Ekologija| Hobi| Sport| Zabava| Zdravlje

EuroBirdwatch – Evropski vikend posmatranja ptica 2011

albicilla RSS / 23.09.2011. u 22:54

Milioni ptica selica napuštaju Evropu kako bi odletele do svojih zimovališta u Africi. BirdLife International poziva sve Evropljane da 1. i 2. oktobra iskoriste priliku da upoznaju fascinantne seobe ptica.

U 37 država Evrope i centralne Azije, nacionalni partneri organizacije BirdLife International pozivaju zainteresovane da posmatra ptice i čuju zanimljivosti o seobi. Za ptice selice je od životnog značaja da imaju odgovarajuća mesta za gnežđenje na severu, za odmaranje duž putanje leta, kao i odgovarajuća staništa u oblastima zimovanja. Cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je povećanje svesti o lepoti seobe i potrebama ptica koje u njoj učestvuju.

320780_10150456881828065_337430923064_10846210_1611416207_n.jpg 

BirdLife International je globalna asocijacija nacionalnih organizacija za zaštitu prirode, aktivna u više od 100 država, a zajedno su najpozvaniji da govore o statusu ptica, njihovim staništima i problemima koji utiču na život ptica.

Evropski vikend posmatranja ptica organizuje prvog vikenda u oktobru. Na mestima okupljanja broje se prisutne ptice i ptičari, i taj broj nacionalni centri šalju evropskom centru. Tokom poslednjih nekoliko godina oko 60 hiljada ljudi je uzelo učešća u 34 države, posmatrajući skoro tri miliona ptica tokom tog vikenda.

Evo kako izgleda jedno od 20 planiranih ptičarenja:

Liga za ornitološku akciju SrbijeEvropski vikend posmatranja ptica na Avali

Vođa terena: Sever Nagulov, loa@ptica.org

Dužina pešačke ture: oko 5 km

Trajanje pešačke ture: tri do četiri sata

ebw-avalauza.jpg 

Sastanak u subotu 1. oktobra na početnoj stanici autobusa 401 do 408 na Trošarini ujutru u 8.30 sati. Do Pinosave i podnožja Avale, sa Trošarine idu 401, 403, 405, 407 i 408 (oko pola sata). Za povratak, iz Belog Potoka ide 402. Očekuje se sunčano vreme sa mestimičnom naoblakom, ujutru 9oC, a u toku dana i do 17oC. Priručnik za identifikaciju vrsta će biti obezbeđen. Ako možete, ponesite dvogled.

Tura počinje usponom pešačkom stazom od podnožja u Pinosavi do hotela "Avala". Staza je serpentinska, uspon blag i prolazi kroz mladu šumu hrasta i šibljak drena, klena i graba. Ovo je najkraća deonica i, uz eventualna zadrzavanja, ne bi trebalo da traje duže od pola sata.  

Sledi prolazak južnom stranom kružne staze oko vrha Avale, stepeništem do Spomenika Neznanom junaku, i severnom stranom kružne pa do početka planinarske staze. Oko spomenika se nalazi sađena četinarska šuma, duž stepeništa ima nekoliko stabala sekvoje, a ispod staze je bukova i hrastova šuma. Severna strana staze je šumovita, a sa južne se otvara vidik prema Šumadiji. U zavisnosti od dinamike grupe, deonica može trajati do sat vremena.

Planinarska staza se srednje strmo spušta dolinom potoka Vranovac do planinarskog doma "Čarapićev brest", a odatle se dalje ide asfaltnim putem do Belog potoka, gde je i kraj ture. Silazak, uz sva zadržavanja, ne bi trebalo da traje duže od sat-dva. Dolina Vranovca do planinarskog doma obrasla je starom bukovom šumom, a asfaltni put do ulaska u Beli potok ide rubom šume, uz šibljak, livade i uglavnom zaparložene njive. 

Očekivane vrste

Buteo buteo, mišar

Scolopaxrusticola.jpg 

Scolopax rusticola, šumska šljuka

Columba palumbus, golub grivnaš

Streptopelia decaocto, gugutka

Dryocopus martius, crna žuna (dole)

Picus viridis, zelena žuna

Dendrocopos major, veliki detlić 

Dendrocopos medius, srednji detlić

Dendrocopos minor, mali detlić

Erithacus rubecula, crvendać

Phoenicurus ochruros, crna crvenrepka  

Turdus philomelos, drozd pevač

Turdus merula, kos  

Regulus regulus, kraljić 

Troglodytes troglodytes, carić 

Parus major, velika senica

Periparus ater, jelova senica

Cyanestes caeruleus, plava senica

Poecile palustris, siva senica

Aegithalos caudatus, dugorepa senica 

Sitta europaea, brgljez

Certhia familiaris, kratkokljuni puzić

Pica pica, svraka 

Garrulus glandarius, sojka

Corvus cornix, vrana  

Corvus corrax, gavran 

Passer domesticus, vrabac pokućar

Passer montanus, poljski vrabac

Fringila coelebs, zeba 

Carduelis carduelis, češljugar

Carduelis chloris, zelentarka 

Serinus serinus, žutarica

Emberiza citrinella, žutovoljka  

Dryocopusmartius.jpg

Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 23:34 23.09.2011

Odnosno "još 7 dana"

Onda sutra pišeš novi blog "još 6 dana" i tako svaki dan
zoja444 zoja444 23:39 23.09.2011

a, rucak?

kakav je to izlet bez rucka? salim se.

nije mi jasno kako su ovi datumi izabrani za posmatranje? zar se zna bas u dan kada je seoba ptica? ili to traje danima a vikend je nasumice izabran?
Jukie Jukie 23:58 23.09.2011

Re: a, rucak?

zoja444
kakav je to izlet bez rucka? salim se.

Mislim da odrasli nemaju potrebu da im se ručak bućka po stomaku tokom 3.5 sata pešačenja + vožnja busom tamo i amo
Sa druge strane, deca koju smo vodili u prirodu imaju tendenciju da sve što su poneli* pojedu u prvih pola sata, valjda da im ranac bude lakši.
*uvek me iznenadi kad onako mala deca smažu dva ogromna sendviča jedan za drugim bez zastajkivanja.



nije mi jasno kako su ovi datumi izabrani za posmatranje? zar se zna bas u dan kada je seoba ptica? ili to traje danima a vikend je nasumice izabran?

traje danima a vikend je nasumice izabran
zoja444 zoja444 00:07 24.09.2011

Re: a, rucak?

Jukie, salila sam se za rucak.

zar nema autobusa koji vozi do vrha? zar nije lakse seobu posmatrati sa cistine nego hodajuci kroz sumu? sta moze da se vidi kroz drvece? i kako to ide? u jatima? ako bi moglo malo nekih detalja.
Jukie Jukie 01:14 24.09.2011

Re: a, rucak?

zoja444
Jukie, salila sam se za rucak.

Da, ali je dobar šlagvort koji mi je uvek nedostajao da ubacim taj pasus u neki komentar na blogovima :)
U stvari je sasvim razumno pitanje, pogotovo za ove grupe koje će biti negde u udaljenim pustarama. Ja bih nosio vodu, smoki i bonžite/čokoladne bananice.

zar nema autobusa koji vozi do vrha?

Pa onda ne bi videli sve one ptice koje se nalaze između Pinosave i vrha.

zar nije lakse seobu posmatrati sa cistine nego hodajuci kroz sumu? sta moze da se vidi kroz drvece? i kako to ide? u jatima? ako bi moglo malo nekih detalja.

E ovako: na spisku su uglavnom male šumske ptice pevačice (i nešto stanarica koje su uvek tu). Na čistini se ništa ne vidi jer te ptice ne izlaze na čistinu, nego u šumi jedna po jedna ptica iz jata preleće sa drveta na drvo. Male pevačice (za razliku od roda itd.) sele se noću (jer se orijentišu po zvezdama) i gde ih jutro zatekne tu se odmaraju dok ne dođe vreme za sledeću etapu puta. Hodanjem duž neke linije se osiguravaš da ne brojiš iste ptice nekoliko puta nego stalno nailaziš na nova jata.
zoja444 zoja444 01:32 24.09.2011

Re: a, rucak?

Male pevačice (za razliku od roda itd.) sele se noću (jer se orijentišu po zvezdama)


jel to stvarno? po zvezdama? kako je to zakljuceno?
a kako je kada se vracaju? da li se vracaju na stara stanista, od predhodne godine? ako da, zasto? zbog odgovarajucih uslova za zivljenje ili neke vezanosti za ta mesta?

ja se izvinjavam zbog mogucih glupih pitanja ali nista ne znam detaljnije o pticama a sada sam se bas zainteresovala.
Jukie Jukie 08:18 24.09.2011

Re: a, rucak?

zoja444
Male pevačice (za razliku od roda itd.) sele se noću (jer se orijentišu po zvezdama)jel to stvarno? po zvezdama? kako je to zakljuceno?

Stavljali su ih u kaveze u opservatorijama, i kada pomere zvezdano nebo za npr. 20 stepeni, ptice krenu da lepršaju u pravcu izmišljenog položaja zvezda. I znaju kada treba da budu npr. ovde a kada u Izraelu i ne reaguju na pogrešno nebo.

a kako je kada se vracaju? da li se vracaju na stara stanista, od predhodne godine? ako da, zasto? zbog odgovarajucih uslova za zivljenje ili neke vezanosti za ta mesta?ja se izvinjavam zbog mogucih glupih pitanja ali nista ne znam detaljnije o pticama a sada sam se bas zainteresovala.

Vraćaju se u staru oblast i onda idu okolo i traže mesto koje im odgovara za teritoriju. Postoje nešto kao saobraćajnice po kojima ptice tokom seobe idu u jatima (kao što svi vozači prelaze Gazelu ili idu preko Slavije) i onda se otprilike nađu na istom mestu pa gledaju dalje gde će ko. Zato se i posmatrači nacrtaju baš na tim putnim pravcima da prate seobu.

Što se tiče gnezdilišne teritorije, svaka vrsta instinktivno zna šta joj tačno treba, koliko procentualno treba da bude travnjaka, koliko drveća, koliko drveće treba da bude visoko, itd. Naravno ako ima mnogo ptica iste vrste, onda se svađaju oko teritorije pa neki ostanu bez teritorije ili pokušavaju da se gnezde na neodgovarajućem mestu pa gnezdo propadne.
Zato nekim vrstama park u gradu odgovara za gnežđenje (jer su čekirali sve potrebne faktore) a drugi moraju da idu u vlažnu i divlju šumu.
albicilla albicilla 09:46 24.09.2011

Re: a, rucak?

nije mi jasno kako su ovi datumi izabrani za posmatranje? zar se zna bas u dan kada je seoba ptica? ili to traje danima a vikend je nasumice izabran?


datum je odabran za celu evropu, nas juznjake nisu pitali. ja bih to radije recimo dve nedelje ranije, al' to onda nije evropski vikend.
zoja444 zoja444 11:17 24.09.2011

Re: a, rucak?

hvala.
49 41 49 41 01:33 24.09.2011

Jel' mogu i ja da ucestvujem?

mislim s pticama u toplije krajeve.

Ovih dana jutra kao novembarska vec u septembru.

A, tek dolazi; duga i hladna sa sumrakom u 4 popodne.
fantomatsicna fantomatsicna 09:01 24.09.2011

Kako

Bih ja volela da to vidim.Javi kad se zavrsi kako je bilo
albicilla albicilla 11:22 24.09.2011

Re: Kako

Bih ja volela da to vidim.Javi kad se zavrsi kako je bilo


verovatno cu i neke slike staviti
NNN NNN 17:08 24.09.2011

Gde ćete biti 1. oktobra?

Pitanje/a za sve, a pre svega za autora teksta.
Ja sam se još pre mesec dana (recimo) prijavio preko FB da sam (vrlo) zainteresovan za ovu akciju.
Međutim 1. oktobra imam obaveze - udaje mi se sestra
Možda bih mogao da stignem na oba mesta
- kada se očekuje povratak u BG (da ne računam sada ova sate)?
Da li je nešto planirano za 2. oktobar (pošto je i to deo tog vikenda)?
albicilla albicilla 17:40 24.09.2011

Re: Gde ćete biti 1. oktobra?

drugog neces zeleti da izadjes iz kuce, a i kisa se predvidja

u isto jutro, prvog, ce biti posmatranje vodenih ptica na uscu, kod konjske ade, sto cu najaviti za koji dan

to je blize i krace, sat, sat i po...
zoja444 zoja444 17:45 24.09.2011

Re: Gde ćete biti 1. oktobra?

NNN
Pitanje/a za sve, a pre svega za autora teksta.Ja sam se još pre mesec dana (recimo) prijavio preko FB da sam (vrlo) zainteresovan za ovu akciju. Međutim 1. oktobra imam obaveze - udaje mi se sestra Možda bih mogao da stignem na oba mesta - kada se očekuje povratak u BG (da ne računam sada ova sate)?Da li je nešto planirano za 2. oktobar (pošto je i to deo tog vikenda)?


evo resenja!
organizovati vencanje na nekom od mesta odakle ce se posmatrati ptice (vidim sad da ce ih biti vise).
jos samo da uspes da nagovoris sestru na to.
NNN NNN 23:35 24.09.2011

Re: Gde ćete biti 1. oktobra?

Venčanje je vać organizovano, ja samo treba da se pojavim tamo u 15h,
a do tad treba da smislim akciju.
Trenutno sam kljakav (nešto prehlađen), a do sledećeg vikenda sam planiram da budem potpuno mobilan, pa ću već da gnjavim D.S. oko detalja :)
albicilla albicilla 06:55 25.09.2011

Re: Gde ćete biti 1. oktobra?

NNN
Venčanje je vać organizovano, ja samo treba da se pojavim tamo u 15h,
a do tad treba da smislim akciju.
Trenutno sam kljakav (nešto prehlađen), a do sledećeg vikenda sam planiram da budem potpuno mobilan, pa ću već da gnjavim D.S. oko detalja :)


verovatno cu u utorak, mozda sredu, da najavim usce, ali racunaj jutro, prvog, oko 9
goldcrest goldcrest 00:44 26.09.2011

A Falco tinnunculus ? :)

Jeste da je kretanje vise kroz sumu ali na livadama pre Carapicevog bresta, (od strane Belog Potoka kad se ide, pogled na levo, odnosno na desno ako se prati predvidjena staza kretanja, cim se otvori pogled ka jugu od rubnog sumarka) skoro neizbezna je prekrasna vetrushkica koja tu lebdi ako su povoljni vremenski uslovi , cekujuci plen.
Ako nije na toj lokaciji onda je na sledecoj livadi, prema Zucama. :)

A sa vrha Avale, sa kruzne staze oko spomenika NJ, sa vidikovca, vidi se ripanjska kotlina i okolna brda i nad tom kotlinom mogu se uglavnom videti grabljivice koje koriste vazdusne struje za podizanje.
Glas kopca (Accipiter nisus) se daleko cuje. :)

albicilla albicilla 07:01 26.09.2011

Re: A Falco tinnunculus ? :)

Glas kopca (Accipiter nisus) se daleko cuje. :)


dobar glas se uvek nadaleko cuje
goldcrest goldcrest 22:15 26.09.2011

Re: A Falco tinnunculus ? :)

albicilla
Glas kopca (Accipiter nisus) se daleko cuje. :)


dobar glas se uvek nadaleko cuje



Za dobrim konjem se i prashina dize....:)))

"dobar konj" je onomad , u brisucem letu pokupio grivasha sa ruba sume i poneo ga u kandzama, plen je maltene bio veci nego lovac ...))))
I tako se srecno oglasavao, zvonko dok je leteo sa ulovom...trestalo je sve, gledali smo celu scenu. Kakav lovac? :)))

p.s. fotoaparat je potpuno bezvredna sprava za ovakve situacije i treba se fokusirati samo na "dobar pogled" da ne propustite nesto.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana