Gost autor| Ljudska prava

OTVARAJTE ORMARE...STIŽE JESEN

mikele9 RSS / 19.09.2011. u 22:08

image.jpg?imageId=162&thumb=1&lastModified=1287653446000

Tekst napisala fantomatsicna 

Dva puta godišnje kad prelazimo iz toplih u hladna godišnja doba i obrnuto, ja evo vodim borbu i akciju za SVRATIŠTE. Sigurna sam daje ono dobro poznato velikom broju redovnih posetilaca Bloga, jer se o njemu redovno i često piše.

Sam naslov već tačno govori šta vam je činiti..

SVRATIŠTE  je sklonište za decu od 4 do14 godina. Decu koja žive i rade na ulici.

U poslednjoj akciji uspeli smo da sakupimo dosta zimske garderobe ,čarapa i donjeg veša (ovo mora biti novo, garderoba može biti i nošena ali mora biti očuvana i čista, potrebna je i odgovarajuća obuća). Jedan dobar trgovac (da, da, ima još takvih) iz Zemuna je poklonio farbu kojom su dobrovoljci okrečili prostorije SVRATIŠTA. Bilo je tu i malih radosti poput slatkiša.

Za one koji su voljni da raspremaju ormane i pomognu,

Adresa SVRATIŠTA je:

Krfska 7a, opština Zvezdara.

Beli montažni objekat sa crvenom ogradom iza zgrade Centra za socijalni rad odeljenja Zvezdara. Radno vreme je 24/7, svaki radni dan, vikendom i praznicima.

http://www.svratiste.info/krfska.jpg mapa

Postoji još jedna njihova lokacija, u Novom Beogradu, ali to SVRATIŠTE nažalost može da primi samo 8 mališana. Kada dođe deveto dete, prvo koje je stiglo mora opet na ulicu!

Adresa ovog SVRATIŠTA je:

Narodnih Heroja 63,

Novi Beograd

radno vreme je od 08 do 18 h.

Deca koja žive i rade na ulici računaju na vas. A bogami i ja.

http://static.vesti.rs/downloads/Deci-iz-Svratista-potrebna-odeca-i-obuca.jpg



http://b92.net/news/pics/2011/06/20730505184dfb08d9a8e04052376119_extreme.jpg.%20P.S. Koordinator Centra za Mlade me je obavestio da se radi na tome da brigu oko SVRATIŠTA preuzme grad Beograd...što bi bila skoro pa idealna situacija...ali takodje svi znamo kako se to i koliko brzo rešava...

Dok se to ne desi, molim vas da se prema svojim mogućnostima uključite u akciju pomoći Deci koja žive i rade na ulici, da pomognete SVRATIŠTU!


Pozdravljam vas u nadi da ćete se odazvati,

Dubravka



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 22:11 19.09.2011

1.


P.S. A na koji nacin ti, f., ucestvujes u ovome?
Dr M Dr M 22:19 19.09.2011

***


Znači, sutra rezervisan dan, blog i preslišavanje ormana.

I`m in
abrasax abrasax 22:33 19.09.2011

Re: ***


Pozdravljam inicijativu!
mikele9 mikele9 23:04 19.09.2011

Re: ***

Znači, sutra rezervisan dan, blog i preslišavanje ormana.

I`m in

Dragi i dobri moj prijatelju, nisam ni sumnjao
mikele9 mikele9 23:16 19.09.2011

Re: ***

Pozdravljam inicijativu!

Evo teksta koji pronađoh na mreži a u vezi je sa Svratištem:

Da li je Svratište potrebno Beogradu?
petak, 08 jul 2011 19:49
U petak, 8. jula u Skupštini grada je održan okrugli sto na temu pružanja sistemske podrške Svratištu za decu uključenu u život i/ili rad na ulici. Na inicijativu sva tri svratišta u zemlji u maju mesecu je započeta kampanja zagovaranja sa ciljem da se obezbede uslovi pružanja održive finansijske podrške usluzi Svratišta naredne godine, što novi Zakon o socijalnoj zaštiti u članu 40 omogućava.

Na samom početku okruglog stola svi prisutni su upoznati sa rezultatima rada Svratišta, kao i sa izazovima sa kojima se Centar za integraciju mladih susreće u naporima da obezbedi kvalitetnu zaštitu dece. Nakon toga, učesnici su upoznati i sa odlukom Skupštine grada o usvojenom izveštaju Radne grupe za bezbednost kojim se potvrđuje potreba da grad Beograd finansijski obezbedi podršku Svratištu. Predstavljena je i inicijativa odborničke grupe Liberalno Demokratske Partije o neophodnosti obezbeđivanja sistemske podrške ovoj usluzi koja i predata Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

Istaknuto je da je udruženje Centar za integraciju mladih u prethodnih 6 godina kvalitetno i odgovorno realizovalo zaštitu za preko 600 dece uključene u život i/ili rad na ulici, iako je to odgovornost države prema domaćim i međunarodnim dokumentima. U nastavku je objašnjeno da izvesnost podrške ovoj posebno ugrženoj grupi dece ne sme zavisiti od pojedinaca ili pojedinačnih organizacija koje relizuju programe podrške, već je neophodna kontinuirana podrška lokalne samouprave. Pozitivni napretci u neposrednom radu sa decom u Svratištu naglašeni su pre svega u oblasti njihovog uključivanja u obrazovni sistem i umanjenju stope delinkventnih oblika ponašanja.

Kao zaključak je istaknuta neophodnost međuresorne saradnje svih činilaca društva, a posebno da je potrebno da se sektor socijalne zaštite na ozbiljniji način uključi u rešavanje ovog problema. Okruglom stolu su se odazvali svi osim predstavnika Sekretarijata za socijalnu zaštitu, kojima je poziv bio upućen i pisanim i usmenim putem.

Da bi se Svratište uvrstilo u sistem socijalne zaštite na gradskom nivou potrebno je da se proširi Odluku o socijalnoj zaštiti Grada Beograda a onda i da se putem javnog poziva za naručivnje usluge svratišta odabere najkvalitetniji pružalac usluge u odnosu na prethodno utvrđene kriterijume i standarde.

Učesnici okruglog stola: Nataša Milošević, članica gradskog veća za dečju i socijalnu zaštitu; Aleksandra Krstić, Sekretarijat za dečju zaštitu; Tamara Lukšić-Orlandić, zamenica Zaštitnika građana zadužena za oblast prava deteta; Milan Stanić, načelnik gradskog SUPa, odeljenja za javni red i mir; Marina Glišović, rukovodilac Centra za socijalni rad odelenja Zvezdara, Zorica Pavlović, odbornica LDP, Pavle Demel predstavnik Omladine Jazasa kao i predstavnici sva tri svratišta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

(Centar za integraciju mladih)

abrasax abrasax 23:24 19.09.2011

Re: ***


Postoji još jedna njihova lokacija, u Novom Beogradu, ali to SVRATIŠTE nažalost može da primi samo 8 mališana. Kada dođe deveto dete, prvo koje je stiglo mora opet na ulicu!

Mikele, zapela sam kod ovog silom prilika puštanja na ulicu
mikele9 mikele9 00:26 20.09.2011

Re: ***

Mikele, zapela sam kod ovog silom prilika puštanja na ulicu

I meni je to strašno! Nadam se da će se autorica javiti ili će nam neko ko je u tome objasniti o čemu se radi
abrasax abrasax 01:16 20.09.2011

Re: ***

mikele9
Mikele, zapela sam kod ovog silom prilika puštanja na ulicu

I meni je to strašno! Nadam se da će se autorica javiti ili će nam neko ko je u tome objasniti o čemu se radi


Sudeći po tome kako se živi danas, treba im spakovati i neko "jače" odelo da im posluži na ulicama.
fantomatsicna fantomatsicna 01:35 20.09.2011

Re: ***

abrasax
Postoji još jedna njihova lokacija, u Novom Beogradu, ali to SVRATIŠTE nažalost može da primi samo 8 mališana. Kada dođe deveto dete, prvo koje je stiglo mora opet na ulicu!Mikele, zapela sam kod ovog silom prilika puštanja na ulicu


Tacno tako kako pise: Mesta ima samo za 8 dece..znaci kad deveto dodje ..ko je dosao prvi mora opet da izadje.Prostorija je vrlo mala...da bas je strasno..
Freedom of Information Freedom of Information 05:05 20.09.2011

Re: ***

abrasax
Pozdravljam inicijativu!

I ja.
Jukie Jukie 07:35 20.09.2011

Re: ***

mikele9
Mikele, zapela sam kod ovog silom prilika puštanja na ulicu I meni je to strašno! Nadam se da će se autorica javiti ili će nam neko ko je u tome objasniti o čemu se radi

Pa vrlo je jasno.
Kao kad na igralištu imaš nekoliko ljuljaški sa decom na njima i dođu nova deca da se ljuljaju, onda prvi mora da siđe onaj koji je prvi došao, jer se već dosta ljuljao, a ovaj na drugoj ljuljašci je možda došao pre dva minuta i glupo je da on silazi. Samo što ovde umesto ljuljaške imaš sedenje u sobi.
angie01 angie01 07:55 20.09.2011

Znate ste!

SVRATIŠTE je sklonište za decu od 4 do14 godina. Decu koja žive i rade na ulici.



SVRATIŠTE je sklonište za decu od 4 do14 godina. Decu koja žive i rade na ulici.

da covek poludi!

kako moze dete od 4,5,6,7,8,...da zivi i radi na ulici?

I da to negde zvanicno pise?

gde je tu bazicna briga drustva da se ona adekvatno zbrinu?

Imam problem sa svratistem!

sta to znaci-da urozena deca svrate-kada je hladno, vlazno, noc,sta god-gde ona posle treba da idu?

Pa to se kosi sa bilo kakvom humanoscu i brigom!

svratis u kafanu, kod prijatelja, na kaficu,...pa ne moze promrzlo i gladno dete da svrati-sta , malo se ogreje i dobije odecu-ko u Burundiju,...sa sve psima na ulici!

Godinama nosim odecu, igracke, razne potrepstine, kao i moji prijatelji u Zvecansku ili u neka okolna mesta, gde ima dosta siromasnih porodica i sem to kada direktno nesto das, sve ostalo se svodi, (kao i u crvenom krstu), da zaposleni prvo uzmu ono sto im se svidja!

Ne mogu da verujem da ne moze da se organizuje trajnai konkretnija briga o deci,...dusa me boli,...!

ps- ovaj komentar nije kritika ovog teksta i poziva na akciju-veoma podrzavam i ukljucujem se-blogeri bi i ovaj problem resili adekvatnije, nego oni koji su nadlezni!
mikele9 mikele9 08:59 20.09.2011

Re: Znate ste!

Decu koja žive i rade na ulici.

Koliko bezdušnosti i to neskrivene u ovoj formulaciji! Kad vidim svakodnevna iživljavanja od političara do estrade i inih, dođe mi da povraćam a svi se kunu u srpski narod. Pa valjda su i ta dečica deo srpskog naroda
angie01 angie01 09:09 20.09.2011

Re: Znate ste!

Koliko bezdušnosti i to neskrivene u ovoj formulaciji!


pa totika'em- kao najnormalnije!

halo bre!
mikele9 mikele9 09:26 20.09.2011

Re: Znate ste!

halo bre!

Džaba draga moja Angie, gluv telefon
nikolic777 nikolic777 09:38 20.09.2011

Re: ***

I ja.



i ja!

bravo Fantomatsicna
mikele9 mikele9 09:54 20.09.2011

Re: ***

i ja!

bravo Fantomatsicna

Svaka čast i čest Fantomatsicnoj, Bebi, Mlekcu, Dr-u, Angie, tebi... i mnogim drugim dobrim ljudima koji imaju dušu ali gde je tu država, društvo? Po vazdan laparaju i održavaju sastanke sa sve dnevnicama a u praksi
angie01 angie01 10:03 20.09.2011

Re: ***

Po vazdan laparaju


i jos svasta nesto!

je l svratiste ngo?

je l ima ovde ngo, koje u svojim projektima imaju brigu o deci?


%&^%^^^^****&#immajku,....pa koliko je potroseno para na bombardovanje Libije, tamo kolateralno pobijen neki civilni svet-humano, naravno-pa za te pare bi se nahranila i od sigurne smrti spasla onolika deca u Africi sto umiru svaki dan od gladi!
fantomatsicna fantomatsicna 11:47 20.09.2011

Re: Znate ste!

kako moze dete od 4,5,6,7,8,...da zivi i radi na ulici?

angie ovo je i mene kao majku podstaklo kad sam prvi put cula za Svratiste, da se ukljucim onoliko koliko mogu..nezamislivo mi je..
mlekac mlekac 13:48 20.09.2011

Re: ***

mikele9
i ja!

bravo Fantomatsicna

Svaka čast i čest Fantomatsicnoj, Bebi, Mlekcu, Dr-u, Angie, tebi... i mnogim drugim dobrim ljudima koji imaju dušu ali gde je tu država, društvo? Po vazdan laparaju i održavaju sastanke sa sve dnevnicama a u praksi


Hvala za kompliment, mikele, ali meni je "kruzenje odece u prirodi", kako to zove jedna moja poznanica, potpuno normalna stvar.

Princeza vec ima "stalne izvore" u obliku V.D. Prestolonaslednikovice i kumice, kao i jednu godinu dana stariju drugaricu koju "u stopu" prati sa rastom.

No, muka nastaje kad ona preraste svoje stvari. Poneka majica jos i moze da zavrsi kod Bibercheta ako je dovoljno "unisex", al' ponekad mi je stvarno muka da nadjem devojcicu kojoj bi pasovale njene stvari.

Ovako bar znam da ce otici nekome ko ce ih nositi i kome trebaju.

Evo, danas smo otkrili da su joj bar dve jakne, dusu dale za ovo vreme, omalile.

Gleda tuzno onu jednu koju je bas volela i kaze "Ali, mama, pa obukla sam je samo tri puta!"

Pubertet...
mikele9 mikele9 14:58 20.09.2011

Re: ***

Hvala za kompliment, mikele, ali meni je "kruzenje odece u prirodi", kako to zove jedna moja poznanica, potpuno normalna stvar.

Princeza vec ima "stalne izvore" u obliku V.D. Prestolonaslednikovice i kumice, kao i jednu godinu dana stariju drugaricu koju "u stopu" prati sa rastom.

No, muka nastaje kad ona preraste svoje stvari. Poneka majica jos i moze da zavrsi kod Bibercheta ako je dovoljno "unisex", al' ponekad mi je stvarno muka da nadjem devojcicu kojoj bi pasovale njene stvari.

Ovako bar znam da ce otici nekome ko ce ih nositi i kome trebaju.

Evo, danas smo otkrili da su joj bar dve jakne, dusu dale za ovo vreme, omalile.

Gleda tuzno onu jednu koju je bas volela i kaze "Ali, mama, pa obukla sam je samo tri puta!"

Pubertet...

Još nosim stvari, pantalone, košulje, majce... koje su mi dali kumić i neki prijatelji. Š'a fali
mlekac mlekac 00:11 21.09.2011

Re: ***

mikele9

Još nosim stvari, pantalone, košulje, majce... koje su mi dali kumić i neki prijatelji. Š'a fali


Patotkazem - kruzenje odece u prirodi je sasvim prirodan proces!

JJ Beba JJ Beba 22:32 19.09.2011

....

ja odnela 5 kesa prošle nedelje u autonomni ženski centar a sledeće nedelje, čim ishoblujem parket, spremam se za Svratište.

mada mislim da je garderoba veoma potrebna i ženskim zatvorima.
to mi je sledeći cilj.

samo hrabro, očistite ormare, oslobodite energiju, koja vezana u stvarima čuči oko vas. neka prostruji
:)

mikele9 mikele9 23:01 19.09.2011

Re: ....

ja odnela 5 kesa prošle nedelje u autonomni ženski centar a sledeće nedelje, čim ishoblujem parket, spremam se za Svratište.

mada mislim da je garderoba veoma potrebna i ženskim zatvorima.
to mi je sledeći cilj.

samo hrabro, očistite ormare, oslobodite energiju, koja vezana u stvarima čuči oko vas. neka prostruji

Bebo ljudino, drago mi je što te poznajem
P.S. Nadam se da će se javiti i autorica iako je na Novom Zelandu
JJ Beba JJ Beba 23:43 19.09.2011

Re: ....


Bebo ljudino, drago mi je što te poznajem

idi bre mikele, ne preteruj
mikele9 mikele9 00:24 20.09.2011

Re: ....

idi bre mikele, ne preteruj

Ono što mislim to i kažem i retko preterujem
fantomatsicna fantomatsicna 02:28 20.09.2011

Re: ....

JJ Beba
ja odnela 5 kesa prošle nedelje u autonomni ženski centar a sledeće nedelje, čim ishoblujem parket, spremam se za Svratište.mada mislim da je garderoba veoma potrebna i ženskim zatvorima. to mi je sledeći cilj.samo hrabro, očistite ormare, oslobodite energiju, koja vezana u stvarima čuči oko vas. neka prostruji:)

Kako je lepo citati ovakve poruke..nekad nije potrebno mnogo da se da a da se postigne mnogo.Bravo
JJ Beba JJ Beba 12:12 20.09.2011

Re: ....

fantomatsicna
JJ Beba
ja odnela 5 kesa prošle nedelje u autonomni ženski centar a sledeće nedelje, čim ishoblujem parket, spremam se za Svratište.mada mislim da je garderoba veoma potrebna i ženskim zatvorima. to mi je sledeći cilj.samo hrabro, očistite ormare, oslobodite energiju, koja vezana u stvarima čuči oko vas. neka prostruji:)

Kako je lepo citati ovakve poruke..nekad nije potrebno mnogo da se da a da se postigne mnogo.Bravo

ja sam prošlog proleća i jeseni odnela deci sa ulice garderobu i potresla se samo tako.
mnogo su slatki.

ali kažem treba da organizujemo akciju za priupljanje odeće za žene po zatvorima. Gledala sam neku emisiju i videla da na sebi imaju apsolutno neke krpe. ja prošle godine bila zvala Crvnei krst da dam stvari od pokojne sestre za zatvor a oni meni donesite pa ćemo videti...mislim hoću da direktno odnesem stvari u zatvoru a ne da stavri završe nege bačene
NNN NNN 14:08 23.09.2011

Re: ....

ja sam prošlog proleća i jeseni odnela deci sa ulice garderobu i potresla se samo tako.
mnogo su slatki.
Prošlog leta jedna devojčica prosi,
i neki momak (od koga je tražila pare) joj kaže
- Pa ti si bolje obučena od mene, odakle ti takve stvari?
- Iz Svratišta!

Hvala Bebo
fantomatsicna fantomatsicna 01:26 20.09.2011

Kao prvo

maca22
P.S. A na koji nacin ti, f., ucestvujes u ovome?

Ja ucestvujem cele godine..sav doprinos sa cika Googleovog Adsence ide Svratistu(na mom dzolistic blogu): koordiniram podizanje i odnosenje paketa ljudi koji iz Zapadne Evrope to utovare u nekih od nekih autobusa koji idu za Beograd..u stalnoj sam vezi sa jednom divnom osobom koja se zove Marko Sijan..a koji je koordinator Centra za mlade i koji nazalost napusta tu funkciju krajem godine i ucestvujem tako sto se brinem da ne zaboravite da su sve ovo i nasa deca.
fantomatsicna fantomatsicna 01:29 20.09.2011

I naravno

Da se zahvalim Mikele sto mi je ustupio prostor
mlekac mlekac 05:45 20.09.2011

Dobro te rece

Za ovo u Narodnih heroja - to mi je komsiluk!

E, taman! Naredni vikend moram da pretresem Bibercetov orman, da se ubedimo sta smo prerasli... A i Princeza ce, sigurna sam, opet u inspekciju svog.

Sad si me oslobodila muke - a KOME odneti. Lepo, klince za ruku, pa kratka setnja do komsiluka - taman da vidimo sta se dogadja i kako jos moze da se pomogne.

Hvala za info.
fantomatsicna fantomatsicna 06:41 20.09.2011

Re: Dobro te rece

bravo za mlekac
mrale54 mrale54 10:15 20.09.2011

Treba mi mala pomoć

Pošaljite mi na PP neko prezime i ime ko bi mogao da ode do Karađorđeve 82 ( FP Travel) da pokupi stvari koje bih poslao za 15 do 20 dana odavde iz Grčke!
PS Ne mogu pre zbog posla!
fantomatsicna fantomatsicna 11:07 20.09.2011

Re: Treba mi mala pomoć

mrale54
Pošaljite mi na PP neko prezime i ime ko bi mogao da ode do Karađorđeve 82 ( FP Travel) da pokupi stvari koje bih poslao za 15 do 20 dana odavde iz Grčke!PS Ne mogu pre zbog posla!

Posl;ato i unapred hvala
zoja444 zoja444 11:00 20.09.2011

predlog

moj predlog je sledeci:

neka drzava (grad) ustupi neki od slobodnih prostora (ima ih na sve strane) i nek se pobrine za plate zaposlenih a onda da se organizuje neka dobrotvorna aukcija gde bi firme, bogati pojedinci i sl. ucestvovali sa po par stotina do nekoliko hiljada evrica - skupilo bi se novca da se ti prostori adaptiraju i opreme.
ja nemam nista protiv ni da bude preko nekih uplatnica koje idu uz racune ili da se objavi neki broj na koji se mogu vrsiti uplate.
ukljuciti volontere da bi rad prihvatilista bio danonocan.

mislim da neku slicnu akciju zasluzuje i Dom za prihvat odraslih i starih lica. i oni su vrlo ugrozena kategorija.

e, sad, kako to realizovati... pojma nemam.
arianna arianna 12:04 20.09.2011

Re: predlog

mislim da neku slicnu akciju zasluzuje i Dom za prihvat odraslih i starih lica. i oni su vrlo ugrozena kategorija.

e, sad, kako to realizovati... pojma nemam.


slažem se! a realizovati je lako, ukoliko postoji dobra volja.
npr. carinski zaplenjenu robu i oduzetu imovinu, stečenu na nelegalan način, dati na korišćenje ustanovama socijalne zaštite

gde se izgubilo dobročinstvo?

pozdrav i preporuka za blog i akciju
kaolavanda kaolavanda 19:23 20.09.2011

Re: predlog

mislim da neku slicnu akciju zasluzuje i Dom za prihvat odraslih i starih lica. i oni su vrlo ugrozena kategorija.


O, itekako! Tuga



Biljana 77 Biljana 77 13:00 20.09.2011

Savršeno jasna

i beskrajno tužna slika Svratišta.
mlekac mlekac 13:41 20.09.2011

Re: Savršeno jasna

Biljana 77
i beskrajno tužna slika Svratišta.


Ono sto mene uzasava u celoj prici je sto se bojim da se za ove tri godine slika ni malo nije poboljsala.

Bojim se da je te dece sada jos vise...

Svaka cast ljudima iz Svratista!
mariopan mariopan 14:35 20.09.2011

Re: Savršeno jasna

Baš lepo da nas podsetite.

Svaka čast svim ljudima dobre volje, i onima koji rade sa tom decom i blogerima koji se redovno odazovu pozivu za solidarnost

Obično uplatim neku sumu (koliko mogu) na račun svratišta jer nemam male odeće (hvala na podsećanju) .. a onu za odrasle podelim ovde u okolini gde isto ima jako ugroženih, mlađih ali i starih lica, svejedno je kome se pomaže samo neka se ne zaboravi i na njih.

Dobar predlog je dala i zoja444, zato što može da reši problem prostora i smeštaja na najjednostavniji način. Može to da bude i privremeno korišćenje nekog objekta. Znam da grad ima gomile stanova koji godinama stoje prazni i za njih se plaća i grejanje i komunalije (plaća gradska skupština) i zašto ne bi poslužili nečemu korisnom umesto da stoje prazni?

TREBA pogledati spisak stanova, kuća, prostora, kojima raspolaže grad Beograd i proveriti koji su slobodni.ONDA u akciju da ih pritisnemo da nađu još neki prostor za decu?

Ne mogu da verujem da neko kaže detetu "e, sad ti idi napolje na "minus ne zna se" jer si došao prvi"...znam da tako mora, ako ima mesta samo za osmoro dece, ali onom ko to mora da kaže nekom gladnom i smrznutom detetu, ne bih bila u koži jer to je trauma i za onoga ko to mora da radi. Zima je najkritičniji period u životu te dece.

Brigu o svratištu i ugroženoj deci ( finansijski) mora da preuzme grad i država jer samo ako se sistemski reši to će biti nešto trajno i sigurno...ovako sve zavisi od dobre volje i već tankog novčanika dobrovoljnih donatora. A to znači nesigrnost i za decu i za one koji brinu o njima. To mora da se reši na bolji i sigurniji način - a to je redovno finansiranje iz budžeta grada ili države.

Podrška se podrazumeva.
49 41 49 41 18:28 20.09.2011

Umesto preporuke



Bebce Kivija
fantomatsicna fantomatsicna 20:28 20.09.2011

Re: Umesto preporuke

49 41
Bebce Kivija

Albino?
fantomatsicna fantomatsicna 20:27 20.09.2011

Gde li su?

Kukusigameni i uros-vozdovac oni uvek imaju dobre ideje za akcije

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana