Putovanja| Život| Životni stil

Ciklo-Crvenkapa (II)

Snezana Radojicic RSS / 14.06.2011. u 22:34

  


Ako se po jutru dan poznaje, onda će mi ovaj proteći u dahtanju i pufkanju uzbrdo pod zvezdom koja od zore nemilosrdno prži.

Penjem se vijugavim putem duž zapadnog obronka Mučnja ka selu Močioci. Iako je ovo mesto na dosta većoj nadmorskoj visini od Katića, imam utisak da sam se nakon celog sata pedalanja volšebno obrela u nekoj kotlini, udobno ušuškanoj između okolnih planina. Tom utisku dodatno doprinose betonske ograde protiv odrona, visoke i do tri metra, koje su podignute s obe strane puta. One su ujedno i temelji dva-tri restorana i nekoliko prodavnica do kojih vode strme stepenice, zbog čega me sve neodoljivo podseća na neki klanac sa stražarnicama. U ranojutarnjoj zasedi, odatle me posmatraju zaludni muškarci posađeni na terase bifea, sa obaveznim pivskom flašom u ruci, i vredne prodavačice koje metu i brišu pred svojim radnjama. Za usamljenu biciklistkinju prolazak ovuda i nije najprijatniji osećaj zbog tolikih znatiželjnih pogleda, prašine pometene s terasa na ulicu, a i rizika slučajnog pogotka pivskim čepom u glavu, što zaboli i pod kacigom. Zato privremeno odlažem plan da u prvoj prodavnici kupim doručak i opskrbim se zalihama bonžite za danas, jer bi to značilo zadržavanje u „klancu“.

Nastavljam ka središtu sela gde stoje nerasklopljene tezge na kojima je sinoć izlagano iće, piće i vašarska roba, a sada su zatrpane praznim čašama, flašama i gomilama drugog smeća.

„Tek posle ponoći se završio sabor“, otkriva mi vlasnica malog bifea, u koji sam sela da popijem kafu.

„A je l' bilo mnogo sveta? “, pitam.

„Bilo je naroda ali nije to više ko nekad. Velika je kriza. Mi ove godine nismo ni iznosili šatru. Malo ko nešto naruči, kupuju piće u radnji i onda to piju, tako da nam se ne isplati.“

Ne znam seljaka koji se ne žali, pa zato pokušavam da iščeprkam koliko su njene reči tačne.

„Zar nije ovaj kraj oživeo poslednjih godina? U Katićima ima mnogo novih kuća, dosta se reklamira seoski turizam...“

„Ne kažem“, požurila je da potvrdi, “evo, Velja nam je asfaltirao put i sad se lako stiže gde 'oćeš. Naiđu i nama gosti, ali ne možemo da živimo od toga. Nekada su radile strugare, pa fabrike u Jasenovu, ali sve je to propalo kad se zemlja raspala...“

„A kako napreduje ona vaša akcija poklanjanja besplatnih placeva za gradnju vikendica u etno-stilu kako bi se pospešio seoski turizam? Sve novine su pisale o tome.“

„Nema ništa od toga, ja da ti kažem. Svi bi na poklon zemlju i s neba da im padne kuća a oni prstom da ne mrdnu.“

Nadam se da nije u pravu, ali nisam raspoložena za raspravu, pa plaćam kafu simboličnih trideset dinara i odlazim. 

Otiskujem se niz nov put prema Jasenovu kojim je ovaj kraj proletos povezan sa glavnim magistralnim pravcem ka moru, preko Kokinog Broda, čime je postao još pristupačniji turistima. Klizeći savršeno glatkim asfaltom otkrivam da podmučanjski predeo nije samo bogat prirodnim lepotama i, odnedavno, povezan odličnim putevima, nego da ima i autentične predstavnike duha starog vremena, onog u kojem su fabrike i strugare radile punom parom – prave Titove brigadire. Nečujno sam se prikrala jednom, koji je ponosno špartao posred druma u originalnoj majici sa neke radne akcije, i neprimetno ga fotografisala.

I već sam pomislila da će mi to biti najjači utisak koji ću poneti iz Močioca, kada primetih dečaka ne starijeg od pet godina kako mirno sedi na ispucalom pragu oronule kuće bez prozorskih okana, samo s nekim starim zavesama, s koje se ljušti fasada. Ne znam šta me je više privuklo da stanem: zapis o njenim graditeljima uklesan neveštom rukom, različiti slojevi materijala što se pojavljuju ispod fasade, teksture, boje, gomila zasebnih i naizgled nespojivih detalja koji se ipak uklapaju u celinu, ili taj dečak, umiven, uredno podšišan i u čistoj ali očito tuđoj, prevelikoj odeći, koji me gleda nemoćno-ljutito, spreman da zaplače ako smesta ne odem. Htedoh da mu dam neki slatkiš, ali sve moje zalihe potrošila sam juče, a nove još nisam nabavila. Zato mu se samo osmehnuh prijateljski, izvinjavajući se, okinuh jednom fotoaparatom i brzo se udaljih s praga puke sirotinje. 

 

Ušla sam u gustu četinarsku šumu koja se pruža dokle pogled dopire. Moravički Vlasi nazvali su je Murtenica, što znači Smrtuša ili Šuma smrti, a mnogo puta čula sam da ovdašnji ljudi kažu za nekoga da je „izašao iz Murtenice“ jer izgleda užasno loše, kao da je upravo utekao smrti. Ako tome dodam da je Murtenica poznata kao stanište vukova i druge krupne divljači na koju se ovde organizovano odlazi u lov, kao i to da čak i ovim novim, savršeno asfaltiranim i na svim opasnim krivinama predano oivičenim putem prođe jedno vozilo na možda dva sata, onda imam sasvim dovoljno razloga za zebnju koju počinjem da osećam. Sama sam, sasvim izložena na biciklu i vrlo spora jer vozim uzbrdo. Pre dva-tri kilometra ostavila sam poslednje kuće a sledeće su na ko zna koliko odavde. 

Kad bi mi sad nešto četvoronožno pretrčalo put ili kad bi se kola koja me široko zaobilaze ispravljajući krivine zaustavila ispred mene i iz njih izašao neki muškarac, mislim da bih se nasmrt isprepadala. Odjednom, začuh sebe kako pevušim najpre tiho, sebi u bradu, a onda sve glasnije: „Jednog toplog dana usred guste šume medved ispi medni sok, uhvati za sovu, s njome poče igrati rok...“ Počela sam da menjam jačinu glasa, dubinu i boju, da u stihove ubacujem svoje reči, da se glupiram ponavljajući refren – „tresla se zemlja celi dan, ne zna s kim igra ko, dođe i tigar zvani Kan, čudna šuma je to!“ – ne bih li od sebe oterala osećaj nespokojstva. Laknulo mi je kad se drveće oko puta napokon proredilo i preda mnom se ponovo ukazala pitomina, sa pašnjacima i kućama navrh brda. Dok sam grabila uz poslednju krivinu iza koje se desno odvaja makadamski put za vrh Murtenice – Brijač, gde se, navodno, nalazi američka vojna baza, u susret mi je naišla stara seljanka. Zaustavih bicikl, pozdravih je kao rod najrođeniji i upitah za pravac iako sam ga znala, samo da čujem ljudski glas, taj najdragoceniji blagoslov za usamljenog putnika.

Sunce u zenitu neizdrživo je pržilo kad sam ušla u Jasenovo. Na prvi pogled, mesto je delovalo sablasno: benzinska pumpa obrasla u korov, obaveštenje na vratima pošte „Zatvorena i preseljena“, zabravljene kuće sa razbijenim prozorima, urušene obe nekada velike fabrike, oronula škola sa ogromnim dvorištem... Jedini znak života je mala prodavnica uz glavni put, pred kojom je sedeo dečak od približno šesnaest godina, zanet u pretraživanje pesama na svom aj-podu. Jedva da je i obratio pažnju na mene kad sam se zaustavila pred radnjom, kod frižidera s pićima.

„Već sam mislila da u selu nema žive duše“, rekoh.

„I nema“, potvrdio je kratko, ravnodušno.

„Ali ti živiš ovde?“

„Hvala bogu, ne!“, otelo mu se iskreno. „Samo radim kad je raspust.“

„A gde živiš?“

„Moji su odselili u Novu Varoš još kad je propalo.“

Nije rekao šta određeno, a možda je mislio uopšteno, na ceo ovdašnji život koji je zamro. Kako god, prestadoh da ga zapitkujem, kupih šta mi treba i smestih se u hladovinu, na stepenice preko puta zatvorene kafane, da doručkujem.

Avetna tišina iz pustih kuća i prazan, prašnjav put kojim se vuče samo jedan pas pomno naćuljenih ušiju – pitam se hoće li tu sliku promeniti akcija poklanjanja placeva na obroncima Zlatara koja je nedavno pokrenuta i u Jasenovu. Ili je vlasnica onog bifea ipak imala pravo?

 

Ubrzo me preplavljuju nove slike u živim tonovima. Izbila sam na uzvišicu odakle počinje dug spust prema Kokinom Brodu. S leve strane puca pogled na Zlatar, u čijem podnožju se presijava plavozeleni komadić jezera. Umalo ne povikah: „More!“, jer me je sve neodoljivo podsetilo na detinjstvo i porodična putovanja kolima na Jadran: obavezni obilazak familije (obično očeve u odlasku a u povratku majčine), put kroz predivne predele, često zaobilazan radi upoznavanja prirodnih lepota naše zemlje, moja neopisiva radost kad kroz prozor ugledam more.

Kod jedne barake opazih malu tablu s natpisom „Vidikovac 10 m“ i strelicom koja pokazuje prema drvoredu, pa skrenuh s puta. U trenutku kada sam izašla na uzvišenje i razgrnula poslednje grane drveta koje su mi zaklanjale pogled, suočila sam se sa možda najvećom uskraćenošću solo putnika – nemaš s kim da podeliš ushićenje zbog lepote predela koja ti izbije dah. A prosto moraš. 

„Hej, ćao!... Ne, nije mi se ništa desilo, sve je u savršenom redu... Nalazim se na jednom vidikovcu koji gleda na Zlatarsko jezero i hoću da umrem koliko je lepo! Ovo obavezno moraš jednom da vidiš, neverovatno je!...“, ponavljala sam u mobilni ljudima koje volim i uz koje bi mi doživljaj ovog isečka raja jedino bio potpun.

Poletela sam nizbrdo, osećajući kako mi adrenalin ključa. Zbog ovakvih spustova isplate se sve muke pedalanja do vrha, a još ako te dole čeka jezero u kojem možeš da se okupaš, što sam i uradila skočivši u vodu onako u opremi, ugođaj je kompletan – nijedan putnik na biciklu ne bi očekivao više u dobro zaokruženom danu. I zato bih najradije na mestu gde sam prišla vodi postavila kamp i vreme do počinka provela u kupanju i odmaranju, da mi se nije isprečilo jedno „ali“ – bojazan što sam samo žensko. 

Krenula sam zato do mog večerašnjeg konaka u Parku za odmor „Vilovi“, u istoimenom seocetu nedaleko od Nove Varoši. Ali tada me poteraše pehovi – najpre jedna a onda i druga probušena guma i to na ventilu, što je značilo da im nema spasa. Bojeći se da je problem do spoljašnje gume, nisam smela da i treći put rizikujem, nego uzeh da guram bicikl do prvog vulkanizera. Put je ponovo vodio uzbrdo, a kako su, kao i svake godine usred leta i najgušćeg saobraćaja, u punom jeku bili radovi na proširivanju i asfaltiranju deonice od Kokinog Broda do Nove Varoši, morala sam da se provlačim kroz kolone vozila i špalire radnika, trčkajući s jedne na drugu stranu ne bih li pobegla zahuktalim mašinama i nervoznim vozačima. I tako devet kilometara, udišući gasove iz auspuha, makadamsku prašinu i isparenja od vrelog bitumena.

Posle dva i po sata dokopala sam se vulkanizera, vrlo mladog momka koji je želeo da pomogne ali se ispostavilo da ne ume čak ni da skine točak. Zato je u akciju spasavanja moje gume uključio jedinog ovdašnjeg servisera bicikala do kojeg smo otišli kolima. Ovaj se pred nama stvorio doslovno iz podzemlja, iz svoje neprijavljene radnje u atomskom skloništu jedne zgrade, odakle je uz tresku i škripu teških čeličnih vrata izbauljao nakon vulkanizerovog polušifrovanog poziva. Nije mi baš bilo do smeha – jer ako ne osposobim jedinu preostalu gumu, koja je specifična i teško se može kupiti i u Beogradu, moraću da prekinem putovanje – ali scena me je neodoljivo podsetila na neku iz „Alan Forda“, sa naslovnim junakom kao smušenim vulkanizerom i kao preslikanim majstor-Grunfom. Posle mnogo zagledanja, hm-hm-anja i dijagnostikovanja, ispod verovatno najnespretnijih prstiju koje sam ikad posmatrala u poslu, nekim čudom se ipak pojavila cela celcijata guma koja više nigde ne pušta vazduh.

 

Do mog današnjeg odredišta bilo je još samo pet kilometara, i to, kako je izgledalo, nizbrdo. Sjurila sam se niz prvo parče puta, ono koje se vidi odozgo, i onda naglo usporila jer je odjednom krenula strma uzbrdica kojoj se kraj nije nazirao. Ne znam da li zbog psihološkog momenta izneverenog očekivanja, ili zbog toga što nisam na vreme osetila da sam na ivici snaga, ali tada mi je došlo da bacim i bisage i bicikl i oteram sve do đavola. Kriza, i to kakva! Sve mi je najedanput smetalo: sedište me je neizdržljivo žuljalo, dlanovi bolno brideli od stiskanja volana, u laktu koji sam svojevremeno operisala nakon teškog pada s bicikla sevale su munje, u krstima me je kočilo, a u olovno teškim nogama pulsirala upala mišića. Nema šanse da dalje pedalam, što znači da ću opet morati da guram dvadesetak kilograma, koliko ima moj natovareni bicikl, ne računajući moju sopstvenu težinu. To je još najmanje sat vremena, a mrak sve brže pada i s njim crni oblaci iz kojih svakog časa može da provali.

Već treći put zovem mog domaćina Miška, vlasnika Parka za odmor u koji sam se uputila, i poput nervoznog, dosadnog deteta zapitkujem ga kad će više da se pojavi to mesto. Miško mi strpljivo navigira i nudi se da dođe po mene kolima, ali ponos mi ne dopušta da pristanem na takvu pomoć – cikloputnik se vozi na četiri točka samo u slučaju ozbiljnog pada ili teškog defekta bicikla, ne daj bože ijedno od toga. Tako nastavljam da guram nogu pred nogu, glasno gunđajući zbog lokacije Parka, prokletih brda, navrzlih oblaka, moje kondicije, tolikog baksuzluka...

Naprežući zadnje atome snage jedva sam se dovukla u Vilove. Topli tuš i supa privremeno su mi vratili snagu, a s njom i dobro raspoloženje, pa sam čak uspela da na terasi glavnog apartmanskog objekta nakratko uživam u panoramskom pogledu na zlatarske brežuljke i razgovoru sa usrdnim Miškom, njegovom suprugom Kanetom i druželjubivim gostima, kojima ću sutra pamtiti imena.

Ali uskoro me je malaksalost pritisla poput teških oblaka što su se sve opasnije nadvijali nad nama. Svaki delić mog tela vapio je: „Odmor!“, i taj vapaj pretvorio se u drhtavicu koja me je potom tresla celu noć. A ona je bila veoma hladna i olujna, s neprestanom, jakom kišom. Srećom, te sam na vreme bila pitala Miška da šator postavim u jednoj nedovršenoj baraci, pa sam sad spavala na suvom iako bez podmetača – neshvatljiv propust prilikom pakovanja koji bi me sada mogao koštati zdravlja.

Zbog vlage od betonske ploče poda mnom, koja mi se i kroz debelu vreću uvlačila u kosti, budila sam se mnogo puta, grozničava i utrnulih udova. Ustajala sam da obučem još odeće, skuvam čaj i onda se skupim u položaj u kome ću uhvatiti malo sna.

Neizbežno, preispitivala sam se vagajući na jednom tasu avanturizam, uživanje, cilj puta, a na drugom napor, samoću, nezgode, strahove. I nisam imala dobre odgovore ni na jedno razumno pitanje, niti sam sebi umela da objasnim zašto mi sve ovo treba, ali sam jasno osećala da sam ova dva dana, uprkos svemu, bila istinski srećna.

 

Foto-album s ove ture

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vlasta92 Vlasta92 23:30 14.06.2011

wow...

Nikada ništa slično nisam uradila, a sve se mislim - niti ću, a i da hoću, ne znam da li bih ni onu šetnju od dva i po sata do vulkanizera izdržala. Kakva avantura! Razumem i taj strah, nije to bez razloga, ali verujem da ćeš se sećati samo lepih stvari i dragih ljudi.

Super je provod i tekst, sve mi se sviđa, ali mi je žao što ti fotografije nisu malo veće, ipak su važan deo priče.


mlekac mlekac 00:10 15.06.2011

Re: wow...

Vlasta92
Nikada ništa slično nisam uradila, a sve se mislim - niti ću, a i da hoću, ne znam da li bih ni onu šetnju od dva i po sata do vulkanizera izdržala. Kakva avantura! Razumem i taj strah, nije to bez razloga, ali verujem da ćeš se sećati samo lepih stvari i dragih ljudi.

Super je provod i tekst, sve mi se sviđa, ali mi je žao što ti fotografije nisu malo veće, ipak su važan deo priče.




Psst, Vlasto, klik na slik! (onda izadju veeelikee u novom jezicku)
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:47 15.06.2011

Re: wow...

Vlasta92
Nikada ništa slično nisam uradila, a sve se mislim - niti ću, a i da hoću, ne znam da li bih ni onu šetnju od dva i po sata do vulkanizera izdržala. Kakva avantura! Razumem i taj strah, nije to bez razloga, ali verujem da ćeš se sećati samo lepih stvari i dragih ljudi.


Sve ružno se zaboravi, naravno. Ili se, s vremenom, okrene na šalu.

Vlasta92

Super je provod i tekst, sve mi se sviđa, ali mi je žao što ti fotografije nisu malo veće, ipak su važan deo priče.




Hvala! Drago mi je da ti je bilo zabavno dok si čitala
mlekac mlekac 00:17 15.06.2011

Kako, zasto?

Neizbežno, preispitivala sam se vagajući na jednom tasu avanturizam, uživanje, cilj puta, a na drugom napor, samoću, nezgode, strahove. I nisam imala dobre odgovore ni na jedno razumno pitanje, niti sam sebi umela da objasnim zašto mi sve ovo treba, ali sam jasno osećala da sam ova dva dana, uprkos svemu, bila istinski srećna.


Pa trebalo ti je da bi mi mogli da citamo predivne putopise!

Sjajno, draga, samo nastavi...

BTW, Srete li vuka?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:41 15.06.2011

Re: Kako, zasto?

mlekac
Neizbežno, preispitivala sam se vagajući na jednom tasu avanturizam, uživanje, cilj puta, a na drugom napor, samoću, nezgode, strahove. I nisam imala dobre odgovore ni na jedno razumno pitanje, niti sam sebi umela da objasnim zašto mi sve ovo treba, ali sam jasno osećala da sam ova dva dana, uprkos svemu, bila istinski srećna.


Pa trebalo ti je da bi mi mogli da citamo predivne putopise!

Sjajno, draga, samo nastavi...

BTW, Srete li vuka?


Ma te priče o vuku su bajke, samo da ti kažem. Ja nijednog nisam srela
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 08:49 15.06.2011

Re: Kako, zasto?

Snezana Radojicic
mlekac
Neizbežno, preispitivala sam se vagajući na jednom tasu avanturizam, uživanje, cilj puta, a na drugom napor, samoću, nezgode, strahove. I nisam imala dobre odgovore ni na jedno razumno pitanje, niti sam sebi umela da objasnim zašto mi sve ovo treba, ali sam jasno osećala da sam ova dva dana, uprkos svemu, bila istinski srećna.

javascript:;
Pa trebalo ti je da bi mi mogli da citamo predivne putopise!

Sjajno, draga, samo nastavi...

BTW, Srete li vuka?


Ma te priče o vuku su bajke, samo da ti kažem. Ja nijednog nisam srela



A lovca?

Svaka cast Snezana!

Svojevremeno sam ovde na blogu doznala za Karadjordjev Vajat i naravno bila gost istog, hvala za link Vilova. Samo sto cu ja na cetiri tocka, zbog kondicije naravno...

p.s. valjda sluze heljdopitu
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:12 15.06.2011

Re: Kako, zasto?

dusanovaiivanovamama
Snezana Radojicic
mlekac
Neizbežno, preispitivala sam se vagajući na jednom tasu avanturizam, uživanje, cilj puta, a na drugom napor, samoću, nezgode, strahove. I nisam imala dobre odgovore ni na jedno razumno pitanje, niti sam sebi umela da objasnim zašto mi sve ovo treba, ali sam jasno osećala da sam ova dva dana, uprkos svemu, bila istinski srećna.

javascript:;
Pa trebalo ti je da bi mi mogli da citamo predivne putopise!

Sjajno, draga, samo nastavi...

BTW, Srete li vuka?


Ma te priče o vuku su bajke, samo da ti kažem. Ja nijednog nisam srela



A lovca?


Ni njih, samo drvoseče

dusanovaiivanovamama
Svaka cast Snezana!

Svojevremeno sam ovde na blogu doznala za Karadjordjev Vajat i naravno bila gost istog, hvala za link Vilova. Samo sto cu ja na cetiri tocka, zbog kondicije naravno...


E sa'ću im pišem i tražim sponzorstvo jer ih reklamiram

dusanovaiivanovamama
p.s. valjda sluze heljdopitu


Naravno! Prste da položeš!
49 41 49 41 03:37 15.06.2011

Za blog

preporuka; za ostalo - crveni karton!
Na betonu spavati, bez dobre podloske + thermalne folije ipod nje?!?

Ako si reslila vec tu da spavas, radi neke kvazi sigurnosti, zaboravila podlosku, ...

Nije bilo oko nezavrsene barake, kartona, drvenih paleta, dasaka, ili malo dalje; grana, grancica od drveta, lisca,...

Ja sam obicno thermalnu foliju stavljao ispod podloske. Podloska mi je bila sa ventilom kao za bibiciklo; naduvavala se do debljine 2 cm.
Navodno je testirana i koristena kod expedicija na Himalajima do -36C, perjana vreca, pa sam ipak bio predostrozan na cemu spavam.

Crveni, crveni; dabome.
49 41 49 41 03:39 15.06.2011

Re: Za blog

49 41
preporuka; za ostalo - crveni karton!
Na betonu spavati, bez dobre podloske + thermalne folije ispod nje?!?

Ako si reslila vec tu da spavas, radi neke kvazi sigurnosti, zaboravila podlosku, ...

Nije bilo oko nezavrsene barake, kartona, drvenih paleta, dasaka, ili malo dalje; grana, grancica od drveta, lisca,...

Ja sam obicno thermalnu foliju stavljao ispod podloske. Podloska mi je bila sa ventilom kao za bibiciklo; naduvavala se do debljine 2 cm.
Navodno je testirana i koristena kod expedicija na Himalajima do -36C, perjana vreca, pa sam ipak bio predostrozan na cemu spavam.

Crveni, crveni; dabome.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:37 15.06.2011

Re: Za blog

49 41
49 41
preporuka; za ostalo - crveni karton!
Na betonu spavati, bez dobre podloske + thermalne folije ispod nje?!?

Ako si reslila vec tu da spavas, radi neke kvazi sigurnosti, zaboravila podlosku, ...

Nije bilo oko nezavrsene barake, kartona, drvenih paleta, dasaka, ili malo dalje; grana, grancica od drveta, lisca,...



Ma bilo je, naravno, ali: em mi nije palo na pamet, em je bilo vlažno jer je kiša padala već nekoliko noći.

49 41
49 41
Ja sam obicno thermalnu foliju stavljao ispod podloske. Podloska mi je bila sa ventilom kao za bibiciklo; naduvavala se do debljine 2 cm.
Navodno je testirana i koristena kod expedicija na Himalajima do -36C, perjana vreca, pa sam ipak bio predostrozan na cemu spavam.

Crveni, crveni; dabome.



49 41, shvatila sam, ne moraš dvaput da ponavljaš

Zekim se malo, a potpuno si u pravu. Ne znam kako mi se desio tako glup propust.
Foliju takođe uvek imam kod sebe, a tada je nisam ponela -- nekad stvarno pravim(o) školske primere grešaka. Jednom mi se tako desilo da sam krajem septembra planinarila na Prokletijama u tankim letnjim bermudama i tankoj vindstop jakni, a toliko je bilo hladno i šibala je ledena kiša da kad smo se popeli (mislim da je bila Maja Kolata), vilica je počela da mi se koči, usta su mi poplavela i mislila sam da imam infarkt. Neshvatljivo! A inače sam od onih koji nose prejanu jaknu u ruksu/bisagama i usred leta i uvek tegle višak stvari.

U međuvremenu, od ove turice, kupila sam fenomenalnu podlošku, Mamutovu, koja je teška svega 570 gr a debela 7,5 cm! Košta ko pola prosečne plate u Srbiji, ali vredi svaki dinar. Nju ne zaboravljam!


highshalfbooze highshalfbooze 14:31 15.06.2011

Re: Za blog

Ovih 7,5 cm zvuči kao madrac u odnosu na moju neoprensku od 3 cm.
Za mene je malo kratka (176 cm) i malo skupa ($149), tako da ću još da se žuljam na neoprenu
Odličan tekst.
Setim se tebe kad vozim naokolo 50 km bez rezervne gume. Kada budem gurao, onda će biti veselo
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:29 15.06.2011

Re: Za blog

49 41


Ja sam obicno thermalnu foliju stavljao ispod podloske. Podloska mi je bila sa ventilom kao za bibiciklo; naduvavala se do debljine 2 cm.
Navodno je testirana i koristena kod expedicija na Himalajima do -36C, perjana vreca, pa sam ipak bio predostrozan na cemu spavam.

Crveni, crveni; dabome.


Mislim da je jedina funkcija termofolije stavljene ispod podloške - da zadrži vlagu iz zemlje, ako na njoj spavaš, da ti ne pokvasi podlošku i vreću. A za to je dobar i običan najlon. Termofolija radi dobro samo ako se umotaš u nju, jer reflektuje infracrveno zračenje nazad ka tebi. Što nema neku svrhu ako si na podlošci, pa još u vreći.

Astrofolija radi i ako se pokriješ. Mada ako si prinudjen da spavaš u njoj, obično se potpariš i do jutra si gola voda.
mlekac mlekac 15:49 15.06.2011

Re: Za blog

srdjan.pajic
49 41


Ja sam obicno thermalnu foliju stavljao ispod podloske. Podloska mi je bila sa ventilom kao za bibiciklo; naduvavala se do debljine 2 cm.
Navodno je testirana i koristena kod expedicija na Himalajima do -36C, perjana vreca, pa sam ipak bio predostrozan na cemu spavam.

Crveni, crveni; dabome.


Mislim da je jedina funkcija termofolije stavljene ispod podloške - da zadrži vlagu iz zemlje, ako na njoj spavaš, da ti ne pokvasi podlošku i vreću. A za to je dobar i običan najlon. Termofolija radi dobro samo ako se umotaš u nju, jer reflektuje infracrveno zračenje nazad ka tebi. Što nema neku svrhu ako si na podlošci, pa još u vreći.

Astrofolija radi i ako se pokriješ. Mada ako si prinudjen da spavaš u njoj, obično se potpariš i do jutra si gola voda.


Srki, laicko pitanje - moze li tu da pomogne parce stiropora?
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:45 15.06.2011

Re: Za blog

mlekac

Srki, laicko pitanje - moze li tu da pomogne parce stiropora?


Samo ako se slaže u boji i dezenu sa vrećom za spavanje i pidžamicom .

Pa slomiće ti se, bre. I škripi. Plus se kruni, onda taj iskrunak udje u sve! Inače je sasvim ok.

Pazi, sad ozbiljno (šatro) - ja sam ukapirao kolegu 4941 i koleginicu Snežanu da govorimo o emergency situacijama (tzv prinudno bivakovanje, da budemo po PS-u). A tad - sve može, što pomaže. Ako uspeš da nadješ parče stiropora, da je neko bacio (sram ga bilo) pored, naravno da ćeš da ga metneš ispod. Ali ako imaš ovaj termarest, to onde nije emergency situacija, i ne treba ti manjeviše ništa. Samo gledaš da ti se ne probuši na nešto. I ako se pokvasi, nema veze, to se brzo suši, samo ako ima malo sunca.

Ja sam jednom spavao na blatu. Jebiga, pećina, mož da biraš, težak kamenjar u jednom kraju dvorane, i lepo, fino, žitko blato na drugom kraju. Ja tu nisam imao dilemu, i ne da sam napravio ležaj, sa parčetom najlona, po sred tog blata, nego je bre bilo kao da spavaš na vodenom krevetu, samo malo drugačiji consistency, i zvučni odziv, koji je povremeno zabrinjavao.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:46 16.06.2011

Re: Za blog

highshalfbooze
Ovih 7,5 cm zvuči kao madrac u odnosu na moju neoprensku od 3 cm. Za mene je malo kratka (176 cm) i malo skupa ($149), tako da ću još da se žuljam na neoprenu Odličan tekst. Setim se tebe kad vozim naokolo 50 km bez rezervne gume. Kada budem gurao, onda će biti veselo


Zaista jeste madrac, ne spavam tako udobno čak ni u krevetu kao na njoj!
Ali mislim da je moja duža od 176 cm jerbo sam ja 178 cm i visile bi mi noge ili bar prsti preko ivice, a to nije slučaj. A skupa je papreno, slažem se, ne znam gde si, ali u BGD-u sam je platila 150 €! No kako nameravam da pretežno kampujem tokom pedalanja oko sveta narednih par godina, madrac mi je neophodan.

Nego, za gumu: ja uvek imam dve rezervne i sav pribor za krpljenje, no tada mi se desilo da sam prvu rezervnu upotrebila već prvog dana a durgu kod Kokinog Broda, i onda sam gurala do vulkanizera.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:52 16.06.2011

Re: Za blog

srdjan.pajic

49 41Ja sam obicno thermalnu foliju stavljao ispod podloske. Podloska mi je bila sa ventilom kao za bibiciklo; naduvavala se do debljine 2 cm.Navodno je testirana i koristena kod expedicija na Himalajima do -36C, perjana vreca, pa sam ipak bio predostrozan na cemu spavam.Crveni, crveni; dabome.Mislim da je jedina funkcija termofolije stavljene ispod podloške - da zadrži vlagu iz zemlje, ako na njoj spavaš, da ti ne pokvasi podlošku i vreću. A za to je dobar i običan najlon. Termofolija radi dobro samo ako se umotaš u nju, jer reflektuje infracrveno zračenje nazad ka tebi. Što nema neku svrhu ako si na podlošci, pa još u vreći. Astrofolija radi i ako se pokriješ. Mada ako si prinudjen da spavaš u njoj, obično se potpariš i do jutra si gola voda.


Ovo je bilo baš stručno Ja znam namenu no ne i da sve to objasnim, tako da -- hvala!
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:05 16.06.2011

Re: Za blog

Snezana Radojicic

Ovo je bilo baš stručno Ja znam namenu no ne i da sve to objasnim, tako da -- hvala!


E, a ta podloška, meni je to malo teško, mislim, pola kile, za podlošku? Dobro, možda mi se tako čini jer sve vučem na rancu, pa sam navikao da sečem težinu na svemu, ali nisam siguran da nosim mnogo manje nego ti na bajsu. Ranac mi je obično oko 25-30 kila, kad idem na neko višednevno kampovanje, mada ovde na većoj nadmorskoj visini je meni i to jako puno, pa da vidiš kako mi ona obična sundjerasta podloška sa benzinske pumpe odjednom postane sasvim topla i udobna.

EDIT: Ma za tu planinarsku opremu sam čuo da umeju baš da deru po Beogradu. Moji pećinari to uvek kupuju u Pešti, ili kod Rumuna. Nisam video tu tvoju podlošku ovde, ali najbolji termarestovi su u REI-u $150, max. Malo su skuplji ovi novi što se ne naduvavaju, nego se prave od memory foam-a, oko $200.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:17 17.06.2011

Re: Za blog

srdjan.pajic
Snezana Radojicic

Ovo je bilo baš stručno Ja znam namenu no ne i da sve to objasnim, tako da -- hvala!


E, a ta podloška, meni je to malo teško, mislim, pola kile,


Mislim da ni obične nisu lakše a kabastije su.

No, kakogod, ono što ti je neophodno, nije teško. A moji prioriteti su: dobar šator, dobra podloška, dobre bisage -- ne mora tim redom, ali to je Sveto trojstvo za ovakvu turu. Paradoksalno, bajs uopšte ne mora d abude toliko dobar, važno je da je kolikotoliko pouzdan.

srdjan.pajic

EDIT: Ma za tu planinarsku opremu sam čuo da umeju baš da deru po Beogradu. Moji pećinari to uvek kupuju u Pešti, ili kod Rumuna. Nisam video tu tvoju podlošku ovde, ali najbolji termarestovi su u REI-u $150, max. Malo su skuplji ovi novi što se ne naduvavaju, nego se prave od memory foam-a, oko $200.


Da, deru strašno. Ali u celoj Evropi generalno deru, poredeći s Amerikom. Pobesnim svaki put kad vidim da neki evropski proizvod tamo košta 30% jeftinije. Pa gde je tu rezon?
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:12 17.06.2011

Re: Za blog

Mislim da ni obične nisu lakše a kabastije su.


Ma de nisu, pa ta obična podloška nema više od 100 grama (ne mislim na one debele, rebraste, što kad ih smotaš imaju pola metra u prečniku, nego na one baš jeftine, ravne, najobičnije. Nema veze, filozofija je ispravna - za udobno spavanje se vredi pomučiti, jer bez toga sve to akanje u prirodi postane mučenje.

A ovo za cijene znam jer svake godine vučem krš božji nekih sitnih stvari, i opreme, što ljudima, što za klub. Mislim, bezobrazluk! Zato se treba učlanjivati u klubove, ta kupovina se obično grupno organizuje, pa izadje jeftinije da se neko cimne kombijem do Pešte i nazad i dovuče sve. To je bolje nego da kupuješ kradenu opremu (ne znam da li je to još uvek popularno, ali na onom Expozimu se mogl kupiti nakradenih stvari koliko voliš, ono tipa goretex jakne za 50 evra i tako, a tek po biciklističkim radnjama da ne pričam.

Mene je lik tamo iz biciklističkog serviza na Adi, dok smo ćaskali, ubedjivao da je moj bajk ukraden, još i je godinu znao, onako po delovima i modelu. Nije mi poverovao do kraja da sam bajs pošteno kupio i doneo avionom.

uninamama uninamama 05:40 15.06.2011

Predivno opet...

I blog i avantura... Zavidim...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:06 15.06.2011

Re: Predivno opet...

uninamama
I blog i avantura... Zavidim...


O, 'fala.
thug_b thug_b 05:48 15.06.2011

svasta:)

Neizbežno, preispitivala sam se vagajući na jednom tasu avanturizam, uživanje, cilj puta, a na drugom napor, samoću, nezgode, strahove. I nisam imala dobre odgovore ni na jedno razumno pitanje


pa kad meris naopako: i jedno i drugo su divota ziva i sede na istom tasu.

a slicke su strava. bajs je skrooooz lik: zagled'o se s brda 3tackice

takodjer, a u vezi sa opremom: vidi da od sad imas dovoljno slatkisa medj' tim prnjama.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:01 15.06.2011

Re: svasta:)

thug_b
Neizbežno, preispitivala sam se vagajući na jednom tasu avanturizam, uživanje, cilj puta, a na drugom napor, samoću, nezgode, strahove. I nisam imala dobre odgovore ni na jedno razumno pitanje


pa kad meris naopako: i jedno i drugo su divota ziva i sede na istom tasu.


Tačno! Nema ljubavi bez bola, niko čašu meda na popi... Odbij mi vaganje na razmaženost & samosažaljenje koji su me uhvatili u tom teškom trenutku.

thug_b
a slicke su strava. bajs je skrooooz lik: zagled'o se s brda 3tackice


Fala u njegovo ime, mada je sada kod nove vlasnice i mislim da se kotrlja po praškim ulicama.

thug_b
takodjer, a u vezi sa opremom: vidi da od sad imas dovoljno slatkisa medj' tim prnjama.


Uvek, jašta! Kad sam u martu pravila turu na Siciliji sa momkom i saputnikom za put oko sveta, maltretirala sam ga/nas da uvek imamo u bisagama neki keks u rezervi. Gunđao je da preterujem, ali ko zna -- zna
pnbb pnbb 14:27 17.06.2011

Re: svasta:)

a slicke su strava. bajs je skrooooz lik: zagled'o se s brda 3tackice

a po slikama se moze takodje primetiti i da ti je bajk, odnosno krosbar, verovatno malo da izvines kratak... jel si proveravalal ti to?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 16:57 17.06.2011

Re: svasta:)

pnbb
a slicke su strava. bajs je skrooooz lik: zagled'o se s brda 3tackice

a po slikama se moze takodje primetiti i da ti je bajk, odnosno krosbar, verovatno malo da izvines kratak... jel si proveravalal ti to?


DObro oko imaš, a i odokativno meriš -- svaka ti čast! Jeste, ram mi je bio za broj i po manji, a i inače taj bajs nije bio za ture, sav je fensi i čudim se kako je izdržao toliko cimanje.
pnbb pnbb 17:56 17.06.2011

Re: svasta:)

DObro oko imaš, a i odokativno meriš -- svaka ti čast!

ahem da mislim sta cu takav sam .. nije samo talenat nego i vezba...

sad posto sam se dovoljno uspijao da kazem da sam to skontao sto su ti bar ends skroz okrenuti napred... pa reko sto bi neko tako okretao osim ako mu nije kratko... inace mozes da ih skratis na 5 cm, tek toliko da promenis polozaj ruku uzbrdo, odnosno da ti bude lakse da uhvatis.. a jos i ustedis citavih 28.5 grama

inace posle jos duzeg visegodisnjeg razmisljanja skontao ssam i to da su lanci menjaci legure i ostala cudamuda upadljivo nebitni u odnosu na oblik i velicinu rama koji ti tacno odgovara... ima tipova koji oce da ti prave tacno po tvojim merama, a nije strasno skupo.. pa se raspitaj
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 20:24 17.06.2011

Re: svasta:)

pnbb
DObro oko imaš, a i odokativno meriš -- svaka ti čast!

ahem da mislim sta cu takav sam .. nije samo talenat nego i vezba...

sad posto sam se dovoljno uspijao da kazem da sam to skontao sto su ti bar ends skroz okrenuti napred... pa reko sto bi neko tako okretao osim ako mu nije kratko... inace mozes da ih skratis na 5 cm, tek toliko da promenis polozaj ruku uzbrdo, odnosno da ti bude lakse da uhvatis.. a jos i ustedis citavih 28.5 grama

inace posle jos duzeg visegodisnjeg razmisljanja skontao ssam i to da su lanci menjaci legure i ostala cudamuda upadljivo nebitni u odnosu na oblik i velicinu rama koji ti tacno odgovara... ima tipova koji oce da ti prave tacno po tvojim merama, a nije strasno skupo.. pa se raspitaj


Taj Trek sam prodala. Bottecchia koju sad vozim mi je taman, a i geometrija rama mi odgovara. Znam za Valexa koji pravi bajsove po meri ali su za moje pojmove preskupi -- za te pare mogu da putujem tri meseca. A nema bicikla koji se neće izakati i koji verovatno neću morati da bacim nakon svakodnevne vožnje dve-tri godine, tako da nisam sigurna koliko se isplati.

Inače, na sopstvenim krstima sam više puta osetila koliko znači samo pola centimetra kraćeg/dužeg i manjeg/većeg rama. Do 50 km možeš na čemu hoćeš, od 50 do 100 i ovako i onako, ali sve što nije potaman nakon 100 km se oseća veoma bolno. Tako da se slažem s tobom potpuno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:22 17.06.2011

Re: svasta:)

pnnb
inace posle jos duzeg visegodisnjeg razmisljanja skontao ssam i to da su lanci menjaci legure i ostala cudamuda upadljivo nebitni u odnosu na oblik i velicinu rama koji ti tacno odgovara... ima tipova koji oce da ti prave tacno po tvojim merama, a nije strasno skupo.. pa se raspitaj


U pravu si. Mada, jebi ga, XTR je XTR.

Moja gospodja vozi custom made bicikl (Rodrigez), koji prave u nekoj radnjici u Sijetlu, dakle po meri, i ne pada joj napamet da menja. Pre nekoliko godina je imala saobraćajnu nesreću (neka dileja naletela kolima na nju). Završila je u bolnici, morala na operaciju jer je slomila nos, ali jedino što ju je stvarno dotuklo je što joj je bajs bio potpuno uništen, nisam morao ni da palim švajs aparat. Nije se smirila dok nije napravila isti bajs. Jeste skupo, ali ako si nonstop na njoj, kao ona, mislim da vredi.
ljuboten ljuboten 07:19 15.06.2011

Kad bi znali disu i kaki su.


„Bilo je naroda ali nije to više ko nekad. Velika je kriza. Mi ove godine nismo ni iznosili šatru. Malo ko nešto naruči, kupuju piće u radnji i onda to piju, tako da nam se ne isplati.“
Ne znam seljaka koji se ne žali, pa zato pokušavam da iščeprkam koliko su njene reči tačne.
„Zar nije ovaj kraj oživeo poslednjih godina? U Katićima ima mnogo novih kuća, dosta se reklamira seoski turizam...“
„Ne kažem“, požurila je da potvrdi, “evo, Velja nam je asfaltirao put i sad se lako stiže gde 'oćeš. Naiđu i nama gosti, ali ne možemo da živimo od toga. Nekada su radile strugare, pa fabrike u Jasenovu, ali sve je to propalo kad se zemlja raspala...“
„A kako napreduje ona vaša akcija poklanjanja besplatnih placeva za gradnju vikendica u etno-stilu kako bi se pospešio seoski turizam? Sve novine su pisale o tome.“
„Nema ništa od toga, ja da ti kažem. Svi bi na poklon zemlju i s neba da im padne kuća a oni prstom da ne mrdnu.“
....
već sam pomislila da će mi to biti najjači utisak koji ću poneti iz Močioca, kada primetih dečaka ne starijeg od pet godina kako mirno sedi na ispucalom pragu oronule kuće bez prozorskih okana, samo s nekim starim zavesama, s koje se ljušti fasada. Ne znam šta me je više privuklo da stanem: zapis o njenim graditeljima uklesan neveštom rukom, različiti slojevi materijala što se pojavljuju ispod fasade, teksture, boje, gomila zasebnih i naizgled nespojivih detalja koji se ipak uklapaju u celinu, ili taj dečak, umiven, uredno podšišan i u čistoj ali očito tuđoj, prevelikoj odeći, koji me gleda nemoćno-ljutito, spreman da zaplače ako smesta ne odem. Htedoh da mu dam neki slatkiš, ali sve moje zalihe potrošila sam juče, a nove još nisam nabavila. Zato mu se samo osmehnuh prijateljski, izvinjavajući se, okinuh jednom fotoaparatom i brzo se udaljih s praga puke sirotinje. “

Evo moje priče sa Kosova. Umro mi je rođak u četrdestšestoj godini života, pa sam bio na sahrani u Starom Gracku kod Lipljana, To je ono selo gde su albanski osvetnici masakrirali četrnaestoro Srba 1999., od kojih petoro mojih rođaka. Njihov vršnjak Sašo, meke duše, lepog izgleda, nije mogla da mu pomgne ni njegova lepa žena, niti njegova tri sina, alkohol mu je postao jedini lek za bolnu dušu, a ubrzanu smrt za njegovo telo.
Na grbolju mi pokazuju mesto gde je neki albanski osvetnik postavio minu između dva groba u oči uskršnjih praznika. Pitam rođaka policajca, pa kako ćemo ugrađivati spomenike mom umrlom ocu i ubjenom bratu, čiji se grobovi teško mogu prepoznati, jer do sada nisam ni smeo da dolazim da ih uredim, a on mi odgovra, onako kako odgovara otrnuli ratnik koji je toliko puta slučajno ostao živ: “Maa ne, kakvi mine, pa neće baš za nas da pastave!”
Da ovi Srbi koji tako srčano raspravljaju na Bloga "U NATO ili Ne" pročitaju nekoliko puta ovo što ste Vi videli i doživeli, svakako i ono Vaše bolno sećanje na detinjstvo i radost ugledalog mora, pa evo im kako moji žive i umiru na Kosovu, možda bi makar neko od njih shvatio o čemo to oni raspravljaju, kada ne znaju ni gde žive, pa samim tim ni ko su ni kaki su, osim što su ubeđni da svi tako komotno uživaju u Srbiji baš kao oni, da mogu da odlučuju gde će biti i skim će se družiti u svetu Najmoćnija Vojna Alijansa. Oni bi da joj stanu na put, a nisu znali ni svoju zemlju da sačuvaju.
bocvena bocvena 09:09 15.06.2011

Mnogo lep tekst!

U meni nema ni trunke avanturizma, ali sam uživala u tvom.
Svako dobro u budućnosti!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:14 15.06.2011

Re: Mnogo lep tekst!

bocvena
U meni nema ni trunke avanturizma, ali sam uživala u tvom.
Svako dobro u budućnosti!


Veliko hvala, ovo je tim dragoceniji plus za mene jer je od neavanturiste.
jucaibin jucaibin 13:31 15.06.2011

idila

je dok se cita, uzivanje pravo...a, vidim tebi i nije bilo sve vreme bas tako. e, to je prednost kad "uzivas" preko ekrana...kako to ja cinim sada
jedva cekam tvoj sledeci blog!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:55 16.06.2011

Re: idila

jucaibin
je dok se cita, uzivanje pravo...a, vidim tebi i nije bilo sve vreme bas tako. e, to je prednost kad "uzivas" preko ekrana...kako to ja cinim sada jedva cekam tvoj sledeci blog!


Hvala! Ali ja tebi želim da probaš i ovo stvarno uživanje, čudo je, veruj mi!
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:21 15.06.2011

Snežana

Snežana
Neizbežno, preispitivala sam se vagajući na jednom tasu avanturizam, uživanje, cilj puta, a na drugom napor, samoću, nezgode, strahove. I nisam imala dobre odgovore ni na jedno razumno pitanje, niti sam sebi umela da objasnim zašto mi sve ovo treba, ali sam jasno osećala da sam ova dva dana, uprkos svemu, bila istinski srećna.


. Sjajno napisano! Ko zna - zna.

Još kad se tu doda ogromno prostranstvo (nema ga u našim krajevima u tolikoj razmeri, nažalost), kad izmedju dva susedna mesta ima po više od 100 km Ničega, ugodjaj koji donosi samoća na putu je potpun.

Mada je lepo i sa nekim.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:50 16.06.2011

Re: Snežana

srdjan.pajic

Mada je lepo i sa nekim.


Tada je najlepše
branek branek 18:43 15.06.2011

Mocioci, rodno selo

mog nedavno preminulog oca! A Jasenovo moje majke...

Predivni predeli, predivan tekst... hvala lepo, i ogromna preporuka!

Karaklajić
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:00 16.06.2011

Re: Mocioci, rodno selo

branek
mog nedavno preminulog oca! A Jasenovo moje majke...Predivni predeli, predivan tekst... hvala lepo, i ogromna preporuka!Karaklajić


Hvala! Znala sam da su Karaklajići blizu Radojičića, no ne i odakle tačno.
fantomatsicna fantomatsicna 11:35 16.06.2011

Go Crvenkapa go!

Bravo za tebe i za sve dozivljaje koje delis sa nama.Vrlo interesatno je pratiti te na tvom putu.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:18 17.06.2011

Re: Go Crvenkapa go!

fantomatsicna
Bravo za tebe i za sve dozivljaje koje delis sa nama.Vrlo interesatno je pratiti te na tvom putu.


Hvala, mašem

Ovo su još stare priče, a uskoro, vrlo uskoro STVARNO krećem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana