Gost autor

E, NA OVO ĆETE, MAJCI, KLIKNUTI!

elis RSS / 03.10.2011. u 23:00

Sa osobitim zadovoljstvom - moj prvi...
gost autor: Stjepan Mimica

134790344_0ce68d06f9.jpg 

Niste mazohista, niste egzibicionista, ozbiljni ste i obzirni, smatraju vas pristojnim, pa želite da tako i ostane. Nećete rusvaj i cirkus, grozite se publiciteta, drame, kakve bilo ljige... Užasavate se i visine i raspljeckavanja, slutite da ćete se, negde izmedju dvanestog i devetog sprata predomisliti, ne zanima vas nikakvo koprcanje i refleksna borba za vazduh, odvratna vam je pomisao na sopstvenu naduvenu i izgrickanu lešinu. Nikako ne biste da vas pronadju iskolačenog, izobličenog i tamno ljubičastog, i uz to (jer gubi se kontrola), skroz uneredjenog. A plaćene ubice? Taman posla! Ta žgadija - najčešće hvalisavi amateri - ili uzme novce i šmugme, ili sve zabrlja.

--------------------------- 

Odmah da kažem, suicid me lično ne zanima.
Ne pada mi na pamet.
Ne češće nego vama.

Ovo tek da otklonim mogućnost pogrešnog čitanja.  I pogrešnu usmerenost priče.

A povod za ovaj tekst su dve informacije:
O broju samoubistava u Srbiji, i o jednom novom zakonu u Belgiji.

------------

Ali, što reko jedan Fjodor, krenuću poizdalja. krenuću ključnim pitanjem:
Vladate li sopstvenim životom, jeste li od svog života gazda?
Oh, znam, znam..., i da i ne..., zavisi na šta tačno mislim..., kako kad...

OK, vidim, odveć komplikovano..., odustajem.

A sopstvenom smrću? Jeste li od svoje smrti gazda?
E, tu su stvari valjda jasnije, pa ću smelo odgovoriti i za vas:

"Znači", mahom ne!

Mahom, to biva po naredbi s Najvišeg Mesta. Rekao bih, po presudi, ali nije presuda - ni obrazloženja, ni provaljivog sistema, ničeg osim haosa.

Evo, otvoreno ću reći: uopšte nisam zadovoljan!

Katkad se ta „presuda" donosi i izvršava munjevito, češće se proces upetljava, traljavi, preko mere oteže.

Slučaju Jozefa K. je tipičan. Jednoga jutra, bio je uhapšen, Nije mu poveren razlog, ali mu je makar dato na znanje da je Proces pokrenut - saopštila su mu dva mamlaza pod cilindrima. Francu K. je to isto saopštila sobarica. Spazila je na njegovom jastuku nekoliko kapljica krvi, pa je, kao što ženi iz nižih slojeva i priliči, grubo zacoktala: „pane doktorže, to tak z vami dlouho ne potrva" (gos'n doktore, nećete vi dugo).

Jozef K. i Franc K. našli su se tako iznenada u mašini koja ih natenane i skoro neosetno melje. Pritom im, neobično duhovito, ostavlja privid slobode. Proces u Francovim plućima, barabar sa Jozefovim Procesom u tobožnjim sudnicama. Franca zamlaćuju prevaranti - lekari, Jozefa budžaklijski advokati.

OK, vidim, ovo je digresija koja bi da postane (možda i postane) poseban tekst, a ustvari, hteo sam da vas (kaogod i sebe) pitam nešto drugo.
To jest, OVO drugo:

Pomišljate li da možda baš u ovom trenutku, dabome, po naredbi s pomenutog Mesta, neki koncertni ili polukonvertni klavir, ili makar prezira vredni pijanino, sasvim nepotrebno, i to baš nad vašom glavom, testira već onoliko puta dokazivanu, Njutnovu „9,81" konstantu?

Ako ne pomišljate, pomislite. Eto, bar za probu. A zapravo, trebalo bi da vam je, makar u zamućenom obodu svesti, stalno prisutna sledeća, još češće testirana i dokazivana konstanta, to jest, dakle OVA konstanta:

Svaka hebena stvar, u svakom hebenom trenutku, na svakom hebenom mestu!

Hapšenje poput Francovog ili Jozefovog, može uslediti kad bilo, gde bilo. Bez obzira na medicinsko rekla-kazala, to hapšenje, tvrdim, nema baš nikakve veze s onim što u životu činite ili ne činite.. Prosto, iznenada osetite nepoznat bol, napipate ispod pazuha nešto čega tu nikad nije bilo, u glavi vam se lako zamuti...

I...

Gotovo!

Uhapšeni ste!

Sve u hipu postaje nebitno, ostatak se svodi na vadjevinu.

Ima ih, medjutim, koji to hapšenje ne bi da iščekuju, a kamo li da prolaze kroz potonju gnjavažu.. I onih koji, djavo će ga znati iz kojih sve razloga, stvar radije uzimlju u svoje ruke - postaju od sopstvene smrti gazde. Poneko čak i bez ikakvog razloga, eto, tek da proveri može li se to, zaboga, odistinski. Kao onaj mučeni inženjer Kirilov iz „Bjesova" kojeg sam u jednom svom ovdašnjem blogu već pominjao:

„...do zore čaj pio, a u zoru prosto se ustrijelio. Ma načisto se čovek samoubio. I to ne zato što mu taj čaj dosadio ili što mu život džuture dosadio, već naprosto, da proveri da li je stvarno od svog života gazda, je l' Stavrogin bio u pravu, može li se zaista kako se kome ćefne".

Ima ih takvih, mislim tih koji stvar uzimlju u svoje ruke, baš dosta. U Srbiji, proporcionalno, više nego igde u Evropi. Ovde se u proseku samoubije čak 1400 gradjana godišnje. Koliko ih to isto pokuša, ne zna se. Naravno, izvestan broj ovih, kokne se u ludilu ili u običnom afektu - na njih se ovaj tekst ne odnosi.

Gornji podatak jeste potresan, no to je tek podatak. Stvarna tragika iza ove brojke znatno je žešća - nesagledna je i nepojamna.

O čemu pričam? Pa evo, pokušajte da zamislite, al stvarno i plastično da zamislite, na šta taj čin u stvarnosti može da liči. Kako ga doživljava akter, šta mu sve prethodi, šta sve posle biva:

Potpuni unutarnju sunovrat, odluka u vezi koje nigde neće dobiti ni podršku ni pouku, onda razmatrranje raspoloživih varijanti, pa razne amaterske petljavine i iznudjena varvarstva, opšte zgadjivanje i sablažnjenost..., česti neuspesi, bruka...

Evo nekih situacija, hipotetičkih, ali više nego mogućih:
I to ne samo drugima mogućih.

Jako ste se teško, najteže razboleli, znate da je Proces pokrenut, te da ćete uskoro neizostavno umreti, a ne biste da prolazite kroza sve one nepojamne užase i poniženja kakva nije zaslužio niko, a za koja ste načuli, koja su vam poznata iz filmova, ili ste im u realnom vremenu prisustvovali, dok ih je, nakon „hapšenja", prolazila neka vama bliska osoba. .

Ili uopšte niste bolesni, život vam ni na koji način nije ugrožen, ali imate neki vrlo jak, vrlo privatan, pa dakle i vrlo legitiman razlog za odluku da iz njega izadjete.

Ili možda u vama kroz duži period raste neodredjena želja, ako ne želja da umrete, a ono (jer nije to isto) želja da više ne živite.

Šta činite?

Obraćate se stručnjaku, odlazite u neku specijalizovanu ustanovu koja će vam pružiti blagu, dostojanstvenu i, što je najvažnije, neporecivu smrt? Razume se, ne. Nit' ima stručnjaka koji bi bio spreman da vas makar posavetuje, nit' ustanove u kojoj če vam pružiti odgovarajući tretman.

Tabu je prejak, a tu su i zakonske regule koje (u Srbiji) ne dozvoljavaju čak ni eutanaziju u mukama umirućih i za tom eutanazijom vapijućih, a kamo li stručnu podršku onima koji, mada fizički vrlo živi i mentalno posve zdravi, više od svega žele da više ne žive.

Prepušteni ste tako sopstvenom diletantizmu, improvizacijama sa neizvesnim, često tragičnim ishodom. Preti vam vrlo moguć trajni društveni beleg, kao i (ned'o bog nikome) realna mogućnost da postanete teški invalid, sa smrskanim udovima ili rupom u glavi, ništa do ruina i senka, fizički nesposobna da nanovo pokuša čin za koji će u tom slučaju motivacija biti multiplicirana.

Ustručavate se da o tome popričate sa prijateljima ili rodbinom, znate da će vas, jer tako, jel'te, mora, gnječiti sasvim vam nepotrebnim uveravanjima da grešite, jalovim nastojanjima da vam uliju nešto od, za tu priliku isiljenog optimizma.

Sve vas to unapred neizrecivo gnjavi, ništa vam to ne treba, treba vam samo savet kako da to što ste čvrsto naumili, izvedete najpristojnije i najsigurnije.

Surfovaćete po Googlu u potrazi za makar kakvim putokazom, optimalnom dozom pilulica, naprimer. Ali tamo nićeg upotebljivog - valjda, poput dečje pornografije, zabranjeno. Vrtećete onda po glavi varijante, možda ih i „bacati na papir", štiklirati i precrtavati do u beskraj.

Niste mazohista, niste egzibicionista, ozbiljni ste i obzirni, smatraju vas pristojnim, pa želite da to tako i ostane. Nećete rusvaj i cirkus, grozite se publiciteta, drame, kakve bilo ljige... Užasavate se i visine i raspljeckavanja, slutite da ćete se, negde izmedju dvanestog i devetog sprata predomisliti, ne zanima vas nikakvo koprcanje i refleksna borba za vazduh, odvratna vam je pomisao na sopstvenu naduvenu i izgrickanu lešinu. Nikako ne biste da vas pronadju iskolačenog, izobličenog i tamno ljubičastog, i uz to (jer gubi se kontrola), skroz uneredjenog. A plaćene ubice? Taman posla! Ta žgadija - najčešće hvalisavi amateri - ili uzme novce i nestane, ili sve zabrlja.

Ako ste muškarac, najpristojnije rešenje je, dabome, pištolj. Ali kako da ga nabavite? Nema ih po oglasima, ne poznajete svet koji se time bavi, možda ne biste imali ni dovoljno novca...  Pokušavaćete da se prisetite ko vam je od drugara u detinjstvu zagrcnuto pokazivao očev ili dedin trofejni Brouning, ali nemate odavno kontakt, a znate i da bi vaše lagarije smesta provalio, smatrao se obaveznim da vas laže.

Dobro, možda to i rešite, ali gde ćete? Nećete valjda u svom kupatilu? Čak i ako ste samac, uvidjate da je trulo - vaš stan neko treba da nasledi, nećete potomstvu da ostavljate prokletinju i lošu karmu.

Hotelska soba je, pokazalo se, najbolje rešenje, ali unapred vas oblivaju valunzi stida, je znate da ćete načiniti svinjac od kojeg će sobarica, ili ko vas već nadje, povračati i mrzeti vas, da će se sjatiti novinari i izbrukati vas bogznakako.

Sve je to u osnovi nelegalno, nelegitimno, asocijalno, blamantno - svi će vas, garant, prezirati.

Taj odnos prema suicidu valja tumbe obrnuti. Suicid, koji će se, bez obzira na sve prepreke, svakako desiti, treba dekriminalizovati, de-dramatizovati, učiniti ga pristojnim, društveno, pa i religijski prihvatljivim... Za ovo poslednje, dovoljna je mala teološka akrobacija - videli smo već za kakve su sve intelektualne bravure gospoda sholastičari sposobni.

Uostalom, zar u nekim kulturama suicid nije posve legitiman, poštovan, pa i obavezan čin? Eskimi, kad im poispadaju zubi, bez ikakve drame odlaze u belinu i svojim telom koje više nikome ne treba, čašćavaju one koji ga i takvog cene - bele medvede, koje će, razume se, potomstvo posle ubiti pojesti. Ništa tamo nije tek tako i zalud, ništa se u toj oskudici ne baca!

A ostareli Japanci, kad im se rodi prvo unuče, natenane se ispozdravljaju i ozareni ponosom zbog ispunjenja svoje ovozemaljske role, odlaze u planinu da obraduju lokalne orlušine i ostali strvinarski ološ.

Dobro sad, možda ni tamo više nije tako, možda više nigde nije tako, ali evo, baš pre neki dan čitam - u Belgiji, gde je eutanazija samrtnika (kao i u još nekim evropskim državama) odavno legalna, već je sakupljen neophodni broj potpisa, te u Senatu samo što nije izglasan zakon kojim će se dozvoliti i eutanazija zdravih gradjana, samo ako su stariji od 70 godina. Dakako, isključivo na njihov zahtev. Hm, barem formalno. I da, barem za sada.

Zašto da mi uvek kaskamo, što ne bismo i mi jednom bili avangarda, makar u onome što nas baš ništa ne bi koštalo? Šta bi smetalo Skupštini da, na primer, izglasa Zakon o medicinskoj podršci suicidu, koju (podršku suicidu) nikako ne treba brkati sa eutanazijom. Jer eutanazija je ubistvo iz milosrdja, samilosno prekidanje paklenskih muka, dok bi ovo što predlažem bila blagovremena podrška onima koji u taj pakao ne bi ni da zavire. Ili pak, onima koji imaju neke sasvim drugačije razloge - motive o kojima niko ne treba da sudi, u koje niko nema pravo da se meša.

Bila bi to podrška manjini koja (bez obzira na starosnu dob) ne deli sa večinom fiksaciju da se mora neizostavno živeti - podrška u smislu doslednog poštovanja prava na razlike.

Kakva bi to samo svetska senzacija bila, kako bi se ozareno hrlilo u Srbiju, zemlju blagog i dostojanstvenog umiranja pod anestezijom, gašenja života bez samrtnog ropca, a uz najveću pažnju medicinskog osoblja, namesto gore tek nagoveštenih užasa. Ne može se ni zamisliti koliko bi nam, za tu poslednju blagodat, svi bili zahvalni.

P.S.
Rizik od vrlo mogućih zloupotreba, namerno nisam pominjao.
Hoće se tu pamet veća no što je moja.

A ni o lapotu ni slovca.
Ne mogu. 

P:P:S: 
Sad i meni došlo da se šibnem! Mislim, do Prahe i „Černeho Vola",.
Na pivečko, nego šta!

Ostala gostovanja istog autora na blogu b92



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikele9 mikele9 23:50 03.10.2011

Da!

Bila bi to podrška manjini koja (bez obzira na starosnu dob) ne deli sa večinom fiksaciju da se mora neizostavno živeti - podrška u smislu doslednog poštovanja prava na razlike.

U potpunosti podržavam dosledno poštovanje prava na razlike pa radilo se to i o pravu na prekid sopstvenog života. Jedina stvar koja problematizuje samoubojstvo, jeste odgovornost. Naravno radi se o ljudima (ženama i muškarcima) koji nisu sami na svetu i vole svoje najrođenije. Bez obzira šta bi drugi mislili, fućka mi se na njih, oni, vaši najmiliji i najrođeniji, bili bi za uvek lišeni vašeg prisustva a ubeđen sam da to nikako ne bi želeli. Međutim ako se iz ličnih, dubokih motiva i rešenosti, prevaziđe i ta prepreka, onda fiju , po cenu da vas posthumno proglase sebičnjakom.
st.jepan st.jepan 00:03 04.10.2011

Re: Da!

Jedina stvar koja problematizuje samoubojstvo, jeste odgovornost.


U ovom tekstu sam je apstrakovo.
U motive za i protiv, koji, razume se, uključuju i manju ili veću brigu za bližnje i njihova osečanja, nisam ulazio. Govorio sam pretežno o tehničkim problemima s kojima se suočavaju ljudi već čvrsto rešeni da se samoubiju.
Uzeo sam tu gotovu odluku kao polaz za dalju priču.

U motivaciju nisam ulazio iz više razloga, a pre svega jer nisam kvalifikovan.
Sem toga, tekst mi je (sorry Angie) ionako predugačkast.
abrasax abrasax 03:41 04.10.2011

Re: Da!

Govorio sam pretežno o tehničkim problemima s kojima se suočavaju ljudi već čvrsto rešeni da se samoubiju.



Da i ja mislim da je to bio funkcionalni stil ili već takva neka glupost. Ali, reci mi, koja je kvalifikacija potrebna? Ovde na blogu ih ima toliko.
Za kraj - ne sumnjam.
angie01 angie01 07:24 04.10.2011

Re: Da!

(sorry Angie)


a ja ladno procitala, i to ovako rano uz kafu!

alo bre,de me otrova, sa ovakvim temama na suncano jutro, s izmaglicom iznad Ratnog ostrva...
elis elis 08:01 04.10.2011

Re: Da!

Kako već jednom rekoh, kad god preživimo ozbiljno razmišljanje, to samo znači da smo pronašli neki providan fazon da eskiviramo obavezu koja nužno proističe iz misaonog procesa

st.jepan st.jepan 09:04 04.10.2011

Re: Da!

Ali, reci mi, koja je kvalifikacija potrebna? Ovde na blogu ih ima toliko.

Nisan siguran da razumem.
Kvalifikacija za šta? Za priču o motivima?
Pa, rekao bih da zapravo ni jedna nije dovoljna.

Slažem se, ovde na blogu je verovatno mnogo kvalifikovanih da govore o mnogo-čemu.
st.jepan st.jepan 10:16 04.10.2011

Re: Da!

a ja ladno procitala, i to ovako rano uz kafu!

Moje srce leti kao soko! (stara indijanska, kliktava, najkliktavija).
Angie zaboravila da zauzme gard, pročitala do kraja, i..., ne mogu da verujem..., ništa me ne grdi zbog predugačkosti!
alo bre,de me otrova, sa ovakvim temama na suncano jutro, s izmaglicom iznad Ratnog ostrva...

Eto vidiš!
Izmaglica!
angie01 angie01 10:30 04.10.2011

Re: Da!

zaboravila da zauzme gard


Njao, pa gde si ti to preopoznao, mislim to zauzimanje i taj gard,...priznejm da nisam bas umilna ko majski lahor, (copy by freehand), al ja bih se pre zamislila kod tih sto sapucu!


a da ne volim romanske blogove- ne volim!

prosto postujem sublimiranos'-taka mi estetika,...ili mozda koncentracija:)))!
zoja444 zoja444 10:33 04.10.2011

Re: Da!

Uzeo sam tu gotovu odluku kao polaz za dalju priču.


posle gotove odluke, gde je tu dalja prica? jel mi sada treba da dajemo neke predloge u nedostatku ideja za realizaciju?
st.jepan st.jepan 10:57 04.10.2011

Re: Da!

zoja444
Uzeo sam tu gotovu odluku kao polaz za dalju priču
.
posle gotove odluke, gde je tu dalja prica? jel mi sada treba da dajemo neke predloge u nedostatku ideja za realizaciju?

Pa sad, ideja nikad previše, ali nisam mislio na to.
Htedoh reći da se nisam, niti bih umeo da se bavim motivima, dakle čvarenjem odluke, već samo problemima koji nastaju kada se stvar spusti (ili podigne) na nivo realizacije, tehnikalija...
st.jepan st.jepan 11:31 04.10.2011

Re: Da!

zaboravila da zauzme gard

pa gde si ti to preopoznao, mislim to zauzimanje i taj gard,...

Andjo, ne kvari mi merak!
Čuvena si sa toga garda.
Uvek strepim.
Taman sam utripovo da ti je moj tekst tako lepo i prirodno klizn'o, da čak nisi ni primetila da je davežan!
angie01 angie01 12:12 04.10.2011

Re: Da!

Uvek strepim.


je l ovako, strep, strep!?:)


(protiv strepnje-strep(tomicin)!



ps- kako sam ti bre nahvalila crteze na podmetacima, i jos svima pokazivala, a ti meni tako!
mikele9 mikele9 12:48 04.10.2011

Re: Da!

st.jepan st.jepan 17:50 04.10.2011

Re: Da!

kako sam ti bre nahvalila crteze na podmetacima, i jos svima pokazivala,

Pa naravno, kad sam crtao koncizno.
Jedva za pod kriglu.
angie01 angie01 20:27 04.10.2011

Re: Da!

Pa naravno, kad sam crtao koncizno.
Jedva za pod kriglu.


al ispala vraski maestralna sublimacija!
zoja444 zoja444 21:00 04.10.2011

Re: Da!

angie01


angie, ima li traga onom fixxerusu, da da bar neko kilo ljubavi na ovu blogo-trpezu? ako treba da prilozimo neki litar krvi za njega, da damo. on je nesto muljao, koliko se secam, na ovu st.jepanovu temu, nekim bacakanjem sa mosta.

sorry sto tebe pitam ali sam nekako stekla utisak, mozda i pogresan, citajuci blog, da bi ti mogla da imas neki info. nedostaje i brinemo, samo nek zna.
angie01 angie01 22:16 04.10.2011

Re: Da!

ima li traga onom fixxerusu,


pojma nemam,

verujem da ce se, kad mu dodje-pojaviti!
zoja444 zoja444 22:38 04.10.2011

Re: Da!

angie01


ok.
abrasax abrasax 10:07 05.10.2011

Re: Da!

sorry sto tebe pitam ali sam nekako stekla utisak, mozda i pogresan, citajuci blog, da bi ti mogla da imas neki info. nedostaje i brinemo, samo nek zna.


Brinem i ja, najiskrenije. A što je najgore - nema razloga.
docsumann docsumann 00:43 04.10.2011

pištolji "Majakovski"

docsumann docsumann 00:48 04.10.2011

muzička podloga

st.jepan st.jepan 00:54 04.10.2011

Re: muzička podloga

muzička podloga

Hvala, leglo!
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:53 04.10.2011

ja tačno znam, nemam dileme

ako mi ikada kvrcne, ima jedna stena u prokletijama. posle nekih sto metara više ne možeš da se vratiš nazad (otpenješ). a nešto iznad tih sto metara znam da prevazilazi moje mogučnosti, prosto, i kada sam bio i u najboljem treningu te težine nisam mogao da penjem.
a ako me ipak pukne adrenalin i u iznova probuđenoj volji za životom, odnosno strahu od smrti, ipak uspem da izđem na kraj sa istom...pa ništa.
bar ću popeti nešto što nisam ni sanjao da mogu
st.jepan st.jepan 01:02 04.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

ja tačno znam, nemam dileme

Pa nemam (za sada) ni ja.
Sve ovo nema skoro nikakve veze sa mnom, ja samo pokušavam da sagledam šta se zaista dešava u ljudima s kojima ovo ima veze.
A takvih, je l' da, itekako ima.
koksy koksy 07:53 04.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

st.jepan
ja tačno znam, nemam dileme

Pa nemam (za sada) ni ja.
Sve ovo nema skoro nikakve veze sa mnom, ja samo pokušavam da sagledam šta se zaista dešava u ljudima s kojima ovo ima veze.
A takvih, je l' da, itekako ima.


Kad god sam razmišljao o tome pronašao sam (relativno plitko) u sebi srce veverice.
Tako da ću ja verovatno umirati natenane. Tad će mi biti krivo ali - ko me jebe!
freehand freehand 23:15 04.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

a ako me ipak pukne adrenalin i u iznova probuđenoj volji za životom, odnosno strahu od smrti, ipak uspem da izđem na kraj sa istom...pa ništa.
bar ću popeti nešto što nisam ni sanjao da mogu

Lako vrapcu da kaki o visokoj steni...
freehand freehand 23:18 04.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

Sve ovo nema skoro nikakve veze sa mnom, ja samo pokušavam da sagledam šta se zaista dešava u ljudima s kojima ovo ima veze.
A takvih, je l' da, itekako ima.

Čekaj,zar se ti ne ubijaš objašnjavajući da te ne interesuje zašto, već samo kako?!
Never mind, bitno da ti znaš.
Nego je meni Maestro uzor.
Bude li dotle doćeralo - dalekovod je ishod.
A dotle - trening.
st.jepan st.jepan 23:43 04.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

Čekaj,zar se ti ne ubijaš objašnjavajući da te ne interesuje zašto, već samo kako?!

Naravno.
U tom komentaru sam se neprecizno izrazio.
Ceo kontekst ukazuje da tu nedostaju podvučene reči:
"ja samo pokušavam da sagledam šta se zaista dešava u ljudima s kojima ovo ima veze, a nakon čvrste odluke".

st.jepan st.jepan 23:46 04.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

Nego je meni Maestro uzor.
Bude li dotle doćeralo - dalekovod je ishod.

Izvini, nisam razumeo, koji Maestro?
freehand freehand 23:51 04.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

st.jepan
Nego je meni Maestro uzor.
Bude li dotle doćeralo - dalekovod je ishod.

Izvini, nisam razumeo, koji Maestro?

Sad si me razočarao kao čovek i kao komunista, moj st.jepane...
Maestro je klasik.
st.jepan st.jepan 23:54 04.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

Maestro je klasik.

klasik stripa?
freehand freehand 00:07 05.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

st.jepan
Maestro je klasik.

klasik stripa?

Ako je tebi Ranko Marinković strip-autor... Nema veze.

Ipak:

Naime, u tom maestralnom romanu, jednom od najboljih u cijeloj povijesti nacionalne književnosti, jedan od glavnih junaka zove se Maestro, a njemu je autor namijenio nevjerojatnu sudbinu - ubit će se tako što će se sa svog balkona pomokriti na žicu dalekovoda koji prolazi pored kuće. Za taj pothvat Maestro duže vrijeme trenira pijući goleme količine piva...

Iz nekog, sad i meni nedokučivog razloga, mislio sam da je "Kiklop" skoro pa lektira, kao C.A. Blues, kao Lovac u raži, kao Dečko koji obećava, kao Fafafa...
st.jepan st.jepan 00:14 05.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

Iz nekog, sad i meni nedokučivog razloga, mislio sam da je "Kiklop" skoro pa lektira, kao C.A. Blues, kao Lovac u raži, kao Dečko koji obećava, kao Fafafa...

Hahaha, Melkior Tresić Pavičić (nije Pavičić, al nema veze) i Maesto, i Polifem Kiklop - Jednooki Gad, i Njutanji, i...
Kultna knjiga, znali smo cele pasuse napamet.

Edit: i da, "čokanj do čokanja - dva čokanja", "Kaparišem tame"...
freehand freehand 00:26 05.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

st.jepan
Iz nekog, sad i meni nedokučivog razloga, mislio sam da je "Kiklop" skoro pa lektira, kao C.A. Blues, kao Lovac u raži, kao Dečko koji obećava, kao Fafafa...

Hahaha, Melkior Tresić Pavičić (nije Pavičić, al nema veze) i Maesto, i Polifem Kiklop - Jednooki Gad, i Njutanji, i...
Kultna knjiga, znali smo cele pasuse napamet.

I onda doš'o onaj Nemac, šta li?
st.jepan st.jepan 00:28 05.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

I onda doš'o onaj Nemac, šta li?

Ne razumem, koji Nemac

Oćemo Čirkuluš Vičiožuš?
freehand freehand 00:38 05.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

st.jepan
I onda doš'o onaj Nemac, šta li?

Ne razumem, koji Nemac

Oćemo Čirkuluš Vičiožuš?

Ma onaj iz stripa, nema veze.
kukusigameni kukusigameni 07:01 05.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

Evo još jedne "lektire".

angie01 angie01 08:59 05.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

kad smo kod lektire,

Max Frisch-Homo Faber ,Mein Name sei Gantenbein

Heinrich Böll -Ansichten eines Clowns
abrasax abrasax 10:12 05.10.2011

Re: ja tačno znam, nemam dileme

A dotle - trening.



A bilo je i takmičenje u najavi
kick68 kick68 04:57 04.10.2011

elegantno resenje

Suicide booth
Ostavih ovaj link da se nadovezem, ali u sustini, ton druge polovine teksta mi stvara nelagodu.
Samoubistvo, eutanazija i presadjivanje organa su toliko teske teme da je jezivo kad se sve tri nadju u jednom tekstu. Humor je nesumnjivo jedan od nacina borbe i mehanizama odbrane, ali mozda ima ljudi sa teskim iskustvima koje bi ton povredio.

Sucaj koji je drmao Severnu Ameriku pre nekoliko godina:
Terri Schiavo
docsumann docsumann 05:03 04.10.2011

Re: elegantno resenje

st.jepan st.jepan 09:21 04.10.2011

Re: elegantno resenje

Samoubistvo, eutanazija i presadjivanje organa su toliko teske teme da je jezivo kad se sve tri nadju u jednom tekstu.

Da, sasvim se slažem.
Do te mere se slažem, da sam vrlo blizu brisanja teksta.
Bio sam već sinoć, a pogotovo sam jutros.
Trebalo bi da ga pre brisanja još jednom pročitam, ali sada nemam snage.
Humor je nesumnjivo jedan od nacina borbe i mehanizama odbrane, ali mozda ima ljudi sa teskim iskustvima koje bi ton povredio.

Da, i s time se u slažem, ali u principu.
A konkretno, u ovom svom tekstu ne vidim skoro nikakav humor.
Bar ne namerni. Moguće je da mi se ponešto refleksno omaklo, proveriću.
st.jepan st.jepan 09:54 04.10.2011

Re: elegantno resenje

kick68

Samoubistvo, eutanazija i presadjivanje organa

Hvala ti na primedbama, eto zašto je ovaj spoj bloga i foruma dragocen.
Zaista sam utrpao previše toga, a evo, malopre sam izbacio pretposlednji pasus, i time priču rasteretio makar od presadjivanja.
Spiridon Spiridon 07:18 04.10.2011

..

ovo se ne preporucuje za slusanje kada ste sami u sobi sa ugasenim svetlima (by Nick Hornby)



kukusigameni kukusigameni 07:53 04.10.2011

samo ubiti?

kremba kremba 09:20 04.10.2011

Re: samo ubiti?

kukusigameni

E preduhitri me sa mojim omiljenim samoubicom.
Al' dobro, imam ih vise ...

looping looping 08:37 04.10.2011

Hm...

Moja baka je govorila: " Ima neki ljudi nalaze se u malom crnom oblaku, samo njega vide, tu cuce i ne pomeraju se. A kad bi samo malo zagrebli po njemu i videli sta je na metar od njih oci bi im se otvorile ".

Dobar blog. U zavisnosti od motiva relativna je stvar sta je to cvrsta resenost. Npr. ne znam da li je Ana Karenjina bila cvrsto resena.

PS

Mislim da bi davanje podrske uzrokovalo veci broj suicida.
st.jepan st.jepan 10:48 04.10.2011

Re: Hm...

Mislim da bi davanje podrske uzrokovalo veci broj suicida.

Mislim da ne bi.

Leglizacija suicida podrazumevala bi odredjenu pravnu i medicinsku proceduru.

Procedura po definiciji podrazumeva otezanje, gnjavažu, nesagledivo vreme, a vreme, poznato je leči sve.

Mislim da bi se mnogi u medjuvremenu predomislili, ili obeshrabrili, ili pak, sasvim zaboravili za šta su ono podnosili molbu.

Legalizacija bi, u kombinaciji sa birokratskom tromošću, verovatno razvodnila stvar i predupredila afekat.
looping looping 12:32 04.10.2011

Re: Hm...

st.jepan
Mislim da bi davanje podrske uzrokovalo veci broj suicida.


Leglizacija suicida podrazumevala bi odredjenu pravnu i medicinsku proceduru.

Legalizacija bi, u kombinaciji sa birokratskom tromošću, verovatno razvodnila stvar i predupredila afekat.


Ovo je dobro. I birokratija necemu da koristi.
Pod uslovom da zainteresovani zele da se upustaju u birokratiju.
Ali, ova vrsta legalizacije bi sigurno (precutno) dala moralnu podrsku i onima koji ne zele da se legalizuju.
st.jepan st.jepan 13:58 04.10.2011

Re: Hm...

Pod uslovom da zainteresovani zele da se upustaju u birokratiju.

Pa mislim da bi su upuštali..., naročito ako su ovakvi:
Niste mazohista, niste egzibicionista, ozbiljni ste i obzirni, smatraju vas pristojnim, pa želite da to tako i ostane. Nećete rusvaj i cirkus, grozite se publiciteta, drame, kakve bilo ljige... Nikome ne biste da nabacujete krivicu i stid, užasavate se i visine i raspljeckavanja, slutite da ćete se, negde izmedju dvanestog i devetog sprata predomisliti, ne zanima vas nikakvo koprcanje i refleksna borba za vazduh, odvratna vam je pomisao na sopstvenu naduvenu i izgrickanu lešinu... A plaćene ubice? Taman posla! Ta žgadija, ili uzme novce i šmugne, ili sve zabrlja
looping looping 14:19 04.10.2011

Re: Hm...

st.jepan
Pod uslovom da zainteresovani zele da se upustaju u birokratiju.

Pa mislim da bi su upuštali..., naročito ako su ovakvi:
Niste mazohista, niste egzibicionista, ozbiljni ste i obzirni, smatraju vas pristojnim, pa želite da to tako i ostane. Nećete rusvaj i cirkus, grozite se publiciteta, drame, kakve bilo ljige... Nikome ne biste da nabacujete krivicu i stid, užasavate se i visine i raspljeckavanja, slutite da ćete se, negde izmedju dvanestog i devetog sprata predomisliti, ne zanima vas nikakvo koprcanje i refleksna borba za vazduh, odvratna vam je pomisao na sopstvenu naduvenu i izgrickanu lešinu... A plaćene ubice? Taman posla! Ta žgadija, ili uzme novce i šmugne, ili sve zabrlja

U tom slucaju da. A i problem sa savescu je resen.

PS
Kad bolje razmislim, nista ljudima nije potrebnije nego da neko vidi njihove probleme, da im se obrati, da vidi da postoje...
abrasax abrasax 10:36 05.10.2011

Re: Hm...

Ovo je dobro. I birokratija necemu da koristi.
Pod uslovom da zainteresovani zele da se upustaju u birokratiju.
Ali, ova vrsta legalizacije bi sigurno (precutno) dala moralnu podrsku i onima koji ne zele da se legalizuju.



Kakav negativ! Jesi li mislio konkretno na taj način pogodbe? :)
sesili sesili 09:02 04.10.2011

Taman posla!

Uplaši me sa ovim Japancima! Imam unuka (prvog) od tri godine. Princezu od dveipo i trećeg od godinu dana! A ja u najboljim godinama, kao Mikele! Pevam recitujem uživam. Ali, ozbiljno. Muž mi je pre 17 godina ima moždani udar. Ostala mu je desna strana oduzeta, ali se kretao uz moju pomoć osam godina. Posle toga, još jedan udar. Sada - potpuno nepokretan. Ali, nema bolove, svestan je, ne žali mnogo što ne može da hoda (srećom da ne žali). Borim se za svaki njegov dan. Bivalo je da neki kažu "kakav je to život"? Težak, ali - sa nama je, gleda kako unuci rastu, deli grisine sa "princezom". Da skratim, jedino bih razumela samoubistvo u slučaju teške, bolne, neizlečive bolesti. Kada se ne zna da li se više muči bolesnik ili oni oko njega.
kremba kremba 10:05 04.10.2011

Re: Taman posla!

sesili


Sesili, siguran sam da Vam je zivot bio, i da je i dalje pun ljubavi!
A ljubav... Ljubav je smisao zivota.

Par redova iznad sam se malo smejao a sad odo' da malo placem.

st.jepan st.jepan 10:06 04.10.2011

Re: Taman posla!

Uplaši me sa ovim Japancima!

Japanci su, dabome, vanzemaljci, a za vanzemaljce nije baš sigurno čak ni da li zaista postoje, tako da kojekakve rekla-kazala priče o njihovim bedastočama ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo.

kukusigameni kukusigameni 10:09 04.10.2011

Re: Taman posla!

st.jepan
rekla-kazala

Misliš, rekla-kamikazala?

angie01 angie01 09:52 04.10.2011

na zalost,

imam iskustvo, da su neki bliski ljudi posegli za ovakvim resenjem!

sto je najgore, sve izuzetni ljudi, sa malo dubinskijim shvatanjem, (ako to ne zvuci suvise preteciozno)!

u ubedjenju sam, da su to odluke trenutka i kada bi se on prevazisao, da bi nestale i namere-pri tome u cvrstom sam uverenju da za svaki problem , (sem neizlecivih bolesti),ima resenje, jedino sto se u nekim periodima nama cini drugacije, jer su se okolnosti nezgodno sklopile i mi nismo u tom raspolozenju umeli drugacije da bacimo kockice,...ponekad je dovoljno da je tu neko, da malo zaokrene ogledalo, jer covek sam, iste stvari nekako uvek isto slozi, tako mu se nameste ispupcenja i udubljenja, od datog materijala u postojecoj konstrukciji, da drugacije ne moze da se uklopi!
cassiopeia cassiopeia 10:55 04.10.2011

Re: na zalost,


Verujem da je odluka da se izvrši samoubistvo u tom trenutku za osobu jedina logična. Na žalost mnogi ne potraže pomoć i podršku ranije i ono što jeste apel za pomoć postane konačnost jer smrt jeste trajno rešenje. Ljudi se ustručavaju da potraže pomoć, stide se svoje neuspešnosti (ovo ne znači da jesu neuspešni - oni sebe doživljavaju neuspešnima) i pritom veruju da problem nema rešenje. Ima slučajeva da su i osobe koje su teško obolele promenile odluku da izvrše samoubistvo jer su u radu sa psihoterapeutom došle do stava da oni nisu samo njihova bolest i da žele da žive najbolje što mogu u datim okolnostima. Ovo znam iz primera osobe sa multiplom sklerozom.

Postoji u Novom Sadu udruženje za pomoć osobama u krizi i onima sklonim suicidu. Mnogo korisnih informacija možemo pročitati na njihovom sajtu.
Centar SRCE

abrasax abrasax 10:42 05.10.2011

Re: na zalost,

sto je najgore, sve izuzetni ljudi, sa malo dubinskijim shvatanjem, (ako to ne zvuci suvise preteciozno)!



Ja bih stavila naglasak na ovo i na sve moguće implikacije oko i u tome.
sesili sesili 11:19 04.10.2011

Važno je uočiti...

U široj porodici imala sam slučaj samoubistva. Obesio se čovek, za koga NIKADA ne bih pomislila da o tome misli. Uspešan, finansijski stabilan, žena, deca... Uživao je u društvu, sve "laganica", sa smeškom. Nisam ga čula da je povisio ton. Da je samo rekao šta ga muči. Ali, u tim situacijama povratka nema. Otud i naslov, zaista je važno da se primeti da se nešto dešava.
zoja444 zoja444 12:16 04.10.2011

Re: Važno je uočiti...

zaista je važno da se primeti da se nešto dešava


potpuno se slazem.

jedan od osnovnih nagona je nagon za samoodrzanjem. kao i kod svega ostalog, zbog ovih ili onih razloga, moze doci do njegovog poremecaja. zato, nikakve tbl. preko interneta, vec pravac kod strucnjaka. to je prvi tabu koji se treba demistifikovati.

knjiga na temu gubljenja smisla i svega sto iz toga proistice je i knjiga Viktora Frankla: Zasto se niste ubili

ja bih pod must, svakome ko je u dilemi, preporucila odlazak na neciju identifikaciju. ako silazak u ono podzemlje, miris formaldehida, poredjani sanduci kao sardine ne izazove makar zamisljenost, ne znam sta bi. da ne pominjem situacije da nekome neko izdahne na rukama ili slucajeve kad se odlucuje o eutanaziji zivotinja.
kaolavanda kaolavanda 14:00 04.10.2011

Re: Važno je uočiti...

...i knjiga Viktora Frankla: Zasto se niste ubili

st.jepan st.jepan 14:19 04.10.2011

Re: Važno je uočiti...

Obesio se čovek, za koga NIKADA ne bih pomislila da o tome misli... Da je samo rekao šta ga muči.

Pa to je osnovna ideja teksta:
Nije govorio, jer:
Sve je to u osnovi nelegalno, nelegitimno, asocijalno, blamantno - svi će vas, garant, prezirati.

Upravo zato...
Suicid... treba dekriminalizovati, de-dramatizovati, učiniti ga pristojnim, društveno, pa i religijski prihvatljivim..
kaolavanda kaolavanda 13:51 04.10.2011

Molim da me niko ne shvati pogrešno.

Tema je surovo ozbiljna; odluka da se čovek odrekne svih novih pesama, svih još nenapisanih predivnih knjiga, svih novih fascinantnih ljudi, svih proleća,svih momenata obojenih smehom uz dobre ljude..., mora biti rečima neobjašnjiva. Ja ne bih umela.

Ali, usudiću se da i ovde ubacim nešto duhovito... a, znamo da je duhovitost često bila prisutna u karakterima ljudi koji su doneli tu zastrašujuću odluku. Zato, evo mog omiljenog "samoubice":

Sad ćete da vidite ko se zeza

I omiljenog samoubice (koga je krasila raskošna duhovitost):

Branko Ćopić
st.jepan st.jepan 14:11 04.10.2011

Re: Molim da me niko ne shvati pogrešno.

Ja ne bih umela.

Bogme, ni ja!
I pojma nemam otkud ja u ovoj priči.
Evo, od jutros se čudim. Do blogoubistva se čudim.

Mada..., hm..., pa i nije da mi je ta ideja sasvim strana.
I nije da nemam iskustva - već sam uspešno izvršio nekoliko suicida, istinabog, simboličnih.

Možda je moje voljno prekidanje različitih "karijera" i višekratno startovanje od nule, a uz radikalno zatiranje tragova, zapravo kompenzacija potsvesne potrebe za samoponištenjem (onima koji me poznaju, jasno je o čemu pričam, a ostale ne bih da smaram).
kaolavanda kaolavanda 14:23 04.10.2011

Re: Molim da me niko ne shvati pogrešno.

Bogme, ni ja!


Bogme, ti da!

a ostale ne bih da smaram


Mene to ne bi smorilo (a, sigurno nisam jedina). Uostalom, lepo reče ono u PS-u.
sesili sesili 15:17 04.10.2011

Re: Molim da me niko ne shvati pogrešno.

Pre deset godina imala sam gadnu nesreću na putu. Bila sam sama u kolima, uhvatila bankinu (padala kiša) auto se prevrnuo na krov, dočekao u njivi na točkovima. Ja - samo ugruvana moj fordić uništen! Kada god prodjem pored tog mesta, ali uvek, pomislim: Bože, šta sve ja ne bih doživela da sam tad poginula? A bilo je mnooogo lepih trenutaka. Naravno i drugih, ali je važno preživeti!
st.jepan st.jepan 15:55 04.10.2011

Re: Molim da me niko ne shvati pogrešno.

sesili
Pre deset godina imala sam gadnu nesreću na putu. Bila sam sama u kolima, uhvatila bankinu (padala kiša) auto se prevrnuo na krov, dočekao u njivi na točkovima. Ja - samo ugruvana moj fordić uništen! Kada god prodjem pored tog mesta, ali uvek, pomislim: Bože, šta sve ja ne bih doživela da sam tad poginula? A bilo je mnooogo lepih trenutaka. Naravno i drugih, ali je važno preživeti!


Hvala Najvišem Mestu, volim da čujem ovakve srećnokrajne priče.

A zanimljivo, niko se ne čudi terminu Najviše Mesto. Ja se oduševio kad sam ga prvi i jedini put pročitao. Koliko znam, upotrebio ga je jedino čudovišno duhoviti Kafka, i to samo jednom, u priči "Seoski lekar".
Dok je pregledao ranjenog mladića, dva konja su od spolja proturila glave kroz prozor i snažno njištala. "Ta galama, trebalo je, svakako po naredbi s Najvišeg Mesta, da olakša pregled"
st.jepan st.jepan 21:25 04.10.2011

Re: Molim da me niko ne shvati pogrešno.

Bogme, ni ja!

Bogme, ti da!

Ha, tek sad vidim... A ne kapiram.
Na šta se odnosi ovo "ti (dakle ja) da!", i zašta misliš da "ti (ja) da"?
kaolavanda kaolavanda 12:21 06.10.2011

Re: Molim da me niko ne shvati pogrešno.

Ja tek sad vidim...

Zdravstvuj!
docsumann docsumann 15:21 04.10.2011

Kažu

da je ovo najtužnija (čitaj najopasnija) pjesma na svijetu ... Gloomy Sunday ili u originalu - Szomorú vasárnap



urbana legenda povezuje na stotine samoubistava sa ovom pjesmom, a takva fama je dovelo i do njenog svojevremenog zabranjivanja u Mađarskoj ...

poveću listu izvođača koji su je obrađivali možete naći u linkovanom tekstu sa wikipedije ...

looping looping 17:04 04.10.2011

Evo

Jedna veselija

mariopan mariopan 18:05 04.10.2011

podržavam

Podržavam eutanaziju ali to je u Srbiji nemoguće.
Niko ne razmišlja o onima koji su nasmrt bolesni i žele da sebe spasu bolova, muke i svega nedostojanstvenog što smrt nosi sa sobom. Zakonodavac ne obraća pažnju na porodicu koja te muke mora da gleda do kraja i da se pita, sve vreme, zašto mu/joj neko nije skratio muke makar i odrobijao, jer to su uvek najvoljenija bića, nekome.

Sad skoro vidim na TV samoubistvo nekog starijeg čoveka, teškog bolesnika koji je ceo život živeo kao biljka i podržavam ga da ima pravo da to prekine, to je njegov život i nejgova muka, ničija više, pa niko nema pravo da mu naredi da tu muku nastavlja i živi, zato što su zakoni života jači od svih zakona koje je pisao čovek. Sada ga ništa više ne boli.
st.jepan st.jepan 18:15 04.10.2011

Re: podržavam

Podržavam eutanaziju ali to je u Srbiji nemoguće.

Slažemo se, naravno, svako normalan to treba da podrži.
Razume se, eutanazija bi trebala da je moguća jedino u slućaju da je izričito zahteva bolesnik.
Odnosno, ako je bolesnik u komi iz koje nema povratka, onda njegovi najbliži.

A ne razumem zašto bi u Srbiji to bilo nemoguće.
mariopan mariopan 20:40 04.10.2011

Re: podržavam

st.jepan
Podržavam eutanaziju ali to je u Srbiji nemoguće.

Slažemo se, naravno, svako normalan to treba da podrži.
Razume se, eutanazija bi trebala da je moguća jedino u slućaju da je izričito zahteva bolesnik.
Odnosno, ako je bolesnik u komi iz koje nema povratka, onda njegovi najbliži.

A ne razumem zašto bi u Srbiji to bilo nemoguće.

I ja ne razumem ali poznajući mentalitet naših politčara koji se nerado konfrontiraju, a koji bi morali prvo da donesu zakon o tome, (a silom svog posla ulaguju se svima pa i crkvi) - ne verujem skoro jer sve religije to strogo zabranjuju.
zoja444 zoja444 21:02 04.10.2011

Re: podržavam

Slažemo se, naravno, svako normalan to treba da podrži


da nije ovo malo prejaka kvalifikacija?
zoja444 zoja444 21:07 04.10.2011

Re: podržavam

jer sve religije to strogo zabranjuju.


samoubice se bas i ne obaziru na religije, a i religije bas nisu tako stroge prema samoubicama (netacno je ono da se ne mogu sahraniti po verskom obredu).
st.jepan st.jepan 21:12 04.10.2011

Re: podržavam

da nije ovo malo prejaka kvalifikacija?

Uza sve ograde glede procedure (koje možda neosnovano podrazumevam), nije.
zoja444 zoja444 21:20 04.10.2011

Re: podržavam

za mene jeste.
st.jepan st.jepan 21:30 04.10.2011

Re: podržavam

za mene jeste.

A ja nekako osećam da je ovo neki nesporazum, da zapravo suštinski mislimo isto, te da bismo nakon 5 minuta razgovora mislili i bukvalno isto.
zoja444 zoja444 21:44 04.10.2011

Re: podržavam

st.jepan
A ja nekako osećam da je ovo neki nesporazum, da zapravo suštinski mislimo isto, te da bismo nakon 5 minuta razgovora mislili i bukvalno isto.


ne znam, moguce je da je nesporazum, ali mislim da nije. ti mislis da bi svako normalan trebao da podrzi eutanaziju. jel tako? iz toga proizilazi da su nenormalni oni koji je ne podrzavaju. jel tako? za takvu kvalifikaciju ja mislim da je prejaka.
st.jepan st.jepan 21:54 04.10.2011

Re: podržavam

ti mislis da bi svako normalan trebao da podrzi eutanaziju. jel tako? iz toga proizilazi da su nenormalni oni koji je ne podrzavaju. jel tako

Ima nekih standardnih fraza koje ne treba shvatati odveč bukvalno.

Moja podrška je tu generalna, odnosno više je nerazumevanje i čudjenje nad rezolutnim odbacivanjem eutanazije, bez obzira na stanje pacijenta i njegovu volju.
zoja444 zoja444 22:35 04.10.2011

Re: podržavam

Moja podrška je tu generalna, odnosno više je nerazumevanje i čudjenje nad rezolutnim odbacivanjem eutanazije, bez obzira na stanje pacijenta i njegovu volju.


to pitanje stanja i volje pacijenta je diskutabilno.

znam za primer bolesnika, gde je jedan dan bilo: hocu da umrem, samo da mi je da umrem, kakav je ovo zivot, daj mi to i to da sebi skratim muke... a da bi sledeceg dana bilo, nekako samozadovoljno i ponosno: tvrd sam ja orah, nece grom u koprive.

diskutabilno je i to pitanje davanja saglasnosti kada je neko u komi. razni su raspleti: neko se povrati, to stanje ne traje dugo, bolesnik tada ne trpi ikakve bolove u smislu da ih nije svestan.

nikada ne bih mogla da dam saglasnost za neciju eutanaziju. ko sam ja da odlucujem o necijem zivotu ili smrti? slican mi je stav i sto se tice sopstvenog zivota, odn. smrti. postoji neka psiholoska studija po kojoj je samoubistvo izraz apsolutnog narcizma: ono, ja sam glavni/glavna, u mojim rukama je sva kontrola, ja sam veci/veca i od smrti i od zivota, od svega. jbg, nisam.

za sada su mi takvi stavovi. nadam se da necu morati da ih promenim.
st.jepan st.jepan 22:59 04.10.2011

Re: podržavam

postoji neka psiholoska studija po kojoj je samoubistvo izraz apsolutnog narcizma: ono, ja sam glavni/glavna, u mojim rukama je sva kontrola, ja sam veci/veca i od smrti i od zivota, od svega.

Ima raznih studija u kojia se tvrdi razno.
Znam za dva slučaja u kojima, tvrdim, ta teorija naprosto ne pije vodu.
nikada ne bih mogla da dam saglasnost za neciju eutanaziju.

Naravno, jer nisi stručna.
Ne bih ni ja, jer nisam stručan.

Ipak je u nekoliko evropskih država eutanazija dozvoljena, a ja nekako verujem da tamo znaju šta rade, da su preduzeli sve mere opreza, te da svaki pojedinačni slučaj tretiraju kao specifičan slučaj.

I opet ponavljam, smeta mi rezolutno odbijanje čega bilo, pa i eutanazije.
zoja444 zoja444 23:12 04.10.2011

Re: podržavam

I opet ponavljam, smeta mi rezolutno odbijanje čega bilo, pa i eutanazije.


meni ne smeta. oko bilo cega se jos mozemo i dogovoriti i pregovarati, ali eutanazija je kraj. posle nje nema povratka i predomisljanja.


Naravno, jer nisi stručna.
Ne bih ni ja, jer nisam stručan.

Ipak je u nekoliko evropskih država eutanazija dozvoljena, a ja nekako verujem da tamo znaju šta rade, da su preduzeli sve mere opreza, te da svaki pojedinačni slučaj tretiraju kao specifičan slučaj.



a ko tu moze da bude strucan? ne relativizujem, ali zar to nije pitanje srece kome se "dospe u ruke". lekara raznih, kao i u svakoj profesiji. kao i bolnica.

to kod navodjenja drugih drzava, interesuju me obrazlozenja takve odluke. ako je ekonomski razlog u pitanju, razumljivo mi je. ali onda ne treba mesati humanizam sa time.
st.jepan st.jepan 23:34 04.10.2011

Re: podržavam

a ko tu moze da bude strucan

Ne znam, mislim da je tu najstručniji pacijent sam, a ukoliko je u komi, savremena medicina bi trebalo da je dovljno sposobna da predvidi tok bolesti i proceni šanse.
U dva slučaja iz mog iskustva, smrt su predvideli skoro u sat.

Uostalom, mislim da je naša priča obostrano dobronamerna, ali zdravorazumska.
Pogledaj komentar blogera nikvet pn, odmah ispod ovog, čovek je stručan i ima iskustva. Voleo bih da još nešto kaže.
ako je ekonomski razlog u pitanju,

Ne verujem i ne želim da verujem da je ekonomski razlog u pitanju.
zoja444 zoja444 00:15 05.10.2011

Re: podržavam

Ne znam, mislim da je tu najstručniji pacijent sam, a ukoliko je u komi, savremena medicina bi trebalo da je dovljno sposobna da predvidi tok bolesti i proceni šanse.


ne bih da ispadnem medikoskeptik, naprotiv, ali znam za slucaj da je covek bio u komi zbog pogresne dijagnoze. on je pao u hipoglikemiju a lekari su mu dali lekove za epilepsiju. znam da je koma trajala sigurno mesec dana jer sam toliko posecivala drugog pacijenta. sta je bilo dalje, ne znam.

i sada neki lekari ne upisuju u zdravstvenu knizicu u odeljku za napomene da je pacijent npr. dijabeticar a nesto mi nije poznato da postoji jedinstvena baza podataka i povezanost lekarskih ustanova (lekar opste prakse - razni specijalisti - urgentna medicina - hitna pomoc... ).
st.jepan st.jepan 01:11 05.10.2011

Re: podržavam

ne bih da ispadnem medikoskeptik,

A ja jesam postao medioskeptik, i to na osnovu vlastitog iskustva.
Pre par godina zadesio me tinitus (konstantno šuštanje u ušima od kojeg se neizostavno poludi i na kraju samoubije). Lekar me pregledao i dao mi lekove za upalu uva. Kada se šuštanje pojačao do te mere da više nisam čuo ni sopstveni glas, seo sam za kompjuter, provalio šta mi se dogadja, i po uputstvima sa medic. sajtova, sam se, za nedelju-dve, sasvim izlečio.

Ipak, verujem da bi lekarski konzilijum, sastavljen od uglednih profesora (nikako jedan lekar) mogao meritorno da proceni situaciju, bar što se tiče terminalne faze.

mariopan mariopan 19:51 05.10.2011

Re: podržavam

zoja444
jer sve religije to strogo zabranjuju.


samoubice se bas i ne obaziru na religije, a i religije bas nisu tako stroge prema samoubicama (netacno je ono da se ne mogu sahraniti po verskom obredu).

Znam , ali se političari itekako plaše osude Crkve. A oni donose odluke i zakone koji bi to trebalo da regulišu.
Odluke da se nekim zkonom reguliše pravo bolesnika na eutanaziju ipak je do političara.

Crkva kao takva u posebnim slučajevima prelazi preko toga i sahranjuje po svim običajima, imala sam taj slučaj, u pitanju je bila Katolička crkva. Obred sahtranjivanja je obavljen bez reči o tome kako je preminula osoba koju sahranjuju.

Mene još uvek sa mesta pomeri način na koji je ta žena sebe ubila, luda od bolova, morala je sama sebi da prekrati muke, a ionako bi za mesec dva otišla, samo to nije mogla da dočeka. Zato sam za eutanaziju. Da je nju neko pitao da li hoće da joj neko pomogne na human način, regulizsan zakonom , verujem da bi bila zahvalna.
zoja444 zoja444 21:31 05.10.2011

Re: podržavam

mariopan



ja znam za slucajeve sahranjivanja samoubica sa verskim obredom i kod Pravoslavne crkve.

takodje znam da tesko bolesni, umiruci pacijenti dobijaju sredstva za ublazavanje bolova: inekcije morfijuma, morfijumske jastucice...
mariopan mariopan 10:55 06.10.2011

Re: podržavam

ja znam za slucajeve sahranjivanja samoubica sa verskim obredom i kod Pravoslavne crkve.

Da, i ja sam čula za te slučajeve. Ovoj sahrani sam lično prisustvovala i videla da je obavljena bez problema, pa zato o tome i pišem. Bila nam je prijateljica.

takodje znam da tesko bolesni, umiruci pacijenti dobijaju sredstva za ublazavanje bolova: inekcije morfijuma, morfijumske jastucice...

Da, znam da sada dobijaju, ali za vreme sankcija hitna pomoć bi kasnila satima. Da li lekova nije bilo dovoljno ili ih nije bilo uopšte, (ili nije bilo goriva za hitnu pomoć), ne mogu da tvrdim, ali razlog je bio upravo to što su bolovi bili nepodnošljivi a pomoći niotkuda, ili pomoć stigne kada to može a ne kada je bolesniku potrebno.

Ne ponovilo se.

nikvet pn nikvet pn 19:00 04.10.2011

lično

Poštovanje autoru na hrabrosti da mučnu temu iznese i razloži. Osećam se dužnim da doprinesem jer - eutanaziju obavljam lično. Svojeručno.

Ko pomisli da se veterinarska od humane eutanazije ogromno razlikuje; ko pomisli da je poređenje besramno - pozivam ga da mi prvom narednom prilikom asistira. Da oseti kako to izgleda kad na najveće čudo ove planete, na život - treba staviti tačku.

Iako indikacije budu jasne i nedvosmislene, patnja očigledna i nesnosna - odluka je uvek teška da teža ne može biti. Mora biti zajednička, kolektivna da bi meni kao krajnjem izvođaču bilo lakše. Ako to uopšte može biti; osećaj je beskrajno loš. I posle toliko godina u tom delu posla najteže mi je održati profesionalnost.

Nije isto u lovu oduzeti život tamo nekoj divljači ili na liniji klanja rutinirano zarađivati platu - i okončati ovozemaljski vek stvorenju koje je ostavilo neizbrisiv trag u nečijoj duši.

I da, podržavam eutanaziju.
docsumann docsumann 19:37 04.10.2011

Re: lično

Nije isto u lovu oduzeti život tamo nekoj divljači ili na liniji klanja rutinirano zarađivati platu - i okončati ovozemaljski vek stvorenju koje je ostavilo neizbrisiv trag u nečijoj duši.




I da, podržavam eutanaziju.


takođe
st.jepan st.jepan 19:41 04.10.2011

Re: lično

nikvet pn
Osećam se dužnim da doprinesem jer - eutanaziju obavljam lično. Svojeručno.

Hvala ti, tvoj doprinos je zaista dragocen.

Dokazuje da su komentari ispod teksta često značajniji od samog teksta.
Jer nikad se ne zna do koga će tekst dobaciti, koga će isprovocirati da svojim znanjem dopuni i dodatno osmisli priču.
mariopan mariopan 20:47 04.10.2011

Re: lično


Ko pomisli da se veterinarska od humane eutanazije ogromno razlikuje; ko pomisli da je poređenje besramno - pozivam ga da mi prvom narednom prilikom asistira. Da oseti kako to izgleda kad na najveće čudo ove planete, na život - treba staviti tačku.

Da, znam i razumem.

Humana eutanazija bolesne životinje je prihvaćena, baš zato da se ne muči, dok su bolesni ljudi van humanosti po tom pitanju? To mi nikako nije jasno, zašto ?

zoja444 zoja444 23:30 04.10.2011

Re: lično

Humana eutanazija bolesne životinje je prihvaćena, baš zato da se ne muči, dok su bolesni ljudi van humanosti po tom pitanju? To mi nikako nije jasno, zašto ?


evo mog gledista: to je zato sto humana i veterinarska medicina nisu isto. zivotinje nemaju zdravstveno osiguranje, nema bolnica za njih, u nekim slucajevima ni lekova vec se koriste lekovi za ljude a to ipak nije isto, zato sto je lecenje zivotinja skupo, nije besplatno, zato sto zivotinje nemaju sposobnost da kazu sta ih i koliko boli pa se nekada njihova bolest prekasno registruje kada je vec kasno za lecenje, zato sto kad trpe bolove mogu nekoga i da povrede... zato sto nemaju izbora...
nikvet pn nikvet pn 09:03 05.10.2011

Re: lično

Argumenti, najzad. Evo malo sučeljavanja.
humana i veterinarska medicina nisu isto.

I ne kažem da su isto nego zaprepašćujuće slično.
zivotinje nemaju zdravstveno osiguranje, nema bolnica za njih, ...

Ima gde ima ali nije bitno.
u nekim slucajevima ni lekova vec se koriste lekovi za ljude a to ipak nije isto,

Svi humani lekovi već su oprobani na životinjama.
zato sto je lecenje zivotinja skupo, nije besplatno

Ne postoji besplatan ručak pa ni lečenje.
zato sto zivotinje nemaju sposobnost da kazu sta ih i koliko boli pa se nekada njihova bolest prekasno registruje kada je vec kasno za lecenje, zato sto kad trpe bolove mogu nekoga i da povrede.

Sasvim tačno.
zato sto nemaju izbora...

Tu je kvaka. Nemaju izbora. Nisu odgovorni. Neko to mora umesto njih. Utoliko teže onome ko odlučuje.

Čovek ima izbora. Bar bi trebalo da ima.
zoja444 zoja444 11:42 05.10.2011

Re: lično

Svi humani lekovi već su oprobani na životinjama.


tacno, na eksperimentalnim. kad sam pisala komentar toga se nisam setila. mislila sam na konkretan primer gde su psa lecili citostaticima za ljude i gde je objasnjeno da citostatika za zivotinje nema, ne postoje, ne proizvode se.

Ne postoji besplatan ručak pa ni lečenje.


ovaj argument je bio u smislu da kod lecenja zivotinja nema zdravstvenog osiguranja koje dotira drzava, pa sad ko hoce kod privatnih ili drzavnih lakara. svuda se placa puna cena lekova i usluge.

Tu je kvaka. Nemaju izbora. Nisu odgovorni. Neko to mora umesto njih. Utoliko teže onome ko odlučuje.



da, tesko je. veterinarima sigurno (koji verovatno vremenom naprave kod sebe neku emotivnu distancu, sto je i razumljivo ) ali jos je teze vlasnicima zivotinja, koji tu svoju odluku treba i da potpisu. ostaje sve, crno na belo.

mrale54 mrale54 18:54 06.10.2011

Re: lično

nikvet pn

Tu je kvaka. Nemaju izbora. Nisu odgovorni. Neko to mora umesto njih. Utoliko teže onome ko odlučuje.

Čovek ima izbora. Bar bi trebalo da ima.



Eh, što volim da čitam komentare razložnih i pametnih ljudi...
eli.lacrosse eli.lacrosse 19:31 04.10.2011

Dželat

Mene je podsetilo na:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana