Društvo| Filozofija| Politika| Religija

Uloga Crkava i verskih zajednica u post-konfliktnom društvu

Nikola Knežević RSS / 20.10.2011. u 11:21

Često se na ovom blogu govorilo o hrišćanstvu i religiji kao reakcionarnoj i anahronoj pojavi u društvu. Nažalost istorija je neretko i potvrđivala ovakve konstatacije. Ipak, novija političko-teološka (konkretno nova politička teologija - o čemu je ranije bilo reči na blogu, za one koje na žele blic pregled neka pogledaju priloge http://youtu.be/SB0VS0vJqCkhttp://youtu.be/8k1wgxeFLZQ ) misao jasno definiše kao jedno od svojih polazišta  unutrašnju (Ad intra) kritiku religijskih institucija kako bi se dovelo do redefinisanja odnosa religijskih institucija prema društvu. Pred vama se nalazi jedna inicijativa mladih bogoslova koji žele da naglase odgovornost  i ulogu crkava i vz unutar post-konfliktnog društvenog konteksta kakav bez sumnje predstavljaju zemlje u regionu.

Mora se konstatovati da u zemljama bivše Jugoslavije ne postoji kontekstualno religiološko promišljanje kao anamnetičko - kritički interdisciplinarni diskurs koji želi da ispita uzroke i posledice sukoba i objasni ih bogoslovskim, filozofskim, antropološkim, sociološkim putem i da neophodan teorijski doprinos naporima da se slični konflikti u budućnosti prevaziđu.

Nedovoljna zastupljenost ovakve vrste kritičke svesti za posledicu ima negativne, ne samo naučne, već i religijsko - političke implikacije, pogotovu kada se govori o međureligijskom dijalogu, koji je zemljama u regionu neophodan. Imajući u vidu naučno - univerzitetsku aktuelnost i političke teologije i religiologije u svetu, smatramo da je neophodno uzeti učešće u ozbiljnom interdisciplinarnom istraživanju koji će dati nesumljiv doprinos religiološkom, sociološkom i filozofskom diskursu u našem društvenom i akademskom kontekstu.

Uzimajući ovo u obzir, Protestantski teološki fakultet u saradnji sa Centrom za otvoreni dijalog - centrom za interdisciplinarne studije religije počinje sa edukacionim programom pod nazivom „Uloga Crkava i verskih zajednica u post-konfliktnom društvu". Program ima za cilj da naglasi važnost Religije i bogoslovlja unutar društvenog i političkog konteksta i njenu ulogu u procesima osnaživanja društva, prevazilaženja konflikata i suočavanja sa prošlošću. U okviru pilot programa koji će trajati godinu dana biće organizovane konferencije i panel diskusije kao i pripremljeni zbornici naučnih radova. Takođe, u okviru nastavnog programa fakulteta biće organizovana predavanja iz dva predmeta: Političke teologije i Post-konfliktne teologije. Fakultet će jednom u dve nedelje organizovati i otvorena predavanja iz ovih nastavnih jedinica.

Program „Uloga Crkva i verskih zajednica u post-konfliktnom društvu organizovaće se pod pokroviteljstvom organizacije KerkInActie iz Holandije, to jest, Protestantske crkve Holandije.

Koristim ovu priliku da pozovem sve zainteresovane (naučne radnike, bogoslove, filozove, antropologe, sociologe, politikologe) da učestvuju u zborniku radova pod naslovom „Demitologizacija religijskih narativa na Balkanu: uloga religije unutar pomirenja i kulture sećanja".

Organizatori:

Protestantski teološki fakultet u Novom Sadu i Centar za interdisciplinarne studije religije (Centar za otvoreni dijalog) pod pokroviteljstvom organizacije KerkInActie, Holandija

Priloženi radovi biće objavljeni u izdanju Centra za interdisciplinarne studije religije (Novi Sad) i Protestantskog teološkog fakulteta u Novom Sadu.

Zbornik radova biće predstavljen na promocijama u Novom Sadu i Beogradu.

Rok za predaju referata u štampu jeste 01.02.2012. Obim referata koji će biti štampani jeste do 45000 slovnih mesta (s proredom).

Naslov referata i abtrstakta (do 1800 slovnih mesta) sa ključnim rečima (do 10) potrebno je poslati na elektronsku adresu office@cirelstud.org zaključno sa 25.12.2011. godine.

Suočavanje sa prošlošću predstavlja složen proces u kojem pojam sećanja ima jednu od ključnih uloga. Kako možemo da se sećamo na pravi način? Na koji način da izbegnemo selektivno, iznova ekskluzivističko pamćenje koje nas lišava empatije za patnje i žrtve drugih i drugačijih, a opet nekada istih, a sada sukobljenih strana, koje nas tera da idealizujemo prošlost ne osvrćući se pritom na činjenice. Postavlja se pitanje kako je uopšte i moguće doći do ove faze dijaloškog istorijskog narativa ako ostanemo taoci poricanja stvarnosti, duhova prošlosti i mitomanskih istorijskih konstrukcija koje nam pokrivaju pogled ka budućnosti, ostavljajući nas tako zatočene u vrtlogu iskrivljene realnosti, primoravajući nas da je iznova ponavljamo.

Naši sunarodnici izmišljali su i konstruisali tradicije, svesno naglašavajući razlike i prekidali karike u lancu kolektivnog sećanja, stvarajući tako pozadinsku kakofoniju zla i prepremajući pozornicu za predstavu užasa. Ipak, upitna i dalje ostaje njihova uloga. Neki njihove ličnosti i dalje idealizuju i apoteiziraju dok drugi svesni činjenica pokušavaju da se suoče sa prošlošću i njenim posledicama. Potrebno je zakoračiti prema prema istini, istini koja boli, ali istini koja oslobađa (Jn, 8,32). Istini koja ne iskrivljuje činjenice, ne podleže mitologizaciji i preuveličanoj viktimizaciji prošlosti već želi uporediti narativne strukture koje iz sećanja proizilaze i kroz prizmu dijaloga stvoriti novi narativ, koji žrtve oslobađa a vinovnike osvešćuje o krivici.

Bez sumnje, sećanje predstavlja put iz lavirinta traume, bola i patnje u kome prepliću prošlost i sadašnjost, čije okolnosti nesumnjivo utiču na budućnost. Uzimajući ovo u obzir važno je istaći ulogu demitologizacije religijskih narativa koji su često interpretirali kulturne i etničke konflikata kao religijske. Ovakva vrsta definicije konflikta, uvek podiže uloge ali samim tim i potencijal da ih dodatno produbi. U kontekstu toga potrebno je demitologizovati narativne konstrukte i unutar njih, Bultmanovski rečeno, otkriti kerigmu - samu suštinu, oslobođenu od ideoloških i političkih činilaca koji je iskrivljuju i čine otvorenim za razne interpretacije i manipulacije.

Urednički kolegijum

mr Nikola Knežević
mr Srđan Sremac
prof. dr Goran Golubović

Atačmenti



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alexlambros alexlambros 11:34 20.10.2011

post konfilktno?

najpre sagledajte ulogu u konfliktu

Nikola Knežević Nikola Knežević 11:39 20.10.2011

Re: post konfilktno?

Između ostalog. Ukoliko ste vični pisanju radova, izvolite, prijavite temu i abstrakt teme i elaborirajte svoj stav. Ovde niko ne želi da nameće jednostrani pristup problemu, već želimo da naglasimo diverzitet različitih pristupa ovoj kompleksnoj tematici.
alexlambros alexlambros 11:49 20.10.2011

Re: post konfilktno?

Između ostalog.


stepen vase (mislim verskih institucija, ne Vase licno) hipokrizije je nepojmljiv

angie01 angie01 11:56 20.10.2011

,



http://www.youtube.com/watch?v=Wy68pOFxc6U&feature=related





dr.wagner dr.wagner 12:20 20.10.2011

Moglo se zaključiti ...

... dan

-Kako se meni čini , crkva je (svaka svojima) glavnim akterima , ovoga što
Vi nazivate konfliktom , za njihovog života ... obećavala mjesto u Raju ...

-Ni riječi tada (od strane vrha crkve)... o "nekonfliktnosti" ...

-Izgleda mi ... da su stanovnici Scheveningena u odnosu na stanovnike Raja ...
... tek Bečki dječaci ...

-Zašto danas to zaboravljati ... ?


Wagner


G r o f G r o f 12:23 20.10.2011

mislim ja..

Postoji li neki program, brojke, ili bilo šta, što govori o konkretnoj pomoći socijalno ugroženim i izbeglicama...a to je prava uloga. Postoji li dokumenat da je spc, u proteklim turbulentnim vremenima, nahranila makar jedna gladna usta. Postoji li dokumenat da ima plan da se bavi bogougodnim radom pomaganja božijim stvorovima.
Zašto ne preuzmu narodne kuhinje pod svoje okrilje..npr.
Nakon povrata imovine mnogi popovi su po bogatstvu zasenili tajkune..pa ajd.
Nikola Knežević Nikola Knežević 13:10 20.10.2011

Re: mislim ja..

To morate da pitate one koji pripadaju SPC. Ja sam siguran da takvih informacija ima mnogo uzimajući u obzir karitativnu delatnost hum. organizacija pri SPC:
dragan7557 dragan7557 14:05 20.10.2011

Re: mislim ja..

Nikola Knežević
To morate da pitate one koji pripadaju SPC. Ja sam siguran da takvih informacija ima mnogo uzimajući u obzir karitativnu delatnost hum. organizacija pri SPC:

Vala baš, eto, info o nekim bogougodnim činodejtvima SPC, je angie okačila gore.


cerski
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:38 20.10.2011

Re: mislim ja..

Ne čine nekolicina Vladika Crkvu!
nikolic777 nikolic777 14:47 20.10.2011

Re: mislim ja..

Ne čine nekolicina Vladika Crkvu!


ne cini, ali te druge, suprotne primere, nikako da nadjemo

i nema potrebe da vičete
dragan7557 dragan7557 14:48 20.10.2011

Re: mislim ja..

Nikola Knežević
Ne čine nekolicina Vladika Crkvu!

Ako ćemo pravo ne čine ni sveštenici veru.

Ili sam nešto propustio u zadnje 2000 godina?

cerski
Nikola Knežević Nikola Knežević 15:00 20.10.2011

Re: mislim ja..

Vikao bih da sam koristio velika slova :)
alexlambros alexlambros 16:55 20.10.2011

Re: mislim ja..

Ne čine nekolicina Vladika Crkvu!


pa ko je cini onda?

Najviše zlih i mracnih lica može covek sresti oko bogomolja, manastira i tekija." (Ivo Andric)
G r o f G r o f 17:14 20.10.2011

Re: mislim ja..

Nikola Knežević
To morate da pitate one koji pripadaju SPC. Ja sam siguran da takvih informacija ima mnogo uzimajući u obzir karitativnu delatnost hum. organizacija pri SPC:


ta karitativnost primećuje se samo kod ogranaka spc izvan zemlje.
u Srbiji...hm.
vidim da takvih delatnosti ima toliko da ste iz rukava, kao od šale, izbacili desetak...hahaha
toliko sam farbanja preživio da me stvarno iritira kad neko pokušava opet i opet.
...ili je farbanje jedina uloga crkve u post-konfliktnom periodu...
...ako je uopšte došlo to "post".
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:32 20.10.2011

Re: mislim ja..

alexlambros
Ne čine nekolicina Vladika Crkvu!


pa ko je cini onda?

Najviše zlih i mracnih lica može covek sresti oko bogomolja, manastira i tekija." (Ivo Andric)


Znate dobro ko je cini. Ljudi naravno, običan narod, često potlačen i marginalizovan. Svestenici su samo jedan promil onih koje cine crkvu, nažalost tu spadaju i oni koji taj poziv ne shvataju ozbiljno, koji ga nažalost obesmišljavaju i blate.
angie01 angie01 18:59 20.10.2011

Re: mislim ja..

Nikola Knežević

alexlambros
Ne čine nekolicina Vladika Crkvu!pa ko je cini onda?Najviše zlih i mracnih lica može covek sresti oko bogomolja, manastira i tekija." (Ivo Andric)Znate dobro ko je cini. Ljudi naravno, običan narod, često potlačen i marginalizovan. Svestenici su samo jedan promil onih koje cine crkvu, nažalost tu spadaju i oni koji taj poziv ne shvataju ozbiljno, koji ga nažalost obesmišljavaju i blate.


pa ne cini narod crkvu!

crkva je institucija u kojoj popovi propovedaju tom narodu, tj, interpretiraju Boziju volju u odnosu na politicke potrebe-u svim religijama!

politicari, crka & mafijasi su oduvek radili u istoj firmi i oni tim obicnim svetom manipulisu u svoju korist!

vera je jedno, a crkva je nesto sasvim drugo!
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:42 20.10.2011

Re: mislim ja..

angie01
Nikola Knežević

alexlambros
Ne čine nekolicina Vladika Crkvu!pa ko je cini onda?Najviše zlih i mracnih lica može covek sresti oko bogomolja, manastira i tekija." (Ivo Andric)Znate dobro ko je cini. Ljudi naravno, običan narod, često potlačen i marginalizovan. Svestenici su samo jedan promil onih koje cine crkvu, nažalost tu spadaju i oni koji taj poziv ne shvataju ozbiljno, koji ga nažalost obesmišljavaju i blate.


pa ne cini narod crkvu!

crkva je institucija u kojoj popovi propovedaju tom narodu, tj, interpretiraju Boziju volju u odnosu na politicke potrebe-u svim religijama!

politicari, crka & mafijasi su oduvek radili u istoj firmi i oni tim obicnim svetom manipulisu u svoju korist!

vera je jedno, a crkva je nesto sasvim drugo!


Hehehe, e pa vidite to je vaše mišljenje a bogoslovlje uči drugačije, ali razumem šta želite da kažete. :) A da je vera jedno a crkva drugo - to je bar u teoriji (bogoslovlju) jedno, nažalost u praksi često drugačije...
ed_novipazar ed_novipazar 07:49 21.10.2011

Re: mislim ja..

alexlambros


Najviše zlih i mracnih lica može covek sresti oko bogomolja, manastira i tekija." (Ivo Andric)

Da, a Ivo Andric je uvijek bio jedan pitom, vedar i nasmijan lik.




49 41 49 41 14:54 21.10.2011

Re: mislim ja..

ed_novipazar
alexlambros


Najviše zlih i mracnih lica može covek sresti oko bogomolja, manastira i tekija." (Ivo Andric)

Da, a Ivo Andric je uvijek bio jedan pitom, vedar i nasmijan lik.






Andric je covek "uronjen u sebe"- kao sto je i Goethe bio.

Neko ocekuje od takvih ljudi, dok oni hodaju stazom; parka, sumarka, vrleti; da drze ruke u dzepovima i veselo zvizducu?
Neko ocekuje od njih dok "spokojno", sede, stoje, da im urade portret, uslikaju-bilo kojom prilikom; razvuku osmeh ili ga nagoveste da bi sto umiljatije-fotogenicnije izgledali?

Ne, takvi ljudi nemaju vremena za to i nisu ga nikada ni imali; ne pripadaju tom "svetu", nemaju potrebu za tim.

Andric je preveden na 135 svetska jezika.
Nek, se svaki jezik samo "pohvali" sa svojih milion, dva, tri miliona citalaca.
Brojka!

U rano prolece '92; digli smo u vazduh njegov spomenik u paramparcad; da ga "proteramo" sa nasih prostora.

Taj, mracni tip; nas je "zajebao"!

Kad dodje neko mlado japance, indijce, kinesce, amerikance, brazilce, argentince, rusce; njihov turisticki vodic ce im objasniti da je tu nekad bio njegov spomenik - pored mosta.

Ovi, odavde su ga srusili - "proterali"; jer, je on "trovao narod" - mrznjom.

P.S.
Isti Andric; kaze, ...
-ima ljudi koji, u knjigama traze, nalaze, samo nju pamte, sisaju - mrznju.
ed_novipazar ed_novipazar 08:18 22.10.2011

Re: mislim ja..

49 41

Andric je covek "uronjen u sebe"- kao sto je i Goethe bio.


Ko hoce moze da vidi. Kakvim rijecima bi opisali Andricev pogled a kakvim Goetheov?




Isti Andric; kaze, ...
-ima ljudi koji, u knjigama traze, nalaze, samo nju pamte, sisaju - mrznju.

Tacno, takav je pristup vjeromrzitelja Bibliji i Kur'anu.
alexlambros alexlambros 08:35 22.10.2011

Re: mislim ja..

Da, a Ivo Andric je uvijek bio jedan pitom, vedar i nasmijan lik.


bas deluje zlo ovaj Andric





pape92 pape92 13:37 20.10.2011

lek je blizu ali je pomoć daleko

Uloga Crkava je u njihovm jasnom stavu prema konkretnom konfliktu. Taj stav se, u sve tri najveće konfesije (mislim na njihove predstavnike, mada se ova ocena u dobroj meri odnosi i na same vernike, koji se ugledaju na te predstavnike) sastojao u retorici koja je se uz malo karikiranja može nazvati identičnom onoj koju upotrebljava bilo koja novoizabrana mis: ja sam za mir, i osuđujem svako nasilje. Tu se najčešće stavlja tačka. U Zagrebu je Crkva mogla zdušno i uporno pozivati na efikasnost u procesu povratka srpskih izbeglica, u Beogradu osuditi konkretne činove nasilja i pretnji nasiljem, da ne nabrajam spisak lepih želja koje bojim se nećemo dočekati da vidimo ostvarene. Zašto - jer stavovi Crkve (govorim o tri najveće) idu i ići će uz skute državne politike. Dakle, možda i dočekamo ostvarenje poneke lepe želje, ali samo ako to bude bilo u skladu sa nekom budućom, ispravnijom i čestitijom politikom u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Gde se svi, čak i ako intimno žele da je sprovedu, previše plaše da bi na taj način izgubili vlast. Stvara se začaran krug. Ono što je moguće je ohrabrivati crkvene institucije da isprednjače u barem ponekom od konfliktnih pitanja. Utopija?

Nadam se da će pomenuti projekat dobiti podršku od beogradske i zagrebačke Bogoslovije, kao i od Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Da se pređe barem nekoliko milimetara u pravcu razbijanja začaranog kruga. (Ne mislim da milimetri nisu važni, kad nije metara).
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:46 20.10.2011

Re: lek je blizu ali je pomoć daleko

Uloga Crkava je u njihovm jasnom stavu prema konkretnom konfliktu. Taj stav se, u sve tri najveće konfesije (mislim na njihove predstavnike, mada se ova ocena u dobroj meri odnosi i na same vernike, koji se ugledaju na te predstavnike) sastojao u retorici koja je se uz malo karikiranja može nazvati identičnom onoj koju upotrebljava bilo koja novoizabrana mis: ja sam za mir, i osuđujem svako nasilje. Tu se najčešće stavlja tačka. U Zagrebu je Crkva mogla zdušno i uporno pozivati na efikasnost u procesu povratka srpskih izbeglica, u Beogradu osuditi konkretne činove nasilja i pretnji nasiljem, da ne nabrajam spisak lepih želja koje bojim se nećemo dočekati da vidimo ostvarene. Zašto - jer stavovi Crkve (govorim o tri najveće) idu i ići će uz skute državne politike. Dakle, možda i dočekamo ostvarenje poneke lepe želje, ali samo ako to bude bilo u skladu sa nekom budućom, ispravnijom i čestitijom politikom u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Gde se svi, čak i ako intimno žele da je sprovedu, previše plaše da bi na taj način izgubili vlast. Stvara se začaran krug. Ono što je moguće je ohrabrivati crkvene institucije da isprednjače u barem ponekom od konfliktnih pitanja. Utopija?


Mnogo je istine u ovome što ste rekli. Da li je utopija? Onda me slobodno nazovite utopistom ;-)
pape92 pape92 21:23 20.10.2011

Re: lek je blizu ali je pomoć daleko

Srdačno čestitam . Držim za reč!
ed_novipazar ed_novipazar 08:24 22.10.2011

Re: lek je blizu ali je pomoć daleko

pape92

Nadam se da će pomenuti projekat dobiti podršku od beogradske i zagrebačke Bogoslovije, kao i od Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Da se pređe barem nekoliko milimetara u pravcu razbijanja začaranog kruga. (Ne mislim da milimetri nisu važni, kad nije metara).

I ja se nadam. Nije striktno vezano za temu ali ima dodirnih tacaka i vrijedi pomenuti, nedavno je u Sarajevu uprilicen simpozij na temu Islamska scena u Bosni i Hercegovini. Oslobodjenje je izdalo jednu svesku u kojoj su sabrana cetiri referata. Vrijedno stivo za one koji se bave ovim temama.
mrale54 mrale54 22:02 20.10.2011

Evo ja ću malo da vičem!

(neću mnogo, malkice samo, majke mi!)

JA SAM ROĐEN NEVIN!! DUHOVNO!! (fizički se podrazumeva)
ZAŠTO SAM OPTUŽEN DA SAM NETOLERANTAN???

Eto, neću više da vičem. A, ni da pišem.

Dok mi se ne odgovori.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:39 20.10.2011

Zastupnici Ilijade

Često se na ovom blogu govorilo o hrišćanstvu i religiji kao reakcionarnoj i anahronoj pojavi u društvu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana