Društvo| Moj grad| Sex

(Omni)Bus, RTS, DZ, Dveri

Biljana 77 RSS / 11.10.2011. u 16:32

i druge trice i skraćenice

 

(naknadno utvrđujem da je ovo tekst sa puno zagrada)

 

 

Papazjanija kao i obično. I preskakanje. U glavi. Asocijacije koje osim mene niko ne bi mogao da poveže u smislen niz. A ni ja ne garantujem da je smislen. Al' mogu da probam.

 

Davno sam zaključila da vozači buseva vole da telefoniraju... dok voze, jašta. Dosadno im valjda.  I meni je. Al' ja ne vozim pun bus ljudi. Inkriminisani razgovor o sređivanju nekome ( s druge strane linije) nečega počeo je negde u Narodnog fronta (uvek se malko naježim kad prođem pored istoimene zgrade Duletovog porodilišta), a prividno se okončao posle Sajma. Ako uzmete u obzir da je bilo nešto posle pet, popodnevni špic, duuug je to razgovor bio. Povisoki policajac je provirio glavom kroz bočni vozačev prozor: -Znaš li što sam te zaustavio? Nervozni mladac za volanom je nešto promrmljao.. – Šta se praviš blesav? Telefoniraš i voziš pun autobus? Policajac je ljuto nešto pisao pa smo nastavili voznju .. i razgovor dakako. Telefon je bio samo spušten na pult, majstor nije ni prekidao razgovor. Sledi digresija (u razgovoru o sređivanju nekome nečega) o zaustavljanju od strane seljaka iz Obrenovca ili Lazarevca zaboravila sam.. Praćena psovkama. Padeži i raspored naglasaka nisu nikako koincidirali sa nadmenim stavom nad seljakom iz odakle već, ali je zato svest o apsolutnoj nepogrešivosti telefoniranja i izlišnom izdrkavanju od strare organa bila na niovu. Suština.. obratite pažnju, često telefoniraju.

Naravno, nisu svi loši. Danas me čovek čekao dok sam noseći stomak&podmladak&podmlatkov ranac odglumela trčanje za busom. I sačekao da sednemo, pa tek onda krenuo. Na vratima busa imam šta i da vidim. Nalepnica. Od onih što promovišu porodične vrednosti. I ćirilicu, dakako. Ko hoće u dupe, dobiće po pički. Gramatička ispravnost (pički/pičci) mučila me jedan trenutak, pa su mi misli otišle u sasvim drugom pravcu. Pa ovo može svako dete da pročita. (Ovde se čuje glas Baneta Vidakovića iz ˝Lepa sela... ˝ - Pa tu se deca igraju! ) Fuj!  Na stranu što promoteri porodičnih vrednosti (PPV u daljem tekstu)  ne razmišljaju da nisu svi koji 'oće u dupe, nužno i pederi, nego šta bi sa ostalim porodičnim vrednostima? Kako su nas beše učili kod kuće – poštenje, vredan rad, tolerancija, ljubav, pristojnost... Pa i pristojan rečnik... Ne psovati pred decom, ne biti vulgaran u društvu starijih ili nepoznatih. PPV izgleda promovišu samo (svoje) seksualne vrednosti. Za koje se opet ne sećam ( a odrasla sam u klasičnoj mama-tata-seka-bata (i kuca jašta) porodici) da smo ih nešto obrađivali (osim u smislu kontracepcije i odbijanja da se zgražavamo nad trudnoćom pre braka, kao i ponekim ćaletovim pošalicama na račun nekih njihovih izleta). Čini se da puno toga sasvim nesvesno usvojimo iz naizgled sasvim nebitnih situacija, razgovora, poruka koje se samo očešu o nas.

Što me dovodi do RTS-a. Nije da gledam, ali jutros... Lutajući reporteri (ako se to još tako zove) lutaju po pijacama (gde bi drugo) i ispituju ljude glede večerašnje istorijske i odlučujuće (a kakva bi drugo i mogla biti) utakmice. Babe na palilulskoj pijaci nemju pojma ko igra (Zvezda, je ' da?) ali navijaju za naše. I tu je i Mića ( ili neki sličan nadimak), za kojeg nisam shvatila da li je deo TV ili pijačne ekipe, tek Mića (ili Mile) ruši tezge ko ne navija za Srbiju! – reče reporterka u program i ostade živa. Ne znam šta me je više oborilo s nogu – dijalozi u odnosu na koje je razgovor Žike Obretkovića sa nekom ženom neki dan u Nušievoj biser smislenosti ili lakoća sa kojom prelazimo preko banalnih ispada – koji nekad postaju poruke koje se o nekog očešu. Obara čovek tezge, ko ne navija za naše... I posle se čudimo, odakle nam razni Bogdanovi.. Pa rastu. Slušaju, uče, čitaju. Sve pogrešno.

Npr. u DZ, čekajući na vađanje krvi imala sam prilike da vidim friško izdanje duksa pokreta Naši 1389 ili kako se već zovu. Bio je 3. oktobar, rano jutro. Duks je bio na sredovečnom čoveku, nemile fizionomije, a na duksu natpis – Jači od režima! Eufimizam za -Jači od države. Eto šta je nama naša borba dala, sa sve Ivicom bez marice. Pa sutra kad rešimo da se za nešto bunimo, prvo da priupitamo PPV da li se to uklapa u proklamovane vrednosti, mislim da l' se sme. Šta je sledeće? Da zapovede Duletu iz Fronta i ostalima zabranu abortusa?  Možda im se sutra ne svidi inkluzija? Ili proslava Bajrama? Mislim jači su od države, ko će da ih spreči makar da probaju da demonstiriraju svoju snagu? I koja će biti cena da im se dokaže (ako se i uspe) da nisu jači ni od države, ni od normlanosti?  A počeli su naivno.

Sećam se njih par. U to vreme svi smo bili na istoj strani. Pokušavali da oteramo radikala Radmila Marojevića sa fakulteta i vratimo oterane profesore i smisao svom studiranju koje je novim statutom fakulteta albanski jezik svrstalo zajedno sa turskim i arapskim (valjda ih je dekan tako prepoznavao – oni sa čalmom ili takovećenešto),  a našu Katedru za svetsku književnost proglasilo suvišnom. Ivan Klajn, Vladeta Janković, Aleksandar Ilić, Ranko Bugarski, Leon Kojen i druga manje zvučna, ali izuzetna, profesorska imena otpuštena su sa fakulteta. Višemesečni protest, koji je okončan apsolutnim uspehom, odlaskom dekana i povratkom na stanje pre njegovih eksperimenata sa Danijelom Šiferom (aha, onaj, isti Boba Živojinović iz mlađih i mršavijih dana), vodio je odbor sastavljen od predstavnika svih katedri kojih je bilo mislim skoro tridesetak. Mesecima sam svakodnevno viđala te ljude. Sa katedri za srpski jezik i književnost mahom su bili momci (obzirom na odnos polova na Filološkom pravo čudo). Osim što su s vremena na vreme prozivali nas sa svetske za elitizam i (čini se suvišni) kosmopolitizam i tražili da sva obavštenja, plakati i sl. budu štampani i na ćirilici (pa smo zajebancije radi pravili muški i ženski primerak svakog plakata i uredno to naglašavali) nisu se izdvajali ničim posebnim. Ipak smo mi bili klinci, retko ko je bio stariji od  22 ...  Nešto po završetku protesta ili krajem istog osnovali su časopis Dveri srpske ili tako nekako. Nisam se baš mnogo udubljivala u tu priču. Bombardovanje i uposlena 2000. Tek u nekom odlasku na faks ugledam plakat za tribinu koju organizuju Dveri, a na kojoj se raspravljaju dva puta srpske kulture – jedan ispravan, put Dositeja (na kojem je dakako i vladika Nikolaj, Pavić i ne sećam se više ko) i izdajnički put austrougarskog plaćenika Vuka Karadžića i opet ne sećam se ko još beše tu. Otpisala sam ih kao budale.  A oni će eto sutra (ili u decembru, jeb'o ti tog proljeća) u parlament.

Sve us vemu, osećam se kao da treba da izgovorim onu rečenicu Laneta Gutovića - ne znam zašto sam sve ovo ispričala, ali neće da škodi, a ako ne škodi, onda koristi.



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 16:43 11.10.2011

.

uvek se malko naježim kad prođem pored istoimene zgrade Duletovog porodilišta

to mu je alternativno porodiliste
primat u njegovom srcu drzi zoo vrt gde poradja aligatore na staro grckom

a sto se tice cike sa duksom - "jaci od rezima" nije eufemizam za "jaci od drzave"
oni su veoma primetan deo drzave - sto kazes - uskoro i u parlamentu

pozz i cvet za tebe
Biljana 77 Biljana 77 17:00 11.10.2011

Re: .

gde poradja aligatore na staro grckom

I orlove dakako.

oni su veoma primetan deo drzave
Posle onoga biće sve primetniji. A sintagma porodične vrednosti postaje polako
arianna arianna 17:07 11.10.2011

Re: .

Jutros sam i ja gledala prilog sa palilulske pijace i slažem se da gluplji prilog odavno nisam videla, osim.... možda kada po sto puta ponove da je hladno, promenljivo oblačno sa dugim sunčanim intervalima, uz moguću kišu - a to nekima izgleda kao da će smak sveta ili bar da će sekire sa neba da padaju.

Jednom prilikom sam razgovarala sa osobom koja je jako labilna i podložna sugestiji, i koja čitav dan ne izlazi iz kuće, s obrazloženjem da joj prete i da su na jutarnjem programu nekoliko desetina puta ponovili "da je hladno, ponesite kišobrane i vodite računa kad izlazite iz svojih domova" i veze nema šta su to intervali?!?

da bar isto toliko puta ponove:narode, perite ruke ili zube, bili bi za pohvalu, ovako ... šta zna baba ko igra večeras?! :(


pozdrav i da ponovim ne znam zašto sam sve ovo ispričala, ali neće da škodi, a ako ne škodi, onda koristi.
Biljana 77 Biljana 77 17:14 11.10.2011

Re: .

da bar isto toliko puta ponove:narode, perite ruke ili zube

Podržavam potpuno.
dragan7557 dragan7557 19:01 11.10.2011

Re: .

arianna 18:07 11.10.2011 / *novo
Re: .
Jutros sam i ja gledala prilog sa palilulske pijace i slažem se da gluplji prilog odavno nisam videla, osim..

Pa zar ne ide špica: "vaše je pravo da znate sve."

cerski
arianna arianna 19:08 11.10.2011

Re: .

Pa zar ne ide špica: "vaše je pravo da znate sve."


ide naravno, a što tek idu reprize

nego zanima me: šta li oni podrazumevaju pod "SVE"?
Biljana 77 Biljana 77 22:17 11.10.2011

Re: .

a što tek idu reprize

Vaše pravo da znate sve - napamet! (ukrala sa FB, nemam pojma ko je smislio)
karabasbarabas karabasbarabas 13:11 12.10.2011

Re: .

Otpisala sam ih kao budale. A oni će eto sutra (ili u decembru, jeb'o ti tog proljeća) u parlament.

Ovo ne verujem, to jest odbijam da verujem. Mislim da gresis. Ako ne gresis, "ermigiracu" u neku sumu da zivim sa vucima i medjedima.
da bar isto toliko puta ponove:narode, perite ruke ili zube, bili bi za pohvalu, ovako ... šta zna baba ko igra večeras?! :(

E a da zamolimo Tijanicija da podgovori ove branioce porodicnih blaga da ih nalozi da je pranje ruku i zuba sveta srpska tradicija? Samo vidis likove sa kapuljacama jednog dana kako idu po tramvaju i guraju nos narodu u facu. "B'ate el ti to zirodent il komovica?"

Of topik, sto bre u Frontu da se poradjas? Pored zive Zvezdare. Meni zena juce rodila sina naslednika, svi su bili preljubazni, sve cisto, niko nije trazio mito...
NNN NNN 13:33 12.10.2011

Re: .

Meni zena juce rodila sina naslednika
Sve najbolje!
Biljana 77 Biljana 77 14:08 12.10.2011

Re: .

Mislim da gresis

Ja bih jako volela da grešim. Njihovo biračko telo tek stasava. To su ovi što vole devedesete jer ih ni ne pamte.

Of topik
Bebe nikad nisu off topic. Uživajte.
karabasbarabas karabasbarabas 14:16 12.10.2011

Re: .

Hvala vam, uzivacemo sigurno. I necu vise da trolujem temu, obecavam.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:38 12.10.2011

Re: .

Meni zena juce rodila sina naslednika

Da nasledi što više!
scabies scabies 17:00 11.10.2011

telepatija :)

Ja baš "palim" blog i razmišljam kako dugo nisi pisala...
U poslednje vreme ne stižem da čitam i komentarišem, ali pratim :)

Biljana 77 Biljana 77 17:01 11.10.2011

Re: telepatija :)

Šta da ti kažem. (primeti se da te nema)
Ni ja ne stižem puno da komentarišem. A kao čekam da imam šta i da napišem. Kao.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:23 11.10.2011

Smisleno

(Omni)Bus, RTS, DZ, Dveri

Šta znam... Potenciranje ludila?
Biljana 77 Biljana 77 17:25 11.10.2011

Re: Smisleno

Potenciranje ludila?

Možda samo katalog.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:28 11.10.2011

Re: Smisleno

Biljana 77
Potenciranje ludila?

Možda samo katalog.

A! Okidoki.

Šta predlažete? Lečenje? Odstranjivanje? Izopštavanje?
valhalen valhalen 18:26 12.10.2011

Re: Smisleno

srdjazlopogledja
Biljana 77
Potenciranje ludila?

Možda samo katalog.

A! Okidoki.

Šta predlažete? Lečenje? Odstranjivanje? Izopštavanje?


Pa ne, Srđo, često ovo radiš, ali izvini - non sequitur! Ako kažeš da su Dveri fašistička organizacija, što jesu (to Biljana nije rekla, ali ja kažem), ne sledi da si tražio na njihovo lečenje, odstranjivanje, izopštavanje. Dveri imaju pravo na javni rad (u granicama Ustava, naravno), ali nemaju prava da ne budu prepoznate kao ono što jesu. Fašističkih i protofašističkih ogranizacija i partija imaš širom Evrope, od Grifinovog BNP-a, do Mađarskog Jobika, ono što je bitno da one budu prepoznate kao takve od strane mejnstrim javnosti, kako leve, tako i desne, i osuđene od svih, a ne da im se podilazi, da se tetoše, da se zovu kao ravnopravni sagovornici u ozbiljne emisije, itd.

Dobar primer kako treba tretirati fašiste u javnoj sferi je gostovanje Nika Grifin na BBC-u. Kada su prvi put najavili njegovo gostovanje, bila je velika debata na temu treba li ga uopšte zvati ili ne. Legitimno - to što neko ima prava na slobodu govora, ne znači da mu treba davati medijski prostor. Flat earth society još uvek tvrdi da je zemlja ravna, pa ih ne zovemo u naučne emisije kao ranopravne sagovornike. Ipak - pozvali su ga, ali u društvu predstavnika drugih partija i nekih ne-partijskih ličnosti, i naravno, svi su se udružili protiv njega i tako su ga izrešetali da je ono bilo milina gledati.



Kod nas, međutim, gospoda iz Dveri izdaju saopštenja sa policijskim sindikatom, Vladan Glišić se pojavljuje na Utisku, a Đilas ga tapše po ramenu i deli mu komplimente. To je strašno, što mejnstrim javnost, mediji, državne službe i političari tetoše fašiste, a nije strašno to što fašisti postoje i izdaju tamo neka svoja nepismena saopštenja. Toga ima svuda.
svalrij svalrij 19:47 12.10.2011

Re: Smisleno

Djilas ga tapse po ramenu(figurativno),a Vladan trenira latinucu - njegovi zvrljaju (bez reda i gde god stigu pod okriljem noci) Djilas Faj(f)kun. Razmena komplimenata
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:02 12.10.2011

Re: Smisleno

valhalen

OK. Morao sam da posvetim vreme toj stranci Dveri, i nisam mogao da nađem inkriminišući materijal.
Programska načela, Dveri
Ono što mene zaista zanima, to je po kojoj tački se stranka proglašava fašističkom?
Meni se čini da je obrazac za takvo vrednovanje, preuzet iz posleratnog perioda, gde se svako ko nije bio uz komuniste, proglašava fašistom. Prvo što to predstavlja masivni proboj pravnog sistema, na osnovu čega će morati biti sprovedena rehabilitacija, a drugo, razblažava termin, te gubi snagu, i kada se odista bude radilo (ili radi) o fašistima, neće imati značaj kakav bi trebalo da ima.
Znači, što se mene tiče, važno je utvrditi diskriminaciju, a ako je to porodična politika, onda je i ova emisija na b92info isto to. Dakle, nigde se ne smatra da je pomoć porodicama, u vidu dečijih dodataka, stimulansa raznih, ne smatra diskriminacijom, ukoliko nema u sebi ugrađenih elemenata po nacionalnom, verskom i drugom osnovu, znači koji generalno nisu u vezi sa porodicom, tj. pitanjem rađanja, izdržavanja itd.
Po tom pitanju, dovođenje Dveri u vezu sa BNP, nije korektno. Štaviše, spadaju u taj talas sociokonzervativnih kretanja, ali opet, ukoliko nema diskriminativnih elemenata, onda je nekorektno upotrebljavati fašizam za definisanje.

Dobar primer kako treba tretirati fašiste u javnoj sferi je gostovanje Nika Grifin na BBC-u. Kada su prvi put najavili njegovo gostovanje, bila je velika debata na temu treba li ga uopšte zvati ili ne. Legitimno - to što neko ima prava na slobodu govora, ne znači da mu treba davati medijski prostor. Flat earth society još uvek tvrdi da je zemlja ravna, pa ih ne zovemo u naučne emisije kao ranopravne sagovornike. Ipak - pozvali su ga, ali u društvu predstavnika drugih partija i nekih ne-partijskih ličnosti, i naravno, svi su se udružili protiv njega i tako su ga izrešetali da je ono bilo milina gledati.

Ta velika debata, koju ste naveli, ključna je za naš razgovor. Nije uloga medija da vrše arbitražu, već da daju postor onima koji su reprezenti. Što ne znači da su reprezenti u pravu, niti da ih treba milovati po kosici, što se ovde previše često dešava, bez obzira o kome je reč. Pri tome, važno je da voditelj i učesnici znaju šta rade, i o čemu pričaju, pošto je očigledan problem da novinari jednostavno ne znaju koje pitanja treba postaviti. U tom svetlu, da, ne treba imati zadrške prema suparniku, ali se valja usredsrediti ne na samog čoveka toliko, koliko ne njegove izjave i postupke.
Što se slobode govora tiče, nemam razumevanje za uskraćivanje slobode govore, čak i kada su zaista u pitanju neki hitlerovski tipovi.
Kod nas, međutim, gospoda iz Dveri izdaju saopštenja sa policijskim sindikatom, Vladan Glišić se pojavljuje na Utisku, a Đilas ga tapše po ramenu i deli mu komplimente. To je strašno, što mejnstrim javnost, mediji, državne službe i političari tetoše fašiste, a nije strašno to što fašisti postoje i izdaju tamo neka svoja nepismena saopštenja. Toga ima svuda.

OK. Smatram jako odgovornim što je Glišić pozvan u emisiju, jer je nekoliko puta ponovio da se protivi nasilju, a to je, jako, jako važno. Đilas ga tapše po ramenu... Ne znam šta tu treba da napišem, Đilas je odrastao čovek? Već smo pisali o izostanku pojedinačnog izbora, a eto, tu su i posledice.

Pored toga, nejasan je nastup jednog sindikata policije sa zastupnikom neparlamentarne stranke Dveri?! Da li je sindikat prepoznao stranu, koja pacifikuje, ili zastupa, da li je ta stranka deo sistema, da li je sindikat (policija) prepuštena sebi, bez ikakvih sredstava i ovlašćenja? Zbrka, užasna zbrka. I tu se, kao i uvek do sada, pogrešno indentifikuje prestup, te se prebacuje Dverima, umesto policiji, sindikatu. Kao i sa fašizmom, gde su najjači elementi agencije, a prebacuje se nekim minornim grupama. Pri tome, ne mislim da je policija zaista imala neku neinstitucionalnu nameru (i te agencije su proizvod neke inercije), već da postoje veliki podbačaji, sistemski, koji urušavaju policiju, baš kao i sud, tužilaštvo. I tako...


DODATAK
Na snimku se raspravlja o odluci da bnp mora izmeniti statut stranke, kako bi se omogućilo članstvo svim građanima uk. Dakle, statut stranke je jako bitan, i vrlo je problematično što članstvo u strankama nije slobodno, te nije slobodno ni obrazovanje stranaka.
valhalen valhalen 21:47 12.10.2011

Re: Smisleno

srdjazlopogledja
valhalen

OK. Morao sam da posvetim vreme toj stranci Dveri, i nisam mogao da nađem inkriminišući materijal.
Programska načela, Dveri
Ono što mene zaista zanima, to je po kojoj tački se stranka proglašava fašističkom?
Meni se čini da je obrazac za takvo vrednovanje, preuzet iz posleratnog perioda, gde se svako ko nije bio uz komuniste, proglašava fašistom. Prvo što to predstavlja masivni proboj pravnog sistema, na osnovu čega će morati biti sprovedena rehabilitacija, a drugo, razblažava termin, te gubi snagu, i kada se odista bude radilo (ili radi) o fašistima, neće imati značaj kakav bi trebalo da ima.
Znači, što se mene tiče, važno je utvrditi diskriminaciju, a ako je to porodična politika, onda je i ova emisija na b92info isto to. Dakle, nigde se ne smatra da je pomoć porodicama, u vidu dečijih dodataka, stimulansa raznih, ne smatra diskriminacijom, ukoliko nema u sebi ugrađenih elemenata po nacionalnom, verskom i drugom osnovu, znači koji generalno nisu u vezi sa porodicom, tj. pitanjem rađanja, izdržavanja itd.
Po tom pitanju, dovođenje Dveri u vezu sa BNP, nije korektno. Štaviše, spadaju u taj talas sociokonzervativnih kretanja, ali opet, ukoliko nema diskriminativnih elemenata, onda je nekorektno upotrebljavati fašizam za definisanje.

Dobar primer kako treba tretirati fašiste u javnoj sferi je gostovanje Nika Grifin na BBC-u. Kada su prvi put najavili njegovo gostovanje, bila je velika debata na temu treba li ga uopšte zvati ili ne. Legitimno - to što neko ima prava na slobodu govora, ne znači da mu treba davati medijski prostor. Flat earth society još uvek tvrdi da je zemlja ravna, pa ih ne zovemo u naučne emisije kao ranopravne sagovornike. Ipak - pozvali su ga, ali u društvu predstavnika drugih partija i nekih ne-partijskih ličnosti, i naravno, svi su se udružili protiv njega i tako su ga izrešetali da je ono bilo milina gledati.

Ta velika debata, koju ste naveli, ključna je za naš razgovor. Nije uloga medija da vrše arbitražu, već da daju postor onima koji su reprezenti. Što ne znači da su reprezenti u pravu, niti da ih treba milovati po kosici, što se ovde previše često dešava, bez obzira o kome je reč. Pri tome, važno je da voditelj i učesnici znaju šta rade, i o čemu pričaju, pošto je očigledan problem da novinari jednostavno ne znaju koje pitanja treba postaviti. U tom svetlu, da, ne treba imati zadrške prema suparniku, ali se valja usredsrediti ne na samog čoveka toliko, koliko ne njegove izjave i postupke.
Što se slobode govora tiče, nemam razumevanje za uskraćivanje slobode govore, čak i kada su zaista u pitanju neki hitlerovski tipovi.
Kod nas, međutim, gospoda iz Dveri izdaju saopštenja sa policijskim sindikatom, Vladan Glišić se pojavljuje na Utisku, a Đilas ga tapše po ramenu i deli mu komplimente. To je strašno, što mejnstrim javnost, mediji, državne službe i političari tetoše fašiste, a nije strašno to što fašisti postoje i izdaju tamo neka svoja nepismena saopštenja. Toga ima svuda.

OK. Smatram jako odgovornim što je Glišić pozvan u emisiju, jer je nekoliko puta ponovio da se protivi nasilju, a to je, jako, jako važno. Đilas ga tapše po ramenu... Ne znam šta tu treba da napišem, Đilas je odrastao čovek? Već smo pisali o izostanku pojedinačnog izbora, a eto, tu su i posledice.

Pored toga, nejasan je nastup jednog sindikata policije sa zastupnikom neparlamentarne stranke Dveri?! Da li je sindikat prepoznao stranu, koja pacifikuje, ili zastupa, da li je ta stranka deo sistema, da li je sindikat (policija) prepuštena sebi, bez ikakvih sredstava i ovlašćenja? Zbrka, užasna zbrka. I tu se, kao i uvek do sada, pogrešno indentifikuje prestup, te se prebacuje Dverima, umesto policiji, sindikatu. Kao i sa fašizmom, gde su najjači elementi agencije, a prebacuje se nekim minornim grupama. Pri tome, ne mislim da je policija zaista imala neku neinstitucionalnu nameru (i te agencije su proizvod neke inercije), već da postoje veliki podbačaji, sistemski, koji urušavaju policiju, baš kao i sud, tužilaštvo. I tako...


DODATAK
Na snimku se raspravlja o odluci da bnp mora izmeniti statut stranke, kako bi se omogućilo članstvo svim građanima uk. Dakle, statut stranke je jako bitan, i vrlo je problematično što članstvo u strankama nije slobodno, te nije slobodno ni obrazovanje stranaka.



Ma, naravno, pa ja i prebacujem sindikatu, odn. policiji. Dveri su Dveri, to su što su.

Za slobodu govora smo se razumeli - nisam podržavao ukidanje slobode govora. Ali držanje fašista na margini javnog prostora nije nikakvo ukidanje slobode govora. Prosto imaš pokrete koji nisu reason-responsive, Dveri i slične organizacije su tipičan primer, oni samo zagušuju javni prostor konspirologijom i zastrašivanjem. Pazi, kad oni kažu - po našem mišljenju Prajd nije ljudsko pravo. Zašto? Zato što je to prvi korak u LGBT maršu kroz institucije. I sad, kako na to da odgovoriš? Na to se ne odgovara, to je konspirološko buncanje. Ali smisao odgovornih javnih rasprava je razmena razloga i argumenata, ne konspiroloških buncanja. Zato pristojni mediji ne zovu ljude ni da pričaju o jevrejskima zaverama, masonima i itsl. Tu prosto nemaš šta da kažeš u odgovor - teorije zavere su otporne na razloge (jer svaki razlog može da se objasni zaverom). Zato prosto konspirologe ne zoveš u ozbiljne emisije, jer nemaju ništa smisleno da kažu. A to što Đilas tapše Glišića po ramenu, to je stvarno njegova sramota, šta reći.

Kakav crni socijalni konzervatizam, čist fašizam. Oni fingiraju te priče o porodičnim vrednostima, ali im daju potpuno drugačije značenje. Dveri kobajagi pričaju protiv abortusa, ali ako pogledaš, videćeš da im je glvni argument protiv abortusa, ne sanctity of life (što je legitiman argument) - nego bela kuga! Nije njima do svetosti života, nego do lebesbornа, odnosno do populacionog rata.

A argumenti da se radi o čistom fašizmu, ima ih zaista puno pa da ne nabrajam sad, evo ti sistematizovano.

Inače na sajtu Dveri redovno piše Vladimir Dimitrijević, ljotićevac i antisemita, koji piše o "vladavini žutokrakih", kobajagi, misleći na evropejce, ali jasno je na koga zaista misli kada kaže:
Познати амерички културолог, Мајкл Џоунс, уредник часописа „Ратови у култури“, написао је обимну студију „Libido dominandi/Сексуално ослобађање и политичка контрола“, у којој, од појаве Маркиза де Сада до случаја Монике Левински, показује како су претече глобализма и њихови наследници данас, користили причу о сексуалном ослобођењу ради разарања породице, последње тврђаве обичног човека пред навалом тоталитарне државе.


Ko je Majkl Džouns na koga se poziva Dimitrijević? Evo ko je:

E. Michael Jones is an anti-Semitic Catholic writer who promotes the view that Jews are dedicated to propagating and perpetrating attacks on the Catholic Church and moral standards, social stability, and political order throughout the world. He portrays the Jewish religion as inherently treacherous and belligerent towards Christianity. He describes Jews as “outlaws and subversives [who use] religion as a cover for social revolution,” and claims that Judaism possesses “a particularly malignant spirit.” Jones also imagines the contemporary world, with its social ills, as having been cast in the imprint of Judaism, characterizing 21st-century civilization as “a Jewish world run on commercial principles.” He also identifies this “Jewish modernity” as representing “blood, the law, calculation, and hate.”



Čisto da ne bude nikakve dileme, par dana je na sajtu Dveri stajao i ovaj nekrolog, pa su ga onda na brzinu obrisali, valjda ime je neko skrenuo pažnju. Autor je gorepomenuti Dimitrijević, a pokojnik je ovaj gospodin


Da zaključim, to što Dveri rade je tipična mimikrija kojoj pribegavaju mnoge ekstremno desne partije i pokreti širom sveta, koji sad "poliraju" svoj jezik tako da ne zvuči fašistički, nego pričaju o "kulturi", o "evropi nacija" itd, sve u tom stilu. Ali potrebno je samo malo zagrebati, pa videti o čemu se tu radi.
Biljana 77 Biljana 77 23:01 12.10.2011

Re: Smisleno

koji sad "poliraju" svoj jezik tako da ne zvuči fašistički, nego pričaju o "kulturi", o "evropi nacija" itd, sve u tom stilu. Ali potrebno je samo malo zagrebati, pa videti o čemu se tu radi.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:03 13.10.2011

Re: Smisleno

@ValHalen
Konspiracije i nemogućnost rasprave.

Više stvari koje ste naveli, spada u domen zavera. Ocena, da se previđa šta piše, nego se "zna" šta se misli, uvek me navodi na policiju misli. Zašto ne pitate te ljude šta misle o tim pitanjima? Ah, da, da im ne bi dali medijski prostor. Znači sami sebi pravimo petlje i čvorove, pa se onda čudimo otkud ekstremizam i nasilje.

Bela kuga.
Gotovo svaka država Evrope ima politiku borbe protiv pada nataliteta. Pa Broz, je l' on bio fašista? Taj članak na enovinama, kao da je za njega pisan.

Sve su to priče, nagađanja, jer da bi neko bio fašista, mora imati diskriminativne elemente. Ako nema, tu je za definisanje kraj.

Problem je izborni sistem i izostanak pojedinačne odgovornosti. To je sigurnosni element, takav način izbora, a imamo često prokazivanje koalicione vlade, koji je jedini vid sigurnosti, podele vlasti.

I na kraju, ZA MENE JE JEDINI ANTIFAŠISTIČKI POKRET BIO POKRET DRAŽE MIHAILOVIĆA.
valhalen valhalen 01:24 13.10.2011

Re: Smisleno

srdjazlopogledja
@ValHalen
Konspiracije i nemogućnost rasprave.

Više stvari koje ste naveli, spada u domen zavera. Ocena, da se previđa šta piše, nego se "zna" šta se misli, uvek me navodi na policiju misli. Zašto ne pitate te ljude šta misle o tim pitanjima? Ah, da, da im ne bi dali medijski prostor. Znači sami sebi pravimo petlje i čvorove, pa se onda čudimo otkud ekstremizam i nasilje.






Srđo, nisi u pravu. Ne znaš dovoljno o temi, izleteo si se i sad pokušavaš da se izvučeš fraziranjem (policija misli, ovo-ono). Dao sam ti jasne argumente, bez ikakvog nagađanja, nisi odgovorio ni na jedan. Okani se fraziranja, brukaš se samo.


Bela kuga.
Gotovo svaka država Evrope ima politiku borbe protiv pada nataliteta. Pa Broz, je l' on bio fašista? Taj članak na enovinama, kao da je za njega pisan.


Srđo, molim te, ne zamenjuj teze, nego prati argument. Ti veliš oni su socijalni konzervativci. Ja ti kažem - oni nisu socijalni konzervativci, nego se samo prave. Socijalni konzervativci imaju neke tipične teme poput abortusa, i Dveri to kobajagi kopiraju, kao i oni su protiv abortusa, ali kad im čuješ argumente, vidiš da to nisu argumenti socijalnih konzervativaca (sanctity of life), nego argumenti populacionog rata - mi izumiremo kao narod. Abortus i bela kuga su dve vrlo različite teme (moguće je imati puno abortusa i visok natalitet, kao i malo abortusa i mali natalitet), a činjenica da DVeri prvu temu svode na drugu, pokazuje da nisu nikakvi socijalni konzervativci, nego fingiraju. Abortus ih po sebi ni najmanje ne intersuje. Pokret za život imitira pro-life movement, ali s njim nema nikakve veze, sve što njih interesuje je hoćemo li dobiti populacioni rat sa Albancima.

Sve su to priče, nagađanja, jer da bi neko bio fašista, mora imati diskriminativne elemente. Ako nema, tu je za definisanje kraj
.

Ma nije nego. Prvo, Dveri imaju jasne "diskriminativne elemente", jer smatraju da LGBT građani nemaju ista ustavna prava kao i ostali - to su sami više puta rekli. Drugo, to uopšte nije definicija fašizma. Šta je fašizam imaš definisano na mnogim mestima, kod relevantnih autora, eno piše ti u linkovanom tekstu, i Dveri su ti udžbenički primer.

Zavozao si se, nemaš reference, ne znaš dovoljno o temi, pa sad proizvoljno daješ sopstvene definicije. Batali dok se nisi obrukao skroz.

I na kraju, ZA MENE JE JEDINI ANTIFAŠISTIČKI POKRET BIO POKRET DRAŽE MIHAILOVIĆA.


Kakve veze ovo ima s temom, samo ti znaš, ali slutim da i sam vidiš da si se uvalio u temu o kojoj ne znaš dovoljno, pa pokušavaš da skreneš razgovor na nešto drugo (partizan vs četnici). Ali neće moći.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 02:01 13.10.2011

Re: Smisleno

Pravo na život i pravo na imovinu. Koje pravo uskraćuju?
Dakle, gde diskriminušu i jesu li protivnici demokratije?

Ja sam protivnik abortusa, i intervencije u porodične odnose, po Vama, suprotan od Dveri, i ne samo od njih, već i od 99% ljudi u Srbiji. I? Imate svuda takve pokrete, pa ih ne nazivaju fašistima.
valhalen valhalen 02:29 13.10.2011

Re: Smisleno

srdjazlopogledja
Pravo na život i pravo na imovinu. Koje pravo uskraćuju?
Dakle, gde diskriminušu i jesu li protivnici demokratije?

Ja sam protivnik abortusa, i intervencije u porodične odnose, po Vama, suprotan od Dveri, i ne samo od njih, već i od 99% ljudi u Srbiji. I? Imate svuda takve pokrete, pa ih ne nazivaju fašistima.


Ajde Srđo, brukaš se stvarno. To što sad pričaš nema nikakve veze ni sa čim što sam ja rekao.

EDIT:
Vladan Glišić:"Mi gej paradu ne smatramo demokratskim pravom" (1:22) - Vladan Glišić

http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_assembly#Human_rights_instruments
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 03:06 13.10.2011

Re: Smisleno

A šta tačno kažete? Evo, ja kažem da između gasne komore i abortusa nema razlike, ali eto, ljudi smatraju da ima, i ja to trpim. I ne zovem ih fašistima, nacistima, ili spartancima. Što se mene tiče, naziv nije bitan. Bitan je odnos prema životu (dobro, tu dođe etiketa pogodno, ali u svrhu odbrane života, ne jeftinog spletkarenja).

Navodite neke proklete soc mislioce (a to se potire međusobno), pa ćemo proglašavati fašistom kako koga stignemo. A onaj članak na en počinje tako, "fašisti su, i to nije upitno".

Demokratizacija je jedina bitna promena, ne promena neke grupe, stranke.

Mnogo smo različiti, Val, zato sam pisao to što sam pisao.
valhalen valhalen 03:26 13.10.2011

Re: Smisleno

srdjazlopogledja
A šta tačno kažete? Evo, ja kažem da između gasne komore i abortusa nema razlike, ali eto, ljudi smatraju da ima, i ja to trpim. I ne zovem ih fašistima, nacistima, ili spartancima. Što se mene tiče, naziv nije bitan. Bitan je odnos prema životu (dobro, tu dođe etiketa pogodno, ali u svrhu odbrane života, ne jeftinog spletkarenja).

Navodite neke proklete soc mislioce (a to se potire međusobno), pa ćemo proglašavati fašistom kako koga stignemo. A onaj članak na en počinje tako, "fašisti su, i to nije upitno".

Demokratizacija je jedina bitna promena, ne promena neke grupe, stranke.

Mnogo smo različiti, Val, zato sam pisao to što sam pisao.


Ma, različitost je okej!
A da su fašisti, to stvarno nije upitno. Uopšte ne proglašavam fašistom koga stignem. Samo one za koje to mogu argumentovano da tvrdim. Na primer, nijedna srpska parlamentarna stranka nije fašistička. Dveri jesu.

Ne znam šta su "prokleti soc mislioci", definicije fašizma na koje se pozivam ne pripadaju nikakvim soc misliocima, nego najpriznatijim stručnjacima iz oblasti fascist studies.

Što se demokratizacije tiče, to nije nikakva nepovratna promena, kao što potvrđuju primeri demokratija koje su "počinile samoubistvo", poput one vajmarske. Fašizam je stalni pratilac i stalni izazov masovne demokratije. Ruzvelt je to vrlo dobro znao kad je rekao: ""If American democracy ceases to move forward as a living force, seeking day and night by peaceful means to better the lot of our citizens, fascism will grow in strength in our land."

Nisam ja ni predlagao da se menja neki pokret ili stranka, samo da javnost bude svesna s kim ima posla, i da Dveri drži gde im je i mesto - na margini.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 03:32 13.10.2011

Re: Smisleno

Ma popele su mi se te Dveri! I ovi drugi. Koja je to energija utrošena na to, a za demokratizaciju ništa. I grešite za parl stranke, al' nema veze, meni nije toliko bitno to.
Fdr?! Ludak. Typo.
Biljana 77 Biljana 77 08:50 13.10.2011

Zovi ih i tikvo

ali ne menja stvar. Ono što ja vidim kao problem jeste upravo retorika, i to, da se manemo definicija, retorika palamuđenja, teorija zavera od ćopavog Vuka naovamo koja podilazi nedovoljno informisanom (i neobrazovanom) stanovništvu poturajući mu kvazi-teorije koje onda tim ljudima daju utisak poznavanja stvari. Meni je sve to u istom košu sa ovim budalaštinama i generalno služi zaglupljivanju ljudi što smatram jednako lošim kao i ekstremizaciju. A Dveri su (i ne samo oni) nesumnjivo odgovorne i za ekstremizaciju ovog društva.
g.radicevic g.radicevic 09:29 13.10.2011

Re: Smisleno

I na kraju, ZA MENE JE JEDINI ANTIFAŠISTIČKI POKRET BIO POKRET DRAŽE MIHAILOVIĆA


sreca je shto je to samo '' ZA TEBE ''
problem bi bio da je u pitanju opshteprihvaceno mishljenje
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:37 13.10.2011

Re: Smisleno

Dajte vremena, biće.
valhalen valhalen 11:15 13.10.2011

Re: Zovi ih i tikvo

Biljana 77
ali ne menja stvar. Ono što ja vidim kao problem jeste upravo retorika, i to, da se manemo definicija, retorika palamuđenja, teorija zavera od ćopavog Vuka naovamo koja podilazi nedovoljno informisanom (i neobrazovanom) stanovništvu poturajući mu kvazi-teorije koje onda tim ljudima daju utisak poznavanja stvari. Meni je sve to u istom košu sa ovim budalaštinama i generalno služi zaglupljivanju ljudi što smatram jednako lošim kao i ekstremizaciju. A Dveri su (i ne samo oni) nesumnjivo odgovorne i za ekstremizaciju ovog društva.


Pa da. Ovo je naslovna strana sajta Dveri. Sa desne strane videćete reklamu za novi broj Geopolitike, koja nam donosi, surprise, surprise, intervju sa Dejanom Lučićem, na četiri strane.

Svi ludaci, antisemiti i konspirolozi iz devedesetih nalaze se na samo polukorak od Dveri, ako i toliko.
g.radicevic g.radicevic 14:08 13.10.2011

Re: Smisleno

srdjazlopogledja
Dajte vremena, biće.


Da se razumemo Srdjo,
nemam ja nikakav problem sa pukovnikom Mihailovicem (za djenerala se samoproglasio), i njegovim kakogod pokretom
ja imam problem sa uzurpacijom svake vrste
pa i prava na antifashizam

lep dan ti zzelim
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:47 13.10.2011

Re: Smisleno

I antifašizam je pravo?
Ajd ovako, komunisti i fašisti, razlika mu dođe slično onoj, koju jedan traži međ' sadašnjim strankama.
g.radicevic g.radicevic 09:30 14.10.2011

Re: Smisleno

Ajd ovako, komunisti i fašisti, razlika mu dođe slično onoj, koju jedan traži međ' sadašnjim strankama.


mozzemo mi ovako do sutra
al ako se secash ovde je bilo rechi o pristojnim vozachima GSP-a i seljacima iz Obrenovca i Lazarevca koji ih kazznjavaju samo zato shto i oni nisu seljaci, RTS-u i josh po nechem....

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 17:51 11.10.2011

Dositej

put Dositeja (na kojem je dakako i vladika Nikolaj, Pavić i ne sećam se više ko) i izdajnički put austrougarskog plaćenika Vuka Karadžića i opet ne sećam se ko još beše tu. Otpisala sam ih kao budale.


zanimljivo je ovo za Dositeja, nekako se ne uklapa u njihov profil.



NNN NNN 17:58 11.10.2011

Re: Dositej

nekako se ne uklapa u njihov profil.

Ni najmanje, ali bog zna šta su oni tabunjali na toj tribini. Tek onaj blagi, razumni i evropejstvu i toleranciji skloni čiča-Dositije nikako ne liči na nekog lučonošu pravoverja + bio je raščinjeni sveštenik.

EDIT: greškom sa žmuoovog naloga
Biljana 77
mirelarado mirelarado 19:43 11.10.2011

Re: Dositej

EDIT: greškom sa žmuoovog naloga




Ово подсећа на добра, стара времена.
appendix appendix 20:09 11.10.2011

Re: Dositej

EDIT: greškom sa žmuoovog naloga
Biljana 77

Znači, blogonepotizam...
vishnja92 vishnja92 20:38 11.10.2011

Re: Dositej

EDIT: greškom sa žmuoovog naloga
Biljana 77

vi ste sou :)))

jako zanimljiv tekst - do par recenica pred kraj lagano klizi, a onda se sunovrati.

ne daj kretenima po busu da te iznerviraju. ja uvek u sebi recitujem ili razgledam detalje po ljudima, pomaze :)
i drz se
Biljana 77 Biljana 77 22:19 11.10.2011

Re: Dositej

blogonepotizam

O da. Odavno.
Biljana 77 Biljana 77 22:27 11.10.2011

@ vas dve (a znate koje ste)

добра, стара времена


Sad čitam gornje-linkovani tekst ... opušteno.

do par recenica pred kraj lagano klizi, a onda se sunovrati.

Kontam da misliš na citat. Iskreno, posledica moje potpune nemoći da iz sveg ovog pisanija išta zaključim.

ne daj kretenima po busu da te iznerviraju

Sveli smo vožnju na dve stanice - do vrtića i nazad, u dobrom društvu (), tako da me ništa ne može iznervirati. Ono je bilo pre ulaska u zen.
sesili sesili 19:54 11.10.2011

Svi smo gledali...

A jeste bilo glupo. Medjutim, meni je bilo zanimljivo koliko ljudi ŽELE da kažu nešto, makar da nemaju pojma o čemu se radi. A novinari, čudo ko sve to ne radi! A u vezi studiranja, vidiš da ne valja ni budale otpisivati. Tekst - super, životan!
Biljana 77 Biljana 77 22:30 11.10.2011

Re: Svi smo gledali...

koliko ljudi ŽELE da kažu nešto

Ma nije toliko ni do toga što ljudi baš žele, koliko do toga koga ona izaberu da pitaju. Aman, baba na pijaci. I fudbal. Mada, babe nam fudbal i igraju, kako se ispostavilo večeras.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:09 11.10.2011

Primitivizam na sve strane

a nikome ner pada na pamet niti sme na put da mu stane.
Preporuka Biljana za veoma lep tekst o veoma ružnim stvarima naše stvarnosti.
jedan.kub jedan.kub 20:59 11.10.2011

Crni humor

da se zamislis, kuda smo posli i dokle cemo stici ovakvi.
Biljana 77 Biljana 77 22:35 11.10.2011

Nije baš sve toliko crno

Eto, mene mnogo raduje Bitka za bebe. Pomno pratim i gotovo svaki dan ima po neka lepa vest.
svalrij svalrij 19:53 12.10.2011

Re: Primitivizam na sve strane

Moglo se i obrnuto o lepim narodnjackim stvarima iz nase stvarnosti,pisati ruzno.To bi bilo zanimljivo.
G r o f G r o f 22:16 11.10.2011

()

ja sam samo brojao zagrade...
Biljana 77 Biljana 77 22:31 11.10.2011

Re: ()

I? Koliko?
g.radicevic g.radicevic 11:47 12.10.2011

heh...

prvo: di si ti videla ozbiljnog vozacha GSP-a bez mobilnog u ruci za vreme vozznje ?
mislim, ako nije kadar voziti i telefonirati odjedared, kakav je to ondak ozbiljan vozach ?

drugo: dobro je dok kazznjavaju seljaci iz Obrenovca i Lazarevca, bice zajebano kad to krenu da rade seljaci sa Dorcola, Palilule il ndb sa Vračara, akomerazumesh

trece: RTS je odavno ''vanvremena'' pojava, ocu reci van vremena i prostora,(i pameti ofkors)

chetvrto: ne brinu mene ovi ''shto su jachi'', el zna se nji'ova radna obaveza u onoj narodnoj, vec ovi ''shto su pametniji'',

peto: bigpozz ofskroz, & nije bitan br.zagrada, ako umesh da se ogradish

shesto: nema vishe

Biljana 77 Biljana 77 14:11 12.10.2011

Re: heh...

bigpozz ofskroz

Heh, koga moje oči vide...Pozdrav i tebi. Nije te bilo dugo.

A mene najviše brine što su ovi što su jači ispali pametniji od ovih što su pametniji.
nestor92 nestor92 12:53 12.10.2011

Ma hajte molim vas!

Na stranu što promoteri porodičnih vrednosti (PPV u daljem tekstu) ne razmišljaju da nisu svi koji 'oće u dupe, nužno i pederi,




nego šta bi sa ostalim porodičnim vrednostima? Kako su nas beše učili kod kuće – poštenje, vredan rad, tolerancija, ljubav, pristojnost...


Biljana 77 Biljana 77 14:17 12.10.2011

Pa stvarno...

Ispada bre da je jedina porodična vrednost seksualna orjentacija. A ono što me najviše i razbesni kod dotičnih PPV jeste što mrze pedere al' vole porniće sa lezbejkama, misle da je abortus ubistvo, al' brate imam već tri ćerke i ...

Vrabac u steni ima dobru ideju za neku vrstu šetnje, protesta, manifestacije, zovimo je kako god... Ima nas sasvim porodičnih, mislim ono mama, tata, deca, trudnice, dojimo bebe, sve po propisu i stvarno ne mislimo da se ičija seksualna orjentacija* kosi sa našim vrednostima.

*ograđujem se naravno od krivičnih dela, da mi neki ludak ne prikači da podržavam pedofiliju ili tako nešto
nestor92 nestor92 14:30 12.10.2011

Re: Pa stvarno...

Vrabac u steni ima dobru ideju za neku vrstu šetnje, protesta, manifestacije, zovimo je kako god... Ima nas sasvim porodičnih, mislim ono mama, tata, deca, trudnice, dojimo bebe, sve po propisu i stvarno ne mislimo da se ičija seksualna orjentacija* kosi sa našim vrednostima.




Nešto kao Parada porodične šetnje ponosa, a?

Biljana 77 Biljana 77 14:34 12.10.2011

Re: Pa stvarno...

Nešto kao Parada porodične šetnje ponosa, a?


Ma ja bih joj dala neko ime tipa - Yebe mi se s kim se ko yebe, ali je vulagrno i nije u duhu lepog vaspitanja... mada je u duhu jezika.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana