Putovanja| Sport| Zabava

US Open: Djokovic: "Najvise boli poraz od velikog rivala"

Nikola Olić RSS / 11.09.2011. u 00:41

zvezde.jpg
(Djokovica su veceras pratile razne zvezde: Heineken, Dusan Vemic, i muzicar P. Diddy)

 "Da pricamo malo o basketu, a?"

 Novak Djokovic je razgovor sa novinarima i veceras zapoceo na temu kosarke. Posle pet uzbudljivih i napetih setova, bilo je lako razumeti ga da mu se nije puno pricalo o tenisu. Bilo mu je medjutim svakako lakse nego Federeru, sedeo je na istoj stolici sa koje je Svajcarac do pre 15 minuta mukotrpno odgovarao na novinarska pitanja sa nekarakteristicno tihim glasom i bez direktnog pogleda u oci. Novaku je jedino bilo krivo da nece sutra stici da gleda okrsaj nasih i turskih kosarkasa u Litvaniji, ali osim toga bio je odlicnog raspolozenja.

- O cemu si razmisljao kad si gubio 2:0?

"Razmisljao sam o mecevima koje sam imao u proteklih par godina protiv Federera, kad sam bio u situaciji da gubim 2:0 da nisam uspeo da se vratim. Nisam zeleo da se ta istorija ponovi, pogotovo ne mec koji smo imali na Rolan Garosu koji je bio tesan i u kom sam imao sansu da se vratim i da odvedem taj mec u pet seti, imao sam sanse da pobedim. Verovatno mi je bilo potrebno takvo iskustvo da izvucem pouke i da znam sta da radim u ovakvom mecu. Moram da budem pozitivan i da verujem u svoje kvalitete i u svoje udarce i da iskoristim priliku kad je dobijem. I to se danas desilo. "

- Koliko je bilo tesko igrati protiv njega i protiv publike? Publika je izgleda njega vratila u mec?

"Mislim da je to istina. On nista nije uradio na 4:3 u petom setu, ja sam mu poklonio gem. Platio sam na neki nacin cenu neiskustva u takvim situacijama pod pritiskom publike ali sam uspeo da se vratim posle neverovatnog forhend winnera iz returna i u tom trenutku sam prodobio malo podrske publike. To mi je trebalo. Na ovakim mecevima protiv igraca koji su u teniskom vrhu, pogotovo protiv Federera koji je ljubimac publike, treba malo podrske, to nije nikakva tajna."

- Federer u svojoj konfereniciji za stampu nije spomenuo tebe i dao ti kredit sto si pobedio. Da li ti mislis da su se odnosi medju vama promenili od kako si ti postao #1?

"Pravo da ti kazem, ja sa Federerom nikad nisam imao neki odnos u privatnom zivotu. Uvek sam imao korektan odnos. Ja njega cenim kao igraca, kao nekog ko se nosi sa pritiskom. Kapa dole za sve sto je postigao. Sa Nadalom sam imao i i dalje imam prisniji odnos nego sto imam za Federerom. Ali mi smo rivali. Na kraju krajeva, najvise boli poraz od velikog rivala. Na kraju ipak treba biti korektan i cestitati."

- Taktika protiv sledeceg protivnika?

"Uzdam se u srpsku trecu srecu. Ovo je verovatno turnir na kojem sam u kontinuitetu pravio najbolje rezultate. Igram peto polufinale. Odgovara mi podloga, odgovaraju mi uslovi, i nemam razloga da ne verujem u pobedu. Ova godina je najbolja u mojoj karijeri i samopouzdanje mi je na visokom nivou i to trebam da iskoristim da osvojim US Open trofej. Ucinicu sve da se njega domognem."

- Kada dobijes podrsku od publike kao sto si dobio u petom setu, koliko taj momenat posle traje?

"Zavisi od reakcije. Bila je pozitivna reakcija publike sa puno energije i tom trenutku sam osetio da mec moze da se okrene."

- Da li mozes da opises preokret u trecem setu, pravio si ranije mnogo gresaka, a posle vrlo malo?

"To je psiholoska prednost koju steknete kad igrate na ovako velikim mecevima protiv sampiona kao sto su Federer, Mari, Nadal i drugi. I ako imam samo 24 godine, osecam vec da imam vrlo bogatu karijeru i da imam puno dobrih meceva, imam Grand Slam titule, i mogu da kazem da imam neophodno iskustvo koje mogu da iskoristim u mecu. Nikad nisam dobio Federera kad sam gubio 2:0, i zato je ova pobeda sladja."

- Da li ti prija da pratis druge sportove da odmoris mozak? Mnogi u nasoj kosarkaskoj reprezentaciji prate tebe...

"Kako da ne. Kao profesionalni sportista, pratimo nase kosarkase koji igraju evropsko prvenstvo. Mi smo narod koji mnogo ocekuje. Tako je i kod mene. I ja ocekujem zlato, ocekujem prvo mesto. Upravo zato sto sam u nekoj situaciji u svom sportu u kom znam da ja imam mnogo ocekivanja, znam kako se oni osecaju. Imamo vrlo kvalitetnu ekipu. Posto nasi sutra igraj1u rano, ja cu da ih sanjam i da im u snovima pruzim podrsku. Iskreno se nadam njihovoj pobedi. Imamo sjajnu generaciju u kosarci sada. Nije potrajalo dugo da vec dodjemo opet do velikih uspeha. To me raduje jer smo mi nacija kosarke."

 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 00:51 11.09.2011

Dečko

car!
ivana23 ivana23 00:54 11.09.2011

Re: Dečko

srdjan.pajic srdjan.pajic 02:52 11.09.2011

Re: Dečko

NNN
car!


Nesumnjivo.

Uživao sam čitajući ovaj njegov intervju. Nevidjeni je šmeker.
palilula92 palilula92 02:25 11.09.2011

the man

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UiSylnKMk8w&feature=share[javascript:;/youtube]
palilula92 palilula92 02:27 11.09.2011

Re: the man

sesili sesili 06:44 11.09.2011

Nesumnjivo car!

Kada je Federer imao dve meč lopte i kad su nam živci bili kao paučina, video se na licu Švajcarca jedan osmeh - pobednički, ironičan. To su momenti kada je DJoković onako skupljao usta, kao da kaže: šta mogu? Radujem se što mu je skinuo taj osmeh. Bravo Nole!
jinks jinks 09:30 11.09.2011

Re: Nesumnjivo car!

video se na licu Švajcarca jedan osmeh - pobednički, ironičan

Uz sve dužno poštovanje prema uspehu koji je postigao, zbog takvih i sličnih stvari Federer je uvek bio i ostao arhidžiber.
NNN NNN 10:35 11.09.2011

Re: Nesumnjivo car!

Federer je uvek bio i ostao arhidžiber.
Koliko god da je veliki šampion,
pokazao je da je još veći kompleksaš
(nije ni čudo što ga Nadal godinama guli).
Ovom izjavom Federer se upravo posrao u 20 godina Novakovog igranja tenisa,
jednostavno ne može da podnese da ima (još) neko bolji!

alselone alselone 10:44 11.09.2011

Re: Nesumnjivo car!

NNN
Koliko god da je veliki šampion,
pokazao je da je još veći kompleksaš



A ono sa prsticem na RG! Jaaaaooo, samo zbog toga neka ga delje jos mnogo, mnogo puta. Ali Nole je dingospo, ne bi on spao na taj nivo da vraca istim dzibersko-kompleksaskim metodama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana