Društvo| Istorija| Kultura| Nostalgija| Umetnost

Sve gradske kuće Subotice

Dragan Jakovljević. RSS / 22.05.2011. u 11:29

Istorijska postavka u Arhivu Budimpešte

 Subotičke gradske kuće, ova današnja i one bivše, tema su izložbe koju je u gradskom Arhivu Budimpešte priredio Istorijski arhiv grada sa severa Bačke


Postavka obuhvata tekstualne, grafičke i digitalne prikaze tri gradske kuće po kojima je Subotica i danas poznata. Prilikom svečanog otvaranja, od Stevana Mačkića, direktora Istorijskog arhiva Subotice saznali smo da je proteklo više od sto godina od kada je podignuta sadašnja gradska kuća u Subotici, mada je njeno svečano otvaranje usledilo čitave dve godine kasnije – 1912, pošto je toliko vremena još trebalo za unutrašnje radove na ukrašavanju i doterivanju: 

- Smatrali smo da jedan vek njenog postojanja zavređuje da bude obeležen izložbom sastavljenom pretežno od arhivske građe, koja bi istovremeno podsetila i na prethodne dve gradske kuće, prvu sagrađenu 1751. i drugu iz 1828. godine. Neki događaji iz prošlosti ostavljaju duboke tragove koji zatim usmeravaju i vode tokove zbivanja u potonjim godinama i vekovima, postajući istorijskim kamenima temeljcima. Jedan od takvih je bez sumnje bio i onaj iz 1743. godine, kada je Subotica izašla iz okvira vojne uprave, stičući civilni status slobodne kameralne varošice, pa je time i krenula putem ubrzanog rasta i razvoja. 

Upravo u tom procesu leži i koren potrebe za nastajanjem Gradske kuće, gde bi bila smeštena uprava i administracija grada. I sam odabir lokacije i podizanje te prve – skromne i malene Gradske kuće, isto tako je definisalo i odredilo urbanistički centar Subotice, gde su jedna za drugom nicale, druga – barokna i malo veća, a zatim sadašnja – i danas monumentalna zgrada Gradske kuće. 


Literatura o sadašnjoj Gradskoj kući prilično je bogata. Ona je obrađivana sa arhitektonskog, umetničkog, istorijskog aspekta, a većina izvora na kojima je nastala čuva se u subotičkom Arhivu.


- Upravo zbog toga, cilj nam je da ovom izložbom prikažemo barem deo dokumenata koji svedoče o projektovanju, izgradnji i životu gradskih kuća. Toranj današnje Gradske kuće je davno već postao simbol našeg grada. Izložba sa sličnom tematikom bila je postavljena od strane Istorijskog arhiva i pre 34 godine. Tada se sastojala od originalnih dokumenata i fotografija i pratio ju je katalog. Same izložbe su za arhive uvek na neki način dvosekli mač. One su prilika da šira javnost stekne neposredni uvid u bogatstvo pisane baštine koja se čuva u njima. Istovremeno, izvaditi tu, mahom najvredniju građu iz depoa, pripremiti je i prirediti za izlaganje, uvek je povezano sa rizicima njenog tehničkog ošteljenja iili uništavanja. Upravo zbog toga, ovom prilikom u postavljanju izložbe odlučili smo se da samo njen manji deo bude sastavljen od originala, a veći deo da čine digitalne kopije nastale skeniranjem odabrane građe. Time smo je zaštitili, a smatramo da nismo ni umanjili njenu vizuelnu, ilustrativnu i dokumentarnu vrednost – ističe gospodin Mačkić.

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pedjalon pedjalon 13:41 22.05.2011

Istorijska postavka u Arhivu Budimpešte

Hvala za informaciju.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:27 23.05.2011

Hvala za info :)

kostresh_harambasha kostresh_harambasha 21:35 22.05.2011

Кад видим градску кућу, порастем у секунди

Суботица је прелеп град са градском кућом као главним симболом те лепоте. Само ми је жао што су у ужем центру града у току неки радови, са тенденцијом да буду вечно "у току".

Зашто морамо да покваримо све што је лепо и надомак идеалног?
jedan.kub jedan.kub 22:22 22.05.2011

Re: Кад видим градску кућу, порастем у секунди

kostresh_harambasha
Суботица је прелеп град са градском кућом као главним симболом те лепоте. Само ми је жао што су у ужем центру града у току неки радови, са тенденцијом да буду вечно "у току".

Зашто морамо да покваримо све што је лепо и надомак идеалног?


Lepo je bila oslikana unutrašnjost gradske kuće(pre 3o-tak godina). Ne znam da li je i sad tako?. Održavale su se lepe izložbe cveća u holu gradske kuće.
yugaya yugaya 23:17 23.05.2011

toranj

prva :



druga:



i ova:




Dva nestvarna susreta pamtim - razredna je radila u gradskom muzeju i omogućila nam da se popnemo skroz gore , u to vreme vidikovac je već dugo vremena bio van upotrebe.

ovako nekako, zaslepi te koliko pukne pogled u daljinu:


I naravno, venčanje , ljudi su puno puta zagledajući fotografije pohvalili enterijer crkve koju smo izabrali, ne znajući da je u pitanju Velika većnica gradske kuće.

ovde:



Kažu da se pravi subotičani poznaju po tome što ne mogu da žive nigdi gde se bar vrh tornja ne nazire.


Dragane hvala za informacije o izložbi, svakako moram ove nedelje da svratim do Teve utce pa ću pogledati obavezno.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 14:48 24.05.2011

Re: toranj

Od srca ti preporucujem
jovadokrova jovadokrova 09:23 24.05.2011

Why Lene?

U Subotici bio,
u Budimpeshti puno pio.
Putujuci osedeo.
Na Ajfela se peo.
Po raznim morima se brchkao,
sva prevozna sretstva koristio,
uz raznu muziku voleo
i definitivno shvatio:
HOME IS WHERE THE HEART IS,
HOME IS SO REMOTE,
HOME IS JUST EMOTION
STICKING IN MY THROAT.
...
Subotica je jedno od takvih mesta, a i njena Gradska kuca je lepa.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 14:33 24.05.2011

Re: Why Lene?

Dragi Jovodokrova, dobrodosao na staru palubu :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana