Gradjanske inicijative| Tehnologija

Predlog izmena zakona predat - hvala!

Goran Vučković RSS / 18.06.2011. u 13:38

Juče je Ivan Grujić predao elektronskom poštom nadležnom ministarstvu predlog izmena nacrta zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Biće dostavljena i papirna verzija. Dokument koji je predat možete videti ovde.

Pratićemo dalji razvoj događaja u vezi ovog zakona i javiti ako bude interesantnih razvoja :-)

Još jednom puno hvala svima koji su pomogli u pripremi predloga i podržali naše Facebook i iPetition inicijative.

(sledećih dvadesetak sati ću biti u putu, pa se izvinjavam što neću biti u mogućnosti da odgovaram na komentare)



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:24 18.06.2011

Da procitamo!

Pa da se javimo
Jukie Jukie 17:44 18.06.2011

Nešto malo komentara

Hajde komentarišite
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:05 18.06.2011

Re: Nešto malo komentara

Držimo fige...
mirelarado mirelarado 21:05 18.06.2011

Re: Nešto malo komentara

uros_vozdovac
Držimo fige...


Навијамо од почетка...
st.jepan st.jepan 03:44 19.06.2011

predlog, nadam se ne sasvim trolasti

Podržavam, mada slabo šta ja tu kapiram, od čitnja brzo odustao.
Izvinite ako mašim temu, imam ideju kako bi se referendumi, pa i razni izbori, mogli organizovati uz minimalne troškove, sa verovatno velikim odzivom gradjana i potpunom tajnošću izjašnjavanja.

Ovako:

Svim gradjanima Srbije podelile bi se mobitel kartice. koje bi služile isključivo za razna referendumska izjašnjavanja i izbore.
Ne bi se znalo ko ima koji broj, jer bi ih gradjani na slepo uzimali sa gomile.
Umesto da odlaze na glasačka mesta, dovoljno bi bilo da u svom telefonu privremeno zamene karticu i otkucaju odgovarajuću porukica (da ili ne, broj kandidata, i sl.). Glasovi bi se prebrojavali automatski, te bi rezultati izjašnjavanja bili poznati skoro momentalno.
Oni koji telefon nemaju (a takvih je, izgleda, jako malo), mogli bi da glasaju sa uslužnih aparata, kojih bi bilo na mnogim punktovima.

Izvinjavam se ako je neko ovako nešto već predložio, meni nije poznato
a_jovicic a_jovicic 11:57 19.06.2011

Re: predlog, nadam se ne sasvim trolasti

st.jepan
... imam ideju kako bi se referendumi, pa i razni izbori, mogli organizovati uz minimalne troškove, sa verovatno velikim odzivom gradjana i potpunom tajnošću izjašnjavanja.

Na žalost ovakva tehnologija glasanja ne može da obezbedi tajnost izjašnjavanja.
Ne bi se znalo ko ima koji broj, jer bi ih gradjani na slepo uzimali sa gomile.
Umesto da odlaze na glasačka mesta, dovoljno bi bilo da u svom telefonu privremeno zamene karticu i otkucaju odgovarajuću porukica (da ili ne, broj kandidata, i sl.).

SIM kartice bi možda bile anonimne ali telefonski aparat nije (bar ne za one na post-paid-u). Osim identifikacije kartice (IMSI) postoji i identifikacija aparata (IMEI) tako da potpuna tajnost nikako ne bi mogla biti zagarantovana.
Glasovi bi se prebrojavali automatski, te bi rezultati izjašnjavanja bili poznati skoro momentalno.

... ali postoji problem nedostatka "materijalnog dokaza". Pojavljivanje lica i potvrda njegovog identiteta od strane glasačke komisije (u kojoj sede predstavnici više stranaka), uručivanje glasačkog listića i provera da je isti ubačen u kutiju ostavlja materijalne tragove (tj. potpis u listi i sam listić). S' druge strane potvrda "identiteta" SIM kartice (tj. činjenica da je "izdata" ) ne sprečava zloupotrebe, kako elektronske (neko "ubaci" vaš SIM u bazu) a ni personalne (kradja kartice ili glasanje člana porodice koji ima pristup kartici). Naravno da postoje metode "elektronskog potpisa" tako da se identitet vlasnika nepobitno utvrdi, ali onda "zagarantovana anonimnost" definitivno ne važi.
Goran Vučković Goran Vučković 13:42 19.06.2011

Re: predlog, nadam se ne sasvim trolasti

Naravno da postoje metode "elektronskog potpisa" tako da se identitet vlasnika nepobitno utvrdi, ali onda "zagarantovana anonimnost" definitivno ne važi.

Estonci su napravili šemu sa "dva koverta" - detalji ovde. Simpatično rešenje - do duše, malkice se oslanja na poverenje da će procedura biti obavljena kao što je opisano (ali računam da ima koraka koji nisu opisani - recimo izolacija čuvanja spoljnog koverta od procesa otvaranja unutrašnjeg itd - tj. poverljivost se može postići procedurom.
a_jovicic a_jovicic 16:10 19.06.2011

Re: predlog, nadam se ne sasvim trolasti

Goran Vučković
Naravno da postoje metode "elektronskog potpisa" tako da se identitet vlasnika nepobitno utvrdi, ali onda "zagarantovana anonimnost" definitivno ne važi.

Estonci su napravili šemu sa "dva koverta" - detalji ovde. Simpatično rešenje - do duše, malkice se oslanja na poverenje da će procedura biti obavljena kao što je opisano (ali računam da ima koraka koji nisu opisani - recimo izolacija čuvanja spoljnog koverta od procesa otvaranja unutrašnjeg itd - tj. poverljivost se može postići procedurom.

Prilično interesantno rešenje ... Pošto u domaćem "političkom folkloru" nema šanse da se uzdamo u "poštovanje procedure" ovaj proces bi u našem slučaju zahtevao kriptovanje glasa ne jednim ... nego ključem svake od političkih partija.

Samo se plašim da bi prebrojavanje glasova trajalo daleko duže od sadašnje papirne varijante.
st.jepan st.jepan 15:08 19.06.2011

Nujorško iskustvo

Svojevremeno (davno pre mobilnih telefona) pročitao sam da su u Njujorku neke referendume, verovatno ne preterano važne, sproveli tako što su oni gradjani koji su saglasni, pozvani da tačno u odredjei sat cimnu lančiće klozetskih kotlića, a sat kasnije, to isto trebalo je da urade oni koji nisu saglasni. Referendumska komisija je verovatno sedela u centrali gradskog vodovoda i o rezultatu odlučila na osnovu skoka kazaljke koja pokazuje trenutnu potrošnju vode.

Nešto slično moglo bi se uraditi sa gašenjem svih svetala u stanu na desetak sekundi. Tu bi zaista bilo jako teško muljati. Ono jes', videlo bi se kod koga se u odredjenom trenutku ugasilo svetlo... Hm, pa dobro, našlo bi se nešto drugo, npr. jednovremeno uključivanje svih šporetskih plotni, i to u vreme kad se obično ne kuva.



Edit:
Verovatno ima puno tih mogućih (i pametnijih) štosova, ali mislim da bi u našim uslovima kod svih bila obavezna jednokratnost - za svaki referendum nova dosetka. Jer inače, već do sledeće prilike bi se iznašao neki hokštapleraj...

ninasimone ninasimone 03:20 20.06.2011

Peticija

Jel' ste predali na stari sajt www.parlament.rs, za koji kazete da vas ignorisu vec tri godine, ili na novi, svecano pusten u promet sad u petak? Evo sta kazu donatori i donatee u koje svrhe:
Predsednica NSRS pustila u rad novi sajt NSRS

sad ih drzite za rec, mozete i ovde
http://blog.b92.net/text/18125/O-oprecnim-mislima-u-istim-recenicama/
Goran Vučković Goran Vučković 09:34 20.06.2011

Re: Peticija

Jel' ste predali na stari sajt www.parlament.rs, za koji kazete da vas ignorisu vec tri godine, ili na novi, svecano pusten u promet sad u petak?

Predato je nadležnom ministarstvu (za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu), a ne Narodnoj skupštini - pošto je nacrt još kod ministarstva.
ninasimone ninasimone 16:09 20.06.2011

Re: Peticija

Da, to mi je i potpredsednica objasnila. Ja sam izgleda pobrkala loncice na osnovu ovoga iz posta "Bitka" za inicijativu:

"Na prvom mestu, nije predviđena sudska zaštita u slučaju ignorisanja narodne inicijative od predsednika skupštine (najčešći problem u praksi). Pogledajte sajt skupštine Srbije i videćete dva predloga zakona koja smo mi predali pre skoro 3 godine u formi NI i nikom ništa."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana