Magla

Rade Rakocevic RSS / 10.01.2008. u 00:24

Prvi dani 2008-e godine nisu donijeli oporavak Beogradske berze, a politička situacija vezana za Kosovo i predstojeće predsjedničke izbore se i dalje užurbano komplikuje. Međutim, postavlja se pitanje kako je, usred takvog ambijenta, svjetsko finansijsko ime Merrill Lynch (ML) odlučio da uloži određenu sumu novca u srpski MPC Properties, i to kao manjinski akcionar? Naravno, čitav proces pripreme transakcije je trajao prilično dugo, ali sigurno su pažljivo procjenili politički rizik u zemlji Srbiji.

Očigledno da je u pitanju dugoročan pristup investiranju ML i njihov stav da, čak iako se i desi neki negativan scenario vezan za predstojeće političke procese,  na duži rok Srbija predstavlja dobro mjesto za investiranje. Naravno, kao što reče pjesnik, na dovoljno dug rok smo svi mrtvi, a možda ML jednostavno griješi (još uvijek se u svijetu osjećaju posljedice krize na američkom hipotekarnom tržištu, kada su i veća imena od ML žestoko promašila i „fasovala“ ogromne gubitke).

Lično mislim da je ML uradio dobar potez, odlučio se za ulaganje u firmu koja je jedna od najvećih lokalnih igrača u sektoru izgradnje objekata, znači stabilan igrač i još stabilniji biznis. Međutim, na srpskom tržištu kapitala, već dugo nema ni traga ni glasa ni od mnogo manjih inostranih igrača, što je znak da špekulativan kapital koji traži prinose na kraći rok (ali daje i svježu krv berzi), ovih dana u širokom luku izbjegava magloviti beogradski aerodrom. Nadam se da se ipak bolje vidi šta nas čeka sa krova „Ušća“ nego sa berzanskog parketa, pitanje je samo kad će magla da se raziđe i za one sa jeftinijim kartama.



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:45 10.01.2008

Srpsko proleće..!!

Tek kad se obave predsednički izbori. U drugom krugu, prema istraživanjima, verovatno će biti Boris Tadić i Nikolić. Investitori će tada imati jasniju sliku "rizika". Posebno što se ne bira između dva slična kandidata (u kom slučaju bi ostalo samo pitanje koje će nijanse doći do izražaja izborom ovoga ili onoga), već se bira između dve totalno različite koncepcije politike, jedne proevropske i "proinvestitorske", i druge koja je populistička i koja povećava stepen rizika ulaganja. Takođe, i verovatno potpisivanje SAA sporazuma sa EU ide uporedo sa procesom izbora predsednika države. Tu je i kosovsko pitanje koje će za mesec-dva barem u nekom smislu i u nekoj meri biti definisano. Način rešavanja tog pitanja usloviće i kvalitet odnosa koalicionih partnera u vladi, kao i način potpisivanja pomenutog sporazuma sa EU. Investitori zaista imaju dovoljno razloga da sačekaju da vide hoće li će se desiti onaj po njih povoljniji rasplet - pobeda Borisa Tadića i potpisivanje sporazuma, ili ona druga varijanta sa Nikolićem i udaljavanjem od EU. Teško da bi neko ko želi da investira u Srbiji, makar i da je član SRS, poželeo pobedu Nikolića. I laicima je jasno da samo u slučaju pobede Borisa Tadića Srbija može da se nada svežem kapitalu.
Mala Ramona Mala Ramona 01:52 10.01.2008

Re: Srpsko proleće..!!

I laicima je jasno da samo u slučaju pobede Borisa Tadića Srbija može da se nada svežem kapitalu.



Ovo je tačno samo ukoliko je Boris Tadić kandidat Borisa Tadića, a na nekog drugog, kao što to ovih dana neumorno ponavlja jedan mladoliki politički lider.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:10 10.01.2008

Re: Srpsko proleće..!!

ponavlja jedan mladoliki politički lider

Ramona, malena, vi ste skoro u pravu... A tako ste daleko od istine. Da li ste čitali jučerašnji blog pod nazivom "Besmislenost...", koji govori nešto na ovu temu? Ako niste, evo adrese:

http://blog.b92.net/text/1858/Besmislenost%20%28smisao%20po%20Predsedniku%20Tadi%C4%87u%29/

url=http://blog.b92.net/text/1858/Besmislenost%20%28smisao%20po%20Predsedniku%20Tadi%C4%87u%29/][/url]

Puno vas pozdravljam
Mala Ramona Mala Ramona 02:14 10.01.2008

Re: Srpsko proleće..!!

Dragan Vujanović
ponavlja jedan mladoliki politički liderRamona, malena, vi ste skoro u pravu... A tako ste daleko od istine. Da li ste čitali jučerašnji blog pod nazivom "Besmislenost...", koji govori nešto na ovu temu? Ako niste, evo adrese:[url=http://blog.b92.net/text/1858/Besmislenost%20%28smisao%20po%20Predsedniku%20Tadi%C4%87u%29/][/url]


Čitala, čitala, al još uvek malena pa ne znam kome da verujem.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 03:05 10.01.2008

Re: Srpsko proleće..!!

Čitala, čitala, al još uvek malena pa ne znam kome da verujem.

Ramonice, ne verujte nikome sasvim, nego samo čitajte, čitajte...
Pozdravčić vam šaljem :))
Mala Ramona Mala Ramona 03:10 10.01.2008

Re: Srpsko proleće..!!

Božemeprosti Vi ko Lenjin- učiti, učiti...
Pozdarvčić Vam uzvraćam...
antioksidant antioksidant 12:52 10.01.2008

Re: Srpsko proleće..!!

Dragan
Tek kad se obave predsednički izbori
Rade
Očigledno da je u pitanju dugoročan pristup investiranju ML i njihov stav da, čak iako se i desi neki negativan scenario vezan za predstojeće političke procese, na duži rok Srbija predstavlja dobro mjesto za investiranje
Rade
a možda ML jednostavno griješi
Mozda je procena da vise dole ne moze? Mada ja verujem da je vise uticala procena sektora (nekretnine) nego bilo sta drugo.
I laicima je jasno da samo u slučaju pobede Borisa Tadića Srbija može da se nada svežem kapitalu.
jednacina nije bas toliko jednostavna. Ima kapitala kome bi najvise Nikolic odgovarao.
A sto se politike tice, mnogo interesantnije ce biti pratiti majske izbore. Pretpostavljam da cemo tada (sa)znati datum sledecih republickih.
Doctor Wu Doctor Wu 08:06 10.01.2008

Slažem se da je dolazak

ML sjajna vest, mada, možda, ne treba precenjivati njen značaj. ML poseduje nešto manje od pola Black Rocka i teško ih pogađa ova kriza sa subprime mortgages. Prijavili su writeoff od oko 15 mlrd$ a sva je prilika da će to značajno porasti u prvih 6 meseci ove godine. A u takvoj panici hvata se svaka prilika koja nudi velike return rates, pa, kao što vidimo, i visokorizični Beograd.
Brooklyn Brooklyn 09:57 10.01.2008

Re: Slažem se da je dolazak

wu, mislim da je bg suvise sitan da bi se odrazio na bottom line ml (2 triliona AUM), ali ce se odraziti malo na bottom line-u grupe sa SE Europe i na bonus dase koji odradio deal.

a, inace nisam znala da je keynes bio i pesnik. nista ne pise u orchardu.
Doctor Wu Doctor Wu 10:19 10.01.2008

Re: Slažem se da je dolazak

Brookily, reč je o benefitu za Beograd (& Srbiju) a ne za Merill Lynch. Za njih znamo da su bogati (mada, a propo 1 trilion funti asseta ne mogu da odolim zluradosti i primetim da u gornjem desnom uglu piše 2006 Annual Report, a mi smo, ako se ne varam, u 2008).

Keynes je bio jedan renesansan lik. Bio je i probabilističar (ima jedna mala knjižica o verovatnoći, jedan od nalepših tekstova napisan na temu). Nije Bertrand Russell za njega džabe pričao:"Keynes's intellect was the sharpest and clearest that I have ever known."
Brooklyn Brooklyn 10:42 10.01.2008

Re: Slažem se da je dolazak

Brookily, reč je o benefitu za Beograd (& Srbiju) a ne za Merill Lynch.



e tu se slazem, wu. signalling theory at work :)
gordanac gordanac 10:43 10.01.2008

:)

A Treatise on Probability - JMK
el ovo?
EDIT
"...As an adviser in the Treasury, he began to develop Keynesian ideas--for example, that the "main use of gold reserves is to be used." The artist manque appeared. Keynes began to regard money the way a painter looks at his palette. Understanding that currency confronts human beings with two great alternatives--hoarding or gambling--the sometime player at Monte Carlo defined money as "that which one accepts only to get rid of it." He raised monetary theory to poetry when he described money as "a subtle device for linking the present to the future."
Doctor Wu Doctor Wu 11:00 10.01.2008

Re: :)

Ne, to je proširena verzija (446 strana nije knjižica). Ima neko staro digestirano izdanje CUP-a koje su korišćene kao lecture notes. Inače, negde sam pročitao da je Keynes bio omiljeni ekonomista Mire Dr Marković (sic!) Ili možda ne baš toliki bearing in mind "main use of gold reserves is to be used"- nije li ovaj moto glavni generator inflacije (koja je u Engleskoj, do pojave Keynesa, bila 0)? Ne znam koliko je priča tačna...
gordanac gordanac 11:05 10.01.2008

Re: :)

...nije li ovaj moto glavni generator inflacije (koja je u Engleskoj, do pojave Keynesa, bila 0)?...

ne do pojave Keynes-a, već do pojave kvantne mehanike - ali to nikada neću umeti da dokažem :))
Brooklyn Brooklyn 11:15 10.01.2008

Re: :)

dobro g, mani keynsa, nego sta mozes da nam kazes o ovome?. mnogo vaznije.
gordanac gordanac 11:21 10.01.2008

Re: :)

stupanje na snagu Sporazuma o viznim olakšicama
bilo već reči na blogu ovde - ima i linkova i pojašnjeneja na koga se odnosi
Za kraj 2008 predviđa se podnošenje zahteva za "white".
Uprkos svim ludacima, štetočinama i neznalicama.
Brooklyn Brooklyn 11:29 10.01.2008

Re: :)

olaksice su tralalalala, mani to. blic ovde kaze konkretno: na prolece bela. ti onda nemas iste izvore kao blic. to sam htela.
gordanac gordanac 11:35 10.01.2008

Re: :)

olaksice su tralalalala, ...

nisu
Sporazum je sredstvo o kojem novine pišu
a monitoring EU o sprovođenju sporazuma (i pratećih programa) je odlučujući za rok za "white" - kad je izveštaj pozitivan - podnosi se kandidatura za "white", mi smo rekli kraj 2008, sve pre toga rezultat je "bržeg" primenjivanja
Bez novih pasoša i Zakona o zaštiti podataka, to će biti znak ogromnog poverenja od strane EU za nas
Građani sa dvojnim državljanstvom su posebna kategorija.
Doctor Wu Doctor Wu 11:35 10.01.2008

Re: :)

Uprkos svim ludacima, štetočinama i neznalicama.

Ko me to zvao?
gordanac gordanac 11:40 10.01.2008

Re: :)

idi, bre, ..:)))))))
wrong number :)))
Rade, izvinite za troll, neću više
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 19:27 10.01.2008

Re: :)


Sasvim opusteno, kao kod svoje kuce ;-)
wk wk 20:12 10.01.2008

Olaksice jesu jedno veliko tralalala



olaksice su tralalalala, ...

nisu

Jesu "tralalala". Ako ja, koji sam regularno zaposlen 7 godina, fakultetski obrazovan, imam dobru platu (programer), bio nekoliko puta u EU i nisam napravio tamo nikakav belaj, zena mi je drzavljanka EU (!) etc. pa ne mogu da dobijem vizu bez da se smaram nekoliko dana, onda je to sve "tralala". Po EU kriterijumima, ja sam nepozeljan. Ne kazem da sam mnogo lep i opstekoristan (mada umem da zamenim pregorelu sijalicu i gumicu na cesmi), i ne ocekujem da me docekaju sa cvecem i ukeleleleom, ali ne ocekujem bas ni da moram da idem na proveru kao da sam gubav.

Ok, bolje sa tim olaksicama nego bez njih, ali daleko je to od sustinski korisnog. Barem meni i 90% njih koji bi putovali.
Doctor Wu Doctor Wu 20:29 10.01.2008

Re: Olaksice jesu jedno veliko tralalala

Dobro, onda sredićemo za taj ukulele.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 13:39 11.01.2008

Re: Slažem se da je dolazak

(mada, a propo 1 trilion funti asseta ne mogu da odolim zluradosti i primetim da u gornjem desnom uglu piše 2006 Annual Report, a mi smo, ako se ne varam, u 2008)


Stotine i stotine racunovodja radi na Annual Reportu firme kao sto je ML. Pa dok to onda pregledaju Auditori prodje bar mesec, dva. Nije to Annual Report Delte ili neke druge kvazi kompanije. Postoji neki red, a i pravila. Znas ono GAAP i te sitnice.
jinks jinks 09:07 10.01.2008

Da li je ovoj kupovini akcija

prethodio neki period u kome je padala njihova vrednost. Ako jeste, koliko dugo je trajao taj padajuci trend, i u kom procentu su pale vrednosti do trenutka kada su kupljene od strane MLa.
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 20:07 10.01.2008

Re: Da li je ovoj kupovini akcija


MPC Properties nije listiran na berzi, tako da nije bilo trgovine ovim akcijama na zvanicnom trzistu. Pricalo se o planovima vezanim za listiranje na Londonskoj berzi, mozda je ovo prvi korak ka tome.
jasmina lekic jasmina lekic 10:41 10.01.2008

jeftinije karte

poštovani (mladi) Rade,
da se za vas kao "svog brokera" opredelim, uticala je moja koleginica Ruža Ćirković pre dve godine, recimo.
Rekla, idite u "Senzal", najbolji su u gradu...To sam i učinila, imate sjajnu, mladu ekipu izuzetno ljubaznih ljudi u firmi, ovom prilikom pozdravljam Stassu, retko finu devojku koja hoce SVE da kaze i objasni...
Videla sam da ste jedan od blogera, i to VIP blogera, i čekala VAS, čekala da se javite i oglasite u ovoj 2008.
Super vam je tekst MAGLA...razumljiv i meni koja sam celi zivot pratila i pisala druge stvari, STVARI KULTURE...
U svoje vreme samo mi je komplikovanu ekonomiju uspevala TEKSTOM da objasni moja bivša a draga, veoma draga koleginica, Vesna Kostić.
Vesnu su razumeli svi, od šofera do akademika i OBRNUTO.
Elem, zasto vam se ja sad obraćam,a neće biti da o tome vi ne znate: pre dve nedelje sam, kao nova, da ne kažem ganc sveža blogerka, napisala svoj prvi post ovde pod naslovom O OSTALOM...
Bio o o akcijama POLITIKE i bio je o predstojecoj privatizaciji NIN-a : BOJIM SE DA SMO PREVARANI ( Politika) i to MNOGO, mi mislim, mali akcionari, a PLASIM se i da ćemo biti PREVARENI ( NIN) takodje mi, mali akcionari...U NIN-u nas nema mnogo, pedesetak ukupno, a tender je u toku...
Mnogo sam ja raspitujem i zovem famoznu Agenciju pokušavajući upravo da uradim ono o čemu ste vi, doduše drugim povodom, pisali...pokušavajući upravo da RASTERAM MAGLU...
Ima nas još puno takvih...
Možda biste vi hteli da pomognete, možda?!
pozdrav
sentinel26 sentinel26 11:31 10.01.2008

Re: jeftinije karte

Nije uobičajeno ali moram da se pridružim pohvalama na račun "Senzala".
Meni su takodje pomogli i bili veoma profesionalni, uz strogo poštovanje pravila ponašanja, sa proverenim i pouzdanim informacijama i pravim savjetima. Bili su mi od koristi u pravom trenutku. Ne bih izdvajao imena.
Svoju simboličnu proviziju su pošteno zaradili.
Od mene čestitke.
Ko želi više informacija neka potraži ovdje: www.senzal.co.yu.

A gospodinu Rakočeviću uz preporuku za tekst želim sve najbolje u 2008.godini uz preporuku da svoja zapažanja brže prenosi narodu blogerskome i da ne škrtari u kritikama.

Poz
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 23:38 10.01.2008

Re: jeftinije karte


Postovana Jasmina, prvo hvala na pohvalama upucenim mojoj bivsoj firmi i meni licno. Ja sam prodao Senzal prije tri mjeseca belgijskoj grupaciji KBC Securities i vise nemam nikakve poslovne veze sa tom firmom, ali mi je drago da ste zadovoljni ekipom ljudi koje sam odabrao i koja je ostala tamo, prije svega njihovom uslugom i pristupom klijentima.

Procitao sam vas tekst O OSTALOM, i razumijem vasu muku, cijene akcija Politike su za manje od godinu dana izgubile tri puta od svoje pocetne berzanske cijene. U spisku akcionara nema nijednog od vecih stranih investitora (ukupno svega sest stranih akcionara), mada vidim dosta poznatih domacih imena, uglavnom brokerskih kuca koje su takodje ocekivale da ce cijena da poraste. Cinjenica da drzava kontrolise preko 70% kapitala govori da se kljuc za rasplet price oko Politike nalazi kod nje i zavisice od drzavne odluke o prodaji tog vecinskog paketa, u kom slucaju bi ona vjerovatno pozvala i male akcionare da joj se pridruze.

Ne znam kakve planove drzava ima, a jos manje sta je ostalo u vlasnistvu Politika a.d. od nekretnine i kakve prihode ostvaruje Politka Novine i Magazini (gdje su vlasnici po 50% sa WAZ) , a cim takve informacije nisu dostupne javnosti, investitori radije biraju druge akcije. Vec mjesecima je ponuda akcija Politike na berzi mnogo veca od traznje sto stalno gura cijenu nanize, a cini mi se da ovo nije najnize sto je pala. Jedno od rjesenja je da Politika pocne da javno prezentuje svoje poslovne rezultate i eventualno dodje na listing A berze, cime bi se interesovanje potencijalnih kupaca moglo povecati, a time i cijena (a mozda i jos vise smanjilo, ako rezultati nisu dobri).

Ukoliko je NIN predvidjen za prodaju putem tendera ( a moram da priznam da ne znam koja je opcija sada aktuelna i sta se desava sa NIN-om), mali akcionari mogu samo da cekaju ko ce da kupi vecinski paket i da pokusaju da u uslovima za tendersku prodaju ubace obavezu kupca da ponudi istu cijenu i malim akcionarima i otkupi njihov paket u roku od godinu dana od obavljene privatizacije. Naravno, ukoliko cijena na tenderu ne bude realna (sto moze da se desi), mali akcionari mogu da pokusaju da prodaju akcije na berzi, a nadam se da ce do tog trenutka pravila listiranja na berzi zahtijevati vise javnosti od svih listiranih kompanija.

Sve u svemu, mogu da kazem da ce se tesko pojaviti ozbiljniji kupci akcija dok god ne postoje javne informacije o poslovanju Politike i planovima drzave koje bi mogle da ih ubijede u suprotno.
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 23:45 10.01.2008

Re: jeftinije karte


Dragi sentinel26, hvala i vama na pohvalama za moju bivsu firmu, zaista mogu da budem ponosan na ekipu ljudi koja je tamo radila i jos uvijek radi veoma tezak i odgovoran posao.

Posebno hvala za posljednju recenicu, prihvatam obje preporuke sa zadovoljstvom!
jasmina lekic jasmina lekic 00:20 11.01.2008

Re: jeftinije karte

Poštovani Rade,

nadala se jesam odgovoru, ali ste vi zaista ponudili ozbiljan i iscrpan način da mi približite ono što ne znam a
što me izuzetno interesuje...

Znači, mnogo Vam hvala i prvi i drugi i treći put...

Ne znam gde ste sada ali verujem na nekom dobrom, najboljem mestu...

I treba!

Veliki pozdrav, Jasmina
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 00:55 11.01.2008

Re: jeftinije karte


Nema na cemu, i drugi i treci put kad god zatreba

Sada imam svoju novu firmu, prisutan sam na finansijskom trzistu u Srbiji i regionu, ali se ne bavim brokerskim biznisom, tako da i dalje drzim berze na oku.
jasmina lekic jasmina lekic 10:07 11.01.2008

Re: jeftinije karte 2

Ima nade, tako sam Vas razumela...

Cekam Vas novi post, vrlo dobro, jasno, slikovito a MERODAVNO pisete...

Puno pozdrava, Jasmina

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana