Niški grafiti

Jasmina Tesanovic RSS / 11.01.2008. u 09:32

Piše  Persa Vučić

    Deseti decembar, Dan ljudskih prava, Niš je dočekao i ispratio doslovno preplavljen fašističkim porukama i simbolima, i nema prigradskog naselja ili dela užeg ili šireg centra ni ograde ili zida neke institucije u Nišu gde ti simboli i poruke nisu ispisani, a u ovom tekstu navedeni su samo neki.

    Na potpornom zidu Triglavske ulice, delu koji se spaja sa Igmanskom (naselje "Crvena zvezda") piše "cigani napolje" i "smrt ciganima". Popločani delovi nišavskog keja (kod tvrđave) iscrtani su velikim (1x1m) kukastim krstovima a kukasti krstovi nacrtani su i na stubovima i ogradi pešačkog mosta koji spaja naselje Durlan sa najfrekventnijom gradskom saobraćajnicom - Bulevarem Nemanjića. Na početku Bulevara Nemanjića (epicentar grada), sa desne strane, plavim latiničnim slovima, pomoću šablona, na zidu jedne stare kuće celo je leto stajala parola "rase ne postoje", ali je ona početkom jeseni precrtana crnim kukastim krstom; malo dalje, sa leve strane, na zidu privatne kuće piše "srpski četnici", crnim slovima, latinicom.
    Na početku Voždove ulice (epicentar grada), sa desne strane, kod prvog autobuskog stajališta u toj ulici, kod ulaza u prodavnicu elektromaterijala, piše (doslovno): "Srbi tuku i siluju sopstvene žene i decu, mrze druge nacije i religije, govore kako su Srbi najbolji i kako vole Srbe i Srbiju. Stidim se što sam Srbin". Na delu zgrade Suda (u kojoj su smešteni sudovi različitih instanci i tužilaštvo i pravobranilaštvo) koji je takođe u Voždovoj ulici, piše "srbi su zlo", a to isto piše i na zidu Suda koji se nalazi na Sinđelićevom Trgu (originalno: ulica Sinđelićev Trg), ali je ispod te poruke neko flomasterom, ćirilicom, napisao: "J...m ti mater ustašku". Na zidu iste zgrade, odmah do dvorišta gimnazije, pisalo je grafitnom olovkom, latinica: "Srbi su Đavo", ali je to neko crnim flomasterom, ćirilicom, prekrio sa: "Čmaru jedan ustaški".
    U ulici Episkopskoj (donedavno Dimitrija Dimitrijevića) pisalo je "Srbija Srbima", ali je to neko (neuspelo) prekrio sa (latinični alfabet) "malo morgen", neko drugi sa "malo sutra" (ćirilica), treći sa "svi u p.... materinu" (prve tri reči su ispisane ćirilicom, četvrta latinicom); početkom jeseni je neko preko svih tih "nadgornjavanja" zaključio: "Svi smo u istim govnima!" (plavi sprej, latinica i - uzvičnik). A pre mesec dana neko je sve to - zajedno sa malterom - uklonio sa zida i sad su tamo napisana (latinicom, plavi sprej) dva imena - muško i žensko, a između njih je (nacrtano) srce.
    Na zidu višespratnice u Mokranjčevoj, na zidu do vrtića, na sivoj podlozi od maltera, u četiri rečenice ispisana je ne samo jedna lična tragedija, već neverovatno ukratko sažet put kojim su krenuli Srbija i Srbi (srbijanski i oni van Srbije): "Srbi su mi ubili oca, očuha, majku i brata a sestru silovali i ubili - samo zato što nisu imali 'srpska' imena i prezimena! Mrzim Srbiju i mrzim Srbe! Mrzim sebe što sam Srbin i što moram da živim u Srbiji! Smrt Srbima!" (crna grafitna olovka, latinica; iznad ovog teksta nacrtan je "obrnut" krst; znaci interpunkcije su verno preneti).
    Ovog proleća na zidu Doma zdravlja, onom naspram prodavnice nameštaja, u okrečenom i precizno oivičenom kvadratnom prostoru (na već okrečenom zidu), pomoću šablona je ispisano "Srbija Srbima", u potpisu - Nacionalni stroj, a nacrtan je i krst (40x40cm) sa četiri ocila. Međutim, početkom decembra je neko "potpis" (Nacionalni stroj) precrtao crnim sprejem i nacrtao kukasti krst (30x30). Na istoj strani zgrade, u ulazu broj 4 nacrtana su dva kukasta krsta. Te simbole sam prvi put videla početkom oktobra;  kada sam, zbog pisanja ovog teksta, išla da proverim sve parole i simbole koje sam ranije primetila i zapisala (18.-20. decembar), pomenute parole i simboli su i dalje bili na zidu Doma zdravlja. I nikome - prolaznicima, posetiocima i zaposlenima, pa ni direktorki (specijalistkinja za ginekologiju) fašistička parola i fašistički simboli ni malo ne smetaju - kada bi im smetali, našli bi način i vreme da ih uklone.
    U Belopalanačkoj ulici (naselje Rasadnik), preko puta O.Š. "Kole Rašić", neposredno do rukometnog igrališta, na omalterisanom zidu od cigala i okrečenom belom bojom, velikim slovima je napisano: "Nož, žica, Srebrenica" (ćirilica, šablon, plavi sprej). Tu parolu sam prvi put videla pre četiri godine, ali su mi prolaznici tom ulicom rekli da je napisana pre 4-5 godine. Ne, ne smeta im ("A šta su oni nama radili?!"). Ta parola, napisana pre osam, devet ili više godina, ne smeta prolaznicima, stanarima okolnih (isključivo privatnih) kuća, zaposlenima u školi, učenicima (te) škole i roditeljima tih učenika. Tako su stasale i stasavaju hiljade novih generacija - ne samo učenika - kojima je sasvim normalno mrzeti i zaklati nekog ko je pripadnik druge nacije i religije.
    Na početku Bulevara Nemanjića, sa desne strane, na tek završenoj i okrečenoj (u plavo) petospratnici, nazidu ka početku Bulevara, pisalo je: "Knin je Srbija", "Srbija se brani u Kninu" i "Velika Srbija" (tamnoplavi sprej, latinica), ali već posle petnaestak dana neko je napisao: "Srbija do Tokija a može i do k...." (crni sprej, ćirilica). Početkom jeseni sve je to uklonjeno i danas (24. decembar) na zidu nema nikakvih parola i simbola (napomena: višespratnica je privano vlasništvo).
    Nedaleko od (nedavno zatvorene) kasarne "Stevan Sinđelić", pored bulevara koji vodi ka glavnoj autobuskoj stanici, sa desne strane, na zidu dugačke prizemne zgrade (nalik "radničkim barakama"), na onoj strani kuće ka kasarni, skoro celom visinom zida piše: "Cigani marš iz Srbije" (crni sprej, latinica; visina slova skoro 2m; čitljiva sa udaljenosti od nekoliko desetina metara).

    Zato što se nebrojeno puta ponavljaju u skoro svakoj ulici i zbog jednoobraznosti (tipa "Kosovo je Srbija" i "Srbija Srbima"), ali i zbog ograničenog novinskog prostora u ovom tekstu nisu (ni približno) navedene lokacije gde su sve te parole i svi simboli napisani. Ali, i po cenu pogrešne procene o političkoj nekorektnosti nije preoštra ocena da je Niš (postao) simbol fašističkih parola i simbola. Na to je skrenula pažnju i niška NVO "Protecta", koja je početkom decembra, putem (niških) medija "apelovala na svest građana Niša da prestanu sa ispisivanjem fašističkih parola i simbola i tako prestanu da vređaju građane koji su antifašistički orijentisani i da prestanu da ruže i sramote grad Niš". Apel je upućen i JKP "Medijana" da ukloni te sramotne poruke i simbole, a upućen je i niškoj policiji. Epilog svega toga je: Apel je objavljen u svim niškim informativnim medijima, iz JKP "Medijana" je saopšteno da će uklanjanje pomenutih simbola i parola uslediti čim se za to obezbede sredstva, Opština Medijana (koja ima oko 120 hiljada stanovnika) obećala je da će već za dva-tri dana na svojoj teritoriji početi uklanjanje svih parola i simbola, niški elektronski mediji su koji dan pre ili koji dan posle Dana ljudskih prava ugostili likove kao što su izvesni dr Dražić ("Srbi su nacija koja ima najzdraviji genetski potencijal...", TV BelleAmie), jedan mladić iz nekog patriotskog udruženja ("Moramo biti spremni za rat, kad dođe vreme da se ujedine sve srpske zemlje...", TV5), jedan pravoslavni sveštenik (govorio je neverovatno ružnim rečima o Jevrejima, Muslimanima i judaizmu i islamu uopšte, NTV) i Velimir Ilić (o "slučaju Aranđelovac", "Peščaniku", LDP-u i Čedomiru Jovanoviću je izrekao toliko ružnih reči - gostujući na TV BelleAmie - da ih nije pristojno ni parafrazirati ni ublažiti).
    Niška policija saopštila je da je njima "poznato da postoje osobe koje ispisuju pomenute parole i simbole, ali to su pojedinci i nemoguće ih je zateći 'na delu' i kazniti", ali je (u policiji) "zaključeno da ti pojedinci nisu opasnost za mir i bezbednost".

    Deseti decembar je došao i prošao. Nišlije su okupirane pitanjem da li će "na trgu" biti organizovan doček pravoslavne Nove godine i ko će pevati.
    Fašistički simboli i parole nikom nisu zasmetali, osim članovima "Protekte", autorki ovog teksta (koja je uredno zabeležila i proverila svaku parolu i svaki simbol, kao i njihovu lokaciju) i jednom očajniku koji je pre nekoliko dana, preko onog grafita o Srbima koji biju sopstvene žene i siluju sopstvenu decu, crnim flomasterom, latinicom, napisao: "Nema izlaza! Niš je - ništavilo!"


Persa Vučić
 



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub dragoljub 10:07 11.01.2008

2objašnjenje"


posle incidenta na niškom pravnom fakultetu kad su napadnuti članovi nekih NVO,na konferenciji za štampu je policajac(uniformisani)neznam da li je potparol ili šta,objasnio novinarima: da to što je taj momak,koji je napravio incident;obučen kao skinhed,da ima iza sebe gomilu incidenata protiv roma,što se sam izjašnjava kao skinhed ne znači da on i jeste to i još gomilu gluposti.....

i to mu dođe "jeste on bije ljude ali to ne znači da je siledžija" kad policija ima takav stav i ja nisam čuo da je bilo ko reagovao na to. tolko iz niš
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:12 11.01.2008

I ponovo

smo kod priče, na kraju krajeva, o poštovanju ustava i zakona. I policije koja je plaćena da iste štiti.
dragoljub dragoljub 12:57 11.01.2008

Re: I ponovo

nije mi jasno šta taj kreten treba da uradi da bi ga tretirali kao skina ili fašistu ispada da iako ubije nekog to ne znači da je ubica??:)
oldtajmer oldtajmer 16:12 11.01.2008

komandna odgovornost

Konacno pocinjem da shvatam sta znaci ono "komandna odgovornost". Bez obzira da li se nesto otvoreno podrzava ili samo tiho, stvorena je definitivno atmosfera (kao sto smo je imali i 90-tih) da se te siledzije i nacisti osecaju toliko slobodno i mocno da veruju da ce proci nekaznjeno. Cak i ako stvarno nece.
faithless faithless 10:51 11.01.2008

Niški grafiti

Deseti decembar je došao i prošao. Nišlije su okupirane pitanjem da li će "na trgu" biti organizovan doček pravoslavne Nove godine i ko će pevati.

Ne znam jel stvarno moguce da neko dovodi u vezu novogodisnje raspolozenje i "fasisticke" grafite... Pa sta je trebalo da bude organizovano u Nishu, krecenje fasada?

1) svaki objekat na kom je nesto napisano je najverovatnije u privatnom vlasnistvu, dakle za brisanje toga je odgovoran vlasnik.
2) ukoliko je u pitanju skola, postoji ceo kolektiv, od tetkica do direktora
3) u 99% slucajeva te nacisticke, rasisticke i fasisticke parole pishu deca (i po godinama i mentalno) koja pojma o tome nemaju. Ja sam licno imao situaciju da je klinac od 9 godina (drugi razred!!) pre par godina napisao ogromnim plavim slovima, i to masnom farbom na terenu za basket "Ubi, zakolji, da siptar ne postoji!" Cak je dolazio RTS da snima to, bilo je i na dnevniku... Ali, poenta je da smo se mi skupili, i prefarbali to sr.nje sto je mali napisao. A nismo uzimali mere i pisali u tefter. Nema vajde od toga, nego cetke u ruke, posto milicija to da riba nece, a verovatno ni oni koji su napisali (sto bi?). Ako vam vec smeta ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:40 11.01.2008

Šta znači

rečenica "Ako vam već smeta"? Svakom normalnom smetaju kukasti krstovi i poruke mržnje naokolo. A obaška bi trebalo da smeta onima koji su plaćeni da sprečavaju kršenje ustava i zakona. I ko bi trebalo da preboji kukaste krstove na, recimo, ogradi pešačkog mosta? Gradska vlast ili privatni vlasnik pomenutog mosta?
Strongman Strongman 11:53 11.01.2008

Re: Niški grafiti

faithless
Deseti decembar je došao i prošao. Nišlije su okupirane pitanjem da li će "na trgu" biti organizovan doček pravoslavne Nove godine i ko će pevati.

Ne znam jel stvarno moguce da neko dovodi u vezu novogodisnje raspolozenje i "fasisticke" grafite... Pa sta je trebalo da bude organizovano u Nishu, krecenje fasada?

1) svaki objekat na kom je nesto napisano je najverovatnije u privatnom vlasnistvu, dakle za brisanje toga je odgovoran vlasnik.
2) ukoliko je u pitanju skola, postoji ceo kolektiv, od tetkica do direktora
3) u 99% slucajeva te nacisticke, rasisticke i fasisticke parole pishu deca (i po godinama i mentalno) koja pojma o tome nemaju. Ja sam licno imao situaciju da je klinac od 9 godina (drugi razred!!) pre par godina napisao ogromnim plavim slovima, i to masnom farbom na terenu za basket "Ubi, zakolji, da siptar ne postoji!" Cak je dolazio RTS da snima to, bilo je i na dnevniku... Ali, poenta je da smo se mi skupili, i prefarbali to sr.nje sto je mali napisao. A nismo uzimali mere i pisali u tefter. Nema vajde od toga, nego cetke u ruke, posto milicija to da riba nece, a verovatno ni oni koji su napisali (sto bi?). Ako vam vec smeta ...



Kao sto je poznato iz mojih tekstova ja sam iz Nisa pa cu da se postavim, lokal patriotski. Izvinite, unapred, ako zvucim objektivno - nije mi namera.


"Psovanje i grafiti" je moja prica od pre par meseci u kojoj se spominje banda osmogodisnjaka koja hara bulevarom i pise grafite. Moj Jovan je bio na pragu da bude primljen ali ga je cvrsta ocinska ruka dovela u novu sredinu. Dakle mozemo smatrati da jedan deo grafita pisu deca.

Ako ste nekada prelazili tvrdjavski most u Nisu sa jedne strane je splav (jedini) a sa druge strane je prelepi kafic reka ciji sam ja vlasnik. Prvo sto sam uradio kada sam zakupio taj deo keja od "Srbija vode" je bila investicija od 900 evra da ispeskarim zidove primarnog i sekundarnog korita Nisave i uklonim "Ciganske picke" i "Partizan sampion" sa kamenih blokova. Nisam siguran da svako moze da odvoji para da peskari svoju betonsku fasadu.

A ovi sto su isli sa sublerom i kalendarom da mere i prate stanje grafita, iza dana u dan, mogli su da kupe dva auto laka i naseru se na sve grafite u Nisu, ali to im ocigledno nije prioritet. Vise vole da kukaju kako je ladno, a niko ne voli da zatvori prozor. Kao da nisu citali "Domovina se brani lepotom". Ako je neki retard stavio kamencinu na put, pa necemo celog zivota da je zaobilazimo. Kao samosvesni gradjani cemo da je sklonimo sa puta. Ili cemo da pisemo pismo Smiljku, Velji, Kuriru, Karli Del Ponte i meni u dijaspori jer imam disciplinu podizanje kamena.

Potpuno sam siguran da su fasisticke poruke samo u Nisu jer, kao sto znamo Hitler, Atila bic boziji, Neron i ja smo rodjeni u Nisu. I Majkl Dzordan je rodjen greskom u nisu pa kad je video o cemu se radi falsifikovao krstenicu da je iz Teksasa a i tu se zajebo. Na svu srecu ostali delovi Srbije su postedjeni. Car konstantin je rodjen 15 metra dalje od table "Donro dosli u Nis" pa ga ne smatramo Nislijom vec Brzobrodjaninom.

A i da pitam, zasto se Nislije ne bi interesovale za besplatan koncert za novu godinu, za koji ih je Smoljko Kostic cesce uskracivao nego cascavao. Smiljko Kostic je inace bivsi direktor DIN-a koji je hapsen od SPS vlade pa je kao mucenik dosao na vlast na poziciji gradonacelnika uz podrsku Kajak- Kanu-Seljak stranke. Uklonio je klizaliste iz centra grada koje je bilo poklon nekog sponzora, samo zato sto ga nervira decija graja ispod prozora njegove kancelarije.

Eto.

faithless faithless 12:18 11.01.2008

Re: Šta znači

Šta znači "Ako vam već smeta"? Svakom normalnom smetaju kukasti krstovi i poruke mržnje naokolo. A obaška bi trebalo da smeta onima koji su plaćeni da sprečavaju kršenje ustava i zakona. I ko bi trebalo da preboji kukaste krstove na, recimo, ogradi pešačkog mosta? Gradska vlast ili privatni vlasnik pomenutog mosta?


Mislio sam da je davno proslo vreme kada je gradska vlast bila nesto tolio apstraktno ... Ljudi, lepo kaze covek :

A ovi sto su isli sa sublerom i kalendarom da mere i prate stanje grafita, iza dana u dan, mogli su da kupe dva auto laka i naseru se na sve grafite u Nisu, ali to im ocigledno nije prioritet. Vise vole da kukaju kako je ladno, a niko ne voli da zatvori prozor. Kao da nisu citali "Domovina se brani lepotom". Ako je neki retard stavio kamencinu na put, pa necemo celog zivota da je zaobilazimo.
dragoljub dragoljub 12:35 11.01.2008

Re: Niški grafiti

Eto.


nese kazuje "ETO" neg ETE,si zaboravio niški?
Strongman Strongman 12:39 11.01.2008

Re: Niški grafiti

e teka!
dragoljub dragoljub 12:52 11.01.2008

Re: Niški grafiti

takoj,sve sigi kazaja
oldtajmer oldtajmer 16:21 11.01.2008

Re: Niški grafiti

A ovi sto su isli sa sublerom i kalendarom da mere i prate stanje grafita, iza dana u dan, mogli su da kupe dva auto laka i naseru se na sve grafite u Nisu, ali to im ocigledno nije prioritet. Vise vole da kukaju kako je ladno, a niko ne voli da zatvori prozor. Kao da nisu citali "Domovina se brani lepotom". Ako je neki retard stavio kamencinu na put, pa necemo celog zivota da je zaobilazimo. Kao samosvesni gradjani cemo da je sklonimo sa puta. Ili cemo da pisemo pismo Smiljku, Velji, Kuriru, Karli Del Ponte i meni u dijaspori jer imam disciplinu podizanje kamena.


Skroz tacno. Da postoji kriticna masa gradjana koja je spremna da "zatvori prozor", ta klima u kojoj se ovi osecaju da ce moci da pisu takve grafite nekaznjeno bi nestala.

Potpuno sam siguran da su fasisticke poruke samo u Nisu jer, kao sto znamo Hitler, Atila bic boziji, Neron i ja smo rodjeni u Nisu. I Majkl Dzordan je rodjen greskom u nisu pa kad je video o cemu se radi falsifikovao krstenicu da je iz Teksasa a i tu se zajebo. Na svu srecu ostali delovi Srbije su postedjeni. Car konstantin je rodjen 15 metra dalje od table "Donro dosli u Nis" pa ga ne smatramo Nislijom vec Brzobrodjaninom.


Naravno! Kao sto rekoh u mom postu gore s naslovom "komandna odgovornost": Drzava stvara klimu u kojoj ovakvi vandali cvetaju. U tome je sustinski problem, a ne u Niskoj "fasistickoj mladezi". Bagre ce se naci uvek u svuda.
Lionel Hutz Lionel Hutz 11:05 11.01.2008

Policija

Nije tacno da policija nista ne radi. Mene ganjaju skoro svakog dana jer moj pas (sibirski Haski) nema korpu. A sta pa da ocekujemo kad nam se organizuje koncert Seke Aleksic za opstenarodno veselje a Putin se sprema za pocasnog gradjanina.
faithless faithless 11:24 11.01.2008

Re: Policija

Nije tacno da policija nista ne radi. Mene ganjaju skoro svakog dana jer moj pas (sibirski Haski) nema korpu. A sta pa da ocekujemo kad nam se organizuje koncert Seke Aleksic za opstenarodno veselje a Putin se sprema za pocasnog gradjanina.


qq
l.o.l.
Tine i Radojka Tine i Radojka 11:52 11.01.2008

ucu priju

sopro stenjem dase ne
izka zujeme nala tinski dai drugi razumu
unas na zidovi na crtaju kite
odoka metar metari pogo leme
vecenego usvi svisvi lajnac spolu precnik
u sukujuse na tortoar aima ineki stou liftu vrse nuzdu
takodje i pisaju fasisticke poruke pove ceite de
jos kazu idaje jutros napi jacu neki slepac ispiso ceo zid
cu prija je cup ida sumu ondali venac suvi pa prika zausput
poezija poezija 14:01 11.01.2008

zvezda je ciganski klub

samo da se zna, ne pisu se grafiti "smrt ciganima" za nacionalnu manjinu nego za one sto sebe nazivaju "delijama", a to su CIGANI!!!
Filip2412 Filip2412 15:44 11.01.2008

a be...

Tu parolu sam prvi put videla pre četiri godine, ali su mi prolaznici tom ulicom rekli da je napisana pre 4-5 godine. Ne, ne smeta im ("A šta su oni nama radili?!". Ta parola, napisana pre osam, devet ili više godina, ne smeta prolaznicima, stanarima okolnih (isključivo privatnih) kuća, zaposlenima u školi, učenicima (te) škole i roditeljima tih učenika.


Znaci Persa, autor teksta je anketirala prolaznike i zakljucila da im ne smeta. Kakav ubedljiv izvor informacija...
Da li ni Persi ne smeta posto i Persa tu prolazi, mislim kako da anketiras ako ne prodjes tu?
Ili Persa nije prolaznik nego preletac? Ne kapiram.

Misa Kostic Misa Kostic 00:29 12.01.2008

Re: a be...

Zar je "Srbija Srbima" Nacionalni Stroj, fasisticki grafit? Uostalom primetio sam da sve grafite tumacite na isti nacin. Neki su socioloska pojava, a neki samo poloticki marketing. Proberite to malo pa probajte jos jednom sa istim textom.
Misa Kostic
Misa Kostic Misa Kostic 00:29 12.01.2008

Re: a be...

Zar je "Srbija Srbima" Nacionalni Stroj, fasisticki grafit? Uostalom primetio sam da sve grafite tumacite na isti nacin. Neki su socioloska pojava, a neki samo poloticki marketing. Proberite to malo pa probajte jos jednom sa istim textom.
Misa Kostic
Jeremija Jeremija 16:13 11.01.2008

Oprostite samo zaljubljenima

Članovi Protekte i ostali svesni u NIŠ: Krpe,četke i metle u ruke pa napred - brišite neprimerene grafite, a ako naiđete negde na natpis: ANA VOLI MILOVANA, oprstite zaljubljenima i nemojte ga obrisati. Sreidite vaš grad, budite primer drugima, ne vredi kukati po blogovima i pitati šta radi policija etc.
Filip2412 Filip2412 16:23 11.01.2008

Re: Oprostite samo zaljubljenima

ne vredi kukati po blogovima i pitati šta radi policija etc.


Pa to i ja kaem... neko isto tako sedi i kuka... gleda Persu akko prolazi i misli: "eto, jos jedna prolaznica koja ladno seta i podrzava ove natpise..."

Ali nije tako, ljudi imaju svoja posla, ni ja kad prolazim ne zastanem da cistim natpise.
Retko ko ce na svojoj privatnoj kuci da ostavi svrljotinu, osim ako nije neka kuca u raspadu, neka teska sirotinja.

Te NVO treba da rade nesto za te pare koje primaju a pisanje po blogovima u ovom slucaju ne pomaze.

Fašistički simboli i parole nikom nisu zasmetali, osim članovima "Protekte", autorki ovog teksta

pazi koja bezvezna izjava :)
Znaci nema posten covek u Nis samo Protekta rulez!



garcon garcon 16:29 11.01.2008

:O) roze grafiti

Zato je ispala frka i odmah su svima zasmetali roze :O) grafiti po Nisu... da vidis kako su mediji raztrubili i kako su se cistile fasade...
just4spiderman just4spiderman 19:51 11.01.2008

Gde bas nadje Nis!!!??

Cinjica da su tzv "Cigan male" locirane u blizini Autobuske stanice, sto je jako blizu centra, decenijama je pohadjacima djackih ekskurzija u Nis, na putu do gledanja "Tvrdjave", stvaralo utisak da je nis preplavljen Ciganima, ili Romima, kako vole neki belci koji se bore za njihova prava da kazu. Sami cigani se medjusobno zovu bas tako! "Cigani". "Mi smo bre sestro cigani, kakvi bre Romi". Koliko ja zivim u Nisu, a sto nije malo.. jer sam rodjena poodavno bas tu, nisam cula za bilko kakve ispade rasisticke prirode.
Brinu me oni koji idu i broje grafite, koje je neko napisao. Ti grafiti, koji su mozda pitanje nekog ispoljavanja, nekih pojedinaca, ko zna cega... ne mora da znaci da je Nis grad koji nije maksimalno tolerantan prema svim Nislijama, a i pridoslicama, koji se ponasaju normalno i zive od postenog rada.
Medjutim, ljudi koji su spremni da sagledaju samo jednu stranu price (oni sto idu ko zamajani ulicom i slikaju grafite), a ne zele da podupru svoju "pricu" cinjenicama, koliko pomenuti u grafitima ucestvuju u npr. budzetu.. malo mi bodu oci. Ti ljudi koji su PLACENI da resavaju te probleme, placeni su od para koje sasvim neki drugi ljudi ubacuju u budzet.
Sporadicna saranja raznih zidova se kroz blisku istoriju tumaci razlicito. Da vas podsetim "Kolumbo jebem te radoznalog" je svima bilo vrlo simpaticno pre par godina. Tada se niko nije bunio za Kolumbova ljudska prava!
Elem, samo mala opaska.... grafit na kome pise "Ciganske picke" je recimo za pola nacije... sasvim ok... ja tu nista ne bi menjala :))))
Mala sala na kraju... ali dajmo malo da se bavimo vrlo ozbiljnim stvarima. Nemojmo da budemo kategorija ljudi koja decama cepa lopte jer im lupaju ispod prozora. Prvi korak ka sagledavanju sire slike i zaista ostvarivanja prava svih ljudi je koncepcija koja treba da podje od temelja..a ne od fasada.
P.S.
Pun mi je kufer "nislija" koje zaista ne vole Nis.. jer nikada nisu usp3eli da se uklope.. ni u Nis, a pre bi rekla u zivot
just4spiderman just4spiderman 19:53 11.01.2008

SELEKTIVNA PERCEPCIJA

Zasto vi gospodje ne opalite jednu duzu setnju, pa da snimite SVE grafite u Nisu???? Ja videla da ima nekih mnogo zanimljivijih. Zasto vasa prica nije o grafitima tipa "ANA VOLI MILOVANA"????
Strongman Strongman 20:36 11.01.2008

Pozdrav za seka Persu

Interesantna mi je vasa studija nishkih grafita koja kaze u delu zakljucka da je Nis regionalni centar za fasisticke poruke na zidovima kuca.

Bilo mi sumnjivo pa sam proverio i NVO Protecta da ih ne paca Soros ili Rokfeler. Pogodio sam samo pola.


Umesto zakljucka evo poruka za seka Persu:

Umesto da pozirate uz fasisticke grafite uzmite klin pa klinom izbite fasisticke poruke. Sprej i u akciju. Imam osecaj da cu vise da Vas cenim tada.
abskolanis abskolanis 20:52 11.01.2008

Niški grafiti


РАЗЛИКЕ НАС СПАЈАЈУ
МЕНИ БАШ НИЈЕДНА РАЗЛИКА НЕ СМЕТА
ДА ВОЛИМ СВЕ ДОБРЕ ЉУДЕ ОВОГ СВЕТА
ЖИВЕТИ ЛЕПО И ВЕДРО СЕ МОЖЕ
БЕЗ ОБЗИРА НА РАЗЛИКЕ И БОЈУ КОЖЕ
РАЗЛИКЕ НАС СПАЈАЈУ, А НЕ РАЗДВАЈАУ
ЗАТО СЕ ТОЛЕРИШУ И УВАЖАВАЈУ
СПОРТ, СЛИКА И МУЗИКА
ЗА МЛАДЕ МОРА БИТИ
ЗОНА БЕЗ РИЗИКА
ТРЕБА САМО МАЛО СТРПЉЕЊА И ВОЉЕ
ДА СЕ ЉУДИ УПОЗНАЈУ И ДА ЖИВЕ БОЉЕ
ПОМОЗИ ДРУГАРИЦИ И ДРУГУ
ДА НИКАД НЕ ОСЕТЕ ПОНИЖЕЊЕ, СТРАХ И ТУГУ
ЖИВЕЛЕ РАЗЛИКЕ!!!
текст: Јелена Младеновић ( школски психолог АБШ)
музика: Петар Мартиновић (АБШ III 1)
песму изводе ученици АБШ

ШКОЛСКА АКЦИЈА НА ТЕМУ
ИНТЕРКУЛТУРАЛНОСТ
СЛОГАН АКЦИЈЕ
У МОРУ РАЗЛИЧИТОСТИ НАУЧИ ДА ПЛИВАШ И ТИ

ПРИРЕДБУ ОРГАНИЗОВАЛИ И РЕАЛИЗОВАЛИ
Ирина Стојановић I 2 Сања Дичић III 3
Слађана Динић I Милица Николић III 4
Ремзика Салијевић I 3 Милица Арифовић III 4
Катарина Цветковић I 5 Филип Филиповић IV 1
Бранкица Лукић I 6 Јована Гуџић IV 1
Санела Митић I 6 Ивана Илић IV 2
Катарина Вучковић II 1 Сања Задрипко IV 2
Вера Хофман II 3 Александра Бабић IV 2
Катја Петковска II 3 Александра Стаменковић IV 2
Андријана Филиповић II 3 Ема Мулаосмановић IV 2
Миша Петковић II 5 Милица Стаменковић IV 4
Тамара Станков II 6 Јелена Јевтић IV 4
Петар Мартиновић III 1 Марија Мартиновић IV 4
Емилија Тодоровић III 3 Јелена Николић IV 4

Јелена Младеновић, школски психолог

ПОСЕБНО СЕ ЗАХВАЉУЈЕМО НА НЕСЕБИЧНОЈ И БЕЗРЕЗЕРВНОЈ ПОМОЋИ

Марији Ранђеловић, професор физичког и здравственог васпитања
Јелени Ђурић, професор правне групе предмета
Биљани Голубовић, професор српског језика и књижевности
Весни Марковић, професор српског језика и књижевности
Милени Симић, професор српског језика и књижевности
Николић Звонимиру, професор ликовне културе
Ученицама Школе моде и лепоте
Мирјани Стојановић
Милици Николић
Милици
Александри Стаменковић
Специјалном госту на приредби Влади Усковићу

АКЦИЈУ СУ ПОМОГЛИ
Финансијска подршка канадске владе CIDA
Група МОСТ из Београда
Група ХРАСТ из Ниша
Спонзор - НОТЕС из Београда
Kolos sa rodoslovom Kolos sa rodoslovom 21:19 11.01.2008

Nove generacije

Mene je policija proganjala zbog pisanja grafita sledece sadrzine: "Bili Idol je moj Bili", "Tato oni me tucu po glavu oce me poludu", "Depeche Mode", "Beograd ima najlepse devojke".
Sad znam sta sam trebao da pisem da bi izbegao konflikt sa zakonom. : )
Miguel Dosljo Miguel Dosljo 01:06 12.01.2008

Re: Nove generacije

jebg kolose kad si piso nerazumljive grafite. i to neke jos na stranjskom jeziku.:))

mora da su pomislili da si nekakav 'sektas', a onda zna se, tandara-mandara pa u 29ti.:)

evo da iskoristim priliku i da ti prenesem punoo pozdrava od Olje(slikarke) i Vlade(kolege ti u deliveri jobs)

pozdrav i od mene:))
niki m niki m 21:29 11.01.2008

komunalni problemi

Mada ne bi trebalo potceniti i eventualni socioloski znacaj grafita, posebno kada izrazavaju mrznju prema drugim nacijama ili manjinskim grupama, postoji i onaj drugi deo problema, komunalni. Naime, neko bi trebalo da cisti i brise te grafite ili bar da ih prefarba, a ja ne vidim nikoga drugog osim lokalnih vlasti, opstine, da su zaduzeni da to urade. Posto ovde na blogu, jedini covek koji je imao iskustva u vrsenju lokalne vlasti, jeste g. Drago Kovacevic nekadasnji gradonacelnik Knina. Za potsecanje, g. Kovacevic je bio gradonacelnik u ono najteze vreme, koje se slobodno moze nazvati vremenom mrznje. Zanima me, a ubedjen sam da nisam ovde jedini, kako je ovaj problem sa grafitima resavao g. Drago Kovacevic gradonacelnik. Da li je opstina Knin u to vrme imala posebne sluzbe koje su brisale graffite mrznje prema Hrvatima, ljubavi prema Babicu, Milosevicu i Marticu ili cak Arkanu Raznatovicu i cak kapetanu Draganu. Da li je mozda g. Drago Kovacevic sam prefarbavao grafite koji, na primer, slave Arkana ili .. kako je vec resavao ovaj problem. Mozda bi njegovo iskustvo moglo da bude od neprocenjive pomoci g. Smiljku Kosticu. Mozda bi g. Drago Kovacevic mogao ta iskustva da pretoci u nekakav projekat pa zajedno sa Protektom da apliciraju za sredstva. Ubedjen sam da g. Kovacevic odlicno zna gde moze da se aplicira.
garcon garcon 21:45 11.01.2008

ovo sve ode u nekom drugom pravcu...

Ispade da u Nisu nema rasistickih ili bilo kakvih grafita, negativne konotacije... ma u Naisu je milina ziveti i ponasati se slobodno bez obzira na versku, nacionalnu, rasnu pripadnost, seksualno opredeljenje... sad su ljudi iz NVO krivi sto uopste i primecuju...
Da, da.... u Novom Sadu ima fasista, a u Nisu nema... ala se svi uvredise kad smo nase malo mesto, mogu tako da kazem jer sam studirao 5 god. u Nisu, uzdrmali i prozvali...
Ako ste nam rekli, netolaerancija postoji u svakom delu Srbije, pa nije Nis postedjen toga...

Strongman Strongman 22:02 11.01.2008

Re: ovo sve ode u nekom drugom pravcu...

Tvojom logikom mozes da zakljucis bilo sta iz bilo cega. nazalost logika je malo odredjenija i koristi premise, metode zakljucivanja...

Od kud ispade da u Nisu ... sta si vec rekao.

Moja tvrdnja je da je sa istom energijom potrosenom na prikupljanje, kritikovanje i objavljivanje "grafitne afere" problem mogao da bude resen. Sto je tesko osporivo jer za eliminisanje jednog grafita je potreban crni autolak i 40 sekuni drzanja prsta na ventilu spreja sa usmerenim mlazom farbe ka grafitu (pricam detaljno jer mi se cini da si dekoncentrisan).

Ako je cilj kritike da se uklone posledice problemi statisticke gluposti onda je resenje koje ja nudim jednostavnije od evidentiranja problema nasiroko i na dugacko.

Ako je kritika svrha samoj sebi uz prikupljanje nekakvih poena, meni nejasnih, onda je glupo pricati o resavanju problema.
garcon garcon 15:02 12.01.2008

Re: ovo sve ode u nekom drugom pravcu...

Taj crni lak... unistava fasade... grafiti se ciste, fasade se moraju oprati... U Nisu ima toliko lepe arhitekture ali ljudi slabo poznaju svoj grad i svoje graditelje...
Na mom faksu vec dve godine stoji grafit Srbija Srbima... arhitektonski fakultet... a ljudi razlicitih nacionalnosti studiraju na tom faksu... nikome ne smeta... sledeci put kad budem dosao u Srbiju, ja cu oprati taj zid, evo obecavam...
NOVinArka NOVinArka 02:58 12.01.2008

...

Ah, naš Niš... Niš kao grad je grad kao i svaki drugi, ali ono što svaki grad izdvaja od svih ostalih gradova su ljudi u njemu...
Nažalost, Niš se ne može izdvojiti po dobrim ljudima (pričam o većini Nišlija). Žao mi je što je 99% mladih opterećeno novcem pa iz toga proizilaze momci sa ''BMW''-om i napucani devojčurci koji se u njima voze... A da ne pričam o satanistima i rasistima... Njih ima svuda, ali ovi grafiti dosta govore oljudima i mentalitetu Nišlija.
Lako je da se kaže:
"Nema izlaza! Niš je - ništavilo!"

ali malo ljudi će se zapitati ZAŠTO JE NIŠ POSTAO TO ŠTO JESTE??? Odgovor je kratak i jasan: ZBOG OVAKVIH NIŠLIJA, kojima je lakše da podržavaju kolektivno propadanje nego da urade nešto.
Nemam reči, prosto meljudi razočaravaju... Malo je nas koji bi nešto uradili za svoj grad, ali upravo mi je ''pala'' jedna ideja na pamet... Pošto sam volonter ''Protecte'', probaću da sa njima napravim neki projekat, pa da malo to okrečimo...
Ne obećavam da će to biti uskoro, jer sam trenutno u frci sa upisom faxa, ali nadam se da će biti nešto organizovano u toku leta, jer ko će 10. decembra da kreči!!!
Hvala na ideji!!!
P.S. I molim Nišlije da pomognu, da malo ulepšamo grad, ali šteta što i ljudi ne mogu isto tako da se ''ulepšaju''!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana