Društvo| Gradjanske inicijative| Ljubav| Ljudska prava| Moj grad

Parada ponosa 2011: Još 14 dana

Goran Miletic RSS / 18.09.2011. u 00:40

Normalno !
Normalno !
U najmanju ruku je zanimljivo pripremati ovogodišnju Paradu ponosa. Još u maju ove godine, neko je ceo predstojeći proces uporedio sa pripremom „druge ploče" neke pevačice čija je „prva ploča" bila hit & ostvarila „zapaženi uspeh". Tako se i desilo.

 
Predstavnici vlasti su generalno manje zainteresovani za podršku Paradi, iako političke podrške ima na otprilike sličnom nivou kao prošle godine. Na nekoliko desetina sastanaka sa predstavnicima institucija i političkih partija, niko se faktički & formalno nije bunio protiv ovogodišnjeg Prajda. Štaviše, svaki sastanak se završavao sa adekvatnom verbalnom podrškom (zavisno od institucije, političke partije i sl.). Praktične & tehničke pripreme su u toku i teku bez problema.Međutim, tako treba da ostane i u narednih dve nedelje.

 

U čemu je onda problem ?

 

 Prvo, očekivanje medija i raznih drugih (važnih) subjekata je da politička podrška bude jača nego prošle godine, da svi jasno i nedvosmisleno „žele" Paradu i da na pravi način shvate zašto je Parada važna za LGBT zajednicu. Očigledno da sve ovo nije (u potpunosti) moguće u Srbiji danas. Istovremeno, u javnosti se očekuje da nas primi i Predsednik Srbije jer postoji jaka percepcija da se svaka odluka donosi „gore". Lično smatram da nije potrebno da Predsednik koji je svoj stav veoma jasno & glasno izrekao 22. juna 2011. ovo ponavlja 3 meseca kasnije, ali je ponavljanje njegovog stava, podrška Paradi i/ili razgovor za Organizacionim odborom očigledno neophodan za „širu javnost". Ovo je takođe važno jer bi pomenuta „šira javnost", eventualno opstrukciju Parade pripisala „odluci gore".

 

Drugo, uprkos dobroj saradnji sa relevantnim državnim organima, očigledno je da još uvek postoje oni kojima je na umu scenario iz 2009. godine po kome se Parada, na ovaj ili onaj način ne bi desila. Naravno, načini opstrukcije mogu biti različiti, ali imajući u vidu razne skupove u raznim državama Evrope, Evropski sud za ljudska prava ih je sažeo u tri moguća tipa i svaka zemlja koja je posegla za bilo kojim oblikom se drastično obrukala na međunarodnom planu. Administrativna opstrukcija je uglavnom traženje „dozvola" i drugih dokumenata koje je gotovo nemoguće pribaviti iz različitih razloga. Finansijska opstrukcija se svodi na zahteve koji se tiču plaćanja velikih svota novca, taksi, osiguranja i sl. ( Evropski sud smatra da se na ovaj način de facto drastično limitira sloboda okupljanja). Bezbedonosna opstrukcija se našla u izjavama mnogih političara i svodi se na zahteve za bezbednošću, iako je za to odgovorna država (to su izjave tipa „ako nije bezbedno, onda ..."), dok organizatori odgovaraju za bezbednost unutar skupa, a nikako za one koji napadaju skup. Posve je logično da se Parada u Srbiji ne može desiti bez partnerstva sa državom, a ukoliko država ne želi Paradu tj. ne želi da ispuni svoj deo zakonskih obaveza, to već ne može biti pitanje za organizatore.

 

Treće, zahteva se od organizatora da se saopšti koji to veliki problem LGBT populacije rešava Parada ponosa. Naravno da događaj od par sati neće sam po sebi rešiti nijedan problem, ali će njegovo ponavljanje svake godine doprineti debati, boljem razumevanju, vidljivosti i mnogim drugim poboljšanjima. Tako je bilo svuda, a tako će biti i u Srbiji. Istovremeno, Parada bi bila prilika da se Srbija konačno obračuna sa nasiljem i da se ukaže na nasilje kao nešto što nije normalno, a na korišćenje nekoliko prava zapisanih u Ustavu (Parada = sloboda okupljanja) kao nešto što je normalno. Nažalost, neki imaju ideju da se treba povući pred pretnjom nasiljem tako što se Parada ne bi održala.

 

Četvrto, zahteva se „pravo vreme za Paradu". Naime, još od maja smo slušali kako je ovo predizborna godina, a sada smo stigli do Kosova i krize. Nekakvo neodržavanje Parade ne bi rešilo nijedan od ovih problema, a Srbija bi postala država koja nije sposobna da zaštiti nekoliko stotina građana koji su se okupili u nedelju ujutru (ili ne želi da se ti građani okupe). 

Ono što svakako znam je da država - MOŽE.

Parada. NORMALNO.

Atačmenti



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malaramona malaramona 06:39 18.09.2011

promene

Hahahaha, jedan tvoj blog iz 2007. Mada blogove uredjuješ na isti način, ipak se nešto promenilo.
highshalfbooze highshalfbooze 07:46 18.09.2011

Dva pitanja

da na pravi način shvate zašto je Parada važna za LGBT zajednicu.


1. Zašto je parada važna za LGBT zajednicu?
- napomena: parada se piše malim slovom, a naziv skupa se piše velikim slovom - "Parada ponosa".

2. Da li vi želite da vam država uz pomoć svojih instrumenata i putem prinude omogući da održite paradu?

Hvala.
Jukie Jukie 10:24 18.09.2011

Re: Dva pitanja

highshalfbooze
da na pravi način shvate zašto je Parada važna za LGBT zajednicu.
1. Zašto je parada važna za LGBT zajednicu?
- napomena: parada se piše malim slovom, a naziv skupa se piše velikim slovom - "Parada ponosa".

Jednostavno, ne. U gornjoj rečenici Parada se odnosi na Paradu ponosa (kao kada se napiše "u daljem tekstu: Parada" ).
Parada sa malim p može da bude bilo šta - npr. deca koja učestvuju u Radosti Evrope šetaju centrom grada u koloni.
veseli_dalmatinac veseli_dalmatinac 11:23 18.09.2011

Re: Dva pitanja

highshalfbooze
2. Da li vi želite da vam država uz pomoć svojih instrumenata i putem prinude omogući da održite paradu?Hvala.


A da li je drzava odgovorna za situaciju u kojoj mora koristiti sredstva prisile ili prinude da bi se ostvarila sloboda svih njenih gradjana ?
highshalfbooze highshalfbooze 13:19 18.09.2011

Re: Dva pitanja

U gornjoj rečenici Parada se odnosi na Paradu ponosa

Pa kada je tako, kako onda može da bude:
bilo šta - npr. deca koja učestvuju u Radosti Evrope šetaju centrom grada u koloni.

Dopuna: pošto vidim da ste pupznati, šta je onda "Prajd"?
highshalfbooze highshalfbooze 13:20 18.09.2011

Re: Dva pitanja

A da li je drzava odgovorna za situaciju u kojoj mora koristiti sredstva prisile ili prinude da bi se ostvarila sloboda svih njenih gradjana ?

O čijoj državi govoriš?
veseli_dalmatinac veseli_dalmatinac 13:47 18.09.2011

Re: Dva pitanja

highshalfbooze
O čijoj državi govoriš?


O svakoj. Ali to je nebitno, bitno je ovo sto sam te pitao.
highshalfbooze highshalfbooze 13:55 18.09.2011

Re: Dva pitanja

O svakoj. Ali to je nebitno, bitno je ovo sto sam te pitao.

Nisam pitao kojoj, već čijoj.
Inače, ti si na pitanje odgovorio pitanjem. Tako da ja samo nastavljam trend koji si ti sam započeo.

Pa onda evo pitanja.
Misliš li da je država isključivi krivac za određenu situaciju?
I šta je to uopšte država?
I da li su sve države na svetu iste?
Jukie Jukie 14:07 18.09.2011

Re: Dva pitanja

highshalfbooze
U gornjoj rečenici Parada se odnosi na Paradu ponosa Pa kada je tako, kako onda može da bude:
bilo šta - npr. deca koja učestvuju u Radosti Evrope šetaju centrom grada u koloni.Dopuna: pošto vidim da ste pupznati, šta je onda "Prajd"?

Veliko P - određena parada, koja je opisana u ranijem tekstu pre te rečenice
Malo p - bilo koja parada, npr. niz ulicu mogu da šetaju deca sa Radosti Evrope, malinari, litija, bračni parovi pri grupnom venčanju itd. tako da nije precizno određeno
I pisac treba da primeti kada treba da koristi malo a kada veliko p
Slično kao u engleskom "the Parade" i "a parade"

Npr. pričamo o školstvu (npr. o broju nastavnika) i u nekoj rečenici pomenemo Ministarstvo. Jasno je da se radi o Ministarstvu prosvete. Ako se samo kaže ministarstvo to može da bude bilo koje. Recimo jednom smo držali deci neki ekološki program pa smo (kad smo smišljali govor za novinare) morali da proverimo "koje ministarstvo nas finansira, prosvete, kulture ili životne sredine?" (bilo je Ministarstvo kulture)

Koliko sam shvatio, na srpskom, prajd je program koji se organizuje na određeni dan i ne uključuje samo paradu (procesiju ljudi koji hodaju ulicom) nego i druge sadržaje (žurku, projekcije filmova, izložbu itd., šta već organizuju). Ako se misli na određeni prajd (npr. u Beogradu 2011.) onda se piše Prajd.

To je valjda strana reč koja je preuzeta i dato joj je određeno značenje koje se razlikuje od originalnog. Wiktionary daje 10 značenja za reč "pride" na engleskom jeziku. Većina ih se može prevesti kao "ponos", "svest o sebi", čopor lavova i mala evropska vrsta kolouste Petromyzon branchialis (na slici ispod).

veseli_dalmatinac veseli_dalmatinac 15:26 18.09.2011

Re: Dva pitanja

highshalfbooze
Nisam pitao kojoj, već čijoj. Inače, ti si na pitanje odgovorio pitanjem. Tako da ja samo nastavljam trend koji si ti sam započeo. Pa onda evo pitanja.Misliš li da je država isključivi krivac za određenu situaciju?I šta je to uopšte država?I da li su sve države na svetu iste?


Svaka drzava snosi odgovornost za odnose u drustvu jer ima kontrolu nad tim odnosima u drustvu.

Drzava je sredstvo kojim povlastena kasta kontrolira one na cijoj grbaci zivi, ako si me to pitao... Nekome drzava moze biti i majka.

Manje-vise, sve drzave su u svojoj namjeri iste, razlikuju se tek u provedbi tih svojih namjera.

Aj sad ti meni odgovori na pitanje koje sam ti postavio...


highshalfbooze highshalfbooze 21:30 18.09.2011

Re: Dva pitanja

A da li je drzava odgovorna za situaciju u kojoj mora koristiti sredstva prisile ili prinude da bi se ostvarila sloboda svih njenih gradjana ?

Pa zbog čega bi bila odgovorna? Misliš da je loša država ako mora da red održava putem sile. Kada bi to bilo tačno, onda bi svaka država koja ima policiju bila loša država.
Možda bih mogao da se složim da je bolja država u kojoj policija nema posla. Međutim i kod nas pre samo 30 godina niko ulazna vrata nije zaključavao. Pa šta se desilo u međuvremenu.
Takođe one Evropske zemlje kojima su puna usta demokratije su pre neku godinu odbile da puste građane Srbije koji su imali uredne vize, garantna pisma, osiguranje, novac za boravak, povratnu kartu, čak i lične garancije njihovih građana će boraviti samo nekoliko dana i vratiti se nazad. I nisu pušteni samo zato što njihova koža nije iste boje kao i dotičnih Evropejaca.
A kakva je to država onda?

Takođe mi je jedan ovdašnji pripadnik LGBT rekao da se protiv nasilja prema istim ovim ljudima koje ne puštaju u Evropu bori na sindikatu. A to su oni isti nasilnici koji su pretnja Paradi ponosa, i protiv kojih sa punim pravom očekujete da milicija primeni silu ako se samo pojave na ulici.
Znači da njega taj isti problem ne interesuje sve dok nije na njegovu ličnu štetu. Ako je na štetu drugih, onda je to sasvim u redu za njih. E, ja ne mislim da je država kriva za to. Već sa poimanjem ljudskih prava u LGBT zajednici nešto nije u redu.
highshalfbooze highshalfbooze 22:30 18.09.2011

Re: Dva pitanja

Npr. pričamo o školstvu (npr. o broju nastavnika) i u nekoj rečenici pomenemo Ministarstvo. Jasno je da se radi o Ministarstvu prosvete. Ako se samo kaže ministarstvo to može da bude bilo koje. Recimo jednom smo držali deci neki ekološki program pa smo (kad smo smišljali govor za novinare) morali da proverimo "koje ministarstvo nas finansira, prosvete, kulture ili životne sredine?" (bilo je Ministarstvo kulture)


Правопис српског језика (велико_слово)

Установе
Када се уместо званичног и пуног назива неке установе користи само једна именица која је саставни део назива исте, та именица се пише великим словом, јер се односи на једну једину, одређену установу

Правопис српског језика (велико_слово)
Спортски, друштвени и културни догађаји

Називи скупова, конгреса, сајмова, изложби, спортских и културних догађаја такође се пишу великим почетним словом прве речи: Сајам моде, Фестивал малих и експерименталних сцена Југославије, Олимпијске игре, Октобарски салон, итд.

Kod ustanova je navedeno o čemu govoriš. Ali kod skupova nije.

Ili možda misliš na ovo?
Правопис српског језика
Речи које изражавају поштовање
Општа неутралана правописна норма допушта (не прописује) писање великог слова у случајима где је постоји обичај, као и тамо где има извесно рационално и функционално оправдање.


veseli_dalmatinac veseli_dalmatinac 10:31 19.09.2011

Re: Dva pitanja

highshalfbooze
Pa zbog čega bi bila odgovorna? Misliš da je loša država ako mora da red održava putem sile. Kada bi to bilo tačno, onda bi svaka država koja ima policiju bila loša država.


Jesi ti mozda negdje kojim slucajem cuo da se u vecini zemalja Europe te gay parade odrzavaju bez ikakvog policijskog osiguranja...? Znas zbog cega je to moguce u tim zemljama...? Moguce je zbog toga sto se tamo grade zdravi odnosi u drustvu na bazi tolerancije i prava na razlicitost, a to se gradi kroz sve institucije tih drzava i drustava. U tome je razlika izmedju primitivnih i naprednih drustava i drzava.
highshalfbooze highshalfbooze 11:24 19.09.2011

Re: Dva pitanja

veseli_dalmatinac
Moguce je zbog toga sto se tamo grade zdravi odnosi u drustvu na bazi tolerancije i prava na razlicitost, a to se gradi kroz sve institucije tih drzava i drustava.


Pročitaš li ti ono što napišem, ili blebećeš bez veze?

highshalfbooze
Takođe one Evropske zemlje kojima su puna usta demokratije su pre neku godinu odbile da puste građane Srbije koji su imali uredne vize, garantna pisma, osiguranje, novac za boravak, povratnu kartu, čak i lične garancije njihovih građana će boraviti samo nekoliko dana i vratiti se nazad. I nisu pušteni samo zato što njihova koža nije iste boje kao i dotičnih Evropejaca.
A kakva je to država onda?

O kakvoj toleranciji i pravu na različitost pričaš? Nisu dovoljne samo prazne reči, već i dela.
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:26 18.09.2011

malinari i ovi drugi

vladimir petrovic vladimir petrovic 13:00 18.09.2011

Re: malinari i ovi drugi

Bravo, Srdjane, za dobar link.
drnzvrc drnzvrc 09:58 18.09.2011

Opstrukcija

Ko o čemu, baba o uštipcima...

Stvarno nisam znao da ima toliko vrsta opstrukcija... Evo, na primer, finansijska.

Imam predlog. Odrecite se svojih honorara i novca namenjenog organizaciji u korist roditelja sa decom, pa da vidite kako će oni početi da vas podržavaju i time uklone jednu od barijera, dakle finansijsko neslaganje.

Dok samo budete tražili nešto od zajednice, a ništa davali zauzvrat, svi ćemo i dalje misliti da se ovde isključivo radi o vašem hiru i samoživosti, a ne ugrožavanju prava.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:24 18.09.2011

Re: Opstrukcija

drnzvrc
.

Dok samo budete tražili nešto od zajednice, a ništa davali zauzvrat, svi ćemo i dalje misliti da se ovde isključivo radi o vašem hiru i samoživosti, a ne ugrožavanju prava.


Hmm, nema sumnje da postiji ugrožavanje prava od strane zajenice, po više osnova od kojih ima par da su mi prilično gadni, i da me veseli postojanje parade. Ali je činjenica da organizatori ostavljaju utisak o kome pišeš, dakle nisu imuni na mejnstrim ponašanje zajednice.

To kvari sliku o njima i predstavlja razočaranje, ja sam očekivao mnogo više.
Jukie Jukie 10:30 18.09.2011

Re: Opstrukcija

drnzvrc

Odrecite se svojih honorara i novca namenjenog organizaciji u korist roditelja sa decom,

Šta znači "roditelja sa decom"? Roditelja sa decom u Srbiji ima nekoliko miliona, da li to znači da svako od njih treba da dobije po nekoliko dinara? To je kao da se odriču u korist ljudi koji pišu desnom rukom, ili etničkih Srba (u Srbiji). Oni su velika većina i imaju najveći deo moći u zemlji.


drnzvrc drnzvrc 10:36 18.09.2011

Re: Opstrukcija

Jukie

Šta znači "roditelja sa decom"?


Znači upravo to, roditelja sa decom. Hoćeš li podršku više miliona, moraš da uradiš nešto za tih više miliona. Makar simbolično.

Jukie

Roditelja sa decom u Srbiji ima nekoliko miliona

Možda ih ima toliko, ako uzimaš u obzir sve žive roditelje, makar im deca imala i 70+ godina.

Hajde, ograničiću se na roditelje sa predškolskom decom. Zadovoljan?
nemanja.glisic nemanja.glisic 11:13 18.09.2011

Tadić

Pa zar i ovo treba da aminuje!!! Šta smo mi, parlamaetarna država ili vladavina jednog čoveka?!
libkonz libkonz 21:44 18.09.2011

Re: Tadić

Šta smo mi, parlamaetarna država ili vladavina jednog čoveka?!

Vladavina jednog čoveka. Malo tupavog, na žalost.
veseli_dalmatinac veseli_dalmatinac 11:15 18.09.2011

Sloboda svima

Sloboda svima koji ne ugrozavaju tudju slobodu. Normalno.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:55 18.09.2011

Opstrukcija

Opstrukcija se, administrativna, finansijska i bezbednosna, primećuje u svakoj sferi života! Ponajviše u ekonomiji, što rezultira velikim brojem nezaposlenih.
Odlika je boljševičkih ljudskoprava, upravo diskriminacija, jer se zahteva poseban odnos prema grupi, tzv. kolektivna prava (zlica kaže, prava kolektiva, tj. Vođe kolektiva).
"Ono što za nas važi, ne važi za druge, ili po drugom pitanju, mi smo - posebni."

P.S. Parada ponosa počinje sa PRAVOM na protest (otuda policija), a kasnije prerasta u SLOBODU okupljanja.
dragannalovic dragannalovic 12:49 18.09.2011

Normalno ali ne u Srbiji

Finansijska opstrukcija se svodi na zahteve koji se tiču plaćanja velikih svota novca, taksi, osiguranja i sl. ( Evropski sud smatra da se na ovaj način de facto drastično limitira sloboda okupljanja). Bezbedonosna opstrukcija se našla u izjavama mnogih političara i svodi se na zahteve za bezbednošću, iako je za to odgovorna država (to su izjave tipa „ako nije bezbedno, onda ...", dok organizatori odgovaraju za bezbednost unutar skupa, a nikako za one koji napadaju skup.

A ko odgovara za ugrožavanje bezbednosti, stres i pretrpljenu materijalnu i nematerijalnu štetu pričinjenu svima onima koji nisu u skupu a nisu ni medju napadačima. Organizator jednog ovako visoko rizičnog skupa, koji se ponavlja više puta i postaje pretnja i ostalim gradjanima, treba da bude svestan i svoje odgovornosti ali i da obezbedi način kako da se nadoknadi šteta. Mog sina je prošla parada koštala tričavih 500 evra a kada je pokušao da nadoknadi štetu svi su se pravili blesavi. Nemam ništa protiv karnevala, parada, fešti i ostalih happeninga ali sam protiv ovakvih na silu i nedovoljno organizovanih skupova, kojima se sve manje gradjana raduje a sve je više onih koje boli glava!
Jukie Jukie 13:12 18.09.2011

Re: Normalno ali ne u Srbiji

dragannalovic

A ko odgovara za ugrožavanje bezbednosti, stres i pretrpljenu materijalnu i nematerijalnu štetu pričinjenu svima onima koji nisu u skupu a nisu ni medju napadačima. Organizator jednog ovako visoko rizičnog skupa, koji se ponavlja više puta i postaje pretnja i ostalim gradjanima, treba da bude svestan i svoje odgovornosti ali i da obezbedi način kako da se nadoknadi šteta.

Pa trebalo bi da odgovaraju roditelji napadača što nisu vaspitali svoju decu da ne napadaju druge ljude i imovinu. Ako se dobro sećam oni su se pojavljivali u medijima tvrdeći da su njihova jadna dečica preterano kažnjena. E pa lepo kad su se već identifikovali, treba njima poslati račune.
(ili ako je neko od napadača slučajno punoletan, poslati ga da za dž popravlja materijalnu štetu. Hoćeš da lomiš? e pa sad ćeš malo da gradiš)
dragannalovic dragannalovic 13:58 18.09.2011

Re: Normalno ali ne u Srbiji

Pa trebalo bi da odgovaraju roditelji napadača što nisu vaspitali svoju decu da ne napadaju druge ljude i imovinu. Ako se dobro sećam oni su se pojavljivali u medijima tvrdeći da su njihova jadna dečica preterano kažnjena. E pa lepo kad su se već identifikovali, treba njima poslati račune.

Hvala na savetu, sada znam kako da naplatimo štetu, samo da presavijem tabak..
Nažalost , ovde u Srbiji odgovaraju samo oni koji su vaspitali svoju decu i baš zato organizator , kao i svi koji odlučuju moraju da imaju u vidu koliki je rizik i da ako već ne mogu da obuzdaju huligane, obezbede način kako da se obeštete nevini gradjani ali zaista!
Jukie Jukie 14:13 18.09.2011

Re: Normalno ali ne u Srbiji

dragannalovic
Nažalost , ovde u Srbiji odgovaraju samo oni koji su vaspitali svoju decu i baš zato organizator , kao i svi koji odlučuju moraju da imaju u vidu koliki je rizik i da ako već ne mogu da obuzdaju huligane, obezbede način kako da se obeštete nevini gradjani ali zaista!

Mogu da obuzdaju huligane nego ne žele jer su oni i njihovi roditelji potencijalni glasači (tako mi je objašnjeno na blogu o psima lutalicama). Zato se i sindikat policajaca bunio jer im prošle godine nije bilo dozvoljeno da se brane kad su ih huligani napali.
Kosmogina Kosmogina 21:11 18.09.2011

Čestitke na trudu i istrajnosti!



Vidimo se na Prajdu za dve nedelje!
Jukie Jukie 23:03 18.09.2011

Re: Čestitke na trudu i istrajnosti!

Kosmogina
Vidimo se na Prajdu za dve nedelje!

Ja ću vas gledati na studiju be kao i prošle godine.
Tj. ako nas sve ne opiči satelit kad se surva sa nebesa.
Goran Vučković Goran Vučković 21:53 18.09.2011

Ne svraćam često kod tebe imenjače,

ali morao sam da svratim u vezi ovoga. Svaka čast.

Vidi reakcije na Stormfrontu
drnzvrc drnzvrc 22:34 18.09.2011

Re: Ne svraćam često kod tebe imenjače,

Goran Vučković
ali morao sam da svratim u vezi ovoga. Svaka čast.Vidi reakcije na Stormfrontu


Eeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjjjjjj... deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeseeeeeeeeeeeeeetttttttttt hiljadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...!!!
Malo li je na ovu skupoću?
Goran Vučković Goran Vučković 22:39 18.09.2011

Re: Ne svraćam često kod tebe imenjače,


Eeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjjjjjj... deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeseeeeeeeeeeeeeetttttttttt hiljadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...!!!
Malo li je na ovu skupoću?

Onaj sa stormfronta je lobirao da daju po 100-200 dinara, ali izgleda da su tamo još veće stipse


EDIT: a evo i zabeležio sam, pre nego što obrišu.
Jukie Jukie 23:06 18.09.2011

Re: Ne svraćam često kod tebe imenjače,

Goran Vučković

Onaj sa stormfronta je lobirao da daju po 100-200 dinara, ali izgleda da su tamo još veće stipse.

Pa jadna deca nemaju pare, zato i lome izloge da ukradu patike i ostalo.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 15:44 19.09.2011

?

drzava moze a da li hoce?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana