Sport

Zašto štrajkuju španski fudbaleri...

Drago Kovacevic RSS / 19.08.2011. u 16:19

Pobeđuju i štrajkuju
Pobeđuju i štrajkuju
Gost na mom blogu je gospodin Dejan Ilić, fudbalski trener koji živi i radi u Valjadolidu - Španija, zemlji fudbala. Iz prve ruke možemo čuti šta to muči fudbalsku Španiju..



Štrajk!

 

Ono što se činilo nemogućim, obistinilo se. U Španiji, zemlji osvajača “Zlatnje boginje” sa poslednjeg Svetskog Kupa u fudbalu, lopta je, makar ovog vikenda prestala da se kotrlja. Tačnije nije ni počela, jer je početak prvenstva, zakazan za 21. Avgust, otkazan tj odložen. Mučni pregovori sindikata igrača ( Asocion Futbolistas Españoles - AFE ) i predstavnika Lige ( Liga de Futbol Profesional  - LFP ) nisu dali rezultat i otpočelo se sa štrajkom.  Za sada, otkazano je prvo kolo. Igrači ne samo da odbijaju da igraju, nego odbijaju i da treniraju i to 19., 20., 21. I 22.avgusta, dakle 4 dana uzastopce.

AFE najavljuje borbu do ispunjenja svih zahteva, a LFP potpuno odbacuje mogućnost da uopšte razmatra neke od njih.  I jedna i druga strana opisuju nastup suprotne strane kao veoma tvrd i rigidan.

 

Koji su to zahtevi koje zahteva sindikat igrača AFE?

 

Pre svega da se ukine primena “Ley concursal” u fudbalu ( kasnije o tome ). Zatim da se igračima redovno isplaćuju plate, odnosno da igrač kome tri meseca zaredom nije isplaćena plata, automatski postaje “slobodan igrač”, tj može da napusti klub bez obeštećenja. I na kraju, da klubovi osnuju fond iz koga bi se plaćalo igračima prema kojima klubovi ne ispunjavaju obaveze. LFP potpuno odbacuje formiranje fonda, jer klubovi ne žele da plaćaju i svojima i tuđima, tj da indirektno pomažu klubove koji duguju novac.

 

Da bi se razumela dubina problema, potrebno je vratiti se u sezonu 1994-95., kada je LFP, zbog neisplaćenih plata igračima, preselila Sevilju i Celtu iz prve u 2b ligu. Ta odluka je izazvala gnev navijača ovih klubova, koji su danima protestvovali na ulicama, tražeći da se odluka povuče i da Sevilja i Celta, klubovi sa velikom tradicijom, nastave da se takmiče u prvoj ligi, što su svojim rezultatima i zaslužili. Nakon ozbiljnih pritisaka od strane uprava gradova Sevilje i Viga, kao i pokrajina Andaluzije i Galicije, LFP je konačno popustila i povukla svoju odluku, tako da će sledeća sezona, 1995-96., ostati zabeležena kao sezona u kojoj se u prvoj ligi takmičilo čak 22 ekipe, umesto uobičajenih 18. Pravda je, bar iz ugla navijača, zadovoljena, ali su posledice ostale. Mnogi klubovi, suočeni sa preseljenjem u niži rang ( propis LFP kaže da ukoliko klub nije u mogućnosti da isplati sva svoja dugovanja iz prethodne sezone do 31.jula tekuće godine, automatski se spušta dve ranga niže ), su se sa pravom pozivali  na presedan sa Seviljom i Celtom.

 

Fudbal je, posebno u Španiji, mnogo vise od same igre, ali i još mnogo više od obične privredne delatnosti kao što je, recimo, proizvodnja keksa ili nameštaja. Međutim, kako su se zakoni tržišta menjali, tako se, u fudbalskim sporovima, sve češće primenjivala praksa iz privrede.

“Ley concursal” ili zakon koji firmama koje proglase bankrot, pomaže da ponovo “stanu na svoje noge”, počinje da se primenjuje i u fudbalu od 2004. godine, kada se FK Las Palmas prvi put pozvao na njega. Po tom zakonu, država Španija, uvodi meru prinudne uprave u firme koje su u bankrotu sa prioritetnim zadatkom da se nastavi sa privrednom delatnošću, pre svega uz strogu kontrolu troškova. Pošto se firma oporavi, sledi vraćanje dugova. Zakon počinje obilato da se primenjuje i desetine klubova zahvaljujući njemu, uspeva da opstane i ostane, tj uspeva da izbegne selidbu u niži rang iako  po propisima LFP, to mora da se desi. Ley concursal je, a to pravnici umeju bolje da objasne, zakon koji je iznad propisa LFP  i onog trenutka kada se klub pozove na njega, prestaju da važe propisi LFP.

U Španiji postoji izreka: “ Echa la Ley, echa la trampa.”, odnosno “ Gde postoji zakon, postoji i rupa ( bukvalno, trampa = prevara ), pa sve više i više i sve  češće i češće, klubovi zloupotrebljavaju ovaj propis i planski ulaze u dugove da bi u jednom momentu proglasili bankrot i pozovu  se na Ley concursal. Tada država postavi administratora, koji kontroliše troškove, ali ne sprečava dalju deltatnost kluba, naprotiv, pomaže je tako što zajedno sa starim rukovodstvom koje je i dovelo do bankrota, dovodi nove igrače i potpisuje nove ugovore ( jer je to način na koji može da se ponovo oživi “privredna delatnost”, odnosno ostvare rezultati koji će pomoći klubu da iziđe iz problema ). Stari dugovi se rešavaju tako što se igrači dovedu u situaciju “uzmi ili ostavi”, tj ponudi im višestruko smanjenje duga sa jedne strane, ili dugo suđenje sa neizvesnim krajem, jer na kraju klub ipak može  potpuno da se ugasi, a tada se dugovi, naravno, brišu. Bojeći se da će ostati bez ičega, igrači obično prihvate “nepristojnu” ponudu i klub se relativno lako i relativno brzo reši dugova. Na taj način oštećeni su igrači i treneri, ponekad i za milionske evro iznose,ali  i drugi klubovi od kojih su  kupovani  ti isti igrači, ponekad i za iznose od vise desetina miliona evra. I sve bude po zakonu. Iza kluba stoji država sa svojom administracijom i dodao bih, dobrom namerom, a staro rukovodstvo koje se ponaša kao da se ništa nije desilo, nastavlja da radi, često na isti način. Postoje klubovi, na primer Hercules iz Alicantea, koji se u poslednjoj deceniji čak tri puta pozivao na Ley concursal i tri puta uspevao da se izvuče “samo” sa državnim administratorom. Koliko je para nestalo u pukotinama izazvanih ovakvim potresima, teško se može precizno utvrditi, ali sigurno je brojka jako velika.

 

Primena Ley concursal u fudbalu je, dakle,  glavni “kamen spoticanja” zbog koga igrači prve i druge lige ovih dana štrajkuju. Pokušavaju da se zaštite od pohlepe raznoraznih mešetara. Pokušavaju da dobiju ono što im je garantovano ugovorom.

 

Naravno, postoji I druga strana, a to su klubovi, pre svih oni  koji plaćaju redovno. Njihovi argumenti su isto tako jasni. Manje od 20% igrača ima problema sa dugovanjima, to je manjina i  oni, uredne platiše, neće da budu taoci manjine, a pogotovo ne onih koji su i doveli do ovoga: raznoraznih predsednika, menadžera, finansijera, direktora klubova. Fond ih pogotovo iritira, jer ga oni shvataju kao način da se pomažu oni koji varaju igrače koristeći rupe u zakonu.

Celu situaciju dodatno komplikuju kvalifikacije za Evro kupove koje igraju Villareal, Sevilla, Athletic Bilbao I Athletico Madrid i netreniranje od četiri uzastopna dana bilo bi katastrofalno po njih. Na primer FK Villareal, je u sredu 17.08.izgubio prvu utakmicu kvalifikacija za Ligu Sapmiona od danskog Odensea, rezultatom 1-0. Svojom igrom ipak je pokazao da je veliki favorit u revanšu koji se igra već u utorak, međutim, ukoliko ne bi trenirali u petak, subotu, nedelju i ponedeljak, a šta traži sindikat igrača AFE, skoro da ne postoje šanse da se kvalifikuju. Time gube, kako se procenjuje, oko 25 miliona evra. Njihov predsednik je svaki dan u medijima pozivajući na razum, pogotovo kad je u pitanju njegov klub, jer on godinama redovno plaća sve svoje obaveze prema igračima I trenerima.

 

U celoj ovoj zbrci postoji i treća strana koja mudro ćuti, ali koje će, veoma je izvesno, najviše profitirati. Naime, televizija već godinama pokušava da privoli klubove da se utakmice igraju i tokom Božićnih praznika, kao recimo u Engleskoj, jer je tada veoma visoka gledanost, ali to do sada nisu uspevali. Ovim štrajkom, prvo, odloženo kolo će se, već je odlučeno, igrati 27/28.decembra, dakle tokom Božićnih praznika. Teoretičari zavere, kao argument navode i to, da će se zahvaljujući televiziji, ove godine prvi put, desiti nezamislivo. Neke utakmice španskog prvenstva će se igrati u prepodnevnim terminima, a sve zbog velikog i važnog tržišta na dalekom istoku, gde je španski fudbal veoma popularan. Zbog vremenske razlike, Kinezi  I Japanci ne mogu da gledaju utakmice koje se igraju u uobičajeno vreme, već im je potrebna promena termina. Dakle televizija je pokazala da ima veliku moć, toliku da Real ili Barcelona zbog TV prenosa koji Kinezi I Japanci debelo plaćaju, počinju svoje utakmice u 11 ili 12h prepodne. Zašto onda ne bi imala moć da svojim uticajem odloži početak prvenstva za nedelju ili dve dana.

 

Upućeni tvrde i to, da je sindikat igrača AFE, samo hteo da pokaže da ima moć da zaustavi fudbal u Španiji, pogotovo zato što su nakon izbora prošle godine, došli mladi i agilni ljudi na čelu sa agilnim Luisom Rubialesom ( bivšim igračem Levantea, za koga zlobnici pričaju kako je svojevremeno bio umešan u neku aferu nameštanja utakmica ), smenivši  “savet staraca” koji je decenijama vladao sindikatom bez ikakvih konkretnih akcija. U prvoj godini svoje vladavine sindikatom, uspeli su da udare vruć šamar LFP i sebe promovišu kao ozbiljnu političku pretnju u budućnosti.

 

Na sreću, fudbal će se, sasvim izvesno, sledeće ili one tamo nedelje, iz sudnice, preseliti na stadione gde mu je i mesto. Tražiće se karta vise, deliće se autogrami, navijaće se, radovati i tugovati. Igrači će demonstrirati veštinu koja nas ponekad ostavlja bez daha, ponekad razljuti, ponekad nasmeje, ali će samo retki znati da se igra nastavlja i kad se reflektori pogase, kad se skinu kopačke i dresovi. Za mnoge tek tad počinje borba, borba za sopstvenu egzistenciju u kojoj protiv sebe imaju protivnika daleko moćnijeg od njih samih. Teren na koji tada izlaze, za njih je nepoznat, mračan, tajanstven. Na tom terenu ih je lako pobediti. Na tom terenu, nema publike, nema sudija, nema čak ni lopte. Faulovi su sastavni deo igre, a oni sa ledja su neizbežni i ne kažnjavaju se. Zbunjeni, tražiće pomoć, podršku, ali umesto saigrača, pojaviće se menadžeri, advokati, raznorazni savetnici, neki dobronamerni, neki ne. Majstori tada postaju učenici, a učenici, uvek će ostati samo učenici. Bar dok se reflektori ponovo ne upale.



 

Atačmenti



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:58 19.08.2011

Dejane...

Šta je sa tvojim klubom...
Ako ne želiš pričati o organizaciji, kaži nešto o sportskim ambicijama...
jedi-knight jedi-knight 17:11 19.08.2011

Re: Dejane...



Ulazak u prvu ligu.
Prosle godine, zauzeli su sedmo mesto u Segundi i u Play offu su ispali od Elchea.
Ove sezone su promenili trenera. Doveden je Miroslav Djukic, zadrzana je stara ekipa, pojacana sa par dobrih igraca i sa velikim ambicijama ulazimo u takmicenje.
Valladolid je klub sa velikom prvoligaskom tradicijom i uz La Corunju, Celtu, Almeriju, Herez i Hercules, vazi za velikog favorita za ulazak u Primeru.
abrasax abrasax 20:09 19.08.2011

Re: Dejane...

Valladolid je klub sa velikom prvoligaskom tradicijom i uz La Corunju, Celtu, Almeriju, Herez i Hercules, vazi za velikog favorita za ulazak u Primeru.


Pozdrav tvojoj ekipi jedi-knight. Pretpostavljam da imate tremu pred veliki nastup? Za Primeru
jedi-knight jedi-knight 20:15 19.08.2011

Re: Dejane...

Treme nema. Ipak su to igraci sa dugackim prvoligaskim stazom, a sto se mene tice, bilo je i vecih iskusenja

loader loader 23:59 20.08.2011

Re: Dejane...

abrasax
Pozdrav tvojoj ekipi jedi-knight.


jedi-knight jedi-knight 00:34 21.08.2011

Re: Dejane...

Pozdrav mojoj ekipi i od mene.
Nadam se da sprovode plan koji su dobili, iako strajkuju
karabasbarabas karabasbarabas 17:29 19.08.2011

Steta sto kod nas nema takav zakon

Ala bi bilo ugradnje. Osecam da bi Ley concursa bio novi lex specialis fudbalskih radnika.
A opet, voleo bih da imamo tako bogatu drzavu da se ima i za pomoc klubovima.

Doduse, imamo i mi svoje probleme.

Ovako to susjedi gledaju, kod njih je slicno.

abrasax abrasax 20:17 19.08.2011

Re: Steta sto kod nas nema takav zakon

Osecam da bi Ley concursa bio novi lex specialis fudbalskih radnika.

Učen si karabaskarabas. Ja ću ti samo reći dobrodošao, a domaćin će, ako ga ima, nešto više o fudcbalu.
jedi-knight jedi-knight 20:19 19.08.2011

Re: Steta sto kod nas nema takav zakon

Domacin ili gost?
abrasax abrasax 20:55 19.08.2011

Re: Steta sto kod nas nema takav zakon

Domacin ili gost?


Ti si, jedi, rekao da liga još nije počela, a ti već igraš! Šta su ti ovo "visinske pripreme"?
jedi-knight jedi-knight 20:56 19.08.2011

Re: Steta sto kod nas nema takav zakon

abrasax abrasax 21:43 19.08.2011

Re: Steta sto kod nas nema takav zakon

Doduse, imamo i mi svoje probleme.


Imamo. Meni Lay concursal deluje kao nametanje "odozgo" rešenja koje je štetno i po klubove i po igrače. Pri tom, očiogledno, otvara vrata neviđenom mešetarstvu u privredi. Dosta mi je takvih manipulacija i gušenja privrede.


Ipak, niti je moj stil, niti ubeđenje, niti mislim da bi se time nešto postiglo, ako bismo jedni drugima nametali rešenja i ucenjivali. Moje je da jasno izrazim svoje negodovanje, a za civilizovanog čoveka - dosta.
jedi-knight jedi-knight 21:50 19.08.2011

Re: Steta sto kod nas nema takav zakon

Ali taj zakon se primenjuje samo kad je firma vec bankrotirala. Tacno je da otvara vrata mesetarstvu, ali izvorno, on ima ulogu da oporavi firmu. Problem je sto se dobra namera drzave zloupotrebi tako sto se svesno gura firma ( u ovom slucaju klub ) u bankrot, a zatim poziva na taj zakon koji klubovima omogucava da ne ispadnu u nizi rang zbog dugova. Da postoji poseban zakon koji regulise sporove konkretno u fudbalu, sigurno bi to bilo drugacije regulisano. Zato i strajkuju uostalom.
doloreshaze doloreshaze 17:40 19.08.2011

hvala

na detaljnom objasnjenju. Citala sam nesto o tome na ovde ali posto mi spanski nije bas najjaca strana uspela sam da shvatim o cemu se radi samo u glavnim crtama. Zanima me samo jos ovo: Kazete da je zakon u fudbalu prvi put primenjen 2004. Jesu li te godine nekako promenili pravni status klubova (sto je omogucilo pozivanje na taj zakon, i kakav im je pravni status inace?), ili je mogao biti primenjen i ranije samo se niko nije setio? Nadam se da nisam mnogo zakomplikovala.
Pozdrav
jedi-knight jedi-knight 17:56 19.08.2011

Re: hvala

Klubovi su u Spaniji registrovani kao Sociedad Anonima Deportiva ili SAD ( kod nas bi to bilo DOO mislim ), a liga ( LFP ) kao privatno preduzece.
Pretpostvaljam da je nadjen model da se zakon iz privrede primeni u sportu bas na osnovu ovakvog nacina registracije klubova i lige, a mozda se jednostavno smatra da je sportska delatnost kao i svaka druga i da je svaki zakon primenjiv.
U svakom slucaju i dobar zakon, ako se zloupotrebi, donese sa sobom mnogo toga loseg.
doloreshaze doloreshaze 18:03 19.08.2011

Re: hvala

Da jasno mi je, ako je liga ''privatnik'' nema dileme oko primene zakona.

Posto zivite tamo (na cemu neizmerno zavidim), zanima me kakve su reakcije obicnog naroda na strajk?
jedi-knight jedi-knight 18:10 19.08.2011

Re: hvala

Za sada nema posebnih reakcija jer nekako svi osecaju da strajk nece dugo trajati. Drugo, avgust u Spaniji je vreme kada niko ne razmislja ni o cemu, osim o odmoru, tako da verujem da jos nisu ni svesni sta se desava, ali ako potraje, kazu da bi ljudi sigurno izasli na ulice.
Fudbal je ovde sastavni deo zivota ljudi i nemoguce je i zamisliti situaciju da se ne igra.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:13 19.08.2011

Re: hvala

jedi-knight
... dobar zakon, ako se zloupotrebi...

Mišljenja sam da zakon može biti loš po dva osnova:
1. Ne upotrebljava se, neprimenljiv je,
2. Upotrebljava se, ali se primenjuje različito, nejednako.

Banke-poverioci, 100% zaštita duga?
Fudbaleri-poverioci, otpis dela duga.
Dakle tačka 2.

Rekao bih da je otpis dela duga realno primeniti, ali i da pozicija banaka "preliva" taj otpis dole, u većem procentu nego što bi bilo da je zakon primenjen i na banke, državu.
jedi-knight jedi-knight 18:17 19.08.2011

Re: hvala

Fudbaleri poverioci mogu da ne prihvate otpis dela duga i da sudski traze svoj novac, ali vecina zeli da izbegne sudjenje, pogotovo ako ima i dalje ugovor sa klubom u kome igra. Klub tada ima raznorazne mogucnosti da vrsi pritisak na igraca i igrac, pogotovo ako je mladji tj na pocetku karijere, gleda da to izbegne.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:29 19.08.2011

Re: hvala

Znači, država u ovom slučaju ne uzima u zaštitu poverilaca, jer je slabiji?
Kada je poverilac jaci, njemu nije potrebna zaštita pravnog, sudskog sistema.

Ovde se izvršna vlast umešala (prinudna uprava, možda čak i sudska), te je izgubila podsticaj zaštite u sporu, preuzela ulogu jačeg.
abrasax abrasax 20:13 19.08.2011

Re: hvala

liga ( LFP ) kao privatno preduzece.


Mislim da upravo iz ovog sektora dolaze komplikacije po lepotu španskog fudbala (ništa gore od onog smaračkog tegljenja igre u rezance ili sekcanja lopti).
jedi-knight jedi-knight 20:17 19.08.2011

Re: hvala

Zanimljiv pristup
abrasax abrasax 20:24 19.08.2011

Re: hvala

Jesu li te godine nekako promenili pravni status klubova (sto je omogucilo pozivanje na taj zakon, i kakav im je pravni status inace?)


Zdravo, doloreshaze! Pa, pravni status je "inače" - do sledeće promene.

ili je mogao biti primenjen i ranije samo se niko nije setio?


Ovo je meni preteško - možeš li da preformulišeš?
abrasax abrasax 20:28 19.08.2011

Re: hvala

Drugo, avgust u Spaniji je vreme kada niko ne razmislja ni o cemu, osim o odmoru


Lep opis, nekako mi donosi dah morskog vazduha. Digresija: kakvo je vreme u Španiji?

Nismo se sretali do sad, pa sam počela malo klišetirano. Ne bih da pravimo "klizeće startove" zbog brzopletosti. To može biti neprijatno po obe strane. Nadam se da ne smeta?
abrasax abrasax 20:30 19.08.2011

Re: hvala

Klub tada ima raznorazne mogucnosti da vrsi pritisak na igraca i igrac, pogotovo ako je mladji tj na pocetku karijere, gleda da to izbegne.


Prirodno i sasvim prihvatljivo, bar za mene, to što pričaš.
jedi-knight jedi-knight 20:33 19.08.2011

Re: hvala

Kod mene vec danima sparno. Iznad 38 preko dana, ne ispod 30 nocu. Nema vetra, nema oblaka, nema vazduha.
abrasax abrasax 20:36 19.08.2011

Re: hvala

Kod mene vec danima sparno. Iznad 38 preko dana, ne ispod 30 nocu. Nema vetra, nema oblaka, nema vazduha.


Ona "ljiga - liga" od vremena? Važno je da igra nije takva!

Nazire li se ko da tu neke stvari dovede u red? Neko ko bi zaštitio prava igrača? Zamisli da neko tri meseca ne prima platu, a da nema pravo ništa da kaže!
jedi-knight jedi-knight 20:37 19.08.2011

Re: hvala

Vec sam zaboravio sta je to "ljiga-liga"
abrasax abrasax 20:45 19.08.2011

Re: hvala

ec sam zaboravio sta je to "ljiga-liga"


"Prima" je onda malo za tebe!
abrasax abrasax 21:47 19.08.2011

Re: hvala

Znači, država u ovom slučaju ne uzima u zaštitu poverilaca, jer je slabiji?
Kada je poverilac jaci, njemu nije potrebna zaštita pravnog, sudskog sistema.


Zar izvršna vlast nije deo državnog aparata? Na stranu to. Kako to: kad treba da zaštiti slabijeg, onda je država jaka? A kad je država jaka - onda je to "prinudna uprava"?
abrasax abrasax 22:05 19.08.2011

Re: hvala

Pozdrav


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:08 19.08.2011

Re: hvala

Pa... Zaštita ugovora, poverilaca, jedan je od zadataka države.
Da li "slabija", ili "jača" ugovorna strana, ne bi trebalo da je bitno. Međutim, u ovom slučaju, preuzimaju klub, smanjuju troškove na štetu igrača, i prodaju ga ponovo (?), te im je, u nuždi, potreban novac (državi), te to prolazi bez penala za klub, jer bi to smanjilo cenu kluba. Znači, rade protiv ugovorne strane, u svoju korist. Podstiču klubove sa sklapaju prevarantske ugovore, da ne isplaćuju igrače. Ne znam kako vlasnička struktura, sponzorstvo, izgleda u es? Proizvode pravnu nesigurnost koja će rezultirati odlaskom igrača u pravno sigurniju ligu, sa verovatno manjim, ali pouzdanijim plaćanjima.
jedi-knight jedi-knight 22:13 19.08.2011

Re: hvala

Proizvode pravnu nesigurnost koja će rezultirati odlaskom igrača u pravno sigurniju ligu, sa verovatno manjim, ali pouzdanijim plaćanjima.


To je tacno, jedino sto svi hoce bas u Spaniju. To je ipak najvaznija fudbalska pozornica na svetu.
Postoji podatak, koji nisam napisao u tekstu, da je prosle godine u Evropi bankrotiralo 23 kluba, od toga 22 u Spaniji i ni jedan nije preseljen u nizi rang. To isto govori o zloupotrebi zakona i strajk je izgleda bio neminovan. Veoma me zanima na cemu ce sve da se zavrsi
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:29 19.08.2011

Re: hvala

Vidite, ja zaista ne pratim fudbal, i nemam pojma o istom.
Ono, o čemu sam razgovarao sa prijateljima, povodom fenomena Barsa, bilo je to da li je španski fudbal preinvestiran, mehur, balon. Čitao sam neku knjigu u vezi sa usa football, no to beše davno. U knjizi autor objašnjava vezu monetarne ekspanzije i sporta, i malverzacija koje se javljaju pri tome. Kaže da je to vid transfera, prenosa vrednosti.
Eto, zanimljiv bi bio sledeći podatak:
lige sa najplaćenijim igračima u proteklih nekoliko godina, u okviru toga maksimumi, i ukupni fondovi, pa uporedo se da videti lista država sa finans problemima.

Osim "planetarnih" klubova, ostali će se svesti na meru svog tržišta. Pa ako je Es siromašna, ne može jedan klub biti bogat preko mere, bez veze sa okolinom.
abrasax abrasax 22:56 19.08.2011

Re: hvala

Vidite, ja zaista ne pratim fudbal, i nemam pojma o istom.


Neka mi bude dozvoljeno da kažem: volim vitešku igru i u tom smislu mi je i fudbal zanimljiv. Ne mislim da je greh to što ne poznajem špansku ligu previše, mene u našoj priči zanimaju principi poslovanja i primene prava, nastojim sebi to da rasvetlim, a samim tim se nadam i da će drugima biti od koristi. Zamislite kad bi naši socioekonomski odnosi bili uređeni na način takve jedne igre koju bismo pratili na TV-u? Da nam gledanje omiljenih utakmica ne bude samo navijanje u hajkačkom zanosu, već nam govorilo nešto o tome kakvi smo mi? Zar to ne bi trebalo da bude više od igre?

Dodajem - ako insistirate na tome da ne mogu pisati ovako "nezavisno od činjenica", podsetiću vas da nisam ni u kakvoj obavezi prema blogu da to i činim. Ali, ako bih time uznemirila javnost, to bi bilo nešto protivno mojim principima i ne bih želela da se to desi. Onda mi dajte bar dan da svoju priču učinim "interesantnijom".
jedi-knight jedi-knight 23:00 19.08.2011

Re: hvala

Zamislite kad bi naši socioekonomski odnosi bili uređeni na način takve jedne igre koju bismo pratili na TV-u?


Ali to je, ipak, samo igra.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:08 19.08.2011

Re: hvala

Jeste samo igra, ali kada čovek posmatra sportistu na terenu, a reč sport vezuje se i za ferplej, poštenje, dobru volju, stvara se jedan ambijent izgaranja u igri, ma koja ona bila, ali i držanja granica čovečnosti. Verujem da na to Abra mislite?
abrasax abrasax 23:15 19.08.2011

Re: hvala

Ali to je, ipak, samo igra.


A ovo su, šta ćemo, samo reči.
jedi-knight jedi-knight 23:17 19.08.2011

Re: hvala

Jeste samo igra, ali kada čovek posmatra sportistu na terenu, a reč sport vezuje se i za ferplej, poštenje, dobru volju, stvara se jedan ambijent izgaranja u igri, ma koja ona bila, ali i držanja granica čovečnosti.


U tome i jeste stvar. Omoguceno nam je da posmatramo sportistu na terenu iz desetak uglova i to u svim mogucim stanjima: pobede, poraza, patnje, radosti, bola, suza, histerije, trijumfa, poraza... Zamislite na trenutak sebe u svim tim stanjima i zamislite da sve to posmatra uzivo milioni ljudi.
Ni ne pomisljam da branim primere krajnjeg primitivizma i nemorala, ali i medju najvecima ima takvih

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:22 19.08.2011

Re: hvala

jedi-knight

Da... Verovatno zato i ne pratim... Izgubio se osećaj za privatnost, a sportista je postao Idol, pa mu greške više nisu dozvoljene. Uzajamni gubitak čovečnosti, i gledaoca, i igrača?
Tužno.
abrasax abrasax 23:25 19.08.2011

Re: hvala

stvara se jedan ambijent izgaranja u igri, ma koja ona bila, ali i držanja granica čovečnosti.


Postoji taj "efekat izgaranja" i mene zanima koji će to klub moći slobodno da stane u odbranu prava igrača?
jedi-knight jedi-knight 23:30 19.08.2011

Re: hvala

Postoji taj "efekat izgaranja" i mene zanima koji će to klub moći slobodno da stane u odbranu prava igrača?


Kojih prava?
abrasax abrasax 23:35 19.08.2011

Re: hvala

Zamislite na trenutak sebe u svim tim stanjima i zamislite da sve to posmatra uzivo milioni ljudi



Ljudi su važniji od reči, slažem se. Svako grčevito držanje principa stvara tenziju. Tvoja je primedba poučan primer fer-pleja.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:38 19.08.2011

Re: hvala

Imovinskih prava, ugovorom mu je zajemčena imovina, dobit, razmena, deo proizvoda. To mu uskraćuje onaj koji bi trebalo da mu pomogne, jemči, štiti ga. Država.


Pa klub i igrač su u ovom sporu suprostavljene strane.
abrasax abrasax 23:40 19.08.2011

Re: hvala

Kojih prava?


"Složena i neistražena materija nauke o socijalnom radu" M. Petričković
jedi-knight jedi-knight 23:41 19.08.2011

Re: hvala

Pa klub i igrač su u ovom sporu suprostavljene strane.


Pre bih rekao: predsednici klubova, menadzeri i ostali likovi iz senke sa jedne i svi oni koji se nadju na njihovom putu lake zarade sa druge strane, su suprostavljenje strane.
Oni se samo kriju iza imena kluba
abrasax abrasax 23:48 19.08.2011

Re: hvala

vi oni koji se nadju na njihovom putu lake zarade sa druge strane,


Možda ovo nije pravi znak. On je, zapravo, ironičan, koliko i izraz pomoći fudbaleru "da stane na svoje noge". Iz nemoći.
jedi-knight jedi-knight 23:50 19.08.2011

Re: hvala

vi oni koji se nadju na njihovom putu lake zarade sa druge strane,



kolateralna steta...nije strasno. Moglo je i gore

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:53 19.08.2011

Re: hvala

Upravo taj čovek iz US o tome pisao. BANKE. Krediti. Veza uprava(izvršna vlast, u us lokalna)-banke-uprava klubova.
Ne bankrotiraju klubovi zbog igrača, već zbog poskupelih kredita. A poverioci se tretiraju različito, jer su banke pojedinačno najveći potražioci.
jedi-knight jedi-knight 00:01 20.08.2011

Re: hvala

Ne bankrotiraju klubovi zbog igrača, već zbog poskupelih kredita. A poverioci se tretiraju različito, jer su banke pojedinačno najveći potražioci.


Plasim se da je u ovom slucaju istina malo drugacija.
Klubovi kupe igraca od nekog kluba. Naravno, dogovore se da isplata bude u ratama jer je obicno u pitanju iznos od nekoliko stotina hiljada, do nekoliko miliona evra. Istovremeno, klub se sa tim istim igracem dogovori za njegovu platu koja je takodje velika. Igrac potpise ugovor i time postaje "vlasnistvo" kluba koji ga je kupio.
Rate i plate se po pravilu ne isplacuju, klub ulazi u sve vece i vece dugove i u jednom trenutku proglasi bankrot.
Nema kredita, nema banaka, odnosno nema u tolikoj meri....samo odnos klub-klub i klub-igrac
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:07 20.08.2011

Re: hvala

Ok. Svakako poznajete situaciju bolje od mene. Ja čitao par knjiga, i to je sve što znam o tome.
A Vaš klub, uprava? Jesu li pošteni ljudi? Žale li se na malverzacije drugih, "uspešnijih" klubova?
jedi-knight jedi-knight 00:11 20.08.2011

Re: hvala

Za sada je sve ok, mada sam ja potpisao ugovor pre nesto vise od mesec dana. Sa prethodnim klubom sam na sudu.
Opet kazem, nije to pravilo, manje od 20% ima te probleme, ali Spanija je generalno u krizi, pa se moze ocekivati da ce se taj procenat povecati.
Mozda ovaj strajk donese neki boljitak, ko zna.
doloreshaze doloreshaze 14:28 20.08.2011

Re: hvala

abrasax
Jesu li te godine nekako promenili pravni status klubova (sto je omogucilo pozivanje na taj zakon, i kakav im je pravni status inace?)


Zdravo, doloreshaze! Pa, pravni status je "inače" - do sledeće promene.

ili je mogao biti primenjen i ranije samo se niko nije setio?


Ovo je meni preteško - možeš li da preformulišeš?


Zdravo abrasax! Svesna mogucnosti da se salite, evo pojasnicu sta sam pitala:
1. Kakav je pravni status klubova u spaniji?
2. Da li je menjan sa ciljem da se omoguci primena navedenog zakona? ili je
3. primena bila moguca i ranije?

Jel sad jasnije?
Autoru je koliko vidim bilo jasno, nije imao problema da mi odgovori.
Pozdrav.
nemanja.glisic nemanja.glisic 02:04 20.08.2011

Sređena zemlja

Tako to funkcioniše u sređenoj zemlji
abrasax abrasax 04:11 20.08.2011

Re: Sređena zemlja

Tako to funkcioniše u sređenoj zemlji



Ja bih pre rekla da treba da se sredi.
abrasax abrasax 15:18 20.08.2011

Re: Sređena zemlja

Ja bih pre rekla da treba da se sredi.


Kao u onoj pesmi FTP... itd.

(ko zna ... neka mi javi i neka pazi kako se izražava)


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana