Društvo

Autsajder # 3: Izdavanje fiskulturnih sala

Krugolina Borup RSS / 18.05.2011. u 11:18

99387_1422257_os_Jovan_Ducic_s.jpgDeo anonimne prijave o finansijskom poslovanju OŠ "Mladost" iz Novog Beograda, za koju budžetska inspekcija nema ni vremena, ni inspektora, ni osnova da je proveri, glasi:

"Izdavanje fiskulturne sale je poseban primer malverzacija. U ranim večernjim satima svi klubovi drže treninge i to je prikriveno i zabranjeno čuvaru da evidentira. Računovodstvo nikakav uvid nema o korišćenju prostora, a noćni čuvar kaže da mu je zabranjeno da o tome govori. Izdavanje sale je u rukama direktora, sekretara i nastavnika fizičkog."

            Izdavanje sala tokom 2008. godine ispitivale su dve inspekcije: prosvetna i budžetska. Da su međusobno razgovarale, možda bi još nešto suvislo i zaključile. Međutim, ne. Jedna je nadležna za papire, druga za finansije. Kada se gledaju zasebno, i papiri i finansije mogu (ali ne moraju) da izgledaju u redu. Kada se gledaju zajedno, matematika ne štima nikako.

            Evo šta u svom zapisniku konstatuje prosvetna (ali ne i budžetska) inspekcija: "Korisnici koriste malu i veliku fiskulturnu salu u terminima koji su utvrđeni rasporedom, i to svakog radnog dana: velika fiskulturna sala od 20.00 čas do 23.00 časova, a subotom i nedeljom od 09.00 čas. do 22.00 časa; mala sala radnim danom od 18.00 čas. do 22.00 časa, a subotom i nedeljom od 11.00 čas. do 18.00 časova."

            A sledeće konstatuje budžetska (ali ne i prosvetna) inspekcija: "Iznos naknade za korišćenje velike fiskulturne sale u školskoj 2007/2008. je 2.600,00 dinara po satu korišćenja. Iznos naknade za korišćenje male fiskulturne sale u školskoj 2007/2008. godini je 1.300,00 dinara po satu korišćenja."

            Kada sam se raspitivala kod raznih klubova koji drže treninge u pomenutim salama o mogućnosti da upišem dete na neki sport, iznenadila me je činjenica da oni drže po dva treninga u OŠ "Mladost", a treći trening na nekom drugom mestu. Na pitanje zašto ne drže sve treninge u OŠ "Mladost", više njih mi je reklo da nema slobodnih termina, da su i ove termine jedva dobili, da prioritet imaju "stari korisnici". Dakle, termini za izdavanje sala su puni k'o oko.

            Ne budem lenja pa uzmem kalendar za 2008. godinu. Precrtam zimski, prolećni, letnji i jesenji raspust. Precrtam 15. februar i prvomajske praznike. Precrtam čak i 31. decembar. I sračunam da je za ostatak godine škola u 2008, na ime izdavanja sala, zaradila 5.683.600,00 dinara.

            Međutim, budžetska inspekcija u svom zapisniku konstatuje: "Osnovna škola 'Mladost' izdavala je u zakup školski prostor i po tom osnovu ostvarivala prihod od zakupa u 2008. godini u iznosu od 3.751.873,39 dinara koji je evidentiran na kontu 742121 prihodi od prodaje dobara i usluga u korist Republike."

            Upsssss!

            'De se dede (5.683.600,00 minus 3.751.873,39 jednako je) 1.931.726,61 dinar, ili blizu dva miliona dinara? Malo li je na ovu skupoću? I sve ovo pod uslovom da u školskoj 2008/2009. godini izdavanje sale po satu nije poskupelo, a verovatno jeste, pošto je u školskoj 2010/2011. godini sat izdavanja velike sale koštao 2.860,00, a sat izdavanja male sale 1.460,00 dinara. To jest, možda i više, pošto je oglas za izdavanje sale (koji je jedno vreme stajao na vebsajtu škole, sva sreća što ga na vreme odande skinuh, pošto ga tamo više nema, koga zanima može ga pogledati ovde) u stvari bio poziv za nadmetanje, a ovo su bile početne cene.

            Ne budem lenja nego nađem kalendar za školsku 2010/2011. godinu, precrtam sve raspuste i praznike, te sračunam zaradu OŠ "Mladost" u tom periodu po ovim oglašenim cenama. Cirka 5.913.600,00 dinara.

            Živa nisam od radoznalosti da saznam na šta su te pare potrošene. Na ubruse i tečne sapune - nisu. Ali džaba. Kad sam tražila zapisnike sa sednica Školskog odbora i Roditeljskog saveta, nisu hteli da mi daju, ali neka-neka, žalila sam se Povereniku, dobiću ih kad-tad, ko čeka taj dočeka... pošto budžetska inspekcija nema ni osnova, ni vremena, ni inspektora da to ustanovi, a ne može ni da gleda u papire koji su u nadležnosti prosvetne inspekcije (raspored izdavanja sala). Budžetska inspekcija je samo izašla na teren 2009. da konstatuje kako su sale tokom 2008. godine, suprotno zakonu, izdavane bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu i...

            I ništa.

            Pojeo vuk magarca.

            Ni kaznu im nije naplatila. Doduše, da ne grešim dušu, jeste kao TRAJNU MERU naložila "da se izdavanje školskog prostora u zakup vrši u skladu sa Zakonom o sredstvima u svojini Republike Srbije". Ali i to džaba, pošto OŠ "Mladost" nit' je to od tada radila, nit' to sada radi. Evo ga korpus delikates od Direkcije koji to potvrđuje ovde.

            I tako... dok budžetska inspekcija nema vremena ni inspektora ni osnova da reaguje na anonimnu prijavu i izađe na teren, niti da zaviruje u papire u koje je zavirivala prosvetna inspekcija, miliončići dinara nestaju... a roditelji iz svog džepa finansiraju zamenu svetla, obnavljanje igračaka, tečne sapune i ubruse.

            Vrag da nosi i tu budžetsku inspekciju.

            Ni za ukras nije.

-----------------------------
Ako ste propustili:
Autsajder # 1: Otvorena vrata (duplošperovana)
Autsajder # 2: Ko je organizator pretplate?
-----------------------------

 



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 11:30 18.05.2011

Inspekcije

Izgleda ne mogu svud da stignu. <_< Imam prijateljicu čija ćerka ide u srednju školu u Sremskoj Mitrovici. Stanuje u Domu. Izbeglice su, pa su joj baba i ujak tamo, u iznajmljenom stančiću. Ali, Dom nekim vikendima prazne - potpuno! Služi za prihvatanje nekih mladih koji doju na treninge ili rekreativnu nastavu. Ona mora (ne samo ona, naravno) da zbije u jedan orman sve stvari, posteljinu, garderobu. A smeštaj plaća!
Z Đ Z Đ 11:50 18.05.2011

Di su novci!!!

Čitajući prethodna dva dela AUTSAJDERA, pa i ovaj treći, ne mogu a da se ne zapitam GDE SU TI NOVCI????? Neko je komantarisao kako to nisu veliki novci, te troškovi organizacije, trte mrte i tsl., ali problem nije u količini para (mada na ovu skupoću...) već u TRANSPARETNOSTI, odnosno gde je završio višak novca. U POTPUNOSTI te podržavam Krugolina, MORA da se zna gde je svaki dinar, dobro ne baš svaki dinar, ali barem gde je svaki "Vajfert". Ili narodski rečeno "PARE NA SUNCE", sunce vam vaše!!!

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:09 18.05.2011

Da nije 10 puta skuplje?

Iznos naknade za korišćenje velike fiskulturne sale u školskoj 2007/2008. je 2.600,00 dinara po satu korišćenja.

vladaxy vladaxy 12:27 18.05.2011

Rešenje - Privatno obrazovanje

Šta drugo očekujete od državnog obrazovanja gde nema nikakve odgovornosti i gde ceo obrazovni budžet ide na plate? Ja znanje koje koristim na poslu nisam stekao ni u osnovnoj ni u srednjoj već na privatnim kompjuterskim kursevima. Koliko roditelja plaća privatne časove svojoj deci, zato što u školi plaćeni nastavnici ne mogi (i ne žele) da im prenesu znanje? Da li ste čuli za neku privatnu školu da se dešavaju takve stvari? Ne, jer se tamo zna ko odlučuje i snosi odgovornost. Oni sebi ne smeju da dozvole greške jer će ih tržište kazniti.

Odmah će neko da kaže da je privatno obrazovanje skupo. A koliko košta dvočas bilo kog predmeta u ovom trenutku? Šta mislite koliko bi koštalo kad bi se mnogo više nastavnika pojavilo na tržištu? Naravno da bi cene pale. A onda bi oni morali da paze na kvalitet usluga koje pružaju. Gledali bi da to što predaju bude zanimljivo, svrsishodno i savremeno. Što reče neko: "Ja sam tek uz History Channel shvatio da u stvari volim istoriju i da me sve to zanima.". Strašno je što su u 21. veku kod nas dominantna sredstva prenosa znanja tabla kreda i suvoparni udžbenici.

I niko nije lud da svoje dete ostavi neobrazovano. Poenta škole nije da 12 godina (i više) učiš gluposti koje ćeš odmah zaboraviti i koje ti neće trebati u životu, nego da se osposobiš za dalji život i da stekneš neka znanja i veštine uz pomoć kojih ćeš moći da radiš, zarađuješ za sebe i svoju porodicu...

Tako da DRŽAVNO OBRAZOVANJE TREBA UKINUTI!! A onima koji nemaju para za privatno obrazovanje njima treba finansijski pomoći. Samim tim će nestati i prostor za ovakve i slične malverzacije partijskih kadrova koji se predstavljaju kao direktori obrazovnih ustanova.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:50 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

vladaxy

.

I niko nije lud da svoje dete ostavi neobrazovano. Poenta škole nije da 12 godina (i više) učiš gluposti koje ćeš odmah zaboraviti i koje ti neće trebati u životu, nego da se osposobiš za dalji život i da stekneš neka znanja i veštine uz pomoć kojih ćeš moći da radiš, zarađuješ za sebe i svoju porodicu...



Ja kad započnem ovakvu priču gledaju me k`o žabu krastavu. I pomiren sam sa tim da je to opšteprihvaćeno gledište u društvu, šta da se radi. Jedino mi krivo što se i iz struke prema ovom pitanju ponašaju u stilu SNS-a povlađaju ovakvom stavu društva.

Dakle škola može da bude zabava za decu, iz škole se mogu izbaciti gomile sadržaja koji se buba na pamet bez ikakve upotrebne vrednosti tog znanja.

Škola ne mora da bude muka za đake.

A opet, svaki reformator škole bude dočekan od strane javnosti i struke kao idiot. I tu postoji pattern, prosto i jednostavno ne postoji do sada reforma školstva, nebitno je li sprovedena ili nije, koja nije ismejana od struke i od javnosti.
Ispada, dakle, da je struka zadovoljna postignutim standardima i kvalitetom plana i programa, a javnost k`o javnost, ništa ne menjaj "i ja sam se mučio kad sam išao u školu i bubao, pa šta mi sad `fali?".

Najsvežiji je primer reforma koju je nesrećni Gašo pokušao da sprovede, na moje oči su se autoriteti prosvete sprdali sa idejama o radionicama, heklanju na časovima, cvetićima i ostalim idejama, jer je to za njihove standarde neozbiljno. Ali vidi vraga, svi ti autoriteti odreda svoju decu šalju da uče škole baš u onim društvima čije školstvo ima baš te radionice, baš to heklanje, ocene sa cvetićima... Autoritetima to ne smeta oni su pomireni sa takvim stavom, ja nisam, ali ko je meni kriv.

Žalosno je da prosveta kao struka sa visokim akademskim nivoom gaji takav rigidan konzervativizam, ali pretpostavljam da je u pitanju intelektualna lenjost, pa da se ispravim, jadna je prosveta koja je toliko intelektualno lenja kao naša.

Sram ih bilo, ni i od intelektualca nema tamo.

p.s. Sad će na nas dvojicu da se obruše, gledaj samo...
Freedom of Information Freedom of Information 13:11 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje


p.s. Sad će na nas dvojicu da se obruše, gledaj samo

Evo. ja sigurno neću.Naprotiv,Vama dvojici podrška a za Kru, kao i obično preporuka.
vladaxy vladaxy 13:18 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Žalosno je da prosveta kao struka sa visokim akademskim nivoom gaji takav rigidan konzervativizam, ali pretpostavljam da je u pitanju intelektualna lenjost, pa da se ispravim, jadna je prosveta koja je toliko intelektualno lenja kao naša.


Nije samo u prosveti, isto mislim i za zdravstvo. Mi generalno sve radimo po inerciji, teško prihvatamo nove stvari nove ideje..i uvek se pozivamo na neku tradiciju

Problem je što postoji ogroman broj zaposlenih u javnom sektoru i oni kad biraju na izborima, sigurno neće glasati za one koji najave smanjenje plata ili broj zaposlenih ili čak reforme. I tako godine prolaze....

p.s. Sad će na nas dvojicu da se obruše, gledaj samo...

Navikao sam
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:38 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

uros_vozdovac
Najsvežiji je primer reforma koju je nesrećni Gašo pokušao da sprovede, na moje oči su se autoriteti prosvete sprdali sa idejama o radionicama, heklanju na časovima, cvetićima i ostalim idejama, jer je to za njihove standarde neozbiljno.

Слажем се у потпуности са vladaxy, али ово са Гашиним "идејама" је
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:47 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

srdjazlopogledja
uros_vozdovac
Najsvežiji je primer reforma koju je nesrećni Gašo pokušao da sprovede, na moje oči su se autoriteti prosvete sprdali sa idejama o radionicama, heklanju na časovima, cvetićima i ostalim idejama, jer je to za njihove standarde neozbiljno.

Слажем се у потпуности са vladaxy, али ово са Гашиним "идејама" је


Ehej, Gaša je prepisivao iz uspešnih primera... Šta nedostaje tim idejama?
niko_kao.ja niko_kao.ja 14:11 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Zašto ukidati državne škole? Dovoljno je da se participira privatnim školama (iznos koje se odvaja za državnu školu po učeniku), a razliku neka plate roditelji. Državne škole bi same sebe ukinule (ostale bez đaka, a verovatni i nastavnika), Isto mislim i za zdravstvo.


Setimo se i one mučenice što je htela da ukine Darvina.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:12 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

uros_vozdovac
Ehej, Gaša je prepisivao iz uspešnih primera... Šta nedostaje tim idejama?

Прво, Гаша и другари су толико лоши ђаци, да не знају чак и да препишу. А затим, ваља поставити питање, колико преписивање има смисла, тј. преузимање норме из једног потпуног другачијег окружења, а без прилагођавања.
Тако да је једино релевантно оно што је Гаша имао за циљ. А шта је био Гашин циљ, и циљ те/ове клике?

P.S. Само немојте оно са бајкама, већ нешто опипљиво, неки циљ, начин.
Jukie Jukie 14:38 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

niko_kao.ja
Zašto ukidati državne škole? Dovoljno je da se participira privatnim školama (iznos koje se odvaja za državnu školu po učeniku), a razliku neka plate roditelji. Državne škole bi same sebe ukinule (ostale bez đaka, a verovatni i nastavnika).

Koliko sam shvatio iz čitanja po netu, situacija u SAD je takva da se posle nekog vremena stvori ravnoteža u broju zaposlenih (i đaka) među raznim vrstama škola. Roditelji đaka koji hoće da uče, zaprete privatnoj školi ispisivanjem ako im ne pruže odgovarajuće okruženje. Onda bezobrazna deca koja ometaju nastavu bivaju izbačena (a uzima se sledeće dete sa poduže liste čekanja) i vraćaju se u državne škole koje postaju inner city ghetto kolektori, i onda država ulaže silne pare u njih da ih bar malo pomakne gore, što uglavnom budu bačene pare ali eto, demokratija, obrazovanje za sve.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:48 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Uzrok (samo jedan):
Sistem državnog obrazovanja


Pa, ne može biti.
Skandinavske zemlje su sve redom na državnom obrazovanju, pa nemaju ove probleme, niti imaju loše rezultate na PISA testovima.

Ako ćemo da svodimo stvari na samo jedan uzrok, onda se to svodi na uredjenost ili neuredjenost sistema.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:03 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

srdjazlopogledja

Прво, Гаша и другари су толико лоши ђаци, да не знају чак и да препишу. А затим, ваља поставити питање, колико преписивање има смисла, тј. преузимање норме из једног потпуног другачијег окружења, а без прилагођавања.


Ja sam, iskreno očekivao konstruktivnije, ali ok, koliko su Gaša i drugari dobri učenici, može da se posmatra i sa druge strane, koliko bi bili dobri da je drugačiji sistem. Ono što se ne može poreći je volja da se promeni nešto, a ta volja nakon Gaše ne postoji, a rezultati ne valjaju. Ja sam uvek za ljude koje hoće da promene nešto, pogotovo u ovakvoj situaciji, zato sam za Gašu. Gaša je za naslednike intelektualac, prišao je kritički svom poslu i našao rešenje.
Koliko je to rešenje dobro ili loše, ajd prijatelju proceni sam. Odgovor na pitanje bi trebao da sadrži i zaključak gde bi radije školovao decu, tamo odakle je Gaša hteo da prepisuje ili ovde gde su Gašini kritičari pobedili.
srdjazlopogledja

Тако да је једино релевантно оно што је Гаша имао за циљ. А шта је био Гашин циљ, и циљ те/ове клике?


Hmm, hmm, šta li je Gaši bio cilj? Ja ne znam niti mogu da dosegnem šta je bio, ali ni se čini da nekakva reforma mora da se sprovede. Kritikujući reformatore ne postižemo ništa, ako ne veruješ pusti dete u školu. Tamo su ionako na vlasti kritičari svih reformi, od iskona do sada, možete siti da se ispričate
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:22 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

uros_vozdovac
Ja sam, iskreno očekivao konstruktivnije, ali ok, koliko su Gaša i drugari dobri učenici, može da se posmatra i sa druge strane, koliko bi bili dobri da je drugačiji sistem. Ono što se ne može poreći je volja da se promeni nešto, a ta volja nakon Gaše ne postoji, a rezultati ne valjaju. Ja sam uvek za ljude koje hoće da promene nešto, pogotovo u ovakvoj situaciji, zato sam za Gašu. Gaša je za naslednike intelektualac, prišao je kritički svom poslu i našao rešenje.Koliko je to rešenje dobro ili loše, ajd prijatelju proceni sam. Odgovor na pitanje bi trebao da sadrži i zaključak gde bi radije školovao decu, tamo odakle je Gaša hteo da prepisuje ili ovde gde su Gašini kritičari pobedili.

Нисмо ми пријатељи, али опет, ценим Ваше коментаре.
Хоћете да кажете да би реформаторе (ако Гаша спада у њих) требало увек подржати. Не мислим тако. Увек може горе од овога.
Које је решење Гаша нашао?
uros_vozdovac
Hmm, hmm, šta li je Gaši bio cilj? Ja ne znam niti mogu da dosegnem šta je bio, ali ni se čini da nekakva reforma mora da se sprovede. Kritikujući reformatore ne postižemo ništa, ako ne veruješ pusti dete u školu. Tamo su ionako na vlasti kritičari svih reformi, od iskona do sada, možete siti da se ispričate

Не знате ни Ви, али зато немојмо критиковати реформаторе

Испаде сирома' Гаша, ни крив ни дужан, Реформатор!

ЈЕ ЛИ ГАША БИО МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ГОТОВ ТРИ ГОДИНЕ ИЛИ НИЈЕ?
ШТА ЈЕ ОН УРАДИО И КАКО?
vladaxy vladaxy 15:27 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Skandinavske zemlje su sve redom na državnom obrazovanju, pa nemaju ove probleme, niti imaju loše rezultate na PISA testovima.


Meni pada na pamet verska komponenta pravoslavlje vs. protestantizam. Mislim da je i to dosta uticalo na mentalitet jednih i drugih...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:38 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

vladaxy
Meni pada na pamet verska komponenta pravoslavlje vs. protestantizam. Mislim da je i to dosta uticalo na mentalitet jednih i drugih...

Мени паде на памет комунизам, мислим да је бољшевичка компонента значајно утицала на изобр данашње елите. Тачније, када су били млађани, певали су "химне" смрти, смртној казни.
westvleteren westvleteren 15:39 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Ajde i ja da se umešam.
Mislim da je za Gašova vakta započeta jedna vrlo pametna stvar koja je kasnije obustavljena. Naime, ideja je bila da se obrazovanje uskladi sa zapadnim sistemom tako da se u prvi razred upisuje sa 6 godina a fakultet upisuje sa 18.
Naravno ovo nije moglo da se sprovede odjednom jer bi se pojavile dve generacije učenika koje bi trebalo da krenu istovrameno u školu, nego je odlučeno da se granica za upis pomera po 2 meseca u narednih 6 godina.
I šta se desilo? Prve godine je granica pomerena na 1 mart. Kasnije je došlo do smene vlade, novi ministar, i sa celom reformom se stalo. Granica je i danas 1. mart.

Znam da nema mnogo veze sa temom ali kad se već spominje GK, ja bih ovo da kažem u njegovu odbranu, da ne ispadne da čovek baš ništa pametno nije uradio.

Inače ideje za heklanje su totalna ludost.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:43 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

westvleteren
Znam da nema mnogo veze sa temom ali kad se već spominje GK, ja bih ovo da kažem u njegovu odbranu, da ne ispadne da čovek baš ništa pametno nije uradio.

Значи домет памети ГК је:
westvleteren
Naime, ideja je bila da se obrazovanje uskladi sa zapadnim sistemom tako da se u prvi razred upisuje sa 6 godina a fakultet upisuje sa 18.


То је у Гашиној, високопросветно-правној главици, "усклађивање са западним просветним системом"?!
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:44 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

srdjazlopogledja

Нисмо ми пријатељи, али опет, ценим Ваше коментаре.
Хоћете да кажете да би реформаторе (ако Гаша спада у њих) требало увек подржати. Не мислим тако. Увек може горе од овога.
Које је решење Гаша нашао?


Takođe, da ne cenim komentare ne bi se dopisivali, kog ne cenim - tog preskočim...

Хоћете да кажете да би реформаторе (ако Гаша спада у њих) требало увек подржати. Не мислим тако. Увек може горе од овога.


Ne naravno na de po svaku cenu. Ali složićeš se da je neobično da baš svaka reforma od strane struke bude dočekana na nož. Baš svaka reforma. gašina je najsvežija, zato toliko o njoj ne zbog kvaliteta, a i zgodna je je je bila na tragu modernizacije.

ЈЕ ЛИ ГАША БИО МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ГОТОВ ТРИ ГОДИНЕ ИЛИ НИЈЕ?
ШТА ЈЕ ОН УРАДИО И КАКО?


Jeste, nepune tri godine. Uveden izborni predmet veronaku/građansko. eto jednog rezultata. U III razredu moje ćere, veronauku pohađa 6 učenika a 26 građansko. Građansko je izbor moje porodice i kako Bojana sama kaže, zabavan predmet, interaktivan, deca pričaju o životnim situacijama, nalaze rešenja, dosta crtaju i uopšte jedan predmet za uživanje.
Pitaju ih za mišljenje i da sami nađu rešenja. Kolega, jedini predmet u kojem decu pitaju za mišljenje, malo li je?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:55 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

uros_vozdovac
Kolega, jedini predmet u kojem decu pitaju za mišljenje, malo li je?

Jukie Jukie 16:44 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Krugolina Borup
Uzrok (samo jedan):Sistem državnog obrazovanjaPa, ne može biti.Skandinavske zemlje su sve redom na državnom obrazovanju, pa nemaju ove probleme, niti imaju loše rezultate na PISA testovima.

Ja opet kažem da radi dalje diskusije na temu školstva u Skandinaviji MORAMO da izbunarimo bar nekoliko ljudi čija su deca išla recimo do 6-7 razreda ovde u školu a onda tamo, pa da nam prenesu šta se TAČNO i PRECIZNO radi tamo u školama.

Ovako mi svi znamo da je tamo školstvo super a ne znamo KAKO TO.

Nemamo nikakav uzorak koji bi nam dokazao da oni detetu ne sipaju pamet u mozak levkom kroz uvo svako jutro (ili moderna verzija - daunloudovanje elektronskim putem).
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:55 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

pa da nam prenesu šta se TAČNO i PRECIZNO radi tamo u školama.


Evo, ovaj moj čo'ek je završio školu u Danskoj, mož' da ga pitamo sve što ga zanima, iako će informacije da budu bajate (davno je išao u školu).

Ama, ono što 100% znam jeste da zna da štrika. Učili ga. Heklanje, ne znam da li su radili. Moram da ga pitam.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:59 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Krugolina Borup
Ama, ono što 100% znam jeste da zna da štrika. Učili ga. Heklanje, ne znam da li su radili. Moram da ga pitam.


Сунцему, Гашо, ти си?
Jukie Jukie 17:03 18.05.2011

Re: građansko itd.

uros_vozdovac

Uveden izborni predmet veronaku/građansko. eto jednog rezultata. U III razredu moje ćere, veronauku pohađa 6 učenika a 26 građansko. Građansko je izbor moje porodice i kako Bojana sama kaže, zabavan predmet, interaktivan, deca pričaju o životnim situacijama, nalaze rešenja, dosta crtaju i uopšte jedan predmet za uživanje.Pitaju ih za mišljenje i da sami nađu rešenja. Kolega, jedini predmet u kojem decu pitaju za mišljenje, malo li je?


Mi smo životne situacije obrađivali na predmetu poznavanje prirode i društva (koji je sada drastično umanjen po fondu časova i sadržaju, valjda kako bi ostalo mesta za izborne predmete) i na srpskohrvatskom (kroz pisanje sastava), crtali smo na svim predmetima (zar može drugačije?), rešenja su jako lepa stvar ali ako te niko ne sluša kad mu predložiš rešenje i to se ponavlja i ponavlja, onda baš i izgubiš samopouzdanje.

Sad dolazi onaj drugi deo, "džangrizavi čiča", koji pita koliko je uopšte mišljenje 9-godišnjeg deteta o nekom problemu relevantno znajući da deca znaju prilično malo podataka i mešaju stvarnost sa izmišljenim svetom iz crtaća?

Kako deca formulišu svoje mišljenje? Da li na pitanje "a zašto misliš da treba uraditi x umesto y" odgovaraju sleganjem ramenima i "ne znam, došlo mi da je to dobro"? jer ako da, to uopšte ne valja.

Zaključak: decu treba malo pitati za mišljenje o NEKIM stvarima (naravno da ne treba biti robot i čekati čas građanskog da uopšte ikako daju svoje mišljenje iočemu), a o drugim stvarima tek treba da nauče podatke pre nego što izgrade mišljenje.
Za mnoge važne stvari im društvo i ne da da imaju svoje mišljenje pre određenog uzrasta jer inače ne bi u ćošku ekrana stajalo 12, 14, 16 kada se ta problematika pojavi u scenariju.

Treći razred je baš na granici između learning to read i reading to learn i ne treba zaboraviti da se sve o čemu pričamo odnosi i na prvake i na trećake i na šestake i na osmake a svako od njih je drugačija zverčica.
Jukie Jukie 17:06 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Krugolina Borup
pa da nam prenesu šta se TAČNO i PRECIZNO radi tamo u školama. Evo, ovaj moj čo'ek je završio školu u Danskoj, mož' da ga pitamo sve što ga zanima, iako će informacije da budu bajate (davno je išao u školu).Ama, ono što 100% znam jeste da zna da štrika. Učili ga. Heklanje, ne znam da li su radili. Moram da ga pitam.

Teoretski su i nas na domaćinstvu učili takve stvari ali nema veze sada. Potrebno je da osobe u uzorku poznaju OBA školska sistema kao učenici/roditelji.

Da li NEKO od čitalaca ovog bloga poznaje ljude koji su otišli sa decom školskog uzrasta da žive u Skandinaviji da bi mogli da nam kažu šta se tamo radi?
scabies scabies 17:27 18.05.2011

Re: građansko itd.

Sad dolazi onaj drugi deo, "džangrizavi čiča", koji pita koliko je uopšte mišljenje 9-godišnjeg deteta o nekom problemu relevantno znajući da deca znaju prilično malo podataka i mešaju stvarnost sa izmišljenim svetom iz crtaća?
Mišljenje devetogodišnjeg deteta i ne treba da bude relevantno. Mislim da nikome nije bila ideja da građansko vaspitanje služi za rešavanje društvenih problema i državnih pitanja. Deca treba da nauče da misle, da iznose svoja mišljenja, argumentuju ih, da slušaju tuđa mišljenja, da diskutuju i sl.
Skoro mi je moja dobra drugarica pričala o tome kako je spoznala da naša kultura i školski sistem uopšte ne cene i ne promovišu kritičko mišljenje, i pričala o tome koliko je svesno radila na tome da oživi tu sposobnost koju su škola, porodica i društvo godinama gušili. A u pitanju je jedna jako uspešna, obrazovana, pametna i sposobna osoba, koja je mnogo češće nego ostali bila spremna da iznese svoje mišljenje koje se kosi sa većinskim.
ivankagrump ivankagrump 17:41 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Inače ideje za heklanje su totalna ludost.


Ideje za heklanje mozda i jesu, ali ideje za kuvanje, pranje, peglanje, menjanje pelena (ovo narocito) svakako nisu. Ljudi zavrse fakultet a ne umeju da skuvaju nista osim jajeta, zalosno. Valjda to odslikava nasu realnost, u Americi dete napusta kucu sa 18 godina pa ga zato i uce u skoli kako samo da prezivi, kod nas valjda vide da nema potrebe, da se nece odseliti od roditelja do tridesete ako ne i kasnije.
arianna arianna 17:50 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Inače ideje za heklanje su totalna ludost.



Po meni je veća ludost to što nije uvedeno zdravstveno i specijalno vaspitanje u redovan školski sistem, a verujem da bi bilo mnogo veće društvene koristi od pomenutih predmeta, nego od gradjanskog vaspitanja i veronauke zajedno

uvodjenjem ovih predmeta, smanjio bi se broj i zloupotreba raznih NVO-a, a problemi, pitanja i rešenje iz oblasti zdravstva i socijalne patologije, bili bi dostupniji svoj deci na pravi, primeren i stručan način.
Jukie Jukie 18:30 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

ivankagrump
u Americi dete napusta kucu sa 18 godina pa ga zato i uce u skoli kako samo da prezivi,

Ne uče ih, kukaju i Amerikanci. Svu decu su uterali u gimnazijski plan i program (na tri nivoa, pa deca sa malim IQ imaju razvodnjene gimnazijske predmete) i poukidali srednje stručne škole. Za pranje gurnu odeću u mašinu, za kuvanje postoji ogroman procenat ljudi koji žive od takeouta i naručivanja. Da kuvaju znaju oni koji rade u restoranima, a inače se jede sintetičko smeće, slično kao kod nas.

Jukie Jukie 18:31 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

arianna
Inače ideje za heklanje su totalna ludost.Po meni je veća ludost to što nije uvedeno zdravstveno i specijalno vaspitanje u redovan školski sistem,.

Šta bi spadalo u specijalno vaspitanje?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:39 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

Šta bi spadalo u specijalno vaspitanje?


Seks?
Jukie Jukie 18:41 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

i-ju!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:52 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

Krugolina Borup
Seks?


Поред штрикања, кувања, васпитавања добрих грађана, секса наравно, односа према наркотицима, коцкању, тј понашању у коцкарници, сналажења на ћошку, митинговања, сакаћења, гледања ријалити програма, прављење будале и идиота од себе на утакмицама, или у скупштини, да, ваљало би поспешити и размишљање.
arianna arianna 18:56 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

Krugolina Borup
Šta bi spadalo u specijalno vaspitanje?


Seks?


:)))))



prevencija bolesti zavisnosti od ( droga/narkotika, kocke/kladjenja, alkohol-a, internet-a, kupovine) , prevenciija nasilja svih vrsta ( porodično, seksulano, radno...), prevencija prostitucije, maloletničke delinkvencije, asocijalnog i prestupničkog ponašanja, kriminaliteta i obrada drugih tema iz oblasti socijalne patologije


Jukie Jukie 19:41 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

arianna

Šta bi spadalo u specijalno vaspitanje?

prevencija bolesti zavisnosti od ( droga/narkotika, kocke/kladjenja, alkohol-a, internet-a, kupovine) , prevenciija nasilja svih vrsta ( porodično, seksulano, radno...), prevencija prostitucije, maloletničke delinkvencije, asocijalnog i prestupničkog ponašanja, kriminaliteta i obrada drugih tema iz oblasti socijalne patologije

Hmm... za neke od ovih oblasti ne verujem da postoji program koji bi mogao da se koristi u školama a da daje rezultate (inače serija Sudinka Ejmi ne bi imala zaplete), a za druge oblasti to se kosi sa glupom i pogrešnom implementacijom povelje o pravima deteta u našim školama koja je sada već kanon.

Inače ne mogu da zamislim da neko u okviru školskog programa radi sa šestacima-sedmacima prevenciju prostitucije, tim pre što njima teoretski nije ni dozvoljeno da gledaju TV emisije u kojima je to radnja jer imaju manje od 14 godina tako da zvanično oni i ne znaju šta to sve uključuje (a pogotovo mi ne bi palo na pamet da im to ja kao biolog predajem)
ivankagrump ivankagrump 19:42 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Svu decu su uterali u gimnazijski plan i program (na tri nivoa, pa deca sa malim IQ imaju razvodnjene gimnazijske predmete) i poukidali srednje stručne škole.


Je l' to stvarno? To je sjajno :O Ja jedva cekam da i ovim nasim nestrucnim skolama odzvoni, pa da konacno sva deca dobiju koliko je moguce isto obrazovanje.

I naravno, kuvanje u gimnazijski plan i program.
arianna arianna 19:51 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

za sve postoji rešenje, pa i mogućnost da se napiše program, i to nije problem.
Problem je što roditelji i nadežni ne prepoznaju potrebe dece za ovom vrstom edukacije i mogućnosti koje specijalno obrazovanje pruža, i sasvim sam sigurna da se ništa ne kosi sa Poveljom o pravima deteta


Inače ne mogu da zamislim da neko u okviru školskog programa radi sa šestacima-sedmacima prevenciju prostitucije



Ja mogu da zamislim.

čuj da zamišljam? radim
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:52 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

prevencija bolesti zavisnosti od ( droga/narkotika, kocke/kladjenja, alkohol-a, internet-a, kupovine) , prevenciija nasilja svih vrsta ( porodično, seksulano, radno...), prevencija prostitucije, maloletničke delinkvencije, asocijalnog i prestupničkog ponašanja, kriminaliteta i obrada drugih tema iz oblasti socijalne patologije


Valjda u to može da se uturi i kontracepcija, zaštita od seksualno prenosivih bolesti i slične seksualno-vezane stvari, ne? Nisam mislila da se deca uče kako da se seksaju, nego kako da se odgovorno seksaju.
westvleteren westvleteren 19:54 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

ivankagrump
Inače ideje za heklanje su totalna ludost.


Ideje za heklanje mozda i jesu, ali ideje za kuvanje, pranje, peglanje, menjanje pelena (ovo narocito) svakako nisu. Ljudi zavrse fakultet a ne umeju da skuvaju nista osim jajeta, zalosno. Valjda to odslikava nasu realnost, u Americi dete napusta kucu sa 18 godina pa ga zato i uce u skoli kako samo da prezivi, kod nas valjda vide da nema potrebe, da se nece odseliti od roditelja do tridesete ako ne i kasnije.


Znaš kako, ni ja dosta toga nisam znam dok sam živeo kod kuće (škola + studije). Dobro, nisam bio baš toliki duduk da ne znam da skuvam jaje ili da ispeglam košulju. Posle studija sam otišao u inostranstvo, krenuo sam da živim sam i sve sam vremenom naučio. Tri meseca sam se hranio u Quick Burgeru dok mi se nije totalno smučilo pa sam krenuo da kuvam.
Moja poenta je, ljudi će lako naučiti sve ove stvari jednom kada krenu da žive sami, muka će ih naterati. Mislim da nije preterano bitno da se tome uče u školi.
arianna arianna 19:55 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

Krugolina Borup
prevencija bolesti zavisnosti od ( droga/narkotika, kocke/kladjenja, alkohol-a, internet-a, kupovine) , prevenciija nasilja svih vrsta ( porodično, seksulano, radno...), prevencija prostitucije, maloletničke delinkvencije, asocijalnog i prestupničkog ponašanja, kriminaliteta i obrada drugih tema iz oblasti socijalne patologije


Valjda u to može da se uturi i kontracepcija, zaštita od seksualno prenosivih bolesti i slične seksualno-vezane stvari, ne? Nisam mislila da se deca uče kako da se seksaju, nego kako da se odgovorno seksaju.


to spada u zdravstveno vaspitanje
westvleteren westvleteren 20:02 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

arianna
Inače ideje za heklanje su totalna ludost.



Po meni je veća ludost to što nije uvedeno zdravstveno i specijalno vaspitanje u redovan školski sistem, a verujem da bi bilo mnogo veće društvene koristi od pomenutih predmeta, nego od gradjanskog vaspitanja i veronauke zajedno


Ovo uopšte nije sporno. Ima mnogo stvari koje bi bile korisnije od veronauke i gradjanskog. Moj stav je da bi učenje o zaštiti životne sredine i o važnosti reciklaže (izbegavam da kažem ekologija jer ima biologa na blogu koji valjda kažu da to nije isto ) trebalo da bude prioritet.
scabies scabies 20:16 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

Šta bi spadalo u specijalno vaspitanje?
Ma kakvo specijalno, ovde nedostaje opšte vaspitanje.
jedan.kub jedan.kub 20:57 18.05.2011

Re: građansko itd.

naša kultura i školski sistem uopšte ne cene i ne promovišu kritičko mišljenje, i pričala o tome koliko je svesno radila na tome da oživi tu sposobnost koju su škola, porodica i društvo godinama gušili. A u pitanju je jedna jako uspešna, obrazovana, pametna i sposobna osoba, koja je mnogo češće nego ostali bila spremna da iznese svoje mišljenje koje se kosi sa većinskim.

Tako je koncipirano nase skolstvo. Kontinuitet komunisticke vlasti kojoj je kritika nepozeljna vec samo bolesno podrzavanje.
Kru, svaka cast na tvojoj upornosti i preporuka.
Ni kaznu im nije naplatila. Doduše, da ne grešim dušu, jeste kao TRAJNU MERU naložila "da se izdavanje školskog prostora u zakup vrši u skladu sa Zakonom o sredstvima u svojini Republike Srbije". Ali i to džaba, pošto OŠ "Mladost" nit' je to od tada radila, nit' to sada radi. Evo ga korpus delikates od Direkcije koji to potvrđuje ovde.

To su oni sto rade za drzavu i od nje primaju platu, jako “dobro” vode racuna o drzavnim interesima pa nece da ometaju jedni druge da zaradjuju gde stignu.
I tako... dok budžetska inspekcija nema vremena ni inspektora ni osnova da reaguje na anonimnu prijavu i izađe na teren, niti da zaviruje u papire u koje je zavirivala prosvetna inspekcija, miliončići dinara nestaju... a roditelji iz svog džepa finansiraju zamenu svetla, obnavljanje igračaka, tečne sapune i ubruse.

Nista ne cudi, jer se svi u vladi ponasaju ko rogovi u vreci zbog licnih materijalnih interesa, da je Cvetkovic morao da im zabrani da pojedinaco daju izjave medijima.
Sve reforme u nasem drustvu zavise od ciljeva onih koji ih i uvode.
scabies scabies 21:35 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

prevencija bolesti zavisnosti od ( droga/narkotika, kocke/kladjenja, alkohol-a, internet-a, kupovine) , prevenciija nasilja svih vrsta ( porodično, seksulano, radno...), prevencija prostitucije, maloletničke delinkvencije, asocijalnog i prestupničkog ponašanja, kriminaliteta i obrada drugih tema iz oblasti socijalne patologije
Ličnost koja poštuje sebe nikada ne zaglavi u bolesti zavisnosti. Ličnost koja poštuje druge nikada ne postane nasilnik. Ličnost koja poštuje društvo nikada ne postane delikvent.
Akcenat prevencije ne treba da bude priča, već izgradnja sistema vrednosti. Moral ne treba da bude (i nije) skup naučenih pravila, već usvojenih principa.
filantrop filantrop 21:38 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

ivankagrump
Inače ideje za heklanje su totalna ludost.


Ideje za heklanje mozda i jesu, ali ideje za kuvanje, pranje, peglanje, menjanje pelena (ovo narocito) svakako nisu. Ljudi zavrse fakultet a ne umeju da skuvaju nista osim jajeta, zalosno. Valjda to odslikava nasu realnost, u Americi dete napusta kucu sa 18 godina pa ga zato i uce u skoli kako samo da prezivi, kod nas valjda vide da nema potrebe, da se nece odseliti od roditelja do tridesete ako ne i kasnije.


ne mogu da verujem da nekome jos uvek padaju na pamet ideje o heklanju i pletenju na pamet za nastavu.
pa to je bilo kad sam ja bio u osnovnoj skoli, terali me na domacinstvu istina da pletem sal , ne da heklam, meni kuci isplela baka, nastavnica mi rekla da ispletem sam. ja se snasao, pleo sam prstima, mada je imao velike rupe. a devojcice su terali da rezu testericom reket za stoni tenis da prave.
totalni idiotizam.
ovo si ivanka za kuvanje pametno rekla, bolje da su me naucili palacinke da pravim ili majcu da popeglam, a devojcice gumu na autu da zamene, zene masovno voze, problem sa gumom je realnost na putu.
ako je cilj da deca iskazu kreativnost, mozda to moze na neki drugi nacin, kombinovanjem predmeta i sta znam hartije u boji i sl. a ne na nacin da se klinci osete idotima.

ne mogu da verujem da se decenijama nista ne menja.
filantrop filantrop 21:40 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

za kuvanje postoji ogroman procenat ljudi koji žive od takeouta i naručivanja. Da kuvaju znaju oni koji rade u restoranima, a inače se jede sintetičko smeće, slično kao kod nas.


u kakvoj si ti zabludi

filantrop filantrop 21:41 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Po meni je veća ludost to što nije uvedeno zdravstveno i specijalno vaspitanje u redovan školski sistem


zar to nema u okviru biologije?
imam neko secanje
arianna arianna 21:54 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

filantrop
Po meni je veća ludost to što nije uvedeno zdravstveno i specijalno vaspitanje u redovan školski sistem


zar to nema u okviru biologije?
imam neko secanje

nema
arianna arianna 21:58 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

scabies
Ličnost koja poštuje sebe nikada ne zaglavi u bolesti zavisnosti. Ličnost koja poštuje druge nikada ne postane nasilnik. Ličnost koja poštuje društvo nikada ne postane delikvent.
Akcenat prevencije ne treba da bude priča, već izgradnja sistema vrednosti. Moral ne treba da bude (i nije) skup naučenih pravila, već usvojenih principa.


sve je ovo istina, ali kako nešto da se usvoji (mislim na principe), ako o tome nije naučeno (mislim na pravila)?

scabies scabies 22:01 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

ali kako nešto da se usvoji (mislim na principe), ako o tome nije naučeno (mislim na pravila)?
"Deca ne slušaju šta pričamo, već gledaju šta radimo."
arianna arianna 22:05 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

scabies
ali kako nešto da se usvoji (mislim na principe), ako o tome nije naučeno (mislim na pravila)?
"Deca ne slušaju šta pričamo, već gledaju šta radimo."


mislim da je aktivno učenje, mnogo bolje i kvalitetniije nego pasivno posmatranje -imitacija (što je takodje vrsta učenja)


edit:

prost primer

zamisli situaciju u koji očekuješ od deteta da nauči da piše, samo tako što će te posmatrati dok pišeš? Hoće li se ono na taj način opismeniti? -neće
Da bi se opismenilo, moraš da radiš sa detetom aktivno, svakog dana.
Isto važi i za socijalne veštine i poželjno ponašanje. Jednostavno moraju da se uče aktivno i interaktivno, a ne posmatranjem, i to obično loših modela i primera ponašanja


scabies scabies 22:29 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

mislim da je aktivno učenje, mnogo bolje i kvalitetniije nego pasivno posmatranje -imitacija (što je takodje vrsta učenja)
Nismo se razumele izgleda. Kasno je... Laku noć
jedan.kub jedan.kub 22:34 18.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

Akcenat prevencije ne treba da bude priča, već izgradnja sistema vrednosti. Moral ne treba da bude (i nije) skup naučenih pravila, već usvojenih principa.

Tacno tako! A dotle, je porodica prinudjena da se bori da drustvo ne pokvari ono
sto nam je u prirodi.
maca22 maca22 22:43 18.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

arianna
Inače ideje za heklanje su totalna ludost.



Po meni je veća ludost to što nije uvedeno zdravstveno i specijalno vaspitanje u redovan školski sistem, a verujem da bi bilo mnogo veće društvene koristi od pomenutih predmeta, nego od gradjanskog vaspitanja i veronauke zajedno

uvodjenjem ovih predmeta, smanjio bi se broj i zloupotreba raznih NVO-a, a problemi, pitanja i rešenje iz oblasti zdravstva i socijalne patologije, bili bi dostupniji svoj deci na pravi, primeren i stručan način.

Preporuka kao vrata
zoja444 zoja444 00:32 19.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

scabies
Ličnost koja poštuje druge nikada ne postane nasilnik. Ličnost koja poštuje društvo nikada ne postane delikvent.Akcenat prevencije ne treba da bude priča, već izgradnja sistema vrednosti. Moral ne treba da bude (i nije) skup naučenih pravila, već usvojenih principa.


nije sve bas tako crno-belo.

kako dete moze da nauci (samo)ljubav i samo(postovanje), ako ni njegovi roditelji ne znaju sta je to? porodicni sistem vrednosti moze biti potpuno suprotan u delovima ili celini opste-drustvenom.
sta je sa zavisnoscu od osvezavajucih napitaka, fast-food-a, kafe, televizije, interneta, rada, sexa, zaljubljivanja...?
(digresija: upravo sam odgledala clip neke americke tv stanice u kome se ukazuje na neko istrazivanje po kojem unos vecih kolicina kafe, 6-7 solja dnevno, preventivno utice na razne vrste kancera-prostate, debelog creva, dojke...)
deca u skolskom uzrastu su u fazi izgradnje, trazenja identiteta, vrlo su ranjivi. ne moze se od njih ocekivati da budu toliko zreli i odgovorni da umeju da prepoznaju uvek sta je dobro, a sta lose po njih.
kako niko od ljudi nije savrsen i svako nosi u sebi odredjeni stepen patologije, vazno je oporavljati i koristiti i jacati zdrave potencijale licnosti. kako je to moguce izvesti kod onih gde patologija nije ni osvescena? zato je prevencija bitna.


inace, slazem se sa tvojom opaskom o opstem vaspitanju. verovatno si mislila (ili ja mislim da si mislila) na lepo vaspitanje. ne znam koliko je moguce da se takvo vaspitanje uci u skoli. mozda u nizim razredima, pre puberteta. ali, tu se postavlja pitanje "prava" skole i zadiranja u decija prava i kreativnost. kako bi se npr. kaznjavalo to sto neko ne nauci i ne ponasa se po pravilima lepog ponasanja? ima tu jos puno nedoumica.

ne moze skola sve da ispravi. tamo gde su zatajili roditelji, vrsnjacke grupe, mediji, drustvo. to je sve kao sistem spojenih sudova ali i "zacaran" krug.

p.s. krugolina, svaka cast na upornosti i doslednosti.
uninamama uninamama 06:11 19.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

zoja444

inace, slazem se sa tvojom opaskom o opstem vaspitanju. verovatno si mislila (ili ja mislim da si mislila) na lepo vaspitanje. ne znam koliko je moguce da se takvo vaspitanje uci u skoli. mozda u nizim razredima, pre puberteta. ali, tu se postavlja pitanje "prava" skole i zadiranja u decija prava i kreativnost. kako bi se npr. kaznjavalo to sto neko ne nauci i ne ponasa se po pravilima lepog ponasanja? ima tu jos puno nedoumica.

ne moze skola sve da ispravi. tamo gde su zatajili roditelji, vrsnjacke grupe, mediji, drustvo. to je sve kao sistem spojenih sudova ali i "zacaran" krug.

Sve su to nas učili, iako nije postojao predmet građansko (ili bilo koje drugo) vaspitanje. To tako i treba da ostane. Ne treba nam poseban predmet, jer bi bilo naopako osmisliti ga. Inače, kada pogledate preporučene sadržaje časova odeljenjske zajednice ili odeljenjskog starešine, videćete da sve to o čemu pričate, deca uče u školi. Zvanično. Na žalost, praktično razredne starešine ne rade te stvari s decom iz raznih razloga. Najčešće, jer im ceo čas ode na prebrojavanje izostanaka i njihovo pravdanje.

Elem, ne pravdam ih (nas). Problem je i to što 90% odeljenjskih starešina taj plani program nikada nisuni videli,a kamoli pročitali! Isto kao i vi ovde, ne znaju ni da postoji!

Isto kao sprovođenje zakona u zemlji Srbiji. Imamo ih, ali ih ne sprovodimo. Dakle, opet, problem naopakog društvenog sistema!
vladaxy vladaxy 06:29 19.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

deca u skolskom uzrastu su u fazi izgradnje, trazenja identiteta, vrlo su ranjivi. ne moze se od njih ocekivati da budu toliko zreli i odgovorni da umeju da prepoznaju uvek sta je dobro, a sta lose po njih.


A mi ovim kretenskim školskim sistemom pokušavamo da ih uniformišemo i svakom od stotine hiljada dece prilazi se na isti način iako je svako dete priča za sebe...

Ako se skoro ne ukine državno školstvo, bar bi svi predmeti trebalo da budu izborni. Tako se pravi najmanja šteta. Nisu sva deca ista i nemaju ista inetesovanja. Zašto svu decu siliti da uče integrale, a u životu će im biti potrebne samo osnovne računske operacije. Ili zašto svu decu siliti da uče biologiju, fiziku ako ih ne zanima. Svakom treba prići zasebno...
Hansel Hansel 08:07 19.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

scabies
Ličnost koja poštuje sebe nikada ne zaglavi u bolesti zavisnosti. Ličnost koja poštuje druge nikada ne postane nasilnik. Ličnost koja poštuje društvo nikada ne postane delikvent.
Akcenat prevencije ne treba da bude priča, već izgradnja sistema vrednosti. Moral ne treba da bude (i nije) skup naučenih pravila, već usvojenih principa.

Skabi, sve bi ovo bilo tačno kada bi na svetu sve bilo jendnoznačno. A nije. Nemam vremena da opširnije pišem (i bolje ), ali znam za osobu koja je probala heroin iz radoznalosti, ne zato što sebe nije poštovala. Zahvaljivala se Bogu kasnije što nije bila ponovo u situaciji da joj neko ponudi. Ne zaboravi da su mladi u pubertetu i adolescenciji prilično nestabilni i da ne postoji jedinstven recept. Prevencija se postiže na različite načine i ako neko reaguje pozitivno na nju i iz nekog drugog ugla - bolje je i da nedovoljno samosvesna/samopoštujuća osoba ne postane zavisnik nego da postane, zar ne?
tetkino tetkino 08:28 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Evo i ja da se ubacim. Imam par svežih primera, zemlja Švedska:

1. škola državna
2. razred 15-20 učenika, ako nema dece sa posebnim potrebama, odnosno dece obuhvaćene inkluzijom, po našem, onda su razredi znatno manji
3. ima jedna učiteljica, i jedna pomoćna učiteljica
4. ako ima potrebe angažuje se još ljudi, logoped, fizio-terapeut, prevodilac, defektolog, psiholog, koji sa decom rade na času ili posle njega
5. deca na početku rade testovi znanja i sposobnosti, određuje se ko je gde i ko kojim tempom može da napreduje, testovi se tokom školovanja redovno ponavljaju i uporedjuju sa napredovanjem u školi
6. nema ocena, gleda se ko je koliko prešao gradiva i kako ga je usvojio... - što bi rekao moj komšija, moj prešao 30 strana, ovaj drugi 50, a jedan 5 i svi dobri. Kako mogu svi biti dobri? I ja pitam kako zna, za koju ocenu, a ona meni dobar je, trudi se, aktivan je na času, želi da uči... - e izem ti roditeljski
7. puno aktivnosti koje bi nazvali vanškolskim: puno igranja, pevanja, slikanja, igranja društvenih igara, klinci uče praktična znanja - da kuvaju, da peru zube, kako se pravilno tušira, kako se nižu perlice, ali i kako prijaviti roditelje, ako te grle previše blisko i kako je nije uredu da te iko ljubi ako ti to nećeš - moj komšija je od ovog rogove dobio
8. Uče engleski od početka, već u predškolskom, od neke 5 godine i to ozbiljno
9. o higijenskim uslovima, nastavnim učilima, pomoćnim sredstvima, kuhinji i ishrani ne vredi ovde ni govoriti...

Mane (po mom komšiji):
- na osnovu testova i onog što se zapazi na času deca se rano usmeravaju kroz izborne predmete na buduću profesiju - tipa došao je školski psiholog da mu kaže da će njegovo dete da upućuju na kreativne radionice, jer će ona biti arhitekta kad poraste - dete ima 10 godina
- on je smatran jako čudnim što je i protiv volje škole, pa i deteta, forsirao celokupno obrazovanje - terao je da ide na matematiku, nauku i još neke predmete kao da će dete da mu bude mašinac, on je jednostavno mislio da je to bitno, važno za budućeg intelektualca, pa ma koji posao ili karijeru odabrala
- on je šokiran idejom o tome kako mu deca malo znaju - ne znaju tablicu množenja napamet, ne znaju na papiru rukom da izvedu koren broja ili urade površinu i zapreminu palarelopipeda i ne znaju da nabroje glavne gradove evropskih država. Pitanje je da li bi Evropu našli iz prve na karti sveta. Oni mogu da svaku informaciju nadju za sekund, ali on misli da postoji neki minimum koji mora da se zna, bez neta, i biblioteke i enciklopedije. Njegova teorija je da na se na facebooku pojavi objava da je zemlja ploča, pola Šveda bi usvojilo informaciju bez uzbuđenja, jer se od njih traži da svoj posao odrade najkvalitetnije moguće. Ako ti je posao da budeš progamer, ti komotno možeš da vjeruješ da špagete rastu na drveću, da je zemlja ravna, da je Mocart pravio slatkiše, da je Monako grad u Francuskoj..., ali ako si dobar programer, to ti niko ne uzima za zlo.
- Nema pritska. Deci je sve dopušteno, odnosno država ih podržava u tome. Država dozvoljava klincima da sa 16 napuste školu, dobiju stan, država im nadje posao od koga mogu da žive i to je super. Kad imaš 16 ili 26, ali kad predješ 30-tu i shvatiš da i dalje okrećeš pljeskavice u Meku, onda su to žive muke da se vratiš, da završiš bar srednju i nadješ neki bolje plaćen posao. Švedska daje velike pare na kontinuirano obrazovanje odraslih, pa oni imaju šansu da nadoknade propušteno, bez obzira koliko im teško bilo. To u nekim drugim državama nije moguće.
- Deca koja se iskažu, žele da napreduju, dobijaju svu pomoć od države, država im plaća ne samo školovanje na državnim fakultetima, već i na privatnim, ako su jako dobri
- Švedi imaju problem sa neravnomernim rasporedom djaka. Većina dece želi da budu ekonomisti, novinari, prevodioci, filozofi, dakle neka od profesija iz društvenih nauka. Prirodne nauke retko ko želi da studira jer su teške. Očigledno i oni imaju problem da ih približe svojim djacima. Da bi bio dobar elektro inženjer treba ti 5 godina studija i 3 puta više rada nego da završiš pravo, a plata je dobra i ovako i onako.

Što se heklanja, kukičanja i ostalih aktivnosti tiče, ovo što pročitah na blogu tačno i odražava zašto smo tu gde jesmo. Mi volimo fensi stvari, zato su gradjansko i računari in, a heklanje i kuvanje out.
Da pojasnim - Japanci imaju origami, Danci heklaju, Švedi prave nakit, Nemci kolaže i bockalice - a mi otvaramo facebook u uzrastu 6-8 godina.
Zašto?
Pa zato što su oni tamo svesni da se razvoj sitne motorike, pažnje, sposobnosti kombinovanja, brojanja i učenja boja i oblika, najbolje rade uz neke od starih zanata. Ovakve aktivnosti blagotvorno utiču na razvoj mozga, preciznih mišića oka i šake, kordinacije pokreta i generalno pomaže učenju strpljenja, planiranja i predvidjanja.
Kreiranjem konkretnih stvari od crteža do ogrlice kod dece se podiže samopouzdanje i uče se da je put od ideje do konkretnog dela niz malih koraka.

Ne postoji razlog zašto bi dete od 6 ili 8 ili 10 godina provodilo i minut ispred računara - u tom uzrastu ne postoji ni jedna pozitivna osobina, sposobnost ili veština koja bi se bolje razvijala uz pomoć računara nego na neki drugačiji način, ali isto tako je i suludo ukidati informatiku u gimnazijama, ali mi sve volimo naopako.

Učenje dece o njihovom telu, o pravilnom pripremanju hrane, održavanju higijene, oblačenju, odlaganju otpada i ostalih praktičnih stvari koje smo mi davno proterali iz škola jer su domaćinstvo, prva pomoć, zdravstveno, tehničko - onako kako bi trebalo da bude, a ne priručnik za metalurge, sa ubačenim zanimljivostima tipa poprečni presek vodokotlića, totalno socijalistički i out.
Njihova deca tako dobijaju sigurnost da su sposobna da sama brinu o sebi, raste im samopouzdanje i oni su spremni na samostalan život. Kod njih je nezamislivo da u 40-toj sediš za stolom i vrištiš jer ti mama nije donela kašiku, a i salata nije onakva kakvu ti voliš.

Materijalne mogućnosti su neuporedive, mi imamo škole bez liftova - za invalide i slabopokretne, bez toaleta, bez sala. Jednog učitelja na 30 - 40 djaka, jednog psihologa na 200 djaka, jednog logopeda na 500+ djaka, a defektolog ili fizijatar su misaone imenice.

Naše ministarstvo forsira visoku školu za obrazovanje, pa profesor matematike u osnovnoj mora da završi PMF da bi naučio decu razlomke. Tamo nastavnici uče godinama kako se radi sa decom, uče da budu dobri prosvetni radnici, dobri psiholozi, da znaju kako se radi i sa decom sa problemom i sa onom nadarenom.
Zato oni na takvu decu ne reaguju kao da su rogata. Bila sam prisutna kad je jedna zblanuta nastavnica hemije rekla da ne zna šta da radi sa tim - misleći na dete sa autizmom. Žena je provela 40 godina i nikad nije upoznala nikog takvog. Ni kroz svoje školovanje, ni kroz rad, ni kroz druženje, jer mi to ne puštamo medju normalnu decu. Ali ajde sad je inkluzija, pa ćemo preko noći svi da postanemo eksperti za sve probleme, samo treba malo dobre volje, ma kako da ne.

Najmanje se pažnje poklanja samom predmetu. Nauči gradivo 5 razreda, položi ispit i možeš da predajš. Hoćeš sutra da predaješ istoriju 7-og? Važi položi taj ispit ili dva i javi se. Ako si ti savlado kao se predaje, to šta predaješ je od sekundarnog značaja.

Profesori su jako dobro plaćeni, ali isto tako nose veliku odgovornost. Oni su nosioci najveće invevsticije u zemlji i svesni su da rade na najvećem nacionalnom blagu, važnijem od nafte ili zlata, oni rade na stvarnju budućih generacija.

I još nešto kod nas se dečije slobode i njihovo pravo da se čuju i da kažu šta misle i žele izjednačava sa nevaspitanjem. Tako da nema više nevaspitane, bezobrazne, drčne i pokvarne dece - ne oni su sad živahni, znaju šta hoće, ne da ju na sebe, znaju da se snadju... Nema te mane koje u očima bajnih roditelja ne postaje vrlina, sve dok neko drugi mora da se bakće sa njihovom decom, a kad na njih dodje red onda rade šamari i kaiš samo tako.

Ja sam dovela jednog malo Šveda kod nas u školu. Pobegao je glavom bez obzira. Čista količina dece, buke, guranja, urlanja, histerije i agresije ga je toliko isprepadala da ni u dvorištu nije hteo da ostane.

Ja ne znam ni za jedan uspešan slučaj dovodjenja deteta sa zapada u naše školstvo - uspešan, ne toliko u smislu uspeha i ocena, jer to se uz pomoć para i dodatnih časova još i može postići, koliko u smislu traume po dete. Znam ih nekoliko koji su počeli da mucaju, piške u krevet, imaju tikove, depresivni su, trpe verbalno i fizičko zlostavljanje u školi od strane dece, jer su drugačiji, jako teško mogu da se uklope itd.
Ali zato sa druge strane pozitivnih primera naše dece u Švedskoj i okolnim zemljama ima koliko hoćete. Uglavnom je komentar - pa bilo je u početku čudno, trebalo mi je vremena da se naviknem, ali u odnosu na ono kod nas, ovo je pesma.

Toliko o obimnom prikazu uporednog školstva tamo i ovde.

Inače dotični Gašo Knežević, kao i onaj minstar pre njega, a verovatno i svi posle njega, propustio je da obidje tri stuba naše prosvete:
1. Filološku gimnaziju u Karlovcima
2. Matematičku gimnaziju u Beogradu
3. OŠ Dragan Kovačević - specijalnu školu za zaštitu vida u Beogradu

Zašto ove tri škole? Pa zato što one jedine imaju medjunarodno priznate rezultate. Imamo nešto što vredi i što treba čuvati i na čemu treba graditi.

Umesto toga, ja sam godinama slušam i od djaka i od profesora sve tri škole da nemaju podršku za svoj rad od strane ministarstva, da im najveću podršku daju bivši djaci i roditelji sadašnjih djaka, da bez obzira koliko puta i kome pisali njihova pisma ostaju bez odgovora itd.
Jedan od primera igre gluvih telefona je i višedecenijsko prepucavanje izmedju fakulteta i filoloških i matematičkih gimnazija, koji mole da se njihovoj deci, bar onoj najboljoj, dozvoli direktan upis na 3 godinu studija, jer je njihovo znanje dovoljno i može se lako proveriti preko 2-4 ispita koje bi oni polagali. Ali ne svi moraju od početka. Nema veze što ih tako ubijamo u pojam. Nema veze što oni to znaju. Nema veze što će najbolji i najpametniji da zbrišu napolje gde će neki ljudi hteti da ih nauče nešto novo. Ne! Pravila su pravila i ne zaboravimo, kriza je, mora da se štedi, nema više neracionalnog bacanja para Ukinimo Petnicu ili im bar zagorčajmo život. To je i onako za štrebere...

Ko sve ovo pročita svaka mu čast
ovomoze ovomoze 08:42 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Nije samo u prosveti, isto mislim i za zdravstvo. Mi generalno sve radimo po inerciji, teško prihvatamo nove stvari nove ideje..i uvek se pozivamo na neku tradiciju

Ko je gledao Paklenu kuhinju zna kakav je otpor promenema i znanju (nije baš sve gluma). Kakvi su nam restorani, takva nam je i škola a bogami i zdravstvo..




uros_vozdovac uros_vozdovac 10:18 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

tetkino
Ukinimo Petnicu ili im bar zagorčajmo život. To je i onako za štrebere...


Sve je rečeno, i to onoliko bolje od onoga što bi ja umeo. Krivo mi što ne umem tako, ali da pitam:
Smem li da koristim ovaj tekst, mnogo bi mi značilo.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:19 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

ovomoze
Nije samo u prosveti, isto mislim i za zdravstvo. Mi generalno sve radimo po inerciji, teško prihvatamo nove stvari nove ideje..i uvek se pozivamo na neku tradiciju

Ko je gledao Paklenu kuhinju zna kakav je otpor promenema i znanju (nije baš sve gluma). Kakvi su nam restorani, takva nam je i škola a bogami i zdravstvo..



Šta je paklena kuhinja, izvini, da pogledam.
Jukie Jukie 10:24 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

tetkino

I još nešto kod nas se dečije slobode i njihovo pravo da se čuju i da kažu šta misle i žele izjednačava sa nevaspitanjem. Tako da nema više nevaspitane, bezobrazne, drčne i pokvarne dece - ne oni su sad živahni, znaju šta hoće, ne da ju na sebe, znaju da se snadju... Nema te mane koje u očima bajnih roditelja ne postaje vrlina, sve dok neko drugi mora da se bakće sa njihovom decom, a kad na njih dodje red onda rade šamari i kaiš samo tako.
Ja sam dovela jednog malo Šveda kod nas u školu. Pobegao je glavom bez obzira. Čista količina dece, buke, guranja, urlanja, histerije i agresije ga je toliko isprepadala da ni u dvorištu nije hteo da ostane.

Ko sve ovo pročita svaka mu čast

Hvala, hvala,

nego svaka tebi čast za ovaj gornji pasus
Jukie Jukie 10:27 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

uros_vozdovac

Ko je gledao Paklenu kuhinju zna kakav je otpor promenema i znanju (nije baš sve gluma). Kakvi su nam restorani, takva nam je i škola a bogami i zdravstvo..

Šta je paklena kuhinja, izvini, da pogledam.

Koliko sam shvatio, srpska verzija ove emisije Gordona Ramzija koju emituju radnim danima od 14h na B92, samo što tu srpsku verziju (na TV prva?) nisam nikada gledao, izgleda da mi se vremenski poklapa sa nekom emisijom koju pratim na nekom drugom kanalu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:40 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Ko sve ovo pročita svaka mu čast


Evo, da se zapljunem da sam pročitala sve, s uživanjem.
I zahvalna sam vam mnogo na ovom tekstu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:43 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Šta je paklena kuhinja, izvini, da pogledam.


Obavezno pogledaj bar jednu epizodu.
Ja bih tog Remzija u naša porodilišta.
Stil rada mu je fantastičan.
Samo tim stilom tamo mogu stvari da se dovedu u red kod nas.
vladaxy vladaxy 11:36 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Krugolina Borup
Šta je paklena kuhinja, izvini, da pogledam.


Obavezno pogledaj bar jednu epizodu.
Ja bih tog Remzija u naša porodilišta.
Stil rada mu je fantastičan.
Samo tim stilom tamo mogu stvari da se dovedu u red kod nas.


Zaboravljaš samo jednu sitnicu: on sređuje privatne restorane. Znači mesta kojima se zna gazda i gde se zna ko šta radi i odlučuje.

Zamisli da se pojavi u nekoj našoj bolnici pa pita nešto ili pokuša nešto da promeni, pa da krenu da ga šetaju od sestre na šalteru, preko glavne sestre do načelnika odeljenja, direktora sektora, bolnice pa unazad itd. Mislim da bi i on pobegao glavom bez obzira
anastasija.p anastasija.p 12:35 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Svaka Vama cast za ovo sto ste napisali!
tetkino tetkino 12:46 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

Ne potražujem autorska prava, samo molim da se pre ponovne upotrebe isprave sve slovne, pravopisne i gramatičke greške, kojih nažalost baš puno ima.
Kad krenem da penim na usta, malo su mi prsti brži od pameti.

Inače ako hoćete da čujete šta stvarno mislim o našem školstvu - pokrenite temu srednjoškolskog obrazovanja.

Mada možda bolje ne, one čike u belom, sa zanimljivim kaputićem, već kruže oko zgrade
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:06 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

ajd da otvorimo blog o tome, ok? Dođi mi u goste, kuvam kafe, služim piće i kolače, formatiram tekstove, rekreativno ubacujem fotke i klipove, samo neću autoplay, ne volem to.
Jukie Jukie 14:03 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

uros_vozdovac
ajd da otvorimo blog o tome, ok? Dođi mi u goste, kuvam kafe, služim piće i kolače, formatiram tekstove, rekreativno ubacujem fotke i klipove, samo neću autoplay, ne volem to.

Ako ima kolača, rezervišem jedno mesto.
Sad idem da mažem prstiće solea kremicom da mi budu gipki za kuckanje tokom diskusije.
scabies scabies 14:06 19.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

Skabi, sve bi ovo bilo tačno kada bi na svetu sve bilo jendnoznačno.
NI ti me izgleda nisi razumeo. Nisam mislila da škola (jedino) treba da izgrađuje sistem vrednosti. Naprotiv. Mislim da sve dok škola propagira vrednosti (znanje, rad, trud, poštenje) koje su u "spoljnom svetu" potpuno obezvređene, ne možemo imati rezultate. Sve dok funkcionalno nepismeni haraju i vladaju, mi ne možemo motivisati decu da savladaju te veštine, čak i da prilagodimo školski sistem tim standardima, a dotle ne možemo imati ni bolje rezultate na PISA testovima.
Ja sam htela da kažem da posrnulo društvo ne može reformama školstva i novim školskim programima, podići neke nove generacije, drugačije i bolje od nas, sposobne da izgrade bolje i zdravije društvo.
znam za osobu koja je probala heroin iz radoznalosti, ne zato što sebe nije poštovala. Zahvaljivala se Bogu kasnije što nije bila ponovo u situaciji da joj neko ponudi.
Znam ja osobu koja je više puta "probala" heroin u periodu od više godina. Nije postala zavisnik. Probati heroin nema veze sa samopoštovanjem. POstati heroinski ovisnik - ima. I sumnjam da bi ta osoba o kojoj pričaš postala zavisnik i da su joj još koji put ponudili. Ne kažem da ne bi uzela, ne kažem ni da ne bi postala zavisnik, ali svi znamo da ti što čekaju da im se ponudi i nemaju baš neku predispoziciju :)
Jukie Jukie 14:11 19.05.2011

Re: Rešenje - Privatno obrazovanje

vladaxy

Krugolina Borup
Šta je paklena kuhinja, izvini, da pogledam.Obavezno pogledaj bar jednu epizodu.Ja bih tog Remzija u naša porodilišta.Stil rada mu je fantastičan.Samo tim stilom tamo mogu stvari da se dovedu u red kod nas.Zaboravljaš samo jednu sitnicu: on sređuje privatne restorane. Znači mesta kojima se zna gazda i gde se zna ko šta radi i odlučuje.Zamisli da se pojavi u nekoj našoj bolnici pa pita nešto ili pokuša nešto da promeni, pa da krenu da ga šetaju od sestre na šalteru, preko glavne sestre do načelnika odeljenja, direktora sektora, bolnice pa unazad itd. Mislim da bi i on pobegao glavom bez obzira

Pa koliko sam ja video, on uglavnom ne sredi privatni restoran nego on ipak propadne jer su vlasnici ili glavni kuvari šonje i njonje i kmeze. Ispostavlja se da moraš da budeš despot da bi vodio restoran, kao kad je Džejmi Oliver otvorio restoran 13? ili 17? da trenira mlade kuvare, pa je na kraju ostao sa troje a sve ostale je izbacio.

I koliko sam shvatio ljudi Ramzija zovu jer ŽELE da bude kako treba, jer inače gube pare. Kod nas se u bolnici ili školi ne gube pare ako je potpuni haos ili šalterušokratija.

Da škola gubi pare ako đaci ne postižu rezultate, deca koja ometaju druge đake da uče (a potkrepljeno izjavama nastavnika i žalbama roditelja druge dece) bi izletela iz škole kao bele lale, pa bi mogla do kraja života da gluvare po ulici bez statusa učenika, kao što se dešava i otpuštenim kuvarima.

Na jednom forumu znam direktorku čarter-škole u Americi koja bez pardona izbacuje i nastavnike i đake koji krše pravila. Kaže: "ima ko će da popuni njihovo mesto, ja hoću da imam uspešnu školu, nisam ja socijalna služba da budem bolećiva".
scabies scabies 14:46 19.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

mislim da je aktivno učenje, mnogo bolje i kvalitetniije nego pasivno posmatranje -imitacija

zamisli situaciju u koji očekuješ od deteta da nauči da piše, samo tako što će te posmatrati dok pišeš? Hoće li se ono na taj način opismeniti? -neće
Nisi razumela, ili ja nisam bila dovoljno precizna.
Možda ne izgleda tako, ali ja sam malo išla u školu, dovoljno da shvatim da se veštine i primena znanja ne mogu naučiti gledanjem. Ja ne govorim o tome da decu treba učiti da čitaju, pišu, računaju, rade nacrtnu geometriju i slično, tako što će gledati. Ja sam pokušala da kažem da ne vredi govoriti deci šta i kako treba da rade, ako mi radimo suprotno. Ne vredi dectetu reći: "nemoj da psuješ, j*** ti ______ (dopisati po izboru)". Ne vredi deci govoriti da je ružno piti, ako znaju da tata jedva čeka priliku da potegne, i govoriti da je ružno biti pijan, a oni su imali priliku da mnogo puta vide tatu oletvanog. Razumeš sada o čemu govorim?

Jutros oko pola7, vrteći kanale na TVu, nabasam na Pinku na neku dečiju emisiju. Devojčica od 11-12 godina, podbočena onako kako se podboče manekenke, najavljuje prilog da je Lejdi Gaga raskinula sa dečkom... Presela mi je prva jutarnja kafa! O tome ja govorim.
Sve dok Pink ima nacionalnu frekvenciju, a nema ni jednu edukativnu, ni kulturnu emisiju, ne vrede promene školskog sistema. Sve dok se državni vrh i predstavnici vlasti klate u ritmu muzike pred silikonskim dekolteom udovice jednog od najvećih kriminalaca koji su hodali ovom zemljom, ne treba da se čudimo zašto devojčice za punoletstvo traže i dobijaju plastične operacije i zašto mladi sanjaju o lakoj zaradi, zbog koje je sve više mladih uvučeno u kockarnice, kladionice i slično...
O tome ja govorim.
Hansel Hansel 15:50 19.05.2011

Re: specijalno vaspitanje

scabies

Razumeo sam bio, možda ne baš u potpunosti, reagovao sam samo na ovaj momenat o kome sam pisao - prosto, postoje i manje estetske metode odvraćanja (da ne kažem - čisto bihejvioralne, ali je kognitivno-bihejvioralni pristup, naravno, mnogo bolji) koje mogu da doprinesu prevenciji. Ja sam se u komentaru zadržao na tom delu!


scabies scabies 16:05 18.05.2011

:)

Cela tvoja računica počiva na pretpostavci da su svi termini popunjeni, zar ne? E sad, ako sam dobro ispratila, ti si to zaključila iz izjave ljudi kod kojih si se raspitivala za sportske aktivnosti za decu... To što sportovi za decu ne mogu da se usklade sa dostupnim terminima može biti posledica i toga što moraju da koriste termine prilagođene deci (automatski otpadaju termini posle 21h) i što ne mogu da iskoriste vikend za više od jednog treninga dnevno.

Druga stvar je što je to uopšte nije mnogo bitno za priču, uopšte ne sumnjam da se našao neko ko je uspeo da iskoristi rupu u sistemu i slažem se da stvar treba ispitati. Tako da je moj predlog da se angažuje Insajder (uz Autsajdera) koji će ispitati da li su zaista svi termini zauzeti
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:14 18.05.2011

Re: :)

Cela tvoja računica počiva na pretpostavci da su svi termini popunjeni, zar ne? E sad, ako sam dobro ispratila, ti si to zaključila iz izjave ljudi kod kojih si se raspitivala za sportske aktivnosti za decu... To što sportovi za decu ne mogu da se usklade sa dostupnim terminima može biti posledica i toga što moraju da koriste termine prilagođene deci (automatski otpadaju termini posle 21h) i što ne mogu da iskoriste vikend za više od jednog treninga dnevno.


Draga, stanovala sam 2 metra od škole, kroz prozor gledala svakodnevne dolaske, parkiranje i odlaske matoraca na kojekakve treninge/rekreaciju do duboko u noć. Ima tu i Aikido za matore, i Pilates i koješta nešto još.

Osim toga, Budžetska inspekcija je imala uvid u raspored izdavanja sala i lepo kaže da "korisnici koriste" sale u tom terminu. Mislim, ako se meni već ne veruje na reč. Mada ja više sebi verujem nego siroma' budžetskoj inspekciji.
apach92 apach92 21:55 18.05.2011

Re: :)

istina, direkt pogledom sa radnog stola si mogla da napises Zapise iz skolskog dvorista debljine Tihog Dona
pedjalon pedjalon 16:07 18.05.2011

Di su novci?

Promasili ste temu. Tema je: "Di su novci?" ili na stranskom: transparentnost.
uninamama uninamama 06:15 19.05.2011

Svaka čast!

Samo nastavite da se borite. Roditelji su jedina "institucija" koja može naterati škole da paze šta rade. Kao što vidite, inspekcije su ... da ne psujem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana