Nauka| Planeta| Umetnost

WEIRD SHIT : Otkud ( i kuda ) krugovi u žitu ?

docsumann RSS / 01.09.2011. u 18:18

"Crop circles are patterns formed within crop fields and represent the work of the most science-oriented art movement in history." - Richard Taylor, director of the Materials Science Institute at the University of Oregon, US.


Na neki (uvrnuti) način ponovo imamo umjetnost na repertoaru :)

taylor2.jpg

Dakle, evo ga - prvi članak u ediciji Weird Shit. čijem je imenu (nehotimično) kumovao princi u jednom od onih svojih britkih komentara.
Ovo "izdanje" ujedno predstavlja preklop dva polja mojih intersovanja, odnosno tema, koje rado obrađujem na blogu, a to su likovna umjetnost I (po)granična područja nauke ( kojima najčešće pristupam s one strane :)), dok je sam povod za njegovo objavljivanje - izlazak članka "Coming soon to a field near you" u physicsworld magazinu, čiji je autor gorepomenut u naslovnom citatu. Dakle, nikakvi sadržaji tipa Treće oko, Šesti prst, Trinaestopalačno crijevo ...
U slučaju da vam pristup linkovanom tekstu zahtjeva registrovanje, moja topla preporuka je da da to i učinite, na samo zbog navedenog priloga i zato što je samo registrovanje krajnje jednostavno (pravi pisofkejk), već zato što ćete tako biti u mogućnosti da se direktno informišete o mnogobrojnim aktuelnim temama iz najrazličitijih oblasti fizike. Sam članak R.Taylor-a je pisan jednostavnim jezikom, širokougaono, bez predrasuda i bojazni za naučnu reputaciju samog autora. Pun je interesantnih detalja, podataka sa "težinom", kao i onih "samo" zanimljivih, pa se čak spominje i Hokingovo stajalište u vezi sa načinom na koji ti krugovi nastaju.

 Između ostalog, tu je data i ozbiljna pozornost istraživanjima koje već godinama obavlja BLT tim, a koja su, do sada, uglavnom bila podcjenjivana i/ili previđana od strane oficijalne nauke. Ujedno je prikazan fin hronološki pregled razvoja naučnih gledišta u vezi sa fenomenom krugova u žitu, kontroverzama glede njihovog porjekla, kao i teorijama koje su pokušale da ih objasne.
R.Taylor u navedenom tekstu analizira fenomen krugova u žitu i sa aspekta njihove geometrijske kompleksnosti, kao i sa aspekta niza propratnih efekata koje je evidentirao BLT tim. Čini mi se, bar koliko sam ja pratio meritorne tekstove objavljene na interenetu povodom ove tematike, da je ovo prvi put da zvanična fizika prihvata prisutnost mikrotalsanog zračenja kao ključnog faktora u formiranju "autentičnih" krugova u žitu. Ovo "autentični" se danas po pravilu odnosi na prisustvo posebnih pojava, vezanih za krugove u žitu, pobrojanih i opisanih od strane BLT tima, a ne kao definitivnog odgovora o njihovom porjeklu. Konačni odgovori u vezi sa tim je i dalje nepoznanica, bar za pravovjerne skeptike.
No, da krenemo prvo od onog što je kod krugova u žitu najupečatljivije, a to su svakako raskošno oblikovani piktogrami, izrazito složenih formi, koji se već godina pojavljuju na žitnim poljima širom svijeta. Odličan primjer za to je naslovna slika, na kojoj je prikazan krug u žitu uočen 29 Jula 1996. na lokaciji Windmill Hill kraj Avebury-ja, UK. Ovaj krug ustvari predstavlja trostruki Žulijeov skup, složenu fraktalnu strukturau, za čije premjeravanje sa terena je tim od 11 ljudi utošio 5 sati (po dnevnom svjetlu). Zamislite sad koje "muke" očekuju one koji namjeravaju da jednu ovako komplikovanu sliku, čije skiciranje na papiru je za'ebato samo po sebi, izvedu ( tokom noći) usred žitnog polja.
Dakle, dizajn je jedna strana problema, a manifestacije, koje se sve skupa mogu podvesti pod zajedničkim nazivom - plant abnormalities, su druga. O ovome sam, u par navrata, već ranije pisao na blogu, pa iako je još i u prilogu sa BLT sajta to sve fino elaborirano, evo da u najkraćem pojasnim o čemu je riječ. Na sadnicama koje se nalaze unutar "autentičnih" krugova u žitu, zabilježene su slijedeće karakteristične pojave - proširenja na ćelijskom zidu listova koji obmotavaju sama zrna, uzdužno i poprečno uvećanje (zadebljanje) zglobova na stabiljkama, savijenost ( ne polomljenost) stabiljki u više zglobova, degenerisanost samog zrna žitarice. Takođe, u zemljuštu su nađeni ostaci feromgnetnih stijena čije prisustvo van krugova nije detektovano. Analize koje su vršili biofizičari nedvosmisleno ukazuju, da su pri nastajanju krugova kod kojih su nastajali ovakvi efekti, žitarica bile izložene el.mag.(mikrotalsanom) zračenju.
Jedini krug u žitu za koji se sa sigurnošću zna da je rađen ljudskom rukom, a kod kojeg se bar pokušalo postići neki od ovih efekata, je onaj koji su kao jednu vrstu tech-čelindža, u dogovoru sa Nancy Tallbot (T u BLT-u), napravili apsolventi MIT-a , 2002. Tokom tog eksperimenta došlo je do razmimoilaženja između NT, televizijskog producenta kao i samih predstavnika MIT-a, oko dogovorenih pravila i zahtjeva koje je trebalo ispoštovati pri izradi ovog kruga. Koga interesuje nešto više može to ovdje da pročita - link. Čisto da napomenem da je za postizanje navedenih efekata ekipa sa MIT-a imala na raspolaganju čitav arsenal tehničkih pomagala, kao i poveći agregat za proizvodnju el. energije. Hoću reći - dosta bučne i glomazne opreme, što baš i nije najbolji način da ostanete nepimjećeni dok rezbarite po nečijoj njivi. A upravo je ta neprimjetnost autora krugova u žitu ključ cjelokupne fame koja oko njih vlada. U par navrata su postvaljane i "sačekuše", od strane vlasti ili tv-ekipa u područijima poznatim po najvećoj učestanosti pojavljivanja, ali bez uspjeha. Čak se dešavalo da se sutradan otkrije krug nastao te noći, udaljen svega 500m od oblastia pod nadzorom.
Ili je tu rijeć od posebnoj sorti nindža-umjetnika opremljenih sa hiper sofisticiranom opremom ili o nečem još luđem. Količina krugova u žitu koja svake godine osvane na žitnicam širom svijeta ( i dalje u tome prednjači Engleska) sugeriše da ovakvih neobičnih umjetnika ima popriličan broj (djeljiv sa pi :)) .

cropcircle1.jpg

Bilo kako bilo, Dosije X pod nazivom "crop circles" nije još zaključen. I dalje postoje oni koji ovom fenomenu pripisuju vanzemaljsko porijeklo, ili pak ovozemaljsko, ali na način koji je podjednako neobičan ( tajanstvena zračenja iz središta zemlje), kao i oni koji su uvjereni da su u pitanju maštoviti anonimusi iz kraja.

 

 



Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

elis elis 18:27 01.09.2011

Tako je to...

...kad si vanzemaljac, pa ne moraš da koristiš IMT-ove traktore. 'Ajd' da ih vidim s onim čudima iz Rakovice da ovakve krugove naprave.
docsumann docsumann 18:30 01.09.2011

Re: Tako je to...

kad si vanzemaljac, pa ne moraš da koristiš IMT-ove traktore. 'Ajd' da ih vidim s onim čudima iz Rakovice da ovakve krugove naprave


IMT, MIT ... ima tu neka spooky veza

edit: i molim da se zabilježi da ja u tekstu nigdje nisam spominjao vanzemaljce
4krofnica 4krofnica 21:56 02.09.2011

Weird Shits

molim da se zabilježi da ja u tekstu nigdje nisam spominjao vanzemaljce

I dalje postoje oni koji ovom fenomenu pripisuju vanzemaljsko porijeklo


; )

odličan ti ovaj weird shit.

vezano za način kreiranja ovih umetničkih lepota majke prirode, idem na jinksovo objašnjenje 'sile koje potiču od ko zna kakvih sve gravitacionih i inih kosmičkih dejstava'. radi.
ima jedno zanimljiva teorija, da se stvaraju pod uticajem Ball_lightning, (opet) neobjašnjivom fenomenu, kakogodbilo: ima zaista fantastičnih, volim ih u svim oblicima, gde god da se pojave :)


jedva čekam sledeći w/shit :))
mjuz?


docsumann docsumann 23:42 02.09.2011

Re: Weird Shits

mjuz?

ima jedno zanimljiva teorija, da se stvaraju pod uticajem Ball_lightning, (opet) neobjašnjivom fenomenu


mislim, a šta drugo ...

docsumann docsumann 10:49 03.09.2011

Re: Weird Shits

molim da se zabilježi da ja u tekstu nigdje nisam spominjao vanzemaljce

I dalje postoje oni koji ovom fenomenu pripisuju vanzemaljsko porijeklo


vanzemaljsko ne podrazumjeva vanzemaljce ... odnosi se na pojave, a ne na bića
4krofnica 4krofnica 11:39 03.09.2011

Re: Weird Shits

vanzemaljsko ne podrazumjeva vanzemaljce


jasno, jasno, širok pojam.
tko bi pomislio na male zelene ?


a za lightning bolt, čudo jedno: tačno mi je asocijacija bila na tebe kad sam linkovala tu viki stranicu, a potpuno sam smetnula ovog sumanutog bubnjara. onaj prvi song koji si kačio je bio odličan.
može i ovaj:

elis elis 12:10 03.09.2011

Re: Weird Shits

docsumann
molim da se zabilježi da ja u tekstu nigdje nisam spominjao vanzemaljce

I dalje postoje oni koji ovom fenomenu pripisuju vanzemaljsko porijeklo


vanzemaljsko ne podrazumjeva vanzemaljce ... odnosi se na pojave, a ne na bića




docsumann docsumann 12:12 03.09.2011

Re: Weird Shits

može i ovaj


mooze ... a evo još jedan zoom na bubnjara ... jen,dva,trrrrr ...

docsumann docsumann 12:17 03.09.2011

Re: Weird Shits

koga ti nazivaš pojavom umjesto bićem ...


hehe, imam utisak da bi isto reagovao i da je bilo obrnuto (koga ti nazivaš bićem, a ne pojavom) ... ne možeš proć, a da ne kupiš ciglu
elis elis 12:29 03.09.2011

Re: Weird Shits

docsumann
...ne možeš proć, a da ne kupiš ciglu...



maksa83 maksa83 12:51 03.09.2011

Re: Weird Shits

elis






polarno_prase polarno_prase 18:35 01.09.2011

Busted

uf, uf... pa ovi crop circles su provaljeni vec 1000 puta.

proširenja na ćelijskom zidu listova koji obmotavaju sama zrna, uzdužno i poprečno uvećanje (zadebljanje) zglobova na stabiljkama, savijenost ( ne polomljenost) stabiljki u više zglobova, degenerisanost samog zrna žitarice. Takođe, u zemljuštu su nađeni ostaci feromgnetnih stijena čije prisustvo van krugova nije detektovano. Analize koje su vršili biofizičari nedvosmisleno ukazuju, da su pri nastajanju krugova kod kojih su nastajali ovakvi efekti, žitarica bile izložene el.mag.(mikrotalsanom) zračenju.

Netačno i netačno. Niti su te pojave uočljive samo u krugovima, niti postoje kod svih krugova. Klasičan primer ''cherry picking''-a.


pa onda i ovo:
jedini krug u žitu za koji se sa sigurnošću zna da je rađen ljudskom rukom...

Inače, prošle godine, na nekom od science kanala je bila (još jedna) emisija o ovome. Izvesni umetnik, koji ima iza sebe na desetine ovakvih poduhvata, je, sa ekipom od nekoliko ljudi, za vreme jedne letnje noći, samo uz pomoć kanapa i dasaka formirao komplikovanu shemu koju im je ''zadao'' jedan matematičar.
docsumann docsumann 18:44 01.09.2011

Re: Busted

Netačno i netačno. Niti su te pojave uočljive samo u krugovima, niti postoje kod svih krugova. Klasičan primer ''cherry picking''-a.


Gdje stoji da je ovo karakteristično samo za krugove u žitu. Navodi se da ovakve pojave moraju biti generisane dejstvom mikrotalasnog zračenja.

Naravno da postoje krugovi u žitu bez ovih karakteristika - lažnjaci!

Šteta što nisi pročitao tekst,a tek da ne govorimo o linkovanom članku koji je i povod ovog bloga, pa da fino diskutujemo, nego ovako na prečac.

Inače, prošle godine, na nekom od science kanala je bila (još jedna) emisija o ovome. Izvesni umetnik, koji ima iza sebe na desetine ovakvih poduhvata, je, sa ekipom od nekoliko ljudi, za vreme jedne letnje noći, samo uz pomoć kanapa i dasaka formirao komplikovanu shemu koju im je ''zadao'' jedan matematičar.


može link, youtube, bilo što ...

edit :
uf, uf... pa ovi crop circles su provaljeni vec 1000 puta


ovaj članak ( "Coming soon to a field near you" ) govori upravo suprotno.
polarno_prase polarno_prase 19:20 01.09.2011

Re: Busted

docsumann

Šteta što nisi pročitao tekst,a tek da ne govorimo o linkovanom članku koji je i povod ovog bloga, pa da fino diskutujemo, nego ovako na prečac.


Blog sam pročitao, linkovane članke nisam. Zašto nisam? Zato jer to smatram gubljenjem vremena. Dok su me takve stvari interesovale, tada sam se informisao. Ispostavilo se da su ''dokazi'' o nekakvoj paranormalnosti (šta god to značilo) u 100% slučajeva metodološki manjkavi i/ili izvedeni preko logičkih grešaka.
Taj slučaj je završen, odložen u fioku zajedno sa perpetuum mobile-om, jednorozima i Alanom Čumakom.
docsumann docsumann 19:30 01.09.2011

Re: Busted

Ispostavilo se da su ''dokazi'' o nekakvoj paranormalnosti (šta god to značilo) u 100% slučajeva metodološki manjkavi i/ili izvedeni preko logičkih grešaka.


ako nije problem možeš li da izneseš te manjkavosti, rado bih ih pogledao.

ovaj članak je objavljen u physicsworld 04.08.2011. ozbiljan naučnik u ozbiljnom časopisu, dakle
Taj slučaj je završen, odložen u fioku zajedno sa perpetuum mobile-om, jednorozima i Alanom Čumakom.

jednostvano ne stoji.

da li je ikad izvršena javna demonstracija izrade nekog složenog kruga u žitu sa svim opisanim "anomalijama" ?

nije, naravno!

e, kad to budem vidio, može i na tjubu i ja ću ugasiti moje interesovanje. ovako, više sam nego skeptičan preme tvrdnjama da tu nema šta više da se traži.

ps. a onaj uradak MIT studenata (mada tu dizajn nije bio u prvom planu) je izgledao ovako:





polarno_prase polarno_prase 19:42 01.09.2011

Re: Busted

Kao što rekoh - case closed, i sada sigurno neću zbog nekog bloga (uz svo poštovanje) trošiti vreme na prekopavanje.

A ako tebe zanima, evo da se zabaviš:
www.circlemakers.org

Šta misliš, da li u njihovom ''portfoliu'' postoji bar nekoliko radova koji su zračili, rasli na feromagnetnim stenama, odlikovali se zadebljanjima ćelijskih zidova i ostalo...?
docsumann docsumann 20:18 01.09.2011

Re: Busted

A ako tebe zanima, evo da se zabaviš:
www.circlemakers.org


interesantan sajt, tnx

trebaće mi vremena da ga "izučim"

Šta misliš, da li u njihovom ''portfoliu'' postoji bar nekoliko radova koji su zračili, rasli na feromagnetnim stenama, odlikovali se zadebljanjima ćelijskih zidova i ostalo...?


stvarno - ne znam, može prečica, da sad ne kopam po sajtu
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:58 02.09.2011

Re: Busted

Docs
Gdje stoji da je ovo karakteristično samo za krugove u žitu. Navodi se da ovakve pojave moraju biti generisane dejstvom mikrotalasnog zračenja.


Jedini poznat efekat koji nejonizujuće (EM) zračenje ima na žive organizme je povezano sa lokalnim zagrevanjem tkiva i time kako ona reaguje na to. I neke nove munje - uticaja EM polja na koagulaciju krvi. Ovo što si pomenuo u tekstu može i ne mora da bude posledica, tako da je nejasno na osnovu čega se tvrdi da je uzrok mikrotalasno zračenje. U stvari, ovo više liči na bad science.

Ali ono što je nelogično je da su žita jedan dan zdrava i prava, a drugi dan polegla, sa kvrgama i zadebljanim ćelijskim zidovoma, ako sam razumeo dobro, i onda se tu pominje kao uzrok neko mikrotalasno zračenje. Ali da ostavim svu tu biologiju po strani, i činjenicu da je verovatnije da bi se žito zapalilo kao posledica kratkotrajnog a intenzivnog zračenja pre nego što bi se indukovale neke fiziološke promene.

Samo da pomenem i činjenicu da intenzivno mikrotalasno zračenje ne postoji samo po sebi u prirodi. Nego je potrebno da se generiše, uredjajem, ili nuklearnom eksplozijom, i da se sprovede, bilo antenom bilo talasovodom tu gde treba. Kako je malo verovatno da je neko vukao generator + neki magnetron na traktoru i onda sa prikolice zračio po žitu, ostaje da je zračenje došlo - sa neba. Well, problem sa time je da nema šanse da je neko leteo avionom (neprimećen) iznad, i zračio na zemlju. Takodje, u tom slučaju ne bi mogle da se ostvare ovako oštre ivice figura, ne samo zato što je platforma u pokretu, nego zbog prirode EM zračenja, to jest nemogućnosti da se toliko usmeri anetenom bilo koje razumne veličine, ako se dogovorimo oko toga koji se opseg EM spektra smatra mikrotalasnim.

Da je došlo iz kosmosa, to je još manje verovatno, jer bi potrebna antena morala da bude mnooogo veća, kao i intenzitet na izvoru da bi se talas savladao apsorpciju kroz atmosferu, kao i path loss. A da ne pominjemo to što bi se neželjeno zračenje usled side lobova takve neke hipotetičke antene sigurno detektovalo na kojekakavim prijemnicima na zemlji koji prate situaciju u spektru, te bi dotični vanzemaljci već dobili opomenu od većeg broja radiodifuznih agencija i izazvali oduševljenje u SETI-ju.

Daklem, nisu mikrotalasi, sigurno
jedan.kub jedan.kub 23:30 02.09.2011

Re: Busted

sa ekipom od nekoliko ljudi, za vreme jedne letnje noći, samo uz pomoć kanapa i dasaka formirao komplikovanu shemu koju im je ''zadao'' jedan matematičar.

I ja sam videla pre nekoliko godina na domaćoj televiziji sličnu englesku reportažu. Mada mi one slike, crteži na Andima urezani u kamen liče na veliki bilbord vidljiv sa
malo većih visina.
Preporuka za tekst i slikovite priloge.
docsumann docsumann 23:54 02.09.2011

Re: Busted

Ali da ostavim svu tu biologiju po strani, i činjenicu da je verovatnije da bi se žito zapalilo kao posledica kratkotrajnog a intenzivnog zračenja pre nego što bi se indukovale neke fiziološke promene.


prvo, niko ne zna pravu prirodu tog zračenja ... a što se tiče izgoretina ... pogledaj ovo

ps. e, ovo je komentar kakav sam očekivao da se pojavi. tnx, srx
antioksidant antioksidant 18:40 01.09.2011

?

mene vise interesuje otkud zito? uz ove subvencije se to nikako ne isplati
docsumann docsumann 18:46 01.09.2011

Re: ?

mene vise interesuje otkud zito? uz ove subvencije se to nikako ne isplati


a tek kad ti žito loše rodi, a klinci došli da šaraju po njivi
jedan.kub jedan.kub 23:32 02.09.2011

Re: ?

antioksidant
mene vise interesuje otkud zito? uz ove subvencije se to nikako ne isplati

Žito je u Britaniji i Americi.
Naše površine pod žitom su male.
sesili sesili 19:27 01.09.2011

Moram da priznam

da su mene uvek fascinirali krugovi u žitu! Ma šta krugovi, to su umetnička dela. Sin me je uveravao da je to lako napraviti, ali me nije uverio! U deda Mraza odavno ne verujem, ali ovde - vanzemaljci
docsumann docsumann 19:45 01.09.2011

Re: Moram da priznam

da su mene uvek fascinirali krugovi u žitu! Ma šta krugovi, to su umetnička dela. Sin me je uveravao da je to lako napraviti, ali me nije uverio!


ima tu gomila izuzetno složenih piktograma, koje ne bi bilo jednostavno izvesti ni u po bijela dana, za ne znam koliko vremena i s koliko ljudi



jedino što može da zadovolji moju znatiželju glede nastajanja ovih slika je jedna javna i jasna demonstracija metode.
myredneckself myredneckself 19:45 01.09.2011

Problem solved

u Australiji i Tasmaniji!
Nadležni kažu da te krugove prave valabiji kad uđu u polja maka. I tako...ustondiraju se, i trče u krug. Eh, sad ne znam šta je sa drugim područjima na Zemlji, ali ovde je žurka paklena
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:01 01.09.2011

Igre bez granica

Doc
... ima tu gomila izuzetno složenih piktograma, koje ne bi bilo jednostavno izvesti ni u po bijela dana, za ne znam koliko vremena i s koliko ljudi


Evo kako to izgleda na ovom klipu - moglo bi tako do beskonačnosti.

Hansel Hansel 19:30 01.09.2011

Satelitski snimci?

Živimo u vreme kada se sve može snimiti, u bilo koje doba dana (i noći) - pa, da li je iko pokušao da snima polja u kontinuitetu? Možda bi se onda videli ili naslutili počinioci?!
docsumann docsumann 19:33 01.09.2011

Re: Satelitski snimci?

Satelitski snimci?
Živimo u vreme kada se sve može snimiti, u bilo koje doba dana (i noći) - pa, da li je iko pokušao da snima polja u kontinuitetu? Možda bi se onda videli ili naslutili počinioci?!


upravo je to ono što bih ja volio da vidim.

mada je osnovni problem što svi krugovi u žitu nastaju noću. smatra se u intervalu kraćem od 4 sata. to otežava osmatranje njihovog nastajanja, ali i eventualni izradu od strane nindža-umjetnika.
highshalfbooze highshalfbooze 19:40 01.09.2011

Otkud krugovi u žitu



Gledao sam eksperiment kada je jedan matematičar nacrtao vrlo složen sistem krugova, i zadali grupi od, čini mi se 6 ljudi da preko noći nacrtaju. Ne mogu da nađem sada to...
docsumann docsumann 20:04 01.09.2011

Re: Otkud krugovi u žitu

highshalfbooze

recimo da je ovdje "demonstrirana" geometrijska konstrukcija, mada je snimak ubjedljiv koliko i onaj sa letećim svijetlima koji je prikazan na početku priloga ... a šta je sa PLANT ABNORMALITIES ?


angie01 angie01 20:30 01.09.2011

i malo pop arta,

sesili sesili 20:48 01.09.2011

Fascinantno!

Mada, sada razmišljam, već sam davno bila začudjena snimcima iz Perua, pustinja Nazca. Ti snimci su mogli biti vidljivi tek, valjda, iz vasionskih brodova. Ne sećam se tačno, ovde bi pomogla Ivana 23. Sećam se kolibrija, a crteži su pravljeni 800. godina pre nove ere! KAKO?
mikele9 mikele9 21:01 01.09.2011

Re: Fascinantno!

Nisam našao kolibrija ali samo za tebe Sesili takođe iz Perua

sesili sesili 21:07 01.09.2011

Re: Fascinantno!

Hvala!
Hansel Hansel 21:25 01.09.2011

Re: Fascinantno!

Dobro, mikele, nisi našao onog bezobraznog lovca, šta li je... I, ne znam da li je iz Perua, ali to i nije bitno...
mlekac mlekac 22:48 01.09.2011

Re: Fascinantno!

Hansel
Dobro, mikele, nisi našao onog bezobraznog lovca, šta li je... I, ne znam da li je iz Perua, ali to i nije bitno...


Onog, Prachetovog, zbog kog je Nani Og zamalo pala sa metle?
mikele9 mikele9 23:12 01.09.2011

Re: Fascinantno!

Dobro, mikele, nisi našao onog bezobraznog lovca, šta li je... I, ne znam da li je iz Perua, ali to i nije bitno...

Nisam a mislim da se nalazi u Engleskoj ali sam za Sesili pronašao kolibrija!

sesili sesili 06:31 02.09.2011

Re: Fascinantno!

Još jednom hvala! Zar nije i OVO nemoguće? Još u ono vreme... Te linije su kilometrima duge.
misha.m misha.m 08:15 02.09.2011

Re: Fascinantno!

Taj lovac nije iz Perua, nego iz Engleske.

A ima i ona smešna legenda o njemu i nerotkinjama...
kick68 kick68 20:56 01.09.2011

w.s

Au , prvo utvarna mlada, pa krugovi u zitu... Mislim da je blogu potrebno pojacanje:)
Pozdrav
jinks jinks 20:56 01.09.2011

Negde sam skoro

čuo teoriju o tome da je efekat krugova u žitu posledica nečega što se najbliže može opisati tragom koji na primer Fukoovo klatno ispisuje svojim vrhom pod dejstvom sila izazvanih rotacijom Zemlje.

Shodno tome i krugovi u žitu predstavljaju sliku koju raznorazne sile koje potiču od ko zna kakvih sve gravitacionih i inih kosmičkih dejstava, ocrtavaju po poljima žita.

Po toj priči, iste sile deluju i na drugim mestima, ali je u žitnim poljima verovatno najveća verovatnoća da se i primete ... što zbog rasprostranjenosti samih žitnih polja, što zbog fizionomije žitnog klasja.
skyspoter skyspoter 21:09 01.09.2011

.

uros_vozdovac uros_vozdovac 21:18 01.09.2011

Hehe

Klik!

Daklem u Oregon State University, LUG (Linux User Group) je nacrtala ovaj logo u jednom polju, u slavu izlaska Firefoxa 2.
Više o projektu se može pročitati ovde, a i ovom priliko da uputim pozdrave dragom drugaru koji se zove Jon Hicks koji je autor najveće na svetu ikone za aplikaciju.

p.s. ako se dobro uveča slika u donjem levom ulgu primetićete Jona i drugare, vozila su postavili tako da ispišu FX2 a i oni su na slici. A da se ne mučite evo uvećanog
docsumann docsumann 21:27 01.09.2011

Re: Hehe

nije sporno da postoje krugovi u žitu koji su napravljeni ljudskom rukom.

oni se "provaljuju" (iz prve) po nepostojanju efekata prouzrokovanih dejstvom mikrotalasnog zračenja.

ono što mene interesuje je da li postoje dokazi da su ljudi napravili krugove koji objedinjuju kompleksnu geometriju i specifične abnormalnosti na stabiljkama?

elis elis 21:36 01.09.2011

Re: Hehe

docsumann

...da li postoje dokazi da su ljudi napravili krugove koji objedinjuju kompleksnu geometriju i specifične abnormalnosti na stabiljkama?



Idi bre, sad i ti počeo da zaživaš. Pa ima ljudi za koje ne postoje dokazi da su ih napravili ljudi
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:39 01.09.2011

Re: Hehe

Uh ne znam nisam mnogo čitao na tu temu, nego pomislih da bi bilo zabavno da podelim ovaj poduhvat.

Mislim čak da je Hicks, inspirator ove akcije dosta duboko ušao u materiju, i da je ova akcija plod njegovog zanimanja za tu pojavu, a znam da je čovek otvoren i komunikativan, slobodno mu se obrati mejlom, inspirativan je sagovornik.
docsumann docsumann 21:49 01.09.2011

Re: Hehe

Idi bre, sad i ti počeo da zaživaš. Pa ima ljudi za koje ne postoje dokazi da su ih napravili ljudi


o, pa to je Basarina omiljena tema ... ljudi bez ontološke osnove, koji samo prave gužve po trgovima i supermarketima, a kad zađu iza ugla i ostanu sami, jednostavno - nestanu
docsumann docsumann 21:54 01.09.2011

Re: Hehe

Uh ne znam nisam mnogo čitao na tu temu, nego pomislih da bi bilo zabavno da podelim ovaj poduhvat.

Mislim čak da je Hicks, inspirator ove akcije dosta duboko ušao u materiju, i da je ova akcija plod njegovog zanimanja za tu pojavu, a znam da je čovek otvoren i komunikativan, slobodno mu se obrati mejlom, inspirativan je sagovornik.


ma ok, uroše. izvini za preozbiljnost

umjesto da "bistrimo" stvar, konfuzija samo raste ... kad bi bar ovi naučnici mogli izaći sa jasnim i nedvosmislenim zaključkom, dobijenim na osnovu jedne opsežne i dubinske studije ... ovako ...
fedor18 fedor18 21:57 01.09.2011

Re: Hehe

docsumann
Idi bre, sad i ti počeo da zaživaš. Pa ima ljudi za koje ne postoje dokazi da su ih napravili ljudi


o, pa to je Basarina omiljena tema ... ljudi bez ontološke osnove, koji samo prave gužve po trgovima i supermarketima, a kad zađu iza ugla i ostanu sami, jednostavno - nestanu

hologramske kreacije ?
elis elis 21:59 01.09.2011

Re: Hehe

docsumann
...kad bi bar ovi naučnici mogli izaći sa jasnim i nedvosmislenim zaključkom, dobijenim na osnovu jedne opsežne i dubinske studije ... ovako ...


Nedostaje im krucijelni dokaz - dovoljno velik šestar
Ono, toliki šestar bih još i mogao da zamislim, ali kako da čovek zamisli pernicu dovoljno veliku za njega?!
elis elis 22:00 01.09.2011

Re: Hehe

fedor18
docsumann
Idi bre, sad i ti počeo da zaživaš. Pa ima ljudi za koje ne postoje dokazi da su ih napravili ljudi


o, pa to je Basarina omiljena tema ... ljudi bez ontološke osnove, koji samo prave gužve po trgovima i supermarketima, a kad zađu iza ugla i ostanu sami, jednostavno - nestanu

hologramske kreacije ?


Ma ne, jednostavno humanoidni prividi. Nešto kao fatamorgane.
docsumann docsumann 22:10 01.09.2011

Re: Hehe

hologramske kreacije ?




evo dokumentarca kojeg svakako vrijedi odgledati

fedor18 fedor18 08:43 02.09.2011

Re: Hehe

docsumann
hologramske kreacije ?




evo dokumentarca kojeg svakako vrijedi odgledati


Ima tome kako sam napustio posao-malog od palube-u jedrenjaku u boci.
Posle mi je prišao neki zelenkasti,mislim da je bio preduzimač i ponudio mi je posao pravljenja krugova u žitu.Noćni rad.Diskrecija se podrazumeva.Vanzemaljci odlično plaćaju kaže...
jedan.kub jedan.kub 21:09 03.09.2011

Re: Hehe

umjesto da "bistrimo" stvar, konfuzija samo raste ... kad bi bar ovi naučnici mogli izaći sa jasnim i nedvosmislenim zaključkom, dobijenim na osnovu jedne opsežne i dubinske studije ... ovako ...

Možda se to vanzemaljci sa nama zemljanima šale zato što tvrdimo da ne postoje, jer nam se lično nisu obratili.
antioksidant antioksidant 07:41 02.09.2011

definitivno ljudi prave ali fascinantno

elis elis 08:23 02.09.2011

Re: definitivno ljudi prave ali fascinantno

antioksidant
...


I ovo ljudi prave. I takođe je fascinantno. Sad, o estetskom zoru kojeg ovaj prizor polučuje već bi se dalo raspravljati.

sesili sesili 10:12 02.09.2011

Re: definitivno ljudi prave ali fascinantno

Ne mogu da ocenim veličinu ovih rupa, ali tako nešto sam videla u mom dvorištu. Minijaturno, doduše, ali tako uglačane ivice, sužavanje sve do rupice na dnu. To je sve u sitnoj zemlji (više prašini) ispred komšinicine šupe. Ima ih desetak, najveća je prečnika 4-5 sm. E, ovo definitivno ne prave ljudi, ali neke male životinjke, sigurno.
elis elis 10:37 02.09.2011

Re: definitivno ljudi prave ali fascinantno

sesili
Ne mogu da ocenim veličinu ovih rupa, ali tako nešto sam videla u mom dvorištu. Minijaturno, doduše, ali tako uglačane ivice, sužavanje sve do rupice na dnu. To je sve u sitnoj zemlji (više prašini) ispred komšinicine šupe. Ima ih desetak, najveća je prečnika 4-5 sm. E, ovo definitivno ne prave ljudi, ali neke male životinjke, sigurno.




ivana23 ivana23 11:12 02.09.2011

***

Kad smo vec kod rupa (izvinjavam se zbog trolovanja)... Ovo mi je fascinantno:





Ogromna rupa progutala trospratnicu + video
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:30 02.09.2011

Re: definitivno ljudi prave ali fascinantno

elis
sesili
Ne mogu da ocenim veličinu ovih rupa, ali tako nešto sam videla u mom dvorištu. Minijaturno, doduše, ali tako uglačane ivice, sužavanje sve do rupice na dnu. To je sve u sitnoj zemlji (više prašini) ispred komšinicine šupe. Ima ih desetak, najveća je prečnika 4-5 sm. E, ovo definitivno ne prave ljudi, ali neke male životinjke, sigurno.






Hm, da, baš htedoh reći - Nevada Test Site
elis elis 20:31 02.09.2011

Re: definitivno ljudi prave ali fascinantno

srdjan.pajic
...Nevada Test Site...


Al' su ga istestirali, alal im vera
sesili sesili 08:24 02.09.2011

Fascinantni ljudi

Jeste i ovo za divljenje. Japanci! Meni je skoro prijateljica poslala fotografije parkova u, pretpostavljam, Emiratima. Piše nešto Al-Ruba Al-Khali. Da padneš u trans od obilja boja, oblika, uredjenja, obilja cveća!!! Ali, meni su krugovi...valjda zato što je neobjašnjivo! "Vuče" na neku misteriju.
docsumann docsumann 13:22 02.09.2011

skeptičnost spram skeptika

U jednom prošlom blogu "uvrnute" tematike, nsarski mi je preporučio da se u vezi sa sličnim temama konsultujem sa sajtom Skeptical Inquirer. Naravno, prvo što sam ukucao u njihovom internom pretraživaču je bilo - crop circles.

Evo koga interesuje ( prvi od više tekstova koji se tamo mogu naći) - The ‘Mystery’ of Crop Circles and Their ‘Orbs’ of Light

A onda sam daljim risrčom glede moguće reakcije na ovaj osvrt naišao na - Crop Pictograms and Skepticism
(odgovor na pomenuti članak iz Skeptical Inquire je u donjoj polovini teksta)

To liči na sve drugo sem na zaključen slučaj.
Obren Markov Obren Markov 13:43 02.09.2011

Očekivao sam....

...veću navalu pobesnelih skeptika, ali... Preporuka.
docsumann docsumann 13:57 02.09.2011

Re: Očekivao sam....

veću navalu pobesnelih skeptika, ali... Preporuka.




da začudo, moraću na kraju ja da iznosim svoje argumente( stvarno ih imam ) kontra BLT tima, kao i šta meni "smrdi" kod cijele te priče o krugovima u žitu ...

zasad evo malo kako izgleda komparacija dva osnovna tumačenja porijekla njihovog nastanka, dakle - plasma vortex vs. ručni rad

ps. moguće je i da, generalno, ljudi nisu nešto previše ulazili u cijelu priču... mislim, ja odkad sam čuo za to nisam prestao da "kopam", a super mi je što sam i u komentarima na ovom blogu otkrio neke nove momente ( zahvaljujući prije svega polarnom prasetu).
alselone alselone 14:08 02.09.2011

E, docs

Ti pretpostavljas da se krugovi prave tokom jedne noci i to koristis kao argument. Posto je to obicno u pustarama nekim, zar nije nemoguce da se to radi i pravi danima? Nocima se obelezava i crta po zemlji i onda samo za jednu noc "polegne".
docsumann docsumann 14:18 02.09.2011

Re: E, docs

Ti pretpostavljas da se krugovi prave tokom jedne noci i to koristis kao argument. Posto je to obicno u pustarama nekim, zar nije nemoguce da se to radi i pravi danima? Nocima se obelezava i crta po zemlji i onda samo za jednu noc "polegne".


hmm, može bit, mada se tako povećava rizik da budu uhvaćeni u klopku, ako neko primjeti markere u toku tog dana razmaka, pa im priredi "sačekušu"

mada, koliko se vidi iz priloženih klipova, stvarno postoje ljudi koji su razvili izuzetnu vještinu izrade crop-grafita ...

moj akcenat je trenutno na ovim abnormalnostima koji su uočeni na biljkana, kao i samom tlu ... kako njih podstići ?

ps. nego, alse, ima li kod vas u Vojvodini sličnih pojava ?
alselone alselone 15:01 02.09.2011

Re: E, docs

docsumann

ps. nego, alse, ima li kod vas u Vojvodini sličnih pojava ?


He, he, he, poleganja ima i to neobjasnjivih, ali ne ovakvih.
alselone alselone 15:04 02.09.2011

Re: E, docs

moj akcenat je trenutno na ovim abnormalnostima koji su uočeni na biljkana, kao i samom tlu ... kako njih podstići ?


Nemam ideju, nisam se bavio ovim stvarima, samo mi pade na pamet ovo da noćom dolaze da rade polagacko.

Kako, zasto, ne znam, ali mi sve smrdi da je ljudskih ruku delo. Suvise mi je savrseno misticno, ako kapiras sta sam hteo da kazem.
docsumann docsumann 16:06 02.09.2011

Re: E, docs

Kako, zasto, ne znam, ali mi sve smrdi da je ljudskih ruku delo. Suvise mi je savrseno misticno, ako kapiras sta sam hteo da kazem.


pa vidi, u ovom članku "coming soon ...", R.Taylor predpostavlja da se i kod "autentičnih" krugova radi o djelu ljudskih ruku, s tim što se efekat mikrotalasnog dejstva postiže by magnetrons from readily available microwave ovens. Today's magnetrons are small and light, and some require only 12 V battery power supplies.

e, sad što još niko nije demonstrirao kako se to izvodi je drugi par rukava.

meni je najkomičnije što su pristalice plasma vortex teorije u stanju da sa njom objasne sve propratne efekte u krugovima u žitu, samo nisu samu plasmu vortex, za koju niko nije ni siguran da li uopšte postoji

ps. nego, alse, ima li kod vas u Vojvodini sličnih pojava ?

He, he, he, poleganja ima i to neobjasnjivih, ali ne ovakvih


docsumann docsumann 16:52 02.09.2011

Re: E, docs

Posto je to obicno u pustarama nekim, zar nije nemoguce da se to radi i pravi danima? Nocima se obelezava i crta po zemlji i onda samo za jednu noc "polegne".


crop circle at Milk Hill, nastajao je tokom tri uzastopne noći od 21. do 23. Juna 2009.



vladimir petrovic vladimir petrovic 18:29 02.09.2011

crop circles





DEBATE rages about the origin of crop circles. Are they the work of aliens, pranksters with wide crop-flattening paddles or rural artists with too much energy to spare.

Well there's no disputing where the crop circle which is greet Glastonbury punters has come from.

The Streets star, Mike Skinner, roped in his crew to create a huge crop cricle depiction of his own face.

Skinner apparently spent 24 hours on a tractor making the 100 sqm image which greets festival goers as the step off the train at Castle Cary station.

The singer decided to make the huge work of art because he wants his face 'to be seen from space'.
jedan.kub jedan.kub 21:42 06.09.2011

Re: crop circles

Meni jako lepo izgledaju svi ti crtezi pa ma ko ih pravio.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana