, potpuno nepoznate, da zele chat samnom. kako je to moguce i o cemu se tu radi?


Kada se otvori Yahoo adresa, autimatski se kreira i chat nalog koji je vidljiv ako ga ne podesite drugačije.
Treba da vidite jednog smajlića u gornjem levom uglu i klikom na njega ćete se deaktivirati
zoja444 zoja444 07:39 12.05.2011

Re: six degrees of separation

Treba da vidite jednog smajlića u gornjem levom uglu i klikom na njega ćete se deaktivirati


mislim da znam na sta se misli. ukljucena mi je opcija "invisible", ali mi je misterija u tome sto su ti pozivi za chat stigli dok sam bila offline. nije bilo nikakvih mail-ova ni spam-ova.
highshalfbooze highshalfbooze 09:23 11.05.2011

Chain Letter

Skoro sam pričao drugaru mog sina da su se "Chain Letter" ranije pisali ručno. Ako je neko želeo da prosledi, morao je da napiše rukom 10 pisama, kupi 10 koverata i 10 markica
a_jovicic a_jovicic 02:30 14.05.2011

Re: Chain Letter ... i "piramidalne šeme"

highshalfbooze
Skoro sam pričao drugaru mog sina da su se "Chain Letter" ranije pisali ručno. Ako je neko želeo da prosledi, morao je da napiše rukom 10 pisama, kupi 10 koverata i 10 markica

... a bilo je i "varijacija" (negde tamo krajem osamdesetih kad smo imali problema sa "stabilizacijom" i "promašenim investicijama" ) ... pa su se u kovertama slale i pare (prvom na listi). A onda su došle "divne" devedesete pa smo dobili to isto i "institucionalizovano" (Jezda i Dafina) a nešto kasnije i "našminkano" (multi-level marketing)

... tako da ovi e-mail spamovi nisu ništa u poredjenju sa tim. Nego kad smo kod "tradicionalnih" metoda. Jel' ima neko efikasan anti-spam "softver" za gomile gluposti koje dobijam u poštanskom sandučiću. Niti mi treba vodoinstalater niti pizza za doneti ... a ne interesuje me ni šta je na sniženju u lokalnom supermarketu ... Jedina korist od tolikih papira je što ih strpam u kesu za reciklažu (sreća te imam relativno blizu punkt za prikupljanje)
Hansel Hansel 09:51 11.05.2011

Bcc

Jedna sugestija svima koji prosleđuju bilo koju poruku za koju nije važno da svi primaoci vide kome je poslata - koristite polje Bcc (skrivena kopija). Tako nijedan primalac neće videti nijednu drugu adresu sem vaše, i ako i sâm prosledi poruku, a ne obriše originalni "heder", svi drugi će dobiti samo vašu adresu.

Dakle, drugi predlog je - brišite hedere iz prethodnih ciklusa prosleđivanja - eventualni spamer (a nije daleko od logike sumnja da su bar neki od ovakvih mejlova pravljeni u te svrhe) tako neće moći da pokupi adrese iz jednog takvog mejla, pošto neće naći ni jednu, sem onoga ko mu je mejl prosledio...

Kad smo već kod Bcc-a, ako neko ne zna, to je skraćenica za "blind carbon copy". Cc. je "carbon copy" - tu svi primaoci "vide" jedni druge. Primaoci stavljeni u Bcc. vide sve druge iz polja "To" i "Cc", svi drugi ne vide primaoce koje je pošiljalac stavio u polje Bcc. (ne vide se ni međusobno).

Pomišljam da se i ovo može specifično zloupotrebiti, ali - nemojte to...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:57 11.05.2011

Re: Bcc

Hansel
Jedna sugestija svima koji prosleđuju bilo koju poruku za koju nije važno da svi primaoci vide kome je poslata - koristite polje Bcc (skrivena kopija)...


I još jedna: potražite na Internetu pravila lepog ponašanja pri korištenju elektroneske pošte - email etiquette, primer ovde.
mirelarado mirelarado 16:45 11.05.2011

Re: Bcc

I još jedna: potražite na Internetu pravila lepog ponašanja pri korištenju elektroneske pošte - email etiquette, primer ovde.


Одличан линк, хвала.

И врло користан текст, као и увек. :)
encephalon encephalon 10:41 11.05.2011

Tuzba

Koleginica inace malo starija zena koja vodi pravnu sluzbu i HR sluzbu je htela da tuzi gospodina Kasperskaja (Kaspersky) zato sto joj je poslao mail vezano za sihurnost podataka i takodje je htela da tuzi gospodina NN koji je starijoj zeni poslao reklamu za vijagru. :) Tako da mislim da je pored ljudskog sazaljenja i solidarnosti, postoji i neupucenost, odnosno ljudi nemaju pojma sta je to, tako da ce vrlo verovatno odreagovati na mail, odnosno SMS. Veoma je bitno nauciti ljude sta je to, kako ne bi pravili neke takve greske.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:44 11.05.2011

Re: Tuzba

encephalon
... Veoma je bitno nauciti ljude sta je to, kako ne bi pravili neke takve greske.


Možda bi pomoglo kad bi oni pročitali tekstove na ovom blogu.
encephalon encephalon 14:21 11.05.2011

Re: Tuzba

Toliko dobro surfuju netom, da znaju taman toliko da ukucaju vesti ili recepte u google. :)
superbalkanka superbalkanka 22:39 11.05.2011

Re: Tuzba

Vjerovatno je najveći lik moja mama, koja me je, sva uspaničena, nazvala i rekla da joj je Telekom poslao mejl sa upozorenjem da će da joj isključe internet, ako ne prestane da spamuje I da, naučiti je da postoji ignoriši funkcija na fejsbuku je bio duuuuug proces. Tako da je mama fan svega i svačega. Od Dejvida Gete do Miki Mausa
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:53 11.05.2011

Ljudska glupost ili neinformisanost...

... nemaju granice. Evo, malopre, vidim kako šibicari i dalje vaćare ovde po Ženevi. A mislio sam da svako već odavno zna da je to prevara
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:47 11.05.2011

Re: Ljudska glupost ili neinformisanost...

Dve stvari su neograničene: glupost i svemir. Za ovu drugu nismo sigurni.

Usput da pomenem: ovih dana kruže brojni hoax mailovi na temu Osame bin Ladena. Neki sadrže linkove koje nikako ne bi trebalo posećivati. Drugi "savetuju" da preuzmete i specijalni softver koji omogućava da vidite snimak egzekucije. Objašnjenje je da Vam taj "softver treba zbog lošeg kvaliteta snimka". Očito se radi o zlonamernom kodu, koga se treba čuvati.



Kazezoze Kazezoze 22:05 11.05.2011

Re: Ljudska glupost ili neinformisanost...

Usput da pomenem: ovih dana kruže brojni hoax mailovi na temu Osame bin Ladena.

meni stigla samo slika...

dolybell92 dolybell92 06:35 12.05.2011

Re: Ljudska glupost ili neinformisanost...

(Just verified this with Snopes and is is REAL.
ALSO WENT TO TRUTH OR FICTION, IT'S on their site also.)

Emails with pictures of Osama Bin-Laden hanged are being sent and the moment that you open these emails your computer will crash and you will not be able to fix it!
If you get an e-mail along the lines of 'Osama Bin Laden Captured' or 'Osama Hanged', don't open the Attachment!!!!
This e-mail is being distributed through countries around the globe, but mainly in the US and Israel.



http://www.snopes.com/computer/virus/osama.asp

49 41 49 41 02:59 12.05.2011

Pokradeno je

preko 7 miliona Hotmail adresa i kontakata.

Pored nekoliko mailova u zadnjih dve godine; pre par dana sam dobio - opet mail od prijatelja; koji nikad ne komunicira sa mnom na engleskom.

Hi, (on nikada u predmetu ne stavlja "Hi".
Dobio sam super posao na "Googlu", ako si i ti zainteresovan, klikni ovde i pregledaj ove poslove.
dolybell92 dolybell92 06:30 12.05.2011

HOAX


Hoax je najčešće poruka koja vas upozorava na nepostojeću i lažnu opasnost, napad ili zlonamerni kod. Često će vam reći da se radi o zlonamernom kodu koji je nemoguće otkriti, a koji ima veoma destruktivni karakter.

...uopste informacije koje deluju ozbiljno...potraga za nestalim detetom...
virus opasan po "život" kompa...
bilo šta uverljivo (za vas ) nepoznatog osnovnog porekla,
a i poznatog...ne proslediti dalje bilo kome, naravno...

Ako ste radoznali da proverite verodostojnost informacije
može se koristiti i sledeći princip: (ja ga koristim ako me baš nešto
intrigira, da proverim...kako sam savet dobila tako vam ga i
prosleđujem, jer provereno - radi)

The way to do this check is:

- go to http://www.google.com
- in google search window type:
hoax - <sentence from the info or some specific from the info>
or
Urban Legends - <sentence from the info>
or
snopes - <sentence from the info>

- Google will display a list of various links for the asked text
but not all links are from the so-called hoax sites,
You'll be able to see by the link they display which one are those
and which one are just blog sites or people comments.
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:10 12.05.2011

Jedan od meni omiljenijih

Friendly greetings to you.

Let me begin by introducing myself. I Mr JAMAL, perhaps the branch manager of the National Bank of Abu Dhabi. I have urgent and very confidential business proposition for you. American Foreign Affairs of Iraq oil consultant and contractor of the oil company Chevron, the late Mr. Thomas Stone numbered time (fixed) deposit for 12 calendar months, estimated at $ 12,000,000.00 (twelve million) U.S. one The state in my power. In the end, I sent another notice of his forwarding address but got no response. A month later, we sent a reminder and finally we found him a contract with the employer who is a consultant for Foreign Affairs of Iraq, "Oil has confirmed to us that he was really dead.


Until the time of his death, he was to visit my power to trust me that no one except me knew of his deposit in the bank. Thus, 12million dollars the state is still lying in my bank and no one will ever come forward to claim it. It is against this background that my assumption that I want you as a foreigner as next of kin, Thomas Stone so that you can get money in our interests. We will share the fund in the diet of 60% for me while 40% for you.


The risk is not so, as all documents for this transaction will be done by counsel, and my position as branch manager guarantees the successful implementation of this operation. If you are interested, please kindly reply to this message immediately. After receiving your response, I did If you provide more information and appropriate documents that will help you understand the transaction. Please send me your confidential telephone and fax numbers for easy communication.In, I would like you to please observe utmost confidentiality of the proposal, and be assured that this transaction would be most helpful for both of us in the end, if we both will work hand in hand to achieve success.

For a quick response to your message, please reply.

earliest response to this letter will be
greatly appreciated.


Sincerely,
Jamal


Naravno, nije mi samo "Džamal" pisao identičan ili sličan mejl.
Atomski mrav Atomski mrav 13:32 12.05.2011

Re: Jedan od meni omiljenijih

Dobih danas skoro identičan mail, samo iz Gane.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 15:20 12.05.2011

4 osnovne vrste lančanih pisama


Pogledajte na DevProTalku. Zabavno je!

Hvala Dejanu za link.
neogeo neogeo 16:05 12.05.2011

Re: 4 osnovne vrste lančanih pisama

Pogledajte na DevProTalku. Zabavno je!




Moram to da kopiram ovde za one koje mrzi da klikću na externe linkove:


Dobar dan.
Moje ime je Basmati Kasaar. Ja patim od retke i smrtonosne bolesti, losih
ocena, ekstremne nejebice kao i straha da cu biti kidnapovan i zatim
pogubljen analnom egzekucijom nakon sto me proglase krivim da sam prosledio
50 milijardi jebenih chainlettera koje sam dobio od ljudi koji zapravo
veruju da ce, ukoliko se jebena pisma proslede dalje, jadna petogodisnja
djevojcica iz Nepala kojoj je izrasla sisa na celu sakupiti dovoljno novca
da je ukloni, pre nego sto je seljacine roditelji prodaju u lokalni cirkus
kao nakazu. Da li vi zaista verujete da ce Bill Gates ili bilo ko drugi
pokloniti 1000 dolara vama ili bilo kom drugom ko je prosledio "njegov"
e-mail? Onda svakako verujete i da cu ja spavati sa svim cicama iz
poslednjeg izdanja Playboy-a ukoliko zamislite zelju i prosledite moj
e-mail svima iz vaseg adresara?
Mozda ce zlocesti virtuelni patuljci doci u moj stan i silovati me tokom
noci jer nisam nastavio lanac srece koji je zapocet 15-e godine posle
Hrista, a koji su u nasu zemlju donele rumunske prostitutke noseci ga u
anusu preko granice, kako bi izbegle sve kontrole. Da vidimo:

CETIRI OSNOVNE VRSTE CHAIN LETTER-A:

LANAC TIP 1

(skroluj dole)

Zamisli zelju!!!

Ne, zaista, zamisli jednu zelju!!!

Ucini to odmah, ili nikada neces izaci sa svojom simpatijom!!!

Zamisli nesto drugo!!!

Ne to, perverznjaku jedan!!!

Da li ti se prst umorio?

STANI !!!

Zar nije ovo bilo zabavno?

Nadam se da ce ti se zelja ispuniti

E sada, da biste se vecno osecali krivima, evo sta cu uraditi: prvo i
osnovno, ako ne posaljete ovaj e-mail na 8035 e-mail adresa u narednih 5
sekundi, silovace ce vas pobesnela bradavicasta svinja, a nakon toga cete
biti baceni sa vrha solitera na gomilu starog gvozdja.
To je istina!
Ali pazite, ovo pismo nije varka kao sva ostala pisma ovog tipa! OVO pismo
je ISTINITO! Zaista!!! Evo pravila:
1. Posaljite ovaj e-mail jednoj osobi: jedna osoba ce biti nadrkana na vas
jer ste joj poslali glupi chain letter.
2. Posaljite ovaj e-mail na 2-5 osoba: 2-5 osoba ce biti nadrkano na vas
jer ste im poslali glupi chain letter.
3. Posaljite ovaj e-mail na 5-10 osoba: 5-10 osoba ce biti nadrkano na vas
jer ste im poslali glupi chain letter, pa ce pokrenuti zaveru protiv vas i
vase porodice.
4. Posaljite ovaj e-mail na 10-20 osoba: 10-20 osoba ce biti nadrkano na
vas jer ste im poslali glupi chain letter, pa ce vam zajednicki zapaliti
kucu.

Hvala i srecno!!!

LANAC TIP 2:

Dobar dan, prvo zelim da se zahvalim sto ste odvojili par minuta da
procitate ovaj e-mail. Postoji, znate, jedan izgladneli decak koji zivi u
Dungorutiglopertominisku. On nema ruke, nema noge, nema roditelje, sto znaci
da nema golog govna. Zivot ovog decaka bi mogao biti spasen,
buduci da svaki put kada se ovaj e-mail prosledi dalje, 1 dolar se donira
Udruzenju za izgladnjele djecake bez nogu, ruku i roditelja iz
Dungorutiglopertominiska. Ali zapamtite: iako mi u stvari nemamo apsolutno
nikakav nacin da brojimo poslate poruke, iako je sve ovo
gomila teskog sranja, vi ipak ovo posaljite dalje. Posaljite ovo na 5 e-mail
adresa u narednih 18 sekundi.
Ali ne zaboravite: ako slucajno ovo posaljete na 4 ili 6 adresa, decak ce
momentalno umreti. Hvala jos jednom i srecno!!!

LANAC TIP 3:

Ovaj lanac srece postoji od 1864. To je apsolutno neverovatno jer u to
vreme nije bilo kompjutera niti e-maila, a verovatno ni toliko idiota koji
nemaju sta drugo da rade nego da prosledjuju takva pisma. Ali, da vam
objasnim kako ovo radi: posaljite ovaj e-mail na 13000 adresa u narednih 12
minuta i 30 sekundi, ili ce vam se desiti nesto zaista strasno i uzasno.
Mnogi nisu poslusali, i evo sta im se desilo: *
Stravicna prica broj 1:
Mtunda Geke se vracala jedne subote iz skole. Par dana pre toga primila je
ovakvo pismo ali nije obracala paznju na njega. I tako je na putu kuci
zapela o ivicnjak i upala u kanalizaciju kroz otvoren saht u more fekalija.
Nakon sto su je uspeli izvuci, odvratno je smrdela, ali to nije bilo sve.
Ona je kasnije i umrla. Pazite da se to ne desi i vama!
* Stravicna prica broj 2:
Morik Blip, 13-ogodisnji decak, dobio je ovakvo pismo na svoj e-mail ali ga
je zanemario. Kasnije je, tokom istog dana, njega i njegovog ljubavnika
udario auto dok su setali ulicom drzeci se za ruke. Obojica su poginuli i
otisli u pakao, gde su osudjeni da do kraja vecnosti jedu zohare. Pazite da
se to ne desi i vama! Mogli biste zavrsiti kao Mtunda ili Morik. Jednostavno
posaljite ovaj e-mail svim svojim prijateljima i sve ce biti u redu.

LANAC TIP 4:

Evo jedne pesme sto sam je sastavio. Posaljite je svim svojim prijateljima.
Pesma je o ljubavi, a zove se "Prijatelji":

Prijatelj je onaj na koga se uvek mozes osloniti.
Prijatelj je onaj koji te voli iako smrdis na kanalizaciju.
Prijatelj je onaj koji te voli iako si ruzan kao gubava vestica.
Prijatelj je onaj koji pocisti za tobom kad povracas pijan.
Prijatelj je onaj koji ostane uz tebe iako mu se stalno zalis na svoj glup
i dosadan zivot.
Prijatelj je onaj koji se pretvara da te voli, iako u stvari misli da bi
najbolje bilo da te siluju ludi orangutani, a zatim da te on licno baci
krvolocnim psima.
Prijatelj je onaj ko cisti tvoju WC solju, usisava tvoju dnevnu sobu i
placa tvoje racune.
Prijatelj je onaj ko ti salje lance srece u kretenskoj nadi da ce mu se
jebene zelje ostvariti.

Prosledite ovo pismo! Ako to ne ucinite, nikada vise necete imati
devojku/decka!


Zakljucak?
Ako dobijete e-mail koji preti da ce vam se nesto desiti ili da cete biti
vecito nesrecni ako ga ne prosledite, izbrisite ga. Ako je zabavno,
posaljite ga dalje. Nemojte smarati ljude naturajuci im grizu savesti zbog
nekog tifusara iz Botswane koji nema zube, a koji se brine o slonovima
zadnjih 27 godina svog zivota, pa mu stoga zadnja nada lezi u 5 centi koje
ce dobiti svaki put kada neko klikne na "forward". Nemojte pretiti
prijateljima da ce zavrsiti kao Mtunda ili Morik.
A sada, posaljite ovo svima u naredne 3 sekunde. U protivnom ce vam se nesto
strasno desiti i nikada, ama bas nikada, necete sexati. "
Hansel Hansel 17:59 12.05.2011

Re: 4 osnovne vrste lančanih pisama

A sada, posaljite ovo svima u naredne 3 sekunde. U protivnom ce vam se nesto strasno desiti i nikada, ama bas nikada, necete sexati.

Da, tako nešto sam i ja hteo da stavim u onaj moj mejl - ako ne prosledite link na ovaj blog, na vašu adresu će dolaziti po hiljadu mejlova dnevno!
a_jovicic a_jovicic 03:52 14.05.2011

"Operacija Windows 98"

Hoax je najčešće poruka koja vas upozorava na nepostojeću i lažnu opasnost, napad ili zlonamerni kod. Često će vam reći da se radi o zlonamernom kodu koji je nemoguće otkriti, a koji ima veoma destruktivni karakter.

Da hoax napad može da bude potencijalno prilično opasna stvar (čak i ako nemate računarsku mrežu) imao sam priliku da se uverim sopstvenim očima.

Tačno pre 10 godina, u maju "davne" 2001 godine prisustvovao sam "napadu" na računarski "sistem" Vojske Jugoslavije ... dobro de ... "napadnuti" su bili samo računari pod Windows-ima 98 ali je karakteristično da nisu bili umreženi (veći broj nije imao ni modeme a daleko od toga da su svi bili povezani u jedinstvenu mrežu) a kao sredstvo prenosa "virusa" korišćen je običan telefonski aparat(?!?). Pa kako je onda napad izveden?!

Zvoni u kasno prepodne telefon u laboratoriji gde sam radio i panični glas sa druge strane govori "Zvali su iz Generalštaba ... Jel' mi imamo računare sa Windowsima 98 ili ME?" ... "Mi ih u laboratoriji nemamo, mi koristimo NT i Linux ali 98-ca ima po kancelarijama" rekoh ja ... "Rekli su da svi računari koji imaju piratsku kopiju Windowsa 98 ..." (a naravno svi su u to vreme bili piratski) "... ukoliko imaju taj i taj file ..." (nisam zapamtio ali bi trebalo da je u pitanju bio sulfnbk.exe) "... da se to hitno obriše pošto može da uništi sve podatke na disku!" ... "JAOOOOOOOOOOOOOOOJ" zakukah ja ... ali ne zbog brisanja podataka nego zbog spoznaje da se ova informacija verovatno već prosledila linijom komandovanja na bar 80 ako ne i 90% jedinica ... "Pa znate ... to je najverovatnije lažna uzbuna ... zovite Beograd da ih upozorite da mogu da nanesu veću štetu ovim obaveštenjem nego što će taj file da ošteti podatke" ... tup (slušalicu) ... brzo na Internet ... dobro je ... file nije kritičan za funkcionisanje sistema ... može da radi i bez toga. "Halo ... proverio sam ... definitivno je lažna uzbuna no čak i ako je izbrisan file nije strašno ... jestel' zvali Beograd?" ... "Jesam ... proveravaju ... evo ti njihov broj pa ih pozovi"

E sad zamislite da je u pitanju bio neki od bitnih sistemskih file-ova.

A kako je do toga došlo? Pa prosto. To je bilo vreme kada se računarska (polu)pismenost masovno širila u vojsci. Nije bilo para da se organizuje stručna obuka nego je svaka jedinica skupljala sredstva kako je znala i umela i kupovala neki PC pa su se onda ljudi sami snalazili i učili. Tako je i neko na vrhu (koji je već bio napredniji učenik) počeo da koristi Internet i ... dobio je mail ... a u mail-u ... hoax ... i kako to već ide u strogo hijerarhijskim institucijama ... sledeće je telefonska slušalica i izdavanje naredjenja!

P.S. Nemojte da mislite da je ovakav scenario nemoguć i u privatnim velikim sistemima kojima računarstvo nije osnovna delatnost!
uninamama uninamama 07:52 14.05.2011

Re: "Operacija Windows 98"

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:38 14.05.2011

Re: "Operacija Windows 98"

a_jovicic
(nisam zapamtio ali bi trebalo da je u pitanju bio sulfnbk.exe)


Evo opisa tog davnog hoaxa ovde.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana