Region| Život

Život, sve u 16

Nebojsa Krstic RSS / 10.06.2011. u 01:41

 

Biti dežurni u garnizonskoj ambulanti Črnomelj nije bila mala stvar. Dežurni je bio zakon. Nosio je oprtače i čizme i svaka njegova reč morala je bezpogovorno da se sluša.

Pre nego što sam transferisan u ambulantu, gde sam dobio šansu da budem dežurni, bio sam bibliotekar. To nameštenje imalo je svojih prednosti, pretežno u tome što sam bio u mogućnosti da iz prve ruke prelistavam nove knjige Erika Van Lusterbadera kao i izvesnih rumuskuh i madjarskih čijih imena sada, na žalost, ne mogu da se setim. Stizale su svakodnevno. Stavljao sam ih na sto razdvajajući ih po jeziku, potom, razdvajajući ih po tome želim li ili mogu li da ih čitam ili ne.

Kada se gomila poželjnih oformila uhvatila bi me panika. Nikada neću završiti fakultet! Razoćaraću majku! Uništiću svoju životnu perspektivu! Ostaću niko i ništa! Najebaću!

Onda sam sve knjige sa te gomile vratio na police biblioteke čineći ih na taj način dostupnim čitaocima svog garnizona i posvetivši se od tog trenutka isključivo “Hirurgiji” Petkovića, Bukurova i saradnika. Učio sam i podvlačio tokom čitavog dana, dan za danom. Abdomen, Mek Burneova tačka, akutni apendicitis, prelomi kostiju eksremiteta, prelomi baze lobanje (to ću pitanje dobiti na ispitu), flegmone, apscesi, derenaže, šok i reanimacija, osteomijelitisi, artroze, mielomi,  tromboflebitisi, cistoskopija, divertikulumi, komocije, kontuzije, kompresije, pentracije, medijastinitisi, aortne stenoze, hernije, ulkusi, peritonitis, ileusi, fistule, ductus arteriosus, heterotaxis abdominis, pijelonefritis, vezikovaginalne fistule, hidrokele, distorzije, suprakondilusni prelomi butne kosti i pitajboga šta još bilo je predmetom mog svakodnevnog izučavanja.

U tom žaru, sustigao me je iznenadni poziv. Preneo mi ga je vojnik, kurir, rekavši da je naređenje da se hitno javim u ambulantu.

Između biblioteke i ambulante prostor je kultivisan travnatom površinom od jedno 100 metara kvadratna. Preskočio sam ga u dva koraka.

U ambulanti me je dočekao Pop, Branislav Popović, doktor stomatologije, u beloj uniformi, i hladnokrvno me obavestio o sledećem: kapetan prve klase Igor Dr Bostič sledeće dve nedele će biti odsutan, polaže majorski ispit.  Ti ćeš Krstiću biti lekar. Ovde ti je mantil. Ovde su ti slušalice, tu ti je apoteka, tu su ti bolesnici, izvoli leči ih.

U tom trenutku, pred zakonom, nisam bio lekar. Za to su mi nedastajala 4 ispita, hirurgija, ginekologija sa akušerstvom, pedijatrija i sudska medicina. Kapetan je, kasnije mi je rekao, rezonovao: hirurgija nam ne treba jer nikoga ne operišemo, ginekologiju slabo upražnjavamo jer smo vojnici i kao takvi pretežno muškarci, pedijatrija ne  – nismo deca, i živi smo pa nam ni sudska nije potrebna. Tako da sam ipak bio lekar, za poterebe JNA.

Obukao sam mantil. Bio mi je skoro taman.

U ambulantu sam, dakle, dospeo zato što je kapetanu trebala zamena. U biblioteku, prethodno, jer je trebalo da organizujem proslavu 22. decembra, Dana jugoslovenske ljudske armade. Za tu proslavu trebalo mi je mnogo toga: recital (to nije bio problem, biblioteka je obilovala prigodnim stihovima), recitatori (stigli iz lokalne gimnazije), baloni (ok), deca (iz obdaništa), govor za majora (napisao sam koristeći se Titovim odjavnim obraćanjem na Brionskom plenumu, jeste da se odigrao dvadeset pet godina ranije ali je i dalje bio aktuelan: “Međutim, drugarice i drugovi, u našem društvu ima i pojava kojima moramo stati na put…!”).

Ali šerstar!!! To mi je trebalo i to je trebalo naći! Onaj veliki, drveni, školski, za tablu…Da bi se konstruisala zvezda petokraka, to zna svako ko je završio 6. razred osnovne škole, treba kružnicu podeliti na 5 jednakih delova. To se radi tako što…preskačem ovo objašnjenje pošto je većina blogera 6. razred završila, čini mi se…Krenuo sam tako u potragu za šestarom. Niko nije znao gde je, a postojala je opravdana sumnja da je tu negde.

Garnizon Črnomelj sastoji se iz više objekata. Ako izuzmemo onaj u kome se nalazi komanda sa pripadajućim objektima i subjektima, ako zanemarimo ambulantu, vojnički klub, menzu i kolektivno kupatilo, ložionicu i skladište municije, ostalo su učionice od milošte zvane učione. Tako sam ja zaređao po učionama. “Druže poručniče/vodniče, vojnik Krstić, dozvolite da se obratim! Tražim šestar. Kakav šestar? Takav i takav”…Negde kod četvrte učione nađem ga tj. šestar.

Međutim, u trećoj je zanimljivo. Tu vojnicima čas drži plavokosi vodnik stažista. Kucam, uđem, uljudno se i po propisima predstavim, kažem ko me je poslao i zašto, i zatražim šestar. Vodnik me stažista, lep momak pravilnih crta lica, pogleda sa gađenjem: “Ko ti je dozvolio da prekidaš čas? Ko ti je dozvolio da uđeš? Izađi napolje!” Ja salutiram, kažem da razumem i izađem. Srećom šestar nije bio tu nego u sledećoj učionici u kojoj je bio ljubazni oficir koji mi ga je dao. Završi se ta stvar sa šestarom. Konstruišem ja krug i zvezdu petokraku u njemu. Izrežem je na stiroporu 5 x 3 metara. Protekne priredba. Recitatori odrecituju, Branko Ćopić, Jure Kaštelan, Prežihov Voranc i drugi moji omiljeni pesnici imali su svojih 5 minuta. O, da imali su! Major se obračunao sa nekim pojavama u našem društvu…deca su bacala balone; priredba je bila pun pogodak.

I sad odjednom, onaj bibliotekar tj. ja pretvorio se u dežurnog ambulante!  I kao dežurni imam na sebi čizme, oprtače, i ono što je najvažnije – ingerencije!

Bio je kraj nedelje. Zimsko doba. Napolju neko dronjavo, vlažno vreme. Osam sati uveče. Koračam hodnikom garnizonske ambulante i uđem u trpezariju, epicentar društvenih dešavanja.

Osim što se u njoj služi hrana, ostatak dana, kad istekne radni dan, trpezarija služi za razbibrigu, okupljanja, i ono najvažnije – gledanje televizije!

A te večeri na programu jednog od dva postojeća programa je košarkaška utakmica Zvezda –Cibona, prenos iz hale Pionir.

Na vratima trpezarije zastanem. U njoj gužva. Na stolicama oko dugačkog stola sede vojnici različitog porekla, tu su i bolesnici u pidžamama, gungula opšta. Među svim tim raznovrsim pojavama zapazim i glavu vodnika stažiste koji me je onomad isterao iz učione, a u vezi šestara. Utakmica samo što nije počela.

“Da li bi ste bili ljubazni…”, kažem ja poluglasno. Žamor, dim, niko se ne obazire…

“Oni koji ne rade u ambulanti neka je napuste istog momenta!”, dreknem.

“”Bolesnici u krevet!”, dodam.

Glave se okrenu prema meni. Među njima i glava vodnika stažiste. Glave su najpre zbunjene. Potom uočavaju da im je to rekao dežurni ambulante.

Potom, znajući da sa dežurnim nema šale, nevoljno ustaju sa svojih stolica i izlaze u noć. Bolesnici gunđajući odlaze u sobu za bolesnike. U trpezariji ostaju tri, četiri vojnika bolničara i ja. Vojnici me gledaju sa ljubavlju i poštovanjem.

“Ovo ti je najbolji potez u životu!”, kaže jedan.

Zvezda je te večeri savladala Cibonu u Beogradu. Nebojša Ilić je dao nekoliko odlučujućih trojki u poslednjih par minuta. Zoran Radović je izašao zbog 5 ličnih na Draženu Petroviću.

U garnizonskoj ambulanti Črnomelj  vladao je mir, red i spokoj.

 

 

 



Komentari (89)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gasan gasan 03:36 10.06.2011

...

Lepo ispričano.
Prvo što mi je po čitanju palo na pamet da bi mogla biti poenta je ona latinska poslovica: "osveta je uvek uživanje za sitne i slabe duše"...
A plavokosi vodnik je u mojim mislima dobio lik našeg najvišeg državnog dužnosnika koji sa tim velikim šestarom po mapi ove napaćene zemlje crta svih devet krugova pakla...

Doduše, druga su to vremena bila... I ta armija je bila drugačija od ove vojske. Eto, za koji dan i ta "naša" vojska pravi proslavu, ali ovaj put ne u čast neke proleterske brigade koja se borila protiv neprijatelja kako je to ona armija radila, nego za neprijatelja koji je ne tako davno ubijao pripadnike te iste vojske.
legalizacijabg legalizacijabg 06:59 10.06.2011

Re: ...

gasan
Lepo ispričano.
Prvo što mi je po čitanju palo na pamet da bi mogla biti poenta je ona latinska poslovica: "osveta je uvek uživanje za sitne i slabe duše"...
A plavokosi vodnik je u mojim mislima dobio lik našeg najvišeg državnog dužnosnika koji sa tim velikim šestarom po mapi ove napaćene zemlje crta svih devet krugova pakla...

Doduše, druga su to vremena bila... I ta armija je bila drugačija od ove vojske. Eto, za koji dan i ta "naša" vojska pravi proslavu, ali ovaj put ne u čast neke proleterske brigade koja se borila protiv neprijatelja kako je to ona armija radila, nego za neprijatelja koji je ne tako davno ubijao pripadnike te iste vojske.

Zašto neko ne objasni ovom narodu,da ulaskom u NATO dobijamo dodatni priliv stranih investicija u iznosu od najmanje 3 milijarde dolara godišnje?Dobijamo bezbedno okruženje,a možda i mogućnost da uputimo policiju na sever Kosova u bližoj budućnosti(nije naivno verovanje,da bi nam to omogućili u zamenu za ulazak Srbije u NATO,a i ovo je možda put,kako pridobiti narod za NATO)
Pa na kraju i ovi crveni,matori koji ne mogu da svare,čak ni prelazak VS na 5,56mm i to samo zato što ih podseća na Zapad,dobiće sigurnije i verovatno nešto više penzije

Pa dokle će da nam teranje inata i lične netrpeljivosti zamagljuju razum?Dokle ćemo propuštati životne šanse,ne shvatajući da smo mi krivi za sve


dragan7557 dragan7557 07:34 10.06.2011

Re: traje.....

Titovim odjavnim obraćanjem na Brionskom plenumu, jeste da se odigrao dvadeset pet godina ranije ali je i dalje bio aktuelan: “Međutim, drugarice i drugovi, u našem društvu ima i pojava kojima moramo stati na put…!”).

Iako umesto drugova i drugarica, postaše gospoda i gospođe, aktuelnost Brozovih reči je veća nego ikad. I lokalno a još više globalno.

cerski
dragan7557 dragan7557 08:40 10.06.2011

Re: "genijalno"

Pa na kraju i ovi crveni,matori koji ne mogu da svare,čak ni prelazak VS na 5,56mm i to samo zato što ih podseća na Zapad,dobiće sigurnije i verovatno nešto više penzije




NATO kao udruženje za pomoć penzionrima!!! Javi bre Krkobabiću da započne kampanju. Nek' obeća časom još jednu hiljadarku evra, u akcijama, da ima narod crno na belo.


cerski
maksa83 maksa83 09:01 10.06.2011

Re: ...

Prvo što mi je po čitanju palo na pamet da bi mogla biti poenta je ona latinska poslovica: "osveta je uvek uživanje za sitne i slabe duše"...


Hank Moody kaže: "revenge is a dish best served with my dick", pre nego što će kresnuti ženu tipa koji je ljigavim filmom unakazio njegovu knjigu.


Inače domatjine, super tekst, da još jednom pohvalim ove tvoje amarkorde.

P.S.
Krenuo sam tako u potragu za šestarom.

Ako opet dođe dotle, da znaš da i jedan ekser na koji se veže kanapčić radi pos'o.
maksa83 maksa83 09:03 10.06.2011

Re: ...

Zašto neko ne objasni ovom narodu,da ulaskom u NATO dobijamo dodatni priliv stranih investicija u iznosu od najmanje 3 milijarde dolara godišnje?Dobijamo bezbedno okruženje,a možda i mogućnost da uputimo policiju na sever Kosova u bližoj budućnosti(nije naivno verovanje,da bi nam to omogućili u zamenu za ulazak Srbije u NATO,a i ovo je možda put,kako pridobiti narod za NATO)

Pazi, možda tako dobijemo i još aviona i helikoptera koji će u niskom naletu iznad Borče da markiraju divlju gradnju.

Hoću reći, nije tu sve med i mleko, nešto dobiješ, nešto izgubiš...
buba_truba buba_truba 10:03 10.06.2011

Re: ...

maksa83

Pazi, možda tako dobijemo i još aviona i helikoptera koji će u niskom naletu iznad Borče da markiraju divlju gradnju.

Hoću reći, nije tu sve med i mleko, nešto dobiješ, nešto izgubiš...

Ti ovo o legalizaciji?

O, Makso, avole!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 10:22 10.06.2011

Re: ...

Ako opet dođe dotle, da znaš da i jedan ekser na koji se veže kanapčić radi pos'o.

Znaš šta...može i ekser sa koncem, ali onda ne možeš da izgubuš čitav dan ronzajući okolo i govoreći "dozvolite da se obratim" vodnicima stažistima kojima svakako ne želiš da se obratiš. A to onda ostane rupa u CV-u.
Sepulturero Sepulturero 10:45 10.06.2011

Re: ...


Zašto neko ne objasni ovom narodu,da ulaskom u NATO dobijamo dodatni priliv stranih investicija u iznosu od najmanje 3 milijarde dolara godišnje?Dobijamo bezbedno okruženje,a možda i mogućnost da uputimo policiju na sever Kosova u bližoj budućnosti(nije naivno verovanje,da bi nam to omogućili u zamenu za ulazak Srbije u NATO,a i ovo je možda put,kako pridobiti narod za NATO)
Pa na kraju i ovi crveni,matori koji ne mogu da svare,čak ni prelazak VS na 5,56mm i to samo zato što ih podseća na Zapad,dobiće sigurnije i verovatno nešto više penzije

Pa dokle će da nam teranje inata i lične netrpeljivosti zamagljuju razum?Dokle ćemo propuštati životne šanse,ne shvatajući da smo mi krivi za sve




Ово је ваљда неки жешћи сарказам...
buba_truba buba_truba 10:54 10.06.2011

Re: ...

Sepulturero
Ово је ваљда неки жешћи сарказам...

Ceniš?!
pnbb pnbb 15:09 10.06.2011

Re: ...

Ово је ваљда неки жешћи сарказам...

ukoliko nije zajebancija, predlazem da se autor obrati doktoru... ima li takvog in the house, kad smo vec kod kosarkaskih vinjeta?
legalizacijabg legalizacijabg 16:05 10.06.2011

Re: ...

Hoću reći, nije tu sve med i mleko, nešto dobiješ, nešto izgubiš...

ih kakao bih voleo da vam vidim lice,kad pošaljemo prve specijalce u Avganistan na proleće



pnbb pnbb 16:17 10.06.2011

Re: ...

Hank Moody kaže: "

drago mi je da jos neko postuje i ceni lik i delo
pnbb pnbb 16:34 10.06.2011

Re: ...

kad pošaljemo prve specijalce u Avganistan na proleće

pa kad nato uplati markicu i topli obrok .. pa devizne dnevnice... pa akontaciju... koji je to priliv novca, jebote oporavice nam se privreda dok si reko keks
spadalo92 spadalo92 20:01 10.06.2011

Re: ...

pnbb
kad pošaljemo prve specijalce u Avganistan na proleće

pa kad nato uplati markicu i topli obrok .. pa devizne dnevnice... pa akontaciju... koji je to priliv novca, jebote oporavice nam se privreda dok si reko keks


Pa ratni plen! Ma ima da kaplje!!!
draft.dodger draft.dodger 03:41 10.06.2011

Recital (1973)

Bojana Maljević Bojana Maljević 03:52 10.06.2011

Re: Recital (1973)

Recital (1973)


"Tiše oratori!"
"I dok zvona zvone ja zgranut gledam moja zemlja tone..."
Draft, Znala sam da ćeš me baš ti zasmejati u ovo doba. Sad ću lepo da spavam.

Btw, lep tekst, dežurni Krstiću.
letileti letileti 20:03 10.06.2011

Re: Recital (1973)

meni ovaj stil liči na Jelicu Greganović i ženski korpus spisateljica na ovom blogu; savetnik je isto to, samo u muškom fazonu.
Ali ... smisao za sentiment i detalje žene ipak, uspešnije koriste; to je izvor na kome se mužjaci neće napiti vode.
Gospodja Klara Gospodja Klara 12:15 11.06.2011

Re: Recital (1973)

Ali ... smisao za sentiment i detalje žene ipak, uspešnije koriste;


Potpuna besmislica.


to je izvor na kome se mužjaci neće napiti vode.


Oni pravi ionako ne piju vodu, samo žestinu.


EDIT:
Meni su uživancija ovi Krstićevi tekstovi, iako ih u intimi svoje sobe kasapim crvenom olovkom:).




4krofnica 4krofnica 13:56 11.06.2011

Re: Recital (1973)



EDIT:




kratko i do tačke, g-djo K.
expolicajac expolicajac 05:25 10.06.2011

E moj savetniče

Istina ne izrečena u pravom trenutku gora je od bilo koje laži
spadalo92 spadalo92 05:54 10.06.2011

Vlast

“Oni koji ne rade u ambulanti neka je napuste istog momenta!”, dreknem.


Kako je slatka vlast...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:41 10.06.2011

Dežurni na Andrićevom vencu

Nebojša Krstić
Među svim tim raznovrsim pojavama zapazim i glavu vodnika stažiste koji me je onomad isterao iz učione, a u vezi šestara...
“Oni koji ne rade u ambulanti neka je napuste istog momenta!”, dreknem.

Ketman u meni pali crveno svetlo i upozorava da ubuduće pazim kakve komentare ostavljam na tvom blogu, jer ko zna šta me sve može snaći kad ti dežuraš na Andrićevom vencu.


janeznam janeznam 07:29 10.06.2011

Gde je

Zivo me interesuje gde je sad taj lik - vodnik stazista?! Cisto da se cela prica zaokruzi. Preporuka!
blogovatelj blogovatelj 21:16 10.06.2011

Re: Gde je

Gde je
Zivo me interesuje gde je sad taj lik - vodnik stazista?! Cisto da se cela prica zaokruzi. Preporuka!


A pazi ovo...
Moji komandiri i komandanti. Necu im pominjati imena, samo cinove koje su imali u doba kad sam bio vojnik, a to je period 86-87
Vodnik - video sam ga sredinom devedesetih kako radi kao voditelj iz pancevackog studija u emisiji "regioni danas" ili tako nekoj.
Kapetan - zamenik komandanta bataljona - posle kosovskog rata na TV-u sam cuo kako ga je odlikovao licno Milosevic.
Kapetan I klase - komandant bataljona - gledao sam ga negde '92 kako na nekoj cuki u Hrvatskoj objasnjava reporteru "gde su nasi a gde njihovi polozaji"
I na kraju...
Potpukovnik, komandant kasarne - eno ga u Hagu, guli nekih 40 i nesto godina robije. A svojevremeno je na smotri pitao moj vod ko je predsednik SKJ i ja jedini znao, pa me onda pitao sta mislim o memorandumu SANU. Kad sam mu odgovorio da nemam predstavu sta je memorandum SANU, rekao mi je, da ako me neko pita o tome, obavezno kazem kako je to delo velikosrpskih nacionalista i sovinista.
freehand freehand 21:24 10.06.2011

Re: Gde je

janeznam
Zivo me interesuje gde je sad taj lik - vodnik stazista?! Cisto da se cela prica zaokruzi. Preporuka!

Pravi blog sa naslovom bez sadržaja?
ecce-florian ecce-florian 22:36 10.06.2011

Re: Gde je

Pravi blog sa naslovom bez sadržaja?

Naslov ne diraj.
jinks jinks 08:00 10.06.2011

Trol

Konstruišem ja krug i zvezdu petokraku u njemu

Negde sam cuo da petokraka ne simbolise ne znam, ko zna sta sve ne (pocev od obrisa Venere na nocnom nebu, preko DaVincijevog Vitruvijskog coveka ... do komunizma, federalizma ... ) ... vec da je simbol Zlatnog preseka (stranice osnovne petokrake i njoj upisane petokrake, odnosno odgovarajuci petougli, odnose se u proporciji koja odgovara Zlatnom preseku).

Sad, sta globalno simbolise Zlatni presek, to bi bilo interesantno cuti (da li ciklicni princip, ili nesto suprotno od toga).
vishnja92 vishnja92 08:40 10.06.2011

Re: Trol

Sad, sta globalno simbolise Zlatni presek, to bi bilo interesantno cuti (da li ciklicni princip, ili nesto suprotno od toga).

tesko da je ciklicnost. zlatnom preseku se asimptotski blizi Fibonacijev niz, geometrijski predstavljen spiralom
jinks jinks 08:53 10.06.2011

Re: Trol

Super ste ovo napisali, bas sam to mislio.

Ciklicnost u smislu beskonacnog ponavljanja jednog te istog u sustini ne bas nesto preterano smislenog principa (u smislu nekog specificnog kodovanja informacija), kakav predstavlja Fibonacijev niz.

U tom smislu, Fibonacijev niz i jeste verovatno vrhunski simbol ciklicnosti (pa otuda i Zlatni presek), odnosno "jednog te istog, koje se ne menja do beskonacnosti, vrteci se stalno u krug toga necega jednog te istog".
mirelarado mirelarado 09:24 10.06.2011

Re: Trol

simbol Zlatnog preseka (stranice osnovne petokrake i njoj upisane petokrake, odnosno odgovarajuci petougli, odnose se u proporciji koja odgovara Zlatnom preseku).


И тако се дође и до фракталне структуре.


vishnja92 vishnja92 10:11 10.06.2011

Re: Trol

jinks

o da, to da (nisam razmisljala na taj nacin)
za mene je spirala beskonacno udaljavanje koje se sve vreme pravi da je tu negde.

mirela,
maksa83 maksa83 10:16 10.06.2011

Re: Trol

tesko da je ciklicnost. zlatnom preseku se asimptotski blizi Fibonacijev niz, geometrijski predstavljen spiralom






I last but not least:

mirelarado mirelarado 10:30 10.06.2011

Re: Trol

Претпостављам да је шестар био онај велики дрвени, за школску таблу.




Вишњичице,
vilanderus vilanderus 23:05 13.06.2011

Re: Trol

Ima 5 sustina stvari, oblasti elemenata, zivih vrsta (ptice,ribe,biljke, zivotinje..i ljudi). Pentada je konstruktivni obrazac Boga, a pronalazi se i u Svetom pismu (Pentateuh, pet Gospodovih rana); tim pre se nalazi u coveku, koji se moze upisati u krug cije je srediste pupak, dok prave linije koje povezuju krajnje tacke tela medju sobom obrazuju petougaonik. Mistika svete Hildegarde iz Bingena (i njeno shvatanje pojma anima symphonizans) pociva na simbolici proporcije i na tajanstvenoj privlacnosti pentade. U XII veku Hugo od Sen Viktora tvrdi da telo i dusa odrazavaju savrsenstvo bozanske lepote - telo se zasniva na parnom broju, nesavrsenom i nepostojanom, dusa na neparnom, odredjenom i savrsenom... a duhovni zivot temelji se na matematickoj dijalektici zasnovanoj na savrsenstvu dekade...
vilanderus vilanderus 23:16 13.06.2011

Re: Trol

Malo ste pobrkali loncice..sa tim fibonacijem i zlatnim presekom... babe i zabe... Luka Pacoli u spisu De Divina Proportione govori o bozanskoj proporciji koja je zlatni presek, onaj odnos koje se u duzi AB dobja kada tacku C postavimo kao razdelnu, pa AB prema AC stoji kao AC prema CB. I sta tu nije jasno ?!
Zlatni presek je princip harmonisjkog pravougaonika. Utvrdjeno je da je ovaj odnos takodje i princip razvoja nekih organizama i da je osnova mnogih arhitektonskih i slikarskih kompozicija. Smatra se "savrsenim" jer se potencijalno moze ponavljati do beskonacnosti...
staricratko staricratko 08:55 10.06.2011

Vojsko mirnooo...

Vojna obeveza u SFRJ je bila obavezna isto kao i socijalni, penzioni, poreski zakoni.
Nije to strašno, no je strašno što čovek u to vreme je morao da utroši dve kalendarske godine života u najboljim godina, naravno čuvajući Tita, partiju, državu, granice, a sve to u zamenu za doručak, marendu, to jest za slaninu, euro krem i sok na slamčicu.
Čudno je, da nikome nije palo na pamet da se vojni rok računa u radni staž, jer 90 % života u vojsci vojnik, pogotovu regrut provede u nekom poslu, dežurstvu itd.
Ako ćemo pošteno, ima vojnika koji su vojni rok pregurali i odradili kao od šale, a ima nas koji smo ga doživeli traumatičnije no da smo u Afganistanu bili i na strašnom mestu postojali.
Zanimljivo je, da običan vojnik u vojci provede u redovima za doručak, ručak, večeru, marendu i u radnim obavezama gotovo 98 % svoj vremena kada je budan.
Koliko je sve to zanimljivo, najbolje vam je pokazatelj, što isti toliki procenat vojnika ima kalendar i bocka, ili prekrižuje svaki provedeni, to jest preživljeni dan u vojci.
Najveće uživanje u tom smislu vam je bilo, kada to ne radite jedno sedam dana, pa u cugu prekrižete celu nedelju, miline jedne.
Najtraumatičnije u to vreme u vojsci je bilo prvih mesec dana boravka, ko to preživi, taj stvarno postane Hadzija, a ništa uzbudljivije nije ni par nedelje pred završetak vojnog roka, kada počnete da jurite civilnu garderobu i divite joj se, kao da je nikada u životu pre toga niste nosili.
Ja odužih ovo, verovatno vam je dosadno što ste sa mnom proveli ovoliko dug vojni rok na Blogu i priči mi, zato odoh ja da obučem civilku , pa se čujemo opet-možda.
expolicajac expolicajac 11:46 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

staricratko

Odavno gluplju stvar nisam pročitao na ovom blogu.
U tadašnjem sisitemu vrednosti služenje vojnog roka, sem navedenih gluposti dotičnog blogera, imalo je i edukativnu kategoriju. Obaveza službenika vojnog odseka koji je radio pri Skupštini Opštine bio je da i vrše trijažu regruta po socijalnoj i kvalifikacionoj strukturi. Struktura "Vidova" JNA zahtevala je da se rezervni sastav osposobi tokom služenja aktivnog vojnog roka za obavljanje dužnosti nakon odsluženja i time obezbedi popunjenost ratnih jedinica svih "Vidova" vojske. Samim tim tokom odsluženja vršene su obuke različitih "VES-ova" kako bi se to danas nazvalo"strukovno školovanje". Oko 40 % vojnog ročnog sastava je iz JNA izlazila sa nekim oblikom osnovne ili dodatne kvalifikacije. Veliki broj je dobijao vozačke dozvole sa svim kategorijama "A,B,C,D,E". Rodovi veze su davali kadar sa "strukovnim znanjima" "radio teleprinterisa i operatora na sistemima veze" koji su se zapošljavali po PTT i drugim sličnim ustanovama. Mornarica je strukovno kvalivikovala veliki broj ljudi koji su kasnije u civlistvu nesmetano dobijali "Matrikule" kao od šale.
Tako da tvoju ličnu impresiju, a verovatno i neodoljivu želju da se "uvučeš savetniku", stvarno moram okarakterisati kao jednu od najvećih gluposti.
49 41 49 41 14:10 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Potpisujem sve!

Prvih mesec dana, kao da sam pao s Marsa.
Dane nisam brojao, sem zadnjih mesec dana; tih potrosenih 11 meseci.
Mislio sam, da mi zadnja sedmica; nece nikad proci.

Tokom vojske, spao sam na najnizu meru; 71 kg. Za moju visinu, premalo.
Tip sam koji kad izgubi/dobije 2 kg u tezini vidi se promena.
Kad dobijem/izgubim 4 kg izgledam ko svinja ili kao da sam preziveo Ausvic.
49 41 49 41 14:26 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

i socijalni, penzioni, poreski zakoni.

Za poreski se slazem!

Socijalni i penzioni ne.

Stalno se nesto menjalo; priznaje se u radni staz, sad se ne priznaje i tako 20 god.

Socijalni i penzioni fondovi su "presusili" izgradnjom Sava Centra.
Nije bilo nikad i vise dovoljno za penziose i socijalna izdvajanja.

Business-seci usi, krpi dupe.

Impresionirali smo svet nesvrestanih izgradnjom takvog objekta; izgradjenog za samo 11 meseci na novobeogradskom pesku.


staricratko staricratko 18:12 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

expolicajac


Ha, ha, to šta sam napisao je milijardu posto bilo tako kada sam ja služio vojsku.
Ti očito istu služio nisi, ali zato imaš mišljenje o svemu tome, što nije loše, ali je ono netačno.
Sve šta ti tvrdiš gore u replici nije tačno, da ne kažem da si izmislio, i da to možda piše na papiru u opštini, ali na terenu to se nije dešavalo.
U jedinici sam imao 52. mladića, oko trećina njih nije bila sposobna da 100 metara pretrči ni za 20 sekundi, neki ni za pola minuta. Толико о твојој бајци и тријажи у општинама и регрутним комисијама.
Nas desetak smo to pretrčavali за око 12-13 sekundi.
Svaki treći vojnik nije umeo da puca, i plašio se puške više no zmije zvečarke, ja to gledao svojim očima. I o čemu ti pišeš gore ? O pticama ?
expolicajac expolicajac 18:49 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Ti očito istu služio nisi, ali zato imaš mišljenje o svemu tome, što nije loše, ali je ono netačno.

Dečko, to što si ti na vezu išo u vojsku JNA to je tvoja privatna stvar. To što pljuješ po nečemu što ne znaš opet tvoj stvar.
Ja sam brajko moj služio u 51 elitnoj oklopnoj brigadi u vreme dok je komandant bio pukovnik Mladen Bratić. Jedini general JNA koji je kasnije poginuo na ratištu. Bio sam komandir odelenja veze specijalnih jednica te brigade, i kao doobuku prošao i obuku u VP5000.
Toliko o mom služenju ili ne služenju, a to pljuvanje po organizacionim šemama JNA sada posle 20 godina od njenog rasformiranja je dokaz da se na mrtvog vuka lako diže patka.
To što si napisao o svom odnosu prema odsluženju vojnog roka samo govori koliko si aljkav i neodgovoran čovek, jer da si ti trčao u to vreme 12 -13 sekundi 100 metara bio bi već selektovan za neko takmičenje ili bi svoju jedinicu predstavljao na nekom zvaničnom vojnom takmičenju. Tako molim te kad lažeš, makar laži sa stilom.
Inače da ti bude jasno u policiju sam ušao sa završenim fakultetom, tako da ne počneš da udaraš na masu bez veze.
Kazezoze Kazezoze 19:08 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Inače da ti bude jasno u policiju sam ušao sa završenim fakultetom,

inače, ovo se praktikuje u svetu, a posebno kod nas.

uzgred, da nisi slučajno i magistrirao kao i drugar ti strongman.
milisav68 milisav68 19:50 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

staricratko

Nas desetak smo to pretrčavali за око 12-13 sekundi.

Jel u punoj ratnoj opremi?

Nevezano za priču o JNA, ovo nema veze sa životom.
Jel znaš koliki je državni srpski/jugoslovenski rekord na 100 metara?
staricratko staricratko 19:56 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

expolicajac

To što si napisao o svom odnosu prema odsluženju vojnog roka samo govori koliko si aljkav i neodgovoran čovek, jer da si ti trčao u to vreme 12 -13 sekundi 100 metara bio bi već selektovan za neko takmičenje ili bi svoju jedinicu predstavljao na nekom zvaničnom vojnom takmičenju. Tako molim te kad lažeš, makar laži sa stilom.
Inače da ti bude jasno u policiju sam ušao sa završenim fakultetom, tako da ne počneš da udaraš na masu bez veze.


E pa kad trčiš pred rudu tako to biva, tačno je, bio sam na svearmijskom prvenstvu u Rijeci.
Baš kao jedini predstavnik moje jedinice VP8840/16 iz Banja Luke.Fudbaler Dinama i reprezentativac Drago Vabec bio sa mnom u četi.
Dakle, trčao sam na 100 metara 11,98 sekundi, bio sam treći sa tim rezultatom, pobedio je tada jedan atletičar po profesiji iz Rijeke baš. Čovek je trčao 11, 2, drugi je čini mi se 11, 5 sekundi.
Kad sam se vratio u jedinicu i rekao im da sam bio treći, svi razočarani, mislili su da sam ja najbrži od svih.
Doduše bio sam brz u svojoj kasarni, gradu celome od vojnika, ali nisam bio i od ova dva momka. .ebiga izvini i ti što nisam bio prvi druže policajče.
P.S. Što bre izmišljaš kao svaki policajac u Srbiji, nadji mi rečenicu gde pljujem po vojsci u postu ? Kakva crna veza, na silu su me oteli i odveli u vojsku 750. kilometara daleko od kuće.
expolicajac expolicajac 20:15 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

no je strašno što čovek u to vreme je morao da utroši dve kalendarske godine života u najboljim godina, naravno čuvajući Tita, partiju, državu, granice, a sve to u zamenu za doručak, marendu, to jest za slaninu, euro krem i sok na slamčicu.

Ako ovo nije pljuvanje onda sam ja Marko Kraljević sa sve Šarcem.
A to što misliš da svaki policajac u Srbiji laže, je još jedan stereotip koji si usvojio pljuvajući po prošlosti koju očigledno nisi nikada razumeo.
maksa83 maksa83 20:35 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Nije to strašno, no je strašno što čovek u to vreme je morao da utroši dve kalendarske godine života u najboljim godina, naravno čuvajući Tita, partiju, državu, granice,


Zapravo ne, nisi čuvao ni Tita ni Partiju ni Državu, nego si bio jedan od 150000 stajaćih vojnika koji bi se u roku od 3 dana pretvorili u 450000 ukoliko Rusi krenu iz pravca Mađarske i Bugarske. Tvoj zadatak je bio da u tom slučaju budeš topovsko meso koje bi ih malo usporilo.
Davie Davie 20:42 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Samim tim tokom odsluženja vršene su obuke različitih "VES-ova" kako bi se to danas nazvalo"strukovno školovanje". Oko 40 % vojnog ročnog sastava je iz JNA izlazila sa nekim oblikom osnovne ili dodatne kvalifikacije. Veliki broj je dobijao vozačke dozvole sa svim kategorijama "A,B,C,D,E". Rodovi veze su davali kadar sa "strukovnim znanjima" "radio teleprinterisa i operatora na sistemima veze" koji su se zapošljavali po PTT i drugim sličnim ustanovama. Mornarica je strukovno kvalivikovala veliki broj ljudi koji su kasnije u civlistvu nesmetano dobijali "Matrikule" kao od šal

Zato je i ta drzava bila tako dobra&napredna kad su se mladici za 3-4 meseca obuke u JNA bili "strukovno obuceni" i na osnovu toga dobijali posao po zavrsetku vojnog roka. Pitam se kakvog je sve to kvaliteta bilo ako se ti isti mladici nisu uspeli iskolovati u prethodnom redovnom skolovanju...

Inace, JNA je bila mesto za nevidjeno gubljenje vremena, sto StaricRatko gore i napisa, ogroman deo vremena je odlazio na beskonacno postrojavanje, cekanje u redovima, politicku obuku... a obuka i osposobljenost ljudi je bila extremno losa, sto je i pocetak rata 1991-ve i pokazao. Za primer, sredinom 80-tih bio sam na obuci u elitnoj brigadi mornaricko-desantne pesadije koja je 15-tak godina ranije bila deo UN snaga na Golanskoj vosoravni. Bilo je tu raznoraznih likova, sa iskustvom borilackih vestina, sportista ali i onih koji nisu bili u stanju da pretrce 100m a jos zanimljivije, valjda pola brigade pre dolaska u JNA nije umelo da pliva - sad zamislite te vojne odseke po opstinama koji su po gospon expolicajcevim recima vrsili trijazu regruta. Najbolje je sto po 6-mesecnoj obuci bar 20% regruta i dalje nije umelo da pliva, pitam se kako je bilo u cisto prasinarskim jedinicama negde po vrletima Bosne

Uzgred, jel'vas gospon expolicajac podseca na "bivseg"? Tako se zvao takodje Strongmanov blog-ortak i zemljak, zadrigli covek blago teleceg pogleda a zadnjih godina poznati vinogradar na tudjoj zemlji... imaju istu dozu netrpeljivosti ka Krsticu

EDIT. I vinogradar je bio policajac takodje - jos jedna sitnica koja mi je upala u oci... poput prasine.
staricratko staricratko 20:44 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

expolicajac
no je strašno što čovek u to vreme je morao da utroši dve kalendarske godine života u najboljim godina, naravno čuvajući Tita, partiju, državu, granice, a sve to u zamenu za doručak, marendu, to jest za slaninu, euro krem i sok na slamčicu.

Ako ovo nije pljuvanje onda sam ja Marko Kraljević sa sve Šarcem.
A to što misliš da svaki policajac u Srbiji laže, je još jedan stereotip koji si usvojio pljuvajući po prošlosti koju očigledno nisi nikada razumeo.


Cenim da nisi Marko, ali sumnjam na Šarca, obzirom šta ti smatraš da je pljuvačina i vredjanje Tita, partije i države sa sve armadom.
Tužno je to druže moj, al' obzirom da si ex, sve ti je oprošteno.
expolicajac expolicajac 20:56 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Uzgred, jel'vas gospon expolicajac podseca na "bivseg"? Tako se zvao takodje Strongmanov blog-ortak i zemljak, zadrigli covek blago teleceg pogleda

Opis potpuno odgovora, isto sam tako zadrigo, sa blago telećim pogledom al nažalost bez vinograda. Kad bolje razmislim, bolje je tako, imao bi samo velike obaveze a malu korist.
imaju istu dozu netrpeljivosti ka Krsticu

Kakvu ja to netrpeljivost imam prema Krstiću?
expolicajac expolicajac 21:03 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Cenim da nisi Marko, ali sumnjam na Šarca, obzirom šta ti smatraš da je pljuvačina i vredjanje Tita, partije i države sa sve armadom.
Tužno je to druže moj, al' obzirom da si ex, sve ti je oprošteno.


Pošto se uklapaš u lik i delo probuđene nacionalne svesti srpskog narodnog ludila, želim ti puno uspeha u diskusijama na ovom blogu, sa starim Šarac pozdravom njihhhhh,njihhhh,njihhhhh
ivana23 ivana23 21:23 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Davie
Zato je i ta drzava bila tako dobra&napredna kad su se mladici za 3-4 meseca obuke u JNA bili "strukovno obuceni" i na osnovu toga dobijali posao po zavrsetku vojnog roka. Pitam se kakvog je sve to kvaliteta bilo ako se ti isti mladici nisu uspeli iskolovati u prethodnom redovnom skolovanju...


Ukoliko imas nekoga poznatog, a da poznaje problematiku, pitaj gde su se obucavali kontrolori letenja koji i danas rade.
freehand freehand 21:43 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Ja sam brajko moj služio u 51 elitnoj oklopnoj brigadi u vreme dok je komandant bio pukovnik Mladen Bratić.

51. Mehanizovana brigada., moliću.
Bratić, Kovačević, Krajnc, Taso.
Bio sam komandir odelenja veze specijalnih jednica te brigade, i kao doobuku prošao i obuku u VP5000.

Koje specijalne jedinice brigade Ex? I šta si radio u VP5000?
Davie Davie 22:02 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Ukoliko imas nekoga poznatog, a da poznaje problematiku, pitaj gde su se obucavali kontrolori letenja koji i danas rade.

Imam, tast mi je radio u nekadasnjoj SUKL. Poprilican % kontrolora je recimo imao zavrsen ETF ajos jedna stvar koja je eliminisala kursiste iz JNA je bilo znanje engleskog jezika... sem ako smatras da ih nisu i za to osposobili na kursu u JNA.
expolicajac expolicajac 22:35 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

51. Mehanizovana brigada., moliću.
Bratić, Kovačević, Krajnc, Taso.

Kovačević je bio načelnik štaba, Kranjc valjda komndant mehanizovanog bataljona pešadije, a koj ti je ovaj Taso. Bio Tadić komandir čete veze.
A u 5000 doobuka za izvidjačko diverzantska dejstva i PRC 320 engleski uredjaj za vezu.
A bezbednjak je bio Grahovac kasnije sam ga vidjao u Vukovaru dok je bio komandant odbrane
freehand freehand 22:48 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

expolicajac
51. Mehanizovana brigada., moliću.
Bratić, Kovačević, Krajnc, Taso.

Kovačević je bio načelnik štaba, Kranjc valjda komndant mehanizovanog bataljona pešadije, a koj ti je ovaj Taso. Bio Tadić komandir čete veze.
A u 5000 doobuka za izvidjačko diverzantska dejstva i PRC 320 engleski uredjaj za vezu.
A bezbednjak je bio Grahovac kasnije sam ga vidjao u Vukovaru dok je bio komandant odbrane

Ex, ta četvroica su tim redom osamdesetih do početka devedesetih bili komandanti brigade.
Bio si u Vukovaru, znaš šta je 51. i ne znaš ko je Enes Taso?
E moj druže, mnogo ti o vojsci onda ne znaš.
No, nije ovo mesto za to.
Samo se ne zaleći.
ivana23 ivana23 22:52 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Davie
Imam, tast mi je radio u nekadasnjoj SUKL. Poprilican % kontrolora je recimo imao zavrsen ETF ajos jedna stvar koja je eliminisala kursiste iz JNA je bilo znanje engleskog jezika... sem ako smatras da ih nisu i za to osposobili na kursu u JNA.


Pa nisu primani na obuku ukoliko nisu perfektno znali engleski jezik!
I kako to - eliminisali ih... pa kako su uopste radili u bilo kom vremenskom periodu a da nisu znali jezik?!

Po izlasku iz JNA potpisivali su desetogodisnji ugovor o radu pri civilnoj kontroli letenja. Za slucaj rata postojale su posebne klauzule.

Ko je obucavao ljude sa ETF-a? Takav smer nije postojao.
Nakon nestanka JNA, obuku je u dvogodisnjem trajanju vrsila bas SUKL.

Imam druga koji je kontrolor letenja i obuku je zavrsio u vojsci u Zagrebu. Radi i dan danas.
expolicajac expolicajac 22:56 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Samo se ne zaleći.

Nikad se ne zalećem. Taj Taso nije bio u jednici kad sam ja služio vojni rok. Došo je verovatno na tu dužnost kasnije. A reko sam ti za onaj period koji mogu i da potvrdim.
A ako si hteo da opet ispadneš pametan, ok, pametan si.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:17 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

ivana23

Ukoliko imas nekoga poznatog, a da poznaje problematiku, pitaj gde su se obucavali kontrolori letenja koji i danas rade.

Obučavali su se u Beogradu, na Surčinskom aerodromu u Centru za obuku SUKL.

Imao sam tu čast i zadovoljstvo da, kao honorani nastavnik, predajem polaznicima te škole u nekoliko poslednjih generacija pred propast SFRJ.
To su bili dani, a i noći (na Savskim splavovima).
mlekac mlekac 23:21 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

expolicajac
Ti očito istu služio nisi, ali zato imaš mišljenje o svemu tome, što nije loše, ali je ono netačno.

Ja sam brajko moj služio u 51 elitnoj oklopnoj brigadi u vreme dok je komandant bio pukovnik Mladen Bratić. Jedini general JNA koji je kasnije poginuo na ratištu.


Moracu da te razocaram, ali ovaj podatak ti nije tacan. Nije jedini. I general pukovnik Ljubisa Velickovic poginuo je tokom bombardovanja 99 obilazeci borbene linije.
expolicajac expolicajac 23:35 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Moracu da te razocaram, ali ovaj podatak ti nije tacan. Nije jedini. I general pukovnik Ljubisa Velickovic poginuo je tokom bombardovanja 99 obilazeci borbene linije.


Mlekac, što bi rekle Nišlije "ne se pravi pametna". General Bratić Mladen poginuo u blizini Vukovara prilkom obilaska jedinica rasporedjenih na prvoj liniji fronta od minobacačkog projektila. To je jedini general JNA koji je stradao tokom ratnih dejstava 90-tih godina.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:36 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...


Kad već spominjete Ljubišu Veličkovića, jednog od najboljih pilota JRV, poginuo je hrabreći posrnule posade PVO u okolini Pančeva. Neka počiva u miru.

Davie Davie 23:39 10.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Nakon nestanka JNA, obuku je u dvogodisnjem trajanju vrsila bas SUKL.

Imam druga koji je kontrolor letenja i obuku je zavrsio u vojsci u Zagrebu. Radi i dan danas.

Znaci dvogodisnju obuku za kontrolora leta koja je normalna po medjunarodnim standardima su nekad zavrsavali na 6-mesecnom kursu u JNA? Bas su bili napredni u JNA
U tom Zagrebu je nekad postojala Tehnicka vojna akademija, i u njoj i na Plesu se drzala obuka za vojne kontrolore leta koja je takodje bila visegodisnja tako da se nije radila u redovnom sluzenju vojnog roka. Civilni kontrolori su i 70-tih i 80-tih skolovani pri SUKL-u a broj diplomiranih inzenjera vazduhoplovnog smera sa Saobracajnog fakulteta i diplomiranih inzenjera sa elekronike na ETFu je medju polaznicima te skole uvek bio velik.

Vojni kontrolori leta su poput vojnih pilota imali beneficiran radni staz i po odlasku u penziju su se cesto u svojim ranim 50-tim zaposljavali u SUKL. To je jedina veza JNA i SUKL-a sto se tice kadrova.

Doduse, mozda je vas prijatelj fenomen ili je kao sto je u ondasnjoj/ovdasnjoj drzavi normalno uz odgovarajucu vezu postao nesto za sta nije mogao biti osposobljen... a mozda je jednostavno preskocio pricu da je po zaposlenju u SUKL imao dodatnu dvogodisnju obuku.
Davie Davie 00:02 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Veličković nije bio general JNA. Bio je general Slobodana Miloševića

Nije ni mogao biti general JNA jer je imao 45 godina kad se JNA raspala... a sto se tice gluposti/zaludjenosti takvi su uglavnom bili svi piloti starog kova, bili su veci, jaci i pametniji od svakoga, pogotovo od onih sa Zapada. A zamisli tek one koji su leteli na 29-ci...

Edit. Ipak je postao general jos u SFRJ. A bio je cak i nacelnik SUKL... takodje u SFRJ.
freehand freehand 08:07 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Vojislav Stojković

Kad već spominjete Ljubišu Veličkovića, jednog od najboljih pilota JRV, poginuo je hrabreći posrnule posade PVO u okolini Pančeva. Neka počiva u miru.


Poginuo je u Omoljici kad je rekao "uključuj!" radar. Pa malkice posle toga.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:39 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Pa, freehand, složićeš se da je rat opasan po život, pogotovo za one koji se brane od višestruko tehnološki, vojno i u svakom pogledu nadmoćnijeg neprijatelja.

General Veličković je bio sposoban i vrhunski obučen pilot i, bez sumnje, je znao sve rizike koje sa sobom nosi uključenje radara u uslovima potpune nadmoći NATO avijacije nad nebom Srbije.

Međutim, Milošević, svojom suludom politikom kojom je uvukao SRJ u rat sa NATO, nije ostavio mnogo prostora hrabrim i časnim oficirima i generalima, kakav je bio Veličković, već da brane zemlju.

freehand freehand 10:03 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

a sto se tice gluposti/zaludjenosti takvi su uglavnom bili svi piloti starog kova, bili su veci, jaci i pametniji od svakoga, pogotovo od onih sa Zapada. A zamisli tek one koji su leteli na 29-ci...

Ja sam mislio da su svi borbeni piloti takvi?!
freehand freehand 10:09 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Pa, freehand, složićeš se da je rat opasan po život, pogotovo za one koji se brane od višestruko tehnološki, vojno i u svakom pogledu nadmoćnijeg neprijatelja.

Nisam ja procenjivao njegov postupak. Doduše, malo je suludo bilo (po svoj prilici je sam uključio) činiti takvo što u sred bela dana, kad si sa 99% sigurnosti mogao pretpostaviti da ćeš biti otkriven u najkraćem roku i gađan u roku od odmah.
Ta vrsta qrčenja na mojoj se skali ne kotira baš jako visoko.
zilikaka zilikaka 10:19 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Postoji i druga verzija.
Sa tog položaja se već dejstvovalo, i moglo se očekivati da će u narednom uključenju biti gađani, a on je poslat o obilazak baš tamo.
I to baš pred Slobino onakvo proglašenje pobede, onakve.
Kažu da on verovatno nije bio podoban da se u tom stroju pobednički šepuri.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:22 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

freehand
99%


Otprilike toliko su snage koje je angažovao NATO bile jače od ondašnjeg RV i PVO VJ, tako da je svaki pokušaj otpora bio jako, jako rizičan.

Edit: greška u proračunu, bile su neuporedivo jače.
freehand freehand 10:27 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

zilikaka
Postoji i druga verzija.
Sa tog položaja se već dejstvovalo, i moglo se očekivati da će u narednom uključenju biti gađani, a on je poslat o obilazak baš tamo.
I to baš pred Slobino onakvo proglašenje pobede, onakve.
Kažu da on verovatno nije bio podoban da se u tom stroju pobednički šepuri.

E to već spada u domen besmislenih teorija zavere, koje se na srpskom zovu proseravanje.
zilikaka zilikaka 12:30 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...


E to već spada u domen besmislenih teorija zavere, koje se na srpskom zovu proseravanje.
Moguće, ne se znae!
zilikaka zilikaka 12:30 11.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...


Uh, pobeglo dugme!
djukastofitjuka djukastofitjuka 21:41 13.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

freehand
Ja sam brajko moj služio u 51 elitnoj oklopnoj brigadi u vreme dok je komandant bio pukovnik Mladen Bratić.

51. Mehanizovana brigada., moliću.
Bratić, Kovačević, Krajnc, Taso.
Bio sam komandir odelenja veze specijalnih jednica te brigade, i kao doobuku prošao i obuku u VP5000.

Koje specijalne jedinice brigade Ex? I šta si radio u VP5000?


"ELITNA" my ass. Sve elita do elite...

Uzgred, od koga ste branili Vukovar?
vilanderus vilanderus 23:37 13.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Cekaj...ne razumem... kakav si sad ? kao svinja ? ili si kao iz Ausvica ? ili si sada OK ?
blago tebi .. ako ti je vojska oduzela samo kilograme...koje si kasnije morao da nadoknadjujes...
freehand freehand 10:25 14.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

Uzgred, od koga ste branili Vukovar?

Ako mene pitaš - ja sam branio SFRJ. Kakva god da je bila.
I to u borbi protiv paravojnih jedinica i njenih razbijača (konsultovati Google na imena Glavaš, Merčep, Šeks, Šušak, Gudelj) i na osnovu zakletve koju sam položio 9 godina ranije.
djukastofitjuka djukastofitjuka 12:17 14.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

freehand
Uzgred, od koga ste branili Vukovar?

Ako mene pitaš - ja sam branio SFRJ. Kakva god da je bila.
I to u borbi protiv paravojnih jedinica i njenih razbijača (konsultovati Google na imena Glavaš, Merčep, Šeks, Šušak, Gudelj) i na osnovu zakletve koju sam položio 9 godina ranije.



Kako se zvala elitna protivnicka oklopna jedinica koju ste casno pobedili u borbi za Vukovar? Kakav je bio odnos snaga izmedju vase elitne oklopne jedinice i protivnicke?

Polozio si zakletvu?
Kakav je znacaj te zakletve u borbi protiv ljudi koji su polozili TU ISTU zakletvu?
freehand freehand 15:50 14.06.2011

Re: Vojsko mirnooo...

djukastofitjuka
freehand
Uzgred, od koga ste branili Vukovar?

Ako mene pitaš - ja sam branio SFRJ. Kakva god da je bila.
I to u borbi protiv paravojnih jedinica i njenih razbijača (konsultovati Google na imena Glavaš, Merčep, Šeks, Šušak, Gudelj) i na osnovu zakletve koju sam položio 9 godina ranije.



Kako se zvala elitna protivnicka oklopna jedinica koju ste casno pobedili u borbi za Vukovar? Kakav je bio odnos snaga izmedju vase elitne oklopne jedinice i protivnicke?

Polozio si zakletvu?
Kakav je znacaj te zakletve u borbi protiv ljudi koji su polozili TU ISTU zakletvu?

Hoćeš li ti da ti čika Freehand da jednu bonu?
princi princi 09:29 10.06.2011

Минк де Вил

кад је неко мајстор, онда је мајстор. Буцко, учи се.
Inner Party Inner Party 16:18 10.06.2011

Sjajan izbor muzike!

A ni tekst nije los.
omega68 omega68 17:33 10.06.2011

JLA

bio sam bibliotekar

u je i ja sam.U Ribnici
je l to znači da imam kvalifikacije za savetnika?
neka neka, biće i neki moj drug Predsednik


scabies scabies 17:59 10.06.2011

javno doktoriranje

Abdomen, Mek Burneova tačka, akutni apendicitis, prelomi kostiju eksremiteta, prelomi baze lobanje (to ću pitanje dobiti na ispitu), flegmone, apscesi, derenaže, šok i reanimacija, osteomijelitisi, artroze, mielomi, tromboflebitisi, cistoskopija, divertikulumi, komocije, kontuzije, kompresije, pentracije, medijastinitisi, aortne stenoze, hernije, ulkusi, peritonitis, ileusi, fistule, ductus arteriosus, heterotaxis abdominis, pijelonefritis, vezikovaginalne fistule, hidrikele, distorzije, suprakondilusni prelomi butne kosti
Doktore Krstiću, zaboravilo se, pomešalo, ali može za blog da posluži
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:38 10.06.2011

Život, sve u 16

Znam da je teško, biće bolje!
freehand freehand 22:02 10.06.2011

Znači Krstiću, znači - katastrofa!

Ae što si štrebao sa knjigama i učenjem u vreme kad si morao budno da čuvaš SFRJ kao zenicu oka;
ali da rasteraš vojsku iz tople sobe od televizora pred derbi a u zimnje doba...
Oduzela mi se moć tipkanja!
I to zbog jednog ostava od glupavog staže guštera?!
Krstiću, razočarao si me kao čovek, i kao doktor, a moram reći (iako sam mislio da te nikad tako neću osloviti na ovome Blogu) i kao konseljere!
Bruka.
legalizacijabg legalizacijabg 00:33 11.06.2011

nevidljive kočnice

Koliko je samo u Srbiji nostalgičara za starim sistemom .
nije li to izmedju ostalog odgovor, zašto nam tako kilavo ide u pogledu reformi?u pogledu svega..aj razmislite malo

a da! drugi su krivi.nato
abraham_linkoln abraham_linkoln 08:14 11.06.2011

Re: nevidljive kočnice

nevidljive kočnice
Koliko je samo u Srbiji nostalgičara za starim sistemom .
nije li to izmedju ostalog odgovor, zašto nam tako kilavo ide u pogledu reformi?u pogledu svega..aj razmislite malo


lepo ste primetili - pored nostalgičara za starim sistemom
svakako nije zgore pomenuti i zaljubljenike ubde/ozne
- zaključak se lako nameče...

expolicajac expolicajac 11:13 11.06.2011

Re: nevidljive kočnice

lepo ste primetili - pored nostalgičara za starim sistemom
svakako nije zgore pomenuti i zaljubljenike ubde/ozne
- zaključak se lako nameče...

E moj abrahame racionalno gledanje na prošlost nije nostalgija. Veći je problem onih koji nekritički sagledavajući sadašnjost brane svoje sitne trenutne interese, bilo bezrezervnim simpatijama prema evropi, bilo ostrašćenim nacionalzmom. I od jednih i od drugih mi se blagoteleći pogled, koji imam, polako transformiše u svinjsku glavu.
abraham_linkoln abraham_linkoln 20:20 11.06.2011

Re: nevidljive kočnice

I od jednih i od drugih mi se blagoteleći pogled, koji imam, polako transformiše u svinjsku glavu


misliš ovu:

expolicajac expolicajac 20:33 11.06.2011

Re: nevidljive kočnice

Vidi se da si obrazovan i pametan mladić koji poseduje dobru percepciju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana