Budućnost| Jubileji

Bilo jednom davno u septembru

dali76 RSS / 06.09.2011. u 08:22

 

U ponedeljak 23. septembra 2002. tadasnji premijer Srbije i predsednik DS Zoran Djindjic je gostovao  na americkom kanalu PBS . 

Njegov domacin Charlie Roze, izmedju ostalog upitao je Djindjica, sta je buducnost Srbije?

Da bude deo zapadne civilizacije, odgovorio je tadasnji premijer Srbije i nastavio: Da ne bude izmedju, da ne  izmisljamo neki treci put, da  prekinemo sa experimentisanjem ...

Ne sjecam se, a ispravite ako gresim, da je  ijedan srpski politicar od uticaja ovako   jasno oznacio zapad  kao cilj srpske spoljne politike.

Danas je,kao sto znamo, septembar 2011. Predsednik Tadic i ujedno predsednik DS Jje izjavio da je trajna spoljna politika Srbije bazirana  na principima nesvrstanosti  . Znaci Srbija se definitivno okrenula tom trecem putu, tim   experementima koje je vec jednom Jugoslavija probala, nepotrebno je reci, u sasvim drugacijim okolnostima. Srbija, ali I Demokratska stranka, se  sasvim jasno okrenula  od politike Zorana Djindjica.  

Da ne bude zabune, politika bilo koje parttije nije niti ce biti Sveto Pismo. Nekad su crnci glasali za Republikance,a jug Amerike bio bastion Demokrata, dok je danas situacija totalno obrnuta. Za ovakvu promjenu bile su potrebne decenije.

Nema nista loseg  u tome kad bi Srbija zeljela  iskoristiti ekonomsko trziste nesvrstanih zemalja , ali je sasvim ocigledno da je Demokratska Stranka , i to odmah posle ubistva  svog predsednika , sasvim jasno sa njim zakopala i njegovu ideju da Srbija postane deo zapadne civilizacije i to bez ikakvog izmisljanja treceg puta, bez da Srbija bude izmedju , bez experimentisanja i glumatanja  politicke nesvrstanosti.

Paradoksalno ili ne, politiku  tadicevog DS je mozda najbolje opisao srpski patrijarh u razgovoru sa americkim ambasadorom.  SPC ,kako rece patrijarh Irinej citirajuci svetog Saavu,  vidi srbiju  kao istok zapadu i zapad istoku.

Ja mogu da razumijem zasto srpskom patrijarhu ne padne na pamet da je Sveti Sava bio savremenik srrednjovjekovne Evrope, ali tesko je razumjeti tadicev DS koji ne shvata da je Tito bio savremenik hladnoratovskog perioda gdje je SFRJ bila i geografski i strateski izmedju dva tadasnja bloka.

 Politika DS percepcira Srbiju u EU radi EU fondova,al bi do tih fondova precicama ,odnosno bez da  se drustvo mjenja,  modernizuje ,  il' nedobog da se dira mentalitet.

Ni zbog   800godina rusko srpskog  prijateljstva, koje ruski ambassador voli da pomine u odredjenim prilikama , Rusija nece Srbiji cusnuti istocifreni broj dolara za renoviranje zeljeznice. Pare se ne dobijaju na lijepe pravoslavne il' nesvrstane oci vec na osnovu izradjenih thenickeh projekata   koje Srbija nikako da napravi.

Ogroman je jaz i  ponor izmedju politike DS tog septembra 2002 i politike DS danas.   Toliko ogroman i dubok da ga ne mogu premostiti niti  najmoderniji i najveci Djilasovi mostovi,nazvao ih Boris Tadic  Zoranovim ili ne.

Zoran Djindjic o buducnosti Srbije(septembar 2002):  

http://www.charlierose.com/view/interview/8470+



Komentari (181)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 08:39 06.09.2011

Ekologija

SPC ,kako rece patrijarh Irinej citirajuci svetog Saavu, vidi srbiju kao istok zapadu i zapad istoku.

I ekologija tj. njen deo koji se zove zoogeografija, vidi Srbiju kao Istok Zapadu i Zapad Istoku.
Zato i imamo toliki broj retkih i ugroženih vrsta.
antioksidant antioksidant 08:46 06.09.2011

Re: Ekologija

Zato i imamo toliki broj retkih i ugroženih vrsta.

penzioneri, deca, fudbaleri...
dali76 dali76 08:55 06.09.2011

Re: Ekologija

a policajce si zaboravio???????
elem do izvora vode tri putica, Boris nece ni Slobinim nit Zoranovim mada malo naginje na Titov put ,da ne kazem, Svetosavski, ali iskreno mislim u svom vremenu i Tito i Sv. Sava nisu bili toliko ,hm...nista...
expolicajac expolicajac 09:10 06.09.2011

Re: Ekologija

a policajce si zaboravio???????

Nemoj da skrećeš tok diskusije. I policija je bila drugačija dok je Zoran pokazivao pravac
dali76 dali76 09:43 06.09.2011

Re: Ekologija

sorry ex, bilo je jace od mene, AO je kriv :))
vis da me vec optuzuju da promovisem bogove.
inco inco 11:47 06.09.2011

Re: Ekologija

dali76
Boris nece ni Slobinim nit Zoranovim mada malo naginje na Titov put ,da ne kazem, Svetosavski, ali iskreno mislim u svom vremenu i Tito i Sv. Sava nisu bili toliko ,hm...nista...


Ih, za vreme Tita se mislilo da je Sv. Sava dobio ime po Savi Kovacevicu, a sad ti isti cupaju kose i pozivaju se na svetosavlje. Tako da uopste nije nezamisliv dati spoj born again svetosavaca i 'mrskih' komunista...
loader loader 09:00 06.09.2011

Zlatni kip?!

Deluje da je Đinđić postavljen kao zlatni kip, pred kojim se klanja ovdašnja napredna kritička misao. Naravno, nije tu on kriv (valjalo bi ga možda malo ostaviti da miruje), već ovi koji se klanjaju.

Prosto je neverovatno da čovek najpre bude proglašen kriminalcem i izdajnikom, naravno zahvaljujući jednom totalno nekritičkom odnosu prema njemu, a nakon atentata (dakle i danas) bude spominjan samo u superlativu, opet zahvaljujući nekritičkom načinu odnosa prema njemu.

Đinđić je o nekim stvarima govorio. O mnogim stvarima, i ovako, i onako. Na primer, da treba sačuvati Kosovo u okviru Srbije. Itd. U praksi je i tada bilo mnogih, spornih stvari. Danas bi ga isti ovi koji ga hvale zbog toga opet pljuvali. Bio u koaliciji sa Koštunicom? Bio u najdirektnijoj saradnji sa okorelim pripadnicima režima s.miloševića kako bi se držala vlast? Protivnici bi na osnovu toga uvek mogli izvući zaključak kako on zapravo i nije bio za Evropu, čim je sa takvima sarađivao! ... Naravno, morao je da radi ono što se tada moralo. U datim okolnostima se čini ono što se mora kako bi se stvari postavile u određenu, željenu poziciju. Baš kao i danas.

Kod nas je problem što je sećanje uglavnom selektivno, a populizam najpopularniji sport. Tako se danas naglašava samo ono što u datom momentu deluje kao najpodesnije za podsetiti se. A to se obično čini sa određenim dnevnopolitičkim ciljem (Đinđićeva uloga je tu ponajmanje važna).
dali76 dali76 09:40 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Opustite se Mr. Loader . napisali ste jedan pravo populisticki pamphlet sa zamenom teza koji valjda ima cilj biti objektivan?
Vjerujem da ce vas pamphlet goditi usima vecine ,a I sami cemo se u to uvjeriti.
Procitao sam izjavu druga predsednika koji je valjda umislio da je Nehru, Tito il’ ko vec I uporedio sa onim sto je rekao Z. Djindjic ,veoma jasno, I explicitno o tom tkzv trecem putu o tim raznoraznim nesvrstanim exprimentima .
Samo toliko,a te podmetacine u vidu magle o zlatnim kipovima I bogovima koje ovde prodajete , neka hvala gos’n Loader, odrasli smo.
nestor92 nestor92 10:07 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Loader je delimično u pravu, da je Đinđić govorio i radio i ovo i ono - kao što i priliči političaru.

To, međutim, ne umanjuje osnovnu karakteristiku njegove spoljne politike - izrazitu usmerenost ka Zapadu.

Problem naših političara o kojima je ovaj tekst je upravo u tome što oni suštinski ne žele nikuda. Njima odgovara nedefinisano stanje. Ni istok, ni zapad, ni rat, ni mir itd. a sve samo u jednom jedinom cilju: što dužeg zadržavanja poluga moći u cilju punjenja partijskih i privatnih kasa.

A problem sa Zapadom je što barem u tom delu teži definisanosti i odgovornosti.
dali76 dali76 11:18 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

nervira me to, cim se usudis da ukazes na promenu kursa,ociglednu,dobijes te zamen teze, Djindjic bog, ko kaze da je bog?
ima pravo Tadic menjati kurs svoje stranke, ko kaze da mora imati isti diskurs ko Z.Dj? Al pobogu onda vise dalje ruke od tih spomenika Djindjicu jer to izgleda ko damu dizu spomenik na idejama koje su oni prvi zakopali.
gos'n nestor, slazem se sa vama.
Atomski mrav Atomski mrav 11:31 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Al pobogu onda vise dalje ruke od tih spomenika Djindjicu jer to izgleda ko damu dizu spomenik na idejama koje su oni prvi zakopali.

Hansel Hansel 13:08 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

dali76
nervira me to, cim se usudis da ukazes na promenu kursa,ociglednu,dobijes te zamen teze

Ali, Dali, ako se govori o nekoj ličnosti, ako se ona (i njen određeni stav u jednom trenutku) poredi s nekom drugom, ipak treba imati u vidu njihove "sveukupnosti", a na kraju i - promene njihovih stavova. Znaš za onaj, kažu, poslednji Đinđićev intervju, valjda Televiziji Republike Srpske (koji, opet izdvojeno iz konteksta, često citiriju, ali samo njega, neki drugi)? Valjda tu kaže ono kako "prijatelji ne traže od prijatelja najveće žrtve" (parafraza)?

Verujem da ti nemaš nikakvo "idolopoklonstvo" spram bilo koga, pa ni Đinđića, ali mislim da ćeš se složiti da, ako već pričamo o stavovima Đinđića, treba najpre da dokučimo šta je u njegovim izjavama diplomatija (ili nekad demagogija), a šta njegov autentični stav.
gospodjica gospodjica 14:22 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Loader je delimično u pravu, da je Đinđić govorio i radio i ovo i ono - kao što i priliči političaru.

To, međutim, ne umanjuje osnovnu karakteristiku njegove spoljne politike - izrazitu usmerenost ka Zapadu.

Problem naših političara o kojima je ovaj tekst je upravo u tome što oni suštinski ne žele nikuda. Njima odgovara nedefinisano stanje. Ni istok, ni zapad, ni rat, ni mir itd. a sve samo u jednom jedinom cilju: što dužeg zadržavanja poluga moći u cilju punjenja partijskih i privatnih kasa.A problem sa Zapadom je što barem u tom delu teži definisanosti i odgovornosti.


Baš tako.
dali76 dali76 17:05 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Sve ja tebe razumijem Hansel ,ali ako iz mora razlicitih izjava mogu izvuci stav koji je bio jasan,onda je to njegov stav o Srbiji na zaapadu, politickom I kulturoloskom , stav koga danasnja DS nema.
Po meni najbolja kritika Z. DJindjica dosla je iz pera profesora Molnara .
Nisam siguran za tacan naslov, al cini mi se da je teorija karla smita I Zoran Djindjic.
Iz ove, po meni najvalidnije kritike Djindjiceve politike, sasvim je jasno koji je stav imao Z.DJ. o mjestu I buducnosti Srbije.
Stav koji je tadasnji premijer sasvim jasno I explicitno iznio u septembru 2002.
Hansel Hansel 17:54 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Nisam ni ja sumnjao da je on (i) to hteo. Samo, sve se više bojim da, ma koliko mi sebe videli na Zapadu, Zapad ne vidi nas - kod njega.

Iako sebe ne smatram kompetentnim za temeljnu raspravu zašto je to tako, pomišljam da ipak neka pitanja uobličim u neki tekst, pa se nadam da ćeš učestvovati u diskusiji.
loader loader 19:45 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Opustite se Mr. Loader . napisali ste jedan pravo populisticki pamphlet sa zamenom teza koji valjda ima cilj biti objektivan?

.. Nikad opušteniji, mr Dali. Rutina. Jer, ovo što ste kazali u postu poslednjih nekoliko godina je retorika zaista velikog broja ljudi svih profila i političkih prošlosti, pa je bilo puno, puno prilika da kažem slično što i ovde, u svom (gornjem) komentaru. Naravno, ljudi zgranuti, jer im neko kvari priču o političaru za koga je nakon smrti spoznato da je bio gotovo idealan. Nego, niste ništa konkretno kazali (a kamoli opovrgli). Samo ste napisali da je ono sa čim se valjda ne slažete - populistički pamflet. Stoga nisam siguran da "imate dovoljno godina" da biste smeli da pišete ovo :
neka hvala... odrasli smo.

mariopan mariopan 19:46 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Al pobogu onda vise dalje ruke od tih spomenika Djindjicu jer to izgleda ko damu dizu spomenik na idejama koje su oni prvi zakopali.

Nisam do sada videla ovo, ali sam nešto slično napisala na blogu g. Savetnika.
dali76 dali76 20:36 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

hansel odlicno pitanje na koje ja imam pozitivan odgovor,ali koje se ne moze razmatrati bez pitanja zna li Srbija gdje zeli?
mr loader
Iskreno Mr. Loader ja vas ne razumijem. Sasvim sam stavio specificnan princip srpske spolje politike u svezi treceg puta ,il kako toBasara nazva,dobro jutro carsijo na sve cetiri strane I uporedio sasvim explicitan stav o trecem putu koji je DS,odnosno Z.Dj. imao o istom.
Razlaz sa takvom politikom unutar DS je ocigledan. Vi ste nasli za shodno da koristite argument tipa Djindjic je bio zlatni kip ili statijaznam neki bog .
Sad bi ja vama trebalo da objasnim da Djindjica ne smatram bogom jer sam primjetio odstupanje od politike DS?
Samo zato sto se ne slazem sa politikom na sve cetiri strane svijeta?
To bi bilo isto kao kad bi ste vi smatrali tadicev treci put boljom politikom od one koju je povodom tog treceg puta imao Djindjic,a ja vam rekao,aha vi smatrate da je djindjic bio sam djavo licno?
To mi je ,izvinite, neozbiljno.

mariopan
sem Tadicevog govora na samitu, gos'n savetnikov blog je doprineo ovom mom blogu.
mariopan mariopan 20:52 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

mariopan
sem Tadicevog govora na samitu, gos'n savetnikov blog je doprineo ovom mom blogu.

Primetila sam..samo nisam znala da o tome slično razmišljamo jer sam nešto slično tvom citiranom delu komantara i ja tamo rekla ne znajući da o tome ovde pišeš, sad vidim ..

A ovo ime za most, trg, ulicu mu dođe kao "utešna nagrada" za neostvarene ideje ? Mislim da im niko nije smetao da ih ostvare? Na koga sada da se vade?
loader loader 22:11 06.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Dali:
... Iskreno Mr. Loader ja vas ne razumijem. Sasvim sam stavio specificnan princip srpske spolje politike u svezi treceg puta ,il kako toBasara nazva,dobro jutro carsijo na sve cetiri strane I uporedio sasvim explicitan stav o trecem putu koji je DS,odnosno Z.Dj. imao o istom.
Razlaz sa takvom politikom unutar DS je ocigledan.

To što je napravljen samit nije nikakav dokaz da je takvim činom Srbija dalja od Evrope. Posebno reč "očigledno" nije baš primenjiva u ovom kontekstu. Razumem da iz bloga u blog nastojite da iskritikujete vladajuću garnituru, ali je to o samitu, i o četiri stuba spoljne politike tanak argument o njenoj nesposobnosti. Mogu se kao nedostaci nabrojati neke druge stvari, uglavnom vezane za unutrašnji plan, ali upravo spoljna politika nije ono na čemu može da profitira vaša permanentna težnja da pokažete kako je vlast loša, nedostojna itd. Jeste da takav stil na blogu ima ubedljivo najviše pristalica, i ne verujem da vi i to ne uračunavate pri samom pisanju bloga, jer se lako napakuju pohvalni komentari, pristaše i preporuke, ali morate ipak biti spremni i na neugodan rizik da neko iznese i ovakvu vrstu zapažanja koje nije preovlađujuće (makar u mikroklimi bloga). Mislim da ovakva kritika vladajućoj garnituri više donosi nego što joj šteti, jer u prvi plan postavlja (kao sada kod vas u postu) teze koje su ili netačne, ili su benigne, zaklanjajući puno bitnije stvari, koje zaista jesu problem.

Vaša teza o promeni Đinđićevog prozapadnog kursa (valjda je svaka Đinđićeva kao zapoved, pa ako se odstupi čini se jeres?) već u startu pada u vodu, jer kao što već rekoh samit nesvrstanih Srbiju nipošto ne čini manje proevropskom. Ako je neko opredeljen za Evropu, da li to znači da ne sme da sarađuje sa ostalima? Da li je i sama Evropa manje Evropa i "prozapadna" ako sarađuje sa Rusijom, ili trguje sa Kinom? Zaista čudna, krajnje čudna logika. Konačno, Srbiji šira saradnja, saradnja sa više drugih zemalja, može doneti samo korist, a nikako štetu. "Šteta" se obrazuje samo u teoriji gde se traži "odstupanje od Đinđićevih ideja". Da li je svaka Đinđićeva ideja obavezno dobra? Da li je, i ako je na teoretskom planu pitka, u praksi izvodljiva? Ako jeste izvodljiva, na koji način se može izvoditi kako bi zaista bila izvedena? Bavljenje ovim pitanjima može potpuno da promeni onu sliku koju ste vi kao polazišnu postavili u svom postu.

Nagradno međupitanje - Kako to da se Đinđić zalagao za odbranu Kosova i Metohije, a bio tako izrazito (u pominjanoj izjavi) opredeljen za "zapadni put", s obzirom da je i tada suštinski bila ista podrška SAD separatistima (razlika je samo u fazi sprovođenja onoga što će se kasnije desiti)?!

A tek je posebna tema to što je u višegodišnjem projektu rušenja režima sm učestvovalo puno ljudi sa modernim idejama i energijom kakva je neophodna nekoj budućoj Srbiji. Prilično je nepoštenje i prema tom velikom broju ljudi ako se do te mere apostrofira zasluga jednog čoveka. Mislite i o tome. I, nije mi teško da još jednom podsetim, govorimo ovde o politički veoma visprenom čoveku koji je bio gotovo omražen dok je osećan kao konkurencija, a kad se na hiljade negativnih misli upućenih ka njegovom imenu na kraju pretvorilo u egzekuciju, on je prestao da bude konkurencija, a pomalo je proradila i griža savesti, pa je najedanput čitava ona armija preziratelja postala armija velikih poštovalaca njega i njegovih principa. Avaj. Naravno, u ovakvom, populističko-idolopokloničkom ambijentu takvi zahvati su lako izvodljivi. Na žalost.


abrasax abrasax 00:02 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Bio u najdirektnijoj saradnji sa okorelim pripadnicima režima s.miloševića kako bi se držala vlast? Protivnici bi na osnovu toga uvek mogli izvući zaključak kako on zapravo i nije bio za Evropu, čim je sa takvima sarađivao! ...



Sećam se ove retorike - tendenciozno medijsko preterivanje u skladu sa kontraverznim vremenom u kome je nastalo.
dali76 dali76 05:48 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!


Loader: težnja da pokažete kako je vlast loša, nedostojna itd. Jeste da takav stil na blogu ima ubedljivo najviše pristalica, i ne verujem da vi i to ne uračunavate pri samom pisanju bloga, jer se lako napakuju pohvalni komentari, pristaše i preporuke .

Mislite kao na ovom blogu gde se,kako vi velite, napakovalo celih sest (6) preporuka sto je tek nesto manje od proseka na ovakve teme.
Gos’n Loader ja ili slabo uracunavam te preporuke kad pisem ili vi izmisljate,suvise ste dugo ovdje da ne biste znali sta znaci koliki broj preporuka.
Loader :
Nadalje rekli ste :
uke, ali morate ipak biti spremni i na neugodan rizik da neko iznese i ovakvu vrstu zapažanja koje nije preovlađujuće (makar u mikroklimi bloga).
Znaci mr loader meni drugaciji stavovi neugodan rizik ?
Pa gos’n Loader vas komentar,koji valjda pripada sta, manjini, dobio je isti broj preporukazaboga kao I moj blog?
Vecina ovde hocete reci zagovara stav Srbija na zapadu?? Dok manjina podrzava neutralnost, I istok I zapad?
Drugo, u tri godine nisam banovao niti jednu personu sa mog bloga,a uvijek ima,hvala bogu, ljudi sa kojima se ne slazem.
Reci nekome da uracunava preporuke pre sto pise blog ili ga optuziti za neugodnost rizika neslaganja je prilicno nisko.
Ja se sa vama ne slazem u mnogo toga, negde se I slazemo,ali o vama imam mnogo bolje misljenje nego vi o meni.
Sto se tice nekad po mom ukusu previse pohvalnih komentara,vjerujte ako zelite,ali ne prijaju ni meni.
Na vasa pitanja
Da li je odbacivanje Djindjiceve politike jeres, sto bi valjda trebalo implicirati da je doticni bog, sam vam odgovorio,kao uostalom na pitanje da li je zabranjeno saradjivati sa nesvrstanim.

ljuboten ljuboten 07:12 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

gospodjica
Loader je delimično u pravu, da je Đinđić govorio i radio i ovo i ono - kao što i priliči političaru.

To, međutim, ne umanjuje osnovnu karakteristiku njegove spoljne politike - izrazitu usmerenost ka Zapadu.

Problem naših političara o kojima je ovaj tekst je upravo u tome što oni suštinski ne žele nikuda. Njima odgovara nedefinisano stanje. Ni istok, ni zapad, ni rat, ni mir itd. a sve samo u jednom jedinom cilju: što dužeg zadržavanja poluga moći u cilju punjenja partijskih i privatnih kasa.A problem sa Zapadom je što barem u tom delu teži definisanosti i odgovornosti.


Baš tako.


Ovako nakaradno mogu da govore oni koji baš nemaju nikakvog pojma šta znači menadžirati politikom. Nažalost takva je većina, a to je osnovni reusurs svake države, nemaju pojma o rukovođenju malim sistemima, npr. trafikom, a tek velikim. Potražite knjige dr. Ivana Ahela koji je držao predmet na Elekrotehničkom, i gde ne još, "Upravljanje velikim sistemima", a bio i savetnik najvećem političkom menadžeru Dvadesetog veka i najvećem srpskom vladaru - Josipu Brozu Titu. Ili vi bi bez znaja da prodajete svoje neznanje. Mislite dovoljno je što ste pismeni, pa još se služite komjuterom, a znate i mnopgo reći! Čudo jedno!
dali76 dali76 07:46 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Nemojte tako ostro Ljuboten .
Blogeri koje ste citirali,a prozvali neukim rekli su gotovo isto,samo pojednostavljenije, sto I
Dr Joel Helman u artiklu “the winners take all: the politics of partial transition in postcomunist Europe
Pomenuti professor je predavac na Oksfordu ,a njegov naucni rad je prezentovan na godisnjoj konferenciji APSR.
Znaci niste vlasnik jedine knjige mudrosti ,a dobro ste dosli objasniti vase stavove.
Bilo bi zanimljivo vidjeti vase misljenje ,bez etiketirranja onih sto misle ,zaboga ,drugacije..
mrdax mrdax 07:49 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Nagradno međupitanje - Kako to da se Đinđić zalagao za odbranu Kosova i Metohije, a bio tako izrazito (u pominjanoj izjavi) opredeljen za "zapadni put", s obzirom da je i tada suštinski bila ista podrška SAD separatistima (razlika je samo u fazi sprovođenja onoga što će se kasnije desiti)?!


Zato sto Zoran Djindjic nije bio neodgovoran politicar vec je shvatao da politicko delovanje moze biti viseslojno i cesto suoceno sa naizgled nepomirljivim suprotnostima. Odgovorni i hrabri politicari gledaju da kada se desi takva dihotomija gledaju kako da spasu sto se spasti moze ili da ostvare neku dobit, izbore neki ustupak za zemlju koju zastupaju.

To nisu izmislili Srbi i ne desava se to samo Srbima, koliko god to voleli politicari tako da predstave i desavalo se milion puta u istoriji svih naroda.

Zasto nasi politicari danas uporno vode bitku protiv vetrenjaca istrazivace neke buduce generacije sa nevericom i velikim cudjenjem.
dragan7557 dragan7557 08:28 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Mogu se kao nedostaci nabrojati neke druge stvari, uglavnom vezane za unutrašnji plan,

Ne mogu da se otmem utisku da je to samo umišljena fraza, a da u realnosti nikakav "unutrašnji plan" niti je postojao niti će postojati, bar ne u doglednom vremenu niti onakav kakav bi budući razvoj Srbije zahtevao.

Strategija razvoja Srbije nikada nije bila tako nepostojeća kao u naše vreme mada ni u prošlosti nije bilo bolje, pošto se tada strategija svodila na gradnju privrednih spomenika zahvalnom plemenu, ili još gore lokalnom čaršinliku.

Umesto strateškog plana razvoja (recimo agenda 2010 u Nemačkoj) u Srbiji partijske gazdurine i njihovi služitelji su lokane čaršije ostavili bez posla i privrede, raskrčmivši ono što je vredelo, po bagatelnim cenama nekolicini svetskih granskih mega-korporacija, dok su ostatak privatizovali, čitaj oteli pretvorivši to u partijsku čitaj svoju privatnu prćiju.

Rad čitavih generacija oličen u funkcionalnoj privredi, sa ogromnom imovinskom bazom, industrijski srednje razvijene države je privatizovan a "obećani" dolazak onih sa džakovima para nije ostvaren. Primer: Zmaj, Rakovica, Sartid i........... nedogled.

Svaki gazda partije je dobio svoj deo bivšeg kolača a strategija nacionalnog razvoja koja bi definisala cilj ka kome Srbija treba da ide, je "definisana" nacionalnim planom koji niko i ne čita.

Bez postojanja Centralnog Planskog Biroa, (za one koji nisu upoznati mnoge uspešne kapitalističke zemlje ga imaju), niti je moguć niti je izvodiv prvi korak u stvaranju strategije razvoja, bilo koje države pa i Srbije.

Žvrljanje hiljada tomova nacionalnih planova koji završavaju na poliranim policama kancelarijskih birokrata ne služe ničemu drugom do generisanju prihoda (domaćinskih) njihovih autora dok je čitanot ovi "nacionalaca" ista kao i čitanost "svetog pisma" odnosno ravna nuli.

cerski

dali76 dali76 08:55 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

eto sad ja tebi Mrdax na komentar,sa kojim se slazem btw, kazem ti od Z.DJ. pravis zlatni kip.
gos'n cerski, vjerovatno se ne slazemo oko plana,al se slazemo da ga Srbija nema.
loader loader 09:15 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

dragan7557:
Svaki gazda partije je dobio svoj deo bivšeg kolača

Velika ovdašnja zabluda, naširoko usvojena, koja onemogućava dublje posmatranje. Ne samo gazda neke partije, nego i mnogi članovi partija dobili su svoj, srazmerni deo kolača, tako da je odgovornost ista (u dlaku ista, jer da su ovi sitniji na višim pozicijama, uzeli bi više), a sve to proizilazi iz nasleđenog partijaškog načina shvatanja društva, tj. načina zapošljavanja, hodanja kroz birokratiju preko reda, sticanja eventualnih honorara, muvanja na račun opšteg dobra... Običan čovek partiju ne shvata kao mogućnost da izrazi politički stav, već da se makar malo okoristi. Ranija partijaška država je ostala partijaška (pre svega u mentalitetu, jer i članovi i nečlanovi stranaka u nameri imaju istu tehniku uzimanja svog dela kolača), s tim što danas, nakon propasti privrede soc-režima i svetske krize ima mnogo manje toga za međusobnu podelu i šićar, pa sve deluje drastičnije.
Umesto strateškog plana razvoja (recimo agenda 2010 u Nmeačkoj) u Srbiji partijske gazdurine i njihovi služitelji su lokane čaršije ostavili bez posla i privrede, raskrčmivši ono što je vredelo ... ...

To se upravo dešavalo i u vreme vlasti čoveka koji je u ovom postu prilično izidealizovan kao ... On je tu možda mogao više, možda nije mogao ništa. U svakom slučaju, ponavljam da kad je on u pitanju (pa i bilo ko drugi) stvari ne treba gledati tako bezrezervno i idealistički.
ostavili bez posla i privrede, raskrčmivši ono što je vredelo
Inače, uz ratni haos i vrhunac vladavine antimorala, ovde se desilo nešto što bismo (osim masovnim kriminalom) mogli nazvati nekom vrstom prvobitne akumulacije kapitala, gde se i kuso i repato (mahom bivši marksistički direktori preduzeća) naotimalo koliko god se moglo i izbacilo radnike tih preduzeća na ulicu (uglavnom). Država kriminala, naravno potpomognuta prećutnom podrškom većinskog, sitnošićardžijskog mentaliteta (jer bez tog elementa ne bi kao takva opstala), preko korumpiranih i neefikasnih sudova i korumpirane policije nekažnjeno i skoro neoštećeno se provukla i opstala na skorojevićkoj, neobogataškoj sceni Srbije. I ne samo bogataškoj. Znam puno nekih sitnijih, koji su do juče cvileli iz pozicije "običnog naroda", odnosno iz pozicije siromaha, a čim su se preko šverca ili koje sve već muvaže dočepali svojih kioska - stavili su se u poziciju gospodara, kod kojih radnice rade za desetak hiljada mesečno, često ni to ne dobivši zbog navodnog "manjka nakon popisa".

Strateški plan bi ovde morala da bude "Evropa", ali ne samo članstvo, već pre svega neke društvene vrednosti i ustrojstvo, kako bismo uopšte došli do stupnja da budemo "tehnički sposobni" da išta planirano, a da to bude nepromašena investicija i da bude sprovodivo.
loader loader 09:49 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

dali76


Gosn Dali, radi preciznosti, kao i radi htenja da se ova diskusija ne svede na ličnu, želim da vam kažem nešto što mi se čini osnovnim (replike na mnoge pojedinačne replike dovele bi do desetak stranica komentara). Dakle, moj stav o "zlatnom kipu", iz osnovnog komentara, izveden je inicijalno na osnovu vašeg pisanja u postu, ali je dalje, i mnogo više, motivisan onim širim kontekstom i pre svega se odnosi na opšti trend koji kod nas poslednjih godina postoji kad je reč o idealizaciji lika i dela ubijenog premijera. Što će reći, ne odnosi se na vas lično (u smislu da ste vi nekakav idolopoklonik). To i ne mislim. Naime, daleko je bolje govoriti o pojavi, a ne o samim blogerima i njihovim osobinama. Ovo drugo me zaista ne interesuje. Naravno, ako već o određenoj pojavi govorimo, onda je nemoguće izbeći ono "a vi ste rekli da...", no, to treba shvatiti samo kao nekad neizbežnu tehniku komunikacije (odnosno jednu od deonica u sklopu celovite komunikacije). U osnovi, zaista nastojim da iznesem stav o nečemu. On može biti ovakav ili onakav, možete se slagati i ne slagati s njim, no, svakako ne treba da se, u ličnom smislu, osećate kao meta neslaganja ili kritike unutar tih iznošenja stava (tj. razmene stavova "o" ), jer mi to nije namera.
dragan7557 dragan7557 09:57 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Dr Joel Helman u artiklu “the winners take all: the politics of partial transition in postcomunist Europe

Postcomunist Europa determinacija pokazuje sveukupno neznanje kvazi naučnog auditorijuma baziranog na terminologiji od pre pola veka.

Pošto Evropa, a ni bilo koji njen deo, u bilo kom periodu svoje istorije nije bila komunistička
(osim u politikantskoj sloganologiji, je raspredanje teme o postkomunističkoj Evropi, isto što i priča "Svete Inkvizicije" o vešticama, ili obična nakaradna glupavost cenjenih "učenih" retardiranih dobro plaćenih propagatora.

Trol bi bio raspravljati o ovome.

cerski
dali76 dali76 10:41 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Dobro Cerski glupava kvazi nauka je rekla da je bila postkomunisticka Eevropa. Oprosti im, al ova tvoja filozofska vratolomija veze nema sa sustinom tog artikla, mogu ja sad filozofirati jeli dunav plav il je ipak zelen ,al to veze nema sa temom ribolova.
Loader
Nema problema. Nisam mogao drugacije nego licno shvatiti vase zakljucak da blogove pisem uracunavajuci trendovske teme zbog ,kako vi rekoste pohvalnih komentara ili preporuka, to je sve.
Inace slazem se sa vasom observacijom oko ne postojanja volje za sustinskim reformama drzave I drustva,uz dodatak da to sadasnja vlast il ne zeli,il nece da radi.
Kako mute I muljaju na unutrasnoj politici,tako isto palamude na spoljnoj.
Sjetio sam se interview Djindjica kad sam cuo lupetanja Tadica o trecem putu , koja su valjda zadnja faza odustajanja od zapada bez tih famoznih trecih puteva I neutralnih politika.
Jako jednostavno, I ne vidim nikakv povod niti u blogu niti u komentarima da zbog toga drzim DJindjica za zlatnog kipa,il jos manje boga.,a trendovi , o tome ne razmisljam,jednostavno iznosim svoje stavove,kao i vi na kraju svoje.
ne ocekujjem repliku na repliku,al ipak ako postavljate pitanja na koja sam vam dao odgovor, bilo bi fino da se to primeti.
inace ispada ko da sde igramo gluvih telfona bez volje da cujemo jedni druge.
poz.

loader loader 10:45 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

abrasax
Bio u najdirektnijoj saradnji sa okorelim pripadnicima režima s.miloševića kako bi se držala vlast? Protivnici bi na osnovu toga uvek mogli izvući zaključak kako on zapravo i nije bio za Evropu, čim je sa takvima sarađivao! ...



Sećam se ove retorike - tendenciozno medijsko preterivanje u skladu sa kontraverznim vremenom u kome je nastalo.

Na kakvo tendenciozno medijsko preterivanje mislite? U DOS-u je bilo nekoliko pulena stvorenih u najcrnje vreme sps-a. Takođe, bilo je saradnje sa komuncima u saveznoj skupštini. ...

Moguće (?) da ste mislili na ono gde su ga mediji satanizovali kao čoveka koji je navodno tražio bombardovanje Srbije, a kasnije kao najvećeg kriminalca - što su na hiljade današnjih poštovalaca u tadašnjem periodu rado prihvatale i stvarale onaj veliki negativni impuls koji je stalno bio uperen u njega. Kako se završilo, videli smo.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:16 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

mrdax
Zato sto Zoran Djindjic nije bio neodgovoran politicar vec je shvatao da politicko delovanje moze biti viseslojno i cesto suoceno sa naizgled nepomirljivim suprotnostima. Odgovorni i hrabri politicari gledaju da kada se desi takva dihotomija gledaju kako da spasu sto se spasti moze ili da ostvare neku dobit, izbore neki ustupak za zemlju koju zastupaju.

To nisu izmislili Srbi i ne desava se to samo Srbima, koliko god to voleli politicari tako da predstave i desavalo se milion puta u istoriji svih naroda.

Zasto nasi politicari danas uporno vode bitku protiv vetrenjaca istrazivace neke buduce generacije sa nevericom i velikim cudjenjem.

Kako mirite prva dva i treći pasus?
dragan7557 dragan7557 11:17 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

dali76
eto sad ja tebi Mrdax na komentar,sa kojim se slazem btw, kazem ti od Z.DJ. pravis zlatni kip.
gos'n cerski, vjerovatno se ne slazemo oko plana,al se slazemo da ga Srbija nema.

Idolopoklonstvo i njegovu posledicu pravljenja kipova smatram potpunim idiotizmom.

Što se Z.Đ imam utisak da je najveći politički diletant koga je Srbija videla u svojoj istoriji.

I na kraju ako čovek nije u stanju da upravlja jednim gradom, graniči se sa sumanutošću očekivati da je u stanju da upravlja državom.
Odgovorni i hrabri politicari gledaju da kada se desi takva dihotomija gledaju kako da spasu sto se spasti moze ili da ostvare neku dobit, izbore neki ustupak za zemlju koju zastupaju.


Ovu misao bih zaključio konstatacijom da : spasu državu od naroda.

cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:25 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

nestor92
Loader je delimično u pravu, da je Đinđić govorio i radio i ovo i ono - kao što i priliči političaru.

To, međutim, ne umanjuje osnovnu karakteristiku njegove spoljne politike - izrazitu usmerenost ka Zapadu.

Što je izraz sopstvene, nesputane volje kao Vođe Partije. Čak je i ta priča sa jedno priča, drugo radi, svašta priča, svašta radi, posledica potpune nevezanosti sa stvarnim svetom, onim na ulici, u preduzetništvu, pa čak i sa krupnim kapitalom. Dakle, POTPUNA PRIVATIZACIJA JAVNOG POLOŽAJA.

nestor92
Problem naših političara o kojima je ovaj tekst je upravo u tome što oni suštinski ne žele nikuda. Njima odgovara nedefinisano stanje. Ni istok, ni zapad, ni rat, ni mir itd. a sve samo u jednom jedinom cilju: što dužeg zadržavanja poluga moći u cilju punjenja partijskih i privatnih kasa.

A problem sa Zapadom je što barem u tom delu teži definisanosti i odgovornosti.

Pa, moj je utisak da bi političari Srbije izabrali Istok, despotije i bespravnost, samo... Da u Srbiji postoji nalazište nafte. S obzirom da Srbija nije naftno polje, odlučili su se za sledeću "najbolju" stvar: EU fondovi. Ali bi, istovremeno, želeli na neki način da zadrže privilegiju kakva postoji na Istoku.
freehand freehand 11:30 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Ali bi, istovremeno, želeli na neki način da zadrže privilegiju kakva postoji na Istoku.

A ne postoje na Zapadu?
Ma daj, Srđo... Možeš ti to bolje.
dragan7557 dragan7557 11:52 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Strateški plan bi ovde morala da bude "Evropa",

Stremljenje nadnacionalnoj političkoj superstrukturi, može da bude samo spoljnopolitička alternativa a nikako strateški cilj koji će zapostaviti sve aktivnosti zbog približavanja samom ne-ostavarivom cilju.

Jasno je da se upravo ovo i dešava a da čekanjem Godoa istruliše (fugurativno) generacije Srba, a da sam Godo još nije ni sa prve stanice krenuo.

Oko 2025 kad bi Srbija po projekcijama mogla da dočeka Godoa će se navršiti 55 godina propadanja koje je započeto 1980 tadašnjom krizom. Nije potrebna velika pamet kako bi se izračunala starosna struktura stanovništva, kavntum radno sposobnog stanovništva (ako ga uopšte i bude, igde osim u birokratiji) i koliko će stanovnika Srbije biti na narodnim kuhinjama zbog nedostatka radnog staža čitaj penzije.

Čekanje na EU, je bukvalno lipsavanje nacionalnog magarca pred očima birokratije, koja i dalje usporeno jezdi na džadi ka Evropi.

već pre svega neke društvene vrednosti i ustrojstvo,

Pa ne može se reći (osim u izbornim lažurijama "neke" ) već ako se spominju vrednosti onda se konkretno kaže i koje i kolika je njihova "kataloška cena" i možemo li mi da te vrednosti kupimo, čitaj implementiramo u društvo.
kako bismo uopšte došli do stupnja da budemo "tehnički sposobni" da išta planirano, a da to bude nepromašena investicija i da bude sprovodivo.

Nije u ovom slučaju aktuelna tehnička mogućnost planiranja već doslednog izvršavanja napravljenih planova.

U svetu važi pravilo da je dobar plan polovina obavljenog posla, ali bez solidnog i dobrog "Projekt Managementa" svaki plan ostaje mrtvo slovo na papiru, dok sam projekt završava u korpi za otpake ili na policama za nepročitane knjige.

Tematika i problematika anonsirana:
da to bude nepromašena investicija i da bude sprovodivo.

je segment u nauci poznat kao "Organizacija i Ponašanje." pa bi bio trol dalje pisanje na ovu temu.
Velika ovdašnja zabluda, naširoko usvojena, koja onemogućava dublje posmatranje.

Onome koga ta tematika interesuje nije teško da sagleda i shvati šta se dešava.

cerski
mrdax mrdax 11:52 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Što se Z.Đ imam utisak da je najveći politički diletant koga je Srbija videla u svojoj istoriji.


Cak i od Mire Markovic ?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:55 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

loader
Ranija partijaška država je ostala partijaška (pre svega u mentalitetu, jer i članovi i nečlanovi stranaka u nameri imaju istu tehniku uzimanja svog dela kolača), s tim što danas, nakon propasti privrede soc-režima i svetske krize ima mnogo manje toga za međusobnu podelu i šićar, pa sve deluje drastičnije.


U mentalitetu ostala partijaška... Je l' to neko misionarstvo, je l' su političari misionari, tutori, vođe?
Dakle, nije mentalitet u pitanju, to je totalitarna floskula koja se odnosi na "svest" ("da podignemo svest" ), "društvo" i slične neodređenosti. A to i sami kazujete, kasnije u komentaru.
loader
Inače, uz ratni haos i vrhunac vladavine antimorala, ovde se desilo nešto što bismo (osim masovnim kriminalom) mogli nazvati nekom vrstom prvobitne akumulacije kapitala, gde se i kuso i repato (mahom bivši marksistički direktori preduzeća) naotimalo koliko god se moglo i izbacilo radnike tih preduzeća na ulicu (uglavnom). Država kriminala, naravno potpomognuta prećutnom podrškom većinskog, sitnošićardžijskog mentaliteta (jer bez tog elementa ne bi kao takva opstala), preko korumpiranih i neefikasnih sudova i korumpirane policije nekažnjeno i skoro neoštećeno se provukla i opstala na skorojevićkoj, neobogataškoj sceni Srbije.

A JESTE LI BAŠ?
Skorojevićka? Neobogataška?
Gde su bili ti bogataši pre?

loader
I ne samo bogataškoj. Znam puno nekih sitnijih, koji su do juče cvileli iz pozicije "običnog naroda", odnosno iz pozicije siromaha, a čim su se preko šverca ili koje sve već muvaže dočepali svojih kioska - stavili su se u poziciju gospodara, kod kojih radnice rade za desetak hiljada mesečno, često ni to ne dobivši zbog navodnog "manjka nakon popisa".

Segment nasilja, inače generisanog od strane partijaša, umrtvljenjem tržišta zapošljavanja, stvaranjem dvostrukih aršina za javni (bolje plaćen) i privatan sektor. Opet totalitarna floskula "mentaliteta", a zakonodavstvo - netaknuto. Nema smisla.
loader
Strateški plan bi ovde morala da bude "Evropa", ali ne samo članstvo, već pre svega neke društvene vrednosti i ustrojstvo, kako bismo uopšte došli do stupnja da budemo "tehnički sposobni" da išta planirano, a da to bude nepromašena investicija i da bude sprovodivo.


Ali naravno, "društvene vrednosti" ispred ustrojstva. Opet. DOKLE?!
mrdax mrdax 11:56 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

srdjazlopogledja
mrdax
Zato sto Zoran Djindjic nije bio neodgovoran politicar vec je shvatao da politicko delovanje moze biti viseslojno i cesto suoceno sa naizgled nepomirljivim suprotnostima. Odgovorni i hrabri politicari gledaju da kada se desi takva dihotomija gledaju kako da spasu sto se spasti moze ili da ostvare neku dobit, izbore neki ustupak za zemlju koju zastupaju.

To nisu izmislili Srbi i ne desava se to samo Srbima, koliko god to voleli politicari tako da predstave i desavalo se milion puta u istoriji svih naroda.

Zasto nasi politicari danas uporno vode bitku protiv vetrenjaca istrazivace neke buduce generacije sa nevericom i velikim cudjenjem.

Kako mirite prva dva i treći pasus?


Ja ne vidim da su u zavadi ta dva pasusa. Vec danas imamo nagovestaje toga da ce se delimicna (samo)izolacija jedne zemlje koja se zove Srbija proucavati kao jos jedan slucaj kada je narod skupo platio greske. Ne mogu tacno da navedem bas identican dogadjaj u istoriji ali ne sumnjam da se desavalo.U tom smislu nije ni prvi ni poslednji put, sto ne znaci da se u bilo kojem trenutku ne moze stvar promeniti na bolje po Srbiju.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:59 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

freehand
Ali bi, istovremeno, želeli na neki način da zadrže privilegiju kakva postoji na Istoku.

A ne postoje na Zapadu?
Ma daj, Srđo... Možeš ti to bolje.

Mogu?


Gle, Free, privilegije se razlikuju kako u kvantitetu (moći, kapaciteta odluka), tako i u kvalitetu (sprezi, zastupanja interesa).
OK sad?
freehand freehand 12:06 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

srdjazlopogledja
freehand
Ali bi, istovremeno, želeli na neki način da zadrže privilegiju kakva postoji na Istoku.

A ne postoje na Zapadu?
Ma daj, Srđo... Možeš ti to bolje.

Mogu?


Gle, Free, privilegije se razlikuju kako u kvantitetu (moći, kapaciteta odluka), tako i u kvalitetu (sprezi, zastupanja interesa).
OK sad?

Ili u transparentnosti i nivou marketinške magle kojom se služimo opisujući ih?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:11 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Ja ne vidim da su u zavadi ta dva pasusa.

Tako mi i treba kada sam pitao, a znao sam odgovor.

Mada neki kažu da se pitanje postavlja baš tada.
Vec danas imamo nagovestaje toga da ce se delimicna (samo)izolacija jedne zemlje koja se zove Srbija proucavati kao jos jedan slucaj kada je narod skupo platio greske.

Kakva (samo)izolacija? Gde Vi to vidite?
Čije greške? Naroda? A je l' i Vi mrzite narod?
Ne mogu tacno da navedem bas identican dogadjaj u istoriji ali ne sumnjam da se desavalo.U tom smislu nije ni prvi ni poslednji put, sto ne znaci da se u bilo kojem trenutku ne moze stvar promeniti na bolje po Srbiju.

Pa verujem i ja da se može sve promeniti na bolje... Tak'i sam.

Što se tiče povesti, i ekvivalentnog događaja, to je nezahvalno raditi, ali u prkos tome, rad sam pomoći ukoliko detaljnije opišite o kom se događaju radi.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:19 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Ili u transparentnosti i nivou marketinške magle kojom se služimo opisujući ih?

Znaš, Free, ovo je drugi put za poslednjih par nedelja da se, čitajući Tvoje komentare, setim onog bloga o ogledalu.
(Molim Te da ne shvatiš ovo kao lični napad)

Da li postoji markentiška magla? Naravno, u pravu si.
Da li postoji neprincipijelan i surov odnos prema Srbiji? Opet si u pravu.
Ali... Da li se uređenje Srbije može unaprediti po uzoru na zapadne demokratije, i od njih naučiti mnogo, čak i uz njihovu pomoć, a sve u korist Srbije i pre svega njenog stanovništva i privrede? Ihaaj. U tom smislu, nije najbitnije "ući" (početi plaćati punopravnu članarinu) sutra, već biti sposoban za to.
mrdax mrdax 12:20 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Kakva (samo)izolacija? Gde Vi to vidite?
Čije greške? Naroda? A je l' i Vi mrzite narod?


Kakva (samo)izolaciju ? Ovo mora da je saljivo pitanje. Dovoljno je samo pogledati broj ljudi koji su otisli sa ovih prostora u zadnjih 20 godina. A onda pogledati i kako su nam i gde su nam komsije.

Kako je narod birao tako je i dobio, ni manje ni vise, sve skupa sa politicarima.
Sto to znaci da ja mrzim narod? Kazem opet , da greske i moralni i duhovni, ekonomski pad nisu stvar koje se desila samo Srbima vec je toga bilo koliko god hoces i bice ga i u buducnosti i zato nema nista od gledanja unazad vec samo kako se podici i nastaviti dalje.
dragan7557 dragan7557 12:21 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

mrdax
Što se Z.Đ imam utisak da je najveći politički diletant koga je Srbija videla u svojoj istoriji.


Cak i od Mire Markovic ?

Cenjene supruge kao i Najdraže Konkubine ne svrstavam u političare.

cerski
freehand freehand 12:33 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Znaš, Free, ovo je drugi put za poslednjih par nedelja da se, čitajući Tvoje komentare, setim onog bloga o ogledalu.
(Molim Te da ne shvatiš ovo kao lični napad)

Znači, bar nas je dvojica (koji Me tako vidimo).
Da li postoji markentiška magla? Naravno, u pravu si.
Da li postoji neprincipijelan i surov odnos prema Srbiji? Opet si u pravu.

Nisam govorio o Srbiji. Govorio sam o raznovrsnosti, kvalitetu i neupitnosti privilegija na istoku i zapadu.
Prvo što mi na pamet pada je da te uputim da malo pogledaš pozicije i privilegije bankara i berzanskih majstora pre (dok su je stvarali) za vreme i nakon (sic!) ekonomske krize.
I da onda ti meni kažeš kakva je razlika između njih i, na primer, šefova tajnih službi kao sinonima nekontrolisane moći, na onome što kolokvijalno zovemo istokom.
A da u obzir uzmeš i broj ljudi koji pate zbog njihovog delovanja i postojanje/nepostojanje granica njihove moći, kao i obim destrukcije.
antioksidant antioksidant 12:38 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Prvo što mi na pamet pada je da te uputim da malo pogledaš pozicije i privilegije bankara i berzanskih majstora pre (dok su je stvarali) za vreme i nakon (sic!) ekonomske krize.

oko ovih bankara samo da podsetim da ni prethodni privredni rast ne bi bio toliki da nije bilo i njih da ga potpomognu (naravno iz svojih sebicnih interesa ali ne zaboravi da postojeci privredni sistem )a drugog nema ni u teoriji) funkcionise samo sa kreditorima)
freehand freehand 12:47 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

antioksidant
Prvo što mi na pamet pada je da te uputim da malo pogledaš pozicije i privilegije bankara i berzanskih majstora pre (dok su je stvarali) za vreme i nakon (sic!) ekonomske krize.

oko ovih bankara samo da podsetim da ni prethodni privredni rast ne bi bio toliki da nije bilo i njih da ga potpomognu (naravno iz svojih sebicnih interesa ali ne zaboravi da postojeci privredni sistem )a drugog nema ni u teoriji) funkcionise samo sa kreditorima)

Da sam stručan sad bih potegao nešto iz ekonomske teorije, Ovako mogu samo skromno da pretpostavim da je besmislena cena kredita bila jedan od faktora koji su pumpajući bonuse (privilegije) napumpali Big bubble.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:55 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

freehand
Znaš, Free, ovo je drugi put za poslednjih par nedelja da se, čitajući Tvoje komentare, setim onog bloga o ogledalu.
(Molim Te da ne shvatiš ovo kao lični napad)

Znači, bar nas je dvojica (koji Me tako vidimo).

Uglavnom te ne vidim tako.

freehand
Da li postoji markentiška magla? Naravno, u pravu si.
Da li postoji neprincipijelan i surov odnos prema Srbiji? Opet si u pravu.

Nisam govorio o Srbiji. Govorio sam o raznovrsnosti, kvalitetu i neupitnosti privilegija na istoku i zapadu.
Prvo što mi na pamet pada je da te uputim da malo pogledaš pozicije i privilegije bankara i berzanskih majstora pre (dok su je stvarali) za vreme i nakon (sic!) ekonomske krize.
I da onda ti meni kažeš kakva je razlika između njih i, na primer, šefova tajnih službi kao sinonima nekontrolisane moći, na onome što kolokvijalno zovemo istokom.
A da u obzir uzmeš i broj ljudi koji pate zbog njihovog delovanja i postojanje/nepostojanje granica njihove moći, kao i obim destrukcije.

Moćan je primer bankara. Međutim, razlika je u okviru privilegija. Dok je na zapadu (i ne samo na zapadu), u ovom periodu upadljivo preimućstvo bankara (koji su ipak u sprezi sa drugim pozicijama), to preimućstvo, upadljivost, kratkog je veka i ograničene sfere uticaja (i pored prirode monetarnog sistema, evo AO se javio da brani to, srećno mu), na istoku je koncentracija moći izuzetna, i ona se pored "tradicionalnih" diskrecionih moći (života i smrti), javlja i u monetarnoj sferi.
Možda zvuči kao izvrdavanje, ili banalnost, ali ipak ne postoji savršeno uređenje, to je fikcija. Ono što postoji, to je neko bolje rešenje, sa moje strane, zasnovano na više slobode i boljoj pravdi.

Ukoliko te odgovor ne zadovoljava, tu sam.
antioksidant antioksidant 12:59 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Ovako mogu samo skromno da pretpostavim da je besmislena cena kredita bila jedan od faktora koji su pumpajući bonuse (privilegije) napumpali Big bubble.

ako pod besmislenom cenom mislis na malu cenu onda si daleko od laika
antioksidant antioksidant 13:00 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

evo AO se javio da brani to

siguran si da si razumeo napisano?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:00 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

antioksidant
Ovako mogu samo skromno da pretpostavim da je besmislena cena kredita bila jedan od faktora koji su pumpajući bonuse (privilegije) napumpali Big bubble.

ako pod besmislenom cenom mislis na malu cenu onda si daleko od laika


Hehe, AO, a bankari? Ništa?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:04 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

antioksidant
evo AO se javio da brani to

siguran si da si razumeo napisano?

Pa, AO... Otkada sam na blogu, nisam video određenije mišljenje o modelu koji implementiran, te sam, brzopleto, zaključio da ga podržavate.

No, Vi ste meni na pitanje odgovorili slikom nekog tipa, i etiketom mnogo gorom od ove moje... Pa ništa.

Evo, izvinjavam se zbog moje brzopletosti.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:22 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

mrdax
Kakva (samo)izolacija? Gde Vi to vidite?
Čije greške? Naroda? A je l' i Vi mrzite narod?


Kakva (samo)izolaciju ? Ovo mora da je saljivo pitanje. Dovoljno je samo pogledati broj ljudi koji su otisli sa ovih prostora u zadnjih 20 godina. A onda pogledati i kako su nam i gde su nam komsije.


Uprkos ustaljenom mišljenju, ljudi su emigrirali sa ovih prostora u kontinuitetu decenijama, pa čak i vekovima. Samo se u par navrata desio i obrnut proces (posle prvog svetskog rata, i posle petog oktobra). Recimo da je nezanemarljiv broj ljudi napustio Jugoslaviju šezdesetih, koji se nešto kasnije upario i sa negativnih priraštajem, te u toj kombinaciji, negativni aspekti emigracije postaju uočljiviji.
Na koje komšije mislite?

mrdax
Kako je narod birao tako je i dobio, ni manje ni vise, sve skupa sa politicarima.

A šta je narod birao?

Tako se desi, da jedne nedelje, gotovo svi dođu do nekakvih paravana, kako bi u samoći, i diskreciji, žvrljali nešto po papiriću.

mrdax
Sto to znaci da ja mrzim narod? Kazem opet , da greske i moralni i duhovni, ekonomski pad nisu stvar koje se desila samo Srbima vec je toga bilo koliko god hoces i bice ga i u buducnosti i zato nema nista od gledanja unazad vec samo kako se podici i nastaviti dalje.


Moralni, duhovni, i ekonomski pad. Što baš taj redosled, ako smem da pitam? Kako "izlečiti" moralni i duhovni pad?
dragan7557 dragan7557 15:04 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

a drugog nema ni u teoriji) funkcionise samo sa kreditorima)

Svetski monetarni sistem ne funkcioniše samo sa kreditorima jer bi u roku od nekoliko dana kolapsirao.

On, monetarni sistem funkcioniše na dugovima (Debt Economy) gde su dužničo potraživački odnosi osnovni pokretač, proizvodeći i multiplicirajući dugove do neviđenih granica.
oko ovih bankara samo da podsetim da ni prethodni privredni rast

Sve zavisi šta se podvodi pod pojam privrednog rasta. Ako se pod privrednim rastom podrazumevaju frizirani po potrebi statistički podatci onda je rast neviđen, ako se stavi pod lupu svetska privreda stvari postaju jasnije i vode pravac u:

Big bubble.

a što će trajati sve do velikog praska.

cerski

p.s.
ako pod besmislenom cenom mislis na malu cenu

treba da stoji nisku,(cena ne može biti mala ili velika) ova cena je varijabilna i takođe je deo istog sumanutog modela "debt ekonomije," pa kao takva nije ekonomska, već politička kategorija, i mahom služi kao instrument zastrašivanja, a na drugoj kao . Samim tim pod cenom kapitala a samim tim i kredita, treba podrzumevati političku ujdurmu koja upakovana u svilu i kadifu obmane, na tržište stiže u vidu "finansijskog Produkta, svetlosnim godinama udaljenu od realne privrede.
ljuboten ljuboten 17:02 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Znaci niste vlasnik jedine knjige mudrosti ,a dobro ste dosli objasniti vase stavove.
Bilo bi zanimljivo vidjeti vase misljenje ,bez etiketirranja onih sto misle ,zaboga ,drugacije.


Nismo mi u mukama što neki političari rade prvenstveno za sebe,tačnije rade onako da što duže ostanu na vlasti, ako ne moraju da rade i za državu, već zbog onih koji bi trebali da imaju znanja, pa da ga ne upotrebe za nečasne načine, kako mi deluje deo koji sam citirao, jer se optužbe, etiketiranje poliličara svodi na ono što se može čuti u seoske kafane, u stilu "svi su političarti lopovi!" - jelte, samo nas lažu, ne žele oni da mu uđemo u EU. Nadam se da Vi ne verujete u to, jer imate diplomu politikologa? Ili Vama kao većini ovde ovo pisanje na blogu dođe kao zabava, a pre bi rekao jer ne mogu doći do reči na drugi način.
Uostalom imate najbolji primer u SAD, gde velika većina republikanaca napada Obamu ne radi države i naroda već su im ugroženi lični interesi, posredno ili neposredno. A mi upravo uvežavamo taj sistem - gde je đavo u čoveku, to beše EGO, da zadovolji pre sega sebe, ako ne mora druge. A đavo se nikada ne može zasititi. Zato ima toliko gladnih i unesrećenih širom sveta.
mikimedic mikimedic 19:40 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Prosto je neverovatno da čovek najpre bude proglašen kriminalcem i izdajnikom, naravno zahvaljujući jednom totalno nekritičkom odnosu prema njemu, a nakon atentata (dakle i danas) bude spominjan samo u superlativu, opet zahvaljujući nekritičkom načinu odnosa prema njemu.


o evo ga nas mocni dzedaj, ponovo je tu.

nisi u pravu, dzedaje - ja i danas pricam isto o njemu sto sam pricao i pre ubistva.
mikimedic mikimedic 19:43 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Loader je delimično u pravu, da je Đinđić govorio i radio i ovo i ono - kao što i priliči političaru.


politicaru, i to srpskom, da. ali ne i drzavniku.


mikimedic mikimedic 19:45 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Djindjic bog, ko kaze da je bog?


ti.


ima pravo Tadic menjati kurs svoje stranke, ko kaze da mora imati isti diskurs ko Z.Dj?


ti.
mikimedic mikimedic 19:47 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

hansel odlicno pitanje na koje ja imam pozitivan odgovor,ali koje se ne moze razmatrati bez pitanja zna li Srbija gdje zeli?


pa jel on (po tebi) znao - sta je onda, da izvines...orao

ili je bio vise srpski politicar a manje drzavnik?


dali76 dali76 20:16 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Au Miki ovi tvoji rezolutni odgovori u vidu zamjenice “ti”..samo im fali amin,pa da pomislm da si ti bog,pa da jedino tako prihvatim tvoju argumentaciju kao nepobivu.
Hansel Hansel 21:09 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

dali76
hansel odlicno pitanje na koje ja imam pozitivan odgovor,ali koje se ne moze razmatrati bez pitanja zna li Srbija gdje zeli?

Čini mi se da je dobro pitanje i zna li koju cenu je za to spremna da plati i da li uopšte zna kolika je cena. Ali, ostavimo to za tu posebnu diskusiju, ako nemaš ništa protiv.
loader loader 22:35 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

srdjazlopogledja
loader
Ranija partijaška država je ostala partijaška (pre svega u mentalitetu, jer i članovi i nečlanovi stranaka u nameri imaju istu tehniku uzimanja svog dela kolača), s tim što danas, nakon propasti privrede soc-režima i svetske krize ima mnogo manje toga za međusobnu podelu i šićar, pa sve deluje drastičnije.


U mentalitetu ostala partijaška... Je l' to neko misionarstvo, je l' su političari misionari, tutori, vođe?
Dakle, nije mentalitet u pitanju, to je totalitarna floskula koja se odnosi na "svest" ("da podignemo svest" ), "društvo" i slične neodređenosti. A to i sami kazujete, kasnije u komentaru.


Kako izvlačite zaključak da su misionari? To je više nego slobodno tumačenje. I, naravno, nema nikakve veze s onim na šta se moj komentar odnosi. Mada nije toliko nejasno, jer ovo što ću reći već stoji u pomenutom komentaru, hajde da ponovim. Ne govorim o političarima, nego o ovdašnjem shvatanju partije kao sredstva za ostvarenje ličnih ciljeva, a to se odnosi i na one koji jesu, i na one koji nisu formalno u strankama. Stranke su ovakve, kakve jesu zahvaljujući široko rasprostranjenoj pojavi među ovdašnjim ljudima - da se bilo koje zajedničko dobro ili institucija iskoristi ne samo za ono za šta je ona po definiciji stvarno namenjena, već nadasve za lični šićar. To je slučaj sa društvenim firmama, zadrugama, sportskim društvima, tj. klubovima, državnim institucijama..., a naravno i partijama.

loader
Inače, uz ratni haos i vrhunac vladavine antimorala, ovde se desilo nešto što bismo (osim masovnim kriminalom) mogli nazvati nekom vrstom prvobitne akumulacije kapitala, gde se i kuso i repato (mahom bivši marksistički direktori preduzeća) naotimalo koliko god se moglo i izbacilo radnike tih preduzeća na ulicu (uglavnom). Država kriminala, naravno potpomognuta prećutnom podrškom većinskog, sitnošićardžijskog mentaliteta (jer bez tog elementa ne bi kao takva opstala), preko korumpiranih i neefikasnih sudova i korumpirane policije nekažnjeno i skoro neoštećeno se provukla i opstala na skorojevićkoj, neobogataškoj sceni Srbije.

srdjazlopogledja:
A JESTE LI BAŠ?
Skorojevićka? Neobogataška?
Gde su bili ti bogataši pre?

U kom smislu gde su bili pre?
Skorojevićka u smislu vrednosti,
neobogataška u smislu da su se preko noći obogatili.
Dodatno objašnjenje može da bude (posebno na ono, gde su bili pre) to da je reč mahom o ljudima koji su i u socijalističkom periodu imali moć: privrednu, partijsku, kriminogenu, rođačku..., ali je tu i klasa ljudi koji su kasnije kao ratni profiteri, ili kasnije monopolisti, ili u trgovini s Kosovom (mada sve to opet skoro obavezno uz bliskost sa državom i db-om), postigli "brze uspehe" u sferi svakojakog poslovanja.
loader
I ne samo bogataškoj. Znam puno nekih sitnijih, koji su do juče cvileli iz pozicije "običnog naroda", odnosno iz pozicije siromaha, a čim su se preko šverca ili koje sve već muvaže dočepali svojih kioska - stavili su se u poziciju gospodara, kod kojih radnice rade za desetak hiljada mesečno, često ni to ne dobivši zbog navodnog "manjka nakon popisa".

srdjazlopogledja:
Segment nasilja, inače generisanog od strane partijaša, umrtvljenjem tržišta zapošljavanja, stvaranjem dvostrukih aršina za javni (bolje plaćen) i privatan sektor. Opet totalitarna floskula "mentaliteta", a zakonodavstvo - netaknuto. Nema smisla.

Netaknuto zakonodavstvo? Eh... Mogao je moj komentar da bude i na nekoliko stranica ispisan. Pa, recimo - nije taknuto ni pitanje zaštite životinja. Očekivao sam da ćete i oko toga naći zamerku. Ali, niste. Hm... veliki propust. Večeras očito niste u formi.

U svakom slučaju, kad se zanemare ova vaša mala kritizerska lutanja, deluje mi da se u više stvari slažemo, nego što se ne slažemo.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:38 07.09.2011

Re: Zlatni kip?!

loader

U svakom slučaju, kad se zanemare ova vaša mala kritizerska lutanja, deluje mi da se u više stvari slažemo, nego što se ne slažemo.

Да, управо тако.
loader

Kako izvlačite zaključak da su misionari? To je više nego slobodno tumačenje. I, naravno, nema nikakve veze s onim na šta se moj komentar odnosi. Mada nije toliko nejasno, jer ovo što ću reći već stoji u pomenutom komentaru, hajde da ponovim. Ne govorim o političarima, nego o ovdašnjem shvatanju partije kao sredstva za ostvarenje ličnih ciljeva, a to se odnosi i na one koji jesu, i na one koji nisu formalno u strankama. Stranke su ovakve, kakve jesu zahvaljujući široko rasprostranjenoj pojavi među ovdašnjim ljudima - da se bilo koje zajedničko dobro ili institucija iskoristi ne samo za ono za šta je ona po definiciji stvarno namenjena, već nadasve za lični šićar. To je slučaj sa društvenim firmama, zadrugama, sportskim društvima, tj. klubovima, državnim institucijama..., a naravno i partijama.

Није случајан однос популације према странама, установама, држави. Социјализам јача очекивање појединца, ствара старатељски однос, инфантилизује. За разлику од остатка источног блока, Јота је била на стероидима, те у фази распада није било очигледна заблуда. Јако очекивање група, у овом случају народа, имало је за последицу жељу за "својом државом", како би се старала само о њему/њима.
Зашто су партије средство? Јер су тоталитарне по свом устројству, а и циљу. Циљ је управо черупање јавног иметка, вероватно и прелаз на приватни, преко високих стопа пореза и задуживања. Заједно са првим описом, представља добитну комбинацију за уништавање будућности, додатно.
Зашто "мисионарство"? Зато што је било више покушаја у циљу мењања базе, без претходних промена на линији врхушке, тачније без промене концепције странака. Моје мишљење: или глупост, или превара, замајавање.
loader

U kom smislu gde su bili pre?
Skorojevićka u smislu vrednosti,
neobogataška u smislu da su se preko noći obogatili.
Dodatno objašnjenje može da bude (posebno na ono, gde su bili pre) to da je reč mahom o ljudima koji su i u socijalističkom periodu imali moć: privrednu, partijsku, kriminogenu, rođačku..., ali je tu i klasa ljudi koji su kasnije kao ratni profiteri, ili kasnije monopolisti, ili u trgovini s Kosovom (mada sve to opet skoro obavezno uz bliskost sa državom i db-om), postigli "brze uspehe" u sferi svakojakog poslovanja.

Да, то је једна страна медаље, управо тако како сте описали. Нису били богати у номиналном смислу, али преко утицаја јесу.javascript:;
Друга страна је, каква је то држава која нема богаташе?
loader

Netaknuto zakonodavstvo? Eh... Mogao je moj komentar da bude i na nekoliko stranica ispisan. Pa, recimo - nije taknuto ni pitanje zaštite životinja. Očekivao sam da ćete i oko toga naći zamerku. Ali, niste. Hm... veliki propust. Večeras očito niste u formi.

Законодавство, скупштина... Центар је свега. Седиште. Свака промена полази одатле, од одговорних људи у странкама, ако их има у довољном броју, а ценим да их ипак има, само су лоше алоцирани, због уређења њи'овог.
abrasax abrasax 01:59 08.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Znaš, Free, ovo je drugi put za poslednjih par nedelja da se, čitajući Tvoje komentare, setim onog bloga o ogledalu.
(Molim Te da ne shvatiš ovo kao lični napad)

Da li postoji markentiška magla? Naravno, u pravu si.
Da li postoji neprincipijelan i surov odnos prema Srbiji? Opet si u pravu.



dali76 dali76 09:53 08.09.2011

gos'n Dragane

Taj najveci diletant u istoriji srpskoj, kako ste nazvali Djindjica, ja bas kao I vi zivio na tom mrskom zapadu punih 16 godina.
Vi se ovdje na blogu hvalite kako ste maticni gradjanin jedne kraljevine, prettpostavljam nije kingdom of Nepal vec neka zapadnoevropska zemlja.
Dok ste potrosili bezbroj komentara pljujuci na taj mrski zapadni system niti jednom niste ponudili sta je resenje, sta je realna alternativa tom I takvom sistemu, a da nije bajka za malu decu?
Taj najveci srpski diletant nije kukumakao nad tim mrskim zapadom istovremeno uzivajuci u istom, vec otisao u tu Srbiju .
Pogresna ili ne, imao je svoju viziju, imao svoje ideje koje je pokusao pretvoriti uralnost. Nije uspio,nekom na srecu nekom na nesrecu,al je probao.

Ja vam evo nudim blog,mesto,molim vas napisite sta je resenje,sta je bolja I realna opcija nekog valjda savrsenog drustvenog uredjenja.
U suprotnom, drzat cu da ste upravo vi najveci diletant kog sam ikad I igde citao.
Hvala
loader loader 11:03 08.09.2011

Re: Zlatni kip?!

srdjazlopogledja


Da, sve je uglavnom tako.
Друга страна је, каква је то држава која нема богаташе?

I to je pitanje na mestu. S tim što pojam bogataši obično više vuče na 19-vekovno shvatanje kapitalizma. Mada ovo kod nas, u praksi, nije daleko od tog doba. Trebalo bi taj pojam više usmeriti na način upravljanja dobrima, gde se kriterijumi u naprednijim zemljama iz godine u godinu menjaju, na bolje.
Законодавство, скупштина... Центар је свега. Седиште. Свака промена полази одатле, од одговорних људи у странкама, ако их има у довољном броју, а ценим да их ипак има, само су лоше алоцирани, због уређења њи'овог.

Ima ih, ali nema ih dovoljno, a tu je i nekad i problem što njihova odlučnost da sprovedu stavove nije dovoljna da stvari pokrene. Stoga, kad se saberu svi učesnici političkog života, dobijamo jednu rezultantu, koja otprilike glasi: ne žele da ulože gotovo ništa kako bi nešto poboljšali. Naprotiv, o potrebi menjanja međusobno govore, a u praksi im je lični interes ispred bilo čega, uglavnom na račun opšteg dobra. Ogromna većina je na ovaj ili onaj način u toj kategoriji (ili makar onaj kritični minimum koji određuje ustrojstvo zajednice). Sa takvim vidom "društvene svesti" društvo može samo da tone. Ako i ima pomaka, oni dolaze samo povremeno, i to ne kao rezultat plana, nego kao posledica akumuliranog lošeg stanja u pojedinim oblastima, ili u društvu u celini. Tako se zbio 5. oktobar. Ali ogromna većina je nakon tog časa ostala da čvrsto brani staru praksu. Većina naprosto nije želela nikakve promene. Da, bukvalno tako. Onda je takav i rezultat. Uvek bude onako kako većina dela.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:01 08.09.2011

Re: Zlatni kip?!

Sa takvim vidom "društvene svesti" društvo može samo da tone. Ako i ima pomaka, oni dolaze samo povremeno, i to ne kao rezultat plana, nego kao posledica akumuliranog lošeg stanja u pojedinim oblastima, ili u društvu u celini. Tako se zbio 5. oktobar. Ali ogromna većina je nakon tog časa ostala da čvrsto brani staru praksu. Većina naprosto nije želela nikakve promene. Da, bukvalno tako. Onda je takav i rezultat. Uvek bude onako kako većina dela.

Али које су промене су у питању? Да ли је ико икада изашао, и рекао, то ћу да урадим, на овај начин? У чијем интересу се промене спроводе? Ако промене нису интерес већине (популизам) на краћи, или боље на средњи и дуги рок, онда не постоји разлог да се примене. Разлог "однарођивања" врхушке лежи у презиру према народу, потцењивању.
Једино мерило које се да пребацити гласачима, то је оно када краткорочне интересе претпоставе дугорочним.
Rejlem Rejlem 09:33 06.09.2011

Preporuka

Politika DS percepcira Srbiju u EU radi EU fondova,al bi do tih fondova precicama ,odnosno bez da se drustvo mjenja, modernizuje , il' nedobog da se dira mentalitet.



dali76 dali76 09:48 06.09.2011

Re: Preporuka

iako je list "danas" dosao do podataka da DS, dakle proevropska partija, organizira lazne NVO po Vojvodini ne bi li se docepali novca i izbegli usilu usvojen zakon o financiranju, da li je iko reagovao?
Recimo predsednik koji govori,katastrofa je odustati od EU?
katastrofa je sto rade oni koji bi trebali biti stranka koja toliko zeli reforme toboze.
freehand freehand 10:00 06.09.2011

Re: Preporuka

dali76
iako je list "danas" dosao do podataka da DS, dakle proevropska partija, organizira lazne NVO po Vojvodini ne bi li se docepali novca i izbegli usilu usvojen zakon o financiranju, da li je iko reagovao?
Recimo predsednik koji govori,katastrofa je odustati od EU?
katastrofa je sto rade oni koji bi trebali biti stranka koja toliko zeli reforme toboze.

Dobro, Dali.
A šta su tačno Amerikanci preduzeli povodom krađe predsedničkih izbora na kojima je Buš pobedio Gora, sem što je isti majstor dobio još jedan mandat?
Italijani oko Berluskonijevih bedastoća u beskonačnom nizu?
Englezi, vidim, imaju vrlo jasne kriterijume za pnašanje prema uličnom nasilju i poslanicima koji beskrupulozno drpaju iz budžeta. osim izvinjenja i very sorry?
Radovaću se da se malo dohvatimo oko tih spoljnopolitičkih i geostrateških tema, u kojima ti, iz USA, sve vidiš tako jasno i oštro, za razliku od mene ovde sa umuljavljenim naočarima.
Nego sad nemam vremena, ali sam morao da konstatujem da si poslednjih nedelja počeo da gubiš distancu i otklon i da zauzimaš vrlo tvrde stavove, bez trunke sumnje i rezerve.
Nekako mi se više sviđalo dok si bio manje rezolutan i komesarski nastrojen, dragi moj Dali.
dali76 dali76 10:19 06.09.2011

Re: Preporuka

PA vodjeni tvojim argumentima freehand, mi bi mogli reci, sta ima veze sto je u Srbiji korupcija, da li imamesta na svijetu gde ista ne postoji 100% ?
Naravno sto je drugde korupcija manja , veca ili sistemska to jelda nije bitno.
Izvini malo mi djelujes suvise ozbiljno da bi prihvatio ovakvu vrstu argumenta.
Sto se tice stava tj mog rezolutnijeg stava zadnjih nedelja, pa mene pamcenje sluzi dosta dalje ,recimo oko bloga o Kosovu marta 2010, ima tome vec vise od nedelju ili dvije.
Znam znam, ta cinjenica da ne zivim u srbiji vec u SAD moz bit jak argument ,al protiv njega ne mogu da se borim, jebga.
dragan7557 dragan7557 11:56 06.09.2011

Re: Preporuka


Dobro, Dali.
A šta su tačno Amerikanci preduzeli povodom krađe predsedničkih izbora na kojima je Buš pobedio Gora, sem što je isti majstor dobio još jedan mandat?
Italijani oko Berluskonijevih bedastoća u beskonačnom nizu?
Englezi, vidim, imaju vrlo jasne kriterijume za pnašanje prema uličnom nasilju i poslanicima koji beskrupulozno drpaju iz budžeta. osim izvinjenja i very sorry?

Ču l' ti za verbalni delikt? A ako nisi, znaš li šta je, Džentlmenski sporazum?

cerski

p.s. čudan dan morao sam da ti dam dve preporuke?
dragan7557 dragan7557 08:41 07.09.2011

Re: Preporuka

Politika DS percepcira Srbiju u EU radi EU fondova,al bi do tih fondova precicama ,odnosno bez da se drustvo mjenja, modernizuje , il' nedobog da se dira mentalitet.

Čak i da dođe do korišćenja tih fondova, oni nisu rezultat našeg rada već tuđeg, i kao takvi imaju i svoju cenu koju će srpsko društvo morati debelo da plati.

Najbolji primeri šta se sa njima dešava kada ih krčme lokalne velmože je možda Grčka, a čija budućnost čeka Srbiju.

Uzgred pojam fondovi označava vrstu kredita a ne vlastita sredstva, samo rezultat vlastitog rada može od Srbije napraviti normalnu državu, krediti u bilo kojoj formu uvek bivaju razvučeni nenamenski i završe u privatnim džepaovima dok građanstvu ostaju dugovi u raznim oblicima potraživanja.

Jedini način da privreda opstane i razvija se, je rad sa svojim sredstvima dok je dug veoma zao drug.

cerski
freehand freehand 10:09 06.09.2011

Ako bi moglo:

da dok ne budem u prilici da ja to malo opišem onako iz glave - ti napraviš neku svoju sliku na kojoj se vidi konstelacija snaga i odnosa u današnjem svetu i Evropi, i gde je Srbija u svemu tome; da ne preskočiš u tome ponašanje i akcije NATO, te gde nas vidiš u tom sočinjeniju; i da ne zaboraviš i ovakve stvari, možda budu od pomoći kod razumevanja?

I nadam se da ja nisam preterano napadan i pretenciozan u ovoj svojoj molbi.
dali76 dali76 11:10 06.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Ziveci 11 godina ovdje shvatio sam koliko je politika, medjunarodna poltika posebno, prljava stvar.
Nema demokratije, u smislu vecina odlucuje. Odkad je cika Hitler zbog svoje relativne vecine dosao na vlast , okrenuli se svi cika Thomas Hobbes koji je rekao, ljudi su po svojoj prirodi stoka I govna,a posto se od govana pita ne pravi,kako kazu u BiH, demokratija je nemoguca misija, sarena laza.
Izmislise tkzv liberalnu demokratiju sto je nista drugo nego diktatura zakona koja ima preimustvo nad voljom vecine , eufemizam je vladavina prava.
To je I jedini nacin da se zastite raznorazne manjine jer znamo sta biva akd vecina ,bilo etnicka il druga popizdi.
Naravno mnogi kazu,ja se slazem,da je mozda ta vladavina prava najbitnija da se zastiti ekonomska manjina ,znaci najbogatiji, od samo brojcano jacih siromasnijih.
Nisam ja free izmislio takav svet, nisam siguran moze li biti bolji od ovog ,ali sam siguran da je realnost .
Ne volim populizam, prodavanje magle, niti od sare palin niti od srpskih populista.
Gde vidim Srbiju?
Medju urejdjenim zemljama, ne mora biti savrsena, I ne moze biti,takvih zemalja nema,ali bi volio videti hrabre ljude koji je tamo vode,ovi izvini prodaju maglu, donose zakone ne zato sto hoce menjati Srbiju vec zato sto im to brisel kaze, a onda je jos gore, jer donose se zakoni navrat nanos .
Ako si uzeo tih 16 minuta vremna, poslusati gde je bila glavna spoljna odrednica srpskog premijera tog septembra 2002,tamo je vidim I ja.
Boris Tadic je tamo ne vidi, on pravi trule compromise citajuci javno mjenje,a to je politikanstvo.
Ja mislim tako, ti je mozda vidis drugde, kad ti ili ja glumimo don kihota koji odbija videti gde zivimo,nikom nista,mozda komsijama cikne prozor kad pusti BBC demokratiju,al kad to radi srpska elita ,cenu placas ti,a I ja na neki nacin,jer ima mnogo ljudi do kojih mi je stalo .
dragan7557 dragan7557 11:49 06.09.2011

Re: Ako bi moglo:

da ne zaboraviš i ovakve stvari, možda budu od pomoći kod razumevanja?


Za podvučeno preporuka, uz dopis da je svak ko je dolazio u Srbiju tokom leta 2010 od Subotice do Save i dalje pored puteva mogao da vidi "ogledne parcele" obeležene belim tablama i uz malo raspitivanja bi bio obavešten da je u pitanju Monsanto kukuruz.

Naravno odgovorni ih iz zamračenih džipova, a i zbog oklopa, nisu primećivali, dok su plavo-crvena rotaciona svetla, silne pratnje "čuvara," a bogami i arlaukajuće sirene, poprilično dekoncentrisale pažnju narodnih službenika.

Jebiga da nije novinara ni do danas ne bi znali za ove neprirodne monstrume koji su naselili njive Srbije, a i odgovorni služitelji naroda su "iznenađeni."

cerski
freehand freehand 22:04 06.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Odkad je cika Hitler zbog svoje relativne vecine dosao na vlast , okrenuli se svi cika Thomas Hobbes koji je rekao, ljudi su po svojoj prirodi stoka I govna,a posto se od govana pita ne pravi,kako kazu u BiH, demokratija je nemoguca misija, sarena laza.
Izmislise tkzv liberalnu demokratiju sto je nista drugo nego diktatura zakona koja ima preimustvo nad voljom vecine , eufemizam je vladavina prava.

Vidiš, Dali, meni se na ovakve stvari pali crvena lampica.
U ime čega je onda bombardovana Srbija, a bombardovane i okupirane zemlje poput Afganistana, Iraka ili sada Libije? Vladavine zakona? Aha. Naročito Srbija.
Ili je princip nepostojeće demokratije ipak bio presudan (naročito u Libiji)?

A možda ovaj dunjaluk liči napriliku na ovakav neki raspored:


1. USA - ima glad za energijom, pohlepu za profitom, softver&silu.

2. EU, sastavljenu od Starih Imperija, pijavica&kolateralnih tržišta. Kaska za USA, Nemci se bave proizvodnjom i skidanjem kajmaka, ostali lešinare, gledajući da iz niskog starta budu prvi koji će dohvatiti ako nešto spadne sa stola ili ostane od neke strvine.

3. Kina - bavi se proizvodnjom za ceo svet i štekovanjem Svetskog novca za dan kad KP Kine bude pukla. Tog ce se dana otvoriti septicka jama kakvu svet do sada nije video. Sem ako USA ne pukne pre toga.

4. Rusija, koja ima energente i energiju, a takode šteka pare i plemenite metale. I naucila da gleda svoja posla puštajuci da joj mrski neprijatelji sami sebe skenjaju.

5. Nove (potencijalne) sile (Brazil, Indija&co. za koje ne znamo za šta su sposobne ali znamo da bi bilo idiotski zanemariti ih).

6. Mišovi.

E sad - bi li ti voleo da tvoje dete sedi u nekom helikopteru iz koga se mitraljiraju lokalne svadbe u Vukojebistanu? Ili u tenku koji iz zezanja, ili greškom prelazi preko nečije straćare čiji je vlasnik opalio bingo ako ga zgaze namrtvo na spavanju?
Ne znam kako bih rekao - ali mi nije daleko od pameti da je držanje raznih opcija otvorenim dobra ideja.
Super je ta EU, do jj, samo koliko vidim malo nas mnogo odgurkuju, padne po neka marcola sa vremena na vreme, a poleti i šljaga, ako ćemo pošteno.
Da je to zbog neispunjavanja preuzetih obaveza, loše odrađenih domaćih zadataka, sporosti ili lenjosti pa i pomozi Bože.
Nego je sad počelo sa ogoljenim oholim i siledžijskim stavovima tipa "ili ovako ili nikako."
I kao da vidim da će "sindrom Gadafi" uskoro biti korišćen kao legitimna opcija.


I sad - kako ti vidiš taj potpuni zaokret ka Zapadu, ako bi mogao samo u tri rečenice? Ok, prvu znam, ono o priznanju i to.
A šta posle i kako? I sa kim? Jer, ne treba zaboraviti da, bar u dogledno vreme, dok nas ne monsantiraju, druge raje ovde nema nego nas ovakvih kkvi smo, nikakvi.
dali76 dali76 01:45 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Freehand necu ti reci u tri recenice vec u tri rijeci:
sustinske reforme. Tacka.
Srpski politicari ne samo da iste ne sprovode ,nego se svojski trude naci rupu,precicu, prolaz ,kako doci do EU,al sa sto manje reformi.
Oni pokusavaju zajebati Brisel,al zajebu sebe,pardon ne sebe, vec vlastitu drzavu.
Davno sam napisao,pa cu opet:
Srbija da u Pristinu posalje Vuka Jeremica kao ambasadora, da uhapsi sutra Mladica,a prekosutra Hadzica(tad jos nisu bili uhvaceni, do EU stici nece.
Ako ti se nekad cini,a meni se cini,da taj Brisel tretira srpske politicare kao retardirane magarce ,razmisli malo kako se isti I ponasaju kad pordaju muda za reforme?
Ja sam svjestan da biti iskreno za reforme znaci protiv sebe navuci ogromno zlo, mreza isprepletenihtajkunsko/ ekonomske /patriotske /bankarsko stranske koalicije, ali ako se gospoda vec vataju tog posla ond neka budu spremni pokazati da imaju ,hm, petlju …
p.s.
znas sta je Kosorka premijerka rizikovala pustajuci UBPOK da radi svoj posao, sto je imalo za posljedicu pustanje njenog partijskog sefa I premijera,ali I mnoge partijske kolege niz vodu u Remetinac ?
Rizikovala je zatvor u najgorem slucaju,a u najboljem rizikovala je vlast , koju ce da izgubi kolko god se uvlacila u dupeta drustvu sa Tomsonovih proustaskih derneka.
U Srbiji Boris ne rizikuje zatvor, jer nije lopov,al rizikuje vlast,a to je sveto jer,valjda su ga ubjedili, nikog boljeg nema sem Novaka,a ovaj jos zelen.
Zato sam jednom I rekao,SNS na vlasti je dobar pocetak,bar nada.
dali76 dali76 06:59 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Gadafi sindrom nije freehand nikakva nova opcija.
Desio se , mislim 1953,samo sto se tad Gadafi zvao Mohamed Mossadegh.
Henry Hopkins , inace pomocnik u administraciji predsednika Rusvelta sjecao se kako je imao problem da Saudijsku Arabiju oslovljava kao demokratiju,sto je bio uslov sporazuma u osnivanju AMERICKO SAudijske naftne kompanije.
Onda je nasao resenje svog problema, jednostavno je to gledao kao zemlju koja gradjanima nase demokratije(SAD) obezbdjuje gorivo.

freehand freehand 07:22 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Freehand necu ti reci u tri recenice vec u tri rijeci:
sustinske reforme. Tacka.

Izvanredno. Tu nemamo nikakav spor.
Samo što to nije ono što u ovoj stvari hebe naše koke a nije pevac.
Frau Merkel je usput pomenula i reforme, pa i njihovu brzinu, da.
Ali je u Srbiju došla zbog druge stvari, ako se sećaš.
Dakle, polako ali sigurno, kao krnji zubi iz desni razvaljenih paorodontozom, izranjaju Kosovo i NATO, kao glavne teme.

Tako da tvoje tri reči slabo da bi bilo šta promenile u smislu onoga o čemu si pisao.
Ali bi blagotvorno delovale na državu, da. Samo što, kad ukinemo pojam demokratije i vladavine zakona, ne vidim šta je to "zapadnjačko" čemu treba težiti? Blagostanje građana utemeljeno na pljački?
ljuboten ljuboten 07:34 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Srpski politicari ne samo da iste ne sprovode ,nego se svojski trude naci rupu,precicu, prolaz ,kako doci do EU,al sa sto manje reformi.


Očigledno niste slušali predavanja o problemima upravljanja državom, ta i kompanijom?!
Jel Vama Nikolić i Vučić liče na Evropljane ili ovaj prvi na šumadiskog seljaka, a ovaj drugi na vođu fudbalskih navijača, što je i bio pre nego je dobio priliku da postane politički lider, kao što je to bio njegov uzor - Arkan?
Vama nikako preko pameti zašto su slovenački i hrvatski političari hteli da se udalje od Beograda, po ceni rata, što su i ostvarili baš tim putem, u kome su Srbi najveći gubitnici. To samo znači najmanje obrazovani, najmanje lukavi, najmanje mudri?! Jedino bistri i uvek nakurčeni. Još držimo sablje na zidu sa kojima smo se sekli sa Turcima, a sami smo više Turci nego Evropljani.
antioksidant antioksidant 08:05 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

,SNS na vlasti je dobar pocetak,bar nada

uf!
koliko vidim, raznim putevima se stize do ove logike. i ni jedan put je ne cini ispravnom
freehand freehand 08:13 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Vama nikako preko pameti zašto su slovenački i hrvatski političari hteli da se udalje od Beograda, po ceni rata, što su i ostvarili baš tim putem, u kome su Srbi najveći gubitnici.

Ni meni ne pada na pamet, pa ako bi mogao malo detaljnije, sa naglaskom na Hrvate?
dali76 dali76 08:38 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Koliko god nema demokratije na zapadu, ima je dva puta vise nego na istoku.
Koliko god nesavrsen taj zapad bio, u pogledu recimo korupcije, savrseniji je od istoka mnogo.
Eto zato Srbija treba na zapad.
Sto se tice frau Merkel:
D ate pitam, na koji bi ti nacin komunicirao sa ljudima koji postuju dogovor, svoje obaveze,samo I iskljucivo samo kad stigne zadnje cas ,ili,ili?
Politika uslovljavanja ne dolazi kao posledica vakuma ,vec ponasanja onih koji rade po tom I takvom sistemu .
Covece Srbija za devet godina nije uspela doci do statusa kandidata , koji je bukvalno, cekaona koja moze trajati u donegled.
Proveri koliko su u toj cekaoni MAkedonci recimo?.
EU Srbiji nudi sargarepu vecne cekaone za Kosovo.
Ko je kriv frehand, sto sun as doveli do toga da nam nude nista za , hm opet nista.
EU ili srpski politicari koji punih 8 godina nisu mogli do te cekaone?
Zasto bi zaboga Brisel volio Beograd vise od Beograda?
A Beograd je,kako se cini, izuzetno spreman, optuziti I Brisel, pogotovo gos’n gradonacelnik.
antioksidant antioksidant 08:42 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Koliko god nema demokratije na zapadu, ima je dva puta vise nego na istoku.

a da li je demokratija mera svih stvari?
freehand freehand 08:50 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

antioksidant
Koliko god nema demokratije na zapadu, ima je dva puta vise nego na istoku.

a da li je demokratija mera svih stvari?

Ma Dali se malo uvezao, rekao bih.
Pitanje koje iz dosadašnje rasprave proizilazi je "da li je demokratija mera bilo koje stvari?"

@Dali, druže;
po onome što je u medijima objavljeno Frau Merkel nije mnogo tupila zube oko tih idimimidođimi uslova tehničko-političke prirode. Zna i ona da se to završava na brzake i da prilagođavanje, kad dođe do gustog ide ekspresno.
Ali ti to ili ne vidiš ili se praviš da ne vidiš.
Problem Srbije je što je u stalnom tesnacu i što se od nje očekuje i traži da se odrekne nečega što jedva da ima, i društva koje je možda prijateljsko, zarad miraž-šargarepe i druženja sa onima koji su mnogo puta pokazali da je preziru.
Jebi ga, ja za to nemam želudac, a ni ovi na vlasti nikako da pregrizu to... Nešto. I taman se spreme, zažmure, zapiše nos - a majstori kažu - ček, evo još jedna lopata.
Vidiš, ne znam kako ti, ali - kad bi moglo nekako to prijateljstvo bez soje sa tri glave i ovaca sa 8 nogu, i bez bombardovanja i pljačkanja i terora indijanaca koji su se nacrtali da žive baš na našoj nafti?! Lakše bi mi biloda uđem i ja među te bečke dečake.
dali76 dali76 08:52 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

a sta da radim AO, SNS je jedina logika smen vlasti, do te mjere demokratija ipak postoji, ljudi glasaju kako glasaju.
naravno mislim o kohabitaciji SNS u vladi dok Mr. prezidente je Tadic.
dali76 dali76 09:05 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

mera svih stvari je reka :)
Dunav il Mississippi, pitanje je sad.
antioksidant antioksidant 09:13 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

SNS je jedina logika smen vlasti

a sta je potrebno - smena vlasti ili promena "obrasca vladanja"?
sns za ovo drugo ne nudi nista (mozda i pogorsanje ali da ne sirimo)
dragan7557 dragan7557 09:22 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:Oratorstvo!

Izvanredno. Tu nemamo nikakav spor.

Kao ni sadržaj!

Ako postoji odavno oglabani populizam, floskuletina bez ikakvog sadržaja, slogan bez značenja onda je to:
sustinske reforme. Tacka.

Da kao britki mač podseća na bivšu "suštinsku autonomiju" ma šta ova glupavost značila je valjda jasno.

Rotirajući putokaz u jednom pravcu u sred pustinje bi poprilično odgovarala ovoj hrabroj konstataciji beskompromisnom stavu koji nije stav.

Da je klasifikacija:
Izvanredno.

bilo je za očekivati a da:
Tu nemamo nikakav spor.

je dostojno govorničke veličine Cicerona.

Šio nema sadržaja nije ni važno, o njemu nekom drugom prilikom, ili je prepušteno multitaskingu čitaoca?

Osnovna frazeologija EU,US pa i konglomerisanih EUS politikanata je zapošljavanje a ne rad i stvaranje za bolje sutra.

Da zaposlena goveda nisu raspoložena za riku je odavno poznato.

Preko 800 komada poslanika EU Skupštine, plaćenih osnovinim ličnim dohotkom od preko € 13.000 mesečno već godinama supranacionalno žvaće ovu temu, naravno u cenu ovog maštanja nisu uračunati bonusi, rojaltis i ostali sigurni mesečni i godišnji prihodi. Rezultati su kako vidljivi tako i katastrofalni

cerski
dali76 dali76 09:32 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Kohabitacija mozda? radilo je kod susjeda.
freehand, sta ti reci, mozda je bolja opcija savez sa Rusima/Belorusima,
esmo probali?
o preziranju i mrznji u politikama stvarno vise nebi imo sta dodati, ne verujem,mozda mi treba malo vise vere, ko zna.
antioksidant antioksidant 09:34 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Kohabitacija mozda? radilo je kod susjeda.

kohabitacija ovde nema smisla jer predsednik nema nikakvih ustavnih ovlascenja
tadic svu svoju politicku snagu crpi iz cinjenice da je predsednik stozerne stranke vladajuce koalicije
freehand freehand 10:18 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:Oratorstvo!

dragan7557
Izvanredno. Tu nemamo nikakav spor.

Kao ni sadržaj!

Ako postoji odavno oglabani populizam, floskuletina bez ikakvog sadržaja, slogan bez značenja onda je to:
sustinske reforme. Tacka.

Da kao britki mač podseća na bivšu "suštinsku autonomiju" ma šta ova glupavost značila je valjda jasno.

Putokaz u jednom pravcu u sred pustinje bi poprilično odgovarala ovoj hrabroj konstataciji beskompromisnom stavu koji nije stav.

Da je klasifikacija:
Izvanredno.

bilo je za očekivati a da:
Tu nemamo nikakav spor.

je dostojno govorničke veličine Cicerona.

Šio nema sadržaja nije ni važno, o njemu nekom drugom prilikom, ili je prepušteno multitaskingu čitaoca?

Osnovna frazeologija EU,US pa i konglomerisanih EUS politikanata je zapošljavanje a ne rad i stvaranje za bolje sutra.

Da zaposlena goveda nisu raspoložena za riku je odavno poznato.

Preko 800 komada poslanika EU Skupštine, plaćenih osnovinim ličnim dohotkom od preko € 13.000 mesečno već godinama supranacionalno žvaće ovu temu, naravno u cenu ovog maštanja nisu uračunati bonusi, rojaltis i ostali sigurni mesečni i godišnji prihodi. Rezultati su kako vidljivi tako i katastrofalni

cerski

Slušaj, Cerski, svako ko je pročitao išta od onoga što na blogu zastupamo i Dali i ja (Dali, izvini što govorim i u tvoje ime) može biiti siguran da pod "reformama" podrazumevamo hitno isterivanje partija i partijskih majstora iz upravljanja privredom, iz policije i pravosuđa.
Sve ostalo će ići mnogo lakše, u ili van EU.
dali76 dali76 10:21 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

U hrvatskoj jos manja su ovlastenja predsednika.
Prije svega mislim da su sudije ustavnog suda u boljoj poziciji da budu nezavisnije kad izmedju imaju predsednika sa jedne strane I premijera sa druge.
Ako je pak predsednik ujedno I predsednik vodece vladine partije , koncentracija politicke moci je veca I samim tim politicki pritisak na ustavni sud.
Scelebis, vjerovatno krivi spelling) je radio na ovoj teoriji ,zove se veto players ,a ja sam prosle godine uporedjivao odluke ustavnih sudova Hr I Sr za vrem kohabitacije I za vreme kad iste nije bilo.
Sudije I te kako kalkulisu politicki prostor .
Cak,za razliku od Srbije,Hrvatski predsenik ne smije biti aktivan clan stranke za vreme mandata .
antioksidant antioksidant 10:25 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

Cak,za razliku od Srbije,Hrvatski predsenik ne smije biti aktivan clan stranke za vreme mandata .

ova razlika je diskutabilna
dragan7557 dragan7557 10:25 07.09.2011

Re: Ako bi moglo: i starije i lepše

Jebi ga, ja za to nemam želudac, a ni ovi na vlasti nikako da pregrizu to... Nešto. I taman se spreme, zažmure, zapiše nos - a majstori kažu


FAUST

Johan Volfgang Gete

UPRAVNIK

.............
"Hteo bih da se svidim puku tom,
jer on daje i drugom da zaradi.

Sklepasmo pozornicu, a pred njom
svako se sprema sad da oči sladi.

Već rahat eno sede, šije krive,
uzdigli veđe,spremni da se dive.

Narodnoj umem da podiđem volji,
doduše, oni ukus nemaju ponajbolji.
.................."
Odlomak
Predigra u pozorištu

cerski
dragan7557 dragan7557 10:40 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:Oratorstvo!

podrazumevamo hitno isterivanje partija i partijskih majstora iz upravljanja privredom, iz policije i pravosuđa.
Sve ostalo će ići mnogo lakše, u ili van EU.

Na moju preveliku žalost, i sam sam konstatovao isto.

I pored dobre volje, nikako da pojmim kako to treba da funkcioniše posle isterivanja partija i partijaša iz

1. Policije
osim ako ne računaš na paravojnu jedinicu EU poznatu pod imenom EUROGENDFOR koja ima ovlašćenje da puca u evropske građane.

2. Pravosuđa

koje snabdeveno Euro Arestacionim (nalogom) pravom, može da 'apsi bilo koga, bilo gde u EU na osnovu naloga sumnjivih i ne retko korumpiranih lokalnih sudija.

Naravno i za privredu bih imao ponešto.

Jedno je sigurno, polazeći od premise da je upravna struktura Euro Parlamnta bazirana isključivo na unutar partiskim izborima, nema direktnih izbora europarlamentaraca, onda ko i kako bi trebao da Srbiju u tom i takvom Parlamentu zastupa, posle ISTERIVANJA partija i partijaša?

cerski
taube taube 22:26 07.09.2011

Re: Ako bi moglo:

srbi su srbima turci,,
turci će ući u eu pre srba
turci će biti evropljani, a srbi azijati - neviđena ironija istorije!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana