Zdravlje| Život

LETU ŠTUKE...

mikele9 RSS / 12.10.2011. u 22:51

romsko-naselje.jpg

Letu štuke, letu avijoni,

Da poruše ciganski domovi....

Svaki dan se tramvajem vozim iz Blokova u Šest kaplara ili u grad i prolazim pored sklepanog, improvizovanog u zavisnosti od mašte i materijala koji može da se sakupi na đubrištima, cigansko/romskog naselja tik do Miškovićevog Belvilla. I juče mi u glavi zazvoni gore navedena strofa. Nisam siguran ali mi se čini da je to svojevremeno spevao Brana Crnčević za onaj trio koji je između ostalog pevao o Otu i Motu:

U kravama mleko peva

A na šporet zagoreva

Idu dani, idu dani...

Štuka odavno nema a cigansko/romski domovi su sve jadniji i bedniji i u takvom stanju da bi vuk iz Tri praseta, mogao da ih oduva dok kažeš piksla. Ne kažem, i meni ne prija smrad kad kod Buvljaka u tramvaj uleti buljuk žena, žena/devojčica i dečurlije. Ali da li su oni ili samo oni krivi što su prljavi, neoprani, što zaudaraju? Naravno da nisu! Glupavi su i bez ikakvog smisla komentari tipa: Pa bar vode i sapuna ima... Nema dragi moji! I mnogi, mnogi, pripadnici nebeskog naroda se odriču sapuna i vode u korist vekne najevtinijeg hleba! Rovanje po kontejnerima nije više privilegija Cigana/Roma, konkurencija je dosegla neslućene razmere! Stidljivo, kao da neće, mnogi penzioneri, izbeglice, raseljena lica i ko već sve ne, takođe čeprkaju po smeću, ne bi li ih sunce ogrejalo da ubodu nešto što bi moglo poslužiti krčećem blagoutrobiju. A idu dani, idu dani...

Sticaj okolnosti je hteo da od malena imam bliske kontakte sa Ciganima/Romima. Počev od već pominjanog Ramadana, mog klupnog drugara iz drugog razreda Osnovne škole, zbog čijih je vašaka cela škola i žensko i muško, bila ošišana do glave i izDIDITIrana, preko Adama i Ljubiše, dva cigančeta/romčeta, koje bi danas nazvali DECA KOJA RADE I ŽIVE NA ULICI...nastaviću samo da vam ispričam ovo: Mikele, daj jednu cigaru. Dam im. Posle desetak minuta, oni opet: Mikele, daj jednu cigaru. Posle nekoliko dana, dojadili mi, uđem u samišku kupim dve pakle Drine i dam im: Izvolite gospodo. Zahvale mi se bogznakako. Ne prođe malo a oni opet: Mikele daj cigaru. Pa dobro bre, jel' vam ne dadoh malopre po paklu Drine...brecnuh se! A, to nosimo kući a ovo je da se družimo, odgovoriše jednoglasno.

Nastavljam. Muja. Pojavio se ko zna otkud i počeo da prodaje karamfile ispred solitera. Mi ga častili pivom, ono, kad kupimo sebi, kupimo i njemu. Muja uspe da proda nekoliko karamfila, pa s parama u samišku i evo ga sa pivom, da i ja priložim kol'ko se može. Trajalo je to jedno dvadesetak dana dok se jednom ne pojavi njegova Ruža! Nagrdi ga a bogami i nas na pasja kola! A što je bio maher, mislim Muja, ko zna gde je sve skupljao i pronalazio te svoje karamfile, uvek bi mu bar trećina bila prelomljena i tužno visila glavom/cvetom na dole iz kofe. Sa'ćemo mi to sredimo, ima da izgledaju bolji nego ovi pravi, govorio je Muja. Iz džepa bi vadio čačkalice, okrenut leđima: Da ne vide gospođe drugarice, prekidao karamfile na mestu klonuća, ubadao čačkalicu do pola u donji deo stabljike a onda na ostatak navlačio gornji deo s cvetom. Š'a sam ti rek'o, bolji bre i čvršći nego pravi!

A ima i ova priča iz mog trinaestogodišnjeg detinjstva. Društvo, uglavnom vršnjaci iz ulice Vase Stajića i Pavla Simića, za letnjih noći skupljali smo se i igrali masne fote. Svi su bili zaljubljeni što tajno, što javno, u Sonju D., kasnije poznatu balerinu a tada prelepu devojčicu. Bilo je tu još lepih devojčuraka ali meni je najlepša ipak bila Šera, Šeherezada R., cigančica bademastih sjajno crnih očiju, vrane kose koju je njena mama vešto upletala u kike a često od tih kika pravila venac na Šerinoj prelepo oblikovanoj glavi. Tada joj je dug i lep vrat mamio uzdahe nas pubertetlija...a možda samo meni!? Ona i njena porodica su bili kako se to tada zvalo, srpski Cigani, slava im je bio Đurđev dan i prezivali su se na ić. Meni i tada i sada nevažno, samo podatak. Možda zbog ovog: Jednom prilikom fotadžija odredi da Šera i ja odemo u mrak i da se ljubimo 5 minuta. Nema potrebe da opisujem naše klinačko ljubljenje, nego kad smo se vraćali kući, moj drug Ratko M. mi reče: Kako si mogao da se ljubiš s Cigankom? Baš mi bilo slatko, odgovorio sam mu. Ratka tako vaspitali a mene ovako: Za mene ona nije bila Ciganka, Arabljanka, Eskimka, bila je lepa Šera.

Njen otac je imao Salon za čišćenje obuće, iza Uzora u kojem je bio i vlasnik i jedini zaposleni. Od tog Salona i svog dugotrajnog marljivog rada, uspeo je da školuje sve tri ćerke od kojih je Šera bila najmlađa. Ona je završila Srednju tehničku školu, smer građevinarstvo. Dugo smo se dopisivali kada sam se odselio iz Novog Sada a onda je vreme učinilo svoje.

Posetio sam je negde 1972 godine. UNovom Sadu sam i odem u ulicu Vase Stajića. Nikog poznatog, nikle i neke nove zgrade, spustim se u dvorište, vrata od kuhinje kao nekad otvorena. Uđem i nazovem dobar dan. Šerina keva opasana čistom na cvetiće keceljom, sa dvoglednim naočarama na nosu, zastade na tren, pa: Mikele sine, je li moguće, po glasu sam te poznala, jaoooo što si porastao, pravi čovek i bradu si pustio, jel' se to spremaš za popa...šalim se...sedi, hoćeš li da popiješ nešto a evo i ručak će skoro...kako su tvoji? Ispričam ja njoj sve i pitam za....Tata je umro, sahranili smo ga proletos, N. i V. su mi podarile unuke, dolaze mi danas na ručak a Šera... Šta je sa Šerom, pitam, prekinem je? Udala se za kolegu s posla, dobili su pre deset meseci devojčicu, slatkiš, ista Šera kad je bila mala. Živi u onom soliteru pored stadiona, sećaš ga se sigurno, jedan je jedini, u prizemlju je frizeraj...jao kako bi se obradovala da te vidi, moraš da odeš do nje. I otišao sam. Poznala me iz taka, iskreno se obradovala, zagrlila me i poljubila. Još je bila na porodiljskom i dobrano ugojena ali njena lepota se i dalje nije mogla prevideti i ne primetiti. Iako mi se kao klincu sviđala, nikad se nismo zabavljali, bili smo i ostali samo odlični drugari.

Nisam je video od tada zbog urođene mi neodlučnosti i odlaganja za sutra ali se nadam da je dobro i zdravo. I ona i njena porodica.

Cigani/Romi, jel' i oni trebaju da izađu na ulice, da blokiraju saobraćaj, da održe Paradu, da se izbore za svoja prava? Trebaju i moraju ali i mi sa njima, u istim smo govnima, mi možda u malo manjim ali se razlika drastično smanjuje!  



Komentari (113)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 22:54 12.10.2011

da

Cigani/Romi, jel' i oni trebaju da izađu na ulice, da blokiraju saobraćaj, da održe Paradu, da se izbore za svoja prava? Trebaju i moraju ali i mi sa njima, u istim smo govnima, mi možda u malo manjim ali se razlika drastično smanjuje!


kao i sve manjine,
i mi sa njima.
AlexDunja AlexDunja 22:54 12.10.2011

da

uuups

obriši!

u stvari, nemoj,
mislim da sam 100 puta kačila ovaj tekst, al nije na odmet još
jednom:
Letu Stuke


Aleksandar Hemon


Letu avioni

Kad slušam Letu štuke, ja čujem isti talenat koji sam čuo prije dvadesetak godina pred Steleksom, istu radost rimovanja i ljubav prema pjesmi, ali sad je sve drugačije i nikad nećemo znati kako dobro je moglo biti


Prije nekih dvadesetak godina, imao sam potrebu za tzv. samoizražavanjem, te sam u tom smislu svirao u grupi. Pored uobičajenih kasnopubertetskih rock'n'roll fantazija o seksu i mijenjanju svijeta, moja glavna motivacija je bila vezana za to što sam bio napisao nevjerovatne količine poezije koju niko nije htio da čita, a kamoli da objavi, pa sam ih upotrebljavao kao tekstove. Ti tekstovi su bili dovoljno zakukuljeni i zamumuljeni da mogu sakriti gotovo savršeno odsustvo značenja i smisla, ali smo mi strašno vjerovali u svoj projekat.

Neke od najljepših trenutaka svog života proveo sam na probama u prostorijama mjesne zajednice na Grbavici, tri gitare priključene na isto pojačalo od 30W, a bnjara lupa, pažljivo, po mom koferu za gitaru, jer bubnjeva nema. Ali poslije smo vježbali u pokojnom Steleksu, a menadžer nam je, jarane, bio lično Seljak, počasni doživotni predsjednik Steleksa. Otud je prvi koncert bio u Steleksu (gdje je naš bnjara bio toliko pijan da je u jednom trenutku pobrkao pjesme, što niko nije primijetio), a potom smo svirali kad god smo mogli, što nije bilo često, na nekolikim fakultetima i brucoškim večerima. Postajali smo sve ozbiljniji: prosječna dužina pjesama je skočila sa tri do osam minuta - jedna je trajala dvanaest i imala je četiri stava, k'o gudački kvartet. Bio sam primoran da vježbam gitaru, a bogami i pjevanje. Čak smo i u stanu izvjesnog Nedima (ja mislim), koji je imao četvorokanalnu miksetu, snimili i demo-snimke. Sa izvjesnom nostalgijom se sjećam trenutka kad je, dok sam ja u mikrofon prosipao svoja komplikovana osjećanja, Nedimova stara majka otvorila vrata Nedimove studija i sobe - i rekla: "'Ajde, sine, na ručak", zbog čega smo morali sve ponovo da snimamo.

Elem, negdje 1987., Seljak je organizovao koncert na otvorenom, takorekuć festival, na kojem je ispred Steleksa trebalo da svira više grupa, a mi smo, kao najveće, šatro, zvijezde trebali da sviramo zadnji i najduže. To je sve počelo predveče, bilo je puno bendova i sve je išlo kako treba, uprkos uobičajenim problemima: razglas koji krči, odsustvo publike itd, ali ja se ne sjećam nijednog benda osim prvog, po imenu Cigla, u kojoj su svirali trinaestogodišnjaci (na čelu sa braćom Kreševljaković) i benda koji je počeo negdje u sumrak i koji nas je oborio sa (od kafe, pive i treme) klecavih nogu.

Oni su bili gimnazijalci, svirali su sa strašću i energijom koji su nas prenuli iz pretkoncertne tuposti; pjesme su imale oblik, rime su bile prirodne i pamtljive, žgoljavi pjevač je pjevao sa vjerom u ono što je imao da kaže (što nije bio moj slučaj) - stali smo mirno i slušali. Kad su odsvirali svoje dogovorene četiri pjesme, ubijedili smo ih da sviraju još, a oni su nastavili i bili su odlični zato što ih je ponijelo. Kad smo došli na red, već je bilo kasno i nakon neke četiri stvari došli su drotovi i prekinuli koncert - bilo je prošlo devet sati, buka se pronosila niz Miljacku pa su se nizvodni radni ljudi i građani požalili organima. U trenutku kad su organi stigli, ja sam bio na koljenima, unesen u svoju gitaru, a iznad krošnji drveća blještao je ljetni mjesec. Poslije sam se, u decembru, zaljubio, zbog čega je iščezla potreba za samoizražavanjem, pa smo se raspali, da bi se, par godina nakon toga, raspalo i sve ostalo.

Grupa koja me je te davne 1987. impresionirala zvala se Letu štuke (što je jedno od najboljih imena u historiji južnoslavenskog rock'n'rolla), a svega sam se sjetio na putu od Sarajeva do Splita, dok sam slušao njihov prvi, jedini i izvrsni CD izdan prošle godine. Slušajući nekidan pjesmu Kao na zapad, koju su svirali još pred Steleksom, prisjetio sam se onog što sam tad osjećao - da pred nama: pred mojim bendom i prijateljima, pred Štukama, pred Sarajevom, možda čak i pred svijetom, stoji mogućnost bolje budućnosti. Sve je, naravno, ispalo mnogo gore nego što smo mogli zamisliti. Na CD-u, u Kao na zapad, Dino Šaran pjeva "Sve se djevojke spremaju i čekaju/Još jedan poziv na rat", ali se ne mogu sjetiti da li je to znao i pjevao još pred Steleksom.

Jurcajući ruševnim, uskim putevima od Splita nazad prema Sarajevu, dok mi je sunce zalazilo za leđima, a na horizontu se uprkos sumraku bijelile planine, shvatio sam da nije problem to što ništa nije kao što je nekad bilo, nego to što znam kako je nekad bilo. Čini mi se da znam kako je original izgledao, kako je bilo na počecima - znam da su putevi bili bolji, da pored puta nije bilo planina smeća, a kamoli srušenih i izrešetanih kuća. Kad pogledam ovo sada, sve optočeno naslagama vremena i historije, ljudi oklopljeni patinom katastrofe, još uvijek vidim prošle originale, život koji nikad nije bio čist i savršen, ali je bio dovoljno neoštećen da bi ostavio mogućnost promjene i napretka. Nekad su putevi prema moru bili jednako uski, ali je postojala mogućnost proširenja. Nekad su vodili na more, gdje je postojala mogućnost skontavanja na plaži, uz mjesečinu i raštimanu gitaru, a sad vode u drugu državu čiji je narodni heroj Ante Gotovina. Kad slušam Letu štuke, ja čujem isti talenat koji sam čuo prije dvadesetak godina pred Steleksom, istu radost rimovanja i ljubav prema pjesmi, ali sad je sve drugačije i nikad nećemo znati kako dobro je moglo biti.

Često se misli da ja volim da budem nostalgičan, ali to mi nije ni na kraj pameti. Radi se o tome da je neophodno prepoznati da nije uvijek ovako bilo, niti su procesi, psihološki ili politički, koji su doveli do ovog groznog stanja prirodni. Jednostavno, nije moralo ovako biti. Ne radi se, dakle, o tome da nam je nekad bilo dobro, nego da smo nekad mislili - često uprkos prisutnoj stvarnosti - da nam je moglo biti bolje. Prošlost tako nije depozit boljeg života nego polazna tačka za utopijsko zamišljanje budućnosti. A za tako nešto su neophodni bendovi kao što su Letu štuke, ljudi koji nisu, uprkos svemu, zanemarili svoj talenat, niti su u prošlosti zaturili vlastitu budućnost.
Freedom of Information Freedom of Information 03:59 13.10.2011

Re: da

niti su procesi, psihološki ili politički, koji su doveli do ovog groznog stanja prirodni. Jednostavno, nije moralo ovako biti

Baš tako Mikele.I ceo tekst je odličan.Preporuka.
bocvena bocvena 10:03 13.10.2011

Re: da


A vi ste obicna bagra s koca i konopca.
Da nije bilo rata ne bi imali za graha.
Hranite ekstreme da zaustave vrijeme,
da i djeca budu sluge mrznje, gluposti i straha.

Ova zemlja je kulisa za predstavu lazi,
teatar apsurda za pokisle zabe.
Dok muhe nas jedu u prvom su redu
svi oni sto karte dobivaju dzabe


Priča iz biblioteke:
- Je l' imate one Cigane od Puškina, hihihihi!
- Šta je smešno?
- Pa Cigani...baš ih mrzim.
- Što?
- Pa smrde i kradu.
- Svi Cigani? I samo oni?
- Pa ne, ali njih mrzim.
Ima 16 godina i neko ga je naučio da mrzi. Cigane. Jer smrde i kradu.

Ko?

Baš me zanima da l' mu se dopala knjiga.

mikele9 mikele9 13:13 13.10.2011

Re: da

Prošlost tako nije depozit boljeg života nego polazna tačka za utopijsko zamišljanje budućnosti.

Kakvo te brisanje spopalo Alex????
Od ti hvala na tekstu
mikele9 mikele9 13:16 13.10.2011

Re: da

Baš tako Mikele.I ceo tekst je odličan.Preporuka.

Zahvaljujem
mikele9 mikele9 13:22 13.10.2011

Re: da

A vi ste obicna bagra s koca i konopca.
Da nije bilo rata ne bi imali za graha.
Hranite ekstreme da zaustave vrijeme,
da i djeca budu sluge mrznje, gluposti i straha.

Ova zemlja je kulisa za predstavu lazi,
teatar apsurda za pokisle zabe.
Dok muhe nas jedu u prvom su redu
svi oni sto karte dobivaju dzabe

Priča iz biblioteke:
- Je l' imate one Cigane od Puškina, hihihihi!
- Šta je smešno?
- Pa Cigani...baš ih mrzim.
- Što?
- Pa smrde i kradu.
- Svi Cigani? I samo oni?
- Pa ne, ali njih mrzim.
Ima 16 godina i neko ga je naučio da mrzi. Cigane. Jer smrde i kradu.

Hvala ti Bo. Mržnja je neizlečiv rak koji će kad, tad doći glave mrzitelju
margos margos 23:04 12.10.2011

Kića

Kafana 'Skadarlija':

- Izvinite što prrekidam vaš intimni rrazgovorr... da li biste hteli da svojoj voljenoj, svojoj jedinoj, svojoj najmilijoj, kupite jednu rružu?
- A otkud ti znaš da mi je jedina, najvoljenija...?
- Ne znam, taki mi tekst.

Ne mog' da odolim :)

zilikaka zilikaka 07:00 13.10.2011

Re: Kića

Kafana 'Skadarlija':

- Izvinite što prrekidam vaš intimni rrazgovorr... da li biste hteli da svojoj voljenoj, svojoj jedinoj, svojoj najmilijoj, kupite jednu rružu?


U Šansi je tekst bio:
Izvinite što prekidam vaše intimne i društvene razgovore...
mikele9 mikele9 13:28 13.10.2011

Re: Kića

Kafana 'Skadarlija':

- Izvinite što prrekidam vaš intimni rrazgovorr... da li biste hteli da svojoj voljenoj, svojoj jedinoj, svojoj najmilijoj, kupite jednu rružu?- A otkud ti znaš da mi je jedina, najvoljenija...?
- Ne znam, taki mi tekst.

Duh je to, pročitala si o Ljubiši i Adamu i Muji, ništa drugo nego da ih zagrliš i slatko se nasmeješ
Ne mog' da odolim :)

Dobro je što nisi odolela, hvala ti
mikele9 mikele9 17:09 13.10.2011

Re: Kića

U Šansi je tekst bio:
Izvinite što prekidam vaše intimne i društvene razgovore...:lol+:

Šansa je bila Premijer Liga
krkar krkar 23:16 12.10.2011

Idu dani...

jesen92 jesen92 23:33 12.10.2011

Re: Idu dani...za beograd

mikele9 mikele9 13:35 13.10.2011

Re: Idu dani...

To je to krkaru, hvala ti, baš mi je leglo
mikele9 mikele9 13:38 13.10.2011

Re: Idu dani...za beograd

Idu dani draga Jesenjava al' sve tmurniji i mračniji i za Beograd i za ovu nazovi državicu
appendix appendix 17:36 13.10.2011

Re: Idu dani...za beograd

Glumac iz filma "Ko to tamo peva": Autobus kao sudbina
Sa samo jedanaest godina stao je rame uz rame sa glumačkim legendama Nedom Arnerić, Pavlom Vuisićem, Batom Stojković, Taškom Načićem, Draganom Nikolićem, Aleksandrom Berčekom i Slavkom Štimcem. Devedesetih godina bio je di-džej, zatim policajac, a od 2002. vozi autobus gradskog saobraćaja u Beogradu na liniji 17. Nenad Kostić (41), mali muzičar iz filma “Ko to tamo peva”, kaže da i danas, 30 godina kasnije, na poslu sreće iste situacije nalik onima iz kultnog filma.

link
mikele9 mikele9 17:53 13.10.2011

Re: Idu dani...za beograd

Glumac iz filma "Ko to tamo peva": Autobus kao sudbina[i]Sa samo jedanaest godina stao je rame uz rame sa glumačkim legendama Nedom Arnerić, Pavlom Vuisićem, Batom Stojković, Taškom Načićem, Draganom Nikolićem, Aleksandrom Berčekom i Slavkom Štimcem. Devedesetih godina bio je di-džej, zatim policajac, a od 2002. vozi autobus gradskog saobraćaja u Beogradu na liniji 17. Nenad Kostić (41), mali muzičar iz filma “Ko to tamo peva”, kaže da i danas, 30 godina kasnije, na poslu sreće iste situacije nalik onima iz kultnog filma.

Sudbina ne priznaje slučaj. Hvala ti na informaciji i linku
outcast outcast 02:10 13.10.2011

mikele ko razume shvatice...

Tekst je odlican, hajde sada da vidimo komentare...
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 03:02 13.10.2011

Re: mikele ko razume shvatice...

Tekst je odlican, hajde sada da vidimo komentare...

Ma ima kad nema šta da se komentariše. Gledaš i ćutiš da ne kvariš utisak. Ko zalazak sunca. Ili izlazak. A ako je još aktuelna direktiva o tome koji je politički korektan naziv za tamnopute komšije, načitaćemo se komentara.
Sepulturero Sepulturero 10:41 13.10.2011

Re: mikele ko razume shvatice...

zadnjapetoletka
Tekst je odlican, hajde sada da vidimo komentare...

Ma ima kad nema šta da se komentariše. Gledaš i ćutiš da ne kvariš utisak. Ko zalazak sunca. Ili izlazak. A ako je još aktuelna direktiva o tome koji je politički korektan naziv za tamnopute komšije, načitaćemo se komentara.


Стварно одличан текст. А коментара што се тиче: мени се чини да смо ми са Циганима живели сасвим лепо док се нису појавили душебрижници и назив Ром.
mikele9 mikele9 13:32 13.10.2011

Re: mikele ko razume shvatice...

Tekst je odlican, hajde sada da vidimo komentare...

Za sada su onakvi kakvi i treba da budu, mislim, komentari. Blagodarim na pohvali teksta
mikele9 mikele9 15:11 13.10.2011

Re: mikele ko razume shvatice...

Стварно одличан текст. А коментара што се тиче: мени се чини да смо ми са Циганима живели сасвим лепо док се нису појавили душебрижници и назив Ром.

Hvala. Ima nečega u tome. Znao sam mnoge Cigane zanatlije, radili i u raznim preduzećima a onda krenu država da brine o njima, nazva ih Romi i zaboravi na njih kao na lanjski sneg. Uostalom, država ne zna ni da mi postojimo, vlast samo broji pare koje je uspela da ukrade
mikele9 mikele9 17:29 13.10.2011

Re: mikele ko razume shvatice...

Ma ima kad nema šta da se komentariše. Gledaš i ćutiš da ne kvariš utisak. Ko zalazak sunca. Ili izlazak.

U potpunosti razumem
kick68 kick68 03:04 13.10.2011

To mi je nesto poznato...

priča iz mog trinaestogodišnjeg detinjstva. Društvo, uglavnom vršnjaci iz ulice Vase Stajića i Pavla Simića, za letnjih noći skupljali smo se i igrali masne fote. Svi su bili zaljubljeni što tajno, što javno, u Sonju D., kasnije poznatu balerinu a tada prelepu devojčicu.

mikele9 mikele9 15:20 13.10.2011

Re: To mi je nesto poznato...

Naravno da ti je poznato, odrastali smo bre normalno!
sesili sesili 07:02 13.10.2011

Šera

Kada se vidi ovo "naselje", teško je bilo šta komentarisati. Ali, vidiš, Šerini roditelji su se izborili, odškolovali decu. Imaju Romi nešto... u krvi, nomadsko. Podsetilo me je ovo na Libiju, tamo sam bila 1976/77 godine. Vlasti davali stanove u novogradnji njihovim nomadima, a oni u tim stanovima čuvali koze!
mikele9 mikele9 15:17 13.10.2011

Re: Šera

Kada se vidi ovo "naselje", teško je bilo šta komentarisati. Ali, vidiš, Šerini roditelji su se izborili, odškolovali decu. Imaju Romi nešto... u krvi, nomadsko. Podsetilo me je ovo na Libiju, tamo sam bila 1976/77 godine. Vlasti davali stanove u novogradnji njihovim nomadima, a oni u tim stanovima čuvali koze!

Imam i ja to nomadsko u sebi, u svojoj krvi, da mogu ne bih s skrasio na jednom mestu, toliko je širok i lep ovaj svet A jesi li primetila da bez obzira gde i kako žive, svi su veseli i nasmejani
mirelarado mirelarado 21:18 13.10.2011

Re: Šera

Imam i ja to nomadsko u sebi, u svojoj krvi, da mogu ne bih s skrasio na jednom mestu, toliko je širok i lep ovaj svet


Хвала за овај диван текст, Микеле.
mikele9 mikele9 08:46 14.10.2011

Re: Šera

Хвала за овај диван текст, Микеле.

Kad od tebe ovako nešto stigne, puno mi srce
antioksidant antioksidant 07:08 13.10.2011

.

mikele9 mikele9 15:22 13.10.2011

Re: .

.

opetnaistommestu opetnaistommestu 08:12 13.10.2011

Mnogo je lepa priča!

Mnogo lepa. Pozdrav, Mikele!
mikele9 mikele9 15:24 13.10.2011

Re: Mnogo je lepa priča!

Mnogo lepa. Pozdrav, Mikele!

Pozdrav i tebi i hvala ti!
background noise background noise 08:24 13.10.2011

Sticaj okolnosti

Ko me shvati kao hvalisavca ili naivčinu, njegov problem

Juce posle zavrsenog posla u prestonici shvatim da moram da se kuci vratim preko Krusevca da zavrsim jos nesto. Nagazim na autoput i na naplatnoj rampi stopira Rom, cenim oko 25 godina, znam da bi vecina i razmislila da pokupi nekog stopera ali odraslog Roma teško, ako ni zbog čega drugog iz straha "da ih ne opljačka". Ne živim paranoju a sa svojih 100 kg se baš i ne sekiram, pokupim ga i povezem do petlje Smederevo/Kovin . . . šta radiš . . . učim srednju školu . . . u Beogradu . . . ma ne zavrnuli me komšije za pos'o . . . kakav pos'o . . . nešto da istovarim . . . pa kol'ko imaš godina . . . 17 (izgleda k'o 27) . . . a živiš u Smedervu . . . pored Smedereva . . . gde . . . u izbegličkom kampu . . . a odakle si . . . iz Starog Gradskog na Kosovu . . . sa roditeljima . . . ne, oni su ubijeni čitali ste čiko ( imam 45 i pokušavam da se prodam za 38 ) u novinama ( rekao je i godinu ) onda kad su nekoliko nas Srba ( Srbin čovek ) pobili na žetvi . . . ( ja sam inače rodjen u Prištini, računam u sebi da je siroče ostao sa 5-6 godina ) . . . pa kako živiš . . . pa tako, živim . . . sveske imam a knjige su dali nekima koji su bolji djaci . . . otisao sam vozom u Beograd jutros zaključao se u WC zbog konduktera a komsije mi rekle da cu da imam posao ali me prevarili a niko neće da me poveze pa sam pošao nazad peške i došao do Bubanj potoka ( bilo je već pola dva popodne ) kakav je izbeglički kamp . . . svinjac . . . i dodjosmo tako do petlje, on izadje, kaze zove se Vlajko, upoznamo se formalno, rukujemo , ništa nije tražio, nisam baš pri parama ovih dana dam mu 1000 dinara i on ode a ja nastavim put . . . jebem te živote . . .
Biljana 77 Biljana 77 09:15 13.10.2011

Re: Sticaj okolnosti

i on ode a ja nastavim put . . . jebem te živote . . .

Ovako nešto slično se desilo i mom ćaletu. Samo je obrnuta situacija. On je vozio iz Kruševca za Smederevsku Palanku (šašava geografska koincidencija). Mučenik koga je on povezao nije ni išao u školu, radio da izdržava majku i sestru, sa svojih 16. I jedini mogući zaključak bude ovaj tvoj.

Pisala sam davno o svojim komšijama ovde kojim pomognemo s vremena na vreme nekom sitnicom koju naše dete preraste, igračkom ili knjigicom koja je dosadila. I kako smo bili srećni zbog Miće i njegove sestre, što se iz te bede ipak školuju. Letos je vidim, stomak.. veći od mog... -Šta je to? Ona samo slegne ramenima i nasmeje se postiđeno. -Pa kol'ko imaš godina? -Šesnaest..Rodila je ćerkicu, radi, čisti, skuplja za reciklažu... I ne mogu da je krivim. Okruženje nameće takvo stanje kao normalno. I njena majka je tako. Stariji brat isto. Uzdam se u Miću. Da ću da ga vidim za par godina kao srednjoškolca.

Ali ono što najiskrenije mislim je da nema ništa od toga dok romsku decu ne počnu da pozivaju na rođendane kao i svu drugu. Banalno, ali je tako.
background noise background noise 09:41 13.10.2011

Re: Sticaj okolnosti

Ne znam, Smederevska Palanka je zdravo daleko do Smedereva . . . znaš, moj posao je da poznajem ljude i pazim da me neko ne prevesla, ukupan utisak je bio takav . . . naravno, može da bude za jednog priča keva i sestra, za drugog siroče itd. ali obično nedostaje uverljivost, odnosno priče su klišei, ukoliko bi bila takva prevara u pitanju onda se radi o usmenom literarnom geniju sa prefinjenim izražavanjem i savršenom procenom šta ne treba reći, taktikom uzdržavanja tako da sagovornik postavlja potrebna pitanja . . . svaka čast . . . ali teško . . . veoma, veoma malo verovatno

Biljana 77 Biljana 77 09:50 13.10.2011

Re: Sticaj okolnosti

ukoliko bi bila takva prevara u pitanju

Ma sasvim si me pogrešno shvatio. Kakva prevara? Mom se ćaletu ovo desilo pre više godina. Baš se bio potresao jer je klinac bio godina mog brata. I isti osećaj nemoći da se nešto uradi. Sasvim si me pogrešno shvatio. A Palanka nije daleko od Smedereva. Samo mi je bila interesantna geografska podudarnost, tj. slična priča, samo se odvijala u suprotnom smeru.
mariopan mariopan 09:53 13.10.2011

Re: Sticaj okolnosti

Ali ono što najiskrenije mislim je da nema ništa od toga dok romsku decu ne počnu da pozivaju na rođendane kao i svu drugu. Banalno, ali je tako.

NIje banalno, to je suština svega.
Pisala sam baš o tome na blogu o deci iz domova, mi smo bili okuženi, nas niko nije zvao na rođendane, druženje, bilo kakvu zajedničku igru. Takoreći izopšteni iz društva.

Među nama je bilo dosta romske dece. Mi, kao deca, nismo ni znali da su oni "nešto drugo",kako bi i znali, pa mi smo svi bili nešto drugo - domci. Nije imao ko da nas tome nauči, ali druga deca su već bila naučena ( na neki način) da mi ne spadamo u njihovo društvo. Najbolji način da sva deca shvate da Romi nisu "nešto drugo" je druženje i pozivanje u kuće i romske dece i siromešne dece, sve dece.

Od dece treba početi, inače se začarani krug ne može zaustaviti, ni za pojedince koji bi iz tog kruga lakše izašli samo da mu je neko mrvicu pomogao..
kremba kremba 10:15 13.10.2011

Re: Sticaj okolnosti

Biljana 77
Ali ono što najiskrenije mislim je da nema ništa od toga dok romsku decu ne počnu da pozivaju na rođendane kao i svu drugu. Banalno, ali je tako.


Moja cera kaze da je nekoliko puta zvala drugarice iz skole ali da nisu dosle. Kada sam je pitao sta misli zbog cega, odgovorila mi je da je to verovatno zbog toga sto posle one ne mogu da se "revansiraju" jer ih je sramota sto nemaju gde da pozovu drustvo. Tuzno, ali verovatno i istinito. Inace, ovako nam dolaze... Igraju s mojom decom odbojku, tenis, vezbaju. Deca k'o deca ...
Biljana 77 Biljana 77 10:38 13.10.2011

Re: Sticaj okolnosti

da je to verovatno zbog toga sto posle one ne mogu da se "revansiraju" jer ih je sramota sto nemaju gde da pozovu drustvo. Tuzno, ali verovatno i istinito.

I to je tačno. Znam devojke odrasle u vagonima u Bari Veneciji koje su došle do studija a da nikad nisu pozvale nikog od društva kod sebe. Bilo ih je sramota sirotinje i skučenosti.
background noise background noise 10:41 13.10.2011

Re: Sticaj okolnosti

OK, znas, ja uvek ostavljam sebi prostora za malo sumnje, spasilo me to, često . . . nemoj bas tol'ko da se krstis

mikele9 mikele9 15:28 13.10.2011

Re: Sticaj okolnosti

Ko me shvati kao hvalisavca ili naivčinu, njegov problem

Ni jedno ni drugo, uradio si ono što ti je srce nalagalo

mikele9 mikele9 15:33 13.10.2011

Re: Sticaj okolnosti

Ali ono što najiskrenije mislim je da nema ništa od toga dok romsku decu ne počnu da pozivaju na rođendane kao i svu drugu. Banalno, ali je tako.

Banalno samo na prvi pogled ali od krucijalne važnosti, uz još hiljadu stvari kojima treba decu početi učiti još u obdaništu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:40 13.10.2011

Iz vremena NATO bombardovanja



"Ej, Srbi, Srbi samo vas mi Cigani volimo!"
mariopan mariopan 09:11 13.10.2011

...

Mikele


Ide zima, mrazevi, kiša...a one "domove za Romove" može i vetar da oduva...strašno
alselone alselone 10:31 13.10.2011

Re: Iz vremena NATO bombardovanja

Vojislav Stojković

"Ej, Srbi, Srbi samo vas mi Cigani volimo!"



Meni su pricali varijantu iz kafane, kad ciga tamburas kaze:
- Nas Srbe jos samo mi Cigani mozemo da volimo.
mikele9 mikele9 17:17 13.10.2011

Re: Iz vremena NATO bombardovanja

"Ej, Srbi, Srbi samo vas mi Cigani volimo!"

Nikad neću zaboraviti kad me Muja pozvao na ispraćaj sina u vojsku! Bilo je fantastično! Pitao sam ga: Odakle ti bre ovi silni prasići, sarme, torte, kolači..? Odgovorio mi je: Jednom mi sin ide u vojsku a sutra ako treba, ima da gulimo koru s drveća i jedemo.
mikele9 mikele9 13:23 15.10.2011

Re: ...

Mikele


Ide zima, mrazevi, kiša...a one "domove za Romove" može i vetar da oduva...strašno

Mariopan
Draga moja, ovu državu zabole i za nas a kamo li za njih!
kremba kremba 09:59 13.10.2011

Komsije

Mikele, hvala za jos jedan lep blog.

Kao i svako naselje, i moje ima svoj Bronx. Posto sam bas na "granici", srecem rome svakodnevno i mogu da se pohvalima da sam sa mnogima od njih na "'de si kume", "kako je komso", i sl.

Ne znam kakvi su drugi, ali ovi moji koje znam, su vredni, posteni, dobrocudni...
Jedina zamerka je ne/cistoca. Naselje im je prepuno djubreta iako mnogi od njih rade u gradskoj cistoci. Sta je razlog tome mogu samo da pretpostavljam, ali bi svakako trebalo uciniti nesto da im naselja budu cistija. Da li bi resenje bilo vise kontejnera? Cesci dolazak onih kamiona sto nose djubre? Ne znam, ali mora da postoji neki nacin koji bi ih stimulisao da ciste, tj. ne prljaju svoje naselje?
Mozda da im se postave kontejneri u kojima bi se skupljao razlicit otpad za reciklazu? Mozda ponuditi takve kontejnere svakoj porodici koja zeli da se bavi prodajom otpada. Pa posle firme koje skupljaju sirovine za reciklazu mogu poslati svoj kamion i vrsiti otkup na licu mesta?
Omoguciti im nekako da dodju do sredstava za rad. Mnogi od njih koriste neke krseve od bicikala ili one tandrcuce freze, kako se vec zovu, koji im sluze da prenose karton, drva, gvozdjuriju. Da je ovo neka bogatija drzava ponudili bi im prave bicikle za transport, nesto poput ovoga, koje bi mogli da duze i koriste za posao. Ponuditi im da te bicikle mogu da otkupe tako sto ce drzavi prodati odredjenu kolicinu otpada. Na primer, ko skupi 200 kila limenki, tol'ko i tol'ko guma, plasticnih flasa i sl, dobija taj bajs u vlasnistvo i onda sav prihod od skupljanja ide njemu. Ne znam, nisam biznismen, ali sigurno postoji nacin da im se pomogne a da bude koristi i za njih i za drzavu. Kad drzave poput Japana imaju koristi od reciklaze, ne vidim zasto ne bi i mi!?

Rome koje srecem po gradu najcesce sazaljevam, jer su to vecinom deca prinudjena da prose. Za njih imam jedno pravilo - nikad im ne dajem novac, jer potrose na cigare ili im lopuze posle uzmu, ali zato uvek, k'o pravi biciklista, imam neku bonzitu viska, jabuku, mandarinu, tako nesto.

Prosto ne znam koju "gipsy pesmu" da ti pustim. Dvoumio sam se izmedju "Gipsy kiss", nesto od Djanga, ali sam ipak odlucio za ovu, dok me neko ne preduhitri.

aleksanadar aleksanadar 10:46 13.10.2011

Re: Komsije


Prosto ne znam koju "gipsy pesmu" da ti pustim.



Везан сам, сентиментално, за ову песму:




...а открио сам, са закашњењем, да је то:




...а ево и Јулија Борисовича Бринера:





predatortz predatortz 13:01 13.10.2011

Re: Komsije


Kao i svako naselje, i moje ima svoj Bronx. Posto sam bas na "granici", srecem rome svakodnevno i mogu da se pohvalima da sam sa mnogima od njih na "'de si kume", "kako je komso", i sl.


Zasto je to za pohvalu?
kremba kremba 15:51 13.10.2011

Re: Komsije

predatortz
Zasto je to za pohvalu?


Uh, mozda sam trebao da dodam nesto kao background noise!?

Ako pazljivije procitas videces da nisam napisao "...sto je za pohvalu...", pa da me to pitas, vec sam napisao "...da se pohvalim...". A hvalim se zato sto sam hvalisavac.

Zezam se, u pravu si, potpuno!

Dobrosusedski odnosi i ljubaznost je nesto sto je normalno i sto, samo po sebi, nije razlog za hvaljenje. Ali, u svetu gde ima onih koji mrze i u stanju su da ubiju dete, coveka ili grupu ljudi samo zbog toga sto su romi, gde prebijaju ljude samo zbog toga sto su malo razliciti, gde veliki procenat podrzava ratne zlocince i peva im pesme, gde pedofili dobijaju nagrade, "normalnost" mi dodje kao dobar razlog za hvalisanje.
predatortz predatortz 16:33 13.10.2011

Re: Komsije

Dobrosusedski odnosi i ljubaznost je nesto sto je normalno i sto, samo po sebi, nije razlog za hvaljenje


mikele9 mikele9 17:22 13.10.2011

Re: Komsije

Prosto ne znam koju "gipsy pesmu" da ti pustim. Dvoumio sam se izmedju "Gipsy kiss", nesto od Djanga, ali sam ipak odlucio za ovu, dok me neko ne preduhitri.

Hvala ti i na tekstu i idejama ali na Vlatku
mikele9 mikele9 17:38 13.10.2011

Re: Komsije

Везан сам, сентиментално, за ову песму:

Imao sam veliku kolekciju Aznavurovih ploča, donosio mi ih stric iz Francuske i on ga je voleo. Već sam negde pisao da na centralnom trgu u Jerevanu, jedne noći puštaju muziku Aznavura a druge Hačaturijana. Nezaboravno!!!!
aleksanadar aleksanadar 12:24 14.10.2011

Re: Komsije

Imao sam veliku kolekciju Aznavurovih ploča...


Имао?

mikele9 mikele9 13:51 14.10.2011

Re: Komsije

Имао?

Imao al' imao i požar
aleksanadar aleksanadar 14:48 14.10.2011

Re: Komsije

al' imao i požar


Жао ми је. Имам читаву колекцију плоча (грамофонских), коју љубоморно чувам. А недавно сам добио и ГРАМОФОН, нов, новцат!




mikele9 mikele9 15:43 14.10.2011

Re: Komsije

Жао ми је. Имам читаву колекцију плоча (грамофонских), коју љубоморно чувам. А недавно сам добио и ГРАМОФОН, нов, новцат!

Čestitam
Moja omiljena je: Que c'est triste Venise, mada volim sve što je pevao.
mariopan mariopan 22:46 14.10.2011

Re: Komsije


Жао ми је. Имам читаву колекцију плоча (грамофонских), коју љубоморно чувам. А недавно сам добио и ГРАМОФОН, нов, новцат!

aleksanadar

Još jedan manijak kao moj sin.
mikele9 mikele9 13:07 15.10.2011

Re: Komsije

Još jedan manijak kao moj sin.

Ja sam imao kolekciju LP ploča od roka do klasične muzike...pa oko 300 komaTa. Moj mlađi brat šiša i neke radio stanice, ima bar 2000 LP ploča
deset_slukom deset_slukom 10:47 13.10.2011

Poreklo

Ako je bitno poreklo pesme, i ako me sećanje ne vara, bila je to uvodna scena u partizanskom filmu "Kozara".

Originalno je glasila ovako:

Letu štuke, letu avione,
da razruše ciganske šatore.
deset_slukom deset_slukom 12:34 13.10.2011

Re: Poreklo

Malo sam se zeznuo oko teksta, a i nije baš na početku. Evo.

mikele9 mikele9 17:49 13.10.2011

Re: Poreklo

Malo sam se zeznuo oko teksta, a i nije baš na početku. Evo.

Obojica smo se zeznuli ali to i nije toliko bitno. Lepo je što si pronašao klip
deset_slukom deset_slukom 21:13 13.10.2011

Re: Poreklo

mikele9

Obojica smo se zeznuli ali to i nije toliko bitno. Lepo je što si pronašao klip


Zapravo sam ga napravio. Ima ceo film na Jutjubu.
mikele9 mikele9 08:50 14.10.2011

Re: Poreklo

Zapravo sam ga napravio. Ima ceo film na Jutjubu.

Mogu samo da kažem BRAVO! Ja sam ti duduk za te stvari, ne umem da postavim ni klip, ni link na nešto...nauči me, napiši mi na PP
kukusigameni kukusigameni 11:00 13.10.2011

preporuka

mikele9
Bilo je tu još lepih devojčuraka ali meni je najlepša ipak bila Šera, Šeherezada R., cigančica bademastih sjajno crnih očiju, vrane kose koju je njena mama vešto upletala u kike a često od tih kika pravila venac na Šerinoj prelepo oblikovanoj glavi.

aleksanadar aleksanadar 11:10 13.10.2011

Re: preporuka


Olivera Katarina Vuco - 1967 - Bida


Имам плочу!

Толико пута сам је чуо... А волим ову:






ivana23 ivana23 14:05 13.10.2011

Re: preporuka

alselone alselone 14:26 13.10.2011

Re: preporuka

ivana23


Koliko lice ove dve melodije:
ivana23 ivana23 15:27 13.10.2011

Re: preporuka

alselone
ivana23


Koliko lice ove dve melodije:


Ista pesma, dva jezika, dva aranzmana.
mikele9 mikele9 18:03 13.10.2011

Re: preporuka

Kultna scena Ivana
docsumann docsumann 18:45 13.10.2011

Re: preporuka

meni je ova stvar uvijek bacala na taj rad



inače, mnogo dobar tekst mikele
mikele9 mikele9 08:55 14.10.2011

Re: preporuka

meni je ova stvar uvijek bacala na taj rad

Mene sve od Kotrljajućeg Kamenja
inače, mnogo dobar tekst mikele

Hvala Doc
sonja.m sonja.m 11:20 13.10.2011

sapun

Divna prica, Mikele.
Legla mi je ko kapucino u Veneciji.
Sad cu ceo dan da nosim njenu lepotu i da se secam mojih lepota,
koje sam negde zaturila. Evo izvlacim ih i brisem prasinu sa njih!!!

Nisam imala susrete bliske vrste sa Romima, ali jesam sa onima malo tamnije koze,
zbog kojih se ovde crni hleb zove brown bread, valjda da se oni ne bi nasli uvredjeni.

Ovde je popularno prosenje sa transparentima ( delovi kartonskih kutija) gde se
molioci obracaju eventualnim darodavcima.
Obicno tu pise; da nemaju posao, da su gladni, da toliko i toliko dece moraju da izdrzavaju, neki tako traze bilo kakav posao, neki samo hule na sudbinu, neki se pozivaju na boga i milosrdje... neki se trude da se razvesele i da rasvesele darodavca sa porukom UUHAPSILA MI POLICIJA MACU I TREBA MI ZA OTKUPNINU...a jedan mladi crni decko je napisao: NEMAM HRANU, NEMAM SAPUN, MOLIM VAS POMOZITE MI.
Ne treba da dodam da me je rasplakao.
Pozdrav od tvoje trakalice tacka

kremba kremba 13:01 13.10.2011

Re: sapun

sonja.m
Ovde je popularno prosenje sa transparentima


Da je Dulic znao za takve, mogao je onaj sajt da dobije za par tepsija bureka.
A resto podeli sa pajtosima i pravi se



Ili je mozda znao?
mikele9 mikele9 18:12 13.10.2011

Re: sapun

Divna prica, Mikele.
Legla mi je ko kapucino u Veneciji.
Sad cu ceo dan da nosim njenu lepotu i da se secam mojih lepota,
koje sam negde zaturila. Evo izvlacim ih i brisem prasinu sa njih!!!

Nisam imala susrete bliske vrste sa Romima, ali jesam sa onima malo tamnije koze,
zbog kojih se ovde crni hleb zove brown bread, valjda da se oni ne bi nasli uvredjeni.

Ovde je popularno prosenje sa transparentima ( delovi kartonskih kutija) gde se
molioci obracaju eventualnim darodavcima.
Obicno tu pise; da nemaju posao, da su gladni, da toliko i toliko dece moraju da izdrzavaju, neki tako traze bilo kakav posao, neki samo hule na sudbinu, neki se pozivaju na boga i milosrdje... neki se trude da se razvesele i da rasvesele darodavca sa porukom UUHAPSILA MI POLICIJA MACU I TREBA MI ZA OTKUPNINU...a jedan mladi crni decko je napisao: NEMAM HRANU, NEMAM SAPUN, MOLIM VAS POMOZITE MI.
Ne treba da dodam da me je rasplakao.
Pozdrav od tvoje trakalice tacka

Draga moja Sonjice, baš mi je drago da ti se priča dopala Popravljam se a?
Pozdrav tebi od tvog slikara koji pokušava i da nešto suvislo napiše
Taska Dana Taska Dana 14:18 13.10.2011

Ciganska je tuga pregolema


Gde Ciganima nije dobro nikom nije dobro!

Pozdrav!
mikele9 mikele9 08:59 14.10.2011

Re: Ciganska je tuga pregolema

Gde Ciganima nije dobro nikom nije dobro!

Pozdrav!

Sušta istina!!!!
Pozdrav i tebi Dano
kaolavanda kaolavanda 16:11 13.10.2011

Pa, Mikeeelee...

evo me, sva sam se nešto umusila, čitajući ovu priču. Lepa i topla, a meni oči pune suza... uhh

Gordana Jovanović: Pirav mange korkoro, ide divno uz ovu toplu priču.

Nisam je video od tada zbog urođene mi neodlučnosti i odlaganja za sutra ...


Nego, kad ćete u Novi Sad?

cela škola i žensko i muško, bila izDIDITIrana

mikele9 mikele9 09:11 14.10.2011

Re: Pa, Mikeeelee...

evo me, sva sam se nešto umusila, čitajući ovu priču. Lepa i topla, a meni oči pune suza... uhh

Gordana Jovanović: Pirav mange korkoro, ide divno uz ovu toplu priču.

Nego, kad ćete u Novi Sad?

Draga moja Lavandice , vreme je već da svi odmusimo i preduzmemo nešto protiv ovih krojača nam života
A Gordana legla pravo na dušu
Razmišljam da sutra odem u Novi Sad ali i to zavisi od mnogo stvari
nsarski nsarski 16:18 13.10.2011

Poslovnost

Rovanje po kontejnerima nije više privilegija Cigana/Roma, konkurencija je dosegla neslućene razmere!


Pre neki dan, prica mi drugar koji stanuje na Banjici, ode on da baci djubre u kontejner. On, iz elementarnih obzira, obicno stavi bajat hleb u zasebnu kesu koju okaci sa strane, da ne bi ljudi kojima treba hleb morali da kopaju po ostalom djubretu da do njega dodju. Prilazeci kontejneru, on spazi jednog Roma kako se, do pola nagnut, zavukao u kontejner i po njemu pretura. Moj drugar mu kaze: "Prijatelju, evo ovde u kesi imam hleb, ako ti treba". Na to, ovaj sto kopa, bacivsi ovlasni pogled na kesu, rece: "Ne treba. Hleb ne radim!".
Neverovatno, ali i u tom "poslu" postoji podela rada.
mikele9 mikele9 09:19 14.10.2011

Re: Poslovnost

Pre neki dan, prica mi drugar koji stanuje na Banjici, ode on da baci djubre u kontejner. On, iz elementarnih obzira, obicno stavi bajat hleb u zasebnu kesu koju okaci sa strane, da ne bi ljudi kojima treba hleb morali da kopaju po ostalom djubretu da do njega dodju. Prilazeci kontejneru, on spazi jednog Roma kako se, do pola nagnut, zavukao u kontejner i po njemu pretura. Moj drugar mu kaze: "Prijatelju, evo ovde u kesi imam hleb, ako ti treba". Na to, ovaj sto kopa, bacivsi ovlasni pogled na kesu, rece: "Ne treba. Hleb ne radim!".
Neverovatno, ali i u tom "poslu" postoji podela rada.

Postoji podela, specijalizacije, za papir i kartonsku ambalažu, predmete od metala, od drveta i iverice, odeće i obuće (uglavnom žene), za hleb i hranu...a kao da je juče bilo sećam se glasova: Popravljamo kišobrane, krpimo šerpe i lonce, kupujemo stare akumulatorte...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:51 13.10.2011

Baš me briga

Sa većinom komentara se slažem a sa većinom se ne slažem.
Takav mi je karakter.
I ja sam odrastao sa Ciganima, u to vreme Romi se još nisu naselili u Staroj čaršiji, samo Cigani. A nemam ništa protiv boje kože. To ovde nije bitno.

Elem, i ja gledam to naselje pored Belvila. Kao što sam gledao ono naselej ispod Gazele. Kao što sam gledao ono u vezi sa Univerzijadom.

Obesio bih za jaja (moram ovako, izvinite) i Đilasa i Dačića što su dozvolili da se u epicentru Novog Beograda podigne takva strašna stvar.
Briga me ko živi u tom naselju. Briga me za Rome&Cigane. Briga me ko smrdi, da li smrdi Mikele ili Ramadan. Socijalu neka rešava Rasim ili odgovarajuće gradske službe. Ali ne sme da se dozvoli njima da prave divlja naselja, kao što se ne dozvoljava meni da podignem bilo kakvu građevinu bilo gde u Srbiji. Ja znam da su Cigani&Romi sticajem istorijskih okolnosti u vrlo lošem socijalnom, higijenskom, kulturnom, egzistencijalnom, zdravstvenom statusu. I da tu država i lokalna vlast mora da pomogne. ALI NE OVAKO ŠTO SE DOZVOLJAVA DA DIGNU DIVLJE NASELJE u centu Novog Beograda, da kradu struju, da seku kablove, da nanose ogromnu štetu firmama i ljudima. Mogu da budu bilo koje boje kože. Mogu da budu najčistiji Srbi, briga me, nema dozvole za tako nešto. NIX.

I podržaću da izađu na ulice, kao što podržavam da svako ko ima problem izađe na ulice, samo da ne remeti saobraćaj nama koji nemamo veze sa njihoviom problemima, neka remete život Vladi&službama&političarima, neka im polupaju sva stakla na kancelarijama i ofisima. I treba. Ali onu sramotu na koju će EU da reaguje tako što će tražiti da im se daju čvrsti objekti ili nema ulaska u tu njihovu uniju ne bih dozvolio. Na prvu takvu skalamaeriju bih reagovao, ne gledajući koje boje je graditelj. Buldožer. Mogu borci za ljudska prava da kažu da je to fašizam (kao što su neke mlade instruirane glave rekle u vreme Univerzijade) - baš me briga. Ovo nije ciganski problem ovo je politički i komunalni problem koji niko u toj EU ne rešava tako kao što ga mi, Đilasi i Dačići, "rešavamo".
st.jepan st.jepan 11:26 14.10.2011

Re: Baš me briga

Sa većinom komentara se slažem a sa većinom se ne slažem.

A ja se sa ovim tvojim komentarom 300% slažem.
Pozitivna diskiminacija zapravo je najsuštinskija diskriminacija - ultimativni fašizam!
Latinska fraza "Quod licet Iovi, non licet bovi", tu je izvrnuta u "Quod licet bovi, non licet Iovi"
(Cigani - bovi, ostali gradjani - Iovi).

Edit:
Čudi me kako o tome još ništa nisam nakucko.
Osećam da ću ovih dana.
mikele9 mikele9 11:52 14.10.2011

Re: Baš me briga

I podržaću da izađu na ulice, kao što podržavam da svako ko ima problem izađe na ulice, samo da ne remeti saobraćaj nama koji nemamo veze sa njihoviom problemima, neka remete život Vladi&službama&političarima, neka im polupaju sva stakla na kancelarijama i ofisima. I treba.

Saglasan 1000%, i mi bismo trebali svi zajedno, milion, dva, tri miliona nas da izađemo i polupamo im noseve
mikele9 mikele9 11:54 14.10.2011

Re: Baš me briga

Čudi me kako o tome još ništa nisam nakucko.
Osećam da ću ovih dana.

Sa srećom, jedva čekam
aleksanadar aleksanadar 14:30 14.10.2011

Re: Baš me briga

I podržaću da izađu na ulice, kao što podržavam da svako ko ima problem izađe na ulice, samo da ne remeti saobraćaj nama koji nemamo veze sa njihoviom problemima...


Извињавам се, али овако не иде. То није начин да се ствар "подржи" или, заправо, и нема такве намере.

Не могу они да "изађу на улице", а да, притом, "не ремете саобраћај" и то нарочито "нама, који немамо везе са њиховим проблемима".

Могли би они, рецимо да "изађу на улице", негде ван града, на некој ледини, у неком селу или (још боље) засеоку, где неће реметити саобраћај и узнемиравати узорне грађане и верне поданике, па да их нико не види и не чује и да никога, опет, не буде брига.

А ако ми немамо везе са њиховим проблемима, онда нас баш нешто није много брига за њих, одн. не дајемо ни пет пребијених пара за њих...

(А има, опет, међу нама подоста оних који би баш тако рекли.)


П.С.
Још да додам: оно што, у конкретном случају, овде важи за Цигане (Роме), сутра ће важити за некога другог... било кога, а да је обесправљен или понижен.



aleksanadar aleksanadar 15:06 14.10.2011

Re: Baš me briga

Obesio bih za jaja (moram ovako, izvinite) i Đilasa i Dačića što su dozvolili da se u epicentru Novog Beograda podigne takva strašna stvar.

Briga me ko živi u tom naselju. Briga me za Rome&Cigane. Briga me ko smrdi, da li smrdi Mikele ili Ramadan. Socijalu neka rešava Rasim ili odgovarajuće gradske službe. Ali ne sme da se dozvoli njima da prave divlja naselja, kao što se ne dozvoljava meni da podignem bilo kakvu građevinu bilo gde u Srbiji. Ja znam da su Cigani&Romi sticajem istorijskih okolnosti u vrlo lošem socijalnom, higijenskom, kulturnom, egzistencijalnom, zdravstvenom statusu. I da tu država i lokalna vlast mora da pomogne. ALI NE OVAKO ŠTO SE DOZVOLJAVA DA DIGNU DIVLJE NASELJE u centu Novog Beograda, da kradu struju, da seku kablove, da nanose ogromnu štetu firmama i ljudima.



Нису актуелне власти одговорне за постојање данашњег дивљег насеља. Конкретно, насеље је (рачунам) настало пре него што је Ђилас постао градоначелник, а какве па везе има Дачић (а зашто не Тадић, зашто не Кркобабић, зашто не Динкић?) - не разумем. (Није да браним Дачића, јер о њему не мислим ништа добро.)

Када је настало ово дивље насеље?

Ја то не знам, па зато питам. Али, знам да није од јуче. Није ни пре годину дана, ни пре две године.

И, ја не бих кажњавао оне који су подигли то насеље, него оне који су дозволили да оно буде подигнуто. А то нису становници насеља. То су биле неке власти, које су то дозволиле. Власти су одговорне, јер су имале лоше замисли или су лоше извеле оно што је било замишљено. Дакле, власт треба казнити.

Најзад, било то дивље насеље или не, некоме је кућа од картона - дом. Ја нисам за то да се некоме (било коме) одузме дом, зато што је то "ружно", "боде очи" или смета некоме.

И, то није у директној, него само у посредној вези са тиме што наша земља хоће (или неће?) да се придружи Европској унији. Нисам за то да било шта радимо "зато што тако хоће Европа". Ако нешто треба урадити, онда треба ради нас, свих нас, а то значи ради свих суграђана, свих грађана ове земље Србије. (Без обзира на боју коже... и друге могуће разлике.)





st.jepan st.jepan 15:27 14.10.2011

Re: Baš me briga

Када је настало ово дивље насеље?

Pre godinu, najviše dve, dakle Djilas jeste odgovoran.
Sigurno je bilo bolje izvaliti prvu pobodenu letvu, nego sada sravnjivati čitavo naselje.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:45 14.10.2011

Re: Baš me briga

st.jepan
Када је настало ово дивље насеље?Pre godinu, najviše dve, dakle Djilas jeste odgovoran.Sigurno je bilo bolje izvaliti prvu pobodenu letvu, nego sada sravnjivati čitavo naselje.

To je poenta.
Odgovoran je i gradonačelnik koji je "preživeo" onu sramotu sa Gazela naseljem zbog te prve letve.
Kao što je odgvoran i pokojni gradonačelnik koga sad iz nepoznatih razloga dižu u moralna nebesa.
Oni su prvi odgovorni. I drugi, naravno.
A C&R dižu to "naselje" jer znaju da će tu proći pristupni put za most i da neće biti lako skloniti hiljadu ljudi bez naknade od čvrstog materijala.
zoja444 zoja444 17:34 14.10.2011

Re: Baš me briga

A C&R dižu to "naselje" jer znaju da će tu proći pristupni put za most i da neće biti lako skloniti hiljadu ljudi bez naknade od čvrstog materijala.


u najboljem slucaju, dobice neki kontejner od 250 evra u kome ce da zive. zar nije bolje da se i na taj nacin humanizuje odnos prema njima, nego nikako? zar nije bolje da lokalne samouprave, umesto sto po 16x asfaltiraju jednu te istu ulicu, na taj nacin ne naprave pokusaj integracije u drustvo ove grupe ljudi? kada ce oni moci i od cega da sebi obezbede stambeni prostor? ako im se ne dozvoli da mrdnu sa margine, na margini ce vecito i ostati. nevidljivi.
zoja444 zoja444 17:21 13.10.2011

...

Mikele, a kako stoji stvar sa slikarima R/C? ima li ih? koji su i ako nije problem da se ukaze na njihov rad? imaju li nekih neprijatnosti, diskriminacija oko izlozbi, udruzenja? ja sam davno poznavala jednog, ali smo izgubili kontakt.
mikele9 mikele9 11:59 14.10.2011

Re: ...

Mikele, a kako stoji stvar sa slikarima R/C? ima li ih? koji su i ako nije problem da se ukaze na njihov rad? imaju li nekih neprijatnosti, diskriminacija oko izlozbi, udruzenja? ja sam davno poznavala jednog, ali smo izgubili kontakt.

Draga Zoja, iako sam bio predsednik ULUS-a, ne znam ni jednog slikara, vajara, grafičara Ciganina/Roma. Možda ih i ima ali ja na to ko je šta po nacionalnosti nikad nisam obraćao pažnju
zoja444 zoja444 17:38 14.10.2011

Re: ...

ali ja na to ko je šta po nacionalnosti nikad nisam obraćao pažnju


ne obracam ni ja. ali mozda bi bilo bolje da se obrati paznja, da bi im se omogucila bolja integracija u drustvo.
AlexDunja AlexDunja 21:45 14.10.2011

Re: ...

ali mozda bi bilo bolje da se obrati paznja,

u mom zavičaju odavno postoji likovna kolonija koja afirmiše rad romskih umetnika odasvud

da se razumemo, nisu samo romi učesnici:)
nisu oni isključivi...



zoran tairović, slikar, pesnik, muzičar, svašta nešto
zoja444 zoja444 22:04 14.10.2011

Re: ...

u mom zavičaju odavno postoji likovna kolonija koja afirmiše rad romskih umetnika odasvud


tnx za info.
mikele9 mikele9 13:13 15.10.2011

Re: ...

BEOGRAD - Izložba radova iz legata Udruženja likovnih umetnika Roma Srbije "LUR" iz Trstenika u okviru programa obeležavanja deset godina Međunarodnog umetničnog kampa u organizaciji "LUR"-a, biće otvorena u sredu uveče u Galeriji Ikar u Zemunu.

Hvala ti Alex, divno je da tako nešto postoji i to deset godina!

st.jepan st.jepan 18:36 13.10.2011

utata!

cigansko/romskog naselja tik do Miškovićevog Belvilla

Braća Romi tim sklepačinama zajebali Miškeca!
Sad će Miškec još teže da prodava onu svoju Belvil sklepačinu, manj ako joj cenu spusti za jedno 300%, dakle na realnih 600-700 evra po kvadratu.
Biće da ga nije koštala ni toliko (kažu da slabo vole da plaća dobavljačima i izvodjačima).

Edit: šesnaesta je moja!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:19 13.10.2011

Re: utata!

st.jepan
cigansko/romskog naselja tik do Miškovićevog BelvillaBraća Romi tim sklepačinama zajebali Miškeca!Sad će Miškec još teže da prodava onu svoju Belvil sklepačinu, manj ako joj cenu spusti za jedno 300%, dakle na realnih 600-700 evra po kvadratu.Biće da ga nije koštala ni toliko (kažu da slabo vole da plaća dobavljačima i izvodjačima).Edit: šesnaesta je moja!


1. Vlasništvo BELVILA: 50% Mišković, 50% HYPO ALPE ADRIA BANKA;
2. Zajebali i stanare koji žive tamo, obični ljudi koji su uzeli kredite za loše stanove;
3. Cena ne mož da se spusti za 300%, može za npr. 70% i tada bi bilo oko 700E;
4. Koštalo ih je taman toliko da su zaradili da ne moraju da žure sa prodajom još oko 500 stanova koji zvrlje prazni;
5. Kvalitet je na donjoj ivici;
6. Realna cena je blizu tvoje procene od oko 700E;
7. Miškovićeva ljubav prema dobavljačima je poznata kao i ljubav HAAB prema klijentima;

Sve ovo radi precizaranja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana