Život

FAKS HELIZIM

razmisljam RSS / 13.08.2011. u 19:02

               Da. Postoje te neke vetropiraste i razbarušene godine u kojima je zaljubljivanje prosto jedini oblik življenja. Nema načina da se udahne, a da se pri tom u krvotok ne uvuče makar i trunčica tog posvemašno opisivanog, a nikad sasvim precizno objašnjenog alhemijskog procesa koji izmešta iz ravnoteže potpunije od ma kog razarajućeg zemljotresa i čini da paperjasta krila izniknu i najpostojanijim hodačima po zemlji.
               I još kad je leto.
               I još kada srce treperi, svo satkano od tananih antenica koje hvataju i najmanji znak uzajamnosti i razumevanja.
               I još kada se strahovito žuri ispred svoje kalendarske dobi, ne bi li se što pre dosegao svet odraslih.

               Te godine se onako, sasvim otrcano, preko ušiju zaljubila u jednog Duška iz Dalmatinske ulice u Nišu. I u Boku, u kojoj su se sreli, svako od njih u svojoj ličnoj maloj potrazi za najtoplijim oblutkom leta.

               Ali, nekakvo je nepisano pravilo da takve zaljubljenosti traju koliko i pena na vrhovima talasa kada svoju ogromnu snagu premeravanja mora izgube pri susretu sa obalom. Retko taj zanos potraje duže. Možda tek toliko da na čas ublaži oštricu prve jesenje košave koja sa sobom donosi isprane, bledunjave i rasparane oblake kišonosce. Pa kada se obraz pribije uz hladno i vlažno prozorsko okno, prosine neka blagost tiho i lako, koliko da izmami usamljenu suzu koja nema nameru da sklizne iz ugla njome zatečene trepavice.

               Zaljubljenost u Duška je, sa svim njegovim pismima punim besmislenih i tako uzbudljivih trapavo nedorečenih dečačkih trabunjanja o ljubavi i trajanju i nezaboravu, ipak nakon izvesnih vremena sasvim obazrivo, ali i odlučno, smestila u gornju desnu ladlicu svojih sećanja, po kojoj je prebirala toliko retko, da su se usled njenog nemara mnoge uspomene nepovratno zagubile.

               Sa Bokom se dogodilo nešto posve drugo. Početna zanesenost se savim neprimetno pretvorila u ljubav koja i dalje traje. Ta krpica mora koje ne liči na sebe, stešnjeno među brdima i utamničeno uskim obalama, te prastare kamene kuće prilepljene uz zaleđe, sa blago memljivim mirisom davnih vremena koji izbija iz njih kada ih dosegne sunce propeto na prste iznad surih vrhova, ta neobična, poetična imena naselja koja bude nadu da iza njih stoje mnoge neispričane priče, te legende koje izviruju iza svake zelene žaluzine, kriju se ispod svakog kamenog zida i pomaljaju iz praznih ljuštura morskih puževa, ta burna istorija puna hrabrih moreplovaca i velikih pomorskih okršaja, sve je to tako ličilo na gusarski kovčeg sa blagom iz koga je svaki pokret ruke zahvatao nepojmljiva čudesa i nebrojeno povoda da se mašta razbukti do neslućenih razmera.

               I sve bi to bilo u redu, i ta klinačka zaljubljenost od koje se raslo brže i lepše, i ta potpuna opčinjenost predelom, da svako sećanje na sve to u sebi ne nosi i jednu tešku, sveprisutnu senku, koju ne može ni da izbriše, ni da ignoriše, ni da zaboravi, ni da prenebregne...

               Bio je to jedan izviđački letnji kamp pun dečurlije rešene da izvuku najbolje iz leta i mora i odsustva roditelja i prilično nonšalantnog odnosa vaspitača i činjenice da je sve to bilo najbliže onome što bi se u tim godinama moglo nazvati slobodom.
               Dežurstva u kuhinji sa podrazumevajućim ljuštenjem tona krompira i luka, podizanje i spuštanje zastave uz predavanje dnevnih raporta, ulazak i izlazak iz vode na zov pištaljke, izvrdavanje povečerja, ne bi li se zbrisalo na plažu na još malo pesme i tihog ćućorenja o najnevažnijim sitnicama na svetu...
               I jedna Dušanka, istih godina kao i ostala klinčurija, u šorcu sašivenom od belih krpa za posuđe sa plavim slovima Faks helizim na sebi.
               Svi su imali gomile tih krpa u svojim kućama. Proizvođač deterdženta za veš se dosetio da ga pakuje u vrećice od pamuka sa imenom svog proizvoda na njima i zbog neke čudne ideje da se ona dobija besplatno svaka domaćica koja je iole držala do sebe nije propuštala da ga kupi. Onda su se vrećice parale i pretvarale u prihvatljivo kvalitetne brisače tanjira, escajga i čaša.

               Ali, ŠORC!?

               Deca su joj se podsmevala, izrugivala, komentarisala surovo i bezobzirno kako to samo klinci umeju, sasvim neosetljivi na bilo šta i bilo koga, još sasvim bezbrižno ušuškani u ideju da su baš i jedino oni centar svih poznatih i nepoznatih svetova...

               Danas se pita koliko je to tada moglo da je boli, svesna da je siromaštvo bolelo mnogo, a nerazumevanje i neprihvatanje još i više.
               I sve bi dala da može nekako da vrati neumitni hod vremena i postupi onako kako je davno nekad trebala, a nije.

TagoviKomentari (146)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 19:04 13.08.2011

Da se zapljunem

pa na citanje!
mlekac mlekac 19:13 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

Umesto EDIY-a

Ovo je zaista najljubavnija pesma,
a ni reči o ljubavi.
Svim pajacima i lutkama otkinute su glave
i oni tako leže u ćošku
bespomoćni
i bačeni.
Neko u ovoj sobi više neće da bude dete.
Neko u ovoj sobi tri dana ne može da ruča.
Neko u ovoj sobi samo ćuti,
ćuti,
i gleda kroz prozor kako jesen sa lišćem i vetrom
putuje preko pokislih gradskih krovova
za pticama.
Ovo je zaista najljubavnija pesma,
a ni reči o ljubavi.Inace, nasla sam jednu tu vrecicu od praska zaturenu i uredno slozenu medju svekrvinim stvarima. Sacuvala sam je - sad u njoj stoje stipaljke...
razmisljam razmisljam 20:12 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac


За прву, а и због Микине песме.


Nesumljivo, ( кућа ) “Tre sorelle” je najpoznatija i uz nju se veže divna legenda o nesretnoj ljubavi tri sestre koje su voljele istog mornara. Otputovao je uz obećanje da će, kada se vrati odabrati jednu sestru koju će oženiti. Godine su prolazile, sestre su svoje vrijeme provodile na prozoru palate gledajući more i očekujući svog mornara. Ali mornar se nikada nije vratio. Kada je umrla prva, sestre su zazidale prozor njene sobe. Umrla je i druga, pa je sestra zazidala i njen prozor. Kada je umrla treća, nije bilo nikoga i njen prozor je ostao otvoren "kao da sluša šum dalekih okeana".razmisljam razmisljam 20:19 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac


Inace, nasla sam jednu tu vrecicu od praska zaturenu i uredno slozenu medju svekrvinim stvarima. Sacuvala sam je - sad u njoj stoje stipaljke...


Чувај је.
Мораћу и ја да пророндам мало код маме. Мада, бојим се да је она све то већ поодавно лиферовала.

Види на шта сам налетела у потрази за Факс крпом.

ivana23 ivana23 20:55 13.08.2011

***

Potraga za faks krpom...

Vidi, viri

mlekac mlekac 21:09 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam
mlekac


Inace, nasla sam jednu tu vrecicu od praska zaturenu i uredno sljavascript:;ozenu medju svekrvinim stvarima. Sacuvala sam je - sad u njoj stoje stipaljke...


Чувај је.
Мораћу и ја да пророндам мало код маме. Мада, бојим се да је она све то већ поодавно лиферовала.

Види на шта сам налетела у потрази за Факс крпом.Asocijacije, asocijacije...
mlekac mlekac 21:10 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam
mlekac


За прву, а и због Микине песме.


Nesumljivo, ( кућа ) “Tre sorelle” je najpoznatija i uz nju se veže divna legenda o nesretnoj ljubavi tri sestre koje su voljele istog mornara. Otputovao je uz obećanje da će, kada se vrati odabrati jednu sestru koju će oženiti. Godine su prolazile, sestre su svoje vrijeme provodile na prozoru palate gledajući more i očekujući svog mornara. Ali mornar se nikada nije vratio. Kada je umrla prva, sestre su zazidale prozor njene sobe. Umrla je i druga, pa je sestra zazidala i njen prozor. Kada je umrla treća, nije bilo nikoga i njen prozor je ostao otvoren "kao da sluša šum dalekih okeana".

javascript:;
E, ovde mora da padne Kemo!mlekac mlekac 21:13 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

Moram da dodam i ovo - moju podsecalicu na neko davnoproslo vreme mora i letnjih romansi...

razmisljam razmisljam 21:49 13.08.2011

Re: ***

ivana23
Potraga za faks krpom...

Vidi, viri


Ивана, ти си драгоцено чудо.
Хвала ти.
Види, послала сам ти читав нарамак ружа. Само што нису стигле.

fantomatsicna fantomatsicna 22:15 13.08.2011

Re: ***

E bas posto o zaljubljenosti ne bih, da vidite sta ja ovih zimskih dana jedem za zagrevanje (recept na mom blogu)

razmisljam razmisljam 22:38 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac

Asocijacije, asocijacije...


Асоцијације на асоцијације...
Ово је једно време била незванична химна једног студентског друштванцета које баш и није имало превише пара, али је умело много лепо да буде заједно.


Hansel Hansel 22:46 13.08.2011

Re: ***

fantomatsicna
E bas posto o zaljubljenosti ne bih, da vidite sta ja ovih zimskih dana jedem za zagrevanje (recept na mom blogu)

Još nam samo daj link... Valja se spremiti za zimu na severnoj polulopti!
razmisljam razmisljam 22:48 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac

javascript:;
А кад смо код подсећања, ево песме коју смо тог лета, опијени морем и летом и заљубљеношћу ( тако офуцана фраза, знам ) певали до бескраја и натраг седећи на плажи .** Имајте милости, нисмо тада били старији од четрнаест.
milisav68 milisav68 22:54 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam

* Имајте милости, нисмо тада били старији од четрнаест.

Misliš, da je to za osudu.

Krivo je more.

razmisljam razmisljam 22:56 13.08.2011

Re: ***

fantomatsicna
E bas posto o zaljubljenosti ne bih, da vidite sta ja ovih zimskih dana jedem za zagrevanje (recept na mom blogu)


Омирисала ја ноћас, онако, у пролазу.
( Свиђа ми се што си увела двојезичност. )

Ено га Хансел, заинтересован за клопу, тражи ти линк. Не заборави да му га проследиш.
Могла бих и ја, али није ред да то учиним без твог одобрења, зар не?

А ти би могла по некад, кад већ свратиш, да окачиш и неки од твојих рецепата. Мислим да нико не би имао ништа против. Напротив...
Hansel Hansel 22:57 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

Pa, divno je da ste sa 14 pevali takvu muziku! Šta danas klinci pevaju...

Ja sam u gradu svog detinsjtva letos kroz otvoren prozor ponovo čuo gitaru i pesmu. Jeste, bila je neka, naravno, novija ("Negativa" ), ali mislio sam da toga više nema...
docsumann docsumann 23:04 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

А кад смо код подсећања, ево песме коју смо тог лета, опијени морем и летом и заљубљеношћу ( тако офуцана фраза, знам ) певали до бескраја и натраг седећи на плажи .*


ljeto, prije jedno 5-6 godina, tipična scena - lik sa gitarom, na plaži, uveče, zabavlja društvo s onim klasičnim repertoarom (crni leptir, krivo je more i taj saund) ... kad im prilazi klinac i s bosanskim akcentom upita - jarane, a je l' znaš onu od kemikal bradersa ?
mlekac mlekac 23:25 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam
mlekac

javascript:;
А кад смо код подсећања, ево песме коју смо тог лета, опијени морем и летом и заљубљеношћу ( тако офуцана фраза, знам ) певали до бескраја и натраг седећи на плажи .** Имајте милости, нисмо тада били старији од четрнаест.


Na ovo imam samo jedan odgovor. U stvari, dva:

Ovo drugo je vezano za mojih cetrnaest godina, il' je to bilo malo ranije?
Hansel Hansel 23:31 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

kad im prilazi klinac i s bosanskim akcentom upita - jarane, a je l' znaš onu od kemikal bradersa ?

milisav68 milisav68 23:33 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac

Ovo drugo je vezano za mojih cetrnaest godina, il' je to bilo malo ranije?

Pa "Vruć vetar" je snimljen 1980. godine, pa ti računjaj.
mlekac mlekac 23:39 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

milisav68
mlekac

Ovo drugo je vezano za mojih cetrnaest godina, il' je to bilo malo ranije?

Pa "Vruć vetar" je snimljen 1980. godine, pa ti računjaj.


Tek?

Mogla sam da se zakunem da je stariji!

Onda su i moje godine bile vise...

Pa sta smo pevali krajem sedamdesetih?

Sem ovoga, naravno...

razmisljam razmisljam 23:54 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

milisav68
razmisljam

* Имајте милости, нисмо тада били старији од четрнаест.

Misliš, da je to za osudu.


Не мислим - знам.
У ствари, има на овом месту оних који се праве фини, као, не би они никад, а никад и нису и све тако...
Па ја за сваки случај - није на одмет на време поставити ограду.

Krivo je more.


Е, свака част! Баш сам покушавала да се сетим још неке праве морске, ал' ми нешто није полазило за руком.
Сад прочитах docks-ov коментар, тако да ћу да ти вратим истом мером.

milisav68 milisav68 23:56 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac


Tek?

Mogla sam da se zakunem da je stariji!

Onda su i moje godine bile vise...

Pa sta smo pevali krajem sedamdesetih?

Sem ovoga, naravno...


Ja sam malo mladji , i trenutno mi singlice nisu pri ruci....a kroz maglu se samo sećam Čole....
Tada su bili popularni festivali Split, Opatija, Sarajevo....
razmisljam razmisljam 23:59 13.08.2011

Re: Da se zapljunem

Hansel
Pa, divno je da ste sa 14 pevali takvu muziku! Šta danas klinci pevaju...

Ja sam u gradu svog detinsjtva letos kroz otvoren prozor ponovo čuo gitaru i pesmu. Jeste, bila je neka, naravno, novija ("Negativa" ), ali mislio sam da toga više nema...


Лоше си мислио, на сву срећу. Има, како да нема. Знаш ли колико пута се изненадим када чујем шта све лепо и добро слушају и певају моји клинци?
А по паркићима се и даље скупљају они који воле дружење, песму и гитару. Можда само ми мање обраћамо пажњу, а можда су и они тиши - никад се не зна када ће да гракне неки надрндани комшија који је одавно заборавио да је некада и сам био млад.
razmisljam razmisljam 00:04 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

docsumann

ljeto, prije jedno 5-6 godina, tipična scena - lik sa gitarom, na plaži, uveče, zabavlja društvo s onim klasičnim repertoarom (crni leptir, krivo je more i taj saund) ... kad im prilazi klinac i s bosanskim akcentom upita - jarane, a je l' znaš onu od kemikal bradersa ?
Урбан неки дечко.
Замисли да је рурални тип па да се распитив'о, рецимо..., за Даму Са Наногвицом.
mlekac mlekac 00:05 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

milisav68
mlekac


Tek?

Mogla sam da se zakunem da je stariji!

Onda su i moje godine bile vise...

Pa sta smo pevali krajem sedamdesetih?

Sem ovoga, naravno...


Ja sam malo mladji , i trenutno mi singlice nisu pri ruci....a kroz maglu se samo sećam Čole....
Tada su bili popularni festivali Split, Opatija, Sarajevo....


Pa TO mi kazi, Milisave! Znas da sljakam na asocijacije!

Split '76


abrasax abrasax 00:10 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

чујем шта све лепо и добро слушају и певају моји клинци?


Divno! Samo, molim vas, je l' bi neko hteo da mi učini i stavi link na muziku, ne mogu da Yutubujem, ne znam zašto
razmisljam razmisljam 00:12 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac

Ovo drugo je vezano za mojih cetrnaest godina, il' je to bilo malo ranije?


Ти си, драга моја, сасвим побркала лончиће. Ово прво је око мојих четрнаест ( плус-минус минималан ), а ово друго је ипак ( извини на офирању године производње ) мало након твојих четрнаест.
Оно што се сигурно певало када сам ја била у том добу, било је ово ( иако већ пар година старо , али евергрин је евергрин, зар не? ):


mlekac mlekac 00:13 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam
mlekac

Ovo drugo je vezano za mojih cetrnaest godina, il' je to bilo malo ranije?


Ти си, драга моја, сасвим побркала лончиће. Ово прво је око мојих четрнаест ( плус-минус минималан ), а ово друго је ипак ( извини на офирању године производње ) мало након твојих четрнаест.
Оно што се сигурно певало када сам ја била у том добу, било је ово ( иако већ пар година старо , али евергрин је евергрин, зар не? ):
Definitivno!

Moracu sad da se povucem, al' pre toga, moram da ti ostavimEDIT:

Da ne preskocim Trubadure... Laku noc, draga!
milisav68 milisav68 00:17 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam
milisav68
razmisljam

* Имајте милости, нисмо тада били старији од четрнаест.

Misliš, da je to za osudu.

javascript:;
Не мислим - знам.
У ствари, има на овом месту оних који се праве фини, као, не би они никад, а никад и нису и све тако...
Па ја за сваки случај - није на одмет на време поставити ограду.

Krivo je more.


Е, свака част! Баш сам покушавала да се сетим још неке праве морске, ал' ми нешто није полазило за руком.
Сад прочитах docks-ov коментар, тако да ћу да ти вратим истом мером.


Heh, pa ja sam se dvoumio izmedju te dve. javascript:;
To su one čuvene pesme sa tri akorda (pre toga se nauči "Dim na vodi".
Mada sam se ja potrudio da naučim nešto više (ne samo da ostavim utisak).
Pa onda sačekaš da se "ispucaju", i odsviraš uvodni solo Šta bi dao da si na mom mjestu.
razmisljam razmisljam 00:24 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

abrasax
чујем шта све лепо и добро слушају и певају моји клинци?


Divno! Samo, molim vas, je l' bi neko hteo da mi učini i stavi link na muziku, ne mogu da Yutubujem, ne znam zašto


По жељи и молби извољевај:

Корни група Три палме

Ђорђе Балашевић У раздељак те љубим

Оливер Драгојевић Скалинада

Наставак следи у неком од следећих коментара...


razmisljam razmisljam 00:37 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

milisav68

Heh, pa ja sam se dvoumio izmedju te dve. javascript:;
To su one čuvene pesme sa tri akorda (pre toga se nauči "Dim na vodi".
Mada sam se ja potrudio da naučim nešto više (ne samo da ostavim utisak).
Pa onda sačekaš da se "ispucaju", i odsviraš solo Šta bi dao da si na mom mjestu.


Хиљаду му javascriptova:;, докле више тај javascript:; куд год мрднем!?

И никако без овога. Морски угођај мора да се одржава, а и благи урбани дерт...

P. S. Сад када си признао да знаш да свираш, немој да си се на некој могућој блогожураји појавио без инструмента.
Будеш ли начинио такав један неопростив гаф, надер'о си начисто, то ти сигурам.


milisav68 milisav68 01:04 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam
Хиљаду му javascriptova:;, докле више тај javascript:; куд год мрднем!?


И никако без овога. Морски угођај мора да се одржава, а и благи урбани дерт...

Ekspresni vlak, Pula, Trst, Milano, Torino, Grenobl, Pariz, polazi sa 14. kolosjeka, drugi peron lijevo
P. S. Сад када си признао да знаш да свираш, немој да си се на некој могућој блогожураји појавио без инструмента.javascript:;
Будеш ли начинио такав један неопростив гаф, надер'о си начисто, то ти сигурам.

A-jooj, nisam uhvatio gitaru u ruke, odavno.....pozaboravljalo se to...baš sam skoro naleteo na neki sajt, pa nisam mogao da se snadjem.

razmisljam razmisljam 01:16 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

milisav68

Ekspresni vlak, Pula, Trst, Milano, Torino, Grenobl, Pariz, polazi sa 14. kolosjeka, drugi peron lijevo


Мооожеее...
А онда поново терасни ритмови за лагани плес...


A-jooj, nisam uhvatio gitaru u ruke, odavno.....pozaboravljalo se to...baš sam skoro naleteo na neki sajt, pa nisam mogao da se snadjem.


Не'ш се ти сад тако лако извући.
А оно са три акорда свакако ниси заборавио.
Уосталом, ко каже да са свирањем гитаре није исто као и са вожњом бицикла?
Кад једном научиш - научио си. Остало је ствар вежбе и лаганог потсећања.
Дакле, нема врдања и никаква оправдања не долазе у обзир.
kick68 kick68 01:29 14.08.2011

Re: ***

Potraga za faks krpom...

Cini mi se da su postojale i faks kecelje. Ili sam nesto pomesala.
razmisljam razmisljam 03:07 14.08.2011

Re: ***

kick68
Potraga za faks krpom...

Cini mi se da su postojale i faks kecelje. Ili sam nesto pomesala.


Сасвим могуће. Сада када си рекла, и мени се нешто јавља...
Мада, можда су и оне биле производ креативности неких вредних домаћица.
Тумбам по сећању, али не успевам да пронађем ништа поуздано.
А сећање је тако варљиво...
tigrette tigrette 03:25 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam

Оно што се сигурно певало када сам ја била у том добу...

Na samom pragu tog doba... u ljetnoj haljinici

(Ne bi smetalo ni da je bila od faksovih vrećica!)

razmisljam razmisljam 03:36 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

tigrette


Уууупс! Одакле сад ти испаде? Таман сам кренула да себи пожелим лаку ноћ и добро јутро и покушам да кренем на спавање, кад ето тебе...
Баш лепо што си свратила.

Na samom pragu tog doba... u ljetnoj haljinici

(Ne bi smetalo ni da je bila od faksovih vrećica!)


Наравно да не би. Била би сасвим ретро.

Ја сам тада већ била вееелика девојка.
tigrette tigrette 03:56 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam
tigrette


Уууупс! Одакле сад ти испаде?

Izbacio me 'Novi val'

Bježi "u krpice" i sanjaj nešto lijepo
razmisljam razmisljam 04:08 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

tigrette

Izbacio me 'Novi val'

Bježi "u krpice" i sanjaj nešto lijepo


Ево, бегам ( а већ одавно сам требала ).
Хвала, такође.
mlekac mlekac 05:14 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

tigrette
razmisljam

Оно што се сигурно певало када сам ја била у том добу...

Na samom pragu tog doba... u ljetnoj haljinici

(Ne bi smetalo ni da je bila od faksovih vrećica!)Aaaaa! TI si jedna od onih...
stari92 stari92 10:45 14.08.2011

Re: D. > da se zapljunem ..

razmisljam

Ево, бегам ( а већ одавно сам требала ).
Хвала, такође.


Ne mog'nadjem neprilagodjenog B.(erchek)) Aleksandra,na plazzi,no,ne mari ~ Give peace A chance !

..

sory,al'

and ..
Adolf Topitj:
milisav68 milisav68 11:39 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam
javascript:;javascript:;javascript:;javajavascript:;javascript:;script:;
Не'ш се ти сад тако лако извући.
А оно са три акорда свакако ниси заборавио.javascript:;
Уосталом, ко каже да са свирањем гитаре није исто као и са вожњом бицикла?
Кад једном научиш - научио си. Остало је ствар вежбе и лаганог потсећања.
Дакле, нема врдања и никаква оправдања не долазе у обзир.

Ok, sama si tražila.
Deni
Ove noći
Ti živiš u oblacima mala
Pijem
Zbog jedne divne crne žene
Ostala si uvjek ista
Jedna mala plava
Sve ove godine
Ima neka tajna veza
Zašto
Zemljo moja
Specijalno vaspitanje

tigrette tigrette 16:19 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac

Aaaaa! TI si jedna od onih...


Aaaaa! Miriše, miriše, sve miriše na sunčanoj strani ulice

razmisljam razmisljam 17:07 14.08.2011

Re:Другари,

извињавам се што ме нема читавог дана.
Изненадни гости у најави су ми пореметили све данашње планове, тако да ми је време предвиђено за дружење са вама исцурило на неке друге акције.
Надам се да ћете имати стрпљења и разумевања.
Дружимо се вечерас, ако сте вољни да ме сачекате.mlekac mlekac 21:35 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

Dobro vece domacice!

Nadam si da si konacno slobodna malo i za nas...

Da pocnemo?
razmisljam razmisljam 21:57 14.08.2011

Re: D. > da se zapljunem ..

stari92

Ne mog'nadjem neprilagodjenog B.(erchek)) Aleksandra,na plazzi,no,ne mari ~


И ово што си нашао сасвим задовољава.
Хвала на труду и избору.

Give peace A chance !


НараФски.
razmisljam razmisljam 22:12 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

milisav68
razmisljam
javascript:;javascript:;javascript:;javajavascript:;javascript:;script:;
Не'ш се ти сад тако лако извући.
А оно са три акорда свакако ниси заборавио.javascript:;
Уосталом, ко каже да са свирањем гитаре није исто као и са вожњом бицикла?
Кад једном научиш - научио си. Остало је ствар вежбе и лаганог потсећања.
Дакле, нема врдања и никаква оправдања не долазе у обзир.


Ако је ово подвучено било намерно, онда...
А ако ти се посрећило, постао си апсолутни победник у количини javascriptova у једном једином коментару.
То, свакако, заслужије посебну награду. Мораћу добро да размислим шта ће да ти следује. Само буди стрпљив.

Ok, sama si tražila.
Deni
Ove noći
Ti živiš u oblacima mala
Pijem
Zbog jedne divne crne žene
Ostala si uvjek ista
Jedna mala plava
Sve ove godine
Ima neka tajna veza
Zašto
Zemljo moja
Specijalno vaspitanje


Тражила да свираш, а не да ме заспеш линковима.
Слушање ћу оставити за касније. Већ по насловима видим да ће ми за то требати барем једно породично паковање папирних марамица.
Али, када навру сећања, па када их лепо пресложим и угланцам, па када кренем да их качим свуда по свом дворишту...
И свима ћу рећи да си ти за то крив, тек да знаш.

EDIT: Заборавих да те похвалим за избор. Не бих ни ја умела боље.
Само да знаш, ако Дуња поново сврати, мораћеш да јој набављаш медЕцине за снижење притиска.
А на њен блог ни не свраћај. Мислим да си тамо због све ове музике превентивно банован за фореверендевер.

А Дуњи .
( За сваки случај. )
milisav68 milisav68 22:40 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam

Ако је ово подвучено било намерно, онда...
А ако ти се посрећило, постао си апсолутни победник у количини javascriptova у једном једином коментару.
То, свакако, заслужије посебну награду. Мораћу добро да размислим шта ће да ти следује. Само буди стрпљив.

Ma nije namerno, tehnički problemi.
Ti "javascriptovi", su mi se javljali prilikom ubacivanja linkova, pa onda oni (linkovi) nisu hteli da rade.
Onda sam se "vraćao", pa ih brisao, ali nisam primetio da se javljaju tamo gde si ih podvukla.
Kada sam zadnji put kliknuo na objavi, video sam da su tamo, ali nisam više imao živaca da ih brišem, jer su linkovi radili dobro, pa nisam hteo da "rizikujem".
Заборавих да те похвалим за избор. Не бих ни ја умела боље.

Hvala!
razmisljam razmisljam 23:55 14.08.2011

Re: Da se zapljunem

milisav68

Ma nije namerno, tehnički problemi.
Дакле, да подвучемо црту:

- Пет пута чисти javascript:;
- Једанпут продужена варијанта ( као Микелеов продужени с млеком ) javajavascript:;
- Једанпут скраћена верзија script:;
_____________________________________________________

Што даје невероватан скор од укупно СЕДАМ ( и бројевима 7 ) успешних и целовитих јаваскриптова на једном месту.
Хвале вредан резултат.
А за награду:

1.2.3.4.5.6.7.


Заборавих да те похвалим за избор. Не бих ни ја умела боље.

Hvala!
razmisljam razmisljam 00:43 15.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac
Dobro vece domacice!

Nadam si da si konacno slobodna malo i za nas...

Da pocnemo?


Добро вече и теби ( мада је сад већ увелико време и за лаку ноћ, ако ћемо право ).
Касним горе него Бели зец.
Но, како ти оно рече - јесам спора, али и достижна.
Једва.

( А и нису били неки гости. Само кумови. )

Да почнемо, наравно.
Како сам само могла ово да заборавим?
( Подсетила си ме ти са Габи. )

mlekac mlekac 02:31 15.08.2011

Re: Da se zapljunem

razmisljam


Добро вече и теби ( мада је сад већ увелико време и за лаку ноћ, ако ћемо право ).
Касним горе него Бели зец.
Но, како ти оно рече - јесам спора, али и достижна.
Једва.

( А и нису били неки гости. Само кумови. )

Да почнемо, наравно.
Како сам само могла ово да заборавим?
( Подсетила си ме ти са Габи. )A vidis, meni je uvek jedna od prvih asocijacija na more bas ova pesma , mada, da ostanem "na liniji" sa Gabi, mozda bi ovo bolje leglo?
razmisljam razmisljam 02:59 15.08.2011

Re: Da se zapljunem

mlekac

A vidis, meni je uvek jedna od prvih asocijacija na more bas ova pesma , mada, da ostanem "na liniji" sa Gabi, mozda bi ovo bolje leglo?


Ову другу сам прво хтела да ти окачим, па сам се у последњем тренутку предомислила. Цветови агава недвосмислено дају слику Дубровника, а онда... Далеко би ме то одвело, када бих кренула...

У мал' да заборавим ово. Где ће ми душа?
И тако даље...


Jelica Greganović Jelica Greganović 15:12 17.08.2011

Re: ***

Imam Faks Helizim džakče, upravo takvo
razmisljam razmisljam 00:09 18.08.2011

Re: ***

Jelica Greganović
Imam Faks Helizim džakče, upravo takvo


Благо теби.
'О'ш да ми даш да га некад само помиришем?
Хоћеш ли?karabasbarabas karabasbarabas 19:33 13.08.2011

Eee, mlados'

Mislim da svako od nas ima po neki Faks iz detinjstva, neki blam koji nas prati sve do trenutka kad to postane zaista trivijalno i za zaborav.
U tome je, kazu draz odrastanja. I bas su mi dragi moji Faksovi.
Ali ja i opet sa ovog mesta porucujem:
Fucks Helizim!
razmisljam razmisljam 20:29 13.08.2011

Re: Eee, mlados'

karabasbarabas


За почетак, драго ми је што си свратио у моје двориште.
Добродошао!Mislim da svako od nas ima po neki Faks iz detinjstva, neki blam koji nas prati sve do trenutka kad to postane zaista trivijalno i za zaborav.
U tome je, kazu draz odrastanja. I bas su mi dragi moji Faksovi.
Ali ja i opet sa ovog mesta porucujem:
Fucks Helizim!


Почетек твог коментара је много обећавао. Ускочио си у тему и лепо се надовезао, али, онда си, за мој укус, постао мало прерадикалан.
Ништа страшно, но, псовка ( макар личила и на шалу ), чему?


karabasbarabas karabasbarabas 20:51 13.08.2011

Re: Eee, mlados'

Bolje vas nasao.
Bez zle namere, htedoh da napravim buntovnicki poklic protiv svih neprijatnih emocija iz proslosti.
A usput i igru reci.
Ocigledno isuvise malo lici na salu, izvinjavam se.
abrasax abrasax 22:43 13.08.2011

Re: Eee, mlados'

Почетек твог коментара је много обећавао. Ускочио си у тему и лепо се надовезао, али, онда си, за мој укус, постао мало прерадикалан.


Razmišljam, zavališ se u stoličicu pa nam širokim potezima slikaš divotne renesansne slike. Htela sam ti poslati cvetić, ali ti imaš vrt pod podrozorom. Dugo nisam putovala, baš mi treba... Šta se vidi sa tvog starog naslonjača?
razmisljam razmisljam 23:08 13.08.2011

Re: Eee, mlados'

karabasbarabas
Bolje vas nasao.
Bez zle namere, htedoh da napravim buntovnicki poklic protiv svih neprijatnih emocija iz proslosti.
A usput i igru reci.
Ocigledno isuvise malo lici na salu, izvinjavam se.


Знаш, каже се: Bolje TE nasao.
Тако се опходи већина на блогу, па не бих, ако пристајеш, да нарушавам неписана правила. Наравно, изузеци увек постоје, а, у крајњој линији, начин ословљавања је лични избор, па ко како жели.
Дакле, избор је на теби, а ја бих волела да пређемо на ти.

И веруј, нисам ни мислила да постоји било каква зла намера. Чак ми је, мислим, било прилично јасно шта си покушао да постигнеш. Међутим, иако нисам нешто баш из Финске, некако се мало најежим на псовке, па отуд моја реакција.
Сад ми је жао што нисам прећутала. И тако, у крајњој линији, ниси учинио ништа што би захтевало некакво зановетање, поготово у ситуацији у којој први пут навраћаш, а ја бих требала да будем добра домаћица.
А и бунтовнички поклич, све скупа са шалом и игром речи, у суштини и није био лош.

Твоје извињење у потпуности прихваћено.
Прихваташ ли ти моје за исхитрену реакцију?

Мир, мир, мир
Нико није крив...
razmisljam razmisljam 01:04 14.08.2011

Re: Eee, mlados'

abrasax

Razmišljam, zavališ se u stoličicu pa nam širokim potezima slikaš divotne renesansne slike. Htela sam ti poslati cvetić, ali ti imaš vrt pod podrozorom. Dugo nisam putovala, baš mi treba... Šta se vidi sa tvog starog naslonjača?


Хвала ти на намери да ми пошаљеш цветић, а и на лепим речима у поводу мог писања.
Сматрај да се осећам као да сам дар примила.
Иначе, врт под прозором има Дуња, али је нешто не виђам ових дана.
Ја, опет, немам стари наслоњач, али бих јако волела да имам по мало шкрипутаву столицу за љуљање и једну веранду на коју бих могла да је ставим и из ње посматрам на миру како свет пролази...
Овако се сналазим. Мало посматрам седећи, мало стојећи, мало ходајући, по нешто од виђеног запамтим, а тек делић пренесем у своја мала писанија...

Наставак линкова:

Дубровачки трубадури La Musica Di Notte

С времена на време Сунчана страна улице

Дубровачки трубадури Пусти да ти леут свира


AlexDunja AlexDunja 01:19 14.08.2011

Re: Eee, mlados'

Иначе, врт под прозором има Дуња, али је нешто не виђам ових дана.

e, tu sam, ovaj put ali nemam šta da kažem.

na more ne idem već tridesetak,
sunce mi smeta, pretenciozno je
i bode oči.

a muzika ti je krenula u pravcu koji me najiskrenije
deprimira... pratim:))
ali ne puštam klipove..

kad je bio onaj leptir, ja sam bila mala, exkurzije i taj rad..
žestoka teskoba me je fatala, sećam se kao juče da je bilo.
samo sam imala želju da umre mučeni leptir,
a on nikako...

težak sam ja slučaj.
a fax šortseva je kod mene bilo kolko oćeš.
praktični.
razmisljam razmisljam 03:23 14.08.2011

Re: Eee, mlados'

AlexDunja

e, tu sam, ovaj put ali nemam šta da kažem.


Шта би тек било да си имала шта да кажеш? Питам се питам...

na more ne idem već tridesetak,
sunce mi smeta, pretenciozno je
i bode oči.


На море се иде због пливања далеко и дубоко, због велике, немерљиве воде, а не због сунца. Њега има где год хоћеш и некако, постаје све теже за издржати га.
Зато је и измишљена хладовина. Она најдебља, крај обале, миришљава од смоле и бучна од зрикавацва.

a muzika ti je krenula u pravcu koji me najiskrenije
deprimira... pratim:))
ali ne puštam klipove..

kad je bio onaj leptir, ja sam bila mala, exkurzije i taj rad..
žestoka teskoba me je fatala, sećam se kao juče da je bilo.
samo sam imala želju da umre mučeni leptir,
a on nikako...

težak sam ja slučaj.
a fax šortseva je kod mene bilo kolko oćeš.
praktični.


Одмах је мени било јасно да ћеш се намрштити на избор музике. Али, наравно, не мораш отварати клипове, а ја, опет, могу на миру да се присећам свих лаких нота из оног доба уз малу помоћ пријатеља без страха да ће те то превише потрести.
Признајем, грешна сам.
Немој ми рећи да тебе баш ни једна лепа успомена не веже уз неку лагану, сасвим шећерлемасту ствар?

Ти си желела да лептир угине, а ја да побегне...
Јер, видела сам једном једног ноћног лептира како умире и тога се, ко зна зашто, и данас живо и са нелагодом сећам. Остану тако неке слике као у камен уклесане...

Занимљиво за те Факс шорцеве. Ја мислила да је ова моја причица тужни изузетак, а испоставља се да је то тада било тренди. Из тога се да закључити да сам још онда каскала за модом.
AlexDunja AlexDunja 03:28 14.08.2011

Re: Eee, mlados'

Ти си желела да лептир угине, а ја да побегне...

aaaa, ja sam i tada znala da nema beganja,

a i jugrupatitokaže.

samo da muke skrati, njegove, i naše sa njim.
opako tužna pesma, čak i za nas, kulturfašiste

a moda, štadatipričam
razmisljam razmisljam 03:45 14.08.2011

Re: Eee, mlados'

AlexDunja
Ти си желела да лептир угине, а ја да побегне...

aaaa, ja sam i tada znala da nema beganja,

a i jugrupatitokaže.

samo da muke skrati, njegove, i naše sa njim.
opako tužna pesma, čak i za nas, kulturfašiste

a moda, štadatipričam


Их, ниси знала да машташ, реалисто реални један ( И како ово сад да сместим у женски род броја другог лица једнине, а да не звучи блесаво? Изем ти родну равноправност, кад се наопако слаже. ).

А овима из Ју-групе никад ништа нисам веровала. Сад им врујем још мање - смешни су у кожњацима, а и свирају исте три песме већ деценијама.

Што ти још не спаваш?
А што ја још не спавам?
karabasbarabas karabasbarabas 22:18 14.08.2011

Re: Eee, mlados'

razmisljam

Прихваташ ли ти моје за исхитрену реакцију?

Мир, мир, мир
Нико није крив...

Ma Faks pere sve.
Inace mislio sam na vas, sve stalne stare kuke na blogu, inace bih napisao velikim slovom, da sam bas toliki formalista.
razmisljam razmisljam 23:35 14.08.2011

Re: Eee, mlados'

karabasbarabas

Ma Faks pere sve.


Хвала Факсу што још увек постоји. Како бисмо се иначе опрали од ових несрећних малих несугласица?Inace mislio sam na vas, sve stalne stare kuke na blogu, inace bih napisao velikim slovom, da sam bas toliki formalista.


Што у певоду значи да смо на ти?
Забавно ми што си ме прогласио за стару блоговску куку.
Нисам баш толико дуго на овом месту, али, с обзиром да си ти баш скорашњи, па... можда бих и могла да се сврстам у такве.
docsumann docsumann 19:37 13.08.2011

al

prija ova elegijaVojo Stanić

razmisljam razmisljam 20:32 13.08.2011

Re: al

docsumann
prija ova elegija


Драго ми чути.

Vojo Stanić


Знала сам да ћеш умети да нађеш нешто посебно и рачунала сам на то. Ипак си ти домородац.
Хвала ти.
sesili sesili 19:40 13.08.2011

Helizim!!!

Odavno mi je faks samo faks! Duuugo nisam čula ovo "helizim". A priča tužna, kao svako siromaštvo. Meni je mama šila haljinice, ali je u sirotinji postajala umetnik! Spajala je tufne ili pruge na materijalu, pa ulepšavala jeftinu haljinicu. Ali, bili smo srećni.
razmisljam razmisljam 20:44 13.08.2011

Re: Helizim!!!

sesili
Odavno mi je faks samo faks! Duuugo nisam čula ovo "helizim". A priča tužna, kao svako siromaštvo. Meni je mama šila haljinice, ali je u sirotinji postajala umetnik! Spajala je tufne ili pruge na materijalu, pa ulepšavala jeftinu haljinicu. Ali, bili smo srećni.


Сесили, и моја бака је од падобранског платна шила хаљинице и капуте од ћебади за маму и тетку , и кажу да су биле срећне.
Наравно, сиромаштво није страшно само по себи - сурова је перцепција околине и то је оно што сам схватила тек годинама касније, када сам одрасла. Зато ме тај шорц од крпа за посуђе и дан-данас грицка.
Дружила сам се после са том девојком, ишле смо у исту средњу школу, и увек ми је било по мало непријатно у њеном друштву, мада је она, по свему судећи, заборавила ту летњу епизоду, или барем није давала до знања да је памти.

А замисли да си уз мамине креације имала и овакве чарапице:Hansel Hansel 20:55 13.08.2011

Re: Helizim!!!

Sreća i nesreća su u nama - nije ovakav šorc problem po sebi. Nekada je odeća od "prtenog" platna smatrana znakom siromaštva, a osamdesetih je ušla u modu. Nikad nisam razumeo otkud pakost u ljudima, pa i u deci. Moja majka je poticala iz jako siromašne seoske porodice i ismevanje od strane bogatije dece je, svakako, prevazišla, ali sigurno je ostavilo traga u njoj.
razmisljam razmisljam 21:28 13.08.2011

Re: Helizim!!!

Hansel
Sreća i nesreća su u nama - nije ovakav šorc problem po sebi. Nekada je odeća od "prtenog" platna smatrana znakom siromaštva, a osamdesetih je ušla u modu. Nikad nisam razumeo otkud pakost u ljudima, pa i u deci. Moja majka je poticala iz jako siromašne seoske porodice i ismevanje bogatije dece je, svakako, prevazišla, ali sigurno je ostavilo traga u njoj.


Занимљиво, Хансел, али деца су најбруталнији претставници људске врсте. Не зато што су томе учена - једноставно, она још немају оне ограде које се стичу васпитањем и искуством, већ су искрена и увек спремна да кажу тачно оно што мисле, јер још нису усвојила све нијансе које су потребне за једну пристојну и фер комуникацију.
Тако да је то само степеник у развоју. Мало по мало, већина прихвати да треба бити обазрив у међусобним односима, да се не мора рећи баш све што се мисли и на начин на који се мисли...
Звучи лицемерно, али је веома корисно и крајње неопходно, иначе бисмо се одавно међусобно истребили...
Проблем настаје са онима који и као одрасли наставе да негују ту пакост и суровост у опхођењу и непоштовање других. Такви су за избегавање, у сваком случају.
А дечије глупости се, срећом, углвном лако опраштају и заборављају.

Hansel Hansel 21:43 13.08.2011

Re: Helizim!!!

Uh, znam, ali ja još verujem da je dečja pakost naučena - od odraslih. Možda ne uvek, ali - najčešće. Znaš, kao što kaže Pijaže (razvojni psiholog, pored ostalog) da je egocentrizam kod male dece - egocentrizam bez ega, tako mi se čini da je kod dece samo agresivnost primarna. Pakost je "viši" oblik agresivnosti, to je već nešto što "miriše" na zlo - to je sadržaj i forma koju primarna agresivnost dobija (kao što može biti usmerena i na konstruktivnu stranu). No, da ne ulazimo sada u tu "filozofiju".

Evo jedne moje muzičke asocijacije - i na vreme i na temu. A i govori o toj (samo)percepciji - htedoh i ja da kažem nešto slično onome što je dr.wagner napisao - da je i šorc od tih krpica mogao da bude "šik".

Elem:

Ćakule o siromajima (ne obazirite se na sliku iz ovog vremena )

Žena (ma šta se danas mislilo o njoj) koja peva bila je siromašna - otac je prodao jednu (dragocenu) svinju da bi joj kupio flautu.
abrasax abrasax 22:24 13.08.2011

Re: Helizim!!!

Ljubav koja traje

razmisljam razmisljam 01:29 14.08.2011

Re: Helizim!!!

Hansel
Pakost je "viši" oblik agresivnosti, to je već nešto što "miriše" na zlo - to je sadržaj i forma koju primarna agresivnost dobija (kao što može biti usmerena i na konstruktivnu stranu). No, da ne ulazimo sada u tu "filozofiju".


Не знам шта бих ти рекла. Неки мој утисак је да деца бивају пакосна, барем у почетку, интуитивно, као што интуитивно изражавају сва своја осећања, јер другачије још нису научила. Просто, искрено се испољавају, било то испољавање ружно или лепо, и нису тога свесна.
Проблем настаје оног тренутка када почну да препознају матрице понашања и сасвим намерно почну да бирају оне које некога могу да повреде.
То је онда сасвим нека друга прича...

Evo jedne moje muzičke asocijacije - i na vreme i na temu. A i govori o toj (samo)percepciji - htedoh i ja da kažem nešto slično onome što je dr.wagner napisao - da je i šorc od tih krpica mogao da bude "šik".

Elem:

Ćakule o siromajima (ne obazirite se na sliku iz ovog vremena )

Žena (ma šta se danas mislilo o njoj) koja peva bila je siromašna - otac je prodao jednu (dragocenu) svinju da bi joj kupio flautu.


Ево још једне са социјалном тематиком...
docsumann docsumann 19:48 13.08.2011

obično

ne kačim ovakvu muziku, ali me je ova tvoja priča skroz upatetičila

margos margos 20:42 13.08.2011

Re: obično

Docs,mnogo ti hvala - najpre, čitave prošle nedelje mi je izmicalo ime Voje Stanića - htela sam da se setim, ma nisam uspevala. A drugo, volim ovu pismu i često je pevušim za svoj groš.
razmisljam razmisljam 20:55 13.08.2011

Re: obično

docsumann
ne kačim ovakvu muziku, ali me je ova tvoja priča skroz upatetičila


Иди бре, docs!
Одпатетичи се, молим те, што пре.
Забринуће се блогери за твоје здравље када виде коју си музику одабрао, а то неће да ваља.
Мада, мени прија...
А пошто си већ помену елегију:Па да се убедачимо у комплету уз чист цукервасер.

P.S. Онај наш мали разговор ономад код мене ме је навео да мало прекопам по горњој десној ладлици, и гле шта сам пронашла. Тако да си, на неки начин, ти крив за опште бедачење и патетичење, ако се изузме чињеница да сам прво ја питала да ли је престала киша у Ђеновићима.


razmisljam razmisljam 21:03 13.08.2011

Re: obično

margos


Ди си ти, Маргос?
За тебе, кад волиш:( Војо Станић )
docsumann docsumann 21:21 13.08.2011

Re: obično

margos
Docs,mnogo ti hvala - najpre, čitave prošle nedelje mi je izmicalo ime Voje Stanića - htela sam da se setim, ma nisam uspevala. A drugo, volim ovu pismu i često je pevušim za svoj groš.


e, baš mi drago

meni je ovo inače najdraža Oliverova pisma

a Vojo mi je komšija, mnogo drag i fin čovjek

docsumann docsumann 21:24 13.08.2011

Re: obično

( Војо Станић )


škver - srce i duša Herceg Novog

@ razmišljam - Bokeška Noć

razmisljam razmisljam 01:35 14.08.2011

Re: obično

docsumann
( Војо Станић )


škver - srce i duša Herceg Novog

@ razmišljam - Bokeška Noć


Хвала, docs!
За тебе, мимо сваког твог музичког укуса, још једна из оног времена. Иначе, мени Кемова најдража.
dr.wagner dr.wagner 20:05 13.08.2011

Cool

... večer

-Moji su išli u Trst krajem 60-ih i početkom 70-ih , kupovali nekakve "bačvice"
10-15 kg od kartona , a deterđžent se zvao Dash (ili tako nekako)

-Dvije "bačvice" i pun prtljažnik od Alfe ... , kasnije bi u njima bile
igračke ili bi završile u garaži kao ambalaža za nepotrebne stvari ...

-A moja , koju godinu starija susjeda je imala minicu od tih FAX-krpa , i bila
je glavna u selu ... znam da je moja stara tada komentirala kao " ... blago
R kada njezina mama zna šivati ..."

-Nismo mi , a ni susjedi ... bili neki "buržuji" , ali ako se pogleda ovako
retrospektivno ... daleko je to bilo od siromaštva ...

... a nosile se Fax krpice


Wagner
mlekac mlekac 20:11 13.08.2011

Re: Cool

dr.wagner
... večer

-Moji su išli u Trst krajem 60-ih i početkom 70-ih , kupovali nekakve "bačvice"
10-15 kg od kartona , a deterđžent se zvao Dash (ili tako nekako)

-Dvije "bačvice" i pun prtljažnik od Alfe ... , kasnije bi u njima bile
igračke ili bi završile u garaži kao ambalaža za nepotrebne stvari ...

-A moja , koju godinu starija susjeda je imala minicu od tih FAX-krpa , i bila
je glavna u selu ... znam da je moja stara tada komentirala kao " ... blago
R kada njezina mama zna šivati ..."

-Nismo mi , a ni susjedi ... bili neki "buržuji" , ali ako se pogleda ovako
retrospektivno ... daleko je to bilo od siromaštva ...

... a nosile se Fax krpice


Wagner


Gos'n W, a secate se, pocetkom osamdesetih, kad su Talijani u te praskove turali one banana telefone i druge sitnice? Koja je to radost bila kad ubodes prasak s telefonom unutra!
dr.wagner dr.wagner 20:29 13.08.2011

Re: Cool

mlekac
Gos'n W, a secate se, pocetkom osamdesetih, kad su Talijani u te praskove turali one banana telefone i druge sitnice? Koja je to radost bila kad ubodes prasak s telefonom unutra!


-Ja sam dobio neki ručni sat (plastični) i kompas , ali 70-ih ...
(nešto sam stariji .... )

-A danas , božemeoprosti ... što god čovjek kupi , unutra prezervativi !


Eeee ... gdje su ona vremena ...
mlekac mlekac 21:06 13.08.2011

Re: Cool

dr.wagner
mlekac
Gos'n W, a secate se, pocetkom osamdesetih, kad su Talijani u te praskove turali one banana telefone i druge sitnice? Koja je to radost bila kad ubodes prasak s telefonom unutra!


-Ja sam dobio neki ručni sat (plastični) i kompas , ali 70-ih ...
(nešto sam stariji .... )

-A danas , božemeoprosti ... što god čovjek kupi , unutra prezervativi !


Eeee ... gdje su ona vremena ...


Moja ujna iz Rijeke izvukla dvaput telefon, pa onaj crveni, plasticni naravno, dala meni! Ajooj, sto sam se pravila vazna kad sam se vrnula u Bgd!

A mozda je bio i kraj sedamdesetih? S ove distance desi mi se da omasim pet-sest godina, tamo-vamo.
razmisljam razmisljam 21:11 13.08.2011

Re: Cool

dr.wagner
... večer

-A moja , koju godinu starija susjeda je imala minicu od tih FAX-krpa , i bila
je glavna u selu ... znam da je moja stara tada komentirala kao " ... blago
R kada njezina mama zna šivati ..."

-Nismo mi , a ni susjedi ... bili neki "buržuji" , ali ako se pogleda ovako
retrospektivno ... daleko je to bilo od siromaštva ...

... a nosile se Fax krpice

Wagner


Добро вече и Вама, драги докторе.

Занимљиво како све у ствари зависи од тачке гледања на ,,проблем''.
Значи, неко је због Факс крпица носио трауме из детињства, а неко се, опет, шепурио и кочоперио у њима.

Сад ми је лакше, када сте ово Ваше сећање поделили са мном. Може бити да је и та девојчица тада била поносна на свој шорц, а ја то нисам умела да запазим. Ако тако поставим ствари, лакше се дише, чак и без оџачара грла.
razmisljam razmisljam 21:18 13.08.2011

Re: Cool

mlekac
dr.wagner


А беху и некакве фигурице и мајушне пластичне штипаљке у боји ( тада су још у употреби биле скоро искључиво дрвене ) у неком детерџенту у картонској кутији.
Па се морао прво истрести сав садржај из исте не би ли се видело шта је на дну. А мама тешко допуштала такву акцију.
Пада ми на памет Плави радион?
dr.wagner dr.wagner 21:31 13.08.2011

Re: Cool

Pozdrav gospođo R

razmisljam

Занимљиво како све у ствари зависи од тачке гледања на ,,проблем''.Значи, неко је због Факс крпица носио трауме из детињства, а неко се, опет, шепурио и кочоперио у њима.


-Jedno vrijeme sam kao klinac relativno dobro zarađivao (u odnosu na neki
prosjek) , a nisam se mogao "sa Dinarom sastati" ...
... i kako god računao ....uvijek malo !

-Onda mi je moj stari kazao :
"... imati novaca , nije stvar matemetike , već filozofije ..."

-Tako Vam je i ovo ... stvar aspekta


Wagner
razmisljam razmisljam 01:44 14.08.2011

Re: Cool

dr.wagner
Pozdrav gospođo R

-Jedno vrijeme sam kao klinac relativno dobro zarađivao (u odnosu na neki
prosjek) , a nisam se mogao "sa Dinarom sastati" ...
... i kako god računao ....uvijek malo !

-Onda mi je moj stari kazao :
"... imati novaca , nije stvar matemetike , već filozofije ..."

-Tako Vam je i ovo ... stvar aspekta

Wagner


Да, морам признати да сте у праву. Све је у оку посматрача. Тако да добро дође с времена на време с неким разменити мишљења, сагледати ствари из туђе визуре - могућност за међусобно разумевање се тиме рапидно повећава.
Чини ми се да бисмо томе требали да тежимо.
Колико успевамо и колико се чујемо?
Одговор зна само ветар...

Hansel Hansel 20:46 13.08.2011

Dete

R, pročitavši ovo, pomislio sam isto što je meni pre šest godina napisala jedna prijateljica u SMS-u:
Predivnu i pretužnu opservaciju si mi poslao.

Čuvam i danas tu poruku u mobilnom telefonu, pa - zahvaljujući datumu - nađoh i taj mejl kojima sam morao da pošaljem onima s kojima sam se tada dopisivao. Ni izbliza tako literarno lep kao tvoj tekst, ali, kad ga već nađoh - evo:
Dete

Ušlo je u autobus GSP-a danas, u Beogradu, kišnom i hladnom. Veselo, dobroćudno, radoznalog i čistog, a istovremeno pomalo odsutnog pogleda, u žutoj kabanici, sa žutim rancem za školske knjige, potrčalo i selo, radovalo se polupraznom autobusu i "osvojenom" mestu; uz veliki osmeh i živahnost, bezglasno je pozvalo dedu da sedne, tapkajući rukama po slobodnom sedištu. Nije hteo, ali gotovo da nije ni reagovao - ni mimikom dobroćudnog, ali nekako skamenjenog lica; sići će uskoro, shvatiću ubrzo... Pre nego da izađu (sedeo sam pored vrata) primetio sam na detetovim nogama crvene patike - desnoj je potpuno odvojen "đon" na prednjoj strani, tako da se vidi stopalo u čarapici...

Mi, 2005...


(10. 06. 2005.)
razmisljam razmisljam 21:39 13.08.2011

Re: Dete

Hansel
(10. 06. 2005.)


Ову твоју сличицу сам ,,урамила'' негде у кутку срца и сачуваћу је у својој горњој десној ладлици, јер, имала је твоја пријатељица право - предивна је и претужна.

Не знам зашто, потсетила ме је на оне патетичне постере са ликовима деце са сузама у очима са краја седамдесетих и почетка осамдесетих ( ако ме сећање не вара ), који су били кич али су некако умели да дирну.И хвала ти на комплиментима за текст.

Hansel Hansel 21:57 13.08.2011

Re: Dete

Pa, zasluženi su (komplimenti)!

Ovo dete nije plakalo, nije bilo direktno tužno. Ono je nekako bilo životno, borilo se. (Ali, da, i ove slike imaju svoju priču.) Zanimljiv je, ali i potresan taj dečji entuzijazam, te dece koja evidentno nisu u ravnopravnoj poziciji s drugom...

Neki su mi pričali da se đon možda odlepio tog dana, u školi. Možda. Ja sam napisao kako mi je sve to izgledalo, mislim da sam objektivno sledio tok svoje percepcije. Bilo je u tom detetu nešto posebno, ta inicijativa, ta nevina borba za svoje mesto i za mesto nekoga koga voli. Bilo je i nešto u tom dedinom neodazivanju na poziv, bez obzira na skori silazak.

No, pomišljam sada kako danas možda ne bih to video, ne bih gledao na taj način, ne bih primetio sve te detalje, ne bih možda imao impuls da pošaljem mejl. I - osećam se zbog toga osiromašeno. Da li sam se umorio, da li smo sve manje osetljivi jer sve ovo suviše dugo traje a kraj se ne nazire?
abrasax abrasax 23:35 13.08.2011

Re: Dete

Не знам зашто, потсетила ме је на оне патетичне постере са ликовима деце са сузама у очима са краја седамдесетих и почетка осамдесетих ( ако ме сећање не вара ), који су били кич али су некако умели да дирну.


Meni su i porculanske lutke iz tog vremena ostale u sećanju:

[url=http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQhKuG87P02fUTgeDIGBg3XNYD4PW0EfnkETPrlZEawTUbRHQO6][/url]

Istina, nisu se baš tako često mogle naći u izlozima. Možda sam ih u prestonici videla nekoliko puta. Izgledale su nekako nestvarno čudno, možda preterano životno. A imaju nečeg tajanstvenog, oduvek su me zanimale, izašle kao iz bakine priče. Volela bih da mogu da je čujem sad.

P.S. hvala ti za ovo podsećanje i za sliku. Ne znam kako ti, ali ja imam još neke takve koje čuvam, a nemam ni nameru da ih bacim. Drago mi je da sam ovo podelila sa tobom!
razmisljam razmisljam 23:45 13.08.2011

Re: Dete

abrasax


За сада само да лепо окачим твоју сличицу, да и остали могу да је виде, а остатак коментаришем накнадно. Не постизавам...

abrasax abrasax 00:48 14.08.2011

Re: DeteRazumem te razmišljam, koliko tek meni treba da napišem komentar, pokušavam i pokušavam. Znam da tebi to izgleda kao godine sporo. Jednom sam i uspela da dođem do njega i malaksala - od sreće! U stvari, dobro je što je tako - tada ne bih mogla ništa da ti odgovorim, tako sam bezveze sentimentalna - daš mi sliku i ja već gotova, pokošena, odo u nježnost i sentimente, zanemim.

Nego, sećaš se one priče, one ... što je postala veštica da bi došla do njega i letela na metli? Pa vezla inicijale koje niko nije video? Čula smeh iza leđa... Njegove glavobolje. Kako je bleda prolazila kroz zidove, sećaš se?

Beše to ta priča... Izvinjavam se na trolu, moderatorka
razmisljam razmisljam 01:59 14.08.2011

Re: Dete

Hansel
Pa, zasluženi su (komplimenti)!


И још једаред 'фала.

Ovo dete nije plakalo, nije bilo direktno tužno. Ono je nekako bilo životno, borilo se. (Ali, da, i ove slike imaju svoju priču.) Zanimljiv je, ali i potresan taj dečji entuzijazam, te dece koja evidentno nisu u ravnopravnoj poziciji s drugom...


Потресан је зато што брзо нестаје под теретом посвемашне изопштености који та деца треба да носе на својим плећима. Пречесто сам била у прилици да видим како се ти мали, кочоперни борци претварају у тихе, готово невидљиве сенке спремне да се повуку пред првим преким погледом или гласније изговореном речју.
Не може тај ентузијазам дуго да траје, ако нема шта да га охрабрује и подржи. На жалост, живот их веома брзо доведе у ,,ред'' и угаси им свако настојање и сваку наду.
Тако ствари стоје...
И тако би их требало мењати...

Bilo je u tom detetu nešto posebno, ta inicijativa, ta nevina borba za svoje mesto i za mesto nekoga koga voli. Bilo je i nešto u tom dedinom neodazivanju na poziv, bez obzira na skori silazak.


Оно о чему сам управо причала.
Деда се угасио...
Дете још има пламичак...
Докле ли ће да траје пре но што и њега неко сурово угаси?

No, pomišljam sada kako danas možda ne bih to video, ne bih gledao na taj način, ne bih primetio sve te detalje, ne bih možda imao impuls da pošaljem mejl. I - osećam se zbog toga osiromašeno. Da li sam se umorio, da li smo sve manje osetljivi jer sve ovo suviše dugo traje a kraj se ne nazire?


Умора свакако има. Али, ако си у себи однеговао крхку биљчицу емпатије, она пушта чврсто корење, и не да се лако ишчупати. Тако да мислим да би и данас приметио такву малу сличицу у пролазу. Сад, да ли би послао мејл, не знам. А можда би уместо тога написао блог.
Свакако би запамтио...

razmisljam razmisljam 03:01 14.08.2011

Re: Dete

abrasax

Razumem te razmišljam, koliko tek meni treba da napišem komentar, pokušavam i pokušavam. Znam da tebi to izgleda kao godine sporo. Jednom sam i uspela da dođem do njega i malaksala - od sreće! U stvari, dobro je što je tako - tada ne bih mogla ništa da ti odgovorim, tako sam bezveze sentimentalna - daš mi sliku i ja već gotova, pokošena, odo u nježnost i sentimente, zanemim.


Хвала ти на разумевању.
Изненадило ме колико је људи свратило, свима бих да одговорим, са свима да се поздравим, са сваким да разменим по коју реч. А сокоћало, к'о за инат, максимално се улењило и учитава спооорооо, као да намерно хоће да ми учини малу пакост.
Но, не дам се ја. Неће мене једна бесловесна машина да заустави у накани да се дружим на овом месту.
За стрпљиво чекање на одговор, само за тебе, једна новија порцеланска лутка, скоро као жива:P.S. hvala ti za ovo podsećanje i za sliku. Ne znam kako ti, ali ja imam još neke takve koje čuvam, a nemam ni nameru da ih bacim. Drago mi je da sam ovo podelila sa tobom!


Нема на чему.
Ако мислиш на лутке, порцеланске никада нисам имала, а пар оних обичних се још увек мота по кутијама са заборављеним дечијим играчкама
Ако мислиш на неке сличице из прошлости, имам их колико хоћеш - искрсавају ту и тамо сасвим ненадано извучене из заборава потпуно насумичним асоцијацијама.

Драго ми је што си то поделила са мном.
И што ,, daš mi sliku i ja već gotova, pokošena, odo u nježnost i sentimente, zanemim.'' . Волим када моје сличице покрену нешто у читаоцима.

Nego, sećaš se one priče, one ... što je postala veštica da bi došla do njega i letela na metli? Pa vezla inicijale koje niko nije video? Čula smeh iza leđa... Njegove glavobolje. Kako je bleda prolazila kroz zidove, sećaš se?

Beše to ta priča... Izvinjavam se na trolu, moderatorka


Не змам ту причу. Хоћеш ли да ми је испричаш? Сигурна сам да модераторка неће имати ништа против, а мени ће бити задовољство да је чујем.


kick68 kick68 03:41 14.08.2011

Re: Dete

Ovo dete nije plakalo, nije bilo direktno tužno. Ono je nekako bilo životno, borilo se.

Imala je svojevremeno Ivana Knezevic pricu o detetu iz autobusa. Nesto kao - na stanici je iz autobusa izasla zena cudnog izgleda. Vrata su se zatvorila, a neko dete je vrisnulo: Mama! Zaboravila je dete unutra. Zalepice se i ta cipela, nije ni vazno sto se odlepila.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana