Kultura| Literatura| Ljudska prava| Politika

Rasrdite se!

Velimir Mladenovic RSS / 19.06.2011. u 13:03
 ''Treba hteti, a niko neće, zato će i ova revolucija propasti.''-Emil Zola
 
Stefan Esel je rođen u Berlinu za vreme Prvog svetskog rata, 20.oktobra 1917. Sin je Helen Grund, koja je bila ćerka pruskog bankara, protestanta i esejiste i prevodioca Franca Esela. Često je sam Stefan voleo za sebe da kaže: moj život je počeo u godini revolucije. I sama ta činjenica determinisaće njegov život. Ceo život će se zalagati za revoluciju. Stefanov ujak vaspitavao ga je da bude ateista.
stefan esel
stefan esel

Stefan Esel je odrastao u vili nadomak Minhena. Roditelji su se razveli 1934. godine. Majka je emigrirala u Francusku. Diplomirao je filozofiju 1932.godine. Sve vreme čita dela Marsela Prusta u originalu ili na nemačkom, jer je Stefanov brat prevodio dela ovog autora na nemački. 1937. Stefan i zvanično dobija francusko državljanstvo. Po izbijanju Drugog svetskog rata jasno je stao uz De Gola. Stefan beži u Marsej, međutim kasnije je bio i u logoru. Iz logora beži 1944.godine. Njegova diplomatska karijera počinje odmah nakon rata, a traje sve do 1985.godine. Prvi angažman ima u Kini, potom je pozvan na osnivanje Ujedinjenih Nacija, zatim je bio ambasador u Alžiru. Jedan je od autora Univerzalne deklaracije o pravima čoveka.. Kada je Fransoa Miteran preuzeo vlast u Francuskoj, imenovao ga je za doživotnog počasnog ambasadora. Tih godina u izveštaju ''Odnos Francuske sa ostalim zemljama u razvoju'', napisao je da francuska politika mora da odbaci bilo kakvo samozadovoljstvo. Udovac je postao još 1985. godine, međutim, ponovo se oženio 1989. godine. 1993. je predstavljao Francusku na Međunarodnom kongresu Ujedinjenih nacija o pravima čoveka koja je održana u Beču. Nosilac je više odlikovanja. Kada je zvanično otišao u penziju to je dobro iskoristio, jer je sada mogao otvoreno da kritikuje svako društvo, pa i francusko kada krši ljudska prava. 2008. godine kritikuje Sarkozija zbog odnosa prema imigrantima. Autor je više eseja, knjiga. Ipak dve njegove knjige, jedna iz 2010. i jedna iz marta 2011. smatraju se njegovim najvećim delima, a mnogi ih smatraju i komunističkim manifestima 21. veka.
esel
esel

Njegove knjige: Tourbillon de la vie, Danse avec le siècle (autobiographie), Seuil, 1997, Dix pas dans le nouveau siècle, Seuil, 2002, Ô ma mémoire: la poésie, ma nécessité,2002, Citoyen sans frontières, 2008, Indignez-vous!, 2010. Engagez-vous ! 2011, imale su nekoliko izdanja do sada. Ove dve poslednje su najznačajnije.

Na pitanje: Koji su bili odlučujući razlozi za vašu posvećenost miru? Stefan odgovara: ''Ja nikada nisam bio militaristički, niti nacionalistički nastrojen. Rođen sam u Nemačkoj, obrazovao se u Francuskoj, a mnogo boravio u SAD-u. Dakle, od početka, mir je za mene bilo nešto što treba izgraditi i već tada smo svi znali da to nije nimalo lako. '' Na pitanje Šta vidite kao najveće prepreke miru u XXI veku, Stefan kaže: ''kao najveću pretnju miru vidim etničke sukobe, naravno oni su najviše prisutni u Africi i Aziji. '' A na pitanje šta je za njega mir, Esel kaže: ''Reč mir ne možemo tako lako da razumemo. Mir ne predstvalja samo odsustvo rata. Muškarci su po prirodi nasilni, a samo sprečavanje tog nasilja je mir po sebi.''

Esel više nije u obavezi da ikome išta dokazuje, ali smatra da mu je obaveza da podseti gde se nalaze granice ljudskosti.

Umesto Sarkozijevog šupljeg slogana "raditi više i zaraditi više", kojim se rad svodi samo na novac, Esel smatra da bi nacija mogla pre da se okupi oko ideje "raditi više i deliti bolje" 

"Rasrdite se" (Indignez-vous, Edition Indigene), politički pamflet Stefana Esela, pojavio se u francuskim knjižarama 20. oktobra prošle godine. Za samo 80 dana, ova knjižica se prodala u tiražu od 950.000 primeraka, postavši tako ne samo najveći francuski izdavački uspeh 2010. godine nego i društveni fenomen. U čemu leži uspeh pamfleta dugog 32 strane i prodavanog za tri evra? Određeni analitičari smatraju da je u pitanju spoj malog broja strana, niske cene i komercijalnog naslova, međutim, problem je mnogo složeniji. Ideja za ovu knjižicu nastala je iz kratkog govora Stefana Esela maja 2009. godine na visoravni Glier, jednom od legendarnih mesta francuskog Pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata. Izdavač, inače vrlo angažovan u borbi za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo, ponudio je Eselu da proširi govor i objavila ga u malom tiražu od osam hiljada primeraka. Danas, kada je broj prodatih kopija 120 puta premašio prvi tiraž, za pamflet su se zainteresovali izdavači iz petnaestak zemalja sa više kontinenata, što dokazuje da su nepravde toliko velike i neizdržive da se društvo, na svim meridijanima, svakoga dana sve više cepa. Motiv ove knjige je: ''Želim vam svima da imate motiv za rasrdjenost. To je dragoceno. Kada vas nešto rasrdi kao što je mene rasrdio nacizam, onda postajete borbeni, jaki i angažovani.''
knjga
knjga

Procenjujući da se sloboda danas ogleda u ekonomiji finansijera i da je stavljena na raspolaganje samo nekolicine posednika, on zaključuje da takve prilike nisu pomirljive ni sa jednakošću, niti sa bratstvom. Zato Esel poziva na "gandifikaciju" i "mirnu pobunu", u kojoj bi rasrđenost bila ključ angažovanja. Izbacujući druge motivacije koje bi mogle da se pretvore u političku akciju - osvešćivanje, racionalna odluka, ljubav prema pravdi i istini - on smatra da građani ne bi trebalo da se prepuste vladajućim strukturama, nego da se organizuju kroz velike međunarodne društvene forume i tako sebi da otvore puteve neophodnih ekonomskih obnova.

Stefan Esel smatra da je od 1948. godine učinjen značajan progres - dekolonizacija, ukinuto ropstvo, ukinute smrtne kazne, ukidanje rasne segregacije, pad nacizma, pad Berlinskog zida - međutim, ta tendencija je zaustavljena i okrenuta u suprotnom pravcu od 2000. godine. Od 2000. do danas Evropa ima mnogo vlada koje su desničarske, a sam temelj EU jeste neka vrsta socijalizma i levica. Po njegovom mišljenju, na početku 21. veka, prekretnica je bila dolazak Džordža V. Buša na čelo SAD-a, 11. septembar i vojna intrvencija u Iraku. "Nalazimo se na pragu, izmedju užasa prve decenije i mogućnosti narednih decenija. Međutim, potrebno je verovati; potrebno je, uvek, nadati se", zaključuje Esel, dodajući da se današnje političke i ekonomske strukture nalaze se u velikim problemima jer ne znaju da reše nove probleme, pre svega, zaštitu planete i raspodelu bogatstva.
 
Ovo se danas u Francuskoj širi kao nekakav društveni pokret, a knjiga je postala manifest. Francuska je zemlja veoma poznata po angažovanju radnika, seljaka, i običnih ljudi. Nedavno su se okupili i protestvovali zbog lošeg tretmana prema starima u gerontološkim centrima, a juče je bio i veliki protest, od oko dve hiljade ljudi za odbranu francuskog jezika. Knjiga i misao se šire čitavim svetom, što nam pokazuje da su problemi svuda slični, a da za rešavanje istih treba da se rasrdimo.
 
 
 

AtačmentiKomentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 16:57 19.06.2011

Rave on!


fantomatsicna fantomatsicna 00:02 20.06.2011

Re: Rave on!

Zato Esel poziva na "gandifikaciju" i "mirnu pobunu", u kojoj bi rasrđenost bila ključ angažovanja. Izbacujući druge motivacije koje bi mogle da se pretvore u političku akciju - osvešćivanje, racionalna odluka, ljubav prema pravdi i istini - on smatra da građani ne bi trebalo da se prepuste vladajućim strukturama, nego da se organizuju kroz velike međunarodne društvene forume i tako sebi da otvore puteve neophodnih ekonomskih obnova.


Ne bih mogla vise da se slozim sa njim ..aktuelno i u nasoj danasnjoj drzavi gde gradjani nesto ocekuju...ali od koga..kao da i oni sami nisu deo svoje drzave i zivota u njoj
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 09:28 20.06.2011

Re: Rave on!

isto kaze i ovo

''građani ne bi trebalo da se prepuste vladajućim strukturama, nego da se organizuju kroz velike međunarodne društvene forume i tako sebi da otvore puteve neophodnih ekonomskih obnova.''
nikolic777 nikolic777 08:37 20.06.2011

pobunite se...

Knjiga i misao se šire čitavim svetom, što nam pokazuje da su problemi svuda slični, a da za rešavanje istih treba da se rasrdimo.


i to nam je pokazao covek koji se sa De Golom borio za neki bolji svet pitajuci se sta mi danas dozvoljavamo odnosno pristajemo
preporuka za tekst
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 09:27 20.06.2011

Re: pobunite se...

tako je, i u svojim memoarima de gol kaze:
''pour toute ma vie, j'avais une certaine idee pour la france.''
hvala.
kick68 kick68 03:11 25.06.2011

hvala

Knjiga i misao se šire čitavim svetom,

Hvala sto si omogucio da ideja stigne i do nas.
Ravnodusnost i opsta amnezija vladaju svuda, anestezirani smo. Planeta zaista treba da se razdrma, u pravu je covek. I mora da krene u pravcu pomirenja razlicitih kultura. Nema nam druge.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana