Društvo| Kultura| Muzika| Umetnost

Bumerang lokal patriotizma

Ivan Blagojevic RSS / 19.09.2011. u 16:31

Omiljen vic Nišlija je onaj o paklu. U njemu đavo dežura pored nekoliko kotlova sa ključalim uljem i svakog ko pokuša da izroni vraća nazad u ključalo ulje. Jedino nema potrebe da dežura pored jednog kotla jer su u njemu Nišlije, a oni sami povuku one koji pokušavaju da izrone.
Kada sam 1994. godine rešio da osnujem Nišville jazz festival smatrao sam da festival treba da ima lokal patriotska obeležja. Pored prednosti niških nad beogradskim bendovima da dele stejdž sa velikim svetskim jazz legendama doneo sam odluku da glavna nagrada festivala nosi ime jednog od osnivača davno ugašenog Naissus jazz festivala. Porodica je oduševljeno prihvatila moj predlog, jadikujući kako su ga svi u gradu već zaboravili. Narednih 16 godina njegova deca su uručivala nagradu. Ja sam te iste godine upravo zbog toga dobio žestoke kritike drugih osnivača Naissus jazz kluba a i muzičara. Delovale su previše zlobno priče da sam mu dao preveliki značaj jer je, kako su tvrdili, bio „loš pijanista, pa su mu zato dali da diriguje", „policijski taster", da je „zaslužan što je predsednik udruženja Moma Simović odležao 7 godina u zatvoru zbog zajedničkog uvoza klavira", a da je „glavna delatnost Udruženja bila naplaćivanje potvrda o pravu na uvoz instrumenata lokalnim švercerima". Zgrozio sam se zbog takvih komentara i smatrao sve to glupostima, jer je očigledno imao veliku energiju čim se njegovom smrću Naissus jazz festival ugasio. Ko je kriv za sedam godina zatvora nisam upitao ni tada još aktuelnog predsednika društvenog udruženja Naissus jazz kluba gospodina Momu Simovića, kada se tih dana sa kompletnom dokumentacijom, pečatom i ovlašćenjem da isti preuzmem, pojavio u mojoj kancelariji. Objasnio sam mu da ne želim društveno udruženje građana koje je pet godina u blokadi a ni naziv Naissus jazz , već da razvijam svoj brend - Nišville koji sam zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu. Moma je bio uporan da treba da prihvatim da bar nastavljam tradiciju prethodnog niškog jazz festivala i da on, ispred udruženja, daje pismenu saglasnost za to. Prvih pet godina sam na plakatu isticao posebno redni broj Nišvilla, a posebno - ukupno broj niških jazz festivala.
Nagrađeni Billy Cobham
Nagrađeni Billy Cobham

Deca su svake godine uručivala nagradu koja nosi ime njihovog oca, slikajući se redom sa mnogim džez legendama, a ja sam se mučio da laureatima pojasnim ko je bio čovek čije ime nagrada nosi.
Prošlog leta su mi iz Trgovisnkog suda poslali odluku o stečaju društvenog udruženja Naissus jazz klub nakon 19 godina uzastopne blokade žiro računa. Rečeno mi je da uplatim 50.000 dinara ako ne želim da udruženje ode u automatski stečaj jer u tom slučaju sva imovina preduzeća, podrazumevajući i pravo na ime - prelazi u vlasništvio Republike Srbije. Rekli su da su svi osnivači odbili da spasu Udruženje i da ja to učinim ako želim. Odgovorio sam da ja nisam ni ovlašćeno lice ni jedan od osnivača i Trgovinski sud je proglasio automatski stečaj i izbrisao udruženje iz Registra.
Ja sam dao nalog mojim saradnicima da u marketinškoj kampanji uz ime Nišvilla ne koriste više redni broj već samo tekuću godinu. Nagradu smo i dalje nameravali da dodeljujemo, ali smo uz nju od 2006. godine počeli da dodeljujemo i Grand Prix „Šaban Bajramović" za doprinos fuziji džeza sa drugim pravcima. Tada su krenule primedbe porodice da je za njih poniženje što je ime njihovog oca u društvu jednog Šabana.
Nagrađeni Randy Brecker
Nagrađeni Randy Brecker
Ipak, sin i ćerka su nastavili da uručuju nagradu i slikaju se sa Billy Cobhamom, braćom Rosenberg, Donaldom Byrdom, Randy Breckerom, Benny Golsonom i drugim velikanima džeza, pa čak imali i privilegiju da u par navrata nastupe na festivalu sa svojim grupama.
A onda sam, prvom polovinom ove godine, dobio mail od tada još uvek aktuelnog ministra kulture Nebojše Bradića (koji mi je prosledio mail potpisan od strane sina) - i šokirao se. Poenta maila ministru bila je kako to da Ministarstvo podržava Nišville koji je je potpisniku dao honorar na ruke 2005. godine i nije uplatio porez na autorski honorar, što je slučaj sa svih 1.800 muzičara koji su nastupali na Nišvilu „za šta porodica ima neoborive dokaze, a to čini i dan danas". Uz to je direktor festivala njegovom ocu „oteo" festival. Prisetio sam se te 2005. godine: Sin je molio da pozovemo trio kontrabasiste Ewalda Oberleitnera , inače prijatelja njegovog pokojnog oca i ja sam pristao da on ode po njih - ali sam mu,
Nagrađeni Miles Griffit
Nagrađeni Miles Griffit
znajući njegove pijanističe ambicije, dao jedan uslov: Da mu slučajno ne padne na pamet da svira sa njima. Na dan nastupa pojavio se sam Oberleitner a sin mi je objasnio da ostali članovi benda nisu mogli da dođu, pa će, eto, on nastupiti njim. Poludeo sam zato što sam stavljen pred svršen čin i rekao da više nikada neće nastupiti na festivalu. Za Nišville 2010 sam popustio na zahteve, odnosno na njegova navaljivanja, da cela porodica nastupi i ponudio im Gate stage, ali su od toga sami odustali očekujući da nastupe na glavnom stejdžu.
Novinari su uskoro počeli da me zovu da ih sin opseda pričama o mojim zloupotrebama, da ima moćne ljude u Beogradu koji će mu registrovati udrženje pod istim imenom kao ono ugašeno. Novinarima se pohvalio i podrškom koju ima od prve političarke grada Niša, puštajući pred njima njihov svoj razgovor sa njom preko interfona mobilnog telefona.
Nagrađeni Dr Donald Byrd
Nagrađeni Dr Donald Byrd
Popričao sam sa njim i dao mu podršku da napravi festival, iako nema nikakva nasledna prava na članstvo njegovog oca u likvidiranom udruženju, ali da ne razumem zašto mu je bitno da se pljuje po Nišvillu i iznosi neoistine o poslovanju. Pitao sam ga da li on stoji iza pokušaja podizanja krivične prijave protiv mene i Nišvila prethodne dve godine.Naime, na osnovu anonimnih prijava da sam utajio porez (iako redovno imam pretplatu poreza) - i privredni kriminal, i poreska, i finansijska policija su danima uzurpirale naše dragoceno vreme. Jedini prekršaj koji su pronašli je da nisam 5 godina uplaćivao svoj radnoi staž, ali su mi dali odobrenje da to prebijem sa viškom plaćenog poreza.
Zakleo mi se da on ne stoji iza te prijave i ja sam mu poverovao.
A onda je 8. marta osvanula krivična prijava (sa potpisom njegove majke) koju čitaoci bloga mogu da vide u
Krivična prijava!!!!
Krivična prijava!!!!
prilogu. Inače, sken prijave je on sam prosledio svim medijima. Doživeo sam čast da me urednik „Kurira" pozove i pita da objasnim navode prijave. Srećom, shvatio je besmislenost prijave kao i nišku novinari. Jedan od njih je tada izneo zanimljivu teoriju - i reko da mi se sprema hapšenje, kao i da će se to dogodoti pred sam festival - uz obrazloženje da sam festival finansirao uskraćivanjem poreskih obaveza. Takođe, rečeno mi je da ta politička opcija mene ne mrzi, već su im zanimljiva sredstva koja se izdvajaju iz gradskog budžeta, a koja bi oni mnogo „pametnije" utošili. Za početak, prebacujući ih nekom novom-starom festivalu.
Verovatno bih s
New Europe
New Europe
e dugo smejao takvoj teoriji, da mi munjevito nije stigla terenska kontrola Poreske uprave, ubeđujući me sve vreme da nisu došli po prijavi, već da je reč o rutinskoj redovnoj kontroli.
Poslednjih horor-mesec dana, pred ovogodišnji Nišville voleo bih što pre da zaboravim da ne bih ugrozio svoj lokal patriotizam. Posumnjao bih, samim tim i u sve bendove koje sam promovisao u zemlji inostranstvu svih ovih godina, nikada ne uzimajući nikakvu proviziju za to. Koncentrisao sam se samo da me taj bumerang ne lupi po glavi, bar pre nego što se završi poslednji nastup na festivalu.
Sada to ionako nije bitno!!! Uostalom, pored nesumnjivog uspeha festivala, ostao je zanimljiv zapis u briselskom magazinu New Europe: Nišville - The European face of Serbia. Makar zbog toga vredelo je batrgati se u kotlu sa ključalim uljem.

Atačmenti



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 17:16 19.09.2011

Ako nisi shvatio ...

Ivane ako nisi shvatio šta se dešava, stvarno ću da posumnjam u tebe. U Beogradu postoji jedan Jazz festival na koji niko ne obraća pažnju. Kao zaostatak entuzijazma, koji je Nišem vladao kada su demokratske promene u Beogradu pripadale salonskim profesorima, Nišvil mora da nestane. On podseća da u Srbiji ima ljudi koji vole da su evrpejci a da nisu iz Beograda. Celokupna partiokratska klika niške političke scene treba i Nišvil da prinese na žrtvenik novokonponovanih evropejaca, koji su zapravo preobučeni JULOVCI.
U svakom slučaju u Srbiji niko neće moći da uspe ako nije odležao neku godinicu. Zato bez sekiracije, imaš uslove da postaneš uspešan političar, naravno ako preživiš "robiju". Srećno srpski domaćine
dali76 dali76 17:34 19.09.2011

ljudi

Kolicina sujete, egocentrizma I ostalih nizih pobuda , uspeh Nisvila cini jos vecim.
Svaka vama cast G. Blagojevicu.
P.S.
Citajuci tekst sjetih se onog vica kad bog kaze Srbinu, ispuniti cu ti jednu zelju pod uslovom da komsija dobije duplo vise od tog sto ti budes trazio…
Pa ako je tako,evo neka osljepim samo na jedno oko,rece Srbin.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:35 19.09.2011

Ili jesi ili nisi....

Ivane, jesi li ti (Nišvill) plaćao porez ili nisi?

Dokaz za plaćeni porez su uplatnice i izvodi sa računa, jako prosto i jednostavno.

Ako sam dobro razumeo vesti u medijima, reč je o sumnji na utaju u iznosu od cca 25 miliona din.

Ovo je treća krivična prijava protiv Ivana Blagojevića, ovaj put za utaju poreza od 25 miliona dinara. Prethodne dve obustavljene su na osnovu žalbe Nišvila. Ova se odnosi na period od početka 2008. do kraja 2010. On na osnovu izveštaja poreske uprave nije platio PDV i to jedne godine u iznosu od 14, a druge blizu 11 miliona dinara. Pored toga potpis i pečat koristio je za netačne poreske prijave. (izvor)
expolicajac expolicajac 17:51 19.09.2011

Re: Ili jesi ili nisi....

Ivane, jesi li ti (Nišvill) plaćao porez ili nisi?

Dokaz za plaćeni porez su uplatnice i izvodi sa računa, jako prosto i jednostavno.

Ako sam dobro razumeo vesti u medijima, reč je o sumnji na utaju u iznosu od cca 25 miliona din.

Ovo je treća krivična prijava protiv Ivana Blagojevića, ovaj put za utaju poreza od 25 miliona dinara. Prethodne dve obustavljene su na osnovu žalbe Nišvila. Ova se odnosi na period od početka 2008. do kraja 2010. On na osnovu izveštaja poreske uprave nije platio PDV i to jedne godine u iznosu od 14, a druge blizu 11 miliona dinara. Pored toga potpis i pečat koristio je za netačne poreske prijave. (izvor)

Porez se odnosi na honorare stranih izvođača. Taj porez oni plaćaju u domicilnoj državi ako prihod prijave. Ako ne prijave juri ih njihova policija. Toliko o stručnosti naših vajnih inspektora. Ovo nije lokal patriotizam nego objektivno sagledavanje činjenica. Prijavu je podneo poreski organ a ne policija, tako da i to predstavlja vrlo sumnjivu karakteristiku događanja oko same kontrole
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:09 19.09.2011

Re: Ili jesi ili nisi....

Poštovani ex, ako sam dobro razumeo vesti u medijima, reč je o PDV, a ne o porezima i doprinosima na zarade i honorare. Porez na dodatu vrednost je sasvim nešto drugo i plaća se na ostvareni promet (prihod).

Odnosno:
(Output-Input)X18% ili X8% do desetog u mesecu za prethodni mesec. Prosto.
expolicajac expolicajac 19:44 19.09.2011

Re: Ili jesi ili nisi....

(Output-Input)X18% ili X8% do desetog u mesecu za prethodni mesec. Prosto

Ma Vojo tu si apsolutno u pravu, ali kontrolor je prvo prikazao sve ulaze kao osnovicu za oporezivanje a tek nakon toga umanjivao iznos koji je islaćivan kao honorar. Tako sam bar ja čuo u javnom pogovaranju iako samu prijavu nisam imao prilike da vidim.
U svakom slučaju ako se radi o neplaćanju obračunatog poreza to može biti samo prekršaj a nikako krivica, a ako se radi o neprikazivanju odnosno falsifikovanju dokumentacije kojom se prikriva nastala obaveza onda je to za policiju i hapšenje. Tu se valjda apsolutno slažemo.
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 10:24 20.09.2011

Re: Ili jesi ili nisi....

Postovani Vojislave, 25 miliona dinara je otprilike godisnji budzet festivala. Sto se tice PDV-a - to uredno placamo, ali je problem sto nam ni jedna prtethodna kontrola (a bilo ih je svake godine) nije ukazala da treba da vodimo tzv. interne (a sustinski - besmislene) obracune u kojima za iznose placanja stranim booking agencijama treba zaduzuti sebe iznosom PDV-a, i istog momenta, kroz isti obracun - i prihodovati taj iznos. U prevodu - na taj nacin Drzava nije ostecena ni za dinar!!! Kada je rec o PIO doprinosima za strane izvodjace, a u situaciji kada nemas ugovore sa fizickim licima - pretpostavljas da niko u Srbiji nikada to nije platio!!!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:13 20.09.2011

Re: Ili jesi ili nisi....

Veštom knjigovđi takve greške neće biti teško isparaviti i sve će biti OK.

Poz. i srećno.
ladyhawk ladyhawk 18:39 19.09.2011

Samo da kazem

Nisville je mozda najlepsi dogadjaj u godini koji zadesi nislije svakog avgusta. Ja u avgustu nisam tamo, ali govorim iz ugla svoje dece, svojih sestica i njihovih drugova. Mladi koji su od rodjenja bombardovani jecama-cecama-darama i drugim "velicinama" uspela su da se otrgnu toj posasti i s uzivanjem slusaju jazz. I to kakav!
A ove godine moj sestric je imao i tu cast da bude i volonter u organizaciji. Verujem da ce te dane pamtiti dok je ziv. Paznja i postovanje s kojim se tim mladim ljudima pristupilo je nesto ocaravajuce. I tako se mlade generacije vaspitavaju. Izgleda da cete morati da platite kaznu i za nedozvoljen pedagoski rad vi u organizaciji.
Pakosnih je uvek bilo i cesto ne moze covek da kaze "bas me briga" jer bude tu mocnih ili mocnima bliskih kojima si se zamerio. Ono sto mogu da kazem je samo da vam od srca zahvaljujem na svemu sto ste do sada ucinili za nislije, posebno mladu populaciju i da vam zelim jos mnogo, mnogo dobrih festivalskih godina, s nadom da cete, uz sve spletke koje vam priredjuju, uspeti da sacuvate svoje zdravlje i radni elan.
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 11:14 20.09.2011

Re: Samo da kazem

Hvala na lepim recima,ali i zato sto ste skrenuli paznju na ono sto je Nisvillu najvaznije - a to je mlada publika, volonteri, polaznici besplatnog workshopa... kao i oni koji su tu kao "obicna" publika. Svi oni Nisville dozivljavaju kao nesto svoje.
Na fotogaleriji Nisvilla 2011 mozete, uz ostale slike pogledati i fotografije koje su nam dostavili upravo volonteri na koje smo posebno ponosni. Obratiti paznju na poslednju fotografiju (dole desno)na kojoj je tuzna volonterka na autobuskoj stanici u Nisu pred povratak u svoj grad. Indikativno je samo to sto "scenografija" kao da nesto sluti.
ladyhawk ladyhawk 13:59 20.09.2011

Re: Samo da kazem

E bas vam hvala za uputstvo za slike. Nadjoh na jednoj i svoje dete u publici.
A bas je slatka ova mala na poslednjoj slici.
Mada nisam nikakav strucnjak za sajtove, moram da pohvalim zvanicni sajt Nisvilla. Vrlo je lep i pregledan i veoma je lako snaci se tamo.
Veliki pozdrav i veliko hvala.
mikimedic mikimedic 09:26 21.09.2011

Re: Samo da kazem

samo da se prijavim - uz veliku preporuku.



jel moze link na sajt festivala? sad ne mogu da nadjem.
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 09:32 21.09.2011

Re: Samo da kazem

www.nisville.com

mikimedic mikimedic 14:41 21.09.2011

Re: Samo da kazem

hvala
blogov_kolac blogov_kolac 19:52 19.09.2011

globalno/lokalno

Ovaj tekst pre treba da ima naslov "SrBska posla", ili nesto tome slicno... umesto nepotrebnog svodjenja na neki regionalni/lokalni, skoro licni nivo. Kamo srece da su ovakve stvari kod nas moguce samo u Niš - u vecini srBskih palanki pojedinci koji svojim konkretnim idejama, entuzijazmom i energijom pokusavaju nesto zapazeno da pokrenu obicno nikada ni ne dospeju u poziciju da ih neko ovako minira, zabija noz u ledja i saplice - ali ne zato jer je okruzenje bolje nego u Niš, vec prosto zato sto su mahom vec u startu onemogucivani da stvari uopste pomaknu sa pocetka.

Uostalom, cak je i onaj pomenuti vic o djavolu, kazanu, paklu i Nislijama koji svoje vuku nazad dole zapravo samo niška obrada cuvenog vica o djavolu, kazanu, paklu i Srbima koji svoje vuku nazad dole...

Ne zelim da zvucim previse sarkasticno, ali mislim da je ovde sreca u nesreci sto na kulturnoj mapi Srbije nema toliko mnogo pozitivnih primera poput Nisvila (pogotovo juznije od BGD) da bi tek tako mogao da nestane kao neciji lokalni stranacki plen i moneta za potkusurivanje, pa pretpostavljam da bi u konkretnom slucaju iste one stranacke centrale koje su najvise zasluzne sto su im stranacke filijale na lokalu onakve kakve jesu mogle zauzdati svoje lokalce ako se previse zalete u svoje bizMis kombinacije, a pogotovo u sferi kulture gde je tradicionalno mnogo manje para, a mnogo vise uperenih reflektora u igri. Mozda zato uvazeni autor ovo oseca iskljucivo kao nekakvu lokal-nišku specificnost. Centrala se zapravo samo cini vise zdravorazumskija, a ustvari samo prepoznaje mogucu globalnu stetu po sebe, dok su lokalci (ne samo niški!) tradicionalno ovde previse zaslepljeni svojom kombinacijom pa ne mare toliko na "global" ili duge staze, a pogotovo ih ne tangira moguca steta usled gasenja jedne od retkih kulturnih oaza i desavanja juzno od Beograda. Ako je sve bas ovako kako je na ovom blogu predstavljeno (slabo poznajem prilike u Nisu, ali meni ovo zvuci uverljivo zbog nekih drugih slucajeva za koje znam da su moguci u praksi u unutrasnjosti Srbije) ovo je ipak globalan, a ne cisto lokalan problem, i sumnjam da su samo Nislije u ovome slucaju prepoznale pojedine stereotipe; i naravno, globalan je problem i indirektno, jer bi gasenjem Nisvila kulturna desavanja na celom jugu nase zemlje bila na jos boljem putu da se svedu na razne kobasiciJADe i kupusiJADe...
011-495 011-495 10:28 20.09.2011

Ne ulazeci

u to da li je ili ne placen neki porez,taksa,doprinos,mostarina, mogu samo da kazem da bi trebalo uhapsiti pisca prijave za neznanje maternjeg jezika a po komandnoj odgovornosti njenog ucitelja Srpskog, direktora skole, pa sve do ministra obrazovanja.
Kako uopste drzava moze da uzme u razmatranje prijavu u formatu "ja biti, ubiti"??
Po temi, mala zemlja, sitne duse, jeb'o car vajdu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana