Društvo| Kultura| Umetnost

KOLONIJE

mikele9 RSS / 25.08.2011. u 20:26

slikarska_kolonija_11.jpg

Nije mi ni na kraj pameti da se bavim istorijskim čeprkanjem po kolonijalizmu a još manje po novom svetskom poretku i njegovom neoekonomskovojnom kolonijalizmu. Pišem o likovnim kolonijama ali ni to nije manje, sa nekoliko časnih izuzetaka, usrano i zagovnano.

Malo istorije nije na odmet.

Polovinom XIX veka u selu Barbizon u šumi Fontenblo počela je sa radom jedna od prvih i najčuvenijih likovnih kolonija pod imenom Barbizonska škola. Grupa slikara, preteča impresionista, Koro, Dobinji, Mije, Ruso...sa jakom željom da se otresu vladajućeg klasicizma, okupili su se sa namerom da prirodu prikažu realistički. Slikali su u  pleneru, u prirodi a uzor im je bio Džon Konstejbl i drugi engleski slikari pejsaža.

Na našim prostorima, najstarija je Sićevačka likovna kolonija, osnovana 1905 godine. Idejni začetnik njenog nastanka bila je slikarka Nadežda Petrović. Pozivala je kolege iz Slovenije i Hrvatske i u Sićevu su uz druženje, razmenu stavova i mišljenja, slikanje, nastajala remek dela. Svoj trag u Sićevačkoj likovnoj koloniji ostavilo je više od četiristotine značajnih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije. Od 1991 godine Sićevačka likovna kolonija se otvara i dobija međunarodni karakter. Danas u svom fondu ima preko 600 značajnih dela svetskih i naših umetnika. Pre nekoliko godina osnovana je i Grafička kolonija i imao sam tu čast da budem jedan od njenih prvih učesnika.

U ovom trenutku u zemlji Srbiji ima više likovnih kolonija nego kobasicijada, slaninijada, Gučijada, ovčijada, kavurmijada i ne znam već čega sve ne! Ima ih, mislim, likovnih kolonija, jednodnevnih, trodnevnih, sedmodnevnih, retko, vrlo retko, deseto ili petnaestodnevnih. Neke organizuju Kulturni centri i Domovi kulture većih i manjih gradova širom Srbije a bogami, dobar deo tz privatna lica. Uz pomenutu Sićevačku likovnu koloniju koja umetnicima nudi izvanredne uslove za rad i boravak, nikako ne treba zaboraviti ni nekoliko likovnih kolonija sa dugom tradicijom kao što su Sopoćanska viđenja u Novom Pazaru, Likovna kolonija Ečka - Zrenjanin (sada Petrovgrad), Likovna kolonija RTS na Zlatiboru, Deliblatski pesak, Devojački bunar - Pančevo i nekoliko manje poznatih ali dobro organizovanih koje su nastale pre desetak, petnaestak godina, Likovna kolonija Doma kulture u Gračanici, Likovna kolonija u Despotovcu, Likovna kolonija Jegrička u Temerinu...

Moram da pomenem i Likovnu koloniju Yachting Club 32 u Herceg Novom o kojoj je svojevremeno Zdravko Vučinić napisao: Saziv umjetnika upriličen u Herceg Novom, zaživio je prije četiri godine. U međuvremenu Kolonija je bila stjecište brojnih, poznatih stvaralaca, šta više, poprimila je status međunarodne kulturne smotre sa naznakama tradicije. Tome treba zahvaliti, najprije i najviše, nesebičnom zalaganju, osnivaču Rokiju Popoviću, odnosno, promišljenom konceptu, odgovornog urednika, Borke Božović. Uslovi za likovno stvaranje, smeštaj, hrana, briga organizatora o umetnicima i njihovim potrebama, bili su na tako visokom nivou, poštovano je naše dostojanstvo i umetničko i ljudsko, osećali smo se kao u raju! Po završetku kolonije održana je aukcija, polovina sume od prodate slike bila je namenjena Domu za decu bez roditelja u Bijeloj a drugu je dobijao umetnik/umetnica. Odlazak i povratak iz Herceg Novog je bio avionskog tipa.

Upravo sam se vratio iz 39 Likovne kolonije koja je održana u selu Lipovac nadomak Topole. Trideset devet, iduće godine četrdeset godina postojanja Likovne kolonije u selu Lipovac, nije mačji kašalj, tradicija je to bre! Ovo mi je bio treći put da sam učesnik ove kolonije, prvi put pre šesnaest, sedamnaest godina, pre dve godine i sada. Iako se zove Slikarska kolonija u Lipovcu, organizatori su se menjali. Po priči meštana prvo je to bio Dom kulture Dušan Petrović Šane iz Topole, zatim Zadužbina Kralja PetraI Karađorđevića na Oplencu a od pre nekoliko godina, organizaciju kolonije su preuzeli Kulturni centar Topola, Biblioteka Radoje Domanović Topola i Opština Topola. Naravno i meštani sela Lipovac u kojem su kod domaćina smešteni umetnici.

Odgovorno tvrdim da je slikarska kolonija koju je organizovala Zadužbina Kralja Petra I na Oplencu, bila prava, istinska, najbolje organizovana, okupljala je vrhunske umetnike i za uzvrat stvarala fundus prestižnih i vrednih umetničkih dela. Na čelu Zadužbine se tada ali i sada nalazio i nalazi Miladin Mićun Gavrilović, kustos ali ne bilo kakav nego par excelance, bila je i dalje je (pored novih mlađih) Branka Miladinović i njihova desna i leva ruka, čovek za sve, Pija.

O domaćinima kod kojih smo spavali i hranili se, skoro da nemam reči kojim bi ih dovoljno nahvalio. Tako bilo nekad, tako je i sada. Ako vam kažem da mi je moja domaćica Rada spakovala da ponesem za Beograd, mlad sir i kajmak, teglu slatka od divljih kupina, flašu njihove prepečenice, kese neprskanih jabuka i krušaka (Karamanki) i na kraju sveže pečenu štrucu njenog hleba koji miriše k'o duša, nadam se da će vam biti jasnije.

Osnivati i održavati likovne kolonije na visokom ili bar pristojnom nivou, nije ni lak ni jednostavan zadatak. A na pravi način nastavljati tradiciju je najteže. Nije dovoljno po vladajuće partijskoj liniji postavljati direktore Kulturnih centara ili Domova kulture, koji čak ni po struci ne zadovoljavaju uslove i potrebe istih. A to je u naše doba, uobičajena praksa. Za razliku od pomenutih Mićuna, Branke i Pije koji su sve vreme našeg boravka bili sa nama, mazili nas i tetošili, vodili u obilazak manastira od Koporina do Nikolja i Blagoveštenja, organizovali nam sve i svašta, unapred platili jednu(!) sliku i posle šest meseci došli u atelje, ja sam im ponudio tri slike da biraju, uzimali sliku, nosili je na ramljenje, uredno zavodili ime i prezime umetnice/umetnika, tehniku, godinu nastanka i nosili u svoj bogati fundus, oragnizatorka direktorka Kulturnog centra u Topoli čije ime ne pominjem, nisam ga izgovarao ni dok sam bio u koloniji, nije čak ni iz Topole, iz Mladenovca je i kolima dolazi na posao, pojavljivala se samo u trenucima kada je lokalna televizija snimala otvaranje, pri poseti Princa Vladimira, unuka Kneza Pavla i njegove žene i na zatvaranju kolonije, uz prisustvo predsednika opštine i nekolicine njoj važnih ljudi, da bi sebi upisala još jednu recku, donoseći nekoliko kutija hladnih zdrvenelih ćevapa.

Da nije bilo dobro društvo, divno smo se slagali, šalili i slikali, moje koleginice i kolega, sve poznati i priznati umetnici i domaćini za koje sam na otvaranju kolonije rekao: Na ranu da ih staviš, zarasla bi, bio sam spreman da se vratim domu svome! A onda, rekavši joj, onoj čije ime neću pomenuti, nasamo sve što sam imao, mirno, staloženo i civilizovano, na molbu kolega i domaćina ipak sam ostao do kraja. Ona me saslušala, sa zidom bih se bolje sporazumeo i rekla da ona ima svoje radno vreme od osam sati i da ne vidi potrebu da s nama komunicira čak ni telefonom. Odavno se nisam lice u lice sreo s takvim đon obrazom! Svaka suvisla primedba je bila izlišna, nije je doticala.

Organizacija je majka uspeha! Čak su i vrapci prestali da pričaju o tome da je u Srbiji organizacija na klimavim nogama, bolesna ili bolje reći podeljena na partijske feude. Kako nam je na vrhu vlasti tako je i još gore na periferiji gde su feudalci svemoćni. Pored dva nezaposlena Istoričara umetnosti iz Topole, koalicija Ilić - Koštunica koja upravlja Topolm, postavila je pored direktorke Kulturnog centra, verujem, na sva važna mesta svoje ljude bez obzira na stručnost ili bar predanost poslu koji obavljaju.

P.S. Ipak ima nešto zajedničko između kolonijalizma i likovnih kolonija, izrabljivanje! Svaka slikarka/slikar je dužan da za sobom ostavi dva platna, dve slike. Slažem se da nas niko na to ne primorava i sećam se vremena kad sam od tri prodate slike mogao  sa ženom da odem na Venecijansko bijenale ali dođoše demokratske promene i donesoše nova demokratska Nevrednovanja umetničkih dela. Za dve ostavljene slike dobili smo po 2000 RSD za putne troškove. U siromašnoj i čemernoj Gračanici pored izvanrednih uslova smeštaja i hrane, Talensovih boja (po meni najboljih, još od Akademije slikam isključivo njima), dobijali smo dnevnice i ko puši, po boks cigareta. Bio sam i u dve, tri privatne kolonije i ne mogu se požaliti, naprotiv.

P.S. 2 Samo sam načeo temu koja je široka kao more, i likovne kolonije služe za otimanje i pranje novca preko leđa nas umetnika, verujem čak i u predizborne svrhe. Nadam se da će umetnici i svi ostali svojim komentarima dopuniti ovaj tekst i osvetliti one delove koje sam ja izostavio. A možda će se mnogi prema ovom tekstu odnositi kao prema lanjskom snegu, ne dotiče ih se, š'a ih gabri. Takvima poručujem da je ovo samo jedna karika u lancu života koji živimo u zemlji Srbiji.



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zoja444 zoja444 20:46 25.08.2011

odmah trol

Mikele, kako je mama?

bas ste nedostajali.

nista se ne razumem u likovne kolonije, ali mi je drago da ste se lepo proveli. neko nerviranje je uvek ukljuceno.

pozz

imate li fotke tih slika? do sada su bili samo aktovi (fenomenalni). radite li jos neke druge teme?
mikele9 mikele9 22:13 25.08.2011

Re: odmah trol

Draga Zoja, hvala na pitanju, Radmila je sve bolje, oktobra ide u Selters banju na rehabilitaciju.
Osećam se lepo što sam vam nedostajao
Evo jednog rada koji nije akt, slikao sam Venčac naravno na svoj način.


Hansel Hansel 20:51 25.08.2011

Vrelina

Da li ovaj tekst posle nekog vremena, mikele, znači da je i tebi dosta vrućinâ, ili samo da si napunio svoje solarne baterije? Jesi li slikao po suncu u toj koloniji iz koje si se vratio?

Inače, mene "kolonija" asocira na Umetničku koloniju "Bakar" u mom rodnom gradu...
mikele9 mikele9 22:17 25.08.2011

Re: Vrelina

Da li ovaj tekst posle nekog vremena, mikele, znači da je i tebi dosta vrućinâ, ili samo da si napunio svoje solarne baterije? Jesi li slikao po suncu u toj koloniji iz koje si se vratio?

Inače, mene "kolonija" asocira na Umetničku koloniju "Bakar" u mom rodnom gradu...

Ne, meni vrućine nikad dosta, slikao sam u školi, dakle u zatvorenom prostoru ali sam po suncu brao i jeo kupine
Kolonija "Bakar" je svojevremeno bila jedna od najjačih vajarskih kolonija na Balkanu
Hansel Hansel 23:06 25.08.2011

Re: Vrelina

Eee, svašta beše - svojevremeno!
bekasa bekasa 21:00 25.08.2011

?

Samo sam načeo temu koja je široka kao more, i likovne kolonije služe za otimanje i pranje novca preko leđa nas umetnika, verujem čak i u predizborne svrhe...


Zasto o ovom ne pisete detaljnije? Ovako iz vaseg teksta sticem zakljucak da je sve odlicno samo jedna Iliceva sluzbenica nije pruzila potrebnu paznju.

Odavno je svima jasno da su umetnici nezna bica ali ako vas neko izrabljuje napisite na koji nacin, ko su ljudi koji to rade u vasem slucaju itd. Ovako opet izokola prica se (price radi) a u stvari nista.
kaolavanda kaolavanda 21:29 25.08.2011

Re: ?


"Zasto o ovom ne pisete detaljnije? Ovako iz vaseg teksta sticem zakljucak da je sve odlicno samo jedna Iliceva sluzbenica nije pruzila potrebnu paznju."

Nije sve odlicno cim:

"Svaka slikarka/slikar je dužan da za sobom ostavi dva platna, dve slike. Slažem se da nas niko na to ne primorava i sećam se vremena kad sam od tri prodate slike mogao sa ženom da odem na Venecijansko bijenale ali dođoše demokratske promene i donesoše nova demokratska Nevrednovanja umetničkih dela. Za dve ostavljene slike dobili smo po 2000 RSD za putne troškove."


bekasa bekasa 21:37 25.08.2011

Re: ?

kaolavanda


Nije sve odlicno cim:

"Svaka slikarka/slikar je dužan da za sobom ostavi dva platna, dve slike. Slažem se da nas niko na to ne primorava i sećam se vremena kad sam od tri prodate slike mogao sa ženom da odem na Venecijansko bijenale ali dođoše demokratske promene i donesoše nova demokratska Nevrednovanja umetničkih dela. Za dve ostavljene slike dobili smo po 2000 RSD za putne troškove."



Odlucite se ili ste duzni ili vas niko ne primorava...

Totalno sam na strani umetnika, cak i kad grese, jer obicno grese na svoju stetu...ako je ovo bila jos jedna prica o nekoliko dana provedenih u umetnickoj koloniji onda ok...moj utisak je da domacin zeli da pricamo o izraljivanju umetnika u Srbiji a on je napisao crticu iz zivota u koloniji.
kaolavanda kaolavanda 21:46 25.08.2011

Re: ?

Da, mogu da zamislim da sa strane gledano moze da deluje nedoreceno ova prica. Medjutim, imam nekog iskustva na tu temu, pa mogu da kazem da je meni, ipak, dosta jasno o cemu autor teksta govori.

Kad je u pitanju "duznost", mozda bi bilo tacnije reci da se podrazumeva ostavljanje slike, ili dve. To je, jednostavno, pravilo, pa kome odgovara, moze da nastavi da se "igra". Problem u Mikeleovom slucaju je sto ima sa cim da uporedi ovo stanje stvari (tako sam ja razumela opisanu situaciju).

Nisam ni pomislila da nisi na strani umetnika. I ja sam
mariopan mariopan 22:19 25.08.2011

Re: ?

Eh, Mikele..

Prošle godine umalo da kupim sliku od jednog prijatelja na otvaranju njegove izložbe u Bg ...ali on je za mene toliko spustio cenu da me bilo sramota da je uzmem , i nisam je uzela...ali je ni on nije prodao, koliko znam, baš tu "moju"......pa videćemo to još jednom

Divan akvarel.

Eh, ništa više nije kao nekada, samo su umetnici i dalje one velike nesebične duše, pa daju, daju, i sve što više daju sve su bogatiji.

Pozzdrav Mikele
mikele9 mikele9 22:22 25.08.2011

Re: ?

moj utisak je da domacin zeli da pricamo o izrabljivanju umetnika u Srbiji a on je napisao crticu iz zivota u koloniji.

Kratak odgovor, stop.
P.S. 2 Samo sam načeo temu koja je široka kao more
bekasa bekasa 22:36 25.08.2011

Re: ?

mikele9

Kratak odgovor, stop.
P.S. 2 Samo sam načeo temu koja je široka kao more

Ovom crticom nisi je ni naceo.Stop!
mikele9 mikele9 23:10 25.08.2011

Re: ?

Ovom crticom nisi je ni naceo.Stop!

Nadam se da će umetnici i svi ostali svojim komentarima dopuniti ovaj tekst i osvetliti one delove koje sam ja izostavio. A možda će se mnogi prema ovom tekstu odnositi kao prema lanjskom snegu, ne dotiče ih se, š'a ih gabri. Takvima poručujem da je ovo samo jedna karika u lancu života koji živimo u zemlji Srbiji.

Neće biti da je tako ali ti imaš pravo na svoje mišljenje.


mikele9 mikele9 23:13 25.08.2011

Re: ?

Pozdrav i tebi draga Mariopan. Nadam se da ćeš doći do tog akvarela koji ti se doliko dopada
mariopan mariopan 23:56 25.08.2011

Re: ?

mikele9
Pozdrav i tebi draga Mariopan. Nadam se da ćeš doći do tog akvarela koji ti se doliko dopada

I ja se nadam

To sam napisala pre svega da osvetlim nesebičnost koja krasi jedan broj umetnika. Spremni su da svoja dela poklone i to ne samo svojim prijateljima već i u humanitarne svrhe, bolnicama, domovima za stare ili decu......u poverenju, znam da si i ti takav

Sasvim je druga stvar kada im neko sa strane ponizi rad i potceni ono što su stvorili.
To je uvredljivo i razumem te što si pomenuo i taj deo priče.
Došla su neka šugava vremena?
Hansel Hansel 06:19 26.08.2011

Re: ?

mikele9
moj utisak je da domacin zeli da pricamo o izrabljivanju umetnika u Srbiji a on je napisao crticu iz zivota u koloniji.

Kratak odgovor, stop. P.S. 2 Samo sam načeo temu koja je široka kao more

Još je šira kad se uzme u obzir da se, praktično, izrabljuju svi. Pitanje je - zašto se na to pristaje. I, da li makar umetnici mogu da se sami organizuju i postanu nezavisni od izrabljivača. Ako oni ne mogu, kao intelektualci, čemu da se nada tzv. običan svet?
highshalfbooze highshalfbooze 09:38 26.08.2011

Re: ?

kaolavanda
"Zasto o ovom ne pisete detaljnije? Ovako iz vaseg teksta sticem zakljucak da je sve odlicno samo jedna Iliceva sluzbenica nije pruzila potrebnu paznju."


Sredstva koja se dodeljuju za organizaciju manifestacija se tako bezočno kradu od strane partija koje su na vlasti u lokalu da je to prosto neverovatno.
Ovakve krađe i zloupotrebe budžeta su nezabležene u istoriji ove zemlje.

Sredstva se i ne dodeljuju na osnovu potreba, već na osnovu toga ko će da ih ukrade.
mikele9 mikele9 13:15 26.08.2011

Re: ?

Sredstva koja se dodeljuju za organizaciju manifestacija se tako bezočno kradu od strane partija koje su na vlasti u lokalu da je to prosto neverovatno.
Ovakve krađe i zloupotrebe budžeta su nezabležene u istoriji ove zemlje.

Sredstva se i ne dodeljuju na osnovu potreba, već na osnovu toga ko će da ih ukrade.

Doprlo mi je do ušiju, što bi rekla Šeherezada, da je za Lipovačku koloniju dobijeno oko 5000 evra plus 500 evra priloga Princa Vladimira. Mi smo od toga dobili platna, buđave boje, dvanaestak flaša vode, nekoliko sokova i šest litara vina, plus po 2000 RSD za putne troškove. Sve to je daleko ispod 5500 evra.
antioksidant antioksidant 13:35 26.08.2011

Re: ?

Sredstva se i ne dodeljuju na osnovu potreba, već na osnovu toga ko će da ih ukrade.

ovo je poprilicno sveobuhvatna definicija partiokratsko-birokratskog sistema
mikele9 mikele9 21:39 26.08.2011

Re: ?

ovo je poprilicno sveobuhvatna definicija partiokratsko-birokratskog sistema

I u potpunosti tačna!
fantomatsicna fantomatsicna 06:12 26.08.2011

Dobro nam ti dosao

Bas si nedostajao.I hvala na ovom tekstu.Iako se ni ja ne razumem u kolonije u bivsoj mi, ipak kad odem na Juzno ostrvo ovde, volim da posetim Koloniju umetnika u Arrowstown.
Mislim d aje skandalozno da ocekuju od vas da ostavljate vasa dela...
highshalfbooze highshalfbooze 09:52 26.08.2011

Re: Dobro nam ti dosao

fantomatsicna
Mislim d aje skandalozno da ocekuju od vas da ostavljate vasa dela...


Nije baš tako. Izvorna smisao kolonije i nije sticanje materijalnih dobiti, već nematerijalnih. Svako ulazi u koloniju sa nekom mišlju šta može da pruži i kakvu korist može da ima.
Na primer, ne bi svaki umetnik mogao da ima tehnologiju na raspolaganju kakvu ima neka staklara i da upropasti stotine kilograma stakla, ili da ima pristup nekoj livnici itd... razmena iskustava, uvid u tehnike drugih kolega... nekada nije bilo interneta, a ni danas nije sve na njemu.
mikele9 mikele9 13:19 26.08.2011

Re: Dobro nam ti dosao

Bas si nedostajao.I hvala na ovom tekstu.Iako se ni ja ne razumem u kolonije u bivsoj mi, ipak kad odem na Juzno ostrvo ovde, volim da posetim Koloniju umetnika u Arrowstown.
Mislim d aje skandalozno da ocekuju od vas da ostavljate vasa dela...

Da ti ja ne odgovaram , pročitaj šta je napisao highshalfbooze, sličan bi bio i moj odgovor.
Drago mi je da sam ti nedostajao
miloradkakmar miloradkakmar 09:18 26.08.2011

Danas

svako selo ima Likovnu koloniju, književni konkurs ili susrete, raznorazne - ijade... ali, samo imaju ne vodeći računa o suštini, odnosno refleksiji na društvenu zajednicu.
Koliko se slika naslika, tokom godine, na Kolonijama mogle bi da se izlože od Vranja do Subotice , uz puteve, ali niko toga da se seti?! Orgaizatorima je, bar većini, bitno da se održi, da mašu imenima učesnika i broj uradjenih sika, i , naravno, da oni zarade.

P.S. Prijatelju, drago mi je da si se pojavio.

P.S.S.Ipak, su mi najdraži tvoji aktovi žena.
mikele9 mikele9 13:26 26.08.2011

Re: Danas

svako selo ima Likovnu koloniju, književni konkurs ili susrete, raznorazne - ijade... ali, samo imaju ne vodeći računa o suštini, odnosno refleksiji na društvenu zajednicu.
Koliko se slika naslika, tokom godine, na Kolonijama mogle bi da se izlože od Vranja do Subotice , uz puteve, ali niko toga da se seti?! Orgaizatorima je, bar većini, bitno da se održi, da mašu imenima učesnika i broj uradjenih sika, i , naravno, da oni zarade.

P.S. Prijatelju, drago mi je da si se pojavio.

P.S.S.Ipak, su mi najdraži tvoji aktovi žena

U pravu si dragi prijatelju, samo da znaš koliko dobrih, odličnih umetničkih dela ako nisu po kancelarijama, čami po podrumima u neuslovima
I meni su najdraži moji ženski aktovi ali ja njih ne mogu da slikam za pet, šest dana, radim ih mesecima.
Pozdrav tebi i tvojoj porodici, posebno unučici
margos margos 10:27 26.08.2011

Miškoci,

Ako si ti poželeo da se vratiš kući, onda mi je jasno koliko su te najedili i koliko si bio fin i rekao samo delićak priče. Uvek, zarad nekih drugih, kao što su tvoja domaćica Rada i kolege, progutamo i ono što inače ne bi. E, a sad zarad tvog zdravlja - netražen savet - drž' se ti toga lepog.

Ovih sa osmočasovnim radnim vremenom, markicom za prevoz koju ne koriste jer imaju službeni auto, toplim obrokom, koji takođe ne koriste jer imaju fondove za reprezentaciju (smešnog li naziva!) - bilo je i biće.

mikele9 mikele9 13:32 26.08.2011

Re: Miškoci,

Ako si ti poželeo da se vratiš kući, onda mi je jasno koliko su te najedili i koliko si bio fin i rekao samo delićak priče. Uvek, zarad nekih drugih, kao što su tvoja domaćica Rada i kolege, progutamo i ono što inače ne bi. E, a sad zarad tvog zdravlja - netražen savet - drž' se ti toga lepog.

Ovih sa osmočasovnim radnim vremenom, markicom za prevoz koju ne koriste jer imaju službeni auto, toplim obrokom, koji takođe ne koriste jer imaju fondove za reprezentaciju (smešnog li naziva!) - bilo je i biće.


Margi moja draga, ti me znaš, nije meni do jela i pića, druženje mi je na prvom mestu, dobra atmosfera ali i zainteresovanost organizatora kome ostavljamo slike, ispada da bi u svojoj stranci skupljao/la poene. Od toga mi je muka
kaolavanda kaolavanda 13:49 26.08.2011

Resenje?

Mikele9, da li ste se prilicno razocarani vratili jer niste znali ko stoji iza citave organizacije? Pitam, jer sam shvatila da ste umetnik sa lepim iskustvom, i godinam rada iza sebe. Malo me strah, jer ako se i Vama, posle velikog iskustva dogadjaju ovakva razocaranja, cemu onda mi "zeleni" mozemo da se nadamo

Pozdrav, i volela bih da se ovde dodje i do nekih konstruktivnih resenja.

Mislim, nisu oni pametniji od nas, zar ne?
Samo su bezobrazni
mikele9 mikele9 21:48 26.08.2011

Re: Resenje?

Mikele9, da li ste se prilicno razocarani vratili jer niste znali ko stoji iza citave organizacije? Pitam, jer sam shvatila da ste umetnik sa lepim iskustvom, i godinam rada iza sebe. Malo me strah, jer ako se i Vama, posle velikog iskustva dogadjaju ovakva razocaranja, cemu onda mi "zeleni" mozemo da se nadamo

Pozdrav, i volela bih da se ovde dodje i do nekih konstruktivnih resenja.

Mislim, nisu oni pametniji od nas, zar ne?
Samo su bezobrazni

Nijedno iskustvo draga moja nije dovoljno da bi se takvima doakalo! Uvukli su se kao termiti u sve pore države i društva, pametan čovek nema nikakve šanse u borbi protiv uigranog partiokratsko-birokratskog sistema, da pozajmim izvrsnu formulaciju od AO. Tu pamet ne pomaže, samo kuka i motika, jer njihov bezobrazluk nema granica.
kaolavanda kaolavanda 09:24 27.08.2011

Re: Resenje?

I ja pitam gluposti. Zaboravljam da niste od istog sazdani Vi (i takvi kao Vi), i oni.

Ma, znate i Vi da biste samo isprljali kuku i motiku, a bezobrazluk ne biste isterali iz njih. Mada, slazem se da bi jedino taj "recnik" razumeli

Kad naredite da se naorudjamo, ja sam spremna!

sonja.m sonja.m 14:07 26.08.2011

cao

Cao Mikele
mikele9 mikele9 21:51 26.08.2011

Re: cao

Cao Mikele

Ciao Sonjice
st.jepan st.jepan 11:24 27.08.2011

...

Moje iskustvo sa kolonijama je mal' pa nikakvo.

Bio sam samo jednom. U onoj studentskoj, ivanjičkoj, jugoslovenskoj, zimskoj.
Ostalo mi u jako lepom sećanju - domačini se baš potrudili, sve bilo vrhunsko, naročito obžderavanje (kako naše, tako i njihovo).

A moglo bi se reći da sam bio u još jednoj, privatnoj, u Bokokotorkom mestu Bigovo, ali se toga nerado sećam. Sastavio sam tamo nepuna 3 sata - pobegao užasnut Gazdinim, a naročito Gazdaricinim odnosom prema umetnicima. Sve je bila odvratna prevara, klasična ucena.

Umetnike, od kojih neke vrlo ozbiljne i ugledne, navukli su fantastičnim obečanjima (avionski prevoz, hotel A kategorije, vrhunski materijal...), a onda ih, u uslovima koji se mogu porediti jedino sa onim u prihvatilištima za beskućnike (po dvoje troje u skućenim potkrovljastim sobicama), najbestidnije ponižavali, tretirali ih kao nadničare - težake.

Na sreću, nisam uzeo avionsku kartu, nego sam došao svojim autom, i (hvala intuiciji) nisam hteo ni da pipnem materijal koji su očajnički pokušavali da mi uvale, pa se nisam upecao poput ostalih.

Kada je, nakon više nego menzaškog ručka, Gazdarica počela da viče na kolege da nema sedenja i pijuckanja, nego "ajde umEtnici, svi na posao!", smesta sam, pod nekim traljavim izgovorom, seo u auto i otperjao.

Nisam hteo da pravim scene, da se ostali ne bi osećali još lošije. Oni naime nisu mogli da odu, jer su bili ucenjeni tim avionskim kartama i materijalom koji su primili - morali su da istrpe poniženja i gazdama ostave, ne pamtim više koliko slika.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana