Politika

16 godina od zločinačke Oluje

libkonz RSS / 04.08.2011. u 23:32

У пролеће 1995. године причао сам са једним пријатељем о будућности Србије. Помињао је неке словеначке новине које су пренеле текст из неког угледног холандског часописа. У том тексту се спомињало етничко чишћење книнске крајине, крај рата у Босни и укидање санкција Србији до краја године. Мислио сам да Крајина никада неће пасти и да су то најобичније будалаштине.

1995. године сам тек прешао двадесету. Иако је рат био близу мог града и у разреду је четвртина ученика  било из ратом захваћених подручја, све ми је то деловало прилично далеко. И све тако до августа те године.

Моја породица води порекло из Книнске крајине. Научен сам да будем поносан на то порекло, да знам да играм бришкуле и балоте и да смо ми Далматинци увек били лепши, јачи и паметнији од Војвођана. :-)

Када је почела Олуја нисам спавао ни гасио телевизор. Чекао сам само моменат када ћу узети пушку у руке и кренути пут Книна.  Пролазили су сати, па дани. На чувеној тврђави подигнута је шаховница. Све ми је тада деловало нестварно, као неки ружан сан. Слике несретних људи на тракторима, вести о бомбардовањима колона са избеглицама, призори опште радости широм Хрватске навели су ме да први пут мрзим. Само то са мржњом у овом случају није било једноставно. Кога да мрзим? Хрвате? А шта ћу са мојим пријатељима хрватске националности? Треба ли и њих да мрзим? Људе са којима се виђам сваки дан, са којима пијем по кафанама, девојке са којима сам провео лепе тренутке? Да мржњу усмерим на Хрвате из Хрватске? Јеби га, куд нисам из Чачка, било би много лакше. Овако? Компликовано.

Негде отприлике шестог - седмог августа код нас је дошла комшиница, уплакана. Не желимо да се селимо, јецала је. - Где да се селите? - упитао ју је мој отац.  Кроз плач је причала како је чула да ће сада сви Хрвати бити протерани у Хрватску, а да они не желе никуда да иду. Тада је мој отац рекао реченицу коју никада нећу заборавити: "Ако неко жели вас да протера, мораће прво са мном да се обрачуна, а то неће тако лако ићи". А с мојим маторим није се паметно зајебавати.

Било је пар породица које су напустиле град и околину раних деведесетих, наводно због тога што су угрожени. Заменили су своје страћаре за виле у Загребу, Задру, Ријеци... Али небитно је сад то. Никада код нас никог није било брига ко је које нације, то сазнаш тек на славама, божићима, сахранама...

Можда истог дана када и комшиница, можда дан касније, стварно се више не сећам, на вратима нам се појавио рођак у маскирној униформи. Нисам га видео од 1989, када сам последњи пут био у Крајини. Видело се по њему да је исцрпљен и уплашен. Истуширао се, нешто појео и почео своју причу. Раздвојио се од породице, не знам сада ни шта ће ни где ће. Са породицом је ступио у контакт већ следећег дана и дан касније сви су се привремено сместили код нас. Нас осморо у двособном стану, било је то баш тесно. Причао је рођак о многим стварима, а највише о томе како су протерали Хрвате из Книна и како га је то годинама пекло. Радио је у ТВИК-у (Творница Вијака Книн) и био је један од оних који је гађао колеге шрафовима, само зато што су Хрвати. Да их нисмо потерали, говорио је, ни ми сад не бисмо били протерани. 

Морам признати да је то за мене било изненађење. Чуо сам да су Срби Славонци и они из Р. Српске радили исто што и непријатељи њима, али јесам моје Книњане идеализовао (скоро као један блогер овдашњи своје земљаке). 

Читав август те 1995. године провео сам у шетњи, сам. Осећао сам се јако лоше, једино што ми је била некаква утеха је била насловна страна "Времена" и наслов "Време ће излечити ове ране", са сликом избеглица на трактору. Мој деда, кога сам много волео, и који је био херој другог светског рата, је много теже поднео пад Крајине. Иако је од 1946. године живео у Војводини, Крајина је била и остала у срцу. Након егзодуса Срба из Крајине повукао се у себе и пар месеци након тога умро.

Неко је пре десет година рекао, мислим да је то био Душан Ковачевић (или Басара), да је Милошевић уствари пао након Олује. Да је тек тада почела да се ствара критична маса која ће га срушити пет година касније. Ако гледамо по мени, био је у праву. Иако сам почетком деведесетих предводио "перформансе" у гимназији против власти Слободана Милошевића и био непријатељ број један за директорку школе која је била једна од перјаница СПС-а (после петог октобра прешла у Карићев ПСС, јер је мислила да је СПС-у крај, баш се зајебала), тек падом Книна сам био спреман и да робијам, само да ђубре оде са власти. Нисам баш очекивао да ће индиректно претити мојим родитељима, али то је друга прича.

За мене је пресуда хашког трибунала генералу Готовини била прави мелем на рану. Том пресудом операција Олуја је названа правим именом: удружени злочиначки подухват. Колико је она била мелем за све оне протеране, не могу да знам, али верујем да им је много значила.А и до сада смо сви схватили да су сви ови ратови били само део игрица режима Слободана Милошевића и Фрање Туђмана у ком су страдали обични грађани, а ДБ кадрови обе земље се безобразно обогатили. Волео бих да сам то знао много раније.

Ја имам неки начелан договор са својим оцем и стричевима да посетимо дедин родни крај. Ове или следеће године, видећемо. Радујем се томе. 

пс Овај текст је написан у даху, надам се да није много конфузан. Могуће је да ће изазвати разне реакције блогера, али ово је прича коју сам одавно желео да напишем. Када помислим како сам се ја осећао тог августа 1995. године, не могу ни да замислим каква су била осећања свих избеглица из бивше Југославије, који су морали да напусте своје домове и да се одрекну свега што су стекли у животу, а многи су остали без својих најмилијих. 

 

 Komentari (128)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 23:35 04.08.2011

Извињење блогерима

Написао сам више текстова за кратко време, али сви су били некако изнуђени.
Након овог данашњег ћу направити дужу паузу.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:53 04.08.2011

Re: Извињење блогерима

libkonz
Овај текст је написан у даху


srdjan.pajic srdjan.pajic 00:36 05.08.2011

Re: Извињење блогерима

libkonz
Написао сам више текстова за кратко време, али сви су били некако изнуђени.
Након овог данашњег ћу направити дужу паузу.


Meni ne moraš da se izvinjavaš .
Dobar ti je i ovaj tekst, iskren, neka je napisan u jednom dahu. A ovo je za u udžbenike, dok se još nije zaboravilo:

А и до сада смо сви схватили да су сви ови ратови били само део игрица режима Слободана Милошевића и Фрање Туђмана у ком су страдали обични грађани, а ДБ кадрови обе земље се безобразно обогатили. Волео бих да сам то знао много раније.


maca22 maca22 03:18 05.08.2011

Re: Извињење блогерима

Prejadno je sada reci: znala sam to i pre pocetka. Ali jesam...
arthur_dent arthur_dent 09:00 05.08.2011

Re: Извињење блогерима

Izvinjavam se, ali vaše izvinjenje ne prihvatam,
nema mesta za tako nešto, jer su tekstovi jako dobri.


Težak je ovaj 5. avgust, a svu gorčinu još više podižu zaslepljeni idioti na obe strane, koji bi i dalje da se igraju rata. I nakon 16 godina situacija stagnira, ništa se ne rešava, samo se veličaju gluposti.
I tako sada se mržnja podgreva, i umesto da uživamo, čeprkamo po pepelu tražeći novu krv.


A ja ...,
ja sada uživam u zelenilu oko mene, a srce mi ište belinu kamenjara.


tetris tetris 00:07 05.08.2011

poseta

"Ја имам неки начелан договор са својим оцем и стричевима да посетимо дедин родни крај. Ове или следеће године, видећемо. Радујем се томе. "

Čuo sam da je najprikladnije vreme za posetu tih predela oko Preobraženja (19. Avgust) kada se dosta sveta okupi oko manastira Krka i kada taj kraj malo živne.
libkonz libkonz 11:40 05.08.2011

Re: poseta

Čuo sam da je najprikladnije vreme za posetu tih predela oko Preobraženja (19. Avgust) kada se dosta sveta okupi oko manastira Krka i kada taj kraj malo živne.

Prolazio sam poslednji put kroz Kistanje na preobraženje 1989. godine, rano ujutru. Mi smo tada odlazili na more u Makarsku, a narod je počeo da se skuplja i odlazi prema manastiru. Roditelji su komentarisali kako je šteta što propuštamo ovaj događaj, ali dogodine sigurno dolazimo. 1990. su govorili da je napeto, pa kad se malo strasti smire odlazimo sledeće godine. I onda je počeo rat...
fantomatsicna fantomatsicna 00:54 05.08.2011

1995

Godina kada je moj otac definitivno resio da nece tu da zivi.Ja kad sada citam sta se sve desavalo..dodje mi kao neki film..ne mogu to da pojmim kao stvarnost nikako.
nikvet pn nikvet pn 08:48 05.08.2011

Re: 1995

dodje mi kao neki film..ne mogu to da pojmim kao stvarnost nikako.


Evo ti samo tačkica sa te ogromne ružne slike :Avgusta 1995. kolone izbeglica iz Hrvatske slile su se u Srbiju. Oko sportske hale poređalo se na desetine traktora sa najlonima i stotine umornih ljudi, posivelih u licu. Oko njih bezglasna deca, sluđene žene i sumorni starci kojima je došlo do svejedno. Išao sam tamo kao i mnogi domaći da odnesemo hrane, cigareta, cipela, odeće ... U onoj čemernoj masi ugledao sam nešto neobično što je odskakalo od sveopšteg očaja - bokser ! Krasan sjajan pas gospodskog držanja. Visokih ušiju, dubokih grudi; ogroman za svoju rasu strpljivo je posmatrao tihi metež oko sebe. Jedan stariji gospodin sa šeširom i bradicom, vrlo mršav i iscrpljen primetio je moje divljenje i pitao :
- Dopada vam se ?
- Kako da ne, izvanredan je. Vaš je ?
- Da ... ustvari moga sina pokojnoga ...
- Mogu li nekako da pomognem, ja sam veterinar ovdašnji ...
- Joj baš sam mislio tražit pomoć, on ima začep danima. Vjerujem od vojnih konzervi što smo usput sledovanje dobijali, znate.
- Je li bilo i za njega sledovanje ? ( pokušao sam malo da ovedrim situaciju )
- Za psa ? Ne, nije ...
I tek onda sam shvatio da starac ništa nije jeo deset dana. Svoje sledovanje bokseru je davao. Spao je ispod 50 kila, ali bokser nije. Odmah sam ga preko reda odveo do kazana gde je bio moj drugar iz Crvenog Krsta, posadio ga za sto i naredio mu da sve što dobije mora pojesti pred njim.
- A popodne da vas vidim sa psom u ambulanti.
- Ali ja nemam novaca gosn doktore, izgorilo sve u kući ... !
- Ma kakvi novci, nemojte da vas nema !
Došao je. Pas je imao baš ozbiljnu opstipaciju koju nisam mogao odmah da razbijem. Uredno je dolazio narednih nekoliko dana dok se to saniralo. Tek tada se pas pokazao u punoj moći i lepoti. Veličanstvena persona od psa. I starom gospodinu je bilo vidno bolje, povratio mu se korak i boja u licu. Na kraju je stidljivo rekao:
- Doktore smijem li ponuditi ...
- Ne smete !
Viđao sam ih po gradu još neko vreme, nerazdvojne; dok jednog dana nije krenuo kod kćerke pa došao da se oprostimo.
blogovatelj blogovatelj 04:45 05.08.2011

I ja tada odlucio

1995
Godina kada je moj otac definitivno resio da nece tu da zivi.


I ja sam te godine odlucio, ali sam u Kanadu stigao tek 2002.
Posle kosovskog rata sam definitivno resio da odem sto dalje, makar i u kamionu sa bananama.
Aplicirao sam zadnjeg radnog dana 1999.
Medjutim, od momenta aplikacije do dobijanja vize proslo je 26 meseci, a posle toga jos tri meseca pripreme za selidbu.
docsumann docsumann 05:12 05.08.2011

ovako

ličnom i iskrenom pričom čovjek zahvati mnogo više od suštine nego uopštavanjima utopljenim u frazersko pk balansiranje.

antioksidant antioksidant 07:28 05.08.2011

Re: ovako

docsumann
ličnom i iskrenom pričom čovjek zahvati mnogo više od suštine nego uopštavanjima utoplenim u frazersko pk balansiranje.


alselone alselone 07:33 05.08.2011

Re: ovako

docsumann
ličnom i iskrenom pričom čovjek zahvati mnogo više od suštine nego uopštavanjima utoplenim u frazersko pk balansiranje.


sto je najgore, na blogu najcesce nije slucaj pk balansiranje vec pk odlazak u krajnost.
antioksidant antioksidant 07:58 05.08.2011

Re: ovako

sto je najgore, na blogu najcesce nije slucaj pk balansiranje vec pk odlazak u krajnost.

i to je tacno
alselone alselone 07:07 05.08.2011

А друге две?

бришкуле


а трешет и тријумф?
libkonz libkonz 11:42 05.08.2011

Re: А друге две?

а трешет и тријумф?

Kad kažem briškule, mislim na briškule, trijumf i trešet
alselone alselone 11:43 05.08.2011

Re: А друге две?

libkonz

Kad kažem briškule, mislim na briškule, trijumf i trešetDva na dva, uz klopu i pice na kanalu.
sesili sesili 07:58 05.08.2011

Samo mi je...

... sporna tvoja rečenica: "navodno zbog toga što su se osećali ugroženo". ???
libkonz libkonz 11:43 05.08.2011

Re: Samo mi je...

... sporna tvoja rečenica: "navodno zbog toga što su se osećali ugroženo". ???

Što se tiče Bačke, niko nije bio ugrožen samo zato što je Hrvat. Ko god to da kaže je lažov.
tihomir_simcic tihomir_simcic 08:20 05.08.2011

Čestitke Hrvatima

1941-2011. Od poražene strane u WW2 i svinjarija koje su radjene u NDH, Hrvati uspijevaju da se reformišu i kroz KPH dosanjaju san o slobodnoj,nezavisnoj, demokratskoj državi Hrvatskoj. Rekao bih da su tri puta pobijedili.
-Istjerali Srbe
-Završili pregovore sa EU bez da se pokreće pitanje povrata imovine Srbima
-Josipović dobio nagradu od Kopanje za doprinos demokratiji.
Dakle,sve čestitke Hrvatima za njihov veliki praznik.
mikimedic mikimedic 08:48 05.08.2011

Re: Čestitke Hrvatima

-Završili pregovore sa EU bez da se pokreće pitanje povrata imovine Srbima


ovo jednostavno nije tacno. o kakvoj imovini pricas?

sva privatna imovina oduzeta tokom rata je vracena vlasnicima.
janeznam janeznam 09:43 05.08.2011

Re: Čestitke Hrvatima

tri puta pobijedili.


To su Pirove pobede. Neka hvala!
kukusigameni kukusigameni 08:28 05.08.2011

dogovor

libkonz
Ја имам неки начелан договор са својим оцем и стричевима да посетимо дедин родни крај. Ове или следеће године, видећемо.

Nemojte da vidite. Uradite to obavezno.
Inace preporuka za tekst. Siguran sam da ovakve tekstove, pisane u jednom dahu, ne treba popravljati.
miloradkakmar miloradkakmar 08:50 05.08.2011

Dogodine...


Ја имам неки начелан договор са својим оцем и стричевима да посетимо дедин родни крај. Ове или следеће године, видећемо. Радујем се томе.

I ja, sam sa sobom, imam dogovor da ću sledeće godine u Dalmaciju. Traje to već 15 godina.
Моја породица води порекло из Книнске крајине. Научен сам да будем поносан на то порекло, да знам да играм бришкуле и балоте и да смо ми Далматинци увек били лепши, јачи и паметнији од Војвођана.

Ovo mi nešto poznato.
alselone alselone 08:55 05.08.2011

Re: Dogodine...

да смо ми Далматинци увек били лепши, јачи и паметнији од Војвођана.Posto je i u Vojvodini vaspitavano na jednak nacin, samo drugim redosledom, onda je to bio jedan od razloga tihe netrpeljivosti.
janeznam janeznam 09:45 05.08.2011

Re: Dogodine...

да смо ми Далматинци увек били лепши, јачи и паметнији од Војвођана.


Nas Vojvodjane i Vojvodjanke nesto narocito to ni nejedi!
libkonz libkonz 11:45 05.08.2011

Re: Dogodine...

Nas Vojvodjane i Vojvodjanke nesto narocito to ni nejedi!

ko može nešto da kaže protiv Vojvođanki?
maca22 maca22 12:49 05.08.2011

Re: Dogodine...

alselone
да смо ми Далматинци увек били лепши, јачи и паметнији од Војвођана.Posto je i u Vojvodini vaspitavano na jednak nacin, samo drugim redosledom, onda je to bio jedan od razloga tihe netrpeljivosti.

Ti bih ja dodala, "Pa sta radite kod njih?"

Kada se dolazi u neku sredinu, osnovno je da se postuju obicaju sredine, a ne da se sa usijanom glavom ide naokolo.
alselone alselone 12:55 05.08.2011

Re: Dogodine...

maca22

Kada se dolazi u neku sredinu, osnovno je da se postuju obicaju sredine, a ne da se sa usijanom glavom ide naokolo.


Pozdravila te Merkelova.
maca22 maca22 13:01 05.08.2011

Re: Dogodine...

Postovati obicaje sredine u koju si dosao je osnovna kultura.
A postovati obicaje starosedelaca NIJE "Merkelova" i NIJE "smrt multikulturalizma". Nauci da razlikujes, pa da ne podmeces svoje ruzne projekcije, ok?

Nisam rekla da oni izgube svoju kulturu i svoj licki kupus (sto bi bila paralela sa Merkelovom), vec da ne agresiraju starosedeoce: ponasanjem, stavom, itd
libkonz libkonz 13:04 05.08.2011

Re: Dogodine...

vec da ne agresiraju starosedeoce: ponasanjem, stavom, itd

šta pričaš ti?
maca22 maca22 13:09 05.08.2011

Re: Dogodine...

Sam si naveo.
libkonz libkonz 13:11 05.08.2011

Re: Dogodine...

Sam si naveo.

malo fašizma, a?
alselone alselone 13:15 05.08.2011

Re: Dogodine...

maca22
ok?


nemoj se ljutiti maco, znas da ja volim da divanim sa tobom.
maca22 maca22 13:21 05.08.2011

Re: Dogodine...

libkonz
Sam si naveo.

malo fašizma, a?

A sta pricas sad ti?
libkonz libkonz 13:26 05.08.2011

Re: Dogodine...

A sta pricas sad ti?

samo komentarišem ovo:
da ne agresiraju starosedeoce: ponasanjem, stavom, itd

maca22 maca22 13:32 05.08.2011

Re: Dogodine...

Posto trazis fasizam, potrazi ga u ovome;
да смо ми Далматинци увек били лепши, јачи и паметнији од Војвођана.

Ja sam to komentarisala.
blogovatelj blogovatelj 13:38 05.08.2011

Re: Dogodine...

Posto trazis fasizam, potrazi ga u ovome;


да смо ми Далматинци увек били лепши, јачи и паметнији од Војвођана.


Maco, ogromna je razlika izmedju drugog izmedju citata koji se nalaze iznad i ispod ovog mog komentara

да смо ми Далматинци увек били лепши, јачи и паметнији од Војвођана.


Naravoucenije - citaj pazljivije.
Smajli na kraju recenice menja kompletno misao koja je recenicom iskazana.
maca22 maca22 13:43 05.08.2011

Re: Dogodine...

Taj smajli znaci da sam libkonz nije nista lose mislio, ali ne menja problem takvog vaspitavanja (kojeg on do ovog bloga mislim da uopste nije bio svestan )

edit:
P.S. I necu vise na ovu stranu o ovome, na ovom blogu koji ima sasvim drugu i bolnu temu.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:17 05.08.2011

...

Odlicno napisan blog - za svaku preporuku...

Jedino mi ova ova konstatacija deluje kao suvisno veliko pojednostavljenje: да су сви ови ратови били само део игрица режима Слободана Милошевића и Фрање Туђмана у ком су страдали обични грађани, а ДБ кадрови обе земље се безобразно обогатили. Волео бих да сам то знао много раније.

U one odgovorne/zasluzne za "igrice" i za sticanje bogatstva se moraju jednostavno ubrojati i Kucan&Co, i Alija Izetbegovic i njegovi pajtasi ... i jedan od najbogatijih svetskih lidera, (don) Milo Djukanovic ... i "demokrata", zlocinac i mafijas Taci & Co. I oni koji su "uvozili" oruzje, i oni koji su na tim prostorima napravili jednu od najvecih vojnih baza na svetu, i oni koji su (ili ce tek) otkupljivali privredne i industrijske resurse budzasto ... Uostalom nije to nista specificno za Balkan: u svim ratovima na svetu neke grupe ljudi profitiraju - to i jeste glavni razlog zasto do njih dolazi

libkonz libkonz 11:48 05.08.2011

Re: ...

Kucan&Co

Jedino što se Slovencima može zameriti je ubistvo onih 40 nedužnih vojnika, koje su pobili nenaoružane i dokazali da su pravi Balkanci.
To što su odlučili da se odvoje od onih koji su posle pada berlinskog zida odlučili da ostanu poslednji bastion komunizma ne može im niko zameriti.
tyson tyson 05:39 06.08.2011

Re: ...

Jedino što se Slovencima može zameriti je ubistvo onih 40 nedužnih vojnika, koje su pobili nenaoružane i dokazali da su pravi Balkanci.

Pa hajde, nisu baš bili nenaoružani, ali da su bili izgubljeni, zblanuti i očajno vođeni - jesu.

Cenim da je Slovencima vrlo kalkulantski trebao jedan mali rat ne bi li se pospešila neovisnost. Tako i bi.sesili sesili 12:35 05.08.2011

Nisam razumela

da je reč o Bačkoj. Izvini, čitala sam brzo, jer je tema preteška. A sada, posle povratka kući, ne razumem šta to piše mikimedic da je SVA privatna imovina vraćena!? Otkud takva tvrdnja. Moja komšinica ni iglu nije dobila nazad. A ostale dve kuće, okućnice, šume... Otac ovde sahranjen, majka stara, brat nezaposlen...
mikimedic mikimedic 12:43 05.08.2011

Re: Nisam razumela

da je reč o Bačkoj. Izvini, čitala sam brzo, jer je tema preteška. A sada, posle povratka kući, ne razumem šta to piše mikimedic da je SVA privatna imovina vraćena!? Otkud takva tvrdnja. Moja komšinica ni iglu nije dobila nazad. A ostale dve kuće, okućnice, šume... Otac ovde sahranjen, majka stara, brat nezaposlen...


privatna nepokretna imovina koja je za vreme rata bila dodeljena na privremeno koriscenje je vracena vlasnicima.

komsinica iglu nije ni mogla da dobije nazad jer je iluzorno govoriti o povratu pokretne imovine.

sto se kuca tice - daj nam malo vise detalja, jel ona vlasnik tih kuca i ko je sprecava da povrati drzavinu nad njima?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 13:05 05.08.2011

Re: Nisam razumela

mikimedic


privatna nepokretna imovina koja je za vreme rata bila dodeljena na privremeno koriscenje je vracena vlasnicima.


Sem ako nije spaljena. Ne znam kako je to rešeno Hrvatskoj, ali znam da u zapadnoj Bosni kroz koju je isto prošla Oluja ono što je popaljeno, popaljeno je i ćao.
Na primer, na mestu na kojem je nekada bila kuća babe i dede moje žene je sad jedna lepa zelena livada. Opština Bosanski Petrovac, selo Revenik. Pravo na zemlju im naravno niko ne spori, samo nema ko da se vrati, ni u kuću u Petrovcu, koja je ostala čitava a kamo li na selo 7km dalje.
Jedino ja ponekad kada mi se sve smuči predložim da odemo tamo i gajimo koze
mikimedic mikimedic 13:17 05.08.2011

Re: Nisam razumela

Sem ako nije spaljena. Ne znam kako je to rešeno Hrvatskoj, ali znam da u zapadnoj Bosni kroz koju je isto prošla Oluja ono što je popaljeno, popaljeno je i ćao.


naravno, ali to je potpuno druga tema. u hrvatskoj je postojao drzavni program za obnovu i nekoliko desetina hiljada kuca je obnovljeno, i veliki deo su i srpske. uslov je bio da se korisnik obnove mora vratiti i ziveti u obnovljenoj kuci 10 godina. takodje, pomoc za obnovu je iznosila 25m2 po nosiocu domacinstva, plus 10m2 za svakog clana porodice.

u bosni nije bilo organizovanog drzavnog programa, vec su stihijski obnavljane preko velikog broja ngos, mada su neke opstine imale i svoje programe, i veliki broj kuca u bosni jeste obnovljen. uslov je naravno bio da se ljudi koji traze obnovu imovine vrate.
heldin heldin 13:24 05.08.2011

Re: Nisam razumela

u hrvatskoj je postojao drzavni program za obnovu i nekoliko desetina hiljada kuca je obnovljeno, i veliki deo su i srpske. uslov je bio da se korisnik obnove mora vratiti i ziveti u obnovljenoj kuci 10 godina. takodje, pomoc za obnovu je iznosila 25m2 po nosiocu domacinstva, plus 10m2 za svakog clana porodice.


Moju kuću su obnovili, baba i did sada žive tamo od 2004. dobili su i osnovni nameštaj. Međutim, tuga u svemu tome je što su te obnovljene kuće - a bila sam u nekoliko njih - sklepane ponovo s brda s dola. Uz sve dužno poštovanje, ne bih pustila ni najgoreg neprijatelja da tamo živi. Al opet, što moj did kaže: "Zuvar išta".
mikimedic mikimedic 13:31 05.08.2011

Re: Nisam razumela

Moju kuću su obnovili, baba i did sada žive tamo od 2004. dobili su i osnovni nameštaj. Međutim, tuga u svemu tome je što su te obnovljene kuće - a bila sam u nekoliko njih - sklepane ponovo s brda s dola. Uz sve dužno poštovanje, ne bih pustila ni najgoreg neprijatelja da tamo živi. Al opet, što moj did kaže: "Zuvar išta".


ok, razumemo se. ja samo kazem da je obnove bilo, a kakav je standard i sta su ljudi zaista dobili se sigurno ne moze porediti sa onim sto su imali pre rata.

kuce koje sam ja video su uglavnom bile proscenog/ok kvaliteta i same po sebi nisu bile problem.

mnogo je gore bilo celokupno okruzenje - recimo potpuno zapusteno selo bez struje, u kojoj su dve ili tri kuce obnovljene, na razdaljinama medjusobno i nekoliko stotina metara. ostalih par stotina kuca nije obnovljeno jer nije bilo ni interesa za povratkom. tako da - zaista te porodice koje zive u te dve obnovljene kuce su zaista u teskoj situaciji, i isuvise je kompleksno pitanje zasto celo selo nije obnovljeno (koje se svodi na to da li je starije kokoska ili jaje).

i pored toga, svi povratnici koje sam video ali apsolutno svi disu potpuno drugim plucima posle povratka. ta psiholoska promena koju su doziveli nakon povratka na svoje u ondnosu na dane provedene u izbeglistvu je zaista nesto fascinantno.
heldin heldin 13:41 05.08.2011

Re: Nisam razumela

ok, razumemo se.


To svakako. Nego rekoh da dodam nešto, što znam iz prve ruke bez želje da protivrečim bilo kome. I zaista mislim to kad kažem- dobro je da je išta obnovljeno.


EDIT:
i pored toga, svi povratnici koje sam video ali apsolutno svi disu potpuno drugim plucima posle povratka. ta psiholoska promena koju su doziveli nakon povratka na svoje u ondnosu na dane provedene u izbeglistvu je zaista nesto fascinantno.


To jeste. Moj did je potpuno drugi čovek dole, mada se dobro snašao i u Beogradu, kad smo došli. I najsrećniji je kad mu dođu unke i unuci da ga posete. Kažu da im je dobro, da imaju za sebe, a kad oni posete nas pri povratku kažu: "Idemo mi našoj kući, našoj slobodi."
mikimedic mikimedic 13:55 05.08.2011

Re: Nisam razumela

"Idemo mi našoj kući, našoj slobodi."mayo1 mayo1 18:54 05.08.2011

Re: Nisam razumela

mikimedic
"...uslov je bio da se korisnik obnove mora vratiti i ziveti u obnovljenoj kuci 10 godina. takodje, pomoc za obnovu je iznosila 25m2 po nosiocu domacinstva, plus 10m2 za svakog clana porodice."


Mali ispravak: 35m2 + 10m2 po članu domaćinstva

Članak 24.

(1) Minimalna neto površina obnove uništene ili oštećene obiteljske kuće ili stana je 35 m2 za prvog člana te po 10 m2 za svakog sljedećeg člana obitelji (u daljnjem tekstu: potrebna stambena površina prema broju članova obitelji).
mikimedic mikimedic 19:01 05.08.2011

Re: Nisam razumela

u pravu si mayo - sad sam se podsetio. i slozicemo se da u pitanju uopste nije mala povrsina.
sesili sesili 12:56 05.08.2011

Joooj ljudi!

Ovo moje figurativno "ni iglu" trebalo je tako i shvatiti. Od pokretne imovine, njoj je najžalije fotografija! Njene ćerke nikada ne mogu da vide mamu iz mladih dana. U kućama, čovek iz tog mesta u NOVOJ drži hranu za konje, (to je otac pravio sinu kada ga oženi). Kuću u kojoj su živeli pretvorio u štalu. Šume seče ko hoće... Brat je u to vreme bio mobilisan. Kada su ga našli, nisu mogli da ga prepoznaju od rana i prljavštine. Jedva je preživeo. Ne mogu dalje, ali NIJE istina da su nepokretnosti vraćene. Ona vodi neke teške prepiske sa Hrvatskom, ali...
mikimedic mikimedic 13:05 05.08.2011

Re: Joooj ljudi!

U kućama, čovek iz tog mesta u NOVOJ drži hranu za konje, (to je otac pravio sinu kada ga oženi). Kuću u kojoj su živeli pretvorio u štalu.


cek cek sesili...

da li je tvoja komsinica ikad podnela tuzbu sudu za povrat svoje privatne imovine?

sta znaci 'teska prepiska sa hrvatskom'

valjda je u pitanju sudski postupak?

(i probaj da odgovoris na komentar umesto da otvaras novi thread... lakse se prati).
sesili sesili 13:10 05.08.2011

Re: Joooj ljudi!

Jeste.
mikimedic mikimedic 13:18 05.08.2011

Re: Joooj ljudi!

Jeste.


i gde je zapelo?


sesili sesili 14:32 05.08.2011

Re: Joooj ljudi!

Paaa, opet bih otvarala mnoge teme. A ne vredi.
mikimedic mikimedic 14:36 05.08.2011

Re: Joooj ljudi!

Paaa, opet bih otvarala mnoge teme. A ne vredi.


pa otvori, pls.

ovako ostaje jos samo jedna olako izrecena tvrdnja (hrvatska ne vraca imovinu, znam, rekla mi komsinica) iza koje ne stoji ama bas nikakva argumentacija.

al' dobro zvuci...
dali76 dali76 05:28 06.08.2011

Re: Joooj ljudi!

Ako tvoja komsinica zeli, mogu kontaktirati ljude iz pravne sluzbe Srpskog Demokratskog Foruma u zapadnoj Slavoniji ,ako sam dobro razumio da je komsinica odande.
Podaci govore da je povratak privatne imovine ,nazalost tu zasad ne racunaju tkzv stanarska prava , gotovo u cjelosti okoncan sa specificnim pojedinnacnim slucajevima .
Miki jeste u pravu,mozda samo previse “pravicno” reaguje kad rusi tu famu o tome da RH ne vraca Srbima privatnu imovinu, sto naravno ne znaci da tvoja komsinica ne spada u tu grupu specificnih pojedinaca.
Jos jednom,ako zelis mozemo se cuti preko pp I ja sljedece nedelje mogu kontaktirati prijatelje iz SDF Zap. Slavonije koji bi mozda mogli pomoci .
Ja znam da prijaeljstvo uz kafu znaci mnogo, znam koliko je meni znacila podrska,ali cesto pomoc jedino moze doci od ljudi koji se tim bave.
p.s.
naravno podrazumevam da se radi o privatnoj imovini nepokretnoj.

mirakulus mirakulus 13:17 06.08.2011

Re: Joooj ljudi!Ovo moje figurativno "ni iglu" trebalo je tako i shvatiti. Od pokretne imovine, njoj je najžalije fotografija! Njene ćerke nikada ne mogu da vide mamu iz mladih dana.
Ni neki Hrvati nemaju fotografija iz proslosti. Nema niti maticnih knjiga, niti zemljisnih knjiga a dio i katastra je odnesen u Srbiju.
Kazu da ih je odnio Pepi Zinaic 1995. godine. Tako ja ne mogu pronaci svoje pretke jer nema knjiga. Ne mogu pronaci koja im je bila zemlja jer je odneseno i iz gruntovnice i iz katastra. I stara pradjedova kuca je srusena do temelja i sve sto je bilo u njoj je takodjer izgorilo i pisma tetke iz amerike i fotografije rodjaka itd. tko ce to mojoj obitelji nadoknaditi? a jedni iz familije su zivjeli u Petrinji. Njima je u lici sve popaljeno i u Petrinji im je bilo sve unisteno. Nakon sto su se 1995 vratili nisu nista nasli.
heldin heldin 13:34 05.08.2011

...

Нас осморо у двособном стану, било је то баш тесно.


Nas je bilo, čini mi se, 12 kod ujaka. I jedino čega se sećam iz tog perioda jeste smeh, koji se promaljao kroz teška osećanja tuge, ali i sreće, jer smo svi izvukli živu glavu.

I na kraju, opet sve okrećemo na šalu, da se lakše podnese sve- juče je prijateljica pozdravila sve svoje zemljake pesmom.

A ja ću opet iskoristiti priliku, da zahvalim svim ljudima koji su nas ovde dočekali raširenih ruku i otvorenog srca, koji su nam pomogli da izgradimo neke nove živote.

I hvala tebi na tekstu. Ovi napisani u jednom dahu su najbolji.
sesili sesili 14:59 05.08.2011

Dobro zvuči???

Na ovo se nema šta dodati. Ali, da ne bi mislio... u stvari, ne znam šta bi mislio? Nisam iz tih krajeva, niko moj, rodjeni, nije bio tamo, što ne znači da me ne bole njihove tuge. Sve što napisah, istina je. Sinoć smo uz kaficu opet jadale jade. Ali, kada je moja pametna i uporna komšinica iz zapadne Slavonije odustala, znači da su joj SVI putevi ostali zatvoreni. Pozdravljam te. Živi u svom uverenju, možda ti je tako lakše.
mikimedic mikimedic 16:11 05.08.2011

Re: Dobro zvuči???

Dobro zvuči???
Na ovo se nema šta dodati. Ali, da ne bi mislio... u stvari, ne znam šta bi mislio? Nisam iz tih krajeva, niko moj, rodjeni, nije bio tamo, što ne znači da me ne bole njihove tuge. Sve što napisah, istina je. Sinoć smo uz kaficu opet jadale jade. Ali, kada je moja pametna i uporna komšinica iz zapadne Slavonije odustala, znači da su joj SVI putevi ostali zatvoreni. Pozdravljam te. Živi u svom uverenju, možda ti je tako lakše.


da, dobro zvuci - da pogadjam kako je bilo: komsinica ti je ispricala verovatno jednu vrlo specificnu pricu sta je problem sa njenim kucama (a verovatno ni ona sama bar pola nije dobro pohvatala), da ne nagadjam jer nam nista nisi rekla o cemu se radi.

bar pedeset razgovora sam imao sa osobama koji se zale da im nije imovina vracena da bi se posle ispostavilo da ta imovina bas i nije njihova nego nekog daljeg rodjaka koji je odavno umro, a oni iako su ziveli u njoj nikad nisu sproveli ostavinsku raspravu pa se sad javio unuk iz amerike ili ne znam odakle pa ih sad ne pusta da udju u posed...

i slicne price.

ti si iz verovatno neke slicne price izvukla uopsteni zakljucak i plasiras ga ovde na blogu - hrvatska ne vraca privatnu imovinu.

zato sam te pitao da svoj stav potkrepis argumentima - to nisi u stanju, jedini argument je komsinica mi je juce pricala....

evo ovde jedan informativni link za tebe, a mozda i za komsinicu (mada sasvim je moguce da komsinica vrlo dobro zna o cemu se radi i sta treba da radi).

privatna imovina - obaveze drzave

samo par detalja posto ljudi cesto ne otvaraju linkove:

Imaju li vlasnici zauzete imovine pravo na naknadu za razdoblje u kojem je njihova imovina bila pod upravom države i u kojem je bila dodijeljena trećim osobama na korištenje?

...predviđaju isplate naknade štete za ograničeni vremenski period... odnose se na razdoblje nakon 30. listopada 2002. odnosno 31.prosinca 2002. i na isplatu naknade štete koju država mora isplatiti zato što zauzetu imovinu nije vratila nakon tih datuma.

Izrađen je obrazac nazvan “Nagodba” kako bi se olakšale isplate naknade štete u skladu sa Zakonom o područjima od posebne državne skrbi, u kojem se predviđa naknada od 7 HRK po četvornom metru stambene površine. Vlasnik koji potpiše “Nagodbu” ne odriče se svog ustavnog prava na naknadu štete za razdoblje koje nije obuhvaćeno “Nagodbom”.


Da li mogu dobiti naknadu za cijelo razdoblje unutar kojeg je moja imovina dana drugoj osobi na korištenje?

Ustav Republike Hrvatske i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima predviđaju da vlasnička prava mogu biti ograničena zakonom, odnosno preuzeta u interesu Republike Hrvatske, međutim u takvom slučaju vlasnik ima pravo na naknadu.

Vlasnici koji žele tražiti naknadu od države zato što im je imovina bila oduzeta 1995. godine ili kasnije i dodijeljena privremenom korisniku mogu pokrenuti individualne parnice. Zahtjev za naknadu štete obuhvaćat će razdoblje koje započinje datumom izdavanja rješenja o privremenom preuzimanju i upravljanju imovinom do 30. listopada odnosno 31. prosinca 2002.

Prije samog pokretanja parnice protiv Republike Hrvatske, prema izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku dužni ste obratiti se nadležnom državnom odvjetništvu sa zahtjevom za mirno rješenje spora. Ako vaš zahtjev za mirno rješenje spora ne bude prihvaćen ili se o njemu ne bude rješavalo u roku od tri mjeseca od podnošenja zahtjeva, možete podnijeti tužbu nadležnom sudu.

Ipak, morate imati na umu da sud može takve zahtjeve odbiti zbog nastupanja zastare odnosno proteka rokova unutar kojih se može zahtijevati naknada štete (5 godina od nastanka štete odnosno 3 godine od saznanja za nastanak štete). U slučaju da izgubite spor, snosit ćete sve troškove sudskog postupka.


itd, itd...

pazi, znam da nemas losu nameru. jednostavno, ti si ubedjenja da si adekvatno razumela poluinformaciju koju si dobila od komsinice (a ko zna da li i ona uopste razume sta je konkretno problem u njenom slucaju). iz te poluinformacije ti zakljucujes da hrvatska ne vraca imovinu.

i sto je jos gore, ubedjena si da tvoj zakljucak imas pravo (i da treba) da plasiras okolini sa kojom dolazis u susret, a i sirem javnom mnjenju preko bloga.

medjutim, istina je upravo supotna - hrvatska ne samo da vraca privatnu imovinu, nego i placa naknadu, naravno ako je u pitanju potpuno cista situacija i zahtev (za nadoknadom) nije zastareo.

znam da nemas losu nameru - zato

buba_truba buba_truba 16:43 05.08.2011

Re: Dobro zvuči???

mikimedic
nikad nisu sproveli ostavinsku raspravu pa se sad javio unuk iz amerike ili ne znam odakle pa ih sad ne pusta da udju u posed...

i slicne price.

ti si iz verovatno neke slicne price izvukla uopsteni zakljucak i plasiras ga ovde na blogu - hrvatska ne vraca privatnu imovinu.

Da, da... tih priča baš ima, znam i ja jednu koja je u prilog ovome o čemu Miki priča, uh, što ne volim te teretne teme na ovu sparinu, ali ne mogu ovo da oćutim).

Mog ujaka je pozvao čovek iz Rijeke koji je na Internetu našao podatak da je on (ujak) vlasnik neke zemlje tamo u Hrvatskoj koju bi ovaj hteo da kupi. Moj se ujak prvo zaprepastio da ovaj sve ima tako precizno zapisano, ni on nije znao tačno šta je sve njegovo (nije se interesovao)... neka rascepkana zemlja, ostalo mu od oca (dede) i pošto je ostavinska rasprava obavljena na vreme i po propisu, sve je bilo jasno i trebalo je samo pribaviti pusule da oni koji imaju pravo preče kupovine ne žele da ga koriste (županija u kojoj se zemlja nalazi i država Hrvatska). On otišao gde je trebalo, prikupio papiraciju, poslao ponude gde treba i u sasvim pristojnom roku dobio odgovore. Čak iznenađujuće predusretljivo i ekspeditivno je sve završeno.

A sa druge strane, majčine, ostala mu zemlja sa kojom ništa ne može da uradi... ima ih nekoliko koji su naslednici (bar veruju da jesu), ali su tragovi o tome toliko zamumuljeni da niko ozbiljno ne želi da se 'vata ukoštac sa raspetljavanjem. A osim ove njegove priče znam još nekoliko sličnih ovima o kojima Miki priča.
maca22 maca22 16:48 05.08.2011

Re: Dobro zvuči???

Pa dobro, ako su ljudi ziveli ko Sijuksi, nisu oni krivi. Valjda je i zato krivo pravosudje SFRJ koje je slucajeve isto vuklo po hiljadu godina i nije stimulisalo ljude da na papiru resavaju te stvari, a ne obicajno i po secanju.
buba_truba buba_truba 17:02 05.08.2011

Re: Dobro zvuči???

maca22
Pa dobro, ako su ljudi ziveli ko Sijuksi, nisu oni krivi. Valjda je i zato krivo pravosudje SFRJ koje je slucajeve isto vuklo po hiljadu godina i nije stimulisalo ljude da na papiru resavaju te stvari, a ne obicajno i po secanju.

Jesu, krivi su i oni, mislim, ako ima krivih. Eto, sa očeve strane je deda sve ostavio čisto (btw: živeo u Americi, pa ga tamo naučilo), sa majčine strane su živeli opušteno, džaba sad što je kriv SFRJ sistem koji ih nije stimulisao... cvrc, nije ni ove druge.

Edit: zaboravila da kažem libu, odličan blog. Još jutros sam ga overila.

maca22 maca22 21:31 05.08.2011

Re: Dobro zvuči???

Eto, ako je Amerika mogla nekog nauciti da sredjuje papire, zasto nije mogla i Jugoslavija?
Ali nije to bitno sad. Vec drugo - kad se vec zna da ljudi nemaju sredjene papire, to ne treba zloputrebljavati da im se vrati imovina.
Biljana 77 Biljana 77 15:22 05.08.2011

Ja ću bezobrazno

linkovati svoj prošlogodišnji tekst, jer mislim da je veoma slična priča, bili smo sličnih godina i svetonazora.

U susret Oluji

I ovaj tekst... zato što je sve to deo jedne, iste, tužne priče.
vishnja92 vishnja92 15:41 05.08.2011

Beograd je bio

nedodirljiv i strahovito los tih dana, ides kod decka busom a ispod tebe na autoputu ta kolona, pa gledas, patis i ne verujes. pozurivali su ih i nisu im dali da stanu (ili nedajboze skrenu) u bg - slalo ih se ka jugu, ali tu su se nama kao ukrstili zivoti. a ako ti od svega pozli pa otvoris prozor da dises, kazu "mozda je trudna, neka je, neka sedne" i nikom nista. mozda je trudna osim sto nije, a mozda je bilo trudnih (i zednih i umornih) i tamo - na tom proputovanju kad im je sav strah vec prosao, a ostala samo tupost i cekanje da stignu do mesta gde nisu nepozeljni.


nema racionalnog, sve je to zlo u esenciji.
izvini sto opet nisam nenadrndana. odlican je blog.
svako ti dobro zelim.
mikimedic mikimedic 16:26 05.08.2011

Re: Beograd je bio

a mozda je bilo trudnih (i zednih i umornih) i tamo - na tom proputovanju kad im je sav strah vec prosao, a ostala samo tupost i cekanje da stignu do mesta gde nisu nepozeljni.


bilo ih je.

a bilo je jos vise laznih humanitaraca - recimo jedna privatna klinika, nazovimo ih ovde ku ra ve

je dosla da donese humanitarnu pomoc. lekove. par paketa (sve skupa jedna kutija velicine 50x50 (ako je i toliko bilo) uz dvoje ambulantnih kola.

i da se jave hitno u program studija bre, trazili su jedinu telefonsku liniju preko koje su ljudi u tom trenutku trazili svoje.

posle 5 minuta su se spakovali da krenu nazad. na molbu opstinskih radnika da povezu dve trudnice (mlade zene mozda su imale po 20), samo su slegli ramenima i rekli da hitno moraju za beograd...

sa dvoje ambulantnih kola... i sirenama...e ovu pricu sam morao negde da ispricam makar posle 16 godina, pa nek puklo gde puklo...
maca22 maca22 16:43 05.08.2011

Re: Beograd je bio

Da nije Anlave, tada su bili prisutni u medijima?
mikimedic mikimedic 17:10 05.08.2011

Re: Beograd je bio

Da nije Anlave, tada su bili prisutni u medijima?


eh eh eh...

ja kazem neka privatna klinika, nazovimo ih... da se ne ponavljam


tyson tyson 05:56 06.08.2011

Re: Beograd je bio

maca22
Da nije Anlave, tada su bili prisutni u medijima?

A baš sam se pitao koji li su...sesili sesili 17:15 05.08.2011

Daaa

Evo, petnaest godina ja sedim sa komšinicom i smišljamo priče, koje ću ja da ispričam na ovom mestu! Stvarno nema smisla! Još prisvaja tudje kuće, izmišlja imovinu! Svašta, svašta. Ako očekuješ da ovde postavljam dokumentaciju - nemam je. Ali molim te, ne govori za nešto da je neistina, a ni ti to ne možeš da argumentuješ.
mikimedic mikimedic 18:02 05.08.2011

Re: Daaa

ne, mogla bi samo da objasnis o cemu se konkretno radi, na osnovu cega si donela zakljucak da hrvatska ne vraca imovinu.

posto ocigledno ovo postaje bespremetna rasprava (jer na argumente ne umes da odgovoris argumentima, i verovatno ti nije ni palo na pamet da pogledas link koji sam ti dao, pa da o tome diskutujemo) ja cu se ovde iskljuciti.

p.s.

a mogla bi i da naucis da nastavis thread a ne stalno da otvaras novi. tesko se prati. mislim, ako vec hoces da komentarises na blogu.

jednostavno je.
sesili sesili 18:44 05.08.2011

Re: Daaa

Ne umem! Izvini! Ne znam šta znači "thread". A - nisam ni komentarisala na tvom blogu.
mikimedic mikimedic 19:07 05.08.2011

Re: Daaa

izgleda da ipak umes, jer si sad bas odgovorila na ovom istom 'threadu' (kliknula si na 'odgovori' umesto na 'posaljite komentar' ispod inicijalnog teksta).

dovoljno si dugo na blogu da bi ukapirala sta je thread i kako se odgovara na komentare. ali.. ako te to zanima koliko i povrat imovine u hrvatskoj (tj. informacije skupljam od komsinice i na osnovu njih donosim sud), onda zaista razumem...

znam da nisi komentarisala na mom blogu, jer ja nemam blog.

veliki pozz, draga sesili.
dr.wagner dr.wagner 20:20 05.08.2011

Re: Daaa

... večer

sesili
Evo, petnaest godina ja sedim sa komšinicom i smišljamo priče, koje ću ja da ispričam na ovom mestu! Stvarno nema smisla! Još prisvaja tudje kuće, izmišlja imovinu! Svašta, svašta. Ako očekuješ da ovde postavljam dokumentaciju - nemam je. Ali molim te, ne govori za nešto da je neistina, a ni ti to ne možeš da argumentuješ.


-Zaista je moguće da je prije 10-ak godina bilo opstrukcije , ignoriranja i
svakog drugog kompromitiranja ljudi koji su željeli povrat imovine ili obnovu
, no to se iz korjena promjenilo dolaskom Ive Sanadera na mjesto premijera ...
(to je onaj koji se tek nedavno vratio sa skijanja )

-On (iako iz HDZ-a) je to "pomeo" i bio je odlučan da se takva diskriminacija
iskorjeni ... čak ni okolnost da je bio sa jednom srpskom strankom u koaliciji
nije bila presudna jer je u tom vremenu imao dosta "rezerve" u parlamentu ...
-Bio je jednostavno takav tip ... kasnije je maznuo malo love ,ali sada nećemo
o tome ...

-Mislim da danas u RH nema većih problema oko toga , ali naravno da će uvijek
biti pojedinačnih ekscesa i idiota koji misle da im pripada nešto tuđe ...
... država (policija) to danas riješava efikasno , ali gorki okus ostaje

-Ovdje je glavna tema Oluja ,a prošle godine sam tu skoro proglašen glavnim
osumnjičenikom za (uglavnom sve) zločine koji su počinjeni u ratu ... ,
i od mene su se očekivale nekakve isprike ili katarzične izjave ... i to vam
pokazuje kako svuda ima ljudi koji vegetiraju u nekim paralelnim svjetovima , tako
da se problemima koje izbjegli(protjerani) mogu imati ne treba čuditi


Wagner

Atomski mrav Atomski mrav 17:25 05.08.2011

VIP

Libkonz, jes' ti i ranije bio VIP ili...? Zakleo bih se da je tekst bio u sekciji "Najnovije blogeri"... ali pošto radim punom parom već danima, počele su da mi se priviđaju stvari...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 19:02 05.08.2011

Sveta Oluja

Kosor: Pozdrav Gotovini i Markaču
Obraćajući se okupljenima premijerka Jadranka Kosor je rekla kako "bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni". Upućujući pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima premijerka je posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, što su nazočni popratili dugačkim, burnim pljeskom. Kako je rekla, Oluja je bila pobjednička, pravedna i časna borba za oslobođenje Hrvatske.

"Nikada nećemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede. To su bile pobjede demokracije i slobode nad velikosrpskom Miloševićevom politikom agresije, razaranja i mržnje", kazala je Kosor. Kako je istaknula, "bilo dobro da i naši susjedi razumiju da su upravo ovdje slomljeni zubi tiraninu, a time je i njima otvoren put u demokraciju".

“Bez Oluje i zapovjednika koji su je vodili i koji su svojim vojničkim vještinama obavili dužnost prema Domovini, mi ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imalo na što biti ponosni”, istaknula je premijerka.
dali76 dali76 19:56 05.08.2011

oluja je imala jasan cilj

Primarni cilj oluje je bila promjena etnicke structure podrucja nekad naseljenog pretezno srpskim stanovnistvom.
Dakle promjena etnicke slike nije bila posljedica vec cilja VRA oluja, sto je potvrdio I instruisani veliko srpski haski sud.
Oluja je trajala kroz nekoliko faza:
1 ratna faza ; paljenje I ubistva .
Poratna faza : ne procesuiranje zlocina vec konstantno zataskavanje istih u sad vec famoznu izjavu casnog sudija Vukojevica da branitelj ne moze da pocini zlocin , sto jeu skladu sa principom da muz moze da tuce svoju zenu u svojoj kuce dok ne moze tudju.
3 Birokratska faza Oluje
organizirano naseljavanje podrucja od drzavne skrbi hrvatima iz BiH , dok se cini sve sto je birokratskimoguce da se to isto pravo onemoguci povratnicima. Kako? Pogledati pod tacku 2, I naravno papirologijom oko imovine .
Pprotagonisti pomenutog cilja oluje racunali su,pokazalo se sa pravom,da je vreme njihov najveci saveznik.
Danas kad je bezbednost manji problem, druge stvari doprinose tome da od iole veceg povratka nema nista. Ljudi su se skrasili gdje god da su.
Tako da je kroz sve svoje faze operacija oluja zavrsena,a njen primarni cilj ostvaren.
Kad se prica o uspjehu cilja oluje ,koliko god imao manjeg uticaja, ne treba zaboraviti da je dobar dio Krajine bilo podrucje ekonomskih migracija stanovnistva.
Svi mi rodjeni o drasli tamo volimo Krajinu ,pjevamo o tuzi za krajem,ali malo ko je spreman da se vrati iz Beograda,Novog Sada,Subotice,a kamoli iz SAD, u svoje mjesto ili selo.
Vremenski period onemogucavanja povratka je napravio svoje.


Uprkos svemu niti jedna politicka stranka,levo ili desno, nije spremna na katarzu , proglasavajuci odluke haskog suda kao sokantne, neprimerene, neprihvatljive, relativizirajuce ,velikosrpsko britansko francuske zaverenicke itd itd.
P.S.
Cestitke na VIP, posebno mi je drago jer ,koliko se sjecam, tvoj prvenac je bio upravo kod mene :)))

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:23 05.08.2011

Re: oluja je imala jasan cilj

dali76


Cestitke na VIP, posebno mi je drago jer ,koliko se sjecam, tvoj prvenac je bio upravo kod mene :)))Pridružujem se čestitkama, a ko je otkrio liba prilično je diskutabilno.
libkonz libkonz 23:37 05.08.2011

Re: oluja je imala jasan cilj

Hvala obojici. Veliki pozdrav!
dali76 dali76 01:13 06.08.2011

Re: oluja je imala jasan cilj

Vojislav, kasnis, circa sest mjeseci ))

Pogledati pod
Libkonz glas iz provincije : 22 01 2009.
Enivej, toliki komentar pa samo da P.S. djelic dobije reakcije,das am znao ja bi stao priej P.S. prvenca, naravno cestitka bi ostala )

tyson tyson 06:07 06.08.2011

Re: oluja je imala jasan cilj

Primarni cilj oluje je bila promjena etnicke structure podrucja nekad naseljenog pretezno srpskim stanovnistvom.

Ne bih se složio; mislim da je primarni cilj Bljeska i Oluje bilo vraćanje oblasti RSK pod kontrolu države Hrvatske, i to je legitimno i razumljivo, a sekundarni cilj je bilo citirano, i to je ono što je sporno i što danas dosta ljudi u HR ne ume i ne želi da rzume i prihvati, a za šta su osuđeni hrvatski generali. Pri tom u HR ima jako puno manipulacije i zamena teze, te se tumači da je haški sud same vojnoredarstvene akcije kaotakve proglasio zločinačkim poduhvatom, dočim je u presudama prilično jasno naglašeno koji od motiva/ciljeva akcija je sporan.dali76 dali76 07:11 06.08.2011

Re: oluja je imala jasan cilj

Uspostavljanje Ustavno pravnog poretka(UP) jeste legitiman cilj, ali hasko tuzilastvo na stvari ne gleda tako.
Seti se famoznih brijunskih zapisa , koji su samo jedan od dokaza udruzenog poduhvata,a nikako nestasnih generala ili tek nestasnnih vojnika , tj tek pojedinacnih ili neorganiziranih zlocina.
Postoje zelje I postoji realnost, iako jos nepravomocna,sudska presuda govori o udruzenom, odnosno organiziranom, pothvatu ,a takav pothvat nni na jednom sudu svijeta ne bi mogao biti nelegitiman ,jos manje zlocinacki , ako mu je primarni cilj bio uspostavljanje UP
Odbrana generala umjesto da brani generale da nisu bili dio poduhvata, branili su mrtvog predsednika ,odnosno stav da UZP I nije postojao pa su prosli kako su prosli.
nemanja.glisic nemanja.glisic 19:57 05.08.2011

Josipović

Ko je danas gledao vesti, može se ponadati da u susednoj državi ipak postoji malo razuma.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:27 05.08.2011

Re: Josipović

Postoji, ali nije reč o raciu jednog političara, koji se preziva Josipović, već jedne spisateljice, koja se preziva Rudan (videti komentar i link kod ivane23).
topcat topcat 10:33 06.08.2011

Re: Josipović

Vojislav Stojković
Postoji, ali nije reč o raciu jednog političara, koji se preziva Josipović, već jedne spisateljice, koja se preziva Rudan (videti komentar i link kod ivane23).


Nisam primijetila da je VR držala govor u Kninu, ali mi je palo na pamet da spisateljica, osim sa percepcijom, ima i određene probleme s probavom.

Mene, kao i Liba uvijek uhvati neka muka oko Oluje, ne što mi je muka od same akcije, već od bljuvotina koje ću na račun iste pročitati (ovo nema veze sa Stojkovićevim komentarom, više je opći osvrt od početka mog "djelovanja" na b92) u stilu: "primarni cilj je bilo ubijanje i paljenje", "čišćenje Hrvatske od Srba" i još koješta.
Moram zahvaliti kolegi na iskrenom tekstu kojim mi je na neki način otvorio oči: po prvi puta mi je potpuno jasno da je većina komentara od kojih mi je bila muka plod nepoznavanja činjenica, tj. da dobar dio ljudi u Srbiji NEMA POJMA šta se od 91-95 događalo na tlu Republike Hrvatske. Inače bi vjerojatno, čak i autoru bilo jasno da RSK nije trebala "padati", već u samom startu - nije smjela postojati.
Tako kako se autor osjećao 4. 8, želeći uzeti pušku i otići u Knin (vjerojatno ne u namjeri da njome maše ili gađa ptice, nego da "brani svoje" ), tako se dobar dio građana moje zemlje osjećao od ljeta 1991.

Pune 4 godine. Samo rat. Svaki dan, cijeli dan. Zemlja je gorjela. Izbjeglice na svakom koraku. Lokalna škola je sa 700 narasla na 2700 učenika! 2000 samo nove DJECE u osnovnoj školi, u jednom malom gradu, a gdje je ostatak obitelji (mlađa, starija djeca, majke, bake...očevi i starija braća su bili u rovovima). Kad su u školi napravili probnu uzbunu, da vide koliko im treba vremena da dođu do skloništa, nastao je opći kaos. Djeca su vrištala. Kakvo sklonište? Stajala su ukopana i vrištala.
Neću nikad zaboraviti ni izraz lica djevojke iz Vukovara, kad je grad pao. 18. 11. 1991. Cure su imale slobodan sat, pošto su dečki imali tjelesni. Djevojka je ušla u razred blijeda kao kreč: "Ljudi, Vukovar je pao". Nastao je muk. U razredu su sjedile djevojke iz Nuštra, Borovog sela, Edruta, Iloka...
To je bila svakodnevnica. Mi nismo "gledali kolonu". Odrasli smo i živjeli s tim.

Nedavno sam gledala vatromet. Reče mi netko da ne voli "tu pucnjavu", prisjelo mu za onih 77 dana. Razumijem: 1993 sam bila u Švicarskoj.
1. 8. je tamo veliki praznik. Počeo je vatromet. Ja sam se tresla kao prut.
Tresla sam se zadnji put upravo kad je počela Oluja, u Dubrovačkom zaleđu - pošto je granata pala u susjedno dvorište.
(a šta sad Topcat laprda o zaleđu...osim što su Usraše palile gume, tamo se ništa nije događalo).
Brata su digli već ranije, u 3 ujutro u kafiću. S njim i mnoge prijatelje (uglavnom generacije rođene 60-ih). Ni traga ni glasa. Bože moj, ništa novo...ići na front je bilo nešto "normalno". Vratiti se...e, sad...tu su već mišljenja podijeljena. Nisu se svi vratili. Jbg, ako netko nije znao - u ratu se gine.

U tih više od 4 godine, svatko je imao sasvim dovoljno vremena prihvatiti Republiku Hrvatsku. (Republika je bila i ranija, sad samo nije bila u sastavu Jugoslavije.) Tko je sudjelovao u oružanoj pobuni, nakon 1995, što se mene tiče, može dobiti samo nogom u dupe i marš van. Jedno je "sukob mišljenja" i "neslaganje", a drugo je ovo što ste nam priredili. Jer, ruku na srce, SM (kojeg nikad neću izjednačiti sa FT jer Hrvatska nije gađala ni jedan grad u Srbiji, a SM je srušio popriličan broj u Hrvatskoj), pa ni cijela DB, ne bi mogla ništa da nije imala terensku podršku. A imali su je, gotovo stopostotnu. (Ima ovdje blogera koji to mogu potvrditi).

Ima Srba u Hrvatskoj koji se nisu žalili na ugroženost. Iako im tada, 90-ih, sigurno nije bilo ugodno, nastavili su koliko-toliko normalan život u zemlji koju su smatrali svojom, bez obzira što im tadašnja vlast nije bila po volji. Vlast i politika nije izgovor. Dokaz je Libov otac. Na kraju ostaje odnos čovjeka prema čovjeku.

Hrvatska je jedna jako glupa zemlja, koja ne samo da vraća imovinu ljudima koji su je palili i rušili, nego još i gradi nove stanove za one koji su zbog tobožnje ugroženosti otišli iz Hrvatske. Kad kažem tobožnje, mislim na one koji su izbjegli, recimo, iz - Pule. Jedna takva je upravo uselila u novi stan. Malo joj je, doduše, problematično što u tom stanu mora živjeti (ne smije ga iznajmiti) a nije planirala.
Nije malo ni onih koji su se skrasili u Sloveniji, pa iza prvog samo došetaju po penziju, pa se vrate kukati kako im Hrvatska ništa ne daje.


Razumijem da je presuda Gotovini mnogima stigla kao melem.
Nama je sol: jer nije osudila generale i politiku, nego kompletan hrvatski narod. Sve one koji su sudjelovali u Oluji, koji su mobilizirani (a velik dio je bio upravo iz Istre), da bi pomogli u oslobađanju, tj. vraćanju teritorije pod Hrvatsku, a ne da bi sudjelovali u "master-planu klanja Srba", kako se pokušava prikazati.
Nema je to bio veliki dan - ukazalo se svjetlo nakon toliko godina mraka. Po prvi put smo imali nadu, vjeru...Osmjeh se pojavio na onim gore uplakanim licima, iako istok još nije bio integriran.
Ma što kicoši iz Haaga zaključili, nitko tko je iskreno branio svoju zemlju se nema zašto bojati novih dokumenata.

Još jednom hvala na tekstu i čestitke za VIP.
Biljana 77 Biljana 77 11:35 06.08.2011

Re: Josipović

Hrvatska je jedna jako glupa zemlja, koja ne samo da vraća imovinu ljudima koji su je palili i rušili, nego još i gradi nove stanove za one koji su zbog tobožnje ugroženosti otišli iz Hrvatske. Kad kažem tobožnje, mislim na one koji su izbjegli, recimo, iz - Pule.Ako će ti biti lakše vratili su se stari koji su i tada bili previše stari da pale i da ruše. Jer bi da umru tamo gde su proživeli čitav život a ne u nekom kolektivnom smeštaju. I vratili su se jako mladi, deca ovih što su palili i rušili. Oni su bili suviše mali za to.. ili se roditeljski greh ne prašta?

Kako oni žive

btw. ljudske su priče, sve različite i sve ljudske, moja je Sanja otišla iz Pule jer su joj oba rodtelja ostala bez posla - niko im nije puškom pretio, ali bez hleba se ne da živeti...

A ološa koji bi da se oskoristi o opštu nesreću ima svuda.
maca22 maca22 11:36 06.08.2011

Re: Josipović

topcat
Razumijem da je presuda Gotovini mnogima stigla kao melem.
Nama je sol: jer nije osudila generale i politiku, nego kompletan hrvatski narod. Sve one koji su sudjelovali u Oluji, koji su mobilizirani (a velik dio je bio upravo iz Istre), da bi pomogli u oslobađanju, tj. vraćanju teritorije pod Hrvatsku, a ne da bi sudjelovali u "master-planu klanja Srba", kako se pokušava prikazati.

Pa ako se celi hrvatski narod bavio ubijanjem staraca i pljackanjem svega sto se moze opljackati, ako je tako kako ti kazes, ok, kriv je celi hrvatski narod. Ko sam ja da ti protivurecim.
A namera za etincko ciscenje je zapisana. Ne vredi tu mnogo buniti se.
docsumann docsumann 11:53 06.08.2011

Re: Josipović

vidi, ja potpuno razumjem tvoje gledište.

lično, nisam htio da se odazovem mobilizaciji za dubrovačko ratište.

ali ovaj dio mi nije jasan:

Razumijem da je presuda Gotovini mnogima stigla kao melem.
Nama je sol: jer nije osudila generale i politiku, nego kompletan hrvatski narod. Sve one koji su sudjelovali u Oluji, koji su mobilizirani (a velik dio je bio upravo iz Istre), da bi pomogli u oslobađanju, tj. vraćanju teritorije pod Hrvatsku, a ne da bi sudjelovali u "master-planu klanja Srba", kako se pokušava prikazati


ako je dokazano da je Gotovina kriv po komandnoj odgovornosti, ne vidim zašto bi se ta presuda odnosila na kompletan hrvatski narod.

i drugo, ako je već kriv - šta sa njim.

ili, ako već postoji sumnja u krivicu bilo kojeg od generala, znači li to da im ne treba suditi, jer postoji mogućnost da ih proglase krivim, a što se autmomatski odnosi na sve hrvatske vojnike, pa samim tim i na sav narod ?


a šta tek ako se dokaže postojanje plana na najvišem vrhu kojim je bilo predviđeno protjerivanje što više srpskog življa (paljenjem, ubijanjem, ...)

treba li zarad neukaljanosti povijesnih datuma tako nešto prećutati i gurnuti pod tepih? (ovo je naravno samo retoričko pitanje)

u temelje SFRJ su ugrađene kosti mnogih nevinih žrtava, likvidiranih od strane oslobodioca o kojima smo učili idealizovnu & ispoliranu istoriju, a o čijim se zločinima šutalo, jer se nisu nikako uklapali u blistave tekovine NOB-a i socijalističke nam revolucije.
a graditi nešto na groblju, pogotovo nevinih i neupokojenih, obično daje efekat kao u Kjurbikovom Isijavanju.
libkonz libkonz 12:01 06.08.2011

Re: Josipović

SM (kojeg nikad neću izjednačiti sa FT jer Hrvatska nije gađala ni jedan grad u Srbiji, a SM je srušio popriličan broj u Hrvatskoj

a da ja kažem kako ne mogu porediti Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića zato što ni jenda Hrvat u Srbiji nije bio ubijen, zaklan, a ako izuzmemo Hrtkovce, ni proteran, dok su u Osijeku, Sisku, Zagrebu, Splitu i drugim gradovima ljudi ubijani samo zbog svoje nacionalnosti?
Po tvojoj logici, zašto bi Branimir Glavaš bio zločinac što je terao sugrađane da piju kiselinu iz akumulatora, mučio ljude na najgore načine, klao i ubijao, kad je to bio samo njegov način borbe za slobodnu Hrvatsku? I ovi zlikovci što su klali po Sisku, Merčep i društvo koji su pobili neke Zagrepčane samo zato što su Srbi, i monstrumi iz Lore, sve su to borci za slobodu?
I Gotovina i njemu slični, koji su se iživljavali nad nedužnim civilima, granatirali kolone izbeglica, poklali i pobili sve koje su im došli pod nož/pušku? To su sve tvoji heroji?
Tko je sudjelovao u oružanoj pobuni, nakon 1995, što se mene tiče, može dobiti samo nogom u dupe i marš van

Gde su se to u civilizovanom svetu osuđivali vojnici?
Zar nisu imali razloga za strah? Da zaboravimo drugi svetski rat? Da se pravimo da se ne sećamo kakvim ljudima je bio Tuđman okružen? Gojko Šušak, ring a bell?
Kada je u Beogradu pretučen Rundek, pričao sam po svom gradu kako su njihovi pretukli našeg. Da, idioti pretukli normalnog.
Pre par dana je bila promocija knjige zlikovca Lukića. Svojim komentarom si se za mene trajno svrstala u društvo onih koji su otišli na tu promociju. Nema razlike između vas.
milisav68 milisav68 12:45 06.08.2011

Re: Josipović

topcat

Nije sve crno-belo.
The Murder of the Pacifist Josip Reihl-Kir in Croatia 1991

Rat je sranje, gde uvek strada sirotinja i pošten svet, bilo koje nacije ili boje kože.
mirakulus mirakulus 13:38 06.08.2011

Re: Josipović

Gde su se to u civilizovanom svetu osuđivali vojnici?
Nakon drugog svjetskog rata.
paki_i_paki paki_i_paki 15:24 06.08.2011

Re: Josipović

bi vjerojatno, čak i autoru bilo jasno da RSK nije trebala "padati", već u samom startu - nije smjela postojati.


Pitanje je jel trebala uopće postojat jugoslavija
sve drugo je sviranje k...
dali76 dali76 16:04 06.08.2011

Re: Josipović

Meni je zanimljivo kad top kaze da bi ona,jelte da se nju pita svakog onog ko je ucestvovao u oruzanoj pobuni nogom u dupe pa mars van.
Ovaj preslatki eufemizam se inace naziva manje slatkim eufimizmom , etnicko ciscenje I ,pazi zaprepastenja , radi organizacija nogicom u dupe pa mars van ljudi idu u zatvor.
KAZu da istina boli,danas sam saznao I na koji nacin, sol je dobra metafora .
Zelje nase drage blogokolegice topcat ,povodom “nogom u dupe pa mars van “su u 95% ostvarene ,samo njoj nije jasno zasto zbog toga neki ljudi moraju odgovarati ,il jos gore , ici u zatvor.
Ja bih ovakve komentaer sirio, kopirao, djelio u skoli za dorucak, mnogoooooo govore , jebes Strpca I veritas…
maca22 maca22 11:29 07.08.2011

Re: Josipović

Ma Top kaze sta ima i pobegne. :)
Top, rane bi te manje bolele, kada bi dosla i procitala koliko nisi u pravu.
antioksidant antioksidant 08:58 08.08.2011

Re: Josipović


topcat


Mene, kao i Liba uvijek uhvati neka muka oko Oluje, ne što mi je muka od same akcije, već od bljuvotina koje ću na račun iste pročitati


a od sinise rimca i stipe mesica da li ti je muka?
ivana23 ivana23 21:36 05.08.2011

***

Ovo nije izvještaj, ništa nisam vidjela samo sam čula da je u Kninu osvanuo veliki kamen u koga je netko uklesao ogromno V kao “Victory” i još veću križinu. Sve to na Dan domovinske zahvalnosti. Da se Dan tako zove pročitala sam na svom kućnom, zidnom kalendaru. Zašto se taj dan tako zove? Zato jer “Domovina” nekome zahvaljuje.

Kad bi ovdje gdje živimo i postojalo nešto što je “Domovina” kome se ona zahvaljuje i zašto? Ako krenemo od teze da neki Hrvatsku drže “Domovinom” zapitajmo se što je Hrvatska danas?

.............

Dakle, naša je “Domovina” trenutno u križarskom ratu u kome se križem na križ nasrće. A što je sa “pobjedom”? Ako je ovo u čemu danas živimo posljedica V kao “Victory” za koga smo vraga pobijedili i koga smo pobijedili?

Da li je siromašnoj Hrvatskoj i još siromašnijem Kninu trebao tako ogroman spomenik, stajao je šest milijuna kuna, sa veliki V i velikim križem? Naravno. On nam na Dan domovinske zahvalnosti svojim velikim V kao “Victory” i križem poručuje da smo zaista u V kao velikom i K kao kurcu.Vedrana Rudan

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana