Umetnost

5 lakih komada

Milica Tomić RSS / 09.01.2008. u 04:16

U ovom postu imam nameru da vam predstavim umetničke radove koje sam na poziv časopisa SPIKE (THE INTERNATIONAL ARTMAGAZINE FROM VIENNA ) izabrala da prikažem u jesenjem broju za 2007 god. u uvodnoj rubrici “Artist’s Favourites”. Koncept ove rubrike je da pozvani umetnik odabere i predstavi pet mladih umetnika i ukratko obrazložii svoj izbor.

 

 

Ovaj izbor umetnika, govori svakako i o mom opredeljenju u umetnosti. Nakon prvog posta koji sam objavila na ovom blogu, pogotovo nakon komentara koji su potom usledili, želim da potvrdim svoj KRUTI stav: da svaki umetnički rad, hteo to umetnik ili ne, reflektuje kontekst države, društva, politike i ideologije u kojoj je nastao. Tim povodom želela sam da vas upoznam sa nekoliko radova koji u svoj sadržaj i formu uračunavaju ove odnose i zapravo jesu konkretna analiza konkretnih uslova u kojima su nastali. Takodje, moja namera je da pokušam da na ovom blogu otvorim javnu diskusiju o savremenoj umetnosti, koja kod nas i nije tako uobičajena, pre bih rekla da je savremena umetnost obavijena mukom i tišinom.

Ovi mladi umetnici su svi, osim Alberta Hete, učestvovali u edukativnim projekatima koje sam vodila u različitim delovima sveta. To su umetnici čija umetnička praksa, produkcija i strategija izlaganja, uključuje njihov odnos prema državi, društvu, kao i kritički odnos prema trenutnim umetničkim trendovima, sistemu i tržistu umetnosti.

Minna Henriksson je umetnica koja živi u Helsinkiju i Istanbulu. Ona istražuje “ne-evropske” društvene i umetničke sisteme stvarajući mape umetničke scene Istanbula, Zagreba, itd. Na osnovu neformalnih razgovora sa protagonistima umetničke scene: umetnicima, kritičarima, kustosima, predstavnicima institucija - dakle na osnovu “rekla-kazala”, ogovaranja, pohvala i preporuka umetnica formira mrežu odnosa umetničke scene u obliku crteža. Na toj mapi-crtežu ona, na osnovu svog istraživanja, odredjuje pozicije aktera umetničke scene, dopisujuci po nekoliko rečenica o svakom od njih, pokazujući veze i način (ne)komunikacije medju njima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umetnica uspeva da dokumentuje ono što se javno nikad ne iskazuje, a zapravo jeste realnost odnosa svake scene.
Minna Henriksson trenutno realizuje serije crteža, čiji je cilj da na osnovu istraživanja vizualizuje geo-ekonomosko-politički fokus selekcije umetnika koji su se pojavili na Istanbulskom bijenalu. Od samog početka ovog bijenala, pa do danas. Mina kaže: “Ja ispitujem da li umetnici koji dolaze iz zemalja koje im obezbedjuju strukturnu podršku drzavnih donacija za izvoz savremene umetnosti imaju privilegovanu poziciju u odnosu na umetnike koji nemaju ovakvu podršku - i kako ova činjenica utiče na selekciju umetnika za bijenale”.

Darinka Pop-Mitić je umetnica koja živi u Beogradu. Ovde je reč o njena dva rada koja se bave našom bližom istorijom.
“Nebo iznad Ovčara” (2004) je serija akvarela i pastela - pejzaža. Ovi pejzaži su zapravo mesta na kojima su se tokom devedesetih dogodili ratni zločini, koje umetnica slika danas, kada u samom pejzazu ne više postoji ništa što bi nas podsetilo na ove istorijske dogadjaje.
“Solidarnost Jugoslovenskih naroda sa sa narodima Latinske Amerike” (2005) je rekonstrukcija murala iz 1977. godine.

 umtničke brigada i D. Pop-Mitic
umtničke brigada i D. Pop-Mitic

1977. godine, mladi umetnici, pripadnici umetničke brigade “Salvador Aljende” iz Južne Amerike su zajedno sa svojim kolegama iz Jugoslavije naslikali mural na zidu bašte SKC-a “Solidarnost Jugoslovenskih naroda sa narodima Latinske Amerike”. Tim kolektivnim umetničkim činom ovaj mural je pridodat nizu murala koje je ova umetnička brigada realizovala po svetu. Darinka Pop-Mitić je delimično rekonstruisla ovaj mural, na osnovu arhivskih fotografija, i kontura murala koji je u trenutku rekonstrukcije gotovo izbledeo, jednako kao i sećanje na istoriju nesvrstanih i ulogu SFRJ u ovom internacionalnom emancipatorskom pokretu. Rekonstrukcijom zidne slike rekonstruisan je i kontakt sa brigadom “Salvador Aljende“ čiji su pojedini članovi još uvek aktivni i radi murale u Latinskoj Americi, kao deo umetničke brigade „Ramona Para“.
Mogućnosti, okolnosti, ali i sudbina obe akcije su u potpunoj suprotnosti. Dok je akcija iz 1977. godine obuhvatila veliki broj ljudi, institucija, kao i medjudržavne odnose, nova akcija obuhvatila je mali krug dobrovoljaca i donatora koji su iz umetničke solidarnosti pristali da participiraju u obnavljanju zida.
Umetnica planira da obnovi sve zidne slike koje je umetnička brigada „Salvador Aljende“ izvela tokom svog boravka u Beogradu.
Collective Muralista Brigades Ramona Parra.
http://www.colectivobrp.cl


Axel Strashnoy, koji je rodjen u Argentini, a trenutno živi u Helsinkiju i Parizu, ima ambiciju da uspostavi kontinuitet sa umetničkim praksama šezdesetih i sedamdesetih.
“Kamera” je njegov rad iz 2007. Umetnik je zamračio galerijski prostor, rastavio delove super 8 kamere, ostavio slobodon prostor za okular na sredini izloga galerije i na taj način je unutrašnjost galerijskog prostora pretvorio u džinovsku kameru. Dakle, transformisao je galeriju u filmsku kameru koja snima ulicu ispred galerije. Posetioci su ulazeći u galeriju, osvetljavali unutrasnjost “kamere”, i nekad u mraku rušili delove mehanizma, zapravo uticali na sam mehanizam kamere i snimanja, ostavljajuci trag na finalnom proizvodu - filmu.

Produkcija, distribucija i prikazivanje rada su istovremeni i deo su istog prostora. Posmatrač postaje istovremeno deo produkcije i deo sadržaja rada. Ovaj rad s jedne strane briše granicu izmedju posmatrača i autora, spolašnjosti i unutrašnjosti, a takodje dovodi u pitanje koncept galerije kao “white cube”.


Milos Čvorović živi u Beogradu. Njegov rad “Bulevar AVNOJ-a” ispituje posledice tautoloske konceptualne umetnosti 70ih. Odnosi se na istoriju vizuelne umetnosti, arhitekture i urbanizma, ali iskljucivo u lokalnom kontekstu.
Umetnik je za vreme “rata plakata” povodom preimenovanja ulice “Bulevar AVNOJ-a” sa grupom istomišljenika oblepio deo istoimene ulice plakatima:

Aktom ponavljanja imena novobeogradske ulice “Bulevar AVNOJ-a” umetnik postavlja pitanje imenovanja u jednoj konkretnoj situaciji, u Srbiji, na sceni konkretnog sukoba razlicitih političkih opcija u Beogradu, sukobu oko imena ulica. U tadašnjem sporu oko preimenovanja ulica je zaboravljeno, iskljuceno samo jedno ime, ime: “Bulevar AVNOJa”
Umetnik kaže: “Tako Grupa “Bulevar Avnoja” preuzima iskljuceno ime, da bi ga vratila u polje reprezentacije i njegovim povratkom postavila pitanje imenovanja, preciznije, subjekta imenovanja. Mi pitamo: Šta je imenovanje i ko odlucuje o imenovanju? Da li je imenovanje u domenu vlasti i gde su granice moći imenovanja? “
Rad se izmedju ostalog bavi pitanjem brisanja i revizije istorije, vezane za drugi svetski rat i antifašističku borbu.Takodje pokreće pitanje: da li postoji proces odlucivanja o imenu ulice, nesto kao referendum, ili se to dogadja izvan volje gradjana, koji u najmanju ruku žive u ovoj ulici. Stanovnici ove ulice su se tada za vreme akcije prikljucili, jer su u ovoj akciji prepoznali mogucnost da učestvuju u procesu odlucivanja o imenu ulice, koji im je bio oduzet (referendum).

 

Albert Heta je umetnik koji živi u Prištini. Njegov rad i dugogodišnja praksa zahtevaju obimniju analizu, medjutim ja bih vam sada predstavila samo jedan njegov rad.


“Ambasada Republike Kosovo na Cetinju” je 2004 godine bio izložen na Cetinjskom bijenalu, gde je umetnik postavio grb i zastavu Republike Kosovo (koje je sam dizajnirao) na zgradu nekadašnjeg Konzulata Srbije. Ova umetnička instalacija je nekoliko dana po otvaranju demolirana, da bi potom na zahtev osnivača i direktora Bijenala rad bio povučen. Paralelno, u medijima, ovaj rad je napadan iz pozicije kultur-rasističkih optužbi na račun umetnika, koje su holofrazirale ratnu propagandu iz 1998-99. godine.
Umetnik Albert Heta ne vidi ovaj rad samo kao instalaciju koja je akt aproprijacije simbola države, već pre svega način na koji su se kustosi, mediji, političari odnosili prema ovom radu, kao i diskusije koje je proizveo. Drugim rečima, za njega je sam umetnički rad pre svega pokretanje mehanizma diskursa, emocija i diskusija koje je rasplamsao.

 

 

Govoreći o ovom radu, pre svega otvaram pitanje koje se bavi analizom složenog mehanizma odnosa umetnika i države. Ovaj rad postavlja krucijalno pitanje: Da li je moguća umetnost i identitet umetnika bez države?

Atačmenti



Komentari (267)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dejan Stanković Dejan Stanković 04:36 09.01.2008

cheap and vulgar

na zgradu nekadašnjeg Konzulata Srbije.

Ko je vlasnik tog konzulata? Da li je dobio odobrenje vlasnika ili je uznemiravao tuđ posed? to su značajna pitanja u kapitalizmu u kome po izboru živimo.

Zar umetnici , maštoviti kakvi treba da budu, ne mogu na neki drugi način da iskažu svoju darovitost osim putem političkih ekscesa? Nem li drugog, dostojanstvenijeg načina da i njih neko primeti? NIje li to potcenjivanje publike?
Umetnik (!?!) Albert Heta ne vidi ovaj rad samo kao instalaciju koja je akt aproprijacije simbola države, već pre svega način na koji su se kustosi, mediji, političari odnosili prema ovom radu, kao i diskusije koje je proizveo. Drugim rečima, za njega je sam umetnički rad pre svega pokretanje mehanizma diskursa, emocija i diskusija koje je rasplamsao.

Sorry to say, that's cheap and vulgar. That's kitsch. (moje skromno mnjenje)

ako bi da bude angažovan, zašto se ne pozabavi mnogo važnijim pitanjima za svoje društvo. trgovinom heroinom i ženama? ili poštovanjem ljudskih prava, sloboda i bezbednosti građana svoje republike?

svako dobro

dejan stankovic
Milica Tomić Milica Tomić 05:36 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Ko je vlasnik tog konzulata? Da li je dobio odobrenje vlasnika ili je uznemiravao tuđ posed? to su značajna pitanja u kapitalizmu u kome po izboru živimo.


Predpostavljam da je danas vlasnik bivšeg konzulata grad Cetinje. Naravno da je dobio dozvolu, čim je bio deo izložbe - Cetinjskog bijenala 2004. To je valjda jasno. Zanimljivo je da ste sve ovo prenebregli (u tekstu jasno piše) i da odmah predpostavljate da je umetnik "uznemiravao tudj posed". On i jeste to uradio, ali u simboličkom smislu. Da li taj "posed" vidite kao vaš?

Umetnik Albert Heta ne vidi ovaj rad samo kao instalaciju koja je akt aproprijacije simbola države, već pre svega način na koji su se kustosi, mediji, političari odnosili prema ovom radu, kao i diskusije koje je proizveo. Drugim rečima, za njega je sam umetnički rad pre svega pokretanje mehanizma diskursa, emocija i diskusija koje je rasplamsao.


That's cheap and vulgar. (moje skromno mnjenje)


Moram da priznam da vam je mišljenje zaista skromno. O tome govori i vaš fokus na jedan jedini rad za koji kažete da je jeftin i vulgaran, ne razmišljajući o tome da je i vaša reakcija simptomatična.

Dejan Stanković Dejan Stanković 05:43 09.01.2008

Re: Zašto baš na

da odmah predpostavljate da je umetnik "uznemirio tudj posed"


ne pretpostavljam, pitam. niste li primetili znak pitanja? pitanje je glasilo:

Ko je vlasnik tog konzulata? Da li je dobio odobrenje vlasnika ili je uznemiravao tuđ posed?


s druge strane moje misljenje je simptomaticno za coveka koji zivi u kapitalizmu od sopstvenog rada i ne od donacija. no to je sporedno pitanje. glavno pitanje je drugo, na koje nisam dobio dogovor te ga ponavljam.

Zar umetnici , maštoviti kakvi treba da budu, ne mogu na neki drugi način da iskažu svoju darovitost osim putem političkih ekscesa? Nem li drugog, dostojanstvenijeg načina da se privuce paznja? NIje li to potcenjivanje publike?

PS. Sada mi je zao sto sam naseo na provokaciju i ucinio ono sto zelite - reagovao. medjutim reagovao sam na nepristojnost clanka a ne na umetnost. umetnost treba da izaziva pozitivne emocije a ne prezir.

Milica Tomić Milica Tomić 05:59 09.01.2008

Re: Zašto baš na

da odmah predpostavljate da je umetnik "uznemirio tudj posed"



ne pretpostavljam, pitam. nisi li primetila znak pitanja?



primetila sam, svakako da sam primetila. Zato i kažem "predpostavljate", jer bih inače napisala "mislite".

inace, milice, mi se poznajemo, i nismo na vi, te mi nije jasno zasto mi persiras.


moguće, ali sad ne mogu da se setim... ko zna kada smo se videli posledji put.


Zar umetnici , maštoviti kakvi treba da budu, ne mogu na neki drugi način da iskažu svoju darovitost osim putem političkih ekscesa? Nem li drugog, dostojanstvenijeg načina da se privuce paznja? NIje li to potcenjivanje publike?


umetnikova "mašta" nije ograničena našim očekivanjima, a pogotovu ne našom predstavom o umetnosti.
ovaj rad nije politički eksces, i šta to uopšte u ovom slučaju znači? On pokreće pitanje odnosa umetnika i države, na više planova, a izmedju ostalog postavlja i pitanje da li umetnik koji nema državu (a da to nije njegov izbor) ima mogućnost subjektivacije, odnosno pravo na govor i mesto sa koga govori.
Milica Tomić Milica Tomić 06:02 09.01.2008

Re: Zašto baš na


PS. Sada mi je zao sto sam naseo na provokaciju i ucinio ono sto zelite - reagovao. medjutim reagovao sam na nepristojnost clanka a ne na umetnost. umetnost treba da izaziva pozitivne emocije a ne prezir.


šta je nepristojno u ovom članku?
Dejan Stanković Dejan Stanković 06:02 09.01.2008

Re: Zašto baš na

nepristojnom smatram provokaciju kojom se privlaci paznja javnosti. usput mogu da zamislim kako su ga u pristini tapsali po ramenu jer mi sve ovo lici na rezimskog umetnika.

u svakom slucaju ti vise znas o umetnosti nego ja, pa te ne bih vise zadrzavao.
laku noc.
doktorka doktorka 06:09 09.01.2008

hm,


“Ambasada Republike Kosovo na Cetinju” a- mozda ce to zaista biti jednoga dana ambasada Republike Kosova . zasto da ne? osim ako sada nije konzulat Srbije tu smesten.

zanimljiva je "kamera" (skrivena). oko kamere -kljucaonica.

"Bulevar Avnoja" , zasto da ne?

Collective Muralista Brigades Ramona Parra - mali troll , procitala sam pre par mesci knjigu "Afrodita " izabele Aljende . Evo mali citat " Gde pocinje ukus a prestaje miris? Oni su neodoljivi. Primamljivost kafe ne proistice iz njenog ukusa, koji u secanju ostavlja samo bljutavost ,vec iz onog jakog i tajanstvenog mirisa daleke sume"

Minna Henriksson -net




Milica Tomić Milica Tomić 06:13 09.01.2008

Re: Zašto baš na

nepristojnom smatram provokaciju kojom se privlaci paznja javnosti. usput mogu da zamislim kako su ga u pristini tapsali po ramenu jer mi sve ovo lici na rezimskog umetnika.

u svakom slucaju ti vise znas o umetnosti nego ja, pa te ne bih te vise zadrzavao.
laku noc.


nemoj molim te više da me zadržavaš, jer ne znam da li ću napisati još neku nepristojnost zbog koje ćeš me ukoriti. vidim da redovno patroliraš.
Milica Tomić Milica Tomić 06:55 09.01.2008

Re: hm,


zanimljiva je "kamera" (skrivena). oko kamere -kljucaonica.


jeste, kamera je istovremeno "izlozena"(u galeriji), a i skrivena je, jer je galerija sama unutrašnjost kamere. spolja postaje unutra. kao mebijusova traka.
ali zašto ključaonica?
doktorka doktorka 07:27 09.01.2008

Re: hm,

Milica Tomić
zanimljiva je "kamera" (skrivena). oko kamere -kljucaonica.jeste, kamera je istovremeno "izlozena"(u galeriji), a i skrivena je, jer je galerija sama unutrašnjost kamere. spolja postaje unutra. kao mebijusova traka. ali zašto ključaonica?


okular kao kljucaonica.
dunjica dunjica 12:55 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Dejane,
umetnost treba da izaziva pozitivne emocije a ne prezir.

Ovo je zanimljiv stav - pozitivne emocije. Nasuprot ovom, sasvim legitimnom, shvaćanju umjetnosti, usuđujem se ovdje umiješati i izraziti vlastiti stav da je jedan od zadataka umjetnosti (ima više, ali po pitanju "izazivanja nečega" da uznemiri, da isprovocira ljudsku ravnodušnost, ili "uspavanost".
milosib milosib 12:56 09.01.2008

Re: Zašto baš na

ovaj rad nije politički eksces, i šta to uopšte u ovom slučaju znači? On pokreće pitanje odnosa umetnika i države, na više planova, a izmedju ostalog postavlja i pitanje da li umetnik koji nema državu (a da to nije njegov izbor) ima mogućnost subjektivacije, odnosno pravo na govor i mesto sa koga govori.

Nisam umetnik pa bih molio da mi objasnite sta u tom politickom gestu ima umetnicko. Ovo naravno ne znaci da mislim da umetnici nemaju pravo na politicko izrazavanje, samo nemojte da to zovete umetnickim delom. Znate sklon sam kao laik da podrzim definiciju umetnosti koju je rekao Paulo Coelho. Sve sto ja kao mediokritet u nekoj grani umetnosti mogu da uradim ne smatram nikakvom umetnoscu.
Uzgred, kako to mislite da g.Heta nema drzavu? Njegova drzava je Srbija. Ima cak i nacionalnu drzavu Albaniju, kao susednu ovoj u kojoj zivi.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:37 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Umetnost je komunikacija, a umetnik prenosi poruke. Ne mislim da je cilj umetnosti izazivanje iskljucivo pozitivnih emocija. Vazna je reakcija koju je Heta izazvao, na primer. Mislim da je nemoguce zaustaviti se izvan drustveno-politickih okolnosti trenutka.
milosib milosib 14:30 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Jelena Pavlović
Umetnost je komunikacija, a umetnik prenosi poruke. Ne mislim da je cilj umetnosti izazivanje iskljucivo pozitivnih emocija. Vazna je reakcija koju je Heta izazvao, na primer. Mislim da je nemoguce zaustaviti se izvan drustveno-politickih okolnosti trenutka.

Oprostite, ali ako se npr. akadamski slikar napije u kafani, ustane i izvredja sve goste jer su deo naroda, koji je po njemu nekulturan, npr. pusi u zatvorenom prostoru, da li je to umetnost samim tim sto je on "osvedoceni" umetnik. Da li mi treba da razmisljamo zasto je on to uradio, da li je preneo svoje razmisljanje o drzavi koju je projektovao na okupljene goste kafane? Da li to sto je on umetnik, znaci da treba svaki njegov javni akt treba da se posmatra kao delo savremene umetnosti? G-dja Srbljanovic, npr. komunicira sa nama , a pri tome je da kazemo priznati umetnik pa njeno pisanje na blogu ne bih okarakterisao kao umetnicko delo.
Da nije g.Heta bio pozvan na Cetinjski bijenale u trenutku nedostatka inspiracije, pa nasavsi se u skripcu uradio politicki gest? Ne smatram da umetnost mora da nosi pozitivna osecanja, ali ni sama osecanja ili politicki stav nisu po sebi umetnost.
milosib milosib 14:34 09.01.2008

Re: Zašto baš na

P.S. Misli mi lete pa zaboravih poentu za nesrecnog slikara. I on je izazvao reakciju, npr. moze da dobije batine ili da nekog natera da prestane da pusi, a mozda neko iz kafane pocne da radi kao prosvetitelj.
KafaJeGotova KafaJeGotova 14:35 09.01.2008

Re: Zašto baš na

umetnost treba da izaziva pozitivne emocije a ne prezir.

hahahahahaha tesko umetniku koga ti pohvalis. hahahahahaha ako je ista cheap and vulgar, tj. kischc, to je ova tvoja izjava.
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:42 09.01.2008

Re: Zašto baš na

sta je po tvom mnjenju pozitivna emocija? verovatno nesto skroz pojednostavljeno. ako je tako, kitsch je.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:45 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Ovde, u ovom tekstu, bilo je reci o konkretnim umetnicima i njihovim radovima. Ne secam se da je bilo reci o privatnom zivotu gorepomenutih, a i nepomenutih umetnika. Isto tako, treba praviti razliku izmedju reakcije na nesto i akcije protiv necega.
milosib milosib 15:00 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Jelena Pavlović
Ovde, u ovom tekstu, bilo je reci o konkretnim umetnicima i njihovim radovima. Ne secam se da je bilo reci o privatnom zivotu gorepomenutih, a i nepomenutih umetnika. Isto tako, treba praviti razliku izmedju reakcije na nesto i akcije protiv necega.

G-djo Jelena, izgleda da niste uvideli smisao mojih komentara. Sve vreme izrazavam svoje protivljenje da se nesto sto je ocigledan politicki cin podvede pod umetnicko delo, bez obzira ko je autor. Ako sam ja priznati inzenjer, ne znaci da se mac koji sam izdeljao sinu za 10 minuta, moze nazvati projektom ili inzenjerskom kreacijom. Niko normalan to nece uraditi. Ono sto ja primecujem kao tendenciju u savremenoj umetnosti je da se gomila bezvrednih dela, gestova i cega sve ne podvede pod umetnicko delo, jer je to deo nekakvog imaginarnog umetnickog dozivljaja stvarnosti. Mozda je ta devijacija posledica toga sto moderne drzave omogucavaju sredstva umetnicima bez obzira sta rade, a ranije to cini mi se nije bio slucaj.
Ne sumnjam da se g.Heta moze nazvati umetnikom, ali ovo sto je ovde navedeno se ni po kom osnovu ne moze nazvati umetnickim delom. Bar ja kao laik ili mediokritet za umetnost to necu uciniti.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:06 09.01.2008

Re: Zašto baš na

...ako se npr. akadamski slikar napije u kafani, ustane i izvredja sve goste jer su deo naroda, koji je po njemu nekulturan, npr. pusi u zatvorenom prostoru, da li je to umetnost samim tim sto je on "osvedoceni" umetnik...


Trebalo bi razlikovati privatno, od profesionalnog ponasanja.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:10 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Bar ja kao laik ...za umetnost to necu uciniti




ovo sto je ovde navedeno se ni po kom osnovu ne moze nazvati umetnickim delom



milosib milosib 15:18 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Jelena Pavlović
...ako se npr. akadamski slikar napije u kafani, ustane i izvredja sve goste jer su deo naroda, koji je po njemu nekulturan, npr. pusi u zatvorenom prostoru, da li je to umetnost samim tim sto je on "osvedoceni" umetnik...Trebalo bi razlikovati privatno, od profesionalnog ponasanja.

Mozemo ovako do sutra. Ja sve vreme hocu da g-dja Milica objasni sta je u tom delu g.Hete umetnicko i sta tu ima vredno imena umetnosti. Ona je htela da raspravlja o modernoj umetnosti pa je napisala ovaj blog.
G.Stankovic, koji pokrenu ovu raspravu i bi omalovazen od strane autora bloga, napisao je neke tako lepe kratke price na blogu od kojih se svaka pre moze nazvati umetnickom kreacijom od ovog politickog izraza g.Hete. Bar ja to tako vidim.
Pozdrav i dovidjenja.
KafaJeGotova KafaJeGotova 15:25 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Dejan Stanković
sta je po tvom mnjenju pozitivna emocija? verovatno nesto skroz pojednostavljeno. ako je tako, kitsch je.

to sta je za mene 'pozitivna emocija' nema nikakve veze sa mojim poimanjem sta umetnost treba da izazove. a tvoja izjava je nebrusni dijamant. :))) i izazvala je kod mene 'pozitivne emocije' - bas si prijatan umetnik. napravicu goblen sa ovom tvojom izjavom :))
KafaJeGotova KafaJeGotova 15:30 09.01.2008

Re: Zašto baš na

milosib
Mozemo ovako do sutra. Ja sve vreme hocu da g-dja Milica objasni sta je u tom delu g.Hete umetnicko i sta tu ima vredno imena umetnosti. Ona je htela da raspravlja o modernoj umetnosti pa je napisala ovaj blog.

umetnicko je to, recimo, sto ste se uzjogunili i ocenili da to nije umetnost... mislim da je to pohvalno za gosn. umetnika. :))
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:35 09.01.2008

Re: Zašto baš na

napravicu goblen sa ovom tvojom izjavom :))


a radis goblene? onda si kvalifikovaniji od svih prisutnih da govoris o umetnosti.
KafaJeGotova KafaJeGotova 16:07 09.01.2008

Re: Zašto baš na

a radis goblene? onda si kvalifikovaniji od svih prisutnih da govoris o umetnosti.

sto si promenio komentar? :))
samo nemoj ti da me kvalifikujes... umetnost treba da izazove pozitivne emocije! :))))) njezna dusica, ovaj nas dejan :)) go flower power! lepotom za bolje sutra :)))

Dejan Stanković Dejan Stanković 16:14 09.01.2008

evo malo prave umetnosti


autorski rad nase domacice lepse i od goblena.
lepotom za bolje sutra. dakle na linij sam. ima nade i za umetnost i za buducnost.

a sad, kad je najlepse, stvarno odoh.
vama zelim ugodno popodne.
Milica Tomić Milica Tomić 16:32 09.01.2008

Re: evo malo prave umetnosti

dejane, ove ispade razumem kao trapavi pokusaj da se izvuces, a predstavis kao duhovit i informisan. nego, jel ti nisi zavrsio sa "gomilom", sta bi?

Milica Tomić Milica Tomić 16:46 09.01.2008

Re: Zašto baš na

"PS. Sada mi je zao sto sam naseo na provokaciju i ucinio ono sto zelite - reagovao. medjutim reagovao sam na nepristojnost clanka a ne na umetnost. umetnost treba da izaziva pozitivne emocije a ne prezir."

nepristojnom smatram provokaciju kojom se privlaci paznja javnosti. usput mogu da zamislim kako su ga u pristini tapsali po ramenu jer mi sve ovo lici na rezimskog umetnika.


"nepristojnost clanka"- ne znam sta da kazem, cak je sumanuto receno.

ne bi bilo lose za pocetak da razjasnis sta je ovde nepristojno: moj post ili rad A.Hete?
Nemoj molim te nista da zamisljas, jer to na sta bi naisao u realnosti svakako prevazilazi tvoju najdivljiju mastu.




Milica Tomić Milica Tomić 16:57 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Ja sve vreme hocu da g-dja Milica objasni sta je u tom delu g.Hete umetnicko i sta tu ima vredno imena umetnosti. Ona je htela da raspravlja o modernoj umetnosti pa je napisala ovaj blog.
G.Stankovic, koji pokrenu ovu raspravu i bi omalovazen od strane autora bloga, napisao je neke tako lepe kratke price na blogu od kojih se svaka pre moze nazvati umetnickom kreacijom od ovog politickog izraza g.Hete. Bar ja to tako vidim.


KafaJeGotova vam je dala(dao) dosta precizan odgovor.

Ja samo ne vidim kako sam ja omalovazila G.Stankovica.
G.Stankovic je pokrenuo, kako vi kazete raspravu tako sto je Rad A.Hete nazvao "cheap an vulgar". Osim sto nam je pokazao da vlada jezicima, pokazao nam je u daljoj diskusiji da je njegovo misljenje "skupo i prefinjeno".
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:45 09.01.2008

Re: Zašto baš na

Milica Tomić
KafaJeGotova vam je dala(dao) dosta precizan odgovor


Kafa se joguni i protivi svemu sto ja napisem na ovom blogu. A siguran sam i da ce da tvrdi da to nije umetnost ...

S postovanjem,
Veliki Umetinik Vasilije :)))))))

Milica Tomić Milica Tomić 18:03 09.01.2008

Re: Zašto baš na


Kafa se joguni i protivi svemu sto ja napisem na ovom blogu. A siguran sam i da ce da tvrdi da to nije umetnost ...


ja ne znam kako Kafa inace reaguje, ali mislim da nije glavno pitanje da li je taj rad umetnost ili nije, jer i ceo zaplet oko umetnosti i jeste nesporazum oko toga sta je umetnost, a sta nije.

"umetnicko je to, recimo, sto ste se uzjogunili i ocenili da to nije umetnost... mislim da je to pohvalno za gosn. umetnika. :))"

Tako da je ovaj Kafin komentar vrlo precizan i ne zalazi u ono sto je zagonetka i za samu umetnost. Rad Rase Todosijevica iz 70ih "Was ist Kunst", govori i o tome.

Preporuka za Kafu!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:25 10.01.2008

Re: Zašto baš na

Dejan Stanković

s druge strane moje misljenje je simptomaticno za coveka koji zivi u
kapitalizmu od sopstvenog rada i ne od donacija.

Po toj logici ni Mikelandjelo, Vermeer, Gaudi, Pikaso, itd. nisu ziveli od svog rada... Interesantan pogled na umetnost, nema sta. Sta bi tek rekli o naucnicima (grant = donacija)...

Dejan Stanković

Zar umetnici , maštoviti kakvi treba da budu, ne mogu na neki drugi
način da iskažu svoju darovitost osim putem političkih ekscesa? Nem li
drugog, dostojanstvenijeg načina da se privuce paznja? NIje li to
potcenjivanje publike?

A cekajte, da se bavio trgovinom drogom, kako ste mu preporucili, to ne bi bio politicki eksces i potcenjivanje publike? Samo teme koje udaraju na neciji nacionalizam su ekscesne/potcenjivacke?
Doctor Wu Doctor Wu 09:45 09.01.2008

O krutosti

želim da potvrdim svoj KRUTI stav: da svaki umetnički rad, hteo to umetnik ili ne, reflektuje kontekst države, društva, politike i ideologije u kojoj je nastao.

A, možda, poneki umetnički rad (pa čak i samo napisana reč) reflektuje i psihičko stanje umetnika (ili "umetnika"? Malo fleksibilnosti, ipak, ne bi bilo na odmet.
nsarski nsarski 09:54 09.01.2008

Zar nije na pitanje

Ovaj rad postavlja krucijalno pitanje: Da li je moguća umetnost i identitet umetnika bez države?

davno vec odgovoreno?
Toliki slikari, pisci, reditelji su radili i rade van/bez svoje drzave. I to veoma uspesno.
I na ovom blogu ima takvih ljudi.
nsarski nsarski 09:55 09.01.2008

Zar nije na pitanje

duplikat...izvinjavam se.
dzu dzu 10:06 09.01.2008

pozitivne emocije?

jes, to je jedini posao koji umetnost treba da obavi. da izaziva ''pozitivne emocije''. kao i one uzvišene, tipa ''ljubav prema otadžbini''...

potpuno je suvišna diskusija kakva osećanja umetničko delo ''treba'' da izaziva. ona su nekad pozitivne nekad destruktivne emocije. posao umetnika nije da nas uljujkava, tako da emocije koje njen ili njegov rad izaziva često budu od najniže sorte, kao što su bes, strah, ljubomora ili zebnja. posao umetnika je da ukazuje i opominje. ne nužno i u političkom smislu, al trenutni svet koga smo konzumenti, da ne kažem u kome živimo, neodvojiv je od politike. ne da sam srećna zbog toga, al prosto je tako.
ono što meni u savremenoj umetnosti smeta je što je delo često na nivou dosetke. iako ni dosetiti se nije malo.
Doctor Wu Doctor Wu 15:41 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

al trenutni svet koga smo konzumenti, da ne kažem u kome živimo, neodvojiv je od politike. ne da sam srećna zbog toga, al prosto je tako.

čak i da je tako, politički angažman svakako ne bi trebalo da bude presudan. njemu je mesto drugde. hajde da za trenutak promenimo predznak: šta bi vi pomislili da je taj heta neki toma milić i da je virtuelni toma na, recimo, biljardu kačio srpsku zastavu? i još to nazvao umetničkim delom? ja bih pomislio isto ono što mislim i o heti: budala.
doktorka doktorka 15:51 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

Doctor Wu
al trenutni svet koga smo konzumenti, da ne kažem u kome živimo, neodvojiv je od politike. ne da sam srećna zbog toga, al prosto je tako.
čak i da je tako, politički angažman svakako ne bi trebalo da bude presudan. njemu je mesto drugde. hajde da za trenutak promenimo predznak: šta bi vi pomislili da je taj heta neki toma milić i da je virtuelni toma na, recimo, biljardu kačio srpsku zastavu? i još to nazvao umetničkim delom? ja bih pomislio isto ono što mislim i o heti: budala.


he, pa da nije okacio zastavu ,onda bi rekli kakva je to ambasada bez zastave
dzu dzu 18:37 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

Doctor Wu
čak i da je tako, politički angažman svakako ne bi trebalo da bude presudan. njemu je mesto drugde. hajde da za trenutak promenimo predznak: šta bi vi pomislili da je taj heta neki toma milić i da je virtuelni toma na, recimo, biljardu kačio srpsku zastavu? i još to nazvao umetničkim delom? ja bih pomislio isto ono što mislim i o heti: budala.


to bi govorilo najviše o vama, ne o delu. sami sebi sudimo, valjda to znate.

''politički angažman'' (jadna fraza) nikad nije ''presudan''. presudan je doživljaj.
Doctor Wu Doctor Wu 19:36 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

ovo je razgovor gluvih. pokušavam da vam objasnim ničija politička kompetentnost ne proizilazi iz činjenice što lepo crta, piše, snima, komponuje a vi otpisujete o presudnosti doživljaja. očigledno se ne razumemo.
dzu dzu 19:54 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

možda vi mislite da mene ne razumete, ali ja vas razumem.

doživljaj stvaranja i doživljaj ''konzumiranja'' umetničkog dela od presudnog je značaja. jedinog.

svako je politički kompetentan da iznese svoj sud o političkim prilikama. (glasovi su jednaki.) neko to čini umetnošću, neko drugačije. isto tako kako je svako ko je imao susret sa nekim umetničkim delom, kompetentan da iznese svoj sud o njemu. to naravno ne mora biti nikakva mudroserska kritika dela, niti analiza, samo doživljaj.

Doctor Wu Doctor Wu 20:15 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

svako je politički kompetentan da iznese svoj sud o političkim prilikama.

grešite, naravno. svako ima pravo da iznese svoj sud, ali nije svako kompetentan.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:23 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

Najnekompetentniji su ovi koji trenutno vladaju.
dzu dzu 20:27 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

Doctor Wu
svako je politički kompetentan da iznese svoj sud o političkim prilikama.

grešite, naravno. svako ima pravo da iznese svoj sud, ali nije svako kompetentan.


ne. svako je kompetentan da ima svoj sud. taj sud ne mora biti kompetentan al je konkurentan.
angie angie 20:36 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

kompetentan al je konkurentan


da bi bio konkurentan-mora da je kompetentan, inache je besmisleno govoriti ozbiljno o bilo chemu.

dzu dzu 20:48 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

misliš, doživljaj je na prodaju?
angie angie 20:50 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

ako mene pitash- nishta te ne razumem.

zashto na prodaju-on je svachije pravo i cilj svake umetnosti.
dzu dzu 20:54 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

bogami te ne pitam, dear.

da ne ulazimo u cilj i sredstvo. :)

angie angie 20:57 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

bogami te ne pitam, dear.

da ne ulazimo u cilj i sredstvo. :)



?????


a pa izvini na neprijatnosti.
Milica Tomić Milica Tomić 21:30 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

ne. svako je kompetentan da ima svoj sud. taj sud ne mora biti kompetentan al je konkurentan.


slažem se!
angie angie 21:33 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

svako je kompetentan da ima svoj sud.
taj sud ne mora biti kompetentan.
????
jananderson jananderson 23:08 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

angie
svako je kompetentan da ima svoj sud.
taj sud ne mora biti kompetentan.
????

Potsecam da je recenica oko koje je nastalo nerazumevanja glasila:
svako je politički kompetentan da iznese svoj sud o političkim prilikama.

E sad sto se i Velja Ilic osecao kompetentnim, samim tim i konkurentnim niko nam nije kriv, ali stvari tako stoje, jebiga. I ja bih voleo da se politikom bave samo kompetentni, ali ko je taj ko ce da odredi ko je kompetentan a ko nije kad su svi konkurentni. Znam da ce neko reci, pa narod na izborima, normalno. Pa ako je tako oda je sasvim normalno da su svi i kompetentni i konkurentni.
Kada je umetnost u pitanju, tu je vec malo drugacije i pitanje kompetencije je bogami bitno, ali koliko vidim opet su svi konkurentni :)))
angie angie 23:36 09.01.2008

Re: pozitivne emocije?

ja bih pre poshla od toga da svako ima pravo dozivljaja umetnichkog dela- shto je i cilj svakog umetnika, e sad i ne razumevanje je dozivljaj koji ja nikako ne mogu da uvrstim u kompetentnost.
nestorijanac nestorijanac 10:46 09.01.2008

reflektovanje konteksta....

"...želim da potvrdim svoj KRUTI stav: da svaki umetnički rad, hteo to umetnik ili ne, reflektuje kontekst države, društva, politike i ideologije u kojoj je nastao...."
Izvinite, da li mozda umetnicki rad (recimo, Vas) reflektuje i kontekst najisplativijih politickih "uverenja" u datom momentu (stvaranja)....
KafaJeGotova KafaJeGotova 15:59 09.01.2008

Re: reflektovanje konteksta....

Izvinite, da li mozda umetnicki rad (recimo, Vas) reflektuje i kontekst najisplativijih politickih "uverenja" u datom momentu (stvaranja)....

kako najispaltljiviji? novcano? ili najisplatljiviji u kontekstu bolje buducnosti? (sad ocekujem neku zestoku filoSofiju od tebe, nestorijanche :))
Modesty Blaise Modesty Blaise 11:09 09.01.2008

A da ipak...

Nisam nikad videla radove ovih petoro umetnika. Potpuno su mi nepoznati. Hvala ti sto si ih ovde predstavila. mozda nekad naletim negde na neko njihovo delo i zahvaljujuci ovoj prici ih prepoznam :).

Sto se tice prvog dela tvog posta

Takodje, moja namera je da pokušam da na ovom blogu otvorim javnu diskusiju o savremenoj umetnosti, koja kod nas i nije tako uobičajena, pre bih rekla da je savremena umetnost obavijena mukom i tišinom.



Nisam sigurna da sam razumela. Pretpostavljam da si svesna cinejnice da je daleko najveci procenat nas blogera na ovom blogu na nivou konzumenta kada je u pitanju umetnost. Tj., da je broj umetnika na ovom blogu relativno mali. Imas li nadu da ces ovde polako privuci umetnike sa kojima ces onda ozbiljno i svrsishodno moci da vodis takvu diskusiju? Ili te interesuje povratna sprega savremena umetnost-siroke narodne mase i dugo i ne uvek prijatno diskutovanje o tome sa potpunim laicima? Tja, cinjenica da se u vecinu stvari na ovom svetu razumeju ko Marica u tamburu veliku vecinu ljudi ne sprecava da o svim tim stvarima diskutuju kao da su ih izmislili - gotovo da nema onoga ko je te mane oslobodjen. Bojim se, draga moja, da ce to da lici na Kebinu obradu Paint it Black
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:15 09.01.2008

Re: A da ipak...

cenjena modesti,

cemu neipodastavanje konzumenta?

elem, moze biti da vecina ne zna da napravi umetnost, ali zna sta je oportunista.

Nezavisno od toga kom rezimu (ili politici) umetnik sluzi jednako je dostojan prezira. Ne bi me zacudilo da gospodin Heta jednoga dana bude diplomata republike Kosovo. Red bi bio, trudi se.
Modesty Blaise Modesty Blaise 11:26 09.01.2008

Re: A da ipak...

nis ne razumem. Aj iz pocetka me pitaj.
Ja sam Milicu pitala koji je razlog da sa nama laicima diskutuje o savremenoj umetnosti. Ovo sto me pitas za prezir ne razumem.
Sto se ovih pet umetnika tice, lepo napisah da za njih nikad nisam cula. Iz ovih nekoliko redova ovde ne mogu o njima apsolutno nikakav sud da donesem, mogu samo da se zahvalim Milici sto ih je spomenula. Ako se nekad ZAISTA sretnem sa njihovim delima, mozda ih zbog njenog posta razumem. Pretpostavljam da ti rad ovog pristinskog umetnika dobro poznajes kad sa MIlicom diskutujes. Ja se ne bih u to mesala.
Dejan Stanković Dejan Stanković 11:38 09.01.2008

Re: A da ipak...

pitanje je:

kakva je to umetnost za umetike?
od cega zive umetnici koji ne rade za publiku? ko je njihov mecena?

ili jednostavnije: ko mu je platio papir i olovku?

inace, o gdinu heti sam sinoc dosta toga procitao. dela doduse nisam video osim nekoliko sitnih fotografija no smuti-pa-prospi kritika sam se nacitao. sramotno ocigledno je rec o nekome ko radi na ruku rezimu. takvi mi s egade medj srbima pa sto ne bi medju arnautima?
svebor svebor 12:37 09.01.2008

Re: A da ipak...

Šta podrazumevate pod publikom? Posetioce galerija? Privatne kolekcionare umetnosti? "Stručnu javnost"? Institucije koje se bave otkupom

Šta je za vas mecena? Kažete: Neko ko kupuje umetniku papir i olovke? Mislim da je mecenatski sistem dosta stran savremenoj umetnosti, barem na način kako ga vi očigledno zamišljate.

Mislim da postoji dosta nejasnoća u vašim postovima, baš kao i olakih optužbi za oportunizam zbog neslaganja sa nečijom percipiranom političkom pozicijom.

Pri tome, zar nije oportunizam vrlina u sistemu tržišne ekonomije tj. kapitalizmu u kome po svom izboru živite?
Doctor Wu Doctor Wu 12:43 09.01.2008

Re: A da ipak...

Šta podrazumevate pod publikom? Posetioce galerija? Privatne kolekcionare umetnosti? "Stručnu javnost"? Institucije koje se bave otkupom

Pretpostavljam konzumenta, generalno. Ili je i to "sistem dosta stran savremenoj umetnosti"?
svebor svebor 12:56 09.01.2008

Re: A da ipak...

Ne, ne mislim da su konzumenti "sistem dosta stran savremenoj umetnosti" ali ko su konzumenti savremene umetnosti (generalno) za Dejana? Ili za tebe?
Modesty Blaise Modesty Blaise 13:11 09.01.2008

Re: A da ipak...(za dejana)

Dejane, i dalje izgleda pricamo jedno pored drugog posto ja i dalje ne razumem sta me pitas.
Prvo si me pitao to za nipodastavanje konzumenata, to mi i dalje nije jasno zasto me pitas.
Ja sam shvatila da milica na blogu zeli da diskutuje o savremenoj umetnosti uopsteno, pa sam pitala na kakvu tacno diskusiju misli.
Ja kad bih razmisljala o javnoj diskuiji o onome cime se ja bavim, ne bih volela da o tome raspravljam sa ljudima koji se time ne bave. Iako daleko veci broj ljudi na ovoj planeti konzumira kuce, kola i avione nego sto ih konzumira umetnost, mislim da javna rasprava sa konzumentima o numerickim modelima u inzinjeringu nema mnogo efekta. Odatle moje pitanje. Unapred sam se ogradila da sam potpuni laik za umetnost, te ako je moje pitanje skandalozno glupo, Milica ce mi to nadam se uzeti u obzir. Gde ti tu vidis nipodastavanje?

kakva je to umetnost za umetike?
od cega zive umetnici koji ne rade za publiku? ko je njihov mecena?

ili jednostavnije: ko mu je platio papir i olovku?


jel ovo pitanje za mene? Pojma nemam, Dejane. Ja mogu da ti pomognem ako ti treba da se smesa malter, da se popravi krov na kuci, ili nesto u autu. Kad je umetnost u pitanju, ja mogu samo da pitam.
Dejan Stanković Dejan Stanković 13:17 09.01.2008

Re: A da ipak...(za dejana)

za Modesty: I rest my case.

za kazimira: u konkretnom slucaju mecena je politicar koji placa umetnika udvoricu.

otkud ti ideja da se ja politicki ne slazem sa umetnikom?

za dunjicu:
pod pozitivnim emocijama ne smatram samo cevece i pcelice, vec i osvescenje i budjenje iz uljuljkanosti.
ovde medjutim ne vidim da je umetnik ne bavi icim novim, osim poltronstvu vlastima svoje defakto nezavisne zemlje prepune problema koje treba resiti a koji su vazniji od pukog priznavanja nezavisnosti koja je izvesna i defakto postoji. on zeli drzavu, ( ima je) a ne bavi se time kakva je ta drzava.
niki m niki m 14:05 09.01.2008

Re: A da ipak...


Dejan Stanković
Nezavisno od toga kom rezimu (ili politici) umetnik sluzi jednako je dostojan prezira. Ne bi me zacudilo da gospodin Heta jednoga dana bude diplomata republike Kosovo. Red bi bio, trudi se.


Da li je to bas tako ili ne, ostaje pitanja. Ipak, mislim da govoriti o preziru i u tom kontekstu pominjati g Hetu nije bas primereno. Medjutim, situacija je potpuno jasna kada je u pitanju umetnica Milica Tomic.
Sepulturero Sepulturero 14:34 09.01.2008

Re: A da ipak...

Значи, уметност само за уметнике. Може и тако, али нека је онда сами и плаћају а не да се гребу о паре пореских обвезника.
Milica Tomić Milica Tomić 14:50 09.01.2008

Re: A da ipak...(za dejana)

otkud ti ideja da se ja politicki ne slazem sa umetnikom?


zato dejane, jer kosovskog Albanca nazivas "arnautom", sto je ime koje se koristilo i koristi uvek kada je negirano njegovo parvo na nacionalnu drzavu.
Milica Tomić Milica Tomić 14:54 09.01.2008

Re: A da ipak...

Medjutim, situacija je potpuno jasna kada je u pitanju umetnica Milica Tomic.



sta je to vama jasno? dajte pojasnite i meni.
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:01 09.01.2008

Re: A da ipak...(za dejana)

zato dejane, jer kosovskog Albanca nazivas "arnautom", sto je ime koje se koristilo i koristi uvek kada je negirano njegovo parvo na nacionalnu drzavu.

grcka rec. validna. sinonim. tako stoji u recniku.
inace smatram da kosovo treba da dobije nezavisnost.
svebor svebor 15:06 09.01.2008

Re: A da ipak...(za dejana)

zasto za Kazimira? Mislim da sam vas ja to pitao?

Nekako iz konteksta vaseg posta sam tako zakljucio. Verovatno krivo.

Da li politicar licno placa umetnika udvoricu? Zasto je umetnik udvorica ako je placen od strane neke drzavne institucije?

Ja licno mislim da je Hetinom radu mesto u Beogradu. Na primer, na Oktobarskom salonu.

Milica Tomić Milica Tomić 15:20 09.01.2008

Re: A da ipak...(za dejana)

inace smatram da kosovo treba da dobije nezavisnost.


to sto si za nezavisnost Kosova ne oslabadja te resentimana i kultur-rasizma u odnosu na kosovske Albance, koji permanentno, a verovatno nevoljno demonstriras. naprotiv!
doktorka doktorka 15:40 09.01.2008

Re: A da ipak...(za dejana)

Dejan Stanković
zato dejane, jer kosovskog Albanca nazivas "arnautom", sto je ime koje se koristilo i koristi uvek kada je negirano njegovo parvo na nacionalnu drzavu.
grcka rec. validna. sinonim. tako stoji u recniku.
inace smatram da kosovo treba da dobije nezavisnost.

pa i heta smatra da treba. ne znam zbog cega onda tvoja onakva reakcija, dejane? uspela provokacija umetnika.

Dejan Stanković Dejan Stanković 15:41 09.01.2008

Re: A da ipak...(za dejana)

rasizam je imati dvostruke arsine prema ljudima u skladu sa njihovim nacionalnim opredeljenjem. jednako bih reaovao na srpskog umetnika koji radi za rezim. ergo, rasizma nema ni u tragovima.

i ne mogu vise da diskutujem s gomilom.

ende
Milica Tomić Milica Tomić 16:17 09.01.2008

Re: A da ipak...(za dejana)

ergo, rasizma nema ni u tragovima.


blazen si zaista.


i ne mogu vise da diskutujem s gomilom.

ende


s gomilom!? a sta si ti prijatelju?

cini mi se da si vise puta najavljivao kraj. to ti je verovatno taktika u diskusiji sa "gomilom", da osiguras da je tvoja zadnja.



apatrid apatrid 11:59 09.01.2008

izbor

je OK.
Poštovanje za Čvorketa i njegovu "grupu" istomošljenika.
popolvux popolvux 12:36 09.01.2008

Re: mozda ce mi pasti na pamet

nesto. cekaj da procitam jos jedanput.u medjuvremenu.....
ovo se desilo poprilicno davno
ne znam sto mi bas to pade na pamet.
dobro....mozda nema veze
a i to sto je ovaj tako poznat
na kraju crvena ga ipak vadi u ovom komadu inace bi bio nula.

popolvux popolvux 12:45 09.01.2008

Re: dobro

samo da dodam ovog malisana.
nemoj da se ljutis, a i zbog onog juce
kazem procitacu ponovo, e a onda cu da kazem nesto
stvarno u vezi sa ovim sto me pitas.
Kazezoze Kazezoze 12:50 09.01.2008

politika & umetnost

neposredno nakon americhke okupacije avganistana i iraka, dok su josh mediji bombardovali svet o teroristichkim neprijateljima iz islamskih zemalja, u amsterdamu je bila izlozhba umetnichkih fotografija, na kojoj je uchestvovao i jedan palestinski fotograf.
jedna njegova slika je privukla veliku pazhnju. radi se o fotografiji na kojoj se vidi osoba umotana u palestinski shal, kakav je nosio arafat, tako da se od lica vide samo ochi, koja nosi ranac i sprema se da udje u avion.
svi prisutni su se slozhili da se radi o teroristi koji se sprema da otme avion i izvrshi teroristichki napad.
umetnik je kasnije objasnio da mu je ideja bila upravo da pokazhe kako komad odece mozhe da izazove pogreshne emocije kod publike, obichnog choveka pa chak i umetnichkih znalaca jer osoba na fotografiji je bio on lichno umotan u palestinski shal i fotografisan na shipolu.
mislim da je jako nezahvalno kritikovati (ocenjivati) ideju nekog umetnichkog dela koji je vezan za politiku, jer je veoma subjektivno shta je u politici ispravno, a shta nije.kad je politika u pitanju ljudi su najcheshce slepi.

Milica Tomić Milica Tomić 13:40 09.01.2008

Re: mozda ce mi pasti na pamet

ja
nesto. cekaj da procitam jos jedanput.u medjuvremenu.....
ovo se desilo poprilicno davno
ne znam sto mi bas to pade na pamet.
dobro....mozda nema veze
a i to sto je ovaj tako poznat
na kraju crvena ga ipak vadi u ovom komadu inace bi bio nula.


ja vec sat bezuspesno pokusavam da posaljem ovu ftografiju rada maurizio Cattalan-a, jer uprav ovaj rad odgovara na pitanje Modesty:
Pretpostavljam da si svesna cinejnice da je daleko najveci procenat nas blogera na ovom blogu na nivou konzumenta kada je u pitanju umetnost. Tj., da je broj umetnika na ovom blogu relativno mali. Imas li nadu da ces ovde polako privuci umetnike sa kojima ces onda ozbiljno i svrsishodno moci da vodis takvu diskusiju? Ili te interesuje povratna sprega savremena umetnost-siroke narodne mase i dugo i ne uvek prijatno diskutovanje o tome sa potpunim laicima? Tja, cinjenica da se u vecinu stvari na ovom svetu razumeju ko Marica u tamburu veliku vecinu ljudi ne sprecava da o svim tim stvarima diskutuju kao da su ih izmislili - gotovo da nema onoga ko je te mane oslobodjen.
Da, ja verujem da siroke mase imaju kapaciteta da razumeju savremenu umetnost. Ali svako razumevanje pokazatelj ideologije koja nas nosi. Odlican primer za to je rad «Pope Struck By a Meteorite.» Poljski ministar kulture je na otvaranju u varsavi poksuavao da podigne "papu". Nakon niza bezuspesnih pokusaja, nezno ga je pokrio kaputom.
popolvux popolvux 14:00 09.01.2008

Re: mozda ce mi pasti na pamet

Milica Tomić
ja
nesto. cekaj da procitam jos jedanput.u medjuvremenu.....
ovo se desilo poprilicno davno
ne znam sto mi bas to pade na pamet.
dobro....mozda nema veze
a i to sto je ovaj tako poznat
na kraju crvena ga ipak vadi u ovom komadu inace bi bio nula.


ja vec sat bezuspesno pokusavam da posaljem ovu ftografiju rada maurizio Cattalan-a, jer uprav ovaj rad odgovara na pitanje Modesty:
Pretpostavljam da si svesna cinejnice da je daleko najveci procenat nas blogera na ovom blogu na nivou konzumenta kada je u pitanju umetnost. Tj., da je broj umetnika na ovom blogu relativno mali. Imas li nadu da ces ovde polako privuci umetnike sa kojima ces onda ozbiljno i svrsishodno moci da vodis takvu diskusiju? Ili te interesuje povratna sprega savremena umetnost-siroke narodne mase i dugo i ne uvek prijatno diskutovanje o tome sa potpunim laicima? Tja, cinjenica da se u vecinu stvari na ovom svetu razumeju ko Marica u tamburu veliku vecinu ljudi ne sprecava da o svim tim stvarima diskutuju kao da su ih izmislili - gotovo da nema onoga ko je te mane oslobodjen.
Da, ja verujem da siroke mase imaju kapaciteta da razumeju savremenu umetnost. Ali svako razumevanje pokazatelj ideologije koja nas nosi. Odlican primer za to je rad «Pope Struck By a Meteorite.» Poljski ministar kulture je na otvaranju u varsavi poksuavao da podigne "papu". Nakon niza bezuspesnih pokusaja, nezno ga je pokrio kaputom.


e moja ti, ja sam ti od onih koji ne veruju u slucajnost
u medjuvremenu nemam zivot zbog ovo
a to su vec moje pesme i moji snovi
pa ako te bas zanima a ti pogledaj i ovo
Milica Tomić Milica Tomić 15:07 09.01.2008

Re: mozda ce mi pasti na pamet


e moja ti, ja sam ti od onih koji ne veruju u slucajnost
u medjuvremenu nemam zivot zbog ovo
a to su vec moje pesme i moji snovi
pa ako te bas zanima a ti pogledaj i ovo


ovo nisam razumela.
Modesty Blaise Modesty Blaise 18:55 09.01.2008

Re: mozda ce mi pasti na pamet -za milicu

Da, ja verujem da siroke mase imaju kapaciteta da razumeju savremenu umetnost. Ali svako razumevanje pokazatelj ideologije koja nas nosi. Odlican primer za to je rad «Pope Struck By a Meteorite.» Poljski ministar kulture je na otvaranju u varsavi poksuavao da podigne "papu". Nakon niza bezuspesnih pokusaja, nezno ga je pokrio kaputom.


Ne ide mi danas nikako, vidim ja. Nismo se razumele, Milice. U mom recniku postoji ogromna razlika izmedju razumeti i razumeti se u. Kao sto postoji i razlika izmedju razumeti i diskutovati.
Ja nisam uopste postavljala pitanje sposobnosti masa da razumeju umetnost, ja sam samo pokusala da skrenem paznju na cinjenicu da ce diskusija o savremenoj umetnosti,OVDE na blogu, u velikom broju slucajeva, zapravo biti diskusija sa ljudima koji se de facto u umetnost ne razumeju do nivoa smislene diskusije. Ja prva. Pa sam ti sa tim u vezi postavila dva pitanja.

Inace, mnogo je simpaticno sto za primer kako siroke mase razumeju umetnost uzimas ministra kulture :)))))))))))))))

Glede uticaja pasosa na mogucnosti za stvaranje i prezentaciju svog stvaralastva, to su bukagije koje nikako nisu ogranicene na umetnike. Vaze za sve. Cak su u nekim drugim oblastima stvaranja posledice tog okivanja mnogo mnogo mnogo teze. Npr. u naucnom radu u prirodnim naukama (hemija, biologija npr.) gde prakticno ne postoji mogucnost improvizacije kada su u pitanju resursi za rad. No, da zavrsim na visokoj noti , evo jednog koji je i pored yu/srb pasosa dospeo u MoMA:

http://www.nytimes.com/2008/01/09/movies/09film.html?_r=1&ref=arts&oref=slogin
Coco Rosie Coco Rosie 14:24 10.01.2008

Savremena umetnost

evo jedne od nekoliko spornih radova sa izlozbe Arte e Omosessualità , koja je prvobitno trebalo da bude predstavljena u Milanu, medjutim gradonacelnica Letizia Moratti ju je zabranila pa je par nedelja kasnije izlozba ipak videla svetlost dana i to u Firenzi. Izlozba je ipak zavrsena pre vremena, ali sam imala priliku da je vidim. Da li mi se dopalo to sto sam videla ili ne, manje je bitno a ono sto je sigurno je da me nije ostavilo ravnodusnom...bas kao ni gomilu drugih ljudi.
Coco Rosie Coco Rosie 14:29 10.01.2008

Re: Savremena umetnost

EDIT: ovo je inace papa kao Miss Kitty, delo italijanskog umetnika Paola Schmidlina.
dunjica dunjica 14:38 10.01.2008

Re: Savremena umetnost

hahaha, Papa Razzi kao Kitty, sličnost je nevjerojatna!
pufna pufna 14:58 10.01.2008

Re: Savremena umetnost

coco,
odabir je odlican!
greska sto je izlozba prvobitno zabranjena.
AlexDunja AlexDunja 15:03 10.01.2008

Re: Savremena umetnost

pufna
coco,
odabir je odlican!
greska sto je izlozba prvobitno zabranjena.

da!
pozdrav coco:)))
Coco Rosie Coco Rosie 15:34 10.01.2008

Re: Savremena umetnost

pozdrav! :))
evo jos nekih spornih komada

AlexDunja AlexDunja 15:53 10.01.2008

Re: Savremena umetnost

Coco Rosie
pozdrav! :))
evo jos nekih spornih komada


je li to ono sto si pominjala nedavno?
meni izgleda bas na ivici :))
Coco Rosie Coco Rosie 17:19 10.01.2008

Re: Savremena umetnost

AD, living and working on the edge :))
da, pominjala recently.
bindu bindu 09:12 11.01.2008

Re: mozda ce mi pasti na pamet

Milica Tomić
e moja ti, ja sam ti od onih koji ne veruju u slucajnostu medjuvremenu nemam zivot zbog ovoa to su vec moje pesme i moji snovipa ako te bas zanima a ti pogledaj i ovoovo nisam razumela.



covek je ocigledno ima neke "nightmare's" u vezi sa ljudskom destruktivnoscu . sto je po meni tema za sebe.

sto se tice ovog pitanja;

da svaki umetnički rad, hteo to umetnik ili ne, reflektuje kontekst države, društva, politike i ideologije u kojoj je nastao..

odnos umetnika i drzave. hm. mislim da drzava treba da ima uticaja na stvaranje umetnosti ali samo tako sto ce da omoguci umetniku kroz grantove i druga novcana izdvajanja da zivi kao sto je recimo nekada bilo u holandiji.svi umetnici su imali pravo na stan i mesecno izdrzavanje.mislim da toga vise nema.u usa su ukinuli 95% grantova i drugih povlastica koje su u americi umetnici nekada imali. to ne valja zato sto je umetnost pokazatelj da je jedno drustvo civilizovano i da ima neku kulturu a podrska takve vrste je ulaganje u kulturu jedne drzave

sto se pak Alberta Hete i njegove instalacije tice mislim da se to na zapadu nigde ne bi desilo, mislim to je privatna svojina samim tim bi bila zakonom zasticena.e sad da li neko kao gest protesta moze da uradi to svakako da i ne samo to.
u Cnoj Gorici moze sve. to kazem zato sto sam i sama poreklom iz Crne Gore pa mislim da znam kako tamo moze sve. to vam je kao neki drzavno-nacionalni identitet. kod njih. to im je image i dokaz njihovih demokratskih aspiracija.

pre svega Da li je moguća umetnost i identitet umetnika bez države? pa verovatno da. ali za neke umetnike manje a neke vise.zavisi kako ko je izdoktriniran raznim drzavnimi i ne ili patriotskim idejama
za neke umetnike i nihova stvaranja apsolutno ne. neki drugi umetnici imaju pak neki totalno svoj identitet nevezano za drzavu
a vise kao kosmicki identitet.





bindu bindu 18:55 11.01.2008

Re: dobro

popolvux
samo da dodam ovog malisana.nemoj da se ljutis, a i zbog onog jucekazem procitacu ponovo, e a onda cu da kazem nesto stvarno u vezi sa ovim sto me pitas.

sculptura gore;
© maurizio cattelan
(photorealist sculpture of a miniature hitler in prayer
- an icon of fear.)
installation at faergfabriken, center for contemporary art
and architecture, stockholm
maurizio cattelan


was born in padua in 1960.
cattelan did not attend art school but taught himself.
he worked as a cook, gardener, nurse and mortuary
attendant, before turning to making art with the hope that the
art world might offer him ‘better treatment’.
he began his creative adventures by making furniture
for his apartment - ‘functional furniture with art meaning’.
his designs were nothing special, he says, but they sparked
a lot of interest among italian magazine editors and
manufacturers. cattelan felt that designing was not right
for him, and an early show in bologna proved to be a
turning point.
today he is one of the best-known italian artist to have
emerged internationally in the 1990s, and his reputation
continues to grow.

maurizio cattelan’s art often combines sculpture and
performance. cattelan has a subtle sense of the paradoxes
of transgression, the limits of tolerance.
since the early 1990s, his work has provoked and challenged
the limits of contemporary value systems through its use
of irony and humor.
he teases the art world without ever falling into the naive
trap of thinking he can subvert a system of which he is part.
the characters and personas inhabiting maurizio cattelan’s
world are ghostly appearances in a personal theatre of
the absurd: policemen flipped upside down, stuffed animals
hanging from the ceiling, a swami who buried himself in sand
for hours at a time ...
suspended between reality and fiction, maurizio cattelan’s
work simulates and subverts the rules of culture and society
in a continuous game of detournement, acts of insubordination
and symbolical theft.
constantly exploring different materials, contexts and
strategies, he refuses to take any moral or ideological position,
concentrating instead on reproducing reality in all its
complexities. while he does not offer solutions, he shows that
one can survive and use the system without being consumed
by it.

he has had solo exhibitions in the most important museums
worldwide such as the MOMA, new york and the museum of
contemporary art, los angeles.
other recent presentation include ludwig museum in cologne,
germany and at the museum of contemporary art in chicago.
he has had the most numerous participations at the venice
biennale. during his five-time presence at the biennale he
imposed his work as a crucial point of reference in today’s art.
maurizio cattelan works are part of some of the most important
public and private collections worldwide such as:
guggenheim museum, new york; the dakis joannou collection,
athens; fondation pinault, paris; jumex collection, mexico city;
rubell family collection, miami; elaine dannheisser collection,
new york; gilles fuchs collection, paris; seattle museum of
contemporary art, seattle; migros museum, zurich; F.R.A.C.,
languedoc roussillon; fonds national d’art contemporain,
puteaux; F.R.A.C., nord-pas de calais; the israel museum,
jerusalem; castello di rivoli, turin; fondazione sandretto re
rebaudengo, turin.

maurizio cattelan lives and works in italy and in the USA.


-----------------------------------------------------------------
we interviewed maurizio cattelan on april 13, 2004.
(same questions as ... see the list of interviewed people)
--------------------------------------------------------------------


what is the best moment of the day?
I LOVE THE SMELL OF NAPALM IN THE MORNING

what kind of music do you listen to at the moment?
WAGNER, MOSTLY.

do you listen to the radio?
YES, A LOT, BUT I LOOK FOR COMMERCIALS.

what books do you have on your bedside table?
THE BLIND LEADING THE NAKED.

do you read design magazines?
I LOOK AT THE PICTURES.

where do you get news from? newspapers?
ANYWHERE, THEY ARE MOSTLY LIES ANYWAY.

do you notice how women are dressing?
OH YEZ.

do you have any preferences?
NO, ANYTHING GOES.

what kind of clothes do you avoid wearing?
MINI SKIRTS.

do you have any pets?
DO BACTERIA COUNT?

when you were a child, did you want to become an artist?
NO, I WANTED TO BECOME A DESIGNER, BUT I WASNT SMART ENOUGH.

where do you work on your artistic concepts?
ON THE PHONE.

who or which organization would you like to develop
something for?
I TEND NOT TO WORK WITH A SPECIFIC PERSON IN MIND.
ART IS A MATTER OF STATISTICS: IT'S NOT ABOUT INDIVIDUALS,
IT'S ABOUT PEOPLE.

do you discuss your work with other artists?
I TRY TO DISCUSS IT WITH EVERYONE: EVERY PIECE IS A TEST,
AND IT NEEDS TO BE CONFRONTED, CRITICIZED, DESTROYED
AND REBUILT. I TEND TO AVOID MY OWN OPINIONS,
AND JUST TRUST THE OTHERS.

describe your style, like a good friend of yours would describe it.
LAZY.

can you describe an evolution in your work from your first projects
to the present day?
I TRY TO MOVE SIDEWAYS: SO THERE ARE NO EVOLUTIONS,
ONLY DIGRESSIONS.

what project has given you the most satisfaction?
PROBABLY THE ONES I COULDNT REALIZE:
THEY ARE STUCK IN MY MIND, AND THERE IS NOTHING I CAN
DO TO GET RID OF THEM.

is there any artist from the past, you appreciate a lot?
WARHOL UEBER ALLES.

is there any designer and/or architect from the past,
you appreciate a lot?
BORROMINI.

any advice for the young ?
GET OLD SOON.

what are you afraid of regarding the future
EVERYTHING.
bindu bindu 19:15 11.01.2008

Re: dobro


maurizio cattelan
dunjica dunjica 12:43 09.01.2008

Milice,

samo kratko: hvala na prikazu! Voljela bih da je više ovakvih tekstova na Blogu, prikaza koji informiraju o najnovijim kretanjima i događajima na umjetničkoj sceni.

Imam i dva pitanja:
1.
složenog mehanizma odnosa umetnika i države. Ovaj rad postavlja krucijalno pitanje: Da li je moguća umetnost i identitet umetnika bez države?

Ne razumijem na koji mehanizam misliš? Mehanizam građenja/nastanka nacionalnog identiteta? Kakve to veze ima s institucijom države? Umjetnik bez države? A što će umjetniku država?
Moguće da sam pogrešno shvatila tvoju namjeru, pa te molim da kažeš pobliže što si, u stavri mislila?

2. Naslov "5 lakih komada" uveliko podsjeća na seriju performansa Marine Abramović "7 Easy Pieces" u novembru 2005. u Guggenheim muzeju u NY, posvećenu njenim kolegama performerima iz 60tih i 70tih, re-performing njihovih poznatih radova. Da li se ovaj naslov "naslanja" na Marinin rad ili je u pitanju slučajnost?

ne mogu odoljeti, a da kao ilustraciju ne priložim hommage Beuysu:
svebor svebor 12:53 09.01.2008

Re: Milice,

Nisam Milica te ne mogu odgovoriti kao neko ko "zna" ali mislim da se i naslov Marininog performansa i naslov Milicinog teksta naslanjaju na brilijanti film Boba Rafelsona "Five Easy Pieces" i mislim da je to super zato sto su predstavljeni radovi, baš kao i karakterizacije u ovom filmu, sve samo ne laki :)
dunjica dunjica 13:00 09.01.2008

Re: Milice,

Svebore,
sad si proširio kontekst. Uopće se nisam bila sjetila Rafaelsona.

Da, vrlo je vjerojatno to što kažeš, jer ako se ne varam, i film je nastao u vremenu kojim se Marina u svojim performansima bavila.

Inače: imaš veoma lijep nick.
svebor svebor 13:04 09.01.2008

Re: Milice,

u stvari to mi je ime. Nisam hteo da se pravim pametan nego sam se ja prvo setio filma kad sam video naslov ovog blogoposta :)
Milica Tomić Milica Tomić 14:34 09.01.2008

Re: Milice,

mam i dva pitanja:
1.

složenog mehanizma odnosa umetnika i države. Ovaj rad postavlja krucijalno pitanje: Da li je moguća umetnost i identitet umetnika bez države?


Ne razumijem na koji mehanizam misliš? Mehanizam građenja/nastanka nacionalnog identiteta? Kakve to veze ima s institucijom države? Umjetnik bez države? A što će umjetniku država?
Moguće da sam pogrešno shvatila tvoju namjeru, pa te molim da kažeš pobliže što si, u stavri mislila?

2. Naslov "5 lakih komada"


Dunjice, da odgovorim prvo na drugo pitanje. jeste, Svebor je u pravu. U pitanju je pre svega film, kao i "lakoca" radova. Marina Abramovic je verovatno koristila istu referencu, ali promenivsi broj. Dakle, bilo neizbezno je da se "naslonilm" i na njen rad.

sto se tice prvog pitanja, ono je teze. ocigledno da je ostalo nedoreceno. Da podjemo od definisanja umetnikovog mesta unutar velikih internacionalnih izlozbi na osnovu njegovog pasosa. Jedna od najvecih izlozbi je venecijansko bijenale. Prozaican primer. U slucaju da nemate drzavu, ili da niste gradjanin zemlje koja ima svoj nacionalni paviljon vi ne mozete da se kao umetnik pojavite u Djardinima, na ovoj prestiznoj izlozbi. Mozete naravno da se pojavite u internacionalnoj selekciji, i danas i jeste vecina bijenala sirom sveta zamisljena izvan nacionalnih selekcija, dakle na ovim izlozbama vise ne postoje nacionalni paviljoni. Cak i nacionalni paviljoni u Veneciji poslednjih godina prikazuju umetnike drugih drzava, sto je uvek u krajnjoj instanci politicki gest par excellence. Medjutim drzava ciji pasos nosite uvek je prozvana od strane organizatora da pomogne nastupu svog umetnika. Iako on formalno ne reprezentuje tu drzavu. Rad Minne Henrikkson upravo istrazuje: koliko cinjenica da postoje drzave koje ulazu ogroman novac da podrze svoje drzavljane-umetnike- utice na sam odabir umetnika. Iako umetnici ne predstavljaju svoje zemlje, pored njihovog imena uvek stoji zemlja ciji pasos nose. Ma koliko se borili protiv toga, i ne pristajali da pored vaseg imena stoji "(G)","(GB) ili (RS), ovo je neizbezno. Ma koliko svi na umetnickoj internacionalnoj sceni insistirali na konceptu nadnacionalnog, transnacionalnog i internacionalnog, mi se uglvnom svi na kraju krecemo u granicama drzave ciji pasos nosimo. Sta se desava sa umetnicima koji nemaju drzavu?
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:47 09.01.2008

Re: Milice,

napokon sam shvatio.
covek se buni sto drzava koja ga lebom rani nema infrastrukturu. i koliko god poltornisao nema njemu bijenala.
to je legitimno.
I rest my case.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana