Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Moj grad| Politika

Parada bezobrazluka

Goran Miletic RSS / 20.10.2011. u 00:38
Osuđujem svako nasilje i uvek ću kao građanin otići na svaki skup koji ima za cilj da natera vlast da se bez zadrške obračunava sa nasiljem ili na skup koji ima za cilj da nasilnici budu kažnjeni. U društvu u kome danas živimo, nasilje je postalo toliko prihvatljivo, da sem verbalnih osuda nemamo bukvalno nikakvu značajniju reakciju države. Svako ko govori drugačije, veoma je bezobrazan i ne govori istinu. Zbog toga sam danas i prisustvovao skupu „Dosta je!" ispred Vlade Srbije. Iako su organizatori (GSA) imali najbolje namere, skup je postao okidač za Paradu licemerja i bezobrazluka najviših državnih organa.

Za mene neočekivano, istakao se ministar policije Ivica Dačić. On je (tek danas ??? ) posetio devojku koja je povređena nožem od strane maloletnog napadača, koga je policija pustila posle kraćeg zadržavanja. O drugoj dvojici koji su takođe učestvovali u incidentu nismo još uvek čuli ništa. Ministar je tokom posete rekao „da policija neće tolerisati nasilje po bilo kom osnovu". Iako je ovo lepa izajava, mnogo puta ponovljena, ministar nam nije rekao zašto je policija tolerisala nasilje koje se navodno pripremalo za Prajd i upravo zbog te „tolerancije spram nasilja" zabranila skup. Nije nam ministar rekao ni da li je neko uhapšen zbog privden/uhapšen zbog pripreme tog nasilja koje je predstavljeno kao „masovno nasilje po obodima Beograda koje je trebalo da dovede do razvlačenja policije".

 

Nadalje, na moje još veće iznenađenje, ministar kaže da je „današnji protest opravdan jer predstavlja generalno protivljenje nasilju i tolerisanju nasilja koje postoji u društvu" što znači da ministar neke skupove smatra nepodobnim pa ih zabranjuje (Parada ponosa), dok su mu drugi bogougodni i opravdani (današnji skup pred Vladom Srbije). Cilj i jednog i drugog skupa je sasvim isti -da ukaže na problem i da se zatraže neodložne akcije državnih organa na suzbijanju nasilja i diskriminacije. Štaviše, ministar nam kaže da možemo da zahtevamo samo generalni prestanak nasilja, ali da (valjda) nije opravdano skrenuti pažnju nasilje prema jednoj grupi. Da je đavo došao po svoje, pokazale su šale nekih od novinara koji su nazvali današnji skup „Dačićev skup", ukazujući mi na odsustvo skandiranja i bilo kakve poruke onima koji drže dva ključna resora - policiju i pravosuđe. „Gde nađoše da prozivaju Mirka, koji najmanje veze ima sa svim ?" reče mi jedan od novinara. Prijatelj iz Brisela me je pozvao smejući se kao da se radi o nekom dobrom vicu i rekao mi „jel ovo EU sad treba da poveruje kako postoji sloboda okupljanja ?"

 

U istom stilu, isti ministar je poručio da „država mora da pošalje jasnu poruku svima koji pribegavaju nasilju da će biti rigorozno sankcionisani". Očigledno da državi (koju ministar takođe predstavlja) ne pada napamet da uputi jasnu poruku nasilnicima. Ona upućuje samo jasnu poruku mirnim građanima - „sedi u 4 zida i ćuti!". Nadalje, ministar u napadu na devojku u centru grada (a žrtva je mogao biti bilo koji građanin Srbije), vidi odlično opravdanja za „otkazivanje" svih skupova 2.oktobra. Takvom izjavom on ponovo izjednačava skupove ekstremista & huligana i Paradu ponosa, ali i kao i sve njegove kolege obmanjuje javnost terminom „otkazivanje". Parada ponosa je jasnim rešenjem zabranjena (koga zanima skenirano rešenje može pronaći na www.parada.rs)

Ovo nije tekst protiv ministra Dačića. Naprotiv, za njegovog mandata je mnogo toga dobrog učinjeno glede LGBT populacije. Više nego ikada. To treba jasno reći. On je otvoren za saradnju, njegovi saradnici takođe, a u redove svoje partije primio je gej osobu koja ne krije svoju seksualnu orijentaciju. To svakako mora biti pozdravljeno, ali su rezultati tog prijema ostali mršavi. Ministar je u Glavnom odboru svoje stranke dobio mladog, hrabrog i pametnog momka, ali je LGBT zajednica izgubila jednog od svojih najboljih aktivista, koji je sada postao političar. Dobili smo glas protivljenja Paradi, uglavnom kroz dečije argumente da su „organizatori nesposobni", da se „sa pripremama krenulo kasno" uz poneki sitni napad na ličnosti organizatora koji više priliči radikalima nego „novoj levici". Rezultat je da u Srbiji nije problem da za 4 dana organizujete skup koji će biti ocenjen kao „opravdan" od strane ministra policije, ali da vam je džaba sav trud koji se sastoji u 4 meseca svakodnevnih sastanaka sa svim državnim organima, dobijanje svih dozvola i rad po zakonu, ako se to „nekom" ili „nekima" ne sviđa.

Još koliko juče, ministar Dačić je „branio" policijsku vežbu u Jagodini u kome su deca povređena kada je na njih pala plastična reklama koju je „zakačio" policijski helikopter. Naime, ministar nam je saopštio da se ovakvi incidenti dešavaju i u belom svetu, pa se takve vežbe & skupovi nigde ne otkazuju. Kamo sreće, kada bi ministar i njegove kolege istu logiku primenili i kada se radi o Paradi ponosa, obzirom da i drugde prete ekstremisti pa se Parade uvek održavaju.

 

Što se tiče ostalih državnih službenika, a naročito ministara, njihovo ćutanje je tek zapanjujuće. Valjda nasilje nije njihov resor. Doduše, svi se veoma istaknu kada N.N. lice iz naprimer USA preti pismom Predsedniku Tadiću. Takve pismene budalaštine očigledno zavređuju veću pažnju predstavnika izvršne (i sudske) vlasti nego napadi na Rome, pripadnike malih verskih zajednica (pročitati presudu Evropskog suda u slučaju Milanović vs. Serbia), pripadnike LGBT populacije, ali i mnoge druge koji su svakodnevno izloženi nasilju (GSA je sa punim pravom pomenula vozače GSP-a naprimer). Poslednji primer je kontrolor GSP-a koji je izboden nožem, a „javnost" po običaju više energije troši da spozna detalje o počiniocu, nego da zdušno zaključi da je bilo kakvo „bodenje nožem" posve neprihvatljivo.

 

Na kraju, naslovi u medijima su još gori, ali i oni su bogougodni za vlast. Naime, gotovo svuda se apostrofira privođenje 3-5 građana. Za sve koji smo bili tamo, to je više ličilo na pokaznu vežbu nego na ozbiljno privođenje onih koji su došli da nanesu neko zlo učesnicima. Tri momka su pretresena i puštena, a još dvoje je (valjda) privedeno. Za medije je ovo jedna od glavnih vesti sa današnjeg skupa i valjda ima za cilj da nam pokaže kako JAKA SRBIJA radi svoj posao. Možda ću nekom biti dosadan, ali zašto makar 5 nisu priveli za pripremu nasilja tokom Parade ponosa. Odgovor znaju i vrapci na grani.



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aleks-black aleks-black 02:04 20.10.2011

.

Možda ću nekom biti dosadan.


Iskreno, očekivao sam da naslov teksta počne sa Parada 2012 (još tristačetrdesetikusur)
princi princi 02:18 20.10.2011

Šta se, bre, pravite naivni?

Dačić više ne nastupa kao ministar policije nego kao Tadićev glavni oponent, tj novi Sloba. Prajd nije iskoristio za "niko-ne-sme-da-vas-bije" šou jer je verovatno procenio da može više glasova da štrpne od radikala nego od marginalnih grupa. Dačiću je jasno da je Nikolić kao takav neizbirljiv (tj non-electable) (najviše zbog gluposti i objektivne nemogućnosti da sklopi smislenu prosto proširenu rečenicu) i da će Nikolić, ako hoće učešće u vlasti, morati da pravi pakt s njim, tj Dačketom. Što je najtužnosmešnije izgleda da je ista stvar postala jasna i Tadiću i njegovom izbornom štabu (ko je to uopšte? jer, kako čujem, Šaper vrlo iskusno radi kampanju obema stranama) pa sad Dačiću podmeću pitanje LGBT kao vrući krompir. Dačke, međutim, kao iskusan igrač to podmetanje samo koristi da skuplja poene kod popova istovremeno pokazujući ovim ispraznim izjavama "srednjoj" Srbiji svoje "ljudsko" lice.

Prema tome, svesno ili ne, LGBT alijansa trenutno služi Dačiću samo za skupljanje predizbornih poena. Zabole i njega (kao, uostalom, i ostale političare) za ljudska prava. E sad, Piletiću, jedino je pitanje hoćete li vi i dalje da pomažete skotu da vrati radikale i sepese na vlast.
AlexDunja AlexDunja 02:28 20.10.2011

Re: Šta se, bre, pravite naivni?

. E sad, Piletiću, jedino je pitanje hoćete li vi i dalje da pomažete skotu da vrati radikale i sepese na vlast.

u igrokazu nije vreme došlo za to.

ovo je plašenje, da ne poveruješ još uvek.

opet će toma da napravi neoprostivi gaf pred izbore,
i da izgubi u cajtnotu:))
Spiridon Spiridon 10:32 20.10.2011

Re: Šta se, bre, pravite naivni?

E sad, Piletiću, jedino je pitanje hoćete li vi i dalje da pomažete skotu da vrati radikale i sepese na vlast.


reci mu Gorane da nećete ako duše imaš. Jel vidiš da crče za tobom
princi princi 22:18 20.10.2011

Re: Šta se, bre, pravite naivni?

'De si, Drhtava Mašnice? Još vonjaš ovde po blogu?
Spiridon Spiridon 07:10 21.10.2011

Re: Šta se, bre, pravite naivni?

princi
'De si, Drhtava Mašnice? Još vonjaš ovde po blogu?


ipak nisi izdrzao
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 04:45 20.10.2011

Pravosuđe

Da je đavo došao po svoje, pokazale su šale nekih od novinara koji su nazvali današnji skup „Dačićev skup", ukazujući mi na odsustvo skandiranja i bilo kakve poruke onima koji drže dva ključna resora - policiju i pravosuđe.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:20 20.10.2011

Ko krši dečija prava

Jedna od mnogih parada bezobrazluka širom Srbije je i serija Blogova Incest Trauma Centra tj. Dušiice Popadić.
Mesecima traje ta parada na kojoj ogromna većina komentatora pokušava da dozove tu osobu i njenu ustanovu. Nema nikakvog odgovora mesecima.
Ozbiljne sumnje u prave motive i prave aktivnosti ove organizacije koju izražavamo svaki put kada Dušica Popadić okači svoje nepismene i iritirajuće tekstove kao i ozbiljna pitanja koja su postavljana nikada ne urode plodom. Dve jedine vidljive posledice posle mnogo meseci pisanja su da je izgubila VIP status ovde na blogu i da su pokušali da poprave idiotski sajt koji je mesecima iritirao svakog normalnog čoveka.

S obzirom da se ITC i Dušica Popadić po definiciji bave izuzetno osetljivom problematikom zaštite dečijih i ljudskih prava možete li da izdvojite vreme i da pročitate njihove blogove sa komentarima kao i moj blog na istu temu?
Duboko verujem da se ovde radi o zloupotrebi ljudskihi i dečijih prava.
gorstak92 gorstak92 09:52 20.10.2011

Re: Ko krši dečija prava

S obzirom da se ITC i Dušica Popadić po definiciji bave izuzetno osetljivom problematikom zaštite dečijih i ljudskih prava možete li da izdvojite vreme i da pročitate njihove blogove sa komentarima kao i moj blog na istu temu?
Duboko verujem da se ovde radi o zloupotrebi ljudskihi i dečijih prava.

Ti nisi Kralj ti si Car!
Zar stvarno misliš da će komesar Miletić besplatno da troši svoje cenjeno vreme na tamo neka dečija prava?

Čarobna reč je fundraising.
ecce-florian ecce-florian 15:44 20.10.2011

Re: Ko krši dečija prava

Pogrešio si. Goran Milteić nije u Norveškom helsinškom odboru za ljudska prava već u Švedskom helsinškom odboru za ljudska prava
S obzirom da se ITC i Dušica Popadić po definiciji bave izuzetno osetljivom problematikom zaštite dečijih i ljudskih prava možete li da izdvojite vreme i da pročitate njihove blogove


Nema potrebe. Dušica i Goran se lično poznaju i odlično sarađuju već duži niz godina i kao predavači na zajedničkim tribinama
evo npr tribina Labrisa iz 2006. kao i ovoiz iste godine, ili ovo
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:51 20.10.2011

Re: Ko krši dečija prava

ecce-florian
Pogrešio si. Goran Milteić nije u Norveškom helsinškom odboru za ljudska prava već u Švedskom helsinškom odboru za ljudska prava
S obzirom da se ITC i Dušica Popadić po definiciji bave izuzetno osetljivom problematikom zaštite dečijih i ljudskih prava možete li da izdvojite vreme i da pročitate njihove blogoveNema potrebe. Dušica i Goran se lično poznaju i odlično sarađuju već duži niz godina i kao predavači na zajedničkim tribinamaevo npr tribina Labrisa iz 2006. kao i ovoiz iste godine, ili ovo

Tužno.
Ali,idem na blog Dušice Popadić. Tamo ću da postavim ceo tekst koji si ti linkovao (hvala ti) ovde.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:47 21.10.2011

Re: Ko krši dečija prava

KRALJMAJMUNA

ecce-florianPogrešio si. Goran Milteić nije u Norveškom helsinškom odboru za ljudska prava već u Švedskom helsinškom odboru za ljudska pravaS obzirom da se ITC i Dušica Popadić po definiciji bave izuzetno osetljivom problematikom zaštite dečijih i ljudskih prava možete li da izdvojite vreme i da pročitate njihove blogoveNema potrebe. Dušica i Goran se lično poznaju i odlično sarađuju već duži niz godina i kao predavači na zajedničkim tribinamaevo npr tribina Labrisa iz 2006. kao i ovoiz iste godine, ili ovoTužno. Ali,idem na blog Dušice Popadić. Tamo ću da postavim ceo tekst koji si ti linkovao (hvala ti) ovde.

Obaveštavam javnost, blogere, čitaoce, borce za ljudska prava i ostale zainteresovane da se nešto dešava sa statusom Dušice Popadić i ITC-a.
Izgleda da sve što smo pisali duže od godinu dan tone u potpalublje ili u zaborav. Teška borba za dečija i ljudska prava je na jednom malom delu pri kraju. Nečija ruka polako gura pod tepih dugu borbu i mnoge pametne i malobrojne zlonamerne komentare.
Ako je tako, pozdravljamo tu ruku što je stala na stranu pravde.
Istovremeno izražavam žaljenje što nestaju iz vidokruga javnosti i blogera duhovita, pametna, otvorena, iskrena i ostala svedočenja kako je teško boriti se i protiv očiglednih zloupotreba.
gorstak92 gorstak92 23:09 21.10.2011

Re: Ko krši dečija prava

Obaveštavam javnost, blogere, čitaoce, borce za ljudska prava i ostale zainteresovane da se nešto dešava sa statusom Dušice Popadić i ITC-a.
Izgleda da sve što smo pisali duže od godinu dan tone u potpalublje ili u zaborav. Teška borba za dečija i ljudska prava je na jednom malom delu pri kraju. Nečija ruka polako gura pod tepih dugu borbu i mnoge pametne i malobrojne zlonamerne komentare.
Ako je tako, pozdravljamo tu ruku što je stala na stranu pravde.
Istovremeno izražavam žaljenje što nestaju iz vidokruga javnosti i blogera duhovita, pametna, otvorena, iskrena i ostala svedočenja kako je teško boriti se i protiv očiglednih zloupotreba


Ajvar joj je dohakao!
Nema šanse da je Kosmogina jer je ona još uvek u VIP loži.
ecce-florian ecce-florian 23:21 21.10.2011

Re: Ko krši dečija prava

JJ Beba JJ Beba 15:30 20.10.2011

adresa

Gorane, nije problem Dačić, niti je on taj koji treba da trpi kritike.
Svi znamo ko je i šta je on.
Tadić i DS su adresa. Oni su ga vratili, rehabilitovali, ljubili se sa....
predatortz predatortz 17:42 20.10.2011

Standardna procedura

Ministar je tokom posete rekao „da policija neće tolerisati nasilje po bilo kom osnovu". Iako je ovo lepa izajava, mnogo puta ponovljena, ministar nam nije rekao zašto je policija tolerisala nasilje koje se navodno pripremalojavascript:;javascript:; za Prajd i upravo zbog te „tolerancije spram nasilja" zabranila skup.


Sve policije sveta zabranjuju skupove visokog rizika. Ništa novo pod neonom...

Neke rade i ovo

Pa me zanima: šta ti, kao osvedočeni borac za ljudska prava, misliš o tome?


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana