Kako prodavati pampersice i jelo na internetu

Marek Vidovič RSS / 04.01.2008. u 15:11

Na nedavno održanoj marketing konferenciji, čulo se iz publike pitanje na koje nisam znao odmah da odgovorim.

OK," rekao je jedan od posetilaca," tekstualna reklama u pretraživaču ili u kontekstu je dobra za direktan odaziv, ali kako je mogu iskoristiti naprimer marke i firme, koje pokušavaju da se susredsrede više na branding? Kako iskoristiti tekstualnu reklamu za robu sa široke potrošnje.


Na konferenciji sam zajedno sa kolegama promrmljao nešto o velikim B2B kupovinama, pošto bi teksutalna internet reklama mogla da funkcioniše i u ovom segmentu. Ništa više - nisam imao čime da potkrepim svoju priču.


Ali - lepe vesti. Nova studija The Digital Shelf iza koje stoji između ostalog i Procter&Gamble, istražuje rezultate internet reklame za robu široke potrošnje. A studija je mnogo optimističnija.


Studijom je obuhvaćeno:

1. Search reklama i njen uticaj na rast poseta strana firme.

2. Brand-building.

3. I kako PPC reklama utiče na posete u direktnim prodavnicama.

Rezultati su do sada samo delimično objavljeni. No predviđaju dobru budućnost robe široke potrošnje na internetu.

Prema studiji je naprimer:

1. Najveći potencijal je (među US potrošačima) na internetu za proizvode iz food tržišta, sledeće su baby proizvodi, kozmetičke potrebe i potrebe za domaćinstvo.


2. Čak 60% posetilaca sajtova posvećenih dečijim proizvodima je došlo putem sajtova posvećenih dečjim proizvodima je došlo putem pretraživač, 47 procenata u oblasti food marketa.

3. Ljudi koji su ovako posetili sajt firme, bili su visoko motivisani, da o proizvodu više saznaju - čak 73% od njih se upustilo u traženje daljih informacija o proizvodu; 64 % je tražilo savet pre kupovine.

Više o istraživanju na MediaBuyerPlanner.

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie angie 17:28 04.01.2008

Marek,

super su ti postovi, jasno konstruisani, bez suvishnih detalja i pretencioznih i dosadnih razrada, a veoma korisni i zanimljivi.
Bash mi je zao shto shto ova publika to nije prepoznala,
preporuka i pozdrav.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 19:36 04.01.2008

Kao maternji jezik..!!


Brine me što ovde nema više komentara. Svi su izgleda još uvek tamo, na tekstu, kod Velje... Zabrinjava to, brate. Osim Velje i Kosova ima i drugih stvari. Recimo, ovo o čemu ovde govorimo. Reklama putem interneta, elektronsko poslovanje, prodaja, plasiranje informacije... To je jezik koji treba da učimo ako stvarno hoćemo da ne budemo u družini s Veljom...
andjelija andjelija 20:42 04.01.2008

ja mu lepo

predlozih da zacini svoje tekstove nekim striptizom, golotinjom i eto raje. ovako napisano je suvoparno.
we need entertaining .....always. on kao autor, makar tri reci mora da nas privuce i da nam zavuce ono sto zeli da kaze.
Time Bandit Time Bandit 00:30 05.01.2008

B2B u Srbiji

Marek, izgleda da niste shvatili pitanje ili se Vas odgovor ne odnosi na pitanje.

Koliko se da zakljuciti iz teksta covek iz Srbije pita kako se www moze iskoristiti u poslovima brandinga robe siroke potrosnje. Odgovor se odnosi na neko drugo - razvijeno trziste, koje je proslo kroz nekoliko faza razvoja sto se tice B2B (studija sa rezultatima od prosle godine, recimo USA trend), a predpostavljam da je on hteo vise nesto o tome kako to da primeni u svom okruzenju u trenutnoj situaciji (ili blizoj buducnosti).

Dakle, imajuci u vidu domace okruzenje sa svojim pogodnostima i manama, i industrije koje su prisutne, sta je moguce uciniti sa brandingom a putem www ?
Jovan Jovan 02:57 05.01.2008

rano je

ili možda kasno već, da se kod nas priča o kupovini preko inerneta. A o brand-building-u sve već sve znaju. Recimo Velja i "onaj" (sa punim poštovanjem) što je obuo kaljače pa "bilduje" i Velju i Voju i ceo j*b*ni establišment...
Nadam se da nisam gorak, meni je ova tema super i voleo bih da čujem više o njoj i da diskutujem, ali svi više vole da obuju kaljače i da lakše gaze. E sad tu postoji uvek opcija da ako jako zagaziš u balegu, da ti kaljača ostane...pa budeš bos!!!
andjelija andjelija 03:08 05.01.2008

dear malika

pardon marek

evo tebi jedan ozbiljan proposition....ti meni posalji tvoj tekst, ja ga obradim onako kako mislim da ce narod da se 'upeca', i sve to za samo 50$ (primam paypal, money orders, cashiers check, personal check ali mora da prodje tri nedelje dok se ne ocisti)....sve preko ide u dobrovoljne svrhe I promise.

:)


moze?
Gorstak Gorstak 19:56 05.01.2008

Evo i mene

Samo da pogodim ručicu za preporuku i složim se sa ostalima da je velika šteta što ovde nema trocifrenog broja komentara. Većina ostalih blogera razglabaju o politici i pitanjima zašto nam nije bolje. Suva teorija.
Ovde čista praksa. Konačno!
U stvari, konačno za mene jer, eto sramote, sad otkrih o čemu ti pišeš.
Pozdrav i odo da čitam tvoje prethodne Postove.
Naslovi su jako dobri za početak.
Gorstak Gorstak 20:53 05.01.2008

Evo i mene - opet

Pročitah Autorove teme i ne pokajah se.
Veoma praktično i poučno štivo. Kratko, jasno, zanimljivo.
Ono što primetih jeste da se Marek ne odaziva na komentare. Čovek jednostavno neće da diskutuje.
Možda mu je to markentiška fora da nagovesti koliko zna pa ako nekog interesuje više ima private mail pa ćemo se dogovoriti za cenu?
Nema veze. I treba da se naplati znanje.
Većina nas je imala iskustvo na poslu kad treba da se brzo nešto odradi na računaru. Svi se sjate pa kad kolege vide da si sa dva klika rešio ,,nepremostiv" problem, odjednom taj problem i nije bio tako veliki, a ni ti nisi mnogo veliki stručnjak. Mnogo neprospavanih noći je bilo da bi se saznalo za ta dva klika. Tako i ovo. Deluje jako jednostavno kad ti neko nacrta.

Svaka čast na veoma interesantnim informacijama.

Pozz

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana