Hronika| Kultura| Literatura| Obrazovanje

Tajno društvo

bocvena RSS / 25.10.2011. u 12:57

 knjige.jpg

    Opšte je poznata činjenica da svetom, iz senke, ne vladaju masoni, rozenkrojceri i narko bosovi nego bibliotekari. Kako niste znali? Pa da, loš nam je PR. Ni direktor moje škole ne zna da sam ja najbitnija osoba u školi, a to nam na svakom seminaru kažu. I ja im verujem! Zato ću da vam, u sitna crevca, prepričam kako je izgledala Smotra stvaralaštva školskih bibliotekara u organizaciji Društva školskih bibliotekara Srbije.

(ko izdrži do kraja bloga, vodim ga na Sajam knjiga i kupujem ušećerenu jabuku!)

images?q=tbn:ANd9GcQu8PE3jIYDyXdn3FAJJDvGF80dwKiM4VKtc27mefLWYAj5QCQvWIqGuv2E

     Dakle, potrpasmo se nas četiri u raspadnutog juga i pravac gimnazija u Mladenovcu... fina, čista, ljubazan direktor, još bolja bibliotekarka, učenici izveli prigodan program - od skečeva o lepoti i važnosti čitanja do spleta pop rok pevanija (divni neki dugokosi omladinci i omladinke što sviraju Poker fejs od Ledi Gage kao da sviraju Metaliku:) i dva kolca (onaj što svira gitaru, vodi i kolo i izgleda je glavni dasa u gimnaziji:) Sakupio se bibliotekarski krem iz čitave Srbije..mlađe bibliotekarke izgledaju kao manekenke (npr. koleginica Jelena iz Rače...s kojom sam ogovarala blogokolegu Lambrosa, a ona ga sve vreme zvala Aca:), a i mi starije se dobro držimo...da ne padnemo:))) Ipak, postoji nešto što nam je zajedničko (a što je skoro umrlo u Srbiji) - mnogo volimo posao kojim se bavimo. Jeste da stalno kukamo kako smo Pepeljuge, svašta radimo (mirođija smo u svakoj školskoj čorbi), a niko nas ne ferma ni tri posto, ali mi od škole uzimamo ono najbolje i prilično smo zaštićeni od svega lošeg. Nisam još čula da je neka bibliotekarka bila bijena na radnom mestu ili parkingu, ali nikad ne reci nikad:) Tema ovogodišnje smotre je bila bibliotekar kao saradnik i dati su zanimljivi primeri dobre prakse. Zaključak je da je vreme bibliotekara koji samo katalogizira i izdaje knjige odavno prošlo i da se za bolji položaj moramo izboriti sami (a kad je bilo drugačije?). Slaba vajda od Ministarstva i rukovodstva škole, mi smo ti koji od njih moramo da napravimo saradnike. Da im se nametnemo, postanemo neophodni, menjamo stvari iznutra. Ponekad to znači samo da budu obavešteni o onome što inače radimo. A ponekad priznanje da smo i mi sami inertni, malodušni i čekamo gotova rešenja, uz minimum truda.

Jedan od puteva je aktivno uključivanje bibliotekara u nastavu. Primeri sa smotre iliti bibliotekarske zvezde:
1. Jasmina Nikolić iz Školske uprave je pričala o neophodnosti da bibliotekari budu deo razvojnih timova u školi, tima za inkluziju i samovrednovanje (kao da već nismo, samo nas ne doživljavaju kao saradnike nego administrativne operativce)
2. Predrag Đukić iz Biblioteke grada Beograda je još jednom naglasio važnost saradnje školskih i gradske biblioteke i naveo primere iste (s nestrpljenjem čekamo njihove nove seminare, ne samo da su izuzetno korisni za svakodnevni rad nego su i besplatni:)
3. Slavica Horvat iz OŠ„Drinka Pavlović" iz Beograda je predstavila saradnju sa izdavačem - rezultat je niz kreativnih radionica pisanja i druženja sa piscem i profesorom Mihajlom Pantićem.
4. Zorica Smiljanić iz OŠ„Pavle Savić" iz Beograda je predstavila primer saradnje sa profesorima srpskog jezika - kroz osvajanje „džokera", čitanjem dodatne literature, učenici dobijaju mogućnost da povećaju ocenu iz tog predmeta. Nešto poput „Čitalačke značke" i „Oštrog pera" koji već postoje u praksi naših biblioteka, ali sa konkretnom nagradom za učenika na kraju (tj, onom koju oni i njihovi roditelji najviše vole:)
5. Slavica Gomilanović iz OŠ„Đura Jakšić" iz Oreškovice je predstavila elektronski kurs o medijskoj pismenosti gde je bibliotekar bio deo tima, a ostvarena je i međuškolska saradnja. Vrlo zanimljivo, ali je od 70 polaznika, njih 20-oro završilo kurs i na pitanje šta im se najviše dopalo, odgovor je bio - Završna proslava:) Izgleda su naši učenici naviknuti da ih neko stalno nadgleda dok rade, čim se zahteva samostalnost u nalaženju informacija i neka vrsta kreativnosti, interesovanje se gubi. No, i to se uči, pa eto smernica u kom pravcu škola treba da se razvija.
6. Primer odlične saradnje razrednog starešine i školskog bibliotekara je stigao iz OŠ „Đorđe Krstić" iz Beograda, gde su Olga Vasić i Jelena Volarov, uz klince iz škole demonstrirale kako se ruše predrasude i razvija tolerancija i poštovanje različitosti - izveli su mali igrokaz i pokazali plakat koji je nastao na radionici. Učenik Pavle Jovanović iz iste škole je pobedio i na likovnom konkursu koje je povodom ove smotre raspisalo DŠB (bila je upriličena i mala izložba radova u mladenovačkoj biblioteci).
7. Vesna Filipović iz OŠ„Vasa Pelagić" iz Leskovca je predstavila primer saradnje sa nastavnicima razredne nastave kroz organizaciju i sprovođenje takmičenja đaka prvaka u čitanju.
8. Mile Penković iz OŠ"Desanka Maksimović" iz Niša i njegov kolega profesor istorije su uspešan primer saradnje na obradi nove nastavne jedinice - biblioteka je mesto istraživanja izvora, resursa, dramatizacije, zabave, a bibliotekar neophodni deo nastavnog procesa.
Iako se u savremenoj školi informatička pismenost podrazumeva, neretko profesori i dalje ne koriste računar. Bibliotekarke su druga priča. One nataknu naočare na nos i udri: od elektronskog kataloga, preko PP prezentacija na smotri do elektronskih kurseva (a ima i nas blogerki:)

Za kraj sam ostavila jedan izuzetan primer. Da vam ne prepričavam, osnove se vide u ovom članku. Imali smo čast da upoznamo Sebastijana, njegovog učitelja Darka, socijalnu radnicu iz OŠ"BrankoPešić" Jasminku Vukojević i bibliotekarku Ljiljanu Đorđević - neverovatan i uspešan tim. Sistem funkcioniše onoliko dobro koliko ga mi kao pojedinci pokrećemo i poštujemo. Ne mogu svi da budu uspešni u svemu, suština je da se razviju postojeće sposobnosti i interesovanja do maksimuma - i učenicima, i profesorima...i bibliotekarima.

Na kraju smo se iznagradjivali (najbolja školska biblioteka - Dom učenika „Petar Drapšin" i najbolji bibliotekar - Valerija Jovanov, OŠ"Sonja Marinković iz Zrenjanina), pohvalili, družili sa piscem Draganom Stanković, izljubili i otišli u nove radne pobede...

Možda nije popularno, ali super je biti vezni igrač:)

 

 

 



Komentari (186)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 13:09 25.10.2011

Šta hoćeš da kažeš?

Da masoni ne vladaju svetom?
bocvena bocvena 13:29 25.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

Ma masoni su za nas mala deca:)
Vidi šta sve umemo...
dragan7557 dragan7557 18:29 25.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

bocvena
Ma masoni su za nas mala deca:)
Vidi šta sve umemo...

Sve dok ne pročitaš:

Morals and Dogma

Albert Pike
33 dgr. Mason

cerski

p.s. na web-u, free of charge.
bocvena bocvena 18:56 25.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

Ne mogu, cerski, majke mi. Kakvo je to društvo koje nema žensku ložu?
Zato svet i propada, što se dečaci zaigraju u tajnim društvima:))))
dragan7557 dragan7557 19:26 25.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

Kakvo je to društvo koje nema žensku ložu?

Pa nema ni ženski patrijarh, papa, vladika, kardinal i ništa.

cerski
bocvena bocvena 20:52 25.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

Zato je religija opijum za narod!
dragan7557 dragan7557 22:47 25.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

bocvena
Zato je religija opijum za narod!

Masonerija nije opijum za narod.

cerski
libkonz libkonz 22:59 25.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

Masonerija nije opijum za narod.

?
bocvena bocvena 08:35 26.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

Dobro, dobro, eto vama masonima pola sveta, a nama bibliotekarima tri četvrtine:)
Bojana Maljević Bojana Maljević 02:26 27.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

Dobro, dobro, eto vama masonima pola sveta, a nama bibliotekarima tri četvrtine:)

Ja bih vama dala sve.
bocvena bocvena 07:47 27.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

Iz tvojih usta u...
aleksanadar aleksanadar 07:53 27.10.2011

Re: Šta hoćeš da kažeš?

Masonerija nije opijum za narod.


Какав опијум? Какав народ?

Слободно зидарство је удружење предузетника, окупљених око пројекта изградње величанствене грађевине спиритуалног блаженства.

(Отприлике. Иначе, масони не знају да вам о томе нешто више кажу.)

Права је штета што у том величанственом подухвату учествују обични, мали, бедни људи.

Знам неке.


natasavb natasavb 13:10 25.10.2011

Jesu

vas tamo naucili i da podmicujete usecerenim jabukama?
Kakve bre jabuke, hocu knjigu i ne pristajem ni na sta drugo.

P.S. Procitala naravno. :)
bocvena bocvena 13:32 25.10.2011

Re: Jesu

da podmicujete usecerenim jabukama?

Naturlih! Sva sredstva u promociji čitanja su dozvoljena!

Ti si već pečena, tebi ne treba mito. Možda ti dam neku besplatnu kartu za sajam, ako budeš dobra.

EDIT: Jesi videla priču o Sebastijanu? Neverovatno je da je jedan takav mladić bukvalno propao kroz obrazovni sistem. Njegov učitelj kaže - Za jednu specijalnu školu je bio previše slep, za drugu premalo...sad će da završi osnovnu školu, ako bog da i srednju...a ja se nadam da i fakultet nije predaleko.
Faktički je u 21. godini naučio da čita i piše na brajevom pismu, za dve nedelje. A i to su nabavili od donacija.
natasavb natasavb 14:24 25.10.2011

Re: Jesu

Ti si već pečena, tebi ne treba mito. Možda ti dam neku besplatnu kartu za sajam, ako budeš dobra.


Moze, samo definisi ovo "dobra".



EDIT: Jesi videla priču o Sebastijanu? Neverovatno je da je jedan takav mladić bukvalno propao kroz obrazovni sistem.


Citala skoro, a mislim da sam negde i kacila pricu o njemu. Potrazicu.
Sta da ti kazem, sve znas.
Ne znam kako nekima nikako nije jasno da ono za sta se zalazemo i ti i ja, i svi oni koju su za inkluziju, jesu samo iste pocetne pozicije, ali ne bih ovde o tome. :)







bocvena bocvena 14:38 25.10.2011

Re: Jesu

Moze, samo definisi ovo "dobra".

Pa to se zna, da si dobar čovek i dobar radnik:)

I ako se pokažeš kao dobar bibliotečki patuljak!
natasavb natasavb 14:46 25.10.2011

Re: Jesu

I ako se pokažeš kao dobar bibliotečki patuljak!


Evo odmah pocinjem da radim. Hala 4, stand Dobre knjige. Ima deca da zavole poeziju samo tako.

Pre neki dan me onaj klinac kod tebe u biblioteci odusevio.
Dosao decko i trazi poeziju. Ja sam mislila da takvi vise ne postoje.


bocvena bocvena 16:49 25.10.2011

Re: Jesu

Dosao decko i trazi poeziju. Ja sam mislila da takvi vise ne postoje.

Ima ih, ali u tragovima. Kao i muških bibliotekara:)

Kupujemo Fixerovu knjigu obavezno! Da deca imaju šta da recituju na recitatorskim takmičenjima. A i da ušlogiramo žiri!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:20 25.10.2011

e

bocvena, ti si jedno tako fino bice, da sjajis:)
hvala za tekst
uvek sam bila osetljiva na biblioteke
uvek u neke uclanjena

mada, danas samo iz teske nuzde ulazim u Biblioteku grada Beograda, jer su namrsteni, neljubazni, ne gledaju te u oci, uopste ne ponasaju se fino

ako oces nesto pitas, obrve do korena kose, ili te belo pogleda i bez reci ode, a ti stojis ko dileja, ne znas dal je registorovao pitanje il izignorisao

kad tamo moram da udjem, uvek pomislim, jebote, koliko finog sveta nema posla, a ovi ovde kiselii bozemesacuvaj




bocvena bocvena 13:35 25.10.2011

Re: e

Tnx, Vesna!

Pošto ću ovaj blog da kačim po svim mogućim bibliotekarskim forumima, nije loše da oni koji treba pročitaju i neku konstruktivnu kritiku.


Mislim da je taj etitjud od prašine i grinja u knjigama:))))
stari92 stari92 14:15 25.10.2011

цонстр.предлог : Ацтион !

bocvena
Pošto ću ovaj blog da kačim po svim mogućim bibliotekarskim forumima, nije loše da oni koji treba pročitaju i neku konstruktivnu kritiku.


Читамо по кућама

- за старије од 42 год. продужено р.време и још много тога
(елем,Ја волим да грицкам док читуцкам,а нема ко да обрне страну,ал' да не лиже прс'))мож' и плавуша приближ.година,ситуирана,висока до 178 цм // ..
bocvena bocvena 14:22 25.10.2011

Re: цонстр.предлог : Ацтион !

Što si ti naivan!
Visina je uvek bila presudna pri obrtanju stranica...kao i situiranost:))))

Stari, za tebe predlog za čitanje...mada sam skoro sigurna da si čitao:)

NNN NNN 14:38 25.10.2011

Re: e

danas samo iz teske nuzde ulazim u Biblioteku grada Beograda, jer su namrsteni, neljubazni, ne gledaju te u oci, uopste ne ponasaju se fino

ako oces nesto pitas, obrve do korena kose, ili te belo pogleda i bez reci ode, a ti stojis ko dileja, ne znas dal je registorovao pitanje il izignorisao

kad tamo moram da udjem, uvek pomislim, jebote, koliko finog sveta nema posla, a ovi ovde kiselii bozemesacuvaj
Busted!

Svi su bibliotekari isti (konačno neko da se osmeli da to i javno napiše)

Svi znamo da je Olja Miranovski samo mit i da se u biblioteku ide samo iz nužde!
bocvena bocvena 14:40 25.10.2011

Re: e

Svi su bibliotekari isti

Ma ne, svi su muškarci isti:))))

Kao i mit o lepom i pametnom!

EDIT: Kakav ti je ovo bezobrazni link? Zabranjeno!:)))
JJ Beba JJ Beba 15:06 25.10.2011

Re: e

bocvena, ti si jedno tako fino bice, da sjajis:)

uze mi reč iz usta
hahahha

ja sam član jedno tri biblioteke, vadim knjige na džakove

mada, danas samo iz teske nuzde ulazim u Biblioteku grada Beograda, jer su namrsteni, neljubazni, ne gledaju te u oci, uopste ne ponasaju se fino


ja imam dobro iskustvo sa njima, jedino me nervira način na koji su sada "preuredili" biblioteku.
jedva da možeš da nađeš knjigu, sve su pomešali, sve pisce stavili zajedno po azbučnom redu, nema ono američka književnost, skandinavska itd tako da jedva možeš da razabereš šta je gde, kako se koji pisac vodi...
sreća te kod kuće na netu pogledam bibliotečki katalog, ispišem katalogizaciju i ne smaram se tamo.

obožavam biblioteke a na svoju ličnu veoma sam ponosna

bocvena ti si jedno srce
bocvena bocvena 16:45 25.10.2011

Re: e

Hvala, mnogo, ali jako sam propala bibliotečki u poslednjih par godina.
Jedva stižem da izdajem knjige, vodim sekciju i nabavljam nove knjige. Zbog mog klinca sam stalno na bolovanju i svake godine dobijam nove kolege koje treba obučavati za osnovni rad. Nekad sam bila dasa, danas mogu samo da se divim ovim bibliotekarkama iz bloga.No, moje vreme tek dolazi! Život počinje u 50-oj:))))

Inače, u mojoj školi imaš klince koji su bibliotečki patuljci do koske i one koji misle da sam nadrndana baba koja ih maltretira. Nema srednjeg:) Ono što ne kapiraju da to ne zavisi od mene nego od njihovog stava prema knjizi. Najverovatnije neke odbijem zauvek, ali većina pređe na svetlu stranu. Joda, to sam ja.
JJ Beba JJ Beba 20:55 25.10.2011

Re: e

Život počinje u 50-oj:))))

nikako pre
st.jepan st.jepan 21:09 25.10.2011

Re: цонстр.предлог : Ацтион !

predlog za čitanje...mada sam skoro sigurna da si čitao (Jesen patrijarha)

Ja pročitao samo nekoliko rečenica, pa batalio.
Kad sam batalio, video da sam došo do kraja knjige.

Edit: za one koji ne znaju, ceo roman skockan je u nekoliko rečenica.
mariopan mariopan 21:35 25.10.2011

Re: e

bocvena
Tnx, Vesna!

Pošto ću ovaj blog da kačim po svim mogućim bibliotekarskim forumima, nije loše da oni koji treba pročitaju i neku konstruktivnu kritiku.


Mislim da je taj etitjud od prašine i grinja u knjigama:))))

Ako ćeš da kačiš neka svi znaju i čitaju da je naša bibliotekarka u Gradskoj biblioteci u Zrenjaninu zaista tako ljubazna i savesna da mi je pravo zadovoljstvo da je pitam šta bi mi preporučila, šta su novo nabavili i da uzmem bar neku knjigu koju mi je preporučila, pored onoga po šta sam došla. Neka se zna i onaj bolji deo priče.

I mene vodiš na sajam
bocvena bocvena 08:39 26.10.2011

Re: e

Neka se zna i onaj bolji deo priče.

Tako je! Dosta je mračenja, daj neku akciju na bolje...nemam ja sto života, pa stalno da čekam bolja vremena.


Pišem PP za sajam.
gorstak92 gorstak92 13:39 25.10.2011

Ništa nisam čit'o

Pogotovo ne ovaj tekst, ali naslov me veoma zainteresovao.
Da li su tema blogeri koji prave tajna društva na drugim društvenim mrežama (FB, twitter, buzz, ...) pa ovde koordinirano dejstvuju?

Inače jesam član biblioteke
Kad sam se učlanjivao u cenovniku je bila stavka da je za dobrovoljne davaoce krvi free of charge.
Ja da im platim
bocvena bocvena 14:47 25.10.2011

Re: Ništa nisam čit'o

Ništa nisam čit'o
Pogotovo ne ovaj tekst



Nemam pojma o čemu pričaš za ovo drugo, mi imamo samo tajno rukovanje u bibliotekarskoj loži. I tajni znak. Ali ne smem da ti ga otkrijem jer je tajni.
Jukie Jukie 13:49 25.10.2011

Pročitao!

Pa nije bilo teško za čitanje, a sada da se dogovorimo oko tih ušećerenih jabuka
Jukie Jukie 13:58 25.10.2011

Re: Pročitao!

Zorica Smiljanić iz OŠ„Pavle Savić" iz Beograda je predstavila primer saradnje sa profesorima srpskog jezika - kroz osvajanje „džokera", čitanjem dodatne literature, učenici dobijaju mogućnost da povećaju ocenu iz tog predmeta. Nešto poput „Čitalačke značke" i „Oštrog pera" koji već postoje u praksi naših biblioteka, ali sa konkretnom nagradom za učenika na kraju (tj, onom koju oni i njihovi roditelji najviše vole:)

Inače za ovo, ja sam mislio da đaci SVUDA (tj. u svim školama i predmetima) dobijaju mogućnost da povećaju ocenu iz tog predmeta čitanjem dodatne literature, bar po prošlom pravilniku o ocenjivanju (sad je izmišljen neki novi u koji se nisam udubljivao). Verujem da mi je moje puštanje korenja u biblioteci u osmom razredu, sem sakrivanja od huligana iz odeljenja na dnevnoj bazi, ako je bibliotekarka urgirala kod nastavnice, a čini mi se da jeste, donelo i veću ocenu iz srpskohrvatskog (mislim četvorku?), a znam zasigurno da mi je nastavnica fizike zaključila pet jer sam učio iz enciklopedija (pošto ništa nisam razumeo udžbenik) i znao sve komplikovane stručne termine.

bocvena bocvena 14:28 25.10.2011

Re: Pročitao!

dobijaju mogućnost da povećaju ocenu iz tog predmeta čitanjem dodatne literature

Ovde se konkretno radi o čitanju jednog književnog dela mesečno (van lektire i po izboru samog deteta, ali postoje propisani kriterijumi) i pisanju izveštaja/eseja. I ocena može da se poveća samo za 1.
A onda je to prošireno na još tri predmeta, gde je Zorica uspostavila saradnju sa nastavnikom i napravila spisak dodatne literature i to po razredima i nivou ocena koja se priželjkuje.

Ne sumnjam da si ti bio bibliotekarkin ljubimac:)
Jukie Jukie 14:50 25.10.2011

Re: Pročitao!

bocvena
dobijaju mogućnost da povećaju ocenu iz tog predmeta čitanjem dodatne literatureOvde se konkretno radi o čitanju jednog književnog dela mesečno (van lektire i po izboru samog deteta, ali postoje propisani kriterijumi) i pisanju izveštaja/eseja. I ocena može da se poveća samo za 1.
A onda je to prošireno na još tri predmeta, gde je Zorica uspostavila saradnju sa nastavnikom i napravila spisak dodatne literature i to po razredima i nivou ocena koja se priželjkuje.

Zanima me kako to funkcioniše npr. za biologiju. Da li su te preporučene knjige neka fikcija sa biološkim motivima (padaju mi na pamet Knjiga o džungli, Karkadžu, Veliki Van, Riđi lisac, Bambi, Caca Faca spasava svet), ili enciklopedije itd. i kako pišeš esej o enciklopediji od 400 strana.


Ne sumnjam da si ti bio bibliotekarkin ljubimac:)

Postojala su posebna pravila: ujutru možeš da zadužiš najviše dve knjige i ne smeš da ih razdužuješ dok se časovi ne završe...
Rupa u pravilima: Na velikim odmorima smeš da dođeš i da čitaš šta hoćeš
bocvena bocvena 17:23 25.10.2011

Re: Pročitao!

Da li su te preporučene knjige neka fikcija sa biološkim motivima

Ne. Ovo drugo. Stručna literatura iz biologije, ali prilagođena njihovom uzrastu.Povezaću te sa Zoricom, možeš da joj pomogneš savetima, pa da u svojoj školi zavrbuje i profesore biologije:)
arwenna arwenna 14:15 25.10.2011

10.

ko izdrži do kraja bloga, vodim ga na Sajam knjiga i kupujem ušećerenu jabuku!


Da li ćeš nas propitati blogogradivo, čisto da budeš sigurna da smo ipak pročitali

Kako se ono kaže: Možda bibliotekarake beže od nastave, ali nastavnik nikako da ode iz bibliotekarke

Kako god...dođeš mi ušećerenu jabuku
Može i knjiga (c/p Nataša)
bocvena bocvena 14:32 25.10.2011

Re: 10.

Možda bibliotekarake beže od nastave, ali nastavnik nikako da ode iz bibliotekarke

Hm, ovo je vrlo neprecizno formulisano, ima nešto da me zezaju zbog ove rečenice...sigurno.

Ako se sretnemo na zadatku u četvrtak (kad je školski dan), kupujem jabuku!
mlekac mlekac 14:34 25.10.2011

Da stanem u red?

Za uvodjenje na Sajam?

Ovo je kratko javljanje = grebem se za NET u komsiluku, moj je nesto zaribao.

Nego, pomenuste li omiljenu mi temu - kad ce bibliotekari da se zaloze za malo vise Audio knjiga na srpskom?
Jukie Jukie 14:43 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

mlekac
Za uvodjenje na Sajam??

Predlažem da dogovorimo doba dana i da se nacrtamo na kapiji, i onda nas bocvena čoporativno vodi prvo na jabuke a zatim da šnjuvaramo* po Sajmu u redu kao pačići

*U epizodi "Opstanka" o ježevima, reč "šnjuvarati" se pominjala nekoliko puta i znači "njuškati po šumskoj stelji"

Ko nije vodio blogere na sajam na školski dan, taj ne zna šta je muka
NNN NNN 14:47 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

kad ce bibliotekari da se zaloze za malo vise Audio knjiga na srpskom?
Da se bocvena pita, ona bi ovo uvaljivala kao audio knjigu na srpskom
bocvena bocvena 17:00 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

Juki i mlekac, prelazimo na PP, možda se i uskladimo.

Najveći bibliotekarski problem je nabavka. Love nema, sve je u direktorskim rukama, logično je da si onda usmeren pre svega na lektiru i beletristiku. Audio knjige su trenutno misaona imenica. Ne znam ni da li ih ima na tržištu, mislim na srpskom.

Primer jedne moderne biblioteke, gde je najmanje običnih knjiga, a puno sadržaja bliskih mladima i njihovim interesovanjima - Američki kutak. (što ti Ameri dobro vrbuju:)
mlekac mlekac 17:34 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

bocvena
Juki i mlekac, prelazimo na PP, možda se i uskladimo.

Najveći bibliotekarski problem je nabavka. Love nema, sve je u direktorskim rukama, logično je da si onda usmeren pre svega na lektiru i beletristiku. Audio knjige su trenutno misaona imenica. Ne znam ni da li ih ima na tržištu, mislim na srpskom.

Primer jedne moderne biblioteke, gde je najmanje običnih knjiga, a puno sadržaja bliskih mladima i njihovim interesovanjima - Američki kutak. (što ti Ameri dobro vrbuju:)


Koliko znam najvwci fons Audio knjiga na srpskom je u Biblioteci za slepe, onoj sto je nase pametno minisatrstvo kulture letos azamalo ugasi...

Zato se i uzadam u vas, bibliotekare, da se povezete sa kolegama, pa da se te knjige nadju i u "obicnim" bibliotekama.

Nije to neki veliki treosak za kopiratanje...
st.jepan st.jepan 18:20 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

malo vise Audio knjiga na srpskom?

Ha, već sam ovde negde pominjao, ja ih izdavao pre dvadesetak godina - audio kasete "Bibliofon" sa poezijom i kratkom prozom.

Čitali tada najbolji glumci (Banićević, Žutić, Ejdus...), snimao na kvarnjaka u Radio Beogradu, prodavalo se po knjižarama baš lepo, pa ipak, bio sam isfrustriran - skonto da sam skroz omano.

Raskenjo se, i pred sobom i po medijima, da ja tu nešto prosvetiteljski, kao slušaće to ljudi nesvikli na čitanje, ali šipak - kupovali mahom oni što su već sve iščitali, pa im pasalo da im to isto čita neko ko ume da pročita kako treba.

A stvarno bilo mnogo dobro. Sećam se, putovao sam vozom do Splita, i svu noč u spavačim kolima obrtao kasetu sa poezijom Crnjanskog. Razbaškarila mi se pod lobanjom, nikako mi nije bilo dosta, zaspao tek negde pred Kninom.

bocvena bocvena 19:01 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

Raskenjo se pred sobom i po medijima da ja tu nešto prosvetiteljski, kao slušaće to ljudi nesvikli na čitanje, ali šipak - kupovali mahom oni što su već sve iščitali, pa im pasalo da im to isto čita neko ko ume da pročita kako treba.


Hm, baš je tako kako si rekao. Možda one koji ne čitaju dodatno plaši još i neka tehnologija koju treba da stave između sebe i čitanja. Mada, mlekac kaže da su audio knjige jako popularne imedju drugarima njene dece.Oni su valjda ljubav prema tehnologiji dobili odmah po rodjenju:)

Raspitaću se među koleginicama kakva su njihova iskustva sa audio knjigama. Možda sam samo ja neobaveštena. Pa da pravimo biznis!
JJ Beba JJ Beba 19:19 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

Čitali tada najbolji glumci (Banićević, Žutić, Ejdus...), snimao na kvarnjaka u Radio Beogradu, prodavalo se po knjižarama baš lepo, pa ipak, bio sam isfrustriran - skonto da sam skroz omano.

jao sad si me potsetio ja sam obožavala audio Baš čelik i naratoraZorana Radmilovića

2

3

jao kakva je to subvezija bila

Stiv Hanigton aka Steva Šumadinac igra orla, zmajeve....



tu je malo i menueta bivalo
st.jepan st.jepan 19:30 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

Raspitaću se među koleginicama kakva su njihova iskustva sa audio knjigama. Možda sam samo ja neobaveštena. Pa da pravimo biznis!

Ja od toga jedno godinu-dve lepo živeo. Bilo bi sevap to obnoviti, prebaciti stvar u digitalnu formu, ali nažalost, kada sam snimao nisam imao love da otkupim studijske trake, pa mi ostale samo master kasete.
A zapravo ni one nisu sačuvane, jer je momak koji je radio na distribuciji pogrešio, te je u prodaju odneo i poslednju kutiju, ne znajuči da su u njoj masteri za priplod.

Kasnije sam jedva uspeo da pronadjem neke od naslova i otkupim ih, ali su PGP kvaliteta, pa se bojim da ih nema smisla oživljavati. Mada, možda neko filtriranje šuma..., ne znam, raspitaću se.

Samo, slabo ja verujem u digitalni biznis, stvar bi se najverovatnije svela na čistu lepotu i opštu polzu, a od love za nas, ništa.
maksa83 maksa83 19:48 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

Samo, slabo ja verujem u digitalni biznis, stvar bi se najverovatnije svela na čistu lepotu i opštu polzu, a od love za nas, ništa.

Digitalni biznis is a-booming ("We're in a Nazi-killing business and business is a-booming", Bred Pit, Inglorious Bastards). Amazon kaže da je u prodaja e-knjiga u januaru prevazišla prodaju papirnih, a nisu očekivali da se to desi pre aprila. Sada je, kažu, odnos 1:2 (za svaku papirnu proda se dve e-knjige). Budućnost izdavaštva jeste digitalizacija. Od pre neki mesec e-knjige možeš da pozajmljuješ i u biblioteci.

Ja imam near-death experience sa audio knjigama. U jednom trenutku sam se iznervirao što ne stižem da čitam dovoljno i to probao da rešim kupovinom nešto knjiga na audible.com. I onda sam uradio jako jako glupu stvar - krenuo sam da prelazim "po dijagonali" jednu strmu ulicu u kraju a koja obično nije nešto prometna. U jednom trenutku sam preko knjige koja mi je "svirala" u slušalicama negde u daljini začuo škripu kočnica, a kad sam se okrenuo to "u daljini" je bilo na pola metra od mene, a iz Jugića (crvenog, naravno) je na mene urlao tip iste crvene boje stvari koje (čak ni ja ; ) ne umem da ponovim, i bio pot-pu-no u pravu.

Elem, digitalizacija. Treba digitalizovati knjige, a audio momenat prepustiti softveru. Trenutno npr. Kindle softver ume da čita engleski sasvim pristojnim muškim/ženskim glasom u kom se oseća sintetika ali ne ona robotsko-metalna.

Neke su procene da će papirne knjige otići putem vinilskih nosača zvuka za 10 godina. Meni je to malo smela procena, ali stvari su se uvek drešavale brže nego što sam mislio. Za utehu, posle početne kliničke smrti izazvane CD-jima i mp3-jevima prodaja vinila je doživela kambek, tj. skočila je za 40% u zadnjih godinu dana. Tako nekako će biti i sa papirnim knjigama, računam.

Kad i kako će to kod nas da se desi, boktepita. Kako god, svet se odlučno zaputio u tom smeru.

P.S. Slutim gomilu "eee ali nije to - to, ja volim papir, filing, miris, ovo-ono" odgovora. Volim i ja (do nivoa fetiša), ali mogućnost da u zadnjem džepu nosiš celu svoju biblioteku je stvarno neprejebiva.

st.jepan st.jepan 20:25 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

Budućnost izdavaštva jeste digitalizacija.

Slažem se, ali mislio sam na digiitalizaciju audio zapisa.
Što bi te moje CD-je iko kupovao, ladno se to presnimi..., iz kompa na Net, s Neta u komp, iz kompa u MP3..., ko ono nekad, s kolena na koleno.
bocvena bocvena 20:29 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

Volim i ja (do nivoa fetiša)

Nemoj sad da iskoči Florijan sa nekim članom zakona

Verujem ti ovo za digitalizaciju, neminovno je. No, biblioteke neće propasti!
Zauvek ćemo vladati svetom! Buhahahah...
JJ Beba JJ Beba 20:45 25.10.2011

Re: Da stanem u red?


Verujem ti ovo za digitalizaciju, neminovno je. No, biblioteke neće propasti!

nikako.
ja verujem Arturu Klarku koji tvrdi da knjiga kaotakva nikako neće nestati. do sada nije nikada omanuo
maksa83 maksa83 20:46 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

Verujem ti ovo za digitalizaciju, neminovno je. No, biblioteke neće propasti!
Zauvek ćemo vladati svetom! Buhahahah...

Hoćete, hoćete, ali ćete biti pisani u php-u.

Šalim se.

Ja bih ovo čitao pažljivo da sam bibliotekar, otpr. ovim redom:

Ebook economics: Are libraries screwed?

The impact of e-books on libary services

Are libraries dying? Ebooks and the future of libraries
AlexDunja AlexDunja 20:51 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

nikako.
ja verujem Arturu Klarku koji tvrdi da knjiga kaotakva nikako neće nestati. do sada nije nikada omanuo


i ne samo njemu. pa i sam maksa kaže da su se ploče vratile.

nikada ništa što je značajno nije nestalo.
pa ni kočije.

tek knjiga neće.

a digitalizacija je sjajna, sjajna,
i ja volim rider.
maksa83 maksa83 20:56 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

ja verujem Arturu Klarku koji tvrdi da knjiga kaotakva nikako neće nestati. do sada nije nikada omanuo

Knjiga kao štampana stvar sa fizičkom manifestacijom će postati prilično arhaična stvar, neće 100% nestati, ali će doživeti sudbinu vinila.

Meni je (stvarno! ozbiljno, srce mi se cepa, ne zajebavam se) žao, ali to je nezaustavljiv trend iza kog je ekonomsko-fizička neminovnost - e-knjiga se lakše pravi i prenosi, tj. što kaže (smor) Hanselman - elektroni se lakše pomeraju od molekula.

Zamisli da ti je svejedno da li ćeš na more/odmor/u prevoz/gdegod da poneseš knjigu od 1200 strana A4 formata ili knjižicu od 300 strana, ili 5 knjiga od 800 strana. Sve zajedno staju u komad plastike i aluminijuma veličine 166 x 114 x 8.7 mm i teške su uvek 170 grama). To je, veruj, vrlo vrlo oslobađajuće.
maksa83 maksa83 21:01 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

i ne samo njemu. pa i sam maksa kaže da su se ploče vratile.

Vratile, ali u promilu onoga što su nekad bile do 1990. Sada su kuriozitet koji živim drže male razbacane pod-sekte audio zaluđenika.
JJ Beba JJ Beba 21:01 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

pa i sam maksa kaže da su se ploče vratile.

e ako Maksa kaže....


makso, verujem ti skroz

(ono gore je, da se razumemo, fora. kažem zato da se ne bi našo neki zlikovac i po običaju me zlonamerno ne preinterpretir'o)

bocvena bocvena 21:36 25.10.2011

Re: Da stanem u red?


Ebook economics: Are libraries screwed?

The impact of e-books on libary services

Are libraries dying? Ebooks and the future of libraries


Sutra ću pažljivo ovo da iščitam, ali suština je u ovome
Libraries have a long history of adapting and enduring, and their efforts and experiments with ebooks so far indicate that they will stay relevant.

Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbineeee...
ecce-florian ecce-florian 22:52 25.10.2011

Re: Da stanem u red?

@maksa
Meni je (stvarno! ozbiljno, srce mi se cepa, ne zajebavam se) žao, ali to je nezaustavljiv trend iza kog je ekonomsko-fizička neminovnost - e-knjiga se lakše pravi i prenosi,

U tom i jeste problem da se lakše pravi
Sedneš za komp malo, pišeš malo copy paste, malo intervencije, kolaž tehnika, Wiki, diplomski, drka dake, daš detetu da ti u foto šopu stavi neku izazovnu vamp sliku sebe kao boginje,odeš do štamparije sa polugotovim prelomom odrukaju ti 500 komada za 50 do 100 soma, odeš do stranke ,NGO i društva da malo poguraju, pojaviš se na sajmu, dobiješ pozitivnu kritiku u Gloriji, kupiš dve haljine i cipelice za dodatnih sto soma, odeš na dva tri prijema i ćutiš i trepćeš i eto tebi drugog izdanja. Neka nagradica može da donese i treće.Ako doguraš do intervjua sa precednikom mož i Sajam knjiga da otvoriš.
Nije problem e knjiga da se lakše nabaljaju već da se lakše prave. Inflacija bre Makso, inflacija.20 tomova za pet godina pisanja.
Slažem se inače da štampane knjige izazivaju astmu i neke druge slične bolesti ( meni se koči vratni pršljen i povećava dioptrija)al' ako je hartija kolko tolko ok i štamparija , onda mirišu neverovatno , a lepo ih je i pipati odnosno držati,nisu teške i debele već taman kako treba ( da ne sladim sa onim vitkim na pergament papiru )razdvajati prvi put listove od obrezivanja,skrnaviti podvlačeći i pisati po marginama sve u nadi da ćeš se jednom vratiti po tu jako važnu belešku.I teško mi je u e knjizi da onako odoka po debljini odmerim gde je neka strana gde sam podvukao neki citat koji mi baš sad treba. Dobro što jes jes,e mož pretraživati po rečima al ne i muklo, samo po pipanju.
I znaš šta je kvaka. Gomila nekih klasičnih naslova nije kod nas ponovno odštampana zadnjih tridesetak godina i više, niti je prebačena u elektronski format. Prinuđen si da gutaš prašinu, kako god okreneš.
blogovatelj blogovatelj 04:44 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

tu je malo i menueta bivalo


Postavila Ana na FB pre par nedelja. Tad sam prvi put cuo i odlepio. Mnoooooooogo dobro.
A menueta kad je bivalo, suze su mi krenule.
NNN NNN 08:49 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

Čim sam video da se javio Maksa znao sam da će da počne: Kindle ovo, Kindle ono

Knjige - to nije samo papir, to su i bibliotekarke!

(kak'o je vreme došlo može i elektronske )


A kad već kuckam...
da li znate da su biblioteke jedno od najidealnijih mesta za muvanje?
tako kažu istraživanja, još samo da se objavi u B92/život pa da bude i zvanično.
ecce-florian ecce-florian 09:08 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

Re: Da stanem u red?
Volim i ja (do nivoa fetiša)

Nemoj sad da iskoči Florijan sa nekim članom zakona

Au, ovo mi promaklo.

Kad smo već kod priznavanja pod nikovima, evo i ja da priznam.
Svojevremeno iščitavo neku stariju knjigu o binarnoj logici i onda u jednoj vezanoj za ovu natrčim na uputstvo da knjigu treba držati na suvom i svetlom mestu umotanu u svilu .Ne svaku knjigu, već baš tu, konkretnu. Malo me bilo sramota, al' posle izvesnog vremena popustim i stvarno sam je jedno vreme držao u skladu sa uputstvom (čitaj zakonom), malo skrajnutu istina da me ne bi prozivali. Posle se vratila na neku drugu redovnu policu.
maksa83 maksa83 09:10 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

U tom i jeste problem da se lakše pravi

Pa, to jeste jedna od manifestacija "problema" koje je doneo kompjuter, neka Tragedy of The Commons gde bi ograničen resurs koji se arči bio ljudska pažnja. Kao što je komp omogućio skoro svakome da postane "muzičar" pa sa malo softvera i kliktanja imaš proliferaciju DJ-eva i elektronske muzike, desilo se puno đubreta ali izašlo i ponešto dobro, tako sad skoro svako može da objavi knjigu i prodaje je na Lulu ili Amazonu, bez zezanja sa izdavačem, štamparijom, štampanjem nekog početnog tiraža, doštampavanjem, sam određuje cenu u kojoj masa startup troškova nestaje. Biće tu naravno puno "ničega", ali neki kvalitet će sigurno da ispliva, tj. mislim da se taj sistem samo-stablizuje. Najsvežiji primer koji mi pada na pamet je Go The Fuck To Sleep koji je u jednom trenutku postao nr. 1. bestseler na Amazonu - u pretprodaji, dakle pre nego što je išta odštampano.

Priroda (skoro svake) Promene je da nešto odnese a nešto donese, i da u početku stvari budu malo gore nego što su bile da bi postale bolje nego što su bile. Neke stvari će postradati. Npr., prekoputa XIV Beogradske Gimnazije je postojao grafit "Mastilo, vrati nam ploče" posvećen izvesnom Mastiloviću koji je imao običaj da pozajmljuje ploče i nikad ih ne vraća. Nikad se neće pojaviti "Mastilo, vrati nam MP3-jeve" baner, i to su te sitne šarmantne ljudske stvari koje će da nestanu.


Moj problem sa e-knjigama je što ne možeš lako da ih pozajmiš nekome (Kindle knjige možeš da pozajmiš drugom Kindle vlasniku, na 2 nedelje, za to vreme ti ne možeš da je čitaš i vraća ti se automatski), a na zapadu kukaju i što e-knjigu ne možeš da preprodaš kad je pročitaš, a ne platiš je mnogo jeftinije (Engleze npr. čak ume da izađe i skuplje, pošto su navalili neki dodatni porez na e-knjige), i što nećeš završiti sa gomilom knjiga na polici gde će da ih nađu i (houpfuli) čitaju tvoja deca, zatim stručnu literaturu sa dijagramima/slikama/tabelama je napor čitati na ekranu od 6", a 10"-ni Kindle DX na kome tog problema uglavnom nema više nije ni jeftin a ni prenosiv sa svojih skoro A4.

I tako, ništa nije bez problema, ali kad povučeš crtu, od digitalizacije nema bežanja.
maksa83 maksa83 09:15 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

Čim sam video da se javio Maksa znao sam da će da počne: Kindle ovo, Kindle ono

Ništa ovo-ono, samo dve reči: Kindle usrećava.
bocvena bocvena 09:38 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

da li znate da su biblioteke jedno od idealnijih mesta za muvanje?

Kad vrbujem članove sekcije, to mi je jedan od glavnih argumenata:)
bocvena bocvena 10:27 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

Svojevremeno iščitavo neku stariju knjigu o binarnoj logici i onda u jednoj vezanoj za ovu natrčim na uputstvo da knjigu treba držati na suvom i svetlom mestu umotanu u svilu


E ako ovo nije zakonom kažnjivo, onda ne znam šta je!
aleksanadar aleksanadar 11:20 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

...ali kad povučeš crtu, od digitalizacije nema bežanja.




Слажем се, у принципу... али, ја сам дете прошлог века. Волим да се осамим у неком кутку и читам. Књигу, папирну.

Док књига буде...

Него, зна ли ко где да нађем ово:




Није ваљда... !?


bocvena bocvena 11:24 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

Imam ja u biblioteci...
ecce-florian ecce-florian 12:17 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

E ako ovo nije zakonom kažnjivo, onda ne znam šta je!

Nije i primenjeno je samo na jednu ( jedan od prevoda je bio Blofeld i on je strogo insistirao na ritualu korišćenja )Ostali prevodioci nisu , a koristio sam više radi komparacije.
aleksanadar aleksanadar 12:19 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

Imam ja u biblioteci...


И - не плашиш се!?


kaolavanda kaolavanda 13:17 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

maksa83

...e-knjiga se lakše pravi i prenosi...

ali:

JJ Beba JJ Beba 13:27 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

blogovatelj
tu je malo i menueta bivalo


Postavila Ana na FB pre par nedelja. Tad sam prvi put cuo i odlepio. Mnoooooooogo dobro.
A menueta kad je bivalo, suze su mi krenule.

jel? nisam bila tamo

Ta kaseta je išla od ruke do ruke, presnimavala se, mnoga deca su odrasla na njoze

ja lično je još uvek čuvam, mada nemam na čemu da je slušam (prebacila sam na CD)

maksa83 maksa83 17:13 26.10.2011

Re: Da stanem u red?

Слажем се, у принципу... али, ја сам дете прошлог века. Волим да се осамим у неком кутку и читам. Књигу, папирну.

Mmmmda. A svi koji čitaju e-knjige imaju 11 godina i ne znaju šta je papirna knjiga.

To ("ja volim papir, da se zavalim i da miriši" ) je validan argument ako si probao da čitaš sa e-ink sprave. Malo ko ko je probao nije rekao "pa ovo je k'o papir".

Tj., to je "ludizam utemeljen na odustvu iskustva".

Него, зна ли ко где да нађем ово:

Imam ja. U .mobi formatu.
bocvena bocvena 07:29 27.10.2011

Re: Da stanem u red?

Imam ja. U .mobi formatu.

'Ajde, bre, inspektore Gedžet, popij jednu i opusti se:)

jinks jinks 14:37 25.10.2011

U mojoj srednjoj skoli

su, pored tri odeljenja matematicko/programerskog smera postojala i tri bibliotecko/bibliotekarska odeljenja.

Sad, ne znam koliko njih je stvarno na kraju zavrsilo na mestu bibliotekara. Neki su otisli na Pravni (dosta njih ustvari, koliko znam), a bilo je i dosta njih koji su otisli na FDU ... izgleda da im je bas ta skola odgovarala kao odskocna daska.
bocvena bocvena 17:19 25.10.2011

Re: U mojoj srednjoj skoli

Hm, jinks, velika je šansa da smo vršnjaci i da smo išli u istu školu:) Ja sam jedna iz ta tri odeljenja, ali nisam postala filmska zvezda nego profanka srpskog-bibliotekarka. Ko zna zašto je to dobro!
jinks jinks 17:34 25.10.2011

Re: U mojoj srednjoj skoli

Ja sam '70. godiste, novembar. I isao sam u gimnaziju kod Liona.
bocvena bocvena 18:19 25.10.2011

Re: U mojoj srednjoj skoli

Pa da, to je to. Ako ništa drugo, znamo se iz viđenja. Ja sam iz odeljenja Dušana Milića (kad već pominjemo film), Jefte, Majića, Vlade G, nisam iz odeljenja Čalića mladjeg, Ivane Mihić i one šargarepice iz Tajvanske kanaste:)
jinks jinks 18:37 25.10.2011

Re: U mojoj srednjoj skoli

Secam se I. Mihic, ali nisam sa njom bio u smeni. Video sam je dva tri puta u dvoristu.

U mojoj generaciji nije bilo glumaca i glumica (ustvari bila je jedna glumica koja se time bavila ranije, ali je prica tuzna, koliko sam cuo, pa cu tu i da se zaustavim). Bio je jedan reziser (koga znam jos iz obdanista) i jedna dramaturskinja, koliko se secam.

Sta, ona ridjokosa je isla u Sestu? Secam je se iz kraja, inace.
bocvena bocvena 19:27 25.10.2011

Re: U mojoj srednjoj skoli

Onda si ti generacija posle mene i nismo bili u istoj smeni. Ali te podzemne lionske vode su nas podjednako iskvarile, sigurno:)

Nego,jesi ti išao kod čuvene Docnije u biblioteku? Ime smo joj nadenuli po omiljenom odgovoru na svako naše pitanje. To je bila retko obrazovana žena, ali specifična.
jinks jinks 19:38 25.10.2011

Re: U mojoj srednjoj skoli

Sad kada si bas pomenula, setio sam se da su pricali kako je bibliotekarka hiperpamentna.
docsumann docsumann 04:41 26.10.2011

Re: U mojoj srednjoj skoli

Ali te podzemne lionske vode su nas podjednako iskvarile, sigurno:)


Nemaš pojma (ovo je fraza ) kako te stvari ( podzemne vode ) snažno utiču na one iznad.

U HN-u ih ima dosta,a efekat je naročito uočljiv u zgradama uz ono stepenište pored pivnice, ko zna o čemu pričam - zna.

E, tu postoji veliki podzemni vodeni tok (kanal), i nevjerovatna koncentracija ludaka ( na površini ), niko normalan. Ima dosta, i onih sa ozbiljnom dijagnozom, i nekih koji već decenijama ne izbivaju iz stana ( ko onaj lik iz Twin Peaks-a), nekih koji su samo simpatično ćaknuti, neki nesimpatično, a neki su pritajeni manijaci ... I Rambo je iz tog kraja
bocvena bocvena 09:02 26.10.2011

Re: U mojoj srednjoj skoli

Znači i u HN-u sam ozračena! Možda sam ja ubila Loru Palmer?!
kukusigameni kukusigameni 14:37 25.10.2011

ah

bocvena
mlađe bibliotekarke izgledaju kao manekenke


bocvena bocvena 17:25 25.10.2011

Re: ah

Olja Milanovski nije mit! Treba da vidiš predsednicu DBŠ-a.
antioksidant antioksidant 17:30 25.10.2011

Re: ah

DBŠ
demokratska bartija šrbije?
bocvena bocvena 18:22 25.10.2011

Re: ah

Eh, vi što pišete na političke i ekonomske teme...ima života i van toga.

antioksidant antioksidant 19:00 25.10.2011

Re: ah

ima života i van toga

[url=http://www.youtube.com/watch?v=gCdM--x0GW8&feature=related]ima, ima..
[/url]
blogovatelj blogovatelj 20:44 25.10.2011

Re: ah

ah
bocvena
mlađe bibliotekarke izgledaju kao manekenke


Moj sesnaestogodisnji sin poludeo pa ne izlazi iz biblioteke.
Mislim, biblioteka radi do devet, on dodje kuci u pola jedanes' a na pitanje "gde si bio" odgovara uvek "u biblioteci"
bocvena bocvena 20:47 25.10.2011

Re: ah


Pusti dete da stiče znanje:)
docsumann docsumann 20:57 25.10.2011

Re: ah

a na pitanje "gde si bio" odgovara uvek "u biblioteci"


Ovo me podsjeti na onaj vic kad žena kaže mužu - večeras smo pozvani kod Simića na večeru. Tamo će biti sve kulturan i fin svet , pa te lepo molim da ne pričaš kako bančiš sa onim svojim probisvetima.
- Nemoj ništa da brigaš, reče muž.
Na večeri, stvarno, svi pričaju o izložbama, pozorišnim predstavama, novim knjigama ... i u jednom trenutku pitaju dotičnog - A Vi gospodine, hoćete nam reći nešto o sebi ?
- A, pa ... Ja se uglavnom družim sa svojim prijateljima. Skupimo se tako u jednoj maloj knjižari u komšiluku. Tu svi uzmemo da prelistavamo po neku knjigu ... neko dve, neko tri. Posle svratimo do gradske biblioteke ... tu pročitamo po još koju knjigu. A onda obično odemo do mog kuma. On ima štampariju.
JJ Beba JJ Beba 21:15 25.10.2011

Re: ah

A onda obično odemo do mog kuma. On ima štampariju.

bocvena bocvena 21:40 25.10.2011

Re: ah

Taj vic se odlično naslanja na onu Omeginu Biblioteku u Kragujevcu.
blogovatelj blogovatelj 04:27 26.10.2011

Re: ah

Pusti dete da stiče znanje:)


Ma ja bih njega da bacim u proizvodnju ako je ikako moguce. Nema se para u kulturi.
Kad bih mogao u kakvu pekaru da ga ubacim, pa od neke Jagodinke da uci zanat mesenja.
kaolavanda kaolavanda 13:11 26.10.2011

Re: ah


bocvena bocvena 07:30 27.10.2011

Re: ah

To je ta slika:)
bocvena bocvena 14:54 25.10.2011

Odoh na jedan tajni

bibliotekarski skup. Uključujem se malo kasnije.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:07 25.10.2011

jabuke

Zaključak je da je vreme bibliotekara koji samo katalogizira i izdaje knjige odavno prošlo i da se za bolji položaj moramo izboriti sami (a kad je bilo drugačije?).


Boc, priznajem da sam se sapleo kod one slike ušećerenih jabuka, pa sam ostatak bloga preleteo, ali mi je malo misteriozno šta u stvari rade bibliotekari, ako ne ovo što je citirano.

Priznajem i da sam mislio da je bibliotekarstvo zanat koji odumire. Na primer ovde kod mene na Univerzitetu, ima jedno 12 raznih biblioteka, i tu sem onih šalteruša (studenti, honorarci) nema nikog (ili možda ima ali se dobro kriju). Stalno vidim i gomile nekih studenata koji razvrstavaju knjige po policama, ali to nisu nikakvi bibliotekari, nego redari, mada i njih možeš da pitaš gde stoji ovo ili ono. U gradskoj biblioteci je isto tako - jedino osoblje je za šalterima, gde ti skeniraju knjigu i karticu, eventualno naplate kaznu, ili ako se nevešt sa pretaživanjem kataloga mogu da ti pomognu. Takodje, knjige se sad jako lako pronalaze, eventualno ti ponekad treba da pitaš nekog na kom spratu je to i to, ali sad i to imaš sve u online katalozima napisano.

Siguran sam da tu ima mnogo više nego administracija + pomoć oko listanja kataloga, pa ako može reč dve, onako konkretno. Evo, na primer, kako izgleda tvoj radni dan?
Jukie Jukie 15:21 25.10.2011

Re: jabuke

srdjan.pajic
Zaključak je da je vreme bibliotekara koji samo katalogizira i izdaje knjige odavno prošlo i da se za bolji položaj moramo izboriti sami (a kad je bilo drugačije?). Boc, priznajem da sam se sapleo kod one slike ušećerenih jabuka, pa sam ostatak bloga preleteo, ali mi je malo misteriozno šta u stvari rade bibliotekari, ako ne ovo što je citirano. Evo, na primer, kako izgleda tvoj radni dan?

Pa školski bibliotekari bi trebalo da popularizuju čitanje knjiga među decom, na razne načine. Kod sasvim male dece to je lako jer se organizuje javno čitanje dečjih romana, diskusije o knjigama itd. Učiteljice bi trebalo da organizovano dovode đake na specijalne časove koje drži bibliotekarka (bar u Americi).

Takođe u Americi postoji Accelerated Reader, što je program u kome đaci pročitaju knjigu koja odgovara njihovom nivou čitanja i onda rade test da se vidi da su razumela knjigu. Bibliotekari to sve organizuju i vode računa da deca biraju knjige koje im nisu preteške ili prelake (računajući nivo pomoću formula).

Inače tu je uvek i savetovanje mladih čitalaca o knjigama koje postoje iz oblasti za koje su zainteresovani. Recimo dete pročita Kapije vremena i dopadne mu se, i bibliotekar bi trebalo da ga uputi da postoji 5-6 nastavaka te knjige u vidu serije, tako da može da isplanira da ih čita jednu po jednu. Ili, dete ne zna da postoje Hronike Narnije (ili kako se taj ciklus već zove) ili ono sa miševima što su davali na Minimaxu ekranizovano ali se ne sećam kako se zove (Edit: Redwall), a pročitalo je nekoliko drugih knjiga sa sličnom tematikom i voli ih, i bibliotekar mu ih preporuči.

Takođe organizovanje gostovanja pisaca, vođenja dece na eksterne događaje, sakupljanje podataka o takmičenjima i distribuiranje istih nastavnicima itd.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:00 25.10.2011

Re: jabuke

Jukie
Pa školski bibliotekari bi trebalo da popularizuju čitanje knjiga među decom, na razne načine.


Hvala Juki, sad sam pitao i moju suprugu i ona mi je rekla isto ovo što i ti. Javno čitanje u nižim razredima, onda posete razreda biblioteci, doduše to su imali jedan čas godišnje i tad im bibliotekar pokaže kako se koristi sistem. Ovaj Acc. Reader je sprovodila učiteljica, tako što uvede klasnu podelu prema brzini čitanja i onda dobijaju različite zadatke. Mada verovatno to i bibliotekari negde rade. Doduše, i ona kaže da je najveći deo posla bibliotekara bio da ne daju deci da pocepaju knjige. I pomoć oko softvera za pretragu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana