гост петком

Черевићан RSS / 29.12.2007. u 21:33

slika1-1.jpg 

...Pišem o intimnim stvarima, malim temama i čini mi se da ako si autentičan i ako iskreno govoriš o sebi u svijetu, onda samim time govoriš i o nekim širim stvarima... 

U svim djelima uvijek ima dosta autobiografskog, znači ljudi i događaja koji me okružuju, no dramski likovi u jednom trenutku krenu svojim putem. Da nije tako, pisanje bi ostalo na razini terapije. 

Tena Štivičić 

...čestitam što ste gotovo čitav sat vremena, upornim ponavljanjem izraza kao što su jebem ti, u kurac, u pičku materinu, popizdila sam i sl. toliko obogatili hrvatski književni jezik da sve dosadašnje rječnike možemo baciti u koš kao zastarjele... Valja priznati kako je nakon dosadnog prijenosa pjevane svete mise pravo osvježenje slušati Tenu Štivičić kojoj su puna usta kuraca, pičaka, govana i sranja. 

Prof. dr. Željko Poljak 

(glavni urednik “Liječničkih novina“ Hrvatske liječničke komore pismenim putem u dnevnim novinama “Jutarnji list” reaguje na radio-dramu “Nemreš’ pobjeć od nedjelje” Tene Štivičić emitovanu na Prvom programu Hrvatskog radija i režiranu prema tekstu koji je dobio Nagradu "Marin Držić" Ministarstva kulture Republike Hrvatske 1999. i Rektorovu nagradu 1999/2000.)  

DVIJE (6/x)

Atelje 212, režija Snježana Banović (2003)  

-          Mladiću, koga tražite? – upitala me u prolazu neka starija gospođa u haustoru jedne stambene zgrade u ulici avijatičara Aleksandra Deroka broj 88. 

-          Lenu. 

-          Nikad čula. Čija je kći? 

Nisam imao pojma. Bili smo već nekoliko puta zajedno a nijednom ju nisam čestito upitao za prezime. Niti ona mene. Samo smo radili na scenariju. 

-          Mrmnjoruza! – namerno promrmljah i to više onako kroz nos.  

-          Ponovite mi, nisam vas dobro razumela! – namrštila se. 

Šta je nju briga koga ja tražim. Uostalom, ne interesuje me kako se preziva - stan broj četrnaest, to je sve što je potrebno da znam. 

-          Kvrkćka  mrkrćka  mnaga! – ponovio sam joj razgovetno, što jasnije da me što bolje razume i ostavivši ju u čudu tipa „Majko Božija!“, stupio na stepenište. 

Pritisnuvši zvonce stana br. 14 umesto uobičajenog zvona začuo sam kratku Parkerovu (Charlie Parker) frazu na saksu. Otkačeno. Verovatno je to izdvojila iz neke od mnogobrojnih Birdovih improvizacija, samo iz koje? Pozvonio sam, ili bolje - „poparkerio” sam ponovo da pokušam da se setim numere ali odmah potom Lena mi je otvorila vrata sa izveštačenim pozdravom: 

-          Dobro nam došli! – nacerila se ironično. 

-          Bolje vas našli!  - uzvratio sam joj, na što smo se oboje iskreno nasmejali.  I mene su živcirale te uobičajene kurtoazne rečenice. 

-          Izvoli slobodno u dnevni boravak i oprosti na neredu.

Dakle to je taj stan koji povremeno izdaje podstanarima. U predsoblju zidova okrečenih u prijatnu olivnu nijansu bilo je okačeno nekoliko zastakljenih pastelnih slika koje su činile mnogobrojne nažvrljane opšte brojke crvene boje na žutoj podlozi, praktično kao nogom ispisane jednačine, nekakvi izvodi, šta li već.  

Na vratima kupatila bila su nalepljena ona tri čuvena majmunčeta (ne čujem, ne vidim, ne govorim) a vratima dnevnog boravka crna floppy disketa 5,25 inča na čijoj naljepnici je pisalo:

  Мојпрвисценарио. 

Ušavši u dnevni boravak prenerazio sam se. Knjige su bile bukvalno posvuda. Mora da je bilo preko hiljadu naslova. Jedino čega nije bilo - nije bilo polica. Knjige su ležale po podu, na dvosedu, ispod fotelje, na radnom stolu ispred monitora, preko tastature; nije bilo malog stolića već su knjige u visini 40 santimetara bile uredno posložene u više redova preko kojih je postavljeno staklo. Seo sam u fotelju i čekajući Lenu pregledao naslove na hrbatima knjiga od kojih je bio sačinjen „knjižolić“:  

„Vers une Architecture“ Le Corbusier, „Russia - an architecture for world revolution“ El Lissitzky, „Trotzdem 1900 -1931“ Adolf Loos, „Space, time and architecture“ Sigfried Giedion, „Poetica dell architettura neoplastica“ Bruno Zevi, „Theory and design in the first machine age“ Rayner Banham, „Complexity and contradiction in architecture“ Robert Venturi, „The architecture of the city“ Aldo Rossi, „Learning from Las Vegas“ Robert Venturi, „Modern movements in architecture“  Charles Jencks, „Urban Space“ Rob Krier, „Language of postmodern architecture“  Charles Jencks, „Metabolism in architecture“ Kishoi Kurokawa, „Delirious New York“  Rem Koolhaas, „Townscape“  Gordon Cullen, „Collage City“  Colin Rowe, „Modern architecture a critical history“ Keneth Frempton, „Architecture - a modern view“ Richard Rodgers, „Lessons for students in architecture“ Herman Hertzberger, „S, M, L, XL“ Rem Koolhaas and Bruce Mau, „Contemporary Architecture“ Hugh Pearman. 

-          Studiraš arhitekturu? – rekoh glasnije da me čuje. 

-          Taman posla! – dobacila je iz kuhinje. Radila sam na nečemu pa mi je bila potrebna referentna literatura da uđem u taj svet... ...graditeljstva! 

Između reči „svet“ i „graditeljstva“ sočno je opsovala. Kočijaški. Postao sam gluv na te njene psovke jer njoj nikako, ali baš nikako, nisu pristajale. Ne znam zašto. Makar nisu pristajale mom doživljaju nje.  

-          Nemam ničim drugim da te ponudim osim kafom... i  cigaretama! – donela je tacnu sa dvema šoljama na kojima su bili prikazani motivi sa čuvene Pikasove zidne slike „Guernica“. I kutiju Lucky Strike-a, naravno. 

-          Ko je lepotica? – upitao sam za ime prelepe mlade žene prikazane na jednom od njenih zidnih postera

slika2-1.jpg   

-          Štivičić, Tena Štivičić. – odgovorila je u namerno u „Bond, Džejms Bond“ stilu pružajući mi, ni sam više ne znam šta – Pikasa u kafi ili kafu u Pikasu. 

-          Puno si mi rekla – nasmejao sam se. Fotomodel? 

-          Fotomodel? Zezaš me? 

-          Ne. Lepa je, deluje mi kao da je manekenka. 

-          Idi bre čoveče, ne mogu da verujem da nisi čuo za Tenu Štivičić, dramsku spisateljicu? Pa zaista gde ti živiš? Ideš li ti ikad u teatar? Pratiš li ti uopšte savremeno pozorište Andrej?  

Bla, bla, bla. Već sam požalio što sam ju upitao. 

-          Rekao sam ti, mene zanimaju isključivo filmovi! – odbrusih. 

Bio sam besan. Baš je znala je da mi pokvari raspoloženje. Prošli put, u kafe-knjižari Službenog glasnika, gde smo se našli da uradimo korekcije prve verzije kratkog sinopsisa, počela je na sav glas da mi drži predavanje o postmodernoj književnosti. Jedva sam uspeo da ju smirim. Evo i sad se naježim kad se setim kako sam se tad osećao nelagodno. Kunem se, ostali gosti oko nas su se krstili od čuda. Dernjala se kao luda. Nemamo baš svi bogate roditelje kao ti Lena - da nam plaćaju toliko široko obrazovanje. I ja bih čitao knjige i pratio štošta kad ne bih morao da radim. Od početka studija sam znao: ako želim da uspem kao režiser – moram da se fokusiram isključivo na svoje filmove. Ništa me drugo ne interesuje. 

-          Ali Andrej moraš da pratiš i pozorišnu scenu! Moraš! Verovatno onda nisi čuo ni za Ivu Štivičića? 

-          Ne, nisam. – pogledao sam ponovo u jebeni poster. Najednom mi je lepotica postala odbojna. Znao sam da mi zbog nje, ne gine još jedno Lenino „predavanje“. 

-          Ivo Štivičić, Tenin otac, je čuveni dramaturg, napisao je početkom sedamdesetih kultnu igranu tv seriju „Kuda idu divlje svinje“ o kojoj se posle pričalo da je jedno od najvrednijih ostvarenja tog žanra u bivšoj državi. A Tena ti je posebna priča. – zastala je da pripali novu cigaretu. 

-          Verujem, Lena, verujem – rekoh u nadi da će stati ali nije bilo vajde.  

-          Tena ti je, dečko, napisala dramu „Dvije“, prvu posleratnu pozorišnu predstavu hrvatskog autora koja je održana u Ateljeu 212. Predstava me oduševila. Trebao si to videti. Svetislav Goncić odlično odglumio Emila. Dobro, baš dobro napisano. Neverovatno dobar zagrebački sleng. Čak se glavni lik zove Lena kao ja. Prošle godine Tena je počela da piše svoj blog na blogu B92 i odmah sam joj umesto komentara napisala jednu priču pod pseudonimom.  

Jaka stvar. Priča. Pod pseudonimom. Na blogu B92. Mo'š mislit'!  

Nastavila je da mi priča o Teninom uspehu na zapadu, kako živi i radi u Londonu, piše sada komade i na engleskom, čak i filmska scenarija (to bih voleo da vidim), da se pre nekoliko godina pojavila i u jednom spotu Darka Rundeka i još gomilu stvari, koje mene zaista, ali zaista nisu zanimale. 

Mene je interesovala samo sedma umetnost. Pratio sam isključivo literaturu vezanu za film; celokupnu filmsku biblioteku CLIO sam neprestano iznova isčitavao, nisam propuštao niti jedan broj časopisa „YU FILM DANAS“, pažljivo sam analizirao sva scenarija publikovana u njemu, sjajne jezgrovite kritike stranih i domaćih filmskih ostvarenja Dimitrija Vojnova, knjige intervjua sa proslavljenim režiserima u izdanju HINAKI, mnoštvo, mnoštvo literature.   

I dalje sam ćutao i pustio Lenu da završi svoje. Prosto, nisu me interesovali njeni hvalospevi o pozorišnoj sceni a ponajmanje o blogu tako da pola priče nisam niti čuo. Soba je već bila prepuna dima.  

-          Je li predavanje završeno, profesore? – upitao sam ju kada je zastala da pripali novu cigaretu.  

-          Andrei, ja ti ovo sve govorim za tvoje dobro. Nema kvalitetnog umetnika bez širokih vidika. 

-          Fino, baš lepo. A sad, molim te pređimo na posao – rekao sam odlučno i iz fascikle izvadio naše išarane papire sa radnom verzijom scenarija.  

Nikola A. Svilar (radna verzija romana„Audiozgrada“©2007.)

nikolasvilar@hotmail.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------

p.s. „želje i pozdravi“  :) veliki pozdravi ovog puta idu mojim prelepim prijateljicama, doktorici “z” (beč) i arh. „m“ (hamburg - berlin) ako ne duhom, lena i anja, barem izgledom podsećaju na vas. ;)  

--------------------------------------------------------------------------------------------------

sretna nova 2008. godina pre svega mom domaćinu gospodinu sveti черевићану, nsarskom, draceni, g. novkoviću, dr. ani i “pažljivom joj RIBA mužu”, jarilu, olgi, dunjici, minji i jeleni, llily, dejanu, vidomiru, vremenskoj protuvi, jesen, jasniz, ivani23j, strongmanu, kafici, kazeozeou... + ∞ -1, +∞, kao i svim drugim dobronamernim blogerkama i blogerima. čitamo se, ako sve bude po planu i u 2008:)

--------------------------------------------------------------------------------------------------    

 

    



Komentari (71)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

JJ Beba JJ Beba 22:12 29.12.2007

Blogerka

nikola svilar nikola svilar 22:26 29.12.2007

Re: Blogerka

Prošle godine Tena je počela da piše svoj blog na blogu B92 i odmah sam joj umesto komentara napisala jednu priču pod pseudonimom.


hvala na linku, dobra ideja bebo
nsarski nsarski 22:57 29.12.2007

Re: Blogerka

Mozda ce je to privuci da se opet javi. Znas ono kao iz filma "Field of Dreams" - if you build it, they will come!
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:01 29.12.2007

Re: Blogerka

Hvala prijatelju nek i tebi bude sretno i veselo od2008 pa do 2108.., i da nastaviš da budeš čitan.
Gledao sam "kuda idu divlje svinje" ako mislimo na isto sa Ljubišom Samardžićem, takozvanim Crni rok.
Da li si ikada radio nešto u vezi nasilja u porodici?
nikola svilar nikola svilar 23:03 29.12.2007

:)

Mozda ce je to privuci da se opet javi.

iz tvojih usta nenade u bozje usi! :)
voleo bih...

Znas ono kao iz filma "Field of Dreams" - if you build it, they will come!


Kostner? UF, kakav film, ako je to to... (99 percent that s it!)
nikola svilar nikola svilar 23:04 29.12.2007

Re: Blogerka

Da li si ikada radio nešto u vezi nasilja u porodici?


nisam. će se nađe. će se nađe,,,
nsarski nsarski 23:52 29.12.2007

Re: :)

Kostner? UF, kakav film, ako je to to... (99 percent that s it!)

Da, taj film:))
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 23:07 29.12.2007

Tastatura gusenica ..!!









nikola svilar nikola svilar 23:14 29.12.2007

what a hell....?!

otkaceno dragane :))))) o cemu se radi?
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:27 30.12.2007

Re: Tastatura gusenica ..!! What a hell?!


Deluje otkačeno, ali je veoma korisno. To je tastatura koja se može preklopiti (na trećinu svoje uobičajene dužine) i staviti u džep sakoa. Ostaje još samo da se, u tom smislu, nekako iskonstruiše i ovo ostalo - pa da se monitor i kućište zgužvaju i naguraju u zadnji džep pantalona. E, to bi bila era konfekcijskih računara...
ivana23 ivana23 01:49 30.12.2007

Ova je bolja...

Dragan Vujanović
Deluje otkačeno, ali je veoma korisno. To je tastatura koja se može preklopiti (na trećinu svoje uobičajene dužine) i staviti u džep od sakoa. Ostaje još samo da se, u tom smislu, nekako iskonstruiše i ovo ostalo - pa da se monitor i kućište zgužvaju i naguraju u zadnji džep pantalona. E, to bi bila era konfekcijskih računara...

Ukoliko se nesto prospe po ovoj tastaturi:



jednostavno se opere u sudoperi i opet radi. Ima i u BG da se kupi, nije ni skupa.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 03:11 30.12.2007

Re: Re: Tastatura gusenica ..!!


Oduševljen sam!

Tastatura praćka. Tastatura žvaka. Tastatura đon. Tastatura pod automobila. ...
ivana23 ivana23 23:27 29.12.2007

Avijaticar

Srecna Nova i tebi.


nikola svilar nikola svilar 23:35 29.12.2007

Re: Avijaticar

o njemu je jedna posebna epizoda. hvala ivana23 :))
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:33 29.12.2007

lako i lepo

najbolja stvar bloga je kada pocnes da citas nesto sto ne znas kako ce se zavrsiti i dok pratis pricu tebi je lepo, i prica se priblizava kraju i dijalog je zaista real i sve dolazi do svog kraja i ti se nasmejes, kao kad uradis neku lepu i korisnu stvar.... preporuka
nikola svilar nikola svilar 23:37 29.12.2007

Re: lako i lepo

:) upravo tako aleksandre. trudim se da to bude svojevrsna jarmusciana...
nekakva scena...razgovori...ništa posebno :)

naravno, na vrhu smo ledenog brega - stvari ce itekako poceti da se komplikuju...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:45 29.12.2007

Re: lako i lepo

ma "Mrmnjoruza!"
ziveli, :)))))
Strongman Strongman 01:15 30.12.2007

Re: lako i lepo

najbolja stvar bloga je kada pocnes da citas nesto sto ne znas kako ce se zavrsiti i dok pratis pricu tebi je lepo, i prica se priblizava kraju i dijalog je zaista real i sve dolazi do svog kraja i ti se nasmejes, kao kad uradis neku lepu i korisnu stvar.... preporuka



Da ne kucam i ja isto. Mister CHE hvala za divan tekst.

Srecna NG.
nikola svilar nikola svilar 17:55 30.12.2007

Re: lako i lepo

Mister CHE hvala za divan tekst.

Srecna NG.


koala stronže, care, kralju...! :)
sve najbolje u 2008. želim tebi i tvojoj porodici.
Jaril Jaril 00:02 30.12.2007

Троцифра

Срећна НГ.

А од Дека Мраза желимо да нам донесе троцифрени број твојих текстова

ПС: Јесам ли ја овај текст већ негде читао?
nikola svilar nikola svilar 17:59 30.12.2007

Re: Троцифра

А од Дека Мраза желимо да нам донесе троцифрени број твојих текстова



:)) već ih imam trocifren broj - samo treba mnogo peglati - pre pokazivanja drugima :))))

ПС: Јесам ли ја овај текст већ негде читао?


nisam siguran da li sam baš ovim trollovao kod nekoga ali preksinoc sam radio neke korekcije - tako da u ovom (opet radnom) obliku sigurno nisi. hvala jarile. dobro znas da se citamo i u 2008. :))
Jaril Jaril 18:13 30.12.2007

Re: Троцифра

nisam siguran da li sam baš ovim trollovao kod nekoga ali preksinoc sam radio neke korekcije - tako da u ovom (opet radnom) obliku sigurno nisi.
Знам да није био скроз овакав. Сада си додао, ако се добро сећам, списак литературе. Било како било, скроз сам се испрепадао када сам кренуо да читам, а све ми познато. На "три мајмунчета" је био... тотално фрик осећај. Реко' да питам. Немогуће да дежа ву толико држи.

А 2008му... једва чекам
nikola svilar nikola svilar 18:45 30.12.2007

Re: Троцифра

Знам да није био скроз овакав. Сада си додао, ако се добро сећам, списак литературе.


to su po mom skromnom mišljenju najznačajnije knjige u oblasti razvoja i teorije arh. XX veka.
većinu knjiga posedujem (naravski pročitao) ali bih hteo da skrenem pažnju na ediciju ARHITEKTONIKA (molim vas ispravite me ako grešim, nemam ta izdanja pri ruci) pok. profesora RANKA RADOVIĆA - koji je svojim neumornim radom i zalaganjem doprineo da se većina tih knjiga zaista čuvenih knjiga nadje i na srpskom jeziku
garcon garcon 01:05 30.12.2007

ej...

Srecna Nova Godina...

Aleksandar Deroko je arhitekta... sad ste me zbunili... avijaticar... ooooh vi autoriteti... ooooh moja nesigurnost....
Aleksandar Deroko je arhitekta, izucavao je balkansku arhitekturu, pre svega narodnu gradnju porodicnih kuca srbije, projektovao prelepe zgrade u balkansko, srpsko, turskom stilu u Jagodini, to mi je uvek bio najinteresantniji deo puta od Kragujevca do Nisa kad sam studirao jos u Nisu... da se pojave te lepe fasade, da mi ulepsaju put... takodje je projektovao patrijarsijski dom u Nisu.

Mislim da sam u pravu :O)
Autoriteti... plez, plez...

:O)

pozdravljeni....
ivana23 ivana23 01:21 30.12.2007

Re: ej...

garcon
Srecna Nova Godina...Aleksandar Deroko je arhitekta... sad ste me zbunili... avijaticar... ooooh vi autoriteti... ooooh moja nesigurnost....Aleksandar Deroko je arhitekta, izucavao je balkansku arhitekturu, pre svega narodnu gradnju porodicnih kuca srbije, projektovao prelepe zgrade u balkansko, srpsko, turskom stilu u Jagodini, to mi je uvek bio najinteresantniji deo puta od Kragujevca do Nisa kad sam studirao jos u Nisu... da se pojave te lepe fasade, da mi ulepsaju put... takodje je projektovao patrijarsijski dom u Nisu. Mislim da sam u pravu :O)Autoriteti... plez, plez...:O)pozdravljeni....

Delimicno i Hram Svetog Save, takodje! (Године 1930, Одбор за изградњу храма, на челу са патријархом Варнавом, донео је одлуку да се израда пројекта повери архитекти Несторовићу, као и архитекти Александру Дероку, чији рад је на конкурсу добио високи откуп и који је био врсни познавалац средњевековне уметности.)

To je "zamka" N.S. - avijaticar...
nikola svilar nikola svilar 18:03 30.12.2007

Re: ej...

To je "zamka" N.S. - avijaticar...
:)))

arhitekta, istrazivac ali i, to ne smemo da smetnemo s uma - pilot!
nije mala stvar. lako je sad bruceu dickinsonu (iron maiden) da pilotira ali u ono vreme.... fijuuuuu
angie angie 03:00 30.12.2007

Tena

lepa i zrachi!
nikola svilar nikola svilar 18:08 30.12.2007

Re: Tena

Tena lepa i zrachi!


potpisujem angie!

pišem oduvek (uglavnom besmislice) ali sam se pomalo i zbog nje drznuo da pišem...
sjajan kreativac - slučajno sam čuo jedan njen intervju na slovenačkom radiju "študent" koji mi je baš bio zanimljiv i prijatan. tada još nije bila "velika zvezda" kao sada ali znao sam da će daleko dogurati. evo je sad malo i u audio zgradi.
jinks jinks 10:04 30.12.2007

Da li

Studiraš arhitekturu? – rekoh glasnije da me čuje.
i danas neke od najlepsih studentkinja upisuju arhitekturu :)

Srecna Nova Godina
nikola svilar nikola svilar 18:10 30.12.2007

Re: Da li

i danas neke od najlepsih studentkinja upisuju arhitekturu :)


ne sumnjam jinks. neke moje koleginice su tako lepe - kao da su same sebe kvalitetno projektovale :)))
jinks jinks 18:25 30.12.2007

Re: Da li

za neke vreme kao da je stalo :)
nikola svilar nikola svilar 20:20 30.12.2007

Re: Da li

tek sad sam ukapirao poruku. hajde, hvala bogu da si se javila.
napiši mi privatnu poruku jinks ili na moj mail.
e, ali samo lepe vesti hoću da čujem :)

jinks jinks 21:41 30.12.2007

Re: Da li

Nikola, jesam mislio na jednu arhitektonku kada sam napisao gornju poruku ... ne znam da li mislimo na istu
nikola svilar nikola svilar 10:43 31.12.2007

"Arhitektonka"

ups, sorry jinx, wrong freaking number! :))) stvarno sam pomislio da je neko drugi

Nikola, jesam mislio na jednu arhitektonku kada sam napisao gornju poruku
... ne znam da li mislimo na istu


slobodno napiši ime šefe, nemoj se stidiš :))

p.s.
"Arhitektonka" - dobar naziv za jednu muzičku kompoziciju, recimo
dunjica dunjica 15:44 30.12.2007

Da podvučem,

jer smatram doista važnim:
... ako si autentičan i ako iskreno govoriš o sebi u svijetu, onda samim time govoriš i o nekim širim stvarima...


I ugodan i radostan ulazak u Novu želim!
nikola svilar nikola svilar 18:20 30.12.2007

Re: Da podvučem,

tako je dunjice. dostupni su mnogobrojni itervjui iz raznoraznih časopisa, zatim njena knjiga kolumni ODBROJAVANJE izdanje profil international (2007) i mnogo toga je lepog i pametnog pričala i napisala -
tako da mi je zaista teško izabrati citat. ovaj mi se činio blizak njenom umetničkom credu ali videćemo još
- biće korekcija.

hvala na željama - upravo sam pročitao (stalni vaš čitalac) vas sjajni novogodišni post
Time Bandit Time Bandit 16:19 30.12.2007

Svilarskaja bilo bi lepo

razmisliti vec sada o nosiocima glavnih zenskih uloga, nekako se same namecu Angelina Joli i Kameron Diaz u ulogama Tjase i Lene. Neznam zasto ali njih dve mi se cine najprikladnijim resenjem. Za Andrei-ja nemam ideju prvenstveno zbog toga sto mi nije jasan njegov background i karakter, vise je negacija i suprotnost Leninog karaktera i predpostavljam da ce se tako razvijati nadalje.

U svakom slucaju ako scenario bude uspesan sem pozdrava citamo se u 2008 koristicemo i gledamo se.
Sretna nova 2008 sa zeljma da se prvenstveno strani producenti (Holivud a ne tamo neki Bolivud) zainteresuju za roman / scenario, a za domace je dovoljna i verzija VB u Audiozgradi.
jinks jinks 16:26 30.12.2007

Umesto

Kameron Diaz, mogla bi i Demi Mur iz najboljih dana.
Time Bandit Time Bandit 16:52 30.12.2007

Re: Umesto

Demi je malo prerasla, medjutim uloga Tene S. bi joj vrlo odgovarala ako bi pisac "drzao" taj karakter prvenstveno u Londonu (da se ne bakce sa nasim jezikom ili sinhronizacijom).

Ako su u selekciju ukljuceni i "najbolji dani" i ako bi se Andreij malo "preradio" taj lik bi mogao da bude i Bata Zivotinjovic ili Bekim Fehmiu

Ovo ih preporucuje




nikola svilar nikola svilar 18:27 30.12.2007

nikolajskaja svilarskaja

Svilarskaja

veoma kreativno :))))))))))))))))))
bravo :))))) (cepanje od smeha!)


Za Andrei-ja nemam ideju prvenstveno zbog toga sto mi nije jasan njegov background i karakter, vise je negacija i suprotnost Leninog karaktera i predpostavljam da ce se tako razvijati nadalje.


evo prve kritike! dopada mi se time :)



U svakom slucaju ako scenario bude uspesan
sem pozdrava citamo se u 2008 koristicemo i gledamo se. Sretna nova 2008 sa zeljma da se prvenstveno strani producenti (Holivud a ne tamo neki Bolivud) zainteresuju za roman / scenario, a za domace je dovoljna i verzija VB u Audiozgradi.


pišem i scenarija (doduše, isključivo za svoje autorske filmove) ali ovde je zaista u pitanju roman
(ustvari ja nastojim i trudim se da to bude roman, ali - život je takav kakav je - možda ispadne smeće :)))
Time Bandit Time Bandit 19:06 30.12.2007

Re: nikolajskaja svilarskaja

Treba razmisliti i o muzici, sem ako Svilarskaja nemas sopstveni bend kao N. Kusta pa da on nesto da izmisli.

Di se dede Jaril? Mogao bi da pomogne malo oko muzike (sem sto je u romanu predvidjen da leti). Izgleda da sedi u svom novom jednosobnom blogu i pise amandmane na Nulto Nachretenije (Umetnicko prihvatljivi oblici izvodjenja Orkestara za Svadbe i Sahrane).

Muziku koja moze pratiti dinamiku romana "Audiozgrada" ima vec TITO (a di njega iskopa?).


Jaril Jaril 19:19 30.12.2007

Re: nikolajskaja svilarskaja

Izgleda da sedi u svom novom jednosobnom blogu i pise amandmane na Nulto Nachretenije (Umetnicko prihvatljivi oblici izvodjenja Orkestara za Svadbe i Sahrane).
Тајмос Бандитос... само ти зезај, па кад ти, првом пригодом, упадне инспекција и забрани гологузу полупеваљку на неком весељу... биће плааачииии, моолииии, ту помоооћи немаааа....... хех, освета је спора али достижна... или тако нешто )))))

Е стварно, где ископа... па мени су Свиларове приче... мало апстрактније, од врцавих плесачица и сребрних труба... треба ту нешто апстрактније... мислим... уз ову музику, следећа реченица:
- Nemam ničim drugim da te ponudim osim kafom... i cigaretama!
звучи скроз непристојно...
Time Bandit Time Bandit 19:32 30.12.2007

Re: nikolajskaja svilarskaja

Sve price su vec ispricane (mozda je ostao po neki apstraktni kontekst) a i muzika je odsvirana (seme se ponavljaju, ali ostao je ritam).

Ovaj muzicar ima ritam a i prihvatljivo ime za potencijalno gledaliste ( ustvari Tenin juznoamericki izgled me je inicijalno usmerio na tu vrstu muzike i mogucu vezu ). Recimo ovo je pristojno "bezvrcavo" i ponavlja neke lepe melodije sa sasvim drugim ritmom



Uostalom Jarile sta Ti predlazes, sta bi moglo da odgovara Svilarskajinom scenariu bolje i da privuce vise gledalaca?

Jaril Jaril 20:02 30.12.2007

Re: nikolajskaja svilarskaja

Пази, ово:
da odgovara Svilarskajinom scenariu bolje
и ово
da privuce vise gledalaca?
не морају да се подударају. Шта више...

Можда ово?


Мада, нема ништа док човек не седне и не напише конкретно за неки тексту музику.
Оваква подметања ретко кад да су успешна.



А кад смо код ритма... ево једне оргије...


Time Bandit Time Bandit 20:52 30.12.2007

Re: nikolajskaja svilarskaja

Mozda moze i malo drugacije Jarile, o ovom autoru ( poslusaj mp3 sa linka), divnom coveku i jedinstvenom kompozitoru sam mislio da pisem blog - ima par zanimljivih prica o njemu i njegovim delima (ako Dracena to moze da "proguta". Njegov spoj tradicionalnog i modernog je zanimljiv, "nase je gore list" i menja bar malo sumornu sliku o nama u svetu.

[url=http://www.nikolaresanovic.com/Ballistix-excerpt.mp3][/url]




Jaril Jaril 11:08 31.12.2007

Re: nikolajskaja svilarskaja

Наравно да може, али ми се овај линк некако не уклапа са горњим текстом НС.

А што се споја традиционалног и модерног тиче, ја више волим како то ради Љубица Марић, на жалост, нема њене музике на нету.

Једва чекам приче... а ако Драцена не пристане... зови упомоћ, заједно ћемо је сигурно обрлатити... ))
evomeneopet evomeneopet 19:59 30.12.2007

KO JE OVO

KO JE OVA NARKOMANKA SA CIGAROM U RUKAMA...JEL TO MANEKENKA BRITIS TABAKA, ILI FILIPA MORISA !?
nikola svilar nikola svilar 20:02 30.12.2007

Re: KO JE OVO

KO JE OVA NARKOMANKA SA CIGAROM U RUKAMA...JEL TO MANEKENKA BRITIS TABAKA, ILI FILIPA MORISA !?


prvo pročitati malo ivana klajna. nigde ne vidim cigaru. cigaretu da.
osećam neko zlo u vašem komentaru. stidite se.
evomeneopet evomeneopet 22:11 30.12.2007

Re: KO JE OVO

nikola svilar
KO JE OVA NARKOMANKA SA CIGAROM U RUKAMA...JEL TO MANEKENKA BRITIS TABAKA, ILI FILIPA MORISA !?prvo pročitati malo ivana klajna. nigde ne vidim cigaru. cigaretu da.osećam neko zlo u vašem komentaru. stidite se.


Nikola od Svile, ti si izgleda neki kolektor ovde a...eto ja se stidim tebe, to jest tvog komentara.Mada kad bolje razmislim, a obicno tako mislim, ti si u jednu ruku u pravu, a drugu ruku sta ti se udeli...
nikola svilar nikola svilar 08:51 31.12.2007

Re: KO JE OVO

Nikola od Svile, ti si izgleda neki kolektor ovde a...eto ja se stidim tebe, to jest tvog komentara.


kakva čast g. evomeneopet. mnogo gluposti sam pročitao na ovom blogu ali ovo je do sada najveća.
vi se mene stidite? :)) bravo! da imam novac, dodelio bih vam nagradu za stupidnost.

nesto povremeno pisem, zahvaljujuci g. stojanovicu imam
priliku da to podelim sa publikom ovde na blogu,
malom ali vernom, dragom i probranom.

ti si u jednu ruku u pravu, a drugu ruku sta ti se udeli...


ovo je stilska figura, pocnite da pišete...

ne zamerite, veoma sam grub i oštar po pitanju bilo
kakvog vida netolerancije (preko potrebne svima nama)
i netrepeljivosti. sretna nova godina.
nikola svilar nikola svilar 20:33 30.12.2007

------------------------------------------

tajm banite i jarile, posle ovakvih priloga i komentara smatrajte se mojim počasnim gostima.
koliko sam ukapirao tajm je arhitekt a jaril akademski muzičar. ima li boljih počasnih gostiju?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
da, muziku pišem povremeno ali ponavljam u pitanju je roman. ukoliko je kojim slučajem i bude
(disk uz knjigu) biće to muzika mog dobrog prijatelja koji nažalost više nije sa nama.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jaril Jaril 20:49 30.12.2007

Re: --------------------------------------

Него, ја никако да укапирам шта му ти дођеш )) мислим, конкретно...
muziku pišem povremeno
Окачи нешто да чујемо.

Хвала на почасној титули )

А шта ће чика Чер да каже што више не морамо да се изувамо у његовој кући? )
nikola svilar nikola svilar 09:24 31.12.2007

Re: --------------------------------------

Него, ја никако да укапирам шта му ти дођеш )) мислим, конкретно...


jarile, nemoj samo da se razočaraš - konkretno ja sam jedna obična propalica :))))))
moj profil na b92 - treba shvatiti doslovno. znaci, puno, puno rada - nimalo uspeha :))
zivim skromno, ali sam zadovoljan. ne želim da crtam kuće na dve vode - ima ko to da radi

Hvala

U moje ime i u ime Pazljivog Muza. Srecna ti Nova godina. Nekako sam morala da predjem na ti. Ne ljutis se?
Stvarno, sta je sa Tenom, ljubiteljkom Visa?
Milan Novković Milan Novković 23:31 30.12.2007

Forest or...

...Andrei, ja ti ovo sve govorim za tvoje dobro. Nema kvalitetnog umetnika bez širokih vidika....

...musical instrument !?
nikola svilar nikola svilar 10:47 31.12.2007

Re: Forest or...

oduševljen sam g. novkoviću, oduševljen!
uvek mi proširujete vidike sa ovim umetničkim fotografijama :)
d j o l e d j o l e 11:50 31.12.2007

Re: ...musical instrument !?

Music made of colors, lights and sound



nikola svilar nikola svilar 12:29 31.12.2007

lucidna asocijacija :)

- bravo djole, bravo! lepo sećanje na "olivudsko" remek-delo

Hvala Nikola

U moje ime i u ime Pazljivog Muza, srecni ti praznici. Ne ljutis se sto sam presla na ti?
Stvarno, sta je sa Tenom, ljubiteljkom Visa?
PS ovo sam parafrazirala svoj komentar od juce koji je nestao bez traga. Mozda sam ja greskom nesto zabrljala?
nikola svilar nikola svilar 09:21 31.12.2007

Re: Hvala Nikola

U moje ime i u ime Pazljivog Muza, srecni ti praznici.


hvala ana.

Ne ljutis se sto sam presla na ti?


taman posla - veruj mi da je meni čast što smo na ti :)

Stvarno, sta je sa Tenom, ljubiteljkom Visa?


tena je u londonu, upravo treba da izađe njena knjiga drama, negde u oktobru
izdala je knjigu kolumni ODBROJAVANJE (izdanje profil international, zagreb 2007) koja je "planula"
u hrvatskoj - znaci rasprodato do poslednje knjige - kasnije je to bila knjiga koja je njenu domovinu
predstavljala na frankfurtskom sajmu knjiga. na beogradskom sajmu nisam uspeo da nabavim primerak
ali citao sam neke segmente - vrlo pitko i osvezavajuce. (bas poput njenih tekstova na blogu b92)

bio sam slobodan da joj posaljem i mail
- ukoliko joj bude zanimljivo mozda se i javi. :)

jesen jesen 17:20 31.12.2007

Hvala..

....na lepim zeljama i lepom druzenju....Zelim ti sve naj naj u 2008 god i da "audiozgrada" ugleda svetlost dana u izlogu neke knjizare...a andrej neka malo pomogne leni da pocisti kucu pred novu godinu....:))..... ja kao andrej, nisam znala da su pomenute predstave u ateljeu tenino delo...citamo se i pisemo u ng....Dobar provod. veceras...!

О наслову

Занимљив је наслов "Аудио зграда". Звучи библијски: "...видели су звуке и чули боје". Додајем музику, не знам да ли се уклапа



Све вас срдачно поздравља
банована блогерка
Бранка Ничија
nikola svilar nikola svilar 18:48 01.01.2008

Re: О наслову

Све вас срдачно поздравља
банована блогерка
Бранка Ничија


Baš mi je žao gospođo Ničija, uvek mi ostavljate lepe komentare
Tango je prelep, uživao sam.

p.s.

nemate pristup niti jednom blogu?
ne razumem se baš u tu "ban" problematiku...

cenim i vaš i rad biljane srbljanović, cenim različita mišljenja,
žestoke raspravu ali u granicama tolerancije. još jednom žao mi je,

Re: О наслову

nemate pristup niti jednom blogu?
ne razumem se baš u tu "ban" problematiku...


Теоријски немам приступ нити једном блогу, али као што видите слабо за то марим. Италијани су ме размазили у најбољем смислу речи, слобода мишљења и говора неприкосновено је право сваког од нас, утолико пре у јавним гласилима. Или би барем тако требало да буде. Бојим се међутим да ће доста воде протећи и Дунавом и Савом док се не навикнемо на конфронтацију са саговорницима који другачије мисле путем аргументованог, ма колико оштрог и зажареног дијалога, а не путем присиле. А то је први услов да се искобељамо из диктатуре ка слободи, без које нема ни добре уметности, ма шта о томе мислили наши maitres à penser, да не кажем metresses à penser (Черевићан би рекао игра речи заведеме, пардон).

Да се вратимо, дакле, Вашем роману. Зашто се зове "Аудио зграда"? Мислите ли да би функционисао и код стране публике, с обзиром да има доста ликова, ако сам могла добро да схватим читајући само одломке овде на сајту, из домаћег миљеа? Опростите ми на професионалној деформацији, али као књижевни преводилац заинтересована сам пре свега за књиге које могу да пробију баријеру ка страном читаоцу...

Све вас срдачно поздравља
банована блогерка
Бранка Ничија
nikola svilar nikola svilar 12:59 02.01.2008

Re: О наслову

Зашто се зове "Аудио зграда"?


Nažalost, to još uvek ne mogu da otkrivam.
(Trebalo bi mi mnogo više vremena nego što trenutno imam na raspolaganju).

Izložiću samo grubu definiciju po kome je Audio zgrada zvučni zapis čisto filosofske razlike između stvarne zgrade koja je u eksploataciji (npr. stambeni soliter po useljenju sa celokupnim životom koji se u njemu odvija) i svih tehničkih operacija koje prethode završetku njenog građenja (od ideje arhitekte, izvođačkih planova...) a to je upravo onaj nepredvidivi deo stvarnosti na koju bilo koji Arhitekt nikako ne može da utiče – bez obzira na to koliko se trudio da ispoštuje sva pravila struke i bez obzira na veliku dobronamernost prema budućim korisnicima zgrade.

Ovo je roman o umetnosti, ljubavi, pomirenju, toleranciji, homoseksualnosti, besmislu rata, otuđenosti, usamljenosti, depresiji, narkomaniji, blogu... u kome se u istoj ravni prepliću, recimo, srednjevekovni Dečani i Grunge muzički pravac nastao devedesetih u Sijetlu.

Mislim da je koncepcija do sada postala jasna: svaki flashback/epizoda nosi ime određenog umetničkog dela (da li se radi o mostu, zbirci pesama, zgradi, stripu, umetničkoj instalaciji, filmu, pozorišnoj predstavi, zgradi itd.)

Мислите ли да би функционисао и код стране публике, с обзиром да има доста ликова, ако сам могла добро да схватим читајући само одломке овде на сајту, из домаћег миљеа?


Većina imena iz domaćeg miljea, izuzev pojedinih ključnih za Priču koja se „otključava“ pred nama, pominju se uzgredno, činjenički, imaju za cilj da oslikaju srpsku prestonicu sa početka XXI veka u koji je smeštena radnja romana. Da sam, recimo, poput „Sitničarnice kod sretne ruke“ Gorana Petrovića, pisao o Beogradu sa početka XX veka – pominjao bih imena vezana za taj period kao što je to uostalom i on uradio citirajući Stanislava Vinavera, pominjući Meštrovića i druge.

„Ako gađaš gađaj da pogodiš u centar mete!“ – slušao sam jednom prilikom sjajnog Kostu Bogdanovića na predavanju o kvalitetu umetničkog delovanja i ja se u potpunosti slažem s tim. Ali nemam neke preterane ambicije i nemam utisak da pišem nešto što će biti uspešno primljeno kod bilo kakve čitalačke publike a posebno kod inostrane; želim reći nisam proračunat u bilo kakvom pogledu. Naravno da bih voleo da to zaista i bude „pop“ roman – ali prvenstveno zbog nekih manje poznatih umetnika naše kulture i njihovih umetničkih dela koja se pominju u njemu prema kojima do današnjeg dana nisam ostao ravnodušan. Zato pišem.
Jaril Jaril 13:48 02.01.2008

Re: О наслову

Сад си нам убио сву загонетност садржаја и форме (
nikola svilar nikola svilar 13:53 02.01.2008

Re: О наслову

veruj mi jarile da nista nisam rekao :)))
mnogo je to dublje nego sto izgleda
ali nadalje cutim, sto jes jes :)))))))
Jaril Jaril 13:58 02.01.2008

Re: О наслову

Него,

мислим јес' да немаш СиВи, али мора да има негде податак кол'ко година имаш?
nikola svilar nikola svilar 12:28 04.01.2008

-

-
nikola svilar nikola svilar 12:28 04.01.2008

nit mlad nit star jarile :)

али мора да има негде податак кол'ко година имаш?


takav podatak nigde na netu nema, u stvari, onaj "avatar" na profilu
nikole svilara je moj autoportret sa početka milenijuma
(ili mozda 2001, nisam siguran) pa se iz crteža da nešto iščitati, jelte :)

mislim nisam tajnovit, ja sam zaista totalno nebitan u celoj ovoj priči...
GajaR GajaR 19:03 07.01.2008

Re: nit mlad nit star jarile :)

Nikola:
mislim nisam tajnovit, ja sam zaista totalno nebitan u celoj ovoj priči...
ta priča ne pije vodu

Nikola ! svee ja relativno, pa i to koliko si Ti bitan.

To što si za kratko vreme postao faca, zapravo je bitno. Karte su u tvojim rukama. Šta otvaraš ti odlučuješ.

Oni koji veruju, (kao npr. G. Nsarski), Hristos se rodi!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana