Umetnost| Život

Sarajevo cetrdesetosme

Rejlem RSS / 24.05.2011. u 15:28

 

15926_kudjuza04-foto-b-puljevic_f.jpg

Aplauz koji ne prestaje, prepun Atelje 212 na nogama. I veliki glumac, skroman i tih covek, ali nasmejan i ozaren.  

Iz Djuzinog intervjua Politici:

"Od početka  ove pozorišne sezone ovaj istinski omiljen srpski glumac imao je čak četiri premijere: „Zlatno tele" u nacionalnom teatru, „Elijahova stolica" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i najnovije predstave Ateljea 212: „Gospoda Glembajevi" i „Otac na službenom putu" Abdulaha Sidrana u režiji intrigantnog hrvatskog reditelja Olivera Frljića.

-Srećan sam, verujte mi! Imao sam veliku pauzu u radu. Ovo me je malo povratilo, inače je moja Dušanka imala muku sa mnom. Jao, kukao sam joj po kući: idem na predstavu! Ko će sada da igra? Nije me ništa radovalo, veselilo. Mislio sam da više neću igrati, ali Dino je bio veliki izazov, motiv, inspiracija. Lagao sam kada sam u predstavi govorio da imam 71 godinu. Napunio sam 82, a te 1948. imao sam 18 godina. Jeste bilo zamorno, ali za mene veoma značajno i korisno. Ne po rezultatima nego po načinu rada... kaže Đuza Stojiljković i dodaje:

- I u ovim godinama sam voleo da radim. Jedva sam čekao probu, sada predstavu. Da mi se to ranije dogodilo, bio bih mnogo zadovoljniji nego danas, kada sam stariji. Došao sam do nove spoznaje o pozorištu: da je glumac potrošna roba, dobro, to je stara poznata stvar, ali da glumca pored talenta, mora da prati i sreća. Ako je nema, ne vredi ništa! Frljić je zahtevao da ja igram, a kada je odlazio iz Beograda zapretio mi je prstom i  rekao: videćemo se mi uskoro opet, priča nam raspoloženi glumac."

Nova manija velikih produkcija, skupih karata, pomalo iritirajuceg reklamnog pristupa i poprilicno izgubljene duse Ateljea 212, koja je dosla sa imenovanjem Kokana Mladenovica za upravnika Ateljea, nas je u poslednjih godinu-dve udaljila od pozorista uopste. Atelje nam je nekako bio super, lagano pesice do tamo, repertoar - upravo ono sto nam odgovara, odlicna mesavina domacih i stranih dramskih pisaca, iz razlicitih vremenskih perioda...Nije svaka predstava bas skroz legla, poslednji veliki promasaj je bilo "Putujuce pozoriste Sopalovic", koje se i pored sjajne glumacke ekipe pretvorilo u izivljavanje reditelja Tomija Janezica, pri cemu su tekst Ljubomira Simovica i interakcija sa publikom potpuno gurnuti u stranu. (Pozdravljam Kokanovo skidanje predstave sa repertoara, mislim da je i glumcima laknulo). Elem, nova koncepcija nas je odgurala od Ateljea, a i od odlaska u pozoriste na neko vreme. Do sinoc.

Djuzin decacic Dino, obasjan prigusenim reflektorskim svetlom, silazi na scenu sa Masom, ona mu se istrze iz ruke i nestaje u mraku u kome se nalaze svi koji su u Dininom detinjstvu nesto znacili, i starac Dino slomljenim, istrosenim i umornim glasom zove davno izgubljenu Masu, da mu se javi gde je, ne bi li je pronasao. Zavesa pada, u grlima se gomilaju knedle, a aplauz krece i pre nego sto se potpuno spustila.

Djuza je iz trenutka u trenutak bio decacic koji trckara oko roditelja, pa starac koji prica pricu, pa opet malisa koji nece da zaspi, koji vezba tekst koji treba da izgovori pri predaji stafete, koji place kad vidi oca mrsavog i propalog nakon prvog dela sluzbenog puta, koji snuzdeno gleda roditelje koji se svadjaju...On, koji prica pricu iz 1948, iznova prozivljava detinjstvo, i mi svi sa njim.

FINAL_DSC6610.jpg

Ceo ansambl uz Djuzu je bio odlican, ali ako bi nekog trebalo izdvojiti, onda su to Dinini roditelji, Hana Selimovic i Branislav Trifunovic, koji oboje snazno i ubedljivo nose svoje likove. Hana, za koju pre predstave nisam cuo, je skoro zavrsila studije glume, i za nju ce se tek cuti. Bane je cini mi se dugo bio u senci starijeg i poznatijeg brata, a tek sad dobija pravu sansu.

FINAL_DSC6364.jpg

Oliveru Frljicu za celu postavku kapa dole. Uspeo je da u sat i po isprica celu jednu zivotnu pricu, koja bi bila jasna i nekome ko nije video film, ako takvih uopste ima, a da pri tom sve to ne bude puka naracija, vec scene medjusobno povezuju, ili se u toku njih desavaju, songovi ciji je autor sam Frljic. Muzicari su maltene sve vreme na sceni. Scenom dominiraju stepenice sa kojih glumci pevaju, ulaze na scenu i izlaze sa nje, i Dino prica sa Masom, ili samo posmatra sta rade odrasli. Neki ce zameriti da je u predstavi prejak akcenat stavljen na kurvarsku stranu price, ali prica je ispricana ubedljivo, i sve najbitnije kockice su se sklopile.

I tako, jos jedan prodje dan...

 

PS Poruka gosn upravniku - ako su karte skupe, moze valjda da se odvoji neki dinar za klimatizaciju?



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 15:30 24.05.2011

.

PS Poruka gosn upravniku - ako su karte skupe, moze valjda da se odvoji neki dinar za klimatizaciju?

troskovi su jos veci
koliko god skupe karte (skoro) nijedna pozorisna produkcija u srbiji nije samoodrziva
Rejlem Rejlem 15:37 24.05.2011

Re: .

antioksidant
troskovi su jos vecikoliko god skupe karte (skoro) nijedna pozorisna produkcija u srbiji nije samoodrziva

Slazem se. Bombasticna produkcija u principu pojede samu sebe, a pozorista treba od neceg i da zive.
natasavb natasavb 16:19 24.05.2011

Re: .

Rejlem
antioksidant
troskovi su jos vecikoliko god skupe karte (skoro) nijedna pozorisna produkcija u srbiji nije samoodrziva

Slazem se. Bombasticna produkcija u principu pojede samu sebe, a pozorista treba od neceg i da zive.

Koliko znam pozorista su na budzetu, sto gradskom, sto republickom.
Atelje je ja mislim na gradskom.
Odoh sad da citam tekst. :)
mariopan mariopan 17:09 24.05.2011

Re: .

Prvom prilikom odoh da pogledam, samo da obavestim moju "ekipu bakuta" sa kojima čoporativno odlazim na pozorišne predstave u Beograd i Novi Sad.

Poslednje što smo gledale bila je predstava "Producent" (mjuzikl) u Pozorištu na Terazijama.
Sala je bila tako puna da su ljudi sedeli i na stepenicama gore na balkonu i na stolicama ubačenim pored reflekrora

U sali mnogo mladih...a aplauz je trajao dok nas ruke nisu zabolele.
Sasvim zasluženo.
Mislim da karte nikada nisu skupe za takav doživljaj.
Hvala za ovako lep tekst
Rejlem Rejlem 07:58 25.05.2011

Re: .

natasavb

Rejlem

antioksidanttroskovi su jos vecikoliko god skupe karte (skoro) nijedna pozorisna produkcija u srbiji nije samoodrzivaSlazem se. Bombasticna produkcija u principu pojede samu sebe, a pozorista treba od neceg i da zive.Koliko znam pozorista su na budzetu, sto gradskom, sto republickom. Atelje je ja mislim na gradskom.Odoh sad da citam tekst. :)

Grad je i imenovao Kokana za upravnika, protivkandidat je ako se ne varam bila Gorica Popovic, koju su predlozili iz samog Ateljea. I ja bih ocekivao da grad u okviru budzetskih sredstava opredeli neku stavku i za neko tekuce odrzavanje pozorista. Nemam predstavu koliko sredjivanje klimatskih uslova u Ateljeu moze da kosta, ali za gradski budzet to sigurno nije mnogo. Jedino sto to nije televizicno, ne moze da se lepo uslika pa da nam se servira sa TVa kao jos jedno veliko Djilasovo dostignuce.
Rejlem Rejlem 08:04 25.05.2011

Re: .

mariopan
U sali mnogo mladih...a aplauz je trajao dok nas ruke nisu zabolele.Sasvim zasluženo.Mislim da karte nikada nisu skupe za takav doživljaj.

I ovde su ruke pocele da bole. Ni meni nije zao para za karte, vredelo je. Zao mi je samo sto se Atelje u globalu pretvorio u nesto sto mi se ne svidja. Sta znam, takvo je valjda vreme, drugacije valjda i ne moze

Hvala za ovako lep tekst

Nema na cemu
natasavb natasavb 08:53 25.05.2011

Re: .

I ja bih ocekivao da grad u okviru budzetskih sredstava opredeli neku stavku i za neko tekuce odrzavanje pozorista. Nemam predstavu koliko sredjivanje klimatskih uslova u Ateljeu moze da kosta, ali za gradski budzet to sigurno nije mnogo. Jedino sto to nije televizicno, ne moze da se lepo uslika pa da nam se servira sa TVa kao jos jedno veliko Djilasovo dostignuce.


Ta stavka sigurno postoji, e sad kolika je ...
Cula sam da im je Djilas poprilicno skresao budzet. Ne samo njima, vec svim pozristima koji su na grdaskom.

Inace blog ti je super. Kanim se da odem da pogledam predstavu kako je postavljena i nikako... Sad, posle ovg tvog teksta mi se jos vise gleda.
antioksidant antioksidant 08:55 25.05.2011

Re: .

Cula sam da im je Djilas poprilicno skresao budzet

шта зна ђилас шта је буџет?
важно је да се скреше.
сад, да ли дрво, да ли буџет... све је то исто
Rejlem Rejlem 09:27 25.05.2011

Re: .

antioksidant
важно је да се скреше.сад, да ли дрво, да ли буџет... све је то исто




Rejlem Rejlem 09:35 25.05.2011

Re: .

natasavb
Kanim se da odem da pogledam predstavu kako je postavljena i nikako... Sad, posle ovg tvog teksta mi se jos vise gleda.

Ima je par puta pocetkom juna na repertoaru. Predstava prosto ide u jednom dahu. Ko sto rekoh gore, ima stvari koje nekom mogu zasmetati (meni nisu, jer su u funkciji cele price), ali zaista vredi pogledati.
Mada mi je Elijahova stolica i dalje nesto najbolje sto sam video u poslednjih par godina.
Voja Radovanović Voja Radovanović 19:23 24.05.2011

blog

Lep izveštaj...moraću da pogledam predstavu...pozz
Rejlem Rejlem 08:01 25.05.2011

Re: blog

Voja Radovanović
Lep izveštaj...moraću da pogledam predstavu...pozz

Hvala Vojo. Predstava je onako furiozna, punog tempa svih 90 minuta.
Sto se karata tice, regularna cena je bezobrazna najblaze receno - 2000 din. Preko Kluba ljubitelja pozorista, 1200, i ni te nisu bile prodate par sati pre predstave. Po svoj prilici je narod nagrnuo na last minute ponudu na salteru Ateljea. Narod je ulazio do 8 i 15, i tek tad je pocelo.
zoja444 zoja444 19:30 24.05.2011

Djuzi

svaka cast. izgleda kao da ima 70. pu pu, da ga ne ureknem.
Rejlem Rejlem 08:12 25.05.2011

Re: Djuzi

zoja444
svaka cast. izgleda kao da ima 70. pu pu, da ga ne ureknem.

Da se pomerim i ja s mesta
Djuza trenutno igra u ako se ne varam 7 predstava - Glembajevi, Otac, Brana, Svici (sve Atelje), Elijahova stolica (JDP), Zver na mesecu (BDP), Zlatno tele (Narodno). 'Zver na mesecu' je izgleda obnovljena predstava od pre par godina, glume jos i Dugalic i Paulina Manov, i to mora da se pogleda. 'Svici' su sjajni, ali se od dolaska novog upravnika retko igraju. Bice na repertoaru jednom u junu. 'Zlatno tele' je premijerno islo i na TVu, nekako je predstava podbacila, ali je Djuza bio odlican.
Trckao je Djuza uz i niz stepenice tokom predstave samo tako. Firma mi je blizu njegove zgrade, cesto ga vidim kako seta.
zoja444 zoja444 11:14 25.05.2011

Re: Djuzi

Rejlem
...cesto ga vidim kako seta.


mislim da je njegova celokupna zivotna filozofija u toj setnji, tj. hodanju. mozda je to tajna vitalnosti.
Rejlem Rejlem 11:36 25.05.2011

Re: Djuzi

zoja444

Rejlem...cesto ga vidim kako seta.mislim da je njegova celokupna zivotna filozofija u toj setnji, tj. hodanju. mozda je to tajna vitalnosti.

Da, on je

Cini mi se da je svojevremeno, pre 20-30 godina, pricao da je to krenulo prosto onako, od kuce do pozorista, u to vreme BDPa. I traje sve ove godine. Valjda je ranije prelazio 5-6 km dnevno, sad verovatno nesto manje.
docsumann docsumann 21:34 24.05.2011

forevergrin

Rejlem Rejlem 08:16 25.05.2011

Re: forevergrin

docsumann

margos margos 01:02 25.05.2011

Hvala ti

i za priču o predstavi i za priču o Đuzi. Stalno razmišljam kako se nekim glumcima nismo odužili za života i kako mislimo ima vremena, pa posle pričamo hvalospeve.
Lepo je, zaista, da nisi propustio priliku da podeliš zadovoljstvo s nama.



ps. Volela bih da neko napiše priču o Miodragu - Mrgudu Radovanoviću (stariji je godinu dana od Đuze, a i dalje aktivno glumi).
Rejlem Rejlem 08:22 25.05.2011

Re: Hvala ti

margos
i za priču o predstavi i za priču o Đuzi. Stalno razmišljam kako se nekim glumcima nismo odužili za života i kako mislimo ima vremena, pa posle pričamo hvalospeve. Lepo je, zaista, da nisi propustio priliku da podeliš zadovoljstvo s nama.ps. Volela bih da neko napiše priču o Miodragu - Mrgudu Radovanoviću (stariji je godinu dana od Đuze, a i dalje aktivno glumi).

Nema na cemu.
U poslednjih par godina sam nekako stalno u frci da ne propustim da vidim na pozorisnim daskama neke drage likove i heroje iz detinjstva. Radeta Markovica sam uspeo da vidim u 'Skakavcima' 2009. (imao je 88 tad). Tu je bio i Mrgud, i Renata, i Nikola Simic, ne zna se ko je bolji. Ali je najvise aplauza pokupila Isidora Minic.
Mrgud...car...kako sam se ja njega plasio kad je bio Sicer. Bio sam ubedjen da je on stvarno Sicer, secam se kako sam se plasio da procitam njegov intervju u TV Novostima.

kukusigameni kukusigameni 08:43 25.05.2011

novi atelje

Elem, nova koncepcija nas je odgurala od Ateljea, a i od odlaska u pozoriste na neko vreme.

Ja u Atelje ne idem jer ovo nije taj Atelje koji zelim da pamtim. Emocije mi ne dozvoljavaju i razlozi su veoma licne prirode.
U svakom slucaju lep tekst i preporuka.
Rejlem Rejlem 08:49 25.05.2011

Re: novi atelje

kukusigameni
Elem, nova koncepcija nas je odgurala od Ateljea, a i od odlaska u pozoriste na neko vreme. Ja u Atelje ne idem jer ovo nije taj Atelje koji zelim da pamtim. Emocije mi ne dozvoljavaju i razlozi su veoma licne prirode.U svakom slucaju lep tekst i preporuka.

I mi smo sad usli u Atelje posle vise od godinu dana (gledali smo tada 'Art'). Nadam se i ja da ovakva koncepcija Ateljea nece biti doveka.
Mira, Muci i Cvele su znali svoj posao.
I hvala na lepim recima.
angie01 angie01 13:49 25.05.2011

,

Rejlem Rejlem 14:16 25.05.2011

Re: ,

angie01

fantomatsicna fantomatsicna 14:10 25.05.2011

Bas

Sakupljam za moju klinku snimke decijih pesama i moram da kazem da je Djuza glavni u nasoj kuci.Na slovo na slovo, Kolibri , Deco pevajte sa nama..moja klinka je odusevljena:)
Rejlem Rejlem 14:14 25.05.2011

Re: Bas

fantomatsicna
Sakupljam za moju klinku snimke decijih pesama i moram da kazem da je Djuza glavni u nasoj kuci.Na slovo na slovo, Kolibri , Deco pevajte sa nama..moja klinka je odusevljena:)

Genijalno, auspuh lele auspuh Aberdareva 1!!! Klinci (bar moji) danas nemaju pojma sta smo sve mi mogli da vidimo i da ne poverujes naucimo sa TVa. Opstanak, Botanicar, Neven, Poletarac...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:59 26.05.2011

Hmmm


Svaka cast Rejlem !!!

Rejlem Rejlem 18:12 26.05.2011

Re: Hmmm

dusanovaiivanovamama

Svaka cast Rejlem !!!


Dakle...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:20 26.05.2011

Re: Hmmm

Rejlem
dusanovaiivanovamama

Svaka cast Rejlem !!!


Dakle...


Vidim ja navuklo se na blog

Legli, bas danas!


Rejlem Rejlem 10:45 27.05.2011

Re: Hmmm

dusanovaiivanovamama

Rejlem

dusanovaiivanovamamaSvaka cast Rejlem !!!Dakle...Vidim ja navuklo se na blogLegli, bas danas!

Vala legliiiiii

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana