Reč i slika| Umetnost| Zabava

Meksička veza

docsumann RSS / 26.08.2011. u 20:18

moebius5.jpg


Najvrijednije putovanje je ono s kojeg se ne vratiš onakav kakav si na njega otišao. Pri tom ne mislim na boju tena nakon povratka sa ljetovanja. Ustvari, ciljam na izlaganje jednom daleko neobičnijem i "opasnijem" zračenju nego što su to sunčevi kraci.
Još kad vam otkrijem da se radi o putu za Meksiko (i to dvaput), cijenim da već naslućujete nadrealnu dimenziju onoga o čemu se spremam da vam pričam. A evo, sve nešto okolišam, jer ne znam odakle da počnem, pošto toliko toga treba reći ... A opet, ova priča je istinskim poklonicima stripa poodavno već dobro poznata. Mnogo puta prepričavana, u tim krugovima ona se prenosi kao drevno predanje o nastanku jedne svete knjige, knjige koja je promjenila SVE ... tako da njima neću imati mnogo toga novog da kažem. Vama ostalima ima da ... ok, vidjećete već sami. Na neki način ja sam ljubomoran na vaše "neznanje".

moebius2.jpg

1955. godine sedamnaestogodišnji Žan Žiro odlazi u posjetu svojoj majci koja se preudala i nastanila u Meksiku. Tamo dolazi u kontakt sa jednim posve drugačijim načinom življenja od onoga sa kojim se susretao kod kuće, u Francuskoj. Upoznaje se sa nekim drugačijim ljudima, kulturom, živućom mitologijom ... U ekstatičnom sadejstvu marihuane, prvih seksualnih iskustava, brzopletućih nota bi-bopa, tih dana je, pod vrelim suncem Mexica, začet Moebius,
Žiroov alias i alien u isto vrijeme. Nazvan imenom koje tako dobro odslikava stepen "uvrnuća" koji će dvadesetak godina kasnije on proizvesti u svijetu devete umjetnosti, ali i šire, mnogo, mnogo šire ...
U tom periodu stvara i ilustracije rađene po poeziji Aleksandra Žodorovkog, mistika, umjetnika, filozofa, psihoanalitičara, s kojim su ga tek očekivale čudesne duhovne avanture. A pustinjski prizori s kojima je tad ostao opčinjen, često će se kasnije pojavljivati u Mebijusovim crtanim fantazijama, kao nagovještavatelji jednog tajanstvenog prostora punog misterrije i svakojakih čuda. Veza između simbolike pustinje i bijeline papira na kojem je sve potencijalno moguće u Mebijusovom slučaju postaje više nego očita. ... I to je to, inicijacija je obavljena, karmički tok pokrenut. Ono što slijedi je legenda ...

Nakon povratka u Francusku, Žiro se ozbiljnije posvećuje stripu. Prvi profesionalni uspjesi stižu sa pustolovinama poručnika Bluberija. Po mnogima, najvesternskijem od svih stripova rađenih ljudskom rukom ;)). Žiroov crteže je tako vjerno dočarao svijet divljeg zapada da prosto možete vidjeti čestice prerijske prašine kako lebde u tim kvadratima, osjetiti teksturu izlizane kože čizama i opasača...

blueberry_large.jpg
Međutim, vremenom, Žiro primjećuje kod sebe sve veću kreativnu zasićenost konvencionalnim izražajem.
Nakon drugog povratka iz Meksika, gdje se ovaj put družio sa biljkama čije je čarolije Kastaneda tako živopisno opisivao, Mebijus najzad stiže u Evropu. Prvi kratki stripovi za odrasle, oslobođeni pedagoško - vaspitne cenzure nužne kod sadržaja namjenjenih mlađim čitaocima, vrlo brzo stiču brojnu publiku. Promjenivši umjetničko ime, Žiro ujedno mjenja i sam stil crtanja. Nevjerovatna moć transformacije, vječite promjene u izrazu i ideji, će i kasnije ostati njegov zaštitni znak.

moebius04_big.jpg

moebius01_big.jpg


Upravo u to vrijeme, Žodorovski, koji je, gle čuda, već duže vrijeme nastanjen u Meksiku, gdje nalazi plodno tlo za svoja mnogobrojna interesovanja, dolazi u Evropu da traži saradnika za rad na filmu Dina koji mu je povjeren. Već upoznat sa Mebijusovim radom, nudi mu učešće u projektu, koje rezultira sa hiljadama crteža u kojima je pomno razrađen vizuelni koncept filma ... Međutim projekat propada zbog finanijskih razloga, ali se ono najbitnije, ustvari, već odigralo, sklopljen je kreativni pakt između dvojice fantazmagoričnih magova.

Te njihove početke Mebijus je kasnije opisivao kao intezivne pokušaje Žodorovskog da ga uvede u svijet tajnih učenja, kabale, tarota, ezoterije i mistike, čemu se on kao tipični zapadnjak snažno opirao. Ipak, na kraju se kako sam kaže - "sve to ulilo u mene kao plima"

Žodorovski koji se, snagom intelekta, i mnogobrojnim začudnim znanjima, tu nametnuo kao guru, imao je višestruk pozitivan uticaj na Mebijusa, koji se oslobodio alkohola, duvana i kojekakvih halucinogena, počeo redovno fizički da vježba, upražnjava meditaciju, intezivno čita knjige iz raznih duhovnih oblasti.
Kao da je bilo potrebno da se potpuno očisti i oslobodi za ono što im je predstojalo ...

Incal_01.jpg

Ideja o Inkal-u javila se Žodorovskom u obliki lucidnog sna u kojem je imao kontakt sa tajanstvenim predmetom u obliku dvije piramide zabodene jedna u drugu, kao trouglovi na Davidovoj zvijezdi prikazani u 3D . Tom prilikom je doživio intezivan energetski upliv uslijed kojeg se prenuo iz sna.
Način na koji je strip o Inkal-u doživio svoju materijalizaciju je nejpribližnije rečeno - šamanski. U ekstatičnom stanju Žodorovski je pokretima i riječju prenosio Mebijusu svoje vizije, oponašao likove i radnju, a ovaj je sve to skicirao u realnom vremenu. Iz ovog nesvakidašnjeg eksplozivnog kreativnog procesa nastalo je jedno od najbriljantnijih dijela ne samo stripske već, rekao bih, sveukupne narativne umjetnosti. Avantura nad avanturama, SF kojem je ta odrednica postala neprirodno preuska, multislojevito štivo začinjeno svim i svačim, od kiselog humora do akcije koja neprestano pumpa, osnovna fabula koja teče u koncentričnim nizovima priča u priči, epski sukob dobra i zla, sa gomilom simboličkih i ezoterijskih referenci, elementima biblijskih legendi i istočnjačke filozofije, tarota, bajki ...
Upravo je lik glavnog junak, baksuzima sklonog antiheroja, osrednje pameti i i "bazičnih interesovanja" ( u našem narodu znanih kao use-nase-i-podase) Džonu Difulu, namjenjena uloga lude iz špila tarot karata. On i njegov vjerni pratilac, betonski galeb Dipo, koji cijelo vrijeme pokušava da odigra ulogu glasa razuma, upadaju ( bukvalno naglavačke :)) u priču kosmičkih razmjera, u koju su upletene nepojamne sile, politike i metafizike.
Ali savim je besmisleno pokušavati prepričati neprepričljivo, ono se mora odsanjati ... jer kako nam poručuju ova dva čarobnjaka - sanjati znači preživjeti.

Nakom izlaska serijala u 6 svesaka (1981-1986) svjetski strip više nije bio isto "mjesto". Iščašenje koje  je tada doživio je bilo trajno i dubinsko..

Na moje veliko zadovoljstvo i nadam se na vašu radost, uspio sam da iskopam elektonsko izdanje prve sveske Inkala u hrvatskom prevodu.

Na sreću, a ujedno i nažalost, jer sam i sam, ponovogapročitavši, doživio grozničavu potrebu da to ponovim i sa preostalih 5 knjiga. Ludilo je tu tek načeto ... možda neko od visprenijih kompijuteraša među kolegama
uspje da iščeprka nešto više.

Inače, Žiro, koji je u stripu dijelovao kao trostruko inkarnirani entitet (Girard, Moebius, Gir) ima iza sebe sijaset sjajnih izdanja, od kojih, eto da pobrojim samo neke, su najpoznatiji - Bluberi, Ludi Kuronja, Hermetička Garaža, Arzak, Veliki Kristal, Noć Zvijezde ...
Takođe je kao kreativni saradnik, sa svojim vizuelnim rješenjima učestvovao u realizaciji filmove kao što su Dina, Alien, Peti Element, Ratovi Zvijezda, Abyss, Blade Runer....
Ipak mislim da je i pored svih nagrada i priznanja s kojima je ovjenčan, ovaj neumorni vizionar i kreativac, nesputanog duha, najveću počast dobio u pismu koje mu je poslao veliki Federiko Felini:
 

" Dragi moj Moebiuse,
dopada mi se sve što radiš, čak i tvoje ime. U svom "Kazanovi", nazvao sam Moebiusom starog lekara, travara, homeopatu, pola vrača, pola čarobnjaka; bio je to način da ti iskažem svoje simpatije, svoju zahvalnost, jer ti si fantastičan, ali ja nemam vremena da ti kažem koliko i zašto.
Snimam u uobičajenom grozničavom ritmu, a možda ovoga puta i malo grozničavije nego obično, jer čas imam utisak da ovaj film nisam ni započeo, a drugi put mi se, opet, čini kao da sam ga davno završio; živim, takođe, kao da lebdim u jednom od tvojih iščašenih, bestežinskih svetova.
Žao mi je što ti šaljem ovo na brzinu sročeno i nesuvislo pismo, tim više što bi radost i odušljevljenje kojima me tvoji crteži ispunjavaju zahtevali veću preciznost. Trebalo bi da ti kažem sve, odmah i odjedanput.
Dozvoli mi bar da ti kažem da sam otkrivši to što ti radiš i ono što rade tvoji drugovi iz "Metal Hurlanta", odmah prepoznao ona teskobna osećanja koja nas preplavljaju pred susret sa nečim predivnim i koja su me ispunjavala samo u detinjstvu dok sam čekao da izađe novi broj "Đornalina dela Domenike" sa doživljajima Srećne Skitnice i Bima i Buma.
Kakav bi ti reditelj bio! Da li si ikada razmišljao o tome?
Ono što je najčudesnije na tvojim crtežima, posebno na crno-belim, jeste svetlost: fosforna, oksiženska, lux perpetua, solarna površina.
Jedan od mojih starih snova jeste da snimim naučno-fantastični film. Oduvek sam o tome mislio, čak i mnogo pre savremene forme SF filma. Ti bi, sasvim sigurno bio idealan saradnik. Ja te, međutim, neću nikada pozvati, jer je tvoja vizionarska snaga strahovita. Šta bi, pored tebe, meni ostalo da radim?
Zbog toga, dragi Moebiuse, moja jedina preporuka je: nastavi predivno da crtaš na radost svih nas.
Buon lavoro e buona fortuna.

Federiko Felini "

 

 

 



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kaolavanda kaolavanda 20:47 26.08.2011

Mmmmeksiko :)

Slobodno budi ljubomoran na mene

Samo cu da ti ostavim ovo http://youtu.be/u0rqhdx1154 (jos i link da naucim da pravim, i bog da me vidi :))

i da odjurim. Treba vremena da pazljivije procitam pricu. Svacega novog za mene, tu ima.

Vreli Meksiko, vrele letnje veceri
docsumann docsumann 20:56 26.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

Slobodno budi ljubomoran na mene


a ne, na tebe sam radostan

kaolavanda kaolavanda 09:02 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

za sada imam buketic od tri cveta

Nego, prica. Kakvo ludilo! Kakav svet
Svasta bih prokomentarisala, a onda odustanem - toliko toga lepog ima u ovoj prici. Hajde samo da izdvojim utisak da me uvek fascinira prica koja govori o tome da su se sreli neki vanserijski talenti svog posla, odlozili sujetu na stranu, i udruzeni stvorili cudo.

To su price koje mi vracaju veru u ljude. Posle citanja tvog teksta, ja se smeskam. Divota!

Ne sumnjam da si ti video ogroman deo toga sto ima na jutjubu, ali cu postaviti jedan snimak i za druge, koji verovatno nisu

[youtube]http://youtu.be/u7oqwMi8qi0[/youtube]

Bas se radujem tvom sledecem tekstu! (i nerviram se sto mi se ne pojavljuje snimak k'o i svima vama, nego ovako jadna slova ; uspecu jednom, valjda)

PS "već ste dali preporuku ovom tekstu"!

docsumann docsumann 11:52 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

Ne sumnjam da si ti video ogroman deo toga sto ima na jutjubu, ali cu postaviti jedan snimak i za druge, koji verovatno nisu


evo je ću ga otvoriti ovdje



inako sam namjeravao da ga okačim

PS "već ste dali preporuku ovom tekstu"!


"Ne možete preporučiti svoj komentar"
mrale54 mrale54 12:15 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

Da su "masters" - jesu!
Samo, nešto mnogo montaže, tj. - ubrzanih kadrova ovde!

Da ne zaboravim - P. Serpieri "Druuna"...

Dovoljno za Google...
docsumann docsumann 12:32 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

Da ne zaboravim - P. Serpieri "Druuna"...


možda ti je promaklo, ali smo ga(je) u par navrata već spominjali na blogu
mrale54 mrale54 13:21 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

docsumann
Da ne zaboravim - P. Serpieri "Druuna"...


možda ti je promaklo, ali smo ga(je) u par navrata već spominjali na blogu



Moje izvinjenje!
Ja, BB, (baksuz - basista!) se registrov'o taman kad je zaključan blog -
"Down with the bass", polovinom maja, pa nije čudo da izvalim nešto ovako!
Sledeći put - pitam - pa ne trolujem!
docsumann docsumann 13:25 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

Sledeći put - pitam - pa ne trolujem!


ma nije trol upošte, ima nas nekolicina tu koji smo Drunini fanovi, a možda smo usput inficirali i još ponekog

e, pa sad slobodno možeš da naknadno okačiš svoje bass favorite
kaolavanda kaolavanda 13:28 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

docsumann


"Ne možete preporučiti svoj komentar"


razumem te.

A, tebi kao ociglednom ljubitelju umetnosti, moze i ovo da bude zanimljivo (ne izlazim iz teme: Meksiko, originalno vidjenje tog ludila, odlican crtez, i gde ces bolje: sa nasih je prostora (to se ja ponosim talentima odavde)).
Evo je: Jelana Jelaca (c kao covek):


postoji citav ciklus njenih meksickih slika, ali ne uspevam da ih se dokopam. Ili su zasticene, ili ja negde gresim (verovatnije je ovo drugo-dodati nadrndanog smajlija)... svakako preporucujem. Ima sta da se vidi.
kaolavanda kaolavanda 13:30 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

inako sam namjeravao da ga okačim


Nisam iznenadjena
docsumann docsumann 16:49 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

Meksiko, originalno vidjenje tog ludila


već dugo (i bezuspješno) tražim po netu jednu sliku od meksičkog slikara Franciska Toleda.
ne znam tačan naziva, ali na slici je prikazana krava u gomili kanti za mlijeko, iznad koje iz nekog procjepa u prostoru izlazi ljudska ruke i podiže joj rep ( e, ovo je sve po mom vremešnom sjećanju)

slika je totalno pomjerena, a bez nekog posebnog "glumljenja ludila", vrlo jednostavna, a efektna

ako imaš kakve tragove javi
crossover crossover 17:10 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

Francisco Toledo - Ordeño de la Vaca

docsumann docsumann 17:45 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

Francisco Toledo - Ordeño de la Vaca


jessss

tnx, cross

edit : ovo ja zovem psihodelijom
kaolavanda kaolavanda 19:27 27.08.2011

Re: Mmmmeksiko :)

Ne dade mi Crossover da zablistam, jbg

Da probam ovako... zamisli zivot u nekoj gradjevini sa Mebijusovog crtza. E, to bi moglo da izgleda ovako:



Ili, opusteno sedis popodne u svojoj dnevnoj sobi, usred Meksika, i boli te uvce za sve:


To je mogao Juan O'Gorman. Meksicki arhitekta i slikar
jasnaz jasnaz 21:07 26.08.2011

bd

docsumann docsumann 21:14 26.08.2011

Re: bd

ee, otkad ovo nisam slušao, sjajan izbor

mirelarado mirelarado 21:12 26.08.2011

Федериков Казанова

docsumann docsumann 21:31 26.08.2011

Re: Федериков Казанова

Felini je inače bio veliki ljubitelj stripa i dosta je sarađivao sa italijanskim autorima, naročito sa Manaraom. Interesantno da im se ukus povodom žena dijametralno razlikovao

mirelarado mirelarado 21:45 26.08.2011

Re: Федериков Казанова

Felini je inače bio veliki ljubitelj stripa


Види се то и по мноштву апсурдних, карикатуралних ликова у његовим филмовима.

А да ли си некада наишао на овог цртача?

Био је потпуно уврнут. :)


docsumann docsumann 21:55 26.08.2011

Re: Федериков Казанова

А да ли си некада наишао на овог цртача?


Jakoviti, kako da ne. Pa on je crtao Koko Bila.



Uvijek je na crtežima imao neke hodajuće šunke i mortadele koje se muvaju unaokolo.
Razlog tome je bio što je kao klinac često gladovao.
mirelarado mirelarado 00:33 27.08.2011

Re: Федериков Казанова

Uvijek je na crtežima imao neke hodajuće šunke i mortadele koje se muvaju unaokolo.
Razlog tome je bio što je kao klinac često gladovao.


Било је и рибљих и других кошчица. Рекао је да је тако попуњавао празне просторе на претходној вињети у стрипу, чекајући да му сине идеја шта ће нацртати на следећој.



mirelarado mirelarado 00:33 27.08.2011

Re: Федериков Казанова

Уместо дупликата још један одломак из Казанове.


kaolavanda kaolavanda 13:40 27.08.2011

Re: Федериков Казанова

docsumann


Uvijek je na crtežima imao neke hodajuće šunke i mortadele koje se muvaju unaokolo.
Razlog tome je bio što je kao klinac često gladovao.


Idi, bre, kakva tuga! Njega se secam iz detinjstva. Bio mi je mnogo zanimljiv. I sad je
kaolavanda kaolavanda 18:24 29.08.2011

Re: Федериков Казанова

Interesantno da im se ukus povodom žena dijametralno razlikovao



Daj detalje. Mojne si stipsa
docsumann docsumann 19:03 29.08.2011

Re: Федериков Казанова

Daj detalje. Mojne si stipsa


manara



felini

freehand freehand 09:29 30.08.2011

Re: Федериков Казанова

docsumann
Daj detalje. Mojne si stipsa


manara



felini


Kako je onda moguće da se ja slažem sa obojicom?!
milisav68 milisav68 09:55 30.08.2011

Re: Федериков Казанова

freehand
docsumann
Daj detalje. Mojne si stipsa


manara



felini


Kako je onda moguće da se ja slažem sa obojicom?!

Zato što si manijak.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:42 26.08.2011

Sanjati znači preživeti





Moebius Sex
docsumann docsumann 21:43 26.08.2011

Re: Sanjati znači preživeti

da, to su ti stripovi za odrasle

Žodorovski i Mebijus o radu na Dini

bachuska bachuska 21:54 26.08.2011

hvala!

docsumann docsumann 21:56 26.08.2011

Re: hvala!

nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo!
princi princi 23:17 26.08.2011

Jbt, kakav tekst!

I sad ovo i jedan, na primer, Stošić, dele isti prostor. Da ni ne pominjem zabrinutog tenisera koji je čak na naslovnoj strani... Taman kad pomisliš da su na vrućinu izašle samo dežurne dijabole, pojavi se docsumman kao spasitelj.

Preporukčetina!
docsumann docsumann 02:50 27.08.2011

Re: Jbt, kakav tekst!

Taman kad pomisliš da su na vrućinu izašle samo dežurne dijabole, pojavi se docsumman kao spasitelj.


ljubitelj je prava riječ

a ne bih sad (ružno) o drugim kolegama ...

nego, evo još nekoliko iz mora zanimljivosti vezanih za Mebijusa-

njegov rad je uticao na nemjerljiv broj strip autora, imao je i puno svojih učenika, ali samo jednog pravog naslijednika a to je novosađanin Zoran Janjetov.
Možda se sjećate onih čudnih stripova na zadnjoj stranici "Vreme-na" iz prve polovine devedesetih.
Janjetov je radio stripove koji su proizašli iz Inkal-a, kao što je Mladost Džonija Difula i Tehnopape.

Koliki je naratzivni potencijal Inkala najbolje govori to što su po jednom liku koji se u njemu pojavljuje , Metabaronu,



Žodorovski i Himenez uradili hipertrofiranu SF epopeju - Kasta Metabarona, koju sam već spominjao ( i preporučivao na blogu). Dijelo neopisive crtačke i pripovjedačke raskoši.



docsumann docsumann 03:00 27.08.2011

Re: Jbt, kakav tekst!

alselone alselone 07:17 29.08.2011

Re: Jbt, kakav tekst!

Kasta Metabarona


Ovo je umetnost! Procitao na tvoju preporuku i odusevio se!
kick68 kick68 23:50 26.08.2011

%

svjetski strip više nije bio isto "mjesto". Iščašenje koje je tada doživio je bilo trajno i dubinsko..

Puno ti hvala za prikaz ovog totalno uvrnutog sveta za koji nisam ni znala da postoji!
Najvrijednije putovanje je ono s kojeg se ne vratiš onakav kakav si na njega otišao

Cenis?
docsumann docsumann 02:32 27.08.2011

Re: %

Najvrijednije putovanje je ono s kojeg se ne vratiš onakav kakav si na njega otišao


Cenis?


hehe, pa rekao sam sa kojeg se vratiš, a poželjno bi bilo i neoštećen

"My encounter with magic mushrooms in 1963 was like a car crash, a unique experience that lasted 6 hours. It was chaotic, very painful, and yet extraordinary. I learnt a lot about the fluctuation of reality through the perception of oneself, and the environment. Throughout my life this has been for me a theme of meditation, and I still feel the consequences of the impact. I had experimented with marijuana in 1957, it's a more technical experience, it was all about finding the right quantity that would penetrate into my organism, in a way that I wouldn't completely loose my control or consciousness, so as to experience a slight and meaningful shift of the perception of one self. I really wanted to see if it was physically addictive. I discovered, it had an effect on me psychologically, and so I suddenly stopped in the year 2000."


mrale54 mrale54 07:19 27.08.2011

Vremeplov

Podseti me ovo na razgovor, koji je vođen između mog kuma (akademski slikar) i mene, oko toga čiji je crtež jači? Hal Foster ili Žiro?
U jednom momentu uvedem u priču, kao argument, na strani Žiro-a, Moebius-a, tj. njegovu promenu načina razmišljanja u samom pristupu, posle Blueberry-ja...
Kumašin je listao strip, oko 20 min., a onda je, bez reči, ustao i otšao po gajbu piva!
Razgovor nikad nije priveden kraju!
docsumann docsumann 12:04 27.08.2011

Re: Vremeplov

Podseti me ovo na razgovor, koji je vođen između mog kuma (akademski slikar) i mene, oko toga čiji je crtež jači? Hal Foster ili Žiro?


žestok duel !

meni je kod obojice fascinantan način na koji sam crtež odslikava istorijsku epohu.
kod Fostera, njegov klasicistički, tehnički savršen stil idealno leži uz drevne priče o vremenu vitezova okruglog stola.
kao što sam to u tekstu već spomenuo, način na koji Žiro prikazuje prizore sa divljeg zapada je ništa manje impresivan.
neobrijana lica kauboja, opržena suncem, grubo sukno njihove odjeće, znoj, prašina, sve to možete osjetiti pod prstima dok okrećete stranice stripova o Bluberiju.



i da, sjajno si povukao ključni adut u igri, Žiroovu transformabilnost - kao da to više nije isti čovjek ... teme, crtački stil, kompozicija table, sve se mjenja u potpunosti ... kraj priče
mrale54 mrale54 12:26 27.08.2011

Re: Vremeplov

"Transformabilnost"

Pa zato je kumašin (pirotjanac - po vokaciji) doneo gajbu!!
E, posle je seo i uradio ciklus "Dante - pakao"!
Nekih 30-ak platana (mislim na platna, a, ne na platanE!)

EDIT: Mislim da sam mu samo preneo moju fasciniranost promenom kadra crteža kod Žiro-a!
Sudeći po pivetu, shvatio je šta sam hteo reći...
fedor18 fedor18 08:03 27.08.2011

Moj

omiljeni "spaghetti"...kao da gledaš strip u nekim scenama...
angie01 angie01 08:06 27.08.2011

utomsmislu, Najamnik

Vinsenta Segreljesa, ponekad konfuzan scenario, visetruko pokriven fenomenalnim crtezima, filmski kadriranim!

angie01 angie01 08:18 27.08.2011

Re: utomsmislu, Aster Blistok

Julio Ribera-crtac ovog serijala!



za decake- Drakurela:)))

angie01 angie01 08:31 27.08.2011

Re: utomsmislu, Inkal



Jean Giraud
docsumann docsumann 12:30 27.08.2011

Re: utomsmislu, Najamnik

Vinsenta Segreljesa, ponekad konfuzan scenario, visetruko pokriven fenomenalnim crtezima, filmski kadriranim!


da baš tako, neubjedljiv scenario, a i montaža nije bila nešto posebno inventivna, ali zato crtež ... svaki kvadrat je bio zasebna vrhunska ilustracija.

a i inače su na tim zadnjim stranicama stripoteke objavljivani odlični kolor stripovi - Daleka Planeta, Den ...

jinks jinks 08:10 27.08.2011

Da li je

Linkal izlazio u Stripoteci, pre dvadeset i vise godina?

p.s

Nasao svih 6 svezaka, ali na francuskom. Na engleskom postoji edicija Moebius: The Collected Fantasies of Jean Giraud
fedor18 fedor18 09:14 27.08.2011

Re: Da li je

jinks
Linkal izlazio u Stripoteci, pre dvadeset i vise godina?



Nasao svih 6 svezaka, ali na francuskom.

Izlazio je u okviru VISTA biblioteke...biblioteke vizuelnih medija od 1985.godine...
Svih šest epizoda Inkal-a je tada bilo izdano.Naravno uz prevod.
1. Crni Inkal
2. Inkal svetlosti
3. Ono što je dole
4. Ono što je gore
5. Peta esencija 1. deo
6. Peta esencija 2. deo
Postoje i sada u nekoj formi sačuvane.
O mogućnosti preuzimanja,ako je neko zainteresovan, više na p.p.
docsumann docsumann 18:47 27.08.2011

Re: Da li je

kao što sam i pretpostavio, pojavio se neko sa rješenjem

pošto je fedor i meni objasnio kako da se dođe u posjed svih 6 svesaka ( u odličnom izdanju, vrlo pregledno i pogodno za čitanje na kompu), možete i meni da se obratite, da ne bi gnjavili čovjeka previše.
učinio je več više nego dovoljno.

evo, ja ih gutam, poslije toliko godina i uživam
freehand freehand 19:16 27.08.2011

Re: Da li je

docsumann
kao što sam i pretpostavio, pojavio se neko sa rješenjem

pošto je fedor i meni objasnio kako da se dođe u posjed svih 6 svesaka ( u odličnom izdanju, vrlo pregledno i pogodno za čitanje na kompu), možete i meni da se obratite, da ne bi gnjavili čovjeka previše.
učinio je več više nego dovoljno.

evo, ja ih gutam, poslije toliko godina i uživam

Daj guc, što si stipsa?!
Ivana Knežević Ivana Knežević 14:06 27.08.2011

.

Lepo, doc. Hvala za linkove i preporuke, i za pricu u pozadini, i za priblizavanje... strasti treba deliti
docsumann docsumann 15:34 27.08.2011

Re: .

Lepo, doc. Hvala za linkove i preporuke, i za pricu u pozadini, i za priblizavanje... strasti treba deliti


ti znaš ...

nego, kome se stvarno čita Inkal u kompletnom izdanju nek se obavezno javi fedoru
freehand freehand 15:31 27.08.2011

Haleluja, majstore!

Ne bih imao šta dodati, a post sam ti čitao iz tri puta.
Moja je dilema jedino - kakav bi stripopičvajz nastao posetom Mebijusa Durbabi, jebote?!

Peyotl'n'prasa - da kosmos talasa!

I nemoj mi ovoga stolara zaboraviti, ali nikako!

docsumann docsumann 16:58 27.08.2011

Re: Haleluja, majstore!

Peyotl'n'prasa - da kosmos talasa!


e, ako sam vidio da je neka riječ podatnija za pravljenje kovanica, različita tumačenja i upotrebe, editovanje, rimovanje, od ove prase - ođe me sjeci (ne tu, gore ! ) )

autentična onostranost
freehand freehand 17:52 27.08.2011

Re: Haleluja, majstore!

docsumann
Peyotl'n'prasa - da kosmos talasa!


e, ako sam vidio da je neka riječ podatnija za pravljenje kovanica, različita tumačenja i upotrebe, editovanje, rimovanje, od ove prase - ođe me sjeci (ne tu, gore ! ) )

autentična onostranost

I to od Lase do Kinšase!
Pa ti vidi.
crossover crossover 15:41 27.08.2011

*****

Дива Плавалагуна (Инва Мула) авек Мила Жововик:

docsumann docsumann 16:22 27.08.2011

Re: *****


crossover



bocvena bocvena 20:25 27.08.2011

Svidja mi se kombinacija

informativnosti i lične vizure kod ovakvih tvojih blogova. Uvek je najbolje da se piše o nečemu što mnogo voliš:)

I Marčelo je veliki fan Žodorovskog, čitala neke njegove tekstove o tome.

Mislim da je vreme za jednu tekilu.
milisav68 milisav68 23:54 27.08.2011

Re: Svidja mi se kombinacija

bocvena
informativnosti i lične vizure kod ovakvih tvojih blogova. Uvek je najbolje da se piše o nečemu što mnogo voliš:)



docsumann docsumann 02:10 28.08.2011

Re: Svidja mi se kombinacija

Uvek je najbolje da se piše o nečemu što mnogo voliš:)


e, ovdje ću zaobići onu tol'ko rabljenu frazu - nemaš pojma koliko si u pravu, jer, naprotiv, znam da dobro znaš koliko si u pravu

gospodin_ne gospodin_ne 09:31 28.08.2011

MOEBIUS-TRANSE-FORME

Text je pravo osvezenje.

Da spomenem njegov kratkometrazni animirani film La Planète Encore.

angie01 angie01 10:20 28.08.2011

,

docsumann docsumann 10:56 28.08.2011

Heavy Me(n)tal




angie01 angie01 11:27 28.08.2011

Re: Heavy Me(n)tal



docsumann docsumann 12:32 28.08.2011

Evo,

nakon toliko godina, zahvaljujući kolegi fedoru, ponovo ( u dva dana) pročitah priču o Inkalu ...
i ponovo sam ostao zadivljen
kaolavanda kaolavanda 15:26 28.08.2011

Bez muzike... do daljnjeg ;)


Alberto Cerriteno
Gospodja Klara Gospodja Klara 01:29 29.08.2011

Osveženje

Pridružujem se pohvalama, docs, svakačast!

Mene je u tinejdž godinama Inkal zablesavio potpuno, zahvaljući tada mom najboljem drugu koji je jednu tablu reprodukovao preko celog zida svoje sobe (posle prekrečio i postao neki menadžer u McDonaldsu, eh, ironični SOB ume da bude taj život...).

Moebius... pa onako, genijalan lik zaista, umešao je prste u svašta, između ostalog i u Silver Surfera (za mene strip-heroj br.1 svih vremena).

A sećate se ovoga?


docsumann docsumann 05:03 29.08.2011

Re: Osveženje

Moebius... pa onako, genijalan lik zaista, umešao je prste u svašta, između ostalog i u Silver Surfera (za mene strip-heroj br.1 svih vremena).


Da, čirtao sam jednu epizodu, koju je radio zajedno sa Marvel-Tatom Stenli Lijem. Postoji tu i jedna zajednička crta sa Inkalom, oko ugroženosti zemlje (zbog namjere Galaktusa da je "pojede".



SS me uvijek podsjećao na Hamleta, onako kad leti kroz svemir okružen gomilom oblačića punih teških misli, sumnji i dilema ....

A sećate se ovoga?


Bernard Panasonic ?
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 11:56 29.08.2011

Bravo i hvala!

Bravo i hvala!
4krofnica 4krofnica 12:13 29.08.2011

fajv stars

stvarno je bilo na radost.

elektonsko izdanje prve sveske Inkala


..nikako da stignem da pročitam ceo strip od kad si okačio blog..
(vide klinci, malo im čitam
pa me ubrzo odvuku na neke njihove Zadatke:)

fantastično iskustvo!
kakvi ludi likovi, boje..kakav Univerzum! :)


uživancija, hvala docs.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana