Sport

Košarka: Kraj srpske reprezentativne mitoligije

Strongman RSS / 17.09.2011. u 09:17

Kad sam ja bio mali komunizam nam je bio jedina raspoloživa ideologija i on nam se mahom isporučivao u mitovima. Učili smo da smo mi, kao zemlja, u većini stvari prvi u Evropi a treći na svetu. Bilo da su to ekonomski pokazatelji, visina stanovnoištva, rude, šume, ... Pa čak i obala. Beše naša obala razuđena i idealna za turizam a italijanska glatka, a još morske struje nose naša govna direkt drajv kod latina. Jedna od retkih stvari koja je opstala nakon Titove smrti i raspada ideologije je bio mit o nama kao nebeskom narodu glede košarke. Mogu drugi da se trude, dube na glavi, baju, smišljaju taktike, ... ali džaba. Mi smo bogom dani za košarku.

E pa kurac dragi gledaoci. I taj mit je mrtav. Srpska reprezentativna košarka je mrtva baš kao i Vuk Karadžić, čovek koji je zaslužan što su mnoge bajke preživele. I ako sam sve vreme prvenstva razmišljao pozitivno i glasno širio optimizam oko sebe, sada moram da priznam da je naš reprezentativni pacijent mrtav. Kad razmislim, to što sam glasno širio optimizam je sindrom pevanja noću na groblju. Ono kad čovek noću prolazi kroz mračno groblje pa glasno peva "nije me strah, nije me strah". Tako sam se i ja bojao košarkaškog fijska.

183.jpg 

 

Svaka akcija ima svoju reakciju. Reakcija košarkaške javnosti, ili samo mene lično, je ko su krivci? Kako to da ekipa rasnih košarkaša sa zvučnim imenima igra tako pogrešno. Kao kada vrhunski samuraj bez jednog oka neprestano okreće svoju slepu stranu prema protivnicima. Mi smo, dragi prijatelji, na evropskom prvenstvu u Litvaniji isporučili košarku osamdesetih. I to lošu.

Bez razmišljanja upirem prst u glavne. Kažu naši mnogo Teo mnogo započeo. Pa jeste ima istine. Teo ili Teodosić kako ga oslovljavaju u zvaničnim statistikama, nek je 10 puta najbolji igrač evrope, južne hemisfere i kosmosa ali na ovom prvenstvu je igrao kao da brani kladioničarski tiket uplaćen protiv naše reprezentacije. Pri svakom pomeranju sa mrtve tačke Teodosić je veoma uspešno torpedovao našu, ne toliko lošu reprezentaciju. Plej sa više izgubljenih lopti nego asistencija, sa katastrofalnim procentom šuta, koji kako se utakmica bliži kraju šutira iz sve glupljih pozicija koristi svoju i protivničku ekipu kao što teniseri početnici koriste onaj zid za trening. Čovek izgleda došao na individualne pripreme. Koristeći pozne godine nekada železnog Dude Ivkovića, Teo je u sebe usisao sva prava, pri tome na sebe nije preuzeo ni zrno obaveza. Puzajuća diktatura Teodosića je toliko bezobzirna da je lukavo prekidao serije Kešelja, Savanovića, Krstića, ... ne dajući im loptu šutirajući žmureći, sa 12 metara levom rukom preko čoveka. Njegovi iznenadni nerezonski šutevi su uspešno koncepirani tako da visokim igračim iz naše ekipe ne ostave nikakvu šansu da idu na skok. Bucov nam se ugojio pa manjak pokretljivosti nadoknađivao cirkuskim šutevima. U odbrani je više nego rupa. Kad igraš sa četri igrača znaš da imaš četri igrača u odbrani, ali sa Teom teo nehteo kao januara da greješ sobu u kojoj su otvoreni prozori.

 

185.jpg 

 

Pa na onom legendarnom terenčetu u pedagoškoj u Nišu bi svako teo da ga našamara posle drugog idiotskog promašaja i to početkom basketa, a kamo li kad je završnica. Osim batina ogrebao bi se i zabrani pojavljivanja u javnosti neko vreme, bušenje guma, ...

U sećanjima imamo Ivkovića kao trenersku gormadu impresivnih rezultata koga respektuje ceo svet. Sećamo se Dude i silnih situacija gde je svojim znanjem i autoritetom dobijao već izgubljene utakmice. Međutim od tada je prošlo par godina a njegov biološki sat sve odlučnije kuca i melje ga, nemilosrdno ispumpavajući njegov biološki potencijal. Od onog Dude kog mi pamtima koji je "golim grudima jurišao na bunker" ostao je samo starac bez energije koji ne uspeva da prenese svoje ideje dovoljno energično Teoistima. Često se na utakmicama videla nemoć i da "srce hoće ali dupe klopoće". Iskreno Dudu jako volim i cenim ali mislim da mu je vreme da bude konsultant u Krkobabićevoj stranci.

Gledamo ove naše jednooke samuraje kako nemoćno kidišu na koš dok im u odbrani prolaze najjeftinije fore i pitam se šta je ovo koji kurac? S druge strane imamo monolitni Partizan koji iz godine u godinu skoro ni iz čega kreira respektabilan tim. Nemavši sredstava prinuđen je da svake godine rasprodaje ekipu i kreće iznova. U čemu je tajna? U sistemu i u čvrstom držanju kormila, u odličnom izboru igrača koji igraju za tim. Tajna je u tome što su svi igrači davali sebe da bi im tim vratio, baš suprotno od onog što je Teo jedan.

Kako to da se niko nije setio da ponudi srpskim državljanstvom Mekejleba, Gista, ili nekog od velikana košarke koji su igrali za Partizan, Zvezdu, Hemofarm? Jedan od glupljih izgovora je da bi se zaštito razvoj mladih igrača. Da smo ostali na toj logici u indistriji još bi gledali u televizore elektronske industrije iz Niša i vozili bi čudne automobile iz fabrike iz Kragujevca. Normalno da više uspešnih na jednom mestu donosi uspeh i celoj zajednici a i daje šansu pojedincu da napreduje.

Pa šta sad? Možda da malo prepišemo od Partizana. Reducirano sa debeloguzim zvezdama i šansu davati kvalitetnim momcima koji znaju šta je tim a imaju i sportskog bezobrazluka da iznesu celu priču... I ako može trener ne stariji od 60 godina. Imamo ih dovoljno kvalitetnig.

184.jpg 

 

 

Dame i gospodo, porodico i prijatelji preminule srpske reprezentativne košarke kao i vi i ja primam saučešće i ožalošćen sam.

 

 



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 09:24 17.09.2011

Prilagodljiva smo nacija :)

Kosarka je umrla! Ziveo tenis!
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:00 17.09.2011

Re: Prilagodljiva smo nacija :)

Jeste, jeste, mlogo jak tenis ima taj Monako ;>

                          
aleks-black aleks-black 09:38 17.09.2011

...

Sve mi se čini da si pukao tiket u kladionici, pa si rešio da izbacis frustraciju ovde.
Strongman Strongman 09:55 17.09.2011

Re: ...

nikad nisam igrao kladionicu u životu
mrale54 mrale54 10:08 17.09.2011

Alo, breee!

Šta je bilo?
Sad si se probudio?
Pa, ni na prošloj Olimpijadi nismo bili, nećemo na ovu a kako stvari stoje i sledeća je pod velikim znakom pitanja!
Dno smo, odavno, dodirnuli, ali i dalje uspešno propadamo!
U svim segmentima!
Mi smo, bre, neprejebivi u planskom organizovanju naše štete!
Timski rad? U Srbiji?
Pa, gde ti živiš, čoveče?
Strongman Strongman 12:42 17.09.2011

Re: Alo, breee!

Žalosno je što je ova ekipa bila na ivici da ima dovoljno potencijala za uspeh ali neravnomerno raspoređenja kontrola šuta u kojoj neki imaju odgovornost a neki samo prava bez učinka su doveli do kolapsa.
loader loader 10:16 17.09.2011

Božanske igre

Mi smo bogom dani za košarku.

Onda su Španci
mnogobošci


Ne bih bio previše oštar prema momcima. Borili su se, izgubili... Ne možemo svaki put u polufinale ili finale. Naiđe i to. Sigurno da mi nije bilo ugodno dok sam gledao ono s Rusima, koji su nas dobili na malo bolju koncentraciju i par lagano odsviranih faulova nad Kirilenkom pred kraj. Povrede tri važna igrača (Veličković, Rašić, Tepić) presudno su odmogle. Ovoj generaciji nedostaje Miličić, jer pod košem, posebno kad se izvanredni Krstić odmara na klupi, delujemo skoro mlitavo u odnosu na nabildovane i eksplozivne centre kakve imaju skoro sve reprezentacije. U svakom slučaju, momke treba ohrabriti. Nije prijatno saznanje neučešće na Olimpijadi, ali, šta je tu je. To je sport.
babmilos babmilos 10:34 17.09.2011

ništa ne uspeva kao uspeh

sport, šio mi ga đura. niko ništa ne ulaže, ali se ipak beči kad ne prođe a busa u grudi srpske kad uspe. reprezentativna košarka je mrtva, ali zato je tenis super. zato što đoković bekend paralele pogađa, a teodosić trojke promašuje. a pre samo 2 godine je bilo baš suprotno.
Strongman Strongman 12:52 17.09.2011

Re: ništa ne uspeva kao uspeh

U košarci postoji šuterski rezon. Ne šutira se u prvih 10 sekundi osim ako si sam ispod koša i ne šutira se preko ruke protivnika. Ideja sa oformljavanjem kriterijuma šuta je da nakon eventualnog promašaja visoki igrači imaju šanse da skokom u napadu obezbede još jedan napad.

Ako nerezonski šut uđe odlično je ali ako ne uđe, nakon ponovljenog takvog sledi klupa. Neko treneri menjaju nakon prvog a većina nakon drugog. Teodosić je povećavao broj nerezonskuh šuteva kako se bližila završnica utakmice iz sve glupljih i glupljih situacija.

Svaka izgubljena lopta je minus 4 poena. Dva što nismo dali i dva što smo primili, jer plej kad izgubi loptu nema nikog na putu do našeg koša da spreči kontru.

Na utakmicama gde je imao oko 10 izgubljenih lopti to je minus od 40 poena. To niko ne može da stigne.Koliko je njegova greška, loš dan, nedelja, žuljaju ga patike toliko je Duda morao da reaguje i da ga zakuca na klupu.
benevolent benevolent 13:08 17.09.2011

Re: ništa ne uspeva kao uspeh

toliko je Duda morao da reaguje i da ga zakuca na klupu.


А ти мене на посту.
babmilos babmilos 23:49 17.09.2011

Re: ništa ne uspeva kao uspeh

neće biti da je bacanje trojke sa devet metara preko visokog čoveka rezonska stvar, i neće biti da je duda tada na tajm autu rekao "narode, plan je da teodosić ode na pola terena i baci loptu u koš". nerezonski šut je nerezonski šut, ušlo ili ne. razlika je samo u tome što ako uđe, čovek je heroj, a ako ne uđe, to je baraba koju selektor voli.
papillon92 papillon92 01:08 18.09.2011

Re: ništa ne uspeva kao uspeh

Postoji suterski rezon naravno tj. optimalna selekcija suta. Dakle ne znam tacno na koje utakmice mislis. Da isklucimo ovu sa Rusima na tren. Par puta je covek sutnuo na 26+ sekundi do kraja perioda, igrao 2 za 1, elementarno pravilo u kosarci. Sam na liniji, da je uslo idealno i branimo sledeci. Bilo je toga i protiv Francuske, Nemacke i Turske.
Protiv Rusije mali je igrao sam napolju. Dva beka, daleko od prvoklasnih ali obojica korisni - povredjena. Rusi svi oko 2 metra, zategnuti ko strune, brzi skok, brze noge, jaki u ledjima. Konstano jedan takav mu je o ramenu a drugi na korak i po iza. Tesko je to odigrati jer nije on kalibar Bodiroge, Saleta, Danilovica i ostalih. A nema ni medju saigracima slicnih pa da se njegov posao zavrsi na prevodjenju lopte i pravovremenom dodavanju onome ko istci iza bloka.
Problem u toj utakmici je sto niko drugi nije bar odskocio. Nije morao ni da bljesne samo da odskoci malo. Krstic rovit, nije izdrzao fizicki, nije se mogao izboriti za poziciju iako je izbacio Mozgova iz igre. Ostalih nije bilo nigde. Ni napred ni pozadi da pomognu u zagradjivanju i odrade knjiske elemente odbrane. Stoji i to da su se po dva Rusa sa poludistance konstantno zaletala na obruc nakon suta. To se i ocekivalo. Nismo se valjda nadali da ce polako nazad u odbranu. Mislim da im je 13 puta uspelo da tako dohvate loptu.
Savan je stao nakon onih banana sa pocetka. Moguce da je onaj promasaj protiv Francuske ipak vise uticao na njega no sto smo se nadali.
Najgore je sto smo i takvi kakvi smo bili mogli da dobijemo Ruse. Imali smo -3 na 7 minuta do kraja a pre toga par situacija u kojima smo mogli da napravimo klackalicu. Drugacije se tada igra. Mogao je i da udje neki sut, ne nuzno Teodosicev, neka lopta da se skine pod nasim obrucem i drugacije bi bilo.
Protiv Grka katastrofalan start kao posledica poraza prethodne veceri. Ostale 3 cetvrine smo dobili. Da se igralo 50 minuta mogli smo da dobijemo verujem.
Imas par olako izrecenih pretpostavki u tekstu na kojima baziras dalje izslaganje. Kazes recimo "ekipa rasnih košarkaša sa zvučnim imenima". Pa to ne moze biti dalje od istine. Mi bas TO nemamo. Mnogi su imali prevelika ocekivanja od igraca od kojih samo trojica "igraju". Savan i Teo u evroligi primeceni. Krstic na mahove u NBA. Ostali ne igraju ni za svoje timove. Tu je problem. Nemamo vise taj kalibar igraca kao nekada kada samo na 3 od 5 pozicija imali ponajbolje. Bas zato se i protivim naturalizaciji za koju se zalazes. Ako naturalizujes pleja Amerikanca NECE ti se pojaviti klinac na njegovom mestu. Klinac mora da igra da bi napredovao. I tu je "kvaka 22". Ako pustis klince da uce ode ti sezona. Nemas love za dugogodisnje ugovore, lako se sada odlazi i spirala nekvaliteta samo raste. Da bi se iskocilo odatle mora mnogo uslova da se stekne. Da imas nevidjene talente na mestu, upravu koja ce razmisljati dugorocno i hrabrog trenera koji ce te klince da izgura. Poslednjih 10 godina to se ovde nije desilo. Imao je FMP par iskoraka, ali cim klinac postane "vidjeniji" odlazi preko. Ne mozes ga platiti i kraj. Roditelji hoce pare i to je to. Poslednji primer je nevidjeni talenat Musli koji u Spaniji skoro i ne igra. Mlad je za ACB, stranac i nije imao srece kao Rubio da u tim godinama se nadje u ekipi koja ga bas treba. Simptomaticno je i to da neki koji su imali sansu, a bili su najbolji na U18, U19 i U20, Tepic i Tripkovic pre svega nisu izrasli u ono sto se od njih ocekivalo. Mnogo je razloga za to. Jedan i taj da pod Duletovim pritiskom nisu mogli da se ostvare. Stil zivota kvazi zvezde ovde je jos jedan. Naravno ta transformacija u ranim dvadesetim od talentovanog decako koji obecava do velikog igraca je i najtezi period svakog sportiste.
Milicic, kome neizmerno HVALA na humanitarnoim radu, je osamario saigraca na treningu reprezentacije. Ne secam se da je izalso u javnost tacno koga i da je to potvrdjeno (bilo je svakojakih napisa) ali incident nije niko demantovao. Ne mozes ti dici ruku na saigraca sve i da si Jordan. Pre dve godine je opet pozvan jer su dosli novi igraci ali je odbio iz razumljivih razloga i to je to. Njegova karijera se za ove dve godine nije makla sa mrtve tacke tako da razlozi zbog kojih je odbio poziv tada i dalje stoje.
Ne bih sada ovde mesao fantasticne odbojkase i tenisere jer mi jesmo (bili) kosarkaska nacija i treba da razmenimo misljenja o tome jer ga svako i ima. Samo ovde i u ex YU imas da vidis da se igra basket "iza zgrade". Toga u Italiji nema, ni u Grckoj, malo u Spaniji. Ne znam za Litvaniju.
Stoji da se mnogo manje igra nego nekada i to je zalosno. Kos ispred moje zgrade je sada prazan a nekad po 7-8 trojki ceka. Rukometna odbrana, faul je samo kad se cuje da pukne, ako izgubis ides kuci. Sa takvih terena su i izlazili vrhunski igraci. Pa i na Adi je praznjikavo. Valjda je nesto slicno ovom cime sada komuniciramo preokupilo nove klince.
loader loader 09:32 18.09.2011

Re: ništa ne uspeva kao uspeh

. . .
NNN NNN 10:29 18.09.2011

Re: ništa ne uspeva kao uspeh

papillon92
U mnogo čemu se slažem, a posebno u ovome za pravljenje igrača (velika preporuka). I da Teodosić nije imao skoro nikakvu podršku bekova protiv Rusa. I sam mnogo cenim kada se igra 2 za 1 i da mnogi šutevi u završnici deluju ishiterno (a ustvari su smisleni), ali tim povodom slobodno možemo odbaciti Teovu inteligenciju na primeru završetka utakmice sa Turskom kada je u našem poslednjem napadu uputio najnerezonskiji šut (kamen) na celom prvenstvu.

Musli nije toliko supertalentovan, koliko je superogroman kao klinac, pa je u mlađim kategorijama delovao kao Šekil u odnosu na dečicu, međutim protiv seniora se ta prednost istopila.

Miličićeva karijera se itekako makla ove sezone, završio je kao 5 bloker lige, a na polusezoni je bio 1. (drugi deo je generalno odigrao loše, jer se vremenom Minesota skroz raspla zbog nabijanja statistika Kevina sigramsesam Lava). Najbolji partiju je pružio upravo protiv Gasola 23p 16s 6 bl (čini mi se), ali ako ima sklonost ka šamaranju saigrača ne treba ga zvati (mada bi nekad Teodosiću legla neka vaspitna "ko budali šamar".
papillon92 papillon92 13:50 18.09.2011

Re: ništa ne uspeva kao uspeh

NNN

Da, u pravu si. Za taj sut konkretno stvarno ne znam sta da kazem. Gledao utakmicu u grcu. Skoro sve vecernje sam snimao zbog bebca, pa posle kupanja i uspavljivanja pogledam na miru. Mozda se desilo nesto sto nismo videli ali ako nije onda je stvarno zasluzio "Milicicev tretman".
Eh Milicic, opet. Ja zaista nemam nista protiv decka. Sad je lako biti pametan pa reci rano otisao, pogresan klub ... Jeste neke brojke su dobre, ali Minesota je totalno raspali tim bez ambicija, bez sistema. Imao je trenutke kada bljesne ali nisam gledao, nemam vise kad. Ako tim nema ambiciju da pobedjuje onda se na inspiraciju, bez tenzije, svakako moze i tako odigrati protiv Gasola. Pitanje i koliko ga je ovaj uzeo za ozbiljno. Ne kazem, mozda je moglo malo vise da se tolerise da bi se ukljucio u reprezentaciju. Duda kaze da mu nije odgovarao na pozive. Ne znam, ostaje da verujemo jednoj ili drugoj strani ali je "mali" svakako tempirana bomba i slabo "upravljiv".
Musli je morao da igra. Ovde bi mogao da igra i napreduje. Mada ni u to vise nisam siguran ali ova NLB liga, protiv koje imam puno toga, je dobro mesto za takve igrace da se pokazu i odrastu. Uzeo sam ga kao primer gde neko, cim po bilo kom kriterijumu odskoci, odlazi preko iako je prethodnih godina bilo podosta slicnih primera koji su njemu i njegovima ukazivali da to nije pravi put. Mozda i nije bio supertalentovan u kategorijama proslih vremena ali svako jedan od onih koji je poslednjih godina najvise obecavao.
I na kraju moram reci da sam onaj traktat napisao u dahu, preko cigare-dve, jer mi se cinilo da je strongmanov tekst napisan previse emotivno, navijacki sa nekim olako izrecenim pretpostavkama. Nisam ni video do malopre koliko odlicnoh analiza i komentara je izazvao.
max.cohen92 max.cohen92 10:36 17.09.2011

Ja bi da izjavim nesto za TV Dnevnik...

Da citiramo Petra Bozovica..." Srbi su ti care, civilizacijska taajnaaa..."

Ja sam ipak niko ako pricamo o tezini imena kada zelim da kazem nesto o g. Dudi Ivkovicu. Sticajem okolnosti imao sam cast da budem u drustvu sa njim, Zeljkom Obradovicem, Bozom i Marinom Maljkovic, pok. Mikijem Pavicevicem i jos pojedinima u vise navrata...ista crta koja ih iz moje perspektive veze, shvatanje basketa ne kao profesije, vec kao zivota svog. Problem je sto se svet rapidno menja, samim tim i basket, a to ma koliko mudar, iskustven i stalozen neko bio, zahteva ne samo studioznost i iskustvenost, vec i drskost, zar, redovan update o svemu u zivotu. Duda je ikona, blago receno, neosporno, ali ipak mora neko mladji i od Zeljka Obradovica, neko rodjen posle 68` da se dohvati posla genarilisimusa, inace stvarno ce nam basket otici u pluskvameprfektum.
U Srba je i dalje problem da si sa 50 godina starosti i dalje relativno mlada nada od koje se tek ocekuje peak, sa 60 iskustveno bas gde treba da budes, sa 70 iskusan, da ne redjam, svi smo svesni pogresnosti te komunisticke nasledjene doktrine koja je imala za cilj prikrivanje nesposobnosti i uspostavljanje buffer-a ka mladim i potentnim u svemu. Na zalost do dana danasnjeg, to stoji. Lepo zboris, pametno da ima mladih pirana medju trenerima koji mogu, hoce, ali ih niko s pozicija ne uzima za ozbiljno jer su za Poziciju klinci. Pa sta? Nije li Obradovic sa 26-27 ako ne gresim uzeo evropsku titulu? Znaci moze, samo malo vise vere i pozitivnog bezobrazluka...Momci od 20-ak godina moraju da imaju i taj osecaj blagog straha od trenera, ne samo respect ka ipak starijem gospodinu koga sa osmehom tapsu po ramenu.
Pouzdano znam da su pojedine vedete basketa imale zescu frku da od Zeljka obradovica ne dobiju tineba dok je bio sef parade, to fali. Taj vid egzistencijalne, basic frke fali da generise revolt i da izdigne iznad situacije, a toga sa gospodinom od 70 leta nema...
O problemu zvanom osecaj otadzbine, patriotizam, svim tim salonskim tiradama, nekom drugom prilikom, ali ovi klinci ipak imaju preovladjujuci respekt prema kinti, ne prema fiktivnom i vecnosti. Good for them...
loader loader 10:50 17.09.2011

Re: Ja bi da izjavim nesto za TV Dnevnik...

Duda je pre godinu i dve imao samo po godinu i dve manje, a napravio je uspeh, i to sa "otpisanom reprezentacijom". Onda to sa njegovim godinama baš i ne stoji. Ima on dovoljno energije. Drugo je što nemamo još par visokokvalitetnih igrača da bismo se suprotstavili ovima koji su sada među 5-6 najjačih reprezentacija. Plus (ili minus) što smo sada imali povrede trojice igrača iz prve sedmorke našeg tima. Tu ni 10 trenera ispod 30 godina ne može da nadomesti energiju.
Pouzdano znam da su pojedine vedete basketa imale zescu frku da od Zeljka obradovica ne dobiju tineba dok je bio sef parade, to fali.

To nije model uspeha. Uostalom, pod njim se desilo nezabeleženo rasulo tima pred domaćom publikom pre nekoliko godina, baš zato što niko nikoga nije zarezivao, nego su igrali za sebe. Inače, on je tada vodio tim koji je igrački barem tri puta jači od ovoga sada. Da ih je Duda Ivković vodio, bili bismo bez ikakve sumnje u finalu. No, trener je samo onaj najvidljiviji deo celine. Čvrstina treba da dođe od organizacije. Oganizacije koja je stvarno organizovana, a ne samo organizacija po nazivu. I, tu treba da doprinesu svi. Trener je samo važna karika u velikom lancu.

Duda je ikona, blago receno, neosporno, ali ipak mora neko mladji ...


Gvardiola !
libkonz libkonz 10:46 17.09.2011

Nacija supertalentovanih

Ko racionalno razmišlja zna da nikad ne bismo bili tako "supertalentovani" za košarku da nije bilo Aleksandra Nikolića koji je postavio osnove. Isto kao Vlaho Orlić u vaterpolu. I u tom vaterpolu bi propali da par ljudi napusti VK Partizan. Problem je u stručnjacima. Žao mi je što KK Crvena Zvezda nije ugašen, da nauče Srbi šta bude kada idioti vode klub (državu, firmu...). Krajem devedesetih oteraše najperspektivniju generaciju koju je Zvezda ikada imala da bi doveli igrače o kojima su u novinama čitali da su najbolji (Topić, Topalović...).
Srbiji fale dobri treneri koji će praviti izvanredne igrače. Dule Vujošević je jedan od njih. Pogledajmo Hrvatsku, oni nam "beže" 6-7 godina. Tim putem ide i srpska košarka. Samo nismo mi nikad bili dovoljno pametni da učimo na tuđim greškama. Ivković je tu najmanje kriv, sreća je naša što je pristao da bude selektor.
Strongman Strongman 12:30 17.09.2011

Re: Nacija supertalentovanih

Ivković je tu najmanje kriv, sreća je naša što je pristao da bude selektor.


Ne kriv nego prestare. Jako mu je ovo. Duge pripreme, dug turnir. 68 godina nije malo za konstatnatn pritisak.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:31 17.09.2011

Re: Nacija supertalentovanih

Teo, Duda... Sve je to ad hominem, čak i da ima istine, a ima, ne kažem.

Setite se Stankovića, Đorđevića, sada će i Ivković u istu situaciju doći. Molim lepo, kada u kss sedi političar, onda je to politička, a ne profesionalna organizacija. Ne da se to promeniti smenom, već privatizacijom, zabranom javnih "ulaganja" u sportske klubove, jer odatle proističe moć stranaka, pa i pozicija u kss. Tada će košarka postati biznis, a reprezentacija slika lige. Iz ovoga sledi da mislim sve najgore o upravi Partizana, a još gore o Vujoševiću, ali ipak najgore o nlb.k najgore o nlb.
Kazezoze Kazezoze 11:48 17.09.2011

loša forma i povrede...

ja nisam ni očekivao neki uspeh na ovom evropskom prvenstvu gledajući sa kakvom formom su došli reprezentativci na pripreme, a s obzirom na snagu ostalih ekipa.
u grčkoj, tepić i kešelj (kod naših trenera) su igrali na kašičicu.
čudio sam se da duda ne forsira malo više kešelja jer se samo igranjem stvara rutina i kontinuitet.
teo je celu godinu odigrao daleko ispod svojih mogućnosti (a prošla sezona mu je merilo mogućnosti), a tako je odigrao i za repku.
ista je stvar i sa našim igračima u španiji. novica u realu igra 5 min po utakmici kao i kosta, a jedini koji je odigrao dobru sezonu je savanović, a on je uz krstića dosta dobro odradio i ep.
da peh bude veći repku je pored loše forme pratilo i dosta povreda.
novica nije ni igrao, bjelica se nakon dugog oporavka od povrede vratio polu rovit i od njega se nije ni moglo očekivati nešto više. rašić i tepić su se povredili tokom turnira.
raduljica je otkazao zbog loše forme (pošteno), a mačvan je prelaskom u makabi izgubio ulogu glavnog igrača u timu, što se dosta odrazilo i u reprezantaciji.
kada sve sagledamo, mislim da je i četvrt finale veliki uspeh ove ekipe. duda nije mogao izvući više iz ove ekipe.
loader loader 12:01 17.09.2011

Re: loša forma i povrede...

Lepa analiza
gorstak92 gorstak92 12:23 17.09.2011

Iskreno saučešće

Eno izvinio se i Đilas i Duda... ništa ostavke.
Teo kaže da može da pogleda u oči saigračima.

Za Dudu se ne bih složio da je mator i da ga je pregazilo vreme.
Ima on kredita i za ovakav neuspeh pa taman da je greška samo do njega.
Da ne bi Moku na klupu?

Ajd Veličković, Rašić, roviti Krstić... opet smo morali da dobijemo Ruse, a kad već njih nismo onda Grke.

Nisam najpažljivije pročitao detalj da je neki Grk izbačen sa prvenstva jer je nudio mito za nameštanje utakmice.
Teo zna grčki?
Ona ludačka dodavanja iz skoka i šutiranje sa 15m mi mnogo smrde na tako nešto.
Pa da je glavom pokušavao da da koš imao bi veći procenat.
O odbrani ne vredi trošiti reči. Valjda je on tolika zvezda da ne mora da trči za svojim igračem.
Tačno su trebali neku stolicu da mu obezbede pored terena pa kad se igra odbrana da se malkice odmori. A i našim igračima bi bilo jasnije da igramo odbranu sa igračem manje.
Strongman Strongman 12:28 17.09.2011

Re: Iskreno saučešće

Za Dudu se ne bih složio da je mator i da ga je pregazilo vreme.
Ima on kredita i za ovakav neuspeh pa taman da je greška samo do njega.


Postoje trenuci u starenju kad iznenada degradiraš glede energije. Sve u redu sve držiš pod kontrolom i odjednom osetiš slabost. Trenuci u kojima Teodosić odmahuje dudi nakon divljanja nisu mogli da se dese samo dve godine ranije.

Meni se slično desilo sa odrazom. Mogao sam da zakucam iz mesta sa dve ruke... jako dugo nakon prestanka bavljenja košarkom. Ond aiznenada jednog dana ni koš nisam mogao da dodirnem. Nije neka paralela ali neka bude kao smernica za analizu.

O odbrani ne vredi trošiti reči. Valjda je on tolika zvezda da ne mora da trči za svojim igračem.
Tačno su trebali neku stolicu da mu obezbede pored terena pa kad se igra odbrana da se malkice odmori. A i našim igračima bi bilo jasnije da igramo odbranu sa igračem manje.


Duda nije imao kapaciteta da mu "skrene pažnju" ili da ga posadi na klupu, jbg.
gorstak92 gorstak92 12:55 17.09.2011

Re: Iskreno saučešće

Trenuci u kojima Teodosić odmahuje dudi nakon divljanja nisu mogli da se dese samo dve godine ranije.

Ovo je tačno.
I ne samo da nije moglo ranije da se desi nego je meni bilo neprijatno da gledam šta mu Teo radi na ovom prvenstvu.
Stoji tvrdnja da je duda star za obavljanje onoliko stresnog posla. Meni je bila frka da mu srce ne strada u toku utakmice.
Ali Srbija trenutno nema boljeg trenera.
Muta Nikolić se nešto gurao i siguran sam da se ne bi kvalifikovao ni za 1/4.
Pored znanja neophodan je i autoritet trenera.
Obradović, mislim, neće, Maljković se specijalizovao za treniranje protivničkih ekipa, Moka hoće, ali nema pojma, ...
Vlada Jovanović?, ali on, možda, nema autoriteta za one naše zvezde. Treba njih goniti da igraju, a opet da te slušaju i ne rade na samopromociji.
Možda ti i Kimbo da mu budete pomoćnici pa ko divlja na terenu Kimbo će da divlja na njemu
Verujem da bi ti, da si bio na klupi, imao da porazgovaraš nešto sa Teom u četiri oka što bi ga učunilo najboljim plejom šampionata
alselone alselone 14:36 17.09.2011

Re: Iskreno saučešće

Trenuci u kojima Teodosić odmahuje dudi nakon divljanja nisu mogli da se dese samo dve godine ranije.


Kad je ovo bilo?

Treba Pešića dovesti. On je znao kako se treba ponašati sa barabama i pametnjakovićima.
gorstak92 gorstak92 14:51 17.09.2011

Re: Iskreno saučešće

Treba Pešića dovesti. On je znao kako se treba ponašati sa barabama i pametnjakovićima.

Prešao 60-tu što znači da ne ispunjava uslov.
Inače je OK.

Ono odmahivanje Teodosića je prvo bilo kad smo igrali protiv Rusa, a posle i protiv Grka. Kod meča sa Grcima je ulazio u rasprave i sa saigračima. Čini mi se da ga je Mačvan terao u tri lepe za vreme timeout-a.
karabasbarabas karabasbarabas 12:58 17.09.2011

Individualni i timski

Zasto poslednjih par godina timski sportovi sem vaterpola (fudbal, kosarka) propadaju a individualci (tenis, plivanje) se uzdizu? Da li je to zbog toga sto vise nema tog duha reprezentacije, zbog toga sto nije potrebno da se istaknes u reprezentaciji da se dobro prodas, zbog slabog ulaganja u talente...
Ne znam. Ali cinjenica je da fudbal i kosarka vise ne zalaze u ove krajeve kao pre.
gorstak92 gorstak92 13:05 17.09.2011

Re: Individualni i timski

individualci (tenis, plivanje) se uzdizu?

Ako si mislio na Čavu ili Noleta njihovi rezultati nisu plod ulaganja Srbije u sport.
Mlađahna Higl je izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Timski sportovi su tačan odraz u ogledalu našeg društva i ulaganja u te sportove.
Još kad političar zasedne na čelo nekog saveza odmah piši propalo.
Ne znam da li je u rukometnom savezu još uvek čuveni Vučelić. Možda traži neki drugi sportski savez da ga sahrani?
karabasbarabas karabasbarabas 13:40 17.09.2011

Re: Individualni i timski

Ako si mislio na Čavu ili Noleta njihovi rezultati nisu plod ulaganja Srbije u sport

Da, bas sam to i hteo da kazem samo se lose izrazih. Individualci sami ulazu u sebe, a kolektivni sportovi ipak imaju klub koji im omoguci uslove. Higl je ocigledno zvezda koja je odjednom blesnula, samonikla, jos uvek se upinjemo da shvatimo sta se desilo.
Koliko sam upoznat politicari po difoltu sede u upravnim odborima svih saveza. Sto je po meni isto kao da predstavnik udruzenja robijasa sedi u skolskom odboru.
blogov_kolac blogov_kolac 14:09 17.09.2011

mitovi i legende

Treba biti posten i priznati da nismo mi toliko propali, koliko su pojedine druge nacije mnooooogo napredovale u novom veku. Nemac Novicki, Spanac Gasol, Francuz Parker, Argentinac Djinobili, Kanadjanin Nesh... vec sada su bolji igraci nego sto su najvece legende ex-YU i litvanske kosarke ikada bili (Divac, Kukoc, Drazen, Sabonis...), tako da je ona stara dominacija nestala ne zbog KRIZE kosarke, vec zbog njenog PROCVATA u ostatku sveta (a narocito u Evropi). Takodje, zreb za ovo prvenstvo se kosio sa svim poznatim zakonima verovatnoce, tako da smo da bi uopste stigli do cetvrtfinala morali bukvalno da ginemo za svaki bod protiv izuzetno jakih Spanije, Francuske, Nemacke, Litvanije, Turske i Italije, dok su Rusi i Grci protiv kojih smo izgubili presudne meceve za odlazak u London igrali sa sve nekakvom boranijom.

Jedino sto se stvarno mora zameriti nasima (mislim na strucni tim..., savez...) je sto se mesecima unapred znalo da ce NBA sezona biti odlozena zbog lokauta, tako da se nezapamceno rekordan broj evropskih igraca najjace svetske lige odazvao svojim reprezentacijama - a mi smo po inerciji zadovoljni sastavom koji je igrao finale zadnjeg EP i polufinale SP propustili zicer da privolimo Pedju Stojakovica da odigra svoj oprostajni turnir za reprezentaciju, a da reaktiviramo Darka Milicica koji se igracki preporodio prosle sezone u Minesoti (ko prati kosarku zna o cemu pricam) kao buduci stub reprezentacije. Sumnjam da bi i sa njima dvojicom sprecili ocekivano Spanija-Francuska "NBA" finale (gotovo kompletne prve petorke NBA odlicni, ili barem sasvim pristojni NBA starteri u svojim ekipama), ali bi ovakvi Rusi i nikad slabiji Grci, koji su nas i jedni i drugi pobedili desetak razlike - imali zanemarljive sanse protiv nas. Neigranje na olimpijskom turniru u Londonu je nenadoknadiv gubitak za kosarkasku silu (sto jos uvek jesmo... ali ne i velesila kao nekad).

Kada smo kod paralela (& dijagonala) sa tenisom, podsetio bih da su nam pod Titom ispirali mozak mitom kako smo mi stvoreni samo za kolektivne sportove i kako individualizam nekako nije za nas... a evo mi carujemo u najprestiznijem individualnom sportu na svetu! Takodje, samo pristrasni jugonostalgicari mogu da tvrde da je raspadom SFRJ pukao sport na ex-YU prostorima. Pukla je klupska kosarka i klupski fudbal, ali kada nema vise ex-YU monopola na kvalitet u kosarci, i kada je posle famoznog slucaja Bosman ukinuta mogucnost da se na silu ogranicavaju igraci do 26 godine da igraju u maticnim ligama, a ukinut limit od tri stranca koji je ogranicavao evropske gigante da dovode sve koje imaju na svom spisku zelja - timovi sa siromasnog istoka poput Zvezde ili Steaue od pre 20ak godina vise nikada nece biti ostvarivi u realnosti. Produkcija vrhunskih sportista u ex-YU republikama zbirno je upadljivo jaca nego sto je bila u jedinstvenoj Jugoslaviji, gde je istina upravo kosarka najnegativniji primer u kontra smeru.
ivana23 ivana23 14:31 17.09.2011

Re: mitovi i legende

Kada smo kod paralela (& dijagonala) sa tenisom, podsetio bih da su nam pod Titom ispirali mozak mitom kako smo mi stvoreni samo za kolektivne sportove i kako individualizam nekako nije za nas..


Pa nije bas bilo tako... M. Cerar, Dj. Bjedov, M. Ljubek, M.Jausovec, V. Nikolic, bokseri (da ne nabrajam), rvaci, dzudisti, stoni tenis, streljastvo, skijanje...

Verovatno sam nekog sportistu, individualni sport, nehotice ispustila.
Strongman Strongman 14:49 17.09.2011

Re: mitovi i legende

Treba biti posten i priznati da nismo mi toliko propali, koliko su pojedine druge nacije mnooooogo napredovale u novom veku. Nemac Novicki, Spanac Gasol, Francuz Parker, Argentinac Djinobili, Kanadjanin Nesh... vec sada su bolji igraci nego sto su najvece legende ex-YU i litvanske kosarke ikada bili (Divac, Kukoc, Drazen, Sabonis...), tako da je ona stara dominacija nestala ne zbog KRIZE kosarke, vec zbog njenog PROCVATA u ostatku sveta (a narocito u Evropi). Takodje, zreb za ovo prvenstvo se kosio sa svim poznatim zakonima verovatnoce, tako da smo da bi uopste stigli do cetvrtfinala morali bukvalno da ginemo za svaki bod protiv izuzetno jakih Spanije, Francuske, Nemacke, Litvanije, Turske i Italije, dok su Rusi i Grci protiv kojih smo izgubili presudne meceve za odlazak u London igrali sa sve nekakvom boranijom.



Odlično zapažanje. Ali i dalje ostaje 21 izgubljena lopta u zadnje 3 utakmice Teodosića i Dudina nemoć da ga obuzda kod onih cirkuskih šuteva
NNN NNN 16:00 17.09.2011

Re: mitovi i legende

@blogov_kolac

Najbolji komentar do sad (Kazov na 2. mestu :)),
ako stignem dodaću nešto na tu temu
(a tiče se između ostalog KRIZE evropske KLUPSKE košarke),
a ako ne stignem potpisujem prva dva pasusa :)
bookbinder bookbinder 16:09 17.09.2011

Re: mitovi i legende

Odlično zapažanje. Ali i dalje ostaje 21 izgubljena lopta u zadnje 3 utakmice Teodosića i Dudina nemoć da ga obuzda kod onih cirkuskih šuteva


I ovo je tacno zapazanje. Ali odatle, do

"Srpska reprezentativna košarka je mrtva"

dug je put. Naravno, nije Teo jedini razlog za neuspeh. Ima jos gresaka, a po meni najveca je u psiholoskoj nepripremljenosti igraca: to se videlo i prosle godine, a ove... nisu se lopte toliko gubile samo zato sto je Teo divljao, u poslednjim utakmicama sam imao utisak da se svima (ili skoro svima) tresu ruke (i gace) od straha da ne pogrese pri dodavanju ili sutiranju.

No, pored gresaka, ima razloga neuspeha koji su objektivne prirode: povrede, suludi raspored po grupama, sreca (samo donekle, naravno!, ali i sreca je kumovala rezultatu sa Francuskom, a onda naleteti na domacina kome je tako krenuo sut da bi sa takvim sutom Makedonce lagano pocistili s terena, i nakon toga treba igrati sa NBA-like Spancima... nije nimalo lako, i pobediti nakon toga sjajne Turke nije mala stvar), cinjenica da je kosarka napredovala i da, za razliku od vremena kada su tu bile Jugoslavija, SSSR i ponekad konkurentni Italijani i Spanci (a od sredine osamdesetih i Grci), sada u Evropi ima barem deset (zapravo i vise) sasvim dobrih timova.

I sad, propala nam kosarka! Po toj logici, umalo nam nije propala jos prosle godine, ali nas je izvukao poslednji napad protiv Hrvata. Po toj logici, ovo prvenstvo ispada pravi pokolj evropskih timova: propadose Nemci, Turci, Slovenci... a Litvanci i Grci se za dlaku izvukose!
blogov_kolac blogov_kolac 22:59 17.09.2011

Re: mitovi i legende

ivana23
Kada smo kod paralela (& dijagonala) sa tenisom, podsetio bih da su nam pod Titom ispirali mozak mitom kako smo mi stvoreni samo za kolektivne sportove i kako individualizam nekako nije za nas..


Pa nije bas bilo tako... M. Cerar, Dj. Bjedov, M. Ljubek, M.Jausovec, V. Nikolic, bokseri (da ne nabrajam), rvaci, dzudisti, stoni tenis, streljastvo, skijanje...

Verovatno sam nekog sportistu, individualni sport, nehotice ispustila.
Sama cinjenica da su samo Srbija i Hrvatska u prethodnoj deceniji dale vise svetski prepoznatljivih individualaca (tj u sportovima koje prati ceo svet, i gde je ogromna konkurencija) nego velika SFRJ za skoro 5 decenija svog postojanja najbolje govori u prilog mojoj tezi. I danas u eri interneta, tesko da 0.001% svetskog stanovnistva zna makar jednog aktuelnog olimpijskog sampiona u nekoj od kategorija rvanja grcko-rimskim stilom ili u nekoj od zilion disciplina gadjanja malokalibarskim pistoljem... itd... i ostale slicne sportove na kojima su "drzavnim projektima" bivse zemlje komunistickog lagera lecile svoje komplekse. Jedini zenski sport koji moze rame uz rame da se po globalnoj pracenosti i popularnosti da se meri sa najpopularnijim muskim sportovima je tenis, a tu smo mi dali jednu Anu Ivanovic, Jelenu Jankovic, Jelenu Dokic, a Hrvati Ivu Majoli! Da bi sportiskinja iz nekog drugog sporta bila svetska zvezda njeni rezultati moraju biti apsolutno spektakularni - i upravo takve dve je dala Hrvatska u vidu mozda najbolje skijasice u svetskoj istoriji Jelice Kostelic, i jedne od najboljih atleticarki u ovome veku Blanke Vlasic (nas najveci zenski vanteniski uspeh je svakako svetsko zlato plivacice Nadje Higl, sa kojim se jako malo pojedinacnih uspeha iz SFRJ ere moze porediti - a treba li podsetiti da smo samo zahvaljujuci skandaloznom diletantizmu odgovarajuceg saveza svetski kajakaski fenomen Natasu Janjic oterali Madjarima kojima je do sada donela tri olimpijska zlata i oko 20 sa svetskih prvenstava). U muskoj konkurenciji Hrvati su dali Ivicu Kostelica, uspesnijeg skijasa od svih iz SFRJ ere, Ivanisevic je u prosloj deceniji osvojio Vimbldon, Ljubicic dolazio do TOP3 i osvojio Dejvis Kup, a ako je ono cime se bavio onaj CRO-COP Filipovic uopste sport, onda je on po svojoj svetskoj slavi zasenio sve one razne sampione iz borilackih sportova zajedno koje je imala ex-SFRJ!?! A sto se nas tice, nas Cavic je osvojio svetsko zlato i bio stotinku daleko da jedini pobedi velikog Felpsa na njegovom vrhuncu u Pekingu... a sta reci za Novaka Djokovica? Jesmo mi bili s pravom oduvek najcuveniji po kosarkasima zbog tolikih silnih velikana tog sporta, ali realno, mi (a ni Hrvati) nikada nismo imali nijednog koji je ikada bio TOP10 igrac na svetu (osim Novickog, i mozda Gasola - to nikada nije bio nijedan Evropljanin), a Novak Djokovic je po svim objektivnim kriterijumima glavni favorit da ove godine bude proglasen za NAJBOLJEG SPORTISTU SVETA!

I na kraju moram da kazem da nije tacna ni teza da su pojedinacni sportovi u regionu napredovali naustrb timskih. Propao je klupski sport (zbog mafijasa i uDBasa, a ne losijih generacija sportista iz ovih sportova) i to je evidentno, ali reprezentativni uspesi Hrvata u rukometu su na nivou (ako ne i bolji) cele jedinstvene SFRJ, i to iz vremena kada su danasnje supersile poput Francuske ili Svedske sluzile samo za nabijanje gol razlike, a zar nije i hrvatska bronza sa SP u Francuskoj 1998 vrednija od bilo kog drugog reprezentativnog uspeha fudbalera bivse velike Jugoslavije? Srbija sama je dugo u potpunosti u kosarci (gde je pad stvaran i najveci) odrzavala rezultate bivse SFRJ, a u odbojci (i muskoj i zenskoj) smo daleko bolji od bivse SFRJ, u vaterpolu smo bar jednako uspesni kao bivsa zajednicka drzava. Dakle propao je samo klupski sport (kosarkaski i vaterpolo klub Partizan jedini srpski izuzeci od ovog iritantnog pravila), ali se i u najpopularnijim timskim sportovima i dalje prozvode odlicni igraci na ovim sportovima... Dakle dosta vise sa pesmom pod Titom je sve bilo bolje (pa i sport)... Izmedju danasnje Srbije i Hrvatske (i Bosne, i CG, i Makedonije) i Titove ere postoji kataklizma iz 90íh u odnosu na koju se ceo region oporavlja i kako tako napreduje, a broj sportista svetskog kalibra koji se ovde proizvode, kada se sve realno sagleda, nije jos jedan od pokazatelja propasti kako neki tumace, vec moze samo da uliva nadu i ohrabrenje.
milisav68 milisav68 00:18 18.09.2011

Re: mitovi i legende

blogov_kolac
Jesmo mi bili s pravom oduvek najcuveniji po kosarkasima zbog tolikih silnih velikana tog sporta, ali realno, mi (a ni Hrvati) nikada nismo imali nijednog koji je ikada bio TOP10 igrac na svetu (osim Novickog, i mozda Gasola - to nikada nije bio nijedan Evropljanin),

Ovde ti malo duva promaja.

Kako bi napravio listu top 10 igrača na svetu, recimo 70-ih godina, kada nije bilo šanse, da bilo koji igrač, van SAD zaigra u NBA.
Zar misliš da Kićanović, Dalipagić, Ćosić....ne bi mogli da se adaptiraju na stil igre i da postignu neki uspeh.

Prvi igrači iz Evrope, koji su "probili" taj led 1985. godine, su bili Glučkov (Bugarska) i Šrempf (Nemačka), a glavnu ekspanziju su napravili "naši" momci, par godina kasnije, Paspalj, Divac, Djordjević, Danilović, Dražen Petrović, Kukoč, Radja....i "utabali" su put ostalima.

Inače, u to vreme, NBA utakmice si mogao da gledaš samo preko VHS-a.

I još nešto, KK Partizan je klub, koji je dao najviše igrača u NBA van SAD.

Predrag Stojaković je bio prvi Evropljanin, koji je pobedio u takmičenju pogadjanja trojki.

Ima toga još....


loader loader 09:39 18.09.2011

Re: mitovi i legende

blogov_kolac:

... ... Dakle dosta vise sa pesmom pod Titom je sve bilo bolje (pa i sport)... Izmedju danasnje Srbije i Hrvatske (i Bosne, i CG, i Makedonije) i Titove ere postoji kataklizma iz 90íh u odnosu na koju se ceo region oporavlja i kako tako napreduje, a broj sportista svetskog kalibra koji se ovde proizvode, kada se sve realno sagleda, nije jos jedan od pokazatelja propasti kako neki tumace, vec moze samo da uliva nadu i ohrabrenje.



racerx racerx 15:55 17.09.2011

Neuspeh kosarkasa

Jos od objavljivanja prosirenog spiska strahovao sam da ovo moze da se desi

razlozi neuspeha kosarkasa na Evropskog prvenstva u Litvaniji


tekst je napisan 2 nedelje pre pocetka prvenstva, kako niti selektor niti strucni stab nisu videli nista od ovog, a to im je i bio posao?
NNN NNN 16:14 17.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

racerx
Jos od objavljivanja prosirenog spiska strahovao sam da ovo moze da se desi

razlozi neuspeha kosarkasa na Evropskog prvenstva u Litvaniji


tekst je napisan 2 nedelje pre pocetka prvenstva, kako niti selektor niti strucni stab nisu videli nista od ovog, a to im je i bio posao?
Potpisujem sve, osim da Marković nume da asistira.
Plus kada se već potenciraju nedostaci naše reprezentacije,
mogla se veća pažnja posvetiti Teodosićevoj "odbrani" (pasus - dva ili pet...),
ali kritikovanje njegove odbrane je izlišno.

Uz malecku ogradicu,
previše je pažnje posvećeno individualnim karakteristikama (posebno fizičkim),
a košarka nije samo zbir pojedinaca (doduše prvi red o piti...)

Inače, mislim da je stručni štab bio svestan nedostataka,
a što se tiče Miličića i Rakočevića,
mislim da je neka tvrdoglavost došla do izražaja

milisav68 milisav68 16:30 17.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

racerx
Jos od objavljivanja prosirenog spiska strahovao sam da ovo moze da se desi

razlozi neuspeha kosarkasa na Evropskog prvenstva u Litvaniji


tekst je napisan 2 nedelje pre pocetka prvenstva, kako niti selektor niti strucni stab nisu videli nista od ovog, a to im je i bio posao?


Svaka čast za tekst!
Strongman Strongman 18:03 17.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

Onaj deo o Teodosiću se obistinio sasvim. A i sve ostalo je lepo sročeno i solidno odgovara realnosti.
929292 929292 20:00 17.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

NNN
što se tiče Miličića i Rakočevića,
mislim da je neka tvrdoglavost došla do izražaja


to mi uopšte nije jasna situacija (već sam napisao kod tebe na blogu).
nisam čuo da je neko od njih dvojice (uz radmanovića i pavlovića) ikad rekao da neće da igra za srbiju, i onda ne mogu da shvatim zašto ih ne zovu.

ne verujem da ivković misli da su perović i marjanović bolji centri od miličića.
možda on ima neki koncept u koji se ovi igrači ne uklapaju, ali sada se, za razliku od prošle i pretprošle godine, to pokazalo kao loše rešenje.

nisam nikakav stručnjak za košarku, ali nikad nisam verovao u tzv. "podmlađivanje tima", tako što će najiskusniji igrači biti eliminisani.
džabe stvaranje tima na duge staze ako ne odeš na najbitnije košarkaško takmičenje - OI.
sad mora sve ispočetka.
hogubadagri hogubadagri 20:27 17.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

Milicic je bio na kvalifikacijama posle se povredio, a sledecu godinu propustio u dogovoru sa Dudom posto je bio povredjen i zenio se. Posle sta je bilo niko ne zna :). Rakocevic isto se ne zna, ali mislim da on i pored toga sto je nas najkvalitetniji igrac, stvarno nije za reprezentaciju. Gde god je bio od CZV preko NBA i po Evropi uvek se pokaci ili sa upravom ili sa trenerom ili sa saigracima. Radman je realno odavno presao svo zenit, a Pavlovic nisam siguran ni da igra.

Sto se tice ovog teksta gore na linku generalno se ne slazem ni sa jednim delom sem da belci mnogo manje skacu od crnaca i da je Nedovic bio bolji izbor od Markovica ili Paunica. Nismo imali problema sa fizicki jascim timovima(FRA, NEM, ITA) na prvenstvu dok nisu krenule povrede, onda je skracena rotacija i Teodosic je morao mnogo vise da radi pa su krenule i greske itd. Primetno je bolje igrao u prvoj fazi dok se Rasic i Tepic nisu povredili. Nije ga isao sut, ali nije forsirao nije imao ni mnogo izgubljenih plus dosta asistencija. Generalno mislim da bi mnogo bolje prosli cak i sa ovim timom samo da nije bilo povreda ili da je zreb bio normalniji.
NNN NNN 20:32 17.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

Zvanično (koliko mi je poznato) je da Rakočević iako je bio najboji bek u Evropi 2008. je precrtan uz obrazloženje da se stvara mlad tim za OI 2012. kada će Rakočević već da ima 34 godine i da nije u redu da se oko njega gradi tim, jer će tad već da bude mator. Izgleda da niko nije verovao da će i 2011. da bude prvi strelac Evrolige. Trenutno je bolji od svih naših bekova - zajedno!

A što se Miličića tiče on je bio deo ekipe 2008. u kvalifikacijama za EP, a koliko mi je poznato prošle godine u letnjoj pauzi (valjda) je tražio da ne ide sa reprezentacijom na pripreme da bi se posvetio novom timu (Minesoti), pa izgleda precrtan na duže staze.

Inače. priče o atmosfei u ekipi su (generalno) go qrac,
baš nas briga da li se oni van terena super zezaju, ne podnose, tuku, kume i td.
nas interesuje kakvi su na terenu.

EDIT: Sad videh ovo za ženidbu, možda je i tad precrtan.
Tako je Obradović precrtao Stojakovića 2004. zbog ženidbe,
izgleda da ti treneri imaju nešto protiv da se igrači venčavaju
929292 929292 20:34 17.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

NNN NNN 20:53 17.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

Meni uopšte nije jasno to da se neko ne javi,
kažeš 'oću ili neću i to je to.
hogubadagri hogubadagri 21:10 17.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

Bila je kao i ta prica da je gubio telefon itd. ko zna. Kontam da Duda nema razloga da izmislja mada ne vidim ni zasto bi se Darko tako ponasao.

Sto se tice odnosa u timu mislim da je ipak dosta bitno, evo primer Francuska-Srbija 2005. u Novom Sadu odlucujuca utakmica za prolazak u drugu fazu. Rakocevic i Jaric se raspravljaju ko je kome trebao da doda loptu u napadu, a Scepanovic se zali Obradovicu da su trebali njemu da dodaju, Obradovic u soku samo sto se ne onesvesti Francuzi trce kontru cetri na dva realizuju uz faul kos Milicic psuje sve po spisku sto se ne vracaju u odbranu Tomasevic i Bodiroga se nemo gledaju na klupi. Epilog....
racerx racerx 01:26 18.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

veruj mi da to nije tacno, sada sam gledao taj intervju, on uopste nije rekao da ih je sada zvao, vec da su imali kontakte u proslosti, da ne kopiram ceo tekst:

da li je Ivkovic zvao Rakocevica i Milicica
Covek u belom Covek u belom 15:06 19.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

hogubadagri
Bila je kao i ta prica da je gubio telefon itd. ko zna. Kontam da Duda nema razloga da izmislja mada ne vidim ni zasto bi se Darko tako ponasao.

Duda nema razloga da izmislja???? O boze gospode.
Evo ja cu da kazem posto niko nece ili ne sme: DUDA LAZE i to laze ko pas! Mozda je trener samo takav ali je i lazov.

Milicic je otkazao sve obaveze za leto (na kraju je otisao da peca...) i ocekivao poziv i te kako. Nikakav, apsolutno nikakav poziv nije dobio.
Rakocevic je dosao u BG i malte ne je molio da ga pozovu, nije bilo ni p od povrede. Naravno da nije bilo ni razmisljanja da se on pozove.

I jos jedna stvar koju ocigledno niko nece da spomene.
Spremnost ekipe i sovjetske pripreme od 2 meseca. Ocigledno je da fosili od trenera (Duda included) za bolje ne znaju.
Igranje 20 pripremnih utakmica i pripremni period od 2 meseca, pa ti ekipa jedva ima svezinu za nedelju dana i pola igraca ti se zbog toga povredi, a on prica kako mu je najspremnija ekipa na prvenstvu????? Najspremnija u cemu, za nosenje dzakova cementa, alo, o cemu pricamo, pa jel taj "mag" Duda stvarno misli da su svi ljudi debili.
Pa nije kosarka nuklearna fizika. Da jeste ne bi vrhunski treneri bili ljudi sa daleko ispod prosecnim IQ-om i bez ikakavog formalnog obrazovanja (za rad sa ljudima su potrebne "social skills" koje se uce u formalnom obrzovanju, mi vec 5 godina ne igramo sa NBA igracima za to sto nemamo ocigledno ni jednog trenera sposobnog da radi sa igracem cije profesionalni ugovor vredi vise nego njegov sam).

Takticko tehnicki i sto se tice kosarkaskih vestina Duda je i dalje u svetskom trenerskom vrhu.
Kao psiholog, motivator, koordinator, neko ko je sposoban da nametne i zadrzi autoritet, u razumevanju sportskih povreda, kondicije, forme i neko ko je u stanju da se menja i prilagodjava je daleko ispod proseka za danasnje vreme (21. vek, on je ocigledno jos uvek u 20. veku i to negde u pretposlednjoj dekadi).
A o tome da mu je sujeta veca od trenerskih uspeha (koji su grandiozni, pa samim tim govore i o sujeti) ne bih ovom prilikom...
Pa moz da je 10 puta najuspesniji trener na svetu.

Covek u belom Covek u belom 15:38 19.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

hogubadagri
Nismo imali problema sa fizicki jascim timovima(FRA, NEM, ITA) na prvenstvu dok nisu krenule povrede, onda je skracena rotacija i Teodosic je morao mnogo vise da radi pa su krenule i greske itd.

Italija su klovnovi, a Nemacka je jedan igrac (njihov plasman na prvenstvu najbolje govori o njihovom kvalitetu). Pricati o fizicki jacim timovima je nebuloza.
Jedini fizicki jak tim protiv koga smo odigrali dobru utakmicu (u stvari najbolju na prvenstu) je Francuska. I tu postoji totalno lazna predstava da smo po kvalitetu podjednaki sa Francuzima i da je trebalo da ih dobijemo. Razlog za to je utakmica zivota Keselja i nevidjeno sutriranje za trojke koje se desava jednom u karijeri (ala Djordjevic protiv Litvanije i Danilovic protiv Niksa, s tom razlikom sto su ova dvojica sjajni suteri, a Keselj once in a life time). Da je Keselj sutirao koliko prosecno na ovom prvenstvu mi bismo tu utakmicu izgubili sa 15 razlike.
NNN NNN 23:43 19.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

Kešelj je na prošlom SP u četvtrfinalu protiv Španije šutirao troke 5/6 (a poslednja je potez šampionata)
a na ovom prvenstvu je šutirao 23/48 (48%) i drugi je trojkaš ukupno.
Covek u belom Covek u belom 01:19 20.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

NNN
Kešelj je na prošlom SP u četvtrfinalu protiv Španije šutirao troke 5/6 (a poslednja je potez šampionata)
a na ovom prvenstvu je šutirao 23/48 (48%) i drugi je trojkaš ukupno.

Zakljucno sa utakmicom sa Francuskom (u 4 utakmice) Keselj je sutirao 18/30 (60%), a u poslednjih 5 utakmica svega 5/18 (28%). Toliko o tome kako se igra kad je gusto i kad je najbitnije...
A da se ta naprasna promena u sutu desila utakmicu ranije od Francuza bismo (ko sto rekoh gore) izgubili 15 razlike.

NNN NNN 11:40 20.09.2011

Re: Neuspeh kosarkasa

Nije naprasna promena u šutu,
nego nedostatak drugih saigrača spolja,
i manje prostora za njega.

Kakav je Kešelj kad se igra gusto mogao i da vidiš u klipu gore (i ne samo u to nego npr. polufinale SP protiv Turske).

Stojaković i "kad ne radi ništa" (dovoljno je da postoji na terenu),
razvlači odbranu, mi osim (preumornog) Krstića nismo imali igrača koji će koji će povuče odbranu. Sreća je da je protiv Francuske Kešelj pogodio nekoliko teških šuteva, ali je generalno dobar šuter, naročito kad dobije loptu u pravom trenutku. Protiv Francuza je i Marković dao trojku od table sa preko 8 metara, ali su i sudije slale Parkera na slobodna bacanja čim ga neko popreko pogleda.
U košarci (kao i drugim sportovima) nekad uđe težak šut, a nekad se promaši zicer. Očigledno je da Francuzi imaju jaču prvu petorku, ali mi smo tu utakmicu odigrali dobro (osim onog glupog faula nad Parkerom na +1).
wladosu wladosu 19:16 17.09.2011

hrvatska....

...ima najlepsu obalu u evropi odgovorno tvrdim, a sto se tice kosarke, teo je bio najbolji igrac nase reprezentacije, iako je odigrao lose poslednja 2-3 meca, opet je bio najbolji, jedini je imao muda da sutne na kos, ostali su bezali ko yugoslovenski plejmjkeri 2004' na olimpijadi protiv kine u zadnjem napadu.
NNN NNN 19:40 17.09.2011

Re: hrvatska....

Hrvatska ima prelepu obalu, skoro kao Grčka.
Pod muda pogledati:
- Novak Đoković
- Ivan Miljković

Strongman Strongman 19:55 17.09.2011

Re: hrvatska....

Ne sporim. Ali to ne menja moju osnovnu tezu da je MIT O NEPOBEDIVOSTI MRTAV
blogov_kolac blogov_kolac 20:42 17.09.2011

Re: neobavestenost na nivou Kostunice ;)

Strongman
Ne sporim. Ali to ne menja moju osnovnu tezu da je MIT O NEPOBEDIVOSTI MRTAV
Realno, tako nesto odavno ne postoji, a Duda Ivkovic je krenuo nasu reprezentativnu kosarku samo da povampiruje zadnje dve sezone, i zato je ovo tezak udarac taman kada se cinilo da smo na pravom putu. Od EP u Zagrebu s kraja 80íh pa do EP u Svedskoj s pocetka ovog veka - osvojili smo cak 5 zlatnih medalja na 6 EP na kojima smo ucestvovali i 3 SP zlata na isto toliko svetskih prvenstava, ali od Svedske do Litvanije nasi rezultati su na EP: 6-9-13-2-8, a na SP i olimpijadama 11-4 SP, a #11 u Atini i evo vec dva vezana neodlaska (Peking i London) na olimpijadama!
drnzvrc drnzvrc 22:01 17.09.2011

Re: hrvatska....

NNN
Hrvatska ima prelepu obalu, skoro kao Grčka.Pod muda pogledati:- Novak Đoković- Ivan Miljković


Što se mene tiče, hrvatska obala je mnogo lepša (ne važi i za domaćine).

Za muda: O kom Đokoviću pričamo: onom od pre neku godinu, ili ovom sada?
Strongman Strongman 22:06 17.09.2011

Re: hrvatska....

Ovaj novi gluten frrreeee
NNN NNN 22:16 17.09.2011

Re: hrvatska....

O njegovom čukun-dedi Đo ko viću koji je oslobodio Kinu od Mongola
drnzvrc drnzvrc 22:25 17.09.2011

Re: hrvatska....

NNN
O njegovom čukun-dedi Đo ko viću koji je oslobodio Kinu od Mongola


Neće svatiš poantu. Oćem da ti kažem da ne se meri po jednom prvenstvu nečiji kva-li-tet!
NNN NNN 22:57 17.09.2011

Re: hrvatska....

Novak je u poslednjih 10 meseci osvojio 11 titula
(ne 1
ne 2
ne 3
...
svataš?)

A Teodosić mi se nikad nije sviđao, uvek sam ga "napadao" i prosto sam bio srećan kada mi za "zapušavao usta".

On je najizvikaniji igrač za koga znam!
To naduvavanje je sad puklo kao balon.
Što nikako ne znači da od njega neće biti nešto u budućnosti,
ali on još nije prišao čak ni jednom Jariću,
poređenje sa Đorđevićem je besmisleno da besmislenije ne može biti,
a kad je ubo onu trojku protiv (oslabljenih) Španaca svima su bila puna usta "novog Đorđevića".

Ono što je on radio na ovom prvenstvu nema nikakve veze ni sa mudima, ni sa mozgom!
escherichije_colic escherichije_colic 20:09 17.09.2011

realno

Igrali smo bez Veličkovića, Krstića, Rašića, na kraju i Tepića, falio je i Tripković, još jedan bek šuter, nebitno ...

Teodosić je takav igrač, kad sudije puste malo grublju odbranu na njemu, on obično ispada iz igre- frustrira se, pravi gluposti isl. Izoluješ njega automatski si isključio Savanovića i Kešelja, pogotovo kad je iz igre ispao i Krstić, koji jedini od centara ume da doda dobru povratnu loptu na 3p.

Najviše frapira potpuna napadačka beskorisnost većeg dela spoljne linije. Marković, Paunić i uglavno Tepić su poražavajuće jalovi u napadu- promašuju se otvoreni šutevi bezbroj puta zaredom, samopouzdanje na ulazu NULA ...

Kosta Perović je tragično spor i nesiguran igrač na oba dela terena. Miličić može da bude ne znam kakva budala ali za siromaha Perovića je jbn hibrid Supermen/Betmen/Neverovatni Hulk/Čak Noris. Prema tome, ako hoćemo rezultate, neka skupi sposobni Đilas pare i neka plati osiguranje za Miličića, neka pokuša vratiti Rakočevića u reprezentaciju (za Paunića i Markovića je Džordan bukvalno)

Ima potencijala u ovoj ekipi ali zamislite na šta bi ličila Španija bez braće Gasol, Rudija Fernandeza ili Rusija bez Kirilenka, Mozgova ... Sa povratkom Veličkovića i Miličićem, imali bismo bruka centarsku liniju a da ne pričam šta bi Rakočević doneo spolja. Mogao bi i Mačvan da preuzme malo veću odgovornost u napadu, već tri takmičenja je tu, mislim da je već pečen, a nema ni 22 godine. Prema tome, nije sve tako crno, ima potencijala u ovom timu. Eto možemo i tog Morisona iz Zvezde da zovemo, ako ćemo već strance da angažujemo. Taj nema šanse da ikad zaigra za Ameriku a ako mu se svide ćevapi, kajmak, kavurma, hostese, go go igračice i ostale prostitutke, možda i obuče dres Srbije.

drnzvrc drnzvrc 21:37 17.09.2011

Re: realno

escherichije_colic
Igrali smo bez Veličkovića, Krstića, Rašića, na kraju i Tepića, falio je i Tripković, još jedan bek šuter, nebitno ...Teodosić je takav igrač, kad sudije puste malo grublju odbranu na njemu, on obično ispada iz igre- frustrira se, pravi gluposti isl. Izoluješ njega automatski si isključio Savanovića i Kešelja, pogotovo kad je iz igre ispao i Krstić, koji jedini od centara ume da doda dobru povratnu loptu na 3p.Najviše frapira potpuna napadačka beskorisnost većeg dela spoljne linije. Marković, Paunić i uglavno Tepić su poražavajuće jalovi u napadu- promašuju se otvoreni šutevi bezbroj puta zaredom, samopouzdanje na ulazu NULA ...Kosta Perović je tragično spor i nesiguran igrač na oba dela terena. Miličić može da bude ne znam kakva budala ali za siromaha Perovića je jbn hibrid Supermen/Betmen/Neverovatni Hulk/Čak Noris. Prema tome, ako hoćemo rezultate, neka skupi sposobni Đilas pare i neka plati osiguranje za Miličića, neka pokuša vratiti Rakočevića u reprezentaciju (za Paunića i Markovića je Džordan bukvalno)Ima potencijala u ovoj ekipi ali zamislite na šta bi ličila Španija bez braće Gasol, Rudija Fernandeza ili Rusija bez Kirilenka, Mozgova ... Sa povratkom Veličkovića i Miličićem, imali bismo bruka centarsku liniju a da ne pričam šta bi Rakočević doneo spolja. Mogao bi i Mačvan da preuzme malo veću odgovornost u napadu, već tri takmičenja je tu, mislim da je već pečen, a nema ni 22 godine. Prema tome, nije sve tako crno, ima potencijala u ovom timu. Eto možemo i tog Morisona iz Zvezde da zovemo, ako ćemo već strance da angažujemo. Taj nema šanse da ikad zaigra za Ameriku a ako mu se svide ćevapi, kajmak, kavurma, hostese, go go igračice i ostale prostitutke, možda i obuče dres Srbije.



Sa svim tim se uglavnom slažem, ali đe nađe Mačvan(in)a? Pa postoji javna tajna da mu je Duško Vujošević rekao: glup si ti za Partizan...
nemanja.glisic nemanja.glisic 22:34 17.09.2011

Košarka

Zlatna generacija je nestala. Negujmo ovo što imamo, i budimo ponosni na ove klince!
newyorkcity.boy newyorkcity.boy 00:21 18.09.2011

E moji Srbi

Sta hoce javnost od kosarkasa?
Jel negde pise da smo se pretplatili na medalje?
Ovo je krajnji domet ove reprezentacije,to ljudi treba da shvate.Nema Divca,Djordjevica,Paspalja...
Kada je taj isti Teo dao trojku u zadnjim sekundama protiv Spanije svi su ga nazivali bogom a gledaj sad.I zato nece niko iz NBA lige da igra,a i u pravu su zasto bi?
Da posle naparne NBA sezone dosli dva meseca na pripreme,odigrali mesec dana prvensta a posle da ih pljuje ko stigne umesto da odmaraju sa zenom i decom???
Shvatili su to neki ljudi odavno i zato sad igraju neki novi klinci....
thefreak thefreak 15:14 18.09.2011

Kukala nam majka

Pa sto strucnjaci ne uzmete kosarkasku loptu, trenirate pa pravac kod Dude ponudite mu svoje usluge!?
Kakve su ovo gluposti Kraj blabla mitologije?

Pa i Brazil svetska velesila u fudbalu ne osvaja svako svetsko prvenstvo ili prvenstvo Juzne Amerike.

To je to za sada, bice tu mnogo bolje, ali o tom potom, naucili smo lekcije

A sto se Tea tice, pa steta sto pored Krstica nije imao jos nekog kosarkasa, a ne trupce pa tako ne bi teret pao na njegova pleca.
Atomski mrav Atomski mrav 08:53 19.09.2011

Re: Kukala nam majka

Tipičan srpski mentalitet - kad sportisti dobijaju, kujemo ih u zvezde a kad gube bacamo ih u blato i pljujemo ih do iznemoglosti. Za to vreme, 3/4 Srbije ni ne zna da se igra EP u odbojci, a sad kad su odbojkaši osvojili zlatnu medalju odmah hvalospevi, 'ajmo na trgove i haube automobila... Naši sportisti ne zaslužuju takve navijače a kamoli ovakve tekstove i "analize".
Strongman Strongman 11:08 19.09.2011

Re: Kukala nam majka

Da si bar malo tučkao košarkašku loptu prepoznao bi šta sam napisao o Teodosiću. Ugušio je ekipu i direktni krivac za nekoliko poraza.
Atomski mrav Atomski mrav 12:35 19.09.2011

Re: Kukala nam majka

Što nisi bio tako pametan pre EP? Lako je biti general posle bitke.
I koji si ti to stručnjak da kritikuješ Dudu Ivkovića? Kako to da nije bio mator pre dve godine kad je osvojio sa reprezentacijom srebrnu medalju na EP u Poljskoj sa tim istim Teodosićem u timu?
Strongman Strongman 22:33 23.09.2011

Re: Kukala nam majka

"Krčag ide na vodu dok se ne polomi"

Dve godine od 38 do 40 i od 68 do 70 su veoma drugačije. Teže, oozbiljnije i više degradiraju čovek.

pričitaj kritike drugih, recimo Moke Slavnića koji je izmislio Teodosića. Poklapa se u milimetar sa mojim.



Proveo sam 30 godina u košarci i za sebe ne smatram da sam stručnak ali sam dovoljno sposoban da vidim neke stvari.

Stara navika da su neki tipovi polubožanstvo i da se ne sme kritikovati se ispoljava kod mnogih ljudi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana