Gradjanske inicijative

Zoranov most

Nebojsa Krstic RSS / 04.09.2011. u 22:21

Zoran Đinđić nije bio popularan čovek. Nije bio neko ko pleni prost svet. Nije bio harizmatični vođa. Nije bio šarmer i kozer. Nije bio autoritet onima kojima je autoritet potreban u nedostatku sopstvenog.

Bio je povučeni cinik, introspektivni analitičar, zanesenjak fanatično fokusiran na politiku.

Barem je bio takav kad sam ga ja upoznao.

Potom je uložio veliku energiju ne bi li se promenio. Zato je i prezirao sve one koji ne rade dovoljno da bi promenili sebe. Mislio je da se Srbija može promeniti jedino kad svako od nas učini ono što je uradio on.

Godine svog intelektualnog odrastanja i sazrevanja Zoran je proveo u «debatnim klubovima», u društvu intelektualaca koji su znali sve, ali nisu mogli ništa. To mu je dosadilo. Zato je u jednom momentu oko sebe poželeo one koji mogu sve, makar ne znali ništa.

Na spisku onih koji su Đinđića prezirali nalazilo se šareno društvo. Krmeljivi evroskeptičari, oni koji ne žele u Evropu upravo zato što se u njoj bolje živi. Upravo zato što da bi se bolje živelo mora bolje i više da se radi, mora da se više uči, treba da se znaju jezici, treba da se peru zubi, treba da se ne pale stadioni, ne smeju da se biju pederi (zabranjeno je da se biju pederi čak iako se stranke ne izjasne o tome, čak iako vlada o tome ne donese svoj stav!). Svi oni kvazipatriotski lažovi i mitomani koji u opstajavanju mitova nalaze mračnu jazbinu za svoje marifetluke...Pa onda svi oni koji su i tada tvrdili da su građani umorni od stranaka, iz čega valjda sledi da građani žele da vlast preuzmu nevladine organizacije? Socijalistički savez? Narodni front? AFŽ? URS? Savez komunista? (nepotrebno precrtati) Oni su i tada tvrdili, pokazujući prstom upravo na Zorana, kako su svi isti, kako je sve očajno i kako je odavno propalo, propalo baš negde u vreme kad su propali tzv. srpski komunistički liberali, i da nam zato spasa nema, te nam ostaje samo da što glasnije kukamo (ne bi li nas čuli oni koji se staraju o našim fondovima).

Đinđiću su javno, najteže uvrede izgovarali upravo oni koji će posle njegove tragične smrti govoriti najnežnije reči i koji će ga svojatati na najmilitantniji i najvulgarniji način.

Nije mu bilo lako sa svom tom silesijom histeričnih s jedne strane, i mračnjaka i hohštaplera s druge. Nije mu bilo lako ni sa onima kojima se okružio; danas kad sve njih čovek vidi može bar da nasluti svu tragediju čoveka koji je želeo da promeni Srbiju.

Sudbina će se tako poigrati da će Zoran Srbiju više promeniti svojom tragičnom smrću nego svojim životom. I učiniće to tako što će za mnoge građane koji ne spadaju ni u jednu od tri pomenute grupe, postati princip racionalne, pragmatične, moderne i napredne Srbije. I simbol promena i reformi.

Zato mislim da most na Adi, takav kakav je, moderan i drugačiji, ne treba da se zove Most na Adi (jer se ni Slavija ne zove Centralni gradski trg) već treba da se zove Zoranov most.

Čak i po cenu da Toma i Vučić zbog toga odbiju da prelaze preko njega.

A možda i baš zato.

 

 



Komentari (180)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:35 04.09.2011

Metro most

Metro most bi trebalo nazvati po Đinđiću.
loader loader 08:35 05.09.2011

Re: Metro most

Srbija i dalje, većinski, glasa za ono što nisu bile Đinđićeve političke vizije. Kada se pogleda politička geneza stranaka čiji poslanici popunjavaju parlament - lako je sabrati većinsku, antiđinđićevsku strukturu. Stoga, ne treba da zavara ovo većinsko prenemaganje oko tobožnjeg poštovanja njegovog dela (uključujući i igranku oko naziva mosta). U najmanju ruku se može reći da istorijsku distancu nemamo. Ako li se i pristane da se most nazove po Đinđiću, to će, od strane većine, biti uz gutanje knedle nezadovoljstva i licemerno.

Ipak, stoji i činjenica da most svakako nekako treba da se nazove, u nekom razumnom vremenskom roku, i ne može da čeka da Srbija sazri (xxx vreme) kako bi se to imenovanje desilo sa zdravom istorijskom distancom. Stoga, Đinđićevo ime mostu DA, ali bez ikakvog zavaravanja da će to biti s punom voljom.


freehand freehand 08:52 05.09.2011

Re: Metro most

loader

Srbija i dalje, većinski, glasa za ono što nisu bile Đinđićeve političke vizije.

A ko to, tačno, obnaša njegove ideje i vizije, da bi zabludeli na predstojećim izborima ispravili grešku?
- lako je sabrati većinsku, antiđinđićevsku strukturu.

I nije li ovo malo pretenciozno skovana ideološka odrednica? Jer bismo morali znati šta je "đinđićizam" da bismo znali šta je "anti".
A da se definicija ne svede na pamet, mladost i energiju, ako je ikako moguće!
loader loader 09:09 05.09.2011

Re: Metro most

I nije li ovo malo pretenciozno skovana ideološka odrednica? Jer bismo morali znati šta je "đinđićizam" da bismo znali šta je "anti".

Naravno, može i tako da se gleda. Samo što bi se tada morao zabraniti svaki pomen Đinđića, i ovde na blogu, i bilo gde drugde, pošto bi se svakome ko ga pomene mogla jednostavno i lako prilepiti primedba da nije tačno određeno ni ko je on, ni koja je njegova uloga, te je neodrživ svaki razgovor koji uključuje njegovo ime.

Naravno, nije zabranjeno da, ako hoćete, sebi postavite tu vrstu kriterijuma i na pomenutu temu uopšte ne govorite.

No, sumnjam da je rešenje u jednom takvom kretanju stvari.
freehand freehand 09:17 05.09.2011

Re: Metro most

Samo što bi se tada morao zabraniti svaki pomen Đinđića, i ovde na blogu, i bilo gde drugde, pošto bi se svakome ko ga pomene mogla jednostavno i lako prilepiti primedba da nije tačno određeno ni ko je on, ni koja je njegova uloga, te je neodrživ svaki razgovor koji uključuje njegovo ime.

Ili zabrana pominjanja, ili "antiđinđićevske strukture" kao odrednica za koju znamo šta znači ali nećemo da kažemo?
Ne, Loaderu, moja primedba je upravo suprotna. Zaissta umara upotreba imena i imidža Zorana Đinđića kad se kome navrne i nađe zgodno.
Pa su onda česte i burleskne situacije u kojima se na pokojnog pozivaju i u njegovo ime kunu suprotstavljene strane sa, inače, nepomirljivim stavovima.

BTW - moji se komentari nisu odnosili na tvoje stavove, već na onu odrednicu koju sam dva puta citirao. I na pojavu, koliko da se ne osetiš lično pogođenim bez potrebe.
loader loader 09:39 05.09.2011

Re: Metro most

Ili zabrana pominjanja, ili "antiđinđićevske strukture" kao odrednica za koju znamo šta znači ali nećemo da kažemo?

Teško će biti da se oko toga napravi dogovor. Većina to ime upotrebljava iz praktičnih, sitnosopstveničkih razloga. Nekad ga pljuvali, posle počeše da ga idealizuju. Da ne nabrajam one koji su u tome bili najeklatantniji (mislim i na blaćenje, i na svojatanje).

Ima i ona rečenica iz prvog vašeg komentara "A ko to, tačno, obnaša njegove ideje i vizije, da bi zabludeli na predstojećim izborima ispravili grešku?"
Niko ne obnaša, pogotovo ne tačno, njegove ideje, vizije... Skoro da proizilazi da se one moraju obnašati. Pretpostavka bi bila da su apsolutne, savršene i jednom date, za primenu u svakom vremenu i u svim istorijskim uslovima. Naravno da to ne treba činiti. On je bio on, i delovao je u onom vremenu. I desilo se na žalost šta se desilo. Njegove ideje i postupci treba da budu pre svega mereni i iz današnje perspektive, uz potrebu da se nešto usvoji kao model koji se može primeniti i danas, a nešto možda i ne. U svakom slučaju, daleko je manje važno to, od potrebe da se naglasi važnost kakvog-takvog kritičkog stava kad je Đinđić u pitanju.

Dakle, ne sme biti oponašanja, ne sme biti ni zlatnih kipova. Život postoji, sada.
BTW - moji se komentari nisu odnosili na tvoje stavove, već na onu

Hm.. Ne izgleda tako. Napisao sam - "lako je sabrati većinsku, antiđinđićevsku strukturu." - a vi na to (citirajući to) rekli - "I nije li ovo malo pretenciozno skovana ideološka odrednica?" Eno, gore, u komentaru. Tako, kako piše, komentarisali ste ono što sam ja rekao, a ne nekakvu opštu pojavu. Elem, ako hoćete da se komentar na nešto odnosi, onda recite tako da se zaista na to odnosi. Ništa jednostavnije. A ne da ovako morate naknadno da naglašavate da se odnosilo "na to, a ne na to".
freehand freehand 09:53 05.09.2011

Re: Metro most


Mislim da je vrlo jasno da se odnosilo na ovo.
"lako je sabrati većinsku, antiđinđićevsku strukturu." -


Što mi i dalje bode oči i žulji uši. No da se ne nastavljamo.
Slutim da ćemo se naslušati teza o đinđićizmu, antiđinđićizmu, đinđićevštini i sličnih u dolazećem periodu da će nam od slova đ biti muka.
loader loader 09:56 05.09.2011

Re: Metro most

Stado koje mrzi lako se pretvara u stado idolopoklonika.
tmrnsk tmrnsk 12:34 05.09.2011

Re: Metro most

Metro most bi trebalo nazvati po Đinđiću.

Ovo je dobar predlog, ako sam ga razumeo.
Ali postoji mogućnost da nisam, pa moram da pitam, gde je metro i gde je metro most?
mariopan mariopan 21:31 05.09.2011

Re: Metro most

pa moram da pitam, gde je metro i gde je metro most?

Još uvek u mašti,,,
abrasax abrasax 22:23 05.09.2011

Re: Metro most

Srbija i dalje, većinski, glasa za ono što nisu bile Đinđićeve političke vizije. Kada se pogleda politička geneza stranaka čiji poslanici popunjavaju parlament - lako je sabrati većinsku, antiđinđićevsku strukturu. Stoga, ne treba da zavara ovo većinsko prenemaganje oko tobožnjeg poštovanja njegovog dela (uključujući i igranku oko naziva mosta). U najmanju ruku se može reći da istorijsku distancu nemamo. Ako li se i pristane da se most nazove po Đinđiću, to će, od strane većine, biti uz gutanje knedle nezadovoljstva i licemerno.


Mislim da postoji problem sa istorijskom distancom kada su ideje Zorana Đinđića u pitanju, zato što mislim da se pre radi o istorijskom vakuumu. Možda je moja percepcija bila pogrešna, ali pitanje je da li je i u vreme kada je bio premijer postojao fokus na njegove političke ideje van krugova njegove stranke. Sećam se kako je medijski propraćeno ubistvo. Ono što je vidljivo u tome nedostajalo jeste - svest o tome da je izvršen atentat na "visokog državnog službenika", na premijera vlastite države.
mlekac mlekac 22:36 04.09.2011

Iskreno...

Ne znam sta bi ti sam Zoran na to rekao?

Doduse, kad vec imamo Brankov most, sto ne bi i Zoranov, samo...
Jukie Jukie 23:02 04.09.2011

Re: Iskreno...

mlekac
Ne znam sta bi ti sam Zoran na to rekao?

Možda mu se ne bi dopalo kako most izgleda?
koksy koksy 13:24 05.09.2011

Re: Iskreno...

Jukie
mlekac
Ne znam sta bi ti sam Zoran na to rekao?

Možda mu se ne bi dopalo kako most izgleda?


Kao neko ko se, recimo, ponešto razume u mostove, ja mislim da bi mu se most dopao budući se radi o zaista lepom mostu.
Istovremeno sam uveren da mu se Krletova ideja ne bi svidela.
Goran Vučković Goran Vučković 23:16 04.09.2011

Filipe Mladenoviću...

...izađi iz Krleta!
Bili Piton Bili Piton 23:25 04.09.2011

Re: Filipe Mladenoviću...

Goran Vučković
...izađi iz Krleta!




Ipak nema dovoljno !!!!!uzvičnika!!!!!, CAPS LOCKOVA, boldovanja....

Ja sam inače na fejsu potpisao peticiju da se žirafa nazove po Dušku Radoviću (Duškov most), Zoran već ima bulevar i to sasvim pristojan, bez obzira na to što sam u principu zoranofil bilo bi možda ipak malo tu mač i jedno i drugo. A question of good measure, no?


srdjan.pajic srdjan.pajic 06:34 06.09.2011

Re: Filipe Mladenoviću...

Goran Vučković
...izađi iz Krleta!


A ono što ostane, ako može da sastavi još neku priču iz JeNeA.
mrdax mrdax 23:32 04.09.2011

Ja mislim

Mislim da ne bi trebalo da se zove most po Zoranu. Jednostavno svo ovo grabljenje za "Djindjicevim putem" u trenutku kada je Srbija deceniju od moguceg ulaska u EU, kada je na dnu lestvice po mnogo cemu u Evropi i kada se jos uvek "ne zna" ko je ubio Curuviju,Dadu Vujasinovic, Djindjica to cini apsurdnim. Mislim da bi bilo najbolje njega i njegovu porodicu ostaviti na miru sada kada je mrtav kada vec to nisu mogli za vreme kada je bio ziv.
freehand freehand 23:33 04.09.2011

Džilasa ćuprija

preko Dražine Ade.
Ja bih to tako krstio.
Ili je poenta bila da se još nešto krsti po Đinđiću?!
mozzart89 mozzart89 23:59 04.09.2011

Kada se govori o imenu tog mosta...

...uvek cu dati isti predlog: pilot Milenko Pavlovic.
Isto je dao zivot za ovu zemlju, samo s jednom razlikom - svesno, tj. namerno!
P.S. Nikada nije proglasen za heroja, niti stogod slicno...samo je posthumno odlikovan nekim nizerazrednim ordenom...
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 00:13 05.09.2011

Nemojte molim Vas

Sve mi se chini da Zoran ne bi prihvatio ovu "chast".

U najboljoj tradiciji "da ti MI damo neshto" (stan, ulicu, most, pemziju) eto se uzburkala (nanovo) Serbska javnost (predvodjena naravno intelektualnom, grammatically challenged, elitom), da bi stvorila makar najmanji privid da je a) razumela Zorana, b) zasluzivala da mu se "kachi na kesu", c) josh uvek moze da bude stavljena u istu rechenicu sa pomenutim.
Dragi moji, da se razumemo, to shto vi imate "da date" i nije neshto. Ono shto ste mogli da date kad je trebalo - niste. Naravno. Niste sami postali bolji, obrazovaniji, poshteniji, pristojniji, vichniji gramatici - nego ste isto od pomenutog pozajmljivali za "jedan krug po charshiji i kafanskim stolovima".

"Keshali" ste se o dotichnog, i usput namicali po koju "sluzbicu", "procentic", "poslic", ... itd. Znate sve i sami. Dosta je bilo.

Nemojte sad i ovaj most da mu navalite na vrat.

Bolje da ga nazovete "tepih brdo". Imajuci u vidu gomilu korupcije i lopovluka koji se pod njega "gura", to bi bilo najprikladnije.

A Zorana ostavite na miru.
tyson tyson 01:51 05.09.2011

Re: Nemojte molim Vas

U najboljoj tradiciji "da ti MI damo neshto" (stan, ulicu, most, pemziju) eto se uzburkala (nanovo) Serbska javnost (predvodjena naravno intelektualnom, grammatically challenged, elitom), da bi stvorila makar najmanji privid da je a) razumela Zorana, b) zasluzivala da mu se "kachi na kesu", c) josh uvek moze da bude stavljena u istu rechenicu sa pomenutim.
(...)
A Zorana ostavite na miru.

Nije mi baš najjasnije kome se na ovom blogu obraćaš, ali sam skoro siguran da si prilično besan.



cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:15 05.09.2011

Re: Nemojte molim Vas

Nije mi baš najjasnije kome se na ovom blogu obraćaš, ali sam skoro siguran da si prilično besan


I'm mad as hell, and I can't (don't have to) take it anymore.

Kako si ti?
JJ Beba JJ Beba 00:22 05.09.2011

....

samo ne Zoranov i Nenadov most, kako je onomad preCednik predložio.
tmrnsk tmrnsk 12:27 05.09.2011

Re: ....

Zoranov i Nenadov most

PreCednik je rekao "Nenadov i Zoranov", ali su to posle ispeglali u štampanim vestima...
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:40 05.09.2011

Najpre Plato Tita i Jovanke Broz

Već sam u jednom od ranijih komentara naglasio da je, izmedju ostalog, i nedostatak kućnog vaspitanja razlog što danas, povodom 50. godišnjice Prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, veliki plato ispred Palate "Srbija", a nekada zgrade SIV-a, ne nosi ime Plato Tita i Jovanke Broz.
Pogledajte samo fotografije tadašnjih mnogobrojnih državnika iz celog sveta sa svojim domaćinima, pa ih uporedite sa fotografijama aktuelnih političara u Srbiji, počev od predsednika i premijera. Da li je neko skoro video u javnosti supruge Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića sa svojim muževima na nekom javnom skupu, na nekoj svečanosti, u nekoj radnoj poseti!? Sramota!
A što se Mosta preko Ade tiče, mislim da će se odomaćiti naziv "NOVI MOST", što je i najlogičnije. Ostajem pri predlogu, koji sam već detaljno obrazložio, da zvaničan naziv mosta bude "NOVAKOV MOST" po Novaku Đokoviću.
blogovatelj blogovatelj 03:48 05.09.2011

Re: Najpre Plato Tita i Jovanke Broz

Ostajem pri predlogu, koji sam već detaljno obrazložio, da zvaničan naziv mosta bude "NOVAKOV MOST" po Novaku Đokoviću.


Novak ima svoj turnir u Beogradu.
Ja bih ga pre nazvao mostom Janka Tipsarevica ili Tipsin most. Lepse zvuci.
Buum Buum 07:12 05.09.2011

Re: Najpre Plato Tita i Jovanke Broz

Odavno ne pročitah nešto gluplje na Blogu B92, uprkos žestokoj konkurenciji.

I to još iz tastature VIP blogera...
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:16 05.09.2011

Re: Najpre Plato Tita i Jovanke Broz

Buum
Odavno ne pročitah nešto gluplje na Blogu B92, uprkos žestokoj konkurenciji.I to još iz tastature VIP blogera...

Hvala na komplimentu Buume!
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 21:19 05.09.2011

supljoglavi

koliko praznog teksta na jenom mestu i to od pozadinca !!!
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 01:20 05.09.2011

.

Sve sto se radi je daleko od Zorana Djindjica. Sve. Nema veze sa Djindjicem. Nista mu se ne bi dopalo,pa mozda ni most, kada bi mogao da vidi.
tsunade tsunade 07:07 05.09.2011

Re: .

Nista mu se ne bi dopalo,pa mozda ni most, kada bi mogao da vidi.


nista mu se ne bi dopalo osim mosta. jer most je, sto se mene tice, bas lep. i bas mi je drago da je to djilas uspeo da privede kraju. ovde se poslovi nikad ne zavrsavaju i treba ipak odati priznanje onom ko u necemu takvom postigne neki uspeh.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:45 05.09.2011

Re: .

tsunade
Nista mu se ne bi dopalo,pa mozda ni most, kada bi mogao da vidi.


nista mu se ne bi dopalo osim mosta. jer most je, sto se mene tice, bas lep. i bas mi je drago da je to djilas uspeo da privede kraju. ovde se poslovi nikad ne zavrsavaju i treba ipak odati priznanje onom ko u necemu takvom postigne neki uspeh.


Djilas bi mu bio odvratan.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:36 06.09.2011

Re: .

Jelena Pavlović
Sve sto se radi je daleko od Zorana Djindjica. Sve. Nema veze sa Djindjicem. Nista mu se ne bi dopalo,pa mozda ni most, kada bi mogao da vidi.


Osim toga, radikali će svejedno da promene ime tom mostu, sad kad dodju na vlast.
mariopan mariopan 17:06 06.09.2011

Re: .

tsunade
Nista mu se ne bi dopalo,pa mozda ni most, kada bi mogao da vidi.


nista mu se ne bi dopalo osim mosta. jer most je, sto se mene tice, bas lep. i bas mi je drago da je to djilas uspeo da privede kraju. ovde se poslovi nikad ne zavrsavaju i treba ipak odati priznanje onom ko u necemu takvom postigne neki uspeh.

Možda mu se ne bi dopalo što su "njegovi naslednici" iz DS dok su se kleli u njegovo ime, uspešno sahranili njegove IDEJE, grabeći se za privilegije bez ikakve odgovornosti, a onda kao utešnu nagradu za tu nesposobnost da išta urade u ovoj zemlji onako kao što bi Zoran uradio, ponudili njegovo ime za most??

Da li bi on na to pristao? Mislim da ne bi, makar kako lep bio taj most.
dali76 dali76 05:29 05.09.2011

most kao spomenik nad ukopanim idejama

Ubistvom Zorana Djindjica najvise je pogodjena njegova porodica.
Ubistvom ili odustajanjem od njegove politike, broj ljudi koji trpee posledice daleko prevazilazi njegovu porodicu.
Fino ste to gos’n Krsticu opisali I cak kategorisali grupe ljudi koje su Djindjica okruzivale.
Kad vidim ljude ,tj. Politiku koju vodi DS , Ocigledno je,bar meni,da su upravo ti I takvi ljudi preuzeli DS.
Odustajanje od njegove politike, ili metaforicki receno, sahranjivanje iste, zaista zasluzuje dostojan spomenik .
Iako nema boljeg I opipljivijeg spomenika sahranjivanju njegovih ideja od cinjenice gde je Srbija danas u pogledu neuspeha promena ili reformi,zasto da ne, napravite jos jedan,nek se zove Zoranov most.
Cena odustajanja od njegove politike jeste visoka, kao uostalom I cena tog mosta.
+
princi princi 06:26 05.09.2011

Woodwork squeaks

out come the freaks. Mnogo adekvatnije, čini se.
Bili Piton Bili Piton 10:44 05.09.2011

Re: Woodwork squeaks

princi
out come the freaks. Mnogo adekvatnije, čini se.


Gle gle čega se on seća....respect
mrale54 mrale54 07:00 05.09.2011

Zaludan pop...

Dobro.
Znači, sad je to na dnevnom redu.
Mislim - najvažnije.
Kako će se zvati most.
Pa, jeste. Preča posla nemamo.

Evo mene u toj Evropi, i kad god počne priča o Zoranu - a mene sramota.
Ma, nisam bio njegov pristalica. Čak - protivnik - ne njegovih ideja, već načina realizacije istih.
Krene priča, a ja se vadim, objašnjavam, pričam, k'o da sam ga ja, ne daj Bože, streljao.
I, sramota me je.
Baš sramota.
Mnogo.
tsunade tsunade 07:04 05.09.2011

neka bude

zoranov most. potpuno saglasna.

samo se nadam da se neće ići linijom neke marketinške muljačine, manipulacije i kompromisa te da most neće biti nazvan "zoranov i nenadov i draganov i mirkov i slavkov"... to bi bilo uvredljivo i za manje kapitalnu ličnost od zoranove...

Nije mu bilo lako ni sa onima kojima se okružio; danas kad sve njih čovek vidi može bar da nasluti svu tragediju čoveka koji je želeo da promeni Srbiju.


živa istina. naša je tragedija to što su svi ti i dalje u opticaju i niko se svež i politicki potentan čak ni politički pismen ne pojavljuje na horizontu. pregolema tragedija.
antioksidant antioksidant 07:20 05.09.2011

:) ne mogu odoleti

Zato je u jednom momentu oko sebe poželeo one koji mogu sve, makar ne znali ništa.

i tako zoran upoznao dragana

tsunade tsunade 07:33 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

tako zoran upoznao dragana


imas nekog džokera u rukavu? neku u bolju ideju? bolje personalno rešenje? daj prosvetli nas, majke ti jer ja ga ne vidim..

eh nije politička scena srbije švedski sto u turskom all inclusive-u pa da biraš izmedju 50 solidnih jela. ovo ti je bad and breakfast u studentskom hostelu - imaš džem i hleb a ako dobiješ ham and eggs znači da tog dana imaš sreće.
libkonz libkonz 07:40 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

imas nekog džokera u rukavu? neku u bolju ideju? bolje personalno rešenje? daj prosvetli nas, majke ti jer ja ga ne vidim..

Svako je bolje rešenje od Đilasa.
tsunade tsunade 07:47 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

Svako je bolje rešenje od Đilasa.


kao na primer? name one or two...

ja vidis mislim da osovina djilas-pajtic-jesic uz dinkicha u ulozi konstruktivne opozicije (da se udalji od para) ima nekakvog potencijala... uz odredjene korekcije u delu priče oko pajtića, naravno... al ko sam pa ja... zato pitam el ima nesto bolje?
libkonz libkonz 07:50 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

osovina djilas-pajtic-jesic uz dinkicha

Što Ješić sa ovim barabama?
kao na primer? name one or two...

Napisao sam svako. Ko god, samo da nije Đilas "pošteni".
antioksidant antioksidant 08:05 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

imas nekog džokera u rukavu? neku u bolju ideju? bolje personalno rešenje? daj prosvetli nas, majke ti jer ja ga ne vidim..

sta skaces odmah?
zezam se (mada moras da priznas da opis odgovara - "moze sve, ne zna nista"
a resenje?
pa hajde da krenemo od toga da mi ti opises razliku izmedju djilasa i vucica (a da nije boja kose u pitanju)
ili bolje - djilasa i palme? u cemu se metode njihove uprave razlikuju?

edit:
ja vidis mislim da osovina djilas-pajtic-jesic uz dinkicha u ulozi konstruktivne opozicije (da se udalji od para) ima nekakvog potencijala...

i iskreno - da li i jednog od ove cetvorice mozes da zamislis aktivnim u politici bez para?
tsunade tsunade 08:19 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

sta skaces odmah?


samo pitam, ne skacem.

pa hajde da krenemo od toga da mi ti opises razliku izmedju djilasa i vucica (a da nije boja kose u pitanju)


vucić se nije oprobao a ja mislim da je razlika ogromna... za početak vučić ništa nije radio osim što je boravio u skupštini i u centralnim otadžbinskim upravama.

i iskreno - da li i jednog od ove cetvorice mozes da zamislis aktivnim u politici bez para?


niko ne može da radi bilo šta bez para. samo je pitanje u šta ih investiraš.

libkonzKo god, samo da nije Đilas "pošteni"


bilo ko nije odgovor... mislim nije dovoljno dobar odgovor.
antioksidant antioksidant 08:29 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

za početak vučić ništa nije radio
a sta je tacno djilas radio?

vredna je pcelica i uspesan biznismen isto kao i plama (a mozda ni on ne prima "platu" za svoj rad)

niko ne može da radi bilo šta bez para. samo je pitanje u šta ih investiraš.

ok, ako cemo se praviti naivni onda necemo pricati o "politicarima" i parama

da probam kratko da objasnim svoj stav
ono sto je zajednicko djilasu i dinkicu (i jesicu) jeste sledece:

- bilo kakvo odsustvo ideologije sem "ja na vlasti"
- blo kakvo odsustvo svesti o potrebi postojanja procedure pri donosenju odluka. ni jedan od njih ne bi mogao dobiti posao ni u jednoj ozbiljnoj privatnoj firmi* jer privatan novac ne dopusta da ga neko tako bez ikakve kontrole trosi. to moze samo u restlovima komunistickih sistema. koliko god tebi cudno bilo - postoji razlika izmedju odlucnosti i bahatosti (koja u sustini pokriva ili neznanje ili nepostenje)

i na kraju da ti odgovorim -
imas nekog džokera u rukavu? neku u bolju ideju? bolje personalno rešenje?

boljeg resenja nema jer u ovom sistemu kakav je samo takvi (partiokrate) uspevaju

*i ako se neko od njih nasao u nakom "privatnom poslu" tu je pusten samo zbog svoji partijskih veza - njihovo znanje o bilo cemu sto se tice upravljanja je mizerno. jedino sto se zna je - uvuci se u debelo crevo onom iznad sebe i gazi one ispod sebe (da te ne bi ugrozili)
tsunade tsunade 08:48 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

boljeg resenja nema jer u ovom sistemu kakav je samo takvi (partiokrate) uspevaju


I rest my case

svako drugo resenje nanelo bi jos veću opštu stetu a ovde je, od samog početka, samo reč o tome kako da se minimalizuje šteta, kaj ne?
antioksidant antioksidant 08:50 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

I rest my case

pre nego sto to uradis budi svesna da ni goreg resenja nema

drugim recima, ova tvoja recenica
svako drugo resenje nanelo bi jos veću opštu stetu

je krajnje naivna
tsunade tsunade 09:19 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

krajnje naivna


vidi ao i ja sam anarhista u duši i u mašti...ali u stvarnom životu barataš sa onim što ti se zateklo u rukama...
antioksidant antioksidant 09:27 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

ali u stvarnom životu barataš sa onim što ti se zateklo u rukama...

slazem se. ali ako stvarno stojis iza tog stava onda razmisli o ovome
svako drugo resenje nanelo bi jos veću opštu stetu

da li si stvarno sigurna da znas koliku stetu cini ovo danas?
ti u dinkicu i djilasu vidis samo "odlucnost" potpuno zanemarujuci cinjenicu da oni svojom "odlucnoscu" u samom startu zatiru svaku mogucnost radjanja transparentnosti u sistemu odlucivanja. most je lep i zavrsen ali na koji nacin smo dosli do odluke da nam treba takav most na takvom mestu po toj ceni?
u potpunosti sam svestan da su ljudi umorni i uplaseni i da se iz tog umora i straha radja zelja da neko drugi resi stvar ali... kod prosvecenog apsolutizma sam samo u apsolutizam siguran. prosvecenost je vec pitanje srece (a kod djilasa i dinkica vec ne postoji ni promil sanse u prosvecenost - zato i kazem savrsen opis "oni koji ne znaju ali mogu sve"

edit: i nije u pitanju anarhizam - vec svest da je steta koju pomenuti cine - O G R O M N A
janeznam janeznam 09:52 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

imas nekog džokera u rukavu? neku u bolju ideju? bolje personalno rešenje? daj prosvetli nas, majke ti jer ja ga ne vidim..

libkonz libkonz 09:57 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

da li si stvarno sigurna da znas koliku stetu cini ovo danas?
ti u dinkicu i djilasu vidis samo "odlucnost" potpuno zanemarujuci cinjenicu da oni svojom "odlucnoscu" u samom startu zatiru svaku mogucnost radjanja transparentnosti u sistemu odlucivanja. most je lep i zavrsen ali na koji nacin smo dosli do odluke da nam treba takav most na takvom mestu po toj ceni?
u potpunosti sam svestan da su ljudi umorni i uplaseni i da se iz tog umora i straha radja zelja da neko drugi resi stvar ali... kod prosvecenog apsolutizma sam samo u apsolutizam siguran. prosvecenost je vec pitanje srece (a kod djilasa i dinkica vec ne postoji ni promil sanse u prosvecenost - zato i kazem savrsen opis "oni koji ne znaju ali mogu sve"

edit: i nije u pitanju anarhizam - vec svest da je steta koju pomenuti cine - O G R O M N A

Odličan komentar. Pa ko je shvatio, shvatio je!
tsunade tsunade 10:12 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

ti u dinkicu i djilasu vidis samo "odlucnost" potpuno zanemarujuci cinjenicu da oni svojom "odlucnoscu" u samom startu zatiru svaku mogucnost radjanja transparentnosti u sistemu odlucivanja.


mislim da je "transparentnost u sistemu odlucivanja" mit... ne samo u srbiji nego i u americi i u evropi. i takodje mislim da toj dvojici "odlučnih" pripisuješ veće moći nego sto im pripadaju. jer dinkich živi u stalnom strahu od koalicionih partnera a djilas od partijskih kolega.

i da. tačno je da se u mom sistemu vrednosti odlučnost kotira dosta dobro. izmedju ostalog i zbog toga što su u srbiji neodlučni kalkulanti uvek debelo naplaćivali poćerdano nam vreme.
antioksidant antioksidant 10:23 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

izmedju ostalog i zbog toga što su u srbiji neodlučni kalkulanti uvek debelo naplaćivali poćerdano nam vreme

pa se zato okreces odlucnim kalkulantima koji debelo naplacuju procerdano vreme?

mislim da toj dvojici "odlučnih" pripisuješ veće moći nego sto im pripadaju

kolike god da su im "moci" posledice njihovog delovanja su katastrofalne i

mislim da je "transparentnost u sistemu odlucivanja" mit...

nije. samo treba znati gledati ko i kako utice (to je ono "lobiranje"
mada se i ovde sve lepo vidi
ne znam, mozda bih pomenuti dvojac vise cenio da ne znam kakvi su sa "gazdama"
ne volim ljigavost
freehand freehand 10:37 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

kolike god da su im "moci" posledice njihovog delovanja su katastrofalne i

Ok, a kakvu je to tačno ogromnu štetu, sem zagađivanja javnog prostora svojom bahatošću - Džilas naneo?
antioksidant antioksidant 10:39 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

Ok, a kakvu je to tačno ogromnu štetu, sem zagađivanja javnog prostora svojom bahatošću - Džilas naneo?


tebi mozda deluje kao iznenandjenje ali postoje tumacenja da je ovo steta

a kolika videcemo za 2 godine kada guzve u gradu budu "smanjene"


freehand freehand 10:47 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

antioksidant
Ok, a kakvu je to tačno ogromnu štetu, sem zagađivanja javnog prostora svojom bahatošću - Džilas naneo?


tebi mozda deluje kao iznenandjenje ali postoje tumacenja da je ovo steta

a kolika videcemo za 2 godine kada guzve u gradu budu "smanjene"



A da, čuo sam to već. Pogrešan most na pogrešnom mestu za pogrešan iznos.
I potpuno nemam pojma šta je tu tačno i ko je u pravu. Kao laiku svi mi argumenti i kontraargumenti deluju ispravno.
A i Mrka tako kaže.
Ali most je tu, da ga hebem. Sem ako i to nije neki predizborni ćiribu-ćiriba Džilasov hologram, koji ne samo što može da se vidi, nego po njemu može i da se hoda?!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:23 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

Pogrešan most na pogrešnom mestu
Mrka tako kaže.

Srećom on je pravi čovek na pravom mestu.
inco inco 11:37 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

Nebojsa Krstic
Srećom on je pravi čovek na pravom mestu.


Jes' vala, doveli ga na to mesto takodje pravi ljudi na pravim mestima...
tmrnsk tmrnsk 12:01 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

a kolika videcemo za 2 godine kada guzve u gradu budu "smanjene"


kako će da budu smanjene? tj. "smanjene"?
antioksidant antioksidant 12:15 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

I potpuno nemam pojma šta je tu tačno i ko je u pravu.

o tome i govorim free
to niko ne zna
ali most je tu
ako nam ne treba onda je steta
tsunade tsunade 12:20 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

ako nam ne treba onda je steta


čuj ne treba. treba nam jos 10 mostova i metro i auto put namesto ibarske magistrale i železnica koja funkcioniše i mogla bih do ujutru na temu šta nam sve treba...
tsunade tsunade 12:25 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti


stara izreka glasi: samo je rat skuplji od metroa!
pa nek svako računa za sebe...
antioksidant antioksidant 12:27 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

čuj ne treba.

ок, да преформулишем питање:

да ли нам је потребан такав мост на том месту?

(а за фрија -обрати пажњу да не коментаришем цену)

i mogla bih do ujutru na temu šta nam sve treba...

то популисти знају
зато ђилас и прича шта прича
зато динкић и прича шта прича
и за 20 година ће ти још свашта требати а њих двојица ће ти причати
популизам тако функционише
tsunade tsunade 12:39 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

то популисти знају
зато ђилас и прича шта прича
зато динкић и прича шта прича
и за 20 година ће ти још свашта требати а њих двојица ће ти причати
популизам тако функционише


pa šta da radimo? da se pravimo da nam ne treba ništa jer možemo i sa korenjem da preživimo?
antioksidant antioksidant 13:29 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

pa šta da radimo? da se pravimo da nam ne treba ništa jer možemo i sa korenjem da preživimo?

најбоље је да наставимо са популистима
векови популистичких успеха показују да је то једини исправан пут
смеши ти се каријера у будућој коалицији динкићђилас
показујеш невероватну способност замене теза
tsunade tsunade 13:37 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

смеши ти се каријера у будућој коалицији динкићђилас


cool.

a ti si kanda siguran da će doći do te koalicije. pazi, velike nade polažem
libkonz libkonz 13:38 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

смеши ти се каријера у будућој коалицији динкићђилас

I javno će da prizna da Borisa nikad nije volela. Uvek Đilasista, nikad Tadićevac.
antioksidant antioksidant 15:11 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

a ti si kanda siguran da će doći do te koalicije


pa uzdam se u zlu sudbinu
i marfijev zakon


Ако ишта може поћи наопако, поћи ће и то на најгори могући начин
inspektor_kalahan inspektor_kalahan 21:13 05.09.2011

zanosi na jednu stranu

evo ga, i ovaj nakrivljen !!!! umesto Bolonje - Pizza !!!
abrasax abrasax 22:44 05.09.2011

Re: :) ne mogu odoleti

i ako se neko od njih nasao u nakom "privatnom poslu" tu je pusten samo zbog svoji partijskih veza - njihovo znanje o bilo cemu sto se tice upravljanja je mizerno. jedino sto se zna je - uvuci se u debelo crevo onom iznad sebe i gazi one ispod sebe (da te ne bi ugrozili)


Mislim da je ovo nipodaštavanje palme.
Dr M Dr M 07:40 05.09.2011

Srba


Već sam negde predlagao da se most zove

SRBA

zato što će da ga gaze i prelaze

a on će da visi.

Ipak, treba da se čuvamo da ga ne nazovemo DeSa.

Truli most kojim se nigde ne stiže.

tmrnsk tmrnsk 07:59 05.09.2011

Čir na Adi

ne treba da se zove Most na Adi (jer se ni Slavija ne zove Centralni gradski trg)

Pa Slavija se zvala (kad sam ja stanovao u tom kraju) Trg Dimitrija Tucovića, ali o tome su valjda vodili računa samo poštari, svi ostali su je zvali Slavija. Sada se verovatno zove drugačije (možda po nekom četniku) ali o tome vode računa opet samo poštari. Za Beograđane je samo Slavija. Tako je i Most na Adi dobro ime... asocira na Čir na Dupetu..
antioksidant antioksidant 08:18 05.09.2011

..

a sto se tice imena mosta - treba biti praktican - raspisati aukciju pa nek se firme javljaju i daju ponude za zakup imena
i to po jedno ime sa svake strane mosta
uz pravilnu kampanju moze se izvuci par miliona dinara godisnje
a ljudi ce ga zvati kako im se hoce
antioksidant antioksidant 09:01 05.09.2011

Re: ..

ecce-florian
uz pravilnu kampanju moze se izvuci par miliona dinara godisnje



da bih povecao sanse da predlog bude ozbiljno shvacen od onih "koji nista ne znaju ali mogu sve" dodacu "na ime provizija"

dakle recenica sada glasi

uz pravilnu kampanju moze se izvuci par miliona dinara godisnje na ime provizija

Jukie Jukie 09:24 05.09.2011

Re: ..

antioksidant
a sto se tice imena mosta - treba biti praktican - raspisati aukciju pa nek se firme javljaju i daju ponude za zakup imena

Evo jedne slične akcije
abrasax abrasax 22:54 05.09.2011

Re: ..

a sto se tice imena mosta - treba biti praktican - raspisati aukciju pa nek se firme javljaju i daju ponude za zakup imena
i to po jedno ime sa svake strane mosta




Ili pola s jedne, a pola s druge strane!
Spiridon Spiridon 08:21 05.09.2011

Zoranov most

Iz ovog teksta moze se zakljuciti da se predizborna kampanja već polako zahuktava i da polako pocinje da prodire svuda tamo gde je to potrebno i moguce.Od najzabacenijeg sela do popularnog bloga.

yebali smo orla u kljun



alselone alselone 08:43 05.09.2011

Re: Zoranov most

Spiridon
Iz ovog teksta moze se zakljuciti da se predizborna kampanja već polako zahuktava i da polako pocinje da prodire svuda tamo gde je to potrebno i moguce.Od najzabacenijeg sela do popularnog bloga.

yebali smo orla u kljun



Sad kad krenu ekipe po blogu!
EP u kosarci, US open, EP u rukometu, izbori, Olimpijada - sto volim ovaj period!
Atomski mrav Atomski mrav 15:43 05.09.2011

Re: Zoranov most

yebali smo orla u kljun


I ježa u leđa...

jinks jinks 08:38 05.09.2011

...

Đinđiću su javno, najteže uvrede izgovarali upravo oni koji će posle njegove tragične smrti govoriti najnežnije reči i koji će ga svojatati na najmilitantniji i najvulgarniji način.

Da li ste ovde mislili na V.B. Popovića i Č. Jovanovića, izmedju ostalog.
legalizacijabg legalizacijabg 09:20 05.09.2011

srpska posla

srpska posla
freehand freehand 09:45 05.09.2011

Trilema

Pročitao sam domaćinov tekst ponovo, malo zbunjen šarenilom komentara i pravaca u kojima oni idu.
I priznajem - tek mi sad nije jasno o čemu je ovde reč.
Je li ovo omaž Đinđiću sa kalendarskom omaškom, obrazloženi predlog za imenovanje mosta, ili - ipak - još jedna ostavinska rasprava pred dolazeće izbore, u kojoj kreće vađenje "originalnih" testamenata kao zaloga neprikosnovene pravovernosti?
Dr M Dr M 09:58 05.09.2011

Re: Trilema

još jedna ostavinska rasprava pred dolazeće izbore, u kojoj kreće vađenje "originalnih" testamenata kao zaloga neprikosnovene pravovernosti?


Hteo sam da Ti kažem još malopre
tmrnsk tmrnsk 10:33 05.09.2011

Re: Trilema

Ovo sa mostom nema nikakve veze, odnosno napravljen je link Most na Adi-Demokratska stranka-Đinđić (kad kažem novine - mislim Politika). Pošto je i samoj DS neumesno da predloži da bude Most Demokratske stranke, neka bude Most Zorana Đinđića... Dakle, treba da zapamtimo koja nam je stranka podarila najveći pilon i najširi most na svetu sa šest saobraćajnih traka. Pamćenje mora da nas služi još nekoliko meseci, a posle izbora može da se zove i Most na Adi...
buba_truba buba_truba 10:41 05.09.2011

Re: Trilema

freehand
I priznajem - tek mi sad nije jasno o čemu je ovde reč........
- ipak - još jedna ostavinska rasprava pred dolazeće izbore, u kojoj kreće vađenje "originalnih" testamenata kao zaloga neprikosnovene pravovernosti?


Meni je to jasno, ali mi nije jasno otkud Nebojši ideja da je ovo mesto (blog b92) zgodno za tak'e rabote? Mislim, verovala sam da nas više ceni. Naivna ja.

@ Nebojša: gomila sveta koji je oduvek bio uz DS, na sledećim izborima će apstinirati (u boljoj varijanti za DS, gora je ona da ipak glasaju jer ne bi glasali za DS). Većina tog sveta donekle čak i ima razumevanja za "kompleksnost trenutka u kome se Srbija nalazi" i marifetluke koji pod tim plaštom prolaze, te bi uz mnoge zamerke ipak progutali knedlu i opet glasali za vas, dajući još jednu šansu. Ali kad počnete da nam beskrupulozno atakujete na pamet - tako sam doživela ovaj tvoj blog - evo da ti kažem već sad, moj glas ste izgubili zasigurno. Šta više, neće me mrzeti da trošim energiju i ubeđujem one koji se još kolebaju da ste vi kao izbor za dugo vremena ružna i potrošena priča.

Eto, ako si ovim blogom hteo nešto da postigneš, postigao si. Pa javi centrali.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:24 05.09.2011

Re: Trilema

Eto, ako si ovim blogom hteo nešto da postigneš, postigao si. Pa javi centrali

Javio...centrala izražava žaljenje.
tmrnsk tmrnsk 11:56 05.09.2011

Re: Trilema

beskrupulozno atakujete na pamet

Hvala na ovome.

Ja se sve nešto snebivao... iako sam se odmah setio onih platana i šta su nam radili sa mozgom - te platani truli, te izazivaju alergiju.. Izjebaše onog momka, Drvenog advokata, te posekoše poslednjeg platana na kvarnjaka (pobedio si, skloni se, mi ćemo da lečimo drvo, on se sklonio, a u zoru izlečiše platana motornom testerom)... A tek onaj nesrećni profesor sa Šumarskog doveden na televiziju - gleda u pod i govori da su platani truli i da je jedini način da se svi poseku...

Još tada sam rekao da ću glasati za bilo koga, samo da ne bude jedna ekipa duže od osam godina na vlasti, jer tada gube pamet, a narod im služi za zezanje...

Kao sa platanima, bilo je i sa ovim mostom. Dovode se razni stručnjaci i nestručnjaci da govore kako nama treba most sa najdužim, pa sa najširim, pa Hajdin koji govori da i mostovi od 23 metra imaju šest traka, ali "Beogradu ne treba takav most, već onaj od 45 metara" i isto šest (6) traka... Pa se piše kako "lepota mora da se plati"... Pa se objašnjava da je normalno da most "sa onolikim" bude dugačak 960 metara, a prekoračio je samo 150 metara plovnog toka Save (pa Gazela ima širi plovni deo ispod sebe). Pa se objašnjava da je normalno da se silazi 22 metra sa mosta (tramvaj ide u spirali do zemlje). Sve što je nenormalno, neinženjerski ili preskupo proglašava se za "lepo" i "jedino na svetu"...

Protiv ovog mosta (lokacije i rešenja) bila su sva udruženja inženjera i urbanista Beograda, kao i Akademija arhitekture... Ipak je napravljen, a odluku su doneli političari iz Demokratske stranke. Kao što je bila "anketa građana" za žirafu-pauka-harfu, sada se nastavlja zabava za narod šetanjem po mostu i davanjem imena.

Radite šta znate, ali zaman, ostavite Đinđića na miru. On ima neke veze sa beogradskim mostovima, ali sa ovim nikakve.
alselone alselone 12:27 05.09.2011

Re: Trilema

P.S. Predlažem (samo dakle sugerišem) povratak na priče iz vojske i sa Visa, lepo je, poetično, a i nikog ne iritira


Mene iritira! Zajedno sa gocinim filozofijama iz Burde.

To je jos veci udar na mozak od ovoga u trenutnom stanju sistema.
expolicajac expolicajac 17:51 05.09.2011

Re: Trilema

freehand
Dr M
maksa83


quickspacemantra quickspacemantra 10:29 05.09.2011

Izbori su, a ja zzivim u Srbiji...

... i ccitam ovakve navlaka-pricce uz kasni doruccak.

No, dingospo Krstichu, vi ni u ovakvom pamfletichu ne propusstate da propovedate Veliku Lazz:
Sudbina će se tako poigrati da će Zoran Srbiju više promeniti svojom tragičnom smrću nego svojim životom.


Daklem, to je velika i maliciozna lazz.

Istina je da se Srbija menjala dok je Djindjich bio zziv (i na vlasti). Posle njegove smrti, promene ste ssto usporili do neprepoznatljivosti/besmisla, ssto zaustavili, ssto reverzibirali.

"Srechno" vam bilo sa nesrechnim vam poslom da uverite ljude da ste od 2004. do sada ipak proizveli neku novu politiccku ili drusstvenu vrednost.


Q




jinks jinks 12:57 05.09.2011

Re: Izbori su, a ja zzivim u Srbiji...

Istina je da se Srbija menjala dok je Djindjich bio zziv (i na vlasti). Posle njegove smrti, promene ste ssto usporili do neprepoznatljivosti/besmisla, ssto zaustavili, ssto reverzibirali.


Zar nisu u suštini najveći kočničaru promena oni koji su zarad novca i privilegija doveli u pitanje demokratske tekovine 2000.-te. Gde su mnogi u postoktobarsko vreme bili visoko kotirani funkcioneri Vlade, koji se i dan danas kunu u reforme.

Put ka drastičnom kočenju demokratskih promena upravo i vodi preko, na primer, povezivanja sa krupnim kapitalom iz devedesetih (sa obe strane zakona), uz čiju pomoć su osnivane i neke nove partije koje pretenduju da budu savest ovog društva (sprega Beko-LDP, na primer ... ili nova napredna varijanta povezana sa istim kapitalom po svoj prilici).
Dr M Dr M 13:27 05.09.2011

Re: Izbori su, a ja zzivim u Srbiji...

uz čiju pomoć su osnivane i neke nove partije koje pretenduju da budu savest ovog društva (sprega Beko-LDP, na primer


Ovo sam već čuo, i ne bi me mnogo iznenadilo.

Ipak, voleo bih da se uverim na osnovu nekog relevantnog izvora.

Znaš neki?

Ozbiljno pitam.
jinks jinks 13:39 05.09.2011

Re: Izbori su, a ja zzivim u Srbiji...

Beko je godinama investirao (i investira) i u stranku ali, sto je interesantno, i privatno u neke od najvisih funkcionera iste. Otkud, na primer, prvom coveku stranke novac za zivot na najvisoj nozi (dzipovi, Dedinje, ...), ukljucujuci i obezbedjenje ravno sluzbi manje drzave (da li od poslanicke plate mozda, ili od nekih volsebnih poslova o kojima niko nista ne zna ... sto i nije bas u preteranom skladu sa vazecom regulativom).

Te privatne veze su nesto sto mozda i najvise zastrasuje sa stanovista kocenja demokratskih i ekonomskih promena. Ako neko godinama privatno ulaze u politicara, logicno je da ce ocekivati protivusluge kada i ako taj neko dodje na vlast.
Dr M Dr M 15:37 05.09.2011

Re: Izbori su, a ja zzivim u Srbiji...

Beko je godinama investirao (i investira) i u stranku ali, sto je interesantno, i privatno u neke od najvisih funkcionera iste.


Ipak bih voleo neki pouzdan dokaz. Ovo je sve na nivou sumnje i priče.
Mnogi mi govore ovo isto, ali je, umesto Beka, finansijer VBP, i zamisli, to mi je verovatnije.

Finansiranje stranaka je jako mutna priča. I tu bi DS mogla da napravi veličanstven potez, da objavi sve o svojim izvorima prihoda i da tim potezom dobije na izborima.

Naravno, taj film nećemo gledati.
jinks jinks 17:04 05.09.2011

Re: Izbori su, a ja zzivim u Srbiji...

Beka ... VBP

To su izgleda ključna dva igrača u mnogim pričama vezanim za upliv kapitala u politiku i politike u kapital. Beko bi predstavljao jednu stranu ogledala (okrenutu MMu i drugima) dok bi VBP predstavljao drugu, onu koja je bila okrenuta ka aparatu vlasti.

I šteta što se VBP tako olako otklonio od bilo kakve odgovornosti za mnoge negativne stvari kojima je kumovao.

A to da li je Beko finansirao VBP-a ili VBP Beka, ili obojica nekog trećeg, potpuno je sve jedno pošto su obojica zajedno stvarali, neretko mahinacijama mimo znanja drugih predstavnika vlasti za vreme vladavine VBPa, dobar deo kapitala o kome je reč.

Mnogi mi govore ovo isto, ali je, umesto Beka, finansijer VBP

Možda je bilo, na primer, ovako:

Nakon kraha kome je sam u velikoj meri doprineo VBP dolazi na ideju da naparavi novu stranku, koju finansira MB. Za predsednika biraju nekoga za koga znaju da će im bezpogovorno biti poslušan i odan, što je ČJ. Osnovni cilj im je da se uplivom u vlast zaštite od procesuiranja u početku. A dalje ... da nastave da rade ono što su već bili započeli (e sad, što je to već jedanput dovelo do sloma ...).
Dr M Dr M 17:50 05.09.2011

Re: Izbori su, a ja zzivim u Srbiji...

Možda je bilo, na primer, ovako:


A možda i ovako:

VBP, iz besa zbog razvoja situacije, i iz inata, finansira...itd
A Beko, misleći da će Čeda da dobije veliki broj glasova, finansira...itd

I tu se Beko pokaže kao loš prognozer. I svršava najveće poslove u vreme kohabitacije i u vreme DS vladavine. A ne verujem da je Beko baš ovca.

Cela priča oko finansiranja LDP mi izgleda kao mala dimna zavesa za skrivanje finansiranja većih stranaka.

Izgleda mi da bi najviše glasova na izborima dobila

Nezavisna Finansijska Policija.

Garant bih glasao za njih..
Dr M Dr M 19:02 05.09.2011

Re: Izbori su, a ja zzivim u Srbiji...

Uostalom,i sam Čedomir J. odbija da kaže od čega se sastoji njegov milionski biznis, što je baš simpatično.


Na kraju će da ispadne da Č.J. lično finansira LDP.

Kako izgleda, PR agencije su glavni finansijeri stranaka.

Za DS je jasno, izgleda i za LDP, ko li finansira ostale?

Prestajem da pijem Pepsi, možda time finansiram Tomu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana