Društvo| Ekonomija

Nazovi decentralizacija

Saša Radulović RSS / 23.06.2011. u 22:45

Ozbiljne vlade u ozbiljnim državama najvažnije, strateške, temeljne zakone predlažu u prve dve godine vladavine. U ozbiljnim državama vlada ne predlaže zakon u jednoj godini pa ga onda vraća u sledećoj. U ozbiljnim državam vlada ne predlaže i skupština ne donosi zakone koji krše sopstveni zakon o budžetu. Mi, nažalost, nismo ozbiljna država.

U ozbiljnim državama vlada se ne ponaša šizofreno, panično, stihijski, na buku i galamu, kao energizer bunny. Ne predlaže zakone pred izbore bez ikakvog koncepta, strategije i javne rasprave. Uz protivljenje vlastitog fiskalnog saveta. I uz kršenje zakona o budžetu. Usred budžetske godine.

Već po ko zna koji put radimo strašno važne stvari na brzinu, bez ikakvog koncepta i strategije, u predizbornoj godini. Sve što će uraditi je dobiće nazovi priču o nazovi decentralizaciji za izbore. Bez ikakvog merljivog i vidljivog efekta te nazovi decentralizacije.

Povrh svega ovoga: ovaj predlog ide u pogrešnom pravcu. U svim uspešnim državama u svetu, prihod lokalne samouprave je  porez na imovinu. Porez na dohodak nije. Po predlogu porez na dohodak se deli po opštini prebivališta zaposlenog. Ako ste zaposleni u jednoj opštini, a imate prebivalište u drugoj, porez ide u opštinu u kojoj imate prebivalište.

Nama treba drastično smanjenje poreza na rad. Progresivno i za trećinu. I njegova progresivnost. Ovaj predlog će samo stvoriti još jednu prepreku da se to desi.

Decentralizacija je strašno važna stvar za Srbiju. Ona treba da dovede do prenosa nadležnosti. Da promeni teriotrijalnu organizaciju i dovede do toga da bude manje birokratije, da država bude jeftinija, efikasnija i bliža građanima. Jeste, i jedno i drugo, i jeftinije i bliže građanima, jer mi imamo najgore od oba sveta: potpuno centralizovano odlučivanje o svemu, i nabreklu birokratiju na lokalu bez nadležnosti.

Znači centralno pitanje decentralizacije je: prenos nadležnosti. Iz njega treba da proizađe i Zakon o finansiranju lokalnih samouprava. Ne obratno.

Fiskalna decentralizacija je nazovi decentralizacija. Ni jedna nadležnost nije prenesena. Samo se pare drugačije dele. Lokalna birokratija treba da dobije više novca za ... ne znamo, a koja republička birokratija treba da ga izgubi, opet ne znamo. I to sve U SRED BUDŽETSKE GODINE. Sve što znamo je: čini nam se da će biti korisno pred izbore. Kome? Građanima sigurno ne.

Čemu u predizbornoj godini? Zašto smo se tek sada ovog setili, nakon tri godine? Zar ovo sve nije posao za novu vladu, posle izbora? U one prve dve godine. 

 

 

Ne znam da li ste kada čitali sajt vlade. Ima jedan odeljak koji se zove "Кадровска решења"

- http://www.srbija.gov.rs/vesti/dokumenti_sekcija.php?id=90348

i tamo možete pročitati sledeće odluke vlade:

- Р Е Ш Е Њ Е О ПРЕСТАНКУ ДУЖНОСТИ ВРШИОЦА ДУЖНОСТИ ДИРЕКТОРА ДОМА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА У КЊАЖЕВЦУ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ ПРЕДСЕДНИКА И ЧЛАНОВА НАДЗОРНОГ ОДБОРА СПЕЦИЈАЛНОГ ЗАВОДА ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ „ДР НИКОЛА ШУМЕНКОВИЋˮ У СТАМНИЦИ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ ПРЕДСЕДНИКА И ЧЛАНОВА УПРАВНОГ И НАДЗОРНОГ ОДБОРА ДОМА ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ ОМЕТЕНУ У МЕНТАЛНОМ РАЗВОЈУ - СРЕМЧИЦА - БЕОГРАД
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ ПРЕДСЕДНИКА И ЧЛАНОВА УПРАВНОГ И НАДЗОРНОГ ОДБОРА ДОМА ЗА ЛИЦА МЕНТАЛНО ОМЕТЕНА У РАЗВОЈУ У ТУТИНУ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ И ИМЕНОВАЊУ ЧЛАНА УПРАВНОГ ОДБОРА ДОМА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА У НИШУ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ ВРШИОЦА ДУЖНОСТИ ДИРЕКТОРА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПРИШТИНА СА СЕДИШТЕМ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ ПРЕДСЕДНИКА И ЧЛАНОВА УПРАВНОГ И НАДЗОРНОГ ОДБОРА СПЕЦИЈАЛНЕ УСТАНОВЕ ЗА ЛИЦА ОМЕТЕНА У РАЗВОЈУ „ГВОЗДЕН ЈОВАНЧИЋЕВИЋˮ У ВЕЛИКОМ ПОПОВЦУ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ ПРЕДСЕДНИКА И ЧЛАНОВА УПРАВНОГ И НАДЗОРНОГ ОДБОРА ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА НИШ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ ПРЕДСЕДНИКА И ЧЛАНОВА УПРАВНОГ И НАДЗОРНОГ ОДБОРА ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА МЛАДЕНОВАЦ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ ВРШИОЦА ДУЖНОСТИ ЧЛАНА НАДЗОРНОГ ОДБОРА МУЗЕЈА ИСТОРИЈЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ И ИМЕНОВАЊУ ЧЛАНОВА ОДБОРА ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈА ОСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА СРБИЈЕ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ И ИМЕНОВАЊУ ЧЛАНОВА САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ
- Р Е Ш Е Њ Е О РАЗРЕШЕЊУ И ИМЕНОВАЊУ ПРЕДСЕДНИКА САВЕТА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 22:56 23.06.2011

Dilema

Tako je. Mi nismo ozbiljna država. Tu dileme nema. Dilema je samo - činimo li dovoljno da u perspektivi postanemo ozbiljna država !

rastinjak rastinjak 00:00 24.06.2011

Pogrešan pravac

Povrh svega ovoga: ovaj predlog ide u pogrešnom pravcu. U svim uspešnim državama u svetu, prihod lokalne samouprave je porez na imovinu. Porez na dohodak nije. Po predlogu porez na dohodak se deli po opštini prebivališta zaposlenog. Ako ste zaposleni u jednoj opštini, a imate prebivalište u drugoj, porez ide u opštinu u kojoj imate prebivalište

Zanima me zašto predlog o podeli poreza na dohodak ide u pogrešnom pravcu ?
Osim prihoda od poreza na imovinu da se porez na dohodak deli po opštini prebivališta, bolje rečeno po lokalnoj samoupravi gde zaposleni ima prebivalište, nije usamljen slučaj u državama EU.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:06 24.06.2011

Re: Pogrešan pravac

Zanima me zašto predlog o podeli poreza na dohodak ide u pogrešnom pravcu ?
Osim prihoda od poreza na imovinu da se porez na dohodak deli po opštini prebivališta, bolje rečeno po lokalnoj samoupravi gde zaposleni ima prebivalište, nije usamljen slučaj u državama EU.

Moguće je smanjiti porez na dohodak, odlukom lokalne samouprave?
(RS fura na pedeveu i akcizama)
Saša Radulović Saša Radulović 15:07 24.06.2011

Re: Pogrešan pravac

nije usamljen slučaj u državama EU


Nije usamljen i u svakoj državi u kojoj je, pogrešan je. A o procentu od 80% da i ne govorim. Primer iz teksta gde radite u jednoj opštini, a živite u drugoj, govori o apsurdnosti raspodele.

Nama je potrebno drastično smanjenje ukupnog nameta na rad. Potreban nam je progresivan sintetički porez na dohodak. On bi značio npr. da je porez do minimalca 0.

Sve ovo ukazuje na brzopletost, nepromišljenost, nakaradnost, da ne kažem neke gore stvari, o ovoj promeni. Ne pravi se kuća od krova. Prvo se utvrde nadležnosti, tek onda se određuje finansiranje.
uninamama uninamama 06:47 24.06.2011

...

U ozbiljnim državama vlada se ne ponaša šizofreno, panično, stihijski, na buku i galamu, kao energizer bunny. Ne predlaže zakone pred izbore bez ikakvog koncepta, strategije i javne rasprave.

mlatisa mlatisa 08:10 24.06.2011

Populizam

Nekoliko puta je Dinkiću pošlo za rukom da upropasti javne finansije zarad populizma i svaki put ostade na vlasti. Očigledno da nema nameru da menja šablon koji dobija.

Mora se priznati da nije sam u svemu tome, ali je što je mnogo mnogo je.

I upravo je on pisao kako je Milošević upadao u platni sistem SFRJ.
sima2000 sima2000 13:24 24.06.2011

ovce

Ne mogu da verujem da je ovaj blog za 24 sata ima 5 komentara. Šta je to u ljudskoj psihologiji što čoveka tera da se posveti nebitnim stvarima, a da zanemari ono od čega mu život zavisi? Terabajti teksta su napisani o Đini i Evdokiji, a o raspadu finansijskog sistema mrtva tišina. Ne mogu da verujem da je ljudima sve jedno da li će da idu na more ili neće, da li će da se hrane kvalitetno ili će da jedu pomije.
Zabijanje glave u pesak nam je nacionalni sport. Blago našim vlastodržcima sa nama samima.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:28 24.06.2011

Re: ovce

Zabijanje glave u pesak nam je nacionalni sport. Blago našim vlastodržcima sa nama samima.


И властодршци имају одговорност што се тиче избора тема, мада се слажемо да их (не) бирају у складу са намерама, интересима.
tom tom 13:38 24.06.2011

Čitam stalno

Ne znam da li ste kada čitali sajt vlade. Ima jedan odeljak koji se zove "Кадровска решења"


Čitam stalno Službeni glasnik gde ovo izlazi i uvek se pitam, da li će jednom, nekome iz Vlade, da padne na pamet i da kaže: "ljudi pa ovo nije normalno, da mi odlučujemo o РАЗРЕШЕЊУ ПРЕДСЕДНИКА И ЧЛАНОВА НАДЗОРНОГ ОДБОРА СПЕЦИЈАЛНОГ ЗАВОДА ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ „ДР НИКОЛА ШУМЕНКОВИЋˮ У СТАМНИЦИ".

Ali ne. Njima je to izgleda normalno!!!
princi princi 01:39 25.06.2011

Re: Čitam stalno

Ок, кад се толико чудите, а ко финансира СПЕЦИЈАЛНИ ЗАВОД ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ „ДР НИКОЛА ШУМЕНКОВИЋˮ У СТАМНИЦИ?
ours ours 01:51 28.06.2011

Re: Čitam stalno

Možda građani Srbije?

Ako je logika da imenovanja na sva radna mesta koja se finansiraju prikupljenim porezima od građana obavlja Vlada, onda zašto stati tu? Treba i o čistačicama u školama da odlučuju na svojim sednicama.
dragan-vl dragan-vl 08:33 25.06.2011

Nazovi decentralizacija

Jedini pravi koncepet decentralizacije i regionalizacije po evropskom modelu,javnosti su do sada predstavili SPO-LSV na nedavno odrzanoj tribini u Novom Sadu,nazalost,mediji su tu tribinu relativno slabo ispratili,a ovo sta trenutno radi URS je decentralizacija za namicanje cenzusa,drugacije je ne moze protumaciti.
Zbog toga mislim,da ce prava decentralizacija tek biti izvrsena i to posle sledecih Parlamentarnih izbora,a ovo sta je usvojeno u Skupstini Srbije,je namirivanje koalicionog partnera i kupovanje vremena,da se ne bi vec sada islo na izbore,kada mu vreme nije.<_<

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana