Život

Devedesete? Ja nisam bog da praštam

Jelica Greganović RSS / 08.10.2011. u 22:28

otpor.jpgZato mi je muka, kada gledam kako oni, koji nikada nisu imali ni truna sažaljenja, ni mrve ljudskog poštenja, ni traga srama, sada nas pokušavaju da nateraju da prema njima pokažemo osećanja, koja nas čine ljudima drugačijim od njih. Da se sažalimo, da i dalje verujemo da je svaki ljudski život važan, da pomislimo na njihovu decu i njihove porodice. Da nas nateraju da osudimo sebe, sateravši nas u ćošak iz koga ćemo izaći oprostivši im ili priznavši da smo isti kao i oni - bez samilosti. Da zaboravimo sve žrtve njihove politike, koje nisu imale ni toliko slobode odlučivanja o svom telu i životu, koliko oni sada i po zatvorima imaju. Da damo dobro u nama, za zlo u njima.

Ja nisam bog da praštam

(5. Decembar, 2006 - 00:25)

(1. februar, 2008. - 00:07)

(17. april, 2011. - 21:05)

Priznajem da najviše mrzim nepravdu. Ljudi oko mene to zovu "robihudovskim" i "aktivističkim" nagonom, kažu da se previše palim, da nije nešto baš tako strašno, pa dobro, ma prođi, zaboravi...a ja ne mogu da pobedim osećaj da su prolaženje pored, okretanje pogleda i žmurenje, samo mrvice od kojih će narasti lavina, koja će nas pregaziti, otvorenih očiju i bez griže savesti. Uostalom, to smo već videli. Ono što nismo videli, a izgleda nećemo ni videti je, da je ta lavina shvatila ili da namerava da shvati nesreću, tugu, sram i ljudski jad, koji je za sobom ostavila.

Za razliku od njih, ja sam crvenela i stid me je još uvek. Neka zvuči i patetično, ali ja drugačije ne mogu ovo da napišem. Ljudi, srce me boli, zbog onih koje sam gledala mršave kao leševe, prstiju upletenih u žice logora. Zbog onih čije su prljave mrtve, bose noge virile ispod šatorskih krila. Zbog dece koja su na traktorima, umorna od plakanja spavala u naručjima i na zavežaljima uboge sirotinje. Zbog onih koje su silovali "veliki ratnici" i "vojničine", a one o tome mucale okrenute ledjima, u zatamnjenom kadru. Zbog onih baka kvrgavih, artritičnih prstiju spletenih u čvor, dok su sedele na podu fiskulturnih sala i nemušto mucale svoj jad pred kamerama. Zbog kostiju ljudskih, koje su virile iz blata, sa prljavim krpicama istrulele odeće. Čije god da su. Zbog svih onih kostiju, koje će tek biti nadjene i zbog svih majki, koje se nadaju i žive za to da dočekaju da neko nadje makar i samo kosti njihove dece.

Zato mi je muka, kada gledam kako oni, koji nikada nisu imali ni truna sažaljenja, ni mrve ljudskog poštenja, ni traga srama, sada nas pokušavaju da nateraju da prema njima pokažemo osećanja, koja nas čine ljudima drugačijim od njih. Da se sažalimo, da i dalje verujemo da je svaki ljudski život važan, da pomislimo na njihovu decu i njihove porodice. Da nas nateraju da osudimo sebe, sateravši nas u ćošak iz koga ćemo izaći oprostivši im ili priznavši da smo isti kao i oni - bez samilosti. Da zaboravimo sve žrtve njihove politike, koje nisu imale ni toliko slobode odlučivanja o svom telu i životu, koliko oni sada i po zatvorima imaju. Da damo dobro u nama, za zlo u njima.

Sada bi krivci da postanu žrtve. Jedni se junački sakrivaju kao obične konjokradice, koristeći svu vojnu strategiju naučenu za narodne pare, za to da sačuvaju sebe. Ili se sakrivaju nama pod nosom, odbijajući da stanu u službu naroda. To nisu generali, to su dezerteri. Dezerteri koji beže ljudskih i Božjih zakona, a krstili su se i zaklinjali onoliko. Zakone, samilost i ljudsko dostojanstvo su gazili tenkovima i topovima, hrabro, sve dok su na drugoj strani bila deca, majke, babe i dede...sada nemaju hrabrosti ni pred civilni sud da stanu. Još i očekuju da verujemo da je to herojstvo. Junačka žrtva. Odlično, ako su nam takvi junaci, kakve li su tek kukavice?

Drugi su rešili da umru od gladi. Pored hrane. Mogu da biraju, pa eto, kao izabrali. Gledam hrvatske i srpske dnevnike državnih televizija ovih dana. Pa, to je čudo kako su isti bili i isti ostali. Eno nose danas Glavaša po televizoru. Crna kožna jakna, ispijen, iznemogao, kroz kordon koji pesmu spontano peva, a on maše mršavom ručicom i paćenički se smeška. Čekam samo da nam namigne...Pustio ga istražni sudac...čoveku je život ugrožen...pa jeste...srce mi puče. Kad bi mrtvi mogli da ustanu i oni bi se rasplakali. Al' ne mogu da ustanu. Nema suca koji će njih pustiti, koji će se na mrtve sažaliti i dozvoliti im da opet žive.

Šešelj smislio istu taktiku. Svi ćemo ispasti zveri, ako se ne sažalimo, jer inače kakvi smo mi to ljudi?...njegov testament se javno, na novinarskoj konferenciji čita...u slučaju da njegovu predstavu još uvek ne shvatamo ozbiljno...obaška onaj geo-strateški amanet, to je više zato da shvatimo kakav kapacitet rizikujemo da izgubimo... Na svu sreću, oni u Hagu nisu baš toliko naivni, pa ga ne nosaju pred kamerama. I bolje, mogao bi neki dobar čovek, uprkos sećanju, stvarno i da se sažali.

Trešnju na šlag dodaju ševeningenska braća po zločinu. Oni se druže, prevazišli svoje politike, mržnje i postali vaspitani. Razgovaraju bez noževa i zolja. Jedni drugima prave ručkove, čestitaju rodjendane, izjavljuju saučešća...tolerancija i bečka škola. Ko ih ne zna, zlatom bi ih platio. Sad odjednom mogu da se druže i "ustaše" i "četnici" i "balije" i sva ona ekipa filmskih imena...sad kad se pojavio šumar i sve ih saterao u 'aps. Sad se slave ne čestitaju obrtanjem sveće, za Božiće se ne ubija sve po redu, za Bajram se ne ruše džamije...Sad mogu da se ponašaju kao pristojni ljudi. Kao. Jedino je problem što su zakasnili, mrtvi su mrtvi i neće oživeti, pa makar se ovi lepo ponašali još tri života.

Za to vreme, njihovi na slobodi su garant da je sva ova ševeningenska balada samo potvrda već vidjenog krvavog egoizma. Ponovo se čuju iste pesme, kako niko nema pravo da kaže da se neće ratovati... kako Hagu neće biti izručeni heroji koji su branili zemlju... kako nećemo pisati ljubavna pisma okupatoru...kako ćemo braniti i Republiku Srpsku...pravo da vam kažem, stanovnici pomenutog geografskog pojma najbolje da odmah počnu da se pakuju, bolje živ nego branjen. Koga su ovi branili, taj je pre ili kasnije kofere pakovao.

Zato ja zažmurim. Dok oni pokušavaju da me odžepare za samilost, ljudsko dostojanstvo, pristojnost i sećanje, ja u glavi vrtim slike razbijene glave studentkinje u Beogradu, koja leži ulepljene krvave kose, kolona izbeglica gladnih i odbačenih od spasilaca, niza grobova sa nišanima, krstovima, okrenutih na Zapad, na Istok... miniranih kuća bez krovova, garavih prozora...ne mogu i neću da zaboravim...

Ne mogu da zaboravim. Neću da zaboravim.

Ja nisam bog da praštam.

 

Ovo je već četvrti put da objavljujem ovaj blog. Nadam se da više nikada neću objaviti. 

Naslov je parafraza stiha i poruke pesme Desanke Maksimović iz njene, ako mene pitate, najbolje zbirke pesama, "Tražim pomilovanje". I moj odgovor na pitanje volim li devedesete.

"Ja nisam bog.

 Samo je on moćan toliko

 da prašta,

 samo o njemu ne govori niko

 da je slab kad oprosti

 i da je krivcu saučesnik."



Komentari (142)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 22:34 08.10.2011

:) otpor

jašta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:39 08.10.2011

Re: :) otporjavascript:;

Meni kad neko kaže Devedesete, ja pomislim na Otpor.

bgd-idf bgd-idf 22:49 08.10.2011

Re: :) otporjavascript:;

to je bila jedina dobra energija devedesetih :)
lidiaz lidiaz 22:49 08.10.2011

Re: :) otporjavascript:;

Otpor je stigao negde '98, devedesete se protezu mnogu dublje.
I ono sto si propustila, da nam se ti likovi iz devedesetih smeskaju iz vlada...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:52 08.10.2011

Re: :) otporjavascript:;

Znam ja kad je stigao Otpor, imam jednu od par prvih štampanih majica. Čuvam je kao relikviju. Ali, za mene je simbol Devedesetih - Otpor.
Nisam propustila, kao što vidiš tekst je "repriziran", 2006. kada je prvi put objavljen, to nije bio slučaj. Nisam htela da ga apdejtujem. Namerno.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:55 08.10.2011

Re: :) otporjavascript:;

meni kad neko kaže otpor ja pomislim na Maldive
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 08.10.2011

Re: :) otporjavascript:;

Ma, nek im daju i tri ostrva ako vole...
lady_d lady_d 00:20 09.10.2011

Nikada

im Jelice necu oprostiti
zato sto su mi ukrali mladost,
zato sto sam postala stara a mlada,
zato sto zivim "na Cardaku ni na nebu ni na zemlji",
zato sto nemam ni zelja ni snova, a znala sam da sanjam otvorenih ociju,
zbog toga sto nigde ne pripadam a nigde nemam da se vratim,
zato sto su sve vredno pretvorili u kic, a kic pozlatili.
Necu da im oprostim iako kazu da se tada oslobodimo svega negativnog.
Necu da im oprostim, a nisam zlopamtilo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:23 09.10.2011

Re: Nikada

I ne treba. Ti nisi bog da praštaš.
loader loader 01:00 09.10.2011

Re: Nikada

Veliki, jadni red ljudi
koji su navedeni da rano ujutro čekaju jeftin narodni hleb.
I odmah tu, preko puta, par ružno odevenih tipova sa bocama benzina, narandžastog, zelenog...
A na obližnjem drvetu još dve sveže umrlice: mladići, front.
Odnekud, s nekog radija, dopire avetinjsko zavijanje neke pevaljke.
Jedan mi reče pre neki dan: Ma, bilo bre dobro to vreme, nismo plaćali struju, muvalo se malo sa čekovima...
Inverse

Jelica Greganović Jelica Greganović 01:06 09.10.2011

Re: Nikada

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 02:40 09.10.2011

Re: Nikada

loader
Veliki, jadni red ljudi
koji su navedeni da rano ujutro čekaju jeftin narodni hleb.
I odmah tu, preko puta, par ružno odevenih tipova sa bocama benzina, narandžastog, zelenog...
A na obližnjem drvetu još dve sveže umrlice: mladići, front.
Odnekud, s nekog radija, dopire avetinjsko zavijanje neke pevaljke.
Jedan mi reče pre neki dan: Ma, bilo bre dobro to vreme, nismo plaćali struju, muvalo se malo sa čekovima...
Inverse


Hajde Loader...onako po duši kaži...
Ko vlada državom u kojoj se slave te devdesete...Kako je ime našemu vladaru..?
I da li su taj vladar i njegovi "pobočnici" uradio išta da se devdesete ne slave..odnosno, da se "vrednosti" devdesetih označe onako kako zaslužuju...
outcast outcast 02:49 09.10.2011

Re: Nikada

Drago Kovacevic

da se "vrednosti" devdesetih označe onako kako zaslužuju...


Neko to zove "devedesete"... Ja bih to nazvala teorijom o srpskom uebermensch-u
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 03:36 09.10.2011

Re: Nikada

outcast
Drago Kovacevic

da se "vrednosti" devdesetih označe onako kako zaslužuju...


Neko to zove "devedesete"... Ja bih to nazvala teorijom o srpskom uebermensch-u

Da, apsolutno moguće....Ali i danas ih živimo na malo modifikovan način...
Na žalost...

freehand freehand 07:49 09.10.2011

Re: Nikada

Drago Kovacevic
outcast
Drago Kovacevic

da se "vrednosti" devdesetih označe onako kako zaslužuju...


Neko to zove "devedesete"... Ja bih to nazvala teorijom o srpskom uebermensch-u

Da, apsolutno moguće....Ali i danas ih živimo na malo modifikovan način...
Na žalost...


Sreća te ima visokomoralnih srpskih intelektualaca-Evropejaca koji luču razuma još od osamdesetih visoko nose razgoneći zablude!
I koji su za svoja uverenja robijali i bivali progonjeni, po nekoliko puta streljani , vešani i na kolac naticani, živi klani - nedoklan, živi pečeni - nedopečani - ali se u ta nacionalistička kola upregnuti dali nisu!

Jel tako, Drago?

Edit:
Da ne zaboravim ni naklon drugarici zaduženoj za otkrivanje i dezintegraciju nacista u Srbalja, a sve korišćenjem rasističkih parola i nacističkih metoda.
Hansel Hansel 11:36 09.10.2011

Re: :) otpor

Jelica Greganović
Meni kad neko kaže Devedesete, ja pomislim na Otpor.

I Dobrica Ćosić bio član Otpora.

I rekao da ne bi bio da je znao da se finansira iz inostranstva.

Da li bi bio da ga je, recimo, finansirao (i) DB (domaći, je l' te), ili njegov deo, za koji na drugom mestu konstatovasmo da je bio umešan u smenu SM-a?

Drugim rečima, nažalost - kod nas (i ne samo kod nas) ništa nije čisto. Možda ne veruješ u Boga, Jelice, ali đavo je izgleda svuda umešao prste (i to sa svih strana).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:50 09.10.2011

Re: :) otpor

bogami, ja to cujem od muslimana chesto, kao "da li biste mogli da oprostite zlodela koja ste trpeli, mira radi"... kao, "mi nismo alah da prastamo, ako ti je potreban oprostaj, moli alaha, a ne nas". tako da... sam ja odlucio da iskazujem pokajanje samo pred ljudima za koje procenim da umeju da cene taj iskaz emocije. oprashtanje je hrishcanski koncept, a ne bozji. doduse, ti si paganka, tako da ti je razumljivo stran koncept oprastanja. slozena je tvoja decidiranost, jer kada bi svi uzeli tako i ne oprastali, onda bi balkan slobodno mogao da se oblozi dinamitom i lansira u 3 picke lepe materine. mada, mogu i da shvatim da ti negde tvoja paganska intuicija korumpirana hriscanskim vajbovima porucuje da ne ni ti ne treba da oprostis manipulatorima koji ce ti pregaziti to osecanje. opet medjutim, vecina ljudi su manipulatori, tako da bi definitivno trebalo iskoreniti sve te hrishcanske slabosti i biti u surovom hejt fazonu.

shvatam tvoju poruku od pre pet godina, premda i ja danas, kao i lidija, identifikujem u tvom tekstu vishe stavove drugara iz ds-a, nego neke druge sa sumorne srpske politicke scene.

(javljam se iz betlehema, PAL, zato sam inspirisan hriscanstvom )
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:57 09.10.2011

Re: :) otpor

Možda ne veruješ u Boga, Jelice, ali đavo je izgleda svuda umešao prste (i to sa svih strana).

Ako nema boga, nema ni đavola, đavo je i tako samo poražena opozicija bogu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:00 10.10.2011

Re: :) otpor

shvatam tvoju poruku od pre pet godina, premda i ja danas, kao i lidija, identifikujem u tvom tekstu vishe stavove drugara iz ds-a, nego neke druge sa sumorne srpske politicke scene.

Nisam mislila da bi uopšte bilo potrebno da ponovim da nikada nisam bila, niti sam, član i jedne političke stranke, kao i da ovaj tekst izražava isključivo moje mišljenje, a nikako i daleko bilo stavove bilo koje političke stranke. To šta oni koji ga čitaju u njemu traže i shodno svojim očekivanjima i nalaze, na to ne bih mogla da odgovaram.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:23 10.10.2011

Re: :) otpor

Jelica Greganović
shvatam tvoju poruku od pre pet godina, premda i ja danas, kao i lidija, identifikujem u tvom tekstu vishe stavove drugara iz ds-a, nego neke druge sa sumorne srpske politicke scene.

Nisam mislila da bi uopšte bilo potrebno da ponovim da nikada nisam bila, niti sam, član i jedne političke stranke, kao i da ovaj tekst izražava isključivo moje mišljenje, a nikako i daleko bilo stavove bilo koje političke stranke. To šta oni koji ga čitaju u njemu traže i shodno svojim očekivanjima i nalaze, na to ne bih mogla da odgovaram.


ne ocekujem ja ni od koga nista, posebno u ne u srbiji (dobro ocekujem, recimo, sutra da beduinski bog pustinje, ili ciji vec, cuva od svih mogucnih pustinjskih zala [gramatika ?] mene i meni poverene ljude). kazao sam, u biti, da je neoprastanje, danas, 9/10/11, uzev u obzir tragicnost prostora sa kojih poticemo, pomalo nesrecan odabir principa. nije neopravdan i neshvatljiv, ali nesrecan bi mogao biti, striktno vezano za to ko smo i odakle smo.
Hansel Hansel 10:01 10.10.2011

Re: :) otpor

Jelica Greganović
Možda ne veruješ u Boga, Jelice, ali đavo je izgleda svuda umešao prste (i to sa svih strana).
Ako nema boga, nema ni đavola, đavo je i tako samo poražena opozicija bogu.

Hehe, pa - relacije u mom komentaru su iste kao relacije u tvom naslovu - metaforične, ako je to dovoljno dobar izraz.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:06 10.10.2011

Re: :) otpor

pomalo nesrecan odabir principa. nije neopravdan i neshvatljiv, ali nesrecan bi mogao biti, striktno vezano za to ko smo i odakle smo.

Bešga, taka sam.
bgd-idf bgd-idf 22:45 08.10.2011

A sta reci

otvorim ovo cudo za komentar i ne znam sta da ti kazem... nemam sta da dodam... samo da potpisem i da se stavim na listu onih koji ne vole devedesete... okrene mi se stomak svaki put kad se setim sta se sve desavalo i ko je sta radio i kako se sad oni svi skupa zezaju u tom seveningenu a ludaci ovde opet vade oruzje... ne znam... muka mi je od svega... eto
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 08.10.2011

Re: A sta reci

Ja sam od muke ovo i okačila ponovo. I ne znam šta da ti odgovorim. Muka mi.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 01:27 09.10.2011

Re: A sta reci

Мени је све то огавно. Ово је све доказ да људи немају образа и да мисле да смо сви коњи и да заборављамо. Сва та багра деведесетих је, после краће паузе у мишијим рупама, испливала на површину. Изгледа да је стока амнестирана и наставља да нас јаше преко својих недељника, дневних новина, телевизија. Многи од њих су на власти, али то највише говори од ДС. Само још Марку да се врати Бамбиленд. .......


Ајмо рапорт за народ да чујем ко је крао
сјебо нам животе а није одговарао
сад сте се ушемили па нема реваншизма
то је кодекс лопова нико неће да призна

А људи слабо памте то је овде главни проблем
ко те јебо годинама јебаће те опет
ал запитај се, докле какав си то човек
понизан и плашљив живиш без слободе

Довољне су мрвице да одрекнеш се борбе
јајаре, фуњаре заразна болест
продали би кеву да у томе виде корист
плаћамо рачуне на којим је ваш потпис
freehand freehand 22:57 08.10.2011

Evo i tebi

Mada sam u dvehiljaditim video svašta: i kravu na krovu, i krilatu lokomotivu, i konja što pijeva...



I od arhiizdajnika revidirao u patriotu, od američkog guzoljuba u anti-globalistu...
Mir, b'rate, mir!

Samo... I dalje - ne mogu da puzim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 08.10.2011

Re: Evo i tebi

Samo još da te pomilki Beli anđeo...
freehand freehand 23:00 08.10.2011

Re: Evo i tebi

Jelica Greganović
Samo još da te pomilki Beli anđeo...

Teško bi me u to društvo primili, slutim. Tamo se antiprotivni nikad zapatiti neće.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:03 08.10.2011

Re: Evo i tebi

Mož' te on pomilki i uz neslaganje. Navikao je.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:17 09.10.2011

Re: Evo i tebi

Jelica Greganović
Mož' te on pomilki i uz neslaganje. Navikao je.


Ne može BA, zauzet je kod Pahomija

Muzička podloga.
JJ Beba JJ Beba 01:22 09.10.2011

Re: Evo i tebi


Muzička podloga.


Better Days Ahead
kakav vožnja, a?


sad će lepa brena da izda album
a pred novu godinu i aca lukas
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:31 09.10.2011

dvaes' godina

srdjan.pajic srdjan.pajic 03:52 09.10.2011

Re: Evo i tebi

JJ Beba

Muzička podloga.


Better Days Ahead
kakav vožnja, a?


sad će lepa brena da izda album
a pred novu godinu i aca lukas


Uh!

Nego JJ, el' i ti umeš ovako po gitari (spremam se da te pitam još od početka bloga)? Metni bre neki svoj pkli, na tube, da te čujemo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:27 09.10.2011

Re: Evo i tebi


Ne može BA, zauzet je kod Pahomija

Patoikaem.
rade.radumilo rade.radumilo 23:04 08.10.2011

Ma j...te se devedesete...

javascript:;
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 08.10.2011

Re: Ma j...te se devedesete...

Tačno tako.
JJ Beba JJ Beba 23:07 08.10.2011

ja im ništa nisam oprostila.

ja im nikada nisam oprostila, niti ću.
Ni onima onda
ni ovima sada što su oprostili onima od onda i što zajedno sa onima od onda ne džepare našu samislot, već nas same.
oni od onda su izdžeparili našu nadu i budućnost.
ovi od danas zajedno sa onima od onda džepare budućnost naše dece.
nama nemaju više šta da odžepare- sve su nam uzeli.

odavno se čuju iste pesme, čuju iste reči, gledaju isti ljudi zato što su oni od sada oprostili onima od onda i dozvolili da se ponovo rasprde, razmahnu.

zar da dobro u meni dam za zlo u njima, onda? danas?
ja ne zaboravljam šta je bilo onda
ali i ne zaboravljam šta je danas.


otpor čemu? onim devedestim ili ovim danas?
i pesnica se iskompromitovala - oni što su je nekada stiskali protiv onih onda danas se istom rukuju sa njima.

nisam bog da praštam- ni onima onda ni onima danas.
i ništa ne zaboravljam

devedeste? zašto ne? šta se promenilo?


Ne mogu da zaboravim. Neću da zaboravim.
Ja nisam bog da praštam.




AlexDunja AlexDunja 23:31 08.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

oni što su je nekada stiskali protiv onih onda danas se istom rukuju sa njima.

pa šta, otpor je dobra reč,
a ima nas koji se ne rukujemo, i nećemo bogufala.
e, nećemo, baš.
i da ostanemo tu
JJ Beba JJ Beba 23:34 08.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

a ima nas koji se ne rukujemo, i nećemo bogufala.


ništa lično

što se mene tiče otpor uvek i oduvek



Jelica Greganović Jelica Greganović 23:36 08.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

a ima nas koji se ne rukujemo, i nećemo bogufala.
e, nećemo, baš.
i da ostanemo tu

Potpisujem.
AlexDunja AlexDunja 23:48 08.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

što se mene tiče otpor uvek i oduvek

e. to znam.
i zauvek.
freehand freehand 23:51 08.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

Leleee... Kakav afeže...
Ko onaj Gadafijev tjelesni zdrug!
JJ Beba JJ Beba 23:53 08.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

freehand
Leleee... Kakav afeže...
Ko onaj Gadafijev tjelesni zdrug!

jbg kad su muškarci vazda *ičkice
AlexDunja AlexDunja 23:56 08.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

jbg kad su muškarci vazda *ičkice

sej la vi:))
JJ Beba JJ Beba 00:11 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

AlexDunja
što se mene tiče otpor uvek i oduvek

e. to znam.
i zauvek.


kad se spomenu devedeste ja se setim koncerta Pat Metheny Group u Hali sportova na Novom Beogradu
kakav je to koncert bio!!!


Roots of Coincidence


Roots of Coincidence- prilog za najavu novog CDa Lepe Brene

AlexDunja AlexDunja 00:15 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

Roots of Coincidence

dobar, retko koristan gitarista.
dobar.

edit: retko vrednovan kako zaslužuje..baš nepravedno
JJ Beba JJ Beba 00:19 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

AlexDunja
Roots of Coincidence

dobar, retko koristan gitarista.
dobar.

a tek bend!!! baš ta postava koja je bila u beogradu, sa brazilcima
i naravno genijem Lyle Mays-om
uh

AlexDunja AlexDunja 00:21 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

a tek bend!!!

sjajni. nema greške
JJ Beba JJ Beba 00:38 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

AlexDunja
a tek bend!!!

sjajni. nema greške

kakva bre greška

rat u vazduhu, sve se sjebava oko nas a Pat kaže doslovno - večersa ćemo ostati kolko hoćete, jel kako izgleda ko zna kada ćemo opet doći.
ostali su do duboko u noć

jbt kakva je to noć bila- cela hala peva 6/8. jel možeš to da zamisliš? 6/8 a ne jebeno 300 na sat



to je jedan od najboljih i najuzbudljivijih konecerata na kojem sam bila

edit
a i dan danas imam i njegovu play listu, pisanu njagovom rukom - uzela sa bine kad su otišli
AlexDunja AlexDunja 00:45 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

jbt kakva je to noć bila- cela hala peva 6/8. jel možeš to da zamisliš? 6/8 a ne jebeno 300 na sat

pa to. samo to.

neću da kačim nikakav linak
samo otvorite rethodne, pliiiz.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:46 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

a i dan danas imam i njegovu play listu, pisanu njagovom rukom - uzela sa bine kad su otišli

JJ Beba JJ Beba 00:47 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

edit: retko vrednovan kako zaslužuje..baš nepravedno


nepravedno je bio vrednovan kad je bio mali

Third Wind

ko zna, zna za


Last Train Home
JJ Beba JJ Beba 00:50 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

Jelica Greganović
a i dan danas imam i njegovu play listu, pisanu njagovom rukom - uzela sa bine kad su otišli



zalepio selotejpom za patos. kad su posle ntog bisa otišli sa bine ja se popela u uzela
pisano crnim flomasterom
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 01:26 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

to je jedan od najboljih i najuzbudljivijih konecerata na kojem sam bila


Tako sam ga i ja doziveo. Stajao sam malo u centru, ispred Metinija, a malo kod klavira... valjda da 'mozda naucim neshto' :)

BTW - mislim da se secam jedne ludache koja se posle neshto pentrala na binu :))))))))

Shalim se.
JJ Beba JJ Beba 01:32 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

BTW - mislim da se secam jedne ludache koja se posle neshto pentrala na binu :))))))))


ta sam.
ja sam bila u prvom redu, takođe blizu Lyle-a i Metheny-a. tako sam i snimila play listu

Beat 70
ono što je fenomenalno sa tom muzikom što je to elitistički postavljena muzika, a ipak masa peva
ta divna granica da se ne prokurva

a gle ovu superiornost
Phase Dance

u takvom šorciću treba izaći pred tolki svet
i savršeno ga zabole tuki
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 01:34 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

JJ Beba
BTW - mislim da se secam jedne ludache koja se posle neshto pentrala na binu :))))))))ta sam. ja sam bila u prvom redu, takođe blizu kod Lyle-a i Metheny-a. tako sam i snimila play listuBeat 70


Koliko se secam... tu je 'orbitiralo 'malo vece drushtvo gde su se svi manje vishe poznavali... iz grada, zemuna, Banovog Brda... funny :) Da nismo mi...?
JJ Beba JJ Beba 01:45 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

cane.srbljanovic
JJ Beba
BTW - mislim da se secam jedne ludache koja se posle neshto pentrala na binu :))))))))ta sam. ja sam bila u prvom redu, takođe blizu kod Lyle-a i Metheny-a. tako sam i snimila play listuBeat 70


Koliko se secam... tu je 'orbitiralo 'malo vece drushtvo gde su se svi manje vishe poznavali... iz grada, zemuna, Banovog Brda... funny :) Da nismo mi...?

jesmo bogami
u parteru smo se skoro svi poznavali
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 02:37 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

jesmo bogami
u parteru smo se skoro svi poznavali


:) Samo zbog ovoga posta o koncertu... Sve ti je oproshteno.
docsumann docsumann 08:21 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

jedan.kub jedan.kub 23:23 09.10.2011

Re: ja im ništa nisam oprostila.

otpor čemu? onim devedestim ili ovim danas?
i pesnica se iskompromitovala - oni što su je nekada stiskali protiv onih onda danas se istom rukuju sa njima.

mlekac mlekac 23:32 08.10.2011

Pravo da ti kazem...

Ponekad me uhvati panican strah da ce neko od ovo dvoje srednjih upitati "A kako je to bilo, mama, kad sam se ja rodio/la?"

Da ne bi njih dvoje '93 i '97, ne bi imala bas nista lepo po cemu bih te godine pamtila.

A da im pricam kako sam morala da nosim sve zivo, pocev od hirurskog konca do antibiotika na porodjaj, il' kako sam, u devetom mesecu "popila" pivsku flashu koja mi se rasprsla pred nogama jer sam se nekom iz "kontramiting" autobusa ucinila kao opasan pripadnik opozicije koji se nedozvoljeno okupio na tramvajskoj stanici da ceka prevoz?

Il' kako nisam znala sta je sa rodbinom u Sarajevu i je li stric uspeo da izadje ili ostane?

Il' kako sam zvala buraza u Kanadu da doznam jesu li svi moji u Rijeci jos na broju?

Il' kako sam podmetala Prestolonaslednika da mi ne bi jedinog rodjenog brata odvukli na Vukovar?

Il...

U stvari, da citiram dobru drugaricu "Svi mi koji smo tu deceniju preziveli, a ipak ostali normalni, trebalo bi da dobijemo beneficirani zivotni staz! U trostrukom iznosu, najmanje."

Ne mogu da zaboravim, al' ne zelim da pricam o tome. A znam da moram, jer ako cutimo, zaboravice se. A to se i ceka, kanda.

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:37 08.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

ako cutimo, zaboravice se. A to se i ceka, kanda.

Tako izgleda. Na žalost. I sramotu.
skener92 skener92 23:50 08.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

ne smem da napišem šta je u našoj kući večeras rečeno u vezi devedesetih od trenutka kada si objavila blog. relativno skoro sam pročitala studiju da čovek lakše podnosi bol ako psuje.
milisav68 milisav68 23:58 08.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

Jelica Greganović
ako cutimo, zaboravice se. A to se i ceka, kanda.

Tako izgleda. Na žalost. I sramotu.

Evo, ne mogu da nadjem ni originalni spot.


ivana23 ivana23 00:10 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:14 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

skeneru, moram da ti priznam da sam i ja večeras organizovala orgije, stupivši u verbalne seksualne odnose sa pojedincima i njihovim familijama, ovim povodom.
mlekac mlekac 00:18 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

Jelica Greganović
skeneru, moram da ti priznam da sam i ja večeras organizovala orgije, stupivši u verbalne seksualne odnose sa pojedincima i njihovim familijama, ovim povodom.


Pa kad nisi zlatna ribica! (Morala sam da te citiram)
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:19 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

ivana,
vala baš...
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:09 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...javascript:;

xenia5 xenia5 08:33 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

Tih devedesetih smo se venčali, pa su moga muža odvukli na front. Iz Bosuta je vadio mine i leševe...ronilac...Kad ga pitam o tome, kaže:"Ma pusti to..." Bili smo bez posla, veoma često gladni...nepotrebno...Sva su nam deca ratna. Stariji 94. blizanci 99. Tri nedelje su imali kada je počelo bombardovanje. Nepotrebno... I šta sad da radimo? Kako da volimo ili mrzimo devedesete kad su nam se i najlepše i najružnije stvari dešavale istovremeno? Kad mi nadodje, pa se setim jada koji je obeležio naše najlepše godine, moj muž kaže: "Ma pusti, bre, to..." Ok, select, delete...Pušteno...E, ali ja nisam kompjuter...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:15 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

E, ali ja nisam kompjuter

Jer da jesmo kompjuteri, ne bi devedesete bile tako nezaboravno strašne i sramotne kao što jesu. Crna fleka na srpskoj istoriji.
xenia5 xenia5 09:29 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

Samo kompjuter nudi više opcija, pa biraš koja ti najviše odgovara. Život ti često nametne samo jednu, pa ti gledaj šta ćeš. E, sad, pitanje je koliko smo opcija imali devetesetih, a i dvehiljaditih i šta smo izabrali i da li smo stvarno birali. Eh, kad bismo imali opciju "undo"...
xenia5 xenia5 10:58 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

I još da dodam, pa da turam knedle u supu. Sad će podne, vreme za nedeljni ručak, nema se kad (za sad) više divaniti. Elem, u našoj istoriji ima dosta crnih fleka, ali avaj! DESNI klik nam se odavno izlizao od ziheraškog udaranja u copy, pa u paste. Jednom ćemo morati da predjemo na new document...
aleksanadar aleksanadar 11:01 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

ali avaj! DESNI klik nam se odavno izlizao od ziheraškog udaranja u copy, pa u paste. Jednom ćemo morati da predjemo na new document...


Јесте, право кажеш. Досадили смо самима себи.

Зато ови млађи, информатички писмени, окрећу нови лист, тј. прелазе на New document.

Тј. одлазе.
xenia5 xenia5 11:32 09.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

Pa da, i to, ali sam pre svega mislila da uporno dozvoljavamo da nam se istorija ponavlja. Volimo Kurtu i Murtu, pa to ti je! A što se odlaska naših mladjih tiče, ako je za utehu, jednom je veseli Klinton govorio o najnovijim kosmičkim istraživanjima. Tom prilikom je rekao, otprilike, da živimo u vremenu kada razlike medju narodima i državama prestaju da imaju značaj prema činjenici da smo svi mi u stvari samo Zemljani. Valjda u odnosu na Marsovce, Merkurce, Neptunce i ostale. Prema tome, dobro je dok smo i mi i naša deca na istoj planeti...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:02 10.10.2011

Re: Pravo da ti kazem...

xenia, najbitnije je uopšte i imati opciju. Sloboda je u postojanju mogućnosti izbora.
babmilos babmilos 00:02 09.10.2011

obrt

kada je završen rat, svedoči pekić, vreme je bilo da se gradi novi zatvor - imenom Centralni. skupili se ex robijaši, pijade i ostali, ispričali arhitektima sve komunikacione rupe - šrave cevi, tanki zidovi. i oni su ih zakrpili. sve do jedne.

devedesetih smo bili mladi. naši roditelji su se plašili, mi nismo - jer oni su imali šta da izgube. sada smo mi u koži naših roditelja. ali niko nije u našoj koži. u pravu je naš predsednik - menjati se može samo na izborima. ono što nije rekao jeste da su ostali načini zakrpljene rupe, a ne realno nepotrebni.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:52 09.10.2011

Re: obrt

8c_competizione 8c_competizione 01:07 09.10.2011

za sve vlasti na Balkanu ....




MISLITE O TOME!
docsumann docsumann 09:17 09.10.2011

1993.

heavy fucking metal

Filip Mladenović Filip Mladenović 01:09 09.10.2011

Stub srama

Od januara do juna 2000. godine NUNS je ispred spomenika Branislava Nušića organizovao "Proteste kod Nušića" povodom sramnog Šešeljevog zakona o informisanju. Tada smo na STUBU SRAMA kačili imena i prezimena sudija, a potom ih i javno čitali, koji su tada drakonski kažnjavali medije na osnovu tog anticivilizacijskog zakona.

I kada već nema lustracije (uprkos donetom zakonu koji važi do 2013.), a povodom aktuelnog povampirenja devedesetih, predlažem da podignemo, da uspravimo jedan virtuelni STUB SRAMA, na koji ćemo kačiti sve ono neljudsko, zločinačko, lažljivo i pokvareno iz poslednje decenije XX veka na ovim prostorima!
ivana23 ivana23 01:13 09.10.2011

Re: Stub srama

outcast outcast 01:41 09.10.2011

I ovo su devedesete - Dada Vujasinovic

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:17 09.10.2011

Re: I ovo su devedesete - Dada Vujasinovic

Jesu, i upravo zato ne sme od njih da se pravi ono što one nisu.
gorran2 gorran2 02:12 09.10.2011

Devedesete i dvehiljadite

Devedesete i dvehiljadite se pojavno razlikuju. U devedesetim je dominirala nacionalistička retorika, a u dvehiljaditim demokratska.

Međutim, i jedne i druge su samo aspekti jedinstvenog toka. Tokom svih ovih godina, odvijao se, a i dalje se odvija, jedan suštinski i kontinuiran proces.
To je proces koncentracije društvenog bogatstva.
On nas je, iz društvenog stanja bez velikih socijalnih razlika, sa relativno ravnomernom raspodelom društvenog bogatstva, doveo do situacije u kojoj 1% stanovništva poseduje pola, a pola stanovništva 1%.
Do distribucije kakva manje-više važi u svetskim okvirima.
Dakle, "globalizacija"

Mnogi su naravno bili nezadovoljni. I danas su.
Neki su se bunili tokom devedesetih.
Danas više ne umeju ni da se pobune.
Oni na vlasti su svojim profesionalnim licemerjem toliko prisvojili i istrošili sve pojmove, do te mere da poniženi i opljačkani ne umeju ni da formulišu svoj problem i svoju muku.
Uglavnom i dalje rade na vlastitu štetu, pomažući pljačkaše.
jinks jinks 07:16 09.10.2011

Nije najjasnije sta znaci

"nisam bog da prastam". Zar nije bog rekao da se prasta, sto bi moglo da znaci da ipak ne prasta samo bog.

Naravno, prastanje je stvar licnog izbora i necije slobodne odluke.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:12 09.10.2011

Re: Nije najjasnije sta znaci

"nisam bog da prastam". Zar nije bog rekao da se prasta,

Ne, u ovom slučaju to nije rekao bog, u kog ja btw i ne verujem, već car Dušan. Pesma iz koje je parafraziran stih je objašnjenje cara zašto mora da se ponaša po zakonima, tj. po svom zakoniku, a ne kao bog.
Pažljivije pročitaj citiranu strofu.
Naravno, prastanje je stvar licnog izbora i necije slobodne odluke.

I tu slobodu koristim da neke stvari ne oprostim.
jinks jinks 09:57 09.10.2011

Re: Nije najjasnije sta znaci

Pesma iz koje je parafraziran stih je objašnjenje cara zašto mora da se ponaša po zakonima, tj. po svom zakoniku, a ne kao bog.
Pažljivije pročitaj citiranu strofu.

U redu je to sto parafrazirate, ali hteo sam da skrenem paznju na to da se upravo u tome i nalazi delimicna zamena teza.

Naime, na osnovu citiranog moglo bi se zakljuciti da moze da oprosti samo bog. Hteo sam da skrenem paznju na to da postoji i ugao gledanja po kome ne prasta samo bog vec i ljudi.

I tu slobodu koristim da neke stvari ne oprostim.

Apslolutno, to je vase sto neko rece najsvetije pravo.

p.s.

Da, u svemu napisanom deluje kao da postoji jos jedna, naizgled i jaca, zamena teza.

Postovanje zakona ne podrazumeva iskljucivanje oprosta. Isti ugao gledanja koji govori o sposobnosti ljudskog prastanja, jednako poziva i na postovanje zakona.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:03 09.10.2011

Re: Nije najjasnije sta znaci

Naravno da postoji zamena teza, i u navedenoj strofi.
Zakoni ne praštaju, a bog neka oprosti.
Ja neke stvari ne praštam. A u boga i njegove citate ne verujem, kao što rekoh. I upravo zbog toga sam napisala to što jesam.
thefreak thefreak 08:59 09.10.2011

VREMEPLOV


Sve što ste hteli sada imate, imate
Razrovana lica nove medijske produkcije
Prijatelje nove, nove hobije I lobije
Možda ta kravata jači čvor dobije

Sećate se stare priče
Vaše selo sada kliče
Bacili ste martinke, pocepane farmerke
Da to sve je što jedan dan promeniće
Možda ta kravata ipak jači čvor dobiće


Jedan dan, samo jedan taj dan
Da zaustavim sve I vratim vas unazad

Daj mi jedan dan, samo jedan taj dan
Non- stop, ali non –stop

Ali non-stop, svaki dan ista sranja
Mogućnost saznanja istine je sve manja
Svako rese gde god sta god hoce
Toliki negativni naboj samo da ti doskoče
Radi te ovaj, onaj , mi kao da smo iz saksije
Smešni su mi porivi njihove lične satisfakcije

Verovatno im priča ne prolazi kod vuna
A onda im je na poslu još veća zabuna
maca22 maca22 09:07 09.10.2011

ccc...

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:13 09.10.2011

Re: ccc...

E, ovo mu stvarno nije trebalo.
aleksanadar aleksanadar 10:06 09.10.2011

Re: ccc...

E, ovo mu stvarno nije trebalo.


Уз сво искрено поштовање - није му требало.

mlekac mlekac 10:29 09.10.2011

Re: ccc...

Jelica Greganović
E, ovo mu stvarno nije trebalo.


Oprastam mu samo jer je rodjen '87. Kad su se devedesete zavrsile imao je "celih" 12. Koliko on, uopste, moze da ih se seca?

Da je slusao "Vrati mi bundu, bundu...", il' da je izgubio pola skolske godine zbog bombardovanja?

Ovo ga je neko, nazalost, naopako savetovao.

A mozda sam slaba jer je od mog Prestolonaslednika stariji "celu" godinu i dan
maca22 maca22 10:34 09.10.2011

Re: ccc...

Ljudi su verovali i da je Sloba dobar, samo su oni oko njega losi savetnici.
aleksanadar aleksanadar 10:35 09.10.2011

Re: ccc...

Kad su se devedesete zavrsile imao je "celih" 12. Koliko on, uopste, moze da ih se seca?


Па, сећа их се. И причао је о томе. Каже, воли групу "Тап 011" (један од оних љигавих бендова са "ручижасте телевизије", промотер специфичног система вредности).

Па, тенисер - макар био и најбољи на свету - не мора, нужно, имати изграђен музички укус.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:51 09.10.2011

Re: ccc...

maca22
... Sloba dobar... losi savetnici

Stara priča o dobroćudnom diktatoru. Ni za Broza nije bilo bolje. Priča je apsurdna.
maca22 maca22 11:05 09.10.2011

Re: ccc...

Ljudi poslati u Sibir su verovali da drug Staljin ne zna sta se desava...
maca22 maca22 11:24 09.10.2011

Re: ccc...

aleksanadar
Kad su se devedesete zavrsile imao je "celih" 12. Koliko on, uopste, moze da ih se seca?

Па, сећа их се. И причао је о томе. Каже, воли групу "Тап 011" (један од оних љигавих бендова са "ручижасте телевизије", промотер специфичног система вредности).

Па, тенисер - макар био и најбољи на свету - не мора, нужно, имати изграђен музички укус.

Tap 011 je pevao pesmu "Jul je cool" ako se ne varam.
Noletova nova PR-ka je bila clanica Jula, pa Kariceve salate...

Mnogo je to neizzgradjenog ukusa za moj ukus.
JJ Beba JJ Beba 13:02 09.10.2011

Re: ccc...

Da je slusao "Vrati mi bundu, bundu...", il' da je izgubio pola skolske godine zbog bombardovanja?

slušao je, naravno da jeste. pa zar to nije njegov omiljeni bend?

a sada da čujem moj omiljeni bend iz detinjstva

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana