Budućnost| Gost autor| Kultura| Mediji

Čudovišta u nama

Srđan Fuchs RSS / 08.08.2011. u 23:18

 Rob Cobb: „An idea is like a virus, resilient, highly contagious and the smallest seed of an idea can grow. It can grow to define or destroy you".*

U pokušaju da u poplavi misli pretočenih u raznovrsne forme izražavanja na Internetu pronađem neku dovoljno zanimljivu, da me nadahne i ulepša mi dan, čitam i pratim sve: vesti i komentare, blogove i komentare, ono što postave moji prijatelji na socijalnoj mreži i komentare, gledam fotografije i čitam komentare ispod, komentare na komentare. Nisam mogao da ne primetim da se svi žale na sve: na druge ljude, društvene pojave, vremenske prilike, nedostatak novca, ljubavi, ljubaznosti, solidarnosti, pameti, mudrosti i poštenja u svom okruženju. Beznađe se, poput uljeza, odomaćilo u (kolektivnoj?) podsvesti do te mere da se kroz naše misli i reči ono izliva u nas same i svet oko nas, već i mimo naše volje, stvarajući tako zagađenje, uporedivo sa neprestanom i prekomernom emisijom CO2 i drugih štetnih gasova u Zemljinoj atmosferi. Za razliku od zagađenja koje proizvodi industrijsko društvo, kojim preskupo plaćamo cenu razvoja i „opšteg blagostanja", unutrašnje fabrike otrova zvanog Beznađe, koji nastaje kao proizvod procesa u našem unutrašnjem, duhovnom „kazanu", možemo i moramo zatvoriti sami, bez pomoći organizacija i pokreta za zaštitu Planete, bez panela u Ujedinjenim Nacijama, bez oglašavanja i advertajzinga, kampanja i video-spotova.

Slavno remek-delo reditelja Dejvida Finčera (David Fincher) i pisca Endru Kevin Vokera (Andrew Kevin Walker) Sedam (Seven, 1995.) upozorava nas na otupelost čoveka i civilizacije, kojoj teži sav „slobodan svet" i onaj koji to još nije, ali bi, razume se, želeo da to postane. Mehanizmi savremene ekonomije učinili su da pojedinac zaboravi na slobodnu volju kao koncept, kao osnovni izraz lične slobode. John Doe se buni protiv tog i takvog poretka i Sveta. John Doe je obrazovan, finansijski nezavisan, „hrišćanin", emancipovan od savremenog sistema vrednosti i rešen da pokaže Svetu, Tvorcu i sebi da je slobodan, da ima slobodnu volju i da će je upotrebiti tako da to Svet zauvek pamti, prinoseći svom bogu ultimativne, ljudske žrtve, kao i naposletku i svoj život, verovatno verujući da će tako zaslužiti svoje mesto u raju.

John Doe: „Wanting people to listen, you can't just tap them on the shoulder anymore. You have to hit them with a sledgehammer, and then you'll notice you've got their strict attention".**

Šesnaest godina kasnije, Anders Bering Brejvik (Anders Behring Breivik) transponuje u stvarnost Vokerovu postavku. Brejvik ima isti poriv, da „otvori oči" civilizaciji, da je vrati njenim korenima, hrišćanstvu, kakvim ga Brejvik doživljava.

Brejvik kaže, parafraziram: "...the rest of the world doesn't understand my point of view, but in 60 years time, they'll understand me."

Brejvik veruje da je zadužio Svet, ostavljajući zavet, natopljen krvlju „grešnika". Za Brejvika, nijedna žrtva nije mala, ako će pomoći da se narod osvesti dok ne bude kasno i povrati svoju dušu. Brejvik tako sebe „posvećuje" i smešta visoko u domostroju spasenja, kojem treba da teži civilizacija belog čoveka.

Da li je Voker mogao da zna da će njegova umetnička zamisao, biti gotovo doslovno sprovedena u stvarnost?

S druge strane, slična sredstva, iz sličnih motiva koriste i pripadnici drugih veroispovesti i kulturnih baština. Stvoren je pojam „fundamentalizam". Imamo fioku, u koju trpamo sav „prljav veš" i odložili smo problem na sigurno.

A osnov je zapravo, kao što to „fundamentalne" postavke svih religija i baština svedoče, ljubav prema bližnjem. Međutim, u nedostatku ljubavi, stvaraju se čudovišta koja čine čudovišna dela.

Putem Interneta i drugih medija, u poziciji smo da snažno odašiljemo svoje misli i ideje. Pritom, nemamo baš najjasniju predstavu o tome ko će sve to čitati i da li ćemo, poput virusa, u Svet pustiti ideju koja će, kroz različita tumačenja dovesti do neželjenog ishoda. Ne zaboravimo, „put do pakla popločan je najboljim namerama". Što se kriza današnjeg Sveta više približava kulminaciji, odgovornost je sve veća.

P.S. Da ne bude zabune: ne mislim da je Seven uzrok Brejvikovoj destrukciji. Kao i mnoga umetnička dela pre, naravno, anticipirao je vreme koje dolazi.

*Film "Inception", 2010

**Film "Seven", 1995

Goran Marić

Kao tinejdžer, početkom osamdesetih, za nekada kultni pop magazin Džuboks , zajedno sa Zoranom Marinkovićem, radio je intervjue sa vodećim ličnostima jugoslovenske rokenrol scene (Disciplina Kičme, Partibrejkers) i pisao recenzije albuma (potpisivali su se pod izmišljenim imenima, kao McCrywack & Max Radackow).  

Pod pokroviteljstvom Božidara Mandića objavljuje pesme u Književnoj reči , zajedno sa neformalnom grupom pesnika, kojoj su, pored pomenutog Marinkovića, pripadali Nenad Milošević, Slobodan Ilić, Miodrag Jakovljević (1962 - 1992).

Jedan je od dvojice osnivača, autora i pevača poznate grupe  Bjesovi u periodu od 1990 - 1997, sa kojom je objavio tri studijska albuma i nastupao na puno koncerata.

Dvehiljadite godine, pojavljuje se na kompilaciji Pesme iznad Istoka i Zapada sa mnogobrojnim autorima i izvođačima .

Od tada,  vlasnik je privatnog obrazovnog centra za računarstvo i strane jezike.



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 23:24 08.08.2011

Etika tokom kolapsa

Što se kriza današnjeg Sveta više približava kulminaciji, odgovornost je sve veća.

Veoma dobro primećeno.
Mada, ne mislim da je današnji Svet u krizi. Žilavo je to stvorenje. Nego ima tako te faze koje liče na mrzovolju, ispražnjenost... Posle sledi zviždukanje, i neki novi hipi-pokret... Heh..



Jukie Jukie 23:29 08.08.2011

Beznađe je kul

Nego, mislim da će komentari na komentare biti najzabavniji deo
loader loader 23:34 08.08.2011

Re: Beznađe je kul

Neee, Jukie, to ne može biti..
Zaplet glasi: Kako table s natpisom "Zabranjeno gaziti travu" dospeju na sredinu travnjaka?
Filip2412 Filip2412 00:04 09.08.2011

...

Beznađe se, poput uljeza, odomaćilo u (kolektivnoj?) podsvesti do te mere da se kroz naše misli i reči ono izliva u nas same i svet oko nas, već i mimo naše volje, stvarajući tako zagađenje, uporedivo sa neprestanom i prekomernom emisijom CO2 i drugih štetnih gasova u Zemljinoj atmosferi.
ma lagano, ne treba ovaj svet shvatati preozbiljno, praktikuj meditaciju (mozak na otavu) i samo posmatraj

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:09 09.08.2011

Re: srečo

eh, Filipe, lako vama što vam mozak u ottawu.

oshke je poseban momak, svaka mu cura dala... ladne vode iz bokala...
ovaj tekst ipak treba posmatrati iz perspektive gde ljudima nije toliko lako da dohvate sreću, što je otprilike, koliko, 80 posto čovečanstva? ima izblajzanih kojima mozgovi nisu u otavi već su lobotomizirani, što sami od sebe, što spoljnim uticajima, pa im ovaj koncpet ne igra previše u životu. postoje i takvi koji pokušavaju na različite načine pa im ne polazi za rukom da realizuju. postoje i oni koji imaju sve što mogu što mogu da zamisle, ali ih savladava dosada, upravo ispraznost, pa ni oni nisu srećni. ali to nije post o takvim ljudima, koliko se meni čini.
Filip2412 Filip2412 14:58 09.08.2011

Re: srečo

Sr, i ti volis oshketa? Svaka cast

ja samo procitao pocetak:
U pokušaju da u poplavi misli pretočenih u raznovrsne forme izražavanja na Internetu pronađem neku dovoljno zanimljivu, da me nadahne i ulepša mi dan
i resio da te castim nekim dobrim youtubeom

a bolje da cutim nego da mudrujem: silence is who we are

ps: ottawa, he he
fantomatsicna fantomatsicna 05:31 09.08.2011

U pravu si

Ne treba se sad praviti kao da se to ne vidi.Pitanje je samo da li je to sadasnji svet ili bas zato sto je kroz tehnologiju sve postalo tako transparentno vise dopire do nas...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:55 09.08.2011

lepo

Jedan od boljih komentara na masakr u Oslu koji sam do sada pročitao.
E sad
Putem Interneta i drugih medija, u poziciji smo da snažno odašiljemo svoje misli i ideje. Pritom, nemamo baš najjasniju predstavu o tome ko će sve to čitati i da li ćemo, poput virusa, u Svet pustiti ideju koja će, kroz različita tumačenja dovesti do neželjenog ishoda.


Ne znam ni koliko je rešenje u autocenzuri ili cenzuri. Onaj Brejvikov "manifest" je papazjanija od svega i svačega. Ako se izuzme islamofobija (na kojoj svi insistiraju) ima tamo nešto i kritike moderne civilizacije koje ima i na tzv. desnici i na tzv. levici.
Primetna je tendencija da se sada Brejvik koristi kao sredstvo za obračun sa svim kritičarima "vrlog novog sveta" (navodni inspiratori ili ljudi koji šire takve "opasne ideje".
Evo jednog primera:
http://pescanik.net/content/view/7297/191/

Šta god ja mislio o dr. Milivojeviću (a u nekim stvarima se slažem sa njim a nekim ne) taj tekst je čist ideološki obračun sa njim uvijen u oblande "učenosti".
Filip2412 Filip2412 16:38 09.08.2011

Re: lepo

Ja i dalje ne kapiram kako neko, ko sastavi prilicno elokventan manifesto - dakle nesumnjivo ima inteligenciju, moze da napravi tako bezumni i besmisleni masakr. Hocu reci, bez obzira na naci ideje, ipak ima odredjene konzistencije u njegovom pisaniju i pogledu na svet. Da je spalio dzamiju pa da ga razumem, a ovo sto je uradio nikako da povezem sa njegovim idejama.

BTW, evo jos jedne reakcije:
We all live in a murderous world, as the events in Norway have shown, with 97 [sic] dead. Though that is nothing compared to what happens in McDonald's and Kentucky Fried shit every day.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:58 09.08.2011

Re: lepo

Čovek, hvala na pohvali mog drugara-gostautora. :)
(ne znam što se sam ne javlja, valjda mu je prvi blog pa je sramežljiv :)).

nisam skroz razumeo za ovog Milivojevića:

Šta god ja mislio o dr. Milivojeviću (a u nekim stvarima se slažem sa njim a nekim ne) taj tekst je čist ideološki obračun sa njim uvijen u oblande "učenosti".


koji tekst je ideološki obračun? ako je Peščanikov, šta je tu čudno? oni se stalno ideološki obračunavaju sa sablasnim nevenima. činjenica da u svemu vide ideologiju ukazuje koliko su samo opsednuti istom tom ideologijom, što je meni dosto licemerno pošto se zalažu za vrli novi svet, hipermoderni dakle, sa jedne strane, postideološki i sa odsustvom svake ideologije, sa druge, ekipi je obeležena svaka nit nastupa ideologijom, što nervira, jer je licemerno. ili jesi ili nisi hipermoderan*. oko ubice, defintivno je njegova ideologija potencijalna zamena za dvadesetovekovnu destrukciju, samo sa drugačijim prefiksima, pa samim tim i nesmestiva u "tradicionalne" načine etiketiranja. jedino što sa sigurnošću može da se kaže je da ideologija koja uokviruje brejvikov mozak sasvim sigurno nije liberalna, ili liberizatorska.

*pod ovim izrazom podrazumevam posle-postmodernu, epohu čiji smo savremenici. sledeći stupanj će biti ova trankvilna bezličnost sa Loaderove sličice.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:07 09.08.2011

Re: lepo

Ja i dalje ne kapiram kako neko, ko sastavi prilicno elokventan manifesto - dakle nesumnjivo ima inteligenciju, moze da napravi tako bezumni i besmisleni masakr.



ovo je barem prosto,
jer mu je um uobličen idejama u kojima je on posebniji od ostatka sveta, poput John Doa iz Seven-a, dakle nema tog klasičnog do not murder kočenja kod njega. murder if you need to, rather, odnosno etika želje za boljim lepšim svetom nije ukočena humanizatorskom normom neubijanja.
Filip2412 Filip2412 17:13 09.08.2011

Re: lepo

etika želje za boljim lepšim svetom nije ukočena humanizatorskom normom neubijanja
ima smisla...

nego meni njegov akt definituno deluje kontraproduktivan za njegove ideje, ili mi se cini... kao da su nakon toga ljudi poceli da kapiraju kakvih ludaka ima medju romanticnim tradicionalistima i kakvo zlo radja kultura...

ponekad prosto pomislim da je lepse bez kulture, u svakom sl. sa tradicijom, istorijom, nacionalnim ponosom i kulturom treba biti oprezan
docsumann docsumann 17:29 09.08.2011

Re: lepo

Ja i dalje ne kapiram kako neko, ko sastavi prilicno elokventan manifesto - dakle nesumnjivo ima inteligenciju, moze da napravi tako bezumni i besmisleni masakr. Hocu reci, bez obzira na naci ideje, ipak ima odredjene konzistencije u njegovom pisaniju i pogledu na svet. Da je spalio dzamiju pa da ga razumem, a ovo sto je uradio nikako da povezem sa njegovim idejama


O, pa imali su već Norvežani, tamo negdje u prvoj polovini devedesetih, te radikalne elemente koji su se bavili piromanstvom na vjerskoj osnovi.

Evo jedog od te ekipe, u paklupočivši vođa i ideolog crnometalne grupe Mayhem, Euronymus i njegove "naopake" ideje (inače sa ovim člankom me je upoznao naš blogokolega valhalen).
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:38 09.08.2011

Re: lepo

koji tekst je ideološki obračun? ako je Peščanikov, šta je tu čudno?


Da na njih sam mislio. I nije čudno, naravno

docsumann

O, pa imali su već Norvežani, tamo negdje u prvoj polovini devedesetih, te radikalne elemente koji su se bavili piromanstvom na vjerskoj osnovi.


Sećam se, pisao je Mare svojevremeno nešto o tome, ali nisam se nešto udubljivao, meni je čak i kao srednjoškolcu black metal delovao malo glupavo i detinjasto.

Samo, mislim da Brejvik nije iz te priče. Prosto simbolika je drugačija.
docsumann docsumann 05:23 10.08.2011

Re: lepo

Sećam se, pisao je Mare svojevremeno nešto o tome, ali nisam se nešto udubljivao, meni je čak i kao srednjoškolcu black metal delovao malo glupavo i detinjasto.

Samo, mislim da Brejvik nije iz te priče. Prosto simbolika je drugačija.


da, obrnuta za 180 stepeni
gormax3 gormax3 17:00 10.08.2011

Re: lepo

Prvo, Srđane, hvala na gostoprimstvu. Počastvovan sam.
Zaista me zanima šta ljudi misle o ovoj temi. Osim pojave kakva je Brejvik i njegov lični i na najdrastičniji način objavljeni mesijanizam, tu su i mnogi drugi oblici ekstremnog delovanja i ispoljavanja nezadovoljstva, počev od burnog i nasilnog neslaganja sa određenim političkim idejama i građanskim pokretima u Srbii i Hrvatskoj (da sada ne pominjemo istoriju međusobnog istrebljivanja naroda na tlu bivše Jugoslavije), činova destrukcije svojstvenih ekstremistima leve ili desne orijentacije (Grčka, počelo je kao pobuna protiv drastičnih mera štednje u javnom sektoru), pa do zajednica koje sebe (s pravom) doživaljavaju kao enklave ustrojene po uzoru na geto (primeri za to su Francuska i Engleska).
Čini da ideologija više uopšte nije važna, jer svi gnevni osećaju da je njihov gnev pravedan, bez obzira na to da li je ideološki artikulisan. Razume se, ako je gnev pravedan, bilo koji način njegovog ispoljavanja je opravdan.
Ko je imao priliku da boravi u razvijenim evropskim zemljama zna da su društvene podele življe nego ikada ranije, iako se o tome ne govori rado. Ne treba odbaciti mogućnost izbijanja sukoba u evropskim društvima, kada će se neminovno otvoriti pitanje etničkih, kulturnih i konfesionalnih razlika, podstaknutih narastajućim ekonomskim problemima i sve većim socijalnim razlikama (pominjanje rasnog pitanja se još uvek najbrižljivije izbegava). Taj scenario Evropi nije nepoznat, samo što bi ovom prilikom, za razliku od „dežurnih krivaca“ iz prve polovina 20. veka, Jevreja i Slovena, ovog puta bili „krivi“ nešto drugačiji „uljezi“.
Posle dve decenije neverovatnog iskustva življenja na ovim prostorima, ne mogu da „drhtim“ ni pred jednim od mogućih razvoja događaja. Meni su to samo zanimljive društvene pojave, koje se mogu posmatrati kroz različite prizme i iz različitih uglova. Naravno, voleo bih da nas nešto od svih grozota malo i zaobiđe.
Druga tema u okviru mog teksta, koji je moj ljubazni domaćin Srđan pravilno kategorizovao (BUDUĆNOST| GOST AUTOR| KULTURA| MEDIJI) odnosi se na doprinos umetnika dijalogu između društvenih slojeva, nacija, naroda, kulturnih obrazaca. Savremena umetnost (naročito pop-kultura, izražena kroz film, muziku i savremenu umetnost uopšte) je specifična tvorevina, jer svojom opšteprihvaćenom univerzalnošću uspeva da premosti sve granice i prenese poruku.
Kao veliki ljubitelj Finčerovih filmova koje je snimio zaključno sa 1999-om godinom, nisam mogao da se otmem utisku da je sve što je proizveo od tada do danas neprepoznatljivo i da izgleda kao da je to radio neko drugi. Onaj angažovani, subverzivni i „opasni“ Finčer, koji provocira i tera na razmišljanje, ustupio je mesto vrhunskom zanatliji, kakvih u Holivudu ima koliko hoćete i koje studiji sele sa jednog na drugi projekat. Posle Seven i Fight Club, dobili smo The Curious Case of Benjamin Button i Social Network, koji su, u odnosu na energiju pomenutih prethodnika sjajno realizovani primeri bezazlene zabave. A onda sam naišao na zanimljiv tekst, i neka pitanja su, možda, dobila prihvatljive odgovore. Finčer je postao nacionalni pregalac. U Srbiji bi svakako dobio nacionalnu penziju i zvezdu ispred bioskopa Balkan.
Danas niko ne radi filmove kakve je devedesetih radio Finčer, Holivud je ponovo izvor manje ili više kvalitetne zabave. Kome treba više od toga?
yugaya yugaya 09:17 12.08.2011

Re: lepo

docsumann


O, pa imali su već Norvežani, tamo negdje u prvoj polovini devedesetih, te radikalne elemente koji su se bavili piromanstvom na vjerskoj osnovi.

Evo jedog od te ekipe, u paklupočivši vođa i ideolog crnometalne grupe Mayhem, Euronymus i njegove "naopake" ideje (inače sa ovim člankom me je upoznao naš blogokolega valhalen).


norveška Saga na koncertu u BP prosle nedelje :




link
Filip2412 Filip2412 17:40 10.08.2011

...

Čini da ideologija više uopšte nije važna, jer svi gnevni osećaju da je njihov gnev pravedan, bez obzira na to da li je ideološki artikulisan.
Tako se cini. A cak kada ideje izgledaju relativno uoblicene, kao u slucaju Brejvikovog manifesta, teroristicka akcija je sasvim bezumna - ponavljam ouno puta, jer zaista mi je shokantno: ako je hteo da isprovocira gnev protiv imigranata zar ne bi probao da poubija imigrante, podmente bombu u nekom kraju gde oni zive? On mozda jeste lud ali ocigledno nije glup, kako je mislio da ce njegov postupak sluziti njegovom cilju?

Kao da bezumlje i cisto ludilo, nasilje radi nasilja prevladava svaku extremnu ideologiju.

helen_vuk helen_vuk 15:19 15.08.2011

komentar na 'glavni tekst'!

Definitivno inspirativan i bistar tekst. Lepo zapazanje da svako svakome zamera.... I da se 'Beznadje' nalazi na svakom koraky, y svakoj recenici...
Ali, da bi se nekako ovo 'resilo', da bi se 'zatvorio kazan', mislim da se treba prisetiti poznate teze 'pakao, to sy drygi', zavyci se y sopstveno 'beznadje', i mislim tek tada shvatiti da ovo 'beznadje' na koje se zalimo moze, yz prave pytokaze, biti samo pocetni korak ka izlazenjy iz istog. Postavlja se pitanje 'da li je Covek yopste sposoban, kada pogleda ambisy y oci, da y njega ne yskoci?'! Jer, 'ykoliko dovoljno dygo gledamo y ambis, i ambis ce poceti da gleda y nas'.... Tako da.... Sveykypna sityacija beznadja i svega onoga sto je ovde navedeno, treba se iskoristiti kao odskocna daska, ne treba se od toga bezati... Jer, cinjenica je da je beznadje svyda.... I da meditacija ne pomaze.... Ali beznadje JE y nama, i kao takvo se treba posmatrati, kao deo naseg bica, sa manama i vrlinama.... I kada bi ljydi gledali dovoljno dygo y sebe, ne bi oni drygima zamerali.... i mislim da bi tek tada, i tek sa takvim prioritetima bila mogyca ljybav prema bliznjem....
"Za razliku od zagađenja koje proizvodi industrijsko društvo, kojim preskupo plaćamo cenu razvoja i „opšteg blagostanja", unutrašnje fabrike otrova zvanog Beznađe, koji nastaje kao proizvod procesa u našem unutrašnjem, duhovnom „kazanu", možemo i moramo zatvoriti sami, bez pomoći organizacija i pokreta za zaštitu Planete, bez panela u Ujedinjenim Nacijama, bez oglašavanja i advertajzinga, kampanja i video-spotova."

Nije beznadje proizvod nikakvog 'procesa' y nama, ono JE fyndament bica, ono JE 'tabyla rasa', i kao takvo JE i yslov da se nesto napravi i da se iz njega izadje... I tacno je da samo mi moramo i mozemo sami zatvoriti 'kazan' iz kojeg se izliva nase licno beznadje... A mislim da vodic ka yspesnom zivoty i izlazenjy iz 'beznadja', odnosno vracanjy y njega, covek dobije sa karakterom, sa inteligencijom i voljom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana