Istorija| Literatura| Životni stil

Malo o Kninu i Kninjanima...

Drago Kovacevic RSS / 16.08.2011. u 19:45

Kako sam već najavio prije kojih mesec do dva, akcije "Udruženja bivših igrača i prijatelja NK "Dinara" iz Knina" na obeležavanju stogodišnjice njena postojanja, su krenule. Počelo je objavljivanje feljtona u zagrebačkim "Novostima" u susret tom jubileju. Kako smatram, da je u tome feljtonu sadržan značajan deo socijalne istorije kninskoga kraja, koja se ovde u Srbiji baš najbolje ne raspoznaje, iako u savremenom Beogradu živi najmanje sto hiljada Kninjana i njihovih potomaka, u više nastavka ću to plasirati...Naravno, to će uvek biti, nakon što "Novosti" objave nastavak.Monografija koju spremamo i dokumentarni film, biće mnogo opširniji i detaljniji, prosto, da se istorija ne može brisati. Pa ko voli, neka čita.... Za dozvolu da feljton objavljuem, nisam morao pitati, jer sam ja autor..Eto...Jezik kojim pišem je jezik moga kraja, a vjerovatno neću morati potvrđivati to koje sam nacije, jer znam da će biti takvih pitanja...

 

Početni udarac kninske “Dinare”

Feljton1.jpgKninska “Dinara” je sportski i sociološki fenomen koji vrijedi opisati . Treba odgovoriti na pitanje kako je jedan mali nogometni klub, iz maloga grada, gdje je uvijek bilo svega više nego novca, uspio da se kroz sto godina održi i da u tom periodu odigra preko 2.500 utakmica, postigne oko 3.000 golova, a da njen dres kroz vijek nosi više od 700 mladića, među kojima je bilo i asova svjetskoga formata.

Praška nogometna škola

Sportska enciklopedija Leksikografskog Zavoda Hrvatske “Miroslav Krleža”, bilježi da su 1906. godine “mladići u Kninu igrali uz Krku igru sa loptom”. Godine 1912. u lokalnim novinama “Crvena zastava” koje je pokrenuo stolar Parać, bilježi se da je osnovano Društvo za gimnastiku, sport, atletiku i loptanje. U istim novinama se spominje i to da se od 1911. godine u gradu igra hazena, ali o “fuzbalu” nema nikakvih naznaka.

Milan Amanović, sin kninskog trgovca i predsjednika kninske općine Dušana Amanovića, student trgovačke akademije u Pragu, dolazeći na ljetni raspust 1913. godine, donio je u svom prtljagu i kožnu nogometnu loptu. To nije prva lopta koja je stigla “pod tvrđavu”, ali je svakako najznačajnija. Amanović je “fuzbal” otkrio u Pragu gledajući Slaviju i bio je očaran tom igrom.

Po dolasku u Knin, u junu 1913. godine, okupio je grupu vršnjaka, prijatelja i susjeda. Među njima je bio i Nikica Tilić, koji je prethodne godine osnove nogometne igre savladao u Splitu. Uz Milana Amanovića i Nikicu Tilića, poseban entuzijazam za novu igru pokazivao je njihov vršnjak Ante Škarica, i moglo bi se reći da su oni zapravo bili pokretači prvih nogometnih utakmica koje su se igrale na Fratarskoj njivi, mjestu gdje se danas nalaze zgrada kninske opštine, suda i najveća osnovna škola.

Igralo su i na njivi Milakuša, koja danas ne postoji jer je davno nasuta, a na njoj izgrađena kninska teretna željeznička stanica. Kad su obučili dovoljno mladića osnovnim vještinama i pravilima nogometne igre, trojac, Amanović – Tilić – Škarica, odlučili su da osnuju klub i 29. jula 1913. registrovali su ga dajući mu zvučno ime – NK “Lav”. Za tu priliku su sašili i prve dresove, pa su igrali u tamnocrvenim majicama i crnim šorcevima.

Knin tada nije imao srednje škole i sva ta sportska mladež se početkom jeseni vraćala u mjesta školovanja. Njihovim odlaskom nogometna igra je zamirala do sljedećeg ljeta.

No, sljedećeg ljeta započeo je Prvi svjetski rat.

Gavrilo Princip, vršnjak kninskih fudbalskih pionira, sarajevski srednjoškolac, čiji je pradjed rođen u kninskom selu Polača (prezivao se Čeko), a koji se odselio u nedaleki Obljaj kod Bosanskog Grahova, pucao je na prestolonasljednika krune Habzburga, Franca Ferdinada i tako zapalio “bure baruta” što je preraslo u globalni, svjetski sukob.

U dokumentima nalazimo da su Milan Amanović i njegovi prijatelji 1915. godine odlučili da promjene ime kluba, pa su ga nazvali NK “Lastavica”.

Klub je dobio nove klupske boje i amblem. Lastavica je nosila crno bijele majice i crne šorceve, a kao rezervnu varijantu imala je bijele majice uz crne gaćice. Crno je simbolizovalo otmjenost, a bijelo čistoću. Takve klupske boje su zadržane sve do 1995. godine.

Odmah iza “Hajduka”

U vrijeme osnivanja prvog nogometnog kluba, grad Knin, odnosno njegova gradska jezgra, imala je tek dvije i po hiljade stanovnika. Uski građanski sloj činili su državni činovnici, zanatlije i trgovci. Živjelo je tu i nešto gradskog proleterijata, dok je malobrojno radništvo i brojno seljaštvo živjelo u okolini, na obodu grada. Uz sami grad su sela Kninsko Polje, Vrpolje, Golubić, Kovačić, Vrbnik, Potkonje, Biskupija, Markovac, Orlić, Žagrović i Oćestovo, gdje se nogomet također ubrzo “primio” i igrao.

Knin je, zahvaljujući željezničkoj prugi, koja je prošla prema Splitu 1888. godine, dobio dobru vezu sa svijetom i to se odrazilo na ukupan život mjesta. Muška djeca iz bogatijih familija odlazila su na školovanje van Knina, sve do Beča, Pešte, Praga i Bratislave. Kad bi ljeti dolazili na školske praznike, donosili su uvijek nešto novo i neobično. Zahvaljujući prometnoj povezanosti i omladini koja se školovala po svijetu, pratili su se trendovi u društvenom životu i nije slučajno da je upravo nogomet u Dalmaciji zaživio istovremeno u Splitu i Kninu, a onda se odatle proširio na druga mjesta u Dalmaciji. Knin je, naravno, bio uvijek manje značajan od Splita, pa se kroz tu relaciju može gledati i odnos “Hajduka” i „Dinare”.

Opravdano, “Hajduk” je dobio u nogometnoj historiji neusporedivo značajnije mjesto od onoga koje je dobila “Dinara”. Imao je veće mogućnosti za razvoj i postizao neusporedivo bolje rezultate.

Nogomet se širi

No, to ne umanjuje “Dinarine” zasluge u razvoju nogometa u Sjevernoj Dalmaciji, Lici i dijelu bosanske Krajine. Po uzoru na NK “Dinaru” nastao je čitav niz klubova u okolnim mjestima. Spomenimo drniški DOŠK, “Rudar” iz Siverića, NK “Velebit” iz Benkovca, “Uvac” i “Borac” iz Drvara, “Polet” iz Srba, NK “Velebit” iz Gračaca, “Jedinstvo” iz Donjega Lapca,”Visočicu” i “Radnik” iz Gospića, NK “Šator” iz Glamoča, FK “Krajišnik” iz Grahova. Da nogomet nije stigao u Knin tada kad je stigao, kasnio bi i u spomenutim gradićima još bar desetak godina. U prilog toj tvrdnji i zbog poređenja, dodajmo da je u Šibeniku, koji je veći od Knina, i sa značajnijom gradskom tradicijom, prvi nogometni klub (“Osvit”) registrovan tek 1932. godine, mada je osnovan 1923. i bio “Dinarin” drag partner i sportski rival.

Nogomet u Šibeniku kasnio je deset godina u odnosu na Knin. Prag je zapravo istinsko rodno mjesto nogometa u Dalmaciji, i bez praškog iskustva dalmatinskih studenata, istorija nogometa u Dalmaciji bi drugačije izgledala. (kraj prvog dijela)

 

 

Atačmenti

  • logo.doc / 10.5 / KB application/msword


Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:17 16.08.2011

Sportovi za pojedince

Mnogo su bolji od timskih, posebno kada se u okruženju korupcije dolazi do raznih "prepreka".
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:04 16.08.2011

Re: Sportovi za pojedince

srdjazlopogledja
Mnogo su bolji od timskih, posebno kada se u okruženju korupcije dolazi do raznih "prepreka".

O čemu ti pričaš....jesi uopšte pročitao tekst..
Ja po nekad mislim da si ti samo automat progamiran na reakcije kod nekih autora...
Takvo budalasto uopštene komentare, može pustiti samo automat...
Pa, da, za to te ne banujem...šta će mi ban za automat...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:23 16.08.2011

Re: Sportovi za pojedince

Drago Kovacevic
srdjazlopogledja
Mnogo su bolji od timskih, posebno kada se u okruženju korupcije dolazi do raznih "prepreka".

O čemu ti pričaš....jesi uopšte pročitao tekst..
Ja po nekad mislim da si ti samo automat progamiran na reakcije kod nekih autora...
Takvo budalasto uopštene komentare, može pustiti samo automat...
Pa, da, za to te ne banujem...šta će mi ban za automat...

Pa dobro, da preformulišem,

od savremenih, olimpijskih sporotova, koji je sport prvi dobio kakvo udruženje, ili značajnog predstavnika?

U tekstu ste naveli
Drago Kovacevic
Godine 1912. u lokalnim novinama “Crvena zastava” koje je pokrenuo stolar Parać, bilježi se da je osnovano Društvo za gimnastiku, sport, atletiku i loptanje.

Crvena zastava i fudbal...

Italijanski fazoni?



Drago Kovacevic
Milan Amanović, sin kninskog trgovca i predsjednika kninske općine Dušana Amanovića, student trgovačke akademije u Pragu, dolazeći na ljetni raspust 1913. godine, donio je u svom prtljagu i kožnu nogometnu loptu. To nije prva lopta koja je stigla “pod tvrđavu”, ali je svakako najznačajnija. Amanović je “fuzbal” otkrio u Pragu gledajući Slaviju i bio je očaran tom igrom.
...
Nogomet u Šibeniku kasnio je deset godina u odnosu na Knin. Prag je zapravo istinsko rodno mjesto nogometa u Dalmaciji, i bez praškog iskustva dalmatinskih studenata, istorija nogometa u Dalmaciji bi drugačije izgledala.

Šta li se zbilo sa Amanovićem?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:35 16.08.2011

Re: Sportovi za pojedince

Ej, hajde malo u šetnju....ti si više od provokatora...ti si automat provokator....
I kad se pojaviš pod nekim drugim nikom, kad se kloniraš, prepoznaću...
Ćao..i ne piši kad stigneš...
mrale54 mrale54 14:41 17.08.2011

Re: Sportovi za pojedince

Au ! Pa ti potpuno pogrešno procenjuješ čoveka !
On ti , lepo , postavi pitanje na PP , i - da tri moguća odgovora ! Zajedno sa istim pitanjem !
Znaš li ti koliko to štedi vremena ?
Ne moraš da kucaš , da razmišljaš šta da odgovoriš , da ... !
Tu osobinu treba ceniti ... cenim ... onako od oka ...
dali76 dali76 20:52 16.08.2011

loptu izNjemacke, pivo iz ceske,a boje?

Zanimlljivo je da je NK Hajduk/Pakrac ,osnovan 1919, pod imenom gradjanski isto nosio crno bjele dresove.
Mislim da znam odakle poznatom predsedniku FK Partizan ideja za crno bijelu boju.
Inace prvu loptu u Pakrac su donijeli Nijemci Tauber i Grinhut (iz Frankfurta), radnici „Slaveksa.
Gledajuci prve sastave pakrackog Hajduka , cini se da je tu ponajvise bilo Ceha I Nijemaca ; ovi prvi osnovali I pivovaru , tako da je starocesko pivo domaci brend tog kraja.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:01 16.08.2011

Re: loptu izNjemacke, pivo iz ceske,a boje?

dali76
Zanimlljivo je da je NK Hajduk/Pakrac ,osnovan 1919, pod imenom gradjanski isto nosio crno bjele dresove.
Mislim da znam odakle poznatom predsedniku FK Partizan ideja za crno bijelu boju.
Inace prvu loptu u Pakrac su donijeli Nijemci Tauber i Grinhut (iz Frankfurta), radnici „Slaveksa.
Gledajuci prve sastave pakrackog Hajduka , cini se da je tu ponajvise bilo Ceha I Nijemaca ; ovi prvi osnovali I pivovaru , tako da je starocesko pivo domaci brend tog kraja.

Pa hajde, napiši nešto o tome...možeš ti to...
Inače, najbolji igrač iz tvojih krajeva, za koga ja znam, je Ivica Olić...čini mi se da je iz Nove Gradiške..zar ne...
milisav68 milisav68 21:48 16.08.2011

Re: loptu izNjemacke, pivo iz ceske,a boje?

dali76

Mislim da znam odakle poznatom predsedniku FK Partizan ideja za crno bijelu boju.

Ne znaš, FK Partizan je dobio garnituru crno-belih dresova, nakon jednog turnira, od Juventusa.
Pošto su bili kvalitetniji od naših, rukovodstvo se složilo da se zadrže.
Tako možeš da nadješ sliku na internetu, FK partizan, pobednik kupa 1957.godine.

Tudjman je postao predsednik Sportskog Društva Partizan 1958.godine.


takanohana takanohana 22:24 16.08.2011

Re: loptu izNjemacke, pivo iz ceske,a boje?

milisav68
Ne znaš, FK Partizan je dobio garnituru crno-belih dresova, nakon jednog turnira, od Juventusa.
Pošto su bili kvalitetniji od naših, rukovodstvo se složilo da se zadrže.
Tako možeš da nadješ sliku na internetu, FK partizan, pobednik kupa 1957.godine.

A evo kako je Juventus došao do crno-belih dresova.
milisav68 milisav68 22:40 16.08.2011

Re: loptu izNjemacke, pivo iz ceske,a boje?

takanohana
milisav68
Ne znaš, FK Partizan je dobio garnituru crno-belih dresova, nakon jednog turnira, od Juventusa.
Pošto su bili kvalitetniji od naših, rukovodstvo se složilo da se zadrže.
Tako možeš da nadješ sliku na internetu, FK partizan, pobednik kupa 1957.godine.

A evo kako je Juventus došao do crno-belih dresova.




The club decided to find a new kit in 1903, they asked an English player at the club; John Savage if he could help, Savage had a friend in Nottingham who supported Notts County and sent to Turin the world famous black and white striped shirts which they have used ever since
paki_i_paki paki_i_paki 23:27 16.08.2011

donosioci

vidjesmo ko je donio loptu
a ko je donio čiviluk
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:17 17.08.2011

Re: donosioci

paki_i_paki
vidjesmo ko je donio loptu
a ko je donio čiviluk

Znamo da si pametan..Što se neprekidno trudiš to dokazivati...ne moraš...
escherichije_colic escherichije_colic 08:48 17.08.2011

još malo istorije fudbala

Kad je crnogorski kralj Nikola Petrović prvi put na Cetinju gledao fudbal, nije mu baš bilo najjasnije o čemu se radi pa pita nekog svog ađutanta da mu objasni "šta to rade ti đetići":

"Jel vidite ono đule gospodaru?" pita ga, misleći na fudbalsku loptu "E to đule treba da proćeraju kroz one dvije štice(stative)"

Gospodar se malo zamisli pa izda naređenje: "Dajte im svakome po jedno đule"

U zaseocima Katunske nahije, 30ih godina prošlog veka, postojala je specifična igračka pozicija, koja nije preživela turbulencije društveno-političko-sportskih zbivanja tog nemirnog stoleća. Bio je to 12. igrač u pravom smislu, u selu mog pokojnog đeda konkretno neki Čonjo Gospavin (sin Gospave) Njegova uloga se sastojala u tome da parkira konja pored terena i prati razvoj događaja. Ako domaći krenu da gube, Čonjo uleće na teren i toljagom rašćeruje protivničku odbranu, u nekoj vrsti nadrealnog hibrida fudbala i poloa. "I mi ti onda damo sto golova i odemo kući sve pjevajući"
mrale54 mrale54 14:29 17.08.2011

Ja bih jedno pitanje

Kažete u tekstu da - " ... iako u savremenom Beogradu živi najmanje sto hiljada Kninjana i njihovih potomaka ... " , pa meni , ali stvarno , bez ikakve ironije , pada na pamet - " pa Knin je bio veći od Niša ! "
Pitam ovo zato što sam neupućen u taj demografski podatak , iako sam svirao po hotelima u Lici ( Gospić itd . - da ne nabrajam ! ) početkom 80-ih i družio se sa ljudima iz tog kraja ( bez obzira na nacionalnost ! ) ?
Pozz.
bene_geserit bene_geserit 04:05 18.08.2011

u Beogradu živi najmanje sto hiljada

Drago Kovacevic
... iako u savremenom Beogradu živi najmanje sto hiljada Kninjana i njihovih potomaka ...

Ovako nesto me uvek razveseli.
Tako, kada odete u Toronto mozete da saznate da u njemu zivi najmanje sto hiljada srba i njihovih potomaka, ako odete u Cikago tu je vec cifra najmanje cetiristo hiljada i tako redom. Jos smesniji deo je da to isto (za gradove tipa Cikaga) tvrde i raznorazni drugi narodi - jednom je neko sabirao sve te cifre i dosao do toga da Cikago ima preko 50 miliona stanovnika. A kada bude popis kao srbi se u Torontu izjasne njih 10 hiljada ili vec koliko.
westvleteren westvleteren 10:24 18.08.2011

Re: u Beogradu živi najmanje sto hiljada

... iako u savremenom Beogradu živi najmanje sto hiljada Kninjana i njihovih potomaka


Ovo, zapravo deluje kao sasvim realan podatak.
Ja, na primer, spadam u kategorije Ličana i njihovih potomaka, Vojvođana i njihovih potomaka i Crnogoraca i njihovih potomaka. Zbog toga, kada se sve sabere i normalno je da ispadne više od ukupnog broja stanovnika.
jedna_jelena jedna_jelena 22:59 18.08.2011

A Kninjanke, :)?A Kninjanke, :)?

Potpuno subjektivna prema tekstu, ali stvarno je divandivan i bas je lepo sto ga evo i ovde.
Evo i mojih sazetih secanja: Vodio me tata na utakmice jos od kad sam mala bila. Nije bas da se mnogo secam, samo onoga sto sam se pravila vazna (a bogami i dalje je tako) sto sam se slikala sa nekim gostujucim igracima vecih klubova koji su bili bitni i u YU reprezentaciji. A sto se tice atmosfere u gradu, bila je takva da je svaki novi uticaj, ne samo fudbalski, bio dobro priman. I onda je to dovodilo do lancane reakcije. Verovatno je tako u vecini malih gradova, ali od ovoga sto sam imala priliku da dozivim, mogu da kazem da smo bili izuzetno otvoreni.

P. S. Je l' poznato nekome ime Miljan Amanovic? Znate odakle je, :)?Potpuno subjektivna prema tekstu, ali stvarno je divandivan i bas je lepo sto ga evo i ovde.
Evo i mojih sazetih secanja: Vodio me tata na utakmice jos od kad sam mala bila. Nije bas da se mnogo secam, samo onoga sto sam se pravila vazna (a bogami i dalje je tako) sto sam se slikala sa nekim gostujucim igracima vecih klubova koji su bili bitni i u YU reprezentaciji. A sto se tice atmosfere u gradu, bila je takva da je svaki novi uticaj, ne samo fudbalski, bio dobro priman. I onda je to dovodilo do lancane reakcije. Verovatno je tako u vecini malih gradova, ali od ovoga sto sam imala priliku da dozivim, mogu da kazem da smo bili izuzetno otvoreni.

P. S. Je l' poznato nekome ime Miljan Amanovic? Znate odakle je, :)?


jedna_jelena jedna_jelena 23:10 18.08.2011

Re: A Kninjanke, :)?A Kninjanke, :)?

Izvinjavam se zbog ovog poduplanog komentara, preko telefona ne mogu ni da ga izmenim. Drago, ako imate opciju za to, obrisite visak slobodno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana