Astrologija| Kućni ljubimci| Politika| Religija| Sex

More, Srbi, ne gaz'te oranja ... za tajkunske babe zdravlje

krkar RSS / 03.06.2011. u 18:48

 5775443510_b7be30b8af_z.jpg

Jadni seljaci! Trt - nije nego!

Ovo je blog o tome kako ćete/mo kao ovce da prespete/mo pare tajkunima u xhepove. I to pare kojih nema, znači moraće država tek da vam/nam ih otme.

Pre nego što se sažalite na jadne seljake koji vas danima j... u zdrav mozak blokadom pola Vojvodine nije zgoreg znati malo činjenica. A još manje škodi znati i ono što se "ne zna". 

Odmah da se razumemo: ne pišem ja ovo što mi je brdo neispeglanih košulja sve veće jer moja Zuska danima ne može da se probije iz Banata (reče neko da je blokada opasno ugrozila higijenske uslove u podosta beogradskih kuća) nego što ne mogu čudom da se načudim da ni jedan medij, pa ni ovaj domaćin analitički i insajderski ne ume/ne usuđuje se da pučanstvu vaskolikom objasni o čemu se radi.

Šta traže seljaci?

Traže subvencije od 14 000 dinara po hektaru za ratarsku proizvodnju.

Je li to pošteno i potrebno? Jeste. U celoj Evropi poljoprivreda zbog raznoraznih uslova i specifičnosti zavisi od subvencija. I pošteno je da mali seljak ima pomoć i podršku države a ne da se sve ekonomske, monetarne, vremenske, tržišne i ostale prilike obiju o njegova leđa.

Imaju li seljaci subvencije?

Imaju.  Samo je pitanje ko ima i koliko.

U socijalizmu je normalni zemljišni maksimum bio 10 hektara i to je nekako ostala simbolična veličina poseda u glavama mnogih. Da se razumemo, nema načina da se živi od 10 hektara pod ratarskim kulturama, sa subvencijama ili bez. Može ako ste polutan, ako ste pola godine na bolovanju u državnoj službi, još bolje ako radite u državnoj poljoprivrednoj firmi pa ukradete nešto za privatno imanje... ali da se živi pošteno od 10 hektara a da se bude osiguran i plaćaju svi nameti - ne može nikako, čak ni koku da gajite.

Država je prvo rekla dati subvencije onima do 10 - njima su najpotrebnije. Pa je onda rekla dati (i planirala to u budžetu) i za one do 30. I to je pošteno.

E, ali sad seljaci traže subvencije i za preko 30  hektara. Za početak do 100.

Je li i to pošteno?

Ne znam, možda i jeste. Za to su već pozvani agrarni ekonomisti, njihov je posao da izračunaju do koje je granice opravdano subvencionisati poljoprivredu. jer nije isti trošak po hektaru kad radiš 10 i 100 i 1000 hektara. Što veći posed - to manji troškovi po hektaru i to veća zarada.

Pa treba li onda država da subvencioniše isto i onog sirotana što ima 10 hektara pod kukuruzom negde ispod Kopaonika i onoga koji ima 3000 hektara u Bačkoj? Ili onoga sa 80000 hektara u Banatu?

Po meni ne treba, bar ne linearno. Nego da se izračuna do koje granice jedna stopa subvencije, od koje druga, od koje treća, od koje NIŠTA SUBVENCIJE. Pa da se sve to uporedi sa sredstvima koja u buxhetu postoje ili mogu da se odvoje. Tako se to radi u normalnim zemljama.

Ali, otkad je Srbija normalna zemlja?

Dakle, država je odmah rekla daće subvencije do 30 hektara. pa su ovi mamlazi i dalje nastavili da je*u trećinu Srbije svojim blokadama i traže subvencije do 100 hektara. pa je danas država rekla da će i to da plati... ali do kraja januara 2012. Kao da će do tada da se naprave neke pare? Nije nego!

I - sad bi trebalo to da bude to i da sad - svi na svoje radne zadatke.

Malo morgen! Tek ćete da vidite drugi nastavak. I ostatak serije. Sve dok ne izađe na videlo zahtev da se subvencioniše sve svima.

Kojima svima?

Svima, baš svima. Svim jadnim poljoprivrednicima koji se, siroti, muče da stvore naše žuto zlato. Svima pa tako i latifundistima Kostić Miodragu, Nicović Đorđiju, Miškoviću, Matijeviću, Peconiju... Žrtvujuščimse Velikomučenicima Za Budućnost Srbije koji su bili toliko svesni i odgovorni i zainteresovani za spas Srbije da su pokupovali svu zemlju bivših kombinata (pa i onih uspešnih). A kombinatima je zemlja pala s neba/doneli je na tenkovima sovjetski komesari iz Ukrajine/u vlakovimabezvoznogreda kolonisti iz Bosne? Neee. Ta je zemlja nekome oteta. Ako je nekadašnji vlasnik razvlašćem samo od zemlje a ne i glavenaramenima ili proteranbezikakvihprava (najvećma etnički Nemci) mogao bi da traži svoju zemlju nazad (uglavnom naslednici, malo ih još ima živih iz Onih Vremena). Mogao bi... ali u Zemlji Čuda, Ozu, Češkoj ili Rumuniji. U Srbiji ne može jer - država nikako da donese Zakon o restituciji... Pitamosezašto...

Ama nije ni to najgore. Najgore je kad pogledate ko stoji iza ove Traktorske Pobune protiv Sluđene Većine Građana Srbije.

Stoje građanin Dragin Aleksandar-Saša, građanin Pajtić Bojan... a ni građanin Tadić Ljubivoja Boris nije skroz nevin.

Daklem, 'vako:

Građanin Dragin, inače hohštapler prvog ranga, zastupajući kao Ministar Poljoprivrede RS interese svoje tajkunske ratarske tevabije.

Prvo, zašto se tajkuni bave ratarstvom: zato što njivu mož' da zaoreš a mož i da ostaviš milione hektara neuzorano. Kad ne obradiš ti doduše nemaš te godine zaradu ali ni štetu ali zato mož' da ucenjuješ državu koja će da ima poremećaj na tržištu, koja će morati da se dovija kako da zadovolji socijalu koja jede 'leba Savu... Zato se ne bave stočarstvom što kravu ili svinju ne mož' da zamrzneš živu pa je odmrzneš dogodine, tu ipak postoje neki ciklusi.

Dakle, Muljator Dragin urnisao je stočarstvo (i mlekarstvo) prebacujući sve subvencije na ratarstvo. (U kojem su njegovi mentori). Pa je tako subvencija za litar mleka spala na 3 dinara a u isto vreme je u Bosni i Hercegovini bila 13 dinara. Te pošto kapital ne poznaje granice - veliki stočari (Salfordi Razni) jednostavno su prebacili stoku u Beha, Montenegro itd. Ni krava nije luda da je muzu za male pare kad može za veće.

Lako je Salfordima Raznim, a šta da radi Srbijanski Seljak Običan? Kako on da prebaci stoku u Tuđinstvo - i to baš tamo gde su ga (isti ti političari) ubeđivali da mu žive zakleti neprijatelji i slali ga u rat da ih pobije. Tako da je stočni fond u Srbiji za vakta Hohštaplera Dragina desetkovan. Nikom ništa. Doduše, nema domaćeg mesa (super za kriminalce koji nam uvaljuju brazilsko, nema domaćeg mleka - ć'uvezemo i to, taman da se neki ministrić ovajdi...). Seljaka stočara koj...

Doduše, u tobožnjem Velikom Prasku kad je Lepi Boris šatro reorganizov'o i strimlajnov'o Vladu - Dragin je ostao golih... umalo da kažem ruku al' njemu su odavno pune ruke, i xhepovi, i guzica... Dakle ostao je bez ministarskog mesta.

Sad mala digresija koja možda najbolje pokazuje kako je u svemu najkrivlja Žuta Stranka i njen Sidarta Gautama Tadić. (Odmah da se razumemo, time ni najmanje ne tvrdim da je Žuta gora od ovih Crvenih Sa Ružom, Plavih, Roza, Crnih, Kokardastih, Duginobojnih... - samo je ona najviše na vlasti pa najviše krade i najviše je kriva).

Daklem, OrgSek DS-a (to se u komunizmu jasno i bez uvijanja tako zvalo, ovde je to podpredsednik bez funkcije ali koji duži sve odbore, mnogo jako i moćno mesto a nema se odgovornosti, ne prozivaju te mediji, ne yebu ti kevu gragjani...) mnogima Blizu Žutog Vrha bio je neprijatno ojačao pa mu je trebalo malo uvaliti neku Kosku u kojoj će i on morati da se nosisakoječimesvakidan. Elem, posebno je jedan od jakih Pribudića insistirao da se neodgovornom DuPe-u uvali kajla. Što je i učinjeno: dajmu dvoglavu aždaju, poljoprivredu i trgovinu, resore koje su vešto vodili na polzu države i naroda i unapredili onoliko Tajkunoslužeći Ministri Milosavljavić i Dragin.

Tako je Neugodno i Dubokozasrano Ministarstvo Objedinjeno uvaljeno Dušanu Petroviću.

Du Pe je (ispravno) skontao da je debelo najviše poljoprivrednika do 10 hektara u centralnoj Srbiji i da je to sirotinja koja jedva kraj sa krajem sastavlja i stvarno je zalegao da se njima isplate subvencije. (Skontao je on i da je to ohoho glasova za DeSe - a glas za DeSe koji donese DuPe je i glas za DuPe...)

Nego, čisto da bude jasno koliko je to velika para

10 ektara x 150 € = 1500 € po domaćinstvu. Kol'ko da neko ne pomisli da će sirotinja da se obogati!!!

E, onda je pokrenuta Mašina Za Mlevenje Duleta Petrovića ... a na ultimativnu polzu Latifundista Srpskih:

Spontane Proteste Siromašnih Seljaka (na protestima prednjače traktori Džondiri od 100000€ koje je Sirotinja Nedovoljnosubvencionisana očigledno jedva kupila Odusta Odvajajući) organizovala je Asocijacija poljoprivrednika  jedna posve spontana samoorganizacija sirotih seljaka.

Sa sajtom daleko bolje i efikasnije napravljenim od gomile onih vladinih za silne desetke tisuća evara.

Sa internom mrežom mobilnih telefona, sve broj za brojem, sa sve VPN-om

Sa saopštenjima i glasnogovornicima na kojima pola ministarstava i 2/3 javnih preduzeća može samo da im zavidi

Sa PR-om na srpskomćirilicom, srpskomlatinicom i engleskomlatinicom boljem i bržem nego što ga ima nešto što sebe naziva Vojskom Srbije

Sa seljacima disciplinovanijim nego pripadnici VS i MUP koji na svako pitanje odgovaraju sa 'nemojte mene pitati, za sve izjave u našem regionu zadužen je kolega paor Govornik Usaundbajtovima a njegov mobilni je tajitaj, tviter...'

Sa galerijom slika boljom od Tanjugove i Betine...

Itakodalje, itakodalje.

Da sad ne reklamiram agenciju koja iza toga stoji ali ovog puta su zadivnočudo i Krle i Šaper čisti k'o suza!!!

A Tko Sve To Gura? Osim, naravno, Dragina koji se prvo nafatirao na ekologiji pa posle prešao na poljoprivredu i nije mu pravo da mu to neko preuzme - a Dulić je ipak malo veći i jači igrač, usto i iz Vojvodine, pa za Dragina više u ekologiji mesta nema...

Naivni Vazdanasmejani Fini Lala Pajtić prote Bojan. 

Pajtić bi da pokaže da je toliko jak u Vojvodini, toliko Neupitan, Svemoćan i Zauvekneuništiv i da toliko može da zatrese državu kadmusećefne da bi morao da ojača u Žutoj Stranci. Ne kaže još na koje mesto - al' da bude Prvo Do Sidarte. I iznad raznih trivijalnih Đilasa i još tvivijalnijih Trivanica... o DuPetu Kolateralnom da i ne govorimo.

A ako im donese pare (iz mojih i vaših xhepova, hvalanapitanju) podržaće ga (čuj, će  - a sad šatro ništa?!) Feudalni Svedržitelji Kole Šećerni, Matijević Kasapin itd. Istaknute Sluge pomenutih latifundista kao npr. Čanak Pokrajinoljubivi uveliko su podržali Principijelne Proteste Jadnih Paora.I opet će, kad god zatreba. U zamenu za neku crkavicu.

I na kraju, a gde je tu Gospodar Svedržitelj?

Lepi Boris Fulfilldžija CNN-ovski zasad mudro ćuti i čeka da Pajtiću u njegovo ime potkrešu krila drugi, pre svega DuPe koji se trenutno krčka u kazanu govana a sa više strana mu guraju glavu ispod površine. Pa ako se izvadi da OrgSek spremi jednu malu finu i krvavu unutarpartijsku osvetu Finom Lali. U čemu bi mu možda mogao a možda i ne bi, kako već proceni, mogao pomoći Drugi Jaki Žuti - iako je do sada bio  DuPemrzac no, tko zna... I tako da se oni kolju i ne jačaju a Fulfilldžija, nezamenljiviji no ikad, miri... sve do neke Kandidature Za Kandidaturu...

I tako... ide leto. Mi će plaćamo na zimu. A i posle. Tko nas yebeeeeeeeeeeee 

A ja sutra ujutru idem motorom po moju Zusku!



Komentari (143)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 18:50 03.06.2011

Prvi

Prvi!
Ribozom Ribozom 19:36 03.06.2011

Re: Prvi

Minimum poseda sa kojim se moze prijaviti polj.gazdinstvo je prema zakonu 50a (ako sam dobro isceprkao). A, da bi se registrovalo, treba se platiti godisnje 80.000 dinara fondu PIO.
Da li su u vlasti mogli da daju razlicite subvencije po velicini poseda?
krkar krkar 20:40 03.06.2011

Re: Prvi

Da li su u vlasti mogli da daju razlicite subvencije po velicini poseda?


U Engleskoj "parlament može sve osim da muškarca pretvori u ženu". A u Srbiji može i da muškarca pretvori u ženu i obratno a može i da državu, poljoprivredu, pare... pretvori u ništa.

Može da subvencioniše i pola hektara iako je to, po meni, malo glupo. Jer bi subvencija za pola hektara trebalo onda da bude tolika da od pola hektara mož' da se živi. A ja ne znam od koje kulture može da se živi sa pola hektara.

A taj koji nema više od pola hektara nek unajmi (uzme u arendu) još bar 9,5 pa nek dobije subvenciju. Bar nije problem naći zemlju za unajmiti.

uština priče i jeste da subvencije treba da imaju ekonomsku i stratešku svrhu - ne politikantsku i lopovsku. Jer idu iz mog xhepa i uopšte mi nije svejedno koliko dajem.
gedza.73 gedza.73 21:20 03.06.2011

Re: Prvi

A ja ne znam od koje kulture može da se živi sa pola hektara.



uština priče i jeste da subvencije treba da imaju ekonomsku i stratešku svrhu - ne politikantsku i lopovsku. Jer idu iz mog xhepa i uopšte mi nije svejedno koliko dajem.

I kome dajem. Država može i da izbegne te subvencije. Ako imaju taj sporazum sa Rusijom, neka novac ulože u sisteme navodnjavanja (ne da se lopovi po opštinama tale sa lopovskim firmama i burazerskorođačkom linijom kopaju bunare gde hoće o državnom trošku) i neka postave neko nadzorno telo po regionima koje će da kontroliše izvoz poloprivrednih proizvoda. Da ne dozvole kojekakvim mešetarima da se plaćanje vrši irpod žita već da to ide preko nekih institucija.

Da im ne padne na pamet da u jeku sezone uvedu na izlasku iz zemlje neku famoznu fitopatološku kontrolu i da zaustave izvoz na pet dana da bi pokupili koji dinar od takse. TA kontrola nije bila uopšte potrebna za ulaz voća u Rusiju.

Dakle, neka država malo uredi tržište... E, vala i ja lupam svakakve gluposti.

Još jednom, dobar ti je tekst. Al, džaba.
Da li bi postojala neka mala, teoretska mogućnost da se pokrene neka inicijativa o poreklu imovine. Da neko snosi neke posledice za svoj rad i svoje rezultate... Eto, opet lupam gluposti.

krkar krkar 21:30 03.06.2011

Re: Prvi

Da li bi postojala neka mala, teoretska mogućnost da se pokrene neka inicijativa o poreklu imovine. Da neko snosi neke posledice za svoj rad i svoje rezultate... Eto, opet lupam gluposti.


Apsolutno najbolji način za to što predlažeš je jedan mali 6. oktobar sa 300 giliptera obešenih na bandere. Na svaku od Slavije do Kalemegdana po jedan.

Samo nikako taj datum da dođe u Srbiju...
mirelarado mirelarado 01:11 04.06.2011

Re: Prvi

krkar
Suština priče i jeste da subvencije treba da imaju ekonomsku i stratešku svrhu - ne politikantsku i lopovsku. Jer idu iz mog xhepa i uopšte mi nije svejedno koliko dajem.


С овим се слажем, само ми једно није јасно. Да ли ти се словни двојац нешто гадно замерио, па си га "бановао", или комбинација xh има неке посебне заслуге? ;-)
krkar krkar 02:05 04.06.2011

Re: Prvi

С овим се слажем, само ми једно није јасно. Да ли ти се словни двојац dž нешто гадно замерио, па си га "бановао", или комбинација xh има неке посебне заслуге? ;-)


Ah, pa bar ti bi to morala da znaš!

U vreme kad su se na sceni pojavili DŽemperaši (idejno-estetski predvodnik Vasil Tupurkovski, istaknuti sledbenici Momo i Milo...) i dok je, jedno vrlo kratko vreme Tanja Torbarina bila duhovita u svojim kolumnama u Danasu prozvala ih je XHemperaši jer su bili antialbanski nastrojeni.

Otad rado koristim XH umesto DŽ.

A kako je krenulo možda će i ostatak Srbije jednog dana
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 08:22 04.06.2011

Re: Prvi

Nego, u Sumadiji ne plamti seljacki protest... Sitni kulaci protiv spahija, sta li?

Fakat, niko od seljaka na IMT-u ili DzonDiru ili Belorusu ili barem Tomu Vinkovicu... kakve voze ovde pored Morave... ovo sve neki novi traktori. Sad ili su drzavni subvencionisani krediti toliko dobri pa se isplati, ili su seljaci prirodno bogati pa kupili za cash ili su traktori dzabe ili nisu njihovi.

Uzgred, skup taj njihov strajk... kontao sam ovako -- da pogledamo broj paora u strajku koji ne rade na sprovodjenju neophodnih agrotehnickih mera za ovo doba godine, pa onda broj traktora, pa puta amortizacija po komadu, pa nafta da je pogore od kuce (firmenske garaze) do blokade i natrag, pa sta ce piva da popiju, pa ljeba i mesa da pojedu, pa duvana da popuse, pa trosak koji svi podnose od njihovog zajebavanja... Ili se pak isplati, kad se zemljodelci dogovore sa vladom... A vlada onda izvadi od onih milijardu eura u evrobondovima sto ce da izda ove godine, pa od zajmova od komercijalnih banaka, pa od dinarksih obveznica pa plati subvencije... ih! Uostalom, kakav problem da se izda jos malo kratkorocnih (tromesecnih, sestomesecnih) trezorskih zapisa ako od ovih gornjih zamali, pa se nakarika kamata za npr 5 procentnih poena vecu od repo kamate narodne banke, pa onda narodna banka u cilju odrzavanja makroekonomske politike odluci da narednih 6 meseci ne povecava repo stopu uopste ili da je poveca ali ne mnogo, da ne ugrozi kamate na kratkorocne zapise... Eto zasto valja strajkovati...


mirelarado mirelarado 10:22 04.06.2011

Re: Prvi

Ah, pa bar ti bi to morala da znaš!


Сећам се XHemperaša, наравно, није ми пало на памет да ти је баш то била инспирација.


Otad rado koristim XH umesto DŽ.

A kako je krenulo možda će i ostatak Srbije jednog dana


Па, сад, ништа није искључено, мада су увођењу нових слова и правописних правила склонији еx хhemperaš Мило&компанија.
jedan.kub jedan.kub 22:44 04.06.2011

Re: Prvi

Zakon o restituciji... Pitamosezašto...

To smo davno apsolvirali.
gedza 73
Da li bi postojala neka mala, teoretska mogućnost da se pokrene neka inicijativa o poreklu imovine. Da neko snosi neke posledice za svoj rad i svoje rezultate... Eto, opet lupam gluposti.
krkar
Apsolutno najbolji način za to što predlažeš je jedan mali 6. oktobar

Da angazujemo traktoriste? Videli smo koliko su uspesni.
Ima medju njima mnogo obrazovanih, koji nisu mogli da dobiju drzavno zaposlenje
te ne cudi izgled sajta asocijacije poljoprivrednika ili ja samo predpostavljam.
zilikaka zilikaka 09:44 05.06.2011

Re: Prvi

i dok je, jedno vrlo kratko vreme Tanja Torbarina bila duhovita u svojim kolumnama

Ja pamtim dva njena bisera.
Jedna je : Kada me napusti nada, ja bih se udala. Jednom me već napustila.
Druga je u stilu idem da povežem maramu i slikam se na vršalici.
Oba su mi baš legla i često ih koristim
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:34 05.06.2011

Re: Prvi

Ribozom
Minimum poseda sa kojim se moze prijaviti polj.gazdinstvo je prema zakonu 50a (ako sam dobro isceprkao). A, da bi se registrovalo, treba se platiti godisnje 80.000 dinara fondu PIO. Da li su u vlasti mogli da daju razlicite subvencije po velicini poseda?

krkar
Može da subvencioniše i pola hektara iako je to, po meni, malo glupo. Jer bi subvencija za pola hektara trebalo onda da bude tolika da od pola hektara mož' da se živi. A ja ne znam od koje kulture može da se živi sa pola hektara.

Različite kulture, različita ulaganja, različiti prihodi.
Ograničavanjem poseda za koji se "daje" subvencija, uprava vrši intervenciju, alokaciju resursa, diskrecionom odlukom ministra.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:46 05.06.2011

Re: Prvi

krkar
i jeste da subvencije treba da imaju ekonomsku i stratešku svrhu - ne politikantsku i lopovsku. Jer idu iz mog xhepa i uopšte mi nije svejedno koliko dajem.

Moje je mišljenje da subvencija ne može imati ni ekonomsku ni stratešku ulogu. Eventualno robne rezerve mogu imati stratešku, ali su subvencije uvek transfer iz jednog u drugi džep, preko političkog uticaja.
krkar krkar 22:00 05.06.2011

Re: Prvi

Moje je mišljenje da subvencija ne može imati ni ekonomsku ni stratešku ulogu. Eventualno robne rezerve mogu imati stratešku, ali su subvencije uvek transfer iz jednog u drugi džep, preko političkog uticaja.


Očuvanje poljoprivrede kao grane i sprečavanje depopulacije ruralnih područja. Šta ćeš strateškije?

Iakosam pobornik vrlo liberalističke ekonomske politike nisam apriorni protivnik subvencija u poljoprivredi i ribarstvu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:21 05.06.2011

Re: Prvi

krkar

Poljoprivreda kao grana opstaje samim tim što ljudi moraju da jedu kako bi preživeli. Uostalom, sve grane su sačuvali, pa će sada poljoprivredu? Problem imovinskih odnosa, vladavine zakona, sudova, naplate potraživanja, samih poreza, akciza... Uništava celu ekonomiju, pa će dokrajčiti i poljoprivredu, subvencije to ne mogu sprečiti. A sama poljoprivreda je toliko obimna, i prevazilazi pšenica/kukuruz koja se podržava subvencijama (manje rada, dovoljno para). Takođe, ono što je urađeno za vreme diktature, toliko je udarilo ruralna područja, da uz trendove u-grad, teško subvencije mogu sprečiti propadanje sela. Potreban je kvalitet na relaciji selo-grad, čak i veza jača.

P.S. Verovatno podrška potrošačima, socijalno ugroženim, u velikoj meri pomaže poljoprivredu, i to po meni, na pravedniji način. Možda i zaštita potrošača, u vidu jemstva kvaliteta proizvoda, takođe bolje pomaže poljoprivredu. Pa i ti monopoli, uvoz-izvoz, za koje sam čuo, i ne bi me čudilo da postoje, ne valja to, a "igramo" se subvencijama.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:34 05.06.2011

Re: Prvi

Ono što uprava radi, gotovo u svakom segmentu, nema veze sa samim tim segmentom ekonimije koliko sa dugovanjima, kursom dinara, platnim bilansom, trgovinskim bilansom, i na kraju i penzijama koje su zbog demografije postale primaran podatak. Nije jednom rečeno da uprava pokušava da natera sitne proizvođače da plaćaju doprinose, maltene im je to opsesija postala. A nafta, kao najveći uvozni artikal, uvećava deficit, pa poskupljuju akcizama, i eto sad subvencija kao "rešenja" za oba problema: gušenja poljoprivrede skupim gorivom, i neplaćanja doprinosa. A napraviše i deal za izvoz hrane, da izravnaju manjak u trgovini. Toliko je prosto. I pogrešno. Kratkoročno. I naravno da će isti dealer tražiti svoj deo, to je pitanje trenutka bilo.
freehand freehand 19:28 03.06.2011

Za početak

Dva pitanja:
Odakle će da prespu pare i kako će to da nam objasne?
Ko će da plati ona policijska vozila koje su Orci traktorima pregazili?

BTW - baš me interesuje i u kojem je štabu bivši ministar Dragan Veselinov, inače aktivno uključen u ovaj traktorski državni udar.
krkar krkar 20:46 03.06.2011

Re: Za početak

BTW - baš me interesuje i u kojem je štabu bivši ministar Dragan Veselinov, inače aktivno uključen u ovaj traktorski državni udar.


U Draginovom jer je Gazećem i Lažućem Eksministru on jedina šansa da se vrati na stare pozicije na kojima ga Lepi Boris očigledno nije hteo.

A ni Veselinov nije gadljiv na lepe pare koje se u poljoprivredi vrte. Mala para x veliko hektara...
krkar krkar 23:23 03.06.2011

Re: Za početak

Ko će da plati ona policijska vozila koje su Orci traktorima pregazili?


Ti i ja.

Ako su bila osigurana - platićemo ih kroz povećanje premije. A ako nisu bila osigurana protiv nasilničkih dela (sasvim moguće) - platićemo ih direktno i skroz.

A sad pitaj koji uvoznik/zastupnik će da ih proda državi i po kojoj ceni.

A onda pitaj po kojoj ceni se ista takva vozila prodaju kao flotna prodaja u zemljama mrske razvijene i preskupe EU.

I onda volj'ti volj'ti volj'ti volj'ti volj'ti
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:49 05.06.2011

Re: Za početak

freehand
Ko će da plati ona policijska vozila koje su Orci traktorima pregazili?

Ako ne plate Orci, krivi su panduri, tužioci i sudije.
tsunade tsunade 19:30 03.06.2011

sukob

i ja ovo citam kao politicki sukob sa vojvodinom kao ulogom u prici.
krkar krkar 19:40 03.06.2011

Re: sukob

tsunade
i ja ovo citam kao politicki sukob sa vojvodinom kao ulogom u prici.


Ako je Vojvodina moneta za potkusurivanje (kao i sve ostalo ovde, uostalom) - onda DA.
tsunade tsunade 12:45 04.06.2011

Re: sukob

mislim da je pitanje trenutka kad che bojanu gradjaninu pajticu da kvrcne u glavi, tj kad che shvatiti da ne mora da bude drugi s leva vech moze da bude prvi s preda.

jedan moj prijatelj iz vojvodine mi (meni naivnoj) povodom ovog cirkusa objasnio: "znas, samostalna vojvodina vise nije vise zelja manje grupe ljudi okupljene oko marginalnih politickih figura vec politicki projekat koji kroz pokrajinsku administraciju sprovodi bojan pajtic".

ja sam naravno krenula da se prepirem sa tim prijateljom koji btw nije za osamostaljenje vojvodine, naprotiv. ali kad malo bolje razmislim ima tu necega. uglavnom. nije losa tema za razmisljanje.
tsunade tsunade 12:46 04.06.2011

Re: sukob

mislim da je pitanje trenutka kad che bojanu gradjaninu pajticu da kvrcne u glavi, tj kad che shvatiti da ne mora da bude drugi s leva vech moze da bude prvi s preda.

jedan moj prijatelj iz vojvodine mi (meni naivnoj) povodom ovog cirkusa objasnio: "znas, samostalna vojvodina vise nije vise zelja manje grupe ljudi okupljene oko marginalnih politickih figura vec politicki projekat koji kroz pokrajinsku administraciju sprovodi bojan pajtic".

ja sam naravno krenula da se prepirem sa tim prijateljom koji btw nije za osamostaljenje vojvodine, naprotiv. ali kad malo bolje razmislim ima tu necega. uglavnom. nije losa tema za razmisljanje.
jedan.kub jedan.kub 22:53 04.06.2011

Re: sukob

Ako je Vojvodina moneta za potkusurivanje (kao i sve ostalo ovde, uostalom) - onda DA

Da li beogradjani namerno provociraju vojvodjane ne bi li vojvodjana, starosedeoca bilo manje?
tsunade tsunade 23:19 04.06.2011

Re: sukob

Da li beogradjani namerno provociraju vojvodjane ne bi li vojvodjana, starosedeoca bilo manje?


ne razumem pitanje?
krkar krkar 13:13 05.06.2011

Re: sukob


Evo su i novine malo produbile priču. Dobro se setili!
tsunade tsunade 14:31 05.06.2011

Re: sukob

Dobro se setili!


dobri su. zakasnjenje od jedno nedelju dana.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:55 05.06.2011

Re: sukob

tsunade
i ja ovo citam kao politicki sukob sa vojvodinom kao ulogom u prici.

A sa novčanim dobitkom, većim udelom u manjem kolaču.
maca22 maca22 18:35 05.06.2011

Re: sukob

krkar

Evo su i novine malo produbile priču. Dobro se setili!

Krkar, trece oko. Ovo je vec treci put da nesto objavis unapred. :)
gedza.73 gedza.73 19:57 03.06.2011

I bome i more

More, Krkar, ti i sjentinel ko doktor džekil i mister hajd.

Imaš odlične analitičke tekstove, ali, batali se, molim te, lektorisanja.
Tad nas načisto ubiješ u pojam.
zilikaka zilikaka 20:01 03.06.2011

Na brzaka

Ne stižem ovig dana da pratim gotovo ništa, a nije da me se ne tiče.
Sad pročitala tvoje proiznošenije, pa me zanima:
- Da li si podatak o poreklu zadružne zemlje proverio?
Pitam jer znam da je bilo povraćaja zemlje naslednicima onih kojima je pre toga oduzeto sve preko 10ha, odnosno preko (mislim) 3,5ha ako se domaćinstvo ne bavi poljoprivredom.

- Da li su među blokatorima većma radnici da tih imanja na pripadajućim im traktorima?
Ako nisu, koji bi onda interes bio nekog pojedinca da izađe, sedi i za..bava sve, a on sam baš nema neke asne?

..ne znam, bilo bi zanimljivo videti analizu veličine poseda, ali ona i nije neki pokazatelj. Ovde čujem da ih ima podosta koji su uzeli silnu zemlju u zakup, zadužili se i kupili mehanizaciju, sve računajući na uslove obećane pre setve (pričam što čujem, neprovereno) i sad su u problemu da se ispetljaju
krkar krkar 20:50 03.06.2011

Re: Na brzaka

- Da li si podatak o poreklu zadružne zemlje proverio?


Garantujem ti da nije doneta ni iz Ukrajine ni iz Bosne.


- Da li su među blokatorima većma radnici da tih imanja na pripadajućim im traktorima?
Ako nisu, koji bi onda interes bio nekog pojedinca da izađe, sedi i za..bava sve, a on sam baš nema neke asne?


Neke asne ima - ili će je biti, tako konta seljak. Dobar deo njih je tamo na kombinatskim - sada firminim - traktorima. Sigurno da ima i nešto izgubljenih i nešto zaluđenih ali najveći deo onih koji nisu direktno na neki način kupljeni (a živa čoveka na razne načine kupiti možeš) računaju da nije zgoreg prijaviti se kad se dele neke pare.
zilikaka zilikaka 21:15 03.06.2011

Re: Na brzaka

-
Da li si podatak o poreklu zadružne zemlje proverio?


Garantujem ti da nije doneta ni iz Ukrajine ni iz Bosne.

Slušaj, šteta što ne mogu da ti posvetim dužnu pažnju (smajli kostolomac), nego moram sve na brzaka.
Prilikom ujedinjenja je poveliki fond zemlje stavljen na raspolaganje tadašnjoj državi. S druge strane, ne znam baš koliko su Jevreji imali zemlje, al stoji da je zadruge bilo u svakom selu, pa i srpskom starosedelačkom. Dobar deo te zemlje potiče od oduzete (bilo dve agrarne reforme), ali i posle povraćaja iste, zadruge su raspolagale povećim fondovima. Zašto, ako su Srbi i ako se zemlja vraćala? Eto, to sam te pitala!
Podosta znam kao insajder, (još tražim način kako da eventualno od jedne šećerane naplatim babinu zemlju), te se ti krštavaj na negdi drugdi
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:17 03.06.2011

Re: Na brzaka

Da li su među blokatorima većma radnici da tih imanja na pripadajućim im traktorima?Ako nisu, koji bi onda interes bio nekog pojedinca da izađe, sedi i za..bava sve, a on sam baš nema neke asne?


Tesko je ovde ja mislim govoriti o procentu kojih ljudi sa kojim interesima ima koliko. Za jedan broj ljudi znam da su tamo ne samo zbog ovih vladinih igrarija sa subvencijama vec zbog ukupnog stanja u poljoprivredi. Znaci pre svega zbog krimosa-monopolista koji su izmedju sebe, uz pomoc politicara naravno, podelili vojvodjansko trziste. Ti ljudi se nisu lako opredelili da u sred sezone napuste svoja gazdinstva na nekoliko dana jer zbog toga imaju i sami velike gubitke. Sa druge strane, ne mogu vise trpeti ni da neko zaradjuje debelu lovu na njihovom napornom radu a da oni i njihova deca ostanu gladni. Na zalost ovaj problem ostace netaknut u protestu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:28 03.06.2011

Re: Na brzaka

Na zalost ovaj problem ostace netaknut u protestu.


Da, ali je bas zanimljivo sto su oni koji su o tome pricali i koji su hteli d ase malo kompleksnije sve to pogleda oterani sa protesta (tehnika je bila ta da su proglaseni vladinim spijunima jer navodno razvodnjavaju stvar, ali to je samo tehnika)
Ovaj protest je tu samo i samo za to da se uzmu pare ali da se NISTA ,ali bas nista u sistemu ne promeni. Odgovara im sistem ocigledno.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:05 05.06.2011

Re: Na brzaka

zilikaka
Dobar deo te zemlje potiče od oduzete (bilo dve agrarne reforme), ali i posle povraćaja iste, zadruge su raspolagale povećim fondovima.

Bila jedna agrarna reforma i jedna otimačina.
Neues aus der Nachbarschaft
Znaci pre svega zbog krimosa-monopolista koji su izmedju sebe, uz pomoc politicara naravno, podelili vojvodjansko trziste... Sa druge strane, ne mogu vise trpeti ni da neko zaradjuje debelu lovu na njihovom napornom radu a da oni i njihova deca ostanu gladni. Na zalost ovaj problem ostace netaknut u protestu.

Gladuju proizvođači hrane? Odlika antičkog sistema!
libkonz libkonz 20:13 03.06.2011

Majstore!

Drago mi je da bar neko vidi šta se dešava. Na FB akcije tipa "stavite na status proteste poljoprivrednika" i slično palamuđenje.
A "paori" se mnogo promenili. Mobilni telefoni od bar 500 evrića, markirana garderoba, mehanizacija svetska klasa. I lože se ljudi.
Zar smo stvarno postali toliki slepci? Zar stvarno više ništa ne vidimo i farba nas kako ko stigne?
Preporuka za svaku napisanu reč, Krkar!
libkonz libkonz 21:10 03.06.2011

Re: Majstore!

Nego,
hajde da se malo igramo.
Korak 1. Pročitati ime firme na traktoru koji stoji u blokadi puta
Korak 2. Naći vlasnika traktora KLIK NA LINK
Korak 3. Pogledati završni račun za 2010 vlasnika traktora KLIK NA LINK
Korak 4. Ukapirati da je sve što Krkar piše istina.
JJ Beba JJ Beba 21:14 03.06.2011

Re: Majstore!

A "paori" se mnogo promenili. Mobilni telefoni od bar 500 evrića, markirana garderoba, mehanizacija svetska klasa.

i puna usta EU standarda
))

ima da se plaćamo Miškoviču, Beku i ostalim zemlodelcima kintu samo tako, a sami ćemo biti u dilemi trtica il šija.
krkar krkar 21:19 03.06.2011

Re: Majstore!

ima da se plaćamo Miškoviču, Beku i ostalim zemlodelcima kintu samo tako, a sami ćemo biti u dilemi trtica il šija


I onda ću pupupu dalekobilo čak i ja doći u situaciju da jednoga dana priznam da Tunjo Tadić možda želi u Jevropsku U - al' da hohštapleri feudalni sve čine da do toga nikada ne dođe...
maca22 maca22 21:48 03.06.2011

Re: Majstore!

libkonz
Drago mi je da bar neko vidi šta se dešava. Na FB akcije tipa "stavite na status proteste poljoprivrednika" i slično palamuđenje

Pa gde ste do sad s tim objasnjenjem. Evo, ja stavljala na status.
:)
libkonz libkonz 21:52 03.06.2011

Re: Majstore!

Pa gde ste do sad s tim objasnjenjem. Evo, ja stavljala na status.

ceo dan se spremao da nešto uveče napišem. Srećom nisam, jer Krkar je to majstorski uradio.
Prave od nas majmune svaki dan, a mi ništa ne kapiramo.
krkar krkar 22:00 03.06.2011

Re: Majstore!

libkonz
Pa gde ste do sad s tim objasnjenjem. Evo, ja stavljala na status.

ceo dan se spremao da nešto uveče napišem. Srećom nisam, jer Krkar je to majstorski uradio.
Prave od nas majmune svaki dan, a mi ništa ne kapiramo.


Bih ja i ranije nego ko da propusti Još Jednog Narodnog Heroja U Hagu - uživo.

Očekivao sam bar dosledno Milosti ne tražim niti bih vam je dao. Kad ono - General JNA i Član Komunističke Partije - a rođen na Čisti Ponedeljak.

Sad će Risto da poiti da mu drži duhovne vežbe
libkonz libkonz 22:08 03.06.2011

Re: Majstore!

General JNA i Član Komunističke Partije - a rođen na Čisti Ponedeljak.

Stvarno, fariseji na sve strane.
Nego, oko Rista se mnooogo ne slažemo.
krkar krkar 22:10 03.06.2011

Re: Majstore!

Nego, oko Rista se mnooogo ne slažemo.


Složićeš se da sada kad je ispao iz Sinoda rastu šanse da postane patrijarh Crnogorske Crkve.

A složićeš se i da se u tom slučaju značajno smanjuju šanse da pruža duhovnu utehu Sužnju Hrišćanskome Ratku
libkonz libkonz 22:13 03.06.2011

Re: Majstore!

Složićeš se da sada kad je ispao iz Sinoda rastu šanse da postane patrijarh Crnogorske Crkve.

bolje on nego onaj raspop Dedejić i sektaši oko njega.
freehand freehand 22:16 03.06.2011

Re: Majstore!

krkar
Nego, oko Rista se mnooogo ne slažemo.


Složićeš se da sada kad je ispao iz Sinoda rastu šanse da postane patrijarh Crnogorske Crkve.

A složićeš se i da se u tom slučaju značajno smanjuju šanse da pruža duhovnu utehu Sužnju Hrišćanskome Ratku

Kažu da su ga viđali sa Lambrosom i madonanistima ovih dana...
Prosto ne znam da li da verujem?!
libkonz libkonz 22:16 03.06.2011

Re: Majstore!

Složićeš se da sada kad je ispao iz Sinoda rastu šanse da postane patrijarh Crnogorske Crkve.

stvarno misliš da postoje šanse za to?
freehand freehand 22:18 03.06.2011

Re: Majstore!

libkonz
Složićeš se da sada kad je ispao iz Sinoda rastu šanse da postane patrijarh Crnogorske Crkve.

bolje on nego onaj raspop Dedejić i sektaši oko njega.

Artemije&Co?
krkar krkar 22:32 03.06.2011

Re: Majstore!

stvarno misliš da postoje šanse za to?


Dok je živ Risto Ćirov će imati ambiciju da postane Patrijarh Nečega.

Računam da je Crnogorcima pravo vreme da ga vrbuju dok ne ode kod Mustafe Cerića (ovde kod Zukorlića nema šanse, taj je čak i od njega samoljubiviji i ambiciozniji - koliko god to zvučalo nemoguće).

Mada, ne treba da ga vrbuju Crnogorci, ponudiće se on sam.
krkar krkar 22:38 03.06.2011

Re: Majstore!

bolje on nego onaj raspop Dedejić i sektaši oko njega.


To sa (para)crkvama ti je kao i sa (para)vojskama:

One man's terrorist - another man's freedom fighter

Očas se od sektaša pretvoriš u Oca Utemeljitelja.

Inače između crkve i vojske i nema neke razlike. Moraš da nosiš neke čudne aljine, mrmljaš nešto nerazumljivo u šta ni sam ne veruješ i mašeš rukama na razne smešne i potpuno nepraktične i beskorisne načine.

Al' zato em strahopoštovanje, em lova... A civilima u državnoj vlasti povremeno pripretiš svojim specijalnim znanjima i veštinama te ti oni očas posla tutnu neku (poveću) kintu samo da nemaju posla s tobom.

A i mladića kol'ko oćeš. Na izvol'te.

Uostalom, nije Risto Sotona bez veze u isto vreme dobio i vladičanski i pukovnički čin.


princi princi 22:56 03.06.2011

Re: Majstore!

Inače između crkve i vojske i nema neke razlike. Moraš da nosiš neke čudne aljine, mrmljaš nešto nerazumljivo u šta ni sam ne veruješ i mašeš rukama na razne smešne i potpuno nepraktične i beskorisne načine.

Al' zato em strahopoštovanje, em lova... A civilima u državnoj vlasti povremeno pripretiš svojim specijalnim znanjima i veštinama te ti oni očas posla tutnu neku (poveću) kintu samo da nemaju posla s tobom.

Добро, али зато је ту дон Мило да им осмисли егзистенцију.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:10 05.06.2011

Re: Majstore!

krkar
Inače između crkve i vojske i nema neke razlike.

Ovako nešto može da napiše onaj koji ili ne poznaje crkvene ustanove ili ne poznaje vojsku.
expolicajac expolicajac 20:15 03.06.2011

Molba, a može i moleban

Molim svakog iole pismenog Srbina i Srpkinju da širi u svom narodu i medju svojim sunarodnicima vest "Kapitalizam je došao u Srbiju". Molim da intezivirate svoj rad jer je uočeno da se virus kolktivizma polako ali neumitno širi našim narodom , koji je nadaleko poznat po slaboj otpornosti organizma na tu vrstu virusa.
S poštovanjem, persona koji je kolktivizam preležao na nogama dva puta, iako sam stekao imunitet, preventivno uzimam redovno dozu hedonizma kako bi preživeo kapitalizam.
mrale54 mrale54 20:34 03.06.2011

opa bato !!

Kako , bre , nema mesa i stocnog fonda !!!! Evo ja danas na pijaci u Atini , kupio 2 kila svinjskog vrata po 2,8 evra kilo !! Ono jeste da je pecat nesto zamrljan , al mnogo , bre , cirilice na njemu !!!! Vido rodjenim ocima !! A i puna pijaca svinjetine!!! I govedine !! Isti pecat !! Meso sveeeze!!!
Ma , dobro , vazno da oni sredjuju redove izmedju sebe !!! Nama sta dopadne , jel !!!
Znaci - stigli smo do dna - ali mi i dalje uporno kopamo !!!
Doslednost i upornost su nase vrline !!
Svaka cast !!! ( mislim na tekstu !)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:55 03.06.2011

Re: opa bato !!

Evo ja danas na pijaci u Atini

Atina je u Vojvodini?
A, ovi centralnosrpski seljaci, ne ispratih od zdravstvenog stanja?
maca22 maca22 21:58 03.06.2011

Re: opa bato !!

Atina u Grckoj. Hoce reci da izvozimo meso u Grcku. :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:01 03.06.2011

Re: opa bato !!

Aha...nisam znala el to neki pijac u Vojvodini, el bankrotni glavni grad...
krkar krkar 22:03 03.06.2011

Re: opa bato !!

A, ovi centralnosrpski seljaci, ne ispratih od zdravstvenog stanja?


Oni su sirotinja i moneta za potkusurivanje.

Osim gdegde od povrća teško seljak u Srbiji može da preživi. Prosečna imanja mala, prema Vojvodini nisu za ratarstvo osim ako nemaš sopstvenu ili ugovornu stoku - a stoku nemaš jer je Dragin sistematski uništio stočarstvo, od voćarstva nema hasne...
libkonz libkonz 22:09 03.06.2011

Re: opa bato !!

od voćarstva nema hasne...

to treba subvencionisati.
Voćarstvo i vinogradarstvo, čak i ako nisi bivši premijer.
mrale54 mrale54 22:18 03.06.2011

Re: opa bato !!

Jest bas tako!! Ali ne izvozimo mi , jer mi nemamo , a ne izvoze ni seljaci jer ni oni nemaju !! Sad za ove sa traktorima od po 100 somica evra.... EEE , pa ko izvozi onda ??? Imate pravo da pogadjate ...paaa jedno stotinak puta !!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:38 03.06.2011

Re: opa bato !!

od voćarstva nema hasne

E, to je tek jad...nekada najveći izvoznici šljiva na svetu...setilo se da im da da šrafe aute...
Oni su sirotinja i moneta za potkusurivanje.

Da...dobri za kanon futer.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:58 03.06.2011

Re: opa bato !!

A, ovi centralnosrpski seljaci, ne ispratih od zdravstvenog stanja?


Evo veruj mi na rec, ponudili se da pripomognu ovim "gazdama" ali onako skromni kazu daj da vidimo nekako da i mi neku svoju muku namirimo, da ne cepamo opanke samo zbog vas.
Gazde kazu, e ne moze, prvo mi da napunimo kese a vi posle vidite sta cete sa vasom mukom, to nije nas problem.
I proglasise nas saboterima.
A traze gazde da im se pomogne, ljute se sto bas svi nisu krenuli da im otpalcuju jondirove i klasove.
Ima jedan forumcic gde nas bas nagrdise, kao neradnici mi dole, oni nas lebom rane a mi necemo da im pomognemo kad im je najteze :0
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:47 04.06.2011

Stoka

Sir i kajmak kupujem na Kalenic pijaci, ko ne veruje, nek pita Nsarskog, sretnemo se povremeno kod kajmaka.

Elem, pitam pre nek dan, sto vas ovako malo, samo par zena prodaje sir, prazne tezge i kaze mi jedna baba da su mnogi prodali krave, ne isplati se.

digresija: pre dva dana sam dosla iz EU i tvrdim, tamo je sva hrana neuporedivo jeftinija nego ovde.



krkar krkar 10:04 04.06.2011

Re: Stoka

digresija: pre dva dana sam dosla iz EU i tvrdim, tamo je sva hrana neuporedivo jeftinija nego ovde.


Nije digresija nego suština.

Više bi za demokratiju u Srbiji učinio Mrski Zapad da organizuje ekskurzije domaćicama do Tesca u Segedinu ili Coopa u Trstu nego što čine sve NVO zajedno.

A ja upravo odoh na Kalenić po sir i kajmak - u nadi da moj snabdevač još nije digao ruke.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:12 05.06.2011

Re: opa bato !!

mrale54

To se zove sređivanje spoljnotrgovinskog deficita uvođenjem dijete stanovništvu.
Davie Davie 23:10 03.06.2011

Malo o zabludama ...

Notorna istina, istina koja se prenosi sa kolena na koleno govori da Vojvodina moze da hrani pola Evrope... ali posto je ovo zemlja u kojoj se preteruje u svemu treba sa vremena na vreme reci i istinu.

Posto radim sa firmom koja je najveci domaci proizvodjac i distributer zastitnih sredstava u poljoprivredi znam za interne podatke da je broj zasejanih hektara pod psenicom u delu Srbije bez Vojvodine veci nego u pokrajini a povrsine pod kukuruzom su u egalu. Napominjem da su ovi podaci od zivotne vaznosti za tu kompaniju i da su svake godine pazljivo skupljani. Najbolje je sto ministarstvo kojim je shefovao Dragin nije imalo te podatke i da je prvi put doslo do istih pre 2 godine na konto dobre volje menadzmenta te kompanije. Tako da cisto sumnjam da ima bilo kakve zavere u tome da istina o poljoprivrednoj proizvodnji nije izbila na povrsinu, u ministarstvu poljoprivrede je jos veci javasluk nego u ostatku drzave.
krkar krkar 23:16 03.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

znam za interne podatke da je broj zasejanih povrsina pod psenicom u delu Srbije bez Vojvodine veci nego u pokrajini a povrsine pod kukuruzom su u egalu.


A kolika je prosečna parcela u Srbiji i u Preku?

I koliko prosečno obrađuje jedan vlasnik/zakupac Tamo i Ovde?
zilikaka zilikaka 23:57 03.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

znam za interne podatke da je broj zasejanih povrsina pod psenicom u delu Srbije bez Vojvodine veci nego u pokrajini a povrsine pod kukuruzom su u egalu.

Nisam ti verovala pa proverila za pšenicu. U pravu si
Davie Davie 00:00 04.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

A kolika je prosečna parcela u Srbiji i u Preku?

Evo nekih podataka, 75% gazdinstava u Srbiji ima do 5ha, a 5% gazdinstava ima vise od 10ha pri cemu drze oko 25% ukupnog poljoprivrednog zemljista u Srbiji. Prosecno privatno (porodicno) gazdinstvo u Vojvodini je oko 3ha (tri) ali im broj znatno pada jer raste broj nepoljoprivrednih gazdinstava ( latifundisti) kao i njihova povrsina. U Srbiji van Vojvodine, prosecna gazdinstva su i pre agrarne reforme posle II svet.rata bila znatno manja od zemljisnog maksimuma limitiranog na 10ha, relativno neinteresantna za pravljenje zadruga i kombinata, plus faktor da je prosecan vlasnik zemlje bio srpski seljak a u Vojvodini dunavski Svaba ili neki pandan Dundjerskom.

"Ägrarnom reformom" koja je jos u toku dolazi do pojave ogromnih imanja u Vojvodini na oranicama bivsih poljokombinata i zadruga (a jos bivsijih svapskih i inih zemljoposednika) ali prosecno porodicno poljoprivredno gazdinstvo ne raste, naprotiv, njihov broj se gasi u korist Kostica, Miskovica&Matijevica. - o ovome se vec pisalo koliko videh.

U svakom slucaju, Dragin je poprilicno poradio na upropascavanju prosecnog srpskog seljaka a u korist Viktorija grupi, MK komercu, Matijevicu itd. Mislim da su ljudi u Srbiji u teskoj zabludi, samostalnoscu Vojvodine srpski seljak bi strasno dobio, ne bi bilo sistematskog unistavanja poljoprivrede juzno od Save i Dunava uvijenog u oblandu da Vojvodina hrani Srbiju pa joj zato treba praviti sve te ustupke.

I zanimljiv podatak, poljoprivreda u BDP Srbije ucestvuje sa 16%, isto toliko dijaspora godisnje upumpa svojim doznakama u zvanicne tokove... sta bi iz toga sledilo? Bar to da je ministar dijaspore jednako bitan kao i poljoprivrednicki ministar
krkar krkar 00:25 04.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

Svaka čast!

Ovo volim, kad na blogu nešto naučiš, kad ti se slažu kockice.

Al' dobro, nekom je važno i koliko je Nole imao forhend riterna u 2. setu protiv igrača starijih od sebe, bez brade, u plavim majicama i patikama koje ne počinju na A kad je vlažnost bila ispod 80%. Mis'm, i to je podatak...
Goran Vučković Goran Vučković 01:06 04.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

Al' dobro, nekom je važno i koliko je Nole imao forhend riterna u 2. setu protiv igrača starijih od sebe, bez brade, u plavim majicama i patikama koje ne počinju na A kad je vlažnost bila ispod 80%. Mis'm, i to je podatak...


Čomski momenat
Goran Vučković Goran Vučković 01:22 04.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

Mislim da su ljudi u Srbiji u teskoj zabludi, samostalnoscu Vojvodine srpski seljak bi strasno dobio, ne bi bilo sistematskog unistavanja poljoprivrede juzno od Save i Dunava uvijenog u oblandu da Vojvodina hrani Srbiju pa joj zato treba praviti sve te ustupke.

Ovo mi izgleda kao prilično naopako razmišljanje, iskreno. Cepanje države da bi se spasli mali poljoprivrednici iz uže Srbije od interesa latifundista iz Beograda? Moram malo karikirati domaćina bloga i njegove ultralevičarske ideje: ali zar nije jednostavnije okititi bandere
filantrop filantrop 05:07 04.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

hvala Davie
za objasnjenje za nas sa slabijim razumevanjem problema

i tebi Krkar, za blogoobjasnjenje
Davie Davie 07:05 04.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

Ovo mi izgleda kao prilično naopako razmišljanje, iskreno. Cepanje države da bi se spasli mali poljoprivrednici iz uže Srbije od interesa latifundista iz Beograda? Moram malo karikirati domaćina bloga i njegove ultralevičarske ideje: ali zar nije jednostavnije okititi bandere


Ucenjivacki kapaciteti koalicionih partnera iz Vojvodine su poveliki, pocevsi od minornog Pastora pa do jos minornijeg Chanka... a ako si pazljivije citao Krkarov uvodni tekst ni sami clanovi vladajucezute stranke iz Vojvodine nisu nista manje ucenjivaci. Dakle, okacivsi latifundiste iz Beograda na bandere nismo resili problem ustupaka koji se konstantno cine ne samo poljoprivrednicima iz severnog dela Srbije ( sta je sa "ravnopravnih" garantovanih 7% koji ostaju Vojvodini? zasto to nema Beograd, Smederevo ili Kostolac? Zasto zrada mira u kuci neko dobija vise novca nego ostali? zar to ne lici na los brak, novcem smirujes supruga/suprugu da bi ostao u tom prisilnom braku..). Zar i sama povika iz Vojvodine da ministar poljoprivrede mora biti iz Novog Sada nije ucena? Zasto? Zato sto imaju imaju ukupnu poljoprivrednu proizvodnju manju od ostatka Srbije i zato sto ministar poljoprivrede koji je iz donjeg dela Srbije nece raditi po interesima grupacija iz Masters centra u Neoplanti? Zato i "seljaci" na barikadama (koje je jelte policija na to naterala kako kaze onaj debeli krmak sto vozi motorne saonice po centru NS) traze i smenu neodgovarajuceg im ministra.

Ako okacimo beogradske latifundiste na bandere sta cemo uciniti sa Kosticem, Jerkovicem, Matijevicem, Radunom i ostalim manjim latifundistima a sa stanistem severno od Beograda? Njima bi trebalo oprostiti?

Ima tu mnogo cega ali istina je da je prosecnom seljaku iz Srbije (onom sa 3ha) mnogo tesko... uostalom kao i prosecnom gradjaninu iz bilo kog dela Srbije, bio zaposlen ili nezaposlen.
krkar krkar 09:11 04.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

Ako okacimo beogradske latifundiste na bandere sta cemo uciniti sa Kosticem, Jerkovicem, Matijevicem, Radunom i ostalim manjim latifundistima a sa stanistem severno od Beograda? Njima bi trebalo oprostiti?


Valjda se podrazumeva da se okite pomalo i neki drugi gradovi, da ne bude samo Beograd vazda privilegovan.

A hoće li se ovi sa tvog spiska povešati u Neoplanti ili Titovom Vrbasu... nebitno.
jedan.kub jedan.kub 23:44 04.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

U svakom slucaju, Dragin je poprilicno poradio na upropascavanju prosecnog srpskog seljaka a u korist Viktorija grupi, MK komercu, Matijevicu itd. Mislim da su ljudi u Srbiji u teskoj zabludi,

Svi su podjednako zasluzni za spsku privredu od 2000-te.
samostalnoscu Vojvodine srpski seljak bi strasno dobio, ne bi bilo sistematskog unistavanja poljoprivrede juzno od Save i Dunava uvijenog u oblandu da Vojvodina hrani Srbiju pa joj zato treba praviti sve te ustupke.

Da li je moguce?
Sbiji ne treba Vojvodina, vec samo Miskovicu, Matijevicu i drugima koji nisu Vojvodjani. Lepa racunica.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:17 05.06.2011

Re: Malo o zabludama ...

Davie
I zanimljiv podatak, poljoprivreda u BDP Srbije ucestvuje sa 16%, isto toliko dijaspora godisnje upumpa svojim doznakama u zvanicne tokove... sta bi iz toga sledilo? Bar to da je ministar dijaspore jednako bitan kao i poljoprivrednicki ministar

Bitni su utoliko što i jedan i drugi rade na smanjenju učešća u bdp-u.
blogov_kolac blogov_kolac 23:40 03.06.2011

rani pseto da te ujede


Ko s djavolom (i ostalim "domaćinima" ) tikve sadi (i ostale poljoprivredne kulture) o glavu mu se obijaju.
jedan.kub jedan.kub 23:46 04.06.2011

Re: rani pseto da te ujede

blogov_kolac

Ko s djavolom (i ostalim "domaćinima" ) tikve sadi (i ostale poljoprivredne kulture) o glavu mu se obijaju.

Sredilo bi poreklo novca kojim su sve kupovali.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:20 05.06.2011

Re: rani pseto da te ujede

jedan.kub
Sredilo bi poreklo novca kojim su sve kupovali.

Retroaktivna, tranziciona, ekstraprofitna pravda u još jednom krugu će sve "popraviti". Ajmo iz početka! Još jednom.
jedan.kub jedan.kub 20:43 07.06.2011

Re: rani pseto da te ujede

srdjazlopogledja
jedan.kub
Sredilo bi poreklo novca kojim su sve kupovali.

Retroaktivna, tranziciona, ekstraprofitna pravda u još jednom krugu će sve "popraviti". Ajmo iz početka! Još jednom.

Da li je nelegalno zaradjen samo prvi milion?
Mogli bi oni dati malo veci doprinos drzavi u kojoj zive i koju cerupaju.
freehand freehand 23:58 03.06.2011

Dobro, de

pošto od informacija o tome da li je i kakvu stolicu dragi Ratko imao, šta mu je nuđeno za doručak i kako ga gledaju mrski zatvorski stražari - priznajem da nisam uspeo da uhvatim makar dajdžest priču - koliko je, u stvari, domaćinstava/gazdinstava/imanja bilo sporno? I koliko je to love?

Edit: sad videh u vestici - 2.7 milijardi. ali mi je i laknulo odmah: iz budžeta za 2112.
Jebi ga, pretpostavljam da računaju da će svakako da se ukrste izbori i smak sveta, pa onda nema ni veze... Mogli su i više da im daju. Da se ne cimamo ovoliko.
mirelarado mirelarado 13:43 05.06.2011

Re: Dobro, de

sad videh u vestici - 2.7 milijardi. ali mi je i laknulo odmah: iz budžeta za 2112.
Jebi ga, pretpostavljam da računaju da će svakako da se ukrste izbori i smak sveta, pa onda nema ni veze... Mogli su i više da im daju. Da se ne cimamo ovoliko.


Као и обично, плакати ћемо сутра варијанта.
rastinjak rastinjak 01:47 04.06.2011

Napokon da neko kaže glasno i jasno

Posle dužeg vremena sam se ulogovao, preporuka za Krkara, kao traktorska blokada

Slažem se sa blogom i komentarima, izuzev u jednom,nemojte da pravite razdor medju malim poljoprivrednicima uže Srbije i Vojvodine. Nema tu sreće ni za jedne ni za druge, gase se sela u Vojvodini isto kao i u Šumadiji.

krkar krkar 02:06 04.06.2011

Re: Napokon da neko kaže glasno i jasno

nemojte da pravite razdor medju malim poljoprivrednicima uže Srbije i Vojvodine. Nema tu sreće ni za jedne ni za druge, gase se sela u Vojvodini isto kao i u Šumadiji.


Tačno 100%.

Mada, mislim da to uopšte niko nije dovodio u pitanje.
filantrop filantrop 05:05 04.06.2011

mi

izgleda bar sa poljoprivredom nemamo problema

http://curiouscapitalist.blogs.time.com/2011/06/01/americas-hottest-investment-farmland/
ni sa mlekom ne stojimo lose



ja, u ovu pamet, ne mogu da shvatim da srbija uvozi krompir i luk.
ko je ovde lud ja ne znam
krkar krkar 22:02 05.06.2011

Re: mi

ja, u ovu pamet, ne mogu da shvatim da srbija uvozi krompir i luk.


Ako postoji nešto zbog čega bih bio u stanju da ubijem čoveka - to je kineski beli luk!
freehand freehand 22:09 05.06.2011

Re: mi

Ako postoji nešto zbog čega bih bio u stanju da ubijem čoveka - to je kineski beli luk!

Čoveče - to nemoj nikako da jedeš!


maca22 maca22 22:21 05.06.2011

Re: mi

Ja mislim da je on pravljen od kao šećerne pene da i kad ga stegneš on ispari...
freehand freehand 22:24 05.06.2011

Re: mi

maca22
Ja mislim da je on pravljen od kao šećerne pene da i kad ga stegneš on ispari...

Klasičan ženski košmar...
maca22 maca22 22:29 05.06.2011

Re: mi

Bleso jedna. :)
maca22 maca22 23:31 05.06.2011

Re: mi

freehand
maca22
Ja mislim da je on pravljen od kao šećerne pene da i kad ga stegneš on ispari...

Klasičan ženski košmar...

Kada sam ovo pričitala pomislial sam na lak za kosu, jer natapirana i lakirana frizura, kad je stegneš istopi se i ne postoji.
I onda sam se pitala zašto bi ti pričao o tapiranoj frizuri, kada to odavno nije u modi...
...tek onda sam pomislia da potražim klasičnu mušku asocijaciju. :)
krkar krkar 23:38 05.06.2011

Re: mi

maca22
freehand
maca22
Ja mislim da je on pravljen od kao šećerne pene da i kad ga stegneš on ispari...

Klasičan ženski košmar...

Kada sam ovo pričitala pomislial sam na lak za kosu, jer natapirana i lakirana frizura, kad je stegneš istopi se i ne postoji.
I onda sam se pitala zašto bi ti pričao o tapiranoj frizuri, kada to odavno nije u modi...
...tek onda sam pomislia da potražim klasičnu mušku asocijaciju. :)


Ako smem da te savetujem da se ne vadiš, biće još veći belaj, osećam već
maca22 maca22 23:50 05.06.2011

Re: mi

Kakvo vađenje, sve vreme mislim na Maksin klip i smejem se.
krkar krkar 00:03 06.06.2011

Re: mi

maca22
Kakvo vađenje, sve vreme mislim na Maksin klip i smejem se.


Rekoh ja da se ne vadiš!

Maksin

freehand freehand 00:06 06.06.2011

Re: mi

Kakvo vađenje, sve vreme mislim na Maksin klip i smejem se.

Na šta tačno misliš kad kažeš Maksin klip?
I šta je tu smešno?
krkar krkar 00:07 06.06.2011

Re: mi

Na šta tačno misliš kad kažeš Maksin klip?
I šta je tu smešno?


A lepo sam je savetovao da se ne vadi.

Još kad dođe Maksa...
freehand freehand 00:10 06.06.2011

Re: mi

Makso - ne dolazi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana