Politika| Region| Religija

Kako se Papa narugao Hrvatima?

Drago Kovacevic RSS / 02.08.2011. u 21:56

Danima već traje "fajt" između Vatikana i Hrvatske. Da, dobro ste pročitali...Između Vatikana i Hrvatske. Takav "fajt" da je Papa danas sastavio oštro saopštenje u kome je upozorio hrvatske vlasti "da se ne mešaju u crkvene stvari".  E, sad, ima li u Hrvatskoj neko petlju da kaže Papi i katoličkoj crkvi da se ne mešaju u državne poslove i da je jedna od najvećih civilizacijskih tekovina odvajanje crkve od države, čisto sumnjam..Poslednji Hrvat koji je za to imao do kraja petlju zvao se Josip Broz.

Tito, dakako.

Pre samo dva meseca, Papa Benedikt XVI posetio je Zagreb i čitava Hrvatska nije ništa radila tri dana nego molila sa njim ili pratila molitve u direktnim televizijskim prenosima. Do granice neukusa je išla opšta egzaltiranost hrvatske vlasti, ministara, premijerke, stranačkih prvaka, javnih ličnosti, estradnih zvezda, fudbalskih menadžera, akademika...o biskupima i kleru da ne govorimo. Televizijski komentatori (Bilić naročito), padali su u trans i "afanavali" uz poklike - "dobro nam došao sveti oče".....Papin prsten je u retko kojoj zemlji bio tako navlažen od poljubaca nacionalne elite. Još, kad je u zagrebačkoj katedrali Papa održao ono sramno slovo o Stepincu "koji je branio Jevreje i Srbe", sreći te elite nigde nije bilo kraja. Jednodušno je proglašen "vrhunskim moralnim autoritetom savremenoga sveta".

I ne lezi vraže. Papa je ovih dana ponizio Hrvatsku kao da je ona nekakav dominion Vatikana ili njegovo privatan posed. Doneo je akt kojim od porečke biskupije oduzima veliko imanje, koje je ova inače dobila od države, i dodelio ga italijanskim benediktancima u čijem je posedu bilo pre drugog svetskoga rata, odnosno u vreme kad je Istra bila u Italiji.

Da stvar bude gora, tek sada se vidi sva beda i udvorništvo u današnjim odnosima crkve i države ( nije Hrvatska u tome izuzetak, ali slučaj o kome pišem je reprezentativan). Naime, Osimskim sporazumom (potpisao ga Miloš Minić, a Hrvatska se danas na njega poziva), ondašnja Jugoslavija je po slovu rečenog sporazuma obeštetila katoličku crkvu zbog nacionalizovanja imovine italijanskih benediktanaca. Onda je Tuđmanova vlast, velikodušno, već plaćenu imovinu poklonila katoličkoj crkvi, odnosno porečkoj biskupiji. Kako se radi o vrlo vrednoj imovini i atraktivnom zemljištu,porečka biskupija se nije libila da to zemljište prodaje lokalnim tajkunima za golf igralište i turističke sadržaje. Utrženo je tu prilično novca, tako da papina "presuda" sadrži ne samo povratak manastira nego i novčano obeštećenje od više miliona evra. Katolička crkva danas deluje kao zbir korporacija koje imaju na čelu glavnog gazdu. Nije njih osim na rečima briga za vrednosti, zataškaće pedofiliju unutar crkve, proglašavati zločince svecima, braniti zločince iz devedesetih bez zazora. I sve im se može dovesti u pitanje, ali novac i nekretnine nikako.

Ustali su, povodom Papinog akta neki hrvatski biskupi, ustali neki ministri, ustalasala se javnost. Ali ne smeju protiv pape. Kako će sad kazati da je Papa lopov..a do jučer bio vrhovni moralni autoritet..Šta ostaje iza toga, ako kažeš da je Papa oteo "hrvatsku zemlju"....ej.."bezgrešni Papa, oteo"...oslobodi bože....

I sad,stvarno se nije lako staviti u kožu tradicionalnog Hrvata. On je domoljub i katolik...Šta ovde da se žrvuje.Papski autoritet...neee...Hrvatsku grudu...neeeee..

Gadnu je "juhu" Papa zakuvao....

 



Komentari (121)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestor92 nestor92 22:14 02.08.2011

Papa je nepogrešiv ...

... a Hrvatska će morati da dokazuje svoju sekularnost. Čak sam i ja nešto gledao o tome na HRT. Vlada im je sada u nebranom grožđu, treba joj podrška Vatikana ali je ovaj papski akt guranje prsta u oko i ponižavanje države.

Zanimljivo za gledanje sa strane, pre sporta i prognoze vremena. Za nas - nebitno. Bar zasad.
docsumann docsumann 05:10 03.08.2011

Re: Papa je nepogrešiv ...

a Hrvatska će morati da dokazuje svoju sekularnost.


uf, rano je, ja još nerasanjen skroz, pa sam tako i ovu rečenicu pročitao kao:

a Hrvatska će morati da dokazuje svoju seksualnost
mikimedic mikimedic 22:15 02.08.2011

sto ja volim papu

Danima već traje "fajt" između Vatikana i Hrvatske.


ja bas volim papu, sto nosi bele carape i vidi se da zivi za fajt.

a jel cu da izadjem kod draga na televizor?


westvleteren westvleteren 22:17 02.08.2011

Sekularna država

Hvala ti Drago, što si obradio ovu temu na vrlo jasan i jednostavan način.

Kao ateista ja gledam na ovu vest na sledeći način. U sekularnoj državi katolička crkva je jedna koorporacija, jedno pravno lice koje poseduje određenu imovinu i sada ta koorporacija vrši transfer te imovine iz jedne svoje frakcije u drugu. Ja ne vidim zašto bi to ikoga u Hrvatskoj zabrinjavalo. Na osnovu izjava i komentara na Slobodnoj dalmaciji, vidim da neki ljudi ovde vide pretnju državnom suverenitetu, što je meni potpuno nejasno.
Razlozi za ljutnju, ako ih ima, trebalo bi da budu usmereni prema Tuđmanovoj vlasti koja je vratila imovinu koorporaciji KC koja je već obeštećena za tu istu imovinu. Od tog trenutka to zemljište više ne pripada hrvatskoj državi, već koorporaciji KC.
Ja sam pravni laik tako da možda nisam dobro razumeo. Ispravite me ako negde grešim
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:33 02.08.2011

Re: Sekularna država

Razlozi za ljutnju, ako ih ima, trebalo bi da budu usmereni prema Tuđmanovoj vlasti koja je vratila imovinu koorporaciji KC koja je već obeštećena za tu istu imovinu. Od tog trenutka to zemljište više ne pripada hrvatskoj državi, već koorporaciji KC.

Da...neka od crkvenih korporacija je već bila obeštećena...pa je Tuđman poklonio drugoj korporaciji, a onda Papa arbirtrirao, da to dođe u posed trećoj...

Ali, najžešće je reagovala ona korporacija koja je direktno oštećena..ova porečka biskupija...Premijerka se "vajka"..mora biti i katolkinja i tradicionalna Hrvatica, i ima dilemu svojstvenu onoj u tamnom vilajetu...
Zanimljivo je da je potpis na akt o oduzimanju imovine porečkoj biskupiji potpisao zagrebački kardinal Bozanić koji je šef neke druge korporacije...
I bogami, oglasio se danas..kaže .."ne sme se napadati Papa"..
westvleteren westvleteren 22:51 02.08.2011

Re: Sekularna država

Zar nije katolička crkva potpuno centralizovana tako da je Vatikan nadređen i porečkoj biskupiji i italijanskim benediktancima i zagrebačkom kardinalu. On tu dođe kao neki vrhovni menadžer i može da raspoređuje imovinu kako mu se ćefne.
A tradicionalna Hrvatica (čujem da je zovu i "bjeloglava premijerka" ) tu ništa ne odlučuje, pa se nema ni oko čega dvoumiti.

Interesantno bi bilo videti šta hrvatski zakoni kažu za ovakav transfer imovine. Da li je zakonit, mada mi ne pada na pamet ni jedan zdravorazumski razlog zašto ne bi bio.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:08 02.08.2011

Re: Sekularna država

westvleteren

topcat topcat 00:11 03.08.2011

Re: Sekularna država

Da li je zakonit, mada mi ne pada na pamet ni jedan zdravorazumski razlog zašto ne bi bio.


Da li ti je palo na pamet da građani Republike Hrvatske posjeduju hrvatske a ne vatikanske dokumente? Da ovdje važe hrvatski, a ne vatikanski zakoni?


dali76 dali76 03:08 03.08.2011

Re: Sekularna država

Hm, koji je to hrvatski zakon prekrsio papa topcat?
Zar nije u njegovoj jurizdikciji odlucivati o imovini RKC izmedju dve frakcije ?
To sto je hrvatski predsednik prekrsio zakon dajuci RKC imovinu koja je bila obestecena je ipak drugi padez.
paki_i_paki paki_i_paki 04:38 03.08.2011

Re: Sekularna država

Da li ti je palo na pamet da građani Republike Hrvatske posjeduju hrvatske a ne vatikanske dokumente? Da ovdje važe hrvatski, a ne vatikanski zakoni?

Njegova UZORITOST kardinal svete Rimske crkve Josip Bozanić ima i vatikanske dokumente .
Drago
Naime, Osimskim sporazumom (potpisao ga Miloš Minić, a Hrvatska se danas na njega poziva), ondašnja Jugoslavija je po slovu rečenog sporazuma obeštetila katoličku crkvu zbog nacionalizovanja imovine italijanskih benediktanaca.

Prvo Dragec hrvatska nije nikog obeštečivala iz zone B .Drugo Benediktincima je isplaćen samo neki avans od cca 800 000 evrića ( tad 1,7M Lira) koje nije platila hrvatska ( a koja je i prestala plaćat ono što je trebala po Osimu ali ovo nije to) .(a taj Miloš je trebao bit lustriran poslje prvih slobodnih izbora jer se radi o top level banditu iz poratnog perioda) .
Drugo Krivožvalji operetni diktator i glumatatelj Josipa stolara Broza (supruga djevice broz/budisavljević) tu otetu imovinu vraća Porečko -Pulskoj biskupiji iako je knjižni vlasnik bio red sv Benedikta .U RKC (molio bih komentatore da ne zaboravljaju ovo R jer KC je nešto drugo) redovi ne spadaju pod vlast dijaceziskog biskupa.Dakle po "državnom zakonu" Krivožvalji je nečiju otetu imovinu vratio drugom. No, bilo kako bilo, vlasnik svega u RKC koji svime NEZABLUDIVO uparvlja ( LATINSKA JERES -opaska jednog šizmatika)je biskup Rima.
Papa Rimski u svojoj "nezabludivosti" biskupom PP imenuje vicekmelarga svete Rimske crkve i vicekomornika Apostolske komore Santos Abril y Castello za potpisivanje ugovora. E sad što je bludni sin Ivan Milovan biskup PP razdjelio dobitu tuđu imovinu na livade za "klikeranje motkom" i promidžbu svakojake sablazni i bluda (čitaj turistička djelatnost), uz koncelebriranje nezabludive svjetovne vlasti u liku krivožvaljog oca nacije koji je i šumu pretvorio u građevinsko zemljište .
jel je Lojzek Stepinac podnjel mučeništvo da bi crkva u Rvata bila apsolutno podložna "Svetoj materi Rimskoj crkvi" ,jesu li branitelji sa krunicom molili svetoga tateka da ih zaštiti od Bizantinaca , jel pape nacije "torna" ono što je najveći sin hrvatskog naroda oteo ( a ko je bitniji pape il sinek) i kaj onda sad rvati jamlaju i bune se .
Uglavnom spor je unutrašnja stvar RKC i nek se Milovan misli ča činiti kad je rasprco tuđu imovinu
Tuđman ju je jedamput dao PP biskupiji i taknuto maknuto, nema više puj pike ne važi.
samo da "srebrenka" iz proračuna ne šilje šolde benediktincima u Italiju
nek im šilje Milovan . samo da Milovan ne proda Eufrazijevu baziliku pa poslje mora da se plaća tom Eufraziju ili ćija već je. Ili ako vlada proda "Titine brijone" mogu poslje Titini tražit da se obeštete.
Da ovdje važe hrvatski, a ne vatikanski zakoni?

O upravljanju svojom imovinom
pa papa ne traži ništa od RH, nego od svoje filijale biskupije PP
e sad da nisu ko što jesu u "Latinskoj herezi" znali bi da je za imovinske sporove u crkvi nadležan "sudija Vaseljene" papa Aleksandrijski i patrijarh sve Afrike
paki_i_paki paki_i_paki 04:42 03.08.2011

Re: Sekularna država

To sto je hrvatski predsednik prekrsio zakon dajuci RKC imovinu koja je bila obestecena je ipak drugi padez.

Talijanska država i red sv.Benedikta kažu da ih Hrvatska nije obeštetila . osim toga tu se vode još neki sporovi između država jer je Hr pokušala izradit Italiju po pitanju (iliti glede) obeštećenja .
topcat topcat 09:05 03.08.2011

zluradost dovodi u pitanje objektivnost

paki_i_paki

Njegova UZORITOST kardinal Bozanić


ako ja imam američki pasoš i radim za SAD, da li to daje pravo Obami da mi oduzima imovinu u matičnoj zemlji i dodjeljuje je nekom drugom vladinom službeniku?
Gospodin Bozanić služi misu na Kaptolu, a ne u Sv. Petru u Rimu. Trebao bi polagati račune i državi i Vatikanu, po sistemu "Cezaru cezarevo, Bogu Božje".
Papa može smijeniti biskupa, kardinala, ako nije zadovoljan poslom, ali ne može uzimati zemlju tj. nekretninu hrvatskoj crkvi da bi je dao talijanskoj, bili oni benediktinci, franjevci, jezuiti, katekumeni ili tko već...
Šta to znači? Da će sutra pola obale razdijeliti zbog "smjene unutar redova"?


Papa nije "prekršio" zakon. On ga jednostavno ignorira.

p.s.
wow, koliko ovdje ima stručnjaka za pitanja unutar RKC, parite popi

paki_i_paki paki_i_paki 14:31 03.08.2011

šizmatik kanonik

Ma ća je došlo lipa moja na ovi svit da te jedan šizmatik ide učiti osnovama crikve Rimske .
no idemo redom
reference
1) ZAKONIK Kanonskog prava RKC (dalje ZKP) ili na latinskom
2)Priopćenje Tiskovnoga ureda Svete Stolice glede spora između Porečke i Pulske biskupije i benediktinskog samostana iz Praglie
Gospodin Bozanić služi misu na Kaptolu, a ne u Sv. Petru u Rimu

Gospodin Bozanić kao nadbiskup zagrebački stoluje na Kaptolu ( u crkvi sent Ištvanskoj)ali kao uzoriti kardinal mora bit ukardinaljen u svetu Rimsku crkvu (ovo se doslovce odnosi na episkopiju Rimsku) i njegova stolna crkava je svetoga Jeronima u Rimu .dakle on je Kardinal rimski a nadbiskup je zagrebački a ja sam podvlačeći Uzoritost upravo naglašavao Kardinalstvo SRE (Sancta Romana ecclesia ).
Papa može smijeniti biskupa, kardinala, ako nije zadovoljan poslom, ali ne može uzimati zemlju tj. nekretninu hrvatskoj crkvi da bi je dao talijanskoj, bili oni benediktinci, franjevci, jezuiti, katekumeni ili tko već...

hu zabluda do zablude , prvo nešto kao hrvatska crkava ne postoji, od kad je Splitskom nadbiskupu uzeta titula Primasa Hrvatskog ne postoji prvak Hrvatske crkve pa ni primatura (kao što je recimo nadbiskup Toleda primas španije ili da ne povjeruješ biskup Kotorski je primas Srpski) . Drugo Benediktinski red nije ni teritorijalno ni nacionalno organiziran i nije podređen niti jednom biskupu u italiji nego su podređeni stariješini reda i Papi ali ne kao precijedniku talijanske biskupske konferencije ,nego kao prvosvećeniku rimske crkve. benediktinac nisu nikako etnički organizirani i imaju još jedan samostan u Hrvatskoj koji isto tako nije pod jurisdikcijom ni jednog biskupa .
U trenutku osnivanja Benediktinskog samostana on je bio na teritoriji Koparske ( a ne porečke) biskupije a u trenutku uzurpacije Trščanske . Dakle on prije čak nije bio ni na teritoriji porečke biskupije.Dakle ako je Hrvatska obeštetila benediktince ( a nije to je Milovanov spin) samim tim i RKC kojim pravom je onda Biskupija PP tražila povrat imovine . Povratom imovine ona opet postaje vlasništvo RKC . Dakle ni tada RH nema nikakvih vlasničkih prava na tu imovinu . Osim toga Osimski sporazumi su potpisani između JU i Italije a ne Ju i svete stolice i ovo nema veze sa tim. Sa stanovišta hrvatskih zakona vlasništvo je RKC i ona njime upravlja shodno svom unutrašnjem ustroju .
kanon 1256 ZKP "vlasništvo dobara pod vrhovnom vlašću Rimskog prvosvečenika pripada onoj pravnoj osobi koja je ta dobra zakonito stekla. #ž"
E papa i komisija smatraju da su ga benediktinci zakonito stekli.Osim toga postoji jasna odluka rimskog pape čl.3 3333 ZKP "protiv presude iliodluke
rimskog prvosvećenika nema priziva ni utoke"
Spor nije od juče ali je Milovan iskoristio priliku i mešeterijo zemljištem (što je stvarni uzrok spora) benediktinci su u nagodbi tražili trećinu .dakle Milovan je prodavao zemlju za vreme crkvenog spora.Sadašnja potraživanja su manja od toga.
e sad ako ti ća rabe linkovi rabe ,ako ne ti se sa Karlekom prezviježđuj.
westvleteren westvleteren 14:37 03.08.2011

Re: Sekularna država

topcat
Da li ti je palo na pamet da građani Republike Hrvatske posjeduju hrvatske a ne vatikanske dokumente? Da ovdje važe hrvatski, a ne vatikanski zakoni?


Čemu ljutnja ,topcat? Pa ja o Hrvatskim zakonima i govorim. Vatikanski su u ovoj priči nebitni. Ovde se radi o tome da vlasnik imovine u Hrvatskoj može da radi sa svojom imovinom šta god želi.

Papa može smijeniti biskupa, kardinala, ako nije zadovoljan poslom, ali ne može uzimati zemlju tj. nekretninu hrvatskoj crkvi da bi je dao talijanskoj, bili oni benediktinci, franjevci, jezuiti, katekumeni ili tko već...


Ovo baca novo svetlo na celu stvar. Pitanje je, ko je (po Hrvatskim zakonima, ne po Vatikanskim) vlasnik sporne imovine? Da li je to pravno lice RKC, pravno lice hrvatska crkva (ako postoji) ili pravno lice porečka biskupija? Tu informaciju među svim emotivnim izjavama nisam uspeo da nađem. Ukoliko je biskupija u pitanju onda joj zaista niko ne može otuđiti imovinu ako je se dobrovoljno ne odrekne. Naravno pitanje je da li žele konflikt sa papom ali to bi već trebalo da je njihov problem a ne državni.

Ono što je meni interesantno je da se vidi nekakva pretnja državnom suverenitetu (sudeći po komentarima na SD), kao da je neko, u najmanju ruku, dao Istru Italijanima. Teritorija u svakom slučaju ostaje u Hrvatskoj i to bi trebalo da je svakom jasno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:45 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Spor nije od juče ali je Milovan iskoristio priliku i mešeterijo zemljištem (što je stvarni uzrok spora) benediktinci su u nagodbi tražili trećinu

Svaka čast Paki...Kompetentno i precizno..
Milovan je učestovao u pregovorima a onda se povukao...Formirana je komisija koja je presudila..
No, meni je ova stvar mnogo interesantnija sa aspekta dihotomije- katoličanstvo : domoljublje, nego sa aspekta crkvenoga prava..
topcat topcat 15:11 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Drago Kovacevic

No, meni je ova stvar mnogo interesantnija sa aspekta dihotomije- katoličanstvo : domoljublje, nego sa aspekta crkvenoga prava..


Pa naravno, vi u svemu tražite svoj komadić i priliku da se podsmjehujete, ne shvaćajući koliko ste nisko pali.

Milovan je odbio potpisati ugovor koji se nalazi dolje u odgovoru tysonu.
Ako nije jasno što je u ugovor sporno i ako se nije u stanju pročitati replika i odgovor mjerodavnijih po tom pitanju, ja zaista nemam što dodati.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:14 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

paki_i_paki

jesu li branitelji sa krunicom molili svetoga tateka da ih zaštiti od Bizantinaca

Grko-istočnjaka.
a taj Miloš je trebao bit lustriran poslje prvih slobodnih izbora jer se radi o top level banditu iz poratnog perioda


e sad da nisu ko što jesu u "Latinskoj herezi" znali bi da je za imovinske sporove u crkvi nadležan "sudija Vaseljene" papa Aleksandrijski i patrijarh sve Afrike

Objasni, molim te, jednom "šizmatiku" (ovo pod navodnike, jer latinske su bez), zašto ovo?
hu zabluda do zablude , prvo nešto kao hrvatska crkava ne postoji, od kad je Splitskom nadbiskupu uzeta titula Primasa Hrvatskog ne postoji prvak Hrvatske crkve pa ni primatura (kao što je recimo nadbiskup Toleda primas španije ili da ne povjeruješ biskup Kotorski je primas Srpski) . Drugo Benediktinski red nije ni teritorijalno ni nacionalno organiziran i nije podređen niti jednom biskupu u italiji nego su podređeni stariješini reda i Papi ali ne kao precijedniku talijanske biskupske konferencije ,nego kao prvosvećeniku rimske crkve. benediktinac nisu nikako etnički organizirani i imaju još jedan samostan u Hrvatskoj koji isto tako nije pod jurisdikcijom ni jednog biskupa .


Znanje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:16 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Pa naravno, vi u svemu tražite svoj komadić i priliku da se podsmjehujete, ne shvaćajući koliko ste nisko pali.

Ne tražim ja ništa..a kamo li priliku da se podsmehujem..Ja u ovom slučaju navijam za Hrvatsku i žao mi je što se odlučnije ne kaže - ne može...
topcat topcat 15:44 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Sa stanovišta hrvatskih zakona vlasništvo je RKC i ona njime upravlja shodno svom unutrašnjem ustroju .


Rabe, rabe linki, Paki, ma jeno ne kapin:

Šta to znači? Da će sutra pola obale razdijeliti zbog "smjene unutar redova"?
krkar krkar 15:54 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Milovan je odbio potpisati ugovor koji se nalazi dolje u odgovoru tysonu.
Ako nije jasno što je u ugovor sporno i ako se nije u stanju pročitati replika i odgovor mjerodavnijih po tom pitanju, ja zaista nemam što dodati.


Ako ćemo pravo - nije Milovan principijelan nego gramziv. Nije on odbio zbog principa nego iz ljutnje što se pare uzimaju njemu iz ruku.

U najkraćem - evo o čemu se radi.

1. Benediktinci nemaju pravo ni na kakvo potraživanje od Hrvatske. Ako smatraju da su oštećeni - potraživanja za svoju imovinu mogu ostvariti samo od države Italije, u skladu sa Osimskim sporazumima a u zakonskoj proceduri koju samostalno određuje Republika Italija.

2. Porečka biskupija takođe nema pravo na tu imovinu, tačnije nije imala pravo na povrat jer nije nikad bila vlasnik. Biskupija je tražila povrat nečega što joj nije pripadalo (pripadalo bi joj da je osnovana fondacija spomenuta u testamentu jer bi tada bila mesno nadležna, ali pošto nije osnovana nema nikakva prava). Pošto je država onome ko nije imao osnova da traži povrat priznala pravo na povrat - to pravo stečeno je na nepostojećim osnovama i kao takvo biće gotovo sigurno ukinuto (ne znam je li u pitanju sudski ili administrativni proces).

Time ni jedna crkvena institucija, ni benediktinci ni biskupija, neće moći da raspolažu imovinom i imovina će pripasti državi.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:02 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Time ni jedna crkvena institucija, ni benediktinci ni biskupija, neće moći da raspolažu imovinom i imovina će pripasti državi.


Jesi li me banovao?
Ako jesi, baš lepo, jer ovo što si napisao tek nema smisla.
"Okreni, obrni, državna imovina... Čiča-miča, gotova priča... Hepi End."
paki_i_paki paki_i_paki 16:27 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Objasni, molim te, jednom "šizmatiku" (ovo pod navodnike, jer latinske su bez), zašto ovo?

koje
ALeksandriski papa je nadležan za sve sporove u crkvi koji nisu dogmatskog tipa tamo od nekog sabora otud mu titula sudija vaseljene ,navodnike sam stavio da bi istaknuo to samo kao deo titule a ima vala toga u tituli 13tog apostola poprilično
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:29 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

ALeksandriski papa je nadležan za sve sporove u crkvi koji nisu dogmatskog tipa tamo od nekog sabora otud mu titula sudija vaseljene ,navodnike sam stavio da bi istaknuo to samo kao deo titule a ima vala toga u tituli 13tog apostola poprilično


Hvala.
paki_i_paki paki_i_paki 17:42 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Šta to znači? Da će sutra pola obale razdijeliti zbog "smjene unutar redova"?

Ma ća će podilit, ma će na Veloga Jožu zakačit i vući u Muggiu pa sve to ostaje, tu di je .Nije li Milovan prvo reka da će im dati šolde ,ma mu je bilo puno.a šolde bi odnili .Kakva je razlika za tebe ,mene bilo koga u RH ako tom ustanovom administrira benediktinski red umjesto biskupa PP . i ovako i onako je vlasništvo RKC, Ono što previđaš da je Milovan tu zemlju rasprodavao iako je bila pod crkvenim sporom da bi Papu doveo pred svršen čin. Čudo kako sad svi protivnici apartmanizacije,betonizacije,golfizacije Istre sad brane Milovanovu prodaju zemlje i to po nekim zermanskim osnovama.Vatikan je Milovana uhvatija u dilu, da ga je i uskok isljeđivao i sad se on vadi na nacionalizam i ka ne da on talijancima što je rvacko od stolića sedmog. Nije nego, pa Benediktinci su napravili i Mariju Formozu prije dolasska slavena na Balkan. I još je napujdo onog nadobudnog Jakovljevića da tužaka papu.e taj će sad samo kod Miraša moć bit pop .
Ma je Milovan pofuma u ovi štoriju i pape će ga gambijati tuta forca a more bit nekog ercegovca-franjevca postavi za Biskupa PP .
Pa naravno, vi u svemu tražite svoj komadić i priliku da se podsmjehujete, ne shvaćajući koliko ste nisko pali.

Ma ajde
ja sam ti samo objasnio stanje u RKC kakvo podsmjehivanje ali ako hočeš moje mišljenje o ovome (a ne kakvo je stanje stvari) reći ču ti
sa stanovišta mog političkog opredjeljenja imovina mora biti svetinja i iznad svega privatna,zajednice ,udruge bilo čega .Ovo je imovina RKC i država se nema šta miješati u to, kao da ti kući imaš dječiji biciklo i uzmeš ga jednom djetetu i daš drugome. Biciklo je sa stanovišta države uvijek tvoj .A nikako mi ne paše da "srebrenka" plaća benediktince mojim šoldima jer je Milovan rasprco imovinu prodajuči je zermanima,kunjadima i kome već

sa druge strane kao vjerujući i ucrkvljeni (dakle onaj koji prakticira euharistiski život crkve ) hriščanin ja mogu imati svoj stav prema Latinskoj herezi
Crkva je u biskupu(episkopu) i biskup(episkop) je u crkvi. Dakle niti jedan biskup , pa ni biskup Rima ne može imati nikakvu vlast nad drugim sabratom u biskupstvu,(dakle strogo ekleziološki gledano Milovan je u pravu al tad bi se morao odreči papocezarističke hereze i izaći iz RKC) isto tako je besmisleno da redovi (benediktinci,franjevci...) ne podlježu jurisdikciji episkopa na čijoj se teritoriji nalaze, ali kažem ti to je moje stanovište kao krštenog čeljadeta glede heretičkog nauka Rimske crkve. Ali samo onako "filozofski" pošto je to njihova unutrašnja stvar koja se ničim ne dotiče mog spasenja pa mi je nebitna .Dakle onaj ko je razvukao imovinu "hrvatske crkve" je Ivan Milovan .
mislim sa stanovišta vatikana i RH vlasništvo je bilo i ostaje RKC a papska je neporeciva jerbo je on nezabludiv
kuknjave da će morat prodat Eufrazijanu ili je dati Benediktincima .ma da neće oni srušit zvonik i stavit minaret, a svim članovima župe čuni dolčevitku (srpski rolku) odfikatit. Mislim , koja patetika Jakovljevića
paki_i_paki paki_i_paki 19:25 03.08.2011

Re: šizmatik kanonik

1. Benediktinci nemaju pravo ni na kakvo potraživanje od Hrvatske. Ako smatraju da su oštećeni - potraživanja za svoju imovinu mogu ostvariti samo od države Italije, u skladu sa Osimskim sporazumima a u zakonskoj proceduri koju samostalno određuje Republika Italija.

Žurim na brancina pa neću dugo
Osimski sporazumi se odnose na pripadnike manjina, a ne na red.Kako je red mogao da optira državljanstvo .Ok ,svi pripadnici reda su možda tada bili Talijani , ali i svi petrovci (dijaceziski sveštenici) su uglavnom bili talijani kao i episkop/episkopi tadašnji .Njihovo optiranje nije optiranje reda. Tad bi shodno toj logici i sve biskupije pripale državi a Talijanska država bi morala namirit RKC.
mislim da će ovo završit kako je Papa obznanio gradu i svijetu. Milovan će bit umirovljen, Jakovljević će otfikarit (bar će moć oficijelno guzit raspuštenice) iz rkc. A benediktinci će se odreč djela keša u bratskoj samilosti . ostaje samo šta će bit sa prodanom zemljom al to če izać da je nešto smuljano i taj mamlaz će popušit što je kupio. No radikalniji dio HBK i politike će napadat Bozanića i on bude išel u Vatikan. Tad ovi budu mogli stavit nekog malo više ustašofilnijeg od tog bodula (on je sa Krka al nije Krkar )
svi će tu pomalo dobit . osim toga ne znam kako bi EU reagirala na uzimanje imovine RKC kad je povrat uslov.
suština
dal je "Ordo Sancti Benedicti" talijanski državljanin pa da Osim vredi za njega
ja mislim da ovo nema veze sa osimskim sporazumima niti optantima ali ima sa ugovorom RH i Svete Stolice
usput Benedikt XVI je benediktinac
paki_i_paki paki_i_paki 05:38 04.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Ne tražim ja ništa..a kamo li priliku da se podsmehujem..Ja u ovom slučaju navijam za Hrvatsku i žao mi je što se odlučnije ne kaže - ne može...
Ali hrvaska tu ništa ne gubi/dobiva osim ako je Milovan ne uvuče u igru. vidiš tu se načelno razlikujemo na "ideološkom planu" ja se zalažem za načelo svojine i vladavinu prava .A u ovoj priči je država kršila taj princip prvo otimačinom 45e a poslje vračanje krivoj osobi unutar rkc
dok ti suštinski navijaš za likove poput narečenog Minića i priželjkuješ nekog novog Jakova Blaževića.Navijat za Hrv (ili bilo koju zemlju) znači ne navijat za Blaževiće,Broze, Šuške , Tuđmane ili bilo koga ko stavlja "državu" kao nekog ko može otimat tuđe
šta treba srebrenka da auto lakom napiše na Dajli : HRVAT ZAUZETO
krkar krkar 07:46 04.08.2011

Re: šizmatik kanonik

suština
dal je "Ordo Sancti Benedicti" talijanski državljanin pa da Osim vredi za njega


Jeste suština samo je ti pogrešno shvataš.

U smislu Osimskih sporazuma OSB je italijanski državljanin - tačnije italijansko pravno lice /pravna osoba (persona legale) i na njega/nju se takođe odnosi Osimo.

Sva fizička i pravna lica potražuju imovinska prava od države kojoj one pripadaju - a ne kojoj pripada imovina. Dakle, OSB ima obeštetiti Repubblica Italiana.

Za sve drugo što si napisao potpuno se slažem
paki_i_paki paki_i_paki 10:23 04.08.2011

Re: šizmatik kanonik

pripada imovina. Dakle, OSB ima obeštetiti Repubblica Italiana.

Ali ako su obeštečeni zašto je RH vratila imovinu RKC , i sa RKC potpisala sve ugovore.( ironija je da je prvi hrvatski mostograditelj dr Jure Radić autobanski potpisao ugovor sa pontifexom maximusom).
- Država Vatikanskog grada (SCV) NIJE se odvojila od Italije. Proglašena je Lateranskim sporazumima 1929. i sebe smatra pravnom naslednicom Svetog rimskog carstva. Država Italija nikada nije imala jurisdikciju ni nad jednim delom SCV

redovi su podređeni papi kao lične prelature (ne teritorijalne dakle ne dijaceziske) pa bi prije bili subjekti SCV
no dobro ostaje nama Mačekovski "gledati i čekati"

mayo1 mayo1 10:46 04.08.2011

Re: šizmatik kanonik

Ali ako su obeštečeni zašto je RH vratila imovinu RKC


E, to je pravo pitanje.
Odgovor, slutim, ima veze sa imenicom dupe i glagolom uvlačiti.
paki_i_paki paki_i_paki 11:02 04.08.2011

Re: šizmatik kanonik

mayo1
Ali ako su obeštečeni zašto je RH vratila imovinu RKC


E, to je pravo pitanje.
Odgovor, slutim, ima veze sa imenicom dupe i glagolom uvlačiti.

evo vidim u večernjem da su biskupi podržali papu.
dakle šta je sad fakat :država je dala Dajlu RKC (biskupiji PP), papa imenuje kardinala Santosa Abril y Castella za biskupa PP on sklapa ugovor sa OSB .
RH je sve ugovore potpisala sa Svetom Stolicom, a ne sa HBK ili biskupijama mislim da osim par predizbornih trik priča država neće ništa učinit.u potpunosti unutrašnja stvar crkve čak da OSB prije nisu imali nikakva prava država je to dala RKC (Svetoj Stolici ) i ona sad radi kako joj je ćeif
mayo1 mayo1 12:05 04.08.2011

Re: šizmatik kanonik

dakle šta je sad fakat :država je dala Dajlu RKC
...u potpunosti unutrašnja stvar crkve čak da OSB prije nisu imali nikakva prava država je to dala RKC (Svetoj Stolici ) i ona sad radi kako joj je ćeif


Točno.

Država može, eventualno, kazneno goniti onoga tko je potpisao "poklon" RKC, ali i to je malo vjerojatno, jer je odluka o "poklonu" sigurno formalno pokrivena.
Što se tiče poništenja "poklona", to je još teže, obzirom da je zemljište uglavnom (davno) prodano.
Zato su gospoda biskupi i digli galamu i udarili u nacionalne žice.

Sve će to na kraju narod pozlatiti.
Važno da papa voli Hrvatsku.

ZA lovu koja mu se kešira svake godine, i Vojo Šešelj bi nas volio.
paki_i_paki paki_i_paki 14:18 04.08.2011

Re: šizmatik kanonik

ZA lovu koja mu se kešira svake godine, i Vojo Šešelj bi nas volio

A i garant je više Hrvat od pape

Ali stvarno ja mislim da je Milovan i ekipa oko njega sa nekim iz vlasti (svejedno hdzovske ili ideesovske) utalio posao i sad kad ih je neko iz Vatikana "čapa" onda jamlaju o iredenti koja bude brodovima odvukla crkve u Italiju
mislim i pevecu sude da bi stranci prodavali u Hr
jinks jinks 22:40 02.08.2011

...

Poslednji Hrvat koji je za to imao do kraja petlju zvao se Josip Broz.Tito, dakako.




Josip Broz je 1971. bio prvi soc/kom lider koji je posetio Vatikan, i pozvao Papu u uzvratnu posetu iste godine.

Takodje, postoji i urbana legenda po kojoj je Josip Broz prilikom te posete platio indulgenciju kraljevskim zlatom porodice Karadjordjevic zaplenjenim posle II sv. rata ... valjda je bilo potrebno da bude bas tako iz nekog samo njima razumljivog razloga odnosno simbolike. Bar tako kaze urbana legenda.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:50 02.08.2011

Re: ...

jinks
Poslednji Hrvat koji je za to imao do kraja petlju zvao se Josip Broz.Tito, dakako.




Josip Broz je 1971. bio prvi soc/kom lider koji je posetio Vatikan, i pozvao Papu u uzvratnu posetu iste godine.

Takodje, postoji i urbana legenda po kojoj je Josip Broz prilikom te posete platio indulgenciju kraljevskim zlatom porodice Karadjordjevic zaplenjenim posle II sv. rata ... valjda je bilo potrebno da bude bas tako iz nekog samo njima razumljivog razloga odnosno simbolike. Bar tako kaze urbana legenda.

Hajde, još mi malo o tome pričaj....
Recimo, da će ga Katolička crkva proglasiti svecom...
milisav68 milisav68 23:09 02.08.2011

Re: ...

Drago Kovacevic

Hajde, još mi malo o tome pričaj....
Recimo, da će ga Katolička crkva proglasiti svecom...

Pa proglasila je Stepinca blaženim.

A inače Tito se sastao sa papom i 1944.godine u Napulju, da se raspita kako da kazni Stepinca i kompaniju.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:19 02.08.2011

Re: ...

E, jebiga..Nisi reko da mu je odneo blago Karađorđevića i dogovarao kako da spasi ustaše, a sjebe četnike...
To sam otprilike od tebe očekivao...
jedi-knight jedi-knight 23:24 02.08.2011

Re: ...

Hajde, još mi malo o tome pričaj....
Recimo, da će ga Katolička crkva proglasiti svecom...


Da li je istina da se u crkvenom kalendaru katolicke crkve, pocev od 1981.god, 4.maja slavi "sv.Josip radnik"?
ivana23 ivana23 23:40 02.08.2011

Re: ...

jedi-knight
Da li je istina da se u crkvenom kalendaru katolicke crkve, pocev od 1981.god, 4.maja slavi "sv.Josip radnik"?


Papa Pio XII je 1955. uveo u crkvenu godinu praznik sv. Josipa Radnika koji se slavi 1. maja.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:41 02.08.2011

Re: ...

ivana23
jedi-knight
Da li je istina da se u crkvenom kalendaru katolicke crkve, pocev od 1981.god, 4.maja slavi "sv.Josip radnik"?


Papa Pio XII je 1955. uveo u crkvenu godinu praznik sv. Josipa Radnika koji se slavi 1. maja.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:42 02.08.2011

Re: ...

jedi-knight
Hajde, još mi malo o tome pričaj....
Recimo, da će ga Katolička crkva proglasiti svecom...


Da li je istina da se u crkvenom kalendaru katolicke crkve, pocev od 1981.god, 4.maja slavi "sv.Josip radnik"?

Postoji svetac koga pominješ i mislim da pada negde pred kraj zime, ili početkom proleća...
Konstrukcija je da se slavi od 1981. i da pada 4. maja...
To su smislili "mozgovi" koji pričaju kako je Tito poklonio zlato Karađorđevića papi, i već 1944. godine se dogovarao "kako da spašava Stepinca i ustaše"..
milisav68 milisav68 00:13 03.08.2011

Re: ...

Drago Kovacevic
E, jebiga..Nisi reko da mu je odneo blago Karađorđevića i dogovarao kako da spasi ustaše, a sjebe četnike...
To sam otprilike od tebe očekivao...

Nije, to je zadržao za sebe.

Dana 18. rujna 1946. godine u pola šest ujutro policajci su ušli u zgradu biskupije i priveli Stepinca jer je protiv njega podignuta optužnica. Između ostalog optužen je da je pozdravio ustaške vođe dok se jugoslavenska vojska još borila s njemačkim i talijanskim snagama i pozvao svećenstvo da s njima surađuje; da je pretvorio tradicionalne crkvene svečanosti i procesije u političke manifestacije za Pavelića i služio misu svakog 10. travnja, na godišnjicu osnivanja NDH, a održao je i misu prilikom otvaranja ustaškog Sabora; da je izabrao za svoje zamjenike Vučetića i Cecelju poznate ustaške simpatizere; da je prihvatio i sakrio arhiv ministarstva vanjskih poslova NDH; da je podržavao ustaški otpor nakon oslobođenja zemlje itd. No, nekoliko mjeseci prije Vatikanu je upućeno upozorenje da će Stepinac biti uhićen, sa zahtjevom da ga smjene, jer ".. .Jugoslavija ne može tolerirati građane koji su služili interesima drugih..." Vatikan je o tome obavijestio Stepinca rekavši mu neka sam odluči o tome što će učiniti, ali ga Vatikan neće prisiljavati da napusti Jugoslaviju. Stepinac je ostao, sudski proces je pokrenut, a presuda je donešena 11. listopada iste godine. Proglašen je krivim po svim točkama optužnice. Nakon presude prebačen je sjeverno od Zagreba u Lepoglavu (19. listopada 1946.), nekadašnji samostan koji je pretvoren u zatvor. Tu je proveo pet godina. Smješten je u posebno krilo za naročite zatvorenike koji su bili potpuno odijeljeni od ostalih. Susjedna ćelija pretvorena je u kapelicu gdje se svaki dan služio misu. Stepinčev dnevni raspored bio je jednostavan: ustajao je u 5 i spremao se za misu koju je govorio u 6 sati. U 9 sati imao je šetnju po dvorištu. U podne su mu donosili ručak izvana, a potom je slijedio kratak odmor i nova šetnja u 15 sati. Bili su mu dopušteni povremeni posjeti. Majka Barbara vidjela ga je dvaput (1947.) prije nego li je umrla, a Stepinčeva sestra Štefanija dolazila je redovno dvaput mjesečno donoseći mu knjige, rublje i druge potrepštine.

Inače je bio osudjen na 16 godina zatvora, a pušten je posle 5.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:39 03.08.2011

Re: ...

Inače je bio osudjen na 16 godina zatvora, a pušten je posle 5.

Hajde, ti me nauči nešto o Stepincu..
I da..uozbilji se i raspravljaj ili ćeš biti 62. po redu banovani...iako nisi loš...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:51 03.08.2011

Re: ...

ivana23
jedi-knight
Da li je istina da se u crkvenom kalendaru katolicke crkve, pocev od 1981.god, 4.maja slavi "sv.Josip radnik"?


Papa Pio XII je 1955. uveo u crkvenu godinu praznik sv. Josipa Radnika koji se slavi 1. maja.


Još 1687 g. sv. Josip je proglašen za zaštitnika Hrvatske.

Inače reč je o Josifu Marijinom mužu, kojeg Novi Zavet pominje 12 puta, a samo na jednom mestu njegovo zanimanje - drvodelja.



Iako je Josif bio značajna ličnost za odrastanje i razvoj malog Isusa, njegov lik u crkvenim knjigama, a i inače, prilično je skrajnut.

Više puta sam se pitao kako se taj dobri i marljivi čovek osećao kada je od svoje žene Marije čuo blagovesti o bezgrešnom začeću. Jedan od mogućih odgovora je ovaj, pa koga interesuje može da pročita.


paki_i_paki paki_i_paki 03:17 03.08.2011

Re: ...

E, jebiga..Nisi reko da mu je odneo blago Karađorđevića i dogovarao kako da spasi ustaše, a sjebe četnike.
ne zlato je maznuo ličio đeli ( p2) manji dio je talijanska vlada vratila (ali ga NBJ nije zaprimila) ostalo se sprcalo na talijanske unutrašnje igrice i stvaranje Berluskonija recimo.
paki_i_paki paki_i_paki 03:25 03.08.2011

Re: ...

Postoji svetac koga pominješ i mislim da pada negde pred kraj zime, ili početkom proleća...
Konstrukcija je da se slavi od 1981. i da pada 4. maja...
Radi se o stolaru zaručniku Blažene Djevice Marije a ne o bravaru suprugu (davno) djevice Broz
jinks jinks 07:01 03.08.2011

Re: ...

Hajde, još mi malo o tome pričaj....
Recimo, da će ga Katolička crkva proglasiti svecom...

Intresantno da niste primetili deo komentara o tome da je Josip Tito Papu pozvao u uzvratnu posetu Jugoslaviji iste te 1971. godine. Po tome se može zaključiti da je su bili u savršenim odnosima, što odudara od vaše početne izjave.

Oko proglašavanja ... priča govori da je zlatom platio indulgenciju. A radilo se o dosta zlata.
monte.carlo monte.carlo 22:56 02.08.2011

Da, da ...

Poslednji Hrvat koji je za to imao do kraja petlju zvao se Josip Broz.Tito, dakako.


... baš nešto razmišljam: dal' da se prekrstim, il' da se pokrstim.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:58 02.08.2011

Re: Da, da ...

monte.carlo
Poslednji Hrvat koji je za to imao do kraja petlju zvao se Josip Broz.Tito, dakako.


... baš nešto razmišljam: dal' da se prekrstim, il' da se pokrstim.

Hajde pojasni malo tu svoju hamletovsku dilemu...
monte.carlo monte.carlo 23:04 02.08.2011

Re: Da, da ...

Drago Kovacevic

Hajde pojasni malo tu svoju hamletovsku dilemu...


Zašto? Nisi shvatio?

Pa dobro ...

"Ne bih Vas gnjavila da nisam dobila otkaz. Bilo je ovako. U petak u 21.30 zazvonio mi je mobitel. Urednik „Nacionala". Smrzla sam se. Znala sam što me čeka, ali zašto ovaj put? Nije bio precizan, rekao je da mi se zahvaljuje na suradnji, da je većinski vlasnik „Nacionala" gospodin Harald von Seefried "konzervativan", nešto o "vrijeđanju vjerskih osjećaja" ili tome slično, njemu je žao, pa me lijepo pozdravio.

Danas je ponedjeljak. Tri dana i tri noći ne spavam, ne jedem, vrtim u glavi svoje tekstove, a onda skužim, gospodin Harald von Seefried je gospodar moga života vrlo kratko. Jes! Zadnji tekst. Tu leži problem. Vi ne čitate „Nacional" zato moram citirati samu sebe. "Papa je samo čelnik zločinačke organizacije koja dvije tisuće godina ubija, krade, siluje i budalama koje sve to plaćaju obećaje carstvo nebesko". I još sam dodala da bi Vas trebalo strpati u Haag.

Doduše, za „Index" sam bila preciznija, rekla sam da biste tamo trebali odsjesti u lošijoj ćeliji od one u kojoj je Mladić jer su i Vaši zločini veći. Mislila sam na zapovjednu odgovornost, nisam čula da ste nekoga osobno ubili, opljačkali hrvatski budžet ili silovali dječačića u Bostonu. To su činili i čine Vaši dečki.

Di sam pogrišila? Da li Katolička crkva krade, vara, laže, manipulira, obmanjuje. Imate milijune koje ne namjeravate udijeliti sirotinji kojoj obećajete plaću, socijalno i zdravstveno tek kad krepa od gladi. Sveti Oče, na nogama nosite crvene „prada" cipele kakve sam i ja namjeravala sebi kupiti ako poživim i ostanem raditi u „Nacionalu".

A vidite me danas! I mene cipele na nebu čekaju. Sveti Oče, što je moj grijeh moj preveliki grijeh? Sjetite se koliko su Vaši velečasni diljem svijeta potucali nevine dječice, koliko je ljudi pobijeno u križarskim ratovima, koliko su neke pape imale dječurlije... A naši popovi, to možda ne znate, u ovoj sirotoj zemlji u kojoj stotine tisuća ljudi ostaje bez posla, grade dvere od oniksa, na Trsatu ne izdaju račun kad prodaju gipsanu Majku Božju...

Da tako nešto učini ženica koja radi u trafici držala bi glavu u kontejneru čitav dan a ne samo kad odradi smjenu. A to što sam napisala da biste morali u Haag, ako mislite da sam pretjerala sjetite se da ste Vi osobno, Vaša Milosti, tako pišu svi svjetski mediji, štitili pedofile u svojim redovima, selili ih iz župe u župu kao da silovanje djece nije zločin, po meni za u Haag, nego otkačeni način opuštanja neprihvatljiv zlobnim nevjernicima.

Sveti Oče! Ovo me ne može opravdati, ali ću Vam ipak napisati. Najprije je moja izjava glede Vaše Svetosti izašla na „Indexu". Nećete vjerovati, 841 ljudi je napisalo da im se moje teze sviđaju. Provjerila sam. Nitko od njih nije dobio otkaz. Mislite da je to fer?

Doduše, jedno dvije stotine ljudi je u komentarima napisalo da sam kurvetina, da me treba j....., spaliti, raskomadati, ali to su katolici pa im opraštam. I na mom fejsu su me mnogi pohvalili. Ne, nemam ja toliko rodbine. Vaša Čistosti! Ovako bez posla, osjećam se k'o peder na Splitskoj rivi. U pooomooooć!

Čitam ovih dana kako ste jednu ciganku koju je Berlusconi namjeravao potjerati u p....m......., neka Vam prevedu, pogladili po licu pa je zato Berlusconi neće dati umlatiti. Suze su mi na oči došle. Zato Vam, Vaša Premilosti, i pišem. Moj gospodar Harald von Seefried, naši mediji pišu, "po nacionalnosti Nijemac", kao da je to bitno, dao mi je otkaz čim je postao vlasnik „Nacionala" i moje sudbine.

Ja Vas molim da Vi, naravno uz Božju pomoć, učinite nešto da mi gore spomenuti gospodin istom brzinom i plati ono što mi je ostao dužan. Nadam se da ne očekujem previše od Vas, Sveti Oče.

Hvaljen Isus i Marija, Vedrana Rudan

P.S. Duguju mi 11.000 kuna.


Blog V. Rudan"

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:17 02.08.2011

Re: Da, da ...

Jesi li ti uoopšte čitao moj tekst...?
monte.carlo monte.carlo 23:28 02.08.2011

Re: Da, da ...

Drago Kovacevic
Jesi li ti uoopšte čitao moj tekst...?


Drago, kadgod mogu, pažljivo čitam sve tvoje tekstove. Ne znam zašto, ne znam kako ... nadahnu me, nasmehnu me.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:44 02.08.2011

Re: Da, da ...

monte.carlo
Drago Kovacevic
Jesi li ti uoopšte čitao moj tekst...?


Drago, kadgod mogu, pažljivo čitam sve tvoje tekstove. Ne znam zašto, ne znam kako ... nadahnu me, nasmehnu me.

Lepo...Ali, eto, da ti ne bi ima problema zbog silnog nadahnjivanja i nasmehivanja...odmori se malo....

Pozz do neke sledeće prilike i nekog drugog teksta...
maksa83 maksa83 00:11 03.08.2011

rara

voli da se zeza, ali sa njim nema zezanja.



Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:43 03.08.2011

Re: rara

maksa83
voli da se zeza, ali sa njim nema zezanja.




Ma, ovaj je bio majka Mara...
Više ga je zanimala ideologija nego imovina...Ali Benedikt je zajeban...
Sve može, ali pare su pare...
maksa83 maksa83 01:00 03.08.2011

Re: rara

Sve može, ali pare su pare...

Rare su uvek ozbiljno kapirale pare.
Zato je Papa Pije XII još 1942. osnovao "Institut Za Poslove Religije" koji svi zovu Vatikanska Banka.


«The Bigelow Report» was declassified in 1997. It was a peace time Top Secret report from US Treasury Agent Emerson Bigelow. The agent accused the Vatican Bank for laundering money and gold coins for the Nazis who ruled Croatia.

Bigelow alerted his superior that Croatian officials had sent 350 million confiscated Swiss francs (CHF) to the Vatican Bank «for safekeeping».

I tako, malo malo pa im utrči neki skandal sa pranjem para, do dana današnjeg.


(Bigelow nije bio Srbin, ako se neko pita)

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:05 03.08.2011

Re: rara

I tako, malo malo pa im utrči neki skandal sa pranjem para, do dana današnjeg.

Ma dobro to...
Nego će biti krajnje zabavno gledati izvršenje te odluke....Mogu zamisliti Kosoricu i Kramarka....kao...bože, isplati li se biti veći katolik ili veći domoljub....a jedno ide uz drugo...i ne računa se ako je odvojeno...
paki_i_paki paki_i_paki 06:31 03.08.2011

Re: rara

Sve može, ali pare su pare
ovog zanima samo dogma a ne PR
topcat topcat 00:53 03.08.2011

...

http://www.vecernji.hr/vijesti/porecka-biskupija-odgovara-optuzbe-vatikana-clanak-315817

Nije trebalo dugo čekati da iz Poreča stigne odgovor na izjavu Vatikana. Točnije, na žestoko pismo vatikanske birokracije argumentima i odlučnošću da dokaže da je u pravu javio se kancelar Porečko-pulske biskupije vlč. Ilija Jakovljević.

Odgovarajući Vatikanu da nije riječ o državnom nego o unutarcrkvenom pitanju, vlč. Jakovljević zaključuje da je "Abbazia di Praglia 27. lipnja 2006. podnijela tužbu Općinskom sudu u Bujama u kojem tuži sedam pravnih i fizičkih osoba među kojima su Biskupija, župa Dajla, Republika Hrvatska, Grad Novigrad i drugi". Dakle, nije riječ samo o crkvenim institucijama.

– Tužitelj traži od Republike Hrvatske da se imovina vrati Abbaziji di Praglia ili da se da odšteta biskupiji jer smatraju da do 1954. na području Istre (Zona B) nisu vrijedili zakoni Jugoslavije nego Italije. Ne priznaju pravni poredak Jugoslavije. Dva puta je Abbazia di Praglia izgubila spor na Općinskom sudu u Bujama. Abbazia di Praglia pokrenula je 29. studenoga 2002. godine upravni postupak u Uredu Državne uprave u Bujama u kojem traže povrat imovine u Dajli. U svome zahtjevu također navode da su primili od Republike Italije odštetu za svu imovinu. Njihov je zahtjev odbijen, što je potvrdilo Ministarstvo pravosuđa RH. Općinski sud u Bujama 23. svibnja 1996. godine presudio je: „Utvrđuje se da je župa Dajla pravni sljednik samostana u Dajli“. (Posl.br. P-240/96-6) – kaže nam porečki kancelar, citirajući presude.

Na tvrdnju Vatikana da su talijanski benediktinci nasljednici Dajle, vlč. Jakovljević tvrdi da nije poštovana volja oporučitelja te da oni nemaju pravo na imovinu.

– Vlasnik posjeda u Dajli, grof Grisoni, prema oporuci iz 1841. pozvao je benediktince da u Dajli osnuju samostan. Samostan je u Dajli osnovan i samostan u Dajli bio je vlasnik imovine što se vidi u zemljišnim knjigama. Nikad vlasnik imovine nije bila Abbaziji di Praglia iz Italije. Prema volji grofa Grisonija samostan je osnovan: „...kako bi se poboljšalo materijalno i duhovno stanje onih moji coloni i ostalih ljudi u onom području, koji su slabo poučeni u vjeri i moralu…“. U oporuci nadalje jasno piše: “U slučaju da se spomenuti Samostan iz bilo kojeg razloga kasnije ukine, dotična imovina neka se dodijeli u bilo koje doba i slučaju Ustanovi koju ću sada osnovati“. Ustanova nije osnovana, ali je brigu za vjernike preuzela župa Dajla i po tome župa Dajla ima pravo na tu imovinu. Oporučitelj nigdje ne spominje da na tu imovinu ima pravo Abbazia di Praglia, posebno ne Abbazia d.o.o. koja je osnovana prije nekoliko godina – objašnjava Jakovljević.

On kaže da se biskup Milovan i biskupija nisu povukli iz pregovora, kao što tvrdi Vatikan, "nego nisu željeli više pregovarati na način u kojim bi se mimoišli Osimski i Rimski sporazumi, kao i zakoni Republike Hrvatske".

– Ustanovi li se da župa Dajla nije imala pravo na povrat imovine, mi ćemo odmah imovinu izručiti Republici Hrvatskoj. Duboko sam uvjeren da će ubrzo doći do rješenja ovog pitanja poštivajući Osimske sporazume, zakone Republike Hrvatske i njezine pravne institucije te volju oporučitelja – kaže Jakovljević naglašavajući svoju odanost i odanost svoje biskupije papi Benediktu XVI.

– Poštujući Svetog Oca i smatrajući neupitnim naše zajedništvo sa Svetom Stolicom, vjerujem da će se nadići nastale nesuglasice – poručuje iz Poreča vlč. Ilija Jakovljević.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:58 03.08.2011

Re: ...

– Poštujući Svetog Oca i smatrajući neupitnim naše zajedništvo sa Svetom Stolicom, vjerujem da će se nadići nastale nesuglasice – poručuje iz Poreča vlč. Ilija Jakovljević.

Pa, naravno...drag mu je sveti otac, ali mu je još draže imanje...
Kako da kaže da "ne poštuje svetog oca"...
Rekoh, gadnu je "juhicu" Benedikt zakuvao...
topcat topcat 01:04 03.08.2011

kako je Grgur rekao?

Vatikansko licemjerje nije novost - kao ni ograničenost pojedinih komentatora.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:08 03.08.2011

Re: kako je Grgur rekao?

topcat
Vatikansko licemjerje nije novost - kao ni ograničenost pojedinih komentatora.

Pa dobro..ima li za tebe nešto što je novost...
topcat topcat 01:20 03.08.2011

Re: kako je Grgur rekao?

Kako da ne? Pa nisam imala pojma da je u Dajli takva akcija.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:23 03.08.2011

Re: kako je Grgur rekao?

topcat
Kako da ne? Pa nisam imala pojma da je u Dajli takva akcija.

Eto, delimo iznenađenje...Ni ja glede Dajle sanjati nisam mogao...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:24 04.08.2011

Re: kako je Grgur rekao?

Evo, šta za današnju "Slobodnu Dalmaciju" kaže Zdenko Svete, ambasador SFRJ u Vatikanu kroz pontifikat trojice papa...Nakon ovoga mi se čini da nisam napisao ni jednu suvišnu reč...

Svete: Vlada se ne želi suprotstaviti Papi

Kanonsko pravo propisuje unutarcrkvene norme, te ni na koji način ne obvezuje međunarodno javno pravo, odnosno države. U slučaju Porečko-pulske biskupije Osimski sporazumi između Republike Italije i SFRJ u cjelosti su odredili i vlasništvo i status za sva vremena. Uz to se još don Božo Milanović, Titov izaslanik na velikoj Pariškoj mirovnoj konferenciji 1946. godine posebice založio za slavensko svojstvo i značaj svih institucija Katoličke crkve u Istri. To traje u kontinuitetu do aktualnog msgr. Santosa Abrila y Castelloa, biskupa porečko-pulskog - komentirao je za Slobodnu Dalmaciju Zdenko Svete, doktor međunarodnog ratnog prava i Titov veleposlanik u Vatikanu kod trojice papa.

Dr. Svete naglašava kako Hrvatsku strogo obvezuje Osimski sporazum jer ga je ova država i naslijedila od bivše Jugoslavije.

- Sada se spominje kako Talijani zapravo traže reviziju Osimskog sporazuma, no oni ga mogu osporavati jedino ako su spremni izazvati međunarodni skandal. S druge strane, mi se odredbi tog sporazuma ne možemo odreći jer je to naše naslijeđe. Otvara se pak pitanje kako će se hrvatska postaviti prema ovom aktualnom problemu, no poznavajući Vladin nedostatak hrabrosti da se ikom suprotstavi, posebice Papi, vjerujem da ćemo mi otezati dugo s nekim konkretnim stavom, sve dok problem ne padne u zaborav - rekao nam je dr. Zdenko Svete.

paki_i_paki paki_i_paki 16:41 04.08.2011

Re: kako je Grgur rekao?

Kanonsko pravo propisuje unutarcrkvene norme, te ni na koji način ne obvezuje međunarodno javno pravo

ma ovo je "lupanje poena " sebi, nemam baš nikavih razloga da štitim RKC pogotovo biskupa Rima u herezi, ali mislim da mnogi danas pričaju kako eto dok su oni bilina vlasti krediti se nisu vezali za švicarca. Drago jedno je šta bi bilo da je bilo,ima tu puno propusta,
puno krivih koraka. Ali sad je stanje da je Milovan und "mala braća" tržili sa nečim što je bilo pod sporom , i sad kad su ga pritisli uz zid, samo što ne viče ide Duče sa ricinusovim uljem.
Mislim da je težište na kriminalu a ne na izdaji bilo kakvih interesa
a i šta to znači "slavensko svojstvo" jel kad jedan pop u "svetoga Ante padovanskog " neda etničkim talijanima da nabožne pjesme pjevaju na talijanskom nego traži da pjevaju "rajska djevo kraljice Hrvata"
A kakva je razlika u trajanju "vo vjeki vijekov" Osima u odnosu na Berlin recimo 8ovo zadnje je samo cinizam a ne zalaganje za reviziju Osima )
trener92 trener92 02:35 03.08.2011

Trs`je naš~!

E da, u pravu si Drago, kad je bio Tito ovakve stvari se nisu mogle dogoditi.

tako da papina "presuda" sadrži ne samo povratak manastira nego i novčano obeštećenje od više miliona evra

Kakvi su to maheri!!!

Čuo sam se sa drugarom ,i onako usput ,pitam ga (pošto se nismo odavno čuli):

"A ne hvališ se što vam je bio Papa? Jel` vas blagoslovio?
a kaže on :
Jeeeeste, a sada nam poslao i stolicu!"


..kako bi se poboljšalo materijalno i duhovno stanje onih moji coloni i ostalih ljudi u onom području, koji su slabo poučeni u vjeri i moralu…


Ovaj grof piše baš kraljevski .
Bogami Cat očerupaće vas ko kokoši.
hannah.greener hannah.greener 05:20 03.08.2011

Rara & the Croats

This is the latest -

Kako prenosi neki slovenački radio (jak mi izvor informacija a i mamorija pamćenja!), Hrvatska je sada optužila kardinala Rodeta (slovenački neštonešto u Vatikanu i član neke komisije) da je on autor pomenute odluke, koju je posle samo tutnuo Rari da je potpiše.

Daklem, nije Rara to namerno, on nas voli, nego ovi zli Slovenci, ciljano i tendenciozno, pa još iz inata...

Živim u Sloveniji, i utoliko mi je pomenuta vest draža. Ukoliko je tačna, naravno.

Rara rulz!
topcat topcat 14:58 03.08.2011

Ma hrvati su tako u qrcu, čudo jedno...

hannah.greener


Daklem, nije Rara to namerno, on nas voli, nego ovi zli Slovenci, ciljano i tendenciozno, pa još iz inata...

Živim u Sloveniji, i utoliko mi je pomenuta vest draža. Ukoliko je tačna, naravno.

Rara rulz!



Vas slovenski nestonesto pri Vatikanu bi bio idiot da je nesto tako turio, jer su sporni Benediktinci posjedovali nekretnine i u Slovenskom primorju. Zasto bi si covjek pucao u nogu?

A sad se vrati preplivavati Piranski zaljev. Svoju polovinu, naravno.

tyson tyson 06:21 03.08.2011

Spor, sekularizam, kult ličnosti


Razumem tvoje naslađivanje - atmosfera u HR u vreme papine posete je zaista na momente bila teheranskog tipa, i sada sa ovom aferom mnogi su se našli u nebranom grožđu - ali nema razloga za preterivanje.

Ne vidim u čemu se ogleda primedba "ima li u Hrvatskoj neko petlju da kaže Papi i katoličkoj crkvi da se ne mešaju u državne poslove i da je jedna od najvećih civilizacijskih tekovina odvajanje crkve od države"; štaviše liči mi na klasičnu zamenu teza i antireligijsku histeriju staljinističkog tipa. Crkva jeste u Hrvatskoj odvojena od države, što ne znači da ne može i ne treba da bude ikakvog kontakta ili dijaloga između crkve i državnih institucija, pa i sporova. U oba slučaja koje si naveo - papina poseta i sada ovo oko upravljanja crkvenom imovinom - zapravo se ili država dodvorava crkvi, ili se meša u crkvene poslove, da parafraziram tvoj izraz.

Posle vraćanja narečenog zemljišta Rimokatoličkoj crkvi od strane hrvatske države, Crkva isto može dati na upravljanje kome želi, ili ga delimično ili celo prodati; kao i svaki vlasnik Crkva može raspolagati svojom imovinom kako poželi (osim u posebnim slučajevima kada je propisano drugačije, i priznajem da ne znam da li je ovde u pitanju takav slučaj). Kom redu će RKC dati neko imanje na upravljanje je unutrašnja stvar te crkve. Razumem da unutar crkve može doći do razmirica po tom pitanju (kao što možemo videti i u ovom slučaju), ali to je i dalje njihova unutrašnja stvar, kao što je unutrašnjim propisima rešeno koji vrhovni autoritet unutar Crkve će na kraju presuditi šta da se radi. Ako država želi da interveniše i stavi se na stranu nekog "domaćeg" crkvenog reda ili velikodostojnika, to je čisto mešanje države u crkvene stvari i država je ta kojoj treba skrenuti pažnju na to da je jedna od najvećih civilizacijskih tekovina odvajanje crkve od države, te da je to odvajanje dvosmerna, a ne jednosmerna ulica.

Isto tako, ako se bilo šta u Crkvi nekome ne sviđa, vernici su ti koji su pozvani da iskažu nezadovoljstvo a pripadnici crkvene hijerarhije da sprovedu promene, sve dok crkva ne krši zakon (tek onda može i treba država da interveniše).

Što se tiče pominjanja J.B. Tita i spora koji je njegova država imala sa Rimokatoličkom crkvom, diskutabilno je ko je iz tog sukoba izašao okrvavljene glave. Čak i taj režim, u danima nesputane, raspomamljeno-divlje vlasti u godinama posle rata, našao je za shodno da unapred upozori Rimokatoličku crkvu da će pokrenuti proces protiv kardinala, dajući joj dovoljno vremena da istog skloni na sigurno i/ili pripremi odbranu, a onda posle bombastičnog suđenja osuđenog stavila u poseban pritvor i posle samo pet godina (od presuđenih 16) pustila ga kući. Dovoljno si pametan da ti ne treba objašnjavati koja je bila svrha takvog suđenja, a kasniji postupci vlasti prema osuđenom ti mogu pomoći u rasuđivanju. Dakle, dotični J.B. Tito čiji kult koliko vidim se i dalje brižljivo gaji, i te kako je znao dokle je preporučljivo ići protiv Rimokatoličke crkve, i gde i kada treba stati. Sve je to bio jedan veliki balon od sapunice za domaće propagandne svrhe. Džaba mu se diviš.

Nadam se da nećeš i mene banovati zbog delimičnog neslaganja sa tvojim mišljenjem.



koksy koksy 08:14 03.08.2011

паз' сад (или-нема дана без доброга бана)

Nadam se da nećeš i mene banovati zbog delimičnog neslaganja sa tvojim mišljenjem.


Друг Тито је био једна диктаторска свиња!
topcat topcat 10:01 03.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

Razumem da unutar crkve može doći do razmirica po tom pitanju (kao što možemo videti i u ovom slučaju), ali to je i dalje njihova unutrašnja stvar, kao što je unutrašnjim propisima rešeno koji vrhovni autoritet unutar Crkve će na kraju presuditi šta da se radi.


Ne može biti unutrašnja stvar Vatikana kome će dodijeliti nekretninu na području Hrvatske. Unutrašnja stvar bi bila smjena nekakvog lika u porečkoj biskupiji (recimo Milovana, koji je uklonjen da bi se ovo potpisalo), organizacija nekog "sadržaja" u prostorima samostana na otoku xy, ali ne i raspodjela nekretnina u drugoj državi. Ako do nje dolazi, ona treba biti u suradnji sa lokalnim vlastima. Uostalom, Crkve kao građevine bi trebale biti i javno, a ne samo vatikansko dobro.
Ako je papu smetala "pogrešna rasprodaja" crkvene imovine, ona se nije dogodila jučer i moglo se reagirati, apelirati, pa i smijeniti onoga tko je tu prodaju vršio i poništiti ugovore koji se na istu odnose. Ovako imamo "golf terene" protiv talijanske firme Benediktinci d.d. sa računom u Njemačkoj?

Anyway, država tu mora biti upletena, hoćeš-nećeš, jer se radi o njenom teritoriju i njenim građanima, i to nema nikakve veze ni s Titom ni s Tuđmanom, što god mi o njima mislili.


Što se papinog posjeta tiče, histerija je više vladala po medijima nego u praksi.
Ne treba zaboraviti da se pripremao referendum u vezi ulaska Hrvatske u EU, a da su "vjernici", najčešće sinonim za "primitivizam i zatucanost", u velikoj mjeri protiv tog čina.
Papina poruka o tome kako će "i u EU moći biti Katolici" nije slučajna.
tyson tyson 13:08 03.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

Ne može biti unutrašnja stvar Vatikana kome će dodijeliti nekretninu na području Hrvatske. Unutrašnja stvar bi bila smjena nekakvog lika u porečkoj biskupiji (recimo Milovana, koji je uklonjen da bi se ovo potpisalo), organizacija nekog "sadržaja" u prostorima samostana na otoku xy, ali ne i raspodjela nekretnina u drugoj državi. Ako do nje dolazi, ona treba biti u suradnji sa lokalnim vlastima. Uostalom, Crkve kao građevine bi trebale biti i javno, a ne samo vatikansko dobro.

Razumem tvoju ozlojeđenost, ali takoreći za sve citirano nisi u pravu.

Vlasnik određuje kako će se imovina koristiti (osim, kao što sam već rekao, u posebnim slučajevima npr. kulturna dobra pod nekim stepenom zaštite itd.) RKC je vlasnik svoje imovine, kao pravno lice, baš kao i sva ostala pravna lica. Da li će sarađivati sa lokalnim ili državnim valstima po pitanju raspolaganja svojom imovinom, stvar je dobre volje i procene RKS kao vlasnika. Na primer, RKC - sa vrhovnim središtem u Vatikanu sa papom kao poglavarom i vrhovnim autoritetom - može neki samostan koji koriste pripadnici jednog reda dodeliti sasvim drugom redu ako to nađe za shodno (opet ako to nije na drugi način regulisano, npr. prethodni vlasnik je zaveštao svoju imovinu jednom određenom redu i validnim dokumentom naglasio da se to ne može promeniti), i to se mnogo puta događalo. I u ovom slučaju RKC raspolaganje delom svoje imovine prenosi sa jednog na drugo id svojih organizacionih delova. To je vrlo jednostavno i ne razumem na osnovu čega se RKC to pravo osporava. Lokalna jedinica crkvene uprave, ili jedan od monaških redova - sve to deo je RKC.

Negde gore upotrebila si termin "hrvatska crkva". To u pravnom smislu ne postoji; pokretna, nepokretna imovina, te organizacione jedinice i njihovi dužnosnici i dužnosnice - sve je to samo deo Rimokatoličke crkve. Ako nađe za shodno, npr, RKC može za nadbiskupa na Kaptolu postaviti Nigerijca. Crkva je jedna, i ne poznaje nacionalne odrednice i podele.

Dobar katolik, istinski vernik, ne bi trebalo da dovodi u sumnju odluke koje dolaze od Svete Stolice; takođe, trebalo bi ne samo da ima podjednako poverenja u bilo koji od organizacionih delova Crkve, već bi otvorena srca i s radošću trebalo da dočeka svoju braću benediktince, odakle god dolazili.

Na kraju ali ne i najmanje važno, crkva kao građevina može ne samo da promeni vlasnika, već i namenu - osim, opet, ako to za pojedine od njih nije drugačije regulisano. Rečeno jezikom ateiste - ništa tu nije sveto



topcat topcat 14:46 03.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

Koga zaista zanima sto je u ugovoru pisalo, moze se downloadirati ovdje:
http://www.tportal.hr/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=249437&rType=1

Sto se Hrvatske Crkve tice, to je uvjetno receno jer RKC nije tako uredjena. No ipak, sve biskupije, osim Zadarske, polazu racune Kaptolu. Zadar polaze racune izravno Vatikanu. Kad su hrvatski biskupi trazili da se to promijeni, nije ih podrzao jedino, oh...Bozanic : )

Vatikan ni bilo koja druga Crkva ne moze sebe stavljati iznad zakona pojedine drzave. Papa je samo poglavar jedne crkvene organizacije (ma kako se ona zvala i koliko god imala clanova) koji nas ovim postupkom vraca direktno u Srednji Vijek. Samo fali da donesu kakvo drvce za prgavog Kancelara.


S tim u vezi ovo:

Dobar katolik, istinski vernik, ne bi trebalo da dovodi u sumnju odluke koje dolaze od Svete Stolice; takođe, trebalo bi ne samo da ima podjednako poverenja u bilo koji od organizacionih delova Crkve, već bi otvorena srca i s radošću trebalo da dočeka svoju braću benediktince, odakle god dolazili.


ne stoji. Vjernik itekako moze sumnjati u odluku nesavrsenog covjeka, pa bio on i papa licno. Sve mora temeljiti na Bibliji, a ne na rekla-kazala i kako kome treba. Upravo je ta sumnja, tj. raskorak izmedju prakse i onoga sto je navedeno u Pismu, razlog svojevremenog progona Krscana od strane Vatikana, od samog pocetka, dok su se krili po katakombama, kasnije preko Martina Lutera itd. Sveta Stolica je utjecajna ali nije nedodirljiva.
Razumijem ironiju u vezi "radosti i otvorenog srca", i slazem se da bi to bio logican odnos prema "braci u vjeri", no nikako ne vidim kako bi se tu mogla naci firma Abrazzia d.o.o iz - Pule!? Sve sa racunom u Njemackoj.

Da skratim: ovo je samo nastavak (mozda ispravnije: jedan u nizu pokusaja) sustavne latinizacije istocne obale Jadrana, pocevsi s Istrom na sjeveru.
Meni je nejasno sto je u tom procesu toliko razveselilo pojedince iz komsiluka, te se nasladjuju ocitom nepravdom, vatikanskim siledzijstvom i bezobrazlukom.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:20 03.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

Vjernik itekako moze sumnjati u odluku nesavrsenog covjeka, pa bio on i papa licno.

topcat topcat 15:33 03.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

srdjazlopogledja
Vjernik itekako moze sumnjati u odluku nesavrsenog covjeka, pa bio on i papa licno.



Drago mi je da sam te nasmijala.
Pazi, pojasnit ću: ako Papa npr. izjavi da je stav crkve da je čovjek nastao od majmuna, pravi vjernik uzme Bibliju i potraži citat za tu tvrdnju.
Pošto ga ne nađe, može:
a) praviti se da je našao i ostati vjeran papi - čovjeku
b) napustiti RKC i ostati vjeran Bogu
Nema treće opcije.

tyson tyson 16:47 03.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

Razumijem ironiju u vezi "radosti i otvorenog srca", i slazem se da bi to bio logican odnos prema "braci u vjeri",

Uopšte nisam bio ironičan; istinskom verniku - a naročito ne velikodostojnicima - ne priliči razmišljanje tipa "PP biskupija je OK da upravlja imovinom, ali benediktinci nisu", a još manje jevtino kačenje odrednice "Italijani" jer je benediktinski red nadnacionalan i to bi pre svih trebalo da je jasno osobama iz PP biskupije (i dakako da im je jasno, ali ne mare, valjda lukrativni cilj opravdava sredstva). A sve i da su zaista Italijani, ako su deo iste vere i crkve - pa šta?

Na kraju, ako je nezadovoljna ponašanjem Vatikana, pape, Svete Stolice, te ako zaista veruje da je na delu latinizacija hrvatskoga primorja koja se sprovodi od strane Rimokatoličke crkve gde su brutalno preglasani i ignorisani, hrvatski crkveni velikodostojnici uvek mogu da vrate i crkvu i pastvu na pravi put sa koga se skrenulo davne 1054. godine; na taj način i zvanično bi se dobila autokefalna Hrvatska Crkva



paki_i_paki paki_i_paki 18:56 03.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

Vjernik itekako moze sumnjati u odluku nesavrsenog covjeka, pa bio on i papa licno.
Al onda je pravoslavac ,PAPA je NEZABLUDIV i kad bludi
ako Papa npr. izjavi da je stav crkve da je čovjek nastao od majmuna, pravi vjernik uzme Bibliju i potraži citat za tu tvrdnju.

Paz sad "on je čuvar nauka crkve" sad ne može proglasit nešto što nije "nauk" a mada može blebnut i tako nešto ali se ne može pozvat da je to stav crkve ...mada ti si iznjela dokaz kako je VATICANA I zabludjeli skup kojije proglasio nezabludivost.
dr.wagner dr.wagner 20:01 03.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

... večer

tyson
Dakle, dotični J.B. Tito čiji kult koliko vidim se i dalje brižljivo gaji, i te kako je znao dokle je preporučljivo ići protiv Rimokatoličke crkve, i gde i kada treba stati.


-Tito je uvijek znao kada treba stati ...

... priče o nekakvom plaćanju posjeta Vatikanu su malo bolesne ... , pa zar
bi netko tko je koju godinu prije kružio oko Trsta sa "šublerom" u ruci plaćao
posjet bilo kome ... pogotovo "digićima" ... ma dajte ...

-Sada ste mi dirnuli u "gurua" i nemojte više ...

-Ovaj slučaj je i pravno i materijalno beznačajan , i jedino bi mogao koristiti
opziciji u RH ... ali ona je ionako "impotentna" tako da ništa od toga ...

-Mjenjao sam žene , psovao i imao gotovo sve oblike grešnih misli , tako da
je za mene kasno ... , ali razumijem vas koji se još nadate , pa nećete glasno
kazati kako to jednostavno treba crkvi uzeti (jer im je bespravno darovano/vraćeno)
i u inat Benediktincima i Papi ... tamo otvoriti bordel


Wagner
Kazezoze Kazezoze 20:19 03.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

dr.wagner
...tamo otvoriti bordel

mislim da bi to bilo idealno rešenje u ovoj situaciji.
rešenje koje bi odgovaralo i jednoj i drugoj strani, pogotovo ako bi bio dozvoljen i seks sa maloletnim osobama.
hrvatima da ih približi zapadnom načinu poslovanja kako bi što spremniji ušli u evropu, a benediktijancima jer bi njihovi sveštenici verovatno preuzeli posao oko korišćenja usluga, bez straha da ih za to neko optuži...
tyson tyson 03:40 04.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

-Tito je uvijek znao kada treba stati ...

Mitomanija na delu... Dobijao je on po nosu puno puta jer se zaletao tamo gde nije trebalo, a plaćali su krvlju i oni oko i ispod njega. Što je i normalno, jer niko nije savršen i svi greše (osim pape ).


... priče o nekakvom plaćanju posjeta Vatikanu su malo bolesne ... , pa zar bi netko tko je koju godinu prije kružio oko Trsta sa "šublerom" u ruci plaćao posjet bilo kome ... pogotovo "digićima" ... ma dajte ...

Lično mislim da se radi o klasičnoj "čaršijskoj priči", ali me ne bi iznenadilo da je ta poseta papežu zaista na neki način plaćena, kao što se i svaki dobar PR plaća. To sa tršćanskom krizom od 20 godina ranije nema nikakve veze.



stefan.hauzer stefan.hauzer 16:04 04.08.2011

Re: Spor, sekularizam, kult ličnosti

topcat


kakav vatren bloger



Dr M Dr M 09:25 03.08.2011

Predizborna juha


Baš me interesuje kako će ovo da se završi.
Ja očekujem da će da se dogovore vanparnično, na zadovoljstvo tri upletene strane.

Zemljište će da ostane nadbiskupiji a Benediktincima će RH da plati neko milionče iz tajnih rezervi proračuna.. A onda će Crkva u Hrvata da agituje za HDZ na izborima.

Četvrta strana, ona koja puni proračun, ma, ko nju ....
mayo1 mayo1 10:07 03.08.2011

Re: Predizborna juha

DrM:
Baš me interesuje kako će ovo da se završi.
Ja očekujem da će da se dogovore vanparnično, na zadovoljstvo tri upletene strane.
Zemljište će da ostane nadbiskupiji a Benediktincima će RH da plati neko milionče iz tajnih rezervi proračuna.. A onda će Crkva u Hrvata da agituje za HDZ na izborima.
Četvrta strana, ona koja puni proračun, ma, ko nju ....


Sa ovim se u potpunosti slažem, uz mali dodatak da je moguća i zamjena nekretnina na nekoj drugoj lokaciji.

Dobar članak

Dr M Dr M 10:23 03.08.2011

Re: Predizborna juha

da je moguća i zamjena nekretnina


Hvala za link, mayo 1,

a naravno da će se već nekako dogovoriti, tri strane imaju zajednički interes, da četvrta uredno plaća.

Caru carevo, Bogu božije..
Atomski mrav Atomski mrav 10:48 03.08.2011

Sve je to posledica...

... težnje da se bude veći katolik od Pape!
arcins arcins 13:14 03.08.2011

RKC

RKC je najveca korporacija na svetu sa nebrojeno, bukvalno nebrojeno, pokretne i nepokretne imovine, na koju, naravno ne placaju porez. Ova stavka je pogotovo trn u oku Republike Italije, od koje se finansijki odvojila drzava Vatikan, naravno pod krajnje sumnjivim opcijama.
Druga stavka je da je Benedikt tek treci Papa koji nije italijanske provenijence. Prvi je bio neki Holandjanin, mislim u XVI veku koji je izgubio zivot pod nerazjasnjenim okolnostima. Ivan (Jovan) Pavle I, u crkvenim krugovima poznatiji kao Albino Lucani, inace smatran za levicara u redovima RKC, takodje je umro pod zanimljivim okolnostima, nakon samo 33 dana papstvovanja. Njega je nasledio drugi neitalijanski Papa, odn. Papa Vojtila, uz navodno obilatu pomoc Kardinala Via i "Bozjeg bankara" (umro pre neoliko godina), inace cikaskog Biskupa, Pola Marcinkusa (Pavle Kazimir Marcinkus). Prica se da je otkupio falsifikovane akcije od cikaske mafije za nekih 970.000.000 USD i oprao ih preko banaka u Milanu (Mikele Sindona), naravno uz pomoc glavnog krimosa Lico Djelia (zvani "Lutkar". Ovom potonjem pomenutom se pripisuje i otimacina kraljevog blaga, mislim da je u pitanju Herceg Novi.
Ovim samo zelim da kazem da je igranka RKC na nezamislivo visokom nivou, tako da bi Republika Hrvatska ispala smesnija nego mi pred NATO.
krkar krkar 13:30 03.08.2011

Re: RKC

Ala si se ti ovde nalupetao!

Ali ima i nekoliko činjenica koje su gotovo tačne. Zamalo.

arcins arcins 13:41 03.08.2011

Re: RKC

Preciziraj, molim te, ako si imalo vaspitan.
tyson tyson 14:09 03.08.2011

Re: RKC

Ali ima i nekoliko činjenica koje su gotovo tačne

Pa ako je činjenica onda je tačna.



krkar krkar 14:48 03.08.2011

Re: RKC

RKC je najveca korporacija na svetu sa nebrojeno, bukvalno nebrojeno, pokretne i nepokretne


1. red:
- nije korporacija

imovine, na koju, naravno ne placaju porez. Ova stavka je pogotovo trn u oku Republike Italije, od


2. red:

- nije istina da RKC nigde ne plaća porez na imovinu

koje se finansijki odvojila drzava Vatikan, naravno pod krajnje sumnjivim opcijama.


3. red:

- Država Vatikanskog grada (SCV) NIJE se odvojila od Italije. Proglašena je Lateranskim sporazumima 1929. i sebe smatra pravnom naslednicom Svetog rimskog carstva. Država Italija nikada nije imala jurisdikciju ni nad jednim delom SCV


Druga stavka je da je Benedikt tek treci Papa koji nije italijanske provenijence. Prvi je bio neki


4. red:

- Benedikt XVI je najmanje 48. papa koji nije italijanske provenijencije.
- prvi je bio neki Sv. Petar koji je bio iz iz Galileje.

Holandjanin, mislim u XVI veku koji je izgubio zivot pod nerazjasnjenim okolnostima. Ivan (Jovan)


5. red:

- Holanđanin je bio poslednji ne-Italijan pre Vojtile, zvao se (H)Adrijan VI, rođenjem Adriaan Florisz (ili Floriszoon) Boeyens i ničeg nerazjašnjenog nema u njegovoj smrti. Udarila ga je kap kad je čuo da su Turci osvojili Rodos.

Pavle I, u crkvenim krugovima poznatiji kao Albino Lucani, inace smatran za levicara u redovima


6. red:

- Ivan Pavao ili Jovan Pavle. U crkvenim krugovima poznatiji kao Ioannes Paulus, što je zvanično ime pape na zvaničnom jeziku, latinskom. Ono I mu je dodato kad je njegov naslednik uzeo isto ime uz dodatak II pa je naknadno Ioannes Paulus postao IP II. A u građanskim, državnim vojnim, poreskim, birokratskim, policijskim i ostalim krugovima bio je poznat kao Albino Luciani

- inače je bio takav levičar da mu je prvi zvanični posetilac u Vatikanu bio Rafael Videla, šef argentinske hunte

I tako dalje, gluposti k'o šaše...

krkar krkar 14:49 03.08.2011

Re: RKC

Pa ako je činjenica onda je tačna.


ma otkad činjenice obavezuju komentatore?
krkar krkar 14:52 03.08.2011

Re: RKC

Preciziraj, molim te, ako si imalo vaspitan.


Vaspitanje nema ništa sa ovim agresivnim neznanjem.

Mnogo je veće nevaspitanje lupetati, navoditi polučinjenice i na njima izvoditi netačne zaključke nego nekome reći da piše gluposti.

Nisi ti dužan ništa da znaš ni o Vatikanu ni o RKT crkvi (bar se nadam). Ali nisi dužan ni da imaš mišljenje o nečemu o čemu pojma nemaš.
mikimedic mikimedic 15:06 03.08.2011

Re: RKC

Preciziraj, molim te, ako si imalo vaspitan.


krkar vaspitan


krkar krkar 15:09 03.08.2011

Re: RKC

krkar vaspitan




Vaspitan, nego kako. Lepo vaspitan da ne laže i ne folira se. Budali, kad je agresivna, da kaže da je budala a Mikiju da je mrsomud.

mikimedic mikimedic 15:19 03.08.2011

Re: RKC

Budali, kad je agresivna, da kaže da je budala a Mikiju da je mrsomud.


ja mislio da je vasa mrsomud


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:22 03.08.2011

Re: RKC

ja mislio da je vasa mrsomud

Nemo mi dirate Vasu....
On je mimo svih mera......
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:25 03.08.2011

Re: RKC

mikimedic
Budali, kad je agresivna, da kaže da je budala a Mikiju da je mrsomud.


ja mislio da je vasa mrsomud



Svi su mrsomudi osim Krkara, koji itekako zna da lupeta
prvi je bio neki Sv. Petar koji je bio iz iz Galileje.

LUPETANJE.
krkar krkar 15:33 03.08.2011

Re: RKC

ja mislio da je vasa mrsomud


Vasa je palamuder (© Pajić).

Ti si još kadnidat za titulu ©byPajić. A imaš i svetlijih trenutaka. Malo, al' dešava se
krkar krkar 15:44 03.08.2011

Re: RKC

Svi su mrsomudi osim Krkara, koji itekako zna da lupeta

prvi je bio neki Sv. Petar koji je bio iz iz Galileje.


LUPETANJE.


Lepo sam ti rekao kad sam te odbanovao da ne verujem da ćeš izdržati da ne lupetaš. I - posle 11 dana sam se uverio da sam u pravu.

Zbogom.

Jedino da dokažeš da Sv.Petar nije bio vrhovni poglavar rimske crkve ili da nije bio iz Galileje.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:50 03.08.2011

Re: RKC

Jedino da dokažeš da Sv.Petar nije bio vrhovni poglavar rimske crkve ili da nije bio iz Galileje.



Zašto se toliko ljutiš?

Koji sv. Petar? Apostol? Kamen Crkve?
Nije nikada bio u Italiji, kamoli u Rimu, a nije ni postojala Crkva, kakva sada postoji, a ponajmanje kao što je RKS.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana