Gost autor| Moj grad| Nostalgija| Život

PRAŠKE TLAPNJE, ili POD REPOM CRNOG BIKA

ana_radmilovic RSS / 07.09.2011. u 13:14

Gost autor: St.Jepan

Picture%252520016%255B1%255D.jpg

Vidim, i ovde će morati ONAJ početak.
To jest, ovaj početak:

Jednom davno, toliko davno da više nije pristojno toga se sećati, sedeo sam povazdan tamo „U Tomaša", i sedeo tamo „U Černeho Vola", pijuckao naizmence tamno i svetlo, čituckao naizmence Nerudu i Hrabala, i crtkao, žvrljuckao, šrafirao, najčešće crnom hemijskom, po kartonskim podmetačima za pivo.

prag1.jpg

Poklanjao sam te svoje praške tlapnje neznankama i neznancima koji su naše slučajno sedenje želeli da imaju za uvek. Rado sam poklanjao, znao sam da će tako i delić mene biti negde za uvek.

Stizale su krigle, stizale kobasice i pivni sir, govorili se jezici koje sam znao i jezici koje sam, gle, odjednom odnekud znao...

Picture+044.jpg

Jer, ne sedi sa tamo kao što se sedi ovde, po dvoje troje, ili po koliko ih već zajedno dodje, pa sve strogo medju sobom, nego brate, k'o na seoskoj svadbi, nanizano, a pobrkano, za dugačkim stolovima, na dugačkim klupama, 

Kad udješ, samo opkoračiš i sedaš, bez pardona, jer takav je tamo običaj, medju nepoznate i naspram nepoznatih. A onda, kako ti se ćefne: ili tihuješ, zveraš po pivnici i samozatajno cevčiš, po volji čituckaš, žvrljuckaš, piskaraš..., ili se, kao ovde na blogu, uključuješ, kadkad i zapodijevaš, upoznaješ se i zvekećeš kriglom o svaku božju kriglu koju, uz lako pridizanje, uspeš da dokačiš...

A već sutradan, ili kad posle godinu-dve opet navratiš, mnogi te, kao starog poznanika, pozdravljaju i zovu te da im se pa-gde-ste-dodjavola priključiš. Odmah gomila poznanika, u hipu gomila poznanica... Sam dodješ - tek ponekad sam i odeš.

I uopšte, demokratskije institucije od praške pivnice, nema nigde. Ili je pametnije reči nije bilo nigde? Ne usudjuem se da proveravam, možda ni tamo više nema ono - za istim stolom čuveni režiser i bravar bez zaposlenja, glumica u trendu i lokalni obučar, zgodna plavušica i jako zgodna plavušica, pa onda još jedna zgodna plavušica, mali službenik, mesar..., a medju njima, pogubljeni stranci i strankinje, pa i poneki (evo, moj slučaj) zabasali desperados. 

blo5.jpg

Kad prodje kroz baroknu kapiju, svako se očas nadje u paralelnoj stvarnosti u kojoj krediti, ali ni dugovi stečeni napolju, uopšte ne važe, u kojoj niko nije ono što napolju već uveliko jeste, nego svako startuje od nule, pa se za poštovanje i samopoštovanje mora boriti iznova, i to sasvim sam.  

Znam o ćemu pričam, nebrojeno puta sam onamo takoreči opsesivno hitao, prvi put još na početku studija, onda kada sam crtkao po svemu što dohvatim, pa eto, i po tim podmetačima. A i kasnije, kad god je bilo kakve prilike, sedao bih u svoje teško opisivo sam-li-ga-sklepa prometalo, onaj poznati model Spačeka bez brisača, sa paljenjem na gurku ili nizbrdicu, šarmantno izuvijanom šasijom i farovima idealnim za desne krivine, pa bih, zagrcnut i pavlovljevski žedan, sa vrha Čuburskog brega hvatao zalet ka Zlaćanoj Varoši i Černomu Volu.

A onda, nakon hiljadu kilometara, koliko samoubilačke, toliko i zlikovačke, vid'-glatkih-guma vožnje, prozujao bih, namerno samoizmućen žedju, svojom praškom stazom slonova, i bez ikakvog napred-nazad manevrisanja, parkirao kako bilo u strmoj hradčanskoj uličici, odmah iza pivnice. Tek kasnije, znatno kasnije, nakanio bih se da potražim kakav-takav smeštaj i počinak. A bivalo je da mi ga (zajebi hotel) tu, na licu mesta, tek onako i dabome sasvim besplatno, sami ponude.

blog5.jpg

Djavo će ga znati koliko je ovakvih crtežića i napola pijanih, pivom ispolivanih žvrljotina, sada kojekude. Sigurno ne manje no što je bilo krigli,.

A ove što sam ih ovde okačio... pa ne sečam se, valjda ih niko nije hteo. Pronašao sam ih slučajno, pod razderanom postavom svoje Torbe Za Besmislena Putovanja. Dobro je što su se i takvi, po sebi beznačajni i miljama daleko od svega što me je u umetnosti ikada zanimalo, pod tom postavom pritajili i sačekali momenat u kojem će, takvi kakvi su, mitel-europski patinjavi i baš kao taj grad usladjeni (povuće to, povuće), za mene dobiti značaj artefakta, postati neoboriv dokaz da se, ma koliko to neverovatno zvučalo, ipak živelo.

A da sam ih odmah po povratku video, sve bih ja to (mladost-ludost i koji će mi pa ovo) sasvim sigurno, s pravom bacio.

P.S. Onaj Neruda odozgo nije Pablo, već Jan, lucidni i duhoviti praški pripovedač.

Picture+049.jpg

P:P:S:

Ma ne, ja svoje dugove od pre desetak godina uopšte ne priznajem. Pa ja ni biološki više nisam taj! I na osećam nikakvu potrebu da povladjujem čak ni sopstvenim predodžbama o sebi.

Volim prerušavanja, obožavam početke. Bavio sam se svim i svačim, i to posvuda. Sve su to bile moje male stilske vežbe, kojima sam se, medjutim, predavao s najvećom ozbiljnošću..

Dok sam, naprimer, pokušavajući da preživim u Pragu, radio kao moler, bio sam samo moler, osećao se kao moler, sedeo, isprskan, sa svojom isprsknom molerskom bratijom u pivnicama u kojima su se okupljali moleri, hvatao veze u praškim molerskim krugovima. I nikome tada nisam govorio ko sam, ništa im o tome ne bih rekao čak i da sam pouzdano znao ko sam. Moj tadašnji status bio je očaravajuće jasan, u legitimnost svog postojanja nisam morao da ulažem ni najmanji napor, ništa nisam morao da upetljavam i objašnjavam.  

(fragment intervjua iz "Naše Borbe", 1996).

-------------------- 

Ostala gostovanja istog autora na blogu b92 

 

 



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

elis elis 14:03 07.09.2011

Prvi



Kasnije se pišemo...
st.jepan st.jepan 10:15 08.09.2011

Re: Prvi

Kasnije se pišemo...

Eh, znam ja to "kasnije"..., sve nešto biće, biće, pa nikad.
draft.dodger draft.dodger 14:38 07.09.2011

Vrchní, prchni! (Konobaru, beži!)

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:46 07.09.2011

Prag

1982. (valjda je to ta godina) sam boravio tamo. Sedam dana. Lepa uspomena.
Malko liči na ovo što si nacrtao&napisao.
Ne bih umeo da napišem tako, ni blizu.
st.jepan st.jepan 15:26 07.09.2011

Re: Prag

Ne bih umeo da napišem tako, ni blizu.

Ništa tu nije napisano, samo je zapisano, uz dosta prosipanja i rasipanja presuto.

Edit: neto ni blizu k'o bruto!
mikele9 mikele9 14:54 07.09.2011

Pivnice, crteži, Prag...

Jednom davno, toliko davno da više nije pristojno toga se sećati, sedeo sam povazdan tamo „U Tomaša", i sedeo tamo „U Černeho Vola", pijuckao naizmence tamno i svetlo, čituckao naizmence Nerudu i Hrabala, i crtkao, žvrljuckao, šrafirao, najčešće crnom hemijskom, po kartonskim podmetačima za pivo.

I ovi crteži koje niko nije hteo su izvanredni, fascinantni...ali znam ja tebe, znam koji si ti i kakav umetnik iako to ne voliš da čuješ.
Moj (i tvoj) omiljeni Bohuška Hrabal je napisao: Dok sedim kod kuće u fotelji, zamišljam da sam u pivnici u kojoj zamišljam da sedim kod kuće u fotelji i mislim na pivnicu...Uvek sam tamo gde me nema!
Pozdrav druže i prijatelju, odličan tekst!
Pozdrav i tebi Anči
st.jepan st.jepan 15:17 07.09.2011

Re: Pivnice, crteži, Prag...

mikele9

'Si primetio gore, iznad naslova, ono GOST AUTOR MOJ GRAD?
Pariz, London, Amsterdam..., svaka čast, ali Prag je definitivno moj (drugi) grad.
Odavno ne odlazim onamo (tek ponekad, na putu za Amstrdamu, prozujim), i to upravo zato da bi (jer "prah, sve je prah..." ) taj grad ostao moj, navlas onakav kakvog ga pamtim.
ana_radmilovic ana_radmilovic 16:41 07.09.2011

Re: Pivnice, crteži, Prag...

mikele9

Pozdrav i tebi Anči




pozdrav mikele :)
angie01 angie01 15:09 07.09.2011

Zlatna Praha!

Eksplozija lepote na ulici u svakodnevnom i obicnom!
Zauvek misticna a tako dostupna!

Od svih bajki ponesto!

kao u tvojim crtezima!
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:30 07.09.2011

Re: Zlatna Praha!

angie01
Eksplozija lepote na ulici u svakodnevnom i obicnom!
Zauvek misticna a tako dostupna!

Od svih bajki ponesto!

kao u tvojim crtezima!


baš tako

lep, prelep



pre ravno 20 godina. davni praha i davna ja
angie01 angie01 15:33 07.09.2011

Re: Zlatna Praha!

pre ravno 20 godina. davni praha i davna ja


price iz davnina!:)))

ne znam, meni Prag k'o da udjes u Andersena!
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:18 07.09.2011

Ma ne, ja svoje dugove

od pre desetak godina uopšte ne priznajem. Pa ja ni biološki više nisam taj! I na osećam nikakvu potrebu da povladjujem čak ni sopstvenim predodžbama o sebi.




ja tebe naprosto obožavam

između ostalog i zbog ovoga:

...obožavam početke. Bavio sam se svim i svačim, i to posvuda. Sve su to bile moje male stilske vežbe...


Baš sam neki dan pričala s nekim, ovdeprisutnim, o tome kako je blesavo identifikovati se sa profesijom, mestom boravka, prostorom u kojem obitavaš, ili umisliti da si recimo novinar, ili nešto grđe... ili (zamisli tek tog siromaštva) Beograđanin.

PRAHA GRAD STRAHA (beše jedan naslov nekog pradavnog pisma jedne v. đ. koja mi je opisivala neki meni nepoznati prag snalaženja i dovijanja... )
A ja se sećam samo krovova, tih suludih kafana koje opisuješ, nekog teatra koji je postavljao naravno Kafku (ne sećam se šta tačno) i još nečega, što nije za opisivati u komentaru niti bilo kakvom drugom zidu




st.jepan st.jepan 20:10 07.09.2011

Re: Ma ne, ja svoje dugove

ana_radmilovic

Kako samo tvoja priSTRASTnost godi!
angie01 angie01 15:41 07.09.2011

i

angie01 angie01 15:42 07.09.2011

Re: i

angie01 angie01 15:51 07.09.2011

Re: i



zoja444 zoja444 16:08 07.09.2011

sjajni crtezi

stvarno ne razumem kako neko moze da se odrekne svog talenta?
mnogi su nesrecni sto ga nemaju.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:20 07.09.2011

Večni Prag

Crteži su odlični. Priča zanimljiva.

U mom pokušaju da budem "pas comme les autres", obično ne volim "izvikana" mesta, makar bila i istinski lepa (Tadž Mahal, Ajfelova kula, Gaudijeva "Sagrada familia" u Barseloni i slično) ali volim "Zlatni Prag", mada mi, kažem, pomalo smeta što ga - svi vole.

Da iskoristim ovu priliku da kažem da volim ono što je arh. Jože Plečnik uradio u Pragu, na zahtev predsednika T. Masarika, u tridesetim godinama prošlog veka (naročito u izmenama/dopunama Starog zamka na Hradčanima).


Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:27 07.09.2011

Tamne ulice

Divni crtezi! Znaci, na podmetacima, u podmetacima je istina. Sve ostalo je zamisao. Samo u pravom trenutku, takvom nekom kafanskom, pravom narodnom, za velikim stolom, moze da se napise prica o ulici, na primer. Ja bih da kao Alisa, umesto u ogledalo i kroz njega, skocim u jednu onakvu malko nervoznu, tamnu ( ja je tako zamisljam) ulicicu koja postoji tamo iza nekog coska, pored pivnice.
st.jepan st.jepan 20:38 07.09.2011

Re: Tamne ulice

Ja bih da kao Alisa, umesto u ogledalo i kroz njega, skocim u jednu onakvu malko nervoznu, tamnu ( ja je tako zamisljam) ulicicu koja postoji tamo iza nekog coska, pored pivnice.

O, postoji, postoji..., odnosno, hm, valjda još uvek postoji

No, ako i ne postoji, džabe joj nepostojanje, ja je već stoput nacrto.
docsumann docsumann 18:28 07.09.2011

* * * * *

mnogo ti lijep blog ( i tekst i crteži) , ono u naslovu su 5 zvjezdica

a moj omiljeni češki slikar , stari dobri františek

st.jepan st.jepan 20:34 07.09.2011

Re: * * * * *

docsumann
ono u naslovu su 5 zvjezdica

Hebeš blogove bez djakuzija i 0-24 room service-a!
kukusigameni kukusigameni 08:30 08.09.2011

Re: * * * * *

Stvarno ti je super ovaj blog. Odlicno napisan i odlicno nacrtan.
Ali hajde malo da zapodenem zayebanci-YU.
Jesi li se druzio sa Kustom u Pragu?


EDIT.Sa namerom ili sasvim slucajno ovo zvuci fenomenalno.
st.jepan
pivom spolivanih žvrljotina
st.jepan st.jepan 08:35 08.09.2011

Re: * * * * *

Jesi li se druzio sa Kustom u Pragu

Ne, nisam se uopšte družio sa našima, samo sa Česima, još samije sa Čehinjama.
st.jepan st.jepan 09:17 08.09.2011

Re: * * * * *

EDIT.Sa namerom ili sasvim slucajno ovo zvuci fenomenalno.

st.jepan
pivom spolivanih žvrljotina


Popravio. Hvala, ali stvarno nisi morao tako obzirno.
Ništa se ja ne bih uvredio, snuždio i odustao od blogovanja, da si mi jednostavno rekao "fali slovo".
kukusigameni kukusigameni 09:29 08.09.2011

Re: * * * * *

Pa sto si popravio?
U stvari si pokvario. Meni se stvarno dopalo onako kako je bilo.
Vracaj na staro, tako ti Praga!

EDIT. Ana, banuj ga.
Dr M Dr M 09:59 08.09.2011

Tužna razglednica


Krajem `68 dobio sam jednu razglednicu. Na slici Vaclavske namjesti, Hradčani i ostalo.

Na poledjini tekst:

"Pozdrav iz Praga koji više nije zlatan".

Nikad nisam bio u Pragu...
st.jepan st.jepan 12:41 08.09.2011

Re: Tužna razglednica

Dr M
Krajem `68 dobio sam jednu razglednicu. Na slici Vaclavske namjesti, Hradčani i ostalo.Na poledjini tekst:"Pozdrav iz Praga koji više nije zlatan".Nikad nisam bio u Pragu...

To "zlatan" uopšte nije metafora.
Uverio sam se pri jednom od svojih nadiranja onamo, kada me je čudesni, potpuno pozorišni prizor, prisilio da isljučim motor i dugo bukvalno milim zaustavnom trakom autoputa što se sa obronaka neke planinčine, blago spuštao ka cilju. Prag je bio skoro reflektorski osvetljen sunčanim zrakom što se probio kroz jednu jedinu poderotinu na bezmalo crnom nebu, tako da je, poput Toleda na El Grekovoj slici, uistinu blještao.
ddsonik ddsonik 14:39 08.09.2011

Praha

Ima neku atmosferu...tesko objasnjivo...u svakom slucaju jako lep i interesantan grad, barem koliko sam ja video onomad (ima tome preko 10 godina)

Nego, ovi podmetaci su fenomenalni! Ne prestajem da se cudim koliko neko moze da bude samokritican i da ne podeli neka svoja dela sa drugima cisto iz osecaja da nisu dovoljno dobra. Meni je receno da je to sebicno (presekao sam se!). Par puta; pretpostavljam tebi mnogo vise.

Srdacan pozdrav iz Shanghai-ja i hvala puno na predivnoj prici i slikama
Dusan
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:09 08.09.2011

Unazad

Tek sada sam bacio pogled na neke stare st.jepanove blogove.
Preporuka unazad za one "fotografije".
st.jepan st.jepan 21:15 08.09.2011

Re: Unazad

KRALJMAJMUNA
Tek sada sam bacio pogled na neke stare st.jepanove blogove.Preporuka unazad za one "fotografije".

Hvala na preporuci.
Ako nekoga zanima, linkovi svih dvadeset ovde g(h)ostujućih blogova.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana