Budućnost| Društvo| Ljudska prava| Politika| Život

PONOS SRBIJE - ili:kako štiteći druge ustvari štitimo i sebe

Nebojša Milenković RSS / 01.10.2011. u 23:09

lgbt_mozemo_zajedno.jpg Zabrana Parade ponosa - mnogo više nego za samu LGBT populaciju - predstavlja pitanje narušenog ponosa same Srbije koja je po ko zna koji put pokazala kako nije u stanju da svoje građanke i građane zaštiti od nasilja!

U Nemačkoj, prvo su došli po komuniste - ja se nisam usprotivio, jer nisam bio komunista. Onda dođoše po Jevreje - ja se nisam bunio, jer nisam bio Jevrej. Onda su došli po unioniste - ja nisam protestovao, jer nisam bio unionist. Onda su došli po Katolike - ja se nisam protivio, jer sam bio Protestant. Kad su došli po mene, više nije ostao niko ko bi mogao da se usprotivi... Martin Niemoeller

Sloboda da se bude drugačiji i pravo na različitost pripadaju onom korpusu ljudskih prava čije poštovanje, odnosno nepoštovanje, jesu lakmus test za određivanje demokratičnosti, razvoja i socijalne emancipovanosti jednog društva. Zabrana Parade ponosa koju su pretnjama nasiljem izborile grupe koje u svom programu imaju elemente terorističkog delovanja, odražava dramatičan stepen civilizacijske, moralne, kulturne i svake druge zapuštenosti srpskog društva danas.

Predstavnici vlasti - ako već upozoravaju da bi "Beogradom tekle reke krvi" - moraju da kažu, a pre svega da pokažu na koji način nameravaju da se obračunaju sa onima koji nasilje promovišu u legitimaan metod političke borbe. U suprotnom - ne postoji drugi zaključak osim da su različite ekstremističke grupacije (doduše još uvek neformalno) preuzele vlast u ovoj zemlji.

Ako tako precizno može da "locira i rekonstruiše" čitav scenario terorističkih napada koji u Beogradu bili planirani - ministar policije svakako može da locira i ideologe, odnosno organizatore navedenih terorističkih napada.

Ako sve već zna - pitanje je šta na namerava da preduzme?

Mit o neprijatelju

Građani i građanke koji mržnju, nasilje i različite oblike ispoljavanja (verbalne i fizičke) brutalnosti doživljavaju kao "legitimno iskazivanje (političkih) stavova", ali i ne mali broj političara i intelektualaca koji ih suštinski podržavaju ─ reprezentuju onu vrednosno pomućenu svest koja je Srbiju devedesetih dovela u situaciju traženja ispisnice iz civilizacije. Reč je o "svesti" koja za sve političke, ekonomske i druge probleme sa kojima kao društvo nismo sposobni da se suočimo, krivce tradicionalno traži i "nalazi" u „onim drugim": bilo da su u pitanju Slovenci, Hrvati, Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Jevreji, Romi, crnci, gejevi, lezbejke i svi ostali „stranci"...

Navikavano i ohrabrivano da za svoje frustracije krivi druge, srpsko društvo postalo je ovisno o postojanju vlastitih neprijatelja (mora se priznati da situacija nije mnogo bolja ni u zemljama regiona, no, to nije tema ovog teksta). Neprijatelj je postao neko ko se neguje i ko ostaje kao poslednje uporište za "opravdavanje" vlastitih nesposobnosti. Slično citatu s početka teksta, kako se zemlja u kojoj živimo smanjivala, tako su presušivali i neprijateljski resursi ─ na kraju nije preostalo ništa drugo do da se isti traže u vlastitoj čaršiji. Danas su to homoseksualci, sutra će biti gojazni, prekosutra mršavi, onda razni dođoši, pa žene sa velikim grudima, zatim muškarci sa dugačkim kosama ili neko sedmi, svejedno ─ tek, aveti puzajućeg fašizma nešto su sa čim se svakako mora što pre i sistemski suočiti.

Iako se, svojim rušilačkim delovanjem, u fokusu javnosti uglavnom nalaze kvazipatriotske organizacije i navijačke horde ─ razmere tabua vezanih za prava LGBT osoba nisu manje ni kod građana koji svoje neslaganje izražavaju i na nešto suptilnije i samo naizgled sofisticiranije načine. U vrednosno zapuštenom društvu ova vrsta huliganizma regrutuje se vrlo rano: počevši već od školskih tuča, preko sve prisutnijih oblika zlostavljanja prisutnih u ionako razorenim srpskim privrednim subjektima, međunacionalnim i međuverskim incidenatima, sve do gostovanja u različitim rijaliti šou emisijama ili opsedanja veb sajtova i foruma od kojih se mnogi pretvaraju u otvorene tribine za zagovaranje, širenje i propovedanje različitih oblika segregacije, ksenofobije pa i otvorenog fašizma... Izlivi mržnje prema svemu/svima različitim/različitom sasvim legalno, pod firmom "davanja prava na različito mišljenje" svoje mesto svakodnevno nalaze i naslovnim stranam i udarnim terminima većine štampanih i elektronskih medija (od kojih mnogi imaju i nacionalne frekvencije, uključujući i tzv.Javni servis na čijem se čelu takođe nalazi jedan osvedočeni kabadahija).

Bauk Evrope

Umesto preventivnog delovanja, ovde se sa problemima suočavamo samo u trenucima kada nam udare u lice. Umesto sistematičnog rada na prosvećivanju i emancipovanju stanovništva ─ vlasti se radije rukovode anketama za istraživanje javnog mnenja. Populističke izjave tipa: "moja deca ne smeju to da gledaju" ili „neka to što rade rade u svoja četiri zida" po samo društvo utoliko su opasnije kada dolaze od lidera parlamentarnih (vladajućih!) stranaka, javnih ličnosti ili gradonačelnika naših gradova. Ta vrsta društvene i političke neodgovornosti, ionako zbunjene i sluđene, građane samo učvršćuje u strahovima od prepuštanja "na milost i nemilost toj strašnoj Evropi u kojoj ćemo jednoga dana svi postati lezbejke i gejevi".

Za samo društvo podjednako su opasne i nesuvisle konstrukcije tipa: "Održavanje gej parade jeste jedan od uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju", i tsl. Zasnovana upravo na mirnoj koegzistenciji čitvog niza različitosti - Evropska unija nije samo politička i ekonomska, već je pre svega vrednosna, kulturna i civilizacijska činjenica. Poruka koja nam u tom kontekstu iz EU stiže prilično je jednostavna i sastoji se u afirmaciji svesti da u kulturnim i civilizovanim društvima - kao što ne sme nekažnjeno da se vara, krade i ubija ─ ne sme da se maltertira i zlostavlja samo zato što nam se ne dopada nečija boja kože, nacionalno, versko ili seksualno opredeljenje. Ukoliko (nam) ovo nije jasno - plašim se da su I sva druga objašnjenja izlišna.

Parada ponosa kao pitanje ponosa Srbije

Ravnopravnost i zaštita manjinskih i ugroženih grupa i pojedinaca direktno je povezana sa stepenom sazrevanja samog društva - kao takva, ona predstavlja pozitivnu tradiciju svih zemalja koje teže razvoju i prosperitetu. Iskustva država u kojima je proces tranzicije značajnije odmakao pokazuju da se pomenuta pitanja ne mogu rešavati parcijalno, već isključivo sistemskom i strateškom akcijom čitavog društva - kao što ni za sprovođenje i poštovanje zakona u zemljama koje pretenduju da se smatraju modernim i uređenim ne mogu biti zaduženi samo policija ili tužilaštvo. U datom kontekstu, nedržavanje, odnosno zabrana Parade ponosa - mnogo više nego za samu LGBT populaciju - predstavlja pitanje narušenog ponosa same Srbije koja je po ko zna koji put pokazala kako nije u stanju da svoje građanke i građane zaštiti od nasilja.

Očigledna nesposobnost aktuelne političke kaste ne može da se sakrije potezanjem novih kosovskih izgovora koji tako dugo parališu srpsko društvo. Izgovori za nesposobnost države da zaštiti građane i obezbedi poštovanje zakona ne smeju da postoje. Kao što ne postoje izgovori za vlast, oni, podjednako ne postoje ni za samo društvo koje po ovom, ali i mnogim drugim pitanjima, pokazuje vanredan stepen pasivnosti. Ta pasivnost dovodi i do upitanosti - da li građanska Srbija danas uopšte postoji?

Na jednostavno pitanje: "Da li ste saglasni sa tim da huligani i nasilnici upravljaju zemljom u kojoj živite?", u što kraćem roku morale bi da odgovore: političke stranke, univerzitet, kultura, umetnost, mediji... Ukoliko se to ne dogodi - a sva je prilika da neće - svet koji ostavljamo našoj deci biće mnogo gori i nesretniji čak i od ovog u kom danas živimo 


Mislite o tome...

 

 

Atačmenti



Komentari (107)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 23:51 01.10.2011

..

Zabrana Parade ponosa - mnogo više nego za samu LGBT populaciju - predstavlja pitanje narušenog ponosa same Srbije koja je po ko zna koji put pokazala kako nije u stanju da svoje građanke i građane zaštiti od nasilja!


moje misljenje da je parada na zalost morala biti zabranjena. Stvari u zemlji su do te mere sjebane da je cak i ovakva vrsta manifestacije mogla da dovede do ljudskih zrtava.
Cela ova prica je ustvari jako tuzna. LGBT je na ovaj nacin samo odradio posao laznih krojaca. I sta sada?

Car je go.



Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:04 02.10.2011

Re: ..

moje misljenje da je parada na zalost morala biti zabranjena
koje je, onda, vaš odgovor na pitanje: ko (zaista) vlada ovom zemljom ?

da li se osećate bezbedno u njoj?

Spiridon Spiridon 00:13 02.10.2011

Re: ..

koje je, onda, vaš odgovor na pitanje: ko (zaista) vlada ovom zemljom ?


ko god da "vlada" nije u stanju da kontrolise situaciju

ako mislis na ekstremisticke organizacije onda je moj odgovor NE. Oni ne vladaju. Oni da vladaju postojala bi nekakava strategija. Ludacka ali jos uvek strategija.

Ovi koji "vladaju" nemaju nikakvu strategiju. To jos vise zabrinjava.

da li se osećate bezbedno u njoj?


pre bih se reklo da zivim u takvoj drzavi, bio bih oprezan

ako je LGBT zaista imao za cilj da se parada odrzi onda bih to definisao kao neoprezno. Ako im je bio cilj da ogole cara (a da ne najabu) onda im skidam kapu.
loader loader 02:28 02.10.2011

Re: ..

Zašto parada nije održana? Jer policija ima pouzdane podatke da će doći do nasilja. Ti podaci, ako su stvarno podaci, vode pravo ka onima koji su nasilje spremali i eventualno ga izazvali tokom parade. Deluje lako: Ivica samo treba da ih "pokupi".


Naravno, ovde je problem daleko složeniji i teži, nego što se može učiniti kad se on predstavlja samo kao proizvod "lošeg rada" ovih ili onih političkih elita. Radi se o društvenoj sklonosti. Većinskoj. U tu većinu spadaju i latentni, i pasivni, i poluglasni, i eksplicitni, i nasilni, i ko zna kakvi sve protivnici parade. Pitajte, na primer, desetoricu svojih komšija da li su za to da se parada održi. Ili proširite uzorak. Uz sva ona potpitanja koja uz ovu temu idu. Pa izanalizirajte. Tek tada se da isprojektovati o kakvoj se ukupnoj silini radi.

Na žalost, biće potrebno još mnogo ovakvih, sjajnih blogova dok se stvari ne pomaknu na bolje.
angie01 angie01 12:03 02.10.2011

Re: ..

ko god da "vlada" nije u stanju da kontrolise situaciju


pre nema volju & zelju!

sto nisu tako reagovali na moleban za patike-sa poznatim tuznim krajem i sramotnom scenom, koju su snimili svi svetski reporteri-kako kolona hamera ponosno klizi Kneza Milosa, sa jedno 45 minuta namernog zakasnjenja i kako putnici na njima, isto tako ponosno otpozdravljaju huliganima sa podignuta tri prsta!?


mi smo odgovorni jedni za druge, kao i za izbor vladara i za nacin njihove vladavine!

ovako-nista, niko od nas nije reagovao ni za ovo, ni za bilo sta drugo, samo tracarimo o tome, kako ovde, tako i po kucama, ofisima,...potpuno skuceno, nesvesno, svedeno na nista!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:44 02.10.2011

Re: ..

mi smo odgovorni jedni za druge, kao i za izbor vladara i za nacin njihove vladavine!


lepo rečeno
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:52 02.10.2011

Re: ..

Poslovično teško prihvatanje suočenja s činjenicama iz nedavne ratne prošlosti, otvoreno ili prikriveno (svejedno) pred-post ili među-izborno koketiranje sa populističkim matricama iz ne tako davne nam prošlosti jasna su slika vrednosnih, medijskih, bezbednosnih i ostalih konfuzija Srbije danas u kojoj sve može da ide zajedno.

Izjednačavanjem partizana i četnika, proglašavanjem ratnih zločinaca za heroje, relativizacija Prajda tipa - provociraju i jedni i drugi... stigli smo u ćorsokak iz kojeg izlaz skoro da i ne postoji...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:59 02.10.2011

O pristojnosti, još jednom !

mi smo odgovorni jedni za druge, kao i za izbor vladara i za nacin njihove vladavine!


Zemlja u kojoj ovaj može da bude ministar:


I zemlja u kojoj ovaj može da bude direktor nacionalne televizije


ne može da bude pristojna zemlja. I tačka!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:33 02.10.2011

S. Turajlić:Najveći problem je Ivica Dačić

Profesorka Srbijanka Turajlić rekla je danas na tribini povodom zabrane Parade ponosa da je "najveći problem bio ministar Ivica Dačić".

- Najveći problem koji se javio posledjih mesec dana je Ivica Dačić, ministar policije kome ne smeta sopstveni smrad i kome je prirodno da ima policiju čiji sindikat odbija da obezbeđuje poštovanje zakona - kazala je Turajlić na tribini u Beogradu.

Ona je istakla da je park Manjež u Beogradu jutros bio veoma dobro obezbeđen, da u njemu nije bilo ljudi i ironično dodala da "nijedna travka neće stradati".
angie01 angie01 13:40 02.10.2011

Re: S. Turajlić:Najveći problem je Ivica Dačić

Profesorka Srbijanka Turajlić


Turajlicka za predsednika!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:59 02.10.2011

Re: S. Turajlić:Najveći problem je Ivica Dačić

Valjda: Turajlićku za predsednicu !
gagonini gagonini 14:21 02.10.2011

Re: S. Turajlić:Najveći problem je Ivica Dačić

kako li vam više ne dosadi..??
Ne znam zašto nije bilo ovoliko suza kada je malinarima bio zabranjen i dolazak u Beograd???
DA LI SU TADA BILA UGROŽENA NEČIJA PRAVA??
A vidim zbog toga niko nije suze lio po blogovima...
i nisu samo malinari u pitanju, tu je bilo mnogo drugih obespravljenih...
i niko da reče nešto..
Ne gotivim Dačića, ali je lepo reko,
ni jedan ljudski život nije vredan nikakvog skupa,
on može da obezbedi skup ali bojevom municijom...da li je to rešenje??
Srbija nije dovoljno zrela za tako nešto, i to je to...
kada u Srbiji zaposliš sve mlade ljude, kada se ne bude radilo na crno na gradjevini za 200-300e, na trafici za 150e, na pijacama tezgare za 100e,
kada dobijete fiskalni kod kineza, u tržnim centrima, buticima, kafićima..
kada zavlada pravna država u svim porama društva, i kada se gradjani Srbije osete ravnopravnim gradjanima Evrope, lako će se onda organizovati sve vrste šetnji..

A ovim dušebriznicima iz Evrope, je krivo što danas nisu sedeli u svojim foteljama i na TV-u gledali kako Beograd gori i krvari, i smejali se još jednom gledajuću "divljake iz Srbije", i opravdavajući svoje postupke glasačima, da su bombardovanje i sankcije i otimanje Kosova sasvim korektna lekcija Srpskom narodu.
A lepo je Dačić reko, ajde da organizujemo prajd u Splitu, ajde u Sarajevu, ali napokon ajde u njihovoj ljubljenoj Prištini, pa da vidimo dali su i oni za evropske vrednosti.
a_jovicic a_jovicic 14:32 02.10.2011

Re: S. Turajlić:Najveći problem je Ivica Dačić

gagonini
A ovim dušebriznicima iz Evrope, je krivo što danas nisu sedeli u svojim foteljama i na TV-u gledali kako Beograd gori i krvari, i smejali se još jednom gledajuću "divljake iz Srbije", i opravdavajući svoje postupke glasačima, da su bombardovanje i sankcije i otimanje Kosova sasvim korektna lekcija Srpskom narodu.

A ko kaže da to neće da gledaju sutra? ... zbog nekog totalno tupavog povoda ... npr. uhapse nekog sa kapuljačom zato što je prebio ridžu u GSP-u a "omladina" odluči da potraži "pravdu" na ulici.
... uh sad videh vest da je ubijen Srbin kod Djakovice. Šta ako im to posluži kao izgovor za paljevinu po Beogradu?
dragan7557 dragan7557 15:03 02.10.2011

Re: ne leti sve što se jede..

Nebojša Milenković
mi smo odgovorni jedni za druge, kao i za izbor vladara i za nacin njihove vladavine!


lepo rečeno

Dakle ako je lepo rečeno napravljena su dva propusta:

- Od Francuske Revolocije do danas u građanskim društvima po definiciji ne postoje vladari već predsednici, koji se ni po kojim normativima ne mogu poistovetiti sa vladarima.

- Način upravljanja državom u građanskom društvu od spomenute revolucije isključio je vladavinu kao formu upravljanja državom.

Izgleda da nije uvek dobro pre provere sadržaja odobravati.

Oni koji ne fermaju ovo pravilo ponašanja koje je nametnula Francuska Revolucija umesto građanske države prve vlastitu prćiju u kojoj neprikosnoveno vladaju a umesto upravljanja nameću se vladanje društvom, sa sve vladarskim atributima.

E sad šta vi Milenkoviću preferirate, Vladare i Vladavinu ili građansku državu, kojom upravljaju nazovi elektirani predsednici?

cerski
angie01 angie01 15:28 02.10.2011

Re: ne leti sve što se jede..

Od Francuske Revolocije do danas u građanskim društvima po definiciji ne postoje vladari već predsednici, koji se ni po kojim normativima ne mogu poistovetiti sa vladarima.

- Način upravljanja državom u građanskom društvu od spomenute revolucije isključio je vladavinu kao formu upravljanja državom.



pa je l vi shvatate ironiju u upotrebi rec vladar u mom komentaru?

i jos nesto-je l vi ne mislite da se ovi nasi ponasaju kao vladari-otprilike, u feudalnom poretku? mada bi i to bila geska, jer su feudalci ipak bili vlasnici svojih poseda!
dragan7557 dragan7557 15:40 02.10.2011

Re: ne leti sve što se jede..

angie01
Od Francuske Revolocije do danas u građanskim društvima po definiciji ne postoje vladari već predsednici, koji se ni po kojim normativima ne mogu poistovetiti sa vladarima.

- Način upravljanja državom u građanskom društvu od spomenute revolucije isključio je vladavinu kao formu upravljanja državom.



pa je l vi shvatate ironiju u upotrebi rec vladar u mom komentaru?

i jos nesto-je l vi ne mislite da se ovi nasi ponasaju kao vladari-otprilike, u feudalnom poretku? mada bi i to bila geska, jer su feudalci ipak bili vlasnici svojih poseda!

Bogami angie ja smatram topic previše važnim, da bih čak i pomislio na ironisanje povodom trule realnosti.

I mogu prema mnogim stvarima, da zaključim da podanici EU kao i Srbije, još uvek žive pod bremenom Vladara i Vladanja umesto: Egalite, Fraternite, Liberte proklamovanih F.R.

Sam zahtev da država reši ovo ili ono, ukazuje na nedostatak svesti o svojoj odgovornosti istih građana, koji ištu nešto od Vlade, umesto da sebi samima daju slobodu i bez ikakvog učešća Vlade i Vladara proklamovane principe pretvore u sadžaj svakodnevnice.

cerski
angie01 angie01 15:57 02.10.2011

Re: ne leti sve što se jede..

Bogami angie ja smatram topic previše važnim, da bih čak i pomislio na ironisanje povodom trule realnosti.


prvi put cujem da je to u koliziji- vaznost i koriscenje ironije da bi se jasnije prikazao problem, pa jos na blogu!

a zar nije ovo ostalo sto ste rekli, manje vise ono sto sam i ja- da smo mi odgovorni!?
bluestar bluestar 15:58 02.10.2011

Re: ne leti sve što se jede..

dragan7557
Sam zahtev da država reši ovo ili ono, ukazuje na nedostatak svesti o svojoj odgovornosti istih građana, koji iskaju nešto od Vlade, umesto da sebi samima daju slobodu i bez ikakvog učešća Vlade i Vladara proklamovane principe pretvore u sadžaj svakodnevnice.



preporuka. sve receno, samo jednom recenicom. majstorski.
dragan7557 dragan7557 16:08 02.10.2011

Re: ne leti sve što se jede..

a zar nije ovo ostalo sto ste rekli, manje vise ono sto sam i ja- da smo mi odgovorni!?

bluestar
dragan7557
Sam zahtev da država reši ovo ili ono, ukazuje na nedostatak svesti o svojoj odgovornosti istih građana, koji iskaju nešto od Vlade, umesto da sebi samima daju slobodu i bez ikakvog učešća Vlade i Vladara proklamovane principe pretvore u sadžaj svakodnevnice.



preporuka. sve receno, samo jednom recenicom. majstorski.

Kao što vidite nije.

cerski
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:13 02.10.2011

Re: S. Turajlić:Najveći problem je Ivica Dačić

A ko kaže da to neće da gledaju sutra? ... zbog nekog totalno tupavog povoda ... npr. uhapse nekog sa kapuljačom zato što je prebio ridžu u GSP-u a "omladina" odluči da potraži "pravdu" na ulici.
za dobre huligane nema lošeg povoda
nim_opet nim_opet 21:20 03.10.2011

Re: S. Turajlić:Najveći problem je Ivica Dačić

Malo je neverovatno da ne vidite razliku izmedju necijeg posla (gajenja malina) i necijeg identiteta (biti gej). Ili izmedju toga da ljude koje gaje maline niko nece pretuci na ulici zato sto nose maline. I da ljudi koji gaje maline to rade izborom i da oni nisu malinari kad recimo idu kod lekara, kupuju benzin ili sede u skoli/na fakultetu.

Gej ljudi su gej ljudi 24 sata, svakoga dana svog zivota. I kada gaje maline, i kada idu kod lekara, i kada se voze autobusom i kada placaju porez. Ali, za razliku od ljudi heteroseksualnih opredjeljenja koji mogu da odluce da sutra gaje kupine i da ih zbog toga niko ne pretuce na ulici/izbaci sa posla/otera iz kuce, gej ljudi zive u strahu od "omladine srpske", zive diskriminisani od strane drzave kojoj isto kao i svi ostali placaju porez. 24 sata. svakog dana. celog zivota.
babmilos babmilos 23:57 01.10.2011

reći ili ne

1. Sve što je Dačić obnarodovao, a Tadić se saglasio, znali smo. Ali, teže pada kad se izgovori. I zaista je komunizam od demokratije bio bolji - nije davao mogućnost da se izgovori.

2. Kada bi se pojavio Obama Ex Machina i rekao "OK, Kosovo je vaše, preuzmite ga, povlačimo se u roku od 24 sata", čemu bi se Dačić molio, kada je za Beograd ispucao svemogućeg?

3. Stižu izbori. Šta sada sprečava Dveri da iste mehanizme koje su spremili za LGBT iskoriste za slučaj "niste prešli cenzus"? Trenutno u Srbiji niko ne sme da objavi ništa sa čime se Dveri ne slažu.

Mislim da ću se učlaniti u stranku, da saznam kako je moguće biti svestan tačaka jedan, dva i tri, i mirno spavati noću.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:08 02.10.2011

Re: reći ili ne

Mnogo bitnije pitanje je da li civilno (građansko) društvo u Srbiji danas uopšte postoji?
babmilos babmilos 00:17 02.10.2011

Re: reći ili ne

civilno (građansko) društvo je teorijski model koji jednima služi da se bore sa imigrantima, a drugima (nama uključujući) da drpamo (ne)vladine novce. prema tome, nema takve stvari kao što je civilno (građansko) društvo.
a_jovicic a_jovicic 00:50 02.10.2011

Re: reći ili ne

babmilos
3. Stižu izbori. Šta sada sprečava Dveri da iste mehanizme koje su spremili za LGBT iskoriste za slučaj "niste prešli cenzus"? Trenutno u Srbiji niko ne sme da objavi ništa sa čime se Dveri ne slažu.

Ih ... ma izvetreće benzin (iz "Molotovljevih koktela" ) do izbora ... mora to ranije da se iskoristi ... verovatno na nekoj ambasadi kad nam budu javili da sever Kosova više nije naš.
legalizacijabg legalizacijabg 01:51 02.10.2011

Re: reći ili ne

babmilos
civilno (građansko) društvo je teorijski model koji jednima služi da se bore sa imigrantima, a drugima (nama uključujući) da drpamo (ne)vladine novce. prema tome, nema takve stvari kao što je civilno (građansko) društvo.

Svaka cast na komentaru.ako ce nem gradjansko drustvo predstavljati Milenkovic i slicni,bolje nam je peci se u paklu negradjanskog drustva
dragan7557 dragan7557 10:46 02.10.2011

Re: reći ili ne

Nebojša Milenković
Mnogo bitnije pitanje je da li civilno (građansko) društvo u Srbiji danas uopšte postoji?


Građansko društvo koje ovde spominjete i u gore navedenom tekstu ne postoji ni u EU, pa neznam zašto bi postojalo u Srbiji.

Parametri građanskog društva i njegove demokratije, normi, i vrednosti su s'koca i konopca natrćeni u svakodnevnicu od strane dva tima na jednom ratnom brodu 1989, kao produkt gluposti oličene u Bush srednji i kvazi komunističkog staratelja vas celog SSSR-a Gorbačov, inače kumovima ove propasti započete 1980 a čiji su temelji udareni tokom sedamdeseti.

cerski
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 10:57 02.10.2011

Re: reći ili ne

Građansko društvo koje ovde spominjete i u gore navedenom tekstu ne postoji ni u EU, pa neznam zašto bi postojalo u Srbiji.
Kad kažem građansko društvo - mislim pristojno društvo!

I ne, ne mislim da postoji niti jedan izgovor za to što ono ne postoji (ne bi postojalo) u Srbiji
freehand freehand 11:15 02.10.2011

Re: reći ili ne

Nebojša Milenković
Građansko društvo koje ovde spominjete i u gore navedenom tekstu ne postoji ni u EU, pa neznam zašto bi postojalo u Srbiji.
Kad kažem građansko društvo - mislim pristojno društvo!

I ne, ne mislim da postoji niti jedan izgovor za to što ono ne postoji (ne bi postojalo) u Srbiji

Uf, Milenkoviću... Ne bih se ja zaletao na teren pristojnosti.
To mi deluje kao neprijateljska teritorija.

Inače ti je tekst ok, sa malim problemom: društveni procesi i unutrašnja društvena dinamika razilaze se sa vizijama otvorenog "građanskog društva", kakvo bi mnogi voleli da ono bude.
Na žalost (ili na sreću) država je ovoga puta postupila tako da zaštiti ljudkse živote primajući na sebe sve kritike i ogorčenje opravdano izazvane takvim postupkom.
Rekoh već, od povređenih i ne daj Bože mrtvih ali ponosnih gej aktivista više volim besne i ogorčene ali žive i zdrave gej aktiviste.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:20 02.10.2011

pristojnost

Postoji jedna jednostavna definicija:

Pristojno društvo je ono čije ustanove ne ponižavaju ljude.
Civilizovano društvo je ono čiji članovi ne ponižavaju jedni druge.
freehand freehand 11:24 02.10.2011

Re: pristojnost

Nebojša Milenković
Postoji jedna jednostavna definicija:

Pristojno društvo je ono čije ustanove ne ponižavaju ljude.
Civilizovano društvo je ono čiji članovi ne ponižavaju jedni druge.

Ovo si sam smislio ili ti je pomogao Filip?
Zbog bolda, mislim?

Da, ne bih da ulazim sada u te definicije, no slutim da bi ti čuvari javnog morala i tradicionalnih vrednosti imali štošta reći na tu temu.
A prognoziram i da hoće, samo dok te napipaju, pošto su im snage znatno razvučene po Blogu.
dragan7557 dragan7557 11:32 02.10.2011

Re: reći ili ne


Inače ti je tekst ok, sa malim problemom: društveni procesi i unutrašnja društvena dinamika razilaze se sa vizijama otvorenog "građanskog društva", kakvo bi mnogi voleli da ono bude.


Izgleda da se ne razumete zbog: "otvorenog," a koje otvoreno freko nije uturio pod navodnike.

cerski
ed_novipazar ed_novipazar 12:03 02.10.2011

Re: pristojnost

Nebojša Milenković
Postoji jedna jednostavna definicija:

Pristojno društvo je ono čije ustanove ne ponižavaju ljude.
Civilizovano društvo je ono čiji članovi ne ponižavaju jedni druge.

Vidis, ja prihvatam ovu definiciju. Ali se mi razilazimo u tome sta je to ponizenje. Promocija istospolnog seksa (a to je glavni cilj parade) je ponizenje covjeka. I nisam usamljen u tom stavu. Tako misli ogroman dio Srbije ukljucjuci i politicare koji su zabranili paradu. I sta je sada problem?
babmilos babmilos 13:31 02.10.2011

Re: pristojnost

ed_novipazar
Promocija istospolnog seksa (a to je glavni cilj parade) je ponizenje covjeka. I nisam usamljen u tom stavu. Tako misli ogroman dio Srbije ukljucjuci i politicare koji su zabranili paradu. I sta je sada problem?

sve ovo je bedna zamena teza. problem je u tome što država srbija nije u stanju da garantuje bezbednost stanovnicima jednog grada u srbiji. protivnici parade ponosa su politički organizovani. svi mi živimo diktaturu te političke opcije. i svi mi znamo kako će ovo ići dalje. prvi su bili pederi. zatim slede ateisti, romi, muslimani, mađari.
Sepulturero Sepulturero 19:17 02.10.2011

Re: pristojnost

babmilos
ed_novipazar
Promocija istospolnog seksa (a to je glavni cilj parade) je ponizenje covjeka. I nisam usamljen u tom stavu. Tako misli ogroman dio Srbije ukljucjuci i politicare koji su zabranili paradu. I sta je sada problem?

sve ovo je bedna zamena teza. problem je u tome što država srbija nije u stanju da garantuje bezbednost stanovnicima jednog grada u srbiji. protivnici parade ponosa su politički organizovani. svi mi živimo diktaturu te političke opcije. i svi mi znamo kako će ovo ići dalje. prvi su bili pederi. zatim slede ateisti, romi, muslimani, mađari.


А зар присталице параде поноса нису политички организовани? Ја бих рекао далеко више јер их је релативно мало а много се више чују него они други.
Dr M Dr M 19:44 02.10.2011

Re: pristojnost

Promocija istospolnog seksa (a to je glavni cilj parade)


Cilj Parade nije promocija istopolnog seksa nego promocija ljudskih prava.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:06 02.10.2011

Re: pristojnost

Dr M
promocija ljudskih prava

KOJIH LJUDSKIH PRAVA?
babmilos babmilos 20:11 02.10.2011

Re: pristojnost

Sepulturero
А зар присталице параде поноса нису политички организовани? Ја бих рекао далеко више јер их је релативно мало а много се више чују него они други.

poznata je činjenica da su litije u srbiji događaji visokog rizika, te da je od desetak do sada zakazanih, održana tek jedna, sa visokim tenzijama i velikom materijalnom štetom. tada je nekoliko lica izgubilo život, a osumnjičene lgbt osobe do sada nisu uhapšene zbog velikih političkih pritisaka na pravosuđe.
ed_novipazar ed_novipazar 00:36 03.10.2011

Re: pristojnost

Dr M


Cilj Parade nije promocija istopolnog seksa nego promocija ljudskih prava.

Koje ljudsko pravo im je ugrozeno? Pravo na Inat i provokaciju kojim ce pozvati huligane na demoliranje grada i razbijanje glava. Zbog njihovog cejfa i tvrdoglavosti treba da padaju necije glave? Problem homoseksualaca je sto nisu prihvaceni u drustvu. Zasto nisu prihvaceni. Zato sto vecina smatra da je to sto rade klasicna perverzija, nemoral i degradacija covjeka, atak na njegovo dostojanstvo. Ili, kako rece autor bloga, ponizavanje. To veze nema ni sa vjerom ni sa nacijom ni sa rasom. Vecina je spremna da to tolerise dok je ograniceno u cetiri zida. Izvan toga nije. Koliko je vecina u pravu i kako se ponasati u takvoj situaciji je pravo pitanje ali cinjenica je da neko uopste ne ceka odgovor na to pitanje vec uporno pokusava da u takvoj sredini paradira. To je isto kao igrati se sibicama na benzinskoj pumpi. Pa pogledajte samo onaj countdown by Miletic. Ili ove fotomontaze ovdje na blogu. Tacno se podgrijava atmosfera i priprema teren za huligane. Kome treba to? A onda su Dacic i Djilas krivi.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:30 02.10.2011

upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

upozoravam da će svi komentari koji u sebi sadrže govor mržnje biti brisani - a njihovi autori banovani bez (prethodnog) upozorenja
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:34 02.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

a gde je bilo govora mržnje?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:41 02.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

gde god da ga je bilo - ovde (ga) neće biti !
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:47 02.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

Nebojša Milenković
gde god da ga je bilo - ovde (ga) neće biti !

dakle ostavio sam komentar i ti si ga obrisao, ja tvrdim da u njemu nije bilo govra mržnje, eventualno je bila kvalifikacija EU koja se tebi nije svidela. što se tiče LGBT populacije komentar nije diskriminatvan, naprotiv bio je afirmativan.
ok banuj me, make my day.
Goran Vučković Goran Vučković 01:07 02.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

dakle ostavio sam komentar i ti si ga obrisao, ja tvrdim da u njemu nije bilo govra mržnje, eventualno je bila kvalifikacija EU koja se tebi nije svidela.

Anti-EU cenzura? Svašta, sloboda govora je jedna od fundamentalnih vrednosti u EU.

Ček da probam:



Q: What kind of animals are on this picture?
A: Piigs.
dragan7557 dragan7557 11:05 02.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

Nebojša Milenković
upozoravam da će svi komentari koji u sebi sadrže govor mržnje biti brisani - a njihovi autori banovani bez (prethodnog) upozorenja

Posle ovakvog "demokratskog" PROGLASA i u istom sadržanih Sankcija, upućujem vam srdačne pozdrave i odjavu sa Vašeg bloga. Mada govor mržnje ne koristim ipak su mi ucene,pretnje i u njima sadržana arogancija, bahatost i nasilje strani, kao i Autoriteti koji ove mere ističu kao zaštitu umišljenih vrednosti.

cerski

p.s. citirao sam neke od vaših udarnih rečenica:


Mit o neprijatelju

razmere tabua vezanih za prava

Za samo društvo podjednako su opasne i nesuvisle konstrukcije tipa: "Održavanje gej parade jeste jedan od uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju"

u zadnjem stavu, o opasnosti i nesuvislosti, pojam gej paradu, zamenite sa govorom mržnje, i biće vam jasno o čemu ja to...

Uz primedbu da je politikanski slogan, govor mržnje, sam po sebi destruktivan i diskriminantan u odnosu na slobodu govora, o sankcijama da i ne govorim, vi se pridružujute ustvari onima protiv kojih se, ako se, borite.

Lakše bi mi bilo da diskusiju nastavim sa Polemičarem Jelkom Kacin, koji makar sporadično zna o čemu je reč.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:27 02.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

Lakše bi mi bilo da diskusiju nastavim sa Polemičarem Jelkom Kacin, koji makar sporadično zna o čemu je reč.
ok + pozdravite Kacina
dragan7557 dragan7557 11:39 02.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

Nebojša Milenković
Lakše bi mi bilo da diskusiju nastavim sa Polemičarem Jelkom Kacin, koji makar sporadično zna o čemu je reč.
ok + pozdravite Kacina

Nema baš neke potrebe, Jelko kao i drugi žestoko plaćeni Europei (preko € 140.000 godišnje) je sebi samom najbolji drug "From Dusc till Down" dok mu samobitnost pomaže u borbi protiv anomalija kod drugih baš kao i u istoimenom filmu.

cerski
freehand freehand 11:42 02.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

Lakše bi mi bilo da diskusiju nastavim sa Polemičarem Jelkom Kacin, koji makar sporadično zna o čemu je reč.

Kad i gde, Cerski?
Čoveče, ne pitam pošto loža!
nikolic777 nikolic777 20:55 02.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

eventualno je bila kvalifikacija EU koja se tebi nije svidela


nema potrebe da kvalifikujete,
covek je lepo objasnio:

"Srbija mora da nauči da sve što radi radi zbog sebe i svojih građana, a ne zbog EU. Nemojte bilo šta da radite za nas, mi smo već u Evropi"
J.Kacin
dragan7557 dragan7557 06:28 03.10.2011

Re: upozorenje + objašnjenje o brisanju :)

nikolic777
eventualno je bila kvalifikacija EU koja se tebi nije svidela


nema potrebe da kvalifikujete,
covek je lepo objasnio:

"Srbija mora da nauči da sve što radi radi zbog sebe i svojih građana, a ne zbog EU. Nemojte bilo šta da radite za nas, mi smo već u Evropi"
J.Kacin

Pa gazda Jelko jeste, mislim u EU a evo i zašto:

Sve džabe Gratis:

- Osiguranje za nesreće
- Putno osiguranje
- Zdravstveno osiguranja koje obuhvata:
1. Kontaktna sočiva
2. Naočare
4. Sve zubarske usluge
5. Hidroterapiju
6. Terapiju u blatu
7. Aerosol Terapiju
8. Akupunkturu
i sve ostale nenavedene zamislive terapije i lečenja su Džabe, i to čak dve godine posle prestanka mandata Evroparlamentarca.

Naravno i dve godine posle prestanka mandata EP uživa u velikim popustima u tzv. Europopustima u: restoranima, kafeima, bibliotekama, telefonskim troškovima........itd.

"Inter" Nacionalna penzija za visoko reduciranu tarifu (13-17% u zavisnosti od porodičnih okolnosti) pošto samo idioti poput EU građana plaćaju 52% income tax.

Naravno postoji mogućnost da se bilo koji član vlastite familije zaposli kao asistent EP-a, a koji troškovi se deklarišu, dok svog životnog partnera EP može staviti i na platni spisak.
Ovako kreiran ekstra Special: mizernih € 60.000 godišnje.

Naravno treba nam i sekretarica koju možemo iznajmiti.... nekoliko "istraživača"....nema probljem!

Za "kućne potrebe" EP - u, stoji na raspolaganju mizerna cifra od: € 190.000 godišnje za troškove dvorske svite!

Inflatorna korekcija primanja mizerno plaćenih Euro ćata je mizernih 34% i slovima trideset i četiri posto.

E sad, putni troškovi deklarisano=plaćeno! Naravno dil sklopiti sa putnim biroom za jevtine (low cost airlines) je u modi a da se pri tome deklarišu skupe linijske karte je uobičajena praksa.
Pored toga godišnje € 3.750 može se deklarisati (i naplatiti) ako se pokaže (dokaz nije potreban) da je neko putovanje vezano za EU. Deklaracije EP može popuniti na bilo kom subtropskom ostrvu.


Ormar za metle cena: + 45.000 Euri

Naravno EP ima pravo na dve potpuno nameštene kancelarije na račun građana EU u svojoj matičnoj državi, koje mogu biti i veličine ormara za metle a koji šifonjur za metle može deklaisati i naplatiti € + 45.000 EP je slobodan u izboru kancelarije, kontrole nema.

Evro Parlamentarac ima pravo na premiju za prisutnost(!?) od 267 evra dnevno, (Bodrum scenario), što, polazeći od 40 nedelja godišnje Evro Parlamentarcu donosi mizernu sumicu od oko 75.000 Evra i slovima sedamdeset i pet hiljada Evra.

Da ne bih gnjavio dalje sa detaljima, Jelko Kacin i Co. primaju po osobi mizernu naknadu od:

416.000 Evra i slovima (četiri stotine i šesnaest hiljada Evra) za svoj mukotrpni rad na demokratiji

I onda sine vam ideja kako da postanete milijoner!!!

Ili kako reče David Craig "The Times":

"I soon realised that the EU project and the institutions have been hijacked by an arrogant, self-serving and undemocratic elite, which has become increasingly isolated from and disdainful of the people who pay their considerable salaries, expences and pensions-us."

Ne sumnjam u zadovoljstvo Jelkovo ovim stanjem a da je iz jednog komunističkog Raja (rođen 1955) prešao u Drugi Komunistički Raj se iz priloženog da primetiti.

Da su građani Slovenije koji plaćaju Jelkovo samopregalačko trudbeništvo, upućeni da su u EU ne sumnjam, ali sa osnovom sumnjam u obaveštenost o gore navedenim trudbeničkim troškovima Jelka i Co Ltd.

cerski

p.s. uzimajući u obzir da The Times nije brisao već objavio pisanje svog saradnika, smatram da drugi Autoriteti za zaštitu EU, imaju pravo da brišu ove po zdravlje čitalaca, skandalozne vesti.

p.p.s. publikovane cifre se odnose na 2009 godinu dok je inflatorna korekcija data gore. Od publikacije gornjeg je prošlo pune dve godine.

Prevod je moj.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:52 02.10.2011

Pravo

Postoji pravo na život, i pravo na imovinu, i oba jemči Država, kao neutralni činilac, a tu uslugu građani* plaćaju kroz porez.
Odatle, postoje dva puta, koji obezbeđuju specijalne prohteve određenih grupa. Prvi put, put je sloboda, oslonac je tu na ljude, građane, njihovo razumevanje i predusetljivost. To je put stabilnosti, sigurnosti i ne-politikanstvo. Drugi put, put je ne-slobode, kroz hiperprodukciju prava. Pored ne-slobode, stvara subverziju ili prava na život, ili na imovinu. Totalitarni put, preventivne upotrebe policije.

*Građani su prestali da postoje kao kategorija, polovinom prošlog veka.
a_jovicic a_jovicic 01:23 02.10.2011

Prvo mi da vidimo ko je taj Internet ...

Evo šta danas izjavi ministar unutrašnjih dela ...

"On ističe da je policija do ovih podataka došla operativnim radom, ali i da je vrlo teško ući u komunikaciju ovih grupa jer su prevazišli klasična sredstva za kominiciranje poput telefona, već su se, na primer, dogovarali putem interneta, i to na četovima u okviru igrica na vebsajtovima."

... a evo i hipotetičkog dešavanja u zgradi ministarstva unutrašnjih dela oktobra prvoga, leta gospodnjeg 2011-tog (napominjem da je hipotetičko da me ne 'apse za prisluškivanje državnih kanala komunikacije)

Dačić: 'bem ti ovu današnju omladinu kad ni telefon ne zna da koristi pa da UDBA (ovaj htedoh reći BIA) to može da sluša.

Tadić (na telefonskoj liniji): uh ... ovaj Internet ... i gde baš sad "proleće" ("arapsko", prim. prev.) u jesen kad mu vreme nije. Ivice, šta ti treba od resursa da ove smiriš do izbora?

Dačić: Nije lako preCedniče ... izveštila se ova balavurdija ... dogovaraju se preko "kanala veze" na koje ne možemo da upadnemo ... Treba mi nova oprema ... ne, ne ... nisu panciri ni pendreci nego lap-top računari ... a mora i obuka ... i to masovna ... moraju operativci da nauče da igraju te neke video igrice preko mreže.

Tadić: A jel' mogu naši prijatelji iz FBI da nam nešto pomognu?

Dačić: Paaa ... možda i mogu ... al' ne spominjite Obami da odustajemo od kupovine one opreme za čitanje ličnih karata i vozačkih dozvola u policijskim vozilima ... mnogo komplikovana BRE ... pa nisu naši pozornici doktori nauka.

---

Tadić zove Obamu: Haj mister prezident Obama ... hau ar ju ... kompliments for kinetik militari ekšn ("intervencija" u Libiji, prim. prev) ... jel' bi mogli da dobijemo malu pomoć od vašeg FBI-a ... imamo problem sa nekim "progresivnim snagama" ovaj htedoh reći "maloletnim delikventima" koji videli kako vi uspešno koristite Internet u Tunisu, Egiptu i Libiji ... pa deca mislila da se "poigraju" i kod kuće al' igraju se šibicama pa će nešto da upale ... a znate ... idu izbori ... pa nije red da prodjemo k'o Gadafi ... šta!?! ... mora da 'apse demonstrante po Vol stritu!?! ... a nema ni para u budžetu ... uh ... znam kako vam je ... a jel' možete bar da nam isključite taj Internet pa ćemo da ih lovimo po SMS-ovima ... ma ne samo Pej-pal ... to još nismo ni dobili ... nego ceo Internet ... e da ... i ono za Kosovo ... ma to je sve pod kontrolom ... kao što se dogovorismo uz viski onomad u UN ... baj, baj

blogov_kolac blogov_kolac 01:39 02.10.2011

ljudska prava "podvala" umesto svetinja

Nasim vlastodrscima (a onima u opoziciji uglavnom jos i manje) ljudska prava i slobode (individualna, kolektivna, manjinska...itd) nikada nisu bili ni blizu toga da budu nesto gde bi povlacili one svoje famozne crvene linije u odnosu na koje nema nikakvog popustanja. Cak stavise, za gomilu njih sve je to nekakvo nuzno zlo nametnuto od strane svetskih mocnika, a pogotovo kada su u pitanju razne manjine. Zato se na to ovde ni ne gleda kao na uskladjivanje sa najnovijim civilizacijskim tokovima i standardima, vec kao da mi tu nesto jako zrtvujemo i ustupamo, pa umesto konstantnog blama sto stalno kaskamo za ostatkom Evrope i sveta i stalno smo u poziciji da nesto prepisujemo - mi i po deset puta smo u stanju da premeravamo da kojim slucajem "ne damo" nekome makar malcice vise od onoga sto je u svetu opsteprihvaceni minimum nekih prava, i naravno da probamo da iskonstruisemo zaobilazne nacine kako neka prava formalno i deklarativno zagarantovana mogu nekako da se izvrdaju na mala vrata (pa nek puknu dusmani koji ih nam namecu pod obavezno).

Na jednom od srodnih blogova vec sam ukazao pre neki dan na povezanost izmedju tretmana parade ponosa i generalno manjinskih prava u pojedinim regionima, pa sam se skoncentrisao na one najizmesanije prostore gde je logicno manjina svakojake vrste ponajvise. Sa jedne strane imamo Balkan, ex-SSSR i Afriku gde su ovakve parade ili zabranjene, ili se odrzavaju uz ogromne probleme - a sa druge strane imamo primere USA, Brazila, Australije, Kanade i pojedinih (najizmesanijih) zapadnoevropskih zemalja gde su ove parade vec poprimile festivalski/praznican karakter uz veliku masovnost u gradovima gde se odrzavaju centralne "proslave". I gle iznenadjenja, tamo gde su seksualne manjine imale velikih poteskoca makar taj jedan dan u godini da ukazu na sebe i svoje probleme, manje-vise i sve ostale vrste manjina (politicke, nacionalne, verske...) takodje su imale i imaju znacajnih problema sa svojim pravima i tretmanom. Sa druge strane ovaj odnos i status manjina (svakojakih) generalno, daleko je kvalitetnije resen i funkcionise tamo gde je i stepen tolerancije u odnosu na seksualne manjine veci, sto se i vidi najbolje na sam dan odrzavanja ovih parada.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:50 02.10.2011

Re: ljudska prava "podvala" umesto svetinja

Odlična poenta.
1. Koliko je situacija problem uprave, a koliko netrpeljivosti?
2. Da li seksualne slobode prve, ili poslednje, u tom nizu sloboda koji su postigli?
seceranac seceranac 04:53 02.10.2011

sve po spisku

jebala vas parada, navijaci, fudbal a i Kosovo

ovom narodu treba najpre leba koga vise nema pa tek onda igara.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 09:28 02.10.2011

Re: sve po spisku

ovom narodu treba najpre

Da se nadogradim sa onim cime blog pocinje samo malkice drugacije:
Kada su zabranili da na ulicama izbeglice traze svoja prava, ja cutao, nisam izbeglica. Kada su veterane oterali sa ulica da bi od kuce ostvarivali svoja prava, ja cutaoi dalje, nisam valjda veteran. Kada su zaposlenima strogo zabranili da po ulicama ostvaruju svoja prava nego samo u dvoristu preduzeca, e tek me je tu bolela ona stvar, ja zivim na budzetu. Sada kad su zabranili paradu, e sad mogu da se slikam, nikoga nije ostalo da me podrzi.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:33 02.10.2011

Re: sve po spisku

pa, može i tako
nimark nimark 10:27 02.10.2011

Re:

U zemljama nastalim raspadom bivše SFRJ:

Prvo su Slovenci otpustili sve neslovence iz svojih preduzeće, odbili da im daju državljanstvo i odbili da im isplaćuju penzije, hapsili i zatvarali Srbe. Niko se nije bunio jer oni žive u Beogradu, ne u Sloveniji.
Zatim su u Hrvatskoj oduzeli status konstitutivnog naroda Srbima, počeli da ih hapse, proganjaju i ubijaju. Niko se nije bunio, jer oni žive u Beogradu, a ne u Hrvatskoj.
Potom su u Bosni preglasali Srbe, odlučili da stvore samostalnu državu, počeli da ubijaju mlade vojnike i svatove po ulicama kao i sve što im imalo liči na Srbina. Niko se nije bunio jer oni žive u Beogradu, a ne u Bosni.
Onda su Šiptari nastavili svoju kampanju terora nad Srbima, ubijanje i otmice civila, zasede i ubistva policajaca. Niko se nije bunio, jer oni žive u Beogradu, a ne na Kosovu.
Počeli su zatim da se pripremaju i deluju i muslimani u Raškoj, Albanci na jugu, a bogami i razne mađarske nacionalističe organizacije u Vojvodini kako bi Srbiju napravili što manjom. Niko se nije bunio, jer oni žive u Beogradu, a ne u Vojvodini, Raškoj ili na jugu Srbije.
Kada nas bude bilo taman da stanemo pod jednu krušku ( kao što jedno proročanstvo kaže), pitat ćemo se zašto se niko ne buni zbog nas.

Nemojte ovaj komentar shvatiti kao da sam ja protiv bili čijih prava ( pa i prava homoseksualaca), niti kao komentar koji hoće da kaže da imamo važnijih tema od teme parade ponosa ( mada verovatno i imamo), nego kao pokušaj da ukažem na to da se o ovoj temi svake godine napiše desetak blogova, ako ne i više u samo par dana.A o važnim, životnim pitanjima za naše građane ( ekonomija, masovna nezaposlenost, pljačka države i građana, razbijanje države itd.) se toliko blogova napiše za godinu dana.

P.S. tek sam sada primetio komentar koji je ostavila zadnjapetoletka. U suštini se svodi na isto ono što sam hteo i ja da kažem ( bar tako mislim).
dragan7557 dragan7557 11:24 02.10.2011

Re: Re:

nimark 11:27 02.10.2011
Re:
U zemljama nastalim raspadom bivše SFRJ:

Prvo su Slovenci otpustili sve neslovence iz svojih preduzeće, odbili da im daju državljanstvo i odbili da im isplaćuju penzije, hapsili i zatvarali Srbe. Niko se nije bunio jer oni žive u Beogradu, ne u Sloveniji.


Pa ovo treba da turite Jelku Kacin pod nos, kad počne da seiri o koječemu sada (od 2006) kao novopečeni Evropej.

U vreme kada je navedena ne-dela Republika Slovenija to činila Jelko još nije bio u punoj formi, beše samo u Visokoj politici Slovenije.

cerski
blogov_kolac blogov_kolac 15:35 02.10.2011

Re: Re:

nimark
U zemljama nastalim raspadom bivše SFRJ:

Prvo su...
Potom su...
Onda su...
Počeli su...
Jako realan prikaz onoga sto se desavalo zadnjih cetvrt veka na ovim prostorima, ali ipak si malo pomesao pojedine sitne detaljčiće. Otpustanje svih po nacionalnom kljucu iz svih preduzeca, uz hapsenja i zatvaranja pred raspad SFRJ odigrala su se na Kosovu, a ne u Sloveniji, ali si zato u pravu kada konstatujes da se niko ovde nije bunio povodom toga. Inace, za one koji su raspad SFRJ docekali u Sloveniji manje-vise moze se reci da su izvukli BINGO (i Slovenci i ne-Slovenci) iako jeste postojala ruzna epizoda sa stanarskim i drugim pravima pre svega onih ciji je boravak u Sloveniji bio vezan za bivsu JNA, a te reprekusije jednako su pogodile i clanove njihovih porodica. Koliko se secam taj cuveni slucaj sa "izbrisanima" datira iz 1992 a ne kraja 80'ih i velika vecina od tih 15-20 hiljada ostecenih zapravo nije ni aplicirao za slovenacko drzavljanstvo 1991 nakon sticanja nezavisnosti. Inace, po popisu iz 1981 Slovenaca u Sloveniji je bilo 91%, ratne 1991 88% a na zadnjem 2002 83%, sto jasno ukazuje na stanovite greske u opisu stanja u Sloveniji koje su se mogle cuti svojevremeno u raznim ovdasnjim dnevnicima i dnevnikovim dodacima u koje ti i dalje verujes. Tvoje "niko se nije bunio" u odnosu na Hrvatsku gde je od nje same munjevito bilo oslobodjeno oko 30% teritorije deluje jako originalno, ali kada si to isto "niko se nije bunio" izrekao i za Bosnu gde je u jednom trenutku bilo oslobodjeno oko tri cetvrtine njene teritorije, stvarno ne znam kako to da okvalifikujem. Ako si mislio iskljucivo na ponasanje Beograda u odnosu na desavanja u Hrvatskoj i Bosni onda se izvinjavam - pa i vrapci na grani vec znaju da Srbija nije bila u ratu. Ako i po pitanju Vojvodine, Sandzaka i Preseva koje dalje pominjes budemo koristili istu anti-logiku i anti-pamet kojom smo se proslavili na slucaju Slovenije, Hrvatske, Bosne i Kosova, rizikujemo da na kraju opet ispadne nesto zbog cega cemo gorko zazaliti, jer iskustvo govori da u eventualnim sporovima na kraju najgore prolazi ne "slabija" strana, vec ona koja se vise ponasa protivno savremenim svetskim trendovima.

Treba vise da shvatimo da neo-srednjevekovno rezonovanje sve teze prolazi i u Africi i najzabitijim delovima Azije - a kamoli u srcu Evrope.
nimark nimark 16:19 02.10.2011

Re: Re:

Da, verovatno nisam bio dovoljno jasan. Pod izrazom "buniti se", niti jednim slovom nisam mislio na rat, slanje vojske, policije itd. Mislio sam na glas intelektualaca, viđenih i priznatih umova, diplomatsku ofanzivu, animiranje raznih inostranih intelektualaca i političara koji bi se založili za Srbe kao i na privlačenje pažnje javnosti putem blogova kao što je ovaj.
Što se tiče Slovenije, uopšte te ne krivim što nisi upoznat sa time što se tamo dešavalo od 91 pa nadalje, jer od svih dešavanja u bivšoj SFRJ, to je najmanje poznato ljudima u Srbiji. Ja sam tada služio vojsku u Sloveniji, i samo u moju kasarnu je došlo preko 20 srpskih porodica, čiji su članovu u roku od 48 sati od početka sukoba dobili otkaze i isterani iz svojih stanova samo zato što su Srbi. Ti ljudi nisu imali nikakve veze sa vojskom, čisti civili.
Sepulturero Sepulturero 19:23 02.10.2011

Re: Re:

dragan7557
nimark 11:27 02.10.2011
Re:
U zemljama nastalim raspadom bivše SFRJ:

Prvo su Slovenci otpustili sve neslovence iz svojih preduzeće, odbili da im daju državljanstvo i odbili da im isplaćuju penzije, hapsili i zatvarali Srbe. Niko se nije bunio jer oni žive u Beogradu, ne u Sloveniji.


Pa ovo treba da turite Jelku Kacin pod nos, kad počne da seiri o koječemu sada (od 2006) kao novopečeni Evropej.

U vreme kada je navedena ne-dela Republika Slovenija to činila Jelko još nije bio u punoj formi, beše samo u Visokoj politici Slovenije.

cerski


Не би било лоше да са њим покрене и питање пензија које још увек није решено тј. само делимично.
mrdax mrdax 10:53 02.10.2011

Sumrak

Ja prosto ne mogu da se nacudim da je ove godine zabranjena Parada ("srama". Covece, zar je moguce da i dalje u 2011 u Srbiji postoju toliko ljudi koji smatraju da imaju tapiju na javni moral i da imaju pravo da odlucuju ko sme a ko ne sme da seta ulicom.

Mozes misliti "big deal", hoce LGBT da se proseta ulicama. Pa valjda ih treba pustiti da iskazu svoj stav i svoja prava. Valjda tako drzava postaje jaca i snaznija, kada su gradjani (svi) sposobni da se izraze.

Ne bih da delujem pateticno ali mislim da je ovom "pobedom" cuvara morala simbolicno poceo sumrak gradjana i civilnog drustva a pocela vlast rulje.
dragan7557 dragan7557 11:29 02.10.2011

Re: Sumrak

Ne bih da delujem pateticno ali mislim da je ovom "pobedom" cuvara morala simbolicno poceo sumrak gradjana i civilnog drustva a pocela vlast rulje.


Pre bi se reklo da je u pitanju INAT i ko je jači u svom inaćenju, LGBT zajednica kao i drugi svoje parade mogu da održavaju na livadi (predlog 2009) i sa tim bi bilo sve završeno.

Da bi to policiji olakšalo posao a sama parada ne bi bila više u sferi visokog rizika je jasno svakom osim Inatdžija.


cerski
a_jovicic a_jovicic 11:52 02.10.2011

Re: Sumrak

dragan7557
Pre bi se reklo da je u pitanju INAT i ko je jači u svom inaćenju, LGBT zajednica kao i drugi svoje parade mogu da održavaju na livadi (predlog 2009) i sa tim bi bilo sve završeno.


Nešto baš i ne verujem da bi više i to zadovoljilo D(z)veri ... daleko je ta 2009-ta ... evo sad' su naučili da koriste i kompjutere. Sve i da su se ovi LGBT sastali na Avali (uh ne može Avala ... tamo je pljuvaonica za Vorlikovu) ... znači na Kosmaju, to bi bio sjajan izgovor da otpočne "arapsko proleće" sa londonskim "modifikacijama" pa da se "pazari" koji TV ili računar (a oni sporiji mogu da se zadovolje i patikama)

No dobro ... danas su meta pede*i - sutra svako ko prodje pored crkve a slučajno se ne prekrsti.

Nego jel' mogu ubuduće da se zabrane i one litije po Beogradu ... ometaju saobraćaj a i anarhisti/komunisti/ateisti bi mogli nekog da prebiju ... eto mogu lepo da odu pa da šetaju oko Studenice (ili kojeg god izaberu manastira diljem naše "nebeske" Srbije).
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:42 02.10.2011

Re: Sumrak

@ dragan7557

a ja mislio da ste se odjavili
dragan7557 dragan7557 13:18 02.10.2011

Re: Sumrak

Nebojša Milenković
@ dragan7557

a ja mislio da ste se odjavili

Pa pošto je urađena notifikacija protesta odjava je trajala dovoljno.

Ja sam uobičajeno raspravljao na konferencijama raznih uprava, a tamo odjava znači predaja "oružja," što izgleda ovde tek treba da se nauči. Naravno pismena notifikacija posle saopštenje predsedavajućeg, for the record, uvek kasni, a ono što je bitno je da je protest zabeležen i služi kao sastisfakcija, dok u kasnijem nekom nastavku (koji uvek sledi) to je baza za postizanje željenih kompromisa ili promena, koje upravo ukazivanjem na registrovane, proteste i različite stavove, postaje aktuelna tema, u kojoj se, uz u međuvremenu pristigla iskustva ili mišljenja, evaluacijom postiže menjanje predhodno usvojenih stavova, na koje je uložen protest i zabeležena notifikacija istog.

Čini mi se da ste (nije lično) daleko od civilizovanih formi ponašanja u polemici isto koliko i spomenuti Polemičar Jelko, koji iz teorije komunikacije(za koju je jedva načuo) izvlači samo sam naziv, ali ne i sadržaj, a što se može zaključiti iz njegovih nebuloznih stavova, koje zasniva na kvazi potrebama Briselske birokratije.

Saopštavanje svog stava, u obliku neslaganja ili protesta uz dalju prisutnost u diskusiji je osnovno pravilo kod razboritih ljudi, dok inaćenje, durenje, svađanje, protestno napuštanje i slične radnje označavaju divljačko i nekulturno ponašanje.

Ovo je i sam Jelko morao da shvati mada iz ličnih razloga obično pribegava pretnjama, svađama i sličnom necivilizovanom ponašanju baziranom na osnovama prinude, koje je poneo iz njegovog politikantskog perioda dok je Dežela bila deo The Diktature.

cerski



Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:25 02.10.2011

Re: Sumrak

Ja sam uobičajeno raspravljao na konferencijama raznih uprava, a tamo odjava znači predaja "oružja," što izgleda ovde tek treba da se nauči. Naravno pismena notifikacija posle saopštenje predsedavajućeg, for the record, uvek kasni, a ono što je bitno je da je protest zabeležen i služi kao sastisfakcija, dok u kasnijem nekom nastavku (koji uvek sledi) to je baza za postizanje željenih kompromisa ili promena, koje upravo ukazivanjem na registrovane, proteste i različite stavove, postaje aktuelna tema, u kojoj se, uz u međuvremenu pristigla iskustva ili mišljenja, evaluacijom postiže menjanje predhodno usvojenih stavova, na koje je uložen protest i zabeležena notifikacija istog.


divim vam se do imbecilnosti
dragan7557 dragan7557 14:13 02.10.2011

Re: Sumrak

Nebojša Milenković
Ja sam uobičajeno raspravljao na konferencijama raznih uprava, a tamo odjava znači predaja "oružja," što izgleda ovde tek treba da se nauči. Naravno pismena notifikacija posle saopštenje predsedavajućeg, for the record, uvek kasni, a ono što je bitno je da je protest zabeležen i služi kao sastisfakcija, dok u kasnijem nekom nastavku (koji uvek sledi) to je baza za postizanje željenih kompromisa ili promena, koje upravo ukazivanjem na registrovane, proteste i različite stavove, postaje aktuelna tema, u kojoj se, uz u međuvremenu pristigla iskustva ili mišljenja, evaluacijom postiže menjanje predhodno usvojenih stavova, na koje je uložen protest i zabeležena notifikacija istog.


divim vam se do imbecilnosti

Dragi moj, preterivanje nikada ne urađa plodom.

Malo skromniji nivo divljenja neće škoditi. ipak ja nisam od ovih:


cerski
Nebojša Milenković
mi smo odgovorni jedni za druge, kao i za izbor vladara i za nacin njihove vladavine!


Zemlja u kojoj ovaj može da bude ministar:


I zemlja u kojoj ovaj može da bude direktor nacionalne televizije


ne može da bude pristojna zemlja. I tačka!

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:44 02.10.2011

Ko sa đavolom tikve sadi

U Nemačkoj, prvo su došli po komuniste - ja se nisam usprotivio, jer nisam bio komunista. Onda dođoše po Jevreje - ja se nisam bunio, jer nisam bio Jevrej. Onda su došli po unioniste - ja nisam protestovao, jer nisam bio unionist. Onda su došli po Katolike - ja se nisam protivio, jer sam bio Protestant. Kad su došli po mene, više nije ostao niko ko bi mogao da se usprotivi... Martin Niemoeller

DS bi trebalo da ovo svaki dan čita na partijskim sastancima jer da je to radila ne bi došla gde je, a zapravo našla se u stanju i tamo i ovamo, ni tamo ni ovamo, tj. ne zna gde je.
A sve je počelo šlihtanjem crkvi, monarhiji, kolaborantima koji su nastupali pod maskom antikomunizma.
Tako se DS samoizopšti iz principa SI , čiji je član, distancira se od NOB, jer je licemerno ići na pomen u Jajince a ne smeti reći ko je većinu tih ljudi pohapsio i predao Nemcima, smestio u logore, deportovao i streljao. A i dalje se kao legitimno provlači ideja o rehabilitaciji Nedića i ostalih zajedno sa Dražom.
Ne može Srbija da se hvali svojom antifašističkom borbom a izjednačila je one koji su bili na strani okupatora, a što je neviđeno licemerno da srbija ne zna za dan ustanka protiv okupatora i ne pominje partizane.To nema veze sa antikomunističkom ideologijom već sa zdravim razumom i etičkim odnosom prema sopstvenoj istoriji i narodu.
Davno ja napisah - ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se razbiju.
I sada pitanje šta će vlada i predsednik uraditi ako sledeći ultimatum bude ne da se zabrani neka zajebancija slična gej paradi već da predsednik podnese ostavku, kao što su već ispisali na plakatama i grafitima.Hoće li im se izaći u susret?
freehand freehand 12:48 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

I sada pitanje šta će vlada i predsednik uraditi ako sledeći ultimatum bude ne da se zabrani neka zajebancija slična gej paradi već da predsednik podnese ostavku, kao što su već ispisali na plakatama i grafitima.Hoće li im se izaći u susret?


Ili da se, ne daj Bože, odrekne dela države?!
freehand freehand 12:49 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

...
Džebi ga, zezno me softver.
Briši ovo, domaćine.
freehand freehand 12:51 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Kad sam već zauzeo mesto: nemerljiva bi zahvalnost morala biti Šiptara, Cigana, Jevreja i drugih stalnih krivaca što na bar petnaestak dana na sebe skrenu fokus dežurnih mrzitelja-tradicionalista.
E još da drugosrbijancima nađemo neku zvečku, pa da se i Srbi i Srbija odmore malo od svoje neupitne a opšte krivice - svima bi nam lakše bilo.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:06 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Bez antikomunizma, nema uspostavljanja prava na život. Iz ugla države, život je obezvređen ulaskom u rat, 41, ali to je, na žalost, uobičajeno. Nije uobičajeno nepovratiti vrednost života nakon rata. A za to je zaslužna pobednička, totalitarna družina. Zato, opšta rehabilitacija je neophodna. Neophodna je kampanja sa ciljem vraćanja vrednosti života, uz pretres posleratne istorije, reformu zdravstva, ukidanja tajne policije itd. Pusti snovi moji.
Ono što Vi, Karagaća, mešate, to je rehabilitacija i nedužnost. I to je ispravno, donekle. Jer, nedužnost se pretpostavlja, a ako je suđenje farsa, onda je osuđeni nedužan. Na žalost, tako je i za one koji bi u iole pristojnoj državi bili osuđeni. No, krivica je za takav ishod, na ljudima koji su vodili procese, ne na onima koji ih poništavaju, jer neponištavanje ima veliku cenu svoju u budućnosti.
a_jovicic a_jovicic 13:28 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

srdjazlopogledja
Zato, opšta rehabilitacija je neophodna. Neophodna je kampanja sa ciljem vraćanja vrednosti života, uz pretres posleratne istorije, reformu zdravstva, ukidanja tajne policije itd. Pusti snovi moji.


Vidim Francuzi rehabilitovaše Petena i svake godine na Dan pobede, veterani iz višijevskog režima stoje rame uz rame sa onima iz pokreta otpora.

Dokle god se naši političari "njuškaju" sa klero-fašistima da bi ućarili neki procenat na izborima a ovamo k'obajagi posećuju Jajince, u ovoj državi neće biti uspostavljeno pravo na život.

No dobro ... eto poč'o popis ... ajd' da vidimo kol'ko će ove "sezone" biti procenata Srba-pravoslavaca pa možda još i ima neke nade za sve nas. Upravo mi bio popisivač ... i ja mu rekoh da sam Džedaj (izvinjotina Jedi-knight-u al' BRE ne mogu više da budem Srbin kad' su mi najveći "zaštitnici" neke Zveri i Obrezi!)
freehand freehand 13:32 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

al' BRE ne mogu više da budem Srbin kad' su mi najveći "zaštitnici" neke Zveri i Obrezi!

Eto, sad je svima lakše!
dragan7557 dragan7557 13:37 02.10.2011

Re: Opasne Igre

Ne može Srbija da se hvali svojom antifašističkom borbom a izjednačila je one koji su bili na strani okupatora,

Uz napomenu da u Srbiji i nije tokom rata bilo neke naročite antifašističke borbe, ako bi tvoj stav bio usvojen kao i ova glupavost:
Ono što Vi, Karagaća, mešate, to je rehabilitacija i nedužnost. I to je ispravno, donekle. Jer, nedužnost se pretpostavlja, a ako je suđenje farsa, onda je osuđeni nedužan. Na žalost, tako je i za one koji bi u iole pristojnoj državi bili osuđeni. No, krivica je za takav ishod, na ljudima koji su vodili procese, ne na onima koji ih poništavaju, jer neponištavanje ima veliku cenu svoju u budućnosti.


onda će Srbija sa zadovoljstvom isplatiti 'ratnu odštetu' respektivno povratak imovine u desetinama milijardi Evra, koju Nemci već zahtevaju.

Antifašistička delatnost Vlasti FNRJ se ogledala između ostalog i u konfiskaciji i proterivanju volks-dojčera posle završenog rata a račun je već sada stigao za naplatu.

Naravno zalagatelji za ovakvu "pravnu državu," Restauraciju i rehabilitaciju, nisu u stanju da vide dizastrozne ekonomske posledice svoje sumanute politike i budalastih zahteva i da rehabilitacija i restauracija u Srbiji kreira opasno stanje po državu njima to još uvek nije jasno.

Nije mi poznato da li nosorog vidi dalje od nosa, ali mi je jasno da Restauratori čak ni svoje nosine ne vide dobro.

cerski
dragan7557 dragan7557 14:15 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

freehand
I sada pitanje šta će vlada i predsednik uraditi ako sledeći ultimatum bude ne da se zabrani neka zajebancija slična gej paradi već da predsednik podnese ostavku, kao što su već ispisali na plakatama i grafitima.Hoće li im se izaći u susret?


Ili da se, ne daj Bože, odrekne dela države?!

Kako je počelo ovde bi trebalo da stoji množina?

cerski
a_jovicic a_jovicic 14:24 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

freehand
al' BRE ne mogu više da budem Srbin kad' su mi najveći "zaštitnici" neke Zveri i Obrezi!

Eto, sad je svima lakše!

Pa da ... postadoh "nacionalna manjina" a samim tim i "legitimni cilj" za one sa kapuljačama pa možda ni moji komentari više nikom ne budu smetali (kad mi "zaštitnici" polome prste)

Nego šta bi ono sa "naša policija je tol'ko dobra da nikako ne može da im se desi Oslo"? Jes' da ovde patriJote ne znaju da rade sa djubrivom (sve "Obrezovana" i "fina" deca iz grada ... nisu nikad videla motiku pa ne znaju ni šta je veštačko djubrivo) al' ja nekako stekoh utisak da "vatromet" nije sprečen, nego samo odložen. Ah da ... daleko su Pasuljanske livade ... ta 'diće antiteroristička jedinica usiljenim korakom pod punom ratnom opremom na tol'ku razdaljinu do Beograda.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:50 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

mešate, to je rehabilitacija i nedužnost.

mešaš ti dečko sve i svašta, jedino si neki ubeđeni antikomunista.
Pa i Englezi su bili antikomunisti ali su se borili protiv fašizma. Ili ti misliš da se nije trebalo boriti protiv fašizma. Ili misliš da se niko nije borio. Pa onda preporuči neka se tako kaže.
A sada mi kaži ima li dužnih koje je juče trebalo spomenuti u Jajincima ili su se onih sedamdesetak hiljada samopostreljalo i samodoveli da ih Nemci streljaju. Probaj malo da se zapitaš ko su oni što su te ljude hapsili i predavali Nemcima. Da li si ponosan što je Nedićeva Srbija javno rekla da je Srbiju očistila od Jevreja. Pa vidiš nije očistila već su mnogi Srbi antifašisti sakrili mnoge Jevreje.
Ja razumem da neko nije pristalica komunističke pa ni socijaldemokratske ideologije ali ne razumem da u tome može biti toliko bez pameti da ide u fašizam tj. da blagonaklono gleda na nacifašizam i one koji su mu služili.
Ne mešam ja rehabilitaciju i nedužnost već ne prihvatam to što se svi unapred rehabilituju pa onda tek kome se ne sviđa neka dokazuje.
Konkretno pitanje, ko su dužni za smrt onih nedužnih u jajincima, ili misliš da su pobijeni krivi jer su bili antifašisti.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:11 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Zauzmite koji stav želite, u vezi sa učesnicima u ratu. Nije problem. "Antifašizam isključivo pripada NOB-u". Ok.
Problem nastaje posle rata, sa farsama u sudnicama, dok mnogi nisu ni dotle stigli, već završili u istoj jami u Jajincima.
Jugoslavija je, po apsolutnim, i relativnim, prva po posleratnim, vansudskim pogubljenjima. Posledice tih postupaka su i dalje prisutne, i podrivaju, sa strane države, pravo na život, i pravo na imovinu. Tako, kada su Nemci u pitanju, nije problem u novcima, pa čak ni u imovini, već u kolektivnoj krivici, nejednakosti.
BEZ PRETPOSTAVKE NEDUŽNOSTI, NEMA PRAVIČNOG SUĐENJA.
dragan7557 dragan7557 15:18 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Jugoslavija je, po apsolutnim, i relativnim, prva po posleratnim, vansudskim pogubljenjima.

Relativna vansudska pogubljenja?

Alo bre!!!!!!!!

BEZ PRETPOSTAVKE NEDUŽNOSTI,

Nevinost naravno nije ni bitna?

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:52 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Jugoslavija je, po apsolutnim, i relativnim, prva po posleratnim, vansudskim pogubljenjima.

Problem nastaje posle rata, sa farsama u sudnicama, dok mnogi nisu ni dotle stigli, već završili u istoj jami u Jajincima.

Ydrava pamet valjda naalae da se prvo osude krivci za one pobijene u Jajincima i drugde do 1944/45 jer ti pobijeni nisu nikoga ubili od tih "nevino" stradalih 1944/45,ali je sigurno da se među onima koji su sa ili bez sudske presude osuđeni ili likvidirani 1944/5 nalaze i dželati onih zaklanih, obešenih, streljanih, deportovanih, mučenih i ubijenih u periodu 1941-45.godine.
Cela bulumenta istoričara, publicista , političkih stranaka i nevladinih patriotskih organizacija uz pomoić dela SPC a i državne komisije potrošiše naše i svoje i ne znam sve čije još pare da bi dokazali i napabirčili brojku od preko 100.000 navodnih žrtava tzv. "komunističkih zločina" pa u tu brojku uvrstiše i proterane Nemce i Mađare iz Vojvodine( koji cinizam i licemerje kako oni baš vole Nemce i Mađare)pa sve kada saberu nalažu i dolažu ne stigoše ni do približne brojke koliko su njihovi likvidirali samo u Jajincima.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:40 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Potpuno ste u pravu. Neophodnost. Hronologija. Nisu nedužno ubijeni isto što i pobijeni zločinci (ako ćemo odrediti iste na osnovu istorijske procene). Ali, nisu svi pobijeni nakon rata zločinci, pa ni kolaboracionisti. Neki su tek protivnici.
A ubijati ljude, bez suda* (iako sam načelno protiv ubijanja, smrtne kazne postoje), teško je breme koje je ostavljeno. Zato valja pošteno, bez prethodnih nagađanja o brojevima, pažljivo ispitati ko je, kada i gde, na koji način i od koga postradao, kako bi ostavili to vreme istoričarima.

*Grdan sud, k'o da ga nije ni bilo!
ivana23 ivana23 19:11 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Grdan sud, k'o da ga nije ni bilo!


Milan Karagaća Milan Karagaća 19:15 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

srdjazlopogledja
Potpuno ste u pravu. Neophodnost. Hronologija. Nisu nedužno ubijeni isto što i pobijeni zločinci (ako ćemo odrediti iste na osnovu istorijske procene). Ali, nisu svi pobijeni nakon rata zločinci, pa ni kolaboracionisti. Neki su tek protivnici.
A ubijati ljude, bez suda* (iako sam načelno protiv ubijanja, smrtne kazne postoje), teško je breme koje je ostavljeno. Zato valja pošteno, bez prethodnih nagađanja o brojevima, pažljivo ispitati ko je, kada i gde, na koji način i od koga postradao, kako bi ostavili to vreme istoričarima.

*Grdan sud, k'o da ga nije ni bilo!

Alo bre dečko, da li ti čuješ o čemu prićamo.
A
Hajde po redu.
Prvo, utvrditi ko je pobio i priveo te koji su pobijeni u Jajincima iko je ostale potkazivao ubijao i privodio tokom okupacije.
Drugo, svi koji su imali ikakve veze sa tim radnjama ne mogu biti rehabilitovani
Treće, kada se sve rasčisti onda detaljno češljati i osuđivati svakog komunistu i vlast koja je osudila ili streljala bilo koga nevinog.
To je prosta logika i istorijski sled.
kukusigameni kukusigameni 19:35 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Alo bre dečko, da li ti čuješ o čemu prićamo.
A

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 19:59 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

ne mogu biti rehabilitovani

Rehabilitacija se ne vrši po osnovu krivice, pretpostavljene krivice, već po osnovu iregularnosti procesa. Totalitarci, sa petokrakama na čelima, odbacili su ustanovu suda kao buržoasku tvorenu. Sud, sa svim svojim nesavršenostima, zamenili su medijskim progonom, hajkom i "likvidacijom".
freehand freehand 20:46 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

a_jovicic
Pa da ... postadoh "nacionalna manjina" a samim tim i "legitimni cilj" za one sa kapuljačama pa možda ni moji komentari više nikom ne budu smetali (kad mi "zaštitnici" polome prste)

Ne umišljaj si. Džedaj se ne postaje tako što se izrazi želja u iznudici ideja pred popisivačem. I džedaji nisu nacija, da bi mogli postati nacionalna manjina. Tako da obzirom na besmislenost ni tvoji komentari ne mogu biti uzrok tvojih problema. Njihov koren leži drugde.
dragan7557 dragan7557 21:07 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

freehand
a_jovicic
Pa da ... postadoh "nacionalna manjina" a samim tim i "legitimni cilj" za one sa kapuljačama pa možda ni moji komentari više nikom ne budu smetali (kad mi "zaštitnici" polome prste)

Ne umišljaj si. Džedaj se ne postaje tako što se izrazi želja u iznudici ideja pred popisivačem. I džedaji nisu nacija, da bi mogli postati nacionalna manjina. Tako da obzirom na besmislenost ni tvoji komentari ne mogu biti uzrok tvojih problema. Njihov koren leži drugde.

May Force be with you, Old boy Freehand!
This young apprentice is on the Dark Side.

cerski
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 22:03 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

freehand

Ne umišljaj si. Džedaj se ne postaje tako što se izrazi želja u iznudici ideja pred popisivačem. I džedaji nisu nacija, da bi mogli postati nacionalna manjina.

Ustvari su veroispovest!

evo primera:


Obi Wan je Škot, Qui-Jon-Jinn Irac, Mace Windu Afroamerikanac a Joda je Joda.
Razlicite nacije, isti sistem verovanja.

Prema tome duboka greska da se izjasnjava u kucici "nacionalnost"
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:13 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Ali, nisu svi pobijeni nakon rata zločinci, pa ni kolaboracionisti. Neki su tek protivnici.

bilo je i toga.
A ubijati ljude, bez suda* (iako sam načelno protiv ubijanja, smrtne kazne postoje), teško je breme koje je ostavljeno.

gde ubrajaš pogibije u borbama.A što se sudova tiče, pa Srbija je tek odnedavno dobila nezavisno sudstvo i nekorumpirano.
Zato valja pošteno, bez prethodnih nagađanja o brojevima, pažljivo ispitati ko je, kada i gde, na koji način i od koga postradao, kako bi ostavili to vreme istoričarima.

Tačno, pa tek onda iznositi generalne osude.
Totalitarci, sa petokrakama na čelima, odbacili su ustanovu suda kao buržoasku tvorenu.

diskutabilno je šta je nezavisno sudstvo, da li su ili ne bili neophodni preki sudovi ili ratni sudovi pa verovatno i to treba posmatrati u istorijskom kontekstu. Možda da su znali da će se formirati sud u Strasburu da bi sačekali. A da li su i francuski sudovi bili u rukama totalitaraca kada su doneli tolike presude kojima se kolaboranti oglašavaju krivim.

Sud, sa svim svojim nesavršenostima, zamenili su medijskim progonom, hajkom i "likvidacijom".

medijska hajka , kako je nazivaš, nije zamenjivala sudove već su mediji udvornički radili ono što i danas rade, a sudovi su, ma šta o njima mi mislili, ipak postojali.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:31 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Francuska. Suđenje. Fer suđenje. Kazna, pa i smrtna. Ovde se piše o vansudskim pogubljenjima onih koji su pobedili u ratu, uspostavili vlast, pa ne samo da nisu kažnjavali takve postupke, već ih osmišljavali i sprovodili. Težina tih postupaka je veća, jer je to postao fundament države, i to onaj koji negira samu funkciju države, poput prava na život, i prava na imovinu.
Goran Vučković Goran Vučković 23:56 02.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Obi Wan je Englez

a_jovicic a_jovicic 02:48 03.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

dragan7557
freehand
a_jovicic
Pa da ... postadoh "nacionalna manjina" a samim tim i "legitimni cilj" za one sa kapuljačama pa možda ni moji komentari više nikom ne budu smetali (kad mi "zaštitnici" polome prste)

Ne umišljaj si. Džedaj se ne postaje tako što se izrazi želja u iznudici ideja pred popisivačem. I džedaji nisu nacija, da bi mogli postati nacionalna manjina. Tako da obzirom na besmislenost ni tvoji komentari ne mogu biti uzrok tvojih problema. Njihov koren leži drugde.

May Force be with you, Old boy Freehand!
This young apprentice is on the Dark Side.

Mmmmm opet malo spinovanja ... "Džedaji - nacionalna manjina ili religija?" ... umesto "Da li država može da te zaštiti od klero-fašista?"

Aj'mo malo na ovu drugu temu a "Džedaj" je izabran samo kao termin koji ima najveću šansu da se približi cenzusu (svejedno ću biti svrstan u "ostali" i nemam nameru da pravim "May Force be with you paradu" ili NVO) ... a što se tiče "mojih" problema ... isti su kao i vaši ... samo vi ne želite da ih priznate (ili čisto terate inat svima koji pokušavaju da ukažu na probleme u društvu) ... pa izvol'te Freehand & Cerski ... Da li nas poslednji dogadjaji približavaju fašizmu ili džedajizmu?
dragan7557 dragan7557 07:03 03.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

a_jovicic
dragan7557
freehand
a_jovicic
Pa da ... postadoh "nacionalna manjina" a samim tim i "legitimni cilj" za one sa kapuljačama pa možda ni moji komentari više nikom ne budu smetali (kad mi "zaštitnici" polome prste)

Ne umišljaj si. Džedaj se ne postaje tako što se izrazi želja u iznudici ideja pred popisivačem. I džedaji nisu nacija, da bi mogli postati nacionalna manjina. Tako da obzirom na besmislenost ni tvoji komentari ne mogu biti uzrok tvojih problema. Njihov koren leži drugde.

May Force be with you, Old boy Freehand!
This young apprentice is on the Dark Side.

Mmmmm opet malo spinovanja ... "Džedaji - nacionalna manjina ili religija?" ... umesto "Da li država može da te zaštiti od klero-fašista?"

Aj'mo malo na ovu drugu temu a "Džedaj" je izabran samo kao termin koji ima najveću šansu da se približi cenzusu (svejedno ću biti svrstan u "ostali" i nemam nameru da pravim "May Force be with you paradu" ili NVO) ... a što se tiče "mojih" problema ... isti su kao i vaši ... samo vi ne želite da ih priznate (ili čisto terate inat svima koji pokušavaju da ukažu na probleme u društvu) ... pa izvol'te Freehand & Cerski ... Da li nas poslednji dogadjaji približavaju fašizmu ili džedajizmu?


Baš vala i u pravu si mene više interesuje prava istina poput:
dragan7557
nikolic777
eventualno je bila kvalifikacija EU koja se tebi nije svidela


nema potrebe da kvalifikujete,
covek je lepo objasnio:

"Srbija mora da nauči da sve što radi radi zbog sebe i svojih građana, a ne zbog EU. Nemojte bilo šta da radite za nas, mi smo već u Evropi"
J.Kacin

Pa gazda Jelko jeste, mislim u EU a evo i zašto:

Sve džabe Gratis:

- Osiguranje za nesreće
- Putno osiguranje
- Zdravstveno osiguranja koje obuhvata:
1. Kontaktna sočiva
2. Naočare
4. Sve zubarske usluge
5. Hidroterapiju
6. Terapiju u blatu
7. Aerosol Terapiju
8. Akupunkturu
i sve ostale nenavedene zamislive terapije i lečenja su Džabe, i to čak dve godine posle prestanka mandata Evroparlamentarca.

Naravno i dve godine posle prestanka mandata EP uživa u velikim popustima u tzv. Europopustima u: restoranima, kafeima, bibliotekama, telefonskim troškovima........itd.

"Inter" Nacionalna penzija za visoko reduciranu tarifu (13-17% u zavisnosti od porodičnih okolnosti) pošto samo idioti poput EU građana plaćaju 52% income tax.

Naravno postoji mogućnost da se bilo koji član vlastite familije zaposli kao asistent EP-a, a koji troškovi se deklarišu, dok svog životnog partnera EP može staviti i na platni spisak.
Ovako kreiran ekstra Special: mizernih € 60.000 godišnje.

Naravno treba nam i sekretarica koju možemo iznajmiti.... nekoliko "istraživača"....nema probljem!

Za "kućne potrebe" EP - u, stoji na raspolaganju mizerna cifra od: € 190.000 godišnje za troškove dvorske svite!

Inflatorna korekcija primanja mizerno plaćenih Euro ćata je mizernih 34%

E sad, putni troškovi deklarisano=plaćeno! Naravno dil sklopiti sa putnim biroom za jevtine (low cost airlines) je u modi a da se pri tome deklarišu skupe linijske karte je uobičajena praksa.
Pored toga godišnje € 3.750 može se deklarisati (i naplatiti) ako se pokaže (dokaz nije potreban) da je neko putovanje vezano za EU. Deklaracije EP može popuniti na bilo kom subtropskom ostrvu.


Ormar za metle cena: + 45.000 Euri

Naravno EP ima pravo na dve potpuno nameštene kancelarije na račun građana EU u svojoj matičnoj državi, koje mogu biti i veličine ormara za metle a koji šifonjur za metle može deklaisati i naplatiti € + 45.000 EP je slobodan u izboru kancelarije, kontrole nema.

Evro Parlamentarac ima pravo na premiju za prisutnost(!?) od 267 evra dnevno, (Bodrum scenario), što, polazeći od 40 nedelja godišnje Evro Parlamentarcu donosi mizernu sumicu od ......

Da ne bih gnjavio dalje sa detaljima, Jelko Kacin i Co. primaju po osobi mizernu naknadu od:

416.000 Evra i slovima (četiri stotine i šesnaest hiljada Evra) za svoj mukotrpni rad na demokratiji

I onda sine vam ideja kako da postanete milijoner!!!

Ili kako reče David Craig "The Times":

"I soon realised that the EU project and the institutions have been hijacked by an arrogant, self-serving and undemocratic elite, which has become increasingly isolated from and disdainful of the people who pay their considerable salaries, expences and pensions-us."

Ne sumnjam u zadovoljstvo Jelkovo ovim stanjem a da je iz jednog komunističkog Raja (rođen 1955) prešao u Drugi Komunistički Raj se iz priloženog da primetiti.

Da su građani Slovenije koji plaćaju Jelkovo samopregalačko trudbeništvo, upućeni da su u EU ne sumnjam, ali sa osnovom sumnjam u obaveštenost o gore navedenim trudbeničkim troškovima Jelka i Co Ltd.

cerski

p.s. uzimajući u obzir da The Times nije brisao već objavio pisanje svog saradnika, smatram da drugi Autoriteti za zaštitu EU, imaju pravo da brišu ove po zdravlje čitalaca, skandalozne vesti.

p.p.s. publikovane cifre se odnose na 2009 godinu dok je inflatorna korekcija data gore. Od publikacije gornjeg je prošlo pune dve godine.

Prevod je moj.

pa nekako i nisam zainteresovan u vezi sa religioznošću, klerofašimom i ostalim trivijalnostima, već me da prostiš interesuje cena koju plaćam za demokracko trudbeništvo.

cerski
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 07:34 03.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

Goran Vuckovic

ispravljeno
a_jovicic a_jovicic 10:08 03.10.2011

Re: Ko sa đavolom tikve sadi

dragan7557
pa nekako i nisam zainteresovan u vezi sa religioznošću, klerofašimom i ostalim trivijalnostima, već me da prostiš interesuje cena koju plaćam za demokracko trudbeništvo.

A ko kaže da ćemo mi ikada ući u EU?!? (ali politička elita vešto koristi EU "cenovnik" da skida kožu s' ledja narodu) ... a jel' zato treba da fašizam bude alternativa demokratiji? Ako ću već ostatak života da provedem ovde gde jesam jel' treba da me današnja patriJotska "omladina" sutra maltretira ne samo batinašima nego i "instrumentima" države (kad porastu pa zamene ove sadašnje "impotentne" političare)?!?

... a kad' smo kod "cenovnika" ... što onda ne vratimo Brozov sistem? ... tad' je sve bilo "besplatno" a i znalo se kome je gde mesto ... partizani u šumi, četnici u selu, popovi u crkvi, IB-ovci na Golom Otoku, "drugovi" na položaju ... eeee samo treba nam neki novi Tito i neki novi "hladni rat"
doctor.blog doctor.blog 18:46 02.10.2011

Slobodan kao Čovek ?!

U Nemačkoj, prvo su došli po komuniste - ja se nisam usprotivio, jer nisam bio komunista. Onda dođoše po Jevreje - ja se nisam bunio, jer nisam bio Jevrej. Onda su došli po unioniste - ja nisam protestovao, jer nisam bio unionist. Onda su došli po Katolike - ja se nisam protivio, jer sam bio Protestant. Kad su došli po mene, više nije ostao niko ko bi mogao da se usprotivi... Martin Niemoeller
!!!

Srbija, zemlja paradoksa! Srpski dizajner je tvorac univerzalnog simbola ljudskih prava, a ljudska prava se u Srbistanu selektivno poštuju, iako su svima zagarantovana Ustavom Republike Srbije! Kakva je to država gde su bejzbol palice, lanci, petarde, kese i kondomi sa farbom i eksploziv u plastičnim kutijama od vitamina, jači od najvišeg pravnog akta!?!

Međunarodni simbol Ljudskih prava - "FREE AS A MAN" !!!

iz posta: Slobodan kao Čovek ?!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:12 02.10.2011

Re: Slobodan kao Čovek ?!

Heh, što prvo komuniste, majkumu? Tip vrednovao malo, a komuniste stavio najniže?
I to poteže boljševički ljudskopravaš, koji ne razlikuje državu od huligana? Pa jes', kriterijum za bljp jeste nedostatak pameti.
Heh, što prvo komuniste, majkumu? Tip vrednovao malo, a komuniste stavio najniže?
I to poteže boljševički ljudskopravaš, koji ne razlikuje državu od huligana? Pa jes', kriterijum za bljp jeste nedostatak pameti.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana