Nauka| Sex| Umetnost| Život

Izuzetnost (II) - Alan Tjuring

vladimir petrovic RSS / 23.06.2011. u 14:05

 Glumica je više od žene, glumac je manje od muškarca (Oskar Vajld)

1. Za mnoge je jun - Gay Pride Month, odnosno vreme održavanja Parada ponosa, širom Evrope i sveta.

U Hrvatskoj su upravo održana dva takva hepeninga (u Splitu i Zagrebu; smejao sam se kada sam čitao jedan komentar Borisa Dežulovića na tu temu), a ovih dana parade se uveliko održavaju u još nekim susednim zemljama (Austrija, Madjarska, Bugarska). Takodje, održavaju se i u Kanadi i Americi, od Toronta do San Franciska i Njujorka. (U velikom Njujorku sve je veliko - pa Parada ponosa traje čitavu sedmicu).

Kada će se održati Parada ponosa u Beogradu - ne znam, ali podržavam njeno održavanje, kao što sam to činio i prošle godine, mada nisam bio u mogućnosti da lično prisustvujem.

Informacije oko održavanje Parada ponosa i reakcije u javnosti širom planete podsetiše me na to da homoseksualnost još uvek (dakle i na početku XXI veka) zadaje probleme nekima u meri da ne znaju kako da se ponašaju. U svojoj mentalnoj ograničenosti oni su protiv, idući tako daleko da veruju da homoseksualci per se čak ugrožavaju opstanak čovečanstva (sic), zato što iz takvih veza obično ne dolaze deca, ali shvataju da ima sve više onih koji insistiraju da se poštuju sveukupna ljudska prava, naročito prava onih

koji su u manjini. S tim u vezi, ja sam od onih koji veruju da ekstremni oblici homofobije polako pripadaju prošlim (nepovratnim) vremenima, da se stvari ipak kreću napred, te da otvorena homofobija na svetskoj razini polako gubi bitku, mada sam svestan da nema izgleda da će uskoro i - potpuno nestati, ako ikada do toga i dodje. A luta continua.

A kako sam prošle sedmice bio u fazonu fenomena „izuzetnosti", pišući sa ljubavlju o Marini Abramović, ovom prilikom nastavljam sa pisanjem na tu temu podsećanjem na jednog genijalnog čoveka iz sveta matematike, koji je svojevremeno tragično stradao u Engleskoj samo zato što je bio i - gej.

2. Breme izuzetnosti je, kao što se zna, izuzetno teško. Stoga se dogadja da neki izuzetnici završavaju tragično (u dešperaciji svojoj, oni smatraju da su životne priče sa hepiendom više namenjene - običnom svetu).

U vidu imam, dakle, jednog engleskog genijalca, prema kome je majka Engleska krajnje nemilosrdno postupila, bukvalno ga oteravši u ranu smrt u njegovoj 41. godini; učinila je to iako je bila svesna da njegova seksualna orijentacija nije imala nikakvog uticaja na sve ono mnogo što je on do svoje četrdesete godine uradio za svoju otadžbinu i svet. Naime, u pitanju je bio jedan od najumnijih sinova Engleske, čovek koji je umnogome doprineo svojim izuzetnim matematičkim znanjem da se, recimo, Drugi svetski rat završi ranije nego što je očekivano, te je zbog toga smatran nacionalnih herojem. A naročito je dao veliki doprinos stvaranju inteligentnih mašina - računara, te ga mnogi danas smatraju ocem računara (Father of Computer Science), jer je otkrio mnoge bitne zamisli koje će postati osnova za sve buduće računare.

Sramni postupak Engleske prema svom izuzetno darovitom pojedincu/ matematičaru, taj drastičan slučaj njene netolerancije, nije se dogodio u nekim davnim vremenima njene bogate povesti, koja je puna tragičnih sudbina; bilo je to 1954. godine, dakle na početku druge polovine XX veka. A Engleska je ovog genijalca oterala u smrt samoubistvom onda kada je on bio u punom naponu snage, premda postoje sumnje da je to njegovo samoubistvo bilo - inscenirano. Formalno, sve je uradjeno tako što je nečasni i nehumani postupak prema njemu izveden shodno jednom engleskom zakonu starom više od četiri veka, po kome se (muška) homoseksualnost oštro kažnjavala, u zemlji za koju se zna da su mnogi njeni kraljevi, visoka arostokratija, pisci i drugi umetnici i političari bili - homoseksualci. To je onaj famozni zakon po kome je, uostalom, uništen i Oskar Vajld (Oscar Wilde); taj zakon će biti stavljen van snage tek 1967. godine, što je, na sramotu Velike Britanije, jer predstavlja preveliko kašnjenje u odnosu na druge velike evropske nacije.

Alan Tjuring (Turing, 1912-1954).

Ko je bio Alan Tjuring? Bio je matematičar, logičar, kriptoanalitičar, vizionar i jedan od tvoraca modernog računara i kompjuterske nauke, kao i gej - ispred svog vremena. Na jednoj spomen ploči u njegovu čast, nedavno postavljenoj u Mančesteru, na čijem univerzitetu je proveo svoje poslednje godine, piše: "Father of Computer Science. Mathematician. Logician. Wartime Codebreaker. Victim of Prejudice".

 

U Srbiji je nedavno objavljena knjiga o Tjuringu (Heliks, Smederevo 2010), pod nazivom "ČOVEK KOJI JE SUVIŠE ZNAO - Alan Tjuring i otkriće računara" od američkog profesora Dejvida Livita (David Leavitt: The Man Who Knew Too Much).

Godine 1937 Tjuring je objavio svoj poznati rad "O izračunljivim brojevima" (On Computable Numbers), u kome je iznosio zamisli o izračunljivim brojevima i računarskoj mašini; odnosno koncept univerzalne mašine. (Izmedju ostalog govorio: "Prema mojoj definiciji, broj je izračunljiv ako njegove decimale  može da ispiše mašina").

Alan Tjuring je zaslužan za razbijanje nemačkih vojnih šifara tokom Drugog svetskog rata. Naime, tada dvadesetsedmogodišnji Tjuring probio je tzv. „Enigmu", šifre Vermahta s kojima su komunicirale nemačke podmornice i s lakoćom potapale angloameričke brodove. Time je spasio hiljade savezničkih života, a neki smatraju da je on doprineo skraćenju Drugog svetskog rata isto onoliko koliko i tadašnji premijer Vinston Čerčil (Churchill).

Medjutim, njegovom matematičkom umu je razbijanje neprijateljskih šifara za vreme rata bio samo jedan vid ispoljavanja genijalnosti. On je dao teorijsku pozadinu za kompjutersku revoluciju koja će uslediti. (Pre njega je bilo osmišljeno nekoliko računara, kao što je Bebidžov /Charles Babbage/ kompjuter, ali su oni uvek pri računu izvršavali isti sled funkcija, te bili nesposobni da rešavaju druge probleme).

On je postavio, posle rata, osnove veštačke inteligencije i konstruisao mašinu koja „misli" na smislen način, koja će biti preteča kompjutera. (U svom radu "Računarske mašine i inteligencija" /Computing machinery and intelligence/, iz 1950. godine, Tjuring iznosi svoje razmišljanje: "Predlažem da razmotrimo pitanje da li mašine mogu misliti. Najpre, trebalo bi definisati značenje termina "mašine" i "misliti").

Tjuring je radio i na matematičkoj biologiji; kažu da je uočio, medju prvima u svetu, da jednostavne matematičke jednačine mogu da opišu razne vidove biološkog sveta. Dalje je smatrao da bi jednostavan matematički opis mogao da se da i za tajanstveni proces u embrionu (morfogeneza). Tako je 1952. godine objavio rad s prvim matematičkim objašnjnjem za morfogenezu (The Chemical Basis of Morphogenesis). Kako analitičari to opisuju, Tjuringove jednačine su prvi put suštinski opisale kako bi biološko sistem mogao da se samoorganizuje, polazeći od toga da se od nečeg što je bezoblično mogu  razviti oblici. Tako iz jednostavnih procesa, vodjenih prostim jednačinama iznenadno nastaje složenost. Naravno, danas se mnogo više zna o morfogenezi, ali Tjuringova zamisao da je „u pozadini jedan jednostavan matematički proces" je bila revolucionarna, kao i da se matematika može primeniti i tamo gde nikada ranije nije korišćena.

Tjuringova mašina nije stvarno napravljena, ali je unela revoluciju kao koncept - praktično je definisala ono što će kasnije biti shvaćeno kao kompjuterski algoritam. On je potom radio na razvoju mašine ACE (Automatic Computing Machine), a osmislio je i tzv. Tjuringov test. Osmislivši i Univerzalnu Tjuringovu mašinu postavio je temelj za ono što će kasnije biti softver računara.

Radeći na razvijanju „veštačke inteligencije", umeo je u zanosu da kaže: "One day ladies will take their computers for walks in the park and tell each other, 'My little computer said such a funny thing this morning!'", te se pitao, u momentima svoje naučničke zanesenosti, da li bi jednog dana računari mogli uživati - u jagodama sa šlagom.

Mada presudno značajan i za razvoj kompjutera i za robotiku, a uz to, i britanski ratni heroj, zbog svoje seksualne orijentacije Alan Tjuring je doživeo tragičan kraj.

Naime, kada je bio na putu da dodje do još nekih velikih otkrića, jedna tragedija mu je razorila život. Kao homoseksualac, Turing je postao žrtva otrovne kombinacije predrasuda i nauke. Policija je 1952. godine otkrila da je Tjuring imao kratku ljubavnu vezu sa jednim devetnaestogodišnjim mladićem, iz radničke sredine Mančestera, koji je uhvaćen kako sa nekim svojim drugarom, provaljuje u Tjuringovu kuću. Sud je zaključio da je Tjuring kriv što je zloupotrebio svoje visoko obrazovanje da zavede maloletnika, pa je osudjen za narušavanje javnog morala, odnosno delo „velike nepristojnosti" (Act of gross indecency), kao što je pedesetak godina pre njega bio slučaj sa O. Vajldom. Tom prilikom bio je stavljen pred izbor - da prihvati odlazak na robiju ili, pak, da se podvrgne primanju hormonskih (estrogenskih) injekcija kako bi se „izlečio" od - homoseksualnosti. Izabrao je ovo drugo. Te injekcije su na njega delovale kao hemijska kastracija. Imale su i ponižavajuće neželjene efekte. Vitki atleta (redovno je praktikovao džoging) se ugojio, grudi su mu počele rasti, postao je impotentan, te je upao u stalnu depresiju. Vlasti su ga kastrirale i tako što su ga stavile pod stalni nadzor, te je izgubio svoju slobodu, jer nije mogao da se kreće kud god želi. Bio je prognan iz vodećih istraživanja. Počeo je polagano zapadati u očaj, pa su neki poverovali da će završiti kao neki drugi veliki matematičari (Kantor, Gedel), koji su skončali u ludilu. Tako je 7 juna 1954. godine (navodno) izvršio samoubistvo, zagrizavši jabuku u koju je bio ubrizgan cijanid.

Njegova smrt se smatra samoubistvom, mada on uopšte nije bio tip osobe koja bi oduzela sebi život. Nije ostavio oproštajno pismo. Njegova majka i neki prijatelji širili su priču da uzrok Tjuringove smrti nije bilo samoubistvo, već naučni eksperiment koji je pošao naopako (on je u kući držao mnoge hemikalije, uključujući i cijanid), pošto je imao strast prema naučnim eksperimentima. Bilo kako bilo, i danas, neki britanski mediji, kada govore o tragičnom Tjuringovom kraju, izražavaju sumnju da je dragovoljno izvršio samoubistvo, te imamo formulacije u stilu:  "Probable suicide by cyanide poisoning"... "In 1954 he died of cyanide poisoning, an apparent suicide", "Његова смрт је проглашена самоубиством". To je bilo vreme vrhunca hladnoratovske histerije i homofobije u Vel. Britaniji, kada su neki britanski špijuni, oko Gaja Berdžesa (Guy Burgess), homoseksualca, prebegli 1951. godine u tadašnji SSSR pa je postojala mogućnost da Tjuring dospe u sovjetske ruke, što Britancima nikako nije odgovaralo. U vladinim krugovima, kao i u popularnim medijima, postojala je tada bojazan od "homoseksualnih izdajnika", te je Tjuring tim više strogo nadziran. Stoga neki ne isključuju mogućnost i da je ubijen, odnosno da su ga tajne službe nagovorile da se ubije.  

Ima i onih koji veruju da je priča o Tjuringovom samoubistvu putem zagrižene jabuke prethodno umočene u cijanid, bila jasna aluzija na otrovanu jabuku u jednom od njegovih omiljenih filmova, Diznijevoj Snežani i sedam patuljaka, čemu njegovi biografi pridaju veliki značaj.

S obzirom na ovakav njegov kraj (hapšenje i samoubistvo), u godinama koje su sledile njegov doprinos razvoju modernog računara je bio minimalizovan, pa ponegde čak i ignorisan. Zasluge za ideje koje su originalno bile Tjuringove često su pripisivane Dž. Nojmanu, njegovom profesoru sa Prinstona. Tek pošto su dokumenti u vezi s Tjuringovim radom na razbijanju nemačke "Enigme" tokom Drugog svetskog rata postali dostupni javnosti, i nakon dobre Tjuringove biografije Endrua Hodžiza, iz 1983. godine, velikom naučniku i misliocu Tjuringu  odate su zaslužene počasti. Danas se on s pravom smatra jednim od dvadesetak najvećih naučnika XX veka.

Pitanje se samo od sebe postavlja za Englesku: zašto je, s vremenom na vreme, razapinjala po jednog čoveka zbog „greha" mnogih? Tim pre što  ima mišljenja, kao što je gore pomenuto, da je u toj zemlji muška homoseksualnost učestalija nego u nekim drugim velikim evropskim zemljama. Tako je Montgomeri Hajd (H. Montgomery Hide) u pravu kada kaže: „British cultural history would be all but incomprehensible without reference to the homosexual proclivities of some of her greatest masters".

Svestan svoje situacije, Tjuring je, uoči smrti, umeo da se gorko našali na svoj račun, pa je u pismu jednom prijatelju stavio ovaj zajedljiv silogizam: "Tjuring veruje da mašine mogu da misle/ Tjuring leže s muškarcima/ Prema tome, mašine ne mogu da misle", iz bojazni da bi njegove ideje mogle biti izopštene samo zbog njegovog - seksualnog ponašanja.

Mada nijednog momenta tokom života Tjuring nije zažalio zbog činjenice da je bio gej (on svoju homosekualnost nije skrivao, mada je nije ni isticao, već ju je smatrao normalnom, kako je govorio,  poput kose na glavi, a niko ne nalazi za shodno da posebno ističe da ima kosu), ima verovanja da je u poslednjim danima života zažalio što nije bio prihvatio robiju, umesto podvrgavanje hemijskoj kastraciji. Govorio je sebi: "Nikada ne možemo biti sigurni da nismo napravili grešku". Pritom mu se sve vreme činilo da su ga iz društva i nauke proterale i izopštile "sile koje su ga smatrale opasnim".

U  2009. godini, mnogi koji misle o Tjuringu kao mučeniku i žrtvi predrasuda uputili su peticija Vladi Velike Britanije da se posthumno izvini Alanu Tjuringu zbog toga što je bio proganjan kao - homoseksualac; ispisivani su i graffiti u stilu: I'll never forgive the English for what they did to Turing. Premijer Gordon Braun (Brown) je tada izrekao (dugačko) izvinnjenje Alanu Tjuringu, u ime vlade Velike Britanije i svoje, usput opisujući svojevremeno tretiranje Tjuringa od strane nadležnih organa kao - užasavajući. Izmedju ostalog u izvinjenju stoji i ovo: „Mnogi su organizovano zahtevali pravdu za Alena Tjuringa i priznanje da se sa njim postupilo na užasan način. Uprkos činjenici da je Tjuringu sudjeno po zakonu koji je bio važeći u njegovom vremenu i tome da ne možemo sat vratiti unazad, način kako se sa njim postupilo bio je, naravno, krajnje nepošten i meni je drago što imam priliku da kažem kako mi je duboko žao, meni i svima nama, za ono što mu se dogodilo. Stoga, u ime Britanske vlade i u ime svih onih koji žive u slobodi zahvaljujući Alanovim postignućima, počastvovan sam da kažem: žao nam je, zasluživao si da se s tobom postupa mnogo, mnogo bolje".

P. S. Na današnji dan  - 23 juna, pre 99. godina, rodio se Alan Tjuring, pa mi je to bio povod da napišem ovaj omaž (hommage) tom velikom čoveku.

Iduća godina, povodom stogodišnjice njegovog rodjenja, biće u mnogim zemljama sveta obeležena kao "Godina Alana Tjuringa" .  

 

N. B.

Ako bismo poverovali Vajldu (videti gornji motto) da je glumac manje od muškarca, mogli bismo analogno shvatiti, iz Tjuringove tragične priče, da  i matematičar može biti - manje od muškarca.

Izgleda da je u pitanju bilo rašireno pogrešno uverenje da su predstavnici pojedinih profesija i zanimanja kao što su glumci, baletani, unutrašnji dekorateri, modni dizajneri, mornari, kelneri, muzičari i još neki, naklonjeniji - homoseksualnosti. Današnja naučna istraživanja pokazuju da homoseksualaca ima, u malom postotku, u svim segmentima društva - od rudara, seljaka, fizičkih radnika, šofera, boksera, zanatlija do najviših intelektualaca i genijalaca.

Atačmenti



Komentari (180)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 14:32 23.06.2011

Kramer protiv Kramera

Očekujem ozbiljan odgovor Strongman sa tekstom "Karleuša je spasila Rim"
elis elis 14:51 23.06.2011

Re: Kramer protiv Kramera

expolicajac
Očekujem ozbiljan odgovor Strongman sa tekstom "Karleuša je spasila Rim"


Au, što volim ovakve bravure Ex, okrenuo si ih driblingom sve, k'o Hase nekad, na džepnoj maramici.
mikulamali mikulamali 14:46 23.06.2011

PitanjCe

Cini mi si se da si malo rasplinuo u ovoj tvojoj prici...imam par pitanja. Ako:
1. ne podrzavam paradu ponosa
2. PROTIV sam nasilja prema homoseksualcima
3. ne smatram homoseksualnost kao nesto normalno
4. JAKO MI JE ZAO zbog ovog sto se desilo Tjuringu...
...da li sam ja onda mentalno ograniceni homofob? Hvala unapred na dijagnozi.
elis elis 14:54 23.06.2011

Re: PitanjCe

mikulamali

...da li sam ja onda mentalno ograniceni homofob?...


Nisi. Sledeći!
mikulamali mikulamali 14:59 23.06.2011

Re: PitanjCe

elis


Nisi. Sledeći!


Hvala ali cini mi se da ste vi samo lekar opste prakse. Petrovic je izgleda specijalizirao...sta?
elis elis 15:08 23.06.2011

Re: PitanjCe

mikulamali
elis


Nisi. Sledeći!


Hvala ali cini mi se da ste vi samo lekar opste prakse. Petrovic je izgleda specijalizirao...sta?



vladimir petrovic vladimir petrovic 15:35 23.06.2011

Re: PitanjCe

mikulamali
... Cini mi si se da si malo rasplinuo u ovoj tvojoj prici...imam par pitanja

Ovo je blog o nesrećnoj sudbini Alana Tjuringa, a samo usputno dodire i pitanje održavanja Parada ponosa.

Zato mi je drago da vidim da kažeš ovo pod br. 4
JAKO MI JE ZAO zbog ovog sto se desilo Tjuringu...


Drago mi je i ovo, pod br. 2
PROTIV sam nasilja prema homoseksualcima


a uvažavam, believe me, i ovo pod br. 3

ne smatram homoseksualnost kao nesto normalno


jer svako ima pravo na svoje mišljenje. Prema tome, manje je bitno da li se ja slažem sa ovim ili ne (a ne slažem se), ali uvažavam tvoje mišljenje, dok ga ne promeniš, he, he, he...

(Ja smatram da je homoseksualnost jedan od varijeteta čovekove seksualnosti, a imam u vidu i da je njih samo oko pet posto u društvu, dakle oni predstavljaju časnu manjinu. Uvažavajmo ih!)

Ja nisam ovde da budem advokat gejeva, daleko od toga (idi na blog kod Pedje Azdejkovića, on je aktivista), ali sam izneo svoj stav (to činim samo jednom godišnje - prošle godine u ovo vreme, uoči održavanja Parade ponosa u Beogradu i sada).

Ali, ponavljam, namera mi je bila da pišem o Alanu Tjuringu, a nisam to mogao a da ne pominjem činjenicu da on jeste bio gej, i da mu se to o glavu obilo, jer je nastradao u 41. godini života. Ali to nije bila njegova krivica, već krivica Engleske!

N. B.
Pošto si prvi put došao na moj blog, pozdraviću te sa fotkom jedne od izvrsnih skulptura engleskog skulptora Henrija Mura (Moore). Ja, koji nisam ljubitelj engleskog slikarstva, veoma volim Murove skulpture.




aleksanadar aleksanadar 17:04 23.06.2011

Re: PitanjCe

...da li sam ja onda mentalno ograniceni homofob?


Не, ти си слободоумни хомофоб, тј. хомофоб савремених, широких схватања!

Слажем се углавном са тобом, уз ове допуне: 1. не подржавам "Параду поноса", јер је сматрам кичерајском (дакле, моји су разлози естетске природе), али истовремено не подржавам ни њену забрану; 3. не сматрам хомосексуалност нити нормалном, нити перверзном појавом; под 2. и 4. се слажем, апсолутно.

Уистину, зашто се хомофобима приписије истовремено све што је реакционарно и назадно?

Увиђам да је то зато: што је сама хомофобија нешто назадно и реакционарно.
(О, зар вас ово "назадно" не подсећа на не тако давна времена, када је утврђивана "морална" и "политичка" подобност, и када је "неподобнима" приписавана реакционарност?)

Да ли идеологија људских права ( = "дати свакоме све што пожели" ) предвиђа и право на сопствено мишљење и неслагање?


nurudin nurudin 17:08 23.06.2011

Re: PitanjCe

mikulamali

...da li sam ja onda mentalno ograniceni homofob?...


Nisi. Sledeći!




Бога ми, као је кренула дискусија, бојим се да ће се лоше свршити
aleksanadar aleksanadar 17:13 23.06.2011

Re: PitanjCe

ali uvažavam tvoje mišljenje, dok ga ne promeniš, he, he, he...



...а када промени мишљење - нећеш га више уважавати?

(Толеранција изнад свега!)
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:15 23.06.2011

Re: PitanjCe

Aleksanadar
... Не, ти си слободоумни хомофоб, тј. хомофоб савремених, широких схватања!


mikulamali mikulamali 17:21 23.06.2011

Re: PitanjCe

Hvala na dobrodoslici i jos vise na uljudnom odgovoru. Drago mi je da uvazavas moje misljenje kao sto i ja uvazavam tvoje iako se ne slazemo, a vervatno se necemo nikada ni sloziti oko ovih pitanja. Ja sam reagovao i napisao komentar prvenstveno zbog tvoje olako izrecene konstatacije o mentalnoj ogranicenosti homofobiji onih koji se ne slazu sa odrzavanjem gey parada. Ja sebe i pored dijametralno suprotnog misljenja sto se ove manifestacije tice ne smatram homofobom. Sto se tice tog termina “vaijetet”, mnogo mi to lici na jos jednu izlizanu floskulu za kopju nisam siguran da se moze upotebiti u ovom slucaju (kao seksualni varijetet). Nisam ni ja siguran da znam tacnu definiciju ovog pojma a li jag a shvatam kao neku razlicitost u okviru normalnosti, tipa: u familiji u kojoj su svi crne boje kose, rodi se plavo dete ( a otac nije postar Svedjanin), ili sa aspekta ukusa (sto opet seksualnost nije, kao odgovor onima koji tvrde da je to ekvivalentno tome da neki ljude vole plavo, a neki roze…) da u nekom plemenu koje iskljucivo jede biljnu hranu, bude neko bi jeo samo meso. Ne znam da li sam u pravu, ali ja tako zamisljam varijetet. U pogledu seksualnosti je upotreba tog termina apsolutno neprimerena.
To sto je SZO skinula homoseksualnost sa liste bolesti apsolutno ne mora da znaci da ona to nije. To je jednostavno stvar dogovora, koji je iz ko zna kojih razloga (znam kojih razloga, ali bi se moja dijagnoza od mentalnog ogranicenog promenila na paranoicnog i sklonog teorijama zavere) koji je rezultirao jednim ”dekretom” sa kojim ja imam pravo da se uopste ne slozim. Mogu oni sutra da kazu i da rak nije bolest ili da je limun ljubicast a ne zut, i mi, zbog mogucih posledica, zatvaramo oci i prcamo o ljubicastom limunu, ali ce on uvek biti zut i samo zut. Ukoliko ga genetski ne modifikuju.
Stvar je jasna, jasna je razlika izmedju tolerancije i prihvatanja homoseksualaca, za sta se zalazem i vrlo agresivne kampanje promovasanja homoseksualnosti koa neceg normalnog, sa cim ne mogu da se slozim.
Ako podjem od sebe, mogu da kazem da sam kratkovid i da nsim sociva, ali ne mogu da kazem da sam u tom pogledu zdrav i da ne bih voleo da se resim tih sociva ili da mi dete bude kratkovido. Normalno je videti dobro, a ne biti corav. Ali ne zelim da zbog toga sto ne vidim dobro budem maltretiran. Drugi primer: pusac sam. Losa navika koje nikako da se resim. To sto dobar deo pusi, uklucujuci mene ne moze da dovede do zakljucka da je pusenje noramlno. Nasim plucima ne treba dim iz bilo cega nego samo i iskljucivo kiseonik. Zato ne zelim da promovisem pusenje i da trujem ljude oko sebe vec izadjem na terasu. Treci primer: kao i vecina ostalih muskih svinja lozim se na sex sa dve zene i na lezbejske scene. Sta cu, slabost ljudska. Ali ako me pitas da li je lezbejstvo normalna stvar, naravno da cu reci da nije. Da li bih voleo da mi cerka bude lezbejka? Boze sacuvaj, nikako. A ako me pitas da li bih je izbacio na ulicu I odrekao je se, odgovor je isti- Boze sacuvaj, nikako. Slicnih primera ima koliko 'oces.
Razumes sta zelim da kazem?
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:28 23.06.2011

Re: PitanjCe

Nurudin
... Бога ми, као је кренула дискусија, бојим се да ће се лоше свршити

Nemoj da me plašiš, još mi je u sećanju onaj blog o NK, kojom prilikom je bilo i nedoličnih i zlonamernih komentara.

Možda sam pogrešio što sam uopšte spojio Alana Tjuringa sa pitanjem Parada ponosa? Tako mi se to namestilo, samo od sebe, inače mi nije bila namera, jer blog o Tjuringu nosim u glavi već dugo... a danas je godišnjica njegovog rodjenja, pa koristim taj povod...

Da okrenem na drugu stranu, oko umetnina.
Poznato je da u Srbiji (mada se to retko dogadja) ima kradje metalnih skulptura. To se dogadja i u Vel. Britaniji.



Ova skulptura, koja se nalazila na imanju H. Mura, bila je - ukradena. A teška je dve tone i njena vrednost se procenjuje na 3 miliona funti.
Srećom, pronadjena je, a da nije bila - pretopljena.

Evo engleskog teksta:
One of the most audacious British art thefts, the disappearance of a two-tonne Henry Moore sculpture worth £3m, has been solved by police, who believe that the internationally revered Reclining Figure sculpture was melted down and sold for no more than £1,500.
aleksanadar aleksanadar 17:30 23.06.2011

Re: PitanjCe

To sto je SZO skinula homoseksualnost sa liste bolesti...


...између осталог, показује да медицина периодично мења мишљење. (Медицина је, не тако давно, имала другачије мишљење... Не само о овом питању.)

Дакле, могуће је да ће, за годину-две или деценију, медицина изаћи са новим, досад непознатим (и невиђеним) мишљењем.

А ми, обични грађани (и смртници) - дакле: незналице, лаици, аналфабете - верујемо на реч медицини, као врхунском ауторитету.

Има, међутим, једна ствар која се обично, у оваквим разговорима, не разматра: политичка мотивисаност лекарског налаза.




jxxx jxxx 17:45 23.06.2011

Re: PitanjCe

>1. ne podrzavam paradu ponosa
2. PROTIV sam nasilja prema homoseksualcima<

Ne znam za mentalna ogranicenja i ostalo, ali ova dva zajedno mogu da idu samo uz dozu licemerja, jer su kontradiktorni.

(1.) predstavlja nasilje, ne fizicko, ali sistemsko - prosto, pretpostavljam da se svodi na "da svi glasaju o tome, ja bi protiv". Dovoljno glasova, i prava ljudi bi bila narusena.

Doci ce dan kad ce oni "protiv" biti cudni koliko i neko ko bi danas rekao "ja sam protiv sajma meda".

OSIM, naravno, ako linija razmisljanja ne ide ovako: meni se to ne svidja, ali shvatam da slobode ljudi koji ne ugrozavaju tudje slobode ne treba da budu ugrozena, niti uostalom predmet ikakvog glasanja.


>3. ne smatram homoseksualnost kao nesto normalno

A ovo je jednostavno ignorisanje rezultata istrazivanja iz svih relevantnih naucnih disciplina. Ravno je, ne znam, "smatram da je paradajz stetan za ishranu ljudi". Dok ga vi ne jedete, nema problema, ali ako krenete u javnost sa tim, nema svrhe da se bunite jer "ovi ljudi nece da me ostave na miru da mislim sta god ja hocu" kad krenu da vam pisu odgovore.
docsumann docsumann 18:33 23.06.2011

Re: PitanjCe

(Толеранција изнад свега!)


Tolerancija ili smrt !
aleksanadar aleksanadar 18:52 23.06.2011

Re: PitanjCe

Tolerancija ili smrt !


Демократија - то сам ЈА!
mikulamali mikulamali 18:55 23.06.2011

Re: PitanjCe

jxxx
>1. ne podrzavam paradu ponosa
2. PROTIV sam nasilja prema homoseksualcima

Ne znam za mentalna ogranicenja i ostalo, ali ova dva zajedno mogu da idu samo uz dozu licemerja, jer su kontradiktorni.



>3. ne smatram homoseksualnost kao nesto normalno

A ovo je jednostavno ignorisanje rezultata istrazivanja iz svih relevantnih naucnih disciplina.


1.Ne razumem zasto su ti prve dve tvrdnje kontradiktorne? Protiv sam gej parade jer verujem da te parade vise nemaju za cilj (ako je tog cilja uopste i bilo) da se bore za prava homoseksualaca, vec upravo ono sto sam vec rekao-prihvatanje homoseksualnosti kao neceg normalnog i potpuno jednakog sa heteroseksualnosti. Sto bi rekao autor bloga, gledanje na to kao na neki varijetet.

3. Kojih relevantnih naucnih rezultata??? Dajte mi barem jedan.
mikulamali mikulamali 19:08 23.06.2011

Re: PitanjCe

aleksanadar
To sto je SZO skinula homoseksualnost sa liste bolesti...


...између осталог, показује да медицина периодично мења мишљење. (Медицина је, не тако давно, имала другачије мишљење... Не само о овом питању.)

Дакле, могуће је да ће, за годину-две или деценију, медицина изаћи са новим, досад непознатим (и невиђеним) мишљењем.

А ми, обични грађани (и смртници) - дакле: незналице, лаици, аналфабете - верујемо на реч медицини, као врхунском ауторитету.

Има, међутим, једна ствар која се обично, у оваквим разговорима, не разматра: политичка мотивисаност лекарског налаза.





Sad bi ti neko rekao da nauka ne moze da menja misljenje, vec da ona moze samo da napreduje... Ali fora je u tome sto je cela ta prica o skidanju sa liste bolesti proizvod jednog dogovora. kao kad se na nekom kongresu sastanu staticari i kazu: "e od sad ce se kretanje suprotno smeru kretanja kazaljke na satu smatrati pozitivnim matematickim smerom, i obrnuto". I od tada svi tako racunaju. Ovde kod mene u Kanadi, posto ima toliko bolesno debelih ljudi samo su odecu velicine XL prekrstili u L, a L u M itd...sad svi nose jednu velicinu manje, ali od toga nisu ni malo smrsali...
kazu jos da ce do 2020 broj obolelih od dijabetesa tip 2 biti oko 50%. I znate sta rade? Pomeraju gornju granicu za secer u krvi, naravno navise i svi ce da budu zdravi. Jer zaboga to sto si dijabeticar (citaj:homoseksualac) ne ugrozava nikoga, prema tome -sve je to varijetet u granicama normalnog!
petar_p petar_p 19:28 23.06.2011

Re: PitanjCe

hahaha, svidja mi se ovaj XL->L, L->M princip!! To je isto kao ono: "star je onaj ko ima 10 godina vise od mene" : )
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:28 23.06.2011

Re: PitanjCe

Mikulamali
... Ne razumem zasto su ti prve dve tvrdnje kontradiktorne? Protiv sam gej parade jer verujem da te parade vise nemaju za cilj (ako je tog cilja uopste i bilo) da se bore za prava homoseksualaca, vec upravo ono sto sam vec rekao-prihvatanje homoseksualnosti kao neceg normalnog i potpuno jednakog sa heteroseksualnosti. Sto bi rekao autor bloga, gledanje na to kao na neki varijetet.


Evo jednog klipa o Alanu Tjuringu, s tim što se pri kraju govori o rdjavom tretmanu gejeva uopšte, sa nekim zabrinjavajućim podacima.
Da li je to tačno, odnosno da li ćemo se složiti sa iznetim je stvar svakog pojedinca za sebe:

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:23 23.06.2011

Re: PitanjCe

Jxxx
... Ne znam za mentalna ogranicenja i ostalo, ali ova dva zajedno mogu da idu samo uz dozu licemerja, jer su kontradiktorni.

Slažem se.

Zapravo, dobro je da razgovaramo.

kaldorei kaldorei 23:00 23.06.2011

Re: PitanjCe

mikulamali
...da li sam ja onda mentalno ograniceni homofob? Hvala unapred na dijagnozi.

ja velim da si homofob.
resto si sam sebi prikačio.
nikola_kovac nikola_kovac 01:36 24.06.2011

Болест

Окарактерисати хомофобе и као ментално и као ограничене је погрешно. Прво, реч ограничено има омаловажавајући тон, а и сви имамо своје границе, па су сви људи ограничени. Ја више волим да користим реч утренираност. Друго, код хомофоба није проблем у менталној, него афективној сфери, недостатак емпатије. Тако да се може рећи: емпатијски неутренирани хомофоб.

Када су све остале приче у питању мора се увек имати у виду да:

не постоје тачни одговори; постоје само интерпретације!

Нпр. шта је болест? То ме увек подсети на један споредни лик из филма "Солиста" (2009). Жена има халуцинације, гласове који је теше; када је ставе на лекове ти гласови нестану и њој то смета. Приликом тумачења појма болести, увек треба имати у виду интерпретацију са становишта самог човека, тј. болесника. Шта то значи? Ако сам човек нешто што поседује не доживљава као болест (дисфункцију свог организма), онда то није болест. Не може се лечити човек који себе не доживљава болесним, то је онда тровање или злостављање. Евентуално се може убеђивати да је болестан (како би прихватио туђу интерпретацију). Међутим, појам болесног се не може наметати и ако неки хомосексуалац себе не доживљава болесним, онда он није болестан. Тачка.
nikola_kovac nikola_kovac 01:37 24.06.2011

Толеранција

Ја бих заиста волео да се коначно отвори питање толеранције према хомофобима!?!

Предуго се ћути о том проблему.
uninamama uninamama 07:37 24.06.2011

Re: PitanjCe

mikulamali
...pogledu seksualnosti je upotreba tog termina apsolutno neprimerena.
To sto je SZO skinula homoseksualnost sa liste bolesti apsolutno ne mora da znaci da ona to nije. To je jednostavno stvar dogovora...

Potpuno je nebitno da li se zove bolest ili varijetet ili poremećaj ili kako god... Poenta je da se ljudi rađaju kao homoseksualci ili ne. Mislim da većina homofoba ima strah da će gej parada nekako učiniti njegovu decu homoseksualcima. I zato su takvi. A neće! To je ono što moramo da ih naučimo i onda će argumenti za i protiv gej parade biti normalni i moći ćemo da o tome diskutujemo.
fantomatsicna fantomatsicna 09:56 24.06.2011

Re: PitanjCe

da je limun ljubicast a ne zut, i mi, zbog mogucih posledica, zatvaramo oci i prcamo o ljubicastom limunu, ali ce on uvek biti zut i samo zut


Protestvujem protiv generalziovanja porodice limuna
petar_p petar_p 14:53 23.06.2011

kad je tema parade u pitanju

i kad god o tome razmisljam, nalazim se u problemu: kako da budem protiv, a da ne budem protiv? tj. kako da budem protiv, a da ne budem za one koji su protiv? Brine me ta zaostrenost situacije u mnogim segmentima tzv. modernog zivota...
elis elis 14:57 23.06.2011

Re: kad je tema parade u pitanju

petar_p
i kad god o tome razmisljam, nalazim se u problemu: kako da budem protiv, a da ne budem protiv? tj. kako da budem protiv, a da ne budem za one koji su protiv? Brine me ta zaostrenost situacije u mnogim segmentima tzv. modernog zivota...


Upotrebio si ključnu reč - život.
Stvar je u tome što ni maloumni desničari, ni agresivni homoseksualci ne žele život, već takmičenje. Njima nije bitno trčati, već samo i jedino prvi proći kroz cilj.
aleksanadar aleksanadar 19:00 23.06.2011

Re: kad je tema parade u pitanju

tj. kako da budem protiv, a da ne budem za one koji su protiv?


Ако добро разумем ово питање, оно би могло да буде другачије формулисано овако:

Како да се заузимам за једну исправну ствар, ако ту ствар заступају и они са којима немам ништа заједничко, тј. они који, иначе, заступају становиште супротно мојем?


То, чини ми се, у политичком животу (чији смо сви учесници, хтели - не хтели) није тако ретка дилема.


Ево, рецимо, колега Аздејковић је недавно написао блог у којем објашњава зашто треба рећи "НЕ" - НАТО-пакту... што, колико знам, заступа и тајно друштво "1389". Очигледно, колега Аздејковић је ишао за својим ставом, не и за друштвом...
valhalen valhalen 14:56 23.06.2011

Lični razlozi

Vladimire, ti svakako smatraš da ni Tjuringa u smrt nije oteralo društvo, nego da se ubio iz "duboku ličnih" razloga. Naime - nema ničeg političkog u hemijskos kastraciji. Pa to je sasvim privatan problem, ne?
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:16 23.06.2011

Re: Lični razlozi

valhalen
... Vladimire, ti svakako smatraš da ni Tjuringa u smrt nije oteralo društvo, nego da se ubio iz "duboku ličnih" razloga. Naime - nema ničeg političkog u hemijskos kastraciji. Pa to je sasvim privatan problem, ne?


Ne banalizuj stvari. Ne reaguj na nivou pučkoškolca.

Prošli put ja sam lepo napisao, za dobronamerne, da se ne slažem s tim da su SVA samoubistva izazvana društveno-političkim pritiscima.
Imao sam u vidu činjenicu da ima, recimo, i samoubstava zbog ljubavnih jada i drugih, koja nemaju ama baš ništa sa uslovima u kojima se živi.

Podsećam da je Ljuboten napisao

... Сваког самоубицу убило је друштво у коме је живео.

a ja sam na to reagovao ovako:

Vladimir Petrović:
Uz sve uvažavanje, slobodan sam da se sa ovim ne složim.
Ja se prilično bavim suicidima i dobro znam da ima mnogo slučajeva u kojima se nikako ne bi moglo reći da su reakcija na društvene uslove, i tako to.


A onda sam pomenuo i Mišimu, iznoseći da se on ubio prvenstveno iz ličnih razloga.

Ti si tu priliku, Valhalene, iskoristio da me na prizeman način vredjaš i omalovažavaš, valjda u nameri da kažeš da je moje razmišljanje na nivou debila.

Zato sam ućutao, jer to nije bila polemika, to je bilo prostačko napadanje sa tvoje strane. A nisam hteo ni zloupotrebiti blog Nurudina za ubedjivanje sa onim ko je zadrt i ne želi da čuje moje argumente. A argumenti su mi, pored ostalih, bili da sam citirao mišljenja dvojice najboljih Mišiminih biografa. Medjutim, tebi to ništa nije značilo.

Meni tvoj način komuniciranja ne odgovara.

Mislio sam da te banujem, jer nisi dobrodošao na moj blog, a ipak nisam to učinio, računajući da imaš obraza i da ćeš staviti prst na čelo, pa shvatiti da onoliko vredjanja koja si mi bio uputio prošli put nije bilo OK, osim ako tada nisi bio - pijan.

A ovaj blog sam upravo napisao, pored ostalog i da pokažem da ima i samoubistava u koja čoveka tera država.

Samo budala može da veruje da postoji samo jedan tip samoubica, odnosno da samo jedni razlozi teraju ljude da se ubiju.

elis elis 15:22 23.06.2011

Re: Lični razlozi

vladimir petrovic
...
Imao sam u vidu činjenice da ima i samoubstava zbog ljubavnih jada i drugih, koja nemaju ama baš ništa sa uslovima u kojima se živi.


Vladimire, izuzev drkanja, svaka je ljubav društvena. A i drkanje je na neki način društveno...
docsumann docsumann 15:40 23.06.2011

Re: Lični razlozi

Vladimire, izuzev drkanja, svaka je ljubav društvena. A i drkanje je na neki način društveno...


nsarski nsarski 15:46 23.06.2011

Re: Lični razlozi

A i drkanje je na neki način društveno...

Sve zavisi od toga koliko naplacujes za ruke (u ovoj krizi je to bitna stavka).
docsumann docsumann 15:51 23.06.2011

Re: Lični razlozi

Sved zavisi od toga koliko naplacujes za ruke u ovoj krizi.


50% od cijene materijala
nikola_kovac nikola_kovac 01:40 24.06.2011

Re: Lični razlozi

Samo budala može da veruje da postoji samo jedan tip samoubica.


Као и то да је самоубиство искључиво краткотрајан процес. Шта је са нпр. енормним преједањем, пушењем, дрогирањем или седењем на ладан бетон (шалу на страну, има толико примера да се људи несвесно/намерно разбољевају).
maksa83 maksa83 12:40 24.06.2011

Re: Lični razlozi

или седењем на ладан бетон

A tek koliko je života odnela i civilizacija satrla promaja samo zato što je ljudi nisu shvatali dovoljno ozbiljno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:51 24.06.2011

Re: Lični razlozi

Maksa83
... A tek koliko je života odnela i civilizacija satrla promaja samo zato što je ljudi nisu shvatali dovoljno ozbiljno.


Tell me about it!

Promaju su izmislili hipohondri.

Evo šta kaže Vukajlija:

"Promaja je najveći strah Srba. Srbi se plaše promaje više nego dušmana, kolere ili političara. I na najmanje strujanje vazduha u prostoriji skaču kao opareni i sklanjaju se sa promaje ili zatvaraju vrata ili prozor. Oni dobrovoljno pristaju da klime i ventilatori duvaju direktno u njih, ali kada je promaja u pitanju to je druga priča. Od detinjstva nas plaše nečim što nazivaju facijalis. Čak nam i demonstriraju kako će nam se lice ukočiti i kako ćemo izgledati strašno. Prete nam i upalom ušiju, mozga, ukočenjem mišića, oduzimanjem delova tela. Kud promaja okom tud mi skokom. Mrdne li se malo zavesa na 40 stepeni i dune li kroz kuću, nastaje opšta pometnja, veća nego da je tu zavesu pomerio masovni ubica koji se iza nje sakrio u nameri da nas sve istranžira".
freehand freehand 16:21 24.06.2011

Re: Lični razlozi

maksa83
или седењем на ладан бетон

A tek koliko je života odnela i civilizacija satrla promaja samo zato što je ljudi nisu shvatali dovoljno ozbiljno.

Natruhe zajebancije koja provejava iz tvog posta govore mi kako nisi svestan da ta priča ima tužan kraj...
(pogledati: Wikipedia, Pokojni Pera)
looping looping 15:09 23.06.2011

Mene

realno bas briga za paradu i ko ce na njoj da se sepuri i koju ce poruku da salje svetu o demokratiji.
BTW Ovi englezi drze lekcije o demokratiji a stvarno su teski dushmani.
Neka izbaci neko primer iz Srbije gde su vlasti zlostavljale ove koji su drugaciji.
docsumann docsumann 15:34 23.06.2011

Re: Mene

Mene
realno bas briga za paradu i ko ce na njoj da se sepuri i koju ce poruku da salje svetu o demokratiji.


realno baš me briga i za prava crnaca, žena, osoba za posebnim potrebama, Palestinaca, Srba u Hrvatskoj ... boli me uvo za sve

Neka izbaci neko primer iz Srbije gde su vlasti zlostavljale ove koji su drugaciji.


koje ove, Albance ?!

vladimir petrovic vladimir petrovic 15:42 23.06.2011

Re: Mene

docsumann
... realno baš me briga i za prava crnaca, žena, osoba za posebnim potrebama, Palestinaca, Srba u Hrvatskoj ... boli me uvo za sve


Neki se baš tako ponašaju.
-----------------------------

Ova skulptura se zove Double Oval:

elis elis 15:43 23.06.2011

Re: Mene

docsumann
... boli me uvo za sve...


Konačno da neko kaže nešto pametno na ovom B92
docsumann docsumann 15:49 23.06.2011

Re: Mene

elis

boli me uvo za sve...


Konačno da neko kaže nešto pametno na ovom B92


ups, zaboravio sam da potpišem citat

V
looping looping 16:40 23.06.2011

Re: Mene

boli me uvo za sve


Parade ce sve da rese! A posle parade kud koji...sakrijte se po rupama svi razliciti.
ps.
Milicija radi samo u vreme parada. U svim drzavama bez izuzetka.
docsumann docsumann 16:47 23.06.2011

Re: Mene

Parade ce sve da rese! A posle parade kud koji...sakrijte se po rupama svi razliciti.


neće, naravno. to je tek jedan korak u osvajanju prava homoseksualaca.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:32 23.06.2011

Re: Mene

looping
... BTW Ovi englezi drze lekcije o demokratiji a stvarno su teski dushmani.


Slažem se.

Mislim da u svetu nema neke druge zemlje koja je tako rigidno postupila sa svojim "prekršiocima pristojnosti" (gross indecency) kao što je Engleska postupila sa Vajldom i Tjuringom (o njima znamo, a sigurno je bilo i drugih, manje poznatih).

Bili Piton Bili Piton 10:32 24.06.2011

Re: Mene

docsumann
Parade ce sve da rese! A posle parade kud koji...sakrijte se po rupama svi razliciti.


neće, naravno. to je tek jedan korak u osvajanju prava homoseksualaca.


Parade i ne postoje da bi išta rešile, one su simbol LGBT borbe za jednaka prava i ništa drugo.
filantrop filantrop 05:07 25.06.2011

Re: Mene

Parade i ne postoje da bi išta rešile, one su simbol LGBT borbe za jednaka prava i ništa drugo.


tako je

i dok se vi tamo jos bavite >parada da ili ne<
lgbt prava u drugom delu sveta napreduju li napreduju
veceras je moj state odobrio gej brak, do sad je bio dp.


http://www.cnn.com/2011/POLITICS/06/24/new.york.gay.marriage/index.html?hpt=hp_t1


najlepse od svega je sto su ga odobrili republikanci!!

kad su i oni shvatili da su lgbt prava osnovna ljudska prava
ne vidim sto se srbija ne moze


baj baj
idem na ulicnu zurku!!!

ziveli lgbt!!!!
maksa83 maksa83 05:16 25.06.2011

Re: Mene

lgbt prava u drugom delu sveta napreduju li napreduju

filantrop filantrop 05:19 25.06.2011

Re: Mene

maksa83
lgbt prava u drugom delu sveta napreduju li napreduju




bice makso
bice i tamo
ne znam kad
ali bice
morace
progres se ne moze zaustaviti
vec samo privremeno usporiti ili omesti
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:37 25.06.2011

Re: Mene

Filantrop
... kad su i oni shvatili da su lgbt prava osnovna ljudska prava


ne vidim sto srbija ne moze


Naravno da može i Srbija, samo ona to čini u najvećem broju slučajeva sa zakašnjenjem, jer sile koje vuku nazad su još jake.

Medjutim, ma koliko sporo, i u Srbiji se stvari (ipak) kreću napred.

veceras je moj state odobrio gej brak, do sad je bio dp.


Dobro, u Srbiji se još ne razmišlja o ozakonjenju istopolnih brakova, to je daleko, ali će i to doći na dnevni red.

Podsećam da sam ja u ovom blogu govorio i o krajnje nehumanom ponašanju Engleske prema Alanu Tjuringu.

A prošle godine, novoizabrani britanski prvi ministar Dejvid Kameron napravio je prijem u Broju 10 (Dauning strit) povodom predstojeće gej-parade u Londonu. Tom prilikom obećao je izgradnju religioznih objekata u kojima bi se venčavali gej parovi i najavio je promene više zakona kako gej populacija ne bi bila nimalo diskriminisana i kako bi mogla živeti na način koji je izabrala, shodno svojoj različitosti.

Eppur si muove!
aleksanadar aleksanadar 09:14 25.06.2011

Re: Mene

Tom prilikom obećao je izgradnju religioznih objekata u kojima bi se venčavali gej parovi...


Занимљиво.

А како се та религија зове?


vladimir petrovic vladimir petrovic 11:31 25.06.2011

Re: Mene

Tom prilikom obećao je izgradnju religioznih objekata u kojima bi se venčavali gej parovi...


Aleksanadar... Занимљиво.

А како се та религија зове?


Anglikanska.
Sve se menja, sem kamenja...

A evo i ove vesti:

British PM Tackles Homophobia with Downing Street Reception
June 21, 2011 11:35 AM EDT
UK Prime Minister David Cameron will highlight homophobia Wednesday when he hosts an evening reception for gays in the world of sport, media and politics... Inviting gay celebs to Downing Street was a regular occasion in the days of the more liberal Labour government, first under Tony Blair and then Gordon Brown, but it's a riskier step for Conservative PM Cameron...
(za ceo clanak evo linka)
aleksanadar aleksanadar 11:46 25.06.2011

Re: Mene

Anglikanska.


Англиканци су хришћани? Или нису?

П.С.
Ево још једне свеже вести: "Руски тајкун Прохоров на челу Партије исправног циља"

Партија исправног циља! То, некако, обећава.
docsumann docsumann 16:17 23.06.2011

Operacija "Ultra"

Inače prve korake u razbijanju poruka šifrovanih pomoću Enigme su napravili poljski matematičari, a Francuzi i Englezi su se pobrinuli da to ostane sakriveno od Njemaca.

Tjuringova zamisao da se iza složenih proces kriju jednostavni matematički principi je do punog izražaja došla u teoriji haosa.

Na primjer, Mandelbrotov skup, kao nesagledivo kompleksna struktura se dobija iz posve jednostavne matematičke petlje zapisane u dva kratka reda.
nsarski nsarski 16:28 23.06.2011

Re: Operacija "Ultra"

Na primjer, Mandelbrotov skup, kao nesagledivo kompleksna struktura se dobija iz posve jednostavne matematičke petlje zapisane u dva kratka reda.


z'->z^2+c

Jedan red.
docsumann docsumann 16:32 23.06.2011

Re: Operacija "Ultra"

z'->z^2+c

Jedan red.


jedan, bogumi
milisav68 milisav68 17:16 23.06.2011

Re: Operacija "Ultra"

docsumann
z'->z^2+c

Jedan red.


jedan, bogumi

Numeš da brojiš.
antioksidant antioksidant 17:19 23.06.2011

Re: Operacija "Ultra"

nsarski
Na primjer, Mandelbrotov skup, kao nesagledivo kompleksna struktura se dobija iz posve jednostavne matematičke petlje zapisane u dva kratka reda.


z'->z^2+c

Jedan red.

sve zavisi koliko se popije pred gledanje
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:38 23.06.2011

Re: Operacija "Ultra"

Docsumann
... Inače prve korake u razbijanju poruka šifrovanih pomoću Enigme su napravili poljski matematičari


Da.
Poljski inicijalni doprinos se pominje u obema Tjuringovim biografijama (ovoj na srpskom, pod nazivom Čovek koji je suviše znao, kao i onoj koju je napisao Endru Hodžiz, a koja se smatra izuzetno dobrom, jedino joj zameraju što je preobimna, čini mi se preko 600 strana, a možda i više).

docsumann docsumann 22:12 23.06.2011

Re: Operacija "Ultra"

z'->z^2+c

Jedan red.


jedan, bogumi

Numeš da brojiš.


pa u drugom redu je stajalo - B.Mandelbrot
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:58 24.06.2011

Re: Operacija "Ultra"

AO
... sve zavisi koliko se popije pred gledanje


Za tebe, kao dobrog porodičnog čoveka, evo jednog ranog Henrija Mura, iz vremena kada se za porodicu govorilo "La sacra famiglia":


mrale54 mrale54 19:11 23.06.2011

ja bih da pitam

....da ne lupam gluposti !
Koliko je prepiska izmadju M. Milankovica i Tatomira Andjelica 30-ih god. -pre objavljivanja " Matrica " Prof. Andjelica imala uticaj na rad Alana Turinga ??
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:47 23.06.2011

Re: ja bih da pitam

mrale54
... Koliko je prepiska izmadju M. Milankovica i Tatomira Andjelica 30-ih god. -pre objavljivanja " Matrica " Prof. Andjelica imala uticaj na rad Alana Turinga ??

Ovo nisam razumeo.
Elaboriraj malo, ukoliko se ne zezaš.
mrale54 mrale54 06:12 24.06.2011

Re: ja bih da pitam

vladimir petrovic
mrale54
... Koliko je prepiska izmadju M. Milankovica i Tatomira Andjelica 30-ih god. -pre objavljivanja " Matrica " Prof. Andjelica imala uticaj na rad Alana Turinga ??

Ovo nisam razumeo.
Elaboriraj malo, ukoliko se ne zezaš.


Ne zezam se . Posto sam ziveo sa cerkom Tatomira Andjelica , slucajno sam naleteo na neku prepisku plus jos neke papire koji su datirali negde pred rat , u kojima se pominje Turing . Kao vrhunski nepoznavalac te oblasti , logicno , nisam obratio paznju , ali , eto sad me ovaj tekst podseti na to , pa , reko' da priupitam ?
mrale54 mrale54 13:10 24.06.2011

Re: ja bih da pitam

vladimir petrovic
mrale54
... Koliko je prepiska izmadju M. Milankovica i Tatomira Andjelica 30-ih god. -pre objavljivanja " Matrica " Prof. Andjelica imala uticaj na rad Alana Turinga ??

Ovo nisam razumeo.
Elaboriraj malo, ukoliko se ne zezaš.

vladimir petrovic
mrale54

More , elaboriro , al' bi da pitam jos nesto - ako moze ??
Jel' ovo blog o Turingu , ili o pederima ?? Mislim , kud da se turim.....?
petar_p petar_p 19:53 23.06.2011

ima tu nesto

zanimljivo oko toga sta je u datom trenutku "drustveno prihvatljivo". Na primer, dok se gej parade slobodno organizuju npr. u Holandiji, u Srbiji izazivaju velike probleme. Takodje, po anketama, vecina gradjana u Srbiji misli da one (u Srbiji) nisu trenutno drustveno prihvatljive. E sad, ono sto mene zanima, to je kako gej aktivisti misle da nametnu drustvu sta treba da bude drustveno prihvatljivo? Jedini nacin je da se saceka da prodje vreme, i da se vidi da li ce nesto u novim okolnostima postati prihvatljivo ili ne. Insistiranje na paradi po svaku cenu lici mi na pokusaj da se taj proces skrati. Kao na primeru jezika: Crnogorci proglasili drzavnost, proglasili crnogorski jezik, i odmah izmislili 2 nova slova. U redu, ali takva resenja 'dekretom' nikada dobra nisu donela; isto tako ni parada pod policijskom pratnjom ne resava nista vec samo probleme stavlja pod tepih, gde cekaju da eskaliraju kada se za to ukaze prilika. Zbog tih 'precica' na ovim prostorima malo koje pitanje je ikada i reseno i na svakoj sledecoj krivini se ponovo sve raskopava... Ima Dzon Fante knjigu pod naslovom "Cekaj do proleca, Bandini". E pa, treba i tog stava ponekad biti svestan, rekao bih...
docsumann docsumann 20:38 23.06.2011

Re: ima tu nesto

Na primer, dok se gej parade slobodno organizuju npr. u Holandiji, u Srbiji izazivaju velike probleme. Takodje, po anketama, vecina gradjana u Srbiji misli da one (u Srbiji) nisu trenutno drustveno prihvatljive.


Po meni je ovo potpuna zamjena teza. Ne izazivaju gej parade problem, već militantne skupine koje imaju potrebu da se fizički obračunaju sa učesnicima istih.
Problem je u tome što znatan dio "neutralnih" blagonaklono gleda na ove što bi da biju. Pa se onda šalju nekakve poruke razuma - Vidite da vam to ne valja. Još će neko i da strada.
Stvarno ne mogu da sagledam odakle toliki animozitet. Pa čak i da je zvaničan stav medicinske struke da je homoseksualmost nešto skroz nenormalano, ne bi mi smetalo održavanje gej parade u mom gradu. Ljudi stupaju dobrovoljno u istopolne odnose, iz ljubavi ili gole strasti, svejedno je; ne prisiljavaju i ne maltretiraju nikoga da im se aktivno priključi.
Mislim, sve i da ne vidim smisao njihovog paradiranja ( a mislim da ga vidim vrlo dobro )- šta ja imam tu da im ga odobravam ili ne odobravam. Nije mi jasno ko tu mene ugrožava. Pa onda mudrovanja tipa - društvene okolnosti nisu još sazrele, ne treba prenagljivati, šta oni ustvari zaista hoće ...
Ne znam, ova tema na blogu je toliko puta prežvakavana, a mišljenja u vezi sa njom podjeljena i "ukopana" kao na onim seansama sučeljavanja četnika i partizana koja se svako malo tu dese.

Borba za ljudska prava znači borbu za prava svih koji se ne bore protiv prava drugih.

Drugu definiciju ne vidim.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:45 23.06.2011

Re: ima tu nesto

docsumann

Ne znam, ova tema na blogu je toliko puta prežvakavana, a mišljenja u vezi sa njom podjeljena i "ukopana" kao na onim seansama sučeljavanja četnika i partizana koja se svako malo tu dese.

Bez obzira na sva ta sučeljavanja, meni još uvek nije jasno ko su ustvari pederi, četnici ili partizani?
freehand freehand 21:58 23.06.2011

Re: ima tu nesto

petar_p
zanimljivo oko toga sta je u datom trenutku "drustveno prihvatljivo". Na primer, dok se gej parade slobodno organizuju npr. u Holandiji, u Srbiji izazivaju velike probleme. Takodje, po anketama, vecina gradjana u Srbiji misli da one (u Srbiji) nisu trenutno drustveno prihvatljive. E sad, ono sto mene zanima, to je kako gej aktivisti misle da nametnu drustvu sta treba da bude drustveno prihvatljivo? Jedini nacin je da se saceka da prodje vreme, i da se vidi da li ce nesto u novim okolnostima postati prihvatljivo ili ne. Insistiranje na paradi po svaku cenu lici mi na pokusaj da se taj proces skrati. Kao na primeru jezika: Crnogorci proglasili drzavnost, proglasili crnogorski jezik, i odmah izmislili 2 nova slova. U redu, ali takva resenja 'dekretom' nikada dobra nisu donela; isto tako ni parada pod policijskom pratnjom ne resava nista vec samo probleme stavlja pod tepih, gde cekaju da eskaliraju kada se za to ukaze prilika. Zbog tih 'precica' na ovim prostorima malo koje pitanje je ikada i reseno i na svakoj sledecoj krivini se ponovo sve raskopava... Ima Dzon Fante knjigu pod naslovom "Cekaj do proleca, Bandini". E pa, treba i tog stava ponekad biti svestan, rekao bih...

Dakle, i ti si liberal, samo vrlo specifičnog tipa.
Sad, ta tiha voda što breg roni - kolko bi, po tvom cenjenom mišljenju, ženama trebalo da izbore ravnopravnost metodom ćutanja pored šporeta?
I koliko bi dugo morali mentalno da pritiskaju radnici gazde preduzeća u kojima rade da bi ovi počeli da razmišljaju o dužini radnog vremena, visini nadnica, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, godišnjem odmoru?
Mis'im - stvarno veruješ da bi se ikad u istoriji ljudskog društva išta desilo bez bunta i pritiska?
petar_p petar_p 10:05 24.06.2011

Re: ima tu nesto

Pa eto, dole je neko postovao tekst Jovana Cirilova na tu temu i upravo je to ono sto sam hteo da kazem! Cirilov je, naravno, to mnogo bolje i detaljnije objasnio, i iz raznih uglova, ali to je bas to.
elis elis 10:42 24.06.2011

Re: ima tu nesto

freehand
petar_p
zanimljivo oko toga sta je u datom trenutku "drustveno prihvatljivo". Na primer, dok se gej parade slobodno organizuju npr. u Holandiji, u Srbiji izazivaju velike probleme. Takodje, po anketama, vecina gradjana u Srbiji misli da one (u Srbiji) nisu trenutno drustveno prihvatljive. E sad, ono sto mene zanima, to je kako gej aktivisti misle da nametnu drustvu sta treba da bude drustveno prihvatljivo? Jedini nacin je da se saceka da prodje vreme, i da se vidi da li ce nesto u novim okolnostima postati prihvatljivo ili ne. Insistiranje na paradi po svaku cenu lici mi na pokusaj da se taj proces skrati. Kao na primeru jezika: Crnogorci proglasili drzavnost, proglasili crnogorski jezik, i odmah izmislili 2 nova slova. U redu, ali takva resenja 'dekretom' nikada dobra nisu donela; isto tako ni parada pod policijskom pratnjom ne resava nista vec samo probleme stavlja pod tepih, gde cekaju da eskaliraju kada se za to ukaze prilika. Zbog tih 'precica' na ovim prostorima malo koje pitanje je ikada i reseno i na svakoj sledecoj krivini se ponovo sve raskopava... Ima Dzon Fante knjigu pod naslovom "Cekaj do proleca, Bandini". E pa, treba i tog stava ponekad biti svestan, rekao bih...

Dakle, i ti si liberal, samo vrlo specifičnog tipa.
Sad, ta tiha voda što breg roni - kolko bi, po tvom cenjenom mišljenju, ženama trebalo da izbore ravnopravnost metodom ćutanja pored šporeta?
I koliko bi dugo morali mentalno da pritiskaju radnici gazde preduzeća u kojima rade da bi ovi počeli da razmišljaju o dužini radnog vremena, visini nadnica, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, godišnjem odmoru?
Mis'im - stvarno veruješ da bi se ikad u istoriji ljudskog društva išta desilo bez bunta i pritiska?


Kad god se povede priča o dženderli pitanjima i ravnopravnosti na tom planu, ne mogu a da se ne setim kako su Mujo i Fata pili kafu jednog popodneva, nakon dvadeset godina braka. Posle tolikih godina priča se, naravno, u dobroj meri potroši. Sede oni tako u tišini, zadeverali se svako svojim mislima, ispijaju polako crni napitak iz fildžana, kad će Fata najednom: "Jel' bolan Mujo, šta ti voliš najviše u životu?" On je zbunjeno i iznenađeno pogleda, nejasno mu otkud takvo pitanje nakon tolikih godina zajedništva, al' joj ipak odgovori: "Pa pi..ku, bona ne bila, šta ću drugo voljet'." A Fata ga pogleda, onako sažaljivo, pa će više za sebe nego njemu: "E, asli ti nikad ku..ac nisi prob'o."
elis elis 19:59 23.06.2011

Beograde, Beograde, Tvoj zagrljaj...

i ljubav žele svi

Jeste da je ovo od prošle jeseni, al' moram i ovde postaviti...

Bio sam dečak u vreme kada su i Sovjetski Savez i Jugoslavija, ona pretposlednja, već bili osuđeni na smrt, ali im presuda još ne beše uručena. Sovjeti su nastojali da majskim paradama svog slavom ovenčanog oružja uplaše ostatak sveta, koji se i bez toga plašio ranjenog, obolelog i zbunjenog medveda, a Jugosloveni su istrajavali u verovanju da se pretnja upućuje prvo njima, pa tek potom Vašingtonu i Briselu. Jedne sam prilike, dok smo bili u poseti rođacima u Stocu, roditeljskim previdom izbegao lepi i zdravi običaj odstranjivanja dece iz prostorije u kojoj odrasli gledaju TV dnevnik, pa sam, listajući nekakav atlas u uglu sobe i ćuleći znatiželjne uši, čuo odrasle kako zabrinuto komentarišu prizore sa Crvenog trga kojim su se, pored tenkova, transportera, samohotki i drugih čudesa, kotrljali još i čudovišni lanseri nuklearnih raketa. A Zufa, rođak čiju partizanštinu nikad i ništa nije moglo pokolebati, uz napor koji iziskuje govorenje preko čašice loze, ubeđivao ih je: "Ma kakve rakete, ofarbali balvane pa ih vozaju."
Pa se sve nešto mislim, i u Beogradu danas izašli paradirat' pederi ofarbani u homoseksualce i skinse. A razdvajaju ih lepi mladići sa lisicama i velikim pendrecima...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:38 23.06.2011

Tjuring - Vajld - Ćirilov

Ne znam zašto, ali verujem da ni Tjuring, a ni Vajld, da su živi, ne bi učestvovali u paradama ponosa. Verujem da bi bili protiv te manifestacije, baš kao što je bio i g. Ćirilov protiv LGBT parade u Beogradu.

Isto tako verujem da bi i Tjuringa i Vajlda ovdašnji jurišnici među borcima za prava LGTB populacije, proglasili homofobima, kao što je to, onomad na TV, učinila Karleuša sa Ćirilovim.
predatortz predatortz 21:40 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Ne znam zašto, ali verujem da ni Tjuring, a ni Vajld, da su živi, ne bi učestvovali u paradama ponosa. Verujem da bi bili protiv te manifestacije, baš kao što je bio i g. Ćirilov protiv LGBT parade u Beogradu.


Javne manifestacije su uvek bile za fukaru. Gospoda ima svoje rezone.
docsumann docsumann 21:51 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Ne znam zašto, ali verujem da ni Tjuring, a ni Vajld, da su živi, ne bi učestvovali u paradama ponosa. Verujem da bi bili protiv te manifestacije, baš kao što je bio i g. Ćirilov protiv LGBT parade u Beogradu.


Smatram da ovdje nije problem u biti za, već ne biti protiv.

Ne mora mi se dopadati koncepcija gej parade, mogu smatrati da je takav način borbe kontraproduktivan za samu LGTB populaciju, ali mi moj osjećaj za društvenu pravdu ne dozvoljava da se suprostavljam želji drugih da javno demonstriraju svoje stavove na način na koji sami žele, a pogotovo s obzirom na pacifistički karakter tih demonstracija i rizik kojem se njezini učesnici sami izlažu.
predatortz predatortz 21:54 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Ne mora mi se dopadati koncepcija gej parade, mogu smatrati da je takav način borbe kontraproduktivan za samu LGTB populaciju, ali mi moj osjećaj za društvenu pravdu ne dozvoljava da se suprostavljam želji drugih da javno demonstriraju svoje stavove na način na koji sami žele, a pogotovo s obzirom na pacifistički karakter tih demonstracija i rizik kojim se njezini učesnici sami izlažu.


I ovo ima rezona...
mirelarado mirelarado 22:00 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

docsumann
Smatram da ovdje nije problem u biti za, već ne biti protiv.

Ne mora mi se dopadati koncepcija gej parade, mogu smatrati da je takav način borbe kontraproduktivan za samu LGTB populaciju, ali mi moj osjećaj za društvenu pravdu ne dozvoljava da se suprostavljam želji drugih da javno demonstriraju svoje stavove na način na koji sami žele.


Потпис и печат.
freehand freehand 22:07 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

predatortz
Ne mora mi se dopadati koncepcija gej parade, mogu smatrati da je takav način borbe kontraproduktivan za samu LGTB populaciju, ali mi moj osjećaj za društvenu pravdu ne dozvoljava da se suprostavljam želji drugih da javno demonstriraju svoje stavove na način na koji sami žele, a pogotovo s obzirom na pacifistički karakter tih demonstracija i rizik kojim se njezini učesnici sami izlažu.


I ovo ima rezona...

Ovo je jedini rezon.
Da izađeš i kažeš - braćo, komšije, prijatelji - ja sam peder i ne bojim se. Ne krijem se, i nisam tužan niti se stidim zbog toga što jesam.
Ja paradu tako shvatam i zato je podržavam.
Bez obzira koliko mi se gadi gomila gnjida koje se kače na PR gurajući se pred kamere i mikrofone sa svojim uveženim mišljenjima i podrškama koje nikome ne trebaju sem njima samima.
Što rek'o Kenedi - Ich bin ein Schwule!

P.S. Pedža, odabi od Ostoje!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:08 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

docsumann
Ne znam zašto, ali verujem da ni Tjuring, a ni Vajld, da su živi, ne bi učestvovali u paradama ponosa. Verujem da bi bili protiv te manifestacije, baš kao što je bio i g. Ćirilov protiv LGBT parade u Beogradu.


Smatram da ovdje nije problem u biti za, već ne biti protiv.


Ćirilov: "Protivnik sam paradiranja. Nisam za to da se seksualna orijentacija ističe bilo čime. Smatram da čovek ne treba da se određuje svojim seksualitetom."

Потпис и печат.


vladimir petrovic vladimir petrovic 22:22 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Vojislav Stojković
... Ne znam zašto, ali verujem da ni Tjuring, a ni Vajld, da su živi, ne bi učestvovali u paradama ponosa.

Ne znam za Vajlda, ali Tjuring svakako ne bi.

Ali, ja ne postavljam ovde stvar tako da treba da se izjašnjavamo ko jeste a ko nije za tzv. Parade ponosa.
Svakako da na tim paradama ima i onih koji nisu gejevi, i dobro je da je tako. S druge strane, sigurno je da mnogi gejevi ignorišu parade, i dobro je i da je tako.

O svrsishodnosti Parada ponosa može se diskutovati dan i noć i da se ne dodje do pametnog mišljenja.

Medjutim, ne sme se bagatelisati činjenica da Parade ponosa postoje u svim zemljama koje iole drže do sebe.
Pa shodno onoj "Kud svi Turci tu i mali Mujo", ne vidim razloga da Srbija treba da čeka da "sazreju" prilike, if ever...

Zar opet da budemo u okruženju onih koji to rade, a mi ne radimo? Ako Hrvatska, Madjarska, Bugarska, Grčka i drugi dalji susedi rade, ne vidim razloga da to ne treba raditi i u Srbiji. Jer, ako se ne radi, ne radi se samo zato što se ne sme, što nismo pravna država, što huligani biju i prebijaju...

Prema tome, ne bi trebalo gledati jednostrano na stvar. Naravno da je svaka parada ponosa pomalo kičerajska i smešna, ali se ne bi smelo govoriti da je besmislena. Možda nije dobro uporedjenje, ali mnogi su se smejali kada se proslavljao Dan žena, a danas sociolozi kažu da su te proslave Dana žena širom sveta imale efekta, believe me...

Na kraju, ja sam izneo svoje mišljenje - da podržavam Parade ponosa.
Ako drugi imaju bolje predloge kako da se popravi izuzetno težak položaj u kome se gejevi nalaze u mnogim društvima, neka izadje s tim predlozima, pod uslovom da to ne bude ono djilasovsko "neka rade šta hoće u četiri zida". To je neshvatanje problema, jer gejevi jesu diskriminisani (na poslu, prilikom traženja stana, u školi i drugde).

Da se razumemo: ja potpuno shvatam da je nekima homoseksualna ljubav per se degutantna i nenormalna. To nije sporno. (Postoje ljudi kojima je degutantno i neprihvatljivo i po nešto što rade momak i devojka, odnosno čovek i žena u krevetu, veruj mi, jer smatraju da, kako bi to Sinkler Luis rekao, "ljubav treba voditi po molitveniku" i nikakva izmotavanja nisu poželjna, he, he, he...). Sporno je da neki misle da zbog toga gejeve treba kažnjavati, fizički prebijati, ili "lečiti". Oni jesu malena manjina, ali ih treba prihvatati kao normalne ljude, sa svim pravima... A naučna istraživanja pokazuju da je u pitanju varijetet seksualnosti, u relativno malom postotku, te da ljudi ne postaju gejevi po svom izboru, već je to urodjeno.

S druge strane Parade ponosa valjda imaju za cilj da familijarizuju ljude sa postojanjem gejeva i potrebom da se priznaju njihova prava.

Ja bar tako svatam stvari, a ako me neko želi ispraviti ili dopuniti, ja sam voljan da saslušam.

Na kraju, da se vratim na ono najvažnije: pisao sam blog prvenstveno o Tjuringu, a samo USPUTNO o Paradama ponosa. Ne bih voleo da ovo što je USPUTNO ima prednost, he, he, he...

Kada budeš u Londonu, Vojislave, poseti Botaničku baštu (Kew), u kojoj ima nekoliko dobrih skulptura Henrija Mura. Evo jedne:




docsumann docsumann 22:22 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Ćirilov: "Protivnik sam paradiranja. Nisam za to da se seksualna orijentacija ističe bilo čime. Smatram da čovek ne treba da se određuje svojim seksualitetom."


Koliko sam ja shvatio ovaj članak, ovo je njegov lični odnos spram gej parade, a ne diktat drugima.

Ćirilov : Zbog toga se nadam da će se i u našoj sredini odnos prema ljudima drugačije seksualne orijentacije promeniti. Čestitam svim gej aktivistima koji imaju hrabrosti da se tome potpuno posvete. Ja nisam takav, nisam izabrao to da radim. Ne iz straha.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:41 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Freehand
... kolko bi, po tvom cenjenom mišljenju, ženama trebalo da izbore ravnopravnost metodom ćutanja pored šporeta?
I koliko bi dugo morali mentalno da pritiskaju radnici gazde preduzeća u kojima rade da bi ovi počeli da razmišljaju o dužini radnog vremena, visini nadnica, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, godišnjem odmoru?
Mis'im - stvarno veruješ da bi se ikad u istoriji ljudskog društva išta desilo bez bunta i pritiska?

Freehand
... Ovo je jedini rezon.
Da izađeš i kažeš - braćo, komšije, prijatelji - ja sam peder i ne bojim se. Ne krijem se, i nisam tužan niti se stidim zbog toga što jesam.
Ja paradu tako shvatam i zato je podržavam.


Dobro rečeno.



Ovu svoju bronzu Mur je nazvao: Nuklearna energija!

Hoću reći, svako gleda na stvari i pojmove svojim očima, zar ne?
Poželjno je da približavamo gledišta, ako je moguće, a nije neophodno da imamo istovetna gledišta. (Ne filozofiraj, Vladimire, kažem sebi dok ovo ispisujem!)

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:14 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

docsumann

Koliko sam ja shvatio ovaj članak, ovo je njegov lični odnos spram gej parade, a ne diktat drugima.



Naravno da je lični, ko je pominjao diktat?
docsumann docsumann 23:22 23.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Naravno da je lični, ko je pominjao diktat?


ja, ali nije u tome ključ, već u onom - drugima

naše mišljenje, naša stvar. naš odnos prema drugima, kao i njihov prema nama je "problem" čitavog društva.
nikola_kovac nikola_kovac 01:44 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

baš kao što je bio i g. Ćirilov protiv LGBT parade u Beogradu.

Ја, колико се сећам емисије на Б92, мислим да је Ћирилов изјавио да је ЗА манифестацију, али да је ПРОТИВ имена.

И да додам да се слажем са њим.

Како неко може вапити пред друштвом да га не злоставља за нешто за шта није одговоран (као што нико није одговоран за свој сексуални идентитет), а онда се истовремено поносити тиме што није резултат његових напора?!
aleksanadar aleksanadar 08:31 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

docsumann

Ne mora mi se dopadati koncepcija gej parade... ali mi moj osjećaj za društvenu pravdu...


Добро, шта ово значи - да ли ти се допада или не допада?


ovo je njegov lični odnos spram gej parade, a ne diktat drugima.


Па, какав би другачији однос могао бити. И овде, свако износи свој лични однос. Нема друге врсте односа.

aleksanadar aleksanadar 08:54 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Ћирилов изјавио да је ЗА манифестацију, али да је ПРОТИВ имена.


Име - "парада" - је катастрофално. Да су, барем, рекли: "демонстрација различитих" или нешто што би више упућивало на политички карактер целог подухвата (а ја схватам да је борба за права хомосексуалаца - политичке природе).

На шта асоцира термин "парада"? Да ли такав термин користе рудари у штрајку? Или просветни радници? Било која мањина која се бори за своја права?

Иначе, слике парадирања баш не говоре у прилог томе да учесници Параде изражавају само ово:

braćo, komšije, prijatelji - ja sam peder i ne bojim se. Ne krijem se, i nisam tužan niti se stidim zbog toga što jesam.


Напротив, сама Парада је прилика за егзибиционисте и воајере да изађу на јавну сцену. А егзибиционизам је, по себи, агресиван.



London, 2003


П.С.

Не знам да ли је неко, било где, споменуо могућност легалне, страначке и парламентарне борбе за права геј популације. Зашто геј-популација не оснује политичку странку? Или, зашто нека од постојећих странака не уврсти захтеве геј-популације у свој страначки и предизборни програм? (Ево, рецимо, странка г. Томе Николића би тиме, коначно, доказала неверним томама своју проевропску оријентацију.) То би било примерено.

(Наравно, уз претпоставку да се геј-посланици у некој будућој Скупштини не појаве у гаћама.)
petar_p petar_p 10:18 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Kada se pominju zemlje u okruzenju gde se parada organizuje: ima u centru Rotterdama spomenik koji predstavlja Deda Mraza koji drzi butt plug. Tamo je to ok, ne verujem da bi u Srbiji naislo na odobravanje. Isto tako gledam i na pitanje parade.
Bili Piton Bili Piton 10:36 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

predatortz
Ne mora mi se dopadati koncepcija gej parade, mogu smatrati da je takav način borbe kontraproduktivan za samu LGTB populaciju, ali mi moj osjećaj za društvenu pravdu ne dozvoljava da se suprostavljam želji drugih da javno demonstriraju svoje stavove na način na koji sami žele, a pogotovo s obzirom na pacifistički karakter tih demonstracija i rizik kojim se njezini učesnici sami izlažu.


I ovo ima rezona...


Ne da "ima rezona" nego je to - to.
aleksanadar aleksanadar 10:47 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov


ima u centru Rotterdama spomenik koji predstavlja Deda Mraza koji drzi butt plug.


"Видео сам слику која представља Роденова Мислиоца тачно приказаног, само како седи на клозетској дасци. Шала као шала. Можда и не насмејава. (Мене не много.) Али, без сумње, демонтира, демолира, ликвидира. Још једна упрљана светиња. (С чежњом очекујем тренутак када ће већ све светиње бити упрљане, када ће се истрошити капитал светиња, и када ће уметници морати сами нешто да измисле, нешто оригинално, уместо да се гоје прљањем онога што су други пре њих измислили. Прљање не тражи инвентивност, а поставши општи проседе, постало је и досадно, као све механичко.)"

Славомир Мрожек
"Мала писма"
Bili Piton Bili Piton 11:25 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Vojislav Stojković


Ćirilov: "Protivnik sam paradiranja. Nisam za to da se seksualna orijentacija ističe bilo čime. Smatram da čovek ne treba da se određuje svojim seksualitetom."


Ćirilov je u velikoj zabludi ako misli da svaki čovek (pa i on sam) - a naročito umetnik - već unapred nije odredjen svojim seksualitetom, budući da on definiše skoro kompletnu fizičku i emotivnu sferu interakcije pojedinca sa okruženjem.

Ko je na primer čitao njegovu poeziju može sa lakoćom da izvuče zaključak da je Ćirilov, bar u jednom trenutku svog života, imao ozbiljan problem s time što je homoseksualac. Homoseksualci s takvim unutrašnjim konfliktom će, sasvim razumljivo, zazirati od gej parade budući da ih ona nemilice suočava sa a) samim sobom, b) drugim homoseksualcima i c) okruženjem.
nikola_kovac nikola_kovac 11:49 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

a) samim sobom, b) drugim homoseksualcima i c) okruženjem.

Мислим да је претерано одмах геј противнике геј парада проглашавати да нису у складу са самим собом, са другим хомосексуалцима и окружењем. То изгледа као брзопотезна дисквалификација која је притом потпуно непотребна. На крају крајева, и заговорници геј параде:

а) су у неком тренутку свог живота имали проблем са собом (а врло вероватно га имају још увек, па се кроз разрачунавање са хомофобном средином, разрачунавају са хомофобијом у себи);
б) имају проблем са другим хомосексуалцима (противиницима геј параде);
в) имају проблем са окружењем.

И какве све ово везе има са Тјурингом?
Bili Piton Bili Piton 12:01 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

nikola_kovac

И какве све ово везе има са Тјурингом?


Pa dotakli smo Ćirilova, za trenutak.

Što se ostalog tiče, teško mi je da poverujem da postoji crnac koji može da ima nešto protiv recimo African-American Civil Rights pokreta a da nije ili čuknut u glavu ili da, actually, ima problem s tim što je crnac. Isto rezonovanje primenjujem i ovde.
valhalen valhalen 13:03 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

docsumann
Ne znam zašto, ali verujem da ni Tjuring, a ni Vajld, da su živi, ne bi učestvovali u paradama ponosa. Verujem da bi bili protiv te manifestacije, baš kao što je bio i g. Ćirilov protiv LGBT parade u Beogradu.


Smatram da ovdje nije problem u biti za, već ne biti protiv.

Ne mora mi se dopadati koncepcija gej parade, mogu smatrati da je takav način borbe kontraproduktivan za samu LGTB populaciju, ali mi moj osjećaj za društvenu pravdu ne dozvoljava da se suprostavljam želji drugih da javno demonstriraju svoje stavove na način na koji sami žele, a pogotovo s obzirom na pacifistički karakter tih demonstracija i rizik kojem se njezini učesnici sami izlažu.


Tačno tako. I ja smatram da je "Porodična šetnja" glupa i bezobrazna desničarska manipulacija "porodičnim vrednostima" u nacionalističke svrhe, ali ne pada mi na pamet da osporavam ustavno pravo na njeno održavanje. Svi građani imaju prava na slobodu okupljanja, kao i na slobodu govora, glasanje na izborima itd. Kako će to pravo iskoristiti je već njihova stvar.
docsumann docsumann 14:03 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Ne mora mi se dopadati koncepcija gej parade... ali mi moj osjećaj za društvenu pravdu...

Добро, шта ово значи - да ли ти се допада или не допада?


Mislio sam da je jasno da to uopšte nije bitno.

Al' evo, da ne ostanem dužan, ove balkanske manifestacije su mi skroz ok, oni zapadni karnevali mi baš nisu potaman.
ovo je njegov lični odnos spram gej parade, a ne diktat drugima.

Па, какав би другачији однос могао бити. И овде, свако износи свој лични однос. Нема друге врсте односа.


U redu, da pojasnim, vrlo moguće da se nisam adekvatno izrazio. Kako sam ja shvatio izrečeno - ovo je njegov intimni doživljaj gej parade, koji ni u jednom trenutku ne pretenduje da bude javni apel. Jel' sad jasnije ?

Inače, itekako ima drugih vrsta odnosa - po službenoj dužnosti, profesionalni ... npr. nisu svi policajci za vrijeme Slobovog režima bili sretni sa onim šta rade, ali su jednostavno morali kući donjeti neki hleb. Tako ni sada nisu baš svi policajci prezadovoljni time što obezbjeđuju gej paradu od linča.
aleksanadar aleksanadar 15:12 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

Kako sam ja shvatio izrečeno - ovo je njegov intimni doživljaj gej parade, koji ni u jednom trenutku ne pretenduje da bude javni apel.


Самим тим што је његов "интимни доживљај" објављен у једном масовном медију (новине или Интернет), престао је да буде "лични" и "интиман" и постао је јаван. А све што је јавно оставља извесне трагове у аудиторијуму. Дајући изјаву управо за један масовни медиј, Ћирилов је желео да се његов глас чује.

Није, дакле, Ћирилов мислио: "Ово је мој лични, интимни став, те ме, молим вас, не узимајте за озбиљно!"


itekako ima drugih vrsta odnosa


Ако добро разумем, то су такви "односи" где је глас наметнутог ауторитета надгласао онај унутрашњи, субјективни глас (савести). Наравно, има тога.

Али, овде смо сви (надам се) слободни од присиле и говоримо како желимо.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:29 24.06.2011

Re: Tjuring - Vajld - Ćirilov

aleksanadar

Али, овде смо сви (надам се) слободни од присиле и говоримо како желимо.


Sve je relaativno, moj aleksandre, pa i ova sloboda ovde.

Ako Kuća, čiji blog koristimo za iznošenje svog govora, zauzme generalni stav da platane u Bulevaru revolucije ne treba seći, te da je to atak na ekologiju... bla, bla... čik napiši blog da su paltani iz tog Bulevara bolesni i da je razumna odluka gradskih vlasti da ih treba poseći i zasaditi mlađe i zdrave.

Ako tako šta napišeš, iz mesta si najebao. Ali, zato će stotine blogova, kojima se osuđuje seča platana, danima, nedeljima i mesecima krasiti ovo mesto.

O paradi ponosa da i ne govorimo. Il si za paradu, il si homofob, nema treće.

Parafrazirao bih pitanje pok.Stojana Cerovića, počivao u miru, iz one nadaleko čuvene polemike među dotadašnjim istomišljenicima u "Vremenu":

"Može li se biti i protiv Slobodana Miloševića, a istovremeno i protiv intervencije NATO na SRJ?"
Naravno da može.

A može li se biti protiv kičerajske gej parade, a istovremeno protiv diskriminacije i svake vrste nasilja nad seksulanim i svim drugim manjinama?

Ovde, na blogu, naravno, ne može. Odmah ti okače etiketu homofoba, rasiste, fašiste, naciste, segregacioniste...

Toliko o slobodi, pravu na drugačije mišljenje, toleranciji....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana