IT| Nostalgija| Život

Kako do IT posla u Nemačkoj?

dirtyharry RSS / 06.10.2011. u 19:32

realprogrammers.jpgKako iz Srbije naći posao i zaposliti se u Nemačkoj? Zbog istih pitanja koja povremeno dobijam e-mail-om, reših da napišem par reči o ovoj temi a ostali neka dopune svojim iskustvima. Procedura se ne razlikuje previše ni za druge profile tako da ovaj tekst nije vezan strogo samo za IT-jevce. Činjenica da je za IT sektor lakše naći posao od mnogih drugih kao i da ljudi koji se time bave u Srbiji imaju prilično više plate u odnosu na neki prosek, ipak ako se neko i pored toga reši da zapuca u Nemačku, ovde može naći ukratko uputstva šta i kako treba da uradi.

Prvi korak je najvažniji a to je da li stvarno želite da odete? Mnoge posle odlaska drma nostalgija što je valjda i normalno mada ima i onih koji posle prve poste Srbiji zaključuju da je nostalgija ipak bolje rešenje. Ima dosta profila koji nedostaju Nemačkoj, IT je samo jedan od njih. Pre same potrage treba odlučiti u koji deo Nemačke želite da odete pa onda shodno tome da tražite posao u tom delu. Iako kod nas važi što južnije to tužnije, u Nemačkoj nije baš tako. Na samom jugu Nemačke se nalazi Bavarska koja važi za jednu od najbogatijih oblasti, što se tiče zarada ali i što se tiče troškova. To ide jedno s drugim.

Poređenja radi, ako uzmemo da je Minhen grad veličine Beograda, u vreme kada sam ja tražio posao za moj profil na jednom (samo jednom) web sajtu sam našao preko pet stotina pogodaka. U tom trenutku u Beogradu je bilo nekoliko oglasa na koje bih mogao da se javim. Možda nije stvar koja može da se poredi s obzirom šta se sve kod nas dešavalo ali to je čisto orijentacije radi koliko mogućnosti ima.

Prva stvar koju treba da uradite je da pronađete posao na Internetu. Ima mnogo web sajtova na kojima možete da tražite ono što vas interesuje. Ja preporučujem ovaj, ovaj i ovaj. Zadnji web sajt je zapravo sajt nemačkog zavoda za zapošljavanje. Tu možete isto da pretražujete poslove to ključnim rečima i regijama u Nemačkoj.  Ima dosta korisnih saveta a sadržaj je na nemačkom i engleskom jeziku.

germany.jpgKada pronađete ono što vas interesuje treba da pošaljete sve dokumente. Naravno uvek obavezan CV, reference, diplomu, neki traže i propratno pismo. O ovome ima mnogo tekstova na Internetu tako da neću previše da ulazim u detalje oko ovog dela. Ovo su samo par smernica: u CV-je vrlo poželjna slika kandidata, Nemci iz nekog razloga često to i eksplicitno traže; format CV-ja treba da bude pregledan, ja preferiram ovaj format a ima i mnogo primera na Internetu kako ga popuniti; uvek proveriti CV sa nekim spelling check-erom pre slanja CV-ja; propratno pismo nije uvek obavezno ali ako vas neki posao posebno interesuje, dobro je imati ga; znanje nemačkog nije neophodno ali ja naravno uvek poželjno, dobar broj oglasa traži dobro znanje nemačkog pa razmislite da li ćete se na takve oglase javljati; vodite računa odakle ste pronašli oglas, uvek u e-mail-u stavite link na sajt gde ste videli oglas kako bi i vama kasnije lakše bilo da pratite za šta ste konkurisali, ovo je naročito korisno ako konkurišete na mnogo mesta odjednom itd. Lista je predugačka pa da skratimo.

Posle prvog intervjua (prvi intervju je najčešće telefonski, preko Skype-a itd.) firma obično traži da sledeći intervju bude u prostorijama firme tako da treba biti spreman na to. Najčešće firme pokrivaju ove troškove a i vodite računa što se tiče firmi koje pitanje putnih troškova ignoriše. Sada postoje i low cost avio kompanije koje lete iz Beograda do nekih gradova u Nemačkoj. Za veliki broj firmi konverzacija na engleskom nije problem ali ćete vremenom morati da naučite nemački što je i normalno. Tako da je pametno da pomenete da hoćete da naučite jezik čak i ako iz nekog razloga nećete ili ne možete.

Kada se sve kockice slože, potpisujete ugovor sa firmom. Raspitajte se o troškovima života i koliko šta košta. Naročito kolike su cene iznajmljivanja stanova kao najveća stavka. Ugovori su manje više standardni tako da nema previše pasusa pisanih sitnim slovima. Uvek se ugovara bruto godišnja plata tako da imate u vidu neku cifru pre potpisivanja ugovora. To ne znači da je sve gotovo, to je tek početak. Ugovor sa firmom je ulazna karta za Nemačku. Porez na platu je oko 40% tako da znate šta ćete dobiti kada država uzme svoje.

Sledeći korak je da sakupite potrebne papire i da odete u Beograd u nemačku ambasadu da ih predate.  Na sajtu same ambasade ima sve objašnjeno šta vam je od papira potrebno. Dobro proverite da li imate sve što se traži u onoliko kopija koliko ambasada traži.

Fiktionsbescheinigung.jpgNemojte da zaboravite da od poslodavca potražite kompletan opis posla na koji ste konkurisali. Dovoljno je čak da odštampate samo oglas sa Interneta ali ne bi bilo loše da to bude lepo skockano na memorandumu firme. Za bilo koji posao konkurencija je tu, manja ili veća, pa ako je poslodavac izabrao baš vas onda ne bi bilo loše da se i oglas za posao prilagodi vašem profilu. Ovim se drastično povećava verovatnoća da ćete dobiti sve potrebne papire koji vam trebaju. Ukratko, treba da se vidi zašto ste vi tako posebni za taj posao za koji konkurišete.

Procedura u ambasadi obično traje 6-8 nedelja, mada na njihovom sajtu piše da može da traje 8-12 nedelja.

Da bi mogli zvanično da dođete u Nemačku da radite potrebno je da to odobri njihov zavod za zapošljavanje (Arbeitsamt). Zavod mora da potvrdi da je vaš profil deficitaran. Ova procedura najduže traje. Otprilike oko četiri do pet nedelja. To je uključeno u onih dva-tri meseca čekanja papira od ambasade. Ostatak ode na putešestvija dokumenata od jedne službe do druge, policijsku proveru ko ste i šta ste itd.

Kada sve službe u Nemačkoj završe svoj posao, odgovor stiže u ambasadu. Obično ambasada konktaktira ljude kada je sve završeno i zakazuje termin kada možete da dođete po svoju vizu. U Austriji to rade e-mail-om.

Kada završite sa ambasadom onda vam ostaje da se spakujete i “put pod noge”. U Nemačkoj kada nađete stan, treba da prijavite svoje boravište (Meldebehörde) i da se registrujete u kancelariji za strance (Ausländerbehörde).

U kancelariji za strance ćete da dobijete svoju boravišnu vizu (Aufenthaltstitel). Ranije je to bila nalepnica u pasošu, isto kao viza, samo sa par dodatnih podataka a sada je to elektronska čip kartica sa biometrijskim podacima, odnosno eAT (elektronischer Aufenthaltstitel) kartica. Izrada ove kartice traje od 5-6 nedelja. Kao “zamenu” za boravišnu vizu ćete dobiti papir koji se zove Fiktionsbescheinigung i koji će vam omogućiti da radite dok čekate izradu svoje eAT kartice. Više o eAT karticama možete naći ovde.eAt-2SeitenSicht.png?__blob=normal&v=2

U zavisnosti od dela Nemačke ove kancelarije (Meldebehörde i Ausländerbehörde) se mogu nalaziti u istoj ustanovi ili ne. U Bavarskoj se nalaze u ustanovi koja se zove Kreisverwaltungsreferat tako da tu možete da završite ove obaveze (i mnoge druge). Na kraju vam ostaje samo da radite :-).

Još jedan detalj koji može biti bitan je ako poželite da menjate posao u roku kraćem od tri godine kada ste ušli u Nemačku, moraćete da tražite odobrenje od kancelarije za strance (Ausländerbehörde) a oni će dalje od zavoda za zapošljavanje (Arbeitsamt). To će opet da traje četiri do pet nedelja i može se desiti da izgubite vizu ukoliko u Nemačkoj vaš kadar nije deficitaran, pa vodite računa o tome.

Inače za lekare lep opis ove procedure postoji ovde.

Ostali

Za mnoga zaminanja postoji verovatnoća da će poslodavci tražiti neki dokaz i potrebnoj kvalifikaciji izdat od neke njihove ustanove. Ima oko šezdesetak zanimanja koja nemaju ovaj problem. Više o tome možete da vidite ovde. Da bi dobili “procenu” koliko vaša diploma vredi u nemačkom obrazovnom sistemu možete da se obratite ovoj službi. Treba proveriti koliko može ta procedura da traje a inače košta oko 100EUR. Pa puno sreće ako se rešite na ovaj potez.



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Davie Davie 20:53 06.10.2011

Pogresan trenutak

Ljubisa, gde ubode ovaj trenutak sa tom temom, vidis da se na blogu naveliko raspravlja o danasnjoj nobelovoj nagradi..
Uz put, tema je odlicna za obe koji zele da pale u Dojcland, a takvih ce biti sve vise, nazalost.
dirtyharry dirtyharry 21:06 06.10.2011

Re: Pogresan trenutak

Davie
Pogresan trenutak

U prvu si skroz, uopšte nisam u toku. A blogovi za nobelovce niču ki pečurke.

Ovo je samo uvod, ali ko će da piše (a i da čita) gomilu stvari što mogu da se dese usput. Onako za na prvu loptu je dovoljno .
buba_truba buba_truba 23:24 06.10.2011

Re: Pogresan trenutak

Davie
Ljubisa, gde ubode ovaj trenutak sa tom temom...

Baš vala, totalno pogrešan trenutak. Kome je sad do posla!? Mržnja je aktuelna, kida nas, izjeda...

Ipak, odličan blog. Preporuka.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:09 07.10.2011

Re: Pogresan trenutak

dirtyharry
Davie
Pogresan trenutak

U prvu si skroz, uopšte nisam u toku. A blogovi za nobelovce niču ki pečurke.

Ovo je samo uvod, ali ko će da piše (a i da čita) gomilu stvari što mogu da se dese usput. Onako za na prvu loptu je dovoljno .


Pravo je vreme za ovakav blog.

Kako se formalno "dokazuje" da ti je zanimanje deficitarno? I šta biva ako firma u kojoj radiš u medjuvremenu propadne, ili dobiješ otkaz? Koliki je rok da napustiš zemlju? Pod kojim uslovima možeš da otvoriš svoju firmu u Nemačkoj? Da li možeš da otvoriš firmu i da zaposliš samog sebe, te tako održavaš radnu vizu? Da li postoji residency (nešto kao zelena karta u USA), i posle koliko vremena možeš da apliciraš za to? Ako dobiješ radnu vizu, i povedeš suprugu, da li i ona može da radi, ili samo na crno?

dirtyharry dirtyharry 09:14 07.10.2011

Re: Pogresan trenutak

buba_truba
Davie
Ljubisa, gde ubode ovaj trenutak sa tom temom...

Baš vala, totalno pogrešan trenutak. Kome je sad do posla!? Mržnja je aktuelna, kida nas, izjeda...

Ipak, odličan blog. Preporuka.


Fala, fala

dirtyharry dirtyharry 09:48 07.10.2011

Re: Pogresan trenutak

srdjan.pajic
Kako se formalno "dokazuje" da ti je zanimanje deficitarno?

Ljudi koji apliciraju za vizu ne mogu da utiču na ovo. Ovo određuje njihov zavod za zapošljavanje. Postoji na internetu spisak zanimanja koja se traže ali sad ko za inat ne mogu da ga nađem. U svakom slučaju su to više i visoko kvalifikovana zanimanja.

srdjan.pajic
I šta biva ako firma u kojoj radiš u medjuvremenu propadne, ili dobiješ otkaz?

Ideš na biro, što bi se kod nas reklo. Tražiš novi posao ali kada ga nađeš opet prolaziš kroz proceduru kada sa zavodom za zapošljavanje koja traje 4-5 nedelja. Onda oni proveravaju da li im je tvoj kadar potreban. Ima naravno tu detalja koje ne znam i koje treba da se proveri kod njihovg zavoda za zapošljavanje a tiču se para koje bi dobijao dok tražiš novi posao. Ne znam da li ljudi kojima se ovo desi imaju prava na neku pomoć od države. Po svoj logici stvari trebalo bi da imaju samo ne znam šta i koliko mogu da dobiju.

srdjan.pajic
Koliki je rok da napustiš zemlju?

Ako nađeš posao naravno ne moraš da napuštaš zemlju. Ako izgubiš posao odeš u zavod za zapošljavanje i prijaviš se. Onda i oni počinju da ti šalju ponude za poslove. U zavisnosti od zanimanja, ne bi trebalo da budeš previše nezaposlen sigurno.


srdjan.pajic
Pod kojim uslovima možeš da otvoriš svoju firmu u Nemačkoj?

Ovo je već dosta šira tematika ali probaću da je spakujem u par rečenica. Ukratko iz Srbije možeš da otvoriš firmu u Nemačkoj ako investiraš 250000EUR i otvoriš pet novih radnih mesta.
Ako radiš u Nemačkoj, ne možeš da otvoriš firmu sve dok ti to vlasti ne dozvole a to je već komplikovana procedura. Gledao sam jednom prilikom takvu mogućnost i dok se ne dobije odgovarajuća viza je stvarno previše papirologije ali nije nemoguće da se proba.
U prvih 5 godina na viza je označena sa nečim što oni zovu "Unselbstäendige Tätigkeit" što bi značilo da ne možeš samostalno da radiš nego samo kao zaposlen od strane neke firme. Kada dobiješ vizu koja se zove "Daueraufenthalt EG"i koja ima mnogo više povlastica onda je ova procedura otvaranja firme znatno prostija i moguća. Ova viza se dobija obično posle pet godina u Nemačkoj.

srdjan.pajic
Da li možeš da otvoriš firmu i da zaposliš samog sebe, te tako održavaš radnu vizu?

Da, ali tek posle nekog vremena, vidi odgovor iznad.

srdjan.pajic
Da li postoji residency (nešto kao zelena karta u USA), i posle koliko vremena možeš da apliciraš za to?

Postoji zelena karta u Nemačkoj ali se razlikuje od američke i vezana je samo za IT zanimanja, ne za ostale. Za to možeš da apliciraš odmah, ne moraš da čekaš, ima nekih uslova koje treba da ispuniš da bi aplicirao je. Jedan je koliko se sećam da imaš platu veću od 60000EUR godišnje.

srdjan.pajic
Ako dobiješ radnu vizu, i povedeš suprugu, da li i ona može da radi, ili samo na crno?

Možeš da povedeš i ženu ali ona mora posebno da aplicira za vizu za spajanje sa porodicom. Ne može odmah da radi, ali posle nekog vremena, kada prođe koji kurs nemačkog jezika itd. će moći. Za ovo ne znam tačko detalje tako da je najbolje da se što se tiče posla da se direktno raspita čovek kod njihovog zavoda za zapošljavanje.

Covek u belom Covek u belom 13:05 07.10.2011

Re: Pogresan trenutak

dirtyharry
Jedan je koliko se sećam da imaš platu veću od 60000EUR godišnje.

Au kume, pa ovo ko da su rekli ne moze, s obzirom da verovatno manje od 1% u ITu kojima je to prvi posao u Nemackoj mozda ispunjava taj uslov.

Koliko dobro znanje nemackog je obicno uslov (kad se trazi kao uslov), B2 Gete sertifikat ili nesto vise?
NNN NNN 13:20 07.10.2011

Re: Pogresan trenutak

Pogrešen trenutak - jašta!

Pre nepunih mesec dana moj prijatelj se zaposlio tamo.

Trebalo je ovo da napišeš pre nekoliko meseci.
dirtyharry dirtyharry 18:24 08.10.2011

Re: Pogresan trenutak

Covek u belom
Au kume, pa ovo ko da su rekli ne moze, s obzirom da verovatno manje od 1% u ITu kojima je to prvi posao u Nemackoj mozda ispunjava taj uslov.

Malo okasnih. U pravu si. Cifra jeste visoka ali to isto znači da firme neće da zapošljavaju nekog ko ne zna dovoljno da bude plaćen toliko. Znači mora baš da bude profesionalac. Zato i nisam ni pominjao ovu mogućnost jer je malo realna za ljude sa malo godina iskustva.

Ne znam koji su tačno uslovi, ali za platu znam da je ova granica potrebna. Znanje jezika kao uslov postavlja poslodavac, država za ove ljude ne traži nikakav prag znanja jezika.
dirtyharry dirtyharry 18:25 08.10.2011

Re: Pogresan trenutak

NNN
Pogrešen trenutak - jašta!
Pre nepunih mesec dana moj prijatelj se zaposlio tamo.
Trebalo je ovo da napišeš pre nekoliko meseci.


E pa eto, za nekog sam okasnio ali sigurno ima onih kojima može da koristi. Ima mnogo detalja ali za početak je dovoljno. Moja dva bliska prijatelja isto dolaze u Nemačku da rade na ovaj način.
oddworld oddworld 22:27 09.10.2011

Re: Pogresan trenutak

Evo i ja bih da iskažem autoru poštovanje na uloženom trudu, veoma informativnom i detaljnom tekstu.
Ili možda bolje reći uputstvu.
Što je najvažnije ispravnom u svakom njegovom delu i koraku.

U potpunosti se slažem sa komentarom Svjetlana10, zbog čega tekst autora još više dobija na značaju.

Što se tiče nesigurnosti autora po pitanju:
"Da li se ima pravo na pomoć od države u periodu traženja novog zaposlenja?".

Odgovor je:
"Da, pod uslovom da je zaposleni u periodu od poslednjih 24 meseci imao radni odnos u trajanju od 360 kalendarskih dana, ili kontinuiran radni odnos kod jednog poslodavca, u trajanju od minimun 6 meseci i da, u oba navedena slučaja, nije sam podneo otkaz".

U tom slučaju nezaposleni, odnosno onaj koji je u procesu traganja za novim zaposlenjem, ostvaruje pravo na mesečnu pomoć države, u tajanju od maksimum 12 meseci, u isnosu od 65% (ovde mi dozvolite toleranciju odstupanja od najviše 2% gore-dole, bilo je diskusija o nekoj promeni) prosečnog dohotka iz perioda predhodnog radnog odnosa.

Nakon tih 12 meseci već ulazimo u domen socijalne pomoći, koji ne nalazim shodno objašnjavati, s obzirom na kontekst teksta, a i ovim slučajevima je gotovo nemoguće da se desi, da se pitanje ne reši u tih 12 meseci.

Što se tiče pokretanja vlastite firme (preduzeća) u Nemačkoj, uslovi su veoma jednostavni: "Čovek mora da poseduje radnu vizu sa dozvolom bavljenja samostalnom delatnošću".

Tada mu još samo preostaje da se odluči za pravnu formu firme i u zavisnosti od njih bude spreman na račun države da uplati od nekih 25€, pa do pologa u visini od 25 000€, kada i ako mu ovi odobre.

Verovatnoća da jedan zahtev za osnivanje GmbH firme u Nemačkoj (čija pravna forma dozvoljava bavljenje gotovo svim vrstama poslovanja), pri čijem je osnivanju potreban partner (može se uzeti kao formalnost, mada se desi da ne bude , jer partner može da bude i supružnik, brat, drugar) i polog od 25 000€, bude odbijen, je gotovo nikakva, s obzirom na korist koju država i osiguravajuće kuće ostvaruju, počevši od prvog dana osnivanja.





dirtyharry dirtyharry 08:11 12.10.2011

Re: Pogresan trenutak

Evo da se zahvalim, doduše sa malim zakašnjenjem za ovu dopunu. Pajiću, sad imaš sve informacije ako ćeš ovamo kod mene .
vlad_aleksh vlad_aleksh 11:00 07.10.2011

...

Zahvaljujem na savetima.
dirtyharry dirtyharry 18:26 08.10.2011

Re: ...

vlad_aleksh
Zahvaljujem na savetima.

Molim lepo.
svjetlana10 svjetlana10 20:11 07.10.2011

Bravo!

Postovani gospodine Punosevac, svaka pohvala za izuzetno lijep i koristan tekst.

Kada sam, prije vise od petnaest godina odlazila u Njemacku, malo ko je htio da mi pomogne, cak ni savjetom. Bila su to luda vremena, ali najgore od svega je, kada sam dosla u Njemacku, da sam prvo shvatila da se cuvam "naseg svijeta". O tome bih mogla da pisem romane, a svima je zajednicko samo jedno - zavist. Utoliko vise cijenim Vas trud i ciste misli i zelju da pomognete ucenim i vrijednim ljudima sa nasih prostora da zive zivotom dostojnijim covjeku.

dirtyharry dirtyharry 18:28 08.10.2011

Re: Bravo!

Hvala, hvala .

svjetlana10
Bila su to luda vremena, ali najgore od svega je, kada sam dosla u Njemacku, da sam prvo shvatila da se cuvam "naseg svijeta".

I ja imam slična iskustva.

Nekome će sigurno da koristi a ionako je već odavno bilo napisano, samo sam sada malo prilagodio tekst zbog izmenjenih pravila i postavio ovde.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana