Eksperimenti u blogovanju| Planeta| Sex| Životinjski svet

Kaleidoskop

Bojan Budimac RSS / 26.06.2011. u 15:26

Crtice o sve/mu/tu

Pregovori sa Talibanima?
'Izvini' najteža reč
Orvel centrifugira u grobu

Turski model?

Pregovori sa Talibanima?

Svet kaže: "Da!"

NATOStrategy.13567.gifNekom čudnom "koincidencijom" rezultati ispitivanja javnog mnjenja, koji nedvosmisleno govore da je većina planete za pregovore sa talibanima i/ili povlačenje NATO trupa iz Avganistana, je obnarodovano manje od 24 časa posle Obaminog govora koji najavljuje to isto.

Svega 16% upornih je za nastavak prolivanja tuđe krvi do konačne pobede. Šta znači "konačna pobeda", glede činjenice da su i talibani Avganistanci (sa min. 30% podrške naroda) ne smem ni da mislim. Sva "konačna rešenja" rešenja liče jedno na drugo.

Gledajući rezultate ispitivanja (pdf fajl) po nacijama i 'ambivalentnost' američkog javnog mnjenja (kako se eufemistički naziva podela po tom pitanju ) -- 47% za rat do konačne pobede, 23% za momentalno povlačenje i 29% za pregovore -- mislim se kako vlast (uvek) treba da bude oprezna sa propagandom, jer često se desi da preterana demonizacija može rezultirati ujedom za stražnjicu, obično kada (jednom) treba sklapati mir sa demonizovanima.

O dobro dokumentovanom odgovoru zvaničnika američke administracije tamo devedesetih, kad se ista njuškala sa talibanima i pregovarala sa njima o gasovodima i naftovodima, na opasku da su ti džentlemeni kršitelji ljuCkih i žeMskih prava, a koji je glasio "možemo sa tim živeti", ne vredi arčiti kaskaturu.


'Izvini' najteža reč

Dok se priprema nova flota za razbijanje izraelske blokade Gaze, koja će ovog puta krenuti iz Grčke (i verovatno bez turskog broda Mavi Marmara), izraelski i turski diplomati rade na "izglađivanju" prošlogodišnjeg masakra. Izrael je spreman da plati kompenzacije porodicama streljanih aktivista, ali ne i da se izvini.

Onomad kad je pukovnik Gadafi pristao da plati kompenzacije nastradalima u terorističkom obaranju Pan Am-ovog boinga 747 na letu-103 iznad Lokerbija mnogima je to bio krunski (i jedini potreban) dokaz o učešću Libije u tom terorističkom (ne)delu.

Da li će se volja Izraela da plati kompenzacije porodicama žrtava IDF-ovog gusarenja u međunarodnim vodama posmatrati kao priznanje neke krivice?

Uzgred, kome god se čini da je "to tamo jako komplikovano" David Rovics objašnjava problem u tačno 3 minuta i devet sekundi.


Orvel centrifugira u grobu

Obamina administracija je ovog proleća u disciplini pronalaženja eufemizama za rat postavila rekord koji će, verujem, biti teško dostignut uskoro (mada, na drugo razmišljanje ovo je prilično potcenjivački prema spin majstorima). Naime, ako do sada nista znali ono u Libiji nije rat, nije bombardovanje ni bilo šta slično tome -- to je kinetička vojna akcija. Ova verbalna akrobatika nije pomogla Obami u rvanju sa kongresom oko War Power Act Resolution, rezolucije/zakona po kome američki predsednik mora tražiti odobrenje kongresa za vojne akcije, čitaj ratove, koje traju duže od dva meseca (po američkom ustavu samo kongres ima pravo objavljivanja rata). Zakonu koji je prekršio svaki predsednik u modernoj istoriji SAD. Nije mu pomogla, ali nije ni odmogla. Naime, kongres, kao da ga je neko uopšte nešto pitao, je odbio da autorizuje kinetičku vojnu akciju u Libiji (koja je za potrebe tog rvanja evoluirala u ne neprijateljsku -- Non-Hostile Kinetic Military Action), ali zato neće prestati da je finansira.

Još zanimljivije od te verbalne gimnastike je kako su se karte složile i ko je s kim u toj "bici". Ko je pre par godina mogao predvideti da će Dik Čejni biti obožavatelj Baraka Obame?


Turski model?

Sumnjam da će se do utorka 28. juna, dana kada treba da se održi prva sednica turskog parlamenta na kojoj će novi parlamentarci položiti zakletvu, nešto promeniti u anti-protivnom stavu BD partije* i najverovatnije će ta sednica biti "krnja", jer će je ista bojkotovati. Što sudovi, što izborna komisija su odlučili da optuženi (u jednom slučaju već osuđen) kandidati (komada šest) ne mogu ući u parlament. Svi ti kandidati su "trčali" kao nezavisni, ali su zapravo članovi BDP-a, koji je na taj način obezbedio 36 (računajući i tih 6) poslanika.

Narodni republikanci (CHP) i nacionalistički akcijaši (MHP) su progutali istu gorku pilulu -- ni njihovi kandidati/optuženi u slučaju Ergenekon nisu prošli (CHP je imao komada 3, a MHP jednog) -- te su posle početne galame i pretnji bojkotom ipak odlučili da se ponašaju "demokratski".

Gledajući sve to, misleem, izbore na koje se kandiduju funkcioneri para-državnog kartela drito iz istražnog zatvora i/ili osuđeni za veze sa terorističkim organizacijama (koje su, uzgred, isto tako deo para-državnog kartela) i slušajući to nesebično nuđenje "turskog modela" Egiptu, Tunisu i kome god, mislim se da sam Arap rekao bih "ne, hvala". Više bih voleo ako je moguće razmontirati para-državne kartele, tutorstvo armije, viševlašća i slične pojave koliko odmah.

No, ovo je Bliski istok i sve je relativno. Iranke mogu zavideti Turkinjama, a Saudijke Irankama.

------------------

*Barış ve Demokrasi Partisi, partija mira i demokratije. Kurdska partija naslednica DTP (Demokratik Toplum Partisi, partija demokratskog društva), koja je decembra 2009. stavljena van zakona zbog... pa najjednostavnije rečeno simpatija, čitaj veza,prema/sa PKK-u/-om, kurdskoj radničkoj partiji koja je na svim sveCkim relevantnim spiskovima klasifikovana kao teroristička organizacija.

************************

Beleške na margini

Nema.

Atačmenti



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 15:38 26.06.2011

...

O dobro dokumentovanom odgovoru zvaničnika američke administracije tamo devedesetih, kad se ista njuškala sa talibanima i pregovarala sa njima o gasovodima i naftovodima,

Baš bi bilo interesantno čuti o čemu bi se sada pregovaralo sa Talibanima. Zar rat u Avganistanu nije rat protiv terorizma, tako je valjda počeo.

Možda će se tek kroz pregovore, ako do njih dođe, moći čuti deo onoga oko čega se ustvari možda i ratovalo, a da nije bilo do sada formulisano kao povod i cilj upuštanja u avganistansku operaciju ... gledano i sa jedne i sa druge strane (pogotovo što obe zaraćene strane delom predstavljaju na različite načine okupljene medjunarodne koalicije).
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:49 26.06.2011

Re: ...

Baš bi bilo interesantno čuti o čemu bi se sada pregovaralo sa Talibanima.

Pa sada o miru, njihovom učešću u vladi, priznavanju ustava i sličnim tricama.
Ti pregovori su već u toku (mnogo duže nego što je to pristojno priznati).
dragan7557 dragan7557 19:08 26.06.2011

Re: ...

Na zgražavajuće zločine u Libiji počinjene od strane nato pakta ukazala je i Cynthia McKinney. Odavno šetaju e-mailovima po jevropi i .... ništa.

cerski
docsumann docsumann 16:08 26.06.2011

kinetička vojna akcija



to valjda podrazumjeva da nije dozvoljeno graditi bunkere ni druge stacionarne fortifikacijske objekte u okviru iste.

Bojan Budimac Bojan Budimac 16:27 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

to valjda podrazumjeva da nije dozvoljeno graditi bunkere ni druge stacionarne fortifikacijske objekte u okviru iste.

Moguće, moguće , ali vr' je Non-Hostile Kinetic Military Action. Zašto je non-hostile? Zato što im neprijatelj ne može ništa, pa samim tim to nije rat.
nsarski nsarski 16:40 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

vr' je Non-Hostile Kinetic Military Action.

Mislim, Boyane Budimce, uz sve uvazavanje, da tvoja interpretacija ovog termina nije tacna.
Nije ideja bila da im neprijatelj ne moze nista (sto je tacno), vec da se cela stvar proda kongresu kao bubreg. I tu je kljuc.

Ako je non-hostile, onda je implikacija, otprilike: mi nameravamo mirno da setamo, laganica, tenkovima i avionima ka Tripoliju, nogu pred nogu, nista pucnjava, kakav rat, pomerite se s mesta! Sada, ako teroristi nesto preduzmu, mi se malo branimo, ali i to non-hostile. Dakle, nije rat, dakle, vise kao ekskurzija iz Bitolja - mi se setamo, nista mi. Dakle, dajte kintu da malo paradiramo, kakav rat, nema veze sa ratom! Nikad, ever.

To je isto kao ona fora iz davnih vremena kad smo bili mnogo mladi i kada cure nisu davale, pa je kao ubedjujes da "ga samo malo prislonis", nemas nameru - daleko bilo! - da nasrnes, nego samo tako jer smo zgodno namesteni. I onda ona, jadna, sta ce, popusti pred argumentom...
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:52 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

I onda ona, jadna, sta ce, popusti pred argumentom...

Baš kao i jadni kongres što bi da radi to isto bez penetracije, pa daje pare za neautorizovanu ne-neprijateljsku, dakle eksurzija iz Bitolja, kinetičku vojnu akciju.

Nego profe, vide li ovo? Od svih ljudi baš našli profa Kola .
jinks jinks 16:59 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

Non-Hostile Kinetic

Mozda zele da u okviru Kongresa operaciju formulisu kao mobilnu vojnu vezbu.

Interesantno je ono sto ste pomenuli ... da za operacije koje traju krace od 2 meseca odobrenje Kongresa ili bilo kog drugog oblika vlasti izuzev Predsednika nije ni potrebno.

Da li to znaci da ce se u buducnosti voditi dvomesecni ratovi. Sta se uradi za dva meseca, uradi se ... a posle, verovatno ce i to da se zakonski formulise, ako postane ucestalo.
docsumann docsumann 17:07 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

Interesantno je ono sto ste pomenuli ... da za operacije koje traju krace od 2 meseca odobrenje Senata ili bilo kog drugog oblika vlasti izuzev Predsednika nije ni potrebno.

Da li to znaci da ce se u buducnosti voditi dvomesecni ratovi. Sta se uradi za dva meseca, uradi se ... a posle, verovatno ce i to da se zakonski formulise, ako postane ucestalo.


Pa, poslije 2 mjeseca, mogu promjeniti ime operaciji (npr. nije više akcija Vatreni Štit (lupam) nego Bodljikava Paprat), a ako treba malo dorade operativne ciljeve, izmjene taktičke zamisli (ubace više aviacije, smanje upotrebu krstarećih raketa ) i tako ponovo kupe 2 mjeseca vremena.

Ok, ovo jeste posprdno karikiranje, ali vjerujem da bi lako moglo i to da prođe.
jinks jinks 17:13 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

Ili se zakonski formulise minimalni period između dva sukcesivna dvomesečna rata na istoj teritoriji (sa istim strateškim, političkim, ekonomskim ciljevima). Jeste da će se malo promeniti način ratovanja, zbog tih kratkih perioda mira ... ne znam, proglase neke lokalne Olimpijske igre ili slično, između dva sukcesivna rata
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:20 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

Interesantno je ono sto ste pomenuli ... da za operacije koje traju krace od 2 meseca odobrenje Kongresa ili bilo kog drugog oblika vlasti izuzev Predsednika nije ni potrebno.

Da li to znaci da ce se u buducnosti voditi dvomesecni ratovi. Sta se uradi za dva meseca, uradi se ... a posle, verovatno ce i to da se zakonski formulise, ako postane ucestalo.

Rvanje između izvršne (preCednik) i zakonodavne (kongres) vlasti traje valjda od proglašenja SAD. U tu bitku spada i ta rezolucija kongresa (snage zakona) iz 1973. koja je zapravo samo nešto elastičnije tumačenje ustava (koji jasno kaže da je objavljivanje rata isključivo u ingerenciji kongresa).

No, kao što rekoh nijedan predsednik nije poštovao taj zakon,* tako da je teško očekivati da će ga poštovati bilo koji budući, tako da to ne utiče niti će uticati na dužinu američkih ratova.

-------
* Ako ćemo da idemo u detalje Buš je na primer tražio i dobio odobrenje za rat u Iraku 2003. (jes' da je lagao u tu svrhu), pa je sa gledišta američkog ustava taj rat legalan, nelegalan je iz perspektive međunarodnih zakona.

Sada imamo delimično obrnutu situaciju. Vojna akcija u Libiji je donekle (no fly zone) sankcionisana rezolucijom SBUN-a, ali je iz perspektive američkih zakona nelegalna, jer se nije tražila ni dobila dozvola kongresa.
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:27 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

Ok, ovo jeste posprdno karikiranje, ali vjerujem da bi lako moglo i to da prođe.

Da znaš da su i takvi "argumenti" u igri, najozbiljnije.
Zen Master Zen Master 19:54 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

Bojan Budimac

Rvanje između izvršne (preCednik) i zakonodavne (kongres) vlasti traje valjda od proglašenja SAD. U tu bitku spada i ta rezolucija kongresa (snage zakona) iz 1973. koja je zapravo samo nešto elastičnije tumačenje ustava (koji jasno kaže da je objavljivanje rata isključivo u ingerenciji kongresa).

No, kao što rekoh nijedan predsednik nije poštovao taj zakon,* tako da je teško očekivati da će ga poštovati bilo koji budući, tako da to ne utiče niti će uticati na dužinu američkih ratova.

-------
* Ako ćemo da idemo u detalje Buš je na primer tražio i dobio odobrenje za rat u Iraku 2003. (jes' da je lagao u tu svrhu), pa je sa gledišta američkog ustava taj rat legalan, nelegalan je iz perspektive međunarodnih zakona.

Sada imamo delimično obrnutu situaciju. Vojna akcija u Libiji je donekle (no fly zone) sankcionisana rezolucijom SBUN-a, ali je iz perspektive američkih zakona nelegalna, jer se nije tražila ni dobila dozvola kongresa.


Nadam se da si pogledao ovaj video sa gostovanja generala Wesley Clarka bivšeg glavnokomandujućeg NATO snaga 2007 kod Amy Goodman na Democracy Now. Kao što možeš videti čovek je bio iz nekog razloga i više nego vidovit sa obzirom da su se razgovori i susreti u Pentagonu o kojima priča desili neposredno posle 11 septembra 2001


Bojan Budimac Bojan Budimac 20:26 26.06.2011

Re: kinetička vojna akcija

Nadam se da si pogledao ovaj video sa gostovanja generala Wesley Clarka bivšeg glavnokomandujućeg NATO snaga 2007 kod Amy Goodman na Democracy Now.

Vid'o još onomad.
gordanac gordanac 18:54 26.06.2011

george carlin TROLL ...

Pre nekoliko dana (22. juna) bila je treća godišnjica smrti ovog sjajnog komičara koji nam je ostavio dobrog smeha za par decenija...naročito je voleo da razne "jezičke fraze" izvrće kao čarape, slikajući tako smešnu stranu svakog konteksta koji se inače "drži veoma namrgođen i vrlo ozbiljan" (i stvarno jeste s ozbiljnim posledicama u realnosti). jer sve stvarno ima svoju smešnu stranu, a ništa zgodnije od "eufemizma" da se to oslika:

Zen Master Zen Master 19:19 26.06.2011

Re: george carlin TROLL ...

gordanac
Pre nekoliko dana (22. juna) bila je treća godišnjica smrti ovog sjajnog komičara koji nam je ostavio dobrog smeha za par decenija...naročito je voleo da razne "jezičke fraze" izvrće kao čarape, slikajući tako smešnu stranu svakog konteksta koji se inače "drži veoma namrgođen i vrlo ozbiljan" (i stvarno jeste s ozbiljnim posledicama u realnosti). jer sve stvarno ima svoju smešnu stranu, a ništa zgodnije od "eufemizma" da se to oslika:



Eh da on i pokojni Bill Hicks su bili za glavu i ramena iznad svih ostalih nazovi komičara ( ili bolje reći komedijaša ) koji mu više dodju kao neka vrsta modernih seoskih budala samo u tv varijanti
U ovih tri minuta je George Carlin sve lepo i jednostavno objasnio...

freehand freehand 20:11 26.06.2011

Re: george carlin TROLL ...

Zen Master
gordanac
Pre nekoliko dana (22. juna) bila je treća godišnjica smrti ovog sjajnog komičara koji nam je ostavio dobrog smeha za par decenija...naročito je voleo da razne "jezičke fraze" izvrće kao čarape, slikajući tako smešnu stranu svakog konteksta koji se inače "drži veoma namrgođen i vrlo ozbiljan" (i stvarno jeste s ozbiljnim posledicama u realnosti). jer sve stvarno ima svoju smešnu stranu, a ništa zgodnije od "eufemizma" da se to oslika:



Eh da on i pokojni Bill Hicks su bili za glavu i ramena iznad svih ostalih nazovi komičara ( ili bolje reći komedijaša ) koji mu više dodju kao neka vrsta modernih seoskih budala samo u tv varijanti
U ovih tri minuta je George Carlin sve lepo i jednostavno objasnio...


@Gordanac&Zen Master>

Šta je dfak ovde smešno?! Skeri oldvej!
Valjda treba biti Amerikanac da bi se čovek ovome smejao?
antioksidant antioksidant 20:28 26.06.2011

Re: george carlin TROLL ...

Šta je dfak ovde smešno?!

da prica neka plavusa pa nekako

slazem se - kiseo osmeh samo da izazove (onaj od kog ti se ne zivi vise)
docsumann docsumann 20:30 26.06.2011

Re: george carlin TROLL ...

hc humor

Bojan Budimac Bojan Budimac 20:31 26.06.2011

Požar TROLL ...


@Gordanac&Zen Master

Pre nego što pogledam te klipove, prvo da vam pokažem svoj.



Naime, imali smo mali event u okolini. Požar, na jedno 150-200m od naše ograde. Sad je sve OK pod kontrolom (izem ti žandarme i vatrogasce, kad ja treba da im objašnjavam kako da stignu preko Hasanove njive do ivice požara)
gordanac gordanac 21:02 26.06.2011

george carlin TROLL ...

freehand:
Šta je dfak ovde smešno?! Skeri oldvej!
Valjda treba biti Amerikanac da bi se čovek ovome smejao?


Ne treba, mislim - nisam Amerikanka, ali nalazim da je George Carlin izuzetan "proizvođač dobrog humora", kao što mi se čini i da je njegov humor univerzalniji nego što bi se reklo po samom sadržaju onoga što izgovara - čak mislim da je posve univerzalan.
Dopada mi se i Stephen Colbert (ili Jon Stewart) (manje i to je potpuno drugačija vrsta humora), ali različite vrste "komičnih pristupa" je teško porediti - na primer Monti Pajtonovci su (za mene) izvan svih kategorija), kao i Dejv Alen, kao "podvrsta" stand-up comedian, duga je lista, meni se dopada kako to radi i - George Carlin...
Evo kako "analizira" svakodnevne izraze" u jeziku, engleskom ili bilo kom, svejedno, čim uključiš mozak izaziva na smejanje i "pajz, stvarno je šašašvo šta izgovaramo ...

gordanac gordanac 21:08 26.06.2011

Re: Požar TROLL ...

Bojan Budimac

@Gordanac&Zen Master

Pre nego što pogledam te klipove, prvo da vam pokažem svoj.



Naime, imali smo mali event u okolini. Požar, na jedno 150-200m od naše ograde. Sad je sve OK pod kontrolom (izem ti žandarme i vatrogasce, kad ja treba da im objašnjavam kako da stignu preko Hasanove njive do ivice požara)

ajoj
nadam se da je sada sve OK

(i ipak mi je izazvalo malko smeha deo napisan u tvom komentaru :))) - tako to biva sa smejanjem - ko ga traži, taj ga i nađe, bez obzira...)
freehand freehand 21:17 26.06.2011

Re: Požar TROLL ...

Naime, imali smo mali event u okolini. Požar, na jedno 150-200m od naše ograde. Sad je sve OK

Čoveče... Gori ti zgrada, spremaš se za skok sa terase na trećem spratu a na licu osmeh za Jutjub...
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:41 26.06.2011

Re: Požar TROLL ...

(i ipak mi je izazvalo malko smeha deo napisan u tvom komentaru :))) - tako to biva sa smejanjem - ko ga traži, taj ga i nađe, bez obzira...)

Meni je bila smešna panika koja je Fu naterala pored živih i prisutnih vatrogasaca i žandarmerije (kojima sam upravo pokazao kako da stignu do požara kroz Hasanovu njivu) da telefonira žandarmeriji u Bodrumu da ih obavesti da "GORIMO!"

[Imamo sreće da duva severni vetar, a požar je južno, inače bi pretrčao preko Hasanove strnjike (ove nedelje je požnjeo žito) dok kažeš Kušadasi]

Bojan Budimac Bojan Budimac 21:45 26.06.2011

Re: Požar TROLL ...

freehand
Naime, imali smo mali event u okolini. Požar, na jedno 150-200m od naše ograde. Sad je sve OK

Čoveče... Gori ti zgrada, spremaš se za skok sa terase na trećem spratu a na licu osmeh za Jutjub...

sa osmehom u (1)5 minuta slave koju je Vorhol "obećao" svakome...
freehand freehand 20:48 26.06.2011

Talibanci

O dobro dokumentovanom odgovoru zvaničnika američke administracije tamo devedesetih, kad se ista njuškala sa talibanima i pregovarala sa njima o gasovodima i naftovodima, na opasku da su ti džentlemeni kršitelji ljuCkih i žeMskih prava, a koji je glasio "možemo sa tim živeti", ne vredi arčiti kaskaturu.

Ček bre, jesu to isti oni koji su sa Rokijem na čelu i na konju šarcu galopom zapičili na ruski oklopni bataljon onomad? Ona Stinger ekipa demokratski nastrojenih finih mladih ljudi u čija verska ubeđenja se niko pristojan nije mešao, a koji su se srčano borili za svoju i slobodu celog sveta od komunističke pošasti?
Nego je problem što to baš nije ni bilo baš tako daleko od istine. Dokle su američki bumbari dogurali kad su nam i te Talibance učinili simpatičnim?
Kao da vidim Budimca kako zajapuren piše o srčanim mladićima Pol Potu, Lon Nolu, Son Senu, Kije Sampanu i ostatku brojne crvenokmerske ekipe koja se junački suprotstavlja američkim hegemonima, a ja sa uživanjem čitam i kuckam TO!TO!TO!
El sam ja to odlepio ili je ovaj svet definitivno na putu za pizdu materinu?
docsumann docsumann 20:50 26.06.2011

Re: Talibanci

El sam ja to odlepio ili je ovaj svet definitivno na putu za pizdu materinu?


oboje
freehand freehand 21:01 26.06.2011

Re: Talibanci

docsumann
El sam ja to odlepio ili je ovaj svet definitivno na putu za pizdu materinu?


oboje

E doktore - fala i Bogznakako!
Mis'im, ako treba da saznam tu tužnu istinu - bolje od tebe no od Cerskog.
Bolje Džara nego Džirlo.
kukusigameni kukusigameni 21:10 26.06.2011

Re: Talibanci

freehand
El sam ja to odlepio ili je ovaj svet definitivno na putu za pizdu materinu?


Sve je to velika zavera Free. Evo, razne medjunarodne spijunske agenture u potrazi za Dragecom, konacno su uspele da ga lociraju u Afganistanu, zahvaljuci desifrovanju specijalnog koda iz bloga Im bila prasa. Uskoro cemo imati i rezultate DNK analize. Za sada samo fotka.

freehand freehand 21:15 26.06.2011

Re: Talibanci

kukusigameni
freehand
El sam ja to odlepio ili je ovaj svet definitivno na putu za pizdu materinu?


Sve je to velika zavera Free. Evo, razne medjunarodne spijunske agenture u potrazi za Dragecom, konacno su uspele da ga lociraju u Afganistanu, zahvaljuci desifrovanju specijalnog koda iz bloga Im bila prasa. Uskoro cemo imati i rezultate DNK analize. Za sada samo fotka.




Ama... Ova biljka iz koje on izrasta...
Jel to - ona?!

BTW - moji izvori navode da je poreklo fotke Durbabanistan.
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:28 26.06.2011

Re: Talibanci

Dokle su američki bumbari dogurali kad su nam i te Talibance učinili simpatičnim?

Binarni model čemu? (© Pižon)

Misleem ta ekipa demokratski nastrojenih finih mladih ljudi u čija verska ubeđenja se niko pristojan nije mešao, a koji su se srčano borili za svoju i slobodu celog sveta od komunističke pošasti, koju je US of A filovala stingerima i sličnim hardverom u to vreme mi je isto toliko simpatična kao i ekipa komunistički nastrojenih finih mladih ljudi koji su se borili za svoje "ideale" i do 2001. bili filovani ruskim vojnim harverom, a od 9/11 su postali demokratski nastrojeni fini mladi ljudi, koji zaslužuju malu pomoć ne bi li pobedili one prve fine mlade ljude u čija verska ubeđenja se niko pristojan nije mešao -- dakle, nikako.
angie01 angie01 08:37 27.06.2011

Re: Talibanci

docsumann
El sam ja to odlepio ili je ovaj svet definitivno na putu za pizdu materinu?oboje


vreme velike prase!
alselone alselone 08:55 27.06.2011

Re: Talibanci

angie01

vreme velike prase!


Nositelj prase se dematerijalizovao i presao u visi denzitet!
princi princi 23:30 26.06.2011

Будимац, без љутње

зашто у твом калеидоскопу нема места за сукобе хришћана и муслимана у Египту?
a_jovicic a_jovicic 00:23 27.06.2011

"Grobnica imperija"

Šta je zajedničko Aleksandru Makedonskom, Džingis Kanu, Britanskoj imperiji, Sovjetskom Savezu i Sjedinjenim Američkim Državama?

Svi su probali da osvoje Avganistan i utekli "glavom bez' obzira" posle neuspeha da uspostave stabilnu vlast (Džingis Kan je još i najbolje "uradio pos'o" ). Ne zovu džabe Avganistan "grobnicom imperija".

A da su se Ameri malo "zaigrali" ... jesu ... U osećaju svemoći mislili su da su bolji i jači od svih ranijih imperija pa im Avganistan nije bio dovoljan nego su zanemarili "zlatno pravilo" u vodjenju ratova ... "Izbegavaj da vodiš rat na više frontova". Valjda su računali da je Irak "tu blizu" pa da se to ne računa.

Žorž Klemanso je svojevremeno rekao: "Rat je previše ozbilja stvar da bi se prepustio vojnicima" i ta izreka odražava već skoro jednovekovni trend "civilne kontrole oružanih snaga". Problem je što moderni političari sve češće guraju svoje vojske u "kinetičke akcije" ignorišući preporuke sopstvenih generala. Ne znam da li su se francuski generali protivili Sarkozijevom uletanju u "libijski pesak" (koliko god se Francuzi "prodavali" kao tvorci moderne demokratije, po vojnim pitanjima su često "zatvoreniji" od najtotalitarnijih svetskih režima) ali je prilično dokumentovano protivljenje američkih vojnih i obaveštajnih eksperata ovom "libijskom izletu".

A da ni Izraelu "ne cvetaju ruže" zbog ovakvih odluka "zapadnih demokratija" ... i to je tačno. Lepo su imali dobro obezbedjene i zatvorene granice, što sa svoje, što sa "diktatorskih" strana a sad odjedom "arapsko proleće" im donese otvoren prelaz iz Egipta i neizvesnu budućnost u Siriji. Sve sam više sklon da "proleće" više ne pripisujem rezultatu delovanja CIA-e, već nekog ko je na totalno suprotnoj strani. Ako razmislimo bolje, trenutna situacija je "kocka" za sve osim Irana i Rusije. Prvi imaju korist jer su im se Ameri "skinuli sa vrata" (bar za neko vreme) ... a drugi profit od cene nafte (za koju se znalo da će da "poleti" ako izbije kriza na bliskom istoku).

Što se Turske tiče ... kažu da je to jedina muslimanska zemlja u kojoj vlada demokratija (mada Malezija isto tvrdi da je demokratska). Iz mojih skromnih kontakata ranije sa nekim od njihovih oficira, shvatio sam da to možda i ne bi bilo tako da vojska ne brani "lik i delo" Kemala Ataturka. Da imaju "sličnih" problema sa PKK (a i odnos prema Kurdima) kao što smo i mi imali sa Kosovom (i odnosom prema Albancima) i to je tačno. Da isto kao i mi žele ulazak u EU ... i to važi ... a koliko vidim da su im i političari k'o naši ... i to govori koliko smo u suštini slični (mada više verujem da smo mi njih pokvarili za onih 500 godina nego obrnuto)
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:52 27.06.2011

Re: "Grobnica imperija"

Iz mojih skromnih kontakata ranije sa nekim od njihovih oficira, shvatio sam da to možda i ne bi bilo tako da vojska ne brani "lik i delo" Kemala Ataturka.

Naravno da oficiri imaju tu verziju istorije, jer im (vodeći) položaj u društvu zavisi od njene uspešne prodaje [na tu foru su i prodali 4 vojna u 40-tak godina puča Zapadu (a CIA je do grla bila umešana u barem tri poslednja)]. Pogrešna percepcija Zapada glede Ataturka se ogleda i u tome da mu se, valjda automatski zbog modernosti i "sekularizma", pripisuje neka "demokratičnost" (potpuno ignorišući vreme i istorijske okolnosti u kojima se on brusio kao političar). Pre par godina je ovde izašla knjiga profa istorije i kolumniste Agosa (jermensko-turski nedeljnik), dr Sevana Nišanjana, "Pogrešna republika?". Prof Nišanjan je pročešljao sve što je Mustafa Kemal ikad zapisao i izgovorio (preko deset hiljada strana teksta). Reč "demokratija" je prešla preko Kemalovih usta (ili pera) brojem i slovim 6 (šest) puta. Ako se dobro sećam četiri od toga u intervjuima (zapadnim novinarima) u konstrukciji rečenice tipa: "demokratija nije loša, ali..." (uzgred, ovakva knjiga ne bi bila moguća pre samo 10 godina)

Turska je jedina delimično evropska zemlja koja ima ideologiju* ugrađenu u ustav i kult ličnosti poput Severne Koreje (ko god je bio u Turskoj, makar samo na moru, teško da je mogao da promaši da to vidi). Zato joj je potreban novi ustav (pored činjenice da je važeći pisala vojna hunta). Paradoks je da se za te (demokratske) promene zalažu ljudi kojima se prilepljuje etiketa "islamisti" (zato što im se žene oblače tradicionalno), a gorko im se opiru tzv. "sekularisti", koji se često na Zapadu pogrešno shvataju kao "progresivni" zato što im žene nose miniće.

-----------
* Kemalizam je teško definisati, jer se menjao kroz decenije kako je trenutno odgovaralo vladajućoj eliti. No, 6 Ataturkovih principa, koji su simbolički prikazani na logou CHP-a kao šest strelica, su: nacionalizam, populizam, etatizam, republikanizam, laicizam, reformizam. Demokratije nema ni u naznakama.
a_jovicic a_jovicic 09:53 27.06.2011

Re: "Grobnica imperija" ... CIA snajka CIA

Naravno da oficiri imaju tu verziju istorije, jer im (vodeći) položaj u društvu zavisi od njene uspešne prodaje [na tu foru su i prodali 4 vojna u 40-tak godina puča Zapadu (a CIA je do grla bila umešana u barem tri poslednja)].

I pretpostavljao sam da tu ima i neke "skrivene agende". Znači opet CIA!
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:26 27.06.2011

Re: "Grobnica imperija" ... CIA snajka CIA

I pretpostavljao sam da tu ima i neke "skrivene agende". Znači opet CIA!

Pučevi u Turskoj nisu bili akcije nekih "maverick" oficira (štajaznam tipa pukovnik Gadafi), nego akcije koncenzusa vojnog vrha (isto kao vojni pučevi u Pakistanu). CIA nije uzrokovala te pučeve, ali je (prirodno) bila obaveštena o njima i odobravala ih, a sve to spada u "politiku napetosti" i jedan neotesani divide et impera princip.

Pripremam čaršav o Kurdskom pitanju, kao odgovor na tvoj prethodni komentar. U međuvremenu ako nemaš pametnija posla predlažem ti da pročitaš moju mini seriju "Turska za početnike" s početka moje blogerske "karijere".

Turska za početnike [1]


Turska za početnike [2]


Turska za početnike [3]
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:06 27.06.2011

Kurdsko pitanje, kako ga ja vidim

Da imaju "sličnih" problema sa PKK (a i odnos prema Kurdima) kao što smo i mi imali sa Kosovom (i odnosom prema Albancima) i to je tačno.


Treba biti veoma oprezan sa povlačenjem paralela kosovski Albanci -- turski Kurdi, što naravno ne znači da paralele nisu moguće.

Međutim, postoje neke drastične razlike. Da se odmah na početku razumemo odnos turske države, odnosno republike, prema Kurdima od osnivanja pa do nedavno je nešto što niko normalan ne bi mogao da podrži.

Kada sam se doselio u Tursku (2000.) još uvek se moglo čuti/pročitati u medijima da Kurdi ne postoje i da su to samo "planinski Turci", čije ime je zapravo onomatopeja hodanja po snegu "kard... kurd... kard... kurd." Upotreba kurdskog jezika i određenih slova (q, w, x, y) je bila zabranjena, kao i slušanje kurdske (predivne) muzike. O problemu (i ratu protiv tog dela populacije, koji je tokom 90-tih, rezultirao etničkim čišćenjem 3000 do temelja spaljenih sela i 3 miliona interno raseljenih lica, oko (tada) 30.000 mrtvih na obe strane (sada je ta cifra preko 40 hiljada), desetinama hiljada hektara spaljenih šuma itd.itd.) se eufemistički govorilo kao "jugoistočnom problemu." [Uzgred, u to vreme osim tri sveCka intelektualca niko se u svetu nije uzbuđivao oko toga, trojka je bila: Harold Pinter, Norman Majler (oni su "problem" videli lično, putujući u to vreme u taj deo planete) i Noam Čomski]

E sad, to je (bio) odnos države/republike, koja je prilikom osnivanja izbrisala postojanje svih manjina na svom prostoru (osim religijskih manjina, toliko o "sekularizmu" republike), sve koji su se zadesili u njenim granicama proglasila Turcima i u isti položaj stavila ne samo Kurde nego i Laze, Arape, Čečene, Gruzine i x drugih etničkih manjina. Ekonomska diskriminacija teritorije na kojoj žive Kurdi je doprinela njihovom osećanju diskriminacije po etničkoj osnovi.

[digresija] prilikom popisa stanovništva na upitniku ne postoji nijedno pitanje glede etničkog porekla, tako da su svi brojevi koliko je kojih zapravo procene zasnovane na broju stanovnika na teritorijama gde su većina, što je do zla boga neprecizno, jer je nemoguće uraditi za gradove poput Istanbula, Ankare i Izmira. Tako procena broja Kurda, koji su svakako najbrojnija etnička manjina, ide od 15 do 30 miliona [/digresija]

Međutim, to je kao što "zamastih" u pasusu pre digresije bio odnos države/republike, a on je bitno različit od odnosa turske generalne populacije prema Kurdima. Opet moram da pribegnem digresiji. Koliko god to apsurdno zvučalo najdublja podela turskog društva je na "bele" i "crne" Turke. Ta podela nema nikakve veze sa bojom bilo čega, a naročito ne kože, nego je podela na (staru) elitu (beli) koja smatra da republika pripada njima i ostale (crni). U toj podeli oni koji su na vlasti 9 godina (tri izbora) su zapravo crni Turci. Kurdi, u zavisnosti od njihovog društvenog položaja mogu pripadati belim ili crnim.

No, da se vratim na odnos generalne populacije prema Kurdima u kojoj, čini mi se leži osnovna razlika u odnosu na srpsko-albanske odnose. Naime, Kurdi su integrisani u tursko društvo na svim nivoima u meri nezamislivoj za kosovske Albance čak i u vreme SFRJ. U Turskoj nema jednog Bekima Fehmiua, nego stotine i ne samo u šou-biznisu, nego u svim delatnostima. U vreme (pomenite devedesete) najžešćeg rata sa PKK-om, kada su šehidi u sanducima svakodnevno bili isporučivani porodicama regruta diljem Turske nije bilo pogroma Kurda ili spaljivanja njihovih radnji i sličnog folklora koji ukazuje na međuetničku mržnju. Naravno, obe populacije imaju male, ali glasne ekstremiste, koji vredno rade na uspostavljanju te mržnje, ali do sada, srećom, bez većih rezultata.

Najbitniji faktor koji ne dozvoljava raspirivanje te mržnje, a to je nešto što "beli Turci" i PKK ne žele da vide/čuju/priznaju (svog "sekularizma" radi), je religija. Dopalo se to nekom ili ne to je lepak koji ovu zemlju drži zajedno.

***

Od 2002. do danas, a naročito u poslednje tri-četiri godine mnogo stvari po Kurdskom pitanju se promenilo (na bolje). Prvo niko neće biti streljan (ni u prenosnom ni u bukvalnom smislu) pominjanjem Kurdskog pitanja, to je postalo deo dnevnopolitičkog jezika. Kurdski jezik ne da nije više zabranjen, nego je otvoren kanal državne TV (TV şeş) i dozvoljeno otvaranje lokalnih TV i Radio stanica i osnivanja medija na Kurdskom.

Katedre za kurdski jezik i literaturu su otvorene na nekoliko univerziteta [u obrazovanju je i dalje zvanični jezik turski, ali uskoro će se kurdski učiti kao "drugi jezik" (kako u osnovnim, tako u srednjim školama)]. U pravosuđu je takođe od nedavno kurdski dozvoljen (vratiti se na treći pasus ovog čaršava).

Promovisanje ulaganja na jugoistok vlada ojačava izgradnjom puteva i aerodroma. Ne sa malim ponosom mi je Emin (zidar koji mi je radio nešto oko kuće prošle godine) saopštio da kući sada putuje avionom. Emin je iz provincije Van (krajnji istok, blizu Irana). Putovanje busom odavde traje 48 sati, avionom dva. Internacionalni aerodrom je otvoren 2006. ili 2007. Koliko juče sam video na TV-u takmičenje u veslanju sa (predivnog i ogromnog) jezera Van, koje je deo turskog šampionata (opet nešto što se nije moglo zamisliti pre desetak godina). Kad smo već kod sporta zimska univerzijada ove godine je bila u Erzrumu (promovisanje zimskih sportova & turizma u krajevima u kojima sneg bez obzira na climate weirding ne može da omane po meni ima itekako smisla.

Prošle godine je počela izgradnja aerodroma 65 km od Juksekove, provincija Hakari(ja), epicentar PKK terorizma.

Grade se bolnice. Sada moj Mutalib ne bi morao da ide u stacionar obližnje kasarne kod lekara, posle pičkaže sa medvedom... i tako dalje i tako dalje.

Ko je najviše protiv ovih promena? Paaaa... osim turskih ultra-nacionalista oni koji tvrde da predstavljaju turske Kurde -- do 2009. DTP, od tada BNP (pogledati fusnotu osnovnog teksta bloga). Baš kao što je problem turske politike nedostatak (konstruktivne) opozicije, problem političke reprezentacije Kurda je nedostatak partije koja će imati njihove prave interese na srcu (od ultra-nacionalizma se ne živi). Oni koji pretenduju da ih predstavljaju (BDP) uz sav meki teror koji sprovode u tim krajevima na sopstvenoj populaciji ne uspevaju da privuku jasnu većinu Kurda na svoju stranu. Dovoljno je pogledati izborne rezultate po izbornim jedinicama pa da to bude jasno.

Veze PKK-a (i posredno DTP-a/BDP-a) i para-državnog kartela, kao i simbiotička veza PKK-a i turske armije polako, ali sigurno isplivavaju na površinu zahvaljujući Ergenekon istrazi. Ta istraga se verovatno nikad ne bi desila da u armiji ne postoje whistle-blower-i, kojima je dosta armijskog brutalnog mešanja u politiku i za turske prilike, od strane belih Turaka naglavačke okrenutog (američkog) demokratskog principa (government) by the people for the people u for the people in spite of people

*************************

Beleška na margini

Ne, uopšte ne želim da tvrdim da je kurdska (politička) stvarnost u Turskoj med i mleko. Ima itekako puno sranja. No, za razliku od pre 20 godina kada je tadašnja vladajuća elita "rešavala problem" isključivo represijom i vojnim sredstvima ova današnja preferira ekonomski razvoj kao put ka rešenju. To dovodi do potrebe veoma osetljivog rešavanja kvadrature kruga -- za ekonomiju treba imati mir i stabilnost, a na žalost oni mogu biti narušeni od strane male manjine. Opet, izborni rezultati govore da velik broj Kurda polaže nadu u taj ekonomski pristup vladajuće partije.

a_jovicic a_jovicic 05:00 01.07.2011

Re: Kurdsko pitanje, kako ga ja vidim

Naravno ... obično biva da ništa nije crno - belo (komentar je i na blogove o Turskoj za početnike i na ovaj o Kurdima) ... Sad' sam bar malo "progledao" (makar na jedno oko)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana